Mistähän tulee... Maito? Euroopan komissio Maatalous ja maaseudun kehittäminen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mistähän tulee... Maito? Euroopan komissio Maatalous ja maaseudun kehittäminen"

Transkriptio

1 Mistähän tulee... Maito? Euroopan komissio Maatalous ja maaseudun kehittäminen

2 Europe Direct -palvelu auttaa sinua löytämään vastaukset EU:hun liittyviin kysymyksiisi. Yhteinen maksuton palvelunumero (*) : (*) Jotkin matkapuhelinoperaattorit eivät salli pääsyä alkuisiin numeroihin, tai niistä voidaan laskuttaa. Suuri määrä muuta tietoa Euroopan unionista on käytettävissä internetissä Europa-palvelimen kautta ( Luettelointitiedot ovat teoksen lopussa. Luxemburg: Euroopan unionin julkaisutoimisto, 2010 ISBN doi: /17549 Euroopan unioni, 2010 Tekstin jäljentäminen on sallittua, kunhan lähde mainitaan. Kuvitus : Véronique Hariga - Printed in Belgium PAINETTU UUSIOPAPERILLE

3 Mistähän tulee... Maito? 3... sekä voi, juusto, jogurtti, kerma ja jäätelö.

4 Mistähän tulee... Maito? Yleensä Suomessa juodaan lehmänmaitoa. Maitoa saadaan kuitenkin myös vuohista, lampaista ja vaikkapa aaseista. 4 Lehmät lypsetään kahdesti päivässä (aamulla ja illalla) lypsykoneella. Lypsy vaatii huolellista hygieniaa. Yksi lehmä tuottaa päivässä keskimäärin 22 litraa maitoa, isoilla tiloilla usein paljon enemmänkin.

5 Maitoauto hakee maidon tilalta ja vie sen meijeriin käsiteltäväksi. 5 Maito on hyvin terveellistä, sillä siinä on esimerkiksi kalsiumia, laktoosia, proteiineja ja vitamiineja. Maito onkin keholle kultakaivos! Jotta maitoon ei muodostuisi mikrobeja, se on lämpökäsiteltävä. Näin se säilyy paremmin. Maitoa voidaan käsitellä eri tavoin. Näin saadaan erityyppistä maitoa.

6 Tiedätkö, minkälaista erilaista maitoa on olemassa? 6 Raakamaito Raakamaito on vastalypsettyä maitoa, joka jäähdytetään heti lypsyn jälkeen (4 C). Pieneliöt eli mikro-organismit eivät kuole kylmässä, mutta kylmä estää niiden lisääntymisen. Ennen kuin raakamaitoa juodaan, se pitäisikin ehdottomasti keittää. Pastöroitu maito Kun maito pastöroidaan, sitä kuumennetaan 15 sekuntia 75 C:ssa, jonka jälkeen se jäähdytetään. Kun maitoa kuumennetaan tällä tavoin, se säilyttää alkuperäisen makunsa, mutta kaikki taudinaiheuttajat (eli terveydelle vaaralliset mikrobit) kuolevat. Pastöroinnin keksi Louis Pasteur, josta nimi juontaa juurensa. Iskukuumennettu maito (UHT-maito) Useissa maissa tämä on yleisin maitolaji. Maitoa kuumennetaan 3 sekuntia noin 140 C:ssa, jonka jälkeen se jäähdytetään heti. Hyvin korkea lämpötila tuhoaa kaikki haitalliset mikrobit.

7 Täysmaito? Kevytmaito? Rasvaton maito? Maidossa on myös rasvaa, ja rasvaprosentti määrittää, minkätyyppisestä maidosta on kyse. Miten maitoon sitten saadaan aina sama rasvaprosentti (eli miten rasvapitoisuus vakioidaan)? Se on hyvin helppoa: maito vain laitetaan laitteeseen, jota kutsutaan separaattoriksi. Rasva erotetaan maidosta separoimalla, jonka jälkeen maitoon lisätään rasvaa sen mukaan, kuinka korkea rasvaprosentti halutaan. Tällä tavoin rasvapitoisuudesta saadaan aina sama. Täysmaito sisältää 35 grammaa rasvaa litrassa maitoa (eli rasvaprosentti on 3,5 %) Kevytmaito sisältää 15grammaa rasvaa litrassa maitoa (eli rasvaprosentti on 1,5 %) Rasvaton maito sisältää enintään 5 grammaa rasvaa litrassa maitoa (eli rasvaprosentti on enintään 0,5 %) Kun katselet maitopurkkeja seuraavalla kerralla kauppareissulla vanhempiesi kanssa, huomaat varmasti eron! 7 Heittäytykäämme hetkeksi kreikkalaiseen mytologiaan ja tarinaan, jossa Zeuksen poika Herakles kohtaa ensimmäisen kerran äitipuolensa Heran. Nälkäinen vauva rupeaa imemään Heran rintaa, jolloin taivaan täyttää maitosuihku. Näin syntyi Linnunrata, jota useissa kielissä nimitetäänkin maitoiseksi tieksi (esimerkiksi englanniksi Milky Way).

8 Mistähän tulee... Voi? Tiesitkö, että voita on valmistettu jo ainakin vuotta ja että roomalaiset käyttivät sitä myös lääkkeenä? Mutta miten voita oikein valmistetaan? Keltainen kerros pestään ja sitä vatkataan, jolloin se saa notkean koostumuksen: siitä tulee voita. 8 Se on helppoa: ensin rasva separoidaan maidosta, ja sen jälkeen rasva kirnutaan. Rasva jakautuu kahteen osaan eli yläpuoliseen kelluvaan keltaiseen osaan ja alapuoliseen valkoiseen nesteeseen, jota kutsutaan kirnupiimäksi.

9 Yhden voikilon valmistamiseen tarvitaan noin 22 litraa lehmänmaitoa! 9 Oletko huomannut, että jos voita lämmittää pannulla, muodostuu paljon pieniä kuplia? Voin sisältämä vesi haihtuu tällä tavoin. Ranskassa Rouen-nimisessä kaupungissa Normandiassa on katedraali, jonka torneista yksi on nimeltään Voitorni. Osaatko arvata miksi? Kun torni rakennettiin 1500-luvulla, osa rahoista saatiin almuista, joita ihmiset maksoivat saadakseen käyttää voita paaston aikaan (joka siis oli tuolloin kiellettyä).

10 Mistähän tulee... Jogurtti? Jogurttia valmistetaan... mistäpä muusta kuin maidosta! Jogurttia valmistetaan pastöroidusta maidosta, joka on jäähdytetty noin 45 C:een. Maitoon lisätään kahta maitohappobakteeria, jotka ovat Lactobacillus bulgaricus ja Streptococcus thermophilus. 10 Vaikka bakteereilla on vaarallisen kuuloiset nimet, ne ovat itse asiassa hyvin hyödyllisiä, sillä ne käynnistävät maidon muodonmuutoksen: ensimmäinen antaa jogurtille happamuutta ja toinen sen maun. Kuten varmaan tiedätkin, jogurtteja on kahdenlaisia: lusikoitavia ja juotavia. Ero syntyy valmistusvaiheessa.

