Kodinkoneiden valinta ja energiatehokas käyttö Tarja Marjomaa tutkija

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kodinkoneiden valinta ja energiatehokas käyttö Tarja Marjomaa tutkija"

Transkriptio

1 Kodinkoneiden valinta ja energiatehokas käyttö Tarja Marjomaa tutkija

2 Kodinkoneiden pakollinen energiamerkki helpottaa valintaa! Kielineutraalia energiamerkkiä käytetään kaikissa EU-maissa. Oltava kiinnitettynä myymälässä esillä oleviin kylmälaitteisiin, astian- ja pyykinpesukoneisiin, kuivausrumpuihin ja uuneihin. Auttaa kuluttajaa valitsemaan energiatehokkaan kodinkoneen ja vertailemaan erimerkkisiä koneita. Lisää energiatehokkaiden koneiden tarjontaa ja myyntiä => vaikuttaa tuotekehitykseen.

3 Kylmälaitteet -A+++ -luokan kylmälaite kuluttaa jopa puolet vähemmän sähköä kuin A-luokan laite. -Energianmerkinnässä ilmoitettu kulutus on laitteen peruskulutus. Laitteen käyttö, kuten jääkaapin täyteen ahtaminen ja oven tiheä avaaminen lisäävät kulutusta %.

4 Astianpesukone Pyykinpesukone Kuivausrumpu

5 Kylmälaitteiden energiatehokas käyttö Jääkaapin sopiva keskilämpötila on +5 C. Pakastimen säilytyslämpötila on -18 C. Jokainen turha aste kylmempään lisää sähkönkulutusta noin 5 %. Jäähdytä ja peitä/pakkaa ruoat ennen säilytystä. Peittämättömistä ja lämpimistä ruoista haihtuu kosteutta, joka lisää laitteen sulatustarvetta ja sitä kautta sähkönkulutusta. Sulata pakasteet jääkaapissa, saat ilmaista jäähdytysenergiaa. Jos laitteessa ei ole automaattisesti toimivaa pakastuskytkintä, muista kytkeä toiminta pois päältä pakastuksen jälkeen. Pakastuskytkentä tuplaa kulutuksen. Sulata pakastin säännöllisesti. Puhdista laitteen ulko- ja sisäpinnat ja tiivisteet. Imuroi takana oleva lauhdutinritilä ja kompressori säännöllisesti. Kuljeta tavarat kesällä kotiin kylmälaukussa. Pidä tavarat järjestyksessä. Jääkaapin täyteen ahtaminen ja oven tiheä avaaminen voivat lisätä laitteen energiankulutusta %. Mittaa tarvittaessa laitteen kulutus kwh-mittarilla.

6 Astianpesukoneen energiatehokas käyttö Vältä astioiden esihuuhtelua juoksevalla vedellä. Noudata pesuaineen annosteluohjeita. Yliannostus lisää huuhtelutarvetta. Valitse pesuohjelma astioiden likaisuuden mukaan. Kahvitiskille riittää lyhyt pesuohjelma, kun taas pari päivää pesua odottanut ruokatiski vaatii tehokkaan, esipesullisen ohjelman. Täytä kone järjestelmällisesti. Pesuveden lämpötilan laskeminen +65 asteesta 55 asteeseen vähentää isojen koneiden sähkönkulutusta % ja pienten koneiden kulutusta %. Käytä saostumien poistoon g (2-3 rkl) sitruunahappojauhetta. Puhdista jätesiivilä säännöllisesti, jotta automaattiohjelmat toimivat mahdollisimman energiatehokkaasti. Pieneen talouteen kannattaa hankkia pieni kone. Isot koneet kuluttavat selvästi enemmän vettä ja sähköä kuin pienet koneet. Astianpesukoneen liittäminen lämpimään veteen lyhentää pesuaikaa jopa 35 minuuttia ja pienentää koneen sähkönkulutusta %. Pikaohjelmalla säästö voi olla vielä suurempi.

7 KÄSIN VAI KONEELLA? Uudet astianpesukoneet kuluttavat vettä noin litraa pesuohjelmaa kohden ja sähköä keskimäärin 1 kwh/pesukerta. Konepesussa kuluu vähemmän vettä kuin saman määrän käsitiskissä, kun kone on täynnä (Saksalainen tutkimus 2010, Bonnin yliopisto). 12 astiaston peseminen: Käsin: koehenkilöä - Pesuaika ka. 79 min - Energiankulutus 2,5 kwh - Vedenkulutus 103 l Koneella - A/A/A kone - Energiankulutus 1,05 kwh - Vedenkulutus 15 l - Koneen täyttö ja tyhjennys 15 min

8 Energiatehokas ruoanvalmistus Säädä tehoa ajoissa pienemmälle ja hyödynnä jälkilämpö. Keitä vähässä vedessä ja kuumenna vain tarvittava määrä. Kypsennä pienet määrät mikroaaltouunissa. Mikroaaltouuni on 1-2 henkilön annoksissa noin 1/3 energiatehokkaampi kuin vastuksilla kuumeneva keittoalue tai -levy. Esim. eineslaatikon lämmitys mikroaaltouunissa vie 10 % sähköä siitä määrästä, joka kuluu uunissa kuumennettaessa. Induktiokeittoalue kuluttaa sähköä noin 30 % vähemmän kuin valurautalevy ja 20 % vähemmän kuin keraaminen vastuskeittoalue. Induktio vaatii keittoastiat, joiden pohja magnetisoituu. Käytä laadukkaita, paksupohjaisia kattiloita ja kantta. Pohjan halkaisija voi olla hieman suurempi kuin keittolevy tai -alue. Pidä keittotaso ja astiat puhtaina. Uunin kuumentaminen kuluttaa sähköä enemmän kuin kuumana pitäminen. Hyödynnä uunin esilämmitysaika ja jälkilämpö. Kiertoilmatoiminnolla voi uunissa paistaa 2-3 pellillistä samanaikaisesti. Paistoaika lyhenee % ja paistaminen tapahtuu noin 20 C matalammassa lämmössä kuin ylä-alalämpötoiminnolla. Sähkön säästö on noin 30 %. Kiertoilmauunia ei tarvitse esilämmittää. Älä pidä liesituuletinta turhaan päällä. Tuuletin ei kuluta paljon sähköä, mutta poistaa lämpöä.

9 INDUKTIOKEITTOTASO Nopea Turvallinen Energiataloudellinen; Sama vesimäärä kuumenee induktiokeittoalueella noin 30 % vähemmällä sähköllä kuin valurautalevyllä ja noin viidennestä vähemmällä kuin vastustoimisella, keraamisella keittoalueella Helppo puhdistaa Reagoi nopeasti tehosäädön muutoksiin Keittoalue lämpenee vain kattilasta johtuvasta lämmöstä, joten se on tavallista keraamista tasoa viileämpi Vaatii keittoastian, jonka pohja on magnetisoituva

10 Pyykinpesukoneen energiatehokas käyttö Uudet pesukoneet kuluttavat vettä keskimäärin 50 litraa, josta litraa lämmitetään pesuvaiheessa. Pyykinpesun sähkönkulutukseen vaikuttavat pesulämpötila ja pestävä pyykkimäärä. Sähköä kuluu 60 asteen pesuohjelmassa keskimäärin 1 kwh. Pese täysiä koneellisia. Valitse pesulämpötila ja -ohjelma tekstiilin hoito-ohjeen ja likaisuuden mukaan. Kirjopesuohjelman sähkönkulutus kaksinkertaistuu, kun lämpötilaa nostetaan 40 asteesta 60 asteeseen tai 60 asteesta 85 asteeseen. Käytä kevyesti likaantuneelle pyykille matalia pesulämpötiloja. Noudata pesuaineen annosteluohjeita. Yliannostus lisää huuhtelutarvetta. Puhdista koneen täyttöaukon tiivisteet jokaisen pesukerran jälkeen. Puhdista säännöllisesti pesu- ja huuhteluainelokerot sekä nukkasihti tai poistopumpun siivekkeet. Pese silloin tällöin mahdollisimman kuumalla pesuohjelmalla ja käytä saostumien poistoon 100 g (1,3 dl) sitruunahappojauhetta. Linkouskierrosten noustessa 1000 kierroksesta 1600 kierrokseen minuutissa pyykinkuivaukseen kuluu 25 % vähemmän sähköä.

