Kotitalouskoneiden käyttöturvallisuus. Kuva: TTS ja Tukes

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kotitalouskoneiden käyttöturvallisuus. Kuva: TTS ja Tukes"

Transkriptio

1 Kotitalouskoneiden käyttöturvallisuus Kuva: TTS ja Tukes

2 Kotitalouskoneiden käyttöturvallisuuteen vaikuttavat Laitteen turvallisuus, rakenteelliset ratkaisut Sijoitus, asennus Kunnossapito-ominaisuudet Huollettavuus Käyttötottumukset Jokainen voi vaikuttaa omilla käyttötavoillaan turvallisuuteen ja energiatehokkuuteen! Hävitä laite asianmukaisesti! Kuva: TTS ja Tukes

3 Turvavinkkejä Tutustu käyttöohjeisiin. Noudata käyttöohjeita. Katkaise sähkövirta laitteesta ennen puhdistusta (Huom! Irrota myös verkkovirrasta) Älä kastele sähköosia. Sulje vesihana. Älä poista laitteen pistotulppaa pistorasiasta johdosta vetämällä. Älä käytä turhaa voimaa luukkuja, painikkeita ja kytkimiä käsitellessäsi. Vältä vesivahingot: asenna turvakaukalot astianpesukoneen ja kylmäsäilytyslaitteiden alle. Älä jätä koneita päälle ilman valvontaa.

4 Turvavinkkejä Korjauta vialliset laitteet tai hanki uusi tilalle. Huolehdi laitteiden riittävästä ilmankierrosta. Jätä omat viritykset tekemättä ja käytä ammattilaista sähkötöissä! Laitteiden sisäpuolelle ei ole asiaa kuin ammattimiehellä. Opeta lapset käyttämään laitteita turvallisesti! Kuva: TTS

5 Poista pölyt Imuroi/pyyhi pölyt laitteiden päältä ja takaa muun siivouksen yhteydessä. Pöly haittaa laitteiden tuuletusta, voi tukkia ilmankierron ja aiheuttaa ylikuumenemista.

6 Kun valitset uutta laitetta Mieti, mistä ostat sähkölaitteen. Köyhän ei kannata ostaa halpaa. Tutustu tuotetietoihin ja käyttöohjeisiin ennen ostamista. Osta testattuja laitteita. Varmista varaosien sekä korjaus- ja huoltopalvelujen saatavuus. Kuvat: TTS ja Tukes

7 Turvallinen liesi Turva-ajastin, lapsilukko ja liesisuojus. Jos perheessä on lapsia, huolehdi, että liedessä on kaatumiseste. Ahtaat tilat, patalappujen väärä sijoittaminen, laskutilan puute lieden vierestä, kiire ja huonovalaistus ovat riskitekijöitä. Puhdista silloin tällöin pölyt ja rasva lieden takaa ja alta. Kuva: TTS ja Tukes Jos huomaat merkkejä kumikaapelin haurastumisesta tai kaapelin turpoamisesta, on kaapeli syytä vaihtaa uuteen. Älä jätä uunia tai keittolevyjä päälle valvomatta pitkäksi aikaa. Huolehdi lämmön poiskytkemisestä lopettaessasi käytön.

8 Induktiokeittiotaso Nopea Turvallinen Energiataloudellinen; Sama vesimäärä kuumenee induktiokeittoalueella noin 30 % vähemmällä sähköllä kuin valurautalevyllä ja noin 1/5 vähemmällä kuin vastustoimisella keraamisella keittoalueella Helppo puhdistaa, roiskeet eivät pala tason pintaan. Reagoi nopeasti ja tarkasti tehosäädön muutoksiin. Vaatii keittoastian, jonka pohja on magnetisoituva. Keittoalue lämpenee vain kattilasta johtuvasta lämmöstä, joten se on tavallista keraamista tasoa viileämpi.

