Pientalorakentajan tietoliikenneopas

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pientalorakentajan tietoliikenneopas"

Transkriptio

1 Pientalorakentajan tietoliikenneopas

2 2 Anvia Kiinteistöliittymät Anvian Kiinteistöliittymillä nopea, häiriötön ja laadukas tietoliikenneyhteys Anvia Kiinteistöliittymällä asuinkiinteistösi sisäverkko liitetään yleiseen tietoliikenneverkkoon. Jos asut ktv-alueella, tuo kiinteistöliittymä kotiisi myös kaapeli-tv-liittymän. Tietoliikenneverkon palvelut, kuten laajakaista, lankapuhelin ja kaapeli-tv-palvelut ovat kytkettävissä käyttöösi Kiinteistöliittymän käyttöönoton jälkeen. Kiinteistöliittymän toimitus sisältää kaapeliyhteyden suunnittelun tontin ulkopuolisella osalla, tekniset tarvikkeet, kuten tarvittavat kaapelit ja liittimet, kaapelin asentamisen sekä liittämisen yleiseen tietoliikenneverkkoon. Kiinteistöliittymät voidaan toteuttaa alueella noudatettavasta rakentamistavasta riippuen, 1) kuituliittymänä (toteutetaan kuitukaapelilla) tai 2) perusliittymänä (toteutetaan kupariparikaapelilla ja koaksiaalikaapelilla) Liittymän asennus kiinteistöön Sisäverkon kytkentäpiste Asennusputki ja kiinteistökaapeli Anvian määrittämä liityntäpiste Anvian toimituspiste 3 1 Sisäverkon kytkentäpiste Kiinteistön sisäverkkokaapelointi päätetään kiinteistösi sisällä yhteen keskitettyyn kytkentäpisteeseen, johon kiinteistökaapeli toimitetaan ja päätetään. Lue lisää sisäverkosta sivulta 5. 2 Asennusputki ja kiinteistökaapeli Kiinteistökaapeli asennetaan asennusputkeen. Kiinteistökaapelin asentamiseksi on kaivettava mahdollisimman suoraviivaisesti kaapelioja n cm:n syvyyteen. Kaapeliojaan sijoitetaan omakoti- ja paritaloissa halkaisijaltaan vähintään 50 mm:n muovinen asennusputki. Kaapeli asennetaan asennusputkeen käytettävästä kaapelityypistä ja alueesta riippuen joko välittömästi tai vasta kytkennän yhteydessä. Asennusputkituksessa pitää välttää jyrkkiä mutkia (taivutussäde minimissään 20 cm), ja putken tulee olla yhtenäinen koko asennusvälillä. Yhtenäinen ja huolellisesti toteutettu putkitus mahdollistaa välittömän maantäytön, helpottaa asennusta ja huoltoa sekä parantaa kaapelin suojausta tarjoten luotettavat yhteydet vuosiksi eteenpäin.

