KOULUN OMA MAASTOKARTTA: KÄYTTÖOHJE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KOULUN OMA MAASTOKARTTA: KÄYTTÖOHJE"

Transkriptio

1 KOULUN OMA MAASTOKARTTA: KÄYTTÖOHJE Koulualueen digitaalinen maastokartta Koulualueen digitaalinen maastokartta on karttaote, joka kattaa 10x10 kilometrin alueen koulun ympäristöstä mittakaavassa 1: Koko ote on nimelliskoossa 50x50 cm. Tilauksesta valmistetaan muitakin kokoja. Kartasta voi tulostaa haluamansa osan, liittää otteita esimerkiksi Power Point -esitykseen ja kartalle voi tehdä erilaisia merkintöjä ilmaisella Adobe Reader -ohjelmalla. Karttaote kuuluu tekijänoikeuslain piiriin ja sen käyttöoikeus rajoittuu lisenssin ostaneen oppilaitoksen opetuskäyttöön. Tiedostoa ei saa antaa kolmannen osapuolen käyttöön sellaisenaan eikä muunneltuna. Jotta pääset lisäämään kohteita kartalle ja tekemään tulosteita, tarvitset käyttöösi ilmaisen Adobe Reader - ohjelman. Osoitteesta voi ladata suomenkielisen ohjelman. Kannattaa huolehtia, että koneella on uusin versio ohjelmasta. Kartan valmistaja suosittelee ehdottomasti Adobe Readerin X-version (= versio nro 10) asentamista, sillä aiemmissa versioissa on havaittu ohjelmavirheitä, jotka pahimmillaan estävät kartan normaalin käytön. Nämä ohjeet eivät ole viralliset eivätkä täydelliset Adobe Reader -käyttöohjeet. Tämän ohjeen avulla pääset tutustumaan karttatiedoston käyttömahdollisuuksiin ja erityisesti kartta-pdf:n erityispiirteisiin. Kaikkien ominaisuuksien täydelliset käyttöohjeet löytyvät ohjelmasta (ks. valikosta Ohje > Adobe Reader ohje). Karttapiirrosten tekeminen on taitolaji, mutta onnistuu jokaiselta pienen harjoittelun jälkeen! HUOM. Säilytä huolella alkuperäinen Koulun oma maastokartta -levy. Sieltä löytyy aina alkuperäinen muuntelukelpoinen karttatiedosto.

2 Adobe Reader ohjelman (versio X eli 10-versio) alkuvalmistelut 1) Avaa karttatiedosto Reader-ohjelmalla. 2) Ohjelman oikeassa yläkulmassa tulisi näkyä seuraavat merkintätyökalujen painikkeet: 3) Jos eivät näy, saattaa työkalurivi olla piilotettuna. Näytä työkalurivi seuraavasti. 4) Samasta Työkalurivin kohteet -valikosta saa tarvittaessa esille työkaluja, jotka helpottavat karttapinnalla liikkumista (esim. Valinnan zoomaus) ja ovat hyödyllisiä tai jopa välttämättömiä (mm. Valintatyökalu) tehtäessä muokkauksia ja merkintöjä kartalle. Työkaluriviin tehtävät muutokset tallentuvat ohjelman yläpalkkiin.

3 Merkintöjen tekeminen kartalle (joitakin esimerkkejä) Kartalle voi tehdä omia piirroksia kommentointityökaluilla (löytyvät oikean ylälaidan Kommentoi-sarakkeesta). Voit piirtää esimerkiksi rastien sijainnin ja suunnistusreitin kartalle ja lisätä ohjeita tekstilaatikoihin. 1) Soikiotyökalu esimerkiksi rastien merkitsemiseen: 1) Valitse työkalu 2) Piirrä hiirellä ympyrä haluamaasi kohtaan. Mikäli haluat, että piirrettävä kuvio säilyttää suhteensa (eli ympyrä pysyy ympyränä eikä veny soikioksi) pidä shift-näppäintä painettuna pohjaan piirtämisen ajan. 3) Voit muuttaa merkinnän väriä ja viivan paksuutta valitsemalla (valintatyökalulla = musta nuoli -työkalu) piirretyn kohteen, ja painamalla hiiren oikean näppäimen pohjaan. Valitse valikosta Ominaisuudet, josta pääset muuttamaan viivan tyyliä esimerkiksi yhtenäiseksi tai katkoviivaksi, viivan leveyttä, väriä ja peittävyyttä. Voit myös täyttää ympyrän tai muun yhtenäisen kuvion valitsemalla Täytön värin. Värin ja viivatyypin voi myös asettaa ennen työkalun käyttöön ottoa.

