Sipoon kunta. Hepacon Oy LVIA-hankesuunnitelma vaihe 2. Nikkilän Sydän Koulun laajennus/uudisrakennus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sipoon kunta. Hepacon Oy LVIA-hankesuunnitelma vaihe 2. Nikkilän Sydän Koulun laajennus/uudisrakennus"

Transkriptio

1 Sipoon kunta Nikkilän Sydän Koulun laajennus/uudisrakennus Hepacon Oy LVIA-hankesuunnitelma vaihe

2 2 0 PERUSTIEDOT 01 Yleistä Rakennuskohde käsittää seuraavat LVI-tekniset järjestelmät: Lämmitysjärjestelmät LTO-järjestelmät Vesi- ja viemärijärjestelmät Ilmastointijärjestelmät Eristykset Automaatiojärjestelmät G1 LÄMMITYSJÄRJESTELMÄT, LTO- JA JÄÄHDYTYSVESIJÄRJESTELMÄT G1.1 Lämmön ja jäähdytyksen tuotanto sekä lämpöpumput Rakennus on liitetty Keravan Energian kaukolämpöverkkoon. Vaiheessa 1 on tehty kaukolämmön alajakokeskus, jossa on varaukset laajennuksille. Lämpöenergia mitataan rakennuksen lämmönjakokeskuksessa. Lämmönjakosiirtimet ovat: patteriverkosto ilmanvaihdon lämmitysverkosto lämmin käyttövesi. Patteri- ja ilmanvaihtoverkostojen siirtimien tehot varauksineen Patteriverkoston nykyinen siirrin 434 kw, laajennusvarasta siitä 250 kw Ilmanvaihtoverkoston nykyinen siirrin 1228 kw, laajennusvarausta 370 kw Rakennukseen asennetaan vesikiertoiset lämmitysjärjestelmät. Laajennuksille on tehty putkivaraukset, joihin liitytään vaiheessa 2. Pumput ovat keskipakoispumppuja integroiduilla taajuusmuuttajilla. Radiaattorit ja konvektorit ovat teräslevypattereita. Kaikki patterit varustetaan esisäädettävillä termostaattisilla patteriventtiileillä. Lämmitysverkostot ovat teräsputkea. Ulkoilmavesilämpöpumput: Vaiheessa 1 oli varauduttu myöhemmin rakennettavaan lämpöpumppujärjestelmään. Vaiheessa 1 rakennettiin DN80 LTO-putket IV-konehuoneesta lämmönjakohuoneeseen. Vesikatolle tehtiin lämpöpumpuille tilavaraukset.

3 3 Vaiheen 1 aikana rakennettu LTO-putki otetaan käyttöön ulkoilmavesilämpöpumpuille. Vesikatolle rakennetaan viisi lämpöpumppua (yht. n. 80kW), jotka kytketään lämmönjakohuoneen läheisyyteen rakennettavaan lämminvesivaraajaan. Lämpöenergian käyttökohde tarkennetaan toteutussuunnitteluvaiheessa. Ulkoilmavesilämpöpumput mitoitetaan optimaaliseen käyttöolosuhteeseen. Lisäksi 2. vaiheen laajennusosalle varaudutaan rakentamaan laajennusosan uusia ilmanvaihtokoneita ( TK) palvelevat tuloilmavesilämpöpumput, joita voidaan käyttää sekä tuloilman osittaiseen lämmitykseen että jäähdytykseen. Ulkoyksiköt sijoitetaan laajennusosan yhteyteen. Kaikille ulkoyksiköille on rakennettava näkö- ja tuulisuojaus. Ulkoyksiköt tulee asentaa irti seinästä, äänihaittojen ehkäisemiseksi. G2 VESI- JA VIEMÄRIJÄRJESTELMÄT Vesijohdot on liitetty Sipoon Kunnan vesijohtoverkostoon. Vesimittari on asennettu lämmönjakohuoneeseen. Vaiheessa 1 on tehty kaukolämmön alajakokeskus, jossa on varaukset laajennuksille Lämmin käyttövesi valmistetaan kaukolämpöverkostoon liitetyllä lämmönsiirtimellä. Lämpimän käyttöveden siirtimen teho on 600 kw, laajennusvarausta on 2. vaiheelle 150kW. Lämpimän veden mittaus liitetään RAU-järjestelmään. Laajennukselle rakennetaan siipikohtaiset vesi/pulssimittarit RAU-järjestelmään. Vesijohdot tehdään komposiittiputkista. Kaikki pintaan tulevat putket kromattua kupariputkea. Vuodonilmaisut tehdään pystynousuille kerroskohtaisesti. Jäte- ja sadevesiviemärit on liitetty Sipoon kunnan viemäriverkostoihin. Jätevesi on liitetty tontin pohjoispuolella olevaan liitoskaivoon. Sadevesille tehdään useampia liitoskohtia(2-3), laadittavan pinnantasaussuunnitelman perusteella. Rakennuksen ulkopuolella jäte- ja sadevesiviemärit tehdään muoviviemäriputkesta muhviliitoksin. Rakennuksen sisäpuolella viemärit ovat valurautaa. Rakennuksen sadevedet johdetaan ulkopuolisilla syöksytorvilla rännikaivoihin. Vesi- ja viemärikalusteet ovat yleisesti käytössä olevaa vakiolaatua. Hanat ovat pääsääntöisesti sähköisiä kosketusvapaita hanoja (viive tulee olla säädettävissä) ellei ole tarvetta veden lämpötilan ja määrän säätelyyn. Määrät ja laadut sovitaan suunnittelun edetessä. Kiintokalusteiden paikat arkkitehdin kuvien mukaan.

4 4 G3 ILMASTOINTIJÄRJESTELMÄT Rakennus varustetaan koneellisilla tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmillä, joilla pyritään saavuttamaan sisäilmastoluokan S1-S3 luokat seuraavasti: ilmanlaatu S1, huonelämpötila S3 ja äänitaso S2. Puhtausluokituksen tavoitearvo on P1. Talon ilmanvaihto mitoitetaan tasapainoon palvelualuekohtaisesti. Se saavutetaan siten, että jokaisen tilan tulo- ja poistoilmamäärää voidaan säätää tarpeen mukaan ja ilmamäärät/säätöviestit saadaan vietyä valvomopäätteelle. Tällöin talon huoltohenkilöstö pystyy havaitsemaan poikkeamat. Tuloilmakoneisiin tehdään ilmamäärämittaukset, jolloin voidaan todeta ovatko koneiden ilmavirrat tasapainossa. Ennen talon käyttöönottoa tasapainotilat todetaan ilmamäärämittauksilla. Normaalit opetustilat varustetaan tilakohtaisella, tarpeenmukaisella ilmanvaihtojärjestelmällä, joita ohjataan läsnäolo-tiedon, CO2-pitoisuuden sekä lämpötilan mukaan. Liikuntasali varustetaan tarpeenmukaisella ilmanvaihtojärjestelmällä, joita ohjataan läsnäolo-tiedon, CO2-pitoisuuden sekä lämpötilan mukaan. Käytävä- ja wc-tilat toteutetaan vakioilmamääräjärjestelmällä. Yöllä kone käy 30% teholla ja päivällä 100%. Poistumiskäytävinä toimivat porrashuoneet varustetaan pienillä tuloilmakoneilla, joissa on lämmöntalteenotto. Ilmanvaihtokoneita ohjataan aikaohjelmalla (esim käy ja muulloin seis). Tarpeellinen lisäaika saadaan lisäaikakytkimellä. Tarpeenmukaisella ohjauksella varustetuissa tiloissa kone käy ym. mainitun aikaohjelman mukaisesti. Tarpeen mukaan ohjattavien tilojen ilmavirta on 30%(maksimista) mikäli mikään asetteluarvoista ei pyydä lisää ilmaa. Kun läsnäoloanturi ilmoittaa, että tilassa on henkilöitä lisätään ilmamäärää 70%:iin. Viiden minuutin viiveen jälkeen ilmamäärää ohjataan tarpeen mukaan ylös tai alaspäin. Tällöin ohjausväli on 40%-100%. kun läsnäoloanturi ei ole havainnut liikettä (esim. viiteen minuuttiin) palautuu ilmamäärä 30%:iin ellei C02 tai lämpötila edellytä suurempaa ilmamäärää. Kaikki em. asetusarvot ovat muuteltavissa. Luokkakohtaisesti voidaan valvomopäätteeltä pyytää luokkaa täydet ilmavirrat vaikka kahdeksi tunniksi. Alustatilat varustetaan tuuletuspuhaltimilla. Tuuletuspuhaltimen käyntinopeutta ohjataan ulkolämpötilan mukaan. Puhallin käy täysillä C välillä.

