(Kuva Hanna-Mari Laitala)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "(Kuva Hanna-Mari Laitala)"

Transkriptio

1 Piritta Pärssinen HYVÄ TOKOKOIRA Hyvän tokokoiran määrittely on aivan yhtä hankalaa kuin minkä tahansa muun hyvän koiran määrittely. Tietyt yleispiirteet ovat hyville tokokoirille yhteisiä, mutta toisaalta huippukoirissakin on suuria eroja. Muutaman piirteen voi nostaa kuitenkin esille hyvistä tokokoirista Työskentelyhalukkuus Koiran pitää olla motivoinut työskentelemään ohjaajansa kanssa. Jos tämä puuttuu, superominaisuuksillakaan varustelulla koiralla ei tee yhtään mitään. Halu luodaan yleensä jo pentuaikana ohjaajan kanssa yhdessä tekemällä (harjoittelemalla arkiasioita elämässä, liikkumalla yhdessä eri paikoissa, leikkimisellä, perushoitamisella jne.). Jos koira on liian itsenäinen, sen itsenäisyyttä ei kannata korostaa, vaan tehdään enemmän sellaisia asioita, joissa koiran kannattaa tarkkailla ohjaajaa ja toimia ohjaajan kanssa yhteistyössä. Tällaisille koirille sopivat mm. piiloleikit ohjaajan kanssa sekä naksuttelu ja siinä temppujen opettaminen sheippaamalla. Epäitsenäisen koiran kanssa puolestaan vahvistetaan itsenäisyyttä (esine-etsinnät, jälki ja myös naksuttelu, jossa koira onnistuu melko helposti alussa), koska ylemmissä luokissa tulee liikkeitä, joissa koira joutuu työskentelemään itsenäisestikin. Palkkiohulluus Työskentelyhalukkuutta lisää onnistuminen ja tekemisen vahvistaminen eli palkitseminen. Palkkioiden ja palkitsemisen opettaminen on helpointa tehdä pennun kanssa: opetetaan pennulle erilaisia palkitsemistapoja (leikkiminen lelujen kanssa, leikkiminen ohjaajan kanssa ilman leluja, namipalkkaus, ruokakuppipalkkaus, saalistaminen ja taisteluleikit jne.). Palkitsemistavoissa on hyvä olla olemassa sekä rauhallisia palkkioita (silittelyt, rauhalliset kehut) sekä innostavia palkkioita, koska näitä molempia tarvitaan myöhemmin. Mitä useammanlaisista palkkioista koira pitää, sitä helpompi sitä on yleensä kouluttaa. Lisäksi palkkioihin lisätään kehuminen (ja mahdollisesti naksu) ja ohjaajan eleet, joiden avulla voidaan koiralle kertoa palkkion olevan tulossa. Näistä osaa voi käyttää myöhemmin kokeessakin, jolloin koiraa pääsee kehumaan (ja palkitsemaan) tehtävien välillä. (Kuva Hanna-Mari Laitala) Jos koira ei ole kiinnostunut palkkioista, on sen kouluttaminen vähintään hankalaa. Tuolloin koiran kanssa ei voi tehdä paljon toistoja ja eikä sen kanssa voi harjoitella usein. Suurin osa hyvistä tokokoirista on erittäin helppoja motivoida työskentelemään siksi, että ne ovat ns. palkkiohulluja ts. kiipeävät vaikka puuhun palkkion perässä. Palkkiohullu koira antaa ohjaajan virheitä anteeksi,

