Kodin sähkö- ja lämmityslaitteiden käyttö- ja huolto-opas

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kodin sähkö- ja lämmityslaitteiden käyttö- ja huolto-opas"

Transkriptio

1 Kodin sähkö- ja lämmityslaitteiden käyttö- ja huolto-opas ENERGIANEUVOJA

2 Kodin sähkö- ja lämmityslaitteiden käyttö- ja huolto-opas Käyttämällä ja huoltamalla oikein kotisi sähkö- ja lämmityslaitteita säästät sekä energiaa että euroja. Oikein hoidettuna laitteen käyttöikä pitenee. Uuden energiatehokkaankin laitteen sähkönkulutus voi kasvaa jopa kymmeniä prosentteja, jos sitä ei ole käytetty, huollettu tai sijoitettu oikein. Sama pätee kiinteistöön. Kun kiinteistö on hyvin hoidettu ja sen järjestelmät on mitoitettu sekä säädetty oikein, se toimii tarkoituksenmukaisesti ympäri vuoden. Mikäli näin ei ole, ota yhteyttä taloyhtiön tai huoltoliikkeen huolto- tai kunnossapitohenkilöön. Tästä kirjasesta löydät tietoa kodin peruslaitteiden käytöstä, huollosta ja oikeasta sijoittelusta. Kirjasesta on myös apua silloin, kun jokin kotisi laite rikkoutuu esim. takuuajan vielä ollessa voimassa. Tällöin on tärkeää kyetä tarkistamaan, että olet käyttänyt ja huoltanut laitetta oikein takuuajan puitteissa. Kirjasen lopussa on tilaa, johon voit merkitä kotisi sähkölaitteidesi tärkeät tiedot ja omat huoltotoimesi.tallenna kirjanen omalle koneellesi voit aina tarvittaessa tulostaa sen ja täydentää sitä. Säilytä kaikkien kodin laitteiden käyttöohjeet takuukuitteineen yhdessä paikassa, jotta löydät ne heti tarvittaessa. Sammuta laitteiden valmiustila kun et käytä niitä. Laite saattaa kuluttaa valmiustilassa jopa yhtä paljon energiaa kuin jatkuvassa käytössä. Huomioithan, että höyrypesuria ei saa käyttää kodinkoneiden puhdistuksessa.