4 2) Murtoviivatyökalu esimerkiksi reitin merkitsemiseen: 1) Valitse työkalu 2) Klikkaa hiiren vasemmalla näppäimellä aloituspiste ja haluamasi välipisteet reitille. 3) Kun haluat lopettaa viivan piirtämisen, klikkaa hiiren oikeaa painiketta ja valitse Valmis tai kaksoisklikkaa. Oikealla klikkauksella voit myös peruuttaa yksittäisen virheellisen klikkauksen. 3) Tekstiruutu osoitusnuolella 1) Valitse työkalu 2) Klikkaa kohteeseen, johon haluat tekstilaatikon nuolen osoittavan. 3) Tekstilaatikko syntyy siihen suuntaan, johon liikutat hiirtä. 4) Kirjoita teksti laatikkoon. Voit muokata laatikon kokoa, sijaintia ja nuolen suuntaa valitsemalla laatikon aktiiviseksi, kun hiiren kursori on laatikon ulkopuolella ja nuolen mallinen. Tekstiä voi käsitellä tuplaklikkaamalla laatikon sisäpuolella niin, että kursori alkaa vilkkua. Tällä työkalulla saat vain yhdenlaisen ulkoasun tekstiruudulle (punaista tekstiä punareunaisessa laatikossa). Jos haluat aivan tietynlaisia fontteja, värejä ja kuvioita, katso seuraava kohta.

5 4) Tekstikenttä ja -laatikko halutulla ulkoasulla Tee erikseen laatikko ja tekstikenttä. Tee ensin toivotunlainen laatikko suorakulmiotyökalulla Muokkaa laatikon ulkoasu halutunlaiseksi samaan tapaan kuin em. soikiotyökalun ohjeessa. Valitse sitten (1) Työkalut > Lisää tekstiruutu tai muokkaa sitä > Kirjoituskonetyökalun valikko (2) aukeaa > Paina Kirjoituskone, klikkaa karttapinnalla ja kirjoita teksti. Tekstin ulkoasua voi muuttaa kuten tekstinkäsittelyohjelmissa > maalaa teksti, muuta fontti/väri valikosta. 1) 2) Huom! Teksti kannattaa kirjoittaa laatikon ulkopuolella (sen sisäpuolella ei voi klikata) ja sitten siirtää laatikon sisään. Lopuksi voi siistiä tekstiruutua ja laatikkoa paremman näköisiksi, kumpaakin erikseen.

6 5) Valokuvan upottaminen karttapinnalle Kartan päälle (karttapinnalle) voi lisätä valokuvan tai grafiikan (esim. logo) ja muuttaa sen koon tilaan sopivaksi. Voidaan esimerkiksi lisätä kaunis tunturikuva Lapista ja piirtää nuoli osoittamaan sen paikka kuten seuraavassa esimerkissä. Kuvan lisääminen kartalle on yksinkertainen copy + paste -operaatio tietyin edellytyksin. Voidaan esimerkiksi mennä nettisivulle ja kopioida ('Kopioi kuva' tai muu vastaava komento) kuva sieltä. Tämän jälkeen mennään Adobe Readeriin ja liitetään (Ctrl + V tai Paste tai Liitä) kartan päällä. Kuva ilmestyy kartalle, minkä jälkeen kuvien kulmista raahaamalla sen kokoa saa muutettua. Lopuksi voidaan piirtää vaikkapa nuoli siihen varatulla työkalulla

7 Huom! Lähes kaikki internetin kuva-aineisto on tekijänoikeudella suojattua! Varmempi onkin käyttää omaa valokuvaa. Sellaisen voi avata esimerkiksi Paint-ohjelmaan (kaikissa Windows-koneissa) ja kopioida kuvan sieltä ( > valitaan alue valintatyökalulla + Copy) ja sitten liittää sen Adobe Readerissa karttapinnalle edellä kuvatusti. Hyvin suuria valokuvia (tiedostokooltaan ja pikselimitoiltaan) ei suositella liitettäväksi karttapinnalle, vaikka se teknisesti onnistuukin. Pdf-kartan tiedostokoko nimittäin kasvaa erityisesti valokuvia lisättäessä ja suuria kuvia lisättäessä se kasvaa erityisen paljon ja aivan turhaan, koska suurella kuvakoolla ei kuvaruutu käytössä saavuteta hyötyä. Lisäksi korkearesoluutioisten kuvien piirto/näkyvyys pdf-karttapinnalla heikkenee. Suositeltavaa onkin pienentää suurimpia kuvia ennen liittämistä esimerkiksi Paintissa (Image > Resize jne.). 6) Liitetiedoston liittäminen pdf-karttatiedostoon Pdf-karttatiedostoon voidaan liittää mikä tahansa tiedosto aivan samaan tapaan kuin esimerkiksi sähköpostiin voidaan liittää tiedosto. Kun kuvaan lisätään liitetiedosto, kulkee se pdf:n mukana sen sisään "upotettuna" ja kasvattaa pdf:n tiedostokokoa samalla määrällä kilotavuja kuin mikä on liitetiedoston kokokin. Liitetty tiedosto näkyy karttapinnalla symbolina, johon voidaan liittää viesti kertomaan liitetiedoston sisällöstä. Liitetiedosto avataan painamalla symbolista ja se avautuu oletusohjelmaansa Adobe Readerin ulkopuolelle. Esimerkiksi liitetty jpg-valokuva voi avautua Paintohjelmaan, jos käyttäjä näin on käyttöjärjestelmätasolla määritellyt. Liitetiedosto voi olla esimerkiksi valokuva (jpg), tekstiä (doc), videoleike (mpg), musiikkinäyte (mp3) tai vaikka toinen pdf-tiedosto, siis käytännössä mitä hyvänsä! Liitetiedosto liitetään työkalulla joka löytyy Huomautukset-välilehdeltä Kommentoi-osiosta. Klikataan karttapinnalla ja kerrotaan avautuvassa ruudussa liitettävä tiedosto.

8 Seuraavaksi annetaan symbolille ulkoasu, vaikkapa punainen tarralapuntapainen. Kun symboli on paikallaan (sitä voi liikutella nuolityökalulla), voidaan sille antaa kuvaus Ominaisuudetvalinnan Yleistä-välilehdellä. Liitetiedoston ominaisuuksia voi tämän jälkeen tarkastella viemällä hiiren nuolen symbolin päälle. Adobe Readerissa on runsaasti muitakin merkintä- ja kommentointityökaluja. Kokeilemalla oppii ja piirtäminen kartan päälle tulee koko ajan sujuvammaksi. Harjoitus tekee mestarin!

9 Karttatiedoston tallentaminen Karttatiedostojen käsittely Adobe Readerilla on helppoa. Versioiden hallinta on kuitenkin joskus haastavaa, joten oppilaitoksessa kannattaa sopia yhteiset säännöt karttatiedostojen tallentamisen suhteen. Levyllä toimitettu alkuperäinen tiedosto säilyy muokattavana. Muista siis säilyttää levy huolella, se on ainut kopio juuri sinun koulusi tiedostosta. Muokattava karttatiedosto kannattaa kopioida levyltä omalle kovalevylle. Adobe Reader -ohjelman ominaispiirteisiin kuuluu se, että kun karttapinnalle on tehty muutoksia ja painetaan Tallenna, kysyy ohjelma tällä ensimmäisellä tallennuskerralla tallennuskohdetta kovalevyllä. Tämä on eräänlainen varmistus, joka mahdollistaa merkinnöistä puhtaan karttatiedoston säilyttämisen kovalevyllä samalla kun muokattu kartta tallennetaan "puhtaan", muokkaamattoman karttatiedoston rinnalle. Tällöin voi aivan yhtä hyvin tallentaa muokatun kartan muokkaamattoman karttatiedoston päälle (samannimisenä), mikä onkin yleisempi toimintatapa. Seuraavilla tallennuskerroilla ohjelma ei enää tallennussijaintia kysele. Suositeltavaa onkin piirtämisen aikana jatkuvasti tallettaa työtä (Tallenna tai Ctrl+S). Tällöin ei haittaa, jos vaikka ohjelma sattuu kaatumaan (tätäkin saattaa tapahtua, jos karttapinnalle kertyy paljon "tavaraa" tai tietokoneen muisti on rasituksessa). Kaatumista ei pidä säikähtää; karttatiedosto vain klikataan uudestaan auki ja jatketaan piirtämistä.

