TURENGIN YHTEISKOULU VALINNAISAINEET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TURENGIN YHTEISKOULU VALINNAISAINEET 2014-15"

Transkriptio

1 TURENGIN YHTEISKOULU VALINNAISAINEET

2 Turengin yhteiskoulussa oppilailla on valittavissa 8. ja 9. luokkaa varten valinnaisaineita. 8. luokalla valinnaisaineita on keskimäärin 7 tuntia viikossa ja 9. luokalla 6 tuntia. Turengin yhteiskoulussa valinnaisaineet muodostuvat seuraavasti: 8. luokalle valitaan kolme (3) pitkää valinnaisainetta, joita jokaista opiskellaan keskimäärin 2 tuntia viikossa. Joistain valinnaisaineista voit jo valita ryhmän, joka jatkuu myös 9. luokan ajan. Lyhyitä valinnaisaineita valitaan yksi (1). Lyhyttä valinnaisainetta on keskimäärin tunti viikossa. 9. luokalle valitaan lukuvuodeksi yksi (1) pitkä valinnaisaine, jota opiskellaan keskimäärin 2 tuntia viikossa. Joistain aineista on muodostettu kahden lyhyemmän kurssin paketti. Oppilaan on valittava sellainen aine, jota hänellä ei jo ole! Jos olet valinnut viime vuonna 8.-9.lk:n ( pitkän ) kotitalouden, tekstiilityön, teknisen työn, liikunnan, musiikin tai kuvataiteen, sinulla on tämä aine jo valittuna ensi vuodelle. Pitkät valinnaisaineet arvioidaan arvosanoin Lyhyet valinnaisaineet arvioidaan sanallisesti hyväksytty hylätty.

3 8. LK PITKÄT VALINNAISAINEET Deutsch macht Spaß! Saksan kieli ja kulttuuri, B2- kieli 8.-9.lk Saksan kielessä saat perusvalmiudet ymmärtää ja puhua tavallisissa arkielämän tilanteissa käytettävää kieltä. Opit käyttämään saksan kieltä paljon suullisesti sekä ymmärtämään kuulemaasi kieltä. Harjaannut kirjoittamaan pieniä viestejä (esim. sähköposti, kortti) ja muita lyhyitä tuotoksia. Tutustut saksaa puhuvien maiden maantietoon, paikallisiin tapoihin ja kulttuuriin. Bonjour! Ranskan kieli ja kulttuuri, B2-kieli 8.-9.lk Ranskan valinnaisaineessa on tavoitteena saavuttaa

4 perustaidot ranskan kielessä. Opintojen aikana opit ymmärtämään kuulemaasi ranskan kieltä ja puhumaan sitä arkielämän tilanteissa. Tunneilla tehdään paljon suullisia harjoituksia ja harjoitellaan ääntämistä. Tutustut myös ranskankielisten maiden maantietoon, kulttuuriin ja tapoihin. 9. luokalla tutustut esimerkiksi Pariisin nähtävyyksiin. Здравствуйте! Venäjän kieli ja kulttuuri, B2-kieli lk Venäjän kielessä tavoitteena ovat kirjalliset ja suulliset perustaidot. Perustana venäjän opiskelussa on kyrillisten kirjainten oppiminen. Ääntämisen harjoittelulla on myös keskeinen asema. Totutellaan myös ymmärtämään venäläistä puhetta sekä tuottamaan itsekin tekstiä. Kielen oppiminen ei ole yksistään itsetarkoitus, vaan sen lisäksi opitaan tuntemaan venäläistä kulttuuria ja tapoja. Draamaa! Ilmaisutaito ja teatteri, 8.-9.lk Jos pidät esiintymisestä ja olet kiinnostunut ilmaisutaidosta ja teatterista, saat tästä aineesta eväitä monipuoliseen ilmaisuun ja esiintymisvarmuuteen. Tunneilla pääset harjoittelemaan luovaa ilmaisua erilaisten pienten sketsien ja muiden improvisaatioharjoitusten avulla. Tutustut teatteritaiteen maailmaan ja saat kokeilla esimerkiksi lavastusta, käsikirjoittamista ja ohjaamista. Opit analysoimaan teatteriesityksiä ja valmistelemaan ryhmän kanssa omia esityksiä koulun juhliin. Luovuus, mielikuvitus, ilmaisun ilo ja itsetuntemus kehittyvät opintojen aikana.

