TURENGIN YHTEISKOULU VALINNAISAINEET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TURENGIN YHTEISKOULU VALINNAISAINEET 2014-15"

Transkriptio

1 TURENGIN YHTEISKOULU VALINNAISAINEET

2 Turengin yhteiskoulussa oppilailla on valittavissa 8. ja 9. luokkaa varten valinnaisaineita. 8. luokalla valinnaisaineita on keskimäärin 7 tuntia viikossa ja 9. luokalla 6 tuntia. Turengin yhteiskoulussa valinnaisaineet muodostuvat seuraavasti: 8. luokalle valitaan kolme (3) pitkää valinnaisainetta, joita jokaista opiskellaan keskimäärin 2 tuntia viikossa. Joistain valinnaisaineista voit jo valita ryhmän, joka jatkuu myös 9. luokan ajan. Lyhyitä valinnaisaineita valitaan yksi (1). Lyhyttä valinnaisainetta on keskimäärin tunti viikossa. 9. luokalle valitaan lukuvuodeksi yksi (1) pitkä valinnaisaine, jota opiskellaan keskimäärin 2 tuntia viikossa. Joistain aineista on muodostettu kahden lyhyemmän kurssin paketti. Oppilaan on valittava sellainen aine, jota hänellä ei jo ole! Jos olet valinnut viime vuonna 8.-9.lk:n ( pitkän ) kotitalouden, tekstiilityön, teknisen työn, liikunnan, musiikin tai kuvataiteen, sinulla on tämä aine jo valittuna ensi vuodelle. Pitkät valinnaisaineet arvioidaan arvosanoin Lyhyet valinnaisaineet arvioidaan sanallisesti hyväksytty hylätty.

3 8. LK PITKÄT VALINNAISAINEET Deutsch macht Spaß! Saksan kieli ja kulttuuri, B2- kieli 8.-9.lk Saksan kielessä saat perusvalmiudet ymmärtää ja puhua tavallisissa arkielämän tilanteissa käytettävää kieltä. Opit käyttämään saksan kieltä paljon suullisesti sekä ymmärtämään kuulemaasi kieltä. Harjaannut kirjoittamaan pieniä viestejä (esim. sähköposti, kortti) ja muita lyhyitä tuotoksia. Tutustut saksaa puhuvien maiden maantietoon, paikallisiin tapoihin ja kulttuuriin. Bonjour! Ranskan kieli ja kulttuuri, B2-kieli 8.-9.lk Ranskan valinnaisaineessa on tavoitteena saavuttaa

4 perustaidot ranskan kielessä. Opintojen aikana opit ymmärtämään kuulemaasi ranskan kieltä ja puhumaan sitä arkielämän tilanteissa. Tunneilla tehdään paljon suullisia harjoituksia ja harjoitellaan ääntämistä. Tutustut myös ranskankielisten maiden maantietoon, kulttuuriin ja tapoihin. 9. luokalla tutustut esimerkiksi Pariisin nähtävyyksiin. Здравствуйте! Venäjän kieli ja kulttuuri, B2-kieli lk Venäjän kielessä tavoitteena ovat kirjalliset ja suulliset perustaidot. Perustana venäjän opiskelussa on kyrillisten kirjainten oppiminen. Ääntämisen harjoittelulla on myös keskeinen asema. Totutellaan myös ymmärtämään venäläistä puhetta sekä tuottamaan itsekin tekstiä. Kielen oppiminen ei ole yksistään itsetarkoitus, vaan sen lisäksi opitaan tuntemaan venäläistä kulttuuria ja tapoja. Draamaa! Ilmaisutaito ja teatteri, 8.-9.lk Jos pidät esiintymisestä ja olet kiinnostunut ilmaisutaidosta ja teatterista, saat tästä aineesta eväitä monipuoliseen ilmaisuun ja esiintymisvarmuuteen. Tunneilla pääset harjoittelemaan luovaa ilmaisua erilaisten pienten sketsien ja muiden improvisaatioharjoitusten avulla. Tutustut teatteritaiteen maailmaan ja saat kokeilla esimerkiksi lavastusta, käsikirjoittamista ja ohjaamista. Opit analysoimaan teatteriesityksiä ja valmistelemaan ryhmän kanssa omia esityksiä koulun juhliin. Luovuus, mielikuvitus, ilmaisun ilo ja itsetuntemus kehittyvät opintojen aikana.

5 Onnistu ommellen ja taitoa tulevaan, 8.-9.lk tai 8. lk -ompelua itselle esim. vaatteita tai muuta -tutustumista eri käsityötekniikoihin Villiinnytkö virkkauksesta? 9. lk -tilkkutöiden ja lastenvaatteiden ompelua -maton kutomista kangaspuilla -ompelua itselle tai omaan huoneeseen Ratkaisetko pehmolelun arvoituksen? Tekninen työ lk tai 8. lk 8. luokalla tehdään yksi yhteinen työ, syvennetään teknisen työn perustietoja ja -taitoja sekä harjoitellaan puuja metallityöstökoneiden oikeata ja turvallista käyttöä (opettajan valvonnan alaisena) omien suunnitelmien mukaisia tuotteita valmistettaessa. Kurssille on tyypillistä oppilaan asenteen ohjaaminen omatoimiseen työturvallisuudesta huolehtimiseen sekä ajattelun harjoittaminen omatoimiseen työskentelyn suunnitteluun ja toteuttamiseen. Rakentava ja realistinen ote oman työskentelyn kehittämiseen ja sen arviointiin on tärkeä osa oppimisprosessia. Tärkeää on, että oppilas tuottaa itse suunnitelman valmistamastaan tuotteesta, jonka hän valmistaa työturvallisesti ja oikeita työtapoja käyttäen. Uusina tekniikoina harjoitellaan mm. metallitöissä sorvausta, kulmahiomakoneen turvallista käyttöä ja takomista sekä puutöissä pyörösahan käyttöä. Lisäksi voidaan kerrata elektroniikan alkeita sekä valmistaa yksinkertaisia elektronisia laitteita.

6 9. luokalla oppilasta harjoitetaan kokonaisvaltaiseen työprosessiin: työn suunnittelu omien tarpeiden mukaan, työn valmistamisen hahmottaminen (miten/millä, mistä materiaalista, missä työjärjestyksessä, jne.) teknisen työpiirustuksen tuottaminen joko käsin tai tietokoneella piirtäen ja lopuksi tuotteen itsenäinen valmistaminen huolellisesti ja turvallisesti. Tavoitteena on saada oppilas asenteeltaan positiivisesti työhön suhtautuvaksi, hän tiedostaa vastuunsa ryhmässä ja osaa jo etukäteen ennakoida tulevat työmenetelmänsä. 9. luokalla syvennetään jo aikaisemmin opittuja taitoja käytettäessä koneita ja laitteita työn valmistuksessa. Kurssilla pyritään löytämään oppilaan vahvuuksia tukevia töitä esimerkiksi erikoistekniikoita käyttäen (lovileikkaus, sorvaus koristeveisto, pienoismallit, replikat, pintakäsittelyt, entisöinti, valutyöt, taonta, lasi/muovityöt, yhteisprojektit). Kuvataide lk tai 8. lk Piirustus-Maalaus (PIMA) Lyijykynäpiirustukset Hiilipiirustus - Onni Oja Terästerätyö - luovuustesti Vahaliidut - graffiti Tussipiirustus -sarjakuva Guassimaalaus kangaspahvipohjalle Työvihko luonnoksille, omille töille ja monisteille Elokuva: vaatetus 9. lk Plastinen ja sovellettu Grafiikka Painomemetelmät: - linopainanta - sabluunapainanta - monotypia Paperin värjäys Painokuva paitaan Kiinalainen kalligrafia Työvihko Elokuva: eläimet Kuvallinen viestintä