3 Anvia Kiinteistöliittymät 3 Kiinteistön omistajana vastaat oman tonttisi osuudelta kaapeliojan kaivamisesta sekä asennusputken hankinnasta ja asentamisesta sekä kaapeliojan täyttämisestä. Tarkoitukseen sopivaa asennusputkea voit ostaa mm. varastoiltamme (ks. yhteystiedot takakannesta). Esim. sisäasennusputket eivät sovellu maanalaiseen käyttöön. Mikäli putkitusta ei ole toteutettu tai kaapeliojaa kaivettu tontin alueella ohjeiden mukaisesti, voi asennus viivästyttää liittymistä yleiseen tietoliikenneverkkoon ja kiinteistön omistaja vastaa tästä aiheutuvista ylimääräisistä kustannuksista. Anvia vastaa kaapelin asentamisesta muilta osin. Tarvittaessa Anvia hoitaa kiinteistökaapelin asentamisen kokonaispalveluna myös tontin osuudelle. Tämä veloitetaan erikseen työ- ja materiaalikustannusten tai kiinteän tarjoushinnan perusteella. Jos haluat kiinteistökaapelin asentamisen kokonaispalveluna, ilmoita siitä rakennustietojen toimittamisen yhteydessä. 3 Anvian määrittämä liityntäpiste Tontin rajalla oleva piste, josta asennusputki ja kiinteistökaapeli johdetaan kiinteistöön. Anvia kaivaa tontin ulkopuoliset asennusojat, toimittaa sekä asentaa tontin ulkopuoliset asennusputket, peittää tontin ulkopuolisen asennusojan, toimittaa ja asentaa kaapelin sekä päättää kaapelin kiinteistön talojakamossa tai liityntäkotelossa sijaitsevaan kytkentäpisteeseen. Joissain tapauksissa kaapeli on toimitettu valmiiksi nipulle tontin rajalle, näissä tapauksissa kaapeli voidaan sijoittaa kaapeliojaan asennusputken viereen. Jokaiselle tontille on määritelty yksi liityntäpiste. 4 Anvian toimituspiste Jakokaappi tai pylväspääte, jonne kiinteistökaapeli päätetään. Anvia asentaa kaapelin ja kytkee sen talojakamoon rakentamisen loppuvaiheessa toimitusvahvistuksessa mainittuna ajankohtana.! Valokuitukaapeloinnissa huomioitavia asioita: Kaapeli kytketään kuituvastaanottimeen, joka sijoitetaan talon sisätilaan. Kuituvastaanotin tarvitsee toimiakseen sähköä. Vastaanottimelta viedään signaali antenniverkon tähtipisteeseen koaksiaalikaapelilla. Vastaanottimelta viedään signaali dataverkon liityntäpisteeseen parikaapelilla. Kuitukaapelia tulee käsitellä varovasti, se ei kestä jyrkkiä taivutuksia. Tiedota huomioitavista asioista sähkö- ja maanrakennusurakoitsijoille.

4 4 Anvia Kiinteistöliittymät Kiinteistöliittymän tilaaminen Kotisivuilta > Kuitu Kotiin Asiakaspalvelustamme Puskantie 18, Seinäjoki, puh. (06) Silmukkatie 6, Vaasa, puh. (06) Pitkäkatu 37, Vaasa Tehtaankatu 3, Kokkola, puh. (06) tai (06) Rakennustietojen toimittaminen Jotta voimme määrittää yleisen tietoliikenneverkon toimitus- ja liityntäpisteen kiinteistöliittymälle, toimitathan seuraavat rakennustiedot: 1. Rakentajan yhteystiedot 2. Rakennuksen osoite 3. Rakentamisen ajankohta 4. Huoneistomäärä 5. Asemapiirros 1:500 tai 1: Rakennuksen tasopiirustus, johon on merkitty kiinteistön liitäntäkotelon sijainti 7. Kiinteistöliittymän tarveajankohta 8. Eritystarpeet kuten hissi- ja VSS-liittymät Tiedot on hyvä toimittaa hyvissä ajoin, mielellään jo rakennusluvan hakemisen yhteydessä. Rakennustietojen toimitusosoitteet kaupungeittain ja kunnittain: Ilmajoki, Isokyrö, Jalasjärvi, Kauhava, Kurikka, Laihia, Lapua, Seinäjoki, Vähäkyrö Anvia, Anvia Verkot, PL 69, Seinäjoki Sähköposti: faksi (06) Korsnäs, Maalahti, Mustasaari, Oravainen, Vaasa, Vöyri-Maksamaa Anvia, Anvia Verkot, PL 59, Vaasa Sähköposti: faksi (06) Kokkola, Kruunupyy, Kaustinen, Veteli, Halsua, Perho Anvia, Anvia Verkot, PL 573, KOKKOLA Sähköposti: Lähetä liitteet jossain seuraavista formaateista: doc, pdf, dwg tai dxf.

