Vaatimus Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vaatimus Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään."

Transkriptio

1 1 312 Betonikivi- ja laattapäällysteet 3121 Betonikivi- ja laattapäällysteen tekeminen Betonikivi: betonikivellä kokonaispituuden (pidemmän sivun) ja paksuuden suhde on enintään 4 ja se on joka kohdasta vähintään 50 mm paksu. Betonilaatta: betonilaatalla kokonaispituuden (pidemmän sivun) ja paksuuden suhde on yli 4. Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään. Mikäli kelpoisuutta ei ole osoitettu CE-merkinnällä, asiakirjoissa vaaditut tuotteiden ominaisuudet voidaan osoittaa luotettavasti ao. ministeriön tuotehyväksynnällä tai rakennuspaikkakohtaisilla kokeilla Betonikivi- ja -laattapäällysteen materiaalit Betonikivi- ja -laattapäällysteen materiaalit, yleistä Betonikivet ja laatat ovat standardien SFS-EN 1338, SFS-EN 1339 ja SFS 7017 mukaiset. Betonikivien ja -laattojen toiminnalliset vaatimukset määritellään luokkina, joilla on nimike ja merkintä. Standardeissa SFS-EN 1338 ja SFS-EN 1339 on esitetty tuotteille useita vaatimusluokkia, joista kansalliset suositukset on esitetty standardissa SFS Tässä luvussa käsitellään vain niitä vaatimusluokkia, joista tämä suositus on olemassa. Raudoitetut betonilaattapäällysteet ovat suunnitelma-asiakirjojen mukaiset. Julkaisussa Raskaan liikenteen päällysteratkaisut annetaan ohjeita erikoiskäyttökohteisiin, esimerkiksi raskaan liikenteen alueille, tehtäville betonikivipäällysteille. Liukastumisvastusvaatimukset ovat suunnitelma-asiakirjojen mukaiset. Suolojen (kalkkihärmeen) kiteytyminen tuotteen pintaan ei huononna kivien käyttöominaisuuksia, eikä esteettistä haittaa pidetä merkittävänä. Tarvittaessa liukastumisvastusvaatimukset esitetään suunnitelma-asiakirjoissa. Betonikivien ja -laattojen vaatimustenmukaisuus tarkastetaan ennen niiden asentamista. Kivien ja laattojen värin tasaisuuden vaihtelu voi aiheutua värjäyksen, raaka-aineiden ja betonin kovettumisreaktioiden vaihtelusta. Ko. vaihtelua ei voi välttää, eikä se ole merkittävä esteettinen haitta. Tarvittaessa värin tasaisuus ja pinnan rakenne sekä ladontamalli esitetään malliladonnalla. Betonikivien laatuluokat, pintakäsittely, reunaviisteet, koko ja muut vaatimukset osoitetaan suunnitelma-asiakirjoissa. Tämä ohje koskee myös reikäkiviä.

2 Jos suunnitelma-asiakirjoissa ei ole esitetty betonikivien paksuutta, käytetään liikennöitävillä alueilla vähintään 80 mm:n paksuisia betonikiviä. Verhoiltavissa luiskissa sallitaan vähintään 50 mm paksujen betonikivien ja laattojen käyttö. SFS 7017 Betonista tai luonnonkivestä tehdyille ulkotilojen päällystekiville, -laatoille ja reunakiville eri käyttökohteissa vaaditut ominaisuudet ja niille asetetut vaatimustasot SFS-EN 1338 Betoniset päällystekivet. Vaatimukset ja testausmenetelmät SFS-EN 1339 Betoniset päällystelaatat. Vaatimukset ja testausmenetelmät Raskaan liikenteen päällysteratkaisut, Betonikeskus ry Lisätarvikkeet Asennushiekka Asennushiekalla tarkoitetaan joko luonnon kiviaineista tai murskattua kivituhkaa, joka on rakeisuudeltaan kuvan 3121:K1 mukaista. Asennushiekan toimittaja osoittaa vaatimustenmukaisuuden tuoteselosteella, tutkimusselosteella, sertifikaatilla tms. Kuva 3121:K1. Kivien ja laattojen asennushiekan rakeisuusohjealue. (kuvasta poistetaan alaotsikot) Taulukko 3121:T1. Kivien ja laattojen asennushiekan rakeisuusohjealue. Seula 0,063 0,125 0,25 0, ,2 Läp% Jos reikäkiviin on suunnitelma-asiakirjoissa esitetty nurmikko, sekoitetaan asennushiekkakerrokseen kasvuturvetta 10 paino-%. Kerroksen päälle (kivien ja laattojen alle) levitetään Y-lannosta 0,1 kg/m 2.

3 Saumaushiekka Saumaushiekan ja -murskeen rakeisuus on 0/2 mm. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää kiven valmistajan ohjeiden mukaista saumaushiekan ohjealuetta. Saumausmateriaalin toimittaja osoittaa vaatimustenmukaisuuden tuoteselosteella, tutkimusselosteella, sertifikaatilla tms. Jos laatoitukselle on esitetty suunnitelma-asiakirjoissa ruohosaumat, laattojen alle (asennushiekkakerroksen päälle) levitetään Y-lannosta 0,1 kg/m 2. Saumat täytetään nurmikon kasvualustamateriaalilla laattojen alapinnan korkeudelta alkaen ja tiivistetään. Kasvualusta on luvun 351 mukaista. 351 Kasvualustan ja katteen tekeminen, MaaRYL Asennusbetoni Maakostean betonin sementtimäärä on 250 kg/m 3. Kiviaines on raekooltaan 0/8 mm. Asennusbetoni on käytettävä 2 tunnin kuluessa sen valmistamisesta ja betonissa tulee olla riittävästi kosteutta. Suolarasitetuilla ja muilla kemiallisen rasituksen alueilla betonin vaatimukset esitetään suunnitelma-asiakirjoissa. Toimitetun betonin vastaavuus tilattuun betoniin todetaan toimitusasiakirjojen perusteella Betonikivi- ja -laattapäällysteen alusta Alustan vaatimukset esitetään luvussa 311. Jos kiveyksellä tai laatoituksella päällystettävän alueen asennushiekan alapuolella on vettä läpäisemättömiä, sementillä tai bitumilla sidottuja rakennekerroksia, tehdään näiden kerrosten alimpiin kohtiin reikiä tai veden poistuminen kerroksen päältä järjestetään muulla tavalla, esimerkiksi käyttämällä avointa asfalttibetonia AAB. Avoimen asfalttibetonin vaatimukset esitetään julkaisussa Asfalttinormit. Kantavan kerroksen yläpinta tehdään sellaiseen korkeusasemaan, että asennushiekkaa ja päällystettä varten varaa jää päällysteen paksuus +30 mm ±10 mm:n työvara. Portaiden ja muiden betonialustojen päälle päällyste asennetaan suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti.

