Matkalaukkulista. Tanskalaisia asioita: Punaiset nakit. Pieni merenneito. Caroline Wozniacki. Christiania. Tanskandoggi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Matkalaukkulista. Tanskalaisia asioita: Punaiset nakit. Pieni merenneito. Caroline Wozniacki. Christiania. Tanskandoggi"

Transkriptio

1 Matkalaukkulista Tanskalaisia asioita: Punaiset nakit Punaiset nakit ovat tanskalainen keksintö, ja niitä myydään lähinnä nakkikioskeista. Tarinan mukaan punaisen nakin keksi nakkimyyjä, joka alkoi kastaa edellispäiväiset nakit punaiseen väriin erottaakseen ne tuoreista. Pieni merenneito Pieni merenneito toivottaa matkailijat tervetulleiksi Kööpenhaminan satamassa. Patsas on Tanskan tunnetuimpia nähtävyyksiä ja kirjailija H. C. Andersenin Pieni merenneito -sadun päähenkilö. Caroline Wozniacki Tunnettu tanskalainen tennispelaaja, joka on kaikkien aikojen paras tanskalainen naisten yksinpelin rankinglistalla. Christiania Christiania on kuuluisa kööpenhaminalainen kaupunginosa, joka on toiminut vuodesta 1971 lähtien eräänlaisena kommuunina ja jonka asukkaat noudattavat omia sääntöjään ja lakejaan. Christianialaiset eivät esimerkiksi pidä cannabiksen myyntiä laittomana. Tanskandoggi Tanskandoggi on tunnettu tanskalainen koirarotu ja koiraroduista suurin.

2 Suomalaisia asioita: Panda-lakritsa Mustia pehmeitä pötköjä ja palasia. Nam! Suomalainen Panda-lakritsa on maailmankuulua pehmeää lakritsaa. Panda on yksi Pohjoismaiden suurimmista lakritsanvalmistajista. Sauna Sauna on suomalainen sana ja suomalaiset rakastavat saunomista! Sauna on pieni huone tai mökki, joka lämmitetään yli 80 asteiseksi. Suomessa on tapana saunoa alasti. Finlandia-vodka Maailmankuulu, suosittu suomalainen vodkamerkki. Finlandia-vodkan valmistusaineita ovat muun muassa lähdevesi ja ohra. Muumit Suomalaiset muumit ovat tunnettuja ja rakastettuja kaikkialla maailmassa. Muumit ovat pieniä valkoisia pyöreäkuonoisia ja isomahaisia olentoja. Muumit ovat päähenkilöitä suomalaisissa lastenkirjoissa, joista on tehty sekä piirros- että nukkeanimaatioelokuvia. Nokia-puhelin Nokia on suomalainen telealan suuryritys, joka on ollut jo pitkään maailman suurin matkapuhelinvalmistaja. Yhtiön nimi tulee suomalaisesta Nokian kaupungista, jossa yritys aloitti toimintansa.

3 Ruotsalaisia asioita: Hapansilakka Hapansilakka on ruotsalainen perinneruokalaji. Silakka saa käydä useita kuukausia, minkä jälkeen se on valmista syötäväksi. Hapansilakan haju on niin voimakas, että jotkut lentoyhtiöt ovat kieltäneet hapansilakan kuljettamisen lentokoneessa, sillä käynyt säilyketölkki saattaa räjähtää! Ikea Maailmankuulu ruotsalainen liikeketju, jolla on yli 300 liikettä noin 40 maassa. Ruotsalainen Ingvar Kamprad perusti IKEAn Ruotsissa vuonna Peppi Pitkätossu Peppi on ruotsalainen ja maailman vahvin ja ehkä myös reipasotteisin tyttö. Hän on kirjailija Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossu-kirjojen päähenkilö. Taalainmaanhevonen Taalainmaanhevoset ovat maalattuja puuhevosia, joita on perinteisesti valmistettu Ruotsin Taalainmaalla. Tutuimpia ovat punaiset taalainmaanhevoset, mutta punaisen lisäksi käytetään useita muitakin paikallisia värejä ja kuvioita. Taalainmaanhevonen oli ennen suosittu lasten leluna, ja nykyään se on yhtä suosittu ruotsalaisena matkamuistona. Nuuska Nuuska on kuivatusta tupakasta valmistettu suosittu tupakkatyyppi, joka tuli Ruotsiin 1700-luvulla. Nuuskasta muovataan mälli, joka työnnetään ylähuulen ja ikenen tai posken ja ikenen väliin. Nuuskaajan tunnistaa ylähuulen pullistumasta ja mustuneista hampaista!

4 Norjalaisia asioita: Telemark-hiihto Telemark-laskettelu on kehitetty Norjan Telemarkissa. Telemarkissa kantapää voi nousta suksesta, toisin kuin tavallisessa alppihiihdossa. Statoil Statoil on suuri norjalainen öljy-yhtiö, jolla on bensa-asemia kaikkialla Euroopassa. Öljyn ja maakaasun poraus ja vienti ovat Norjan suurimmat tulolähteet. Ampumahiihto Ampumahiihto on suosittu norjalainen urheilulaji, jossa yhdistyvät maastohiihto ja pienoiskivääriammunta. Sauvakirkko Sauvakirkko on keskiaikainen puukirkko. Norjassa on yhä useita hyvin säilyneitä lähes 1000 vuotta vanhoja sauvakirkkoja. Mesjuusto Mesjuusto on Norjan ehkä tunnetuin juusto. Se on ruskeaa juustoa, jota valmistetaan vuohen- tai lehmänmaidon herasta. Noin kolmannes kaikesta Norjassa syötävästä juustosta on ruskeaa mesjuustoa.

5 Islantilaisia asioita: Tulivuoret Islanti on tunnettu monista tulivuoristaan. Yksi aktiivisimmista tulivuorista on Hekla. Tulivuori on maankuoressa oleva aukko tai repeämä, jonka kautta maan uumenista pääsee purkautumaan sulaa tuhkaa ja kaasuja. Geysir Geysir on kuuma lähde, josta aika ajoin suihkuaa kuumaa vettä ja vesihöyryä korkealle ilmaan. Geysireistä purkautuva vesi on hyvin kuumaa. Hallgrímurin kirkko Tämä 75 metriä korkea kirkko on Reykjavikin kaupungin maamerkki. Islanninhevonen Viikingit toivat hevosensa mukanaan Islantiin 800-luvulla. Tämä pienikokoinen mutta hyvin voimakas islantilainen hevosrotu on sittemmin tullut tunnetuksi ympäri maailmaa. Islantilaisvillapaita Islantilaisvillapaita on neulottu islanninlampaan villasta ja kuvioitu tietyllä tavalla. Värit ovat tyypillisesti luonnonvalkoista, ruskeaa ja harmaata.