3 Kylmälaitteet KYLMÄLAITTEIDEN SIJOITUS Sijoita kylmälaite puolilämpimään tilaan. Älä sijoita kylmälaitetta lähelle lämmönlähdettä: uunia, lämpöpatteria, liettä, astianpesukonetta tai muuta lämpöä tuottavaa laitetta. Älä myöskään sijoita kylmälaitetta suoraan auringonpaisteeseen. Ympäristön lämpötilan nousu +25 o C:sta +32 o C:een voi kaksinkertaistaa laitteen kulutuksen. Uunin kuumuus voi myös vahingoittaa kylmälaitteen eristeitä sekä tiivisteitä ja lyhentää näin laitteen käyttöikää. Kylmälaitteita ei niin ikään tule sijoittaa kosteaan, kylmään tai pölyiseen tilaan, esim. lattiakaivolliseen autotalliin. Ullakkokaan ei lämmönvaihteluiden vuoksi sovellu kylmälaitteille. Huolehdi kylmälaitteiden riittävästä ilmakierrosta. Kompressori laitteen takana tuottaa lämpöä: laitteen ympärille täytyy jättää ilmankiertotilaa. Ilmankierron estäminen kylmälaitteen ympäriltä kasvattaa energiankulutusta 160% jopa kolminkertaistaa sen! Laitteen yläpuolelle tulisi jäädä 5 10 cm, sen taakse 1 2 cm tyhjää tilaa. Säiliöpakastimen koneiston puolelle tulee jättää 6 10 cm tyhjää tilaa. KYLMÄLAITTEIDEN KÄYTTÖ Säädä kylmälaitteidesi lämpötilat oikein. Suosituslämpötila säilytykselle jääkaapissa on +5 o C ja pakastimessa -18 o C. Älä unohda pakastinta pakastuskytkennälle. Jokainen ylimääräinen pakkasaste lisää kulutusta. Peitä ja jäähdytä tuotteet, muutoin niistä haihtuva kosteus lisää energiankulutusta. Älä laita kuumaa kattilaa jääkaappiin jäähdytä se kylmävesialtaassa. Pakkaa pakasteet huolellisesti ja jäähdytä niitä jääkaapissa ennen pakastusta. Näin pakastimeen ei kerry energiankulutusta lisäävää huurretta. Älä ahda jääkaappia ja pakastinta liian täyteen. Pidä ruokatavarat järjestyksessä. Availe kylmälaitteiden ovia harkiten. KYLMÄLAITTEIDEN HUOLTO Puhdista kylmälaitteet säännöllisesti. Imuroi kerran vuodessa laitteen takana oleva lauhdutin ja kompressori. Koneiston pölyyntyminen lisää energiankulutusta ja aiheuttaa palovaaran. Pidä kylmälaitteet puhtaina. Puhdista aina myös tiiviste. Likainen tai huonokuntoinen tiiviste vuotaa sisään lämmintä ilmaa ja sähkönkulutus kasvaa. Jos laitteen sisus haisee tunkkaiselle, pese se laimealla etikka- tai ruokasoodaliuoksella. Sekoitussuhde: 10ml väkiviinaetikkaa/litra vettä tai 1 rkl ruokasoodaa/litra vettä. Sulata pakastin säännöllisesti 1 2 kertaa vuodessa. Sulatus on suositeltavaa myös silloin, kun huurrekerros on paksuudeltaan n. 1 cm.

4 Astianpesukone ASTIANPESUKONEEN KÄYTTÖ Astianpesukoneen käyttötapa ratkaisee sen energiatehokkuuden. Vältä astioiden esihuuhtelua juoksevan veden alla ja valitse pesuohjelma astioiden likaisuuden mukaan. Pese täysiä koneellisia. Annostele pesuaine pakkauksen ohjeen mukaan. Älä jätä konetta käyntiin ilman valvontaa. Koneen alla on hyvä olla turvakaukalo. ASTIANPESUKONEEN HUOLTO Puhdista säännöllisesti koneen roskasiivilät ja tarvittaessa myös suihkuvarret. Pyyhi luukun tiivisteet ja ulkoreunat. Poista kalkki säännöllisesti kalkinpoistoaineilla (Finish, Sun). Voit käyttää kalkin poistoon myös apteekista saatavaa sitruunahappoa: annostele sitä pesuainelokeroon 2 3 rkl ja valitse 65 o C:een pesuohjelma. Huom. älä käytä höyrypesuria astiapesu- tai muun kodinkoneen puhdistukseen!

