Tätä lukua sovelletaan myös muihin sahaamalla valmistettuihin luonnonkivituotteisiin.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tätä lukua sovelletaan myös muihin sahaamalla valmistettuihin luonnonkivituotteisiin."

Transkriptio

1 1 313 Luonnonkivipäällystäminen Standardien SFS-EN 1341 ja SFS 7017 mukaan laatta on kappale, jonka nimellisleveys on suurempi kuin 150 mm ja yleensä suurempi kuin 2 kertaa sen paksuus. Tätä lukua sovelletaan myös muihin sahaamalla valmistettuihin luonnonkivituotteisiin. SFS 7017 Betonista tai luonnonkivestä tehdyille ulkotilojen päällystekiville, -laatoille ja reunakiville eri käyttökohteissa vaaditut ominaisuudet ja niille asetetut vaatimustasot SFS-EN 1341 Ulkotilojen luonnonkivipäällystelaatat. Vaatimukset ja testausmenetelmät Luonnonkivilaatoituksen materiaalit Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään. Mikäli kelpoisuutta ei ole osoitettu CE-merkinnällä, asiakirjoissa vaaditut tuotteiden ominaisuudet voidaan osoittaa luotettavasti ao. ministeriön tuotehyväksynnällä tai rakennuspaikkakohtaisilla kokeilla. Luonnonkivilaattoina käytetään standardin SFS 7017 mukaista luonnonkiveä. Kivilaji tunnetaan. Laatoissa ei ole lohkeamia, rapautumia tai lujuutta haitallisesti heikentäviä halkeamia. Särmien lohkeamien välttämiseksi laattojen yläpuolen särmät viistetään. Viisteen mitta on suunnitelma-asiakirjojen mukainen. Kiven alkuperätiedot ilmoitetaan standardin SFS-EN mukaisesti. Kiven saatavuus on otettava huomioon materiaalia valittaessa. Suomessa Kiviteollisuusliitto ry on päättänyt, että louhimon sijainti ilmoitetaan EUREF FIN (~WGS84) -koordinaatistolla. Tiedot liitetään kelpoisuusasiakirjaan. Kiven vedenimukyky on < 0,3 paino-%. Luonnonkivilaatan paksuus on suunnitelma-asiakirjojen mukainen. Jos luonnonkivilaatan paksuutta ei ole määritelty, kiven paksuudeksi oletetaan 80 mm. Luonnonkivilaattojen Suomessa käytettävä sallittu mittapoikkeamaluokka 2 ja tyypillinen käyttökohde eri murtokuormilla on esitetty InfraRYL:n luvussa Standardiin SFS 7017 on valittu suomessa käytettävät vaatimusluokat standardista SFS-EN Terävissä särmissä saa olla viiste, jonka pysty- tai vaakasuuntainen mitta ei ole yli 2 mm. Kun laatat toimitetaan särmät viistettyinä, valmistaja ilmoittaa viisteen mitat. Vaaka- ja pystysuorien mittojen sallittu poikkeama on ±2 mm ilmoitetusta mitasta. Kiveltä vaaditaan hyvää pakkas-suolakestävyyttä, jos kiveys altistuu talvisuolaukselle.

2 2 Kivituotteiden ulkonäköä verrataan silmämääräisesti kivimalliin. Tuotteissa ei saa olla oleellisia poikkeamia mallista, mutta luonnonkiven luonnollinen värivaihtelu on sallittua. Vertailunäytekappaleiden tulee olla riittävän suuria lopputuotteen työstöjäljen ja ulkonäön arviointiin. Niiden värin, juonikuvion, rakenteen ja pintakäsittelyn tulee edustaa kiven keskimääräistä ulkonäköä. Vertailunäytteen tulee kuvata materiaalin erityisiä ominaispiirteitä, kuten täpliä, sulkeumia ja kidejuonia Luonnonkivilaatoitukset, InfraRYL osa 1 SFS 7017 Betonista tai luonnonkivestä tehdyille ulkotilojen päällystekiville, -laatoille ja reunakiville eri käyttökohteissa vaaditut ominaisuudet ja niille asetetut vaatimustasot SFS-EN 1341 Ulkotilojen luonnonkivipäällystelaatat. Vaatimukset ja testausmenetelmät SFS-EN Natural stone. Denomination criteria Lisätarvikkeet Asennushiekka Asennushiekka on joko luonnon kiviainesta tai murskattua kivituhkaa, joka on rakeisuudeltaan kuvan 3131:K1 mukaista. Asennushiekan toimittaja osoittaa kelpoisuuden tuoteselosteella, tutkimusselosteella, sertifikaatilla tms. Kuva 3131:K1 Luonnonkivipäällysteiden asennushiekan rakeisuusohjealue.(kuvasta pois alaotsikot) Taulukko 3131:T1 Luonnonkivipäällysteiden asennushiekan rakeisuusohjealue. Seula 0,063 0,125 0,25 0, ,2 Läp%

3 3 Asennuksen sementtihiekka valmistetaan lisäämällä betoninsekoitinta käyttäen hiekkaan sementtiä 5 paino-% juuri ennen hiekan levittämistä. Sementti on standardin SFS-EN mukaista CEmerkittyä sementtiä. SFS-EN Sementti. Osa 1: Tavallisten sementtien koostumus, laatuvaatimukset ja vaatimustenmukaisuus Saumaushiekka Saumaushiekan ja -murskeen rakeisuus on 0/2 mm. Saumausmateriaalin toimittaja osoittaa kelpoisuuden tuoteselosteella, tutkimusselosteella, sertifikaatilla tms. Saumauksen sementtihiekka valmistetaan lisäämällä betoninsekoitinta käyttäen hiekkaan sementtiä 5 paino-% juuri ennen hiekan levittämistä. Sementti on standardin SFS-EN mukaista CEmerkittyä sementtiä. SFS-EN Sementti. Osa 1: Tavallisten sementtien koostumus, laatuvaatimukset ja vaatimustenmukaisuus Asennusbetoni Maakostea betonin sementtimäärä on 250 kg/m 3. Kiviaines on raekooltaan 0/8 mm. Suolarasitetuilla ja muilla kemiallisen rasituksen alueilla betonin vaatimukset esitetään suunnitelma-asiakirjoissa. Valmiin massan laatu todetaan toimitusasiakirjojen perusteella Märkä sementti-hiekka-vesiseos Sementti on standardin SFS-EN mukaista CE-merkittyä sementtiä. Seoksessa on hiekkaa ja sementtiä suhteessa 1/1. Vettä lisätään niin paljon että massa on juoksevaa. SFS-EN Sementti. Osa 1: Tavallisten sementtien koostumus, laatuvaatimukset ja vaatimustenmukaisuus Muut saumausmateriaalit Muut saumausmateriaalit ovat suunnitelma-asiakirjojen mukaiset.