2 kestää toistoja ja epäonnistumisia sekä jaksaa yrittää paljon/pitkään saadakseen palkkion. Osalla koirista palkkiohulluus on olemassa valmiina (johtuen niiden alkuperäisestä käyttötarkoituksesta; ne motivoituvat sisäisesti, ilman opettamista esim. saaliin perässä juoksemisesta tai saaliin kantamisesta) ja näiden kouluttamisessa palkitsemisen opettaminen on erityisen helppoa. Leikkimistä ja palkitsemista voi yrittää opettaa koiralle, jos se ei sitä osaa tai ei pidä siitä. Namipalkkausta voidaan tehdä niin, että koira joutuu hieman jahtaamaan namia ennen kuin saa sen kiinni tai se saa ottaa namin kopiksi. Leikistä piittaamattomille koirille voidaan käyttää nameilla täytettyä vanhaa sukkaa, jota koira saa jahdata ja repiä saadakseen sieltä nameja. Taisteluleikeissä koiran annetaan aluksi voittaa heti sen kiskoessa lelua vähänkin ohjaajan esittäessä heikkoa ja liikkuessa kiskovan koiran perässä. Ilman lelua leikittäessä voidaan koiran kanssa painia, sitä voidaan taputella ja töniä kylkiin sekä koiraa voidaan retuuttaa tarkkaillaan, miten koira leikkii muiden koirien kanssa ja yritetään samaa ohjaajan toimiessa toisena koirana. Ohjaaja aloittaa leikkihetken ja niiden kesto alussa on maksimissaan muutamia minuutteja, jotta koira ei ehdi lopettaa leikkimistä ennen kuin ohjaaja päättää leikin loppuneen. Lopuksi koiralle voidaan antaa useampia nameja tai se saa kantaa lelua. Hyvä rakenne Toko ei ole fyysisesti rankka laji (kuten esim. viesti tai suojelu) eikä siten vaadi koiralta tiettyä rakennetta tai tiettyjä fyysisiä ominaisuuksia. Kuitenkin keskikokoinen (n. 50cm säkä), normaalirakenteinen ja normaalisti kulmautunut koira on rakenteensa puolesta sopivin tokoon. Pienen koiran kanssa ongelmiksi tulevat koiran näkeminen ja ohjaajan mahdolliset kumartelut koiran puoleen. Pienempien koirien etuja ovat ketteryys ja yleensä nopeat liikkeet. Isojen koirien liikkuminen on usein kömpelömmän näköistä kuin pienten koirien, varsinkin kun tokossa koiran pitäisi pystyä laukkaamaan 8-10m pätkiä paikaltaan liikkeelle lähtien ja pysähtyen samassa matkassa (vrt. esim. tanskandoggi ja papillon samalla matkalla). Toisaalta isommat koirat saattavat tehdä tiettyjä liikkeitä selkeämmin ja niiden kouluttaminen voi olla helpompaa tekniikan osalta, kun koiran jokaisen varpaankin erottaa verrattuna pienempiin lajitovereihinsa. Normaali rakenne (kulmaukset, selän pituus jne.) ovat myös hyviä ominaisuuksia koiran liikkumista ja toimintaa ajatellen. Hännän huono (liian alas) kiinnittyminen ja lanneosan viat voivat aiheuttaa huonoja istumisia ja vaikeuksia liikkeellelähdöissä, suorat etuosat huonoja maahanmenoja ja ns. hackney-käyntiä jne. Huskyt jne. peruskoirat liikkuvat yleensä kaikissa askellajeissa vaivattomasti ja pystyvät nopeisiin ja ketteriin liikkeisiin. Mitä kauempana koira on peruskoirasta, sitä enemmän sillä voi olla rakenteensa puolesta esteitä hyväksi tokokoiraksi päätyäkseen. Peruskoira ravaa (kuva Elina Määttä).