4 Betonisia päällystelaattoja ei voi käyttää liikennöidyillä alueilla, jonne pääsy raskailla ajoneuvoilla, ellei alustana ole raudoitettua teräsbetonilaattaa ja asennuksessa käytetä maakosteata betonimassaa. Raudoitetut betonipäällystelaatat tehdään suunnitelma-asiakirjojen mukaan. Jos kiveys asennetaan asfaltin päälle, asfalttikerroksen ominaisuudet ovat suunnitelma-asiakirjojen mukaiset. 311 Kantavan kerroksen tekeminen, MaaRYL Asfalttinormit 2008 päivityksineen Betonikivi- ja -laattapäällysteen tekeminen Kiveyksen ja laatoituksen asennusalustaksi levitetään asennushiekkakerros, joka levitetään ja tasataan vain välittömästi seuraavana työnvaiheena päällystettävälle alueelle. Asennushiekkaa ei tiivistetä ennen kivien ja laattojen asentamista eikä kerroksen päällä saa kävellä. Asennushiekkakerros on kuiva kiviä ja laattoja asennettaessa. Samassa kohteessa tulee käyttää joka paikassa samaa hiekkakerrospaksuutta. Asennushiekkakerroksen tai muun asennuspohjan paksuus tarkistetaan alusrakenteen yläpinnan korkeusmittausten perusteella valmiiseen pintaan verrattuna. Betonikivi- ja -laattapäällyste rakennetaan suunnitelma-asiakirjojen mukaan. Betonikiven ja laattojen kelpoisuus tarkastetaan silmämääräisesti asennustyön aikana. Betonikivissä on nystyrät, jotka varmistavat sauman leveyden, kun kivet ladotaan tiiviisti kiinni toisiinsa. Betonilaatoituksen sauman leveys on 2 mm, ellei suunnitelma-asiakirjoissa muuta määritetä. Saumat tehdään tasaleveyksisiksi. Kuvioinnista, erivärisistä alueista tai muusta vastaavasta syystä johtuvat betonikivien väliset saumat tehdään siten, että sauma on ja sauman leveys enintään 4 mm. Latominen aloitetaan yleensä kiinteän rakenteen reunasta (reunakivestä tai -tuesta). Kivet ja laatat ladotaan siten, että ne lepäävät tasaisesti koko alapinnaltaan asennushiekkakerroksen tai -betonin varassa. Latominen tehdään valmiilta pinnalta. Betonikiveys tukeutuu reunoiltaan aina kiinteään tai erikseen rakennettuun tukeen. Jos suunnitelma-asiakirjoissa ei ole esitetty reunatukea tai muuta kiinteää rakennetta, johon betonikiveyksen reuna tukeutuu, käytetään reunan tukemiseen lankkua, joka kiinnitetään siten, että kiveys ei pääse purkautumaan. Tukilankku asennetaan niin, että sen yläreuna tulee betonikiven ylä- ja alareunan puoliväliin. Tukilankku asennetaan myös päällystettävän alueen sisälle jäävien kasvillisuusalueiden reunoille, kuva 3121:K2. On suositeltavaa tehdä betonikiveys ennen asfaltointia. Liitettäessä kivipäällyste asfalttipäällysteeseen täytetään päällysteiden välinen rako asfalttimassalla. Viherrakentamisessa saumat kylvetään nurmikkosiemenseoksella. Saumaamattomalla pinnalla ei saa liikkua tarpeettomasti. Päällyste saumataan ja tiivistetään päivittäin työn etenemisen mukaisesti.

5 5 Kuva 3121:K2. Esimerkkejä pintojen reunojen tukemisesta reunoiltaan kiinteään tukeen. (kuvasta pois K10 ja tilalle Maakostea betoni, uusiomuovinen lankku pois, tilalle puinen tms. tuki) Betonikivien ja laattojen asennuksen jälkeen pinnalle levitetään kuivaa hiekkaa, joka harjataan saumoihin. Kiveys tiivistetään noin 100 kg:n painoisella tärylevyllä. Saumaushiekkaa lisätään niin, että saumat ovat täryttämisen jälkeen täysiä. Betonilaattapintaa ei yleensä tärytetä Valmis betonikivi- ja -laattapäällyste Kiveyksessä ja laatoituksessa ei havaita silmämääräisesti poikkeamia suunnitelmiin verrattuna. Näkyvät pinnat ovat puhtaita eikä kivissä ole halkeamia. Kivien näkyvät katkaisupinnat ja saumat ovat suoria ja ehjiä. Betonikivien ja laattojen näkyviin jäävän katkaisujäljen sallittu epätasaisuus on ±3 mm. Ellei suunnitelma-asiakirjoissa määritetä sauman leveyttä, sen tulee olla mm. Pienin yhteen suuntaan leikatun laatan koko on 1/3 alkuperäisestä laatan koosta. Reunatuen tai muun rakenteen ja betonikiven ja laatan välinen rako on tasaleveä eikä rako ole yli 5 mm. Lohkopintaiseen tuotteeseen liityttäessä rako on ko. tuotteen vaatimusten mukainen. esteettömyydestä edellyttää alle 5 mm:n saumaa. Tämä vaatimus koskee myös nupu- ja noppakiveykseen liittyvää pintarakenteen saumaa.

6 Kivien väliset saumat ovat ladontamallin mukaisia suoria linjoja. Valmiin sauman leveys on sellainen, että saumaleveydessä ei esiinny haitallista poikkeamaa silmämäärin tarkastellessa. Saumat ovat täynnä saumaushiekkaa. Valmiissa tiivistetyssä päällysteessä sallitaan taulukon 3121:T2 mukaiset mittapoikkeamat. 6 Taulukko 3121:T2 Valmiin tiivistetyn betonikiveyksen ja -laatoituksen sallitut mittapoikkeamat. Sijainti ja korkeusasema Pinnan leveys poikkileikkauksissa ja rakenneosien välillä Suurin sallittu tasaisuuspoikkeama oikolaudalla mitattuna Betonikivi ja -laatta ± 20 mm ± 50 mm 3 m:n oikolauta 4 mm Sauman leveys on 2 mm. Vierekkäisten kivien ja laattojen korkeusero saa olla enintään 2 mm. Tämä koskee myös muuta suunnitelma-asiakirjoissa samaan korkeuteen tarkoitettua pinnan rakenneosaa. Reunatukeen liittyvä pinta on mm reunatukea ylempänä. Sadevesikaivoon liittyvä pinta on mm ja muihin kaivoihin liittyvä pinta mm kannen pintaa ylempänä. Kulkuväylien kaltevuuspoikkeama saa olla enintään 1 %-yksikköä suunnitelma-asiakirjoissa esitetystä. Näkymättömiin jäävän (esimerkiksi kasvualustan alle) reunatuen yläpinta on kiven tai laatan ylä- ja alareunan puolivälissä, kuva 3121:K2. Luiskan verhoilun vaatimukset esitetään julkaisussa InfraRYL Luiskaverhoukset ja eroosiosuojaukset, InfraRYL osa Betonikivi- ja laattapäällysteen kelpoisuuden osoittaminen Kivipäällysteessä ei silmämääräisesti tarkastellen havaita poikkeamia suunnitelma-asiakirjoihin verrattuna. Kiveys- ja laatoitusalueen mitat ja muoto todetaan työn aikana tehtävin mittauksin käyttämällä 3 m:n oikolautaa vähintään 10 m:n välein tai tekemällä vähintään kolme mittausta. Poikkileikkauksissa korkeusasema mitataan pinnan reunoissa ja keskilinjalla sekä lisäksi kaikissa taitepisteissä. Katselmuksen tulokset, mittauspöytäkirjat, materiaalien toimitusasiakirjat ja muu kirjallinen materiaali kootaan työmaalla ajan tasalla pidettävään kelpoisuusasiakirjaan. Saumojen laatu tarkastetaan silmämääräisesti. Esteettömään liikkumis- ja toimintaympäristöön on ohjeita RT-kortissa Virheet korjataan heti asennusvaiheessa.

7 Kivien, laattojen ja muiden materiaalien tuoteselosteet tai vastaavat liitetään ajan tasalla pidettävään työmaan kelpoisuusasiakirjaan. CE-merkityn tuotteen osalta kelpoisuusasiakirjaan liitetään vaatimuksenmukaisuuden vakuutus. RT Esteetön liikkumis- ja toimintaympäristö Betonikivi- ja -laattapäällysteen korjaustyöt Rikkoutuneet tai kuluneet päällystekivet ja laatat vaihdetaan vastaaviin ehjiin kiviin ja laattoihin. Roudan tai painumien liikuttamat käyttöä haittaavat kivet asennetaan uudestaan ja samalla korjataan kiveyksen alusta. Yksittäisiä betonikiviä tai laattoja korjattaessa suositellaan korjaus tehtäväksi vanhan päällysteen reunimmaisilla kivillä ja uudet kivet ladotaan vanhan päällysteen reunoille. Kunnossapidossa tulee noudattaa kiven tai laatan valmistajan ohjeita. Betonikivien ja -laattojen liukkautta estetään tarvittaessa hiekoittamalla. Suolaa tai muita kemikaaleja ei saa käyttää liukkauden estoon. Lumi ja jää poistetaan mekaanisin menetelmin Betonikivi- ja -laattapäällysteen tekemisen ympäristövaikutukset Meluun, pölyyn ja muihin ympäristöhaittoihin liittyvissä asioissa noudatetaan suunnitelmaasiakirjojen vaatimuksia.