5 Onnistu ommellen ja taitoa tulevaan, 8.-9.lk tai 8. lk -ompelua itselle esim. vaatteita tai muuta -tutustumista eri käsityötekniikoihin Villiinnytkö virkkauksesta? 9. lk -tilkkutöiden ja lastenvaatteiden ompelua -maton kutomista kangaspuilla -ompelua itselle tai omaan huoneeseen Ratkaisetko pehmolelun arvoituksen? Tekninen työ lk tai 8. lk 8. luokalla tehdään yksi yhteinen työ, syvennetään teknisen työn perustietoja ja -taitoja sekä harjoitellaan puuja metallityöstökoneiden oikeata ja turvallista käyttöä (opettajan valvonnan alaisena) omien suunnitelmien mukaisia tuotteita valmistettaessa. Kurssille on tyypillistä oppilaan asenteen ohjaaminen omatoimiseen työturvallisuudesta huolehtimiseen sekä ajattelun harjoittaminen omatoimiseen työskentelyn suunnitteluun ja toteuttamiseen. Rakentava ja realistinen ote oman työskentelyn kehittämiseen ja sen arviointiin on tärkeä osa oppimisprosessia. Tärkeää on, että oppilas tuottaa itse suunnitelman valmistamastaan tuotteesta, jonka hän valmistaa työturvallisesti ja oikeita työtapoja käyttäen. Uusina tekniikoina harjoitellaan mm. metallitöissä sorvausta, kulmahiomakoneen turvallista käyttöä ja takomista sekä puutöissä pyörösahan käyttöä. Lisäksi voidaan kerrata elektroniikan alkeita sekä valmistaa yksinkertaisia elektronisia laitteita.

6 9. luokalla oppilasta harjoitetaan kokonaisvaltaiseen työprosessiin: työn suunnittelu omien tarpeiden mukaan, työn valmistamisen hahmottaminen (miten/millä, mistä materiaalista, missä työjärjestyksessä, jne.) teknisen työpiirustuksen tuottaminen joko käsin tai tietokoneella piirtäen ja lopuksi tuotteen itsenäinen valmistaminen huolellisesti ja turvallisesti. Tavoitteena on saada oppilas asenteeltaan positiivisesti työhön suhtautuvaksi, hän tiedostaa vastuunsa ryhmässä ja osaa jo etukäteen ennakoida tulevat työmenetelmänsä. 9. luokalla syvennetään jo aikaisemmin opittuja taitoja käytettäessä koneita ja laitteita työn valmistuksessa. Kurssilla pyritään löytämään oppilaan vahvuuksia tukevia töitä esimerkiksi erikoistekniikoita käyttäen (lovileikkaus, sorvaus koristeveisto, pienoismallit, replikat, pintakäsittelyt, entisöinti, valutyöt, taonta, lasi/muovityöt, yhteisprojektit). Kuvataide lk tai 8. lk Piirustus-Maalaus (PIMA) Lyijykynäpiirustukset Hiilipiirustus - Onni Oja Terästerätyö - luovuustesti Vahaliidut - graffiti Tussipiirustus -sarjakuva Guassimaalaus kangaspahvipohjalle Työvihko luonnoksille, omille töille ja monisteille Elokuva: vaatetus 9. lk Plastinen ja sovellettu Grafiikka Painomemetelmät: - linopainanta - sabluunapainanta - monotypia Paperin värjäys Painokuva paitaan Kiinalainen kalligrafia Työvihko Elokuva: eläimet Kuvallinen viestintä

7 sommittelu Savimuovailu ja lasitukset Yhden pakopisteen perspektiivi Sisustussuunnittelu ja kodin esinemaailma Kollaasi Idoli Vaatesuunnittelu Sovelletun sommittelun tehtävä Työvihko Elokuva: esinemaailma Fotorealismi Kuvamontaasi Ryhmävalokuvaus ja järjestelmäkameran ja kamerajalan käytön opettelua Pimiötyöskentely: fotogrammi Levynkannen suunnittelu Oma aihe: akryylimaalaus Loppunäyttely koulun tiloissa: 7 työtä yläkoulun portfoliosta ja nimikyltti. Näyttelystä valitaan kuvataiteen stipendien saajat. Työvihko l Elokuva: värimaailma Syksyn satoa ja makuja maailmalta lk tai 8. lk - soveltavia aterioita monipuolisesti, 7. lk:n taitoja syventäen - suomalainen ruokakulttuuri - juhlaleivontaa 9. lk - kansainväliset keittiöt - leivontakurssi - ruokalistasuunnittelu ja lautasannokset Kotitalouden valinnaisopetuksessa nuori oppii arjen hallintaa tekemällä monipuolisia kotitalouden töitä. Aineessa ei ole teoriakokeita, vaan soveltavia käytännön tehtäviä. Yhteistyöja vuorovaikutustaidot kehittyvät ryhmätöissä.