3 Peruskunto ja terveys kohdillaan Lajissa kuin lajissa koiralla pitää olla hyvä peruskunto ja -terveys. Hyvä tokokoira ei voi olla lihava eikä liikkuminen saisi sattua siihen (esim. lonkka-, kyynär- tai selkäviat). Hammasvaivat voivat heijastua noutojen heikkoutena, anaalirauhasten vaivat puolestaan istumisongelmina jne. Kuntoa ei normaalin tokosuorituksen aikana juurikaan tarvita, mutta pitemmät kisapäivät ja reissut ovat myös fyysisesti rasittavia. Etenkin kesähelteellä huonokuntoisten koirien suoritus saattaa kärsiä. Mahdolliset terveysongelmat yritetään huomata ajoissa ja niihin puututaan tarpeen mukaan. Silmien ummistaminen pieneltä ontumiselta saattaa kostautua myöhemmin usean kuukauden treenitaukona. Keskittyminen ja hermojen hallinta Keskittymiskykyä vaaditaan koiralta tarpeeksi, samoin hermorakenteen pitää olla kohtuullinen. Perusharrastuskoiralla voi olla puutteita hermorakenteessa, sillä voi olla jonkinlaista paikkaarkuutta tms. Hyvällä tokokoiralla näitä on vähän, se kestää ihmisiä ja muita koiria ympärillään stressaantumatta niistä, jaksaa odotella rauhallisesti kisapaikalla mahdollisesti yksinkin eikä matkustaminen pelota sitä. Erilaiset paikat ja pinnat eivät myöskään jännitä sitä ja toimintakyky säilyy, vaikka ympäristössä olisi paljon melua ja liikettä. Em. asioista osa on sellaisia, että niihin ohjaaja voi vaikuttaa vain vähän. Osaan puolestaan voi vaikuttaa harjoittelemalla: käydään koiran kanssa pennusta lähtien erilaisissa paikoissa, liikutaan epätasaisilla ja liukkailla pinnoilla, tutustutaan erilaisiin sisähalleihin, liikutaan koiran kanssa ihmisten ilmoilla (kaupunkikävelyt) ja paikoissa, joissa on paljon koiria (treenit, näyttelyt) jne. Kaikissa näissä paikoissa koiran kanssa voidaan tehdä harjoituksia, esim. pennun kanssa leikkimistä, kontaktia ja rauhoittumista. Rauhoittuminen ja odottelu (Kuva Päivi Lamminen) Vaikka hyvältä tokokoiralta vaaditaan räväkkyyttä ja nopeutta, pitää sen myös osata rauhoittua. Hyvä tokokoira on on-off tyyppinen koira, joka tekee nopeasti reagoiden, kun saa luvan ja kun mitään ei tapahdu, koirakaan ei tee mitään (esim. steppaile paikoillaan, säntäile muualle, kaiva maata, nuuskuttele jne.). Aloillaanolotaitoa ei tarvita paljonkaan alemmissa luokissa, joissa liikkeestä toiseen siirrytään nopeasti, mutta ylemmissä luokissa voi koiran kanssa joutua kehässä odottamaan pitempiä aikoja, ennen kuin saadaan lupa suorittaa liikkeet. Jos noina aikoina koiraa joutuu viihdyttämään, jotta sen mielenkiinto pysyisi yllä tai ettei koira karkaisi kehästä tms., on suorittaminen hankalampaa, koska ohjaajan pitää keskittyä sekä koiraan että liikkeenohjaajaan.

