Vammaisneuvosto esittää, että sille annettaisiin mahdollisuus tehdä lausunnot kaikkiin suunniteltaviin rakennuksiin ja rakenteisiin.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vammaisneuvosto esittää, että sille annettaisiin mahdollisuus tehdä lausunnot kaikkiin suunniteltaviin rakennuksiin ja rakenteisiin."

Transkriptio

1 KIRKKONUMMEN VAMMAISNEUVOSTO (5) YHTEENVETO ESTEETTÖMYYSKIERROKSISTA Vammaisneuvosto kävi tutustumassa Kirkkonummen keskusta-alueen ( ), Masalan ( ) ja Veikkolan ( ) kulkuesteisiin. Ongelmia löytyi niin julkisten kuin yksityistenkin palveluiden saavuttamisessa. Liikuntaesteet tulisi ratkaista jo suunnitteluvaiheessa, sillä jälkikäteen tehdyt korjaukset tulevat usein kalliiksi ja olemassa olevien rakenteiden muutosmahdollisuudet ovat rajalliset. Lisäksi kulkuväylien, rakennusten ja rakenteiden kunnossapitoon tulisi kiinnittää huomiota ja kuntoa valvoa säännöllisesti Vammaisneuvosto esittää, että sille annettaisiin mahdollisuus tehdä lausunnot kaikkiin suunniteltaviin rakennuksiin ja rakenteisiin. Vammaisneuvosto esittää, että rakentamisesta ja kunnossapidosta päättävät ja niitä valvovat jalkautuisivat henkilökohtaisesti tutustumaan liikuntaesteisiin. Vammaisneuvosto lupautuu toimimaan oppaana ja avustajana. Yleistä Laatoitetut alueet ovat useimmiten huonokuntoisia ja kaipaavat korjausta. Vinot ja murtuneet laatat aiheuttavat vaaratilanteita kaikille kulkijoille. Kevyen liikenteen ja jalankulkuväylien suojateiden kiveyksiä ei ole viistottu, mikä aiheuttaa vaikeuksia pyörätuoleilla ja eri apuvälineiden kanssa kulkijoille sekä polkupyöräilijöille. Luiskien, kaiteiden, portaiden ja muiden rakenteiden suositusmittoja ei ole huomioitu. Näkövammaisten kulkua helpottavat keltaiset viivat puuttuvat tai ovat huonossa kunnossa lähes kaikissa portaissa. Merkitty inva-paikoitus joko puuttuu kokonaan tai sen käyttö on vaikeaa. Inva-paikkojen käytöstä tulisi tiedottaa enemmän ja mielellään myös valvoa niiden käyttöä. Sähköisesti aukeavia ovia tai ovikelloja ei laiteta riittävästi edes uudisrakennuksiin.