8 Musiikki, 8.-9.lk tai 8.lk Oppilas voi halunsa mukaan keskittyä joko soittoon tai lauluun tai tehdä molempia. Musisoidaan selvät sävelet 8-9 -kirjan (valkoisen kirjan) mukaan. Musisointia bändisoittimilla, laulua, musiikinkuuntelutehtäviä mm. pop - musiikin ja elokuvamusiikin alueelta, Orff - soittimia ym. Opetellaan uusia kappaleita ja niihin sisältyviä ilmaisukeinoja. Harrasteliikuntakurssi tytöt/pojat, 8. lk Oppilas tutustuu uusiin liikuntalajeihin ja syventää eri liikuntalajien osaamistaan. Sisältö suunnitellaan yhdessä osallistujien kanssa. Tavoitteet pyritään saavuttamaan monipuolisin työtavoin ja oppilaskeskeisyyttä korostaen. Maa- ja metsätalous: Kotieläimet ja hyötykasvit, 8. lk Tutustumme suomalaisiin kotieläimiin, niiden hoitoon, hyötykäyttöön ja niistä sataviin tuotteisiin. Opiskelemme asioita mm. lypsy- ja lihakarjasta, siipikarjasta, sioista, hevosista ja lampaista. Hyötykasveista käsittelemme ravintona käytettäviä kasveja, kuten viljoja, vihanneksia ja hedelmiä. Tutustumme myös metsänhoitoon, puusta saataviin tuotteisiin ja metsän monikäyttöön. Työskentelyyn pyrimme liittämään mahdollisimman paljon käytännön töitä, maastoretkiä ja vierailuja. Sopii sinulle, joka olet kiinnostunut maaseudun elämästä ja elinkeinoista.

9 Historia: Juutalaisvainot, 8. lk Kurssi koostuu oppitunneista, aiheeseen liittyvistä elokuvista ja vierailumatkasta Helsinkiin synagogaan ja juutalaiseen kouluun. Kurssin aikana käydään läpi juutalaisuuden eri muotoja ja ilmenemistä eri aikakausina. Painopistealue kuitenkin juutalaisvainoissa vuosina eli holokaustissa. Tutustutaan myös juutalaisen kansan historiaan, kulttuuriin ja uskontoon. Yhteiskuntaoppi: "Yrittäjyyskurssi", 8. lk Toiminnallinen kurssi, jonka aikana "yrittäjämäisellä asenteella" vieraillaan lähiseudun yrityksissä ja tutustutaan yrittäjyyteen elämäntapana ja ammattina. Tietotekniikan peruskurssi, 8. lk Tavoitteena on, että oppilas oppii monipuoliset tietotekniset perustaidot. Tietotekniikan käsitteet, laitteen käyttö ja tiedon hallinta, tekstinkäsittely, taulukkolaskenta, perus kuvankäsittely, diaesitys ja internetin käyttö.

10 8. LK LYHYET VALINNAISAINEET Lemmikkieläimet Tutustumme monipuolisesti tuttuihin sekä vähän vieraampiin lemmikkieläimiin. Opiskelemme asioita niiden alkuperästä, erikoispiirteistä, lajityypillisistä ominaisuuksista, käyttäytymisestä sekä hoidosta. Lemmikkieläimistä käsittelemme mm. koiran, kissan, kanin, linnut, kalat, pikkujyrsijät, matelijat, sekä joukon uusia ja outoja lemmikkejä. Tunneilla käytetään monipuolisia työskentelytapoja sekä tehdään paljon itsenäisiä töitä. Sopii sinulle, joka olet kiinnostunut eläimistä ja niiden hoidosta. Tekninen työ Erikoistekniikoiden kurssi, jonka aihe määräytyy kulloisenkin oppilasryhmän yhteisiä toivomuksia huomioiden. Valittavia erikoistekniikoita voivat olla mm. - elektroniikkatyöt - korupuukko - kuparinpakotustyöt - valutyöt - taontatyöt - ongelmakeskeiset rakennusprojektit Kurssille voivat osallistua kaikki vähänkin teknistä työtä harrastaneet oppilaat.

11 Antiikin tarut ja myytit Kurssin aikana perehdytään antiikin Kreikan ja Rooman jumaltarustoihin esitelmien ja video- ja elokuva-analyysien avulla. Kurssin aikainen toiminta tapahtuu pääasiassa pienryhmissä/tiimeissä itsenäisenä työntekona. Maailmantilanne nyt - Yhteiskunta nyt! Kurssi koostuu oppitunneista ja pienistä esitelmistä/ ryhmätöistä/ tiimitöistä, joiden aiheissa käsitellään median avustuksella missä maailma "makaa nyt" ja missä yhteiskunnassa ollaan menossa nyt. Mahdollisia vierailukohteita kurssin aikana: eduskunta, kunnanvaltuuston kokous ja MTV3. Tukioppilaskurssi Kurssi käydään Mannerheimin lastensuojeluliiton tukioppilaiden peruskoulutuksen mukaisesti. Koulutuksessa harjoitellaan ryhmätyö- ja ihmissuhdetaitoja. Tutustutaan tukioppilastoiminnan perusteisiin ja eri muotoihin. Tukioppilaiden peruskoulutuksessa olevat auttavat tulevia 7. luokkalaisia tutustumaan kouluun 6. luokan keväällä. Valitse kurssi, jos haluat pyrkiä Turengin yhteiskoulun tukioppilaaksi 9. luokalla Multimedia Tavoitteena on, että oppilas oppii tuottamaan kuvia, ääntä ja liikkuvaa kuvaa sisältäviä multimediaesityksiä ja muotoilemaan esitykset haluamaansa julkaisumuotoon.