7 sommittelu Savimuovailu ja lasitukset Yhden pakopisteen perspektiivi Sisustussuunnittelu ja kodin esinemaailma Kollaasi Idoli Vaatesuunnittelu Sovelletun sommittelun tehtävä Työvihko Elokuva: esinemaailma Fotorealismi Kuvamontaasi Ryhmävalokuvaus ja järjestelmäkameran ja kamerajalan käytön opettelua Pimiötyöskentely: fotogrammi Levynkannen suunnittelu Oma aihe: akryylimaalaus Loppunäyttely koulun tiloissa: 7 työtä yläkoulun portfoliosta ja nimikyltti. Näyttelystä valitaan kuvataiteen stipendien saajat. Työvihko l Elokuva: värimaailma Syksyn satoa ja makuja maailmalta lk tai 8. lk - soveltavia aterioita monipuolisesti, 7. lk:n taitoja syventäen - suomalainen ruokakulttuuri - juhlaleivontaa 9. lk - kansainväliset keittiöt - leivontakurssi - ruokalistasuunnittelu ja lautasannokset Kotitalouden valinnaisopetuksessa nuori oppii arjen hallintaa tekemällä monipuolisia kotitalouden töitä. Aineessa ei ole teoriakokeita, vaan soveltavia käytännön tehtäviä. Yhteistyöja vuorovaikutustaidot kehittyvät ryhmätöissä.

8 Musiikki, 8.-9.lk tai 8.lk Oppilas voi halunsa mukaan keskittyä joko soittoon tai lauluun tai tehdä molempia. Musisoidaan selvät sävelet 8-9 -kirjan (valkoisen kirjan) mukaan. Musisointia bändisoittimilla, laulua, musiikinkuuntelutehtäviä mm. pop - musiikin ja elokuvamusiikin alueelta, Orff - soittimia ym. Opetellaan uusia kappaleita ja niihin sisältyviä ilmaisukeinoja. Harrasteliikuntakurssi tytöt/pojat, 8. lk Oppilas tutustuu uusiin liikuntalajeihin ja syventää eri liikuntalajien osaamistaan. Sisältö suunnitellaan yhdessä osallistujien kanssa. Tavoitteet pyritään saavuttamaan monipuolisin työtavoin ja oppilaskeskeisyyttä korostaen. Maa- ja metsätalous: Kotieläimet ja hyötykasvit, 8. lk Tutustumme suomalaisiin kotieläimiin, niiden hoitoon, hyötykäyttöön ja niistä sataviin tuotteisiin. Opiskelemme asioita mm. lypsy- ja lihakarjasta, siipikarjasta, sioista, hevosista ja lampaista. Hyötykasveista käsittelemme ravintona käytettäviä kasveja, kuten viljoja, vihanneksia ja hedelmiä. Tutustumme myös metsänhoitoon, puusta saataviin tuotteisiin ja metsän monikäyttöön. Työskentelyyn pyrimme liittämään mahdollisimman paljon käytännön töitä, maastoretkiä ja vierailuja. Sopii sinulle, joka olet kiinnostunut maaseudun elämästä ja elinkeinoista.

9 Historia: Juutalaisvainot, 8. lk Kurssi koostuu oppitunneista, aiheeseen liittyvistä elokuvista ja vierailumatkasta Helsinkiin synagogaan ja juutalaiseen kouluun. Kurssin aikana käydään läpi juutalaisuuden eri muotoja ja ilmenemistä eri aikakausina. Painopistealue kuitenkin juutalaisvainoissa vuosina eli holokaustissa. Tutustutaan myös juutalaisen kansan historiaan, kulttuuriin ja uskontoon. Yhteiskuntaoppi: "Yrittäjyyskurssi", 8. lk Toiminnallinen kurssi, jonka aikana "yrittäjämäisellä asenteella" vieraillaan lähiseudun yrityksissä ja tutustutaan yrittäjyyteen elämäntapana ja ammattina. Tietotekniikan peruskurssi, 8. lk Tavoitteena on, että oppilas oppii monipuoliset tietotekniset perustaidot. Tietotekniikan käsitteet, laitteen käyttö ja tiedon hallinta, tekstinkäsittely, taulukkolaskenta, perus kuvankäsittely, diaesitys ja internetin käyttö.

10 8. LK LYHYET VALINNAISAINEET Lemmikkieläimet Tutustumme monipuolisesti tuttuihin sekä vähän vieraampiin lemmikkieläimiin. Opiskelemme asioita niiden alkuperästä, erikoispiirteistä, lajityypillisistä ominaisuuksista, käyttäytymisestä sekä hoidosta. Lemmikkieläimistä käsittelemme mm. koiran, kissan, kanin, linnut, kalat, pikkujyrsijät, matelijat, sekä joukon uusia ja outoja lemmikkejä. Tunneilla käytetään monipuolisia työskentelytapoja sekä tehdään paljon itsenäisiä töitä. Sopii sinulle, joka olet kiinnostunut eläimistä ja niiden hoidosta. Tekninen työ Erikoistekniikoiden kurssi, jonka aihe määräytyy kulloisenkin oppilasryhmän yhteisiä toivomuksia huomioiden. Valittavia erikoistekniikoita voivat olla mm. - elektroniikkatyöt - korupuukko - kuparinpakotustyöt - valutyöt - taontatyöt - ongelmakeskeiset rakennusprojektit Kurssille voivat osallistua kaikki vähänkin teknistä työtä harrastaneet oppilaat.

11 Antiikin tarut ja myytit Kurssin aikana perehdytään antiikin Kreikan ja Rooman jumaltarustoihin esitelmien ja video- ja elokuva-analyysien avulla. Kurssin aikainen toiminta tapahtuu pääasiassa pienryhmissä/tiimeissä itsenäisenä työntekona. Maailmantilanne nyt - Yhteiskunta nyt! Kurssi koostuu oppitunneista ja pienistä esitelmistä/ ryhmätöistä/ tiimitöistä, joiden aiheissa käsitellään median avustuksella missä maailma "makaa nyt" ja missä yhteiskunnassa ollaan menossa nyt. Mahdollisia vierailukohteita kurssin aikana: eduskunta, kunnanvaltuuston kokous ja MTV3. Tukioppilaskurssi Kurssi käydään Mannerheimin lastensuojeluliiton tukioppilaiden peruskoulutuksen mukaisesti. Koulutuksessa harjoitellaan ryhmätyö- ja ihmissuhdetaitoja. Tutustutaan tukioppilastoiminnan perusteisiin ja eri muotoihin. Tukioppilaiden peruskoulutuksessa olevat auttavat tulevia 7. luokkalaisia tutustumaan kouluun 6. luokan keväällä. Valitse kurssi, jos haluat pyrkiä Turengin yhteiskoulun tukioppilaaksi 9. luokalla Multimedia Tavoitteena on, että oppilas oppii tuottamaan kuvia, ääntä ja liikkuvaa kuvaa sisältäviä multimediaesityksiä ja muotoilemaan esitykset haluamaansa julkaisumuotoon.