2 2 VAMMAISNEUVOSTO EHDOTTAA PIKAISIA PARANNUKSIA MM. SEURAAVIIN EPÄKOHTIIN: Kulkuväylät Kirkkonummen keskustassa Kelan toimiston ja Kirkkotallin apteekin välisessä laatoituksessa on kulkua vaikeuttava korotus keskellä. Kelan suunnasta torille mentäessä on liian korkea ja raskas nousu sekä huonokuntoinen laatoitus. Asematien kävely- ja pyörätietä erottava valkoinen raidoitus on lähes koko matkalta kulunut pois. Nummitiellä, aseman kohdalla liikennevaloissa ei ole summeria näkövammaisille henkilöille. Nummitien R-kioskin ja liikennevalojen välisellä alueella on katkaistu tolpan kanta aiheuttamassa kompastumisvaaran. Keskustan kaduilla on mainostelineitä, jotka ovat vaarallisia etenkin näkövammaisille ja vaikeuttavat muutenkin kulkemista. Osuuspankkiin pääsee pyörätuolilla vain Info-kirjakaupan kautta. Sisäänkäynnin luiska ja portaat ovat rappeutuneet ja huonokuntoiset, lisäksi runsas hiekka vaikeuttaa kulkemista. Kulkuväylät Masalassa Masalan apteekin, Otto-automaatin ja R-kioskin edustalla asfalttipinta on rikkinäinen, halkeamat vaikeuttavat kulkemista. Poikittain sijoitetut, asfaltoidut vesikourut vaarantavat kulkemista pyörätuolilla ja rollaattorilla. Molempien etupyörien joutuessa samanaikaisesti vesikouruun voi apuväline kaatua eteenpäin. Masalan terveysasemalla ei ole merkittyä inva-paikoitusta. Masalan juna-asemalla on kulkua estäviä kynnyksiä. Kulkuväylät Veikkolassa Veikkolan terveyskeskuksen edessä ei ole inva-paikkaa. Veikkolan terveyskeskuksen sisäänkäynnin kulkuväylälle oli kulkua vaikeuttamaan paikoitettu autoja ja polkupyöriä. Vanhan Turuntien suojatie kauppakeskuksen kohdalla on päällystetty pyöreällä kivetyksellä, joka on epätasainen ja vaikeakulkuinen pyörätuolille Kulku suojatielle on liian jyrkkä. Suojatien reunakivetyksessä oli värieroja, mutta ne eivät ole riittäviä näkövammaisille (po. keltainen viiva). Veikkolan hammashoitolan etupiha on hiekkapintainen, jossa pyörätuolilla liikkuminen hankalaa. Veikkolassa ei jalkakäytävien päitä ole luiskattu, mikä vaikeuttaa pyörätuolilla (ja polkupyörillä) liikkumista.

3 3 Luiskat, ovet, kynnykset, hissit, kaiteet, portaat Kirkkonummen keskustassa Kirkkotallin apteekkiin pääsee pyörätuolilla, mutta portaiden päädyssä on vaarallinen pudotus. Sekä apteekin että Kelan ovissa ei ole sähköistä ovenavausta, mikä hankaloittaa sisäänpääsyä. Kelassa on kuitenkin ovikello, jota soitettaessa virkailija tulee avaamaan oven. Suomen Terveystalon lääkäriasemalle ei pääse, koska tilat ovat toisessa kerroksessa, eikä talossa ole hissiä. Rautatieasemalle on korkeiden portaiden vuoksi mahdoton päästä. Rautatieaseman virkailija tulee tarvittaessa ulos myymään lipun, jos saa tiedon (pitäisi olla puhelinnumero mukana). Nummitien R-kioskilta voi ostaa junalipun, jos on etukäteen varannut koodin. Rautatieaseman portaissa kaide ei ulotu loppuun saakka ja lisäksi kaiteen päätyyn kiinnitetty roskalaatikko on esteenä liikuntavammaiselle. Kirkkoharjun koulun auditorion sisääntulon asfalttiluiska on epätasainen ja sen edessä on polkupyöriä. Koulun poliisilaitoksen puoleinen porrasaskelma on liian korkea kaikille liikkujille ja portaat loppuvat kesken. Poliisiaseman sisäänkäynnin on luiskassa pyörätuolille liian korkea reuna, jota on yritetty nostaa liian kapealla ritilällä. Poliisiaseman ulko-ovi on liian raskas ja sen avaamiseen tarvitaan apua. Poliisiaseman hissi on epäkäytännöllinen ja vaarallinen, koska ovi avautuu väärään suuntaan. Työvoimatoimiston ovet ovat liian raskaat ja kynnys liian korkea. Ajan varanneille virkailija tulee tarvittaessa vastaan. Nuorten työnvälityksen sisäänkäynnin luiska on liian kapea. Matkahuollon kynnys on liian korkea. Tuulikaapissa on irrallinen luiska, joka havaintohetkellä ei ollut paikoillaan. Osuuspankin edustan portaissa ei ole näkövammaisten liikkumista helpottavia väriraitoja. Info-kirjakaupan sisäänkäynnissä on hyvä luiska, mutta oven avaaminen on hankalaa. Kirjastoon pääsee hyvin, mutta oven avaaminen on hankalaa. Luckanin sisäänkäynnissä on liian korkea kynnys. Avuksi on mietitty luiskaa. Aktia-pankkiin on hyvä luiska ja kaide, mutta oven avaamisen pyörätuolin käyttäjä tarvitsee apua. Neuvolan ja kotihoidon tiloihin pääsee hissillä, mutta sen avain on terveydenhoitajalla. Tiloihin tullaan ajanvarauksella ja lastenvaunut on jätettävä alakertaan. Länsiasunnon sisäänkäyntiin rakennettiin parhaillaan luiskaa, mutta oviaukko on liian kapea, joten sisäänpääsy on mahdotonta.