5 Sisäverkko 5 Ennakoi jo suunnitteluvaiheessa Uusien tiedonsiirtotarpeiden myötä myös sisäverkon rakenteeseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Jo pohjapiirroksen suunnitteluvaiheessa kannattaa miettiä pistorasioiden sijainnit. Jokaiseen huoneeseen, myös keittiöön ja kodinhoitohuoneeseen tulee sijoittaa vähintään yksi pistorasia. Tietoliikenne-, sähkö- ja antennipistorasiat tulee sijoittaa lähekkäin. Tavallisimmin sisäverkko toteutetaan yleiskaapelointina yhdistäen puhelin- ja datakaapeloinnin. Tiedonsiirtokaapelina tulisi käyttää vähintään kategoria 6 -parikaapelia, joka soveltuu sekä puhelin- että tietoliikennekäyttöön. Antenniverkko televisiota varten toteutetaan useimmiten erillisenä koaksiaalikaapelilla. Molemmat tehdään aina tähtiverkkoon, jossa jokaiseen pistorasiaan menee talojakamosta oma kaapeli. Sisäverkon ja talojakamon rakenteesta on kuvat seuraavilla sivuilla. Varmista sisäverkkosuunnittelijasi kanssa, että sisäverkkojen uudet rakennesuositukset (mm. standardi EN ja Viestintäviraston määräys kiinteistön sisäjohtoverkosta) on huomioitu suunnitelmassa. Tietoliikennelaitteiden jakokaappi Tietoliikennelaitteiden jakokaappi (talojakamo) tulee olla riittävän suuri, jotta kaikki tarvittavat päätelaitteet mahtuvat koteloon. Vaikka rakennushetkellä tarvetta ei olisi, on kuitenkin hyödyllistä varata talojakamolle riittävän suuri tila tulevaisuutta varten. Erilliseen tekniseen tilaan kuituvastaanotin voidaan asentaa myös pinta-asennuksella, ja tällöin tähtisisäverkon kaapelit voidaan päättää avoimeen kytkentäpaneeliin. Talojakamo sijoitetaan talon tekniseen tilaan tai muuhun vastaavaan kuivaan tilaan ja varustetaan sähköpistorasialla. Talojakamo ja siihen liittyvät rakenteet omistaa rakennuttaja, samoin kuin talojakamosta lähtevän sisäverkonkin. Puhelinyhtiön tietoliikenne- ja antennikaapeleiden omistus ja kunnossapitovastuu päättyy talojakamossa olevaan kuituvastaanottimeen.

6 6 Sisäverkko Suositus kuituverkkoon liitetyn pientalon televerkoston asennuksesta

7 Tarkista minne kaivat 7 Kaapelikartan avulla vältät ongelmat Aina kaivaustyötä suunnitellessasi varmista tietoliikenne- ja antennikaapeleiden sijainti numerosta puh. (06) ! Sijaintitiedustelut tulee tehdä vähintään 2 5 työpäivää ennen maankaivuun aloittamista. Tutustumalla kaapelikarttaan estät vahingot ja vältät vahingon korvausmaksut. Anvia antaa maksutta tietoja tietoliikennekaapeleidensa sijainnista. Kaapelivaurion sattuessa ilmoita numeroon 10019, matkapuhelimista

8 8 Anvia Koti Keskitä palvelusi Anvialle Kodin tietoliikenneratkaisujen hankkiminen käy helposti, kun valitset kumppaniksesi Anvian. Keskittämällä kodin tietoliikenneyhteydet Anvialle, saat yhdestä ja samasta paikasta palvelut tietoliikenteeseen, viihtymiseen ja kodin turvaan. Anvia Koti Supernopea netti Anvia Koti -palvelu sisältää jopa 100 megan nettiliittymän*, joka mahdollistaa kaikkien Anvia Koti -paketin palveluiden käyttämisen. Lisäksi voit tehdä verkossa tällä huippunopealla liittymällä vaikka mitä, kuten pelata pelejä tai ladata musiikkia. Yhteyttä voit käyttää samanaikaisesti useammalla tietokoneella, tai muulla langatonta nettiä käyttävällä päätelaitteella kuten puhelimella. Anvia Kotiin sisältyy myös Anvia Laajakaistan normaalit lisäpalvelut. Hulppeasti tallennettua ohjelmaa Netikka TV -palvelussa on katsottavaa aina 11 kanavalta kahden viikon ajalta, eli reilut 3500 tuntia. Pystyt myös keskeyttämään tallenteen katselun, jatkamaan sitä samasta kohtaa myös vaikka tietokoneeltasi. Tallenteet ovat turvassa verkkopalvelimella, joten kovalevyn rikkoutumista ei tarvitse pelätä. Tallenteet on katsottavissa aina kun käytettävissä on nettiyhteys ja tietokone. Lisää katsottavaa Katsottavaa Anvia Kodissa riittää. Siitä pitävät huolen paitsi tallenteet niin myös tilattavat kanavapaketit. Tilattavissa on laaja kirjo erilaisia maksu-tv-kanavia, kun käytössäsi on kaapelikortti. Mitkä ovat suosikkinne, leffat, urheilu, dokumentit, lastenohjelmat vai musakanavat? Valinnanvaraa riittää. Siellä missä sinäkin Mediapääte on Anvia Kodin sydän, jonka avulla kaikki Anvia Koti -palvelun osat toimivat langattomasti. Sen kautta saat helposti liitettyä kaikki kotisi tietokoneet langattomasti nettiin. Mediapäätteestä löydät liitännät myös monille muille laitteille, kuten esimerkiksi tulostimille. Voit yhdistää myös älypuhelimesi tai ipadisi langattomasti nettiin, ja selailla sillä sohvalta käsin televisiota tai kuunnella nettiradiota suoraan keittiön radiosta. * Anvia Koti -palveluun kuuluu 24 M laajakaista, kun se toteutetaan express-, kuitu- tai kaapelitekniikalla. ADSL-tekniikalla toteutettuna palveluun kuuluu 10 M laajakaistaliittymä. Lisäpalveluna voi nopeutta nostaa asuinalueesta riippuen aina 100 M:aan asti.