12 Media haltuun Kurssilla tutustutaan niin perinteisempiin medioihin (tv, elokuvat, tv- ja printtimainonta) kuin uudempiin sähköisen median lajeihin (sosiaalisen median eri muodot, verkkomainonta ja -elokuvat). Tavoitteena on syventää omaa mediatuntemusta ja mediataitoja harjoitusten avulla. Kurssilla valitaan muutama median laji, joihin perehdytään ja joiden alalta tehdään oma tai yhteinen projektityö (esim. blogi tai koulun lehti). "Savuavat kynät - rapisevat näppäimet" - luovan kirjoittamisen kurssi Luovan kirjoittamisen kurssi on tarkoitettu oppilaille, jotka haluavat vahvistaa omia kirjoittamisen taitojaan sekä kehittää omaa kirjallista ilmaisuaan. Kurssilla kirjoitetaan paljon erilaisia proosa- ja runotekstejä yksin ja yhdessä, harjoitellaan palautteen antamista ja saamista sekä keskustellaan teksteistä. Omia tekstejä hiotaan saadun palautteen pohjalta. Kurssi sopii niin kokeneemmille kuin kirjoittamisesta haaveileville oppilaille. Kurssin aikana oppilas kokoaa töistään näytekansion.

13 Maapallon salat Tutustumme Aurinkokuntaan, maapalloon ja näihin liittyviin uhkatekijöihin: asteroideihin, tulivuorenpurkauksiin, maanjäristyksiin, tsunameihin ja hirmumyrskyihin. Lisäksi tutustumme Aasiaan, Australiaan sekä Afrikkaan (nimistöä, kaupunkeja ja eläimiä). Teemme kurssilla paljon ryhmätöitä, kartoille nimeämistehtäviä ja katsomme aiheisiin sopivia dokumentteja. Palloilukurssi, tytöt/pojat Syvennetään tuttujen palloilulajien taitoja. Tutustutaan erikoisempiin lajeihin esim. lacrosse. Kurssin lajit / sisältö suunnitellaan yhteistyössä osallistujien ja opettajan kanssa.

14 .

15 9. LK PITKÄT VALINNAISAINEET Introduction to logic and logical puzzles + Fantasy and science fiction Kurssin 1.osa: Introduction to logic and logical puzzles. Oppilas tutustuu logiikan maailmaan arvoitusten, pelien ja argumentoinnin kautta. Kurssiin integroidaan englanninkielistä materiaalia. Kurssin 2.osa: Fantasy and science fiction. Scifi- ja fantasiaosuudella on tarkoitus laajentaa oppilaan sanastoa ja parantaa keskustelutaitoa. Tutustumme mm. Tolkienin, C.S.Lewisin ja Arthur C. Clarkin tuotantoon. Tarkistelemme käsikirjoituksia, pelaamme lautapelejä ja keskustelemme englanniksi. Kuvataide Tehdään valikoiden 9. luokan valinnaisia tehtäviä ja koulun koristelutehtäviä Tukioppilastoiminta + kuvataiteen harrastekurssi Valinnaisaineen voivat valita 9. luokalle ne, jotka ovat suorittaneet tukioppilaiden peruskoulutuksen. Kurssin osa 1: Tukioppilaana toimista. Kummitoimintaa, aamunavauksien, erilaisten tapahtumien tai teemapäivien järjestämistä. Tukioppilaat ovat 7. luokkalaisten tukena ja omalta osaltaan koko koulun mukavan ilmapiirin luojia. Tukioppilailta edellytetään hyvää käytöstä ja asiallista suhtautumista kouluun sekä päihteettömyyttä.

16 Kurssin osa 2: Kuvataiteen harrastuskurssi. Oma enkeli (savityö). Vaihtelevia kuvallisia tehtäviä. Kurssilaiset osallistuvat koulun juhlien koristelutehtäviin. Kotitalous: Eväitä elämään - eväitä elämään ja arjen hallintaa - erilaisia aterioita ja leivonnaisia - sisältö määräytyy oppilaiden taitotason mukaan Tutkimusmatka terveyteen Tutkimme ympäristöä ja sen vaikutuksia terveyteemme. Tutkimusmatkallamme tutustumme mm. mikroskooppisen pieniin viruksiin ja bakteereihin sekä aistein havaittaviin asioihin, kuten hengitysilmaan, meluun ja liikenteeseen. Suunnittelemme tutkimuskohteet opiskelijoiden mielenkiinnon ja ajankohtaisten tapahtumien pohjalta. Oppitunneilla tehdään monia tutkimuksia niin luokassa kuin sen ulkopuolellakin. Ne sisältävät omia ympäristöhavaintoja, haastatteluja ja tiedonhakua. Sopii sinulle, joka haluat opiskella terveystietoa vielä 9. luokallakin, olet kiinnostunut ympäristöstäsi ja haluat oppia tutkimalla. Harrastusmusiikin kurssi Sisältö suunnitellaan yhdessä osallistujien kanssa. Tavoitteena on musisoimisen ilo ja virkistys.

17 Tekninen työ Kurssilla oppilasta harjoitetaan kokonaisvaltaiseen työprosessiin: työn suunnittelu omien tarpeiden mukaan, työn valmistamisen hahmottaminen (miten/millä, mistä materiaalista, missä työjärjestyksessä, jne.) teknisen työpiirustuksen tuottaminen joko käsin tai tietokoneella piirtäen ja lopuksi tuotteen itsenäinen valmistaminen huolellisesti ja turvallisesti. Tavoitteena on saada oppilas asenteeltaan positiivisesti työhön suhtautuvaksi, hän tiedostaa vastuunsa ryhmässä ja osaa jo etukäteen ennakoida tulevat työmenetelmänsä. 9.lk:n kurssille voivat osallistua myös ne, jotka eivät ole valinneet teknistä työtä 8. luokalla. Kurssilla opitaan uusia tai syvennetään jo aikaisemmin opittuja taitoja käytettäessä koneita ja laitteita työn valmistuksessa. Kurssilla pyritään löytämään oppilaan vahvuuksia tukevia töitä esimerkiksi erikoistekniikoita käyttäen (lovileikkaus, sorvaus koristeveisto, pienoismallit, replikat, pintakäsittelyt, entisöinti, valutyöt, taonta, lasi/muovityöt, yhteisprojektit).