12 Media haltuun Kurssilla tutustutaan niin perinteisempiin medioihin (tv, elokuvat, tv- ja printtimainonta) kuin uudempiin sähköisen median lajeihin (sosiaalisen median eri muodot, verkkomainonta ja -elokuvat). Tavoitteena on syventää omaa mediatuntemusta ja mediataitoja harjoitusten avulla. Kurssilla valitaan muutama median laji, joihin perehdytään ja joiden alalta tehdään oma tai yhteinen projektityö (esim. blogi tai koulun lehti). "Savuavat kynät - rapisevat näppäimet" - luovan kirjoittamisen kurssi Luovan kirjoittamisen kurssi on tarkoitettu oppilaille, jotka haluavat vahvistaa omia kirjoittamisen taitojaan sekä kehittää omaa kirjallista ilmaisuaan. Kurssilla kirjoitetaan paljon erilaisia proosa- ja runotekstejä yksin ja yhdessä, harjoitellaan palautteen antamista ja saamista sekä keskustellaan teksteistä. Omia tekstejä hiotaan saadun palautteen pohjalta. Kurssi sopii niin kokeneemmille kuin kirjoittamisesta haaveileville oppilaille. Kurssin aikana oppilas kokoaa töistään näytekansion.

13 Maapallon salat Tutustumme Aurinkokuntaan, maapalloon ja näihin liittyviin uhkatekijöihin: asteroideihin, tulivuorenpurkauksiin, maanjäristyksiin, tsunameihin ja hirmumyrskyihin. Lisäksi tutustumme Aasiaan, Australiaan sekä Afrikkaan (nimistöä, kaupunkeja ja eläimiä). Teemme kurssilla paljon ryhmätöitä, kartoille nimeämistehtäviä ja katsomme aiheisiin sopivia dokumentteja. Palloilukurssi, tytöt/pojat Syvennetään tuttujen palloilulajien taitoja. Tutustutaan erikoisempiin lajeihin esim. lacrosse. Kurssin lajit / sisältö suunnitellaan yhteistyössä osallistujien ja opettajan kanssa.

14 .

15 9. LK PITKÄT VALINNAISAINEET Introduction to logic and logical puzzles + Fantasy and science fiction Kurssin 1.osa: Introduction to logic and logical puzzles. Oppilas tutustuu logiikan maailmaan arvoitusten, pelien ja argumentoinnin kautta. Kurssiin integroidaan englanninkielistä materiaalia. Kurssin 2.osa: Fantasy and science fiction. Scifi- ja fantasiaosuudella on tarkoitus laajentaa oppilaan sanastoa ja parantaa keskustelutaitoa. Tutustumme mm. Tolkienin, C.S.Lewisin ja Arthur C. Clarkin tuotantoon. Tarkistelemme käsikirjoituksia, pelaamme lautapelejä ja keskustelemme englanniksi. Kuvataide Tehdään valikoiden 9. luokan valinnaisia tehtäviä ja koulun koristelutehtäviä Tukioppilastoiminta + kuvataiteen harrastekurssi Valinnaisaineen voivat valita 9. luokalle ne, jotka ovat suorittaneet tukioppilaiden peruskoulutuksen. Kurssin osa 1: Tukioppilaana toimista. Kummitoimintaa, aamunavauksien, erilaisten tapahtumien tai teemapäivien järjestämistä. Tukioppilaat ovat 7. luokkalaisten tukena ja omalta osaltaan koko koulun mukavan ilmapiirin luojia. Tukioppilailta edellytetään hyvää käytöstä ja asiallista suhtautumista kouluun sekä päihteettömyyttä.

16 Kurssin osa 2: Kuvataiteen harrastuskurssi. Oma enkeli (savityö). Vaihtelevia kuvallisia tehtäviä. Kurssilaiset osallistuvat koulun juhlien koristelutehtäviin. Kotitalous: Eväitä elämään - eväitä elämään ja arjen hallintaa - erilaisia aterioita ja leivonnaisia - sisältö määräytyy oppilaiden taitotason mukaan Tutkimusmatka terveyteen Tutkimme ympäristöä ja sen vaikutuksia terveyteemme. Tutkimusmatkallamme tutustumme mm. mikroskooppisen pieniin viruksiin ja bakteereihin sekä aistein havaittaviin asioihin, kuten hengitysilmaan, meluun ja liikenteeseen. Suunnittelemme tutkimuskohteet opiskelijoiden mielenkiinnon ja ajankohtaisten tapahtumien pohjalta. Oppitunneilla tehdään monia tutkimuksia niin luokassa kuin sen ulkopuolellakin. Ne sisältävät omia ympäristöhavaintoja, haastatteluja ja tiedonhakua. Sopii sinulle, joka haluat opiskella terveystietoa vielä 9. luokallakin, olet kiinnostunut ympäristöstäsi ja haluat oppia tutkimalla. Harrastusmusiikin kurssi Sisältö suunnitellaan yhdessä osallistujien kanssa. Tavoitteena on musisoimisen ilo ja virkistys.