6 Färsaarelaisia asioita: Lunni Lunni on Färsaarten yleisin lintu. Se pesii ja hautoo Färsaarten rannikon jyrkillä rinteillä. Pallopäävalas Pallopäävalas eli pitkäeväpallopää eli grindvalas on hyvin suosittua syötävää Färsaarilla. Pallopäävalaiden pyynti on Färsaarilla suuri tapahtuma, jossa pallopäävalaat saarretaan ja tapetaan, minkä jälkeen saalis jaetaan alueen asukkaiden kesken. Vuonna 2010 Färsaarilla tapettiin kaikkiaan pallopäävalasta. Färsaarten kansallispuku Färsaarelaisilla on tapana pukeutua kansallispukuun kansallispäivänä 28. ja 29. heinäkuuta. Silloin tanssitaan muun muassa perinteisiä färsaarelaisia ketjutansseja. Rentukka Keltakukkainen rentukka on Färsaarten kansalliskukka. Sitä kasvaa erityisesti tuntureiden juurella, jonne valuu vettä ylhäältä. Slættaratindur Slættaratindur on Färsaarten korkein vuori. Se on 882 metriä korkea ja sijaitsee Eysturoyn saarella. Slættaratindur tarkoittaa litteää vuorenhuippua.

7 Grönlantilaisia asioita: Kamik Kamik-saappaat ovat perinteiset grönlantilaiset hylkeennahasta valmistetut nahkasaappaat. Kamik-saappaat on usein koristeltu kirjailuin ja ne kuuluvat grönlantilaiseen kansallispukuun. Kajakki Kajakki eli qajaq, kuten grönlantilaiset sanovat on vanha keksintö, jota on käytetty vuosisatojen ajan pyyntiretkillä merellä. Grönlantilaispojat alkoivat harjoitella kajakin hallintaa ja melomista jo pikkupoikana. Koiravaljakko Grönlannissa on liikuttu koiravaljakolla jo tuhat vuotta. Koiravaljakkoja käytetään nykyäänkin Itä- ja Länsi-Grönlannissa. Koiravaljakko vetää rekeä, ja valjakkoa ohjataan huudoilla ja piiskalla. Jäävuoret Jäävuoret ovat tyypillisiä Grönlantia ympäröiville merialueille ja ne ovat alunperin olleet osa mannerjäätikköä, josta ne ovat irronneet. Myskihärkä Myskihärällä on kaksinkertainen turkki, minkä ansiosta se selviytyy jopa 40 asteen pakkasessa ja pystyy elämään eri puolilla Grönlantia. Grönlannin myskihärkäkanta on nykyään noin yksilöä.

Tanska. Legoland, Billund

Tanska. Legoland, Billund Pohjoismaat Tanska Kokonaispinta-ala: 43 376 km² Rantaviiva: 7 313 km Korkein kohta: Yding Skovhøj 173 m Isoin sisävesistö: Arresø 41 km² Pisin joki: Gudenå 158 km Asukasluku: 5 400 000 (2006) Pääkaupunki:

Lisätiedot

Odotettavissa kiristyvää pakkasta

Odotettavissa kiristyvää pakkasta Ajassa Lunta, jäätä ja kylmää Odotettavissa kiristyvää pakkasta millaista on tehdä työtä, kun sormet ovat kohmeessa, railoon putoaminen tavallista ja paleltumat arkipäivää? valokuvaaja, jäätutkija ja lääkärit

Lisätiedot

MELKEIN ITSENÄINEN FÄRSAARET 1990

MELKEIN ITSENÄINEN FÄRSAARET 1990 Färsaarten sumuinen pääkaupunki Tórshavn. Pikkukuvassa yöpymispaikkamme Tjørnuvikissä Streymoylla. ISLANTI, FÄR- YM SAARET 16.6.-28.7.1990. Alkuperäisessä AVARUUTTA, TUULTA JA LAMPAITA -jutussa ollut Färsaarten

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Miltä se näyttää ja mitä se on? Mikä on erilaista, kun vertaat sinun kulttuuriin? Puhutaan

SUOMALAISUUS. Miltä se näyttää ja mitä se on? Mikä on erilaista, kun vertaat sinun kulttuuriin? Puhutaan SUOMALAISUUS Miltä se näyttää ja mitä se on? Mikä on erilaista, kun vertaat sinun kulttuuriin? Puhutaan Mitä suomalaisuus sinulle merkitsee ja mitä siitä haluat ottaa omaksesi? Mitä et? Miksi? Mitä tarkoittavat

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan.

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Lämmittely Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Miksi? On tosi helppo saada suomalaisia ystäviä. Suomalaiset eivät käy missään vaan ovat aina

Lisätiedot

Euroopan valtioista ensimmäisiä. sopusoinnuksi. sykkivä sydänl Se on melkein yhtä. kaukana myrskyisestä Noidkapista kuin

Euroopan valtioista ensimmäisiä. sopusoinnuksi. sykkivä sydänl Se on melkein yhtä. kaukana myrskyisestä Noidkapista kuin on Euroopan sydän, voimakas, sykkivä sydänl Se on melkein yhtä kaukana myrskyisestä Noidkapista kuin Gibraltarin uhmailevista kallioista ja tarujen ympäröimästä Kreikasta. Se on, historialliselta näkökannalta

Lisätiedot

Pohjoismaiden joulukauppa 2015

Pohjoismaiden joulukauppa 2015 Kuluttajatutkimus Pohjoismaiden joulukauppa 1 Verkkokauppa Pohjoismaissa Pohjoismaalaiset ostaneet joululahjoja verkosta jo 4,4 miljardilla Ruotsin kruunulla Pohjoismaiden joulukauppa on täydessä vauhdissa.