4 Luonnonkivilaatoituksen alusta Jos laatoituksella päällystettävän alueen asennushiekan alapuolella on vettä läpäisemättömiä, sementillä tai bitumilla sidottuja rakennekerroksia, tehdään näiden kerrosten alimpiin kohtiin reikiä tai veden poistuminen kerroksen päältä järjestetään muulla tavalla, esimerkiksi käyttämällä avointa asfalttibetonia AAB. Alustan vaatimukset ovat luvun 311 mukaiset. Kantavan kerroksen yläpinta tehdään sellaiseen korkeusasemaan, että asennushiekkaa ja laatoitusta ja mahdollisesti maakosteaa betonia varten jää sopiva työvara. Asennushiekan vaatima työvara on 30 mm ± 10 mm. Avoimen asfalttibetonin vaatimukset esitetään julkaisussa Asfalttinormit. 311 Kantavan kerroksen tekeminen, MaaRYL Asfalttinormit 2008 päivityksineen Luonnonkivilaatoituksen tekeminen Luonnonkivilaattapäällyste rakennetaan suunnitelma-asiakirjojen mukaan. Päällystettävät alueet ja ladontamallit sekä niiden sijainti ja kaltevuus osoitetaan suunnitelma-asiakirjoissa. Liityttäessä kaareviin pintoihin, valaisinpylväisiin, kaivonkansiin yms. ja seinustojen vierustoilla voidaan liittymä tehdä samasta materiaalista valmistetuilla sovitekivillä, ellei suunnitelmaasiakirjoissa muuta esitetä. Jos luonnonkiveys liittyy luonnonkivestä tehtyyn reunatukeen, käsitellään reunatuen luonnonkiveyksen puoleinen pinta standardissa SFS-EN 1343 määritellyn karkean pintakäsittelyn mukaisesti syvyyteen kiven paksuus + 10 mm siistin ja tasaisen sauman aikaansaamiseksi. Karkeassa pintakäsittelyssä reunakiven taustan pinnan kohoumat saavat olla enintään + 5 mm ja kuopat 10 mm. Luonnonkivilaatat asennetaan ensisijaisesti maakostealle betonille. Asennusalusta jälkihoidetaan valun jälkeen joko estämällä kosteuden haihtuminen peittämällä betoni tai kastelemalla valua. Maakostealle betonille asennettua kiveystä ei saa kuormittaa ennen kuin sekä kantavan laatan että asennuskerroksen betoni ovat saavuttaneet riittävän lujuuden. Maakostean betonin riittävä lujuus kuormitushetkellä ja asennusbetonin lujuus jäätymisajankohtana tarkistetaan lämpötilaseurannan tulosten avulla. Sahattuja luonnonkivilaattoja käytettäessä on nimellissauman leveys 5 ± 2 mm ja lohkottuja tuotteita käytettäessä 15 mm. Laatan ja reunatuen välisen sauman leveys on enintään 10 mm. Maakostealle betonille asennetut laatat voidaan saumata märkäsaumana betonin, hiekan ja veden seoksella. Juokseva saumausaine kaadetaan laatoitukselle ja vedetään lastalla saumoihin. Saumausaineen levittämisen jälkeen laatat pestään. Märkäsaumoja käytettäessä liikuntasaumat ovat suunnitelma-asiakirjojen mukaisia.

5 Laattapäällystettä saa kuormittaa enintään kokonaispainoltaan 2 t:n ajoneuvolla (pistekuorma 10 kn). Asennushiekan asennuskerroksen paksuus tulee olla ennen tiivistystä noin 40 mm, jotta saavutetaan lopullinen, noin 30 mm, paksuus. Laatat asennetaan aina valmiin päällysteen päältä, jotta vältetään tasatun asennushiekkakerroksen päällä liikkuminen. Laatat asennetaan niin, että ne lepäävät koko alapinnaltaan tasauskerroksen varassa. Asennuspohjana käytetään asennushiekkakerrosta sitomattomien ja sidottujen kerrosten päällä. Asennushiekkakerroksen paksuus määräytyy käytettävien kivilaattojen mukaisesti. Asennushiekkaa levitetään ja tasataan enintään yhtenä työpäivänä asennuksessa tarvittava määrä. Asennushiekkakerroksen pintaosaa ei saa tiivistää ennen kivien ja laattojen asentamista. Asennushiekkakerroksen tai muun asennuspohjan paksuus tarkastetaan alusrakenteen yläpinnan korkeusmittausten perusteella valmiiseen pintaan verrattuna. Asennushiekka ei saa olla märkää. Lentotuhkan käyttöä tulee välttää maakostealle betonille asennettaessa. SFS-EN 1343 Ulkotilojen reunakivet. Vaatimukset ja testausmenetelmät Valmis luonnonkivilaatoitus Valmis ladottu päällyste on suunnitelma-asiakirjojen mukainen, eikä siinä ole silmämääräisesti havaittavia poikkeamia. Materiaalien pinnat ovat puhtaita, eikä laatoissa ole lohkeamia tai halkeamia. Laattojen katkaisujälki on näkyvältä särmältään ehjä sekä suora liittyvän rakenteen tai sauman suuntaisesti. Näkyvä työstöjälki vastaa materiaalin alkuperäistä työstötapaa. Laattojen väliset saumat ovat ladontamallin mukaisia suoria linjoja. Saumaushiekalla saumatut saumat ovat täynnä saumaushiekkaa. Valmiissa laatoituksessa sallitaan seuraavat mittapoikkeamat, jos ne eivät haittaa rakenteen toimivuutta tai ulkonäköä: rakenteen osien sijainti ja korkeusasema ±20 mm pituus- ja poikkisuunnassa 4 mm/3 m. Vierekkäisten kivien tai laattojen korkeusero on 2 mm. Reunatukeen liittyvä rakenne on 3 mm reunatukea korkeammalla. Kaivoihin liittyvä rakenne on mm kannen yläpuolella, hulevesien keräilykaivoon liittyessä kuitenkin mm Luonnonkivilaatoituksen kelpoisuuden osoittaminen Tarkemittauksista, joita tehdään työn aikana valmiin kiveyksen poikkileikkauksen toteamiseksi, voidaan todeta kiveyksen mitat ja muoto vähintään 10 m:n välein. 3 m:n oikolaudalla. Poikkileikkauksissa korkeusasema mitataan pinnan reunoissa ja keskilinjalla sekä lisäksi kaikissa taitepisteissä.

6 Materiaalitodistukset, mittauspöytäkirjat yms. liitetään työmaalla ajan tasalla pidettävään tarkastusasiakirjaan. Saumojen laatu tarkastetaan silmämääräisesti. Esteettömään liikkumis- ja toimintaympäristöön on ohjeita RT-kortissa RT Esteetön liikkumis- ja toimintaympäristö Luonnonkivilaatoituksen korjaustyöt Rikkoutuneet luonnonkivilaatat vaihdetaan vastaaviin ehjiin laattoihin. Roudan tai painumien liikuttamat käyttöä haittaavat laatat asennetaan uudestaan ja samalla tasataan tarvittaessa laatoituksen alusta. Yksittäisiä luonnonkivilaattoja korjattaessa suositellaan korjaus tehtäväksi vanhan päällysteen reunimmaisilla laatoilla ja uudet laatat ladotaan vanhan päällysteen reunoille Luonnonkivilaatoituksen tekemisen ympäristövaikutukset Meluun, pölyyn ja muihin ympäristöhaittoihin liittyvissä asioissa noudatetaan suunnitelmaasiakirjojen vaatimuksia.

Kivissä ei ole lohkeamia, rapautumia tai lujuutta haitallisesti heikentäviä halkeamia.

Kivissä ei ole lohkeamia, rapautumia tai lujuutta haitallisesti heikentäviä halkeamia. 1 313 Luonnonkivipäällystäminen 3132.1 Kiveyksen materiaalit Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään. Mikäli

Lisätiedot

Vaatimus Kourut ovat mekaanisilta ominaisuuksiltaan vastaavia kuin kouruihin liittyvät vastaavista materiaaleista tehdyt päällysterakenteet.

Vaatimus Kourut ovat mekaanisilta ominaisuuksiltaan vastaavia kuin kouruihin liittyvät vastaavista materiaaleista tehdyt päällysterakenteet. 1 Tässä luvussa esitetään betonikouruista, luonnonkivistä ja linjakuivatuselementeistä rakennetut hulevesikourut. Muovikourut esitetään julkaisussa InfraRYL. 221292 Muovikourut, InfraRYL. Asfalttikourut

Lisätiedot

Vaatimus Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään.

Vaatimus Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään. 1 312 Betonikivi- ja laattapäällysteet 3121 Betonikivi- ja laattapäällysteen tekeminen Betonikivi: betonikivellä kokonaispituuden (pidemmän sivun) ja paksuuden suhde on enintään 4 ja se on joka kohdasta

Lisätiedot

Liukuvalettavat betoniset reunatuet esitetään julkaisun InfraRYL luvussa 221123. Viitteet 221123 Liukuvalettavat betoniset reunatuet, InfraRYL.