5 5 Tilakohtaiset ilmamäärät Tila/käyttötarkoitus ulkoilmavirta äänitaso ulkoilmavirta /hlö l/s dm3/s/m2 db Opetustilat normaali 28 henkilöä 33/38 min 224 l/s Liikuntasali 6 (juhlasali)/2 (liik.) 33/38 Opetustilat muut 4/5 (tehostus) 33/38 min. 8 Opettajien työhuone 3 33/38 Toimistohuone 2 33/38 Neuvotteluhuone 4 28/33 min. 8 Kahvio/taukotila 5 38/43 Aula, lämpiö 4/5 (tehostus) 38/43 Keskusaula 390 hlöä 38/43 min 3120 l/s Käytävät 4 38/43 Ryhmätyötila 4 33/38 Pukuhuone 5 38/43 WC:t työpaikkatiloihin tai vastaaviin liittyvät yleisön käyttämiin tiloihin liittyvät 20/paikka 30/paikka 38/43 38/43 Erikoisluokkien ilmavirrat mitoitetaan kuten normaalit ellei laitemitoitus vaadi muuta. Alustava konejako: 330 TK Opetustilat 1. kerros n. 3 m3/s - sulkupellit - suodattimet EU7 tulo ja EU7 poisto - pyörivä lämmöntalteenottopatteri, hyötysuhde n. 75% tuloilma / poistoilma - lämmityspatteri +60/30 C - tuloilmapuhallin, taajuusmuuttaja - poistoilmapuhallin, taajuusmuuttaja - äänenvaimentimet 331 TK Opetustilat 2. kerros n. 4 m3/s - sulkupellit - suodattimet EU7 tulo ja EU7 poisto - pyörivä lämmöntalteenottopatteri, hyötysuhde n. 75% tuloilma / poistoilma - lämmityspatteri +60/30 C - tuloilmapuhallin, taajuusmuuttaja - poistoilmapuhallin, taajuusmuuttaja - äänenvaimentimet

6 TK Liikuntasali n. 5,5 m3/s - sulkupellit - suodattimet EU7 tulo ja EU7 poisto - pyörivä lämmöntalteenottopatteri, hyötysuhde n. 75% tuloilma / poistoilma - lämmityspatteri +60/30 C - tuloilmapuhallin, taajuusmuuttaja - poistoilmapuhallin, taajuusmuuttaja - äänenvaimentimet 334TK Sosiaalitilat n. 1 m3/s - sulkupellit - suodattimet EU7 tulo ja EU7 poisto - LTO patteri, neste, 50% tuloilma - lämmityspatteri +60/30 C - tuloilmapuhallin, taajuusmuuttaja - LTO patteri, neste, hyötysuhden n. 50% poistoilma - poistoilmapuhallin, taajuusmuuttaja - äänenvaimentimet Huippuimurit ja erillispuhaltimet Alustatilan tuuletus Porraskäytävät varustetaan pienillä IV-kojeilla, joissa on lämmön talteenotto Ilmanvaihtokanavat ovat joko pyöreitä kuumasinkittyjä kierresaumakanavia. Tilan ahtauden takia voidaan käyttää myös kuumasinkittyjä suorakaidekanavia. Kanavat varustetaan tarpeellisin äänenvaimentimin, palo-, sulku- ja säätöpellein. Tiloissa, joissa ilmamäärät muuttuvat, ilmanvaihtokanavat varustetaan ilmamäärän tarpeenmukaisuuden mahdollistavin laittein. Raitisilmakanavat ja lämmittämättömissä tiloissa kulkevat kanavat lämpöeristetään. Tarvittavilta osin kanavat paloeristetään. Raitisilmasäleiköt ovat tehdasvalmisteisia joiden materiaalina on alumiini. Säleiköillä tulee olla hyvä sateen ja lumen erottelukyky. Näkyviin jäävien säleiköiden malli ja väri on suunnitteluvaiheessa hyväksytettävä arkkitehdillä. Ulospuhallushajottajat ovat ylöspäin puhaltavia ja ne varustetaan laitetoimittajan palo- ja äänenvaimennetuilla läpivientikappaleilla. Tulo- ja poistoilman päätelaitteina käytetään yleisesti eri tiloille sopivia, tehdasvalmisteisia päätelaiteita. Mallit ja värit on suunnitteluvaiheessa hyväksytettävä arkkitehdillä.

7 7 Tilojen mahdollinen yökoulukäyttö on huomioitava palopeltien valinnassa ja ohjauksessa. Kaikki palopellit varustetaan indikoinnein. G7 PALONTORJUNTAJÄRJESTELMÄT Jauhesammuttimilla varustettuja pikapalopostit tehdään paloviranmaisten määräysten mukaan. G9 ERISTYKSET Eristykset tehdään Talotekniikka RYL 2002 kohdan G9 mukaisesti. Äänekkäiden luokkatilojen ja yleisten tilojen akustiikkaan tulee kiinnittää huomiota.

8 8 J7 RAKENNUSAUTOMAATIOJÄRJESTELMÄ YLEISTÄ: Rakennus on varustettu keskitetyllä rakennusautomaatiojärjestelmällä. Kohteessa on Fidelix-merkkinen rakennusautomaatiojärjestelmä, jota laajennetaan vaiheessa 2. Rakennusautomaatiojärjestelmä rakentuu vaiheen 1 valvomo PC:stä ohjelmistoineen tai vaihtoehtoisesti pilvivalvomosta, kenttälaitteista, mikroprosessoripohjaisista alakeskuksista sekä hajautetusta I/O:sta. Alakeskukset varustetaan paikallisilla operointipaneeleilla. Valvomoratkaisu on vaiheessa 1 valittu. Vaiheen 2 alakeskukset sijoitetaan ilmanvaihtokonehuoneisiin sekä tarvittaessa muuhun tekniseen tilaan (yhteensä 2-3 kpl). Hajautettua I/O:ta käytetään luokkahuoneiden ilmamääränsäätöön. Hajautettu I/O sijoitetaan käytävän puolella kulkevaan kaapelihyllyyn asennusalustaan 1 kpl / luokkahuone. Hajautettu I/O sisältää ohjelmia. Rakennusautomaatiojärjestelmää voidaan käyttää etäyhteyden kautta. Etäyhteys toteutetaan internetin yli tilaajan laajakaistaliitynnän kautta vaiheessa 1 toteutetulla tavalla. Vaatimuksena etäyhteyden ottamiseen on, että tietokoneessa jolta yhteys otetaan valvomoon, internetyhteys. Yhteys otetaan seuraavasti. Mennään selaimella tiettyyn internetosoitteeseen jossa kirjaudutaan järjestelmään antamalla käyttäjätunnus ja salasana. Tietokoneelta, jolla etäyhteys otetaan, ei vaadi mitään erillistä ohjelmaa. Jatkohälytykset toteutetaan nykyisen GSM-modeemin kautta. GSM-liittymän hankinta on tilaajalla. A-luokan jatkohälytykset lähetetään tilaajan haluamiin numeroihin haluttuna aikana. Alakeskukset ja valvomo varustetaan UPS:lla. Alakeskuksen sähkökatkosta lähetetään jatkohälytys GSM-modeemin kautta. Alakeskukset varustetaan jännitevalvontareleellä sekä UPS:lla. Sähkökatkosta annetaan jälleenantohälytys GSM-modeemin kautta. Valvomon kaatuminen ei saa vaikuttaa alakeskusten tai hajautetun I/O:n toimintaan. Järjestelmää varten rakennetaan järjestelmän kommunikoinnin vaatimat tiedonsiirtoyhteydet alakeskusten, hajautetun I/O:n ja valvomon välistä tiedonsiirtoa varten sekä etäkäyttöä varten. Rakennusautomaatiojärjestelmässä varaudutaan myös mahdollisiin tuleviin laajennuksiin. VALVOMON KÄYTTÖLIITTYMÄ Valvomon käyttöliittymä toteutetaan kuten Vaiheessa 1.

9 9 RAKENNUSAUTOMAATIOON LIITETTÄVÄT JÄRJESTELMÄT: lämmitysjärjestelmät lämmitys vaiheen 2 alueelle tulee vaiheen 1 lämmönjakokeskukselta. Vaiheen 2 yhteydessä otetaan käyttöön Ilma-vesilämpöpumppuvaraus. Lämmönjakolaitteissa tehtävät muutokset tehdään nykyiseen lämmönjakohuoneen alakeskukseen. Tuloilmakojekohtainen lämpöenergian mittaus. Mittausten luku toteutetaan väyläpohjaisena. Rakennusosakohtainen lämpöenergian mittaus. Mittausten luku toteutetaan väyläpohjaisena. vesi- ja viemärijärjestelmät Pulssitiedot rakennuskohtaisilta käyttövesimittareilta alakeskukseen Mahdollisten pumppaamojen hälytystiedot alakeskukseen ilmastointijärjestelmät Ilmanvaihdon ohjaukset ja säädöt ovat kokonaisuudessaan alakeskuksessa. Ilmanvaihtokojeiden taajuudenmuuttajat liitetään väyläliitännällä alakeskukseen Opetustiloissa on tarpeenmukainen ilmanvaihto. Ilmamääriä säädetään palvelualueen lämpötilan, hiilidioksidin ja läsnäolon perusteella. Tiloja voidaan jäähdyttää lisäämällä iv-kojeen ilmamäärää, mikäli tuloilmakojeen sisäänpuhallus lämpötila on 5ºC matalampi kuin tilan poistoilman lämpötila. Lisäksi poistoilman lämpötilan pitää olla vähintään +25ºC. Poistoilman lämpötilan asetusarvo on +21 ºC. Tilaa ei lämmitetä ilmamäärää kasvattamalla. Tilan lämmityksestä huolehtii patterit. Hiilidioksidipitoisuuden säätö: Hiilidioksidipitoisuuden maksimiarvo saa olla 700 ppm tilan ollessa käytössä. Hiilidioksidipitoisuuden maksimiarvo saa olla 800 ppm tilan ollessa pois käytöstä. Opetustiloilla on aikaohjelma, jossa ovat ajat normaalikäytölle, yökäytölle, käsikäytölle sekä seistila. Normaalikäytöllä tilan katsotaan olevan käytössä kun liikeanturi havaitsee liikettä. Ilmamäärä kohoaa tällöin viideksi minuutiksi vähintään arvoon 70 %. Tämän jälkeen ilmamäärä säädetään välillä 40 %-100 % huonelämpötilan ja CO 2 -pitoisuuden perusteella. Tilan katsotaan poistuvan käytöstä 10 minuutin kuluttua sen jälkeen kun tilan läsnäolotieto on poistunut. Tämän jälkeen ilmamäärä säädetään välillä 30 %-100 % huonelämpötilan ja CO 2 -pitoisuuden perusteella.