Lisätiedot

Suomen historia. Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 )

Suomen historia. Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 ) 2009-2013 Suomen historia Esihistoria ( 1300) Ruotsin vallan aika (1300 1809) Venäjän vallan aika (1809 1917) Itsenäinen Suomi (1917 ) Sotien jälkeinen aika (1945 ) Nykyaika Esihistoria ( 1300) Suomi

Lisätiedot

" I! - -- - JSSA 1936

 I! - -- - JSSA 1936 ",..'. ~., " I! - -- - JSSA 1936 t: 2 Naisten varsikenkiä. Randikenkiä. Mustaa vuohikasta 21 cm. varrella. Pyöreäkärkinen, matalakorkoinen malli. Korkolappu kumia. Smk. 130:-. 2 Mustaa vuohikasta 23 cm.

Lisätiedot

Uusi suunta. Juurien tunteminen tekee vahvaksi

Uusi suunta. Juurien tunteminen tekee vahvaksi Uusi suunta Juurien tunteminen tekee vahvaksi Arja Saijonmaa Arja Saijonmaa on suomalaisen saunan lähettiläs ja suuren suosion saavuttaneen Sauna kirjan kirjoittaja. Voimansa hän ammentaa kuulaasta järvimaisemasta

Lisätiedot

Valmislauteet sinun mitoillasi

Valmislauteet sinun mitoillasi Valmislauteet sinun mitoillasi Valitse suosikkisi laajasta valikoimasta Valmiiksi mietitty ratkaisu toteutuu helposti ja vaivattomasti Laadukas kotimainen tuote saapuu nopeasti kotiovelle Suomalaista puusepäntaitoa

Lisätiedot

Talvikuukaudet kasvattivat yöpymisiä ja matkailutuloa Suomeen 2016

Talvikuukaudet kasvattivat yöpymisiä ja matkailutuloa Suomeen 2016 Talvikuukaudet kasvattivat yöpymisiä ja matkailutuloa Suomeen 2016 2 16 14 12 10 12,2 9,7 11,1 8,4 13,5 11,2 8 6,4 6 4,6 4 2 0 Koko vuosi Talvi (Q1 ja Q4) 1,7 0,4 Kesä (Q2- Q3) 1,6 1,8 0,8 0,2 Q1 Q2 Q3

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 2

Agricolan Monenlaista luettavaa 2 Helikopteri Jo 500 vuotta sitten italialainen keksijä Leonardo da Vinci suunnitteli helikopterin. Silloin sellaista ei kuitenkaan osattu vielä valmistaa. Vasta 70 vuotta sitten tehtiin ensimmäinen toimiva

Lisätiedot

Tuomari lukee ohjeen Ohjekortti-monisteesta kyseisen numeron kohdalta. Pelaaja toimii annettujen ohjeiden mukaisesti / suorittaa annetun tehtävän.

Tuomari lukee ohjeen Ohjekortti-monisteesta kyseisen numeron kohdalta. Pelaaja toimii annettujen ohjeiden mukaisesti / suorittaa annetun tehtävän. orden runt N Peliohjeet Pelipohja on tekstikirjassa s. 8 9. Muodostakaa 4 5 hengen ryhmä. Valitkaa keskuudestanne tuomari, joka lukee pelin aikana Puhekuplakortit ja Ohjekortti-monisteen. Sekoittakaa Puhekuplakortit

Lisätiedot

Ensiluokkainen synteettinen sivellin

Ensiluokkainen synteettinen sivellin Ensiluokkainen synteettinen sivellin The Cotman -sarjaa on parannettu käyttämällä erikoista synteettisten kuitujen sekoitusta.valikoima takaa tutun laadun ja antaa lisäksi entistä paremman suorituskyvyn

Lisätiedot

Kansainvälinen tavarakauppa. 6.5.2015 Kati Tamminen

Kansainvälinen tavarakauppa. 6.5.2015 Kati Tamminen Kansainvälinen tavarakauppa 6.5.2015 Kati Tamminen Tavaran käsite Arvonlisäverotuksessa sovelletaan eri säännöksiä riippuen siitä, onko kyse tavarakaupasta vai palvelukaupasta. Tavaralla tarkoitetaan (AVL

Lisätiedot

Tatuoinnit, lävistykset yms

Tatuoinnit, lävistykset yms Tatuoinnit, lävistykset yms Oppilaiden mielipiteitä 14 23.415 Juho Alakortes Isojoen koulukolmio Sisällysluettelo Sisällysluettelo Sisällysluettelo...1 1. Johdanto...2 2. Tulokset...3 2.1 Mikä satuolento

Lisätiedot

Runebergin päivä 2013

Runebergin päivä 2013 Runebergin päivä 2013 Kirjailijavieraana Joni Skiftesvik, jolla norjalaiset ja kuusamolaiset sukujuuret. Kirjailija kertoi elämästään, kirjailijan urastaan ja tuotannostaan. Kuulijoita noin sata: Torangin

Lisätiedot

Verkkokauppa Pohjoismaissa. Kuluttajatutkimus: Pohjoismaiden joulukauppa 2016 Verkkokauppa Pohjoismaissa

Verkkokauppa Pohjoismaissa. Kuluttajatutkimus: Pohjoismaiden joulukauppa 2016 Verkkokauppa Pohjoismaissa Verkkokauppa Pohjoismaissa Kuluttajatutkimus: Pohjoismaiden joulukauppa 2016 Verkkokauppa Pohjoismaissa Pohjoismaiset kuluttajat aikovat tehdä joululahjaostoksia verkosta 2,0 miljardilla eurolla tänä vuonna

Lisätiedot

Oppitunti 4 Värit 2. vaaleanvihreä - Tämä on vaaleanvihreä väri. vaaleanvihreä sammakko - Tämä sammakko on vaaleanvihreä.

Oppitunti 4 Värit 2. vaaleanvihreä - Tämä on vaaleanvihreä väri. vaaleanvihreä sammakko - Tämä sammakko on vaaleanvihreä. Oppitunti 4 Värit 2 musta - Tämä on musta väri. musta salkku - Tämä salkku on musta. musta sähköpistoke - Tämä sähköpistoke on musta. musta kissa - Tämä kissa on musta. Käännä omalle kielellesi. 1 vaaleanvihreä

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Reykjavikin kaupunkiloma, 4pv. Esittely. Reykjavikin kaupunkiloma, 4pv. Kohdetietoa. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 7

Reykjavikin kaupunkiloma, 4pv. Esittely. Reykjavikin kaupunkiloma, 4pv. Kohdetietoa. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 7 Sivu 1 / 7 Esittely Reykjavikin kaupunkiloma, 4pv Huikeiden vastakohtien Islanti on kuumien lähteiden, jäätiköiden, tulivuorien ja mahtavien putousten maa. Islannista löytyy niin satojen vuosien historiaa

Lisätiedot

Etsi tiedot ja täydennä. Eläinten karnevaalin osat. Camille Saint Saëns: Eläinten karnevaali. Etsi kuva säveltäjästä.

