Mistähän tulee... Maito? Euroopan komissio Maatalous ja maaseudun kehittäminen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mistähän tulee... Maito? Euroopan komissio Maatalous ja maaseudun kehittäminen"

Transkriptio

1 Mistähän tulee... Maito? Euroopan komissio Maatalous ja maaseudun kehittäminen

2 Europe Direct -palvelu auttaa sinua löytämään vastaukset EU:hun liittyviin kysymyksiisi. Yhteinen maksuton palvelunumero (*) : (*) Jotkin matkapuhelinoperaattorit eivät salli pääsyä alkuisiin numeroihin, tai niistä voidaan laskuttaa. Suuri määrä muuta tietoa Euroopan unionista on käytettävissä internetissä Europa-palvelimen kautta (http://europa.eu). Luettelointitiedot ovat teoksen lopussa. Luxemburg: Euroopan unionin julkaisutoimisto, 2010 ISBN doi: /17549 Euroopan unioni, 2010 Tekstin jäljentäminen on sallittua, kunhan lähde mainitaan. Kuvitus : Véronique Hariga - Printed in Belgium PAINETTU UUSIOPAPERILLE

3 Mistähän tulee... Maito? 3... sekä voi, juusto, jogurtti, kerma ja jäätelö.

4 Mistähän tulee... Maito? Yleensä Suomessa juodaan lehmänmaitoa. Maitoa saadaan kuitenkin myös vuohista, lampaista ja vaikkapa aaseista. 4 Lehmät lypsetään kahdesti päivässä (aamulla ja illalla) lypsykoneella. Lypsy vaatii huolellista hygieniaa. Yksi lehmä tuottaa päivässä keskimäärin 22 litraa maitoa, isoilla tiloilla usein paljon enemmänkin.

5 Maitoauto hakee maidon tilalta ja vie sen meijeriin käsiteltäväksi. 5 Maito on hyvin terveellistä, sillä siinä on esimerkiksi kalsiumia, laktoosia, proteiineja ja vitamiineja. Maito onkin keholle kultakaivos! Jotta maitoon ei muodostuisi mikrobeja, se on lämpökäsiteltävä. Näin se säilyy paremmin. Maitoa voidaan käsitellä eri tavoin. Näin saadaan erityyppistä maitoa.

6 Tiedätkö, minkälaista erilaista maitoa on olemassa? 6 Raakamaito Raakamaito on vastalypsettyä maitoa, joka jäähdytetään heti lypsyn jälkeen (4 C). Pieneliöt eli mikro-organismit eivät kuole kylmässä, mutta kylmä estää niiden lisääntymisen. Ennen kuin raakamaitoa juodaan, se pitäisikin ehdottomasti keittää. Pastöroitu maito Kun maito pastöroidaan, sitä kuumennetaan 15 sekuntia 75 C:ssa, jonka jälkeen se jäähdytetään. Kun maitoa kuumennetaan tällä tavoin, se säilyttää alkuperäisen makunsa, mutta kaikki taudinaiheuttajat (eli terveydelle vaaralliset mikrobit) kuolevat. Pastöroinnin keksi Louis Pasteur, josta nimi juontaa juurensa. Iskukuumennettu maito (UHT-maito) Useissa maissa tämä on yleisin maitolaji. Maitoa kuumennetaan 3 sekuntia noin 140 C:ssa, jonka jälkeen se jäähdytetään heti. Hyvin korkea lämpötila tuhoaa kaikki haitalliset mikrobit.