9 Anvia Koti 9 Kodin turvaksi Uusi koti on hyvä suojata turvajärjestelmillä. Rakennusvaiheessa taloon kannattaa asentaa vähintään kaapelointivalmiudet mahdollisesti myöhemmin asennettavaa turvajärjestelmää varten. Securi Cam valvontakamera netin kautta Nettiyhteyden avulla pääset katsomaan kameran lähettämää reaaliaikaista kuvaa. Lisäksi IP-kameran sisäänrakennettu liiketunnistin tallentaa kameran alueella tapahtuneen liikkeen palvelimelle 20 sekunnin videotallenteena ja lähettää sinulle tiedon nauhoituksesta sähköpostiisi. Securi Life huomaa ja hälyttää Securi Life -palvelu suojaa kotiasi, mökkiäsi tai yritystäsi. Palvelun ansiosta vesivahinko, tulipalo tai murto havaitaan ajoissa, ja niistä lähtee automaattisesti viesti hälytyskeskukseen.

10 10 Muuttajan muistilista Yhteydet kuntoon uuteen kotiin Tilaa liittymien siirrot ajoissa Internet-liittymien ja lankaliittymien siirrot kannattaa tilata heti kun tietää muuton ajankohdan, noin kuukautta ennen muuttoa. Liittymien siirtäminen hoituu soittamalla Anvian asiakaspalveluun tai käymällä myymälässä. Laajakaistaliittymän siirtäminen Laajakaistaliittymän siirtäminen vaatii asentajan käymisen paikan päällä (poikkeuksena kaapelilaajakaista). Laajakaistaliittymän siirron kanssa yhtä aikaa tilattu ja toimitettu lankapuhelinliittymän siirto tehdään ilman lisämaksua. Lankanumero pysyy samana Lankapuhelinnumero pysyy samana muutettaessa koko Anvian alueella. Mikäli numeron haluaa muuttaa, vanhaan numeroon tulevat puhelut saa maksullisen palvelun avulla käännettyä kolmeksi kuukaudeksi uuteen numeroon. Jos uusi liittymä on Anvian liittymä, siirretyn puhelun puhelumaksut sisältyvät palvelun käyttömaksuun. Kaapeli-tv-liittymäsopimuksen siirtäminen Kaapeli-tv-liittymä on kiinteistökohtainen, eli se ei muuta uuteen paikkaan. Omakotitalon oston yhteydessä tulee kirjallisesti esim. kauppakirjassa sopia siitä, siirtyykö kaapeli-tv-liittymä uudelle omistajalle. Uuden omistajan tulee siirtää sopimus nimiinsä Anvian myymälässä. Mikäli talon uusi omistaja ei siirrä sopimusta, laskutetaan perusmaksut entiseltä omistajalta. Uuteen kiinteistöön kannattaa tehdä kaapeli-tv-sopimus kirjallisesti noin kuukautta ennen sisäänmuuttoa. Maksu-tv-palvelut Muutettaessa Anvian kaapeli-tv-verkon alueella maksu-tv-palvelut ovat jatkossakin saatavilla edellyttäen, että kiinteistön sisäinen antenniverkko välittää palvelut. Asukkaan tulee kuitenkin muistaa ilmoittaa uusi laskutusosoite Anvialle.