Liukuvalettavat betoniset reunatuet esitetään julkaisun InfraRYL luvussa 221123. Viitteet 221123 Liukuvalettavat betoniset reunatuet, InfraRYL. 1 316 Reunatuet Liukuvalettavat betoniset reunatuet esitetään julkaisun InfraRYL luvussa 221123. 221123 Liukuvalettavat betoniset reunatuet, InfraRYL. 3161.1 Reunatukien materiaalit 3161.1.1 Reunatukien

Lisätiedot

Valvojan päätäntävallan tarkka määrittely jo urakan alussa (tai ennen) Muutoksia tehtäessä on kysyttävä SUUNNITTELIJALTA, VALVOJALTA JA TILAAJALTA

Valvojan päätäntävallan tarkka määrittely jo urakan alussa (tai ennen) Muutoksia tehtäessä on kysyttävä SUUNNITTELIJALTA, VALVOJALTA JA TILAAJALTA Valvojan rooli ja valvontatyö käytännössä Työmaavalvonnan tarkoituksena on varmistaa rakentamisen laatu saavutetaan haluttu lopputulos sopimuksen mukaisuus hyvän rakennustavan noudattaminen, jos sopimuksia

Lisätiedot

22111 Reunatuet luonnonkivestä

22111 Reunatuet luonnonkivestä InfraRYL, päivitys 1 22111 Reunatuet luonnonkivestä Infra 2015 Määrämittausohje 2211. 22111.1 Luonnonkivisten reunatukien materiaalit Reunatukena käytetään standardien SFS-EN 1343 ja SFS 7017 mukaista

Lisätiedot

Reunatukien kelpoisuus osoitetaan toimituserittäin toimitusasiakirjojen perusteella. Kelpoisuus todetaan myös silmämääräisesti asennustyön aikana.

Reunatukien kelpoisuus osoitetaan toimituserittäin toimitusasiakirjojen perusteella. Kelpoisuus todetaan myös silmämääräisesti asennustyön aikana. InfraRYL, päivitys 1 22110 Reunatuet Infra 2015 Määrämittausohje 2211. 22110.1 Reunatukien materiaalit 22110.1.1 Reunatuet Jos kelpoisuutta ei ole osoitettu CE-merkinnällä, asiakirjoissa vaaditut tuotteiden

Lisätiedot

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan.

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan. 1 Tässä luvussa käsitellään johtokaivantojen eli johtojen, kaapeleiden, salaojien, putkien ja kaivojen alkutäyttöjä. Tässä luvussa alkutäytöllä tarkoitetaan myös rumpujen ympärystäyttöjä. 22332.1 Alkutäyttöjen

Lisätiedot

Ohje Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. Viitteet 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1.

Ohje Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. Viitteet 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1. 1 21110 Suodatinkerrokset Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1. 21110.1 Suodatinkerroksen materiaalit Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti

Lisätiedot

31 Kivipäällystäminen. 315 Kantava kerros Sitomattomat kantavat kerrokset. MaaRYL Uusiminen 315 Kantava kerros TK

31 Kivipäällystäminen. 315 Kantava kerros Sitomattomat kantavat kerrokset. MaaRYL Uusiminen 315 Kantava kerros TK 1 31 Kivipäällystäminen 315 Kantava kerros 31, 33 Päällyste 315 Kantava kerros 22341 Jakava kerros 22342 Suodatinkerros Pohjamaa Kuva 315:K1 Kantavan kerroksen sijainti rakenteessa. 3151 Sitomattomat kantavat

Lisätiedot

Kiertolii(ymien kiveykset Nupu ja noppakivet liikennealueilla

Kiertolii(ymien kiveykset Nupu ja noppakivet liikennealueilla Kiertolii(ymien kiveykset Nupu ja noppakivet liikennealueilla Liikennekuormituksen erityispiirteet Liikenteestä aiheutuva syklinen kuormitus on satunnaista, eri kokoisia, painoisia ja eri nopeuksilla liikkuvia

Lisätiedot

Ohje Valmiiseen emulsioon ei saa lisätä tartuketta.

Ohje Valmiiseen emulsioon ei saa lisätä tartuketta. 1 21421 Sirotepintaus (SIP) 21421.1 Sirotepintauksen materiaalit Laatuvaatimuksina esitetyistä materiaaliominaisuuksista toimitetaan tilaajalle joko käytetyn materiaalierän CE-merkintä tai tuoteseloste

Lisätiedot

Kiviaines Vaatimus Suodatinkerroksessa käytetään hiekkaa, jonka rakeisuus on kuvan 22342:K1 mukainen.

Kiviaines Vaatimus Suodatinkerroksessa käytetään hiekkaa, jonka rakeisuus on kuvan 22342:K1 mukainen. 1 22342 Suodatinrakenteet 22342.1 Suodatinrakenteen materiaalit, yleistä Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään.

Lisätiedot

Esitteen otsikko 2006

Esitteen otsikko 2006 TYÖSELOSTUS KÄSIN ASENNETTAVAT PÄÄLLYSRAKENTEET Slogan Esitteen otsikko 2006 www.nurmijarvi.fi 1. Yleistä Työkohteiden määrämittausperusteet noudattavat Infra 2015 Rakennusosa- ja hankenimikkeistöä ja

Lisätiedot

213213 Komposiittistabilointi (KOST)

213213 Komposiittistabilointi (KOST) InfraRYL, TK242/TR4, Päivitys 19.3.2015/KM 1 213213 Komposiittistabilointi (KOST) Infra 2015 Määrämittausohje 2132. 213213.1 Komposiittistabiloinnin materiaalit 213213.1.1 Komposiittistabiloinnin materiaalit,

Lisätiedot

18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet

18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet 18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet Määrämittausohje 1814. 18145.1 Vaahtolasimurskepenkereen ja -rakenteen materiaalit 18145.1.1 Vaahtolasimurskepenkereen ja rakenteen materiaali, yleistä Tuotteen

Lisätiedot

Solumuovipenkereet Ohje Rautateihin liittyvissä rakenteissa EPS- ja XPS-keventeitä käytetään vain laitureissa.

Solumuovipenkereet Ohje Rautateihin liittyvissä rakenteissa EPS- ja XPS-keventeitä käytetään vain laitureissa. InfraRYL, Päivitys 23.8.2017 / KM 1 181143 Solumuovipenkereet Rautateihin liittyvissä rakenteissa EPS- ja XPS-keventeitä käytetään vain laitureissa. Määrämittausohje 1811. 181143.1 Solumuovipenkereen materiaalit

Lisätiedot

siltojen korjaus SILTAAN LIITTYVÄT RAKENTEET 2.914 BETONIKIVIVERHOUKSEN TEKO 1 KÄYTTÖKOHTEET JA KÄYTÖN EDELLYTYKSET TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET

siltojen korjaus SILTAAN LIITTYVÄT RAKENTEET 2.914 BETONIKIVIVERHOUKSEN TEKO 1 KÄYTTÖKOHTEET JA KÄYTÖN EDELLYTYKSET TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET siltojen korjaus TIEHALLINTO, SILTATEKNIIKKA SILTAAN LIITTYVÄT RAKENTEET BETONIKIVIVERHOUKSEN TEKO TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET 06/08 (korvaa ohjeen 12/95) 2.914 1 KÄYTTÖKOHTEET JA KÄYTÖN EDELLYTYKSET

Lisätiedot

Hyvä piha kestää elämää

Hyvä piha kestää elämää Hyvä piha kestää elämää RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY RAKENNA ITSELLESI TOIMIVA PIHA Kuvassa Wanha Hollola -80 väri ruskea ja musta RB-päällystetuotteilla rakennat itsellesi toimivan pihan Pihakivistä

Lisätiedot

2232 Rakennuksen täytöt

2232 Rakennuksen täytöt 1 22321 Rakennuksen ulkopuoliset täytöt Rakennuksen ulkopuolinen täyttö sisältää rakennuskaivannon täytöt rakennuksen sokkeli- /anturalinjan ulkopuolella. 22321.1 Rakennuksen ulkopuolisten täyttöjen materiaalit