Etsi tiedot ja täydennä. Eläinten karnevaalin osat. Camille Saint Saëns: Eläinten karnevaali. Etsi kuva säveltäjästä. Camille Saint Saëns: Eläinten karnevaali Etsi tiedot ja täydennä Camille Saint-Saëns oli säveltäjä. Etsi kuva säveltäjästä. Hän eli vuosina. Eläinten karnevaalin osat Yhdistä sävellyksen osa oikeaan soittimeen.

Lisätiedot

Pohjola on parasta Eurooppaa. Kansilehti. Norden är toppen av Europa

Pohjola on parasta Eurooppaa. Kansilehti. Norden är toppen av Europa Pohjola on parasta Eurooppaa Kansilehti Norden är toppen av Europa Pohjola-Norden Pohjoismaisen kansalaisyhteistyön keskusliitto Suomessa Edistää pohjoismaista yhteistyötä sekä tekee Pohjoismaita tunnetuksi

Lisätiedot

Färsaaret - luontomatka

Färsaaret - luontomatka Färsaaret - luontomatka Pohjois-Atlantilla Ihastu pystysuoriin kalliojyrkänteisiin, värikkäisiin pikkukyliin, runsaaseen linnustoon, Kirkjubøuriin sekä Tórshavnin vanhaan kaupunkiin Tinganesiin Tórshavn

Lisätiedot

Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA. 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm

Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA. 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm Retki nro 1. Reykjavík - pääkaupungin kiertoajelu Opastettu kierros Reykjavikissa. Retken pituus n. 2,5

Lisätiedot

SUOMEN ESIHISTORIA. Esihistoria

SUOMEN ESIHISTORIA. Esihistoria Suomen esihistoria / Ulla-Riitta Mikkonen 1 SUOMEN ESIHISTORIA Suomen historia jaetaan esihistoriaan ja historiaan. Esihistoria tarkoittaa sitä aikaa, kun Suomessa ei vielä ollut kristinuskoa. Esihistorian

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

Perustiedot. Pääkaupunki: Kööpenhamina Pinta-ala: km2 Väkiluku: 5,4 milj. Viralliset kielet: tanska Valuutta: Tanskan kruunu (DKK)

Perustiedot. Pääkaupunki: Kööpenhamina Pinta-ala: km2 Väkiluku: 5,4 milj. Viralliset kielet: tanska Valuutta: Tanskan kruunu (DKK) TANSKA Perustiedot Pääkaupunki: Kööpenhamina Pinta-ala: 43 094 km2 Väkiluku: 5,4 milj. Viralliset kielet: tanska Valuutta: Tanskan kruunu (DKK) Valtiomuoto: kuningaskunta Hallitsija: kuningatar Margareeta

Lisätiedot

Sopimus. 1 artikla. Sopimuksen nimi ja johdanto-osa kuuluvat muutettuina seuraavasti:

Sopimus. 1 artikla. Sopimuksen nimi ja johdanto-osa kuuluvat muutettuina seuraavasti: Sopimus Tanskan, Suomen, Islannin, Norjan ja Ruotsin välillä eräiden terveyden- ja sairaanhoidon henkilöstöryhmien sekä eläinlääkäreiden yhteisistä pohjoismaisista työmarkkinoista 14 päivänä kesäkuuta

Lisätiedot

Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Siirry asemalle: Ilmakehä

Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Siirry asemalle: Ilmakehä Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Pysy asemalla: Pohjois-Eurooppa Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Sadevettä valuu pintavaluntana vesistöön. Pysy asemalla: Pohjois-Eurooppa Joki

Lisätiedot

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö Merisuo & Storm 2 Sisältö Opettajalle.................................... 3 Leijona ja hiiri (kansansatua mukaellen).............. 5 Kyyhkynen ja muurahainen (La Fontainea mukaellen).. 8 Korppi ja muurahainen

Lisätiedot

Danske Investin Pohjoismainen Sijoittajatutkimus 2011

Danske Investin Pohjoismainen Sijoittajatutkimus 2011 16.11.2011 Danske Investin Pohjoismainen Sijoittajatutkimus 2011 Suomalaiset aikovat sijoittaa muita pohjoismaalaisia innokkaammin tulevina kuukausina finanssikriisistä huolimatta, käy ilmi Danske Invest

Lisätiedot

Oppitunti 3 Värit 1 tumma ja vaalea

Oppitunti 3 Värit 1 tumma ja vaalea Oppitunti 3 Värit 1 tumma ja vaalea 1 valkoinen - Tämä on valkoinen väri. valkoinen luistin - Tämä luistin on valkoinen. valkoinen luuranko - Tämä luuranko on valkoinen. valkoinen kukko - Tämä kukko on

Lisätiedot

PYYHEKUTSUT Pyyheliinat jokaiseen kotiin Tuotekuvasto talvi 2015

PYYHEKUTSUT Pyyheliinat jokaiseen kotiin Tuotekuvasto talvi 2015 PYYHEKUTSUT Pyyheliinat jokaiseen kotiin Tuotekuvasto talvi 2015 Sinistä unelmaa, puuteri vaaleansininen Pilvi ja Denimin sininen Pioni. 1. 1. vaaleansininen Pilvi 2. valkoinen Pumpuli Sileä neulos 500g/m²

Lisätiedot

Entisajan vaatteissa. Tehtävät koululle

Entisajan vaatteissa. Tehtävät koululle Entisajan vaatteissa Tehtävät koululle Työpajassa tutustutaan arkipukeutumiseen 1900-luvun alussa. Keski-Suomi sijaitsee itäisen ja läntisen kulttuurialueen rajalla, mikä on johtanut kulttuuripiirteiden

Lisätiedot

AINUTLAATUINEN OIKEUS

AINUTLAATUINEN OIKEUS AINUTLAATUINEN OIKEUS Monet saapuvat Suomesta ajamaan moottorikelkalla Ruotsissa. Toivomme, että kunnioitatte Ruotsissa voimassa olevia sääntöjä ja useimpien ruotsalaisten Moottorikelkkailijoiden tavoin