7 Täysmaito? Kevytmaito? Rasvaton maito? Maidossa on myös rasvaa, ja rasvaprosentti määrittää, minkätyyppisestä maidosta on kyse. Miten maitoon sitten saadaan aina sama rasvaprosentti (eli miten rasvapitoisuus vakioidaan)? Se on hyvin helppoa: maito vain laitetaan laitteeseen, jota kutsutaan separaattoriksi. Rasva erotetaan maidosta separoimalla, jonka jälkeen maitoon lisätään rasvaa sen mukaan, kuinka korkea rasvaprosentti halutaan. Tällä tavoin rasvapitoisuudesta saadaan aina sama. Täysmaito sisältää 35 grammaa rasvaa litrassa maitoa (eli rasvaprosentti on 3,5 %) Kevytmaito sisältää 15grammaa rasvaa litrassa maitoa (eli rasvaprosentti on 1,5 %) Rasvaton maito sisältää enintään 5 grammaa rasvaa litrassa maitoa (eli rasvaprosentti on enintään 0,5 %) Kun katselet maitopurkkeja seuraavalla kerralla kauppareissulla vanhempiesi kanssa, huomaat varmasti eron! 7 Heittäytykäämme hetkeksi kreikkalaiseen mytologiaan ja tarinaan, jossa Zeuksen poika Herakles kohtaa ensimmäisen kerran äitipuolensa Heran. Nälkäinen vauva rupeaa imemään Heran rintaa, jolloin taivaan täyttää maitosuihku. Näin syntyi Linnunrata, jota useissa kielissä nimitetäänkin maitoiseksi tieksi (esimerkiksi englanniksi Milky Way).

8 Mistähän tulee... Voi? Tiesitkö, että voita on valmistettu jo ainakin vuotta ja että roomalaiset käyttivät sitä myös lääkkeenä? Mutta miten voita oikein valmistetaan? Keltainen kerros pestään ja sitä vatkataan, jolloin se saa notkean koostumuksen: siitä tulee voita. 8 Se on helppoa: ensin rasva separoidaan maidosta, ja sen jälkeen rasva kirnutaan. Rasva jakautuu kahteen osaan eli yläpuoliseen kelluvaan keltaiseen osaan ja alapuoliseen valkoiseen nesteeseen, jota kutsutaan kirnupiimäksi.

9 Yhden voikilon valmistamiseen tarvitaan noin 22 litraa lehmänmaitoa! 9 Oletko huomannut, että jos voita lämmittää pannulla, muodostuu paljon pieniä kuplia? Voin sisältämä vesi haihtuu tällä tavoin. Ranskassa Rouen-nimisessä kaupungissa Normandiassa on katedraali, jonka torneista yksi on nimeltään Voitorni. Osaatko arvata miksi? Kun torni rakennettiin 1500-luvulla, osa rahoista saatiin almuista, joita ihmiset maksoivat saadakseen käyttää voita paaston aikaan (joka siis oli tuolloin kiellettyä).

10 Mistähän tulee... Jogurtti? Jogurttia valmistetaan... mistäpä muusta kuin maidosta! Jogurttia valmistetaan pastöroidusta maidosta, joka on jäähdytetty noin 45 C:een. Maitoon lisätään kahta maitohappobakteeria, jotka ovat Lactobacillus bulgaricus ja Streptococcus thermophilus. 10 Vaikka bakteereilla on vaarallisen kuuloiset nimet, ne ovat itse asiassa hyvin hyödyllisiä, sillä ne käynnistävät maidon muodonmuutoksen: ensimmäinen antaa jogurtille happamuutta ja toinen sen maun. Kuten varmaan tiedätkin, jogurtteja on kahdenlaisia: lusikoitavia ja juotavia. Ero syntyy valmistusvaiheessa.

11 Juotava jogurtti: sen jälkeen kun bakteerit on lisätty, tuotetta lämmitetään hieman, jotta bakteerit lähtevät kehittymään. Jonkin ajan kuluttua valmiste jäähdytetään, sitä ravistellaan ja jogurtti laitetaan purkkeihin. Lusikoitava jogurtti: tuote laitetaan purkkiin ennen lämmittämistä ja jäähdyttämistä, eikä sitä missään nimessä saa ravistella. 11 Molempiin jogurtteihin voidaan tietysti lisätä hedelmiä maun vuoksi. Helppoa vai mitä? Lisää mielenkiintoista tietoa: Kuka keksi jogurtin teollisen valmistusprosessin?... Isaac Carasso. Hän oli lääkäri ja asui Barcelonassa. Carasso määräsi nuorille vatsavaivoista kärsineille potilaille jogurttia, minkä vuoksi sitä myytiin apteekissa. Sittemmin hän teollisti jogurtin tuotannon.