10 10 Yökäytöllä toiminta poikkeaa normaalikäytöstä seuraavasti. Tilan katsotaan olevan käytössä kun tilassa on havaittu liikettä 15 minuutin ajan. Tämän jälkeen toiminta on kuten normaalikäytöllä. Tilan poistuminen käytöstä tapahtuu kuten normaalikäytössä. Käsikäytöllä ilmamäärä pysyy sen aikana asetellulla ilmamäärällä. Lämpötila ja hiilidioksidi eivät vaikuta ilmamäärän säätöön. Seis tilassa ilmastointikoje on seis. Liikuntasalissa on tarpeenmukainen ilmamäärän säätö (IV-kojeella). Ilmamäärää säädetään tilan lämpötilan, hiilidioksidin ja läsnäolon perusteella. Liikuntasalista mitataan hiilidioksidia ja lämpötilaa useammalla anturilla. IV-kojeen sisään puhallus lämpötilan asetusarvoa muutetaan huoneen lämpötilamittausten keskiarvon perusteella. Hiilidioksidipitoisuuden maksimiarvo saa olla 700 ppm tilan ollessa käytössä. Hiilidioksidipitoisuuden maksimiarvo saa olla 800 ppm tilan ollessa pois käytöstä. Liikuntasalilla on aikaohjelma, jossa ovat ajat normaalikäytölle, yökäytölle, käsikäytölle sekä seis tila. Normaalikäytöllä tilan katsotaan olevan käytössä kun liikeanturi havaitsee liikettä. Ilmamäärä kohoaa tällöin viideksi minuutiksi vähintään arvoon 70 %. Tämän jälkeen ilmamäärä säädetään välillä 40 %-100 % CO 2 -pitoisuuden perusteella. Tilan katsotaan poistuvan käytöstä 10 minuutin kuluttua sen jälkeen kun tilan läsnäolotieto on poistunut. Tämän jälkeen ilmamäärä säädetään välillä 30 %-100 % CO 2 -pitoisuuden perusteella. Yökäytöllä toiminta poikkeaa normaalikäytöstä seuraavasti. Tilan katsotaan olevan käytössä kun tilassa on havaittu liikettä 15 minuutin ajan. Tämän jälkeen toiminta on kuten normaalikäytöllä. Tilan poistuminen käytöstä tapahtuu kuten normaalikäytössä. Käsikäytöllä IV-kojeen ilmamäärä pysyy sen aikana asetellulla ilmamäärällä. Lämpötila ja hiilidioksidi eivät vaikuta ilmamäärän säätöön. Seis tilassa ilmastointikoje on seis. Sosiaalitilojen (WC:t) ilmanvaihtokojeet käyvät aikaohjelman mukaisesti osailmamäärän (30 % yö) tai täyden ilmamäärän (100% päivä) teholla. Sisään puhalluslämpötilan asetusarvoa muutetaan poistolämpötilan perusteella. Aikaohjelman mukaisessa seis tilassa ilmanvaihtokoje on seis. Tiloissa joissa ilmamääräsäätö läsnäolon mukaan, läsnäolotietona käytetään luokkien valoja ohjaavia Dali-järjestelmän läsnäoloantureita. Dali-järjestelmästä saadaan läsnäolosta reletieto rakennusautomaatiojärjestelmään.

11 11 Mahdollista ylilämmön poistoa varten olevat IV-kojeet. Puhaltimet käyvät tarpeen mukaan ylilämmön poistamiseksi tilasta. Porraskäytävät varustetaan pienillä IV-kojeilla, joissa on lämmön talteenotto, mutta ei lämmityspatteria. Puhaltimet käyvät aikaohjelman mukaisesti. Ryömintätilan ilmanvaihtopuhaltimet ovat taajuusmuuttajakäyttöisiä. Ryömintätilasta mitataan lämpötilaa ja suhteellista kosteutta, joiden perusteella lasketaan absoluuttinen kosteus. Puhaltimet käyvät aina vähintään asetellulla minimiteholla. Kylmällä ulkoilmalla ryömintätilan laskiessa asetusarvoon puhaltimet saavat käydä ainoastaan minimiteholla. Ilmanvaihtoa tehostetaan ryömintätilan kuivattamiseksi kosteuden noustessa, jos ulkoilman absoluuttinen kosteus on alhaisempi kuin ryömintätilan absoluuttinen kosteus. Kuitenkin niin, että alustatilan lämpötila ei laske alle asetusarvon Yökoulutilat varustetaan moottoroiduilla palopelleillä (jousella kiinni, moottorilla auki), joissa on lämpösulake- ja savulaukaisu. Muun alueen palopellit ovat jousella sulkeutuvia lämpösulakkeen johdosta. Näiltä otetaan tilatieto alakeskukseen (tilatieto jokaiselta erikseen tai sopivalta ryhmältä). Muutamasta kohdasta seinärakenteesta otetaan mittaus sisä- ja ulkopaineen sekä kosteudesta erosta alakeskukseen.

12 12 sähkö ja erillisjärjestelmät Ulkovalojen ohjauksiin tulee varautua rakennusautomaatiojärjestelmässä. Luokkien ym. sisätilojen valaistus liitetään rakennusautomaatioon sähkösuunnitelmien mukaisesti. Erillisjärjestelmistä liitetään hälytyspisteet jos on saatavilla. Mahdollisia esim. savunpoisto, turvavalaistus, paloilmoitinjärjestelmä, kulunvalvonta, rikosilmoitusjärjestelmä. Liitetään rakennusautomaatioon tilaajan tarpeiden ja sähkösuunnittelijan listauksen mukaisesti. Sähkömittaukset liitetään rakennusautomaatiojärjestelmään keskuskohtaisesti sähkösuunnittelijan listauksen mukaisesti. KAAPELOINTI: Rakennusautomaatiojärjestelmän kaapeloinnit asennetaan sähköurakassa. Hepacon Oy Matti Remes Projektipäällikkö Mikko Kansanaho RAU-suunnittelija

Sipoon kunta. Hepacon Oy Rakennustapaselostus L2. Nikkilän Sydän Koulun uudisrakennus LVIA-SELOSTUS 10.3.2013

Sipoon kunta. Hepacon Oy Rakennustapaselostus L2. Nikkilän Sydän Koulun uudisrakennus LVIA-SELOSTUS 10.3.2013 Sipoon kunta Nikkilän Sydän Koulun uudisrakennus Hepacon Oy Rakennustapaselostus L2 LVIA-SELOSTUS 10.3.2013 2 0 PERUSTIEDOT 01 Yleistä Rakennuskohde käsittää seuraavat LVI-tekniset järjestelmät: Lämmitysjärjestelmät

Lisätiedot

1/6 SIILITIEN SÄHKÖNSYÖTTÖASEMAN PERUSKORJAUS LVIA-RAKENNUSTAPASELOSTUS

1/6 SIILITIEN SÄHKÖNSYÖTTÖASEMAN PERUSKORJAUS LVIA-RAKENNUSTAPASELOSTUS 1/6 MH/KH SIILITIEN SÄHKÖNSYÖTTÖASEMAN PERUSKORJAUS LVIA-RAKENNUSTAPASELOSTUS Insinööritoimisto Matti Hallasaari Oy Kumpulantie 1 * 00520 HELSINKI * FINLAND Y-tunnus 0550682-8 puh. +358-9-142 122 www.hallasaari.com

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄKUVAUKSET POHJA. G LVI-järjestelmät 1/5

JÄRJESTELMÄKUVAUKSET POHJA. G LVI-järjestelmät 1/5 G LVIjärjestelmät G LVIjärjestelmät Rakennuksen vesi ja viemärijärjestelmä on liitetty Oulun kaupungin vesi ja viemäriverkostoon. Lämmitysjärjestelmä on liitetty Oulun Energian kaukolämpöverkostoon. Rakennuksessa

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA, RIIHENMÄEN YHTENÄISKOULU HANKESUUNNITTELU

MÄNTSÄLÄN KUNTA, RIIHENMÄEN YHTENÄISKOULU HANKESUUNNITTELU MÄNTSÄLÄN KUNTA, RIIHENMÄEN YHTENÄISKOULU HANKESUUNNITTELU LVIA RAKENNUSTAPASELOSTUS Muutos/Uudisrakennus Asiakirja n:o LVI 001 Projekti n:o 01274.P000 Viimeisin muutos Laadittu 27.12.2013 Laatija RB Tark./Hyv.

Lisätiedot

Rakennuskohteen nimi ja osoite Piirustuksen sisältö Piirt. ATJ Granlund Pohjanmaa Oy

Rakennuskohteen nimi ja osoite Piirustuksen sisältö Piirt. ATJ Granlund Pohjanmaa Oy ..\p_levy\012xx\01262\p034\\rau\kaaviot\6302.dwg RAU 6302 1 / 5 ..\p_levy\012xx\01262\p034\\rau\kaaviot\6302.dwg RAU 6302 2 / 5 OHJELMAT Osajärjestelmän toimintaan vaikuttavat seuraavat ohjelmat, joiden

Lisätiedot

Rakennuskohteen nimi ja osoite Piirustuksen sisältö Piirt. ATJ Granlund Pohjanmaa Oy

Rakennuskohteen nimi ja osoite Piirustuksen sisältö Piirt. ATJ Granlund Pohjanmaa Oy ..\012xx\01262\P034\\RAU\Kaaviot\6301.dwg RAU 6301 1 / 5 ..\012xx\01262\P034\\RAU\Kaaviot\6301.dwg RAU 6301 2 / 5 OHJELMAT Osajärjestelmän toimintaan vaikuttavat seuraavat ohjelmat, joiden yksityiskohtainen

Lisätiedot

Rakennuskohteen nimi ja osoite Piirustuksen sisältö Piirt. ATJ Granlund Pohjanmaa Oy

Rakennuskohteen nimi ja osoite Piirustuksen sisältö Piirt. ATJ Granlund Pohjanmaa Oy ..\012xx\01262\P033\\RAU\Kaaviot\6302.dwg RAU 6302 1 / 5 ..\012xx\01262\P033\\RAU\Kaaviot\6302.dwg RAU 6302 2 / 5 OHJELMAT Osajärjestelmän toimintaan vaikuttavat seuraavat ohjelmat, joiden yksityiskohtainen

Lisätiedot

Toimintakokeet toteutus ja dokumentointi Janne Nevala LVI-Sasto Oy

Toimintakokeet toteutus ja dokumentointi Janne Nevala LVI-Sasto Oy Toimintakokeet toteutus ja dokumentointi Janne Nevala LVI-Sasto Oy Toimintakokeita tehdään mm. seuraaville LVIA-järjestelmille: 1. Käyttövesiverkosto 2. Lämmitysjärjestelmä 3. Ilmanvaihto 4. Rakennusautomaatio

Lisätiedot

LVIA-KORJAUKSEN HANKESUUNNITELMA

LVIA-KORJAUKSEN HANKESUUNNITELMA LVIA-KORJAUKSEN HANKESUUNNITELMA B63779.AT02 KARTANONKOSKEN KOULU, VANTAA 5.1.2015 VTK SISÄLLYSLUETTELO 1 AUTOMAATIOJÄRJESTELMÄN YLEISET VAATIMUKSET... 3 1.1 MUUTOKSIIN LIITTUVÄT YLEISET VAATIMUKSET...