Lisätiedot

Oppitunti 3 Värit 1 tumma ja vaalea

Oppitunti 3 Värit 1 tumma ja vaalea Oppitunti 3 Värit 1 tumma ja vaalea 1 valkoinen - Tämä on valkoinen väri. valkoinen luistin - Tämä luistin on valkoinen. valkoinen luuranko - Tämä luuranko on valkoinen. valkoinen kukko - Tämä kukko on

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 1

Agricolan Monenlaista luettavaa 1 Tiainen ja karhu Puun oksalla oli tiaisen pesä. Karhu tuli pesän luokse ja olisi halunnut tulla vie-rai-sil-le. Tiaisen pojat tirs-kah-te-li-vat pesässä. Onko isänne kotona? karhu kysyi. Ei ole, vastasivat

Lisätiedot

YMPÄRISTÖ- JA LUONNONTIETO JA KÄSITYÖ 1-6 luokat Teemana ovat kotiseudun luonnonolot ja käytetyt materiaalit.

YMPÄRISTÖ- JA LUONNONTIETO JA KÄSITYÖ 1-6 luokat Teemana ovat kotiseudun luonnonolot ja käytetyt materiaalit. YMPÄRISTÖ- JA LUONNONTIETO JA KÄSITYÖ 1-6 luokat Teemana ovat kotiseudun luonnonolot ja käytetyt materiaalit. Tutki vaatteiden materiaaleja Mistä kankaista ja langoista 1900-luvun alun vaatteet ommeltiin?

Lisätiedot

Kirjain ja kysymys peli

Kirjain ja kysymys peli CC BY-NC-SA 4.0 RyhmäRenki Kirsi Alastalo 2017 OHJE PELIN NIMIKORTTI Kirjain ja kysymys peli Tulosta valitsemasi kirjainkortit ja aihekortit. Vaikeammat kirjaimet (D, U, V, Y, Ä ja Ö) ja aiheet voi jättää

Lisätiedot

Materiaalin nimi. Kohderyhmä. Materiaalin laatu. Materiaalin sisältö. Kuvaus. Materiaali. Lähde. Tulivuorenpurkaus! 3 6 vuotiaat.

Materiaalin nimi. Kohderyhmä. Materiaalin laatu. Materiaalin sisältö. Kuvaus. Materiaali. Lähde. Tulivuorenpurkaus! 3 6 vuotiaat. Materiaalin nimi Tulivuorenpurkaus! Kohderyhmä 3 6 vuotiaat Materiaalin laatu Projekti Materiaalin sisältö Kuvaus Tulivuoren rakentuminen ja laava Tässä projektissa tutustutaan kahteen erilaiseen tulivuorityyppiin,

Lisätiedot

Nagu Selbu. Lapaset. Nagu Selbu (suomeksi) Pattern & Images Copyright 2015 Elina Urmas www.mielitty.com

Nagu Selbu. Lapaset. Nagu Selbu (suomeksi) Pattern & Images Copyright 2015 Elina Urmas www.mielitty.com Nagu Selbu Lapaset Helmikuussa 2015 julkaisin Nagu Trad kirjolapasohjeen, jonka olin tehnyt anopiltani saaman lapasen mukaan. Alkuperäisen lapasen on luultavasti neulonut anoppini isän äiti Ida Söderholm

Lisätiedot

Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA. 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm

Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA. 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm Retket BARNLEK 2014 Islanti 5. - 13. HEINÄKUUTA 2013-9-30 Jorgen Bendt Pedersen Katarina Westerholm Reki nro 1. Reykjavík Opastettu kierros Reykjavikissa Kerrotaan ja nähdään eri paikkoja kaupungissa Retken

Lisätiedot

Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita.

Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita. Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita. Sisustussuunnitelmasi Hei, Kiitos sisustustilauksestasi, makuuhuoneesi uutta ilmettä oli kiva suunnitella. Lähdin suunnitelmassani kokonaisvaltaisesta

Lisätiedot

FRI: SOPIVIN KALUSTESARJA AGRIPO -JÄRJESTELMÄN YMPÄRILLE

FRI: SOPIVIN KALUSTESARJA AGRIPO -JÄRJESTELMÄN YMPÄRILLE FRI: SOPIVIN KALUSTESARJA AGRIPO -JÄRJESTELMÄN YMPÄRILLE FRI on kalustesarja, jolla voi ympäröidä Agripo -nostimen ja luoda houkuttelevamman myyntipisteen. Valitse väri huolella valitusta standardivalikoimastamme.

Lisätiedot

Aito kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2015. Aidon lämmön lähteillä.

Aito kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2015. Aidon lämmön lähteillä. Aito kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2015 Aidon lämmön lähteillä. Perinteikäs & moderni Aina ajankohtainen ja jäljittelemätön Aito vie saunojan aidon lämmön lähteille. Aito-kiukailla saunotaan

Lisätiedot

Arktisiin olosuhteisiin! Talvimallisto

Arktisiin olosuhteisiin! Talvimallisto Arktisiin olosuhteisiin! Talvimallisto 2014 WILDSTEP WINTER TERMO LÄMPÖSAAPAS Wildstep Winter Termo Lämpösaapas Materiaali: EVA, Etyyli - vinyyli asetaatti Ominaisuudet: Jalkineessa on erittäin kevyt rakenne,

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista

Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista 264/2012 Dokumentin versiot Viitetiedot På svenska Annettu Helsingissä 24 päivänä toukokuuta 2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista Maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

Falunin kuparikaivos (Stora Kopparberget)

Falunin kuparikaivos (Stora Kopparberget) Opintoretkeilypäivä 24.9.2011, aamupäivä Kirjurina Sameli Salokannel Falunin kuparikaivos (Stora Kopparberget) Stora Kopparbergetin kaivostoiminnalla on ollut merkittävä vaikutus koko Ruotsin kehitykseen

Lisätiedot

OMAISHOITAJA, TULE RYHMÄÄN VIRKISTÄYTYMÄÄN, JAKAMAAN KOKEMUKSIA JA IRROITTAUTUMAAN ARJESTA

OMAISHOITAJA, TULE RYHMÄÄN VIRKISTÄYTYMÄÄN, JAKAMAAN KOKEMUKSIA JA IRROITTAUTUMAAN ARJESTA OULUNKYLÄN OMAISRYHMÄ JOKA TOINEN tiistai KLO 13.30-15.00 Oulunkylän Kirkko, Teinintie 10 Takkahuone 2 krs. OMAISHOITAJA, TULE RYHMÄÄN VIRKISTÄYTYMÄÄN, JAKAMAAN KOKEMUKSIA JA IRROITTAUTUMAAN ARJESTA Syksy

Lisätiedot

FAKTAT M1. Maankohoaminen

FAKTAT M1. Maankohoaminen Teema 3. Nousemme koko ajan FAKTAT. Maankohoaminen Jääpeite oli viime jääkauden aikaan paksuimmillaan juuri Korkean Rannikon ja Merenkurkun saariston yllä. Jään paksuudeksi arvioidaan vähintään kolme kilometriä.