4 4 Luiskat, ovet, kynnykset, hissit, kaiteet, portaat Masalassa Masalan kirjaston sisäänkäynnissä tarvitaan apua ovien avaamisessa. Pihalla ei ole merkitty inva-paikoitusta. Masalan apteekin joka aamu paikalle asetettava irrallinen luiska helpottaa sisäänpääsyä. Pyörätuolia ja rollaattoria käyttävä henkilö tarvitsee apua oven avaamisessa. Myös apteekin sisäpuolelle tarvitaan luiska. Ulkona ei ole soittokelloa henkilöille, jotka tarvitsevat apua oven avaamisessa. Masalan Otto-automaatti on liian korkealla pyörätuolin käyttäjille. Masalan Sale-kauppaan on askelmia, mutta ei luiskaa. Masalan seurakuntatalon automaattinen ovien avausmekanismi ei ole käytössä lasten turvallisuuden vuoksi. Masalan seurakuntatalon ulkoportaiden kaide on liian korkealla (95cm, suositus 70-90cm). Sepänkoulu ulko-ovessa ei ole ovenavausmekanismia. Ovet ovat liian kapeita (80cm, suositus 90cm). Sepänkoulun käsijohde on portaissa vain toisella puolella. Luiskat, ovet, kynnykset, hissit, kaiteet, portaat Veikkolassa Veikkolan terveyskeskuksen sisäänkäynnin kynnys on korkea, eikä oven edessä ole luiskaa. Veikkolan Otto-automaatille johtaa luiska, mutta se on liian jyrkkä ja sen edessä oleva betonipylväs estää pääsyn luiskalle. Veikkolan Otto-automaatti on liian korkealla pyörätuolin käyttäjälle ja lyhytkasvuiselle henkilölle. Veikkolan apteekin sisäänkäynnissä ei ole luiskaa, eikä apteekkiin mahdu pyörätuolilla. Veikkolan koulun sisäänkäynnissä on hyvä luiska ja ovikello, joka ei käyntihetkellä kuitenkaan toiminut. Veikkolan seurakuntatalolle pääsee hyvin, mutta oven avaukseen tarvitaan apua. Veikkolan kirjaston ja kotihoidon tiloihin on luiska, mutta kynnykset ovat liian korkeat eikä ovikelloa ole. Veikkolan hammashoitola 2:n luiskat ovat liian pitkät ja jyrkät. Veikkolan hammashoitolan wc:n saippuateline ja pidé-suihku ovat liian kaukana lavuaarista.

5 5 Vammaisneuvosto antaa kiitosta mm. seuraaville tahoille: Keskustan S-markettiin pääsee hyvin pyörätuolilla. Siellä on väljää ja liikkuminen sujuu ilman apua. Kelan toimistoon pääsee hyvin pyörätuolilla. Psykiatrian klinikalle on luiska ja kaikki asiakkaat soittavat summeria, joten apua ovien avaamisessa saa tarvittaessa. Masalan K-markettiin ja samoissa tiloissa toimiviin postipalveluihin pääsee helposti, ovet avautuvat automaattisesti ja pysäköintialueella on merkitty inva-paikoitus. Masalan seurakuntasalissa on kuulemista helpottava induktiosilmukka. Veikkolan terveyskeskuksen oven pielessä soittokello, jota soitettaessa hoitaja tulee nopeasti paikalle. Veikkolan Osuuspankkiin pääsee helposti.