Lisätiedot

ACO. Linjakuivatus. Asennusohjeet ACO DRAIN

ACO. Linjakuivatus. Asennusohjeet ACO DRAIN ACO Linjakuivatus Asennusohjeet ACO DRAIN Sisältö Käyttöalueet EN 433 -standardin mukaan 3 Symbolit ja kaatotyypit 4 Tärkeitä suunnittelu- ja asennusohjeita Yleiset ja erityiset asennusohjeet 5 ACO DRAIN

Lisätiedot

plus vdw 400 Sementtisaumalaasti > 3 mm Laatua ammattilaiselle

plus vdw 400 Sementtisaumalaasti > 3 mm Laatua ammattilaiselle vdw 400 plus Sementtisaumalaasti Sementtipohjainen, nopeastikovettuva erikoissaumalaasti betoni -ja luonnonkivien saumaamiseen sisällä ja ulkona. raskaasti liikennöidyille alueille > 3 mm tiivis = pieni

Lisätiedot

Tienrakennustöiden yleiset laatuvaatimukset ja työselitykset 5 KOVAT PINTAVERHOUSTYÖT, SADEVESIKOURUT, REUNATUET JA SORAPINTA 5300 SORAPINTA 9

Tienrakennustöiden yleiset laatuvaatimukset ja työselitykset 5 KOVAT PINTAVERHOUSTYÖT, SADEVESIKOURUT, REUNATUET JA SORAPINTA 5300 SORAPINTA 9 Tienrakennustöiden yleiset laatuvaatimukset ja työselitykset 5 SISÄLTÖ 5300 SORAPINTA 9 5300.1 Yleistä 9 5300.2 Mitat 9 5300.3 Materiaali 9 5400 MUUT PÄÄLLYSTEET JA KOVAT PINTARAKENTEET 10 5400.1 Laatoitusten

Lisätiedot

LIITE 1 Otto Karhin puiston perusparannus, vaihe II OTTO KARHIN PUISTO Uusikadun ja Hallituskadun kulmaus KIVILUETTELO 11.3.2014

LIITE 1 Otto Karhin puiston perusparannus, vaihe II OTTO KARHIN PUISTO Uusikadun ja Hallituskadun kulmaus KIVILUETTELO 11.3.2014 LIITE 1 Otto Karhin puisto on perusparannus, vaihe II OTTO KARHIN PUISTO Uusikadun jaa Hallituskadun kulmaus k KIVILUETTELO 11.3..2014 Kiviluettelo 21.3.2014 2 LUONNONKIVIPÄÄLLYSTEILLE ASETETUT VAATIMUKSET

Lisätiedot

LEIMASINBETONI. Maaliskuu 2011 SEMTU OY Puh. +358 9 2747 950 mailbox@semtu.fi PL 124, 04201 KERAVA Fax +358 9 2747 9540 www.semtu.

LEIMASINBETONI. Maaliskuu 2011 SEMTU OY Puh. +358 9 2747 950 mailbox@semtu.fi PL 124, 04201 KERAVA Fax +358 9 2747 9540 www.semtu. LEIMASINBETONI Leimasinbetoni on paikallavalettua betonia, joka on läpivärjätty ja pintakuvioitu patentoiduilla muottimatriiseilla. Leimasinbetonia käyttämällä saadaan samanlaisia pintoja kuin luonnonkivillä

Lisätiedot

Ulkotilojen luonnonkivinen tasokiveys - Päällysteen suunnittelu- ja laatuohje 1.10.2001

Ulkotilojen luonnonkivinen tasokiveys - Päällysteen suunnittelu- ja laatuohje 1.10.2001 VTT RAKENNUS- JA YHDYSKUNTATEKNIIKKA Sisäinen raportti 13/2001 RTE37-IR-13/2001-OSA 2/3 Ulkotilojen luonnonkivinen tasokiveys - Päällysteen suunnittelu- ja laatuohje 1.10.2001 Kiviteollisuusliitto ry TEKES

Lisätiedot

Valmiin päällysteen laatuvaatimukset

Valmiin päällysteen laatuvaatimukset Asfalttinormit 2011: Päällysteet ELY keskusten tienpäällystysurakoiden laatuvaatimukset 2011 PANK -menetelmäpäivä 27.1.2011 Katri Eskola Valmiin päällysteen laatuvaatimukset Massamäärä Tasalaatuisuus Koostumus

Lisätiedot

21220 Eristyskerrokset ratarakenteissa. 21220.1 Ratarakenteen eristyskerroksen materiaalit

21220 Eristyskerrokset ratarakenteissa. 21220.1 Ratarakenteen eristyskerroksen materiaalit 1/7 21220 Eristyskerrokset ratarakenteissa 21220.1 Ratarakenteen eristyskerroksen materiaalit 21220.1.1 Ratarakenteen eristyskerroksen materiaalit, yleistä Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti

Lisätiedot

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 30.5.2014 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 2 SISÄLLYSLUETTELO 1-50 Yleiset perusteet... 3 10 Maaperä... 3 50 Mittaustyöt... 3 1000 Maa-,

Lisätiedot

ISOT LAATAT SISÄ-JA ULKOTILAT ISON LATTIALAATAN ASENNUSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET

ISOT LAATAT SISÄ-JA ULKOTILAT ISON LATTIALAATAN ASENNUSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET ISOT LAATAT SISÄ-JA ULKOTILAT ISON LATTIALAATAN ASENNUSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET LATTIOIDEN LAATOITUS SISÄTILOISSA 1. Pohjusta tasoitettava huokoinen alusta 1:4 vedellä ohennetulla Start Primerilla. 2. Tasoita

Lisätiedot

Maalle pengerretyt louhepenkereet

Maalle pengerretyt louhepenkereet InfraRYL, Päivitys 23.8.2017 / KM 1 181121 Maalle pengerretyt louhepenkereet Määrämittausohje 1811. 181121.1 Maalle pengerretyn louhepenkereen materiaalit Louhetäyttö rakennetaan sekarakeisesta louheesta,

Lisätiedot

Projekti Kamppi lukuina

Projekti Kamppi lukuina Projekti Kamppi lukuina Projektiaika 8/2002 3/2006 Hankkeen kokonaisarvo lähes 400 M Työmaan pinta-ala 4 ha Laajuus: 135.000 br-m2, Tilavuus: 650.000 m3 Liiketiloja 37.000 m2 Toimistoja 12.000 m2 Asuntoja

Lisätiedot

Asfalttinormit 2017 julkaistiin marraskuussa Ensimmäisen painoksen paperiversio myytiin loppuun ja kesäkuussa 2018 julkaistiin toinen painos

Asfalttinormit 2017 julkaistiin marraskuussa Ensimmäisen painoksen paperiversio myytiin loppuun ja kesäkuussa 2018 julkaistiin toinen painos Asfalttinormit 2017 julkaistiin marraskuussa 2017. Ensimmäisen painoksen paperiversio myytiin loppuun ja kesäkuussa 2018 julkaistiin toinen painos sekä sähköisenä että paperiversiona. Seuraavilla sivuilla

Lisätiedot

OMAKOTITALON POHJATYÖT. Maaperä ratkaisee mitä pohjatöitä tontilla pitää tehdä

OMAKOTITALON POHJATYÖT. Maaperä ratkaisee mitä pohjatöitä tontilla pitää tehdä Ennen omakotitalon paikka valittiin sen mu kaan, missä pohjatöiden tekeminen oli mahdollisimman helppoa. Nykyisin rakennuspaikan valintaa ohjaavat kaavamääräykset, tontin sijainti ja hinta. OMAKOTITALON

Lisätiedot

Betonirakenteiden suunnittelussa käytettävää betonin lujuutta kutsutaan suunnittelu- eli nimellislujuudeksi f ck (aiemmin K-lujuus).