5 Liesi ja uuni SÄHKÖLIEDEN JA -UUNIN KÄYTTÖ Energiamerkintä koskee vain uunia, ei sähkölieden levyjä. Valurautalevyt ja keraaminen keittotaso ovat nopeudeltaan ja energiankulutukseltaan samaa luokkaa. Induktioliesi on nopeampi ja säästää energiaa %. Induktioliesi vaatii kuitenkin magnetisoituvat keittoastiat. Käytä paksupohjaisia ja kannellisia keittoastioita. Valitse kattila, jonka pohja on läpimitaltaan lieden levyä hieman suurempi. Keitä vähässä vedessä. Säädä teho pienemmälle heti, kun ruoka alkaa kiehua. Ruoka hautuu kypsäksi miedolla lämmöllä, kannen alla. Esimerkiksi hiutalepuuro kypsyy mainiosti lieden jälkilämmössä: kiehauta vesi, lisää hiutaleet ja sammuta levy. Uunin kuumentamiseen kuluu enemmän energiaa kuin sen kuumana pitämiseen. Uunin kuumennus 200 o C:een kuluttaa lähes yhtä paljon kuin uunin pitäminen tunnin ajan 200 o C:ssa. Kannattaakin leipoa tai laittaa ruokaa kerralla enemmän. Hyödynnä myös esilämmitys ja jälkilämpö. Monet ruoat voit laittaa jo kylmään, lämpiävään uuniin. Sammuta uuni hyvissä ajoin ja jätä ruoka kypsymään jälkilämpöön. Käytä uuniruokien valmistuksessa paistopussia tai kannellista astiaa säästät energiaa ja uuni pysyy puhtaana. Hyödynnä ruoanlaitossa mikroaaltouunia ja pienlaitteita. Kiertoilmauunia ei tarvitse esilämmittää. Kiertoilmauunin paistolämpötila on 20 o C alhaisempi kuin ylä- tai alalämpöuunissa. Kiertoilmauunissa voi paistaa 2 3 pellillistä kerralla. SÄHKÖLIEDEN JA -UUNIN HUOLTO Puhdista liesi ja uuni jokaisen käyttökerran jälkeen se estää likaa pinttymästä kiinni. Pidä myös valmistusastioiden pohjat puhtaina.

6 Pesukone PESUKONEEN KÄYTTÖ Pyykinpesussa maksaa vesi, sähkö ja pesuaine. Pese täysiä koneellisia. Valitse pesuohjelma ja -lämpötila pyykin likaisuuden mukaan. Käytä esipesua vain erittäin likaiselle pyykille. Noudata pestävän vaatteen hoito-ohjeita. Annostele pesuaine oikein, yliannostus lisää huuhtelutarvetta. PESUKONEEN HUOLTO Puhdista pesukoneen nukkasihti ja poistopumppu, pesu- ja huuhteluainelokerot sekä tiivisteet säännöllisesti. Puhdista koneeseen kerääntyvä pyykinpesuaineen zeoliitti (esim. Erisan ja LV eivät sisällä zeoliittia) pari kertaa vuodessa apteekista saatavalla sitruunahapolla. Annostele 100g sitruunahappoa pesuainelokeroon ja valitse 90 o C:een valkopesuohjelma. Kuivausrumpu KUIVAUSRUMMUN SIJOITUS Huolehdi ilmanvaihdosta tilassa, johon kuivausrumpu on sijoitettu. Jätä huoneen ovi auki kuivauksen ajaksi. Korkea huonelämpötila pidentää kuivausrummun käyntiaikaa ja lisää energiankulutusta. KUIVAUSRUMMUN HUOLTO Puhdista kuivausrummun nukkasihti jokaisen käytön jälkeen. Puhdista kosteudentiivistin muutaman kerran vuodessa. Nöyhtäinen nukkasihti ja kosteudentiivistin kuormittavat moottoria, hidastavat laitteen toimintaa ja lisäävät energiankulutusta. Tyhjennä vesisäiliö säännöllisesti. Jos kuivaustulos on silti huono, puhdista rummun sisäpinnat etikkaan kostutetulla liinalla.

7 Sähkökiuas SÄHKÖKIUKAAN KÄYTTÖ Sovi perheen kanssa yhteisistä saunailloista. Suositeltava saunomislämpötila on o C astetta. 100 o C:een lämpötila lisää energiankulutusta merkittävästi. Älä anna lämpimän saunan odottaa. SÄHKÖKIUKAAN HUOLTO Huolehdi, että kiukaassasi on riittävästi kiviä. Vähäkivinen kiuas on usein energiasyöppö. Aikaa myöten kiuaskivet rapautuvat ja kiukaan teho vähenee. Vaihda kiukaan kivet ja puhdista kivitila 2 3 vuoden välein. Puhdista aika-ajoin myös kiukaan vastukset ne saavat vuosien mittaan hiekkamaisen eristyskerroksen ympärilleen. Muista pitää huolta rantasaunasi piipun nuohouksesta! Kiuas lämmittää huonosti, jos hormi ei vedä. Pesutilat PESUTILOJEN HUOLTO Puhdista WC-tilojen vesilukot, WC-pöntön tiivisteet ja vesihanojen suuttimet vähintään kerran vuodessa. Pesutilojen lattiakaivot on hyvä puhdistaa muutaman kerran vuodessa. Veden kulutukseen vaikuttavat sekä vesikalusteiden ominaisuudet että kunto. Vuotava hana tai WC-istuin lisää veden kulutusta. Pientalossa vuotava hana voi tuoda vuodessa huomattavan lisäyksen vesilaskuun. Korjauta tai vaihda vuotavien hanojen tiivisteet aina välittömästi. Vaihdon yhteydessä kannattaa harkita uusien, taloudellisten vesikalusteiden hankintaa.