18 Tekstiilityö: Tekemisen taikaa -erikoistekniikoiden oppimista -pienten tuotteiden suunnittelua ja valmistusta Huristeletko saumurilla? Kulttuurit kohtaavat Kurssi koostuu oppitunneista ja tiimityöskentelystä. Tarkasteltavaksi aihepiiriksi jokainen työtiimi valitsee yhden seuraavista kulttuurialueista: Afrikka, Arktiset kulttuurit, Australian ja Oseanian alkuperäiskulttuurit, Intia, Islamin maailma, Japani, Kiina, Korea, Latinalainen maailma ja Pohjois-Amerikan alkuperäiskulttuurit. Lakitieto Kurssilla on nuoren lakitietoa ajankohtaisista asioista. Opiskellaan Suomen oikeuskäytäntöä ja oikeusvaltion historiallisia juuria. Sisältää oikeustapausharjoituksia eli keissejä, vierailukäynnin Hämeenlinnaan käräjäoikeuteen ja tunnilla vierailee asianajaja.

19 Harrasteliikuntakurssi tytöt/pojat, 9. lk Oppilas tutustuu uusiin liikuntalajeihin ja syventää eri liikuntalajien osaamistaan. Sisältö suunnitellaan yhdessä osallistujien kanssa. Tavoitteet pyritään saavuttamaan monipuolisin työtavoin ja oppilaskeskeisyyttä korostaen. Ohjelmointi Tavoitteena on, että oppilas oppii ohjelmoinnin perusteet. Kurssilla tehdään lopputyönä oma toimiva ohjelma. Johdatus filosofiaan Kurssilla käydään läpi mitä filosofia on ja eri filosofian osaalueet. Pohditaan hyvän ja pahan ja oikean ja väärän käsitteitä, sekä kauneuteen, hyvään elämään ja onnellisuuteen liittyviä filosofisia näkemyksiä. Opetuksen ja oppimisen välineinä parityöt, ryhmätyöt, väittelyt ja keskustelut.

TURENGIN YHTEISKOULU VALINNAISAINEET 2016-17

TURENGIN YHTEISKOULU VALINNAISAINEET 2016-17 TURENGIN YHTEISKOULU VALINNAISAINEET 2016-17 Turengin yhteiskoulussa oppilailla on valittavissa 8. ja 9. luokkaa varten valinnaisaineita. 8. luokalla valinnaisaineita on keskimäärin 7 tuntia viikossa ja

Lisätiedot

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ VALINNAISAINEIDEN VALINTA JA TUNTIJAKO VALINTA Valintojen tulisi pohjautua oppilaan kiinnostuksiin ja taitoihin. Valintoja tehdessä kannattaa ottaa huomioon ainakin seuraavat seikat:

Lisätiedot

LUKIJALLE. Arviointi. Opintien koulun tuntijako

LUKIJALLE. Arviointi. Opintien koulun tuntijako Valinnaisaineopas 2015-2017 LUKIJALLE Seuraavilla sivuilla esitellään Opintien koulun tuntijako sekä yksityiskohtaisesti koulun valinnaisainetarjotin 8. luokalle lukuvuodeksi 2015-2016 ja 9. luokalle lukuvuodeksi

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 24.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

ALAKOULUN VALINNAISAINEET

ALAKOULUN VALINNAISAINEET ALAKOULUN VALINNAISAINEET 2019-2020 A2-KIELET VALITTAVISSA 5.LK ALKAEN kieltä opiskellaan 5.-9.luokilla (2,2,2,3,3 tuntia) myös kuvataideluokkalainen voi valita kielen tarjolla meillä: -RANSKA -SAKSA -ESPANJA

Lisätiedot

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat)

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat) Haminan koulu 4.-6.-luokkien VALINNAISAINEOPAS lv. 2017-2018 LUKUVUOSI 2017-2018 Uudessa opetussuunnitelmassa 1.8.2016 alkaen valinnaisaineita opetetaan neljännellä vuosiluokalla yksi 45 min. viikkotunti.

Lisätiedot

RUUSUVUOREN VALINNAISAINEET

RUUSUVUOREN VALINNAISAINEET RUUSUVUOREN VALINNAISAINEET 6. LUOKKA Info 5. luokkalaisille Valinnaisainetarjoitin aukeaa 26.3. klo 18.00 6. luokan valinnaisaineet Liikunta Tekstiilityö Mediataito Kotitalous LIIKUNTAKURSSI Sekä tytöt

Lisätiedot

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna 2016-2017 Piirros Mika Kolehmainen Aseman koulun valinnaisuudesta info-tilaisuus 4.-5. lkn huoltajille ja oppilaille 6.4 klo 18 valinnat tehdään huoltajan WILMAssa

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 9.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten KEVÄT 2017 2 VALINNAISAINEIDEN TEHTÄVÄ Perusopetuksen valinnaisten aineiden tehtävä on syventää ja laajentaa perusopetuksen yhteisten oppiaineiden,

Lisätiedot

Kotitalous. Kuvataide. Valinnaiskurssit 9.luokalle 2016 2017

Kotitalous. Kuvataide. Valinnaiskurssit 9.luokalle 2016 2017 Valinnaiskurssit 9.luokalle 2016 2017 Yleislinjalla olevat oppilaat valitsevat 9. luokalle kaksi uutta kurssia, matemaattis-luonnontieteellisen tai liikuntapainotuksen valinneet oppilaat valitsevat yhden

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

TEHTAANPUISTON YLÄASTEEN KOULU VALINNAISAINEOPAS

TEHTAANPUISTON YLÄASTEEN KOULU VALINNAISAINEOPAS TEHTAANPUISTON YLÄASTEEN KOULU VALINNAISAINEOPAS SISÄLLYSLUETTELO: sivu Valinnaisaineiden valinta 2 Valinnaisaineet 8. ja 9. luokkaa varten 3 Ohjeet valinnaisainekortin täyttämiseen 5 Valinnaisainekortin

Lisätiedot

Hamulan koulun valinnaisainetarjonta

Hamulan koulun valinnaisainetarjonta Hamulan koulun valinnaisainetarjonta LUKUVUOSI 2016-2017 Sisällysluettelo ILMAISUTAITO... 3 KUVATAIDE... 4 MUSIIKKI... 5 LIIKUNTA... 6 OHJELMOINTI JA ROBOTIIKKA... 7 TEKNINEN TYÖ... 8 2 ILMAISUTAITO 5.

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

Kalliomaan koulu. Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet

Kalliomaan koulu. Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet Kalliomaan koulu Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet 2018-2019 Sisällys 1. Valinnaisten opintojen tehtävä... 3 2. Seitsemännen luokan jälkeen valittava taito- ja taideaine ja sen arviointi... 3

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Piirros Mika Kolehmainen Haukiputaan koulun 5. luokan valinnaiset aineet A2- kieli (2 h) saksa ranska ruotsi Liikunnan syventävä (2h) Musiikin syventävä

Lisätiedot

Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018

Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018 Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018 Valintatarjotin Wilmaan Huoltajat tekevät lastensa kanssa valinnan Wilmaan avattavaan tarjottimeen. A2-tarjotin on avoinna 29.1.-9.2.2018.

