TIETOKANNAN HALLINTA (IIO30200)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TIETOKANNAN HALLINTA (IIO30200)"

Transkriptio

1 TIETOKANNAN HALLINTA (IIO30200) Niina Tuomi-Heinonen Selvitysraportti / Altova DatabaseSpy2008 Huhtikuu 2008

2 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO ALTOVA YRITYKSENÄ ALTOVA DATABASESPY Asennuspaketin lataaminen Asennus Quick connect Tietokannan luominen Toiminnot ALTOVAN MUUT TUOTTEET Altova XMLSpy Altova MapForce Altova StyleVision Altova Umodel Altova DiffDog Altova SchemaAgent Altova SemanticWorks Altova Authentic Altova MissionKit... 25

3 3 1 JOHDANTO Tämä raportti keskittyy Altova DatabaseSpy2008-ohjelmaan. Raportissa käydään läpi asennusohjeet sekä esitellään ohjelmassa olevat toiminnot. Lisäksi esitellään lyhyesti muut Altovan tuotteet. 2 ALTOVA YRITYKSENÄ Altova on innovatiivinen ja asiakaslähtöinen yritys, joka on luonut lukuisia eri työkaluja liittyen XML:ään, dokumenttien hallintaan, datan hallintaan ja integrointiin, liiketoiminnan prosessien automatisointiin, UML:ään sekä Web Serviceen. Altovan linjana työkaluille on ollut helppokäyttöisyys ja tehokkuus, sekä se, että niitä pystytään käyttämään laaja-alaisesti liike-elämän eri osaalueilla erilaisiin tarpeisiin. Yritys on perustettu vuonna 1992 ja sen pääkonttorit sijaitsevat Yhdysvalloissa ja Itävallassa. Altovalla on yli 3 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää ja yli eri suuruista yritysasiakasta ympäri maailmaa. Websivut ovat osoitteessa

4 4 3 ALTOVA DATABASESPY Altova DatabaseSpy on työkalu, jota voidaan käyttää tietokantojen suunnitteluun, editointiin ja hallintaan. Altova DatabaseSpy 2008 is the unique multi-database query and design database tool. It connects to all major databases, easing SQL editing and database structure design, for a fraction of the cost of single-database solutions. DatabaseSpy 2008 boasts an elegant user interface that simplifies querying, visualizing, managing, designing, and constructing relational databases. Features like table browsing, data editing, SQL auto-completion (SQL IntelliSense), visual table design, multiple export formats, and more, all save time and ensure accuracy. DatabaseSpy 2008 is the one database tool to finally liberate data management. 3.1 Asennuspaketin lataaminen Asennuspaketti löytyi osoitteesta: Ladattavan paketin koko oli 14,1 Mt ja sen lataamisessa kesti noin 5 minuuttia. Latauksen alkamisen jälkeen tuli selkeät ohjeet kuinka toimitaan asennusvaiheessa, jolloin on päätettävä, että otetaanko käyttöön kokeiluversio vai ostetaanko ohjelma. 3.2 Asennus Asennus oli varsin helppo ja nopea.

5 5 2. Asennuspakettia klikattaessa avautuu ikkuna, jossa kerrotaan asennuksen etenemisestä: 1. Tämän jälkeen toivotettiin tervetulleeksi asennus wizardiin: 4. Pyydettiin hyväksymään sopimusehdot: 3. