(Kuva Hanna-Mari Laitala)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "(Kuva Hanna-Mari Laitala)"

Transkriptio

1 Piritta Pärssinen HYVÄ TOKOKOIRA Hyvän tokokoiran määrittely on aivan yhtä hankalaa kuin minkä tahansa muun hyvän koiran määrittely. Tietyt yleispiirteet ovat hyville tokokoirille yhteisiä, mutta toisaalta huippukoirissakin on suuria eroja. Muutaman piirteen voi nostaa kuitenkin esille hyvistä tokokoirista Työskentelyhalukkuus Koiran pitää olla motivoinut työskentelemään ohjaajansa kanssa. Jos tämä puuttuu, superominaisuuksillakaan varustelulla koiralla ei tee yhtään mitään. Halu luodaan yleensä jo pentuaikana ohjaajan kanssa yhdessä tekemällä (harjoittelemalla arkiasioita elämässä, liikkumalla yhdessä eri paikoissa, leikkimisellä, perushoitamisella jne.). Jos koira on liian itsenäinen, sen itsenäisyyttä ei kannata korostaa, vaan tehdään enemmän sellaisia asioita, joissa koiran kannattaa tarkkailla ohjaajaa ja toimia ohjaajan kanssa yhteistyössä. Tällaisille koirille sopivat mm. piiloleikit ohjaajan kanssa sekä naksuttelu ja siinä temppujen opettaminen sheippaamalla. Epäitsenäisen koiran kanssa puolestaan vahvistetaan itsenäisyyttä (esine-etsinnät, jälki ja myös naksuttelu, jossa koira onnistuu melko helposti alussa), koska ylemmissä luokissa tulee liikkeitä, joissa koira joutuu työskentelemään itsenäisestikin. Palkkiohulluus Työskentelyhalukkuutta lisää onnistuminen ja tekemisen vahvistaminen eli palkitseminen. Palkkioiden ja palkitsemisen opettaminen on helpointa tehdä pennun kanssa: opetetaan pennulle erilaisia palkitsemistapoja (leikkiminen lelujen kanssa, leikkiminen ohjaajan kanssa ilman leluja, namipalkkaus, ruokakuppipalkkaus, saalistaminen ja taisteluleikit jne.). Palkitsemistavoissa on hyvä olla olemassa sekä rauhallisia palkkioita (silittelyt, rauhalliset kehut) sekä innostavia palkkioita, koska näitä molempia tarvitaan myöhemmin. Mitä useammanlaisista palkkioista koira pitää, sitä helpompi sitä on yleensä kouluttaa. Lisäksi palkkioihin lisätään kehuminen (ja mahdollisesti naksu) ja ohjaajan eleet, joiden avulla voidaan koiralle kertoa palkkion olevan tulossa. Näistä osaa voi käyttää myöhemmin kokeessakin, jolloin koiraa pääsee kehumaan (ja palkitsemaan) tehtävien välillä. (Kuva Hanna-Mari Laitala) Jos koira ei ole kiinnostunut palkkioista, on sen kouluttaminen vähintään hankalaa. Tuolloin koiran kanssa ei voi tehdä paljon toistoja ja eikä sen kanssa voi harjoitella usein. Suurin osa hyvistä tokokoirista on erittäin helppoja motivoida työskentelemään siksi, että ne ovat ns. palkkiohulluja ts. kiipeävät vaikka puuhun palkkion perässä. Palkkiohullu koira antaa ohjaajan virheitä anteeksi,

2 kestää toistoja ja epäonnistumisia sekä jaksaa yrittää paljon/pitkään saadakseen palkkion. Osalla koirista palkkiohulluus on olemassa valmiina (johtuen niiden alkuperäisestä käyttötarkoituksesta; ne motivoituvat sisäisesti, ilman opettamista esim. saaliin perässä juoksemisesta tai saaliin kantamisesta) ja näiden kouluttamisessa palkitsemisen opettaminen on erityisen helppoa. Leikkimistä ja palkitsemista voi yrittää opettaa koiralle, jos se ei sitä osaa tai ei pidä siitä. Namipalkkausta voidaan tehdä niin, että koira joutuu hieman jahtaamaan namia ennen kuin saa sen kiinni tai se saa ottaa namin kopiksi. Leikistä piittaamattomille koirille voidaan käyttää nameilla täytettyä vanhaa sukkaa, jota koira saa jahdata ja repiä saadakseen sieltä nameja. Taisteluleikeissä koiran annetaan aluksi voittaa heti sen kiskoessa lelua vähänkin ohjaajan esittäessä heikkoa ja liikkuessa kiskovan koiran perässä. Ilman lelua leikittäessä voidaan koiran kanssa painia, sitä voidaan taputella ja töniä kylkiin sekä koiraa voidaan retuuttaa tarkkaillaan, miten koira leikkii muiden koirien kanssa ja yritetään samaa ohjaajan toimiessa toisena koirana. Ohjaaja aloittaa leikkihetken ja niiden kesto alussa on maksimissaan muutamia minuutteja, jotta koira ei ehdi lopettaa leikkimistä ennen kuin ohjaaja päättää leikin loppuneen. Lopuksi koiralle voidaan antaa useampia nameja tai se saa kantaa lelua. Hyvä rakenne Toko ei ole fyysisesti rankka laji (kuten esim. viesti tai suojelu) eikä siten vaadi koiralta tiettyä rakennetta tai tiettyjä fyysisiä ominaisuuksia. Kuitenkin keskikokoinen (n. 50cm säkä), normaalirakenteinen ja normaalisti kulmautunut koira on rakenteensa puolesta sopivin tokoon. Pienen koiran kanssa ongelmiksi tulevat koiran näkeminen ja ohjaajan mahdolliset kumartelut koiran puoleen. Pienempien koirien etuja ovat ketteryys ja yleensä nopeat liikkeet. Isojen koirien liikkuminen on usein kömpelömmän näköistä kuin pienten koirien, varsinkin kun tokossa koiran pitäisi pystyä laukkaamaan 8-10m pätkiä paikaltaan liikkeelle lähtien ja pysähtyen samassa matkassa (vrt. esim. tanskandoggi ja papillon samalla matkalla). Toisaalta isommat koirat saattavat tehdä tiettyjä liikkeitä selkeämmin ja niiden kouluttaminen voi olla helpompaa tekniikan osalta, kun koiran jokaisen varpaankin erottaa verrattuna pienempiin lajitovereihinsa. Normaali rakenne (kulmaukset, selän pituus jne.) ovat myös hyviä ominaisuuksia koiran liikkumista ja toimintaa ajatellen. Hännän huono (liian alas) kiinnittyminen ja lanneosan viat voivat aiheuttaa huonoja istumisia ja vaikeuksia liikkeellelähdöissä, suorat etuosat huonoja maahanmenoja ja ns. hackney-käyntiä jne. Huskyt jne. peruskoirat liikkuvat yleensä kaikissa askellajeissa vaivattomasti ja pystyvät nopeisiin ja ketteriin liikkeisiin. Mitä kauempana koira on peruskoirasta, sitä enemmän sillä voi olla rakenteensa puolesta esteitä hyväksi tokokoiraksi päätyäkseen. Peruskoira ravaa (kuva Elina Määttä).

3 Peruskunto ja terveys kohdillaan Lajissa kuin lajissa koiralla pitää olla hyvä peruskunto ja -terveys. Hyvä tokokoira ei voi olla lihava eikä liikkuminen saisi sattua siihen (esim. lonkka-, kyynär- tai selkäviat). Hammasvaivat voivat heijastua noutojen heikkoutena, anaalirauhasten vaivat puolestaan istumisongelmina jne. Kuntoa ei normaalin tokosuorituksen aikana juurikaan tarvita, mutta pitemmät kisapäivät ja reissut ovat myös fyysisesti rasittavia. Etenkin kesähelteellä huonokuntoisten koirien suoritus saattaa kärsiä. Mahdolliset terveysongelmat yritetään huomata ajoissa ja niihin puututaan tarpeen mukaan. Silmien ummistaminen pieneltä ontumiselta saattaa kostautua myöhemmin usean kuukauden treenitaukona. Keskittyminen ja hermojen hallinta Keskittymiskykyä vaaditaan koiralta tarpeeksi, samoin hermorakenteen pitää olla kohtuullinen. Perusharrastuskoiralla voi olla puutteita hermorakenteessa, sillä voi olla jonkinlaista paikkaarkuutta tms. Hyvällä tokokoiralla näitä on vähän, se kestää ihmisiä ja muita koiria ympärillään stressaantumatta niistä, jaksaa odotella rauhallisesti kisapaikalla mahdollisesti yksinkin eikä matkustaminen pelota sitä. Erilaiset paikat ja pinnat eivät myöskään jännitä sitä ja toimintakyky säilyy, vaikka ympäristössä olisi paljon melua ja liikettä. Em. asioista osa on sellaisia, että niihin ohjaaja voi vaikuttaa vain vähän. Osaan puolestaan voi vaikuttaa harjoittelemalla: käydään koiran kanssa pennusta lähtien erilaisissa paikoissa, liikutaan epätasaisilla ja liukkailla pinnoilla, tutustutaan erilaisiin sisähalleihin, liikutaan koiran kanssa ihmisten ilmoilla (kaupunkikävelyt) ja paikoissa, joissa on paljon koiria (treenit, näyttelyt) jne. Kaikissa näissä paikoissa koiran kanssa voidaan tehdä harjoituksia, esim. pennun kanssa leikkimistä, kontaktia ja rauhoittumista. Rauhoittuminen ja odottelu (Kuva Päivi Lamminen) Vaikka hyvältä tokokoiralta vaaditaan räväkkyyttä ja nopeutta, pitää sen myös osata rauhoittua. Hyvä tokokoira on on-off tyyppinen koira, joka tekee nopeasti reagoiden, kun saa luvan ja kun mitään ei tapahdu, koirakaan ei tee mitään (esim. steppaile paikoillaan, säntäile muualle, kaiva maata, nuuskuttele jne.). Aloillaanolotaitoa ei tarvita paljonkaan alemmissa luokissa, joissa liikkeestä toiseen siirrytään nopeasti, mutta ylemmissä luokissa voi koiran kanssa joutua kehässä odottamaan pitempiä aikoja, ennen kuin saadaan lupa suorittaa liikkeet. Jos noina aikoina koiraa joutuu viihdyttämään, jotta sen mielenkiinto pysyisi yllä tai ettei koira karkaisi kehästä tms., on suorittaminen hankalampaa, koska ohjaajan pitää keskittyä sekä koiraan että liikkeenohjaajaan.

4 Ihanteellinen koetilanne on sellainen, jossa liikkeiden välillä koira pysyy ilman käskytystä ohjaajan luona ja siirtyy ohjaajan mukana seuraavan liikkeen aloituspaikkaan vaivatta tai liikkeiden välillä koira käsketään aloilleen ja se on siinä rauhassa. Tämä saadaan aikaan jo alkuharjoittelussa, jossa opetetaan koira pitämään yhteyttä ohjaajaan (ohjaaja ei pidä kontaktia koiraan sitä koko ajan kutsuen tai sille höpöttäen, vaan koira pitää kontaktia ohjaajaan; koiran ei anneta harhailla kentällä missä sattuu harjoituksen aikana, vaan se pidetään esim. hihnassa; tehdään kontaktikävelyharjoituksia jne.). Kentällä koiralle kerrotaan harjoitusten alkavan esim. kutsumalla se luokse, tehdään harjoitus ja vapautetaan koira selvästi (vapaa, loppu), kun harjoitus loppuu. Koiralle voidaan myös opettaa rauhoittumissana, jolloin koira joko istuu tai menee makuulleen ja odottelee siinä uuden tehtävän alkamista. Samaa voidaan sitten käyttää koetilanteessa. Suhde ohjaajaan (Kuva Hanna-Mari Laitala) Tärkein viimeisenä eli suhde ohjaajaan: hyvä suhde näkyy kehässä koiran ja ohjaajan välisessä kommunikaatiossa ja etenkin epäonnistumisen sattuessa. Kun suhde toimii, koira noudattaa tai ainakin yrittää noudattaa ohjaajan käskyjä parhaansa mukaan. Jos epäonnistumisia sattuu, ohjaaja ei pura mielipahaansa koiraan, vaan toteaa epäonnistumisen olevan osa koirankoulutusta. Ja harjoittelee sen jälkeen paremmin, jotta epäonnistumisia sattuisi vähemmän. Koira huolletaan ja hoidetaan hyvin kisauran päätyttyäkin ja sitä kohdellaan hyvin arkielämässä.

5 (Kuva Hanna-Mari Laitala) Perusliikkeiden tärkeys Tokon kisaliikkeiden perustana on muutamia perusliikkeitä: sivulletulo ja perusasento, kontakti ohjaajaan, suora ja oikeapaikkainen seuraaminen, istu/seiso/maahan käskyjen osaaminen eri paikoissa suhteessa ohjaajaan ja koiran liikkuessa, paikoillaan pysyminen, erilaisten esineiden noutaminen ohjaajalle ja irtaantuminen ohjaajasta. Näiden avulla saa suoritettua jo alokas- ja avoimen luokan. Voittaja- ja erikoisvoittajaluokassa tehdään em. liikkeiden muunnoksia tai niitä yhdistetään pitemmiksi liikesarjoiksi. Siellä koiran pitää osata irtaantua vielä kauemmaksi ohjaajasta (ruutu, merkki) ja ottaa ohjausta (ohjattu nouto). Kaukokäskyt ovat oma liikekokonaisuutensa, jota kannattaa harjoitella eri käskyillä kuin perusistumista, -maahanmenoa ja seisomista. Perusliikkeet pitää opettaa huolellisesti, vaikka niihin menisi ohjaajan mielestä liikaa aikaa ja ohjaaja tekisi mieluummin jo koeliikkeitä. Jos niiden opettamisessa laiskottelee, saa melko varmasti myöhemmin tehdä (turhaa) työtä korjatessa esim. vinoa perusasentoa. Ja kokeessa tulee turhia pistemenetyksiä. Ei täytä kriteereitä Jos oma koira ei täytä em. kriteereitä ja se on koulutettukin vähän miten sattuu, onko kaikki toivo menetetty? Ei vielä, onneksi koirat ovat oppivaisia olentoja ja niitä voi kouluttaa lisää. Kannattaa miettiä, mikä asia vaatii eniten korjausta ja lähtee sitten siitä liikkeelle. Jos ongelmia on koiran motivaatiossa, tarkistetaan ensin koiran terveystilanne, sitten mietitään palkitsemista ja suhdetta ohjaajaan ja näiden kautta lähdetään hakemaan parannuskeinoja. Perusliikkeiden heikkous on korjattavissa uudelleenkouluttamisella, jossa monesti on helpompaa lähteä opettamaan huonoa liikettä tai liikkeen osaa kokonaan uudelleen, uudella käskyllä ja uudella tavalla. Suurin osa ongelmista on korjattavissa, kun asiaan paneutuu kunnolla ja on valmis tekemään töitä yhdessä koiran kanssa.

Flattileiri 2008 Himanka, Sautinkari. Pennut. 1. Kontakti

Flattileiri 2008 Himanka, Sautinkari. Pennut. 1. Kontakti Flattileiri 2008 / NOME / PP 1 Flattileiri 2008 Himanka, Sautinkari Pennut 1. Kontakti - tärkeä etenkin flateilla (koska ovat vilkkaita?) - pentutreenit aloitetaan kontaktiharjoituksilla: koira keskittyy

Lisätiedot

Tottelevaisuuskokeiden KV-säännöt 1 ja 2 luokka 1

Tottelevaisuuskokeiden KV-säännöt 1 ja 2 luokka 1 Tottelevaisuuskokeiden KV-säännöt 1 ja 2 luokka 1 HUOM! NÄMÄ SÄÄNNÖT EIVÄT OLE VOIMASSA TOTTELEVAISUUSKOKEIDEN KV-SÄÄNNÖT 1- JA 2-LUOKKA Tottelevaisuuskokeissa on useassa FCI-maassa otettu käyttöön uudet

Lisätiedot

Alkeis- ja jatkokurssin luento

Alkeis- ja jatkokurssin luento Alkeis- ja jatkokurssin luento 7..0 KV/OSN ry. Aiheet B. Perusasioita koiran kouluttamisesta: mm. palkitseminen, käskysanat, kontakti, ei-käsky, harjoitteleminen, esimerkkejä koiralla C. Koiran kunto D.

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Kontakti & Itsehillintä Kurssi, Keskiviikko , klo , 2krt (PIENRYHMÄ!)

HELSINKI, Konala: Kontakti & Itsehillintä Kurssi, Keskiviikko , klo , 2krt (PIENRYHMÄ!) HELSINKI, Konala: Kontakti & Itsehillintä Kurssi, Keskiviikko 02.08.2017, klo. 17.00, 2krt (PIENRYHMÄ!) KURSSIN SISÄLTÖ: Kontakti & itsehillintä- kurssi on monipuolinen koiran arkikäyttäytymiseen ja malttamiseen/

Lisätiedot

PERUSASENTO A) PERUSASENNON OPETTAMINEN KOSKETUSKEPIN AVULLA

PERUSASENTO A) PERUSASENNON OPETTAMINEN KOSKETUSKEPIN AVULLA TEKSTI Tottelevaisuus MORTEN EGTVEDT, KUVAT CANIS AS JA SALME MUJUNEN OPETA KOIRALLESI PERUSASENTO KOSKETUSKEPILLÄ JA LAATIKKOMENETELMÄLLÄ Perusasento ja perusasentoon siirtyminen ovat aivan perustaitoja.

Lisätiedot

TOKO. Tottelevaisuuskoe WWW.KENNELLIITTO.FI

TOKO. Tottelevaisuuskoe WWW.KENNELLIITTO.FI TOKO Tottelevaisuuskoe WWW.KENNELLIITTO.FI Toko tottelevaisuuskoe Tottelevaisuuskoulutuksen eli toko-koulutuksen tavoitteena on opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle

Lisätiedot

Nätisti autosta, kentällä rauhoittuminen, kontakti, perusasento, ohittaminen, ihmisten tapaaminen

Nätisti autosta, kentällä rauhoittuminen, kontakti, perusasento, ohittaminen, ihmisten tapaaminen Kotitehtävät ensimmäinen koulutuskerta Nätisti autosta, kentällä rauhoittuminen, kontakti, perusasento, ohittaminen, ihmisten tapaaminen Viikon aikana harjoiteltavat käskysanat HUOM! Muista, että voit

Lisätiedot

Maksaminen: Kurssimaksun 35;- voi maksaa ensimmäisellä koulutuskerralla tai laskulla, maksuaika 2 viikkoa.

Maksaminen: Kurssimaksun 35;- voi maksaa ensimmäisellä koulutuskerralla tai laskulla, maksuaika 2 viikkoa. Vuorilammen koirakoulu Soile Vuorilampi P. 0400 644763 kurssit@vuorilammenkoirakoulu.fi Facebook: Vuorilammen koirakoulu Sivu 1 / 8 Tervetuloa kurssille! Kaikki kurssikerrat alkavat niin, että koira ovat

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet Kurssi, Maanantai , klo , 4krt

HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet Kurssi, Maanantai , klo , 4krt HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet Kurssi, Maanantai 27.11.2017, klo. 19.00, 4krt Rallytokossa tärkeintä on ohjaajan ja koiran yhteistyö ja se sopiikin kaikille nuorille ja aikuisille koirille. Rally-toko

Lisätiedot

Noudon opettaminen pitämisen kautta

Noudon opettaminen pitämisen kautta Noudon opettaminen pitämisen kautta Ensimmäisessä vaiheessa koira totutetaan kuonon ympärillä oleviin käsiin. Tämä tehdään ottamalla kevyt ote koiran kuonosta aivan hetkeksi ja palkitaan välittömästi.

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Rally-Tokon Alkeetkurssi, Maanantaisin klo 11.00, 3krt.

HELSINKI, Konala: Rally-Tokon Alkeetkurssi, Maanantaisin klo 11.00, 3krt. HELSINKI, Konala: Rally-Tokon Alkeetkurssi, Maanantaisin 30.10.2017 klo 11.00, 3krt. Rallytokossa tärkeintä on ohjaajan ja koiran yhteistyö ja se sopiikin kaikille nuorille ja aikuisille koirille. Rally-toko

Lisätiedot

VOITTAJA- JA ERIKOISVOITTAJALUOKAN LIIKKEET

VOITTAJA- JA ERIKOISVOITTAJALUOKAN LIIKKEET Pipa Pärssinen TOKO 1 VOITTAJA- JA ERIKOISVOITTAJALUOKAN LIIKKEET Tekniikka ja tekeminen Ennakoiminen Molemmat tärkeitä Joissakin liikkeissä painotus tekniikassa ja joissakin tekemisessä tai sitten molemmissa

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Käsittely Kivaksikurssi (PIENRYHMÄ), Torstaisin klo 20.00, 3krt.

HELSINKI, Konala: Käsittely Kivaksikurssi (PIENRYHMÄ), Torstaisin klo 20.00, 3krt. HELSINKI, Konala: Käsittely Kivaksikurssi (PIENRYHMÄ), Torstaisin 26.10.2017 klo 20.00, 3krt. Käsittely kivaksi -kurssi sopii koirille, jotka arastelevat vieraita ihmisiä tai haluavat liiankin innokkaasti

Lisätiedot

3. UUDEN ASIAN OPETTAMINEN

3. UUDEN ASIAN OPETTAMINEN 3. UUDEN ASIAN OPETTAMINEN Tärkeintä uuden asian opettelussa on suunnitella harjoitus kunnolla etukäteen. Kun pennulle opetetaan uusia asioita, tulisi se tehdä kodin rauhassa ja sitten vasta siirtyä omalle

Lisätiedot

Pidennetty Pentukurssi, Maanantai 4.1.2016, klo. 17.00, 6krt

Pidennetty Pentukurssi, Maanantai 4.1.2016, klo. 17.00, 6krt Pidennetty Pentukurssi, Maanantai 4.1.2016, klo. 17.00, 6krt Pentukurssi on tarkoitettu kaikille 3-6 kuukautta vanhoille pennuille rotuun katsomatta. Kurssi antaa hyvän lähtöpohjan pennun kouluttamiseen,

Lisätiedot

LAHTI: Tokon Alkeet- kurssi, Keskiviikkoisin 06.07.2016 klo 18.00, 3krt.

LAHTI: Tokon Alkeet- kurssi, Keskiviikkoisin 06.07.2016 klo 18.00, 3krt. LAHTI: Tokon Alkeet- kurssi, Keskiviikkoisin 06.07.2016 klo 18.00, 3krt. TÄMÄ EI OLE perustottelevaisuus kurssi! Perustottelevaisuutta haluaville on arkitaitoa tassuihin- kurssi! Alokasluokka- kurssit

Lisätiedot

B TOTTELEVAISUUSKOKEEN KOEOHJEET

B TOTTELEVAISUUSKOKEEN KOEOHJEET B TOTTELEVAISUUSKOKEEN KOEOHJEET Tottelevaisuuskokeissa (TOKO) noudatetaan tottelevaisuuskokeiden sääntöjä (A) ja koeohjeita (B). Tottelevaisuuskokeen säännöt on hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 23.11.2014

Lisätiedot

Arvostelun aikataulusta ja arvosteltavista koiramääristä tulee sopia tuomarin kanssa.

Arvostelun aikataulusta ja arvosteltavista koiramääristä tulee sopia tuomarin kanssa. B TOTTELEVAISUUSKOKEEN KOEOHJEET Tottelevaisuuskokeissa (TOKO) noudatetaan tottelevaisuuskokeiden sääntöjä (A) ja koeohjeita (B). Tottelevaisuuskokeen säännöt on hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 23.11.2014

Lisätiedot

Pentu Teho, Tiistai klo 17.00, 8krt.

Pentu Teho, Tiistai klo 17.00, 8krt. Pentu Teho, Tiistai 12.01.2016 klo 17.00, 8krt. Kurssin koko 5 koiraa. Pentujen Tehotottelevaisuus- kurssilla harjoitellaan 8 kerralla laajasti tottelevaisuuden osa-alueita koiran kanssa. Kurssilla harjoitellaan

Lisätiedot

Naksutinkoulutuksen komennot

Naksutinkoulutuksen komennot Naksutinkoulutuksen komennot Koiranpennun kouluttaminen naksuttimen avulla Naksutinkoulutuksen kehittivät 1940-luvulla delfiinien kouluttajat. He huomasivat voivansa opettaa delfiineitä ja valaita kannustamalla

Lisätiedot

KERAVA, Sompio: Pentukurssi, Perjantaisin klo 16.00, 4krt. EI TOTEUDU

KERAVA, Sompio: Pentukurssi, Perjantaisin klo 16.00, 4krt. EI TOTEUDU KERAVA, Sompio: Pentukurssi, Perjantaisin 16.06.2017 klo 16.00, 4krt. EI TOTEUDU Pentukurssi on tarkoitettu kaikille 3-6kk vanhoille pennuille rotuun katsomatta. Kurssilla harjoitellaan mm: katsekontaktia,

Lisätiedot

Anni sydäntutkimuksissa

Anni sydäntutkimuksissa Anni sydäntutkimuksissa Tietopaketti vanhemmalle Lapsenne on saanut kutsun lasten sydäntautien poliklinikalle. Käynnille tullessanne lapsella olisi hyvä olla yllään helposti riisuttavat vaatteet niin,

Lisätiedot

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus   Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival. OMAN VUORON ODOTTAMINEN Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus www.viitotturakkaus.fi Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.com OMAN VUORON ODOTTAMINEN OMAN VUORON ODOTTAMINEN Oman vuoron odottaminen

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Sisäsyrjäpotku I

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Sisäsyrjäpotku I Harjoitussuunnitelma viikko 1 Sisäsyrjäpotku I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa Harjoituskerran tavoitteena on

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Temppu & Puuhakurssi, Maanantaisin klo 11.00, 4krt.

HELSINKI, Konala: Temppu & Puuhakurssi, Maanantaisin klo 11.00, 4krt. HELSINKI, Konala: Temppu & Puuhakurssi, Maanantaisin 10.07.2017 klo 11.00, 4krt. Temppu,- ja puuhakurssilla tehdään erilaisia hauskoja temppuja kuten mm. pyöriminen, ryömiminen, jalkojen välissä pujottelu,

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: LAPSI & KOIRAkurssi, Sunnuntaisin klo 16.00, 8krt. TÄYNNÄ!

HELSINKI, Konala: LAPSI & KOIRAkurssi, Sunnuntaisin klo 16.00, 8krt. TÄYNNÄ! HELSINKI, Konala: LAPSI & KOIRAkurssi, Sunnuntaisin 15.01.2017 klo 16.00, 8krt. TÄYNNÄ! Lapsi & Koira- kurssi on tarkoitettu 8 17 vuotiaille lapsille ja nuorille koiran kanssa. Kurssilla harjoitellaan

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Kontakti & Arkikäytös Kurssi, Keskiviikko , klo , 6krt

HELSINKI, Konala: Kontakti & Arkikäytös Kurssi, Keskiviikko , klo , 6krt HELSINKI, Konala: Kontakti & Arkikäytös Kurssi, Keskiviikko 04.01.2017, klo. 17.00, 6krt Kontakti ja Arkikäytös kurssi on tarkoitettu yli-innokkaille koirille, joilla on puutetta kontaktissa ja ohjaajaan

Lisätiedot

ESPOO, Tapiola: Tehokkuutta paikallaoloon & Kontaktiin- tunti, Tiistaina klo 18.00, 1krt. EI TOTEUDU!!

ESPOO, Tapiola: Tehokkuutta paikallaoloon & Kontaktiin- tunti, Tiistaina klo 18.00, 1krt. EI TOTEUDU!! ESPOO, Tapiola: Tehokkuutta paikallaoloon & Kontaktiin- tunti, Tiistaina 24.05.2016 klo 18.00, 1krt. EI TOTEUDU!! TUNNILLE TULEVA KOIRA EI SAA OLLA LIIAN HÄIRIÖHERKKÄ TOISISTA KOIRISTA JA PAIKALLAOLO JA

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 6 Pallo haltuun II

Harjoitussuunnitelma viikko 6 Pallo haltuun II Harjoitussuunnitelma viikko 6 Pallo haltuun II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

Metsästysinto Mitä metsästysinto on? Myönteinen ominaisuus

Metsästysinto Mitä metsästysinto on? Myönteinen ominaisuus Metsästysinto Mitä metsästysinto on? - Myönteinen ominaisuus, jonka arvostelu suoritetaan samoin kuin muidenkin positiivisten ominaisuuksien arvostelu. Annetut metsästysintopisteet lisäävät loppupisteitä

Lisätiedot

ALO 1 Paikalla makaaminen 1 minuutti Kerroin 4

ALO 1 Paikalla makaaminen 1 minuutti Kerroin 4 KOELUOKKIEN LIIKEKOHTAISET SUORITUS- JA ARVOSTELUOHJEET ALOKASLUOKKA Käskyt ovat suullisia, jos muuta ei mainita. +KM tarkoittaa käsimerkin olevan sallittu samanaikaisesti suullisen käskyn kanssa. /KM

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Agilityn Alkeetkurssi, Tiistaisin klo 17.00, 8krt. TÄYNNÄ!