Lisätiedot

Piirros Mika Kolehmainen

Piirros Mika Kolehmainen Piirros Mika Kolehmainen Liikunnan syventävä kurssi Liikunnan tarkoitus on tuottaa iloa, virkistystä ja hyvinvointia. Tavoitteena on motoristen perustaitojen vahvistaminen ja monipuolistaminen sekä liikunnallisten

Lisätiedot

Mankolan koulu. Pitkät valinnaisaineet 2015 2017. https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu. Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ

Mankolan koulu. Pitkät valinnaisaineet 2015 2017. https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu. Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ Mankolan koulu Pitkät valinnaisaineet 2015 2017 https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ Hyvät oppilaat ja seitsemäsluokkalaisten huoltajat Opetussuunnitelman ja tuntijaon

Lisätiedot

VALINNAISAINEEN VALINTA

VALINNAISAINEEN VALINTA VALINNAISAINEEN VALINTA Valinnaisaine valitaan 4. luokan ajaksi eli lukuvuodeksi 2018 2019. Jokainen oppilas valitsee itselleen yhden valinnaisaineen. Kesken lukuvuoden valinnaisainetta ei voi vaihtaa.

Lisätiedot

1. Ranska, saksa, venäjä 2. Tietotekniikka 3. Kotitalous 4. Käsityö/tekninen 5. Käsityö/tekstiili 6. Kuvataide 7. Musiikki 8. Liikunta 9.

1. Ranska, saksa, venäjä 2. Tietotekniikka 3. Kotitalous 4. Käsityö/tekninen 5. Käsityö/tekstiili 6. Kuvataide 7. Musiikki 8. Liikunta 9. NASTOLAN YLÄKOULUN VALINNAISAINEET 8. lk 9. lk 2017 2019 VALINNAISAINEIDEN VALINTA Kahdeksannella luokalla opiskeluohjelmaan tulevat uusina asioina valinnaisaineet, jotka oppilas valitsee omien kiinnostustensa,

Lisätiedot

Valinnaiset aineet Paulaharjussa

Valinnaiset aineet Paulaharjussa Valinnaiset aineet Paulaharjussa 2016-2017 30.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä 1) Valinnaisten aineiden laajuus: 1 vvt sanallinen arviointi 38 tuntia > ei mennä kovin syvälle, opettajien osaaminen

Lisätiedot

RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI

RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI 2018-19 Valinnaisaineet ja niiden valitseminen Yhteisten oppituntien määrä pienenee kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla. Saat itse enemmän vaikuttaa

Lisätiedot

Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet

Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet A2-kielet Vieraat kielet: Eteläisellä alueella tarjolla seuraavat vapaaehtoiset kielet: espanja saksa ranska Valinta valinnaisten aineiden kanssa. Äidinkielen

Lisätiedot

Valinnaisaineet. kahdeksannella luokalla 2007-2008. Kahden lukuvuoden valinnaisainekurssit: RANTAKYLÄN YHTENÄISKOULU.

Valinnaisaineet. kahdeksannella luokalla 2007-2008. Kahden lukuvuoden valinnaisainekurssit: RANTAKYLÄN YHTENÄISKOULU. RANTAKYLÄN YHTENÄISKOULU Mikkelin kaupunki Valinnaisaineet kahdeksannella luokalla 2007-2008 Kahden lukuvuoden valinnaisainekursseista valitaan kaksi. Kurssilla opiskellaan kaksi tuntia viikossa 8.- ja

Lisätiedot

RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI

RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI 2017-18 Valinnaisaineet ja niiden valitseminen Yhteisten oppituntien määrä pienenee kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla. Saat itse enemmän vaikuttaa

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2019 2020 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

EHNROOSIN KOULU

EHNROOSIN KOULU EHNROOSIN KOULU 2017-2018 Vahvoilta juurilta tiedot ja taidot tulevaisuuteen! TERVETULOA 7. LUOKALLE EHNROOSIN KOULU Nordenskiöldintie 2 04600 Mäntsälä puh. 040 3145 310 Rehtori 311 Apulaisrehtori 312

Lisätiedot

Savonlinnan normaalikoulu 2010-2011

Savonlinnan normaalikoulu 2010-2011 KÄYTTÄYTYMISEN JA TYÖSKENTELYN ARVIOINTI Oppilaan nimi syntymäaika 1. vuosiluokka 18.12.2010 Oppilaan itsearviointi: Kiitettävästi Hyvin Tyydyttävästi Heikosti Käyttäytyminen oppilas Noudatan hyviä tapoja.

Lisätiedot

VALINNAISAINEEN VALINTA 2019

VALINNAISAINEEN VALINTA 2019 VALINNAISAINEEN VALINTA 2019 Valinnaisaine valitaan 4. luokan ajaksi eli lukuvuodeksi 2019 2020. Jokainen oppilas valitsee itselleen yhden valinnaisaineen. Kesken lukuvuoden valinnaisainetta ei voi vaihtaa.

Lisätiedot

VALINNAISAINEOPAS 7. luokka

VALINNAISAINEOPAS 7. luokka VALINNAISAINEOPAS 7. luokka RIIHENMÄEN KOULU 2017 2018 RIIHENMÄEN KOULUN ARVOT: ILO-LUOVUUS VÄLITTÄMINEN-VASTUULLISUUS KANNUSTUS-YHTEISHENKI OHJEITA VALINNAISAINEEN VALINTAAN: Seuraavilla sivuilla on esitelty

Lisätiedot

7. luokkalaisten valinnaisaineet

7. luokkalaisten valinnaisaineet 7. luokkalaisten valinnaisaineet Valinnaisaineiden valinta Oppilaiden valinnaisaineiden määrä vaihtelee kielivalintojen takia.. Valinnaisaine on valinnainen valintavaiheessa, tämän jälkeen se kuuluu pakollisena

Lisätiedot

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle 1 Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle Hyvä kuudesluokkalainen! Sinulla on nyt mahdollisuus päättää oman koulutyösi sisällöstä. Saat valita kiinnostuksesi mukaan yhden lyhyen valinnan seitsemännelle

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2018-2019 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 26.3.-7.4.2019 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

Opettajajohtoinen opetus, yksilö- ja parityöskentely, ryhmätyöt, vierailut, harjoitusyritys.

Opettajajohtoinen opetus, yksilö- ja parityöskentely, ryhmätyöt, vierailut, harjoitusyritys. RYHMÄ B 8. luokkaa varten 2 x 2 jaksoa / aine, /vko EKONOMIA Taloustaito Tavoitteena on tarjota oppilaille mahdollisuus tutustua talouselämän eri osa-alueisiin. Samalla kaupallista alaa ammattina harkitseville

Lisätiedot

Sisällys. Valinaniset aineet Olkahisen koulu 2

Sisällys. Valinaniset aineet Olkahisen koulu 2 VALINNAISET AINEET SORILAN KOULUTALOSSA LUKUVUONNA 2018-2019 2 Sisällys Valinnaisten aineiden tarjotin lv. 2018-2019... 3 Laaja-alainen osaaminen... 4 Englannin kieltä keskustellen... 5 Ilmaisua eri keinoin...