Lisätiedot

LOGOMO LVIA-RAKENNUSTAPASELOSTUS

LOGOMO LVIA-RAKENNUSTAPASELOSTUS LOGOMO LVIA-RAKENNUSTAPASELOSTUS Climaconsult 0941-9 pvm. 24.5.2010 LVIA-rakennustapaselostus 2 HR 24.5.2010 0941-9 LOGOMO LVIA -RAKENNUSTAPASELOSTUS LUONNOSSUUNNITTELU 1. Yleistä Tässä rakennustapaselostuksessa

Lisätiedot

NIKKILÄN SYDÄN HANKESUUNNITELMA LVIA-SELOSTUS

NIKKILÄN SYDÄN HANKESUUNNITELMA LVIA-SELOSTUS Liite 8 NIKKILÄN SYDÄN HANKESUUNNITELMA LVIA-SELOSTUS GRANLUND OY Risto Nikkilä Työ nro 04293.048 1 01 YLEISTÄ 2 G0 LVI-JÄRJESTELMIEN YLEISET LAATUVAATIMUKSET 2 G1 LÄMMITYSJÄRJESTELMÄT, LTO- JA JÄÄHDYTYSVESIJÄRJESTELMÄT

Lisätiedot

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ 4.6.2013 1(4) Pelimannin ala-aste ja päiväkoti Pelimannintie 16 Helsinki PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ 1. TEHTÄVÄ Tarkoituksena oli selvittää ilmanvaihtolaitteiden mahdolliset mineraalivillalähteet

Lisätiedot

Näytesivut. 3.2 Toimisto- ja liiketilojen. Ilmastointijärjestelmät 57

Näytesivut. 3.2 Toimisto- ja liiketilojen. Ilmastointijärjestelmät 57 3.2 Toimisto- ja liiketilojen ilmastointijärjestelmät Toimisto- ja liiketilojen tärkeimpiä ilmastointijärjestelmiä ovat 30 yksivyöhykejärjestelmä (I) monivyöhykejärjestelmä (I) jälkilämmitysjärjestelmä

Lisätiedot

Sipoonlahden koulun laajennus ja muutostyöt, LVIA-selostus

Sipoonlahden koulun laajennus ja muutostyöt, LVIA-selostus Hankesuunnitelman liite 10 SIPOON KUNTA Sipoonlahden koulun laajennus ja muutostyöt, Hankesuunnitelmaliite 10 Työnumero P30302 Asiakirja nro Päivämäärä 28.09.2016 Päivitetty Laatija E. Kavander Tarkastanut

Lisätiedot

Syrjäyttävällä ilmanjaolla toteutetun ilmastointikoneen käyttö luokkatiloissa. Jesse Kantola Instakon Oy / Vahanen-yhtiöt 13.3.

Syrjäyttävällä ilmanjaolla toteutetun ilmastointikoneen käyttö luokkatiloissa. Jesse Kantola Instakon Oy / Vahanen-yhtiöt 13.3. Syrjäyttävällä ilmanjaolla toteutetun ilmastointikoneen käyttö luokkatiloissa Jesse Kantola Instakon Oy / Vahanen-yhtiöt 13.3.2013 Tutkimusongelma Vanhoihin koulurakennuksiin IVsaneerauksen tekeminen voi

Lisätiedot

ENERGIANSÄÄSTÖTOIMIEN VAIKUTUS SISÄILMAAN

ENERGIANSÄÄSTÖTOIMIEN VAIKUTUS SISÄILMAAN ENERGIANSÄÄSTÖTOIMIEN VAIKUTUS SISÄILMAAN Artti Elonen, insinööri Tampereen Tilakeskus, huoltopäällikkö LAIT, ASETUKSET Rakennus on suunniteltava ja rakennettava siten, etteivät ilman liike, lämpösäteily

Lisätiedot

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ Pelimannin ala-aste ja päiväkoti ILMANVAIHDONSELVITYSTYÖ 4.6.2013 1(4) Pelimannin ala-aste ja päiväkoti Pelimannintie 16 Helsinki PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ 1. TEHTÄVÄ Tarkoituksena

Lisätiedot

RAKENNUSAUTOMAATIOJÄRJESTELMÄ MITTAUSSEURANTAOHJE. Tampere 15.8.2012 Työ 63309EA A1211

RAKENNUSAUTOMAATIOJÄRJESTELMÄ MITTAUSSEURANTAOHJE. Tampere 15.8.2012 Työ 63309EA A1211 RAKENNUSAUTOMAATIOJÄRJESTELMÄ MITTAUSSEURANTAOHJE Tampere 15.8.2012 Työ 63309EA A1211 RAKENNUSAUTOMMATIOJÄRJESTELMÄ SÄÄTÖJEN MITTAUSSEURANTA-AJOJEN TOIMINTAOHJE 1 Säädön toiminnalle asetettavat vaatimukset

Lisätiedot

Energiatekniikan laitos ENE-58.4128 LVI-suunnittelu II (3 op) Suunnitteluharjoituksen osatehtävä nro 2 I-II 2015

Energiatekniikan laitos ENE-58.4128 LVI-suunnittelu II (3 op) Suunnitteluharjoituksen osatehtävä nro 2 I-II 2015 1/5 I-II 2015 Timo Svahn 15.9.2015 +358 40 546 0141 timo.svahn@ramboll.fi ILMANVAIHDON PALVELUALUEET, ALUSTAVA MITOITUS JA TILAVARAUKSET Kohteeseen mitoitetaan alustavasti seuraavat tulo- ja poistoilmakoneet,

Lisätiedot

Raportoidut energiatehokkuustoimenpiteet vuonna 2011

Raportoidut energiatehokkuustoimenpiteet vuonna 2011 Raportoidut energiatehokkuustoimenpiteet vuonna 2011 Energiatehokkuussopimuksen toimitilakiinteistöjen toimenpideohjelma Seuraavaan listaan on koottu toimitilakiinteistöjen toimenpideohjelmaan liittyneiden

Lisätiedot

ECO-järjestelmä: Ilmanvaihdon lämmöntalteenotto kerrostalossa ja saneerauskohteissa 1 2008-11-24

ECO-järjestelmä: Ilmanvaihdon lämmöntalteenotto kerrostalossa ja saneerauskohteissa 1 2008-11-24 ECO-järjestelmä: Ilmanvaihdon lämmöntalteenotto kerrostalossa ja saneerauskohteissa 1 2008-11-24 ECO-järjestelmän taustaa: ECO järjestelmää lähdettiin kehittämään 2004, tarkoituksena saada pelkällä poistojärjestelmällä

Lisätiedot

Energiataloudellinen uudisrakennus tai lyhyt takaisinmaksuaika yhdistämällä energiasaneeraus Julkisen rakennuksen remonttiin

Energiataloudellinen uudisrakennus tai lyhyt takaisinmaksuaika yhdistämällä energiasaneeraus Julkisen rakennuksen remonttiin Energiataloudellinen uudisrakennus tai lyhyt takaisinmaksuaika yhdistämällä energiasaneeraus Julkisen rakennuksen remonttiin Timo Luukkainen 2009-05-04 Ympäristön ja energian säästö yhdistetään parantuneeseen

Lisätiedot

Enervent-ilmanvaihto JÄRJESTELMÄT MUUHUN KUIN ASUINKÄYTTÖÖN

Enervent-ilmanvaihto JÄRJESTELMÄT MUUHUN KUIN ASUINKÄYTTÖÖN Enervent-ilmanvaihto JÄRJESTELMÄT MUUHUN KUIN ASUINKÄYTTÖÖN Hajautettu ilmanvaihtojärjestelmä Muissa kuin asuinrakennuksissa on järkevää käyttää hajautettua ilmanvaihtoa. Rakennus voidaan mukauttaa jakamalla

Lisätiedot

RAU / 5. ..\p_levy\012xx\01262\p032\cad\rau\kaaviot\6303.dwg. ATJ Granlund Pohjanmaa Oy. RAKENNUSAUTOMAATIO Suunn. ATJ LUOKAT SÄÄTÖKAAVIO 303TK

RAU / 5. ..\p_levy\012xx\01262\p032\cad\rau\kaaviot\6303.dwg. ATJ Granlund Pohjanmaa Oy. RAKENNUSAUTOMAATIO Suunn. ATJ LUOKAT SÄÄTÖKAAVIO 303TK ..\p_levy\012xx\01262\p032\\rau\kaaviot\6303.dwg RAU 6303 1 / 5 ..\p_levy\012xx\01262\p032\\rau\kaaviot\6303.dwg RAU 6303 2 / 5 OHJELMAT Osajärjestelmän toimintaan vaikuttavat seuraavat ohjelmat, joiden

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Matarin päiväkoti. Ajomiehenkuja 9 01400 VANTAA

IV-kuntotutkimus. Matarin päiväkoti. Ajomiehenkuja 9 01400 VANTAA IV-Special Oy 13.12.2011 IV-kuntotutkimus Matarin päiväkoti Ajomiehenkuja 9 01400 VANTAA HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 www.asb.fi TAMPERE: asb-yhtiot@asb.fi keskus: 0207