11 Kuivausrummun energiatehokas käyttö Linkoa pyykki mahdollisimman kuivaksi ennen rumpukuivausta. Valitse kuivausohjelma pyykin jälkikäsittelytavan mukaan. Silityskuivaksi kuivaaminen vie 30 % vähemmän sähköä kuin pyykin kuivaaminen kaappikuivaksi. Ilman avulla kosteuden kondensoivan kuivausrumpu lämmittää nopeasti huonetta, jolloin kuivausaika pitenee ja sähkönkulutus nousee. Pidä kuivauksen ajan ovea tai ikkunaa auki, jotta huone pysyy viileänä ja laite saa korvausilmaa. Lämpöpumpulla toimiva kuivausrumpu kuluttaa puolet vähemmän sähköä kuin ilman avulla kosteuden kondensoiva laite. Lämpöpumppurumpu tiivistää pyykin kosteuden kylmäaineen avulla. Käyttöympäristön lämpeneminen ei vaikuta laitteen toimintaan eikä sähkönkulutukseen. Puhdista kuivausrummun nukkasihdit ja kosteudentiivistin/lämmönvaihdin säännöllisesti. Ilmankiertoa estävät tukokset hidastavat pyykin kuivumista ja sähkönkulutus lisääntyy. Sisällä narukuivaus kuluttaa lämpöenergiaa ja nostaa huoneilman kosteutta, joten sekään ei ole ilmaista.

12 Eri pyykinkuivausmenetelmien energiatehokkuusvertailu esim. päivittäistä pyykkimäärää (3 kg) kuivattaessa, pyykin jäännöskosteus noin 65 %. kuivausaika energiankulutus Narulla kuivassa huoneilmassa 8 h 1,4 kwh (lämpöenergiaa) Kuivausrummussa - ilman avulla kosteuden kondensoiva - lämpöpumpputekniikalla kondensoiva 1 h 10 min 1 h 20 min 2,1 kwh (sähköä) 1,0 kwh (sähköä) Kuivauskaapissa 1 h 30 min 2,2-2,8 kwh (sähköä)

13 Linkousnopeuden merkitys pyykin jäännöskosteuteen ja koneelliseen pyykinkuivaukseen Pesukoneen linkouskierrokset Ilman avulla kosteuden kondensoiva kuivausrumpu, puuvillapyykkiä Jäännöskosteus sähkönkulutus kuivausaika 1000 r/min 60 % 3,0 kwh n. 1 h 40 min 1200 r/min 55 % 2,8 kwh n. 1 h 35 min 1400 r/min 50 % 2,5 kwh n. 1 h 30 min 1600 r/min 45 % 2,3 kwh n. 1 h 20 min

14 KALKINPOISTO PYYKIN- JA ASTIANPESUKONEESTA Sitruunahappojauheen annostus: - astianpesukone g (2-3 rkl) - pyykinpesukone 100 g (1,3 dl) Annostele jauhe pesuainekoteloon. Valitse kuumin pesulämpötila. Toista pesu käyttämällä tavallista pesujauhetta.

15 KIITOS MIELENKIINNOSTA! Tervetuloa TTS-Työtehoseuran messuosastolle keskustelemaan aiheesta lisää! 15

Säästövinkkejä vesipedoille ja muille energiatuhlureille.

Säästövinkkejä vesipedoille ja muille energiatuhlureille. Säästövinkkejä vesipedoille ja muille energiatuhlureille. LÄMMITYS VESI KEITTIÖ PYYKKÄYS VIIHDE-ELEKTRONIIKKA VALAISTUS YMPÄRISTÖ Kylmäsäilytys, ruoanvalmistus ja astianpesu muodostavat energiaa ja vettä

Lisätiedot

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita.

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita. Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita. Kalvosarja on tuotettu Motivan ja Työtehoseuran yhteistyönä, osana Euroopan Komission SAVE-ohjelman tukemaa hanketta. Myös kauppa- ja teollisuusministeriö

Lisätiedot

Kodin sähkö- ja lämmityslaitteiden käyttö- ja huolto-opas

Kodin sähkö- ja lämmityslaitteiden käyttö- ja huolto-opas Kodin sähkö- ja lämmityslaitteiden käyttö- ja huolto-opas www.helsinginenergia.fi ENERGIANEUVOJA Kodin sähkö- ja lämmityslaitteiden käyttö- ja huolto-opas Käyttämällä ja huoltamalla oikein kotisi sähkö-

Lisätiedot

Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta

Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta Kalvosarja on tuotettu Motivan ja Työtehoseuran yhteistyönä, osana Euroopan Komission SAVE-ohjelman tukemaa hanketta.

Lisätiedot

Ohje. Sammuta valot aina, kun tila jää tyhjäksi vähintään 10 minuutiksi. Nykyaikaiset loistelamput kestävät hyvin sytyttämistä ja sammuttamista.

Ohje. Sammuta valot aina, kun tila jää tyhjäksi vähintään 10 minuutiksi. Nykyaikaiset loistelamput kestävät hyvin sytyttämistä ja sammuttamista. Ohje 1 Näin säästämme energiaa Valaistus Sammuta valot aina, kun tila jää tyhjäksi vähintään 10 minuutiksi. Nykyaikaiset loistelamput kestävät hyvin sytyttämistä ja sammuttamista. Pyyhi säännöllisesti

Lisätiedot

OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN

OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN 1 7 6 7 2 3 4 5 Kun tiedät mitä kulutat, tiedät mitä voit säästää OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN Suomalainen käyttää vettä keskimäärin 160 litraa vuorokaudessa. Tällä kulutuksella vesimaksun pitäisi olla

Lisätiedot

Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä

Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä Lämmitys: Terveellinen ja energiataloudellinen lämpötila on: a) 19 C b) 21 C c) 25 C Suositeltava sisälämpötila koulurakennuksessa on 20-21 C. Tuulettaminen pitämällä

Lisätiedot

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita Hyvä kalvosarjan käyttäjä Tähän aineistoon on koottu energiaa säästäviä ja rahanarvoisia vinkkejä kodinkoneiden ja laitteiden hankinnasta, käytöstä ja hoidosta.