Fyysinen esteettömyys Ulvilan kaupungissa

Fyysinen esteettömyys Ulvilan kaupungissa Fyysinen esteettömyys Ulvilan kaupungissa 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Millainen on esteetön liikkumisympäristö?...5 Maankäyttö- ja rakennuslaki...5 Maankäyttö- ja rakennusasetus...6 Laajennetun

Lisätiedot

Kuva 4.3. Järvenpään kaupungin tulevat kadunrakennus- vesihuoltokohteet.

Kuva 4.3. Järvenpään kaupungin tulevat kadunrakennus- vesihuoltokohteet. Kuva 4.3. kaupungin tulevat kadunrakennus- ja vesihuoltokohteet. 14 Kävelykatu Kävelykadun sijainti on keskeinen palveluiden kannalta ja näin ollen sen sisällyttäminen kokonaisuudessaan esteettömyyskriteeristön

Lisätiedot

ORIVEDEN ESTEETTÖMYYSKARTOITUS 2011

ORIVEDEN ESTEETTÖMYYSKARTOITUS 2011 1 ORIVEDEN ESTEETTÖMYYSKARTOITUS 2011 Osa oriveden kaupungin turvallisuussuunnitelmaa Oriveden kaupungin vanhusja vammaisneuvosto Fysioterapeutti Katri Kilpijoki Fysioterapeutti Jaakko Tyni 2 SISÄLLYS

Lisätiedot

Järvenpään esteettömyyden toimenpideohjelma ja joukkoliikenteen kehittämissuunnitelma

Järvenpään esteettömyyden toimenpideohjelma ja joukkoliikenteen kehittämissuunnitelma Ramboll Knowledge taking people further --- Järvenpään kaupunki Järvenpään esteettömyyden toimenpideohjelma ja joukkoliikenteen kehittämissuunnitelma syyskuu 2005 Ramboll PL 718, Aleksanterinkatu 21 A

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYSOPAS MESSUVIERAILLE. Osuuskunta Suomen Asuntomessut Kynnys ry 12.7.2012

ESTEETTÖMYYSOPAS MESSUVIERAILLE. Osuuskunta Suomen Asuntomessut Kynnys ry 12.7.2012 5 ESTEETTÖMYYSOPAS MESSUVIERAILLE Osuuskunta Suomen Asuntomessut Kynnys ry 1.7.01 ESTEETTÖMYYS ASUNTOMESSUILLA TAMPEREELLA Kartoituskohde: Kartoittajat: Asuntomessualue Tampereella Pasi Holmström, Kynnys

Lisätiedot

Esteettömän liikkumisen tutkimus ja kehittämisohjelma elsa 2003 2006

Esteettömän liikkumisen tutkimus ja kehittämisohjelma elsa 2003 2006 TKL 25 Esteetön esimerkkilinja TKL 25 Esteetön esimerkkilinja 3 Esteettömän liikkumisen tutkimus ja kehittämisohjelma elsa 2003 2006 Esteetön liikennejärjestelmä on sellainen, että myös lapset, iäkkäät

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYSKARTOITUSRAPORTTI. Rauma-sali 15.10.2012

ESTEETTÖMYYSKARTOITUSRAPORTTI. Rauma-sali 15.10.2012 ESTEETTÖMYYSKARTOITUSRAPORTTI Rauma-sali 15.10.2012 2 Sisällysluettelo Johdanto... 4 Ennakkoinformaatio kohteesta... 5 Saapuminen kohteeseen... 6 Lähin julkisen liikenteen pysäkkialue... 8 Sisäänkäynti...