Lisätiedot

IV-SELVITYS PÄHKINÄNSÄRKIJÄN PÄIVÄKOTI PÄHKINÄTIE 2, 01710 VANTAA

IV-SELVITYS PÄHKINÄNSÄRKIJÄN PÄIVÄKOTI PÄHKINÄTIE 2, 01710 VANTAA 10.7.2012 IV-SELVITYS PÄHKINÄNSÄRKIJÄN PÄIVÄKOTI PÄHKINÄTIE 2, 01710 VANTAA DELETE TUTKIMUS OY, HELSINKI Mikko Mäkinen p. 040 584 46 88 mikko.makinen@delete.fi SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 1.1 TILAAJA... 3 1.2

Lisätiedot

MITTAUS- JA SÄÄTÖLAITTEET, RAPORTOINTIMALLI

MITTAUS- JA SÄÄTÖLAITTEET, RAPORTOINTIMALLI IVKT 2016 / SuLVI 1(5) Ohje 7.1 IV-kuntotutkimus MITTAUS- JA SÄÄTÖLAITTEET, RAPORTOINTIMALLI 1 Arviointi Tämä arviointi on rajattu koskemaan automaatiotekniikan osuutta IV-kuntotutkimuksessa. Tässä käytetyt

Lisätiedot

Näytesivut. Kaukolämmityksen automaatio. 5.1 Kaukolämmityskiinteistön lämmönjako

Näytesivut. Kaukolämmityksen automaatio. 5.1 Kaukolämmityskiinteistön lämmönjako 5 Kaukolämmityksen automaatio 5.1 Kaukolämmityskiinteistön lämmönjako Kaukolämmityksen toiminta perustuu keskitettyyn lämpimän veden tuottamiseen kaukolämpölaitoksella. Sieltä lämmin vesi pumpataan kaukolämpöputkistoa

Lisätiedot

IV-SELVITYS KORSON PÄIVÄKOTI MERIKOTKANTIE 8, 01450 VANTAA

IV-SELVITYS KORSON PÄIVÄKOTI MERIKOTKANTIE 8, 01450 VANTAA 14.9.2012 IV-SELVITYS KORSON PÄIVÄKOTI MERIKOTKANTIE 8, 01450 VANTAA DELETE TUTKIMUS OY, HELSINKI Mikko Mäkinen p. 040 584 46 88 mikko.makinen@delete.fi SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 1.1 TILAAJA... 3 1.2 KOHDETIEDOT...

Lisätiedot

Energia- ilta 01.02.2012. Pakkalan sali

Energia- ilta 01.02.2012. Pakkalan sali Energia- ilta 01.02.2012 Pakkalan sali Pekka Seppänen LVI- Insinööri Kuntoarvioija, PKA energiatodistuksen antajan pätevyys, PETA Tyypilliset ongelmat -Tilausvesivirta liian suuri (kaukolämpökiinteistöt)

Lisätiedot

LVI - I N HVACON S I N Ö Ö R I T O I M I S T O RAU

LVI - I N HVACON S I N Ö Ö R I T O I M I S T O RAU = FYYSINEN PISTE DO OHJAUS DI INDIOINTI DI HÄLYTYS AO SÄÄTÖ AI ITTAUS ALAESUS 1 = OHJELALLINEN PISTE DO DI DI AO AI R (SU) S2 S3 S1 235P1 EC1 232P1 91 92 FG1 PDIE 1 SU1 TE 9 93 94 PI oneellinen alapohjan

Lisätiedot

Energy recovery ventilation for modern passive houses. Timo Luukkainen 2009-03-28

Energy recovery ventilation for modern passive houses. Timo Luukkainen 2009-03-28 Energy recovery ventilation for modern passive houses Timo Luukkainen 2009-03-28 Enervent solutions for passive houses 2009 Järjestelmät passiivitaloihin Passiivitalo on termospullo. Ilman koneellista

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Kulomäen koulu Maauuninpolku Vantaa TAMPERE:

IV-kuntotutkimus. Kulomäen koulu Maauuninpolku Vantaa TAMPERE: 09.03.2012 IV-kuntotutkimus Kulomäen koulu Maauuninpolku 3 01450 Vantaa HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 31 11 145 www.asb.fi TAMPERE: asb-yhtiot@asb b.fi keskus: 0207 311 160,

Lisätiedot

KASAVUOREN KOULUKESKUS Talotekniikan ja tilojen ajanmukaistaminen Kasavuorentie 1 02700 Kauniainen

KASAVUOREN KOULUKESKUS Talotekniikan ja tilojen ajanmukaistaminen Kasavuorentie 1 02700 Kauniainen KASAVUOREN KOULUKESKUS Talotekniikan ja tilojen ajanmukaistaminen Kasavuorentie 1 02700 Kauniainen Hankesuunnitteluvaiheen LVIA - rakennustapaselostus Asiakirja n:o H0001 Projekti n:o 05009.P030 Viimeisin

Lisätiedot

Ilmanvaihdon tarkastus

Ilmanvaihdon tarkastus Karhuvuorentie 1, 48300 Kotka Tarkastuspäivä 23.5.2016 Sivu 2 / 7 1. ESIPUHE Tämä ilmanvaihdon tarkastusraportti on tehty Raksystems Insinööritoimisto Oy:n toimesta kiinteistössä tehdyn tarkastuksen perusteella.

Lisätiedot

Rakennuskohteen nimi ja osoite Piirustuksen sisältö Piirt. ATJ Granlund Pohjanmaa Oy

Rakennuskohteen nimi ja osoite Piirustuksen sisältö Piirt. ATJ Granlund Pohjanmaa Oy ..\012xx\01262\P032\\RAU\Kaaviot\6100.dwg RAU 6100 1 / 5 ..\012xx\01262\P032\\RAU\Kaaviot\6100.dwg RAU 6100 2 / 5 OHJELMAT Osajärjestelmän toimintaan vaikuttavat seuraavat ohjelmat, joiden yksityiskohtainen

Lisätiedot

eco TOP PÄÄLTÄLIITETTÄVÄ LÄMMÖN TALTEENOTTOKONE Kompaktit ilmanvaihtokoneet Suunnittelijalounaat 2017

eco TOP PÄÄLTÄLIITETTÄVÄ LÄMMÖN TALTEENOTTOKONE Kompaktit ilmanvaihtokoneet Suunnittelijalounaat 2017 eco TOP PÄÄLTÄLIITETTÄVÄ LÄMMÖN TALTEENOTTOKONE Kompaktit ilmanvaihtokoneet Suunnittelijalounaat 2017 Pähkinänkuoressa eco Top eco TOP-SARJA 3 konekokoa ilmavirtaan 0,8 m³/s asti Soveltuu hyvin esim. toimistoihin,

Lisätiedot

Vihdin kirkonkylän Campus. Vihdin yhteiskoulun vanhan säilytettävän osan muutokset. dok no 2 G LVIAJ- rakennustapaselostus.

Vihdin kirkonkylän Campus. Vihdin yhteiskoulun vanhan säilytettävän osan muutokset. dok no 2 G LVIAJ- rakennustapaselostus. LVIAJ- rakennustapaselostus 28.4.2017 1(7) Vihdin kirkonkylän Campus Vihdin yhteiskoulun vanhan säilytettävän osan muutokset Vihti LVIAJ- rakennustapaselostus dok no 2 G0 002 28.4.2017 LVIAJ- rakennustapaselostus

Lisätiedot

Mäntsälän kunta Tekninen keskus / tilapalvelu

Mäntsälän kunta Tekninen keskus / tilapalvelu Mäntsälän kunta Tekninen keskus / tilapalvelu Kiinteistön LVISA-järjestelmiä koskevia viitetietoja suunnittelua varten. Käytetyt tunnukset Talo90-järjestelmän mukaisesti. Kohde: Osoite: Toimistotalo Mäntsälä

Lisätiedot

Ilmanvaihtojärjestelmän korjaus ja muutokset 28.10.2013. Jarmo Kuitunen Suomen LVI liitto, SuLVI ry

Ilmanvaihtojärjestelmän korjaus ja muutokset 28.10.2013. Jarmo Kuitunen Suomen LVI liitto, SuLVI ry Ilmanvaihtojärjestelmän korjaus ja muutokset 28.10.2013 Jarmo Kuitunen Suomen LVI liitto, SuLVI ry ASUINRAKENNUSTEN ILMANVAIHTO Hyvältä ilmanvaihtojärjestelmältä voidaan vaatia seuraavia ominaisuuksia:

Lisätiedot

KASAVUOREN KOULUKESKUS KESKUSKEITTIÖN PERUSKORJAUS Kasavuorentie 1 02700 Kauniainen

KASAVUOREN KOULUKESKUS KESKUSKEITTIÖN PERUSKORJAUS Kasavuorentie 1 02700 Kauniainen KASAVUOREN KOULUKESKUS KESKUSKEITTIÖN PERUSKORJAUS Kasavuorentie 1 02700 Kauniainen ALUSTAVA Hankesuunnitteluvaiheen LVIA - rakennustapaselostus Asiakirja n:o H0002 Projekti n:o 05009.P029 Viimeisin muutos

Lisätiedot

LVIAJ- rakennustapaselostus. Päivämäärä (8) Vihdin kirkonkylän Campuksen uusi kalustohalli. Vihti. dok no 4 G0 0003

LVIAJ- rakennustapaselostus. Päivämäärä (8) Vihdin kirkonkylän Campuksen uusi kalustohalli. Vihti. dok no 4 G0 0003 LVIAJ- rakennustapaselostus 28.4.2017 1(8) Vihdin kirkonkylän Campuksen uusi kalustohalli Vihti LVIAJ- rakennustapaselostus dok no 4 G0 0003 28.4.2017 LVIAJ- rakennustapaselostus 28.4.2017 2(8) Sisällysluettelo

Lisätiedot

Kiinteistöhuolto taloyhtiössä ja säästötoimenpiteet

Kiinteistöhuolto taloyhtiössä ja säästötoimenpiteet Kiinteistöhuolto taloyhtiössä ja säästötoimenpiteet 12.04.2012 Pakkalasali Pekka Seppänen LVI- Insinööri Kuntoarvioija, PKA energiatodistuksen antajan pätevyys, PETA Tyypilliset ongelmat -Tilausvesivirta