11 Juotava jogurtti: sen jälkeen kun bakteerit on lisätty, tuotetta lämmitetään hieman, jotta bakteerit lähtevät kehittymään. Jonkin ajan kuluttua valmiste jäähdytetään, sitä ravistellaan ja jogurtti laitetaan purkkeihin. Lusikoitava jogurtti: tuote laitetaan purkkiin ennen lämmittämistä ja jäähdyttämistä, eikä sitä missään nimessä saa ravistella. 11 Molempiin jogurtteihin voidaan tietysti lisätä hedelmiä maun vuoksi. Helppoa vai mitä? Lisää mielenkiintoista tietoa: Kuka keksi jogurtin teollisen valmistusprosessin?... Isaac Carasso. Hän oli lääkäri ja asui Barcelonassa. Carasso määräsi nuorille vatsavaivoista kärsineille potilaille jogurttia, minkä vuoksi sitä myytiin apteekissa. Sittemmin hän teollisti jogurtin tuotannon.

12 Mistähän tulee... Juusto? Oikeastaan meidän pitäisi puhua juustoista! Maailmassa on tuhansia erilaisia juustoja. On kovia juustoja ja pehmeitä juustoja, voileipäjuustoja ja kermajuustoja. Juustoja valmistetaan lehmän-, lampaan-, vuohen- tai puhvelinmaidosta. Juustoja valmistetaan lähes aina samalla tavalla vaihe: juoksettaminen Koska maito on nestemäistä, siihen on lisättävä juoksutetta ja hapatetta, jotta siitä saadaan kiinteä tuote. Juoksute on luontainen tuote, jota saadaan märehtijöiden mahasta. Hapate (bakteereita tai hiivoja) antaa juustolle sen erityisen maun. Kun juoksute lisätään maitoon, maito jakautuu kahteen osaan, jotka ovat: juustomassa (kiinteä osa) hera (nestemäinen osa) 2. vaihe: heran erotus Tässä vaiheessa juustomassa erotetaan herasta. Tämä tapahtuu itsestäänkin, mutta koska prosessi on hyvin hidas, maitoa hämmennetään.

13 3. vaihe: muotitus Muotituksella juustoon saadaan haluttu muoto. Juustomassa laitetaan rei'itettyihin muotteihin, kun siinä on vielä hieman heraa jäljellä. Suola lisätään usein vasta tämän vaiheen jälkeen. Suola joko hierotaan juuston pinnalle tai juustot upotetaan suolaveteen. 4. vaihe: kypsytys Juustoa säilytetään sen jälkeen muutamista päivistä useisiin kuukausiin juustokellareissa, joiden lämpötilaa, ilman kosteutta ja ilmanvaihtoa säädellään. Kun juusto kypsyy, sen maku kehittyy. 13 Osaatko arvata missä Euroopan unionin maassa syödään eniten juustoa? Kreikassa (veikkasitko itse jotain muuta maata?) Tiedätkö, mikä teos seuraavassa on kyseessä? "Sitten Polyfemos lypsi kutut ja lampaat. Puolet maidosta hän säästi juodakseen sen myöhemmin illalla, lopusta hän teki juustoa."... Teos on Homeroksen Odysseia (noin 800 vuotta eaa) (teoksesta Odysseia lapsille ). Eli jo tuolloin valmistettiin juustoa! Ylimääräisestä maidosta tehtiin juustoa jo antiikin aikaan, sillä jääkaappeja ei ollut.

14 Mistähän tulee... Kerma? Kuten kaikki muutkin maitotuotteet, kerma saadaan erottamalla rasva maidosta (eli kerma kuoritaan ). Jotta kermaan ei jäisi haitallisia bakteereita, se pastöroidaan. 14

15 Bakteerien lisääminen Aivan oikein, myös kermaan lisätään hyviä bakteereita, jotka antavat kermalle sen hyvän maun ja sakeuttavat sen. 15 Lopuksi kerma purkitetaan. Sitten vain etsimään maukkaita reseptejä! Oletko jo muuten vatkannut kermavaahtoa? Se on hyvin helppoa: tarvitset 5 dl kuohu- tai vispikermaa (kevytkerma ei käy), jota on säilytetty jääkaapissa tunnin verran. Kaada sitten kerma kulhoon ja vatkaa sitä sähkövatkaimella. Lisää vähitellen tomusokeria noin 30 grammaa. Maku saa varmasti sinut lipomaan huuliasi! Älä kuitenkaan syö vatsaasi kipeäksi!

16 Mistähän tulee... Jäätelö? Jäätelöä valmistetaan sekoittamalla eri aineksia, muun muassa seuraavia: maitoa, sokeria, maitorasvaa sekä stabilisointi- ja emulgointiaineita (nämä kaksi viimeksi mainittua ovat yleensä kasviperäisiä tuotteita, ja ne saavat aikaan jäätelön pehmeän rakenteen). Sekoittaminen Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään. 16 Emulgointiaineet Sokeri Stabilointiaineet Maito Maitorasva Pastörointi Muistathan, että maito pastöroidaan? Sama pastöroinnin periaate pätee jäätelöönkin: aineksia kuumennetaan, jottei niihin jäisi haitallisia taudinaiheuttajia.

17 Pakastaminen Tässä vaiheessa seos muuttuu vaahtomaiseksi. Seos jäädytetään -4 C:een. Tämän jälkeen lisätään eri maut tai hedelmät. Pakkaaminen ja varastointi Jäätelö laitetaan rasioihin (rasiat voivat olla muovia tai pahvia) ja jäädytetään uudestaan tällä kertaa tosin -40 C:een! Sen jälkeen valmiit tuotteet varastoidaan pakastimiin, jotka eivät ole ihan niin kylmiä. 17 Tiesitkö, että jo Rooman keisarit tarjosivat vierailleen eräänlaista sorbettia, joka tehtiin vuoristosta haetusta jäästä ja maustettiin hunajalla ja hedelmillä? Hyvä tietää Sorbeteissa ei ole maitotuotteita, vaan ne ovat sekoitus vettä, sokeria ja hedelmiä.

18 4 Mistähän tulee... Maito? 8 Mistähän tulee... Voi? 10 Mistähän tulee... Jogurtti? 12 Mistähän tulee... Juusto? 14 Mistähän tulee... Kerma? 16 Mistähän tulee... Jäätelö?

19 Euroopan komissio Luxemburg: Euroopan unionin julkaisutoimisto s. 21 cm x 21 cm ISBN doi: /17549 Tämä julkaisu on ainoastaan tiedotusluonteinen eikä oikeudellisesti sitova.

20 Oletko kenties jo miettinyt, millaista erityyppistä maitoa on olemassa? Tahtoisitko tietää, miten valmistetaan voita, juustoa, jogurttia, kermaa tai jäätelöä? Aukaise siinä tapauksessa nopsaan tämä kirjanen, niin löydät yksinkertaiset vastaukset kysymyksiisi! KF FI-C Euroopan komissio Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto ISBN doi: /17549

Kotijuusto kefiiristä

Kotijuusto kefiiristä Kotijuusto kefiiristä Kefiirijuusto on kotijuusto, jota voi valmistaa itse ilman ostojuoksutteita tai -hapatteita. Tekemällä kotijuustoa välttyy ostamasta muovi- tai metallipakkauksia, ja saa syödä aitoa

Lisätiedot

KI-78-09-820-FI-C. Auringon salaisuus

KI-78-09-820-FI-C. Auringon salaisuus KI-78-09-820-FI-C Auringon salaisuus Auringon salaisuus Julkaisutoimisto ISBN 978-92-79-12506-5 OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS Euroopan komissio tai kukaan sen puolesta toimiva henkilö ei vastaa seuraavien tietojen

Lisätiedot

JÄÄTELÖRESEPTIT RIVERIA.FI

JÄÄTELÖRESEPTIT RIVERIA.FI JÄÄTELÖRESEPTIT RIVERIA.FI Johanna Aho valmistui elintarviketieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta pääaineena maitotaloustiede jatko-opintoja mm. ammatillisen opettajuuden ja tuotekehityksen saralla

Lisätiedot

Ystäväsi Tomi haluaa, että tutkit hänen kanssaan ympäristöä ja opit ymmärtämään sitä.