Kivissä ei ole lohkeamia, rapautumia tai lujuutta haitallisesti heikentäviä halkeamia.

Kivissä ei ole lohkeamia, rapautumia tai lujuutta haitallisesti heikentäviä halkeamia. 1 313 Luonnonkivipäällystäminen 3132.1 Kiveyksen materiaalit Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään. Mikäli

Lisätiedot

Tätä lukua sovelletaan myös muihin sahaamalla valmistettuihin luonnonkivituotteisiin.

Tätä lukua sovelletaan myös muihin sahaamalla valmistettuihin luonnonkivituotteisiin. 1 313 Luonnonkivipäällystäminen Standardien SFS-EN 1341 ja SFS 7017 mukaan laatta on kappale, jonka nimellisleveys on suurempi kuin 150 mm ja yleensä suurempi kuin 2 kertaa sen paksuus. Tätä lukua sovelletaan

Lisätiedot

Liukuvalettavat betoniset reunatuet esitetään julkaisun InfraRYL luvussa 221123. Viitteet 221123 Liukuvalettavat betoniset reunatuet, InfraRYL.

Liukuvalettavat betoniset reunatuet esitetään julkaisun InfraRYL luvussa 221123. Viitteet 221123 Liukuvalettavat betoniset reunatuet, InfraRYL. 1 316 Reunatuet Liukuvalettavat betoniset reunatuet esitetään julkaisun InfraRYL luvussa 221123. 221123 Liukuvalettavat betoniset reunatuet, InfraRYL. 3161.1 Reunatukien materiaalit 3161.1.1 Reunatukien

Lisätiedot

Vaatimus Kourut ovat mekaanisilta ominaisuuksiltaan vastaavia kuin kouruihin liittyvät vastaavista materiaaleista tehdyt päällysterakenteet.

Vaatimus Kourut ovat mekaanisilta ominaisuuksiltaan vastaavia kuin kouruihin liittyvät vastaavista materiaaleista tehdyt päällysterakenteet. 1 Tässä luvussa esitetään betonikouruista, luonnonkivistä ja linjakuivatuselementeistä rakennetut hulevesikourut. Muovikourut esitetään julkaisussa InfraRYL. 221292 Muovikourut, InfraRYL. Asfalttikourut

Lisätiedot

Reunatukien kelpoisuus osoitetaan toimituserittäin toimitusasiakirjojen perusteella. Kelpoisuus todetaan myös silmämääräisesti asennustyön aikana.

Reunatukien kelpoisuus osoitetaan toimituserittäin toimitusasiakirjojen perusteella. Kelpoisuus todetaan myös silmämääräisesti asennustyön aikana. InfraRYL, päivitys 1 22110 Reunatuet Infra 2015 Määrämittausohje 2211. 22110.1 Reunatukien materiaalit 22110.1.1 Reunatuet Jos kelpoisuutta ei ole osoitettu CE-merkinnällä, asiakirjoissa vaaditut tuotteiden

Lisätiedot

Valvojan päätäntävallan tarkka määrittely jo urakan alussa (tai ennen) Muutoksia tehtäessä on kysyttävä SUUNNITTELIJALTA, VALVOJALTA JA TILAAJALTA

Valvojan päätäntävallan tarkka määrittely jo urakan alussa (tai ennen) Muutoksia tehtäessä on kysyttävä SUUNNITTELIJALTA, VALVOJALTA JA TILAAJALTA Valvojan rooli ja valvontatyö käytännössä Työmaavalvonnan tarkoituksena on varmistaa rakentamisen laatu saavutetaan haluttu lopputulos sopimuksen mukaisuus hyvän rakennustavan noudattaminen, jos sopimuksia

Lisätiedot

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan.

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan. 1 Tässä luvussa käsitellään johtokaivantojen eli johtojen, kaapeleiden, salaojien, putkien ja kaivojen alkutäyttöjä. Tässä luvussa alkutäytöllä tarkoitetaan myös rumpujen ympärystäyttöjä. 22332.1 Alkutäyttöjen

Lisätiedot

Ohje Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. Viitteet 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1.

Ohje Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. Viitteet 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1. 1 21110 Suodatinkerrokset Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1. 21110.1 Suodatinkerroksen materiaalit Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti

Lisätiedot

18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet

18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet 18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet Määrämittausohje 1814. 18145.1 Vaahtolasimurskepenkereen ja -rakenteen materiaalit 18145.1.1 Vaahtolasimurskepenkereen ja rakenteen materiaali, yleistä Tuotteen

Lisätiedot

22111 Reunatuet luonnonkivestä

22111 Reunatuet luonnonkivestä InfraRYL, päivitys 1 22111 Reunatuet luonnonkivestä Infra 2015 Määrämittausohje 2211. 22111.1 Luonnonkivisten reunatukien materiaalit Reunatukena käytetään standardien SFS-EN 1343 ja SFS 7017 mukaista

Lisätiedot

siltojen korjaus SILTAAN LIITTYVÄT RAKENTEET 2.914 BETONIKIVIVERHOUKSEN TEKO 1 KÄYTTÖKOHTEET JA KÄYTÖN EDELLYTYKSET TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET

siltojen korjaus SILTAAN LIITTYVÄT RAKENTEET 2.914 BETONIKIVIVERHOUKSEN TEKO 1 KÄYTTÖKOHTEET JA KÄYTÖN EDELLYTYKSET TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET siltojen korjaus TIEHALLINTO, SILTATEKNIIKKA SILTAAN LIITTYVÄT RAKENTEET BETONIKIVIVERHOUKSEN TEKO TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET 06/08 (korvaa ohjeen 12/95) 2.914 1 KÄYTTÖKOHTEET JA KÄYTÖN EDELLYTYKSET

Lisätiedot

Kiertolii(ymien kiveykset Nupu ja noppakivet liikennealueilla

Kiertolii(ymien kiveykset Nupu ja noppakivet liikennealueilla Kiertolii(ymien kiveykset Nupu ja noppakivet liikennealueilla Liikennekuormituksen erityispiirteet Liikenteestä aiheutuva syklinen kuormitus on satunnaista, eri kokoisia, painoisia ja eri nopeuksilla liikkuvia

Lisätiedot

31 Kivipäällystäminen. 315 Kantava kerros Sitomattomat kantavat kerrokset. MaaRYL Uusiminen 315 Kantava kerros TK

31 Kivipäällystäminen. 315 Kantava kerros Sitomattomat kantavat kerrokset. MaaRYL Uusiminen 315 Kantava kerros TK 1 31 Kivipäällystäminen 315 Kantava kerros 31, 33 Päällyste 315 Kantava kerros 22341 Jakava kerros 22342 Suodatinkerros Pohjamaa Kuva 315:K1 Kantavan kerroksen sijainti rakenteessa. 3151 Sitomattomat kantavat

Lisätiedot

ACO. Linjakuivatus. Asennusohjeet ACO DRAIN

ACO. Linjakuivatus. Asennusohjeet ACO DRAIN ACO Linjakuivatus Asennusohjeet ACO DRAIN Sisältö Käyttöalueet EN 433 -standardin mukaan 3 Symbolit ja kaatotyypit 4 Tärkeitä suunnittelu- ja asennusohjeita Yleiset ja erityiset asennusohjeet 5 ACO DRAIN

Lisätiedot

Kiviaines Vaatimus Suodatinkerroksessa käytetään hiekkaa, jonka rakeisuus on kuvan 22342:K1 mukainen.