4 Ihanteellinen koetilanne on sellainen, jossa liikkeiden välillä koira pysyy ilman käskytystä ohjaajan luona ja siirtyy ohjaajan mukana seuraavan liikkeen aloituspaikkaan vaivatta tai liikkeiden välillä koira käsketään aloilleen ja se on siinä rauhassa. Tämä saadaan aikaan jo alkuharjoittelussa, jossa opetetaan koira pitämään yhteyttä ohjaajaan (ohjaaja ei pidä kontaktia koiraan sitä koko ajan kutsuen tai sille höpöttäen, vaan koira pitää kontaktia ohjaajaan; koiran ei anneta harhailla kentällä missä sattuu harjoituksen aikana, vaan se pidetään esim. hihnassa; tehdään kontaktikävelyharjoituksia jne.). Kentällä koiralle kerrotaan harjoitusten alkavan esim. kutsumalla se luokse, tehdään harjoitus ja vapautetaan koira selvästi (vapaa, loppu), kun harjoitus loppuu. Koiralle voidaan myös opettaa rauhoittumissana, jolloin koira joko istuu tai menee makuulleen ja odottelee siinä uuden tehtävän alkamista. Samaa voidaan sitten käyttää koetilanteessa. Suhde ohjaajaan (Kuva Hanna-Mari Laitala) Tärkein viimeisenä eli suhde ohjaajaan: hyvä suhde näkyy kehässä koiran ja ohjaajan välisessä kommunikaatiossa ja etenkin epäonnistumisen sattuessa. Kun suhde toimii, koira noudattaa tai ainakin yrittää noudattaa ohjaajan käskyjä parhaansa mukaan. Jos epäonnistumisia sattuu, ohjaaja ei pura mielipahaansa koiraan, vaan toteaa epäonnistumisen olevan osa koirankoulutusta. Ja harjoittelee sen jälkeen paremmin, jotta epäonnistumisia sattuisi vähemmän. Koira huolletaan ja hoidetaan hyvin kisauran päätyttyäkin ja sitä kohdellaan hyvin arkielämässä.

5 (Kuva Hanna-Mari Laitala) Perusliikkeiden tärkeys Tokon kisaliikkeiden perustana on muutamia perusliikkeitä: sivulletulo ja perusasento, kontakti ohjaajaan, suora ja oikeapaikkainen seuraaminen, istu/seiso/maahan käskyjen osaaminen eri paikoissa suhteessa ohjaajaan ja koiran liikkuessa, paikoillaan pysyminen, erilaisten esineiden noutaminen ohjaajalle ja irtaantuminen ohjaajasta. Näiden avulla saa suoritettua jo alokas- ja avoimen luokan. Voittaja- ja erikoisvoittajaluokassa tehdään em. liikkeiden muunnoksia tai niitä yhdistetään pitemmiksi liikesarjoiksi. Siellä koiran pitää osata irtaantua vielä kauemmaksi ohjaajasta (ruutu, merkki) ja ottaa ohjausta (ohjattu nouto). Kaukokäskyt ovat oma liikekokonaisuutensa, jota kannattaa harjoitella eri käskyillä kuin perusistumista, -maahanmenoa ja seisomista. Perusliikkeet pitää opettaa huolellisesti, vaikka niihin menisi ohjaajan mielestä liikaa aikaa ja ohjaaja tekisi mieluummin jo koeliikkeitä. Jos niiden opettamisessa laiskottelee, saa melko varmasti myöhemmin tehdä (turhaa) työtä korjatessa esim. vinoa perusasentoa. Ja kokeessa tulee turhia pistemenetyksiä. Ei täytä kriteereitä Jos oma koira ei täytä em. kriteereitä ja se on koulutettukin vähän miten sattuu, onko kaikki toivo menetetty? Ei vielä, onneksi koirat ovat oppivaisia olentoja ja niitä voi kouluttaa lisää. Kannattaa miettiä, mikä asia vaatii eniten korjausta ja lähtee sitten siitä liikkeelle. Jos ongelmia on koiran motivaatiossa, tarkistetaan ensin koiran terveystilanne, sitten mietitään palkitsemista ja suhdetta ohjaajaan ja näiden kautta lähdetään hakemaan parannuskeinoja. Perusliikkeiden heikkous on korjattavissa uudelleenkouluttamisella, jossa monesti on helpompaa lähteä opettamaan huonoa liikettä tai liikkeen osaa kokonaan uudelleen, uudella käskyllä ja uudella tavalla. Suurin osa ongelmista on korjattavissa, kun asiaan paneutuu kunnolla ja on valmis tekemään töitä yhdessä koiran kanssa.

KUINKA VOIN VASTATA, JOS EN YMMÄRRÄ KYSYMYSTÄ... 5 Yksi vihje, yksi toiminto... 5 Koiran näkemys kouluttamisesta... 5 Tiimi sinä ja koirasi...