Ystäväsi Tomi haluaa, että tutkit hänen kanssaan ympäristöä ja opit ymmärtämään sitä. Sattuipa hyvin! Ystäväsi Tomi haluaa, että tutkit hänen kanssaan ympäristöä ja opit ymmärtämään sitä. KH-31-10-910-FI-C Ota esiin värikynäsi, tussisi tai kuvalehtiä, joiden avulla voit täydentää tämän

Lisätiedot

Leipä SPC-Flakes- hiutaleilla 1 pala = noin 3,75 grammaa SPC-Flakes- hiutaleita

Leipä SPC-Flakes- hiutaleilla 1 pala = noin 3,75 grammaa SPC-Flakes- hiutaleita Leipä SPC-Flakes- hiutaleilla 1 pala = noin 3,75 grammaa SPC-Flakes- hiutaleita 150 g SPC-Flakes- hiutaleita 7 dl vettä 2 tl suolaa 1,5 rkl valkoista sokeria 1,5 rkl öljyä 2 dl luonnonjogurttia 800 g leipäjauhoja

Lisätiedot

Laxabon. Kysymyksiä, vastauksia ja käytännön neuvoja. Suomi

Laxabon. Kysymyksiä, vastauksia ja käytännön neuvoja. Suomi Laxabon Kysymyksiä, vastauksia ja käytännön neuvoja Suomi Laxabon kysymyksiä, vastauksia ja käytännön neuvoja Vastaukset perustuvat Laxabon-oraaliliuosjauheen pakkausselosteeseen, päiväys 26.3.2010. Ota

Lisätiedot

Marianne Pirttijärvi, lastenhoitaja TYKS Lastenklinikka, Äidinmaitokeskus Imetysseminaari

Marianne Pirttijärvi, lastenhoitaja TYKS Lastenklinikka, Äidinmaitokeskus Imetysseminaari Marianne Pirttijärvi, lastenhoitaja TYKS Lastenklinikka, Äidinmaitokeskus Imetysseminaari 8.3.2017 sijaitsee U-sairaalan C-siivessä, k-kerroksessa 5 työntekijää, osastonhoitajana keskolan oh. o yhdyshenkilönä

Lisätiedot

Luonnollisen läheltä

Luonnollisen läheltä Luonnollisen läheltä Se tulee läheltä. MAITOKOLMION MAITO ON AITOA LÄHIMAITOA Maitokolmion maito tuotetaan lähitiloilla melkein naapurissa. Se kerätään viikon jokaisena päivänä, pakataan ja lähetetään

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista

Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista 264/2012 Dokumentin versiot Viitetiedot På svenska Annettu Helsingissä 24 päivänä toukokuuta 2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista Maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

Benecol Hedelmämix tehojuoma 6 x 65 ml

Benecol Hedelmämix tehojuoma 6 x 65 ml Benecol Hedelmämix tehojuoma 6 x 65 ml Soijapohjainen juoma saa pirteän makunsa hedelmämehuista Maidoton Laktoositon Täysin kasviperäinen Päivän kasvistanoliannos (2 g) yhdestä pullosta Suositellaan nautittavaksi

Lisätiedot

Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä

Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä Fortini täydennysravintojuoma Fortini Multi Fibre -täydennysravintojuomia voi nauttia jääkaappikylminä raikkaina pirtelöinä sellaisenaan. Joskus tarvitaan kuitenkin

Lisätiedot

Juustojen maailma. 13.02.2009 Tanja Halava (tanzu73@hotmail.com) Juustosoppi (www.juustosoppi.fi)

Juustojen maailma. 13.02.2009 Tanja Halava (tanzu73@hotmail.com) Juustosoppi (www.juustosoppi.fi) Juustojen maailma 13.02.2009 Tanja Halava (tanzu73@hotmail.com) Juustosoppi (www.juustosoppi.fi) Esityksen aiheita Johdanto Juutot: Yleistä juustoista Valmistus Säilytys Vinkkejä juustotarjottimen tekoon

Lisätiedot

Nuoren urheilijan ravitsemus. 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto

Nuoren urheilijan ravitsemus. 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto Nuoren urheilijan ravitsemus 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto Mitä kaikkea huomioitava? Kokonaisuus Ateriarytmi Riittävä energiansaanti Nestetasapaino + Välipalaesimerkkejä

Lisätiedot

Uusi ruokavallankumous on täällä. Syömisen helppous.

Uusi ruokavallankumous on täällä. Syömisen helppous. Uusi ruokavallankumous on täällä. Syömisen helppous. Syöminen. Miten maailman yksinkertaisimmasta asiasta tuli maailman monimutkaisin? Joudumme jatkuvasti erilaisten ohjeiden, suositusten ja valintojen

Lisätiedot

Juusto ravitsemuksessa

Juusto ravitsemuksessa Juusto ravitsemuksessa Juusto ravitsemuksessa Rakennusaineita luustolle Hammasystävällistä Sopii erityisruokavalioihin Juustojen koostumus vaihtelee Tuorejuusto valmistustavan mukaan Kypsytetty juusto

Lisätiedot

HEDELMÄKAKKU VINKKI! 3 4 rkl rommia, viskiä tai konjakkia (baarikaapin pullonpohjat kelpaavat hyvin)

HEDELMÄKAKKU VINKKI! 3 4 rkl rommia, viskiä tai konjakkia (baarikaapin pullonpohjat kelpaavat hyvin) HERKUT HEDELMÄKAKKU 6 dl vehnäjauhoja 1 rkl leivinjauhetta 4 dl vettä 180 g voita tai maidotonta margariinia 4 dl sokeria 180 g kuivattuja aprikooseja pilkottuina 3 munaa 375 g rusinoita 125 g coctailkirsikoita

Lisätiedot

Työvaihe Uhka / Vaara Hallintakeinot Valvonta ja dokumentointi Korjaavat toimenpiteet Raakamaidon vastaanotto

Työvaihe Uhka / Vaara Hallintakeinot Valvonta ja dokumentointi Korjaavat toimenpiteet Raakamaidon vastaanotto Työvaihe Uhka / Vaara Hallintakeinot Valvonta ja dokumentointi Korjaavat toimenpiteet Raakamaidon Vastaanotto on kriittinen vastaanotto valvontapiste. Raakamaidossa on haittamikrobeja, kasvunestoaineita

Lisätiedot

Juhlitaan! Gluteenittomat reseptit

Juhlitaan! Gluteenittomat reseptit Juhlitaan! Gluteenittomat reseptit Ihana juhla helposti 100 % gluteeniton & vehnätön Miniburritot 1 ps Farina Pizza- ja piirakkapohjaseosta 2,25 dl vettä 2 rkl öljyä gluteenitonta jauhoa Sekoita jauhoseos

Lisätiedot

Parhaat Glögireseptit

Parhaat Glögireseptit Parhaat Glögireseptit Out of home MARLI GLÖGI -RESEPTIT Glögipunasipulit Glögi-puolukka ruisleipäset Jouluinen punakaalilisäke Panna cotta ja makea siirappi Glögiomenat ja kanelinen ranskankerma GLÖGIPUNASIPULIT

Lisätiedot

NUTRIDRINK RESEPTIT. Kermainen rakuunakana riisillä (SE: Krämig dragonkyckling serveras med ris) Valmistusaika: 40 min (2 annosta)

NUTRIDRINK RESEPTIT. Kermainen rakuunakana riisillä (SE: Krämig dragonkyckling serveras med ris) Valmistusaika: 40 min (2 annosta) NUTRIDRINK RESEPTIT 1. Kermainen rakuunakana riisillä 2. Tilli-tomaattilohi 3. Marjainen mannapuuro 4. Riisipuuro 5. Suklaamousse 6. Mokka-suklaapalat 7. Ananas-banaanismoothie 8. Banaanipannukakku 9.