Lisätiedot

Samoja pitkiä valinnaisaineita opiskellaan kaksi lukuvuotta (8. ja 9. lk).

Samoja pitkiä valinnaisaineita opiskellaan kaksi lukuvuotta (8. ja 9. lk). VALINNAISAINEISTA Seitsemännen luokan jälkeen taide- ja taitoaineista jäävät pois kuvataide, käsityö ja kotitalous. Kahdeksannen luokan jälkeen taide- ja taitoaineista jää pois musiikki. Edellä olevista

Lisätiedot

Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokille lukuvuonna 2016-2017. Haarajoen koulu

Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokille lukuvuonna 2016-2017. Haarajoen koulu Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokille lukuvuonna 2016-2017 Haarajoen koulu 4.3.2016 Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokkien oppilaille Uuden opetussuunnitelman mukaisesti taito-

Lisätiedot

Yläkoulun valinnaiset opinnot

Yläkoulun valinnaiset opinnot Yläkoulun valinnaiset opinnot Valinnaisaineiden opiskelu Valinnaisaineita opiskellaan 8. ja 9. luokalla. Tietoa valinnaisaineiden sisällöistä, opiskelutavoista ja -tavoitteista saat valinnaisaineiden opettajilta.

Lisätiedot

Valinnaisaineet. Metsokankaan koulussa 2015 Infopaketti 7- luokalle

Valinnaisaineet. Metsokankaan koulussa 2015 Infopaketti 7- luokalle Valinnaisaineet Metsokankaan koulussa 2015 Infopaketti 7- luokalle Sisällys OHJEET VALINNAISAINEIDEN VALINTAAN... 2 B2-KIELI: SAKSA... 3 KOTITALOUS... 4 KUVATAIDE... 5 MUSIIKKI... 6 KÄSITYÖ TEKNINEN TYÖ...

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2017-2018 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 20.3.-2.4.2017 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten 1 LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten KEVÄT 2015 2 VALINNAISAINEIDEN TEHTÄVÄ Perusopetuksen valinnaisten aineiden tehtävä on syventää ja laajentaa perusopetuksen yhteisten oppiaineiden,

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 6.luokka Johdanto Uuden opetussuunnitelman mukaisesti Veromäen koulussa opiskellaan valinnaisaineita alakoulun neljänneltä luokalta alkaen. Valinnaisten opintojen opiskelu

Lisätiedot

Valinnaisaineiden valinta 9. luokkaa varten keväällä Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu

Valinnaisaineiden valinta 9. luokkaa varten keväällä Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu Valinnaisaineiden valinta 9. luokkaa varten keväällä 2015 Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu Valinnaisaineiden valintaperusteita Oma mielenkiinto, taipumukset, harrastuneisuus, aiempi koulumenestys

Lisätiedot

Valinnaisten aineiden tarjotin - Olkahisen koulutalo lv

Valinnaisten aineiden tarjotin - Olkahisen koulutalo lv VALINNAISET AINEET OLKAHISEN KOULUTALOLLA 2018-2019 2 Sisällys Valinnaisten aineiden tarjotin - lv. 2018-2019... 3 Laaja-alainen osaaminen... 4 Esiinnyn... 5 Kuvanveisto... 6 Kädentaidot... 7 Lautapelit...

Lisätiedot

LYHYTKURSSIT 9. luokalle

LYHYTKURSSIT 9. luokalle Taitava leipoja Ompele vaate! TEEMA-työpaja Teknisen työn lyhytkurssi Elektroniikka/ -ohjelmointikurssi Bändi ja lauluyhtye Digimusiikkia Mailapelikurssi Kunto ja kehonhuolto Historiaa ja draamaa - kurssi

Lisätiedot

valinnaisaineiltaan Tervetuloa! Tule ja tuo vanhempasikin koulun torstaina 4.2.2016 klo 18.00. Infoa, valinnaisten esittelyjä Sisällys Ohjeita

valinnaisaineiltaan Tervetuloa! Tule ja tuo vanhempasikin koulun torstaina 4.2.2016 klo 18.00. Infoa, valinnaisten esittelyjä Sisällys Ohjeita 9.luokkien valinnaisaineet 2016-2017 Sisällys Ohjeita VALINNAISAINEET 9. LUOKILLE Luova kirjoittaminen Yrittäjyyskasvatus Kotitalouskurssi Kuntoilu Palloilu Johdantokurssi lukion matematiikkaan Shakkikurssi

Lisätiedot

SEINÄJOEN LYSEO. VALINNAISAINEET lk oppilaille

SEINÄJOEN LYSEO. VALINNAISAINEET lk oppilaille SEINÄJOEN LYSEO VALINNAISAINEET 2019 8.lk oppilaille Malli HELMI-sivusta, johon oppilas merkitsee 18.1. valintansa. Ennen sitä valinnat merkitään lomakkeeseen, joka jaetaan 16.1. oppilaille ja joka palautetaan

Lisätiedot

Albert Edelfeltin koulun valinnaisaineet lukuvuodelle

Albert Edelfeltin koulun valinnaisaineet lukuvuodelle Albert Edelfeltin koulun valinnaisaineet lukuvuodelle 2017-2018 9. -luokat Nykyiset kahdeksasluokkalaiset valitsevat 9. -luokkaa varten yhden uuden valinnaisaineen (2 viikkotuntia) 8. -luokalla päättyvän

Lisätiedot

Valinnaisaineiden valinnat 9.luokkaa varten. Juhannuskylän koulu, 8. luokkalaisten huoltajailta Opinto-ohjaaja Carita Lindholm

Valinnaisaineiden valinnat 9.luokkaa varten. Juhannuskylän koulu, 8. luokkalaisten huoltajailta Opinto-ohjaaja Carita Lindholm Valinnaisaineiden valinnat 9.luokkaa varten Juhannuskylän koulu, 8. luokkalaisten huoltajailta 6.11.2018 Opinto-ohjaaja Carita Lindholm Valintoja Valinnaisainevalinnat - yleistä 8. luokalla tehtävät valinnat

Lisätiedot

Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle

Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle 2017-2018 VALINNAISAINEIDEN VALINTA Valinnaisaineet ovat pakollinen osa oppilaiden oppimäärää. Opetussuunnitelmamme tarjoaa erilaisia valinnanmahdollisuuksia

Lisätiedot

Mikäli sinulla on 8. luokalla ollut 6 kurssia 2 -vuotisia valinnaisia, valintasi on jo tehty 9. luokkaa varten!

Mikäli sinulla on 8. luokalla ollut 6 kurssia 2 -vuotisia valinnaisia, valintasi on jo tehty 9. luokkaa varten! LANGINKOSKEN KOULU 2012-2013 VALINNAISAINEET 9. LUOKALLE Mikäli sinulla on 8. luokalla ollut 6 kurssia 2 -vuotisia valinnaisia, valintasi on jo tehty 9. luokkaa varten! Merkitse valintalomakkeeseen kuitenkin

Lisätiedot

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla.

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. 5. luokalla on oppilaalla kaksi valinnaisainetta (1h + 1h) ja 6. luokalla yksi valinnaisaine (1h). Eniten valintoja saaneet valinnaisaineet toteutuvat.