Lisätiedot

MITTAUS- JA SÄÄTÖLAITTEET, RAPORTOINTIMALLI

MITTAUS- JA SÄÄTÖLAITTEET, RAPORTOINTIMALLI IVKT 2016 / SuLVI 1(6) Ohje 7.1 IV-kuntotutkimus MITTAUS- JA SÄÄTÖLAITTEET, RAPORTOINTIMALLI 1 Arviointi Tämä arviointi on rajattu koskemaan automaatiotekniikan osuutta IV-kuntotutkimuksessa. Tässä käytetyt

Lisätiedot

Rakennuskohteen nimi ja osoite Piirustuksen sisältö Piirt. ATJ Granlund Pohjanmaa Oy. RAKENNUSAUTOMAATIO Suunn. HovioikeudenPistikko 19 A 6

Rakennuskohteen nimi ja osoite Piirustuksen sisältö Piirt. ATJ Granlund Pohjanmaa Oy. RAKENNUSAUTOMAATIO Suunn. HovioikeudenPistikko 19 A 6 ..\p_levy\012xx\01262\p033\\rau\kaaviot\6100.dwg RAU 6100 1 / 5 ..\p_levy\012xx\01262\p033\\rau\kaaviot\6100.dwg RAU 6100 2 / 5 OHJELMAT Osajärjestelmän toimintaan vaikuttavat seuraavat ohjelmat, joiden

Lisätiedot

TOTEUTUSKUVAUS EEMONTTI - REMONTISTA

TOTEUTUSKUVAUS EEMONTTI - REMONTISTA TOTEUTUSKUVAUS EEMONTTI - REMONTISTA Kohdekiinteistö 2: 70-luvun omakotitalo Kiinteistön lähtötilanne ennen remonttia EEMontti kohdekiinteistö 2 on vuonna 1974 rakennettu yksikerroksinen, 139 m², omakotitalokiinteistö,

Lisätiedot

Kohteesta löytyy lähes täydelliset LVI-piirustukset. Tarkastelujaksolla on normitettu kulutus ollut laskeva.

Kohteesta löytyy lähes täydelliset LVI-piirustukset. Tarkastelujaksolla on normitettu kulutus ollut laskeva. Mikko Hiltunen / MHi 30.10.2008 MUISTIO 1 (7) Vantaan kaupunki Hämeenkylän päiväkoti Sahratie 7 01630 Vantaa 4 LVI-JÄRJESTELMIEN KUNTOARVIO YLEISTÄ Katselmus on suoritettu 29.10.2008. Katselmuksessa on

Lisätiedot

www.asb.fi 29.5.2008 IV-kuntotutkimus Orvokkitien koulu, ruokalarakennus Orvokkitie 15 01300 VANTAA

www.asb.fi 29.5.2008 IV-kuntotutkimus Orvokkitien koulu, ruokalarakennus Orvokkitie 15 01300 VANTAA www.asb.fi 29.5.2008 IV-kuntotutkimus Orvokkitien koulu, ruokalarakennus Orvokkitie 15 01300 VANTAA www.asb.fi Helsinki email: posti@asb.fi Tampere email: asb-yhtiot@asb.fi PÄÄKONTTORI: Konalankuja 4,

Lisätiedot

HÄMEENKYLÄN KOULU IV-RAPORTTI

HÄMEENKYLÄN KOULU IV-RAPORTTI 2012 HÄMEENKYLÄN KOULU IV- 01055 ISS 2.4.2012 1/11 Kohde: Hämeenkylän koulu Varistontie 3, 01660 Vantaa Yleistä Kohteessa sisäilman on koettu olevan huono; käyttäjiltä on tullut palautetta mm. tunkkaisuudesta

Lisätiedot

SIPOON KUNTA NIKKILÄN SYDÄMEN PÄIVÄKOTI

SIPOON KUNTA NIKKILÄN SYDÄMEN PÄIVÄKOTI SIPOON KUNTA NIKKILÄN SYDÄMEN PÄIVÄKOTI LVIA RAKENNUSTAPASELOSTUS Uudisrakennus Asiakirja n:o LVI 0001 Projekti n:o 01568.P000 Viimeisin muutos Laadittu 29.10.2017 Laatija RB Tark./Hyv. GRANLUND RIIHIMÄKI

Lisätiedot

Oy IV-Special Ab 03.03.2011. IV-kuntotutkimus. Kiirunatien päiväkoti. Kiirunatie 3 01450 VANTAA

Oy IV-Special Ab 03.03.2011. IV-kuntotutkimus. Kiirunatien päiväkoti. Kiirunatie 3 01450 VANTAA Oy IV-Special Ab 03.03.2011 IV-kuntotutkimus Kiirunatien päiväkoti Kiirunatie 3 01450 VANTAA www.asb.fi Helsinki email: posti@asb.fi Tampere email: asb-yhtiot@asb.fi PÄÄKONTTORI: Konalankuja 4, 00390 Helsinki

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Itä-Hakkilan päiväkoti, keskitalo 01.02.2012. Keskustie 1 01260 Vantaa

IV-kuntotutkimus. Itä-Hakkilan päiväkoti, keskitalo 01.02.2012. Keskustie 1 01260 Vantaa 01.02.2012 IV-kuntotutkimus Itä-Hakkilan päiväkoti, keskitalo Keskustie 1 01260 Vantaa HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 www.asb.fi TAMPERE:

Lisätiedot

Rakennuskohteen nimi ja osoite Piirustuksen sisältö Piirt. RAKENNUSAUTOMAATIO Suunn. Hovioikeudenpuistikko 19 A 6 KAUHAJOEN KAUPUNKI

Rakennuskohteen nimi ja osoite Piirustuksen sisältö Piirt. RAKENNUSAUTOMAATIO Suunn. Hovioikeudenpuistikko 19 A 6 KAUHAJOEN KAUPUNKI SÄÄTÖKAAVIO LÄMMITYSJÄRJESTELMÄ..\012xx\01262\P034\\RAU\Kaaviot\6100.dwg RAU 6100 1 / 5 SÄÄTÖKAAVIO LÄMMITYSJÄRJESTELMÄ..\012xx\01262\P034\\RAU\Kaaviot\6100.dwg RAU 6100 2 / 5 OHJELMAT Osajärjestelmän

Lisätiedot

Esimerkkejä energiatehokkaista korjausratkaisuista

Esimerkkejä energiatehokkaista korjausratkaisuista Esimerkkejä energiatehokkaista korjausratkaisuista DI Petri Pylsy, Suomen Kiinteistöliitto Tee parannus!-aluekiertue Turku 18.01.2010 Tarjolla tänään Energiatehokkaita korjausratkaisuja: Ilmanvaihdon parantaminen

Lisätiedot

Mäntsälän kunta Tekninen keskus / tilapalvelu

Mäntsälän kunta Tekninen keskus / tilapalvelu Mäntsälän kunta Tekninen keskus / tilapalvelu Kiinteistön LVISA-järjestelmiä koskevia viitetietoja suunnittelua varten. Käytetyt tunnukset Talo90-järjestelmän mukaisesti. Kohde: Osoite: Riihenmäen koulun

Lisätiedot

Ilmanvaihdon riittävyys koulussa. Harri Varis

Ilmanvaihdon riittävyys koulussa. Harri Varis Ilmanvaihdon riittävyys koulussa Harri Varis Johdanto Ympäristöterveydenhuollossa on keskusteltu ilmanvaihdon riittävyydestä kouluissa Vaikutukset ilmanvaihtoon, kun ilmanvaihto on pois päältä yö- ja viikonloppuaikaan

Lisätiedot

LVIAJ- rakennustapaselostus. Päivämäärä (8) Vihdin kirkonkylän Campuksen pappilankoulun keittiömuutos. Vihti.

LVIAJ- rakennustapaselostus. Päivämäärä (8) Vihdin kirkonkylän Campuksen pappilankoulun keittiömuutos. Vihti. LVIAJ- rakennustapaselostus 28.4.2017 1(8) Vihdin kirkonkylän Campuksen pappilankoulun keittiömuutos Vihti LVIAJ- rakennustapaselostus dok no 8 G0 0003 28.4.2017 LVIAJ- rakennustapaselostus 28.4.2017 2(8)

Lisätiedot

ILMAMÄÄRIEN MITTAUSPÖYTÄKIRJA

ILMAMÄÄRIEN MITTAUSPÖYTÄKIRJA Mittauspöytäkirja Työ nro: 120354 sivu 1 ( 8 ) Työmaa: Pähkinänsärkijän päiväkoti Osoite: Pähkinätie 2, Vantaa ILMAMÄÄRIEN MITTAUSPÖYTÄKIRJA Järjestelmän tunnus: TK-1, TK-2, PK-1.1, PK-1.2, PK-1.3, PF-1,

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Rekolanmäen päiväkoti. Hansinkatu VANTAA

IV-kuntotutkimus. Rekolanmäen päiväkoti. Hansinkatu VANTAA IV-Special Oy 19.12.2011 IV-kuntotutkimus Rekolanmäen päiväkoti Hansinkatu 4 01480 VANTAA HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 www.asb.fi TAMPERE: asb-yhtiot@asb.fi keskus:

Lisätiedot

LVI - I N HVACON S I N Ö Ö R I T O I M I S T O RAU

LVI - I N HVACON S I N Ö Ö R I T O I M I S T O RAU RK 0 1 K HS13 Porrashuone RK MERKINTÖJEN SELITYKSET = UUSI KAAPELI (SU) = NHA KAAPELI = MODULAARI KAAPELI (IU) ASENNUS (AU) = PURETTA LAITE Suunn Piirt Tark Hyv 28042017 RK VIHDIN KIRKONKYLÄN CPUS Juoks

Lisätiedot

www.asb.fi 01.09.2008 IV-kuntotutkimus Ristipuron päiväkoti, vanha osa ja lisärakennus Laaksotie 1 01390 VANTAA

www.asb.fi 01.09.2008 IV-kuntotutkimus Ristipuron päiväkoti, vanha osa ja lisärakennus Laaksotie 1 01390 VANTAA www.asb.fi 01.09.2008 IV-kuntotutkimus Ristipuron päiväkoti, vanha osa ja lisärakennus Laaksotie 1 01390 VANTAA www.asb.fi Helsinki email: posti@asb.fi Tampere email: asb-yhtiot@asb.fi PÄÄKONTTORI: Konalankuja