17 Tekninen työ Kurssilla oppilasta harjoitetaan kokonaisvaltaiseen työprosessiin: työn suunnittelu omien tarpeiden mukaan, työn valmistamisen hahmottaminen (miten/millä, mistä materiaalista, missä työjärjestyksessä, jne.) teknisen työpiirustuksen tuottaminen joko käsin tai tietokoneella piirtäen ja lopuksi tuotteen itsenäinen valmistaminen huolellisesti ja turvallisesti. Tavoitteena on saada oppilas asenteeltaan positiivisesti työhön suhtautuvaksi, hän tiedostaa vastuunsa ryhmässä ja osaa jo etukäteen ennakoida tulevat työmenetelmänsä. 9.lk:n kurssille voivat osallistua myös ne, jotka eivät ole valinneet teknistä työtä 8. luokalla. Kurssilla opitaan uusia tai syvennetään jo aikaisemmin opittuja taitoja käytettäessä koneita ja laitteita työn valmistuksessa. Kurssilla pyritään löytämään oppilaan vahvuuksia tukevia töitä esimerkiksi erikoistekniikoita käyttäen (lovileikkaus, sorvaus koristeveisto, pienoismallit, replikat, pintakäsittelyt, entisöinti, valutyöt, taonta, lasi/muovityöt, yhteisprojektit).

18 Tekstiilityö: Tekemisen taikaa -erikoistekniikoiden oppimista -pienten tuotteiden suunnittelua ja valmistusta Huristeletko saumurilla? Kulttuurit kohtaavat Kurssi koostuu oppitunneista ja tiimityöskentelystä. Tarkasteltavaksi aihepiiriksi jokainen työtiimi valitsee yhden seuraavista kulttuurialueista: Afrikka, Arktiset kulttuurit, Australian ja Oseanian alkuperäiskulttuurit, Intia, Islamin maailma, Japani, Kiina, Korea, Latinalainen maailma ja Pohjois-Amerikan alkuperäiskulttuurit. Lakitieto Kurssilla on nuoren lakitietoa ajankohtaisista asioista. Opiskellaan Suomen oikeuskäytäntöä ja oikeusvaltion historiallisia juuria. Sisältää oikeustapausharjoituksia eli keissejä, vierailukäynnin Hämeenlinnaan käräjäoikeuteen ja tunnilla vierailee asianajaja.

19 Harrasteliikuntakurssi tytöt/pojat, 9. lk Oppilas tutustuu uusiin liikuntalajeihin ja syventää eri liikuntalajien osaamistaan. Sisältö suunnitellaan yhdessä osallistujien kanssa. Tavoitteet pyritään saavuttamaan monipuolisin työtavoin ja oppilaskeskeisyyttä korostaen. Ohjelmointi Tavoitteena on, että oppilas oppii ohjelmoinnin perusteet. Kurssilla tehdään lopputyönä oma toimiva ohjelma. Johdatus filosofiaan Kurssilla käydään läpi mitä filosofia on ja eri filosofian osaalueet. Pohditaan hyvän ja pahan ja oikean ja väärän käsitteitä, sekä kauneuteen, hyvään elämään ja onnellisuuteen liittyviä filosofisia näkemyksiä. Opetuksen ja oppimisen välineinä parityöt, ryhmätyöt, väittelyt ja keskustelut.

Juhannuskylän koulu Valinnaiset oppiaineet 2013 2014

Juhannuskylän koulu Valinnaiset oppiaineet 2013 2014 Juhannuskylän koulu Valinnaiset oppiaineet 2013 2014 Kansikuva Elise Koivula Kuvitus Ida Finne Annika Pohjola Jannariina Pasuri Ilari Kampman Viena Luosa Anniina Virtanen Tuuli Lehtilä Hely Suhonen Tuula

Lisätiedot

Ahveniston koulu 8. ja 9. LUOKAN VALINNAISKURSSIT 2014 2015

Ahveniston koulu 8. ja 9. LUOKAN VALINNAISKURSSIT 2014 2015 1 Ahveniston koulu 8. ja 9. LUOKAN VALINNAISKURSSIT 2014 2015 Ahveniston koulussa Sisällysluettelo KEMIA & FYSIIKKA... 2 HISTORIA JA YHTEISKUNTAOPPI... 3 KIRJOITTAMINEN JA TEKSTINKÄSITTELY... 5 KOTITALOUS...