9 Veden kuumentaminen, 1 litra Teho Kuumennusaika Sähkönkulutus Vedenkeitin 2000 W 3,5 min 0,12 kwh (1,2 snt) Induktiokeittoalue 1200 W 5 min 0,12 kwh (1,2 snt) Valurautalevy 1500 W 7 min 0,2 kwh (2,0 snt) Keraaminen vastuskeittoalue Mikroaaltouuni 1200 W 8 min 0,15 kwh (1,5 snt) 850 W 10 min 0,23 kwh (2,3 snt)

10 Ekotehokas ja turvallinen uuni Kuva: TTS ja Tukes

11 Uunin energiamerkki Energiatehokkuus asteikolla A-G Energiankulutus kwh:na eri kuumennustavoilla Käyttötilavuus litroina Uunin koko; pieni keskikokoinen suuri Ääni (vapaaehtoinen) Kuva: Motiva

12 Käytä uunia taloudellisesti Hyödynnä uunin esilämmityksen lämpö. Sähkönsäästö on %. Hyödynnä uunin jälkilämpö. Se säästää sähköä noin 10 %. Käytä ulkopinnalta himmeitä, tummia tai kuparieloksoituja vuokia kakkujen ja vuokaleipien paistossa. Näin voit käyttää alhaisempia paistolämpötiloja ja kypsennysaika lyhenee. Kiertoilmauuni lyhentää paistoaikaa ja vähentää sähkönkulutusta noin kolmanneksella.

13 Turvallinen uuni Kellolla voidaan uuni ohjelmoida toimimaan tiettynä aikana ja tietyksi ajaksi. Turvakatkaisu kytkee uunin automaattisesti pois päältä tietyn ajan kuluttua uunin toimintatavasta ja lämpötilasta riippuen. Paistolämpömittarilla voidaan määrittää, mihin sisälämpötilaan liha kypsennetään. Luukun salvalla estetään lasta avaamasta uunin luukkua. Vastuksen kosketussuoja. Ulosvedettävät kannattimet.

14 Uunin hoito 1. Mieto käsiastianpesuaine irrottaa rasvalian. 2. Heikosti emäksistä (ph 8 10) tai emäksistä (ph 10 11) yleispuhdistusainetta. 3. Uuninpuhdistusaine ja liotus Kokeile ruokasoodaa! Mäntysuopaliuos Levitä mäntysuopaliuosta uunin pinnoille ja kuumenna uuni asteeseen, jolloin suopa alkaa kuplia. Kun uuni on hetken jäähtynyt, harjaa pehmeällä harjalla ja pyyhi veteen kostutetulla liinalla. Huuhtele hyvin.

15 Turvallinen liesituuletin Kuva: TTS ja Tukes

16 Liesituulettimen rasvasuodattimet Ennen rasvansuodattimen irrottamista kytke virta pois. Rasvansuodatin on usein pesunkestävää metalliverkkoa, mutta se voi olla myös vaahtomuovia, kuituvanua tai kertakäyttöistä kuitukangasta. Pese metallinen rasvansuodatin kuumassa astianpesuaineliuoksessa ja harjaa pehmeällä harjalla. Suodattimen voi pestä astianpesukoneessa, jos siitä on maininta käyttöohjeissa. Pehmeästä, huokoisesta aineesta tehty rasvansuodatin puserrellaan pesuaineliuoksessa, huuhdotaan ja kuivataan. Kertakäyttöinen suodatin vaihdetaan uuteen. Pyyhi liesituuletin päältä ja alta käsiastiapesuainevedellä. Teräksisen liesituulettimen pinnasta saat sormenjäljet pois mikrokuitupyyhkeellä tai ikkunanpesuaineella. Vältä hankaavia aineita tai välineitä.

17 Ekotehokas ja turvallinen mikroaaltouuni

18 Veden kuumentaminen, 1 litra Teho Kuumennusaika Sähkönkulutus Vedenkeitin 2000 W 3,5 min 0,12 kwh (1,2 snt) Induktiokeittoalue 1200 W 5 min 0,12 kwh (1,2 snt) Valurautalevy 1500 W 7 min 0,2 kwh (2,0 snt) Keraaminen vastuskeittoalue Mikroaaltouuni 1200 W 8 min 0,15 kwh (1,5 snt) 850 W 10 min 0,23 kwh (2,3 snt)

19 Mikroaaltouunin hoito Irrota lasialusta ja pese tiskiharjalla, huuhtele ja kuivaa. Pyyhi uuninpäällinen ja sisäosat kostealla siivousliinalla ja käsiastianpesuaineella. Jos lika on tarttunut kiinni seinämiin, painele kostealla siivousliinalla, että saat lian irti. Vältä runsasta vedenkäyttöä ja hankaavia välineitä ja aineita. Pese suojakupu käytön jälkeen. Tarkista välillä tiivisteiden puhtaus. Pyyhi ne pesuaineliuoksella. Vinkki: Laita mikroon astia, jossa on 2 rkl soodaa ja 1 kuppi vettä. Hajut lähtee.