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2018-2019 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 3.-10.4.2018 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista.

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista. Kiina, B3kielen opetussuunnitelma (lukiossa alkava oppimäärä) Kiinan kursseilla tutustutaan kiinankielisen alueen elämään, arkeen, juhlaan, historiaan ja nykyisyyteen. Opiskelun ohessa saatu kielen ja

Lisätiedot

Kirkonkylän yhtenäiskoulu. 7lk. Info

Kirkonkylän yhtenäiskoulu. 7lk. Info Kirkonkylän yhtenäiskoulu 7lk. Info Ohjelma Klo 12.45 Klo 13.10 Info (Yleistä, Valinnaisaineet) Luokkiin (Luokanohjaajat) 19.10.2018 Alatunniste tähän 4 Yleistä 19.10.2018 Alatunniste tähän 5 YHTENÄISEN

Lisätiedot

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Luku 16.21 Valinnaisaineet Valinnaisaineiden vuosiluokkakohtaiset tavoitteet, sisällöt, työtavat ja oppimisympäristö sekä arviointi Valmistelijat: Pasi Jolanki,

Lisätiedot

Kempeleen kunta Liite 1

Kempeleen kunta Liite 1 Kempeleen kunta Liite 1 Wilmassa KODIN KAAVAKE (1.-9. LK) LAPSEN NIMI 1. Miten lapsenne suhtautuu koulunkäyntiin? 2. Onko lapsellanne kavereita koulussa ja miten hän tulee toimeen kavereiden kanssa? 3.

Lisätiedot

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Luku 16.21 Valinnaisaineet Valinnaisaineiden vuosiluokkakohtaiset tavoitteet, sisällöt, työtavat ja oppimisympäristö sekä arviointi Valmistelijat: Pasi Jolanki,

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Nykypäivänä englannin osaaminen on lähtökohta mitä kieliä valitaan sen

Lisätiedot

Äidinkielen ja kirjallisuuden syventävä kurssi

Äidinkielen ja kirjallisuuden syventävä kurssi Äidinkielen ja kirjallisuuden syventävä kurssi Kurssilla monipuolistetaan ja syvennetään äidinkielen oppimista. Oppilaat pääsevät valitsemaan itseään kiinnostavia aiheita, esimerkiksi ilmaisutaitoa/draamaa,

Lisätiedot

Opas valinnaisuuteen. Saarnilaakson koulu

Opas valinnaisuuteen. Saarnilaakson koulu Saarnilaakson koulu Opas valinnaisuuteen Sisällysluettelo 1. Valinnaisuus perusopetuksessa... 2 2. Valinnaiset aineet... 3 3. Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit... 3 4. Arviointi... 4 Valinnaiset

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 23.2.2018 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN Illan ohjelma: Valinnaisuus Pikkolassa Luokanvalvojan tapaaminen Luokanvalvojat: 7A Antti Korpinen 7B Leena Mäyry-Ylinen 7C Milla Ojala 7D Mari Johansson 7E Tommi Roininen 7F

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 8.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

EURAN YHTEISKOULU VALINNAISAINEOPAS

EURAN YHTEISKOULU VALINNAISAINEOPAS EURAN YHTEISKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSILLE 2015 2016 JA 2016-2017 1 HYVÄT SEITSEMÄSLUOKKALAISTEN HUOLTAJAT Euran yhteiskoulu on noudattanut opetushallituksen ohjeiden mukaisesti perusopetuksen uutta

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu?

Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu? Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu? Joensuun seudun opetussuunnitelma Mikä on opetussuunnitelma? Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta Siinä kerrotaan: mitkä arvot ohjaavat oppimista

Lisätiedot

12. Valinnaisuus perusopetuksessa

12. Valinnaisuus perusopetuksessa 12. Valinnaisuus perusopetuksessa Valinnaisten opintojen yhteisenä tehtävänä on syventää oppimista, laajentaa opintoja ja vahvistaa jatkoopintovalmiuksia. Valinnaiset opinnot tarjoavat oppilaille mahdollisuuden

Lisätiedot

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen Hei kuudesluokkalainen! Siirtyminen peruskoulun yläluokille (7.-9.) merkitsee koulunkäynnissä

Lisätiedot

Tulevalle seitsemännen luokan oppilaalle ja hänen huoltajilleen

Tulevalle seitsemännen luokan oppilaalle ja hänen huoltajilleen Koivukyläntie 52 01350 VANTAA Puh. (09) 8392 3141 www.edu.vantaa.fi/simoya kaarina.meronen@edu.vantaa.fi Saate 6.4.2017 Tulevalle seitsemännen luokan oppilaalle ja hänen huoltajilleen Tervetuloa opiskelemaan

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016 Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Uudistus 10 vuoden välein Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa annetaan perusopetuksen

Lisätiedot

5. ja 6. luokkien valinnaisaineet

5. ja 6. luokkien valinnaisaineet 5. ja 6. luokkien valinnaisaineet 2019-2020 Sisältö Ohjeita... 3 VALINNAISAINEET 5. ja 6. LUOKILLE... 6 Bändikurssi... 6 Kielikaruselli... 6 Kotitalous... 6 Kuvataide... 7 Mailapelikurssi... 7 Ipad-taidot...

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv. 2017-2018 Piirros Mika Kolehmainen Valinnaisaineiden valinta tapahtuu Wilmassa huoltajan Wilma-tunnuksella 4. lk oppilaan huoltaja valitsee varsinaisesta

Lisätiedot

Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE. Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta:

Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE. Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta: Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv. 2018-2019 ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta: Tervetuloa arviointikeskusteluun! Arviointikeskustelun tehtävänä on ohjata ja kannustaa

Lisätiedot

VALINNAISET LYHYTKURSSIT 9. LUOKALLA

VALINNAISET LYHYTKURSSIT 9. LUOKALLA VALINNAISET LYHYTKURSSIT 9. LUOKALLA Valitse 2 kurssia B-valinnaisia opintoja. Yhden kurssin kesto on 38 tuntia. Toisen valitsemistasi kursseista opiskelet syyslukukaudella ja toisen kevätlukukauden aikana.

Lisätiedot

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet KUVATAIDE VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan, taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja käyttämään

Lisätiedot

Savonlinnan normaalikoulu 2010-2011

Savonlinnan normaalikoulu 2010-2011 KÄYTTÄYTYMISEN JA TYÖSKENTELYN ARVIOINTI Oppilaan nimi 1. vuosiluokka syntymäaika 04.06.2011 Oppilaan itsearviointi: Kiitettävästi Hyvin Tyydyttävästi Heikosti Käyttäytyminen oppilas Noudatan hyviä tapoja.