KUINKA VOIN VASTATA, JOS EN YMMÄRRÄ KYSYMYSTÄ... 5 Yksi vihje, yksi toiminto... 5 Koiran näkemys kouluttamisesta... 5 Tiimi sinä ja koirasi... KUINKA VOIN VASTATA, JOS EN YMMÄRRÄ KYSYMYSTÄ... 5 Yksi vihje, yksi toiminto... 5 Koiran näkemys kouluttamisesta... 5 Tiimi sinä ja koirasi... 5 UUSI TALUTIN ELÄMÄSSÄ (NEW LEASH ON LIFE)... 5 Harjoitteluvarusteet...

Lisätiedot

1. Minkälaisen koiran kanssa voi juosta (ikä, koko, rotu, muita huomioitavia seikkoja)?

1. Minkälaisen koiran kanssa voi juosta (ikä, koko, rotu, muita huomioitavia seikkoja)? Freelance toimittaja Anne Takala haastatteli 16.4.2013 Sami Korvajärveä Juoksija-lehden juttuun, jossa käsiteltiin aihetta Saako koirasta juoksukaveria? Alla kysymykset ja vastaukset: Anne Takala: Haluaisin

Lisätiedot

Paras tapa tämän ajatuksen opettamisessa on tehdä isku- ja vauhtinoutoharjoituksia pitoharjoitusten rinnalla.

Paras tapa tämän ajatuksen opettamisessa on tehdä isku- ja vauhtinoutoharjoituksia pitoharjoitusten rinnalla. NOUTO - vauhdikas ja näyttävä tottelevaisuuden osoitus Nouto on tottelevaisuusosion liike, joka hyvin suoritettuna herättää ihastusta muissakin kuin koiraihmisissä. Parhaimmillaan noudossa esiintyy useita

Lisätiedot

Ilman hyviä maalimiehiä ei voi olla hyvin purevia koiria eikä suojelutyöskentelyä.

Ilman hyviä maalimiehiä ei voi olla hyvin purevia koiria eikä suojelutyöskentelyä. Suomen Mondioringyhdistys ry, kirjoittanut Neal Wallis Kirjoittajan huomioita: Alla olevat kommentit on lisätty helpottamaan maalimiesten kenttätyöskentelyä ja työnsä ymmärtämistä. Ne eivät missään nimessä

Lisätiedot

05-06. maalivahdin opas

05-06. maalivahdin opas 05-06 maalivahdin opas maalivahdin opas suunnitteli ja toteutti jouni koponen aineisto jadberg laura tomatis kuvat laura tomatis: [p. 14-22] jadberg kansi jouni koponen Tämä opas on vain yksi näkemys maalivahtipelaamiseen.

Lisätiedot

Tottelevaisuuskokeiden KV-säännöt 1 ja 2 luokka 1

Tottelevaisuuskokeiden KV-säännöt 1 ja 2 luokka 1 Tottelevaisuuskokeiden KV-säännöt 1 ja 2 luokka 1 HUOM! NÄMÄ SÄÄNNÖT EIVÄT OLE VOIMASSA TOTTELEVAISUUSKOKEIDEN KV-SÄÄNNÖT 1- JA 2-LUOKKA Tottelevaisuuskokeissa on useassa FCI-maassa otettu käyttöön uudet

Lisätiedot

HARJOITTELE ITSESI VUOKSI, KEHITÄ ITSEÄSI URHEILIJANA. JOS FUSKAAAT, PETÄT ITSEÄSI

HARJOITTELE ITSESI VUOKSI, KEHITÄ ITSEÄSI URHEILIJANA. JOS FUSKAAAT, PETÄT ITSEÄSI 1 Markku Gardin X/2013 Porin Ässien valmennuspäällikkö Jouni Myllymaa pyysi minulta näkemyksiä siitä, miten lasten ja nuorten valmentamisessa voidaan synnyttää ns. sisäistä motivaatiota. Miten saadaan