Lisätiedot

Menu. Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat. Valkosuklaa-karpalo pannacotta

Menu. Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat. Valkosuklaa-karpalo pannacotta Menu Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat Valkosuklaa-karpalo pannacotta 8 Savuporopiirakka Pohja: 150 g pehmeää margariinia 1½ dl kaurahiutaleita 2½ dl vehnäjauhoja 1 dl juustoraastetta

Lisätiedot

Maija-Liisa Välimäki Eeva-Liisa Laakso. Ruokaa hygieenisesti

Maija-Liisa Välimäki Eeva-Liisa Laakso. Ruokaa hygieenisesti Maija-Liisa Välimäki Eeva-Liisa Laakso Ruokaa hygieenisesti o p e t u s h a l l i t u s Sisältö Käyttäjälle... 6 Näin käytät kirjaa... 7 Hygienian perusteita... 8 Mitä on hygieniaosaaminen?... 10 Säilytä

Lisätiedot

JUUSTON VALMISTUS ENTSYYMIEN AVULLA

JUUSTON VALMISTUS ENTSYYMIEN AVULLA 1 / 5 JUUSTON VALMISTUS ENTSYYMIEN AVULLA TYÖN TAVOITE Työn tavoitteena on havainnollistaa olosuhteiden vaikutusta entsyymien toimintaan, sekä perehtyä mikrobien avulla tuotettuihin entsyymeihin, joita

Lisätiedot

optiovuosi mukaan lukien

optiovuosi mukaan lukien HELSINGIN KAUPUNKI HANKINTAOHJELMA 1 HANKINTAKESKUS VERTAILUSSA MUKANA OLLEET TUOTTEET Kettumäki NESTEMÄISET MAITOVALMISTEET, JUUSTOT JA RAVINTORASVAT Huom! Vähälaktoosisen tilalle voi tarjota ta ja tavallisen

Lisätiedot

Hienokiteinen ja pehmeä hunaja

Hienokiteinen ja pehmeä hunaja 1 Hienokiteinen ja pehmeä hunaja Hunajan kiteytyminen Hunaja on kemiallisesti ajateltuna sokerien ylikylläinen vesiliuos Hunajassa olevaan veteen on liuennut enemmän sokeria kuin siihen mahtuu. Ylimääräinen

Lisätiedot

Marjoilla menoksi! Power PUHTI PUUROAAMIAINEN. Energy ÄKKILÄHTIJÄN MARJASMOOTHIE. Spurtti MARJAINEN MYSLI-JOGURTTI. Eco OMENA-MARJA -TUOREPUURO

Marjoilla menoksi! Power PUHTI PUUROAAMIAINEN. Energy ÄKKILÄHTIJÄN MARJASMOOTHIE. Spurtti MARJAINEN MYSLI-JOGURTTI. Eco OMENA-MARJA -TUOREPUURO Power PUHTI PUUROAAMIAINEN Energy ÄKKILÄHTIJÄN MARJASMOOTHIE Spurtti MARJAINEN MYSLI-JOGURTTI Eco OMENA-MARJA -TUOREPUURO Chatti AAMUTORKUN SÄMPYLÄAAMIAINEN Groovy AAMUVIRKUN MARJAMUNAKAS Marjoilla menoksi!

Lisätiedot

MIKÄ ON LISÄAINE JA MIKÄ EI?

MIKÄ ON LISÄAINE JA MIKÄ EI? LISÄAINEET MIKÄ ON LISÄAINE JA MIKÄ EI? Lisäaine on: Tuotteeseen aina tarkoituksella lisätty aine jonkin teknisen tarkoituksen takia. Lisäaineita eivät ole: Valmistusaineet tai mausteet, kuten esimerkiksi

Lisätiedot

Margariini tosi tärkeä osa monipuolista ruokavaliota!

Margariini tosi tärkeä osa monipuolista ruokavaliota! Margariini tosi tärkeä osa monipuolista ruokavaliota! www.margariini.fi Kiva, että rasvat kiinnostavat! Rasvoja tarvitaan, sehän on selvä. Niin monet meistä nauttivat kuitenkin edelleen liikaa ikäviä kovia

Lisätiedot

Hyvä välipala auttaa jaksamaan

Hyvä välipala auttaa jaksamaan Hyvä välipala auttaa jaksamaan Sisältö Välipalan vaikutus jaksamiseen ja koulumenestykseen Mistä hyvä välipala koostuu Maitotuotteet ja välipala Kuitu ja välipala Helposti lisää kasviksia ja hedelmiä välipalalle

Lisätiedot

MARJAISIA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE

MARJAISIA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE MARJAISIA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE MARJAKASTIKKEET korkea marjapitoisuus valmistettu Suomessa aidoista marjoista ruoanlaittoon, jälkiruokiin ja leivonnaisiin OUT OF HOME -MYYNTI Myyntipäällikkö Mika Lund

Lisätiedot

Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein.

Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein. Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein. 1. Ruoka-ainekolmiossa ne elintarvikkeet, joita on hyvä syödä joka päivä,

Lisätiedot

Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi

Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi Tiedonjanoon www.maitojaterveys.fi www.otamaidostamallia.fi Maa- ja metsätalousministeriön osittain rahoittama. 2007 Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi Oman suusi hammashoitaja olet sinä! Fluorikylpy

Lisätiedot

KAHVILEIPÄ RESEPTIT Kurssiralli 2012

KAHVILEIPÄ RESEPTIT Kurssiralli 2012 KAHVILEIPÄ RESEPTIT Kurssiralli 2012 Leipurin Oy Leipomoteollisuusmyynti PL 40 (Kutojantie 4), 02631 Espoo Puh. (09) 52170 Fax. (09) 521 2121 www.leipurin.com ISO 9001 BUREAU VERITAS Certification Kahvileipä

Lisätiedot

Lihakeitto. 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 1 tl suolaa 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa

Lihakeitto. 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 1 tl suolaa 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa Lihakeitto 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa Pane liha veteen kiehumaan. Kuori pintaan muodostuva vaahto ja lisää

Lisätiedot

Benecol Margariini Laktoositon 60 % 450 g Ainesosat: RAVINTOSISÄLTÖ Per 100 g Per suositeltava päiväannos (30 g)

Benecol Margariini Laktoositon 60 % 450 g Ainesosat: RAVINTOSISÄLTÖ Per 100 g Per suositeltava päiväannos (30 g) Benecol Margariini Laktoositon 60 % 450 g Laktoositon ja maidoton margariini sopii moneen ruokavalioon Sekä leivälle että ruoanlaittoon Erinomainen rasvakoostumus: 75 % rasvasta pehmeää, tyydyttymätöntä

Lisätiedot

Benecol Voi & rypsiöljy Rasvaseos 60 % 225 g Ainesosat: voi maito RAVINTOSISÄLTÖ Per 100 g Per suositeltava päiväannos (25 g)

Benecol Voi & rypsiöljy Rasvaseos 60 % 225 g Ainesosat: voi maito RAVINTOSISÄLTÖ Per 100 g Per suositeltava päiväannos (25 g) Benecol Voi & rypsiöljy Rasvaseos 60 % 225 g Ainoa voita sisältävä levite, jolla on Sydänmerkki Erinomainen rasvan laatu: 72 % rasvasta pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa Ei sisällä kovia kasvirasvoja, kuten

Lisätiedot

Mikrobiologia. Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin

Mikrobiologia. Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin Suurin osa mikrobeista on haitattomia ja niitä hyödynnetään elintarviketeollisuudessa Mikrobiologia Haitalliset mikrobit pilaavat elintarvikkeita

Lisätiedot

Terveillä vasikoilla on terveet mahat

Terveillä vasikoilla on terveet mahat Terveillä vasikoilla on terveet mahat Benfital Plus koska maitojuotto on tärkeää Vetmedica Etusijalla eläinten hyvinvointi Miksi vasikoille tulee ripuli? Miksi on tärkeää ennaltaehkäistä vasikoiden ripulia?