Lisätiedot

ECONET PREMIUM FAQ VIANETSINTÄ: GT 21 GT 20 GT 00 GF 10 GT 10

ECONET PREMIUM FAQ VIANETSINTÄ: GT 21 GT 20 GT 00 GF 10 GT 10 ECONET PREMIUM FAQ VIANETSINTÄ: Aloita hakemalla esiin ilmanvaihtokoneen mitoitusajo. Siitä löytyvät tarvittavat lähtötiedot ja mitoitustiedot. 2 Ilman lämpötilat/kosteus Ulkoilman lämpötila C Lämpömittari,

Lisätiedot

Näytesivut. 3.1 Yleistä

Näytesivut. 3.1 Yleistä 3 3.1 Yleistä IlmastoinTIjärjestelmät Tuloilmajärjestelmän tarkoituksena voi olla joko ilmanvaihto tai ilmastointi. Ilmanvaihdolla tarkoitetaan yleisesti huoneilman laadun ylläpitämistä ja parantamista

Lisätiedot

Tontti/Rnro. 5 Piirustuslaji LVI Piirustuksen sisältö Laiteluettelo. Hallinn. kiint. (nro) Kiinteistö (nro)

Tontti/Rnro. 5 Piirustuslaji LVI Piirustuksen sisältö Laiteluettelo. Hallinn. kiint. (nro) Kiinteistö (nro) Merkki Ennakkojakelu Lukum. Muutoksen laatu Suunn. Pvm 31.3.2011 K.osa/kylä 20 Rakennustoimenpide X Uudisrakennus Rakennuskohteen nimi ja osoite Kortteli/Tila 89 Muutos Tuoretukkuliike Mikkelin vihannes

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Metsikköpolun päiväkoti 30.3.2012. Kukinkuja 14 01620 Vantaa. HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145

IV-kuntotutkimus. Metsikköpolun päiväkoti 30.3.2012. Kukinkuja 14 01620 Vantaa. HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 30.3.2012 IV-kuntotutkimus Metsikköpolun päiväkoti Kukinkuja 14 01620 Vantaa HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 www.asb.fi TAMPERE: asb-yhtiot@asb.fi

Lisätiedot

KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU

KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU SISÄOLOSUHDEMITTAUKSET 2.2 116 / KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU, SISÄOLOSUHDEMITTAUKSET Mittaus toteutettiin 2.2 116 välisenä aikana. Mittaukset toteutettiin Are Oy:n langattomalla

Lisätiedot

VPL55 Mitat. MITAT VPL 55 Katso eri rakennevaihtoehdot jäljempänä. Tulo. Ulko HUOLTO. Jäte. Poisto PÄÄTY B PÄÄTY A

VPL55 Mitat. MITAT VPL 55 Katso eri rakennevaihtoehdot jäljempänä. Tulo. Ulko HUOLTO. Jäte. Poisto PÄÄTY B PÄÄTY A MITT VPL 55 Katso eri rakennevaihtoehdot jäljempänä VPL55 Mitat 77 45 2790 30 620 70 CTS5000 PNEELI 500 Tilavaraus jälkilämmittimelle tulokanavassa. (sähkö tai vesi) 3 Tulo Ulko 400 4 Jäte IV-KOJE Poisto

Lisätiedot

GES-verkostotilaisuus Tiina Lensu IVH Kampus Toimistokiinteistön energiatehokkuus asiakastyytyväisyyden ehdoilla

GES-verkostotilaisuus Tiina Lensu IVH Kampus Toimistokiinteistön energiatehokkuus asiakastyytyväisyyden ehdoilla GES-verkostotilaisuus 15.11.2017 Tiina Lensu IVH Kampus Toimistokiinteistön energiatehokkuus asiakastyytyväisyyden ehdoilla 16.11.2017 1 IVH Kampus, Skinnarila Monimuotoinen kokonaisuus, 24.000 m2, 11

Lisätiedot

HAVUKOSKEN KOULU TARHAKUJA 2, 01360 VANTAA

HAVUKOSKEN KOULU TARHAKUJA 2, 01360 VANTAA 30.6.2012 ILMANVAIHDON KUNTOTUTKIMUS OIREILUTILOISSA HAVUKOSKEN KOULU TARHAKUJA 2, 01360 VANTAA DELETE TUTKIMUS OY, HELSINKI Mikko Mäkinen p. 040 584 46 88 mikko.makinen@delete.fi SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ...

Lisätiedot

TULOILMA Ilmavirta l/s Ulkopuoliset paineet 150 Pa

TULOILMA Ilmavirta l/s Ulkopuoliset paineet 150 Pa TEKNINEN MÄÄRITTELY Sivu 1(5) KONE: A-20-HW Sähkö- ja säätölaitekeskus Ouman EH-105 ILMANVAIHTOKOJE, 1-OSAINEN Pyörivä lämmönvaihdin (ei-hygroskooppinen) Kätisyys: Oikea Sinkin värinen ulkokuori Eristeet

Lisätiedot

Ilmanvaihdon mittausraportti

Ilmanvaihdon mittausraportti Ilmanvaihdon mittausraportti Mittausvälineistö : AirFlow siipipyöräanemometri Swemaman 80 manometri Ilmanvaihdon mittausraportti Mittauksen tilaaja : Urho Urakoitsija Kohde : Ostoskeskus, liikehuoneisto,

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKI Rakennuksen talotekniset tarkastukset 2014 TAMPEREEN TILAKESKUS LIIKELAITOS KIINTEISTÖTEKNIIKKA 18.12.2014

TAMPEREEN KAUPUNKI Rakennuksen talotekniset tarkastukset 2014 TAMPEREEN TILAKESKUS LIIKELAITOS KIINTEISTÖTEKNIIKKA 18.12.2014 RAKENNUS TARKASTUS PÄIVÄMÄÄRÄ TARKASTUKSEN TEKIJÄT Rakennuksen tarkastus on kesken Käyttäjähavainnot Tarkasteltavat tilat ja epäkohdat TARKASTELTAVAT TILAT LÄHTÖTILANNE EPÄKOHTA 1/5 Tarkasteltavat tilat

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Näätäpuiston päiväkoti 12.1.2012. Siilitie 26 01480 Vantaa. HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145

IV-kuntotutkimus. Näätäpuiston päiväkoti 12.1.2012. Siilitie 26 01480 Vantaa. HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 12.1.2012 IV-kuntotutkimus Näätäpuiston päiväkoti Siilitie 26 01480 Vantaa HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 www.asb.fi TAMPERE: asb-yhtiot@asb.fi

Lisätiedot

PARASOL. PARASOL Tekninen opas. ADAPT Parasol. Ilmastointimoduulit neuvotteluhuoneisiin ja toimistoihin. www.swegon.fi

PARASOL. PARASOL Tekninen opas. ADAPT Parasol. Ilmastointimoduulit neuvotteluhuoneisiin ja toimistoihin. www.swegon.fi PARASOL Tekninen opas TM Ilmastointimoduulit neuvotteluhuoneisiin ja toimistoihin PARASOL VAV PARASOL www.swegon.fi ADAPT Parasol Ratkaisu kaikkiin tarpeisiin Alla olevassa kuvassa on esimerkki siitä,

Lisätiedot

ECO130 LÄMMÖNTALTEENOTTOKONE. säädin (E)

ECO130 LÄMMÖNTALTEENOTTOKONE. säädin (E) ECO130 LÄMMÖNTALTEENOTTOKONE ECO130 Elektroninen säädin (E) Parmair - puhtaan ilman puolesta 25 vuoden kokemuksella AirWise Oy on merkittävä ilmanvaihtolaitteiden valmistaja sekä Suomen johtava pientalojen

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Lämmöntalteenoton kuntotutkimusohje 16.1.2014 1 (9) Ohjeen aihe: Lämmöntalteenottolaitteet

IV-kuntotutkimus. Lämmöntalteenoton kuntotutkimusohje 16.1.2014 1 (9) Ohjeen aihe: Lämmöntalteenottolaitteet Lämmöntalteenoton kuntotutkimusohje 16.1.2014 1 (9) IV-kuntotutkimus Ohjeen aihe: Lämmöntalteenottolaitteet Tämä IV-kuntotutkimusohje koskee ilmanvaihdon lämmöntalteenottolaitteita. Näitä ovat lämmöntalteenoton

Lisätiedot

Terveen talon ilmanvaihto

Terveen talon ilmanvaihto Terveen talon ilmanvaihto DI. Terveellisen ja viihtyisän sisäympäristön haasteet asunnoissa Lämpöolosuhteet talvella vetää, kesällä on kuuma Ilman laatu riittämätön ilmanvaihto yli puolessa asunnoista

Lisätiedot

DVCompact. Kompakti ilmanvaihtokone

DVCompact. Kompakti ilmanvaihtokone Kompakti ilmanvaihtokone -FI 14-04-2011V.A002 1 Käyttöönotto-ohjeet Yleistä Systemair-kokoonpanot on testattu ja toimintatestattu tehtaalla ennen toimitusta. Automaatio on esiasetettu tehtaalla, ja koneiden

Lisätiedot

SELVITYS ASUINRAKENNUKSEN ILMAVIRTOJEN MITOITUKSESTA

SELVITYS ASUINRAKENNUKSEN ILMAVIRTOJEN MITOITUKSESTA HELSINGIN KAUPUNKI SELVITYS 1 ( ) SELVITYS ASUINRAKENNUKSEN ILMAVIRTOJEN MITOITUKSESTA Tällä selvityksellä ja liitteenä olevilla mitoitustaulukoilla iv-suunnittelija ilmoittaa asuinrakennuksen ilmanvaihtojärjestelmän

Lisätiedot

Naavatar - järjestelmällä säästöjä kerrostalojen ja muiden kiinteistöjen lämmityskuluihin