11 Muuttajan muistilista 11

12 Anvia Vaasa: Myymälä: Pitkäkatu 37, ma pe 9 17, la Silmukkatie 6, ma pe 9 16 Varasto: Silmukkatie 6 Seinäjoki: Myymälä: Puskantie 18, ma pe 9 17, la Varasto: Yrittäjäntie 15 Kokkola: Myymälä: Tehtaankatu 3, ma to 10 17, pe 10 18, la Varasto: Turkistarhaajantie 7 Asiakaspalvelu: Vaasa (06) Seinäjoki (06) Kokkola (06)

Pientalon liittäminen Concept.10:n. tietoliikenneverkkoon

Pientalon liittäminen Concept.10:n. tietoliikenneverkkoon 1 (8) V 1.0 Pientalon liittäminen Concept.10:n tietoliikenneverkkoon 2 (8) 1 Yleistä... 3 2 Liityntäverkon kaapeli... 3 3 Liityntäverkon kaapelin asentaminen... 4 4 Sisäverkko... 5 5 Liityntäkaapeleiden

Lisätiedot

AINA TALOKAAPELI. 1 Aina Talokaapeli kuparikaapelilla

AINA TALOKAAPELI. 1 Aina Talokaapeli kuparikaapelilla 1(6) AINA TALOKAAPELI Aina Talokaapeli mahdollistaa kiinteistön sisäverkon yhdistämisen yleiseen televerkkoon joko kuparisella maakaapelilla, optisella kaapelilla tai erityistapauksissa (ha-asutusalueet)

Lisätiedot

Savon Kuitu rakentaa valokuituliittymän kiinteistöösi toimintakuntoon asennettuna! Valokuitu avaa oven tulevaisuuden palveluille!

Savon Kuitu rakentaa valokuituliittymän kiinteistöösi toimintakuntoon asennettuna! Valokuitu avaa oven tulevaisuuden palveluille! Savon Kuitu rakentaa valokuituliittymän kiinteistöösi toimintakuntoon asennettuna! Valokuitu avaa oven tulevaisuuden palveluille! Savon Kuituverkko Oy on maakunnallinen verkkoyhtiö, jonka tehtävänä on

Lisätiedot

Pientalorakentajan. tietoliikenneopas

Pientalorakentajan. tietoliikenneopas Pientalorakentajan tietoliikenneopas Sisällysluettelo Pientalojen kehittyvät viestintä palvelut.. 3 Sonera Kotikuitu -palvelu... 3 Liityntäverkon talokaapeli... 4 Toimenpiteet ennen kaivutöiden aloittamista...

Lisätiedot

Elisa Oyj PALVELUKUVAUS 1 (5)

Elisa Oyj PALVELUKUVAUS 1 (5) PALVELUKUVAUS 1 (5) ELISA YRITYSKIINTEISTÖKUITU, PALVELUKUVAUS, 10.12.2009 Palvelun sisältö Kuituyhteys Elisa Yrityskiinteistökuitu on palvelu, jossa asiakkaan kiinteistö liitetään Elisan optisen verkon

Lisätiedot

Pientalorakentajan. tietoliikenneopas

Pientalorakentajan. tietoliikenneopas Pientalorakentajan tietoliikenneopas Pientalojen kehittyvät viestintäpalvelut Eri laajakaistatekniikat ovat kehittyneet ja tulevat kehittymään voimakkaasti. Valokaapeliin perustuvilla laajakaistatoteutuksilla

Lisätiedot

KUITU KOTIIN tietopaketti

KUITU KOTIIN tietopaketti KUITU KOTIIN tietopaketti Suupohjan seutuverkko (SSV) tuo tilaajalle valokuidun kotiin asti ja ylläpitää kuituverkon toimivuutta. SSV ei toimita internetyhteyttä kuidun kautta. Yhteyden toimivuudesta vastaa

Lisätiedot

Pientalonrakentajan tietoliikenneopas. Yleistä Ohjeita hankintaan Rakentajan muistilista Yhteystiedot

Pientalonrakentajan tietoliikenneopas. Yleistä Ohjeita hankintaan Rakentajan muistilista Yhteystiedot Pientalonrakentajan tietoliikenneopas Yleistä Ohjeita hankintaan Rakentajan muistilista Yhteystiedot MIKSI KUITULIITTYMÄ? IPP:n kuituliittymä on kuluttajille suunnattu kiinteähintainen liityntä nykyaikaiseen

Lisätiedot

RAKENTAJAN OPAS Hämeen 1 linn 1 an / kau 2 punki 4/2012

RAKENTAJAN OPAS Hämeen 1 linn 1 an / kau 2 punki 4/2012 RAKENTAJAN OPAS Hämeenlinnan 11/2 kaupunki 4/2012 Sisällysluettelo Haluatko rakentaa oman kodin...3 Mieti rahoitus...3 Hanki sopiva tontti tai rakennuspaikka...3 Varauspäätös...4 Valitse suunnittelijat

Lisätiedot

Valokuituliittymän toteutus itse urakoiden. Ohjeistus kuinka rakennat valokuituliittymän kiinteistöösi runkoverkosta

Valokuituliittymän toteutus itse urakoiden. Ohjeistus kuinka rakennat valokuituliittymän kiinteistöösi runkoverkosta Valokuituliittymän toteutus itse urakoiden Ohjeistus kuinka rakennat valokuituliittymän kiinteistöösi runkoverkosta 2 Sisällysluettelo Valokuituliittymän hankinta. Itse urakoiden vai avaimet käteen toimituksena?...

Lisätiedot

ASUINKIINTEISTÖN TIETOLIIKENNEVERKON UUDISTAMINEN

ASUINKIINTEISTÖN TIETOLIIKENNEVERKON UUDISTAMINEN ASUINKIINTEISTÖN TIETOLIIKENNEVERKON UUDISTAMINEN Suomen Isännöintiliitto ry Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry Suomen Kiinteistöliitto ry Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry Viestintävirasto 2

Lisätiedot

Toimivia yhteyksiä! Valokuitu on sijoitus vuosikymmeniksi eteenpäin! Infopaketti. valokuidun tilaajalle

Toimivia yhteyksiä! Valokuitu on sijoitus vuosikymmeniksi eteenpäin! Infopaketti. valokuidun tilaajalle Toimivia yhteyksiä! Valokuitu on sijoitus vuosikymmeniksi eteenpäin! Infopaketti valokuidun tilaajalle Liittymän maatyöt Valokuitukaapeli aurataan tai kaivetaan maastossa noin 70 senttimetrin syvyyteen.

Lisätiedot

Toimivia yhteyksiä! Valokuitu on sijoitus vuosikymmeniksi eteenpäin! Infopaketti. valokuidun tilaajalle

Toimivia yhteyksiä! Valokuitu on sijoitus vuosikymmeniksi eteenpäin! Infopaketti. valokuidun tilaajalle Toimivia yhteyksiä! Valokuitu on sijoitus vuosikymmeniksi eteenpäin! Infopaketti valokuidun tilaajalle Liittymän maatyöt Valokuitukaapeli aurataan tai kaivetaan maastossa noin 70 senttimetrin syvyyteen.

Lisätiedot

Elisa Viihde. Käyttöönotto-opas VDSL2

Elisa Viihde. Käyttöönotto-opas VDSL2 Elisa Viihde Käyttöönotto-opas VDSL2 71266_EL_Viihde_VDSL2_kayttoopas_A5_9_13.indd 1 19.9.2013 8.22 Sisällys 1. Asennus ja kytkennät 1.1. Laajakaistareitittimen asentaminen...4 1.2. Kaukosäädin...6 1.3.