Lisätiedot

Kaarilan koulun valinnaisaineopas 2014

Kaarilan koulun valinnaisaineopas 2014 Kaarilan koulun valinnaisaineopas 2014 SISÄLTÖ KAHDEN VUODEN VALINNAT BIOLOGIA: TUTKI JA RETKEILE 4 EKONOMIA/LAKITIETO 4 ILMAISUTAITO 5 KOTITALOUS 5 KUVATAIDE 6 LIIKUNTA 6 MUSIIKKI 6 RANSKA 7 SAKSA 7

Lisätiedot

Valinnaisaineet 8.luokka Keskuskoulu Oppilaan nimi luokka lukuvuosi 2014-2015

Valinnaisaineet 8.luokka Keskuskoulu Oppilaan nimi luokka lukuvuosi 2014-2015 Valinnaisaineet 8.luokka Keskuskoulu Oppilaan nimi luokka lukuvuosi 2014-2015 Merkitse valinnat numeroilla 1-4 (1=mieluisin, 2=toiseksi mieluisin jne, yhteensä 8 tuntia. Merkitse varavalinnat rastilla

Lisätiedot

VALINNAISAINEOPAS 2015-2016

VALINNAISAINEOPAS 2015-2016 VALINNAISAINEOPAS 2015-2016 Tästä oppaasta löydät Valinnaisainekurssien esittelyt Ohjeita valintoihin Valintalomakkeen 2 SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo 3 Saatesanat valitsijalle 4 Harjurinteen koulun

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VALINNAISAINEIDEN VALINTAOHJEITA... 2 VALINNAISAINEET... 3 7-LUOKKALAISEN VALINTAKORTTI 2012-2014... 15

SISÄLLYSLUETTELO VALINNAISAINEIDEN VALINTAOHJEITA... 2 VALINNAISAINEET... 3 7-LUOKKALAISEN VALINTAKORTTI 2012-2014... 15 7.-luokkalaisille SISÄLLYSLUETTELO VALINNAISAINEIDEN VALINTAOHJEITA... 2 VALINNAISAINEET... 3 KIELET... 3 SAKSA... 3 RANSKA... 3 TEKSTIILITYÖ... 5 TEKNINEN TYÖ... 6 LUONTO JA YMPÄRISTÖ... 7 KOTITALOUS...

Lisätiedot

Valinnaisaineopas 2015 kahdeksannelle luokalle

Valinnaisaineopas 2015 kahdeksannelle luokalle Valinnaisaineopas 2015 kahdeksannelle luokalle Hyvä seitsemäsluokkalainen! Sinulla on nyt mahdollisuus enemmän itse päättää oman koulutyösi sisällöstä. Kouluvuoden kolmestakymmenestä vuosiviikkotunnista

Lisätiedot

Valinnaisaineet 2015-2017

Valinnaisaineet 2015-2017 Tupoksen yhtenäiskoulu Valinnaisaineet 2015-2017 Limingan perusopetus SISÄLTÖ LIMINGAN PERUSOPETUKSESSA TARJOTTAVAT VALINNAISET AINEET... 3 VALINNAISET AINEET... 3 VALINNAT... 3 SEITSEMÄNNELLÄ LUOKALLA

Lisätiedot

VALINNAISAINEIDEN VALINTAOPAS 8. luokkien oppilaille ja heidän huoltajilleen lv. 2015-2016

VALINNAISAINEIDEN VALINTAOPAS 8. luokkien oppilaille ja heidän huoltajilleen lv. 2015-2016 Hämeenlinnan Yhteiskoulu Viertokatu 1 13210 Hämeenlinna 1 VALINNAISAINEIDEN VALINTAOPAS 8. luokkien oppilaille ja heidän huoltajilleen lv. 2015-2016 7. - 9. luokkien opetussuunnitelmasta Peruskoulun opetussuunnitelma

Lisätiedot

B2-kieli Espanja (jatkuu 8.luokalta) Saksa (jatkuu 8.luokalta) Venäjä (jatkuu 8.luokalta) Kaupalliset aineet

B2-kieli Espanja (jatkuu 8.luokalta) Saksa (jatkuu 8.luokalta) Venäjä (jatkuu 8.luokalta) Kaupalliset aineet Keskuskoulu 05-06 KAHDEN TUNNIN VALINNAISAINEET 05-06 Merkitse kaksi kahden tunnin valintaa numeroilla (mieluisin) ja (toiseksi mieluisin) Merkitse varavalintaa X ja X Oppilaan nimi ja luokka: Huoltajan

Lisätiedot

Y L E I S T Ä. Toteutamme koulussamme 4-jaksojärjestelmää. Osa valinnaisaineista on jaksotettu. Osa on edelleen hajautettuna kaikille kouluviikoille.

Y L E I S T Ä. Toteutamme koulussamme 4-jaksojärjestelmää. Osa valinnaisaineista on jaksotettu. Osa on edelleen hajautettuna kaikille kouluviikoille. 2014-2015 Y L E I S T Ä Lue tämä ennen kuin teet valintasi. Hakalahden koulun opetussuunnitelman tuntijaossa on valinnaisia oppiaineita: - 8. luokalla 7 kurssia - 9. luokalla 6 kurssia. Yhden kurssin pituus

Lisätiedot

VALINNAISAINEET LUKUVUODELLE 2014-2015 8. JA 9. LUOKAT

VALINNAISAINEET LUKUVUODELLE 2014-2015 8. JA 9. LUOKAT KANKARISVEDEN KOULU VALINNAISAINEET LUKUVUODELLE 2014-2015 8. JA 9. LUOKAT Valinnaisuus Kankarisveden koulussa... 3 Valintojen tekeminen -Wilma... 3 Vieraat kielet... 4 RAB8, RAB9, B2-ranska... 4 SA8,