HELSINKI, Konala: Agilityn Alkeetkurssi, Tiistaisin klo 17.00, 8krt. TÄYNNÄ! HELSINKI, Konala: Agilityn Alkeetkurssi, Tiistaisin 03.01.2017 klo 17.00, 8krt. TÄYNNÄ! KURSSIN SISÄLTÖ: Agilityn alkeiskurssi on tarkoitettu yli vuoden vanhoille koirille. Agilityn alkeiskurssilla harjoitellaan

Lisätiedot

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE:

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: Harjoittele omatoimikauden aikana omia kehityskohteitasi tavoitteesi mukaisesti ja tee joukkueen omatoimiharjoitukset. Suunnittele viikon harjoittelu

Lisätiedot

LAHTI: Teinikoira Haltuun- kurssi, Keskiviikko 01.06.2016 klo 17.00, 5krt.

LAHTI: Teinikoira Haltuun- kurssi, Keskiviikko 01.06.2016 klo 17.00, 5krt. LAHTI: Teinikoira Haltuun- kurssi, Keskiviikko 01.06.2016 klo 17.00, 5krt. Onko koirasi 6kk-1,5v? Meneekö hermo kun kaikki opit jotka koira vielä jokin aika sitten osasi menee kuuroille korville? Koirasi

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

Vähintään 2 tuntia päivässä. Vanhempainilta

Vähintään 2 tuntia päivässä. Vanhempainilta Vähintään 2 tuntia päivässä Vanhempainilta Silmät auki ja menoksi Tutkimukset osoittavat, että valtaosa lapsista liikkuu vähemmän, mitä heidän tasapainoinen kehityksensä edellyttää ja vähemmän, mitä vanhemmat

Lisätiedot

MITÄ AGILITY ON 18. tammikuuta 2009 MITÄ AGILITY ON?

MITÄ AGILITY ON 18. tammikuuta 2009 MITÄ AGILITY ON? MITÄ AGILITY ON? Agilityssa koirat pyrkivät ohjaajansa opastuksella selvittämään erilaisista esteistä koostuvan radan ilman virheitä ja mahdollisimman nopeasti. Agilityn tarkoituksena on kehittää koiran

Lisätiedot

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Harjoitteen tavoitteet ja hyödyt Harjoitteen tavoitteena on varmistaa, että

Lisätiedot

REIPPAASTI KOHTI TURVALLISTA TALVEA

REIPPAASTI KOHTI TURVALLISTA TALVEA REIPPAASTI KOHTI TURVALLISTA TALVEA LIIKU PYSYT PYSTYSSÄ; Kotiharjoittelulla on helppo aloittaa; paranna lihasvoimaa ja tasapainoa Terveysliikuntaa voi harrastaa yksin tai yhdessä HUOMIOI JALKINEET JA

Lisätiedot

ESPOO: Arki TEHO- Kurssi, Keskiviikko 20.07.2016, klo. 17.00, 8krt

ESPOO: Arki TEHO- Kurssi, Keskiviikko 20.07.2016, klo. 17.00, 8krt ESPOO: Arki TEHO- Kurssi, Keskiviikko 20.07.2016, klo. 17.00, 8krt Arki Teho- kurssilla harjoitellaan 8 kerralla laajasti tottelevaisuuden osaalueita koiran kanssa. Kurssilla harjoitellaan mm. istu, maahan,

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Rallytokon JATKO 1, (AAMUKURSSI), Maanantaisin klo 10.00, 6krt.

HELSINKI, Konala: Rallytokon JATKO 1, (AAMUKURSSI), Maanantaisin klo 10.00, 6krt. HELSINKI, Konala: Rallytokon JATKO 1, (AAMUKURSSI), Maanantaisin 27.02.2017 klo 10.00, 6krt. Rallytoko on hauska laji, jossa yhdistyvät tokoliikkeet, koiratanssi ja agility. Tärkeintä on ohjaajan ja koiran

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Agilityn Alkeetkurssi, Keskiviikkoisin klo 18.00, 5krt.

HELSINKI, Konala: Agilityn Alkeetkurssi, Keskiviikkoisin klo 18.00, 5krt. HELSINKI, Konala: Agilityn Alkeetkurssi, Keskiviikkoisin 23.08.2017 klo 18.00, 5krt. Agilityn alkeiskurssi on tarkoitettu yli vuoden vanhoille koirille. Agilityn alkeiskurssilla harjoitellaan erilaisia

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 5 Pallo haltuun I

Harjoitussuunnitelma viikko 5 Pallo haltuun I Harjoitussuunnitelma viikko 5 Pallo haltuun I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet- Kurssi, Keskiviikko , klo , 6krt, TÄYNNÄ!

HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet- Kurssi, Keskiviikko , klo , 6krt, TÄYNNÄ! HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet- Kurssi, Keskiviikko 04.01.2017, klo. 19.00, 6krt, TÄYNNÄ! Rallytoko on hauska laji, jossa yhdistyvät tokoliikkeet, koiratanssi ja agility. Tärkeintä on ohjaajan ja

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: KOIRAHIERONTA SEMINAARI KOIRAN KANSSA, Luento sunnuntaina klo 12.00, Käytäntö Su klo , 2krt.

HELSINKI, Konala: KOIRAHIERONTA SEMINAARI KOIRAN KANSSA, Luento sunnuntaina klo 12.00, Käytäntö Su klo , 2krt. HELSINKI, Konala: KOIRAHIERONTA SEMINAARI KOIRAN KANSSA, Luento sunnuntaina 29.01.2017 klo 12.00, Käytäntö Su 05.02 klo 14.30-15.30, 2krt. Koirat kärsivät lihasjumeista ja hyötyvät säännöllisestä lihashuollosta

Lisätiedot

Liike Sarjat Toistot

Liike Sarjat Toistot 1 Liike Sarjat Toistot A1 Kyykky tuettuna 3 12 15 A2 Lantionnosto 3 12 15 B1 Punnerrus kädet korokkeella 3 12 15 B2 Kulmasoutu yhdellä kädellä 3 12 15 C Kuppi-keskivartalopito 3 30 45 sekuntia Näin treeni

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 2 Pallo tutuksi II

Harjoitussuunnitelma viikko 2 Pallo tutuksi II Harjoitussuunnitelma viikko 2 Pallo tutuksi II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet Miksi lapset tarvitsevat liikuntaa? Selviytyäkseen jokapäiväisen elämän tarpeista ja vaatimuksista Päivittäisen hyvinvoinnin tueksi Saavuttaakseen uusien asioiden oppimiseen vaadittavia edellytyksiä Terveyden

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Rallytoko JATKO2- /RATAKURSSI, Tiistai , klo , 5krt, TÄYNNÄ!