Lisätiedot

Rakennus-Hanka Oy. Asunto Oy Oulun Kuusirinne

Rakennus-Hanka Oy. Asunto Oy Oulun Kuusirinne Rakennus-Hanka Oy Asunto Oy Oulun Kuusirinne EKC50100OX Liesi Tyylikäs keraamien taso. Tilava uuni. -käyttötilavuus 62 litraa Haudutusuuni-toiminto mahdollistaa mehukkaiden ja maukkaiden ruokien valmistamisen

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus Vinkkejä kodin valaistukseen ja sähkön säästöön

Energiaeksperttikoulutus Vinkkejä kodin valaistukseen ja sähkön säästöön Energiaeksperttikoulutus Vinkkejä kodin valaistukseen ja sähkön säästöön 1 25.11.2015 Lauri Penttinen Näin lasket sähkönkulutuksen Laitteen teho on 1000 W (= 1 kw), käytetään päivittäin 5 tuntia Teho 1000

Lisätiedot

Energiansäästö kodinkoneiden valinnassa ja käytössä

Energiansäästö kodinkoneiden valinnassa ja käytössä TTS tutkimuksen tiedote Kodin toiminnallisuus, teknologia ja palvelut 1/2010 (648) MUUT Energiansäästö kodinkoneiden valinnassa ja käytössä Tarja Marjomaa ja Anneli Reisbacka, TTS tutkimus Tässä tiedotteessa

Lisätiedot

Tietokilpailun tavoitteena on aktivoida oppilaat miettimään, miten kukin omalla toiminnallaan voisi vaikuttaa energiankulutukseen arkielämässä.

Tietokilpailun tavoitteena on aktivoida oppilaat miettimään, miten kukin omalla toiminnallaan voisi vaikuttaa energiankulutukseen arkielämässä. Mari Kyngäs OuLUMA, sivu 1 ENERGIANSÄÄSTÖVISA Avainsanat: energia, energiansäästö, energiankulutus Luokkataso: 5.-7. luokat Tavoitteet: Tietokilpailun tavoitteena on aktivoida oppilaat miettimään, miten

Lisätiedot

ASUMISPAKKI- koulutus Sähkön ja veden harkittu kulutus

ASUMISPAKKI- koulutus Sähkön ja veden harkittu kulutus ASUMISPAKKI- koulutus Sähkön ja veden harkittu kulutus Energian ja veden säästö Mitä energia on? Mistä energia tulee? 2 Energian kokonaiskulutus Suomessa 3 Mihin käytämme energiaa Suomessa? 4 Mihin käytämme

Lisätiedot

Rakennus-Hanka Oy. Asunto Oy Oulun Ojavainiontie 4

Rakennus-Hanka Oy. Asunto Oy Oulun Ojavainiontie 4 Rakennus-Hanka Oy Asunto Oy Oulun Ojavainiontie 4 EKC50100OX Liesi Tyylikäs keraamien taso. Tilava uuni. -käyttötilavuus 62 litraa Haudutusuuni-toiminto mahdollistaa mehukkaiden ja maukkaiden ruokien valmistamisen

Lisätiedot

Näin säästämme energiaa

Näin säästämme energiaa ENERGIANSÄÄSTÖOPAS 1 Näin säästämme energiaa Valaistus Sammuta valot aina, kun tila jää tyhjäksi vähintään 10 minuutiksi. Nykyaikaiset loistelamput kestävät hyvin sytyttämistä ja sammuttamista. Pyyhi säännöllisesti

Lisätiedot

Miksi rajoittaa omaa veden ja energian kulutustaan? Vinkkejä energian säästöön Vinkkejä veden säästöön

Miksi rajoittaa omaa veden ja energian kulutustaan? Vinkkejä energian säästöön Vinkkejä veden säästöön HARAKATKIN HIKOILEVAT Asumisen veden- ja energiansäästö Sisältö Miksi rajoittaa omaa veden ja energian kulutustaan? Vinkkejä energian säästöön Vinkkejä veden säästöön Omien kokemusten vaihto ja keskustelu

Lisätiedot

Ruokavisassa ELMA-messuilla käytössä olevat Whirlpoolin kodinkoneet

Ruokavisassa ELMA-messuilla käytössä olevat Whirlpoolin kodinkoneet Ruokavisassa ELMA-messuilla käytössä olevat Whirlpoolin kodinkoneet Ruokavisan näytöskeittiössä olevissa Whirlpoolin kodinkoneissa yhdistyvät huippuluokan teknologia ja energiatehokkuus, joilla minimoidaan

Lisätiedot

Ekotehokkaan asumisen opas

Ekotehokkaan asumisen opas TTS tutkimuksen tiedote Kodin toiminnallisuus, teknologia ja palvelut 3/2010 (650) MUUT Ekotehokkaan asumisen opas Toim. Minna Kuusela ja Sari Liski-Markkanen, TTS tutkimus Ekotehokas asuinrakennus on

Lisätiedot

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA Energiansäästö työpaikalla Miksi energiaa kannattaa säästää? Mistä työpaikan energiankulutus muodostuu? Miten töissä voi säästää energiaa? Lämmitys Jäähdytys Sähkö Valaistus

Lisätiedot

Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta

Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta Hyvä kalvosarjan käyttäjä Tämä kalvosarja tausta-aineistoineen antaa tietoa siitä, mitkä tekijät vaikuttavat kodinkoneiden

Lisätiedot

Pyykinpesukone, edestä täytettävä WM 16Y792DN

Pyykinpesukone, edestä täytettävä WM 16Y792DN valkoinen 1635* *Suositushinta Tuotteen ominaisuudet Suorituskyky ja kulutus k Täyttömäärä: 8 kg k Energiatehokkuusluokka: A+++ -30% k Vuosittainen energiankulutus 137 kwh, perustuu 220 vakiopesuohjelmaan

Lisätiedot

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA. Helsingin Kaupungin energiansäästötapahtuma 9.10.2013

ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA. Helsingin Kaupungin energiansäästötapahtuma 9.10.2013 ENERGIANSÄÄSTÖ TYÖPAIKALLA Helsingin Kaupungin energiansäästötapahtuma 9.10.2013 1 MIKSI SÄÄSTÄÄ ENERGIAA? NOPEIN JA TEHOKKAIN TAPA HILLITÄ ILMASTON- MUUTOSTA. SE SÄÄSTÄÄ RAHAA. UUSIUTUMATTOMIEN ENERGIANLÄHTEIDEN

Lisätiedot

PESUKONEET 2015-2016 OSTOAPU. Tarvitsetko apua? Lisätietoja näistä ja muista palveluista saat henkilökunnalta. SUOMI

PESUKONEET 2015-2016 OSTOAPU. Tarvitsetko apua? Lisätietoja näistä ja muista palveluista saat henkilökunnalta. SUOMI SUOMI OSTOAPU PESUKONEET 2015-2016 Tarvitsetko apua? Lisätietoja näistä ja muista palveluista saat henkilökunnalta. POIMINTAPALVELU Valitse haluamasi tuotteet, anna ostoslistasi henkilö kunnalle ja he

Lisätiedot

Green Labels Purchase

Green Labels Purchase Green Labels Purchase making a greener procurement with energy labels Hankintaohjeistus Kodinkoneet Supported by: www.greenlabelspurchase.net 1 Sisällysluettelo: Astianpesukone 3 Kuivausrumpu ja -kaappi

Lisätiedot

W W W. K O D I N K O N E K A U P P A. F I

W W W. K O D I N K O N E K A U P P A. F I Whirlpool WM 1855 A+X Erittäin tyylikäs ja monipuolisin ohjelmin varustettu jääviileäkaappi. 6th SENSE valvoo jääkaapin lämpötilaa ja pitää sen optimaalisena. Valvonta- anturit lähettävät tietoa ohjausyksikköön,

Lisätiedot

N:o MERKKI Liite 1. Merkki on tehtävä seuraavan mallin mukaan:

N:o MERKKI Liite 1. Merkki on tehtävä seuraavan mallin mukaan: N:o 202 645 MERKKI Liite 1 Merkki on tehtävä seuraavan mallin mukaan: 646 N:o 203 Merkkiä koskevat selitykset Merkissä ilmoitetaan seuraavat tiedot: Selitys I Tavarantoimittajan nimi tai tavaramerkki.