8 Valaisimet Sammuta valaisin aina, kun valoa ei tarvita. Sammuta loistelamppu tilassa, jossa ei oleskella yli 10 minuuttiin. Loistelampun sytytys ei kuluta paljoakaan enempää energiaa kuin sen palaminen. Loistelampun vaihdon yhteydessä kannattaa vaihtaa myös sytytin. Ovaalilampuissa voi mainiosti käyttää energiansäästölamppuja. Pyyhi valaisimet ja lamput säännöllisesti pöly vähentää lampun valotehoa. Lämmityslaitteet Huolla patterit syksyisin, ennen lämmityskauden alkua. Ilmaa vesikiertopatterit ja puhdista sähköpatterit taustoineen kesäpölystä. 10 m 2 :n pesutilan lattialämmitys kuluttaa maltillisilla lämpötiloilla noin kwh vuodessa. Jos lattian eristystaso on puutteellinen tai lattioita pidetään hyvin lämpiminä, voi kulutus helposti kaksinkertaistua. Jatkuva lisälämmittimen tarve kertoo, että lämmitysjärjestelmässä tai talossa on jotain vialla. Tarkista, että patterit ovat tasalämpöiset ja poista ilma vesikiertoisista pattereista tarvittaessa. Huolehdi kuitenkin riittävästä korvausilman saannista. Ilmanvaihto - Puhdista ja pese suodattimet tarvittaessa. - Tarkista LTO-laitteen termostaatti. - Puhdista venttiilit. - Tiivistä ovet ja ikkunat. - Vedä paleleviin jalkoihin lämpimät sukat tai tossut ennenkuin säädät patteria suuremmalle. - Tarkista ovien ja ikkunoiden tiivisteiden kunto ja huolla lämmön talteenottolaitteisto ennen uuden lämmityskauden alkua.

9 Kodin laitteet:

10 Kodin laitteet:

KOTIEN ENERGIANKULUTUS

KOTIEN ENERGIANKULUTUS Käyttöveden lämmitys 14 % Asuntojen lämmitys 68 % KOTIEN ENERGIANKULUTUS Tilastokeskus, Energiatilasto Saunojen lämmitys 4 % Valaistus 5 % Ruoanvalmistus 1 % Kotien laitteet 9 % TÄHÄN TULEE SÄHKÖNKÄYTTÖTUTKIMUKSEN

Lisätiedot

Säästövinkkejä vesipedoille ja muille energiatuhlureille.

Säästövinkkejä vesipedoille ja muille energiatuhlureille. Säästövinkkejä vesipedoille ja muille energiatuhlureille. LÄMMITYS VESI KEITTIÖ PYYKKÄYS VIIHDE-ELEKTRONIIKKA VALAISTUS YMPÄRISTÖ Kylmäsäilytys, ruoanvalmistus ja astianpesu muodostavat energiaa ja vettä

Lisätiedot

Energiansäästövinkit nettiin viikolle 6.-12.10.2014

Energiansäästövinkit nettiin viikolle 6.-12.10.2014 Energiansäästövinkit nettiin viikolle 6.-12.10.2014 Maanantai 6.10.2014 lämmitys Kodin energiankäytöstä jopa 50 % kuluu lämmitykseen. Lämmitysenergian kulutus muodostaakin asuinrakennusten suurimman yksittäisen