12 Mistähän tulee... Juusto? Oikeastaan meidän pitäisi puhua juustoista! Maailmassa on tuhansia erilaisia juustoja. On kovia juustoja ja pehmeitä juustoja, voileipäjuustoja ja kermajuustoja. Juustoja valmistetaan lehmän-, lampaan-, vuohen- tai puhvelinmaidosta. Juustoja valmistetaan lähes aina samalla tavalla vaihe: juoksettaminen Koska maito on nestemäistä, siihen on lisättävä juoksutetta ja hapatetta, jotta siitä saadaan kiinteä tuote. Juoksute on luontainen tuote, jota saadaan märehtijöiden mahasta. Hapate (bakteereita tai hiivoja) antaa juustolle sen erityisen maun. Kun juoksute lisätään maitoon, maito jakautuu kahteen osaan, jotka ovat: juustomassa (kiinteä osa) hera (nestemäinen osa) 2. vaihe: heran erotus Tässä vaiheessa juustomassa erotetaan herasta. Tämä tapahtuu itsestäänkin, mutta koska prosessi on hyvin hidas, maitoa hämmennetään.

13 3. vaihe: muotitus Muotituksella juustoon saadaan haluttu muoto. Juustomassa laitetaan rei'itettyihin muotteihin, kun siinä on vielä hieman heraa jäljellä. Suola lisätään usein vasta tämän vaiheen jälkeen. Suola joko hierotaan juuston pinnalle tai juustot upotetaan suolaveteen. 4. vaihe: kypsytys Juustoa säilytetään sen jälkeen muutamista päivistä useisiin kuukausiin juustokellareissa, joiden lämpötilaa, ilman kosteutta ja ilmanvaihtoa säädellään. Kun juusto kypsyy, sen maku kehittyy. 13 Osaatko arvata missä Euroopan unionin maassa syödään eniten juustoa? Kreikassa (veikkasitko itse jotain muuta maata?) Tiedätkö, mikä teos seuraavassa on kyseessä? "Sitten Polyfemos lypsi kutut ja lampaat. Puolet maidosta hän säästi juodakseen sen myöhemmin illalla, lopusta hän teki juustoa."... Teos on Homeroksen Odysseia (noin 800 vuotta eaa) (teoksesta Odysseia lapsille ). Eli jo tuolloin valmistettiin juustoa! Ylimääräisestä maidosta tehtiin juustoa jo antiikin aikaan, sillä jääkaappeja ei ollut.

14 Mistähän tulee... Kerma? Kuten kaikki muutkin maitotuotteet, kerma saadaan erottamalla rasva maidosta (eli kerma kuoritaan ). Jotta kermaan ei jäisi haitallisia bakteereita, se pastöroidaan. 14

15 Bakteerien lisääminen Aivan oikein, myös kermaan lisätään hyviä bakteereita, jotka antavat kermalle sen hyvän maun ja sakeuttavat sen. 15 Lopuksi kerma purkitetaan. Sitten vain etsimään maukkaita reseptejä! Oletko jo muuten vatkannut kermavaahtoa? Se on hyvin helppoa: tarvitset 5 dl kuohu- tai vispikermaa (kevytkerma ei käy), jota on säilytetty jääkaapissa tunnin verran. Kaada sitten kerma kulhoon ja vatkaa sitä sähkövatkaimella. Lisää vähitellen tomusokeria noin 30 grammaa. Maku saa varmasti sinut lipomaan huuliasi! Älä kuitenkaan syö vatsaasi kipeäksi!

16 Mistähän tulee... Jäätelö? Jäätelöä valmistetaan sekoittamalla eri aineksia, muun muassa seuraavia: maitoa, sokeria, maitorasvaa sekä stabilisointi- ja emulgointiaineita (nämä kaksi viimeksi mainittua ovat yleensä kasviperäisiä tuotteita, ja ne saavat aikaan jäätelön pehmeän rakenteen). Sekoittaminen Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään. 16 Emulgointiaineet Sokeri Stabilointiaineet Maito Maitorasva Pastörointi Muistathan, että maito pastöroidaan? Sama pastöroinnin periaate pätee jäätelöönkin: aineksia kuumennetaan, jottei niihin jäisi haitallisia taudinaiheuttajia.