Kiviaines Vaatimus Suodatinkerroksessa käytetään hiekkaa, jonka rakeisuus on kuvan 22342:K1 mukainen. 1 22342 Suodatinrakenteet 22342.1 Suodatinrakenteen materiaalit, yleistä Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään.

Lisätiedot

Tienrakennustöiden yleiset laatuvaatimukset ja työselitykset 5 KOVAT PINTAVERHOUSTYÖT, SADEVESIKOURUT, REUNATUET JA SORAPINTA 5300 SORAPINTA 9

Tienrakennustöiden yleiset laatuvaatimukset ja työselitykset 5 KOVAT PINTAVERHOUSTYÖT, SADEVESIKOURUT, REUNATUET JA SORAPINTA 5300 SORAPINTA 9 Tienrakennustöiden yleiset laatuvaatimukset ja työselitykset 5 SISÄLTÖ 5300 SORAPINTA 9 5300.1 Yleistä 9 5300.2 Mitat 9 5300.3 Materiaali 9 5400 MUUT PÄÄLLYSTEET JA KOVAT PINTARAKENTEET 10 5400.1 Laatoitusten

Lisätiedot

Esitteen otsikko 2006

Esitteen otsikko 2006 TYÖSELOSTUS KÄSIN ASENNETTAVAT PÄÄLLYSRAKENTEET Slogan Esitteen otsikko 2006 www.nurmijarvi.fi 1. Yleistä Työkohteiden määrämittausperusteet noudattavat Infra 2015 Rakennusosa- ja hankenimikkeistöä ja

Lisätiedot

2232 Rakennuksen täytöt

2232 Rakennuksen täytöt 1 22321 Rakennuksen ulkopuoliset täytöt Rakennuksen ulkopuolinen täyttö sisältää rakennuskaivannon täytöt rakennuksen sokkeli- /anturalinjan ulkopuolella. 22321.1 Rakennuksen ulkopuolisten täyttöjen materiaalit

Lisätiedot

213213 Komposiittistabilointi (KOST)

213213 Komposiittistabilointi (KOST) InfraRYL, TK242/TR4, Päivitys 19.3.2015/KM 1 213213 Komposiittistabilointi (KOST) Infra 2015 Määrämittausohje 2132. 213213.1 Komposiittistabiloinnin materiaalit 213213.1.1 Komposiittistabiloinnin materiaalit,

Lisätiedot

Hyvä piha kestää elämää

Hyvä piha kestää elämää Hyvä piha kestää elämää RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY RAKENNA ITSELLESI TOIMIVA PIHA Kuvassa Wanha Hollola -80 väri ruskea ja musta RB-päällystetuotteilla rakennat itsellesi toimivan pihan Pihakivistä

Lisätiedot

Ohje Valmiiseen emulsioon ei saa lisätä tartuketta.

Ohje Valmiiseen emulsioon ei saa lisätä tartuketta. 1 21421 Sirotepintaus (SIP) 21421.1 Sirotepintauksen materiaalit Laatuvaatimuksina esitetyistä materiaaliominaisuuksista toimitetaan tilaajalle joko käytetyn materiaalierän CE-merkintä tai tuoteseloste

Lisätiedot

MÄÄRÄMITTAUSPERUSTEET HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET

MÄÄRÄMITTAUSPERUSTEET HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET Asfaltointi- ja tiemerkintätyöt (MALLIASIAKIRJA) 2(9) YLEISTÄ Nämä määrämittausperusteet noudattavat Infra 2015 Rakennusosa- ja hankenimikkeistöä ja Infraryl 2010 Osa 1 Väylät

Lisätiedot

Solumuovipenkereet Ohje Rautateihin liittyvissä rakenteissa EPS- ja XPS-keventeitä käytetään vain laitureissa.

Solumuovipenkereet Ohje Rautateihin liittyvissä rakenteissa EPS- ja XPS-keventeitä käytetään vain laitureissa. InfraRYL, Päivitys 23.8.2017 / KM 1 181143 Solumuovipenkereet Rautateihin liittyvissä rakenteissa EPS- ja XPS-keventeitä käytetään vain laitureissa. Määrämittausohje 1811. 181143.1 Solumuovipenkereen materiaalit

Lisätiedot

21220 Eristyskerrokset ratarakenteissa. 21220.1 Ratarakenteen eristyskerroksen materiaalit

21220 Eristyskerrokset ratarakenteissa. 21220.1 Ratarakenteen eristyskerroksen materiaalit 1/7 21220 Eristyskerrokset ratarakenteissa 21220.1 Ratarakenteen eristyskerroksen materiaalit 21220.1.1 Ratarakenteen eristyskerroksen materiaalit, yleistä Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti

Lisätiedot

Maalle pengerretyt louhepenkereet

Maalle pengerretyt louhepenkereet InfraRYL, Päivitys 23.8.2017 / KM 1 181121 Maalle pengerretyt louhepenkereet Määrämittausohje 1811. 181121.1 Maalle pengerretyn louhepenkereen materiaalit Louhetäyttö rakennetaan sekarakeisesta louheesta,

Lisätiedot

3521.1 Nurmikoiden materiaalit Vaatimukset Kukin siemenseos täyttää siemenseosluokkansa itävyys-, puhtaus- ja muut laatuvaatimukset.

3521.1 Nurmikoiden materiaalit Vaatimukset Kukin siemenseos täyttää siemenseosluokkansa itävyys-, puhtaus- ja muut laatuvaatimukset. 1 35 Viherrakentaminen 3521 Kylvönurmikon tekeminen 3521.1 Nurmikoiden materiaalit Kukin siemenseos täyttää siemenseosluokkansa itävyys-, puhtaus- ja muut laatuvaatimukset. Siemenkauppiaiden liiton siemenseosluokituksen

Lisätiedot

MÄÄRÄMITTAUSPERUSTEET HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET

MÄÄRÄMITTAUSPERUSTEET HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET VIHDIN KUNNAN PÄÄLLYSTYSURAKKA 2016-2018 (+MAHD. OPTIO V. 2019) HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET Asfaltointi- ja tiemerkintätyöt 30.6.2016 2(9) Yleistä Nämä määrämittausperusteet noudattavat Infra 2015 Rakennusosa-

Lisätiedot

Asennusohje ColoRex SD och EC

Asennusohje ColoRex SD och EC Asennusohje ColoRex SD och EC ColoRex on sähköä johtava PVC-laatta, jonka mitat ovat 610 x 610 x 2 mm. ColoRex on ESD-hyväksytty (Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut). ColoRex-asennuksessa käytetään

Lisätiedot

Valmiin päällysteen laatuvaatimukset

Valmiin päällysteen laatuvaatimukset Asfalttinormit 2011: Päällysteet ELY keskusten tienpäällystysurakoiden laatuvaatimukset 2011 PANK -menetelmäpäivä 27.1.2011 Katri Eskola Valmiin päällysteen laatuvaatimukset Massamäärä Tasalaatuisuus Koostumus

Lisätiedot

TYÖSELOSTUS. Ähtärin kaupunki MOKSUNNIEMEN LP-ALUE

TYÖSELOSTUS. Ähtärin kaupunki MOKSUNNIEMEN LP-ALUE TYÖSELOSTUS 7693 Ähtärin kaupunki MOKSUNNIEMEN LP-ALUE 7.8.2017 MOKSUNNIEMEN LP-ALUE 7693 SISÄLLYSLUETTELO 1. ESITYÖT... 3 1.1. Yleiset työselitykset... 3 1.2. Asetuksia ja määräyksiä... 3 2. KUIVATUSTYÖT...