20 Onko mikroaaltouuni turvallinen? Mikroaaltouunin mikroaaltoteho on suuri, mutta mikroaallot vaimenevat välittömästi, kun uuni sammutetaan. Uuniin tai ruokaan ei jää säteilyä. Älä kuitenkaan seuraa ruoan lämpenemistä aivan kasvot kiinni luukussa. Jos uunin luukku tai sen karmi on silminnähden vääntynyt, halkeillut tai lommoilla, aaltoloukku saattaa vuotaa enemmän eikä vioittunutta uunia tule käyttää.

21 Astianpesukoneen energiamerkki uusittu Tavarantoimittajan nimi tai tavaramerkki Mallitunniste Energiatehokkuusluokka Energiankulutus vuodessa, kwh Vedenkulutus litroina vuodessa Kuivaustehokkuusluokka Nimelliskapasiteetti standardiastiastoina peruspesuohjelmalla Äänitaso db(a) EU-ympäristömerkki voidaan liittää energiamerkkiin Kuva: Motiva

22 Lue ja säilytä laitteiden käyttöohjeet Kokoa käyttöohjeet, takuutodistukset ja ostokuitit samaan kansioon. Valmistajien www-sivuilta löytyy tietoja. Malli-, tuote- ja sarjanumerot löytyvät laitteen arvokilvestä! Anna kierrätykseen vain sähkölaitteita, joita itsekin käyttäisit. Hävitä laitteet asianmukaisesti. Laitteiden oikea käyttö vaikuttaa myös sähkönkulutukseen. Noudata käyttöohjeita!

23 Tiesitkö tämän astianpesusta? Nykyiset 12 hengen astiaston koneet kuluttavat vettä noin 15 litraa pesukertaa kohden. Saman määrän peseminen käsin kuluttaa vettä, pesutavasta riippuen, litraa.

24 Astianpesukoneen sijoitus mm lattiasta Työtason alle Muista ilmankiertotila turvakaukalo kiinnitys kalusteeseen arkiastioiden säilytys tilaa myös käyttäjälle

25 Turvallinen astianpesukone Asennuksessa on noudatettava annettuja ohjeita. Älä jätä konetta päälle ilman valvontaa edes ajastinta käytettäessä. Sulje vesihana käytön jälkeen. Koneen sähkövirran on joko oltava aina kytkettynä vesiturvajärjestelmän toimimisen vuoksi tai virta katkaistaan verkkokytkimellä pesun päätyttyä. Laita vesitiivis alusta koneen alle. Monissa malleissa on erilaisia merkinantojärjestelmiä, jotka kertovat toimintahäiriöistä.

26 Turvallinen kylmälaite Huolla oikutteleva laite. Imuroi pölyt säännöllisesti myös takaa. Huolehdi ilmankierrosta. Älä asenna laitetta aurinkoon tai lämmönlähteen viereen. Kuva: Tukes

27 Kylmälaite puhdistetaan säännöllisesti ja sulatetaan tarvittaessa. Muista myös tausta ja koneisto!

28 Vältä vesivahingot Kylmäsäilytyslaitteen alle suositellaan turvakaukaloa! Samalla tarkistetaan, että sulavesiputken pää on kompressorin päällä olevassa haihdutusastiassa.

29 Toiminta häiriötilanteessa Älä avaa pakastimen kantta / ovea turhaan. Selvitä, onko kyseessä laitevika vai sähkökatkos. Varmista, että pakastin on päällä, pistoke on pistorasiassa ja että pistorasia ja sulake ovat ehjät. Tilaa huolto heti, jos laite on rikki.