Lisätiedot

www.eceat.fi Opas ekologisesti kestävämpään matkailuyrittäjyyteen

www.eceat.fi Opas ekologisesti kestävämpään matkailuyrittäjyyteen www.eceat.fi Opas ekologisesti kestävämpään matkailuyrittäjyyteen Sanna Eronen 2008 SISÄLTÖ 1 LUKIJALLE 5 2 ENERGIA 6 2.1 Mitä tarkoitetaan energian säästämisellä? 6 2.2 Miksi energiaa on tärkeää käyttää

Lisätiedot

SÄHKÖTURVALLISUUDEN EDISTÄMISKESKUS RY

SÄHKÖTURVALLISUUDEN EDISTÄMISKESKUS RY Tämän oppaan Sinulle tarjoavat: AEG ARDO BAUKNECHT BOSCH CYLINDA CANDY ELECTROLUX ELEKTRO HELIOS FAGOR GAGGENAU GORENJE HELKAMA HOOVER HUSQVARNA IGNIS LIEBHERR MIELE MOCCA MASTER ROSENLEW SIEMENS UPO WHIRLPOOL

Lisätiedot

Energiansäästöviikko 13.10.2012. Esittää: Lehti-, Varis- ja Laajankankaan asukastoimikunta

Energiansäästöviikko 13.10.2012. Esittää: Lehti-, Varis- ja Laajankankaan asukastoimikunta Energiansäästöviikko 13.10.2012 Esittää: Lehti-, Varis- ja Laajankankaan asukastoimikunta Sisällysluettelo Johdanto Sähkönkäyttö ja säästövinkit kotitaloudessa Sähkön käyttö keittiössä Sähkön käyttö kylpyhuoneessa

Lisätiedot

Arki, valinnat ja tulevaisuus

Arki, valinnat ja tulevaisuus Johanna af Hällström Arki, valinnat ja tulevaisuus Kestävät energiavalinnat Suomen luonnonsuojeluliitto ry Hei, kädessäsi on Suomen ensimmäinen aikuisille tarkoitettu Arki, valinnat ja tulevaisuus -ympäristökasvatusmateriaali,

Lisätiedot

Helppo LÄMMITYSOPAS. Säästä sähköä, lämmitä oikein. helppo lämmitysopas SÄÄSTÄ SÄHKÖÄ, LÄMMITÄ OIKEIN 1

Helppo LÄMMITYSOPAS. Säästä sähköä, lämmitä oikein. helppo lämmitysopas SÄÄSTÄ SÄHKÖÄ, LÄMMITÄ OIKEIN 1 Helppo LÄMMITYSOPAS Säästä sähköä, lämmitä oikein helppo lämmitysopas SÄÄSTÄ SÄHKÖÄ, LÄMMITÄ OIKEIN 1 Sisällys 3 Suurin Lämmitys 4 4 4 5 SEURAAMALLA osa kodin energiasta kuluu LÄMMITYKSEEN. VEDÄ VILLASUKAT

Lisätiedot

Asuintilojen yleiset käyttöohjeet

Asuintilojen yleiset käyttöohjeet Asuintilojen yleiset käyttöohjeet ASUMISEN TEKNIIKKA JA VASTUUT Maksaessaan vuokraa tai vastiketta asukkaalla on täysi oikeus nauttia asumisestaan. Tähän oikeuteen liittyy myös velvollisuuksia ja vastuita.

Lisätiedot

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii?