Lisätiedot

23312 Katupuut. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 JULKAISTAAN

23312 Katupuut. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 JULKAISTAAN InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 23312 Katupuut Katupuilla tarkoitetaan kadun- tai liikenneväylän keski- tai välikaistoille sekä lähelle kadunvartta istutettavia runkopuita, joiden rungonkorkeutta

Lisätiedot

Työn nro. PL 120 30101 Forssa puh. 03 4243 100 www.foamit.fi. Päiväys

Työn nro. PL 120 30101 Forssa puh. 03 4243 100 www.foamit.fi. Päiväys LOIVA YLÄPOHJA, KATTEEN ALUSTANA KEVYTSORABETONILAATAT puh 03 4243 100 wwwfoamitfi YP 101 Mahdollinen suojakiveys Vedeneristys VE 4080, kaksinkertainen kumibitumikermieristys, pintakermi sirotepintainen,

Lisätiedot

Raskaan liikenteen päällysteratkaisut. Betonikiveyksellä kestävyyttä ja näyttävyyttä

Raskaan liikenteen päällysteratkaisut. Betonikiveyksellä kestävyyttä ja näyttävyyttä Raskaan liikenteen päällysteratkaisut Betonikiveyksellä kestävyyttä ja näyttävyyttä Sisällysluettelo Betonikiveyksellä kestävää ja näyttävää ajopintaa Kuormituksenkestoa ja viihtyisyyttä...3 Betonikivipäällysteen

Lisätiedot

Mark Summary Form. Tulospalvelu. Competitor No Competitor Name Member

Mark Summary Form. Tulospalvelu. Competitor No Competitor Name Member Summary Form Skill Number 410 Skill Viherrakentaminen Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C 1 Päivä, Istutusallas ja ruukkuistutukset 2 Päivä, Puurakenteet ja Istutusaltaiden

Lisätiedot

BETONIKIVEYS RASKAAN LIIKENTEEN ALUEILLA

BETONIKIVEYS RASKAAN LIIKENTEEN ALUEILLA BETONIKIVEYS RASKAAN LIIKENTEEN ALUEILLA Seppo Petrow, diplomi-insinööri, Betonikeskus ry 1-4 Betonikiveyksen monipuolista käyttöä moottoriajoneuvoliikenteen alueilla. 1 2 Mainostoimisto Pro Image 3 Betonikiveykset

Lisätiedot

Lopputäytön materiaali tai siinä olevat aineet eivät saa vahingoittaa putkia tai kaapeleita eikä niiden

Lopputäytön materiaali tai siinä olevat aineet eivät saa vahingoittaa putkia tai kaapeleita eikä niiden InfraRYL, Päivitys 6.4.2017 / KM 1 18330 Lopputäytöt Tässä luvussa käsitellään ensisijaisesti liikennöitäville alueille rakennettavien johto- ja putkikaivantojen lopputäyttöjä. Vaatimuksia voidaan soveltaa

Lisätiedot

18116 Esikuormituspenkereet

18116 Esikuormituspenkereet InfraRYL, Päivitys 23.8.2017 / KM 1 18116 Esikuormituspenkereet Tässä luvussa käsitellään esikonsolidoitava maapohja ja esikuormituspenger. Menetelmiä sovelletaan hienorakeisten maakerrosten tiivistämisessä.

Lisätiedot

BETONITUOTTEET YMPÄRISTÖRAKENTEENA

BETONITUOTTEET YMPÄRISTÖRAKENTEENA BETONITUOTTEET YMPÄRISTÖRAKENTEENA Toimituskunta Kari Öhrnberg Juha Saikkonen Matti Heino Petri Mattila Seppo Petrow Julkaisija Rakennusteollisuus RT ry Betoniteollisuustoimiala Taitto Informaatti Ky,

Lisätiedot

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 30.5.2014 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 2 SISÄLLYSLUETTELO 1-50 Yleiset perusteet... 3 10 Maaperä... 3 50 Mittaustyöt... 3 1000 Maa-,

Lisätiedot

Betonikiveyksillä kestävyyttä ja näyttävyyttä Betonikiveysten käyttö ympäristöjen rakentamisessa on lisääntynyt viime vuosien aikana voimakkaasti. Betonikivien laajeneva tuotevalikoima luo yhä monipuolisempia

Lisätiedot

KIVIEN JA LAATTOJEN ASENTAMINEN

KIVIEN JA LAATTOJEN ASENTAMINEN KIVIEN JA LAATTOJEN ASENTAMINEN Asennuksen valmistelutyöt Ennen asennushiekan levittämistä tarkistetaan, että kantavan kerroksen pinta on tasainen, huolella tiivistetty ja että kallistukset on tehty suunnitelman

Lisätiedot

PÄÄLLYSTYSTÖIDEN TYÖSELITYS 2016

PÄÄLLYSTYSTÖIDEN TYÖSELITYS 2016 1 KAUNIAISTEN KAUPUNKI Kuntatekniikka ================================================================== 14.03.2016 PÄÄLLYSTYSTÖIDEN TYÖSELITYS 2016 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 PÄÄLLYSTEMASSOJEN OHJEARVOT 3 2

Lisätiedot

Projekti Kamppi lukuina

Projekti Kamppi lukuina Projekti Kamppi lukuina Projektiaika 8/2002 3/2006 Hankkeen kokonaisarvo lähes 400 M Työmaan pinta-ala 4 ha Laajuus: 135.000 br-m2, Tilavuus: 650.000 m3 Liiketiloja 37.000 m2 Toimistoja 12.000 m2 Asuntoja

Lisätiedot

KIMARK 30 W/m -lämpökaapelin asennusohje

KIMARK 30 W/m -lämpökaapelin asennusohje KIMARK 30 W/m -lämpökaapelin asennusohje KIMARK-lämmityskaapelin asennusohje Tuotetiedot: Yksijohtiminen lämpökaapeli, sis. 2 m:n kylmäkaapelit. Teho 30 W/m, 230 V AC. Kaapeli on teräsarmeerattu ja palosuojattu.

Lisätiedot

21210 Jakavat kerrokset. 21210.1 Jakavan kerroksen materiaalit. Kuva 21210:K1. Jakavan kerroksen leveys tierakenteessa.

21210 Jakavat kerrokset. 21210.1 Jakavan kerroksen materiaalit. Kuva 21210:K1. Jakavan kerroksen leveys tierakenteessa. 1 21210 Jakavat kerrokset 21210.1 Jakavan kerroksen materiaalit Kuva 21210:K1. Jakavan kerroksen leveys tierakenteessa. Kuva 21210:K2. Jakavan kerroksen leveys katurakenteessa. 21210.1.2 Jakavan kerroksen

Lisätiedot

Betonikivien soveltuvuus ajoneuvoliikennealueille

Betonikivien soveltuvuus ajoneuvoliikennealueille Betonikivien soveltuvuus ajoneuvoliikennealueille Betonikiviä on käytetty Suomessa päällystämiseen jo 1970-luvulta lähtien. Niiden käyttöä perusteltiin muun muassa asfalttia paremmalla kulutuskestävyydellä,

Lisätiedot

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN Turmalin-savikattotiili Minster-betonikattotiili ASENNUSOHJE Päivitetty 14.12.2012 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 9 Alkulause

Lisätiedot

14. HIEKAT. Tulostettu / 23

14. HIEKAT. Tulostettu / 23 Tulostettu 25.1.2019 1 / 23 14. HIEKAT Saumaus- ja puhallushiekka SPH 2 Puhallushiekka PH 4 Hiekoitussepeli HSS 6 Leikkihiekka LH 8 Asennus- ja Tasaushiekka TH 10 Kivituhka KVT 12 Sepeli SEP 8-16 mm 14

Lisätiedot

ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin

ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin 19.2.2009 Asennus ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin Lattiakouru vesieristämätön betonilattia Modular 1000 Modular 2000 Yleistä Modular-sarjan lattiakourut on tarkoitettu

Lisätiedot

ACO STAINLESS Lattiakaivot teollisuustiloihin

ACO STAINLESS Lattiakaivot teollisuustiloihin Lattiakaivot vesieristämätön betonilattia 1 2 3 tulee vaakasuoraan. Lattiakaivossa on 40 mm:n teleskooppisäätö. Kaivon yläosa säädetään yleensä valmiin lattiapinnan tasoon. paikoillaan ja lattia voidaan

Lisätiedot

Ensimmäiseen 2017 vuonna julkaistuun painokseen että 2018 julkaistuun toiseen painokseen tehdyt korjaukset

Ensimmäiseen 2017 vuonna julkaistuun painokseen että 2018 julkaistuun toiseen painokseen tehdyt korjaukset Asfalttinormit 2017 korjaukset 1 (9) Ensimmäiseen 2017 vuonna julkaistuun painokseen että 2018 julkaistuun toiseen painokseen tehdyt korjaukset Korjaukset 4.3.2019 Sivu 18 kaavan alapuolella oleva teksti

Lisätiedot

30.10.2009. InfraRYL mitä ja kenelle? RYL:n oikeudellinen asema. Yhteisen infranimikkeistön etuja. Uudet laatuvaatimukset InfraRYL 2006.