17 Pakastaminen Tässä vaiheessa seos muuttuu vaahtomaiseksi. Seos jäädytetään -4 C:een. Tämän jälkeen lisätään eri maut tai hedelmät. Pakkaaminen ja varastointi Jäätelö laitetaan rasioihin (rasiat voivat olla muovia tai pahvia) ja jäädytetään uudestaan tällä kertaa tosin -40 C:een! Sen jälkeen valmiit tuotteet varastoidaan pakastimiin, jotka eivät ole ihan niin kylmiä. 17 Tiesitkö, että jo Rooman keisarit tarjosivat vierailleen eräänlaista sorbettia, joka tehtiin vuoristosta haetusta jäästä ja maustettiin hunajalla ja hedelmillä? Hyvä tietää Sorbeteissa ei ole maitotuotteita, vaan ne ovat sekoitus vettä, sokeria ja hedelmiä.

18 4 Mistähän tulee... Maito? 8 Mistähän tulee... Voi? 10 Mistähän tulee... Jogurtti? 12 Mistähän tulee... Juusto? 14 Mistähän tulee... Kerma? 16 Mistähän tulee... Jäätelö?

19 Euroopan komissio Luxemburg: Euroopan unionin julkaisutoimisto s. 21 cm x 21 cm ISBN doi: /17549 Tämä julkaisu on ainoastaan tiedotusluonteinen eikä oikeudellisesti sitova.

20 Oletko kenties jo miettinyt, millaista erityyppistä maitoa on olemassa? Tahtoisitko tietää, miten valmistetaan voita, juustoa, jogurttia, kermaa tai jäätelöä? Aukaise siinä tapauksessa nopsaan tämä kirjanen, niin löydät yksinkertaiset vastaukset kysymyksiisi! KF FI-C Euroopan komissio Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto ISBN doi: /17549

TIETOA MAIDOSTA JA RAVITSEMUKSESTA

TIETOA MAIDOSTA JA RAVITSEMUKSESTA TIETOA MAIDOSTA JA RAVITSEMUKSESTA Toimitus Ulla-Marja Urho Marraskuu 2007 13. uudistettu painos Julkaisija Maito ja Terveys ry LUKIJALLE Kansalliset ravitsemussuositukset antavat suuntaviivat maan ravitsemus-

Lisätiedot

Tietoa murrosiästä ja muuta mukavaa

Tietoa murrosiästä ja muuta mukavaa Kaikki, mitä olet aina halunnut tietää, mutta et ole kehdannut kysyä! Ota selvää kaikesta, mitä olet aina halunnut tietää oli sitten kyseessä sinä itse, kaverit, murrosikä tai kuukautiset! Tietoa murrosiästä

Lisätiedot

KASVIÖLJYISTÄ MARGARIINEIHIN

KASVIÖLJYISTÄ MARGARIINEIHIN KASVIÖLJYISTÄ MARGARIINEIIN Margariini on suosituin ja käytetyin ravintorasva Suomessa. Jo kaksi kolmesta kansalaisesta levittää leivällensä margariinia ja käyttää sitä ruoanlaitossa ja leivonnassa. Myös

Lisätiedot

Hygieniamateriaalin tekijät: Heidi Heikkinen Heidi Jutila Markus Hjelt Anne-Mari Kaapu Riikka Kuningas Lenita Pihlaja Heli Salonen

Hygieniamateriaalin tekijät: Heidi Heikkinen Heidi Jutila Markus Hjelt Anne-Mari Kaapu Riikka Kuningas Lenita Pihlaja Heli Salonen Hygieniaosaaminen Sisältö MATERIAALIN KÄYTTÄJÄLLE... 4 1 MITÄ ELINTARVIKEHYGIENIA ON JA MIKSI SITÄ TARVITAAN?... 5 1.1 JOHDANTO... 5 1.2 LAKI... 6 1.3 ELINTARVIKEHUONEISTO... 8 1.4 HELPOSTI PILAANTUVAT

Lisätiedot

Deliciously Ella. Ella Woodward. Hyvän olon ruokaa ilman gluteenia ja sokeria. Suomennos Jenna Yli-Knuuttila. Werner Söderström Osakeyhtiö Helsinki

Deliciously Ella. Ella Woodward. Hyvän olon ruokaa ilman gluteenia ja sokeria. Suomennos Jenna Yli-Knuuttila. Werner Söderström Osakeyhtiö Helsinki Deliciously Ella Hyvän olon ruokaa ilman gluteenia ja sokeria Ella Woodward Suomennos Jenna Yli-Knuuttila Werner Söderström Osakeyhtiö Helsinki Tämä kirja on omistettu kaikille blogini lukijoille, jotka