Naavatar - järjestelmällä säästöjä kerrostalojen ja muiden kiinteistöjen lämmityskuluihin Naavatar - järjestelmällä säästöjä kerrostalojen ja muiden kiinteistöjen lämmityskuluihin Hydrocell Oy Energiansäästön, lämmönsiirron ja lämmöntalteenoton asiantuntija www.hydrocell.fi NAAVATAR järjestelmä

Lisätiedot

www.asb.fi 09.02.2011 IV-kuntotutkimus Lintukallion päiväkoti Lintukallionkuja 9B 01620 VANTAA

www.asb.fi 09.02.2011 IV-kuntotutkimus Lintukallion päiväkoti Lintukallionkuja 9B 01620 VANTAA www.asb.fi 09.02.2011 IV-kuntotutkimus Lintukallion päiväkoti Lintukallionkuja 9B 01620 VANTAA www.asb.fi Helsinki email: posti@asb.fi Tampere email: asb-yhtiot@asb.fi PÄÄKONTTORI: Konalankuja 4, 00390

Lisätiedot

econet PremiUm UKK Vianetsintä: GT 21 GT 20 GT 00 GF 10 GT 10 Aloita tarkistamalla ilmanvaihtokoneen kaikki lähtötiedot.

econet PremiUm UKK Vianetsintä: GT 21 GT 20 GT 00 GF 10 GT 10 Aloita tarkistamalla ilmanvaihtokoneen kaikki lähtötiedot. AIR COMFORT AIR TREATMENT 10038 FI 2017.06.19 econet PremiUm Vianetsintä: Aloita tarkistamalla ilmanvaihtokoneen kaikki lähtötiedot. 2 Ilman lämpötilat/kosteus Ulkoilman lämpötila C Lämpömittari tai ilmastointikone/econet

Lisätiedot

TX 250A TX 500A TX 750A TX 1000A

TX 250A TX 500A TX 750A TX 1000A Huolto ja asennus TX 250A TX 500A TX 750A TX 1000A Sivu 1 / 20 1.0.0 Sisällysluettelo 1.0.0 SISÄLLYSLUETTELO... 2 2.0.0 KUVAT... 2 3.0.0 YLEISTIETOA... 3 3.1.0 ESIPUHE... 3 3.2.0 KÄYTTÖTARKOITUS... 3 3.3.0

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Jokiuoman päiväkoti 23.3.2012. Vihertie 16 01710 Vantaa. HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145

IV-kuntotutkimus. Jokiuoman päiväkoti 23.3.2012. Vihertie 16 01710 Vantaa. HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 23.3.2012 IV-kuntotutkimus Jokiuoman päiväkoti Vihertie 16 01710 Vantaa HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 www.asb.fi TAMPERE: asb-yhtiot@asb.fi

Lisätiedot

VPL31 Mitat. MITAT VPL 31 Katso eri rakennevaihtoehdot jäljempänä. Tulo. Ulko HUOLTO. Jäte. Poisto PÄÄTY B PÄÄTY A

VPL31 Mitat. MITAT VPL 31 Katso eri rakennevaihtoehdot jäljempänä. Tulo. Ulko HUOLTO. Jäte. Poisto PÄÄTY B PÄÄTY A MITT VPL 3 Katso eri rakennevaihtoehdot jäljempänä VPL3 Mitat 77 5 60 30 70 70 STS5000 paneeli 500 Tilavaraus jälkilämmittimelle tulokanavassa. (sähkö tai vesi) 3 Tulo Ulko 00 Jäte IV-KOJE Poisto PÄÄTY

Lisätiedot

LAITE- JA HUOLTOKORTIT Sivu 1/1

LAITE- JA HUOLTOKORTIT Sivu 1/1 : IV02-KSK11... Kiertoilmapuhallin IV02-KSK11... Kiertoilmapuhallin Tuulikaappi 211 Lämmitys Tuloilma LAITE- JA HUOLTOKORTIT 2013 Selite Määrä Yksikkö Valmistaja / KSK... kiertoilmapuhallin 7 kpl Sivu

Lisätiedot

Poistoilmalämpöpumput EX35S EX50S EX65S

Poistoilmalämpöpumput EX35S EX50S EX65S Poistoilmalämpöpumput EX35S EX50S EX65S Huolella suunniteltu Suunnittelun tavoitteet: Korkea COP (hyötysuhde) Hiljainen käyntiääni Tyylikäs ulkonäkö Selkeä ja yksinkertainen käyttöliittymä Enemmän lämmintä

Lisätiedot

Piccolo - energiataloudellinen ilmanvaihdon pikkujättiläinen

Piccolo - energiataloudellinen ilmanvaihdon pikkujättiläinen ILMANVAIHTOA LUONNON EHDOILLA VUODESTA 1983 KERROS- JA RIVITALOIHIN Piccolo - energiataloudellinen ilmanvaihdon pikkujättiläinen Piccolo ON -mallit Pienessä asunnossa voi olla vaikeaa löytää sopivaa paikkaa

Lisätiedot

Kokeneempi. Osaavampi

Kokeneempi. Osaavampi Kokeneempi. Osaavampi. 020 7737 300 www.tomallensenera.fi Tom Allen Seneran tunnusluvut Tom Allen: maalämpöalan edelläkävijä Suomessa (perustettu 1991) Tom Allen Senera Oy: yli 9 000 asennettua maalämpö-

Lisätiedot

HB Sisäilmatutkimus Oy 6.3.2012 1 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti

HB Sisäilmatutkimus Oy 6.3.2012 1 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti HB Sisäilmatutkimus Oy 6.3.2012 1 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Mikrobi-ilmanäytteet Elinympäristössämme esiintyy mikrobeja, joiden määrä vaihtelee kosteus-

Lisätiedot

Oulun kaupungin päiväkotien energiakisa 2014 / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiankäyttö. 04.09.2014 Pekka Karppanen

Oulun kaupungin päiväkotien energiakisa 2014 / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiankäyttö. 04.09.2014 Pekka Karppanen Oulun kaupungin päiväkotien energiakisa 2014 / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiankäyttö 04.09.2014 Pekka Karppanen Valaistuksen- ja vedenkäyttö Valaisimien sammuttaminen Yleispätevä ohje

Lisätiedot

Uimahallit. Tuomas Kilpimaa. We help the best buildings in the world get that way.

Uimahallit. Tuomas Kilpimaa. We help the best buildings in the world get that way. Uimahallit Tuomas Kilpimaa We help the best buildings in the world get that way. Energiansäästön lähtökohdat - Uimahallit ovat tekniikan, suurten käyttäjämäärien ja poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi

Lisätiedot

TOTEUTUSKUVAUS EEMONTTI - REMONTISTA

TOTEUTUSKUVAUS EEMONTTI - REMONTISTA TOTEUTUSKUVAUS EEMONTTI - REMONTISTA Kohdekiinteistö 3: 2000-luvun omakotitalo Kiinteistön lähtötilanne ennen remonttia EEMontti kohdekiinteistö 3 on vuonna 2006 rakennettu kaksikerroksinen omakotitalokiinteistö,

Lisätiedot

Näin suunnittelet kerrostavan ilmanvaihdon

Näin suunnittelet kerrostavan ilmanvaihdon Min.100 mm SOFTFLO-SUUNNITTELUOPAS Näin suunnittelet kerrostavan ilmanvaihdon Softflo-tekniikka toimistoissa Soft o-tuotteiden jäähdyttäessä yksittäistä tilaa tuodaan jäähdytetty ilma oleskelualueelle

Lisätiedot

KONEELLISEN POISTOILMANVAIHDON MITOITTAMINEN JA ILMAVIRTOJEN MITTAAMINEN

KONEELLISEN POISTOILMANVAIHDON MITOITTAMINEN JA ILMAVIRTOJEN MITTAAMINEN KONEELLISEN POISTOILMANVAIHDON MITOITTAMINEN JA ILMAVIRTOJEN MITTAAMINEN Koneellinen poistoilmanvaihto mitoitetaan poistoilmavirtojen avulla. Poistoilmavirrat mitoitetaan niin, että: poistopisteiden, kuten

Lisätiedot

Kohdekiinteistöjen RAU-järjestelmien analyysi verrattuna AU-luokitukseen

Kohdekiinteistöjen RAU-järjestelmien analyysi verrattuna AU-luokitukseen Kohdekiinteistöjen RAU-järjestelmien analyysi verrattuna AU-luokitukseen Tavoitteiden avulla kohti parempaa automaatiota Sakari Uusitalo Sami Mikkola Rakennusautomaation energiatehokkuusluokitus Standardissa

Lisätiedot

Lämpöolosuhteiden ja ilmanvaihdon uudet suunnitteluarvot

Lämpöolosuhteiden ja ilmanvaihdon uudet suunnitteluarvot Lämpöolosuhteiden ja ilmanvaihdon uudet suunnitteluarvot Jorma Säteri. Metropolia Ammattikorkeakoulu Sisäilmastoluokitus 2018 Vapaaehtoinen työkalu tavoitteiden asettamiseen S1 Yksilöllinen sisäilmasto

Lisätiedot

Kaupan alan toimenpideohjelma. 1. Käyttöhyödykejärjestelmiin liittyvät tehostamistoimet

Kaupan alan toimenpideohjelma. 1. Käyttöhyödykejärjestelmiin liittyvät tehostamistoimet Raportoidut energiansäästöön ja sen käytön tehostamiseen vaikuttavat toimenpiteet vuonna 2010 Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimuksen palvelualan toimenpideohjelmat Kaupan alan toimenpideohjelma 1.

Lisätiedot

KERROSTALOILMANVAIHTO 2019

KERROSTALOILMANVAIHTO 2019 KERROSTALOILMANVAIHTO 2019 VALLOX OY Loimaa Kokonaispinta-ala 13 400 m² Automaattiset levytyökeskukset 3 kpl Särmäysautomaatti CNC-ohjatut särmäyspuristimet Kaksi automaattista jauhemaalauslinjaa Loppukokoonpanolinjat

Lisätiedot