30.10.2009. InfraRYL mitä ja kenelle? RYL:n oikeudellinen asema. Yhteisen infranimikkeistön etuja. Uudet laatuvaatimukset InfraRYL 2006. Uudet laatuvaatimukset InfraRYL 2006 Hulevesiviemärin rakentamisen uudet laatuvaatimukset -InfraRYL 2006 Reijo Järvinen 30.10.2009 Sisältö Mikä on InfraRYL Rakennusosanimikkeistö Määrämittausohje Tekniset

Lisätiedot

Renne Sänisalmi. Maa-ainesseminaari 6.5.2010 Kajaani

Renne Sänisalmi. Maa-ainesseminaari 6.5.2010 Kajaani Renne Sänisalmi Kouluttaja, Kainuun ammattiopisto KIVIAINEKSET JA YMPÄRISTÖRAKENTAMINEN Maa-ainesseminaari 6.5.2010 Kajaani AIKUISOPISTO Esityksen sisältöä: viher- ja ympäristörakentaminen kiviainesten

Lisätiedot

Ohje Paikalla tehtävät kasvualustat esitetään julkaisussa InfraRYL. Viitteet: 23112 Paikalla tehtävät kasvualustat, InfraRYL osa 1.

Ohje Paikalla tehtävät kasvualustat esitetään julkaisussa InfraRYL. Viitteet: 23112 Paikalla tehtävät kasvualustat, InfraRYL osa 1. 1 35 Viherrakentaminen Paikalla tehtävät kasvualustat esitetään julkaisussa InfraRYL. : 23112 Paikalla tehtävät kasvualustat, InfraRYL osa 1. 3511 Tuotteistetun kasvualustan tekeminen Tässä luvussa käsitellään

Lisätiedot

TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä

TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä Vaarnalevyt lattioiden liikuntasaumoihin Versio: FI 6/2014 Tekninen käyttöohje TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmät Vaarnalevyt lattioiden

Lisätiedot

Kiviaineksen laatuvaatimukset Asfalttinormit Pirjo Kuula TTY/Maa- ja pohjarakenteet

Kiviaineksen laatuvaatimukset Asfalttinormit Pirjo Kuula TTY/Maa- ja pohjarakenteet Kiviaineksen laatuvaatimukset Asfalttinormit 2017 Pirjo Kuula TTY/Maa- ja pohjarakenteet Sisältö Kiviaineksen laatuvaatimukset Mitä ja miksi? Asfalttinormit 2017 Muutokset kiviaineksen laatuvaatimuksissa

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA TEKNINEN PALVELUKESKUS. Saviahon päiväkodin pihatyöt TYÖSELOSTUS

MÄNTSÄLÄN KUNTA TEKNINEN PALVELUKESKUS. Saviahon päiväkodin pihatyöt TYÖSELOSTUS MÄNTSÄLÄN KUNTA TEKNINEN PALVELUKESKUS Saviahon päiväkodin pihatyöt TYÖSELOSTUS 10.02.2009 MÄNTSÄLÄN KUNTA Työselostus Sivu 2 Sisältö 10000 MAARAKENTEET... 3 11113 SUOJATTAVA KASVILLISUUS... 3 20000 PÄÄLLYS-

Lisätiedot

Pihakivien asennusohje

Pihakivien asennusohje www.pihakivi.com Pihakivien asennusohje Sisällysluettelo Pihasuunnittelulla pihasta toimivampi... 3 Pihakivien ja -laattojen käyttö... 4 Pihakivien ja -laattojen valinta... 5 Kiveyksen rakentamisvaiheet...

Lisätiedot

RENOFIX RT 300 LAATTALAASTI VESIERISTYSTÄ VAATIVIIN KOHTEISIIN TEKNISET TIEDOT

RENOFIX RT 300 LAATTALAASTI VESIERISTYSTÄ VAATIVIIN KOHTEISIIN TEKNISET TIEDOT JOULUKUU 2011 Korvaa T 300-esitteen ENOFIX T 300 LAATTALAASTI VESIEISTYSTÄ VAATIVIIN KOHTEISIIN enofix T 300 on kaksikomponenttinen (T 300 K + T 300 P) laattalaasti, joka kovetuttuaan muodostaa elastisen

Lisätiedot

21310 Sitomattomat kantavat kerrokset

21310 Sitomattomat kantavat kerrokset 1 21310 Sitomattomat kantavat kerrokset Kuva 21310:K1. Kantavan kerroksen sijainti rakenteessa. Kuva 21310:K2. Kantavan kerroksen sijainti reunatuellisessa rakenteessa. 21310.1 Sitomattoman kantavan kerroksen

Lisätiedot

Asfalttinormit 2017 julkaistiin marraskuussa Ensimmäisen painoksen paperiversio myytiin loppuun ja kesäkuussa 2018 julkaistiin toinen painos

Asfalttinormit 2017 julkaistiin marraskuussa Ensimmäisen painoksen paperiversio myytiin loppuun ja kesäkuussa 2018 julkaistiin toinen painos Asfalttinormit 2017 julkaistiin marraskuussa 2017. Ensimmäisen painoksen paperiversio myytiin loppuun ja kesäkuussa 2018 julkaistiin toinen painos sekä sähköisenä että paperiversiona. Seuraavilla sivuilla

Lisätiedot

REUNAKIVET 3-50. Tuoteluettelo/ hinnasto 1.1.2003. Abetoni Oy Ympäristötuotteet www. abetoni.fi

REUNAKIVET 3-50. Tuoteluettelo/ hinnasto 1.1.2003. Abetoni Oy Ympäristötuotteet www. abetoni.fi 3-50 Abetoni Oy Ympäristötuotteet www. abetoni.fi Tuoteluettelo/ hinnasto 1.1.2003 Korvaa hinnaston 1.1.2002 REUNAKIVET Sisällysluettelo sivu Abetonin reunakivijärjestelmä 2-3 Tiehallinnon saareketyypit

Lisätiedot

Enkopoitu musta Nortegl-savikattotiili

Enkopoitu musta Nortegl-savikattotiili Enkopoitu musta Nortegl-savikattotiili ASENNUSOHJE Päivitetty 20.12.2012 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 6 Alkulause Ohjeet ja

Lisätiedot

HB MOSTONE RT 38691. HB-MOSTONE MOSAIIKKIBETONILAATAT HB-Betoniteollisuus Oy

HB MOSTONE RT 38691. HB-MOSTONE MOSAIIKKIBETONILAATAT HB-Betoniteollisuus Oy RT 38691 tuotetieto 1 tuotetieto heinäkuu 2015 RT 38691 412.1 Talo 2000 522.2 Talo 90 RT tuotetieto S SfB RT CAD -kirjastot 1 (6) HB-MOSTONE MOSAIIKKIBETONILAATAT HB-Betoniteollisuus Oy HB MOSTONE Kotimaiset