Lisätiedot

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon FORMARE 2015 Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon Sisältö Kalorit ja kulutus Proteiini Hiilihydraatti Rasva Vitamiinit Kivennäis- ja hivenaineet Vesi ja nesteytys Ravintosuositukset

Lisätiedot

Osa V HACCP-pohjaiset suunnitelmat

Osa V HACCP-pohjaiset suunnitelmat Osa V HACCP-pohjaiset suunnitelmat Koulutus teknisille asiantuntijoille [Paikka], XX.XX.20XX Tämä esitys on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen (CC BY-NC-ND 4.0)

Lisätiedot

Tuotekuvasto. For Professionals

Tuotekuvasto. For Professionals Tuotekuvasto For Professionals Kasvirasvasekoitteet Millac Gold 33 Ruoka & Vispi UHT, 1 litra kasvirasvan ja kerman sekoite Sopii kaikkeen ruoanvalmistukseen sekä vaahtoutuu erinomaisesti. Kestää pitkää

Lisätiedot

4 RYHMÄ MAITO JA MEIJERITUOTTEET; LINNUNMUNAT; LUONNONHUNAJA; MUUALLE KUULUMATTOMAT ELÄINPERÄISET SYÖTÄVÄT TUOTTEET

4 RYHMÄ MAITO JA MEIJERITUOTTEET; LINNUNMUNAT; LUONNONHUNAJA; MUUALLE KUULUMATTOMAT ELÄINPERÄISET SYÖTÄVÄT TUOTTEET 4 RYHMÄ MAITO JA MEIJERITUOTTEET; LINNUNMUNAT; LUONNONHUNAJA; MUUALLE KUULUMATTOMAT ELÄINPERÄISET SYÖTÄVÄT TUOTTEET Huomautuksia. Ilmaisulla "maito" tarkoitetaan sekä täysmaitoa että maitoa, josta rasva

Lisätiedot

POIMI. MUkAAn LISÄPOTKUA ARKEEN! 5 VilLIÄ RESEPTIä

POIMI. MUkAAn LISÄPOTKUA ARKEEN! 5 VilLIÄ RESEPTIä POIMI MUkAAn LISÄPOTKUA ARKEEN! 5 VilLIÄ RESEPTIä TEHDÄÄN ARJESTA HYVÄÄ! Lapin superkasveissa on villiä voimaa, sillä keskiyön aurinko ja arktiset olosuhteet vahvistavat niitä ainutlaatuisilla tehoaineilla.

Lisätiedot

Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta. Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki

Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta. Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki 10.11.2017 Enemmistö lapsista voi hyvin ravitsemuksen näkökulmasta

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 57-64 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 MUSTIKKA PARFAIT Ainesosat - 2 dl pakastemustikoita - Ripaus suolaa - Vähän sokeria - Vähän kanelia - 2,5 dl paksua kreikkalaista jogurttia - 2 dl Fitness-muroja

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 33-40 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 18 FITNESS AAMIAISSMOOTHIE Ainesosat - 2 dl pakastevadelmia - Puolikas banaani - Vaniljan makuinen juotava jogurtti - Vähän hedelmätuoremehua - 3-5 rkl FITNESS-muroja

Lisätiedot

JUUSTON VALMISTUS ENTSYYMIEN AVULLA

JUUSTON VALMISTUS ENTSYYMIEN AVULLA 1 / 5 JUUSTON VALMISTUS ENTSYYMIEN AVULLA TYÖN TAVOITE Työn tavoitteena on havainnollistaa olosuhteiden vaikutusta entsyymien toimintaan, sekä perehtyä mikrobien avulla tuotettuihin entsyymeihin, joita

Lisätiedot

Lasten täydennysravintojuomat täyttä energiaa!

Lasten täydennysravintojuomat täyttä energiaa! Lasten täydennysravintojuomat täyttä energiaa! Lapsesi hyvä ravitsemustila parantaa jaksamista, edistää toipumista ja turvaa kasvun Kun lapsi ei syö riittävästi tavallista ruokaa Sairastuneen lapsen voi

Lisätiedot

TORINO KAURAMAKARONI TUO KUITUA JA MAKUA PASTARUOKIIN!

TORINO KAURAMAKARONI TUO KUITUA JA MAKUA PASTARUOKIIN! TORINO KAURAMAKARONI TUO KUITUA JA MAKUA PASTARUOKIIN! HÄVIKKIPÄIVÄN HERKKUMUNAKAS ANNOSMÄÄRÄ: 12 ANNOSKOKO: 350 G MUNAKASMASSA: 1,400 kg kokomunamassaa 0,500kg maitoa 0,500kg Koskenlaskija sulatejuustoa

Lisätiedot

Ruokaa Sydänystävälle!

Ruokaa Sydänystävälle! Ruokaa Sydänystävälle! Hyvän olon ruoka? Hyvää oloa tukee ruokavalio, jossa kiinnitetään huomiota erityisesti: kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttöön, täysjyväviljavalmisteiden käyttöön, rasvan ja hiilihydraattien

Lisätiedot

Tiedelimsa. KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä kaikenikäisien kanssa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä.

Tiedelimsa. KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä kaikenikäisien kanssa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä. KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä kaikenikäisien kanssa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä. KESTO: 15min 1h riippuen työn laajuudesta ja ryhmän koosta. MOTIVAATIO: Arkipäivän kemian ilmiöiden tarkastelu

Lisätiedot

MAKUKOULU. Tunti 2. Elintarvikkeiden ominaisuudet aistien puntarissa 1 / 21

MAKUKOULU. Tunti 2. Elintarvikkeiden ominaisuudet aistien puntarissa 1 / 21 MAKUKOULU Tunti 2. Elintarvikkeiden ominaisuudet aistien puntarissa 1 / 21 Tunnilla käsitellään tuotteiden miellyttävyyttä ja aistittavaa laatua elintarvikkeiden ainesosien käyttötarkoituksia ja niiden

Lisätiedot

VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI

VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI ESITTELYN YLEISKATSAUS Carl Rehnborg ja NUTRIWAYn tarina Tasapainoisen ruokavalion haasteet Lisää väriä ruokavalioosi Tasapainoinen ruokavalio. Tasapainoinen

Lisätiedot

Kirkkopyhien leivosten reseptit

Kirkkopyhien leivosten reseptit Kirkkopyhien leivosten reseptit Adventin leivos: mantelihyydyke Mantelihyydyke maustekakkupohjalla (pax 100) Maustekakkupohja Voi Kg 0,600 Vehnäjauho Kg 1,800 Sokeri Kg 0,675 Sooda Kg 0,012 Inkivääri Kg