10 Karttaotteen tulostaminen Kartan nimellismittakaava on 1: Tämä pätee silloin, kun karttaa ei ole skaalattu suuremmaksi tai pienemmäksi. Karttaote kattaa 10x10 kilometrin alueen eli koko karttaotteen koko alkuperäisessä mittakaavassa on 50x50 cm. Jos haluat tulostaa otteen kartasta esimerkiksi A4-kokoiselle paperille niin, että mittakaava 1: säilyy, toimi seuraavasti: 1) Käytä Valinnan zoomaus -työkalua: valitse keskeinen alue niin, että tärkein näkyviin haluttava kohde on näytön valitun alueen keskellä. 2) Paina tulostus-nappulaa: näkyviin aukeaa tulosta-ikkuna. a. Valitse tulostusalue-valinnoista: Nykyinen näkymä. b. Valitse Sivunkäsittely-valinnoista: Sivun skaalaus, Ei mitään 3) Sivun tulostussuunta (pysty/vaaka), värien käyttö ja muut vastaavat valinnat riippuvat käytettävästä tulostimesta. Tulostimeen liittyvät valinnat löytyvät Tulostin-valintojen Ominaisuudet-näppäimen takaa. 4) Jos haluttu tulostusala/karttaote ei näytä mahtuvan A4-kokoon (tarkista mahtuminen tulostuksen esikatseluikkunasta, kts. mallikuva) alkuperäismittakaavassaan, olet valinnut liian suuren alan tulostettavaksi. Peruuta tällöin tulostustoiminto ja lähennä (zoomaa) karttaa (vaihe 1) ja tee uudestaan vaiheet 2 ja 3.

11 Haluttu tulostusalue/karttaote voidaan myös sovittaa valitulle paperikoolle, esim. A4:lle asettamalla valintaan Sivun skaalaus > Sovita tulostusalueeseen. Tällöin karttapinta täyttää paperin alan optimaalisesti, mutta samalla menetetään hallitsemattomasti kartan alkuperäismittakaava. Uusi mittakaavaluku riippuu täysin skaalauskertoimesta ja on haastavampi tehtävä selvitettäväksi. Joissakin tulostinajureissa (tulostusikkunoissa) voidaan määritellä sivunskaalauskerroin hallitusti prosentuaalisesti, jolloin esimerkiksi 200% skaalaus tekee kartasta 1: mittakaavaisen. Karttaotteen liittäminen toiseen dokumenttiin Voit liittää karttaotteen myös PowerPoint tai Word-tiedostoon. Koko karttaa ei kannata liittää toiseen tiedostoon, sillä se kasvattaa tiedostokokoa ja tiedostosta tulee vaikeasti käsiteltävä. Karttaote kannattaa leikata kartasta "tilannekuvana" (puhutaan myös ns. ruutukaappauksesta) seuraavasti: 1) Valitse tilannekuvatyökalu 2) Paina hiiren vasen näppäin pohjaan ja vedä sininen laatikko haluamasi alueen päälle. Alue kopioituu suoraan leikepöydälle, sitä ei tarvitse erikseen kopioida. 3) Liitä valitsemasi alue haluamaasi dokumenttiin ctrl+v-näppäinkomennolla. Huomaa, että kartta kopioituu dokumenttiin siinä mittakaavassa, jossa se näkyy Readerissa. Näet alueen suurennustason työkalupalkin zoomausarvo- eli prosenttinäytöstä. Jos haluat kopioida alueen kartan nimellismittakaavassa (1:20 000), täytyy zomausarvon olla 100%.

powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA

powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA powerpoint- ESITYSGRAFIIKKA- OHJELMA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) SISÄLLYSLUETTELO POWERPOINT-ESITYSGRAFIIKKAOHJELMA JA SEN

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA

DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 2 1. JOHDANTO... 3 2. PICASAN

Lisätiedot

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys:

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys: VATT Talouden rakenteet Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen Tämä ohje koskee Acrobat Reader -ohjelman versiota 9 sekä Firefox ja Internet Explorer -selaimia. Huomaa, että aikaisemmissa versioissa

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Condes. Käyttäjän käsikirja

Condes. Käyttäjän käsikirja Condes Käyttäjän käsikirja Sisältö Johdanto Condes 9:n käyttöön 7 Tervetuloa! 7 Mitä uutta on Condesin versiossa 9 9 Miten... 17 Miten lähdetään liikkeelle... 17 Luo ensimmäinen ratasi... 17 Miten käsitellään

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Sivu 1

Sisällysluettelo. Sivu 1 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 Vastuut... 2 Lisenssi- ja selainvaatimukset... 2 Termistöä... 3 Palveluun kirjautuminen... 3 Omat tiedot- välilehti... 4 Käyttäjän tiedot... 4 Salasanan

Lisätiedot

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006

Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excelin perusteita Keijo Salakari 7. Maaliskuuta 2006 Microsoft Excel perusteita 2 (36) Sisältö 1 MS EXCEL OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN... 4 1.1 KÄYNNISTÄ-VALIKON KAUTTA... 4 1.2 TYÖPÖYDÄN PIKAKUVAKE...