Lisätiedot

Tukikerroksen vaihto-/puhdistustyön yleiset laatuvaatimukset

Tukikerroksen vaihto-/puhdistustyön yleiset laatuvaatimukset Päällysrakennetöiden yleiset laatuvaatimukset PYL 1(8) Tekninen yksikkö 5.6.1998 90/731/98 Korvaa määräykset 3.10.1997 RHK 265/731/97, 20.1.1998 RHK 91/731/98 ja 20.1.1998 RHK 90/731/98 Tukikerroksen vaihto-/puhdistustyön

Lisätiedot

Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje

Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje Keskikaide Ruukki 210x130/4 Sisältö Sovellusalue... 2 Asennus... 2 Kaiteiden käsittely... 2 Kaiteen rakenne ja osat... 3 Kaiteen aloitus ja lopetuskohdat... 4 Kaiteen

Lisätiedot

MUOVIPUTKIEN ASENNUS

MUOVIPUTKIEN ASENNUS MUOVIPUTKIEN ASENNUS Putkijaoston julkaisu no 36 TASKUOPAS Tässä taskuoppaassa esitetyt asennusohjeet noudattavat Suomen Rakennusinsinöörien liitto ry:n julkaisussa RIL 77-2005 Maahan ja veteen asennettavat

Lisätiedot

Asfalttinormit 2011: Asfalttimassojen tyyppitestaus, CE-merkintä ja tuotannon laadunvarmistus

Asfalttinormit 2011: Asfalttimassojen tyyppitestaus, CE-merkintä ja tuotannon laadunvarmistus Asfalttinormit 2011: Asfalttimassojen tyyppitestaus, CE-merkintä ja tuotannon laadunvarmistus Tyyppihyväksyntä ja CE-merkintä EU:n rakennustuotedirektiivi -> rakennustuoteasetukseksi 7/2013 Sellaisenaan

Lisätiedot

ISOT LAATAT SISÄ-JA ULKOTILAT ISON LATTIALAATAN ASENNUSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET

ISOT LAATAT SISÄ-JA ULKOTILAT ISON LATTIALAATAN ASENNUSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET ISOT LAATAT SISÄ-JA ULKOTILAT ISON LATTIALAATAN ASENNUSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET LATTIOIDEN LAATOITUS SISÄTILOISSA 1. Pohjusta tasoitettava huokoinen alusta 1:4 vedellä ohennetulla Start Primerilla. 2. Tasoita

Lisätiedot

PIHAKIVIEN ASENNUSOHJE. www.pihakivi.com

PIHAKIVIEN ASENNUSOHJE. www.pihakivi.com PIHAKIVIEN ASENNUSOHJE www.pihakivi.com SISÄLLYSLUETTELO Pihasuunnittelulla pihasta toimivampi 2 Pihakivien ja -laattojen käyttö 5 Pihakivien ja -laattojen valinta 6 Kiveyksen rakentamisen työvaiheet 7

Lisätiedot

Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija) vers 2.1

Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija) vers 2.1 Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija) vers 2.1 Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija), (Rakentaminen-sisäänosto), (Rakentaminen tuotanto), (-tarjous) ja (tuotanto) PINNAN TASAISUUSVAATIMUKSET Vastaako

Lisätiedot

13260 Paalulaattarakenteet RTS 09:13

13260 Paalulaattarakenteet RTS 09:13 1 13260 Paalulaattarakenteet RTS 09:13 13261 Paikalla valettavat paalulaatat 13261.1 Paikalla valettujen paalulaattojen materiaalit 13261.1.1 Paikalla valettujen paalulaattojen materiaalit tie- ja katurakenteissa

Lisätiedot

(+2v optio) 2. Hankintalaji. 3. Hankinnan kohde 1/20. Yhteystiedot: Turun kaupunki

(+2v optio) 2. Hankintalaji. 3. Hankinnan kohde 1/20. Yhteystiedot: Turun kaupunki 1/20 2454-2016 (+2v optio) Yhteystiedot: PL 115 (Linnankatu 31) Suomi Yhteyspiste(et): Hankinta- ja logistiikkakeskus puh. +358 505870443 jari.suistovaara@turku.fi : : : Hankintaviranomaisen luonne: Alue-

Lisätiedot

ASENNUSOHJE. Bender L- ja T-tuet

ASENNUSOHJE. Bender L- ja T-tuet Vakiovalmisteisissa Benders tukimuurielementeissä on harmaa telattu pinta. Valikoimassamme on myös sileäpintaisia, graafisesti pintamuotoiltuja tai matriisiin valettuja malleja. Elementit valmistetaan

Lisätiedot

Kauniaisten kaupunki Kuntatekniikka. YLEISSUUNNITELMASELOSTUS KASAVUORENTIE Katusuunnitelma

Kauniaisten kaupunki Kuntatekniikka. YLEISSUUNNITELMASELOSTUS KASAVUORENTIE Katusuunnitelma YLEISSUUNNITELMASELOSTUS KASAVUORENTIE Katusuunnitelma Infrasuunnittelu Oy D1010 19.5.2014 RAKENNUSSUUNNITELMA SISÄLLYS YLEISTÄ 1 1 LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET 1 1.1 Kustannusarvio 1 2 MITOITUS JA LIIKENTEELLINEN

Lisätiedot

Viikinrannan koira-aitaus

Viikinrannan koira-aitaus HELSINGIN KAUPUNKI Katu- ja puisto-osasto MA403-3 Viikinrannan koira-aitaus TYÖSELOSTUS 20.10.2014 HELSINGIN KAUPUNKI Työselostus 2 (10) Sisältö RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT... 4 RAKENNUSHANKKEEN KUVAUS...

Lisätiedot

PANK ry Asfalttinormit 2011 Asfalttinormitoimikunta Lisäykset ja korjaukset 1.1.2013

PANK ry Asfalttinormit 2011 Asfalttinormitoimikunta Lisäykset ja korjaukset 1.1.2013 Yleistä Rakennustuoteasetus astuu voimaan 1.7.2013 ja on Suomessa voimassa olevaa lainsäädäntöä. Rakennustuoteasetuksen myötä CE-merkintä on pakollinen kaikille niille markkinoilla oleville tuotteille,

Lisätiedot

RUU - TU - HYP - PE - LY RUU - TU - HYP - PE - LY. Leikkiohjeet Hyppyruudukon asentaminen

RUU - TU - HYP - PE - LY RUU - TU - HYP - PE - LY. Leikkiohjeet Hyppyruudukon asentaminen RUU - TU - HYP - PE - LY RUU - TU - HYP - PE - LY Leikkiohjeet Hyppyruudukon asentaminen RUU-TU-HYP-PE-LY RUUTUHYPPELY VIE MUKAANSA JA LISÄÄ LIIKKUMISEN ILOA! Ruutuhyppely on perinneleikki, jota lapset

Lisätiedot

plus vdw 400 Sementtisaumalaasti > 3 mm Laatua ammattilaiselle

plus vdw 400 Sementtisaumalaasti > 3 mm Laatua ammattilaiselle vdw 400 plus Sementtisaumalaasti Sementtipohjainen, nopeastikovettuva erikoissaumalaasti betoni -ja luonnonkivien saumaamiseen sisällä ja ulkona. raskaasti liikennöidyille alueille > 3 mm tiivis = pieni

Lisätiedot

MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ

MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ MSS KRISTALLOINTI Pysyvä ratkaisu uusprojekteihin vesitiivistää ja suojaa betonin Monikäyttöinen käsittely vanhoille rakenteille korjaa

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL ASENNUSOHJEET 24 / 36 EL Näin saavutetaan paras ääneneristys Betonielementit ja betoniset ontelolaatat Betonisten välipohjien ääneneristys riippuu paljolti siitä, millaisia kantavat rakenteet ovat. Laatta-

Lisätiedot

KUIVATUSLAITTEET 2.651 PINTAVESIEN OHJAUSLAITTEIDEN TEKO 1 VAURIO 2 KORJAUSTARVE TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET

KUIVATUSLAITTEET 2.651 PINTAVESIEN OHJAUSLAITTEIDEN TEKO 1 VAURIO 2 KORJAUSTARVE TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET KUIVATUSLAITTEET TIEHALLINTO, SILTATEKNIIKKA 12/04 (korvaa ohjeen 3/85) 2.651 1 VAURIO PINTAVESIEN OHJAUSLAITTEIDEN TEKO TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET Kuva 1. Pintavesien ohjauslaitteiden puuttuminen on

Lisätiedot

KANUNGIN ASEMAKAAVA-ALUE, HATTULA

KANUNGIN ASEMAKAAVA-ALUE, HATTULA KANUNGIN ASEMAKAAVA-ALUE, HATTULA Hattulan kunta Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYL 2006 mukaan TYÖSELITYS 2(11) YLEISTÄ 01 Tilaaja Hattulan kunta Tekninen yksikkö Tekninen johtaja Janne

Lisätiedot

PRKU PAKSURAPPAUSKIINNIKE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

PRKU PAKSURAPPAUSKIINNIKE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE versio FI 11/2015 1 (5) SISÄLLYSLUETTELO 1 TOIMINTATAPA... 2 2 MITAT JA MATERIAALIT... 2 3 VALMISTUS... 3 3.1 Valmistustapa ja merkinnät... 3 3.2 Valmistustoleranssit... 3 4 KESTÄVYYSARVOT...

Lisätiedot

Pihakivien asennusohje

Pihakivien asennusohje Pihakivien asennusohje Sisällysluettelo Pihasuunnittelulla pihasta toimivampi 4 Pihakivien ja -laattojen käyttö 6 Pihakivien ja -laattojen valinta 7 Kiveyksen asennus lyhyesti 8 Valmistelevat työt 10 Pihakiveyksen

Lisätiedot

11410 Poistettavat pintamaat

11410 Poistettavat pintamaat InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 1 11410 Poistettavat pintamaat Määrämittausohje 1141. 11410.1 Poistettavien pintamaiden materiaalit Alueelta raivattavan materiaalin suhteen toimitaan suunnitelma-asiakirjojen

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Rakennustekniikan koulutusohjelma. Marko Naumanen PIHA-ALUEIDEN PÄÄLLYSTEET

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Rakennustekniikan koulutusohjelma. Marko Naumanen PIHA-ALUEIDEN PÄÄLLYSTEET POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Rakennustekniikan koulutusohjelma Marko Naumanen PIHA-ALUEIDEN PÄÄLLYSTEET Opinnäytetyö Joulukuu 2012 OPINNÄYTETYÖ Joulukuu 2012 Rakennustekniikan koulutusohjelma Karjalankatu

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM VANHAN LAATAN PÄÄLLE MÄRKÄTILAAN

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM VANHAN LAATAN PÄÄLLE MÄRKÄTILAAN Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS: 1. Cement primer laatta saumoihin,

Lisätiedot

ASENNUSOHJE. Ulkoalueiden sulanapitomatto SILEKA

ASENNUSOHJE. Ulkoalueiden sulanapitomatto SILEKA ASENNUSOHJE Ulkoalueiden sulanapitomatto SILEKA KÄYTTÖKOHTEET JA TUOTETIEDOT Käyttökohteet Ulkoalueiden lumen ja jään sulatukseen ajoväylillä, kävelyteillä, käytävillä, ajorampelilla ja vastaavissa kohteissa.

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET Purus Kouru

ASENNUSOHJEET Purus Kouru ASENNUSOHJEET Purus Kouru! Lue asennusohjeet huolellisesti ennen asennusta. Asennus valtuutetun LVI-asentajan toimesta. Pidätämme oikeuden muutoksiin jotka liittyvät tuotantoon, muotoiluun sekä rakenteellisiin

Lisätiedot

SILKO 2.613 REUNASALAOJAN TEKO

SILKO 2.613 REUNASALAOJAN TEKO KUIVATUSLAITTEET REUNASALAOJAN TEKO TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET TIEHALLINTO, SILTATEKNIIKKA 12/06 (korvaa ohjeen 12/90) 2.613 1 VAURIO Reunaosat ovat eräs siltojen yleisimmin vaurioituneista kohdista,

Lisätiedot

Pihakivien asennusohje. www.pihakivi.com

Pihakivien asennusohje. www.pihakivi.com Pihakivien asennusohje www.pihakivi.com Sisällysluettelo Pihasuunnittelulla pihasta toimivampi 2 Pihakivien ja -laattojen käyttö 5 Pihakivien ja -laattojen valinta 6 Kiveyksen rakentamisen työvaiheet 7

Lisätiedot

PIHAKIVIEN ASENNUSOHJE

PIHAKIVIEN ASENNUSOHJE PIHAKIVIEN ASENNUSOHJE Sisällysluettelo Pihasuunnittelulla pihasta toimivampi 2 Pihakivien ja -laattojen käyttö 5 Pihakivien ja -laattojen valinta 6 Kiveyksen rakentamisen työvaiheet 7 Valmistelevat työt

Lisätiedot

SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE. Käyttö- ja suunnitteluohjeet RakMK mukainen suunnittelu

SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE. Käyttö- ja suunnitteluohjeet RakMK mukainen suunnittelu SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE Käyttö- ja suunnitteluohjeet RakMK mukainen suunnittelu FMC 41874.133 28..213 Sisällysluettelo: 2 1 TOIMINTA... 3 2 MITAT, OSAT, ASENNUSVAIHEEN KAPASITEETIT JA TILAUSTUNNUKSET...

Lisätiedot

ONTELOLAATASTOJEN REI ITYKSET JA VARAUKSET

ONTELOLAATASTOJEN REI ITYKSET JA VARAUKSET ONTELOLAATASTOJEN REI ITYKSET JA VARAUKSET 1. Laattojen rei itys...3 2. Laattojen kavennukset ja vakiovaraukset...4 3. Erikoiselementit...7 4. Hormien sijoittelu ontelolaatastossa...8 4.1 Hormi laatan

Lisätiedot

BETONIN SUHTEITUS : Esimerkki

BETONIN SUHTEITUS : Esimerkki BETONIN SUHTEITUS : Esimerkki 1 5.11.2017 Kymenlaakson ammattikorkeakoulu / www.kyamk.fi Kymenlaakson ammattikorkeakoulu / www.kyamk.fi Esimerkki 1/ Lähtötiedot 30 = Alin 150*300 lieriölle määritetty ominaislujuus

Lisätiedot

Omatekoinen pihalaatoitus puutarhakalusteille

Omatekoinen pihalaatoitus puutarhakalusteille Omatekoinen pihalaatoitus puutarhakalusteille Puutarhatalouden perustutkinto Marjaana Välitalo 4.10.2011 Versio 1 Tuotantoalat 1 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 1 2 LAATOITUKSEN SUUNNITTELU... 2 2.1 Suunnitelma...

Lisätiedot

INFRARYL POHJAVESISUOJAUKSET

INFRARYL POHJAVESISUOJAUKSET INFRARYL 14230 POHJAVESISUOJAUKSET Liikenneviraston sidosryhmätilaisuus 19.3.2018 Pohjaveden suojaukset päivittyvät ohjeet Keskeisimmät muutokset: voimassa oleva versio vs. työryhmän nykyinen versio. LUVUN

Lisätiedot

LEIMASINBETONI. Maaliskuu 2011 SEMTU OY Puh. +358 9 2747 950 mailbox@semtu.fi PL 124, 04201 KERAVA Fax +358 9 2747 9540 www.semtu.

LEIMASINBETONI. Maaliskuu 2011 SEMTU OY Puh. +358 9 2747 950 mailbox@semtu.fi PL 124, 04201 KERAVA Fax +358 9 2747 9540 www.semtu. LEIMASINBETONI Leimasinbetoni on paikallavalettua betonia, joka on läpivärjätty ja pintakuvioitu patentoiduilla muottimatriiseilla. Leimasinbetonia käyttämällä saadaan samanlaisia pintoja kuin luonnonkivillä

Lisätiedot