Lisätiedot

ST2FABRD. 50-luvun retrotyyli 60 CM ASTIANPESUKONE 50 LUVUN RETROTYYLI PUNAINEN ENERGIALUOKKA: A+++A

ST2FABRD. 50-luvun retrotyyli 60 CM ASTIANPESUKONE 50 LUVUN RETROTYYLI PUNAINEN ENERGIALUOKKA: A+++A ST2FABRD 60 CM ASTIANPESUKONE 50 LUVUN RETROTYYLI PUNAINEN ENERGIALUOKKA: A+++A EAN13: 8017709232412 13 astiastoa 9 ohjelmaa (joista 4 Quick Time -ohjelmaa): Huuhtelu, lasiohjelma, ECO, auto 60-70, Pikaohjelma:

Lisätiedot

Kotitalouskoneiden käyttöturvallisuus. Kuva: TTS ja Tukes

Kotitalouskoneiden käyttöturvallisuus. Kuva: TTS ja Tukes Kotitalouskoneiden käyttöturvallisuus Kuva: TTS ja Tukes Kotitalouskoneiden käyttöturvallisuuteen vaikuttavat Laitteen turvallisuus, rakenteelliset ratkaisut Sijoitus, asennus Kunnossapito-ominaisuudet

Lisätiedot

ST2FABCR. 50-luvun retrotyyli 60 CM ASTIANPESUKONE 50 LUVUN RETROTYYLI KERMANVÄRINEN ENERGIALUOKKA: A+++A

ST2FABCR. 50-luvun retrotyyli 60 CM ASTIANPESUKONE 50 LUVUN RETROTYYLI KERMANVÄRINEN ENERGIALUOKKA: A+++A ST2FABCR 60 CM ASTIANPESUKONE 50 LUVUN RETROTYYLI KERMANVÄRINEN ENERGIALUOKKA: A+++A EAN13: 8017709232405 13 astiastoa 9 ohjelmaa (joista 4 Quick Time -ohjelmaa): Huuhtelu, lasiohjelma, ECO, auto 60-70,

Lisätiedot

Hoito ja puhdistus. 1. Vedä kondenssivesisäiliö ulos. 2. Vedä suodatin pois lukituksestaan.

Hoito ja puhdistus. 1. Vedä kondenssivesisäiliö ulos. 2. Vedä suodatin pois lukituksestaan. Ympäristöystävällinen hävittäminen Hoito ja puhdistus Hoito ja puhdistus Huoltopalvelu Hävitä pakkaus ympäristönsuojelumääräysten mukaisesti. Tämän laitteen merkintä perustuu käytettyjä sähkö- ja elektroniikkalaitteita

Lisätiedot

ST2FABRO2. 50-luvun retrotyyli 60 CM ASTIASTIANPESUKONE PINKKI ENERGIALUOKKA: A+++A

ST2FABRO2. 50-luvun retrotyyli 60 CM ASTIASTIANPESUKONE PINKKI ENERGIALUOKKA: A+++A ST2FABRO2 60 CM ASTIASTIANPESUKONE PINKKI ENERGIALUOKKA: A+++A EAN13: 8017709166939 13 astiastoa 9 ohjelmaa (joista 4 Quick Time -ohjelmaa): Huuhtelu, lasiohjelma, ECO, auto 60-70, Super pika ohjelmaa:

Lisätiedot

Säästövinkkejä vesipedoille ja muille energiatuhlureille.

Säästövinkkejä vesipedoille ja muille energiatuhlureille. Säästövinkkejä vesipedoille ja muille energiatuhlureille. LÄMMITYS VESI LAITTEIDEN VALINTA KYLMÄSÄILYTYS RUOANVALMISTUS ASTIANPESU PYYKKÄYS VIIHDE-ELEKTRONIIKKA VALAISTUS YMPÄRISTÖ Elämä on e Maapallon

Lisätiedot

Eri pesuohjelmien mittaustulokset, Cylinda TT 63 Digitronic

Eri pesuohjelmien mittaustulokset, Cylinda TT 63 Digitronic Eri pesu mittaustulokset, Cylinda TT 63 Digitronic 13.9.2007 Normaalipesu Normaalipesu Normaalipesu + superhuuhtelupainike Pikapesu 30 Synteettiset + siliävättoiminto 60 ºC Täyttö polyesteri-puuvilla 2,5

Lisätiedot

TUTKIMME ENERGIAMERKINTÖJÄ

TUTKIMME ENERGIAMERKINTÖJÄ TUTKIMME ENERGIAMERKINTÖJÄ Tavoite: Oppilaat tietävät, mistä saa tietoa laitteiden energiankulutuksesta ja he ovat tietoisia energiamerkinnän sisällöstä. Oppilaat ymmärtävät mitä etua on valita A-luokan

Lisätiedot

Energiansäästöviikko 13.10.2012. Esittää: Lehti-, Varis- ja Laajankankaan asukastoimikunta

Energiansäästöviikko 13.10.2012. Esittää: Lehti-, Varis- ja Laajankankaan asukastoimikunta Energiansäästöviikko 13.10.2012 Esittää: Lehti-, Varis- ja Laajankankaan asukastoimikunta Sisällysluettelo Johdanto Sähkönkäyttö ja säästövinkit kotitaloudessa Sähkön käyttö keittiössä Sähkön käyttö kylpyhuoneessa

Lisätiedot

STA6539L2 Uusi tuote 60 CM TÄYSINTEGROITAVA ASTIANPESUKONE ENERGIALUOKKA: A+++A

STA6539L2 Uusi tuote 60 CM TÄYSINTEGROITAVA ASTIANPESUKONE ENERGIALUOKKA: A+++A STA6539L2 Uusi tuote 60 CM TÄYSINTEGROITAVA ASTIANPESUKONE ENERGIALUOKKA: A+++A EAN13: 8017709177928 13 astiastoa 3 koria 10 ohjelmaa (joista 5 Quick Time -ohjelmaa): Huuhtelu, lasiohjelma, ECO, Auto 45-65,

Lisätiedot

KODINKONEPAKETTI 1 RST

KODINKONEPAKETTI 1 RST KODINKONEPAKETTI 1 RST 05.09.2016 Monitoimiuuni PULL SYSTEM 6H - 175BX / 901010083 Integroitava uuni Monitoimi, 6 valmistusohjelmaa Näyttö aikatoiminnolla Ajastintoiminto Aquasliding puhdistustoiminto

Lisätiedot

W W W. K O D I N K O N E K A U P P A. F I

W W W. K O D I N K O N E K A U P P A. F I Aeg integroitu jääkaappi SKD71800F0 Erittäin laadukas integroitu jääkaappi. Digitaalinäyttö tarkkaan lämpötilansäätöön. LED-valaistus takaa erinomaisen valaistuksen. Energialuokka A+. Käyttötilavuus 330

Lisätiedot

Ekspertti pyykinpesussa ja -kuivauksessa.