Lisätiedot

Kiinteistön kaapelitelevisio- tai laajakaistapalveluiden hankinta tai vaihtaminen

Kiinteistön kaapelitelevisio- tai laajakaistapalveluiden hankinta tai vaihtaminen Kiinteistön kaapelitelevisio- tai laajakaistapalveluiden hankinta tai vaihtaminen Toimintamallit kiinteistön verkossa taloyhtiön ja operaattoreiden välillä Päivitetty versio FiCom ry 8.4.2013 1 Toimintamallit

Lisätiedot

ASUINKIINTEISTÖJEN MONIPALVELUVERKOT

ASUINKIINTEISTÖJEN MONIPALVELUVERKOT ASUINKIINTEISTÖJEN MONIPALVELUVERKOT Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry Suomen Kiinteistöliitto ry Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry JulkaisIjat

Lisätiedot

Yleisohje SÄHKÖLIITTYMÄ. Opas rakentajalle ja urakoitsijalle

Yleisohje SÄHKÖLIITTYMÄ. Opas rakentajalle ja urakoitsijalle Yleisohje SÄHKÖLIITTYMÄ Opas rakentajalle ja urakoitsijalle Sisällysluettelo 1. Uusi sähköliittymä... 3 1.1. Liittymissopimus ja -maksu... 3 1.2. Liittämiskohta... 3 1.3. Liittymän suurentaminen ja lisäliittymismaksu...

Lisätiedot

Opas taloyhtiön kiinteän Internet-yhteyden hankintaan

Opas taloyhtiön kiinteän Internet-yhteyden hankintaan Opas taloyhtiön kiinteän Internet-yhteyden hankintaan 2 Sisällys Opas taloyhtiön kiinteän Internet-yhteyden hankintaan Opas Ministeriön esipuhe... 3 Johdanto... 4 Käsitteet ja liittymätyypit... 6 Tekniikkaa

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. Toiminnan tarkoitus (elinvoimaisuus / paremmuus)

SISÄLLYSLUETTELO. Toiminnan tarkoitus (elinvoimaisuus / paremmuus) Kyläkuitu 9.1.2013 SISÄLLYSLUETTELO Sivu 3 Sivu 4 Sivu 5 Sivu 6 Sivu 7 Sivu 8 Sivu 9 Sivu 10 Sivu 11 Toimialue Toiminnan tarkoitus (elinvoimaisuus / paremmuus) Miksi Kyläkuitu? Toimintavarma ja turvallinen,

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS, HINNASTO JA SOPIMUSEHDOT

KÄYTTÖOPAS, HINNASTO JA SOPIMUSEHDOT Osa Elisaa. KÄYTTÖOPAS, HINNASTO JA SOPIMUSEHDOT Tämän oppaan avulla otat Saunalahti-liittymäsi helposti käyttöön ja Suomen kattavimman 3G-verkon (kustannus) tehokkaasti haltuun. Sisällys KÄYTTÖÖNOTTO...

Lisätiedot

OMAKOTILIITON OPAS HUIPPUNOPEA LAAJAKAISTA PIENTALOALUEILLA

OMAKOTILIITON OPAS HUIPPUNOPEA LAAJAKAISTA PIENTALOALUEILLA OMAKOTILIITON OPAS 2 TERVETULOA OMAKOTILIITON OPPAAN PARIIN Tähän oppaaseen on kerätty asioita, joita taajama-alueen pientaloasukkaan on hyvä tiedostaa harkitessaan tai tehdessään toimenpiteitä laajakaistayhteyksien

Lisätiedot

Vuores ICT-ohje Vuoreksen alueen ICT-rakentamisen ja -palveluiden suunnitteluohje

Vuores ICT-ohje Vuoreksen alueen ICT-rakentamisen ja -palveluiden suunnitteluohje Vuores ICT-ohje Vuoreksen alueen ICT-rakentamisen ja -palveluiden suunnitteluohje Versio 3.1 18.5.2010 - Marko Hännikäinen, Professori Tampereen teknillinen yliopisto, +358 (0)40 849 0770, marko.hannikainen@tut.fi

Lisätiedot

06/09-1 KÄYTTÖOPAS. Tämän oppaan avulla saat DNA-liittymäsi helposti käyttöön. Se opastaa sinua myös käyttämään liittymääsi monipuolisesti. www.dna.