Lisätiedot

Arviointikriteerit (yli 2 vvh kokonaisuudessa myös hyvän osaamisen kuvaus)

Arviointikriteerit (yli 2 vvh kokonaisuudessa myös hyvän osaamisen kuvaus) VALINNAISAINEEN OPETUSSUUNNITELMA: MUSIIKKI (Make music) Musiikin monipuolinen tekeminen ryhmässä. HYPE painotus Musiikin tekeminen ryhmässä kehittää sosiaalisia taitoja. Oma tekeminen täytyy sovittaa

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Lielahden koulun huoltajille

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Lielahden koulun huoltajille Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Lielahden koulun huoltajille Mikä on opetussuunnitelma? Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta Siinä kerrotaan Mitä opiskellaan milläkin vuosiluokalla

Lisätiedot

Arviointikriteerit lukuvuositodistuksessa luokilla

Arviointikriteerit lukuvuositodistuksessa luokilla Arviointikriteerit lukuvuositodistuksessa 1. 6. luokilla Sisällysluettelo Suomen kielen ja kirjallisuuden arviointi lukuvuositodistuksessa... 1 Ruotsin arviointi lukuvuositodistuksessa... 2 Englannin arviointi

Lisätiedot

Valinnaiset aineet.

Valinnaiset aineet. Valinnaiset aineet www.annatapio.fi 8. -9. luokan valinnaiset aineet 8. ja 9. luokalla opiskelet peruskoulun valinnaisaineita sekä ammatillisesti suuntautuneita aineita. 8. luokalla aloitettu valinnaisaine

Lisätiedot

VALINNAISAINEET 2015-2016 TURUN LYSEON KOULU

VALINNAISAINEET 2015-2016 TURUN LYSEON KOULU VALINNAISAINEET 20152016 TURUN LYSEON KOULU Valinnaisaineiden valinta 3 Painotusluokkaan sidotut valinnaisaineet 4 Englannin A1 syventävä 5 Espanja B2 6 Ranska A2 ja B2 7 Saksa B2 8 Ilmaisutaito 9 Media

Lisätiedot

Porin taidekoulun työpajaopinnot

Porin taidekoulun työpajaopinnot Porin taidekoulun työpajaopinnot Syventävissä opinnoissa oppilaat valitsevat itseään kiinnostavan työpajan vähintään vuodeksi kerrallaan. Työpajoissa työskennellään pitkäjänteisesti syventyen yhden taidemuodon

Lisätiedot

VALINNAISKURSSIT 5.LK

VALINNAISKURSSIT 5.LK VALINNAISKURSSIT 5.LK Kursseja on tarjolla yhteensä kahdeksan. Design -kursseja kolme. Äly ja väläys -kursseja kolme. Ilmaisu -kursseja kaksi. Jokainen oppilas valitsee lukuvuodelle kaksi kurssia, joita

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv. 2019-2020 Piirros Mika Kolehmainen Haukiputaan koulun 5. luokan valinnaiset aineet Liikunnan syventävä (2 h) (LIV10.3) Musiikin syventävä (1h)

Lisätiedot

VALINNAISKURSSIT 6.LK

VALINNAISKURSSIT 6.LK VALINNAISKURSSIT 6.LK Kursseja on tarjolla yhteensä kahdeksan. Design -kursseja neljä. Äly ja väläys -kursseja kaksi. Ilmaisu -kursseja kaksi. Jokainen oppilas valitsee lukuvuodelle kaksi kurssia, joita

Lisätiedot

VALINNAISKURSSIT 5.LK

VALINNAISKURSSIT 5.LK VALINNAISKURSSIT 5.LK Kursseja on tarjolla yhteensä kahdeksan. Design -kursseja kolme. Äly ja väläys -kursseja kolme. Ilmaisu -kursseja kaksi. Jokainen oppilas valitsee lukuvuodelle kaksi kurssia, joita

Lisätiedot

Osaamispisteet. Vapaasti valittava

Osaamispisteet. Vapaasti valittava Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammattiopiskelun S2 3 osp Osaaminen arvioidaan opiskelijan keräämän oman alan sanaston sekä portfolion avulla. Oman alan sanavaraston Tekstien ymmärtäminen Luku- ja opiskelustrategioiden

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2019 2020 8.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

A1. OPS-UUDISTUS JA TEKNOLOGIA Oppiaineiden näkökulmia Taide- ja taitoaineet

A1. OPS-UUDISTUS JA TEKNOLOGIA Oppiaineiden näkökulmia Taide- ja taitoaineet A1. OPS-UUDISTUS JA TEKNOLOGIA Oppiaineiden näkökulmia Taide- ja taitoaineet VALTAKUNNALLISET VIRTUAALIOPETUKSEN PÄIVÄT 8.-9.12.2014, Helsinki, Messukeskus Mikko Hartikainen Opetushallitus Kuvataiteen

Lisätiedot

OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet

OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet Kiviniemen ja Takkurannan koulujen valinnaisaineet sekä ohjeet valinnan suorittamiseen Wilmassa lukuvuotta 2016-2017 varten Piirros Mika Kolehmainen Valinnaisuus perusopetuksessa

Lisätiedot

RANSKAN KIELI B2 RANSKAN KIELI B2 8 LUOKKA

RANSKAN KIELI B2 RANSKAN KIELI B2 8 LUOKKA RANSKAN KIELI B2 Opetuksen tavoitteena on totuttaa oppilas viestimään ranskan kielellä suppeasti konkreettisissa arkipäivän tilanteissa erityisesti suullisesti. Opetuksessa korostetaan oikeiden ääntämistottumusten

Lisätiedot

VALINNAISAINEEN VALINTA 2019

VALINNAISAINEEN VALINTA 2019 VALINNAISAINEEN VALINTA 2019 Valinnaisaine valitaan lukuvuodeksi 2019 2020 eli 6. luokan ajaksi. Kesken lukuvuoden valinnaisainetta ei voi vaihtaa. Valintaa tehtäessä kannattaa miettiä mm. omia harrastuksia:

Lisätiedot

Mobiili oppimisympäristö pienkoululla

Mobiili oppimisympäristö pienkoululla Mobiili oppimisympäristö pienkoululla Risto Korhonen, KM/LO, IlonaIT asiakkuusjohtaja, rehtori Risto Kilpeläinen 2010 Kyläkoulut Suomessa - Maaseudun pienet koulut oppimis- ja kasvuympäristöinä Höytiän

Lisätiedot

PORIN TAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT

PORIN TAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT PORIN TAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT Syventävissä opinnoissa oppilaat valitsevat itseään kiinnostavan työpajan vähintään vuodeksi kerrallaan. Työpajoissa työskennellään pitkäjänteisesti syventyen yhden taidemuodon

Lisätiedot

VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA

VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA Kursseja on tarjolla yhteensä seitsemän. Design -kursseja kolme. Äly ja väläys -kursseja kaksi. Ilmaisu -kursseja kaksi. Jokainen oppilas valitsee lukuvuodelle kaksi kurssia,

Lisätiedot

9. luokan valinnaisaineet. Länsi-Porin koulu - lukuvuosi

9. luokan valinnaisaineet. Länsi-Porin koulu - lukuvuosi 9. luokan valinnaisaineet Länsi-Porin koulu - lukuvuosi 2018-2019 Oppilas valitsee kaksi (2) valinnaisainekurssia. Poikkeuksena A2-kielen lukijat ja matematiikkapainotteisen sekä kuvataidepainotteisen

Lisätiedot