HELSINKI, Konala: Rallytoko JATKO2- /RATAKURSSI, Tiistai , klo , 5krt, TÄYNNÄ! HELSINKI, Konala: Rallytoko JATKO2- /RATAKURSSI, Tiistai 08.11.2016, klo. 18.00, 5krt, TÄYNNÄ! Rallytoko JATKO 2-kurssilla keskitymme ALOKAS- ja AVOIN-luokan rataharjoitteluun. Kurssilla harjoittelemme

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa Harjoituskerran tavoitteena on

Lisätiedot

Näyttävän koesuorituksen takana on HYVÄ SUHDE

Näyttävän koesuorituksen takana on HYVÄ SUHDE TEKSTI Jessica Ristimäki KUVAT Hanna-Mari Laitala Kun suhde omistajan ja koiran välillä on kunnossa, koiraa haluaa toimia omistajan kanssa. Pennun kanssa tätä on useimmiten helppo vahvistaa, koska pentu

Lisätiedot

KOELUOKKIEN SUORITUS- JA ARVOSTELUOHJEET

KOELUOKKIEN SUORITUS- JA ARVOSTELUOHJEET KOELUOKKIEN SUORITUS- JA ARVOSTELUOHJEET ALOKASLUOKKA (ALO) +KM tarkoittaa käsimerkin olevan sallittu samanaikaisesti suullisen käskyn kanssa. /KM tarkoittaa käsimerkin olevan sallittu vaihtoehtoisesti

Lisätiedot

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet Henkinen valmennus -luento Annen Akatemia 27.7.2007 Eerikkilä Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet ITSE- TUNTEMUS ITSE- LUOTTAMUS INTOHIMO & PÄÄTTÄVÄISYYS KORKEAT TAVOITTEET KESKITTYMIS- KYKY SOPIVA

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: AGILITYN KOULUTUSPÄIVÄ Radan lukutaito (LUENTOPAIKKA), Sunnuntai klo 12.00

HELSINKI, Konala: AGILITYN KOULUTUSPÄIVÄ Radan lukutaito (LUENTOPAIKKA), Sunnuntai klo 12.00 HELSINKI, Konala: AGILITYN KOULUTUSPÄIVÄ Radan lukutaito (LUENTOPAIKKA), Sunnuntai 30.07.2017 klo 12.00 KOULUTUSPÄIVÄN SISÄLTÖ: Agilityn koulutuspäivä Agilityradan suorittaminen puhtaasti loppuun asti

Lisätiedot

Spray etäkoulutin. Koulutusopas

Spray etäkoulutin. Koulutusopas Spray etäkoulutin Koulutusopas Kiitos PetSafe -tuotteen valitsemisesta. Sinä ja lemmikkisi ansaitsette kumppanuuden, johon sisältyy unohtumattomia hetkiä ja jossa kumpikin ymmärtää toisiaan. Tuotteemme

Lisätiedot

ULKOKUNTOLAITEOPAS IKÄÄNTYNEILLE

ULKOKUNTOLAITEOPAS IKÄÄNTYNEILLE ULKOKUNTOLAITEOPAS IKÄÄNTYNEILLE LIHASVOIMA Lihaksen suurin mahdollinen kyky tuottaa voimaa laskee 50 ikävuoden jälkeen noin 1,5 % vuosittain. Edistettäessä aktiivista ja energistä ikääntymistä lihasvoiman

Lisätiedot

Aglitykoulutusohjaakurssi: Estekoulutus B 1 / 6

Aglitykoulutusohjaakurssi: Estekoulutus B 1 / 6 Aglitykoulutusohjaakurssi: Estekoulutus B 1 / 6 ESTEKOULUTUS Tässä luvussa käydään läpi agilityesteet, niiden oikea suorittaminen ja kuinka eri tapoja opettaa eri esteet koiralle. Ei ole olemassa yhtä

Lisätiedot

Tervetuloa kurssille! Kaikki kurssikerrat alkavat niin, että koira ovat ensin autossa.

Tervetuloa kurssille! Kaikki kurssikerrat alkavat niin, että koira ovat ensin autossa. Sivu 1 / 8 Vuorilammen koirakoulu Soile Vuorilampi P. 0400 644763 kurssit@vuorilammenkoirakoulu.fi Facebook: Vuorilammen koirakoulu Tervetuloa kurssille! Kaikki kurssikerrat alkavat niin, että koira ovat

Lisätiedot

vko 15 ja lähijakso 8.4-10.4

vko 15 ja lähijakso 8.4-10.4 vko 15 ja lähijakso 8.4-10.4 MA 7.4 Treenivapaa!. TI 8.4 Winnova Ensin käytiin läpi etäjakson tapahtumia kunkin osalta. Sitten keskusteltiin koulutuseroista, treenin etenemisestä, koiran ja ihmisen maailmojen

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Pentu Teho- kurssi, Sunnuntaisin klo 17.00, 8krt. TÄYNNÄ!

HELSINKI, Konala: Pentu Teho- kurssi, Sunnuntaisin klo 17.00, 8krt. TÄYNNÄ! HELSINKI, Konala: Pentu Teho- kurssi, Sunnuntaisin 29.10.2017 klo 17.00, 8krt. TÄYNNÄ! Pentujen Tehotottelevaisuus- kurssilla harjoitellaan 8 kerralla laajasti perustottelevaisuuden osa-alueita koiran

Lisätiedot

Sisältö. 1. Suomi P. 3. Copyright by ENERGETICS

Sisältö. 1. Suomi P. 3. Copyright by ENERGETICS Light Bench 6.1 FI Sisältö 1. Suomi P. 3 FI Nämä käyttöohjeet ovat ainoastaan asiakasta varten. ENERGETICS ei takaa kielenkäännöksestä tai tuotteen teknisistä muunnoksista johtuvia virheitä. Copyright

Lisätiedot

Käytöskyselyn käyttöominaisuuksia koskevan osuuden analysointia:

Käytöskyselyn käyttöominaisuuksia koskevan osuuden analysointia: Käytöskyselyn käyttöominaisuuksia koskevan osuuden analysointia: Riistavietti eli onko koirasi kiinnostunut riistan hajuista: Vastausvaihtoehdot (kaavion kohdat):. Ei koskaan (sininen). Silloin tällöin

Lisätiedot

Espoon Urheilijat ry Judojaos. Fyysisen harjoittelun opas

Espoon Urheilijat ry Judojaos. Fyysisen harjoittelun opas Espoon Urheilijat ry Judojaos Fyysisen harjoittelun opas 1 Sisällysluettelo 1 KUNNON HARJOITTAMINEN... 3 2 KESTÄVYYSHARJOITTELU... 4 2.1 PERUSKESTÄVYYS... 4 2.2 VAUHTIKESTÄVYYS... 4 2.3 MAKSIMIKESTÄVYYS...