Lisätiedot

Digikasvio. By: Linda H

Digikasvio. By: Linda H Digikasvio By: Linda H Haapa Haapa Kuvauspäivä:10.9.2011 Kuvauspaikka: Suomusjärvi Kuvausmaasto: Sekametsä (Lehto) Tuntomerkit: lehti on sahalaitainen, Jonka lehti on pehmeä. Juolukka Juolukka Kuvauspäivä:

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Ålesund & Kongeriket Norge. Lahden Pohjola-Norden ry 2010

Ålesund & Kongeriket Norge. Lahden Pohjola-Norden ry 2010 Ålesund & Kongeriket Norge Lahden Pohjola-Norden ry 2010 Ålesund Ålesund on Lahden ystävyyskaupunki Norjan länsirannikolla, meren äärellä. Perimätiedon mukaan Olavi Pyhä kävi paikalla vuonna 1027. Keskiajalla

Lisätiedot

LUONTO. Vesistö. Kuvia joista. Kuvaaja Pasi Lehtonen. Sanasto:

LUONTO. Vesistö. Kuvia joista. Kuvaaja Pasi Lehtonen. Sanasto: LUONTO Vesistö Suomen luonto on rikas. Suomessa on noin 60 000 järveä. Suomessa on myös paljon lampia, jokia ja koskia. Suurin järvi on Saimaa, jossa elää Saimaan norppa. Se on eläin, joka elää vain Suomessa.

Lisätiedot

POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA

POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJEKOKOELMA 1948 N:o 180 181 N: o 180. Kiertokirje muutoksista puhelinohjesääntöön Suomen sisäistä liikennettä varten. Posti- ja lennätinhallitus on tänään tapahtuneessa

Lisätiedot

Lataa Lapsen oma luontoretki - Titta Kuisma. Lataa

Lataa Lapsen oma luontoretki - Titta Kuisma. Lataa Lataa Lapsen oma luontoretki - Titta Kuisma Lataa Kirjailija: Titta Kuisma ISBN: 9789524928595 Sivumäärä: 81 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 25.49 Mb Suositun luontokirjasarjan uusin teos vie lapsen retkelle

Lisätiedot

Myyttinen ruoka osa 1

Myyttinen ruoka osa 1 Myyttinen ruoka osa 1 Hannele Koivunen Onko ruoka kulttuuria? Kulttuurin Kaukametsä seminaari Kajaani 17-18.9.2008 ? Kunta Kaari Luokka Alaluokka Lahko Heimo Suku Laji Sienet Fungi Kantasienet Basidiomycota

Lisätiedot

Lataa Musta orkidea - Elina Grundström. Lataa

Lataa Musta orkidea - Elina Grundström. Lataa Lataa Musta orkidea - Elina Grundström Lataa Kirjailija: Elina Grundström ISBN: 9789522402707 Sivumäärä: 225 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 32.32 Mb Valkoiset perhosorkideat ovat Suomen suosituimpia huonekasveja.

Lisätiedot

LISÄMAHDOLLISUUDET Säiliöön voidaan asentaa myös:

LISÄMAHDOLLISUUDET Säiliöön voidaan asentaa myös: XOTNK 500i või 500 Xi XOTNK 505-3000i vibra.se 150 235 345 495 770 400 200 100 1710 150 LISÄMHDOLLISUUDT Säiliöön voidaan asentaa myös: X/X3 K SOL Venttiili V Käyttöveden lämmönvaihdin o 22mm P=10/15 m

Lisätiedot

Paljonko silakkaa kalastetaan, mikä on sen arvo ja mihin se menee?

Paljonko silakkaa kalastetaan, mikä on sen arvo ja mihin se menee? Paljonko silakkaa kalastetaan, mikä on sen arvo ja mihin se menee? Rannikkokalastuksen kannattavuuslaskentaohjelman esittely Jari Setälä Jari Setälä Riista- ja kalatalouden ja kalatalouden tutkimuslaitos

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kreikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kreikka. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kreikka Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kreikasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Ateena noin 11 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Virallinen kieli on kreikka Ortodoksinen Euro

Lisätiedot

Sohvalle vai lenkille?

Sohvalle vai lenkille? Sohvalle vai lenkille? 7.5.15 Aleksi Perkiö 8lk Isojoen Koulukolmio Sisällysluettelo Aleksi Perkiö, Sohvalle vai lenkille? 7.5.15 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Mikä satuolento haluaisit olla?...4

Lisätiedot

ARVOKASTA YHTEISTYÖTÄ

ARVOKASTA YHTEISTYÖTÄ ANALYYSI NRO 3/2017 ARVOKASTA YHTEISTYÖTÄ Pitävätkö Pohjoismaiden asukkaat pohjoismaista yhteistyötä tärkeänä? Haluavatko he lisätä tai vähentää yhteistyötä? Mikä on Pohjoismaiden yhteistyön tärkein lähtökohta

Lisätiedot

OMA BUSSI MUKANA KOKO MATKAN AJAN!

OMA BUSSI MUKANA KOKO MATKAN AJAN! OMA BUSSI MUKANA KOKO MATKAN AJAN! Aloita vuosi viihteellä! Helsinki Tukholma-reitillä: 24.1. Maija Vilkkumaa 31.1. ABREU 4.2. Marita Taavitsainen 5.2. Tomi Markkola 7.2. Virve Rosti Vikingline.fi e 22

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa Miro Loisa & Niko Hämäläinen Den Butter techniek Den butter techniek yrityksenä pieni, mutta loistava tilaisuus tutustua hollantiin ja hollantilaisiin ihmisiin

Lisätiedot

Kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2014. Aidon lämmön lähteillä.

Kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2014. Aidon lämmön lähteillä. Kiukaat PUU- JA SÄHKÖLÄMMITTEISET TUOTEMALLISTO 2014 Aidon lämmön lähteillä. Perinteikäs & moderni Aina ajankohtainen ja jäljittelemätön Aito vie saunojan aidon lämmön lähteille. Aito-kiukailla saunotaan

Lisätiedot

Tulikivi tuo uudet tulisijat ja kiukaat Tampereen Asta-messuille

Tulikivi tuo uudet tulisijat ja kiukaat Tampereen Asta-messuille Tiedotusvälineille Tampereen Asta messut 8.-10.2.2013 Tulikiven osasto A 428 Tulikivi tuo uudet tulisijat ja kiukaat Tampereen Asta-messuille Tulikivi on mukana Tampereen Asta messuilla 8.-10.2.2013. Tulikiven

Lisätiedot

Pandan uusi visuaalinen ilme

Pandan uusi visuaalinen ilme Pandan uusi visuaalinen ilme Panda tuo hyvää makua kielen päälle ja hymyn huulille! Panda on markkinoiden ainoa leikkisä ja iloinen makeisbrändi, kotoisin Vaajakoskelta Panda tekee makeisia kaiken ikäisille

Lisätiedot

Tulikivi tuo uudet tulisijat ja kiukaat Turun Rakenna ja sisusta -messuille

Tulikivi tuo uudet tulisijat ja kiukaat Turun Rakenna ja sisusta -messuille Tiedotusvälineille Turun Rakenna ja sisusta -messut 1.-3.2.2013, Tulikiven osasto: B80 Tulikivi tuo uudet tulisijat ja kiukaat Turun Rakenna ja sisusta -messuille Tulikivi on mukana Turun Rakenna & sisusta

Lisätiedot

www.europicnic.fi DELICATO

www.europicnic.fi DELICATO www.europicnic.fi DELICATO DELICATO-KAKUT Manteli-toffeekakku 282 Uudet suosikkikakut Delicatolta 5 x 800 g Leikkaamaton, kakusta saadaan noin 12 palaa. Mantelikakku on klassikko, joka tunnetaan Pohjoismaissa

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-7) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 28.9.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-5) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 31.7.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-1) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 29.3.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-3) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 31.5.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-2) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 30.4.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-10) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 31.12.2018 1/23 SUOMEN

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2019 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2015-2019(1-2) Mrd. 7 6 5 4 3 2 1 0-1 2015 2016 2017 2018 2019 Kauppatase Vienti Tuonti 30.4.2019 1/23 SUOMEN

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2019 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2015-2019(1-3) Mrd. 7 6 5 4 3 2 1 0-1 2015 2016 2017 2018 2019 Kauppatase Vienti Tuonti 31.5.2019 1/23 SUOMEN

Lisätiedot

Ruisvelliä, maitoa ja pellavaöljyä Perinteiset pintakäsittelyt. Uusikaupunki 24.9.2011

Ruisvelliä, maitoa ja pellavaöljyä Perinteiset pintakäsittelyt. Uusikaupunki 24.9.2011 Ruisvelliä, maitoa ja pellavaöljyä Perinteiset pintakäsittelyt Uusikaupunki 24.9.2011 Panu Kaila 2011 Harmaantuminen 2 vuotta 16 vuotta Harmaantumisen aiheuttaa sinistäjäsieni, joka ei vaikuta puun lujuuteen.

Lisätiedot

Pulkka vai liukuri? Matilda Saari Isojoen Koulukolmio 7.5.2015

Pulkka vai liukuri? Matilda Saari Isojoen Koulukolmio 7.5.2015 Pulkka vai liukuri? Matilda Saari Isojoen Koulukolmio 7..21 Matilda Saari, Pulkka vai liukuri, 7..21 Sisällysluettelo 1. Johdanto...2 2. Tulokset...3 2.1 Mikä satuolento haluaisit olla?...3 2.2 Kahvi vai

Lisätiedot

Tuhat suomalaista. Sinebrychoff - Sauna ja olut Helmikuu 2014

Tuhat suomalaista. Sinebrychoff - Sauna ja olut Helmikuu 2014 Tuhat suomalaista Sinebrychoff - Sauna ja olut Helmikuu 0 Tutkimuksen toteutus IRO Research Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimus tehtiin internetissä IROResearch Oy:n valtakunnallisessa Kuluttajapaneelissa,

Lisätiedot

Myskihärkä, Ovibos moschatus

Myskihärkä, Ovibos moschatus Myskihärkä, Ovibos moschatus MYSKIHÄRKÄ ON SOPEUTUNUT AINUTLAATUISESTI KAIKKEIN ANKARIM- PIIN ARKTISIIN OLOSUHTEISIIN. EI IHME, ETTÄ SE SELVIYTYI HENGISSÄ JÄÄKAUDESTA. AIKOINAAN MYSKIHÄRKÄ ON ELÄNYT KAIKKIALLA

Lisätiedot

3. luokan lukudiplomikirjat ja -tehtävät

3. luokan lukudiplomikirjat ja -tehtävät Pirkanmaan lukudiplomi 3. luokan lukudiplomikirjat ja -tehtävät Kuva: Tuija Sinkko diplomin suorittajan nimi ja luokka Tervetuloa Pirkanmaan lukudiplomin suorittajaksi, arvoisa kirjojen ystävä! Lukudiplomia

Lisätiedot

POLKUPYÖRIEN HINNASTO N:Q 2 ROVANIEMEN MAANVILJELYSKAUPPA OY. Rovaniemi Puh. 343.