30 Jos sähkökatkos yllättää Alle puoli vuorokautta kestävä sähkökatkos ei juuri vaikuta pakasteiden laatuun, jos pakastin on täynnä. Nopeimmin sulavat lähellä pakastimen kantta tai ovea olevat elintarvikkeet ja niistä ensimmäisenä pulla. Peitä pakastin matoilla tai täkeillä. Älä avaa pakastinta. Tarkista sähkökatkon jälkeen, että pakastin käynnistyy uudelleen. Jos voit, alenna ympäristön tilaa pienentämällä tilan lämmitystä tai avaamalla ikkuna.

31 Jos sähkökatkos yllättää Jos pakasteet ovat sulaneet mutta jääkaappikylmiä, voit käyttää ne kuten sulatetut pakasteet yleensä. Huoneenlämpöiset tuotteet ovat usein käyttökelvottomia. Liha ja kala pitää kypsentää tai valmistaa ruoaksi ennen kuin ne lämpenevät + 2 asteiseksi.

32 Jos syttyy Irrota pistotulppa ja katkaise virta sähkötaulun pääkytkimestä. Pelasta ihmiset välittömästä vaarasta - savu tainnuttaa ja tappaa hetkessä. Hälytä palokunta 112. Kuva: Tukes Sammuta alkusammutusvälineillä, jos mahdollista. Sammutuspeitteellä saat lisäaikaa pelastautumiseen Voit yrittää sammuttaa myös vedellä, katkaise ensin virta. Poistu ajoissa paikalta, sulje ovet ja ikkunat. Huolehdi palokunnan opastuksesta palopaikalle.

33 Testaa tietosi sähköpaloista /visa.html

34 Lue lisää turva-asioista Turvatekniikan keskus Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö Pelastustoimen verkkopalvelu Palonetti - turvallisuuskasvatusaineisto kouluille Suomen Palopäällystöliitto Sähköturvallisuuden edistämiskeskus

35 Lue lisää kodin laitteista ja energiansäästöstä

36

37

TUKES TURVATEKNIIKAN KESKUS PL 123, Lönnrotinkatu 37, 00181 Helsinki Puhelin (09) 61 671, Fax (09) 616 7566 www.tukes.fi. Kodin sähköturvallisuusopas

TUKES TURVATEKNIIKAN KESKUS PL 123, Lönnrotinkatu 37, 00181 Helsinki Puhelin (09) 61 671, Fax (09) 616 7566 www.tukes.fi. Kodin sähköturvallisuusopas TUKES TURVATEKNIIKAN KESKUS PL 123, Lönnrotinkatu 37, 00181 Helsinki Puhelin (09) 61 671, Fax (09) 616 7566 www.tukes.fi Kodin sähköturvallisuusopas 2 3 KODIN SÄHKÖTURVALLISUUSOPAS Esipuhe Sähkön käyttö

Lisätiedot

TUKES OPAS KODIN SÄHKÖLAITTEISTON KUNNOSSAPITO TURVATEKNIIKAN KESKUS TURVATEKNIIKAN KESKUS. Kodin sähkölaitteiston kunnossapito

TUKES OPAS KODIN SÄHKÖLAITTEISTON KUNNOSSAPITO TURVATEKNIIKAN KESKUS TURVATEKNIIKAN KESKUS. Kodin sähkölaitteiston kunnossapito TUKES OPAS KODIN SÄHKÖLAITTEISTON KUNNOSSAPITO Kodin sähkölaitteiston kunnossapito Sähkölaitteiden korjaus on sähköalan ammattilaisten työtä. Kodin sähkölaitteiston kunnossapito Kodin sähkölaitteiston

Lisätiedot

Vuokralaisen opas. Kuva: Päivi Pasanen

Vuokralaisen opas. Kuva: Päivi Pasanen Vuokralaisen opas Kuva: Päivi Pasanen Hyvä vuokralainen Tämä opas on tehty sinua varten. Se kertoo Kiinteistö Oy Kiurunkulman toiminnasta ja asumisesta sen asunnoissa. Opas tarjoaa sinulle monenlaista

Lisätiedot

Käyttö- ja asennusohje Jääkaappi-pakastin

Käyttö- ja asennusohje Jääkaappi-pakastin Käyttö- ja asennusohje Jääkaappi-pakastin Lue ehdottomasti tämä käyttö- ja asennusohje ennen kylmälaitteen sijoitusta, asennusta ja käyttöönottoa. Näin vältät mahdolliset vahingot ja laitteesi rikkoontumisen.