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Pentukurssi, Maanantai , Klo , 3krt

HELSINKI, Konala: Pentukurssi, Maanantai , Klo , 3krt HELSINKI, Konala: Pentukurssi, Maanantai 31.07.2017, Klo. 18.00, 3krt KURSSIN SISÄLTÖ: Pentukurssi on tarkoitettu kaikille 2-6kk vanhoille pennuille rotuun katsomatta. Kurssilla harjoitellaan mm: katsekontaktia,

Lisätiedot

Seuraa -käskysana virettä nostavaksi

Seuraa -käskysana virettä nostavaksi Seuraa -käskysana virettä nostavaksi Tavoitteet: Ohjaaja osaa liikkua oikein Koira osaa ottaa kontaktin kasvoihin ja pitämään sen Koira osaa lähteä liikkeelle niin, että kontakti pysyy Koira tuntee ohjaajan

Lisätiedot

Tiedän mitä minun pitää tehdä, että pääsen toisten lasten leikkiin mukaan

Tiedän mitä minun pitää tehdä, että pääsen toisten lasten leikkiin mukaan Viitottu Rakkaus on muokannut joitakin tämän tarinan kuvia yhdistämällä kuvia sivustoilta mycutegraphics.com ja papunet.net Tarina: 2017 Viitottu Rakkaus Muokatut kuvat on merkitty tällä tunnuksella: Kuvat:

Lisätiedot

Yrityskaupan muistilista

Yrityskaupan muistilista Yrityskaupan muistilista Aloita ajoissa * Yleisemmin yrityksen myyntiprosessi kestää noin 10 kuukautta, mutta hyvin usein se venyy yli vuoden mittaiseksi. Valitettavasti kaikkein yleisintä on, että yrityskauppa

Lisätiedot

Liike Sarjat Toistot. A1 Yhden jalan kyykky A2 Polvenkoukistus, kantapäät pyyhkeellä B1 Punnerrus

Liike Sarjat Toistot. A1 Yhden jalan kyykky A2 Polvenkoukistus, kantapäät pyyhkeellä B1 Punnerrus 1 Liike Sarjat Toistot A1 Yhden jalan kyykky 4 10 12 A2 Polvenkoukistus, kantapäät pyyhkeellä 4 10 12 B1 Punnerrus 4 10 12 B2 Kulmasoutu: kyynär kyljen vierestä ylös, kyynär sivulla alas TAI tarpeeksi

Lisätiedot

Hiha- ja sormilyönnin ydinkohdat Must do -asiat valmentajien tueksi! Tuulevi Piesanen/Lännen alue

Hiha- ja sormilyönnin ydinkohdat Must do -asiat valmentajien tueksi! Tuulevi Piesanen/Lännen alue Hiha- ja sormilyönnin ydinkohdat Must do -asiat valmentajien tueksi! Tuulevi Piesanen/Lännen alue Tarkkana tekniikoissa Perustekniikoissa tulee vaatia mini-ikäisistä alkaen oikeita suorituksia. Opettelemalla

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 2 Sisäsyrjäpotku II

Harjoitussuunnitelma viikko 2 Sisäsyrjäpotku II Harjoitussuunnitelma viikko 2 Sisäsyrjäpotku II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

ORGANISOINNIN PERUSTEET Suomen Jääkiekkoliitto / Etunimi Sukunimi 1

ORGANISOINNIN PERUSTEET Suomen Jääkiekkoliitto / Etunimi Sukunimi 1 ORGANISOINNIN PERUSTEET 14.4.2011 Suomen Jääkiekkoliitto / Etunimi Sukunimi 1 HARJOITUS TEHTÄVÄ: Millainen on hyvin organisoitu harjoitus? HARJOITUSKERTAAN LIITTYVÄT ASIAT Harjoituksen suunnittelu Toiminta

Lisätiedot

Osa 1 Hengitys ja tuki Ólafur Torfason

Osa 1 Hengitys ja tuki Ólafur Torfason Osa 1 Hengitys ja tuki 25.01.2018 Ólafur Torfason Hengitys Esimerkkivideo pallean liikkeestä (ei ääntä) https://www.youtube.com/watch?v=5jron_sm5gc Sisäänhengityksen aikana: Pallea liikkuu alaspäin Rintakehä

Lisätiedot

Liite 4. Luonnetestit

Liite 4. Luonnetestit Liite 4. Luonnetestit LUKUOHJE: Kaavioissa on esitettynä luonnetestin eri osa-alueet. Arvostelualueet, esim. toimintakyky, K+luku tarkoittaa kerrointa arvostelun pisteytyksessä. Ympyrän kehällä on osion

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I

Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerran

Lisätiedot

Lastentuntien opettaminen Taso 1

Lastentuntien opettaminen Taso 1 Lastentuntien opettaminen Taso 1 OSA 2: JAKSOT 8-12 LEIKIN MERKITYS JA OHJAAMINEN BAHÀ Ì-LASTENTUNNEILLA Ruhi-instituutti Kirja 3 JAKSO 8 Sanotaan, että leikkiminen on lasten työtä. Itse asiassa leikit

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet- Kurssi, Maanantai , klo , 8krt

HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet- Kurssi, Maanantai , klo , 8krt HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet- Kurssi, Maanantai 24.10.2016, klo. 17.00, 8krt Rallytoko on hauska laji, jossa yhdistyvät tokoliikkeet, koiratanssi ja agility. Tärkeintä on ohjaajan ja koiran yhteistyö

Lisätiedot

Agility Games Gamblers

Agility Games Gamblers Agility Games Gamblers Games-lajeista ehkä hieman helpommin sisäistettävä on Gamblers, jota on helppo mennä kokeilemaan melkein ilman sääntöjä lukematta. Rata koostuu kahdesta osuudesta: 1. Alkuosa, jossa

Lisätiedot

Oppimisen pulmista oppimisen iloon -teemaryhmä

Oppimisen pulmista oppimisen iloon -teemaryhmä Oppimisen pulmista oppimisen iloon -teemaryhmä Opinnollinen kuntoutus Aija Lund 2007 Ryhmän teemat: Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeudet (Jukka Nevala ja Marjukka Peltonen) Tekstinymmärtäminen ja sen

Lisätiedot

TAITO TARTTUU TREENAAMALLA!

TAITO TARTTUU TREENAAMALLA! TAITO TARTTUU TREENAAMALLA! TAIDON OPPIMINEN TAITO TARTTUU TAITOTASON VAIHEET Suunnittele harjoitus 1, jossa on neljä osiota omalle joukkueellesi - (Pohdi mitä harjoitteita käyttäisit samaan harjoitteluun

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II

Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerralla

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

Vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun

Vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun Vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun PPJ 02 Kausi 2014-2015 Harjoitteet Alkulämmittely Juokse pallon kanssa vähintään 3 min. Tee erilaisia aktivoivia liikkeitä, joita teemme myös joukkueen alkulämmittelyssä.

Lisätiedot

HANKI KESTÄVÄ KESKIVARTALO SELKÄSI TUEKSI!

HANKI KESTÄVÄ KESKIVARTALO SELKÄSI TUEKSI! Miesten jumppaopas HANKI KESTÄVÄ KESKIVARTALO SELKÄSI TUEKSI! TÄSMÄLIIKUNTAA KESKIVARTALOON 2-3 kertaa viikossa 15 min. päivässä HARJOITTELE KEHOLLESI HYVÄ PERUSTA rankasi pysyy hyvässä ryhdissä ja löydät

Lisätiedot

Merkkijärjestelmä osaksi rytmisen kilpailujärjestelmää

Merkkijärjestelmä osaksi rytmisen kilpailujärjestelmää Rytmisen voimistelun merkkijärjestelmä Maaliskuu 2019 Merkkijärjestelmä osaksi rytmisen kilpailujärjestelmää Kilpailutyyppien rinnalle erillinen testaamiseen perustuva merkkijärjestelmä. Kaikille voimistelulajeille