Lisätiedot

Esimerkkiateriat. Aamiainen

Esimerkkiateriat. Aamiainen Esimerkkiateriat Aamiainen 1) Muroaamiainen All Bran murot (1dl) + marjoja, rasvaton maito 2dl muroihin + ruisleipä, jonka päälle keittokinkkua (3 siivua), tomaattia ja lehtisalaattia 365kcal, kuituja

Lisätiedot

Tiedätkö mitä haukkaat? katso pakkausmerkinnöistä. Hyviä valintoja. pakkauksia lukemalla. www.kuluttajaliitto.fi

Tiedätkö mitä haukkaat? katso pakkausmerkinnöistä. Hyviä valintoja. pakkauksia lukemalla. www.kuluttajaliitto.fi Hyviä valintoja pakkauksia lukemalla Ravintosisältötaulukko Ravintosisältötaulukossa ilmoitetaan paljonko elintarvike sisältää - ravintoaineita sataa grammaa (100 g) tai - nesteiden kohdalla sataa millilitraa

Lisätiedot

Luomutuotteiden valmistuksen erityispiirteet ja reseptiikka. Mikkeli 4.11.2013 Jaana Elo KoKo Palvelut

Luomutuotteiden valmistuksen erityispiirteet ja reseptiikka. Mikkeli 4.11.2013 Jaana Elo KoKo Palvelut Luomutuotteiden valmistuksen erityispiirteet ja reseptiikka Mikkeli 4.11.2013 Jaana Elo KoKo Palvelut Miten syntyy luomuelintarvike? Elintarvikkeet - > 50 % maatalousperäisiä ainesosia - 95 % sääntö -

Lisätiedot

SMOOTHIEMIXIT. Paljon käyttövinkkejä! L = laktoositon VL = vähälaktoosinen M = maidoton K = kananmunaton S = soijaton P = pähkinätön

SMOOTHIEMIXIT. Paljon käyttövinkkejä! L = laktoositon VL = vähälaktoosinen M = maidoton K = kananmunaton S = soijaton P = pähkinätön SMOOTHIEMIXIT Paljon käyttövinkkejä! L = laktoositon VL = vähälaktoosinen M = maidoton K = kananmunaton S = soijaton P = pähkinätön Aurinkoisia smootheja, väriä ja luonnollisuutta! Raikkaat smoothiemixit

Lisätiedot

Pakasteleivokset. Kahvihetkiin

Pakasteleivokset. Kahvihetkiin Pakasteleivokset Kahvihetkiin Uudet Leipurin Pakasteleivokset; Omenaleivos, Aleksanterinleivos, Rommileivos sekä Bebeleivos. Vain sulatus ja esille tiskiin! Tutustu myös leivoksille sopiviin näyttäviin

Lisätiedot

PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE

PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE Omenainen vinaigrette ja juustosalaatti Broilerin rintafileetä mangokastikkeessa Porsaan noisetit omenakermakastikkeessa Aprikoosileivokset Mangojuustokakku Kevyt Melba-jälkiruoka

Lisätiedot

Painonhallinnan perusteet. Valio Oy

Painonhallinnan perusteet. Valio Oy Painonhallinnan perusteet. Painonhallinta onnistuu Painonhallinnan periaate on yksinkertainen: paino tippuu, jos syö vähemmän kuin kuluttaa. Käytännössä onnistuminen vaatii suunnittelua ja sitoutumista

Lisätiedot

KONDITORIA TUOTTEIDEN RESEPTIT Kurssiralli 2012

KONDITORIA TUOTTEIDEN RESEPTIT Kurssiralli 2012 KONDITORIA TUOTTEIDEN RESEPTIT Kurssiralli 2012 Leipurin Oy Leipomoteollisuusmyynti PL 40 (Kutojantie 4), 02631 Espoo Puh. (09) 52170 Fax. (09) 521 2121 www.leipurin.com ISO 9001 BUREAU VERITAS Certification

Lisätiedot

Mitä kaikkea elintarvikkeen pakkaus kertoo?

Mitä kaikkea elintarvikkeen pakkaus kertoo? Mitä kaikkea elintarvikkeen pakkaus kertoo? SELKOESITE 1 Sisällys Mitä pakkaus kertoo... 3 Elintarvikkeen nimi... 4 Mistä elintarvike on valmistettu... 5 Päiväysmerkinnät... 7 Mistä elintarvike on peräisin...

Lisätiedot

ESPANJALAISIA TAPAKSIA

ESPANJALAISIA TAPAKSIA ESPANJALAISIA TAPAKSIA Malmin Martat 17.10.2016 TOMAATTILEIPÄ PERUNAMUNAKAS FRITEERATUT MUSTEKALARENKAAT MELONIA ILMAKUIVATUN KINKUN KERA MARINOIDUT OLIIVIT MANTELIKEKSIT KAHVI / TEE --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

1. Hygieniapassikoulutus. Aiheena: hygieniapassi ja elintarvikkeiden käsittely

1. Hygieniapassikoulutus. Aiheena: hygieniapassi ja elintarvikkeiden käsittely 1. Hygieniapassikoulutus Aiheena: hygieniapassi ja elintarvikkeiden käsittely Materiaalia testiä varten http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/lupa-kokata-elintarvikehygienian-perusteet -> Googleen hakusana

Lisätiedot

Helppoja reseptejä Neocate Activella

Helppoja reseptejä Neocate Activella Helppoja reseptejä Neocate Activella Ruuanvalmistusohjeita maitoallergiselle lapselle Neocate Active on maidoton täydennysravintovalmiste yli 1-vuotiaille lapsille. Neocate Activea voidaan nauttia sellaisenaan

Lisätiedot

PAINONPUDOTUSSUUNNITELMA. Tiina Lahti. Tavoitepaino: 70kg Lähtöpaino: 76,5kg Painonpudotus: 6,5kg Tavoiteajankohta: Klo 19.00 11.12.

PAINONPUDOTUSSUUNNITELMA. Tiina Lahti. Tavoitepaino: 70kg Lähtöpaino: 76,5kg Painonpudotus: 6,5kg Tavoiteajankohta: Klo 19.00 11.12. PAINONPUDOTUSSUUNNITELMA Tiina Lahti Tavoitepaino: 70kg Lähtöpaino: 76,5kg Painonpudotus: 6,5kg Tavoiteajankohta: Klo 19.00 11.12.2009 Aikaa: 11 vrk Tiistai 1.12 - Keskiviikko 9.12 Aamupaino: 76,5kg Iltapaino:

Lisätiedot

TUOTTEET I/

TUOTTEET I/ TUOTTEET I/2017 www.chipsters.fi www.arla.fi Arlan laadukkaat meijerituotteet nyt Chipstersiltä Chipsters Food aloittaa yhteistyön meijerialan suunnannäyttäjän Arla Foodsin kanssa. Arlalla on yli 600 suomalaista

Lisätiedot

Tattari-hirssi-viikunatuorepuuro

Tattari-hirssi-viikunatuorepuuro Tattari-hirssi-viikunatuorepuuro Tätä tuorepuuron reseptiä voi pitää pohjana & vaihdella hedelmiä. Esim. raasta omenaa & lisää vasta kun puuro on valmis, sekaan voi laittaa myös kanelia. 2-3 annosta: tuorepuuro

Lisätiedot

Tiedote julkaistavissa 10.10.2014 klo 12. Aleksis Kiven nimikkoleivos -kilpailu on ratkennut.