Ekspertti pyykinpesussa ja -kuivauksessa. Ekspertti pyykinpesussa ja -kuivauksessa. Näin hyödynnät pesukoneen ja kuivausrummun ominaisuuksia. BSH Kodinkoneet Oy Itälahdenkatu 18 A (PL 123, 00201 Helsinki) 00210 Helsinki Puhelin: 0207 510700 www.bosch-home.fi

Lisätiedot

Pesulakoneet Tarjouspyyntö H HEL

Pesulakoneet Tarjouspyyntö H HEL Vertailu 16.10.2017 Tarjouspyyntö H060-17 HEL 2017-006247 Hakonen Solutions Gigantti oy Professional Merkit KOHDERYHMÄ 1 1. Pesukoneet ja kondensoivat kuivausrummut W555H + moppi W555H + pumppuelectrolu

Lisätiedot

W W W. K O D I N K O N E K A U P P A. F I

W W W. K O D I N K O N E K A U P P A. F I Aeg jääkaappi S73800KMX0 Erinomainen jääkaappi dynaamisella kylmennyksellä. Dynaaminen kylmennys pitää huolen, että kaapin lämpötila on jokaisella tasolla lähes sama. Elintarvikkeiden säilyvyys on parempi

Lisätiedot

Siivoustekstiilien huolto ja lajittelu

Siivoustekstiilien huolto ja lajittelu Siivoustekstiilien huolto ja lajittelu Tuotteiden huolto - merkinnät Tuotteiden hoito-ohjemerkinnät tulee tarkastaa ennen ensimmäistä pesua 60 max.95 Maksimipesulämpötila 95 C (ei suositus) Yleinen merkintä

Lisätiedot

Energiansäästökotitalouksissa

Energiansäästökotitalouksissa Energiansäästökotitalouksissa Energianeuvoja Sanna Moilanen, Pohjois-Pohjanmaan energiatoimisto Popento 6.5 seminaari Muutosta ilmassa Kainuun ilmastostrategia 2020 9.5.2011 1 Pohjois-Pohjanmaan energiatoimisto

Lisätiedot

Joka kodin. energiansäästö- Siirry sanoista tekoihin. Tartu helppoihin vinkkeihin ja säästä selvää rahaa! www.turkuenergia.fi

Joka kodin. energiansäästö- Siirry sanoista tekoihin. Tartu helppoihin vinkkeihin ja säästä selvää rahaa! www.turkuenergia.fi Joka kodin energiansäästö- Siirry sanoista tekoihin. Tartu helppoihin vinkkeihin ja säästä selvää rahaa! www.turkuenergia.fi Autonlämmitys 250 kwh Valaistus ja muu 1650 kwh Sähkökiuas 1000 kwh Säästä rahaa

Lisätiedot

6 TH SENSE POWERCLEAN ASTIANPESUKONEET AISTI PUHTAALLE LOPPUTULOKSELLE

6 TH SENSE POWERCLEAN ASTIANPESUKONEET AISTI PUHTAALLE LOPPUTULOKSELLE 6 TH SENSE POWERCLEAN ASTIANPESUKONEET AISTI PUHTAALLE LOPPUTULOKSELLE SENSORITEKNIIKKA, JOKA SAA AIKAAN TÄYDELLISEN PUHTAAN LOPPUTULOKSEN TEHOKKAAT KORKEAPAINESUUTTIMET JOTKA PUHDISTAVAT PINTTYNEIMMÄTKIN

Lisätiedot

Laundry Center. Radiotaajuuslinkki pesukoneen ja kuivausrummun välillä

Laundry Center. Radiotaajuuslinkki pesukoneen ja kuivausrummun välillä Laundry Center Radiotaajuuslinkki pesukoneen ja kuivausrummun välillä Johdanto Monissa maissa käytettävissä oleva kokonaissähköteho on rajoitettu käytettäessä kahta kodinkonetta yhtä aikaa: -Kokonaisteho

Lisätiedot

SÄHKÖLLÄ ON VÄLIÄ! Tarvittava materiaali: Laskimia. Lähde: Adato Energia. Sivu 1/6

SÄHKÖLLÄ ON VÄLIÄ! Tarvittava materiaali: Laskimia. Lähde: Adato Energia. Sivu 1/6 SÄHKÖLLÄ ON VÄLIÄ! Tavoite: Laskea eri sähkölaitteiden energiankulutuksia. Ymmärtää käsite kilowattitunti (kwh) ja kuinka se lasketaan. Ryhtyä toimeen sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Tehtävä: Käytämme

Lisätiedot

STA6444L2. Funktioner 60 CM TÄYSINTEGROITAVA ASTIANPESUKONE ENERGIALUOKKA: A+A

STA6444L2. Funktioner 60 CM TÄYSINTEGROITAVA ASTIANPESUKONE ENERGIALUOKKA: A+A 60 CM TÄYSINTEGROITAVA ASTIANPESUKONE ENERGIALUOKKA: A+A EAN13: 8017709165949 13 astiastoa 9 ohjelmaa (joista 4 pikaohjelmaa): Liotus, lasiohjelma, normaali, ECO, Super Pikaohjelmat: 27 min pika, ECO-pika,

Lisätiedot

YIT Kodin ekologisemmat muutostyövaihtoehdot keittiöön

YIT Kodin ekologisemmat muutostyövaihtoehdot keittiöön YIT Kodin ekologisemmat muutostyövaihtoehdot keittiöön YIT 2 Internal Uusi asunto, vihreämpi keittiö! Puustellin ekologinen Miinus-keittiö - ajatonta muotoilua, uusia ratkaisuja Nyt voit valita muutostyönä

Lisätiedot

Erilliset ohjelmapaketit

Erilliset ohjelmapaketit Erilliset ohjelmapaketit Baby Eco Home XL Hygiene & Kids Medic fi-fi M.-Nr. 09 579 560 Sisällysluettelo Ohjelmien valinta...3 Ohjelmapaketit...4 Linkous...5 Ohjelmanvalintataulukko...6 Ohjelman kulku...10

Lisätiedot

KOTIEN ENERGIANKULUTUS

KOTIEN ENERGIANKULUTUS Käyttöveden lämmitys 14 % Asuntojen lämmitys 68 % KOTIEN ENERGIANKULUTUS Tilastokeskus, Energiatilasto Saunojen lämmitys 4 % Valaistus 5 % Ruoanvalmistus 1 % Kotien laitteet 9 % TÄHÄN TULEE SÄHKÖNKÄYTTÖTUTKIMUKSEN

Lisätiedot

W W W. K O D I N K O N E K A U P P A. F I

W W W. K O D I N K O N E K A U P P A. F I Bosch jääviileäkaappi KSR38V73EU Erittäin laadukas jääviileäkaappi, jossa turvalasihyllyt tuovat mukavuutta kaapin käyttöön ja puhtaanapitoon. Kirkas vihanneslaatikko, jonka sisältö näkyy helposti. Elektroninen

Lisätiedot

W W W. K O D I N K O N E K A U P P A. F I

W W W. K O D I N K O N E K A U P P A. F I Aeg integroitu jääkaappi SKD71800F0 Erittäin laadukas integroitu jääkaappi. Digitaalinäyttö tarkkaan lämpötilansäätöön. LED-valaistus takaa erinomaisen valaistuksen. Energialuokka A+. Käyttötilavuus 330

Lisätiedot

Käyttöohje (220035/60-1) Pesukone-kuivausrumpu pesutorni TALPET CS 10 (Centurion)

Käyttöohje (220035/60-1) Pesukone-kuivausrumpu pesutorni TALPET CS 10 (Centurion) Käyttöohje (220035/60-1) Pesukone-kuivausrumpu pesutorni TALPET CS 10 (Centurion) Yleistä Pesukone on sijoitettu pesutornin ala- ja kuivausrumpu yläosaan. Pesutornin etupaneelissa on kaksi käyttöpaneelia,

Lisätiedot

kotien energiankulutus Tilastokeskus, Energiatilasto

kotien energiankulutus Tilastokeskus, Energiatilasto Käyttöveden lämmitys 14 % Asuntojen lämmitys 68 % kotien energiankulutus Tilastokeskus, Energiatilasto Ruoanvalmistus 1 % Kotien laitteet 9 % Saunojen lämmitys 4 % Valaistus 5 % omakotitalo sähkölämmitys

Lisätiedot

PESUMERKINTÖJEN ABC. Vaatteen hoito- ohjeiden lisäksi on muistettava pesuaineen annosteluohjeet sekä pyykin lajittelu.