Lisätiedot

Liikunta ja lapsen kokonaisvaltainen kehitys

Liikunta ja lapsen kokonaisvaltainen kehitys Liikunta ja lapsen kokonaisvaltainen kehitys Lassi-Pekka Risteelä & Virpi Louhela on PoP Liikkua POHJOIS-POHJANMAAN LIIKUNTA RY yksi Suomen 15:sta liikunnan aluejärjestöstä kouluttaa liikuttaa palvelee

Lisätiedot

Ohjeita liikunnanohjaajille. Katri Pöllänen, Projektityöntekijä, Monaliiku ry

Ohjeita liikunnanohjaajille. Katri Pöllänen, Projektityöntekijä, Monaliiku ry Ohjeita liikunnanohjaajille Katri Pöllänen, Projektityöntekijä, Monaliiku ry Ohjeet 1. Suunnittele tunnit hyvin 2. Toteutus: Suunnitelman mukaan, mutta joustavasti 3. Selitä mitä tehdään ja miksi 4. Liikutaan

Lisätiedot

PELASTUSKOIRATOIMIKUNTA TIEDOTE 5/2011 Yhdistysten puheenjohtajat, ryhmänjohtajat ja peko-vastaavat

PELASTUSKOIRATOIMIKUNTA TIEDOTE 5/2011 Yhdistysten puheenjohtajat, ryhmänjohtajat ja peko-vastaavat PELASTUSKOIRATOIMIKUNTA TIEDOTE 5/2011 Yhdistysten puheenjohtajat, ryhmänjohtajat ja peko-vastaavat VUODEN 2012 SM-KILPAILUT, MM-KARSINTAKOKEET JA JOUKKUEKATSELMUS Kaipaamme edelleen ensi vuoden SM-kilpailuille,

Lisätiedot

HELSINKI, Herttoniemi: Arkitaitoa Tassuihin- kurssi, Maanantaisin klo 19.00, 4krt.

HELSINKI, Herttoniemi: Arkitaitoa Tassuihin- kurssi, Maanantaisin klo 19.00, 4krt. HELSINKI, Herttoniemi: Arkitaitoa Tassuihin- kurssi, Maanantaisin 08.05.2017 klo 19.00, 4krt. Arkitottelevaisuuden alkeiskurssi on tarkoitettu kaikille yli 5 kuukautta vanhoille koirille. Kurssi antaa

Lisätiedot

Taso 1. Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI HIHALYÖNTI

Taso 1. Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI HIHALYÖNTI Taso 1 Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI 1. Heitä pallo, tee 1 sormilyönti ja ota koppi x 10 3. Heitä pallo, tee 2 sormilyöntiä ja ota koppi x 10 5. Heitä pallo, tee 3 sormilyöntiä ja ota

Lisätiedot

IPO Versio Nova Gorica Selvitys FCI-palveluskoirakomissiolle

IPO Versio Nova Gorica Selvitys FCI-palveluskoirakomissiolle IPO 2018 Versio 13.8.2016 Nova Gorica Selvitys FCI-palveluskoirakomissiolle Tavoitteet 1. Yksinkertaisemmat koeluokat 2. Saada mahdollisimman suuri määrä kokeita IPO-koeohjeen alaisuuteen. 3. Yhtenäistää

Lisätiedot

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS FYSIOTERAPIAOPAS OTA TÄMÄ OPAS MUKAAN TULLESSASI LEIKKAUKSEEN KUNTOUTUMISOHJEITA Polven tekonivelleikkauksen tarkoituksena on parantaa liikkumis-, työ- ja toimintakykyä sekä vähentää

Lisätiedot

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS FYSIOTERAPIAOPAS OTA TÄMÄ OPAS MUKAAN TULLESSASI LEIKKAUKSEEN KUNTOUTUMISOHJEITA Lonkan tekonivelleikkauksen tarkoituksena on parantaa liikkumis-, työ- ja toimintakykyä sekä vähentää

Lisätiedot

Merkkijärjestelmä osaksi rytmisen kilpailujärjestelmää

Merkkijärjestelmä osaksi rytmisen kilpailujärjestelmää Rytmisen voimistelun merkkijärjestelmä Maaliskuu/kesäkuu 2019 Merkkijärjestelmä osaksi rytmisen kilpailujärjestelmää Kilpailutyyppien rinnalle erillinen testaamiseen perustuva merkkijärjestelmä. Kaikille

Lisätiedot

TOTTELEVAISUUSKOELIIKKEIDEN OPETTAMINEN, osa 2 Päivitetty 6.1.2005

TOTTELEVAISUUSKOELIIKKEIDEN OPETTAMINEN, osa 2 Päivitetty 6.1.2005 TOTTELEVAISUUSKOELIIKKEIDEN OPETTAMINEN, osa 2 Päivitetty 6.1.2005 Koska kyseessä on tottelevaisuuskokeiden liikkeiden opettaminen, seuraavat koulutusohjeet perustuvat koiran vapaaehtoiseen oppimiseen,

Lisätiedot

Pennusta ratajuoksijaksi

Pennusta ratajuoksijaksi Pennusta ratajuoksijaksi Touhuaminen pennun kanssa Rättileikit mieluisalla lelulla voi aloittaa heti kun pentu tulee kotiin Lopetetaan, kun on hauskinta Mahdollisimman paljon vapaana vaihtelevissa maastoissa

Lisätiedot

D -IKÄISTEN HARJOITTELUA

D -IKÄISTEN HARJOITTELUA D -IKÄISTEN HARJOITTELUA VERYTTELYT niveljumppa Erityisen tärkeitä kaikki käsien heilautukset, olkapäiden rentouden kehittämiseen paljon aikaa. Matkitaan rennosti iskulyönnin käsien vientiä ylös ja liikettä

Lisätiedot

TAMPERE UNITED G6. KAUSISUUNNITELMA Tutustu palloon, rakastu lajiin

TAMPERE UNITED G6. KAUSISUUNNITELMA Tutustu palloon, rakastu lajiin TAMPERE UNITED G6 KAUSISUUNNITELMA Tutustu palloon, rakastu lajiin G6 Tutustu lajiin, rakastu palloon Tekniset: -Pallonkäsittely jalan eri osilla molemmilla jaloilla HUOM! Vaikka jokaisella harjoituskerralla

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 11 Pysähtyminen ja liikkeelle lähtö I

Harjoitussuunnitelma viikko 11 Pysähtyminen ja liikkeelle lähtö I Harjoitussuunnitelma viikko 11 Pysähtyminen ja liikkeelle lähtö I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai

Lisätiedot

Kilpailussa huomioidaan korkeintaan kuusi (6) parasta tulosta pennuilla, aikuisilla ja veteraaneilla.

Kilpailussa huomioidaan korkeintaan kuusi (6) parasta tulosta pennuilla, aikuisilla ja veteraaneilla. Pistelaskusäännöt - NN-kilpailu 2017 Kilpailuun voivat osallistua kaikki Suomessa näyttelyissä käyneet ja pisteitä keränneet norfolkin- ja norwichinterrierit sekä niiden kasvattajat. Ainoastaan Suomen

Lisätiedot

Miten ratsastaja voi vaikuttaa hevosen oppimiseen ja käytökseen?

Miten ratsastaja voi vaikuttaa hevosen oppimiseen ja käytökseen? Miten ratsastaja voi vaikuttaa hevosen oppimiseen ja käytökseen? Assosiatiivinen oppiminen Eläin muodostaa assosiaation kahden tai useamman asian välille Oppimista tapahtuu koko ajan, ei voi kytkeä pois

Lisätiedot