Lisätiedot

Tietoa vanhemmille lehmänmaitoallergiasta. Makuannoksista yksivuotiaan ruokaan

Tietoa vanhemmille lehmänmaitoallergiasta. Makuannoksista yksivuotiaan ruokaan Tietoa vanhemmille lehmänmaitoallergiasta Makuannoksista yksivuotiaan ruokaan Tästä esitteestä Jotta lapsi alkaa vähitellen syömään samaa ruokaa kuin muu perhe, positiiviset maistelukokemukset ja pienet

Lisätiedot

Tee sitoumus! Euroopan komissio

Tee sitoumus! Euroopan komissio Tee sitoumus! Euroopan komissio Europe Direct -palvelu auttaa sinua löytämään vastaukset EU:hun liittyviin kysymyksiisi Yhteinen maksuton palvelunumero (*): 00 800 6 7 8 9 10 11 (*) Jotkut matkapuhelinoperaattorit

Lisätiedot

Yksityisoikeus tunnetuksi

Yksityisoikeus tunnetuksi Euroopan oikeudellinen verkosto (siviili- ja kauppaoikeus) Yksityisoikeus tunnetuksi Tervetuloa Internetsivustollemme, jolla esitellään uusi hanke oikeussuojan saatavuuden lisäämiseksi EU:ssa Europe Direct

Lisätiedot

Murheita maidosta Elina Hytönen

Murheita maidosta Elina Hytönen Murheita maidosta Elina Hytönen Maidosta on tullut terveysriski. Se aiheuttaa allergioita, limaisia infektioita ja astmaa, aknea, sydäntauteja, hedelmättömyyttä, diabetesta, syöpiä kuten eturauhasen ja

Lisätiedot

Johdanto. Hiihtäjäpoikani Jan-Eric Sundqvist (19 vuotta). Armeijassa arvostetaan. urheilua!

Johdanto. Hiihtäjäpoikani Jan-Eric Sundqvist (19 vuotta). Armeijassa arvostetaan. urheilua! Christerin ravintouutisia numero 33, kesä-heinäkuu 2008 Kirjoittaja: christer sundqvist, FT Tämä on lähes 100-sivuinen kooste kesä-heinäkuun mielenkiintoisimmista ravitsemukseen liittyvistä aiheista. Christerin

Lisätiedot

KETOOSIDIEETTI KETOOSIDIEETIN ALOITUS

KETOOSIDIEETTI KETOOSIDIEETIN ALOITUS 1 KETOOSIDIEETTI Kiinteän ja rasvattoman unelmavartalon saavuttaminen ei ole ikinä ollut niin helppoa kuin tässä artikkelissa kerrottujen menetelmien käyttöönottamisen jälkeen. Lihakset kasvavat, läskit

Lisätiedot

EU:n sosiaaliturvasäännökset

EU:n sosiaaliturvasäännökset Päivitetty 2010 EU:n sosiaaliturvasäännökset Euroopan unionissa liikkuvien henkilöiden oikeudet VUOTTA EU:n sosiaaliturvan yhteensovittamista Euroopan komissio EU:n sosiaaliturvasäännökset Euroopan unionissa

Lisätiedot

Käsikirja Nutris Standard Plus Active PRO NUTRIS. Ruoka Liikunta Minä Paino. Syö oikein - saavuta tavoitepainosi tietokoneen avulla. www.nutris.

Käsikirja Nutris Standard Plus Active PRO NUTRIS. Ruoka Liikunta Minä Paino. Syö oikein - saavuta tavoitepainosi tietokoneen avulla. www.nutris. Käsikirja Nutris Standard Plus Active PRO Ruoka Liikunta Minä Paino Syö oikein - saavuta tavoitepainosi tietokoneen avulla NUTRIS www.nutris.fi Tämän käsikirjan omistaa:... Sarjanumero: SN _ (Numero löytyy

Lisätiedot

dieetti reseptit Mimi Spencer ja tri Sarah Schenker RUOKAOHJEET ALKUPERÄISEEN TRI MICHAEL MOSLEYN 5:2-DIEETTIIN

dieetti reseptit Mimi Spencer ja tri Sarah Schenker RUOKAOHJEET ALKUPERÄISEEN TRI MICHAEL MOSLEYN 5:2-DIEETTIIN dieetti reseptit Mimi Spencer ja tri Sarah Schenker 150 maukasta ja vähäkalorista kevytpaastopäivän ateriaa RUOKAOHJEET ALKUPERÄISEEN TRI MICHAEL MOSLEYN 5:2-DIEETTIIN Sisällys Esipuhe Tohtori Michael