Lisätiedot

ERILAISIA OPETTAJIA ERILAISIA METODEJA. Tutkielma Michael Wolfin, Panu Pärssisen ja Duncan McTierin kontrabassokirjoista

ERILAISIA OPETTAJIA ERILAISIA METODEJA. Tutkielma Michael Wolfin, Panu Pärssisen ja Duncan McTierin kontrabassokirjoista 5 ERILAISIA OPETTAJIA ERILAISIA METODEJA Tutkielma Michael Wolfin, Panu Pärssisen ja Duncan McTierin kontrabassokirjoista Seminaarityö Syksy 2010 Instrumenttiopettajan pedagogiset opinnot Tampereen yliopisto

Lisätiedot

Erilaisia osallisuusmenetelmiä

Erilaisia osallisuusmenetelmiä Erilaisia osallisuusmenetelmiä Rauna Nerelli, Suomen Lasten Parlamentti Tässä on muutamia menetelmiä, joita voi käyttää lasten kanssa ryhmässä toimittaessa, kun halutaan vahvistaa lasten osallisuutta ja

Lisätiedot

Virhe. Tuntematon valitsimen argumentti. KAUKO KOISTINEN BRIDGEKOULUTUKSEN ONGELMIA SUOMESSA

Virhe. Tuntematon valitsimen argumentti. KAUKO KOISTINEN BRIDGEKOULUTUKSEN ONGELMIA SUOMESSA KAUKO KOISTINEN BRIDGEKOULUTUKSEN ONGELMIA SUOMESSA Bridgen opettamisen ongelmat voidaan jakaa kolmeen osaan: 1. Miten saada ihmisiä osallistumaan kursseille? 2. Miten saada ihmiset oppimaan ja käymään

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

Mindfulness harjoituksia

Mindfulness harjoituksia 1 Mindfulness harjoituksia Laajalti tunnetussa zen tarinassa kaksi munkkia, opettaja ja oppilas, tulevat joen kahlauspaikalle. Hätääntynyt ylimysnainen on jo joen rannalla; joki on tulvinut niin, että

Lisätiedot

Erilaiset temperamentit ja kasvatusvuorovaikutus kasvattajien yhteisenä haasteena

Erilaiset temperamentit ja kasvatusvuorovaikutus kasvattajien yhteisenä haasteena 1 Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu Tiivistelmä Opettajankoulutuksen kehittämishanke Erilaiset temperamentit ja kasvatusvuorovaikutus kasvattajien yhteisenä haasteena Mari Vilén 2009 2 Vilén Mari

Lisätiedot

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Onni löytyy arjesta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osasto ry:llä käynnistyi vuonna 2012 kolmivuotinen Lapsi ja ero -kehittämishanke,

Lisätiedot

SKILLS FINLAND AMMATTITAITOMAAJOUKKUE HENKISEN VALMENTAUTUMISEN TYÖKIRJA. Juha Minkkinen Immo Pylvänen Atte Airaksinen

SKILLS FINLAND AMMATTITAITOMAAJOUKKUE HENKISEN VALMENTAUTUMISEN TYÖKIRJA. Juha Minkkinen Immo Pylvänen Atte Airaksinen SKILLS FINLAND AMMATTITAITOMAAJOUKKUE HENKISEN VALMENTAUTUMISEN TYÖKIRJA Juha Minkkinen Immo Pylvänen Atte Airaksinen SISÄLLYSLUETTELO Esipuhe 1. Suorituksen hallinnan kehittäminen... 4 1.1. Suorituksen

Lisätiedot

HAKU VANHEMPI KOULUTUSMUOTO KUIN ARVAATKAAN

HAKU VANHEMPI KOULUTUSMUOTO KUIN ARVAATKAAN HAKU VANHEMPI KOULUTUSMUOTO KUIN ARVAATKAAN Koiria on koulutettu ihmisten etsimiseen huomattavasti pidempään kuin ensi näkemältä uskotaankaan. Hugo Stranbergin kirjasta: Hundens uppfostran och dressyr

Lisätiedot

Mitä on hyvä valmentaminen?