PESUMERKINTÖJEN ABC. Vaatteen hoito- ohjeiden lisäksi on muistettava pesuaineen annosteluohjeet sekä pyykin lajittelu. PESUMERKINTÖJEN ABC Jokaisesta vaatteesta löytyvä pesumerkintä kertoo, miten voi parhaiten välttää vaatteen kutistumisen, venymisen, nyppyyntymisen ja värien lähdön. Ennen pyykinpesua kannattaa siis uhrata

Lisätiedot

Monitoimi pyrolyysiuuni - 11 valmistusohjelmaa

Monitoimi pyrolyysiuuni - 11 valmistusohjelmaa KODINKONEET K Pyrolyysiuuni Monitoimi pyrolyysiuuni - 11 valmistusohjelmaa Pyrolyysipuhdistustoiminto Lämpötila-alue 30ºC - 250ºC Nopea esilämmitys Sisäänpainettavat käyttökytkimet Digitaalinen näyttö;

Lisätiedot

cleandoctor.fi RugDoctor SteamPro höyrypesurin käyttöohje

cleandoctor.fi RugDoctor SteamPro höyrypesurin käyttöohje 1 cleandoctor.fi RugDoctor SteamPro höyrypesurin käyttöohje 1 Pesukoneen kuori kestävää muovia 2 Likavesisäiliö (17) 3 Kantokahvasyvennys 4 Johto 5 Painemittari 6 Pidike likavesisäiliölle 7 Varoitusvalo

Lisätiedot

Induktiotaso. Induktiotaso

Induktiotaso. Induktiotaso Kodinkoneet Induktiotaso 4 keittoaluetta (2 BOOSTER keittoaluetta) - Etuoikea:Ø 180 mm, teho 1,4 kw - Takaoikea: BOOSTER Ø 220 mm, teho 1,85 kw (max. 2,1 kw) - Etuvasen: BOOSTER Ø 180 mm, teho 1,2 kw (max.

Lisätiedot

Kytke kone pois päältä Aseta ohjelmavalitsin asentoon Pois päältä. Peseminen

Kytke kone pois päältä Aseta ohjelmavalitsin asentoon Pois päältä. Peseminen Pyykinpesukoneesi Onnittelut valintasi on nykyaikainen, laadukas ja korkeatasoinen Smeg-pyykinpesukone. Pyykinpesukoneelle on tunnusomaista säästeliäs veden- ja energiankulutus. Jokaisen tehtaalta lähtevän

Lisätiedot

Monitoimi pyrolyysiuuni - 11 valmistusohjelmaa

Monitoimi pyrolyysiuuni - 11 valmistusohjelmaa Kodinkoneet 1 Pyrolyysiuuni Monitoimi pyrolyysiuuni - 11 valmistusohjelmaa Pyrolyysipuhdistustoiminto Lämpötila-alue 30ºC - 250ºC Nopea esilämmitys Sisäänpainettavat käyttökytkimet Digitaalinen näyttö;

Lisätiedot

PYYKKIPÄIVÄ LAPSIPERHEESSÄ Hanna Pikkarainen

PYYKKIPÄIVÄ LAPSIPERHEESSÄ Hanna Pikkarainen PYYKKIPÄIVÄ LAPSIPERHEESSÄ Hanna Pikkarainen LAPSIPERHEESSÄ PESTÄÄN PYYKKIÄ USEIN Esityksestä saat vinkkejä, miten saat vauvan pyykin puhtaaksi voit toimia vastuullisesti ja ekologisesti. HARKITSE Tee

Lisätiedot

KAINUUN OPISKELIJA-ASUNNOT OY

KAINUUN OPISKELIJA-ASUNNOT OY Turha kulutus = Turha korotus KAINUUN OPISKELIJA-ASUNNOT OY Sähkön kulutus. OMA ETUSI - YHTEINEN ETU Viihtyisyydestä ei tarvitse tinkiä eikä luopua nykyaikaisen kodin mukavuuksista, sillä säästö syntyy

Lisätiedot

Espoo, Helsinki, Vantaa 2014

Espoo, Helsinki, Vantaa 2014 Espoo, Helsinki, Vantaa 2014 Energiakustannusten muodostuminen Omakotitalo (120 m2, 4hlö, sähkölämmitteinen) 3400 /v Kerrostalo (3hlö, 75m2) 2400 /v Sähkön- ja vedenkulutuksen jakautuminen eri sektoreille

Lisätiedot

SAVE ENERGY. Energiasäästövinkkejä 06.09.2009 (kerätty energiayhtiöiden sivuilta) Asko Kippo

SAVE ENERGY. Energiasäästövinkkejä 06.09.2009 (kerätty energiayhtiöiden sivuilta) Asko Kippo SAVE ENERGY Energiasäästövinkkejä 06.09.2009 (kerätty energiayhtiöiden sivuilta) Asko Kippo Energiatehokkuus on meidän kaikkien asia! Ilmaston muutos on haaste Pienennä energian kulutustasi! Energiatehokkuus

Lisätiedot

ENERGIANSÄÄSTÖ KOTITALOUDESSA

ENERGIANSÄÄSTÖ KOTITALOUDESSA ENERGIANSÄÄSTÖ KOTITALOUDESSA KEITTIÖ KODINHOITOHUONE KYLPYHUONE JA SAUNA ETEINEN PANNUHUONE JA AUTOTALLI OLOHUONE JA VALAISTUS Köyliön-Säkylän Sähkö Oy ETEINEN Energiankäyttömme Energiankäyttö kotona

Lisätiedot

ST2FABP2. 50-luvun retrotyyli 60 CM ASTIANPESUKONE KERMANVÄRINEN ENERGIALUOKKA: A+++A

ST2FABP2. 50-luvun retrotyyli 60 CM ASTIANPESUKONE KERMANVÄRINEN ENERGIALUOKKA: A+++A ST2FABP2 60 CM ASTIANPESUKONE KERMANVÄRINEN ENERGIALUOKKA: A+++A EAN13: 8017709166946 13 astiastoa 9 ohjelmaa (joista 4 Quick Time -ohjelmaa): Huuhtelu, lasiohjelma, ECO, auto 60-70, Super pika ohjelmaa:

Lisätiedot

Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä

Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä Fortini täydennysravintojuoma Fortini Multi Fibre -täydennysravintojuomia voi nauttia jääkaappikylminä raikkaina pirtelöinä sellaisenaan. Joskus tarvitaan kuitenkin

Lisätiedot

TARVIKETIETO huhtikuu 2010 voimassa 31.5.2013 asti 1 (8)

TARVIKETIETO huhtikuu 2010 voimassa 31.5.2013 asti 1 (8) TARVIKETIETO huhtikuu 2010 voimassa 31.5.2013 asti 1 (8) RT 37906 566 Talo 2000 67 Talo 90 X75 SfB MIELE-PESULAKONEET Miele Oy Mielen pesulakoneet ja kuivausruut edustavat huippuunsa kehitettyä pyykinhuoltoa

Lisätiedot

W W W. K O D I N K O N E K A U P P A. F I

W W W. K O D I N K O N E K A U P P A. F I Electrolux jääkaappi ERE38406X Tässä erinomainen jääkaappi dynaamisella kylmennyksellä. Dynaaminen kylmennys pitää huolen, että kaapin lämpötila on jokaisella tasolla lähes sama. Elintarvikkeiden säilyvyys