Lisätiedot

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto)

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) Tämä on Wikikirjaston GIMP-kirjan (http://fi.wikibooks.org/wiki/gimp) tulostettava versio. GIMP on avoimeen lähdekoodiin perustuva ilmainen kuvankäsittelyohjelma.

Lisätiedot

Taulukon käyttö...14 Kaavat...14 Kaavan kopiointi...15 Alueen kopiointi...15

Taulukon käyttö...14 Kaavat...14 Kaavan kopiointi...15 Alueen kopiointi...15 AB-ajokortti 2 Excel 97 Sisällys Taulukkolaskenta...4 Excel...5 Alueiden valinta...5 Automaattinen laskenta...6 Excelin käytön perusperiaatteita...6 Täyttökahva, aikasarjat, muut sarjat...7 Solun sisällön

Lisätiedot

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA EXCEL- TAULUKKOLASKENTA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) Excel-taulukkolaskenta ja sen käyttöliittymä... 1 Tiedoston avaaminen,

Lisätiedot

3D-Win 5.6. Käyttöönottomanuaali. 3D-system Oy Kielotie 14 B 01300 VANTAA puh. 09-2532 4411 www.3d-system.fi (11/2011)

3D-Win 5.6. Käyttöönottomanuaali. 3D-system Oy Kielotie 14 B 01300 VANTAA puh. 09-2532 4411 www.3d-system.fi (11/2011) 3D-Win 5.6 Käyttöönottomanuaali 3D-system Oy Kielotie 14 B 01300 VANTAA puh. 09-2532 4411 www.3d-system.fi (11/2011) Sisällysluettelo: 1 OHJELMISTON ESITTELY... 3 1.1 YLEISTÄ... 3 1.2 MANUAALI... 3 1.3

Lisätiedot

Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy.

Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy. 1 Kuvankäsittelyn perusteet Photoshop CS Yleisohjeita harjoituksia varten lue nämä ensin! Kansion luominen: Luo ennen harjoituksia H asemalle itsellesi kansio harjoituksissa käytettäville kuville (esim.

Lisätiedot

Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS

Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS Adob Acrobat 2 PDF-tiedostot SISÄLLYS Sisällys...2 Acrobat...4 Digitaalinen paperi... 4 Acrobat-teknologia... 4 Perusidea... 4 PDF-tiedostomuoto... 4 Adobe Acrobat ohjelma... 5 Välilehtien näyttäminen

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet Tampereen kaupunki Koulutusmoniste Hyvinvointipalvelut Etäopetuskeskus Windows Vista perusteet Sisällysluettelo 1. MIKÄ ON WINDOWS VISTA? 3 2. TIETOKONEEN OSAT 3 3. WINDOWS VISTAN KÄYTÖN ALOITTAMINEN 4

Lisätiedot

Jaana Nuuttila kesä 2010

Jaana Nuuttila kesä 2010 kesä 2010 Sisältö 1 Näppäimistön ja hiiren käyttö...1 2 Käyttöliittymä...2 2.1 Käynnistä-valikko...3 2.2 Tehtäväpalkki...4 2.3 Pienoisohjelmat...5 2.4 Ikkunoiden ja kuvakkeiden käsittely...6 2.5 Valintanauhat,

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

Käyttöopas Tietotekniikka ja kommunikaatiokeskus Tikoteekki, Kehitysvammaliitto ry www.tikoteekki.fi

Käyttöopas Tietotekniikka ja kommunikaatiokeskus Tikoteekki, Kehitysvammaliitto ry www.tikoteekki.fi Käyttöopas Tietotekniikka ja kommunikaatiokeskus Tikoteekki, Kehitysvammaliitto ry www.tikoteekki.fi Sisällys Tervetuloa SähköSANOMAn maailmaan 2 Muistitikun sisältö 2 SähköSANOMAN avaaminen ja sulkeminen

Lisätiedot

Published : 2011-12-04 License : GPLv2

Published : 2011-12-04 License : GPLv2 INKSCAPE Published : 2011-12-04 License : GPLv2 Sisällysluettelo JOHDANTO 1 INKSCAPESTA 2 2 SVG 3 ASENNUS 3 ASENNUS WINDOWSIIN 5 PERUSTEET 4 Inkscapen käyttöliittymä 12 5 TIEDOSTOJEN KÄYTTÖ 20 PIKAOPAS