Betonirakenteiden suunnittelussa käytettävää betonin lujuutta kutsutaan suunnittelu- eli nimellislujuudeksi f ck (aiemmin K-lujuus). Betonirakenteiden suunnittelussa käytettävää betonin lujuutta kutsutaan suunnittelu- eli nimellislujuudeksi f ck (aiemmin K-lujuus). Betonirakenteiden suunnittelussa käytettävä betonin nimellislujuus perustuu

Lisätiedot

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN Turmalin-savikattotiili Minster-betonikattotiili ASENNUSOHJE Päivitetty 14.12.2012 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 9 Alkulause

Lisätiedot

KIVIEN JA LAATTOJEN ASENTAMINEN

KIVIEN JA LAATTOJEN ASENTAMINEN KIVIEN JA LAATTOJEN ASENTAMINEN Asennuksen valmistelutyöt Ennen asennushiekan levittämistä tarkistetaan, että kantavan kerroksen pinta on tasainen, huolella tiivistetty ja että kallistukset on tehty suunnitelman

Lisätiedot

Betonilattiat 2014 by 45 / BLY 7

Betonilattiat 2014 by 45 / BLY 7 S I S Ä L L Y S L U E T T E L O OSA 1 YLEISTÄ... 9 1.1 SOVELTAMISALA... 9 1.2 BETONILATTIOIDEN PERUSTYYPIT... 10 1.2.1 Maanvarainen lattia... 10 1.2.2 Paalulaatta... 11 1.2.3 Pintabetonilattia... 11 1.2.3.1

Lisätiedot

MÄÄRÄMITTAUSPERUSTEET HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET

MÄÄRÄMITTAUSPERUSTEET HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET Asfaltointi- ja tiemerkintätyöt (MALLIASIAKIRJA) 2(9) YLEISTÄ Nämä määrämittausperusteet noudattavat Infra 2015 Rakennusosa- ja hankenimikkeistöä ja Infraryl 2010 Osa 1 Väylät

Lisätiedot

TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä

TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä Vaarnalevyt lattioiden liikuntasaumoihin Versio: FI 6/2014 Tekninen käyttöohje TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmät Vaarnalevyt lattioiden

Lisätiedot

Ensimmäiseen 2017 vuonna julkaistuun painokseen että 2018 julkaistuun toiseen painokseen tehdyt korjaukset

Ensimmäiseen 2017 vuonna julkaistuun painokseen että 2018 julkaistuun toiseen painokseen tehdyt korjaukset Asfalttinormit 2017 korjaukset 1 (9) Ensimmäiseen 2017 vuonna julkaistuun painokseen että 2018 julkaistuun toiseen painokseen tehdyt korjaukset Korjaukset 4.3.2019 Sivu 18 kaavan alapuolella oleva teksti

Lisätiedot

HB MOSTONE RT 38691. HB-MOSTONE MOSAIIKKIBETONILAATAT HB-Betoniteollisuus Oy

HB MOSTONE RT 38691. HB-MOSTONE MOSAIIKKIBETONILAATAT HB-Betoniteollisuus Oy RT 38691 tuotetieto 1 tuotetieto heinäkuu 2015 RT 38691 412.1 Talo 2000 522.2 Talo 90 RT tuotetieto S SfB RT CAD -kirjastot 1 (6) HB-MOSTONE MOSAIIKKIBETONILAATAT HB-Betoniteollisuus Oy HB MOSTONE Kotimaiset

Lisätiedot

Työn nro. PL 120 30101 Forssa puh. 03 4243 100 www.foamit.fi. Päiväys

Työn nro. PL 120 30101 Forssa puh. 03 4243 100 www.foamit.fi. Päiväys LOIVA YLÄPOHJA, KATTEEN ALUSTANA KEVYTSORABETONILAATAT puh 03 4243 100 wwwfoamitfi YP 101 Mahdollinen suojakiveys Vedeneristys VE 4080, kaksinkertainen kumibitumikermieristys, pintakermi sirotepintainen,

Lisätiedot

BETONI. Osa-aineet: Kiviaineksen enimmäisläpimitta vähintään 8 mm. Rasitusluokka: Perustus XC2 Muut osat XC3, XC4 ja XF1 Suolarasitetut osat XF2

BETONI. Osa-aineet: Kiviaineksen enimmäisläpimitta vähintään 8 mm. Rasitusluokka: Perustus XC2 Muut osat XC3, XC4 ja XF1 Suolarasitetut osat XF2 BETONI Betonituotteiden laadun tulee täyttää RunkoRYL 2000 kohdan 23.1 sekä By 50-2004 Betoninormit vaatimukset tai Eurocoden osan 2 Betonirakenteiden suunnittelu ja sen viitestandardien vaatimukset. Betonipinnan

Lisätiedot

TYÖSELOSTUS. Ähtärin kaupunki MOKSUNNIEMEN LP-ALUE

TYÖSELOSTUS. Ähtärin kaupunki MOKSUNNIEMEN LP-ALUE TYÖSELOSTUS 7693 Ähtärin kaupunki MOKSUNNIEMEN LP-ALUE 7.8.2017 MOKSUNNIEMEN LP-ALUE 7693 SISÄLLYSLUETTELO 1. ESITYÖT... 3 1.1. Yleiset työselitykset... 3 1.2. Asetuksia ja määräyksiä... 3 2. KUIVATUSTYÖT...

Lisätiedot

5 Kivirakentaminen RTS 10:48

5 Kivirakentaminen RTS 10:48 RunkoRYL 2010 521 Luonnonkivityö runkorakenteissa Sivu: 1 5 Kivirakentaminen RTS 10:48 52 Kiviverhous ja -päällystys 521 Luonnonkivi runkorakenteissa Sisältö rakennuksen runkorakenteiden ja rakennukseen

Lisätiedot

MAAKOSTEAN BETONIN KÄYTTÖ TASOKIVEYSTEN ALLA

MAAKOSTEAN BETONIN KÄYTTÖ TASOKIVEYSTEN ALLA OPINNÄYTETYÖ - AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA MAAKOSTEAN BETONIN KÄYTTÖ TASOKIVEYSTEN ALLA TEKIJÄ: Sakari Vepsäläinen SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU OPINNÄYTETYÖ Tiivistelmä Koulutusala

Lisätiedot

21210 Jakavat kerrokset. 21210.1 Jakavan kerroksen materiaalit. Kuva 21210:K1. Jakavan kerroksen leveys tierakenteessa.

21210 Jakavat kerrokset. 21210.1 Jakavan kerroksen materiaalit. Kuva 21210:K1. Jakavan kerroksen leveys tierakenteessa. 1 21210 Jakavat kerrokset 21210.1 Jakavan kerroksen materiaalit Kuva 21210:K1. Jakavan kerroksen leveys tierakenteessa. Kuva 21210:K2. Jakavan kerroksen leveys katurakenteessa. 21210.1.2 Jakavan kerroksen

Lisätiedot

HTT- ja TT-LAATTOJEN SUUNNITTELUOHJE

HTT- ja TT-LAATTOJEN SUUNNITTELUOHJE 1 TT- ja TT-LAATTOJEN SUUNNITTELUOJE 2 YLEISTÄ TT-ja TT-laatat ovat esijännitettyjä betonielementtejä. Jännevälit enimmillään 33 m. Laattoja käytetään ala-, väli- ja yläpohjien kantaviksi rakenteiksi teollisuus-,

Lisätiedot

40 Hinnasto alv 24% Murske 0-16 mm 82,00. Asennushiekka 0-8 mm 80,00. Turvahiekka 1-8 mm 102,00. Kuorikate 145,00

40 Hinnasto alv 24% Murske 0-16 mm 82,00. Asennushiekka 0-8 mm 80,00. Turvahiekka 1-8 mm 102,00. Kuorikate 145,00 40 Hinnasto alv 24% Luonnonkivet, mullat, kuorikatteet Somero (singeli) on pyöreäksi hioutunutta, sorasta erilleen seulottua luonnonkiveä. Se soveltuu hyvin koristeluun, pihatielle, sokkelin viereen ja