06/09-1 KÄYTTÖOPAS. Tämän oppaan avulla saat DNA-liittymäsi helposti käyttöön. Se opastaa sinua myös käyttämään liittymääsi monipuolisesti. www.dna. 06/09-1 KÄYTTÖOPAS Tämän oppaan avulla saat DNA-liittymäsi helposti käyttöön. Se opastaa sinua myös käyttämään liittymääsi monipuolisesti. www.dna.fi 2 Sisällys 1. Näin aloitat liittymäsi käytön 4 2. Soittaminen

Lisätiedot

OMAKOTILIITON OPAS HUIPPUNOPEA LAAJAKAISTA PIENTALOALUEILLA

OMAKOTILIITON OPAS HUIPPUNOPEA LAAJAKAISTA PIENTALOALUEILLA OMAKOTILIITON OPAS 2 TERVETULOA OMAKOTILIITON OPPAAN PARIIN Tähän oppaaseen on kerätty asioita, joita taajama-alueen pientaloasukkaan on hyvä tiedostaa harkitessaan tai tehdessään toimenpiteitä laajakaistayhteyksien

Lisätiedot

TÄHTIKUITU OY PL 60, 99601 Sodankylä Puhelin: +358 40 764 8213 Y-tunnus: 42547673-4 sähköposti: etunimi.sukunimi@tahtikuitu.fi www.tähtikuitu.

TÄHTIKUITU OY PL 60, 99601 Sodankylä Puhelin: +358 40 764 8213 Y-tunnus: 42547673-4 sähköposti: etunimi.sukunimi@tahtikuitu.fi www.tähtikuitu. YLEISET SOPIMUSEHDOT 1. Yleistä Näitä ehtoja sovelletaan Tähtikuitu Oy:n liittymien toimituksiin yksityis- ja yritysasiakkailla (asiakas) ellei muuta erikseen sovita. Lisäksi sovelletaan palvelukohtaisia

Lisätiedot

Savon Kuituverkko Oy / Savon Kuitu Erityisehdot 01.07.2015

Savon Kuituverkko Oy / Savon Kuitu Erityisehdot 01.07.2015 Savon Kuituverkko Oy / Savon Kuitu Erityisehdot 01.07.2015 PALVELUN KÄYTTÄJÄLLE Savon Kuituverkko Oy valokuituliittymän erityisehdot 1. Määrittely Näillä sopimusehdoilla määritellään sopimuksen kohteena

Lisätiedot

Kaikki maailmassa ei ole langatonta. Valitse. valokuitu! Se ainoa luotettava ja huippunopea!

Kaikki maailmassa ei ole langatonta. Valitse. valokuitu! Se ainoa luotettava ja huippunopea! Kaikki maailmassa ei ole langatonta. Valitse valokuitu! Se ainoa luotettava ja huippunopea! Valokuituverkko on seuraavan sukupolven tietoliikenneverkko, joka mahdollistaa kaikki tulevaisuuden laajakaistapalvelut,

Lisätiedot

Asiakastiedote 6/2005

Asiakastiedote 6/2005 uutiset Sonera- Asiakastiedote 6/2005 Matkapuhelin 60 minuuttia puheaikaa Sonera Max -liittymään Kotipuhelin Varaudu kesän ukkosiin Internet Plussaa tai Ykkös- Bonusta Sonera Laajakaistasta Matkapuhelin

Lisätiedot

Päätelaitteen asennus. Sähköposti. Laskutus. Yhteystiedot

Päätelaitteen asennus. Sähköposti. Laskutus. Yhteystiedot Ohjeita käyttöönottoon ja jatkoa varten Päätelaitteen asennus Sähköposti Vartonenkin voisi liittyä. Tulisi vauhtia elämään. Laskutus Yhteystiedot Tervetuloa nopean laajakaistan pariin! Onneksi olkoon,

Lisätiedot

1. Yleistä. 2. Sopimuksen syntyminen. 3. Toimitus. Yleiset sopimusehdot 1 1.7.2015

1. Yleistä. 2. Sopimuksen syntyminen. 3. Toimitus. Yleiset sopimusehdot 1 1.7.2015 Yleiset sopimusehdot 1 1. Yleistä Näitä ehtoja sovelletaan :n (Kuituverkot Oy) liittymien ja yhteyspalvelujen toimituksiin yksityis-, yritys- ja julkisasiakkaille (asiakas) ellei muuta erikseen sovita.

Lisätiedot