Lisätiedot

Lifeplus BODYSMART SOLUTIONS Elämäntapaohjelma

Lifeplus BODYSMART SOLUTIONS Elämäntapaohjelma Lifeplus BODYSMART SOLUTIONS Elämäntapaohjelma 2 Lifeplus BODYSMART SOLUTIONS Tervetuloa BODYSMART-ohjelmaan Usein uutisissa meitä varoitellaan kasvavasta vyötärönympäryksestä. Amerikkalaisissa New England

Lisätiedot

Arjan Leivontanurkka 18.2.2009: vastauksia kysymyksiin

Arjan Leivontanurkka 18.2.2009: vastauksia kysymyksiin Arjan Leivontanurkka 18.2.2009: vastauksia kysymyksiin Miksi pullapitkoni vain leviää nostettaessa eikä nouse niin kuin pitää, onko taikina liian löysää? T: jauhopeukalo (2009.02.16 09:57:27) Voi olla

Lisätiedot

SELKOESITE RUOKAVALIO- OPAS. Ohjeita Parkinsonin tautia sairastavalle

SELKOESITE RUOKAVALIO- OPAS. Ohjeita Parkinsonin tautia sairastavalle SELKOESITE RUOKAVALIO- OPAS Ohjeita Parkinsonin tautia sairastavalle SELKOESITE Ruokavalio-opas Ohjeita Parkinsonin tautia sairastavalle 2014 Marjaana Puustinen TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Materiaali

Lisätiedot

Leivo kokojyväjauhoilla

Leivo kokojyväjauhoilla Leivo kokojyväjauhoilla Johdanto...3 Kokojyväjauhon perusominaisuudet...4 Reseptejä...6 Puurot ja myslit...6 Pikapuuro 2 henkilölle...6 Tuorepuuro...6 Marjapöperö...6 Mysli...7 Suolaiset leivonnaiset...8

Lisätiedot

Direktiivi sopimattomista kaupallisista menettelyistä

Direktiivi sopimattomista kaupallisista menettelyistä EUROOPAN KOMISSIO Direktiivi sopimattomista kaupallisista menettelyistä Uusi laki estää sopimattoman menettelyn kuluttajia kohtaan Direktiivi sopimattomista kaupallisista menettelyistä Uusi laki estää

Lisätiedot

Tämä selittyy yleensä jogurtin valmistustavasta. Tärkeitä seikkoja joita on otettava huomioon jogurttia valmistettaessa ovat:

Tämä selittyy yleensä jogurtin valmistustavasta. Tärkeitä seikkoja joita on otettava huomioon jogurttia valmistettaessa ovat: ProB4 jogurtista ei tule kiinteää. Mistä se johtuu? Tämä selittyy yleensä jogurtin valmistustavasta. Tärkeitä seikkoja joita on otettava huomioon jogurttia valmistettaessa ovat: - jogurttipakkauksen säilytys

Lisätiedot

Ensimmäinen ruokavuosi

Ensimmäinen ruokavuosi Ensimmäinen ruokavuosi Työryhmä: Tuija Pusa, ravitsemusasiantuntija, THM, Suomen Sydänliitto Anna Kara, ETK Kirsi Pietiläinen, dosentti, LT, ETM Toimitus: YTM, toimittaja Virve Järvinen Asiantuntijat:

Lisätiedot

Niksejä ja neuvoja turvalliseen ruoanlaittoon

Niksejä ja neuvoja turvalliseen ruoanlaittoon Niksejä ja neuvoja turvalliseen ruoanlaittoon SELKOESITE 1 Sisällys Ruoka on ilomme... 3 Näin teet ruokaa turvallisesti... 4 Säilytä ruokia oikeassa lämpötilassa... 7 Ruoka-aineilla on eri säilyvyysajat...

Lisätiedot

Mitä kaikkea elintarvikkeen pakkaus kertoo?