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii? Sisältö Lukijalle 3 Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4 Energiatehokkaan kodin rakentamisen ei tarvitse maksaa enempää kuin tavallisen talon rakentamisen. Kysymys on viisaiden ja pitkäjänteisten valintojen

Lisätiedot

Asukkaan opas. www.yhkodit.fi

Asukkaan opas. www.yhkodit.fi Asukkaan opas Sisällysluettelo Tervetuloa uuteen kotiin 3 Muuttajan muistilista 4 Asumisesi tukiverkosto 5 Sopimusasiat 7 Kodin vaihto ja poismuutto 8 Järjestyssäännöt 9 Kaiken varalta 10 Pidä kodistasi

Lisätiedot

Maaseudun ruokapalveluyrittäjän ENERGIAOPAS ENERGIANSÄÄSTÖLLÄ EUROJA. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus

Maaseudun ruokapalveluyrittäjän ENERGIAOPAS ENERGIANSÄÄSTÖLLÄ EUROJA. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus Maaseudun ruokapalveluyrittäjän ENERGIAOPAS ENERGIANSÄÄSTÖLLÄ EUROJA AN Maa- ja kotitalousnaisten Keskus MAASEUDUN RUOKAPALVELUYRITTÄJÄN ENERGIAOPAS ENERGIANSÄÄSTÖLLÄ EUROJA ENERGIANSÄÄSTÖN KEINOT 3 SISÄLLYS

Lisätiedot

Hyviä ohjeita työpaikan energian säästämiseksi

Hyviä ohjeita työpaikan energian säästämiseksi Hyviä ohjeita työpaikan energian säästämiseksi Miksi tätä kaikkea tehdään? Konkreettisesti energiansäästötoimien vaikutus näkyy energialaskussa. Syyt siihen, miksi meidän kaikkien pitäisi alkaa ajatella

Lisätiedot

Kotitalouskoneiden käyttöturvallisuus. Kuva: TTS ja Tukes

Kotitalouskoneiden käyttöturvallisuus. Kuva: TTS ja Tukes Kotitalouskoneiden käyttöturvallisuus Kuva: TTS ja Tukes Kotitalouskoneiden käyttöturvallisuuteen vaikuttavat Laitteen turvallisuus, rakenteelliset ratkaisut Sijoitus, asennus Kunnossapito-ominaisuudet

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. ZANUSSI FLS1486 http://fi.yourpdfguides.com/dref/661656

Käyttöoppaasi. ZANUSSI FLS1486 http://fi.yourpdfguides.com/dref/661656 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Tutki pientalosi energiankäyttö Tee se itse -kotikatselmus

Tutki pientalosi energiankäyttö Tee se itse -kotikatselmus Tutki pientalosi energiankäyttö Tee se itse -kotikatselmus Tee se itse -katselmuksen valmistelut ja toteutusohjeet Tehtyäsi tämän katselmuksen sinulla on käsitys omasta energiankäytöstäsi. Katselmus on

Lisätiedot

Tiesitkö? Suomalainen kuluttaa vettä keskimäärin 155 litraa vuorokaudessa:

Tiesitkö? Suomalainen kuluttaa vettä keskimäärin 155 litraa vuorokaudessa: Käyttöopas Veden virtaamamittarin käyttö MITTARIN KÄYTTÖTARKOITUS Virtaamamittarilla selvität hanojen vedenkulutuksen. Suomessa hanoille on annettu ohjevirtaamat. Virtaama tarkoittaa sitä määrää vettä,

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. HUSQVARNA QW1660 http://fi.yourpdfguides.com/dref/838150

Käyttöoppaasi. HUSQVARNA QW1660 http://fi.yourpdfguides.com/dref/838150 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

voit kysyä neuvoa energiankulutukseen liittyvissä

voit kysyä neuvoa energiankulutukseen liittyvissä Tee se itse -kotikatselmuksen valmistelut ja toteutusohjeet Montako erilaista lamppua talossasi on? kpl energiansäästölamppuja kpl hehkulamppuja kpl loisteputkia kpl halogeenilamppuja Tehtyäsi tämän katselmuksen

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. HUSQVARNA QW1250H http://fi.yourpdfguides.com/dref/838071

Käyttöoppaasi. HUSQVARNA QW1250H http://fi.yourpdfguides.com/dref/838071 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. ZANUSSI FLS1084 http://fi.yourpdfguides.com/dref/661581