Tiedote julkaistavissa 10.10.2014 klo 12. Aleksis Kiven nimikkoleivos -kilpailu on ratkennut. Tiedote julkaistavissa 10.10.2014 klo 12 Aleksis Kiven nimikkoleivos -kilpailu on ratkennut. Uudenmaan Martat ry on tänä vuonna 85-vuotisjuhlaansa viettävä Suomen suurin marttapiiri, jonka tehtävänä on

Lisätiedot

T-TE SCANDIC TASTE & DESIGN Me Johan & Nyströmillä uskomme, että skandinaavinen desing ei tarkoita pelkästään muotoilua vaan siihen voidaan liittää myös maku. Otimme vastaan kunnianhimoisen haasteen lähtiessämme

Lisätiedot

KYLMÄT A LKUPALAT 18 19

KYLMÄT A LKUPALAT 18 19 KYLMÄT ALKUPALAT 18 19 Okroška eli kotikaljakeitto Kuudelle Salaatti 4 suurta keitettyä perunaa 1 avomaankurkku 6 suurta retiisiä 200 g keitettyä kieltä tai keittokinkkua 4 keitettyä munaa nippu tilliä

Lisätiedot

Kodin Kukkien Puutarhurin perjantaipostikerholaisten vinkkejä ja reseptejä ruusunmarjoille

Kodin Kukkien Puutarhurin perjantaipostikerholaisten vinkkejä ja reseptejä ruusunmarjoille Ruusunmarjaohjeet Kodin Kukkien Puutarhurin perjantaipostikerholaisten vinkkejä ja reseptejä ruusunmarjoille KodinKukat Oy Juha Toikka Toikanmäentie 44, 49570 Kannusjärvi (05) 344 0300 puutarha@kodinkukat.fi

Lisätiedot

VINKKEJÄ SASKATOONIN KÄYTTÖÖN

VINKKEJÄ SASKATOONIN KÄYTTÖÖN VINKKEJÄ SASKATOONIN KÄYTTÖÖN LEIVONNAISIA Saskatoon-piirakka 175 g voita tai margariinia, nypi joukkoon vehnäjauhoja, lisää tilkka vettä tai kivennäisvettä, jotta taikinasta tulee tiivis. Haluttaessa

Lisätiedot

Mikä on lisäaine ja mikä ei?

Mikä on lisäaine ja mikä ei? Lisäaineet Mikä on lisäaine ja mikä ei? Lisäaine on: Tuotteeseen aina tarkoituksella lisätty aine jonkin teknisen tarkoituksen takia. Lisäaineita eivät ole: Valmistusaineet tai mausteet, kuten esimerkiksi

Lisätiedot

KREIKKALAISEN RUOAN KURSSI 2.10.2010 / RESEPTIT

KREIKKALAISEN RUOAN KURSSI 2.10.2010 / RESEPTIT 26.9.2010 KREIKKALAISEN RUOAN KURSSI 2.10.2010 / RESEPTIT MOUSSAKA 800 g munakoisoja 700 g lammas-nautajauhelihaa 2 valkosipulinkynttä 1 tomaatti 1 1/2 dl punaviiniä 1 rkl tomaattipyreetä 0.5 dl Heinzin

Lisätiedot

Kosher. Shalom ystävät. Me jatkamme nyt kosher-ruokaan liittyvän lain käsittelyä.

Kosher. Shalom ystävät. Me jatkamme nyt kosher-ruokaan liittyvän lain käsittelyä. Suomen Messiaaninen yhdistys ry www.messiaaninen.net 1 Tooran käskyt käytännön elämässä. Kosher. opettaja: Isak Penzev 2012 Shalom ystävät. Me jatkamme nyt kosher-ruokaan liittyvän lain käsittelyä. Edellinen

Lisätiedot

WAD-518 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM

WAD-518 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM WAD-518 WAFFLE MAKER NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM KÄYTTÖOHJE WAD-518 VOHVELIRAUTA FIN Wilfa WAD-518 -vohvelirauta on vohvelirautasarja,

Lisätiedot

Terveyttä ja hyvää oloa puhtaasta luonnosta!

Terveyttä ja hyvää oloa puhtaasta luonnosta! Terveyttä ja hyvää oloa puhtaasta luonnosta! 1 Virilo-kylmäpuristettu neitsytkookosöljy Terveyttä ja hyvää oloa puhtaasta luonnosta! Kaikki tuotteemme on valmistettu luonnonmukaisesti tuotetuista puhtaista

Lisätiedot

MONITOIMIKEITIN RESEPTEJÄ. Lisää resepti-inspiraatioita: www.kitchenaid.eu

MONITOIMIKEITIN RESEPTEJÄ. Lisää resepti-inspiraatioita: www.kitchenaid.eu MONITOIMIKEITIN RESEPTEJÄ Lisää resepti-inspiraatioita: www.kitchenaid.eu RANSKALAINEN KANAVUOKA 4 pekoniviipaletta, karkeasti pilkottuna 2 broilerimakkaraa 1 rkl oliiviöljyä 35 g karkeita vehnäjauhoja

Lisätiedot

Pakastekakut. Juhlasesonkeihin

Pakastekakut. Juhlasesonkeihin Pakastekakut Juhlasesonkeihin Sacherkakku, laktoositon 75036 Leipurin SACHERKAKKU 6x830 g Ainekset: Sokeri, aprikoositäyte (sokeri, aprikoosi, vesi, muunnettu tärkkelys E1442, hyytelöimisaineet E440, E452,

Lisätiedot

Opetusneuvos Martti Lehtinen Conseiller Culinaire Commandeur

Opetusneuvos Martti Lehtinen Conseiller Culinaire Commandeur Tohtorin sana kastikkeista: Sen lisäksi, että kastikkeisiin käytetään aivan liian paljon mausteita, niissä on se vika, että ne kasvattavat ruokahalua ja niiden ansiosta syödään enemmän kuin pitäisi. Vaikka

Lisätiedot

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 RAVINNON MERKITYS TERVEYDELLE Onko merkitystä? Sydän- ja verisuonisairaudet Verenpaine Kolesteroli Ylipaino Diabetes

Lisätiedot

FUSILLIA JA BARILLAN ARRABBIATA-KASTIKETTA, TURSKAA JA MUSTIA OLIIVEJA

FUSILLIA JA BARILLAN ARRABBIATA-KASTIKETTA, TURSKAA JA MUSTIA OLIIVEJA FUSILLIA JA BARILLAN ARRABBIATA-KASTIKETTA, TURSKAA JA MUSTIA OLIIVEJA Ainekset 4 5 henkilölle 400 g Barillan Fusilli-pastaa 400 g Barillan Arrabbiata-kastiketta 200 g turskaa 50 g kivettömiä mustia oliiveja

Lisätiedot

BIOMUOVIA TÄRKKELYKSESTÄ

BIOMUOVIA TÄRKKELYKSESTÄ BIOMUOVIA TÄRKKELYKSESTÄ KOHDERYHMÄ: Soveltuu peruskoulun 9.luokan kemian osioon Orgaaninen kemia. KESTO: 45 60 min. Kemian opetuksen keskus MOTIVAATIO: Muovituotteet kerääntyvät helposti luontoon ja saastuttavat

Lisätiedot

3. Proteiinipitoista, esim. maitoa, jogurttia, rahkaa, juustoa tai leikkelettä.

3. Proteiinipitoista, esim. maitoa, jogurttia, rahkaa, juustoa tai leikkelettä. Välipalavinkkejä Lue, lataa tai tulosta kaikki välipalavinkit ja -reseptit tästä (pdf) Säännöllinen ateriarytmi on tärkeä, jotta energiaa riittää tasaisesti koko päiväksi. Sopiva ateriarytmi on yksilöllinen.