Lisätiedot

BETONIPÄIVÄT 2012 Maanvaraiset betonilattiat saumoilla vai ilman

BETONIPÄIVÄT 2012 Maanvaraiset betonilattiat saumoilla vai ilman BETNIPÄIVÄT 2012 Maanvaraiset betonilattiat saumoilla vai ilman DI Martti Matsinen Toimitusjohtaja / PiiMat y Puheenjohtaja / Suomen Betonilattiayhdistys ry Saumoilla vai ilman? Maanvaraisessa betonilattiassa

Lisätiedot

Stormbox hulevesien imeytys / viivy-

Stormbox hulevesien imeytys / viivy- Asennusohje Stormbox - hulevesien viivytys / imeytysjärjestelmä Stormbox hulevesien imeytys / viivy- Stormbox yksikön asennusohjeet Asenna STORMBOX hulevesikasetit näitä asennusohjeita, kuntakohtaisia

Lisätiedot

RT 38422 LIUSKEKIVILAATAT, -MUURIT JA KATTOLIUSKEET. Liuskemestarit Oy

RT 38422 LIUSKEKIVILAATAT, -MUURIT JA KATTOLIUSKEET. Liuskemestarit Oy RT 38422 tarviketieto 1 TARVIKETIETO heinäkuu 2013 voimassa 31.8.2015 asti 1 (6) RT 38422 413 Talo 2000 523 Talo 90 S SfB LIUSKEKIVILAATAT, -MUURIT JA KATTOLIUSKEET ORIVEDEN MUSTA, LOKAN VALKOINEN, PALJAKAN

Lisätiedot

KIMARK 30 W/m -lämpökaapelin asennusohje

KIMARK 30 W/m -lämpökaapelin asennusohje KIMARK 30 W/m -lämpökaapelin asennusohje KIMARK-lämmityskaapelin asennusohje Tuotetiedot: Yksijohtiminen lämpökaapeli, sis. 2 m:n kylmäkaapelit. Teho 30 W/m, 230 V AC. Kaapeli on teräsarmeerattu ja palosuojattu.

Lisätiedot

Betonirakenteiden suunnittelussa käytettävää betonin lujuutta kutsutaan suunnittelu- eli nimellislujuudeksi f ck (aiemmin ns. K-lujuus).

Betonirakenteiden suunnittelussa käytettävää betonin lujuutta kutsutaan suunnittelu- eli nimellislujuudeksi f ck (aiemmin ns. K-lujuus). 1 Betonirakenteiden suunnittelussa käytettävää betonin lujuutta kutsutaan suunnittelu- eli nimellislujuudeksi f ck (aiemmin ns. K-lujuus). Betonirakenteiden suunnittelussa käytettävä betonin nimellislujuus

Lisätiedot

Conbit. Älä sekoita laastia kerralla enempää kuin ehdit käyttämään 45 minuutissa. Hävitä kovettumaan alkanut laasti.

Conbit. Älä sekoita laastia kerralla enempää kuin ehdit käyttämään 45 minuutissa. Hävitä kovettumaan alkanut laasti. Conbit Nopeasti kuivuva, vesitiivis ja pakkasenkestävä laasti betonilaattojen, luonnonkivien ja reunakivien saumaamiseen sekä kiinnittämiseen asfalttiin tai betoniin KÄYTTÖKOHTEET Hyvien tartuntaominaisuuksien

Lisätiedot

INFRARYL POHJAVESISUOJAUKSET

INFRARYL POHJAVESISUOJAUKSET INFRARYL 14230 POHJAVESISUOJAUKSET Liikenneviraston sidosryhmätilaisuus 19.3.2018 Pohjaveden suojaukset päivittyvät ohjeet Keskeisimmät muutokset: voimassa oleva versio vs. työryhmän nykyinen versio. LUVUN

Lisätiedot

3521.1 Nurmikoiden materiaalit Vaatimukset Kukin siemenseos täyttää siemenseosluokkansa itävyys-, puhtaus- ja muut laatuvaatimukset.

3521.1 Nurmikoiden materiaalit Vaatimukset Kukin siemenseos täyttää siemenseosluokkansa itävyys-, puhtaus- ja muut laatuvaatimukset. 1 35 Viherrakentaminen 3521 Kylvönurmikon tekeminen 3521.1 Nurmikoiden materiaalit Kukin siemenseos täyttää siemenseosluokkansa itävyys-, puhtaus- ja muut laatuvaatimukset. Siemenkauppiaiden liiton siemenseosluokituksen

Lisätiedot

Asennusohje ColoRex SD och EC

Asennusohje ColoRex SD och EC Asennusohje ColoRex SD och EC ColoRex on sähköä johtava PVC-laatta, jonka mitat ovat 610 x 610 x 2 mm. ColoRex on ESD-hyväksytty (Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut). ColoRex-asennuksessa käytetään

Lisätiedot

ONTELOLAATASTOJEN REI ITYKSET JA VARAUKSET

ONTELOLAATASTOJEN REI ITYKSET JA VARAUKSET ONTELOLAATASTOJEN REI ITYKSET JA VARAUKSET 1. Laattojen rei itys...3 2. Laattojen kavennukset ja vakiovaraukset...4 3. Erikoiselementit...7 4. Hormien sijoittelu ontelolaatastossa...8 4.1 Hormi laatan

Lisätiedot

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

NUPU- JA NOPPAKIVIPÄÄLLYSTEISEN KADUN RAKENNERAT- KAISUT

NUPU- JA NOPPAKIVIPÄÄLLYSTEISEN KADUN RAKENNERAT- KAISUT Jouni Marjaniemi NUPU- JA NOPPAKIVIPÄÄLLYSTEISEN KADUN RAKENNERAT- KAISUT Diplomityö Tarkastaja: professori Pauli Kolisoja Tarkastaja ja aihe hyväksytty Talouden ja rakentamisen tiedekuntaneuvoston kokouksessa

Lisätiedot

HARKKOELEMENTTI Tuoteseloste

HARKKOELEMENTTI Tuoteseloste sivu 1/6 HARKKOELEMENTTI Tuoteseloste Urakkarajat, laatuvaatimukset ja asennusohjeet Kivirakenteinen harkkoseinäelementti Valmistaja: Kukonkankaantie 8 (PL 102) 15871 HOLLOLA Y-0146190-9 Hollola www.rakennusbetoni.fi

Lisätiedot

RENOFIX RT 300 LAATTALAASTI VESIERISTYSTÄ VAATIVIIN KOHTEISIIN TEKNISET TIEDOT

RENOFIX RT 300 LAATTALAASTI VESIERISTYSTÄ VAATIVIIN KOHTEISIIN TEKNISET TIEDOT JOULUKUU 2011 Korvaa T 300-esitteen ENOFIX T 300 LAATTALAASTI VESIEISTYSTÄ VAATIVIIN KOHTEISIIN enofix T 300 on kaksikomponenttinen (T 300 K + T 300 P) laattalaasti, joka kovetuttuaan muodostaa elastisen

Lisätiedot

14152 Synteettiset geolujitteet maarakenteissa

14152 Synteettiset geolujitteet maarakenteissa InfraRYL, Päivitys 14.11.2017 / KM 1 14152 Synteettiset geolujitteet maarakenteissa Tässä luvussa käsitellään synteettisillä geolujitteilla lujitettuja maarakenteita. Päällysrakenteen lujitteet käsitellään

Lisätiedot

Tukikerroksen vaihto-/puhdistustyön yleiset laatuvaatimukset

Tukikerroksen vaihto-/puhdistustyön yleiset laatuvaatimukset Päällysrakennetöiden yleiset laatuvaatimukset PYL 1(8) Tekninen yksikkö 5.6.1998 90/731/98 Korvaa määräykset 3.10.1997 RHK 265/731/97, 20.1.1998 RHK 91/731/98 ja 20.1.1998 RHK 90/731/98 Tukikerroksen vaihto-/puhdistustyön