Lisätiedot

STA6444L2. Funktioner 60 CM TÄYSINTEGROITAVA ASTIANPESUKONE ENERGIALUOKKA: A+A

STA6444L2. Funktioner 60 CM TÄYSINTEGROITAVA ASTIANPESUKONE ENERGIALUOKKA: A+A 60 CM TÄYSINTEGROITAVA ASTIANPESUKONE ENERGIALUOKKA: A+A EAN13: 8017709165949 13 astiastoa 9 ohjelmaa (joista 4 pikaohjelmaa): Liotus, lasiohjelma, normaali, ECO, Super Pikaohjelmat: 27 min pika, ECO-pika,

Lisätiedot

VALMIUSTILAT KODISSANI

VALMIUSTILAT KODISSANI VALMIUSTILAT KODISSANI Tavoite: Oppilaat tietävät sähkölaitteiden valmiustilojen kuluttamasta sähköstä ja he sammuttavat laitteet kokonaan, kun se on mahdollista. Ostaessaan uusia sähkölaitteita oppilaat

Lisätiedot

TALPET SL / C

TALPET SL / C TEKNINEN KÄSIKIRJA Kuivausrummut TALPET SL 100 1020 / C TALPET SL 100 1020 / C 1001020-1200 DOKUMENTIT Käyttöohje (1001020-1201) Asennusohje (1001020-1202) Luettelo tärkeimmistä varaosista (1001020-1203)

Lisätiedot

SISÄLLYS. annettavista tiedoista. N:o 202

SISÄLLYS. annettavista tiedoista. N:o 202 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1996 Julkaistu Helsingissä 29 päivänä maaliskuuta 1996 N:o 202 203 SISÄLLYS N:o Sivu 202 Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös kotitalouksien sähkökäyttöisten pyykinpesukoneiden

Lisätiedot

Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110

Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110 Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110 B-2170 Merkkivalojen selitys Keltainen merkkivalo (1) Alilämpötilan näyttö Punainen merkkivalo (2) Tyhjän säiliön näyttö STOP MAHDOLLISET VIAT Jos laite ei toimi moitteettomasti,

Lisätiedot

Koneen käyttö. Lisätietoja (sekä vianmääritykseen ja huoltoon liittyvät ohjeet) löytyy kuivausrummun käyttöohjeesta.

Koneen käyttö. Lisätietoja (sekä vianmääritykseen ja huoltoon liittyvät ohjeet) löytyy kuivausrummun käyttöohjeesta. Koneen käyttö Lisätietoja (sekä vianmääritykseen ja huoltoon liittyvät ohjeet) löytyy kuivausrummun käyttöohjeesta. Lajittele pyykki hoito-ohjeen mukaan: Ei rumpukuivausta Sopii rumpukuivaukseen - alhaisella

Lisätiedot

Asennusta koskevia ohjeita. Sisältö

Asennusta koskevia ohjeita. Sisältö Sisältö Liitäntämahdollisuudet kuivausrummussa Asennusta koskevia ohjeita Asennusmahdollisuudet Turvallisuusohjeet...1 Liitäntämahdollisuudet kuivausrummussa... 2 Asennusta koskevia ohjeita... 3 Asennusmahdollisuudet...

Lisätiedot

Taloyhtiön ja taloyhtiöasukkaan energiatehokkuuden askelmerkit. Ilari Rautanen

Taloyhtiön ja taloyhtiöasukkaan energiatehokkuuden askelmerkit. Ilari Rautanen Taloyhtiön ja taloyhtiöasukkaan energiatehokkuuden askelmerkit Ilari Rautanen Esityksen sisältö Kodin ja taloyhtiön energiankulutus Rakenteiden, huollon ja ihmisten vaikutus Turha kulutus pois asumismukavuudesta

Lisätiedot

Uutta & Ajankohtaista

Uutta & Ajankohtaista Kesä 2015 KESÄETU KEITTIÖN OSTAJILLE: MONZA OVET -50% Uutta & Ajankohtaista SIVU 2 Gram-kodinkoneet... 3 Miele-kodinkonet... 4 Blum Legrabox -laatikot... 5 Savo Bora Basic -liesituuletin... 6 Brushed Wall

Lisätiedot

Sikahyvää ruokaa villisiasta!

Sikahyvää ruokaa villisiasta! à la Tapio Kangas Laatutyö pohjoiskarjalaisessa elintarvikeketjussa -hanke Elintarvikealan koordinointihanke Pohjois-Karjalassa 2010 2012 Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi

Lisätiedot

Energiaekspertti. Tietoa taloyhtiön ja asukkaiden energiankäytöstä

Energiaekspertti. Tietoa taloyhtiön ja asukkaiden energiankäytöstä Energiaekspertti Tietoa taloyhtiön ja asukkaiden energiankäytöstä Sisällys Mihin energiaa ja vettä kuluu Mihin kiinnittää huomiota asumisen arjessa Mihin kiinnittää taloyhtiön toiminnassa Lämmitysjärjestelmä

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksen torjunta kuluttajan arjessa. Säteilevät Naiset -seminaari 17.9.2007 Päivi Laitila

Ilmastonmuutoksen torjunta kuluttajan arjessa. Säteilevät Naiset -seminaari 17.9.2007 Päivi Laitila Ilmastonmuutoksen torjunta kuluttajan arjessa Säteilevät Naiset -seminaari 17.9.2007 Päivi Laitila Sisältö Motiva lyhyesti Taustaa energiankulutuksesta Ilmastonmuutoksen torjunta kuluttajan arjessa Energiankäyttö

Lisätiedot

Monitoimi pyrolyysiuuni - 11 valmistusohjelmaa

Monitoimi pyrolyysiuuni - 11 valmistusohjelmaa Kodinkoneet 1 Pyrolyysiuuni Monitoimi pyrolyysiuuni - 11 valmistusohjelmaa Pyrolyysipuhdistustoiminto Turvaluukku; kylmä pinta (4 irrotettavaa lasia) Uuniin sisältyy; 1 syvä ja 1 matala emalinen Sisävalo,

Lisätiedot

Monitoimi pyrolyysiuuni - 11 valmistusohjelmaa

Monitoimi pyrolyysiuuni - 11 valmistusohjelmaa Kodinkoneet 1 Pyrolyysiuuni Monitoimi pyrolyysiuuni - 11 valmistusohjelmaa Pyrolyysipuhdistustoiminto Turvaluukku; kylmä pinta (4 irrotettavaa lasia) Uuniin sisältyy; 1 syvä ja 1 matala emalinen Sisävalo,

Lisätiedot

ELINKAARIAJATTELU JA KUSTANNUKSET AMMATTIKEITTIÖLAITEHANKINNOISSA. Merja Salminen Ammattikeittiöiden Suunnittelutoimisto Design Lime Oy

ELINKAARIAJATTELU JA KUSTANNUKSET AMMATTIKEITTIÖLAITEHANKINNOISSA. Merja Salminen Ammattikeittiöiden Suunnittelutoimisto Design Lime Oy ELINKAARIAJATTELU JA KUSTANNUKSET AMMATTIKEITTIÖLAITEHANKINNOISSA Merja Salminen Ammattikeittiöiden Suunnittelutoimisto Design Lime Oy Energian kulutus Keskeinen ammattikeittiön hiilikuormaan vaikuttava

Lisätiedot

Voice Board. Elektroninen puhekortti joka tuottaa puhuttuja viestejä pesukoneille ja kuivausrummuille