POLKUPYÖRIEN HINNASTO N:Q 2 ROVANIEMEN MAANVILJELYSKAUPPA OY. Rovaniemi Puh. 343. POLKUPYÖRIEN HINNASTO N:Q 2 ROVANIEMEN MAANVILJELYSKAUPPA Rovaniemi Puh. 343. OY. Oikea PIKA polkupyörä kansan polkupyörä. HINTA: Miesten pyörä Naisten ~ Mk 1.000: ~ 1.050: Maksuehdot: Jälkivaatirauksella

Lisätiedot

Meidän koulu.»isojoen koulukolmio«milja Forsman

Meidän koulu.»isojoen koulukolmio«milja Forsman Meidän koulu»isojoen koulukolmio«milja Forsman 31.5.2016 Sisällysluettelo Meidän koulu...1 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Sukupuoli?...4 2.2 Luokka?...4 2.3 Silmien väri?...5 2.4 Koulumatkan pituus?...5

Lisätiedot

Fellert Akustiikkajärjestelmä

Fellert Akustiikkajärjestelmä Fellert Akustiikkajärjestelmä AKUSTIIKKA VOI OLLA MUUTAKIN KUIN KARKEAA PINTAA TAI LATTEITA NELIKULMAISIA LEVYJÄ ONKO RAVINTOLAN, NEUVOTTELUHUONEEN TAI KIRJASTON AKUSTOINTI KUNNOSSA? Korkeassa huoneessa,

Lisätiedot

Tallilehti Kavionkopse nro. 1

Tallilehti Kavionkopse nro. 1 Tallilehti Kavionkopse nro. 1 Sisällys: A osa Tallin säännöt. B osa Haluatko hoitajaksi? Kuvia tallin hevosista. C osa Hevosaiheisia tehtäviä ja kysymyksiä (hoitajille ja henkilökunnan jäsenille). D osa

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin kansainväliset yhteistyöverkostot

Jyväskylän kaupungin kansainväliset yhteistyöverkostot Jyväskylän kaupungin kansainväliset yhteistyöverkostot Kulttuurin kansainväliset yhteydet Jyväskylän kaupungin vastuulalueilla on laajat ja toimivat kansainväliset yhteydet. Kansainväliset näyttelyt Graphica

Lisätiedot

SIVUTUOTTEIDEN KERÄILY JA HYÖDYNTÄMINEN TURKISELÄINTEN REHUSSA

SIVUTUOTTEIDEN KERÄILY JA HYÖDYNTÄMINEN TURKISELÄINTEN REHUSSA SIVUTUOTTEIDEN KERÄILY JA HYÖDYNTÄMINEN TURKISELÄINTEN REHUSSA UUSIVU HANKKEEN-SEMINAARI 6.3.2018 HÄMEENLINNASSA Kaustisen Turkisrehu Oy Simo Savander 1 TURKISTARHAUS SUOMESSA Suomessa on noin 800 turkistarhaa

Lisätiedot

Huippulaadukkaat juustot käytössäsi!

Huippulaadukkaat juustot käytössäsi! CHEDDAR PUNAINEN (ENGL.) n.1kg GRAND OR CHEDDAR 50+ n.1,25kg GRAND OR CHEDDAR 50+ n.2,5kg Aito Englantilainen cheddar 2058593100001 CHEDDAR PUNAINEN (SAKSAL.) n.1,25kg Vaalea cheddar 2058593200008 PEPPER

Lisätiedot

Naamioita eri kulttuureista

Naamioita eri kulttuureista Naamioita eri kulttuureista Nämä ovat Amerikan intiaanien naamioita. Naamiota käyttävän ihmisen uskottiin muuttuvan eläimeksi tai mystiseksi olennoksi. Naamioita käytetään edelleen perinteisissä seremoniatansseissa

Lisätiedot

NORDJOBB-TIETOPAKETTI

NORDJOBB-TIETOPAKETTI AF 7.1.2010 NORDJOBB-TIETOPAKETTI Perustietoa Nordjobbista Nordjobb on vuodesta 1986 toiminut liikkuvuusohjelma, jonka tavoitteena on lisätä liikkuvuutta pohjoismaisilla työmarkkinoilla ja lisätä tietämystä

Lisätiedot

Lukulinna. Kir-jan ta-ri-nan sii-vil-lä pää-sen mie-len-kiin-toi-sel-le mat-kal-le.

Lukulinna. Kir-jan ta-ri-nan sii-vil-lä pää-sen mie-len-kiin-toi-sel-le mat-kal-le. Lukulinna O-len Hy-my-li, hy-myn san-ka-ri. Et-si mi-nut kir-jan si-vuil-ta. O-pin kir-jois-ta uu-si-a a-si-oi-ta. Kir-jo-jen a-vul-la kek-sin it-sel-le-ni mie-li-ku-vi-tus-seik-kai-lu-ja. Ha-lu-an kes-kus-tel-la

Lisätiedot

Ammattilaisen valinta on Shell Helix Ultra *

Ammattilaisen valinta on Shell Helix Ultra * Ammattilaisen valinta on Shell Helix Ultra * Shell Lubricants Macro Distributor Jungent Finland Oy Nuijamiestentie 5 B00400 Helsinki, Suomi Puh. +358 40 5668850 myynti@jungent.fi shell.jungent.fi www.shell.com/pureplus

Lisätiedot

YSTÄVÄKUNTA-NORDJOBB: NUORTEN KESÄTYÖVAIHTO KUUSAMO-AVESTA

YSTÄVÄKUNTA-NORDJOBB: NUORTEN KESÄTYÖVAIHTO KUUSAMO-AVESTA YSTÄVÄKUNTA-NORDJOBB: NUORTEN KESÄTYÖVAIHTO KUUSAMO-AVESTA Ystäväkunta-Nordjobb toteutettiin ensimmäistä kertaa Kuusamon ja Avestan välillä kesä-heinäkuussa. Kuusamon lukiosta matkasivat Anniina ja Jasmina

Lisätiedot

Tilaa postimerkit tässä tai osoitteella Tee kestotilaus Fär-saarten postimerkeistä

Tilaa postimerkit tässä tai osoitteella  Tee kestotilaus Fär-saarten postimerkeistä Tilaa postimerkit tässä tai osoitteella www.lape.net Määra Til. no. Tuote Hinta EUR Yhteensä EUR (toimituskulut lisätään) FA1404 - F31 Tee kestotilaus Fär-saarten postimerkeistä Kyllä kiitos, tilaan Fär-saaret

Lisätiedot

Lämpöasut Valikoima 2013-2014

Lämpöasut Valikoima 2013-2014 Lämpöasut Valikoima 2013-2014 Ihanaa angoraa! Angoravilla on kevyen pehmeää ja siinä on hyvä lämmöneristyskyky. Villa on erittäin ohutta ja siinä on ilmaonkaloita, joiden väliin varastoituu ilmaa, joka

Lisätiedot