Lisätiedot

Loppuraportti. Esteettömyysstrategia Pvm 2.6.2009. TEKNINEN KESKUS Sivu 2/44

Loppuraportti. Esteettömyysstrategia Pvm 2.6.2009. TEKNINEN KESKUS Sivu 2/44 TEKNINEN KESKUS Sivu 1/44 Passeli Oulu kaupunki kaikille Rakennetun ympäristön esteettömyysstrategia ja toimintaohjelma 2020 06/2009 TEKNINEN KESKUS Sivu 2/44 TEKNINEN KESKUS Sivu 3/44 ESIPUHE Kaupunginhallituksen

Lisätiedot

ESTEETTÖMÄSTÄ ULKOILUPUISTOSTA JA SEN TOIMINNALLISESTA SISÄLLÖSTÄ

ESTEETTÖMÄSTÄ ULKOILUPUISTOSTA JA SEN TOIMINNALLISESTA SISÄLLÖSTÄ VIITTEELLINEN SUUNNITELMA ESTEETTÖMÄSTÄ ULKOILUPUISTOSTA JA SEN TOIMINNALLISESTA SISÄLLÖSTÄ LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Tekniikan koulutusohjelma Miljöösuunnittelu Tutkintotyö Syksy 1999 Hanna Kuisma SISÄLLYS

Lisätiedot

Pienet teot, suuri vaikutus?

Pienet teot, suuri vaikutus? Pienet teot, suuri vaikutus? - esteetöntä matkailua edistämässä InFAcTo -International Food and Activity Tourism -project Pienet teot, suuri vaikutus? - esteetöntä matkailua edistämässä Esteettömyyttä

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYSKARTOITUS

ESTEETTÖMYYSKARTOITUS Kunnan tehtävänä on edistää asukkaiden hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan, esteettömyyskartoitus on yksi tapa tämän toteuttamiseen. Nastolan kunnan vanhus- ja vammaisneuvosto suorittaa esteettömyyskartoitusta

Lisätiedot

Kättä pidempää opas asiakaspalvelun saavutettavuuteen

Kättä pidempää opas asiakaspalvelun saavutettavuuteen Kättä pidempää opas asiakaspalvelun saavutettavuuteen Julkaisija Museovirasto Toimittaja Mikko Teräsvirta PäätoimiTTaja Minna Karvonen Piirrokset Tiina Miettinen taitto Iris Krusius isbn 978-951-616-171-9

Lisätiedot

Esteetön ympäristö kaikille. Miten huomioimme ikääntyneet sekä liikkumisja toimimisesteiset tienpidossa

Esteetön ympäristö kaikille. Miten huomioimme ikääntyneet sekä liikkumisja toimimisesteiset tienpidossa Esteetön ympäristö kaikille Miten huomioimme ikääntyneet sekä liikkumisja toimimisesteiset tienpidossa Teksti: Tytti Viinikainen, Tiehallinto ja Erika Helin, Insinööritoimisto A-Tie Oy Kuvitus ja taitto:

Lisätiedot

KAIKILLE AVOIN RATSASTUSKOULU. Minkälainen voisi olla esteetön ratsastuskoulu? Suomen Ratsastajainliitto ry

KAIKILLE AVOIN RATSASTUSKOULU. Minkälainen voisi olla esteetön ratsastuskoulu? Suomen Ratsastajainliitto ry KAIKILLE AVOIN RATSASTUSKOULU Minkälainen voisi olla esteetön ratsastuskoulu? Suomen Ratsastajainliitto ry 6. Sisällysluettelo Yhteydenotto..... 3 Mitä tietoja tarvitaan?... 3 Tallille tulo... 4 Kulkutiet...

Lisätiedot

- Esteetön ja turvallinen. katuympäristöllä. määriteltiin lain tavoitteiden. (MKRL 132/1999; mm. 5 ja 167 ). - Liikkumisesteettömällä

- Esteetön ja turvallinen. katuympäristöllä. määriteltiin lain tavoitteiden. (MKRL 132/1999; mm. 5 ja 167 ). - Liikkumisesteettömällä LIITE. TOTEUTETUT KARTOITUKSET 1. Esteetön katuympäristö: esteettömän ja turvallisen jalankulun edistäminen Helsingin katuympäristössä [Töölössä]. Helsingin kaupungin rakennusviraston selvityksiä 1997:7.

Lisätiedot

Entä saavutettavuus?