Lisätiedot

SISÄLLYS VALINTAOHJE... 1 PITKÄT VALINNAT 8. JA 9. LUOKKA

SISÄLLYS VALINTAOHJE... 1 PITKÄT VALINNAT 8. JA 9. LUOKKA SISÄLLYS VALINTAOHJE... 1 PITKÄT VALINNAT 8. JA 9. LUOKKA (2 vvh)... 2 A2-KIELI... 2 B2-KIELI... 2 EKONOMIA... 2 KUVATAIDE... 3 LIIKUNTA... 3 MINÄ, KAVERIT JA MUUT... 3 MUSIIKKI... 4 NÄYTTÄMÖLLE!... 4

Lisätiedot

TUNTIJAKO. 7lk 8lk 9lk

TUNTIJAKO. 7lk 8lk 9lk VALINNAISAINEET 8-9 LK 2015-2017 TUNTIJAKO 7lk 8lk 9lk Äidinkieli ja kirjallisuus 3 3 3 Englanti (A1-kieli) 2 3 3 Ruotsi (B1-kieli) 2 2 2 Matematiikka* 3,5 (4) 3,5 (4) 3(4) Biologia 1 1 2 Maantieto 1 1

Lisätiedot

LUKIJALLE. Opinto-ohjaajat Hannele Töyli 040 315 2307 Sanna Pappila 040 315 2299

LUKIJALLE. Opinto-ohjaajat Hannele Töyli 040 315 2307 Sanna Pappila 040 315 2299 JÄRVENPÄÄN YHTEISKOULUN VAIHTOEHTOISET TAIDEAINEET JA VALINNAISAINEET 2014-2016 LUKIJALLE Tämä opas on tarkoitettu peruskoulun 7. luokan oppilaille ja heidän huoltajilleen antamaan tietoa 8. ja 9. luokan

Lisätiedot

Valinnaisaineet 2011-2013

Valinnaisaineet 2011-2013 Valinnaisaineet 2011-2013 Limingan Hannu Krankan koulun tiedote VALINNAISET AINEET 8. - 9. LUOKKA lukuvuosina 2009-2011 Limingan perusopetus SISÄLTÖ LIMINGAN PERUSOPETUKSESSA TARJOTTAVAT VALINNAISET AINEET...

Lisätiedot

LYHYT VALINNAISAINE (ainetta opiskellaan 8. luokalla kaksi tunti

LYHYT VALINNAISAINE (ainetta opiskellaan 8. luokalla kaksi tunti LYHYT VALINNAISAINE (ainetta opiskellaan 8. luokalla kaksi tunti viikossa kahden jakson ajan) MUSIIKKIPROJEKTI 8. lk Kurssilla tutustutaan laajasti eri soittimiin ja lauluun. Kurssilla kokeillaan mahdollisimman

Lisätiedot

MINNA CANTHIN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 2014

MINNA CANTHIN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 2014 MINNA CANTHIN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 2014 SISÄLTÖ 1 VALINNAN EDESSÄ... 1 2 PITKÄT VALINNAISAINEET... 2 ILMAISUTAITO... 2 KOTITALOUS... 2 KUVATAIDE... 3 LIIKUNTA (pojat ja tytöt)... 4 MUSIIKKI... 4 RANSKA

Lisätiedot

9-LUOKAN VALINNAISAINEET

9-LUOKAN VALINNAISAINEET Rajamäen yläaste 9-LUOKAN VALINNAISAINEET Oppilaalle tarjotaan sekä pitkiä että lyhyitä valinnaisaineita. Pitkät valinnaisaineet jatkuvat 8- luokalla aloitetuista. Lyhyet valinnaisaineet ovat yhden kurssin

Lisätiedot

MAIJAMÄEN KOULU Valinnaisaineopas vuosiluokille 8 ja 9 Lukuvuosi 2014-2016

MAIJAMÄEN KOULU Valinnaisaineopas vuosiluokille 8 ja 9 Lukuvuosi 2014-2016 MAIJAMÄEN KOULU Valinnaisaineopas vuosiluokille 8 ja 9 Lukuvuosi 2014-2016 2 Maijamäen koulun valinnaisaineopas peruskoulun luokille 8 9 Lukuvuodet 2014 2016 Kaikille yhteiset aineet 7. luokalla kaikille

Lisätiedot

ÄIDINKIELI. Kuvita ja kirjoita. Yksivuotinen

ÄIDINKIELI. Kuvita ja kirjoita. Yksivuotinen ÄIDINKIELI cvaiku Kuvita ja kirjoita Tuntimäärä 8. luokalla: 1t kuvataidetta, 1t äidinkieltä Arvostelu: hyväksytty / hylätty Alussa oli sana vai oliko se kuva... Kurssi on kuvataiteen ja äidinkielen yhteistyökurssi,