Lisätiedot

TARHURIN METSÄMARJAPIRTELÖ. (4 annosta) Tarhurin Metsämarjakeittoa n. 0,5 l vaniljajäätelöä

TARHURIN METSÄMARJAPIRTELÖ. (4 annosta) Tarhurin Metsämarjakeittoa n. 0,5 l vaniljajäätelöä 1 ETSÄARJAPIRTELÖ Tarhurin etsämarjakeittoa n. 0,5 l vaniljajäätelöä 2 dl maitoa ittaa ainekset tehosekoittimeen ja vaahdota. Jaa pirtelö juomalaseihin ja tarjoa välittömästi. Voit käyttää Tarhurin etsämarjapirtelöön

Lisätiedot

Työvaihe Uhka / Vaara Kansallinen hyvä toimintatapa Valvonta ja dokumentointi Korjaavat toimenpiteet. Vastaanottotarkastus, raakaainetyypistä

Työvaihe Uhka / Vaara Kansallinen hyvä toimintatapa Valvonta ja dokumentointi Korjaavat toimenpiteet. Vastaanottotarkastus, raakaainetyypistä Työvaihe Uhka / Vaara Kansallinen hyvä toimintatapa Valvonta ja dokumentointi Korjaavat toimenpiteet Raakamaidon vastaanotto Raakamaidossa on haittamikrobeja, kasvunestoaineita tai sen aistittava laatu

Lisätiedot

Agavesiirappi. 275 g. Agavesiirappi on täysin luonnollinen makeuttaja. Koska se on sokeria hiukan makeampaa, pienempikin määrä riittää antamaan makua.

Agavesiirappi. 275 g. Agavesiirappi on täysin luonnollinen makeuttaja. Koska se on sokeria hiukan makeampaa, pienempikin määrä riittää antamaan makua. Agavesiirappi Agavesiirappia (agavenektari) kutsutaan Meksikossa myös hunajavedeksi. Agavesiirapin maku muistuttaakin jonkin verran hunajaa, ja nestemäisen koostumuksensa vuoksi sitä voi käyttää hunajan

Lisätiedot

TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA

TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA Mitä kaikkea terveellinen ravinto on? Terveellinen ravinto Terveellisestä ruokavaliosta saa sopivasti energiaa ja tarvittavia ravintoaineita Terveellinen ravinto auttaa

Lisätiedot

19 RYHMÄ VILJASTA, JAUHOISTA, TÄRKKELYKSESTÄ TAI MAIDOSTA VALMISTETUT TUOTTEET; LEIPOMATUOTTEET

19 RYHMÄ VILJASTA, JAUHOISTA, TÄRKKELYKSESTÄ TAI MAIDOSTA VALMISTETUT TUOTTEET; LEIPOMATUOTTEET 9 9 RYHMÄ VILJASTA, JAUHOISTA, TÄRKKELYKSESTÄ TAI MAIDOSTA VALMISTETUT TUOTTEET; LEIPOMATUOTTEET Huomautuksia. Tähän ryhmään eivät kuulu: a) elintarvikevalmisteet (lukuun ottamatta nimikkeen 902 täytettyjä

Lisätiedot

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Hei herätys! Aamupala käynnistää päivän Yöllä energiavarastot on nukuttu loppuun ja tyhjällä vatsalla on lounaaseen liian pitkä aika. Aamupala auttaa tasaamaan päivän syömiset.

Lisätiedot

Parhaat Glögireseptit

Parhaat Glögireseptit Parhaat Glögireseptit Out of home MARLI GLÖGI -RESEPTIT Glögipunasipulit Glögi-puolukka ruisleipäset Jouluinen punakaalilisäke Panna cotta ja makea siirappi Glögiomenat ja kanelinen ranskankerma GLÖGIPUNASIPULIT

Lisätiedot

Maalla on mukavaa. Euroopan komissio Maatalous ja maaseudun kehittäminen

Maalla on mukavaa. Euroopan komissio Maatalous ja maaseudun kehittäminen Maalla on mukavaa Euroopan komissio Maatalous ja maaseudun kehittäminen Europe Direct -palvelu auttaa sinua löytämään vastaukset EU:hun liittyviin kysymyksiisi. Yhteinen maksuton palvelunumero (*) : 00

Lisätiedot

KUNNON RUOKAA NUORILLE URHEILIJOILLE

KUNNON RUOKAA NUORILLE URHEILIJOILLE KUNNON RUOKAA NUORILLE URHEILIJOILLE Liikuntavammojen Valtakunnallinen Ehkäisyohjelma OMIEN RUOKAILUTOTTUMUSTEN ARVIOINTI Toteutuuko seuraava? Merkitse rasti, jos asia sinun kohdallasi toteutuu 5(-7) ruokailutapahtumaa:

Lisätiedot

Juustoinen katkarapusalaatti. Kastike 1/2 prk (à 400 g) Valio turkkilaista jogurttia 2 1/2 rkl makeaa chilikastiketta

Juustoinen katkarapusalaatti. Kastike 1/2 prk (à 400 g) Valio turkkilaista jogurttia 2 1/2 rkl makeaa chilikastiketta Juustoinen katkarapusalaatti 5-6 annosta 150 g katkarapuja 1/2 pak (à 350 g) Valio Polar täyteläinen juustoa 400 g makeaa melonia 1/2 pak kevätsipulia tai n. 1 dl ruohosipulia 1 ruukku jääsalaattia Kastike

Lisätiedot

Tiedelimsa. Vedestä saadaan hapotettua vettä lisäämällä siihen hiilidioksidia, mutta miten hiilidioksidi jää nesteeseen?

Tiedelimsa. Vedestä saadaan hapotettua vettä lisäämällä siihen hiilidioksidia, mutta miten hiilidioksidi jää nesteeseen? Vedestä saadaan hapotettua vettä lisäämällä siihen hiilidioksidia, mutta miten hiilidioksidi jää nesteeseen? TAUSTAA Moni ihminen lapsista aikuisiin saakka on varmasti joskus pohtinut hiilidioksidiin liittyviä

Lisätiedot

Tiedätkö mitä haukkaat? katso pakkausmerkinnöistä. Hyviä valintoja. pakkauksia lukemalla

Tiedätkö mitä haukkaat? katso pakkausmerkinnöistä. Hyviä valintoja. pakkauksia lukemalla Hyviä valintoja pakkauksia lukemalla Ravintosisältötaulukko Ravintosisältötaulukossa ilmoitetaan paljonko elintarvike sisältää - ravintoaineita sataa grammaa (100 g) tai - nesteiden kohdalla sataa millilitraa

Lisätiedot

Ruokapäiväkirjaa pidetään: Ruokapäiväkirjan täyttäjä: puhelinnumero:

Ruokapäiväkirjaa pidetään: Ruokapäiväkirjan täyttäjä: puhelinnumero: CHFRH_v2 Liite 1. RUOKAPÄIVÄKIRJA Täytetään kotona Lomake tarkistettu: Tutkittavan tunnus: Lapsen nimi: Ruokapäiväkirjan täyttäjä: puhelinnumero: Ruokapäiväkirjaa pidetään: Otathan yhteyttä, jos joku päivistä

Lisätiedot

Kahvihammasta kolottaa

Kahvihammasta kolottaa Kahvihammasta kolottaa Tumma suklaa ja appelsiini ne yhteen sopii ja niin sopii myös pähkinäinen kolumbialainen kahvi. Makuyhdistelmä suorastaan kaipaa kolumbialaisen kahvin pehmeyttä ja hienoista hedelmäisyyttä.

Lisätiedot