Mitä kaikkea elintarvikkeen pakkaus kertoo? Mitä kaikkea elintarvikkeen pakkaus kertoo? SELKOESITE 1 Sisällys Mitä pakkaus kertoo... 3 Elintarvikkeen nimi... 4 Mistä elintarvike on valmistettu... 5 Päiväysmerkinnät... 7 Mistä elintarvike on peräisin...

Lisätiedot

Namibialainen keittokirja

Namibialainen keittokirja H e l i K u u s i p a l o Namibialainen Suomi-Namibia-Seura Keittokirja namibia Epata Sesfontein Oranjemund Atlantti Angola Sambia Botswana Etelä-Afrikka Lüderitz Swakopmund Maltahohe Bethanien Karasburg

Lisätiedot

www.2010againstpoverty.eu 2010againstpoverty@ec.europa.eu

www.2010againstpoverty.eu 2010againstpoverty@ec.europa.eu KE-80-09-930-FI-C www.2010againstpoverty.eu 2010againstpoverty@ec.europa.eu Oletko kiinnostunut työllisyys-, sosiaali- ja tasa-arvoasioista vastaavan pääosaston julkaisuista? Voit ladata ne tai rekisteröityä

Lisätiedot

Väitöskirjan synty elämää kahden tutkimuskulttuurin välissä

Väitöskirjan synty elämää kahden tutkimuskulttuurin välissä lektiot Väitöskirjan synty elämää kahden tutkimuskulttuurin välissä HELI HARRIKARI Väitöksenalkajaisesitelmä Helsingin yliopistossa 18. marraskuuta 2000 Tämä väitöstilaisuus on väärässä kontekstissa. Väitöksen

Lisätiedot

LUONNOLLINEN JA TEHOKAS. LÄÄKÄRI Tätä et tiennyt vedestä. DETOX SMOOTHIE Superhyvää kurkusta ja puhdistavista yrttiuutteista. Uusi ihonhoitosarja

LUONNOLLINEN JA TEHOKAS. LÄÄKÄRI Tätä et tiennyt vedestä. DETOX SMOOTHIE Superhyvää kurkusta ja puhdistavista yrttiuutteista. Uusi ihonhoitosarja Nr 05 Toukokuu 2012 Uusi ihonhoitosarja LUONNOLLINEN JA TEHOKAS LÄÄKÄRI Tätä et tiennyt vedestä DETOX SMOOTHIE Superhyvää kurkusta ja puhdistavista yrttiuutteista SISÄLTÖ PÄÄKIRJOITUS 6Uusi EQ-ihonhoitosarja

Lisätiedot

1. Pohjoismaiset elintarvikkeet 2. Vuodenaikojen mukaista ruokaa 3. Keittiö täynnä koneita 4. Ruokakilometrit 5. Enemmän kananmunia vähemmän

1. Pohjoismaiset elintarvikkeet 2. Vuodenaikojen mukaista ruokaa 3. Keittiö täynnä koneita 4. Ruokakilometrit 5. Enemmän kananmunia vähemmän 1. Pohjoismaiset elintarvikkeet 2. Vuodenaikojen mukaista ruokaa 3. Keittiö täynnä koneita 4. Ruokakilometrit 5. Enemmän kananmunia vähemmän naudanlihaa 6. Pohjoismaiset maut 7. Uusi pohjoismainen ruokakulttuuri

Lisätiedot

Kirsi-Maria Vakkilainen. Iloa tutkimisesta

Kirsi-Maria Vakkilainen. Iloa tutkimisesta Kirsi-Maria Vakkilainen Iloa tutkimisesta Tekijät, Opetushallitus ja Taloudellinen Tiedotustoimisto Piirroskuvat tekstissä Taitto ja monistuspohjien kuvitus Jukka Nikkonen Pirjo Nylund ISBN 952 9876 52

Lisätiedot

1/2004 KULUTUSMAITOASETUKSEN VALVONTAOHJE

1/2004 KULUTUSMAITOASETUKSEN VALVONTAOHJE 1/2004 KULUTUSMAITOASETUKSEN VALVONTAOHJE Kulutusmaitoasetuksen valvontaohje Elintarvikevirasto 29.3.2004 29.3.2004 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO...3 2. KULUTUKSEEN TARKOITETTUJA MAITOJA KOSKEVA ASETUS...3

Lisätiedot