Lisätiedot

PowerPointin jatkokurssi

PowerPointin jatkokurssi 1 PowerPointin jatkokurssi Ohje PowerPoint 00 -ohjelman monipuoliseen käyttöön 1 Kuvion liittäminen diaesitykseen... 1 1.1 Kuvion piirtäminen... 1. Kuvion siirtäminen... 1. Kuvion koon muuttaminen... 1.4

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELYN ALKEET

KUVANKÄSITTELYN ALKEET KUVANKÄSITTELYN ALKEET SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi KUVANKÄSITTELYN ALKEET 2 SISÄLTÖ 1. Johdanto... 3 2. Picasan kuvankäsittelytoiminnot...

Lisätiedot

GeoGebra- opas Virallinen käsikirja 3.2

GeoGebra- opas Virallinen käsikirja 3.2 GeoGebra- opas Virallinen käsikirja 3.2 Markus Hohenwarter and Judith Hohenwarter www.geogebra.org GeoGebra- opas 3.2 Viimeksi muokattu: 16. helmikuuta 24, 2011 Tekijät Markus Hohenwarter, markus@geogebra.org

Lisätiedot

Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet

Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet Voit tehdä tyylikkäät kotisivut yhdistyksellesi Suomen Yrittäjien kotisivupaketilla. Aloittaaksesi tarvitset vain tietokoneen ja Internet yhteyden. Tarkempia neuvoja

Lisätiedot

SIRA-julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty: 20.8.2005

SIRA-julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty: 20.8.2005 SIRA-julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty: 20.8.2005 1 SIRA JULKAISUJÄRJESTELMÄ... 2 1.1 Kotisivujen päivittäminen... 2 1.2 Sivujen ylläpidon periaate... 2 2 MUOKKAUSTILA ELI HUOLTOPUOLI... 3 2.1

Lisätiedot

Openoffice Impress-pikakurssi

Openoffice Impress-pikakurssi Openoffice Impress-pikakurssi Openofficen saat kotikoneellesi ilmaiseksi osoitteesta www.openoffice.org Writer on MS Wordin vastine, eli tekstinkäsittelyohjelma Calc on MS Exelin vastine, eli taulukkolaskenta-

Lisätiedot

SUPERIN AMMATTIOSASTON VERKKOSIVUJEN PÄIVITYSTYÖKALUOHJE

SUPERIN AMMATTIOSASTON VERKKOSIVUJEN PÄIVITYSTYÖKALUOHJE SUPERIN AMMATTIOSASTON VERKKOSIVUJEN PÄIVITYSTYÖKALUOHJE SISÄLLYS 1. Ylläpitosivu ja tunnukset... 3 2. Sivutyypit ja kentät... 3 3. Sivurakenne... 4 4. Piilotetut ja julkaisemattomat sivut... 4 5. Uuden

Lisätiedot

Julkaisujärjestelmän käyttöohje

Julkaisujärjestelmän käyttöohje Julkaisujärjestelmän käyttöohje Päivitetty 21.10.2010 Sisältö 1. Yleistä... 2 1.1. Käyttöoikeudet... 2 1.2. Kirjautuminen ja tunnukset... 2 1.3. Unohtuneen salasanan palautus... 2 1.4. Kirjautuminen ulos

Lisätiedot

Esitysgrafiikka PowerPoint XP SISÄLLYSLUETTELO

Esitysgrafiikka PowerPoint XP SISÄLLYSLUETTELO Esitysgrafiikka PowerPoint XP SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto...2 2. Esityksen suunnittelu...2 3. Esityksen aloittaminen...2 3.1. Tyhjän esityksen luominen... 2 3.2. Suunnittelumallin käyttäminen... 3 4.

Lisätiedot

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Muokattu viimeksi 26.8.2010 1 Ohjeet Moodlen käytön tueksi Sisällys Mistä löydän SAMKin Moodlen ja kirjaudun verkko-oppimis-ympäristöön?...

Lisätiedot

Manuaali. 2.5 KALAS Sitemanager

Manuaali. 2.5 KALAS Sitemanager Manuaali 2.5 KALAS Sitemanager 1. Johdanto...............................................................1 1.1 Järjestelmävaatimukset.............................................1 1.1.1 Sivujen esittäminen...................................................1

Lisätiedot