Lisätiedot

Asukkaan opas. www.yhkodit.fi

Asukkaan opas. www.yhkodit.fi Asukkaan opas Sisällysluettelo Tervetuloa uuteen kotiin 3 Muuttajan muistilista 4 Asumisesi tukiverkosto 5 Sopimusasiat 7 Kodin vaihto ja poismuutto 8 Järjestyssäännöt 9 Kaiken varalta 10 Pidä kodistasi

Lisätiedot

Käyttöohje. Pesukone W 1713. fi-fi. Lue ehdottomasti tämä

Käyttöohje. Pesukone W 1713. fi-fi. Lue ehdottomasti tämä Käyttöohje Pesukone W 1713 Lue ehdottomasti tämä fi-fi käyttöohje ennen pesukoneen asennusta ja käyttöönottoa. Näin vältät mahdolliset vahingot ja laitteesi rikkoontumisen. M.-Nr. 09 654 400 Pidä huolta

Lisätiedot

Käyttö- ja asennusohje Kalusteliedet ja kalusteuunit

Käyttö- ja asennusohje Kalusteliedet ja kalusteuunit Käyttö- ja asennusohje Kalusteliedet ja kalusteuunit Lue ehdottomasti laitteen käyttö- ja asennusohje ennen laitteen asennusta, liitäntöjen tekemistä ja käyttöönottoa. Näin vältät mahdolliset vahingot

Lisätiedot

PAISTINUUNI. Asennus- ja käyttöohjeet

PAISTINUUNI. Asennus- ja käyttöohjeet PAISTINUUNI CHEF 220 3751969, 3751976, 3751982, 3751984 Asennus- ja käyttöohjeet S/N: 095323/02 Alkaen: 01. 06. 2009 Rev.: 3.0 2.4.2012 Rev. 3.0 Hyvä asiakkaamme, Onnittelumme, että valitsitte Metos-laitteen

Lisätiedot

Käyttöohje. Pesukone W 5821. fi-fi. Lue ehdottomasti tämä

Käyttöohje. Pesukone W 5821. fi-fi. Lue ehdottomasti tämä Käyttöohje Pesukone W 5821 Lue ehdottomasti tämä fi-fi käyttöohje ennen pesukoneen asennusta ja käyttöönottoa. Näin vältät mahdolliset vahingot ja laitteesi rikkoontumisen. M.-Nr. 09 493 860 Pidä huolta

Lisätiedot

Energiansäästövinkit nettiin viikolle 6.-12.10.2014

Energiansäästövinkit nettiin viikolle 6.-12.10.2014 Energiansäästövinkit nettiin viikolle 6.-12.10.2014 Maanantai 6.10.2014 lämmitys Kodin energiankäytöstä jopa 50 % kuluu lämmitykseen. Lämmitysenergian kulutus muodostaakin asuinrakennusten suurimman yksittäisen

Lisätiedot

Käyttöohje Pesukone W 506. fi-fi. Lue ehdottomasti tämä

Käyttöohje Pesukone W 506. fi-fi. Lue ehdottomasti tämä Käyttöohje Pesukone W 506 Lue ehdottomasti tämä fi-fi käyttöohje ennen pesukoneen asennusta ja käyttöönottoa. Näin vältät mahdolliset vahingot ja laitteesi rikkoontumisen. M.-Nr. 06 086 420 Pidä huolta

Lisätiedot

LAITTEEN KUVAUS TÄRKEÄÄ

LAITTEEN KUVAUS TÄRKEÄÄ FI Lue tämä käyttöohje huolellisesti ennen kuin asennat tai käytät keitintä. Ohjeita noudattamalla saat parhaan mahdollisen tuloksen ja voit käyttää keitintä turvallisesti. LAITTEEN KUVAUS (katso kuvaa

Lisätiedot

NORDCEL NV -sarjan ilmalämpöpumpun käyttöohje

NORDCEL NV -sarjan ilmalämpöpumpun käyttöohje NORDCEL NV -sarjan ilmalämpöpumpun käyttöohje Kiitos, että olet valinnut Nordcel NH -sarjan ilmalämpöpumpun. Ole hyvä ja lue tämä käyttöohje huolellisesti läpi ennen laitteen käyttöä. Säilytä käyttöohje.