Lisätiedot

Äidinkielen ja kirjallisuuden valinnaiskurssit 2. Vieraiden kielten valinnaiskurssit 6. Matematiikan valinnaiskurssi 12. Fysiikan valinnaiskurssi 13

Äidinkielen ja kirjallisuuden valinnaiskurssit 2. Vieraiden kielten valinnaiskurssit 6. Matematiikan valinnaiskurssi 12. Fysiikan valinnaiskurssi 13 SISÄLLYSLUETTELO Äidinkielen ja kirjallisuuden valinnaiskurssit 2 Vieraiden kielten valinnaiskurssit 6 Matematiikan valinnaiskurssi 12 Fysiikan valinnaiskurssi 13 Kemian valinnaiskurssi 14 Historian ja

Lisätiedot

SARIOLAN KOULUN VALINNAISOPAS 7.-LUOKKALAISILLE 8. ja 9. luokkaa varten lukuvuosina 2015-2017

SARIOLAN KOULUN VALINNAISOPAS 7.-LUOKKALAISILLE 8. ja 9. luokkaa varten lukuvuosina 2015-2017 SARIOLAN KOULUN VALINNAISOPAS 7.-LUOKKALAISILLE 8. ja 9. luokkaa varten lukuvuosina 2015-2017 SISÄLLYSLUETTELO Huom! Vaihtoehtoiset taideaineet esitellään pitkien valinnaisaineiden ilmaisutaidon, kuvataiteen

Lisätiedot

Ressun peruskoulun valinnaisaineet 8. ja 9. luokalla

Ressun peruskoulun valinnaisaineet 8. ja 9. luokalla Ressun peruskoulun valinnaisaineet 8. ja 9. luokalla A taideaineet ilmaisutaito kuvataide musiikki B taitoaineet kotitalous tekninen työ tekstiilityö tieto- ja viestintätekniikka C kielet B-ranska B-saksa

Lisätiedot

EMÄKOSKEN KOULU. lv. 2014 2015

EMÄKOSKEN KOULU. lv. 2014 2015 EMÄKOSKEN KOULU lv. 2014 2015 Valinnaisaineet 8. luokka Valinnaisuus lukuvuonna 2014-2015 Kuvataiteen, musiikin, käsityön ja kotitalouden yhteisinä oppiaineina opiskelu loppuu 7. luokan jälkeen. Näiden

Lisätiedot

Musiikkitietoa kartutetaan suorittamalla musiikkiopiston musiikkitiedon peruskurssi 2 vuoden aikana.

Musiikkitietoa kartutetaan suorittamalla musiikkiopiston musiikkitiedon peruskurssi 2 vuoden aikana. 7.20 VALINNAISET AINEET 7.20.1 Ennen kuudetta vuosiluokkaa tehtävät valinnat 7.20.1.1 MUSIIKKILINJA Musiikkilinjan opinnot toteutetaan yhteistyössä Kankaanpään Musiikkiopiston ja Pohjanlinnan koulun kanssa.

Lisätiedot

VALINNAISAINEET 2015. Opas oppilaille ja vanhemmille ainevalintojen tueksi

VALINNAISAINEET 2015. Opas oppilaille ja vanhemmille ainevalintojen tueksi VALINNAISAINEET 2015 Opas oppilaille ja vanhemmille ainevalintojen tueksi SISÄLTÖ Muutoksia lukujärjestykseen 8. ja 9. luokalla 2 Munkkiniemen yhteiskoulun tuntijako 2 Mitä valinnaisaineita koulu tarjoaa?

Lisätiedot

POHJANLINNAN KOULU VALINTAOPAS

POHJANLINNAN KOULU VALINTAOPAS 0 POHJANLINNAN KOULU VALINTAOPAS 2015 1 1. YLEISTÄ 2. YHTEYDENOTOT 2.1. Opettajat ja oppiaineet 3. TUNTIJAKO I Yhteiset aineet II Pitkät valinnat III Lyhyet valinnat IV Lyhyet valinnat SISÄLLÖT (lyhennelmät)

Lisätiedot

EMÄKOSKEN KOULU. lv. 2015 2016

EMÄKOSKEN KOULU. lv. 2015 2016 EMÄKOSKEN KOULU lv. 2015 2016 Valinnaisaineet 8. luokka Valinnaisuus lukuvuonna 2015-2016 Kuvataiteen, musiikin, käsityön ja kotitalouden yhteisinä oppiaineina opiskelu loppuu 7. luokan jälkeen. Näiden

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO. Savonlinnan normaalikoulu

ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO. Savonlinnan normaalikoulu ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO Savonlinnan normaalikoulu VALINNAISAINEET OPAS 2014-2015 S i s ä l l y s 1. YHTEYSTIEDOT... 3 2. YLEISTÄ... 4 Perusopetuksen 7. vuosiluokkaa koskevat valinnat... 4 Perusopetuksen 8.-9.

Lisätiedot