Entä saavutettavuus? Entä saavutettavuus? Ohje kulttuurikohteen saavutettavuudesta viestimiseen Aura Linnapuomi ja Outi Salonlahti Kulttuuria kaikille -palvelu Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry Kaapelitehdas, Tallberginkatu

Lisätiedot

IRA VERMA JOHANNA HÄTÖNEN. Ikäihmiset, asuminen ja teknologia

IRA VERMA JOHANNA HÄTÖNEN. Ikäihmiset, asuminen ja teknologia IRA VERMA JOHANNA HÄTÖNEN Ikäihmiset, asuminen ja teknologia KÄKÄTE-projekti (Käyttäjälle kätevä teknologia -projekti) www.ikateknologia.fi Vanhustyön keskusliitto Centralförbundet för de gamlas väl ry

Lisätiedot

Askiston koulu toivoisi, että pihassa olevaan kiipeilytelineeseen saataisiin vihdoin turvaverkko.

Askiston koulu toivoisi, että pihassa olevaan kiipeilytelineeseen saataisiin vihdoin turvaverkko. 1(46) Askiston koulun aloite Askiston koulu toivoisi, että pihassa olevaan kiipeilytelineeseen saataisiin vihdoin turvaverkko. VASTAUS: Tilalle tulossa uusi kiipeilyteline, joka asennetaan viikolla 36

Lisätiedot

ULKOTILOJEN ESTEETTÖMYYDEN KARTOITUS- JA ARVIOINTIOPAS. S u R a K u

ULKOTILOJEN ESTEETTÖMYYDEN KARTOITUS- JA ARVIOINTIOPAS. S u R a K u ULKOTILOJEN ESTEETTÖMYYDEN KARTOITUS- JA ARVIOINTIOPAS S u R a K u SUUNNITTELU - RAKENTAMINEN - KUNNOSSAPITO HKR SOTERA 00 S A A T T E E K S I M E N E S T Y K S E K K Ä Ä L L E K A R T O I T U S - J A

Lisätiedot

Invalidiliiton julkaisuja O.39., 2009 ISBN 978-952-5548-24-2 ISSN 1457-1471. Tyylipaino Oy

Invalidiliiton julkaisuja O.39., 2009 ISBN 978-952-5548-24-2 ISSN 1457-1471. Tyylipaino Oy Invalidiliiton julkaisuja O.39., 2009 ISBN 978-952-5548-24-2 ISSN 1457-1471 Tyylipaino Oy Invalidiliitto ry:n Esteettömyysprojektin tavoitteena oli lisätä osaamista ja tietoa rakennetun ympäristön esteettömyydestä

Lisätiedot

alueellaan, liikkumis ja Kohde: Päivänmäärä: 8.12.2010 S= vaativia toimenpiteitä

alueellaan, liikkumis ja Kohde: Päivänmäärä: 8.12.2010 S= vaativia toimenpiteitä Kunnan tehtävänä on edistää asukkaiden hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan, esteettömyyskartoitus on yksi tapa tämän toteuttamiseen. Nastolan kunnan vanhus ja vammaisneuvosto suorittaa esteettömyyskartoitusta

Lisätiedot

Katse kotiin tietoa toimivasta asumisesta. Invalidiliitto

Katse kotiin tietoa toimivasta asumisesta. Invalidiliitto Katse kotiin tietoa toimivasta asumisesta Invalidiliitto Katse kotiin tietoa toimivasta asumisesta Toimittanut: Marika Nordlund Invalidiliiton esteettömyysprojekti 2008 Kansi ja piirrokset: Ari Niskanen

Lisätiedot

RAKENNETUN YMPÄRISTÖN ESTEETTÖMYYSKARTOITUS Opas kartoituksen tilaajalle ja toteuttajalle

RAKENNETUN YMPÄRISTÖN ESTEETTÖMYYSKARTOITUS Opas kartoituksen tilaajalle ja toteuttajalle RAKENNETUN YMPÄRISTÖN ESTEETTÖMYYSKARTOITUS Opas kartoituksen tilaajalle ja toteuttajalle Invalidiliitto RAKENNETUN YMPÄRISTÖN ESTEETTÖMYYSKARTOITUS Opas kartoituksen tilaajalle ja toteuttajalle Invalidiliitto