Lisätiedot

50 ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

50 ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE Viinikylmiö 50 ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE Sisällysluettelo TURVATOIMENPITEET... 3 KÄYTTÖMÄÄRÄYKSET... 3 Ennen laitteen käyttöönottoa... 4 VIINIKYLMIÖN ASENNUS... 5 Sijoituspaikka... 5 Sähköliitäntä... 5 Tasapainotus...

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. LG C12SQ.NB0 http://fi.yourpdfguides.com/dref/3990977

Käyttöoppaasi. LG C12SQ.NB0 http://fi.yourpdfguides.com/dref/3990977 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Käyttöohje Lämpöpumppukuivausrumpu

Käyttöohje Lämpöpumppukuivausrumpu Käyttöohje Lämpöpumppukuivausrumpu Lue ehdottomasti tämä käyttöohje ennen koneen asennusta, liittämistä ja käyttöönottoa. Näin vältät mahdolliset vahingot ja koneesi rikkoutumisen. fi-fi M.-Nr. 09 722

Lisätiedot

MALLI: JKPK181-55 KÄYTTÖOHJE

MALLI: JKPK181-55 KÄYTTÖOHJE MALLI: JKPK181-55 KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO TURVALLISUUS... 2 Hävittäminen... 3 JOHDANTO... 4 Ennen ensimmäistä käyttökertaa... 4 ASENNUS... 5 Sijoittaminen... 5 Jääkaappipakastimen tasapainottaminen...

Lisätiedot

DAIKIN HUONEEN ILMASTOINTILAITE. Käyttöohjeet FTXR28EV1B FTXR42EV1B FTXR50EV1B

DAIKIN HUONEEN ILMASTOINTILAITE. Käyttöohjeet FTXR28EV1B FTXR42EV1B FTXR50EV1B DAIKIN HUONEEN ILMASTOINTILAITE Käyttöohjeet FTXR8EVB FTXR4EVB FTXR50EVB SISÄLLYS LUE ENNEN KÄYTTÖÄ Turvaohjeet... Osien nimet...3 Toimenpiteet ennen käynnistystä...6 KÄYTTÖ JÄÄHDYTYS SARARA-KUIVAUS-käyttö...8

Lisätiedot

Hyvä Espoon Asuntojen asukas

Hyvä Espoon Asuntojen asukas Asukasopas Hyvä Espoon Asuntojen asukas Tervetuloa asumaan uuteen kotiisi. Toivomme sinun ja läheistesi viihtyvän asunnossasi. Helpottaaksemme arkeasi olemme koonneet tähän oppaaseen ajankohtaista tietoa

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Johdanto... 119 Käyttöohjeessa käytetyt symbolit...119 Suluissa olevat kirjaimet...119 Ongelmat ja korjaustoimenpiteet...

Sisällysluettelo. Johdanto... 119 Käyttöohjeessa käytetyt symbolit...119 Suluissa olevat kirjaimet...119 Ongelmat ja korjaustoimenpiteet... Sisällysluettelo Johdanto... Käyttöohjeessa käytetyt symbolit... Suluissa olevat kirjaimet... Ongelmat ja korjaustoimenpiteet... Turvallisuus... Tärkeitä turvaohjeita... Oikea käyttö... 0 Käyttöohjeet...

Lisätiedot

IFU-TL HR FIN.fm Page 1 Friday, November 7, 2008 2:31 PM SISÄLTÖ

IFU-TL HR FIN.fm Page 1 Friday, November 7, 2008 2:31 PM SISÄLTÖ IFU-TL HR FIN.fm Page 1 Friday, November 7, 2008 2:31 PM SISÄLTÖ KÄYTTÖTARKOITUS ENNEN PESUKONEEN KÄYTTÖÄ VAROTOIMIA JA YLEISIÄ SUOSITUKSIA PESUKONEEN KUVAUS ENNEN ENSIMMÄISTÄ PESUJAKSOA PYYKIN VALMISTELU

Lisätiedot

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii?