Mitä on hyvä valmentaminen? Mitä on hyvä valmentaminen? Valmentajan tulisi tarkastella toimintaansa suhteessa kysymykseen mitä on hyvä valmentaminen? mahdollisimman usein. Toinen mielenkiintoinen ja tärkeä asia pohdittavaksi on kysymys

Lisätiedot

Karl-Magnus Spiik Ky 1 (5)

Karl-Magnus Spiik Ky 1 (5) Karl-Magnus Spiik Ky 1 (5) OY:N ILMAPIIRIMITTARIN TULOKSET YLEISTÄ Tämä kirjallinen arvio perustuu ilmapiirimittarin tuloksiin. Todellisuus on paljon muutakin ja asiat ovat moniulotteisempia. Yhteenvedosta

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut?

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Opas läheisille sekä lasten ja nuorten parissa työskenteleville Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa ja Laimio Anne 1 Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa, Laimio

Lisätiedot

IHMINEN ON OIKEUDENMUKAINEN JA LUOTETTAVA POMO

IHMINEN ON OIKEUDENMUKAINEN JA LUOTETTAVA POMO , 1 KOIRENI KASVATUKSEN TAVOITE koiraa ei valttamatta tarvise varsinaisesti kouluttaa, mutta sen on saatava KOTlKASVATUS mahdotonta kouluttaa, mikali kasvatus ei ole kunnossa tavoitteena mahdollisiman

Lisätiedot

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS SISÄLLYS I Alkusanat 1 II Nuorten osallistavan koulutuksen taustaa 3 Mitä nuorten osallistaminen tarkoittaa? 3 Mikä on ohjaajan rooli osallistavassa koulutuksessa?

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Tuki- ja virikeaineisto

Tuki- ja virikeaineisto Osallistavat menetelmät Tuki- ja virikeaineisto Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry 1 OSALLISTAVAT MENETELMÄT 2 1.1 Osallistavien menetelmien määritelmä 2 1.2 Ohjaajan rooli 3 1.3 Osallistavat menetelmät

Lisätiedot

TYÖELÄMÄSSÄ TARVITTAVA VUOROVAIKUTUS, RAKENTAVA OSALLISTUMINEN JA SEN EDELLYTTÄMÄT TAIDOT

TYÖELÄMÄSSÄ TARVITTAVA VUOROVAIKUTUS, RAKENTAVA OSALLISTUMINEN JA SEN EDELLYTTÄMÄT TAIDOT PSYKOLOGI, RYHMÄTYÖ RY:N KOULUTTAJA JA TYÖNOHJAAJA ANITA ANKKURI-IKONEN TYÖELÄMÄSSÄ TARVITTAVA VUOROVAIKUTUS, RAKENTAVA OSALLISTUMINEN JA SEN EDELLYTTÄMÄT TAIDOT HANKALUUKSIA OLISI PALJON VÄHEMMÄN JOS...

Lisätiedot

OPETUSMATERIAALI. petolähettiläille OPETUSMATERIAALI. susilähettiläille

OPETUSMATERIAALI. petolähettiläille OPETUSMATERIAALI. susilähettiläille OPETUSMATERIAALI OPETUSMATERIAALI susilähettiläille petolähettiläille Lukijalle Tämä on Luonto-Liiton susiryhmän opetuspaketti, joka on tarkoitettu ensisijaisesti peruskoulun 7 9-luokkalaisille ja lukiolaisten

Lisätiedot

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ 1 Oppaan suunnittelussa on ollut apuna työryhmä Kaisu Johansson Mika Niemelä Arja Mainio Kaisa-Mari Paananen Sami Räsänen Kuvat Tarja Paananen OPAS VANHEMMILLE LASTEN TUKEMISEEN,

Lisätiedot