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYSKARTOITUSMENETELMÄN SOVELTAMINEN LUONTOMATKAILUYMPÄRISTÖÖN

ESTEETTÖMYYSKARTOITUSMENETELMÄN SOVELTAMINEN LUONTOMATKAILUYMPÄRISTÖÖN ESTEETTÖMYYSKARTOITUSMENETELMÄN SOVELTAMINEN LUONTOMATKAILUYMPÄRISTÖÖN Kaisa Hirvonen Opinnäytetyö Lokakuu 2009 Hyvinvointiteknologian koulutusohjelma Teknologiayksikkö OPINNÄYTETYÖN KUVAILULEHTI Tekijä(t)

Lisätiedot

Kevythissi kotiin. KÄKÄTE-oppaita 5/2012

Kevythissi kotiin. KÄKÄTE-oppaita 5/2012 5 Kevythissi kotiin Ira Verma, Kirsti Pesola JA Sara Ikävalko KÄKÄTE-oppaita 5/2012 Ira Verma, Kirsti Pesola JA Sara Ikävalko Kevythissi kotiin KÄKÄTE-oppaita 5/2012 KÄKÄTE-projekti (Käyttäjälle kätevä

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYDEN KEHITTÄMINEN KOTKASSA. Tutkimusraportti Liikenne- ja viestintäministeriön ELSA-tutkimusohjelman hankkeesta

ESTEETTÖMYYDEN KEHITTÄMINEN KOTKASSA. Tutkimusraportti Liikenne- ja viestintäministeriön ELSA-tutkimusohjelman hankkeesta ESTEETTÖMYYDEN KEHITTÄMINEN KOTKASSA Tutkimusraportti Liikenne- ja viestintäministeriön ELSA-tutkimusohjelman hankkeesta Esteettömyyden kehittäminen Kotkassa Kotkan kaupunki Joulukuu 2005 Esteettömän

Lisätiedot

Kysely syksy 2007. Vastaan lähinnä. Käsitykseni Naantalin keskustasta yleisesti (1-10) Vastausajankohta: Nimi tai nimimerkki. Asuinpaikkani?

Kysely syksy 2007. Vastaan lähinnä. Käsitykseni Naantalin keskustasta yleisesti (1-10) Vastausajankohta: Nimi tai nimimerkki. Asuinpaikkani? Kysely syksy 2007 Vastauksia tuli yhteensä 100 kappaletta. Kysely toteutettiin netissä. Kyselystä tiedotettiin Nasta-lehden jutussa ja kaupungin nettisivujen aloitussivulla. Muutama vastaus tuli puhelimitse

Lisätiedot

EVELIINA. Esteettömyyttä vesiliikenteessä ja matkailupalveluissa

EVELIINA. Esteettömyyttä vesiliikenteessä ja matkailupalveluissa EVELIINA Esteettömyyttä vesiliikenteessä ja matkailupalveluissa Esipuhe Esipuhe Tämä hankeselvitys kuuluu osana Elsa-hankekokonaisuuteen, joka on liikenne- ja viestintäministeriön poikkihallinnollinen,

Lisätiedot

Pihtiputaan keskustan kehittäminen

Pihtiputaan keskustan kehittäminen Pihtiputaan keskustan kehittäminen 1. Pääasiallinen syy saapua keskustaan Vastaajien määrä: 125 2. Pääasiallinen saapumistapa keskustaan Vastaajien määrä: 123 Avoimet vastaukset: 7)jollain muulla potkurilla

Lisätiedot

Turvallisuuskävelyt. Opas järjestäjille ja osallistujille

Turvallisuuskävelyt. Opas järjestäjille ja osallistujille Turvallisuuskävelyt Opas järjestäjille ja osallistujille Tehdään yhdessä turvallista, tasa-arvoista ja viihtyisää elinympäristöä Monet eri tahot vastaavat yksittäisen alueen elinympäristöstä, minkä vuoksi

Lisätiedot