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii? Sisältö Lukijalle 3 Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4 Energiatehokkaan kodin rakentamisen ei tarvitse maksaa enempää kuin tavallisen talon rakentamisen. Kysymys on viisaiden ja pitkäjänteisten valintojen

Lisätiedot

KIINTEISTÖ OY PIHTIPUTAAN VUOKRA- ASUNNOT

KIINTEISTÖ OY PIHTIPUTAAN VUOKRA- ASUNNOT KIINTEISTÖ OY PIHTIPUTAAN VUOKRA- ASUNNOT JÄRJESTYSMÄÄRÄYKSET JA ASUINTALOJEN KÄYTTÖOHJEET Tutustu kansion sisältöön, sieltä löydät vastauksen moniin asumista koskeviin kysymyksiin. 29.10.2001 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET KÄYTTÖTARKOITUS PESUKONEEN KÄYTTÖÖNOTTO ENSIMMÄINEN PESUKERTA VAROTOIMIA JA YLEISIÄ SUOSITUKSIA PESUKONEEN KUVAUS LAPSILUKKO

KÄYTTÖOHJEET KÄYTTÖTARKOITUS PESUKONEEN KÄYTTÖÖNOTTO ENSIMMÄINEN PESUKERTA VAROTOIMIA JA YLEISIÄ SUOSITUKSIA PESUKONEEN KUVAUS LAPSILUKKO KÄYTTÖOHJEET KÄYTTÖTARKOITUS PESUKONEEN KÄYTTÖÖNOTTO ENSIMMÄINEN PESUKERTA VAROTOIMIA JA YLEISIÄ SUOSITUKSIA PESUKONEEN KUVAUS LAPSILUKKO PESU- JA LISÄAINEET JÄÄNNÖSVEDEN TYHJENTÄMINEN NUKKASIHDIN IRROTTAMINEN

Lisätiedot

Arki, valinnat ja tulevaisuus

Arki, valinnat ja tulevaisuus Johanna af Hällström Arki, valinnat ja tulevaisuus Kestävät energiavalinnat Suomen luonnonsuojeluliitto ry Hei, kädessäsi on Suomen ensimmäinen aikuisille tarkoitettu Arki, valinnat ja tulevaisuus -ympäristökasvatusmateriaali,

Lisätiedot

... 4... 6 3 Kunnossapitovastuu ja remontit... 9 4 Vakuutukset... 10

... 4... 6 3 Kunnossapitovastuu ja remontit... 9 4 Vakuutukset... 10 Kodin käyttöopas 2 Sisällysluettelo 1 Asunto-osakeyhtiö... 2 Uudessa kodissa............. 4.......... 6 3 Kunnossapitovastuu ja remontit......... 9 4 Vakuutukset......... 10 5 Kodin huolto ja kodissa tehtävät

Lisätiedot

JAETUT ILMASTOINTILAITTEET

JAETUT ILMASTOINTILAITTEET JAETUT ILMASTOINTILAITTEET SISÄYKSIKKÖ MSZ-FD25VA MSZ-FD35VA MSZ-FD25VAS MSZ-FD35VAS KÄYTTÖOHJEET Käyttäjälle Lue käyttöohjeet ennen käyttöä. Näin varmistat yksikön asianmukaisen ja turvallisen käytön.

Lisätiedot

Ruokasoodan ihmeet. Monta tapaa käyttää ruokasoodaa kodin askareissa.

Ruokasoodan ihmeet. Monta tapaa käyttää ruokasoodaa kodin askareissa. Sisältö Ruokasoodan ihmeet... 3 Onko olemassa mitään, mihin vanha kunnon ruokasooda ei tepsisi?... 3 Mitä ruokasooda on?... 3 Mistä ruokasooda on peräisin?... 4 Ruokasooda keittiössä... 5 Ruuanvalmistus...

Lisätiedot

ILMALÄMPÖPUMPPU. Yleisasennus- ja käyttöohje. Vers. 5.1

ILMALÄMPÖPUMPPU. Yleisasennus- ja käyttöohje. Vers. 5.1 ILMALÄMPÖPUMPPU Yleisasennus- ja käyttöohje Vers. 5.1 JOHDANTO Arvoisa Ultimate Ilmalämpöpumppuasiakkaamme LUE asennusohjeet huolellisesti AINA ENNEN ASENNUSTA ja pyydä myös asentajaasi tutustumaan asennusohjeisiin.

Lisätiedot