Käyttöoppaasi. ZANUSSI FLS1084 http://fi.yourpdfguides.com/dref/661581 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Vuokralaisen opas. Kuva: Päivi Pasanen

Vuokralaisen opas. Kuva: Päivi Pasanen Vuokralaisen opas Kuva: Päivi Pasanen Hyvä vuokralainen Tämä opas on tehty sinua varten. Se kertoo Kiinteistö Oy Kiurunkulman toiminnasta ja asumisesta sen asunnoissa. Opas tarjoaa sinulle monenlaista

Lisätiedot

Maahanmuuttajan ympäristöopas

Maahanmuuttajan ympäristöopas Maahanmuuttajan ympäristöopas Suojele ympäristöä ja säästä samalla rahaa Tervetuloa Suomeen! Suomi on pieni pohjoinen tuhansien järvien ja metsien maa. Puhdas luonto ja kirkkaat vesistöt ovat suomalaisille

Lisätiedot

Opettajan opas. Taustatietoa energiansäästöstä ja interaktiivisesta W.Alopään Energiakoulusta. www.energiakoulu.fi/energiakoulu

Opettajan opas. Taustatietoa energiansäästöstä ja interaktiivisesta W.Alopään Energiakoulusta. www.energiakoulu.fi/energiakoulu Opettajan opas Taustatietoa energiansäästöstä ja interaktiivisesta W.Alopään Energiakoulusta www.energiakoulu.fi/energiakoulu Sisällysluettelo Opettajalle... 3 Johdanto: Energian tehokas käyttö säästää

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. ELEKTRO HELIOS TF1228 http://fi.yourpdfguides.com/dref/830756

Käyttöoppaasi. ELEKTRO HELIOS TF1228 http://fi.yourpdfguides.com/dref/830756 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Käyttö- ja asennusohje

Käyttö- ja asennusohje Käyttö- ja asennusohje Jääkaappi-pakastin KD 12312 S KD 12612 S KD 12813 S Lue ehdottomasti tämä käyttöja asennusohje ennen kylmälaitteen fi-fi asennusta ja käyttöönottoa. Näin vältät mahdolliset vahingot

Lisätiedot

Kodin energiankulutuksesta jopa puolet kuluu lämmittämiseen. Tämän vuoksi on tärkeää kiinnittää huomiota lämmön säästöön.

Kodin energiankulutuksesta jopa puolet kuluu lämmittämiseen. Tämän vuoksi on tärkeää kiinnittää huomiota lämmön säästöön. Ohjeet Nuukuusviikon näyttelyn tekemiseksi Näyttely on julistenäyttely, jonka julisteet sisältävät eriaiheisia tietoiskuja. Alla on esitetty julisteiden (8 kpl) tekstit. Tarkoituksena on, että jokainen

Lisätiedot

1. SATO palveluksessasi

1. SATO palveluksessasi 1. SATO palveluksessasi Panostamme asioiden mahdollisimman sujuvaan hoitoon. Kotitalosi asioista huolehtii moni kiinteistönhoidon ammattilainen. Tarkemmat nimi- ja yhteystiedot löydät ilmoitustaululta

Lisätiedot

PIENTALON PALO TURVALLISUUSOPA

PIENTALON PALO TURVALLISUUSOPA KESKI-SUOMEN PELASTUSLAITOS OPASTAA TURVALLISEEN ASUMISEEN PIENTALON PALO TURVALLISUUSOPA S www.keskisuomenpelastuslaitos.fi Aloita turvallinen asuminen tästä! Tee yhdessä perheesi kanssa oma pelastautumissuunnitelma.

Lisätiedot

Tutki pientalosi energiankäyttö

Tutki pientalosi energiankäyttö Tutki pientalosi energiankäyttö Tee se itse -kotikatselmus Tämä testi auttaa löytämään ja välttämään turhaa energiankäyttöä. Käännä sivua ja siirry kysymyksiin! Tee se itse -katselmuksen valmistelut ja

Lisätiedot