Lisätiedot

Raskaan liikenteen päällysteratkaisut. Betonikiveyksellä kestävyyttä ja näyttävyyttä

Raskaan liikenteen päällysteratkaisut. Betonikiveyksellä kestävyyttä ja näyttävyyttä Raskaan liikenteen päällysteratkaisut Betonikiveyksellä kestävyyttä ja näyttävyyttä Sisällysluettelo Betonikiveyksellä kestävää ja näyttävää ajopintaa Kuormituksenkestoa ja viihtyisyyttä...3 Betonikivipäällysteen

Lisätiedot

Luonnonkivimuurit ja -tukimuurit

Luonnonkivimuurit ja -tukimuurit Helsingin kaupunkitilaohje Luonnonkivimuurit ja -tukimuurit http://kaupunkitilaohje.hel.fi/kortti/luonnonkivi-massiivikivi-graniitti-liuskekivi/ Luonnonkiveä voidaan käyttää erittäin monipuolisesti muurien

Lisätiedot

PRKU PAKSURAPPAUSKIINNIKE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

PRKU PAKSURAPPAUSKIINNIKE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE versio FI 11/2015 1 (5) SISÄLLYSLUETTELO 1 TOIMINTATAPA... 2 2 MITAT JA MATERIAALIT... 2 3 VALMISTUS... 3 3.1 Valmistustapa ja merkinnät... 3 3.2 Valmistustoleranssit... 3 4 KESTÄVYYSARVOT...

Lisätiedot

MUOVIPUTKIEN ASENNUS

MUOVIPUTKIEN ASENNUS MUOVIPUTKIEN ASENNUS Putkijaoston julkaisu no 36 TASKUOPAS Tässä taskuoppaassa esitetyt asennusohjeet noudattavat Suomen Rakennusinsinöörien liitto ry:n julkaisussa RIL 77-2005 Maahan ja veteen asennettavat

Lisätiedot

Kiviaineksen laatuvaatimukset Asfalttinormit Pirjo Kuula TTY/Maa- ja pohjarakenteet

Kiviaineksen laatuvaatimukset Asfalttinormit Pirjo Kuula TTY/Maa- ja pohjarakenteet Kiviaineksen laatuvaatimukset Asfalttinormit 2017 Pirjo Kuula TTY/Maa- ja pohjarakenteet Sisältö Kiviaineksen laatuvaatimukset Mitä ja miksi? Asfalttinormit 2017 Muutokset kiviaineksen laatuvaatimuksissa

Lisätiedot

7 Puu- ja levyrakentaminen RTS 10:40

7 Puu- ja levyrakentaminen RTS 10:40 RunkoRYL 2010 722 Hirsityö Sivu: 1 7 Puu- ja levyrakentaminen RTS 10:40 72 Puuelementtirakentaminen 722 Hirsityö Sisältö hirsikehikko pyörö-, höylä- tai liimahirrestä hirsikehikon pystytys muut vastaavat

Lisätiedot

18116 Esikuormituspenkereet

18116 Esikuormituspenkereet InfraRYL, Päivitys 23.8.2017 / KM 1 18116 Esikuormituspenkereet Tässä luvussa käsitellään esikonsolidoitava maapohja ja esikuormituspenger. Menetelmiä sovelletaan hienorakeisten maakerrosten tiivistämisessä.

Lisätiedot

Lopputäytön materiaali tai siinä olevat aineet eivät saa vahingoittaa putkia tai kaapeleita eikä niiden

Lopputäytön materiaali tai siinä olevat aineet eivät saa vahingoittaa putkia tai kaapeleita eikä niiden InfraRYL, Päivitys 6.4.2017 / KM 1 18330 Lopputäytöt Tässä luvussa käsitellään ensisijaisesti liikennöitäville alueille rakennettavien johto- ja putkikaivantojen lopputäyttöjä. Vaatimuksia voidaan soveltaa

Lisätiedot

14. HIEKAT. Tulostettu / 23

14. HIEKAT. Tulostettu / 23 Tulostettu 25.1.2019 1 / 23 14. HIEKAT Saumaus- ja puhallushiekka SPH 2 Puhallushiekka PH 4 Hiekoitussepeli HSS 6 Leikkihiekka LH 8 Asennus- ja Tasaushiekka TH 10 Kivituhka KVT 12 Sepeli SEP 8-16 mm 14

Lisätiedot

KANUNGIN ASEMAKAAVA-ALUE, HATTULA

KANUNGIN ASEMAKAAVA-ALUE, HATTULA KANUNGIN ASEMAKAAVA-ALUE, HATTULA Hattulan kunta Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYL 2006 mukaan TYÖSELITYS 2(11) YLEISTÄ 01 Tilaaja Hattulan kunta Tekninen yksikkö Tekninen johtaja Janne

Lisätiedot

SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET

SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET KÄYTTÖ- JA SUUNNITTELUOHJE 19.5.2016 - 1 - SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... - 2-1.1 Yleiskuvaus... - 2-1.2 Toimintatapa... - 3-1 MITAT JA MATERIAALIT... - 4-2.1 Kannaketyypit...

Lisätiedot

Purkubetonin hyödyntäminen Helsingin infrarakentamisessa

Purkubetonin hyödyntäminen Helsingin infrarakentamisessa Purkubetonin hyödyntäminen Helsingin infrarakentamisessa Tieinfran kestävyys ja kiertotalous päivä 15.5.2019 Jyväskylä Katja Lehtonen Ytekki Oy Sisältö Betonimurskeen työmaavalvonta Materiaalin laatuasiat

Lisätiedot

BETONIN SUHTEITUS : Esimerkki

BETONIN SUHTEITUS : Esimerkki BETONIN SUHTEITUS : Esimerkki 1 5.11.2017 Kymenlaakson ammattikorkeakoulu / www.kyamk.fi Kymenlaakson ammattikorkeakoulu / www.kyamk.fi Esimerkki 1/ Lähtötiedot 30 = Alin 150*300 lieriölle määritetty ominaislujuus

Lisätiedot

BETONITUOTTEET YMPÄRISTÖRAKENTEENA

BETONITUOTTEET YMPÄRISTÖRAKENTEENA BETONITUOTTEET YMPÄRISTÖRAKENTEENA Toimituskunta Kari Öhrnberg Juha Saikkonen Matti Heino Petri Mattila Seppo Petrow Julkaisija Rakennusteollisuus RT ry Betoniteollisuustoimiala Taitto Informaatti Ky,

Lisätiedot

IAR ARTESIA (KV 032011)

IAR ARTESIA (KV 032011) IAR ARTESIA (KV 032011) TUOTEKUVAUS IAR Artesia-tuotteet ovat liuske- ja kvartsiittiluonnonkiveä. Kivet esitellään tehtaan luettelon teknisillä sivuilla nimillään, esim. African Blue, Golden Grey jne.

Lisätiedot

SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE. Käyttö- ja suunnitteluohjeet RakMK mukainen suunnittelu

SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE. Käyttö- ja suunnitteluohjeet RakMK mukainen suunnittelu SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE Käyttö- ja suunnitteluohjeet RakMK mukainen suunnittelu FMC 41874.133 28..213 Sisällysluettelo: 2 1 TOIMINTA... 3 2 MITAT, OSAT, ASENNUSVAIHEEN KAPASITEETIT JA TILAUSTUNNUKSET...