Voice Board. Elektroninen puhekortti joka tuottaa puhuttuja viestejä pesukoneille ja kuivausrummuille Voice Board Elektroninen puhekortti joka tuottaa puhuttuja viestejä pesukoneille ja kuivausrummuille Johdanto VOICE BOARD on elektroninen puhekortti joka pystyy tuottamaan puhuttuja viestejä. Se asennetaan

Lisätiedot

Energiatehokas koti asukas avainasemassa. Asuminen ja ilmastonmuutos Ajankohtaisseminaari 12.2.2008 Päivi Laitila

Energiatehokas koti asukas avainasemassa. Asuminen ja ilmastonmuutos Ajankohtaisseminaari 12.2.2008 Päivi Laitila Energiatehokas koti asukas avainasemassa Ajankohtaisseminaari Päivi Laitila Motiva - asiantuntija energian ja materiaalien tehokkaassa käytössä Motiva yhtiönä 100 % valtion omistama valtionhallinnon sidosyksikkö

Lisätiedot

Kuivaus. Ohjauspaneeli. Kondenssivesisäili ö, jossa suodatin. Luukku

Kuivaus. Ohjauspaneeli. Kondenssivesisäili ö, jossa suodatin. Luukku Kuivausrumpu Onnittelut valintasi on nykyaikainen, laadukas ja korkeatasoinen Siemens-kodinkone. Lämmönvaihtimella varustetun, kosteuden tiivistävän ja automaattisesti puhdistuvan kuivausrummun energiankulutus

Lisätiedot

TIETOA KODIN ENERGIANSÄÄSTÖÖN. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi

TIETOA KODIN ENERGIANSÄÄSTÖÖN. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi TIETOA KODIN ENERGIANSÄÄSTÖÖN Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Kotitalouden energiankulutus Energiankulutukseen vaikuttavat kulutustottumukset, harrastukset,

Lisätiedot

MARJAISIA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE

MARJAISIA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE MARJAISIA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE MARJAKASTIKKEET korkea marjapitoisuus valmistettu Suomessa aidoista marjoista ruoanlaittoon, jälkiruokiin ja leivonnaisiin OUT OF HOME -MYYNTI Myyntipäällikkö Mika Lund

Lisätiedot

Energiansäästövinkit nettiin viikolle 6.-12.10.2014

Energiansäästövinkit nettiin viikolle 6.-12.10.2014 Energiansäästövinkit nettiin viikolle 6.-12.10.2014 Maanantai 6.10.2014 lämmitys Kodin energiankäytöstä jopa 50 % kuluu lämmitykseen. Lämmitysenergian kulutus muodostaakin asuinrakennusten suurimman yksittäisen

Lisätiedot

KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ. Ympäristöasiat Kuopiossa Tapio Kettunen

KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ. Ympäristöasiat Kuopiossa Tapio Kettunen KOHTI TEHOKKAAMPAA ENERGIANKÄYTTÖÄ Ympäristöasiat Kuopiossa 10.4.2014 Tapio Kettunen Toimenpide Säästö vuodessa Vuotavan wc-istuimen tai hanan korjaaminen 100-900 Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella

Lisätiedot

Hyviä käytänteitä ja huomioitavia asioita astianpesuprosessissa. Tuottava ja tehokas ammattikeittiö hanke Merja Ylönen/Xamk

Hyviä käytänteitä ja huomioitavia asioita astianpesuprosessissa. Tuottava ja tehokas ammattikeittiö hanke Merja Ylönen/Xamk Hyviä käytänteitä ja huomioitavia asioita astianpesuprosessissa Tuottava ja tehokas ammattikeittiö hanke Merja Ylönen/Xamk Astianpesu Tarkoitus Puhtaat ja kuivat astiat > mikrobimäärä alhainen Tärkeä osa

Lisätiedot

LAITTEEN TOIMINTA. Lisätietoja (esimerkiksi vianetsinnästä ja huollosta) löytyy käyttöohjeen eri osioista.

LAITTEEN TOIMINTA. Lisätietoja (esimerkiksi vianetsinnästä ja huollosta) löytyy käyttöohjeen eri osioista. LAITTEEN TOIMINTA Lisätietoja (esimerkiksi vianetsinnästä ja huollosta) löytyy käyttöohjeen eri osioista. Lajittele pyykki niiden hoito-ohjeiden mukaan. Ei rumpukuivausta Voi kuivata kuivausrummussa alhaisessa

Lisätiedot

Sijoita huonelämpömittari oleskelutiloihin, ei ulkoseinälle. Pidemmän poissaolon ajaksi kannattaa alentaa huonelämpötilaa.

Sijoita huonelämpömittari oleskelutiloihin, ei ulkoseinälle. Pidemmän poissaolon ajaksi kannattaa alentaa huonelämpötilaa. Maanantai Lämmitys 1 C alhaisempi huonelämpötila säästää 5 % lämmityskustannuksissa Oikea huonelämpötila on 20 22 C. Hanki huonelämpömittari, seuraa lämpötilaa ja ilmoita liian korkeasta lämpötilasta isännöitsijälle

Lisätiedot

Pyykinpesukoneen ja kuivauslaitteen valinta

Pyykinpesukoneen ja kuivauslaitteen valinta TTS tutkimuksen tiedote Kodin toiminnallisuus, teknologia ja palvelut 7/2010 (654) TEKSTIILIEN HUOLTO JA HOITO Pyykinpesukoneen ja kuivauslaitteen valinta Tutkija Tarja Marjomaa, TTS tutkimus Hyvä pesukone

Lisätiedot

Oulun kaupungin päiväkotien energiakisa 2014 / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiankäyttö. 04.09.2014 Pekka Karppanen

Oulun kaupungin päiväkotien energiakisa 2014 / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiankäyttö. 04.09.2014 Pekka Karppanen Oulun kaupungin päiväkotien energiakisa 2014 / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiankäyttö 04.09.2014 Pekka Karppanen Valaistuksen- ja vedenkäyttö Valaisimien sammuttaminen Yleispätevä ohje

Lisätiedot

PYYKINKÄSITTELY PESUKONEET KUIVAUSRUMMUT KUIVAUSKAAPIT MANKELI K E S T Ä Ä 6/2011

PYYKINKÄSITTELY PESUKONEET KUIVAUSRUMMUT KUIVAUSKAAPIT MANKELI K E S T Ä Ä 6/2011 PYYKINKÄSITTELY PESUKONEET 6 / 2011 KUIVUSRUMMUT KUIVUSKPIT MNKELI K E S T Ä Ä UPO PYYKINKÄSITTELY Millainen perhe, sellainen pesukone. UPO-pesukoneet ovat täynnä elämää helpottavia ominaisuuksia: monipuoliset

Lisätiedot

Hyviä ohjeita työpaikan energian säästämiseksi

Hyviä ohjeita työpaikan energian säästämiseksi Hyviä ohjeita työpaikan energian säästämiseksi Miksi tätä kaikkea tehdään? Konkreettisesti energiansäästötoimien vaikutus näkyy energialaskussa. Syyt siihen, miksi meidän kaikkien pitäisi alkaa ajatella

Lisätiedot

W W W. K O D I N K O N E K A U P P A. F I

W W W. K O D I N K O N E K A U P P A. F I Bosch jääviileäkaappi KSV36VI30 Teräksisen jääviileäkaapin käyttötilavuus on yhteensä 346 litraa, mikä riittää isonkin perheen ruokatarvikkeiden kylmäsäilytykseen. Kaapissa on seitsemän turvalasista valmistettua

Lisätiedot