Lisätiedot

Puun kosteuskäyttäytyminen

Puun kosteuskäyttäytyminen 1.0 KOSTEUDEN VAIKUTUS PUUHUN Puu on hygroskooppinen materiaali eli puulla on kyky sitoa ja luovuttaa kosteutta ilman suhteellisen kosteuden vaihteluiden mukaan. Puu asettuu aina tasapainokosteuteen ympäristönsä

Lisätiedot

Betoninormit BY65: Vaatimukset ja vaatimuksenmukaisuuden osoittaminen muun kuin lujuuden suhteen. Johanna Tikkanen, Suomen Betoniyhdistys

Betoninormit BY65: Vaatimukset ja vaatimuksenmukaisuuden osoittaminen muun kuin lujuuden suhteen. Johanna Tikkanen, Suomen Betoniyhdistys Betoninormit BY65: Vaatimukset ja vaatimuksenmukaisuuden osoittaminen muun kuin lujuuden suhteen Johanna Tikkanen, Suomen Betoniyhdistys Betoninormit BY65 Oleellisia muutoksia verrattuna vanhaan normiin

Lisätiedot

Kauniaisten kaupunki Kuntatekniikka. YLEISSUUNNITELMASELOSTUS KASAVUORENTIE Katusuunnitelma

Kauniaisten kaupunki Kuntatekniikka. YLEISSUUNNITELMASELOSTUS KASAVUORENTIE Katusuunnitelma YLEISSUUNNITELMASELOSTUS KASAVUORENTIE Katusuunnitelma Infrasuunnittelu Oy D1010 19.5.2014 RAKENNUSSUUNNITELMA SISÄLLYS YLEISTÄ 1 1 LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET 1 1.1 Kustannusarvio 1 2 MITOITUS JA LIIKENTEELLINEN

Lisätiedot

VERKKOON LIIMATTU MOSAIIKKI (1/5) 1. VERKKOON LIIMATTU MOSAIIKKI 1. Levitä Pukkila Saneerauslaastia tai Pukkila Vaaleaa Saneerauslaastia (~3 mm kerros) joko yhdellä tai kahdella työstökerralla. Huom! Laastipetin

Lisätiedot

Betonikiveyksillä kestävyyttä ja näyttävyyttä Betonikiveysten käyttö ympäristöjen rakentamisessa on lisääntynyt viime vuosien aikana voimakkaasti. Betonikivien laajeneva tuotevalikoima luo yhä monipuolisempia

Lisätiedot

PIENRAKENTAJAN KIVIAINESOPAS

PIENRAKENTAJAN KIVIAINESOPAS PIENRAKENTAJAN KIVIAINESOPAS ENNEN OMAKOTITALON PAIKKA VALITTIIN SEN MUKAAN, MISSÄ POHJATÖIDEN TEKEMINEN OLI MAHDOLLISIMMAN HELPPOA. NYKYISIN RAKENNUSPAIKAN VALINTAA OHJAAVAT KAAVAMÄÄRÄYKSET, TONTIN SIJAINTI

Lisätiedot

MÄÄRÄMITTAUSPERUSTEET HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET

MÄÄRÄMITTAUSPERUSTEET HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET VIHDIN KUNNAN PÄÄLLYSTYSURAKKA 2016-2018 (+MAHD. OPTIO V. 2019) HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET Asfaltointi- ja tiemerkintätyöt 30.6.2016 2(9) Yleistä Nämä määrämittausperusteet noudattavat Infra 2015 Rakennusosa-

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA TEKNINEN PALVELUKESKUS. Saviahon päiväkodin pihatyöt TYÖSELOSTUS

MÄNTSÄLÄN KUNTA TEKNINEN PALVELUKESKUS. Saviahon päiväkodin pihatyöt TYÖSELOSTUS MÄNTSÄLÄN KUNTA TEKNINEN PALVELUKESKUS Saviahon päiväkodin pihatyöt TYÖSELOSTUS 10.02.2009 MÄNTSÄLÄN KUNTA Työselostus Sivu 2 Sisältö 10000 MAARAKENTEET... 3 11113 SUOJATTAVA KASVILLISUUS... 3 20000 PÄÄLLYS-

Lisätiedot

Betonin valmistajan näkökulma. By 43. Mika Autio, Kehityspäällikkö

Betonin valmistajan näkökulma. By 43. Mika Autio, Kehityspäällikkö Betonin valmistajan näkökulma By 43 Mika Autio, Kehityspäällikkö Sisältö Tärkeimmät muutokset Betonin valmistajan tarpeet kiviaineisnormilta Kooste, kierrätys, keino ja uusiokiviainekset Avoin keskustelu

Lisätiedot

InfraRYL osa 1 Väylät ja alueet päivitys 1.10.2012 1 13250 Porapaalut. Luku on muuttunut kauttaaltaan, hyväksytty julkaistavaksi TK 280 27.6.2012.

InfraRYL osa 1 Väylät ja alueet päivitys 1.10.2012 1 13250 Porapaalut. Luku on muuttunut kauttaaltaan, hyväksytty julkaistavaksi TK 280 27.6.2012. InfraRYL osa 1 Väylät ja alueet päivitys 1.10.2012 1 Luku on muuttunut kauttaaltaan, hyväksytty julkaistavaksi TK 280 27.6.2012. Tässä luvussa käsitellään poraamalla asennettavia teräspaaluja. Käsiteltävät

Lisätiedot

PROTECTA FR BOARD ASENNUSOHJEET

PROTECTA FR BOARD ASENNUSOHJEET PROTECTA FR BOARD ASENNUSOHJEET SISÄLLYS Kaapelit ja kourut kipsi-, kivi- tai betoniseinässä s. 2 kipsi-, kivi- tai betoniseinässä s. 2-3 Kupariputket kipsi-, kivi- tai betoniseinässä s. 3 Alupex-putket

Lisätiedot

14. HIEKAT. Tulostettu / 21

14. HIEKAT. Tulostettu / 21 Tulostettu 14.2.2017 1 / 21 14. HIEKAT Saumaus- ja puhallushiekka SPH 2 Puhallushiekka PH 4 Hiekoitussepeli HSS 6 Leikkihiekka LH 8 Asennus ja Tasaushiekka TH 10 Kivituhka KVT 12 Sepeli 8-16 mm 14 Puhallusrae

Lisätiedot

Ratapuiston kenttä, tekonurmen vaihtosuunnitelma

Ratapuiston kenttä, tekonurmen vaihtosuunnitelma VIHDIN KUNTA Ratapuiston kenttä, tekonurmen vaihtosuunnitelma Työselostus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 701-P32065 Työselostus 1 (6) Linkola Kalle Sisällysluettelo RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT... 1 Rakennuskohde

Lisätiedot

Kiviainesten CE merkintä. Infra alan laatupäivä Tuuli Kunnas

Kiviainesten CE merkintä. Infra alan laatupäivä Tuuli Kunnas Kiviainesten CE merkintä Infra alan laatupäivä 2017 27.9.2017 Tuuli Kunnas Rakennustuotteiden kelpoisuus Kohteessa käytettäviltä rakennustuotteilta edellytetään kelpoisuutta. Kelpoisuus on tuotteen soveltuvuutta

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Rakennustekniikan koulutusohjelma. Marko Naumanen PIHA-ALUEIDEN PÄÄLLYSTEET

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Rakennustekniikan koulutusohjelma. Marko Naumanen PIHA-ALUEIDEN PÄÄLLYSTEET POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Rakennustekniikan koulutusohjelma Marko Naumanen PIHA-ALUEIDEN PÄÄLLYSTEET Opinnäytetyö Joulukuu 2012 OPINNÄYTETYÖ Joulukuu 2012 Rakennustekniikan koulutusohjelma Karjalankatu

Lisätiedot

Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija) vers 2.1

Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija) vers 2.1 Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija) vers 2.1 Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija), (Rakentaminen-sisäänosto), (Rakentaminen tuotanto), (-tarjous) ja (tuotanto) PINNAN TASAISUUSVAATIMUKSET Vastaako

Lisätiedot

13260 Paalulaattarakenteet RTS 09:13

13260 Paalulaattarakenteet RTS 09:13 1 13260 Paalulaattarakenteet RTS 09:13 13261 Paikalla valettavat paalulaatat 13261.1 Paikalla valettujen paalulaattojen materiaalit 13261.1.1 Paikalla valettujen paalulaattojen materiaalit tie- ja katurakenteissa

Lisätiedot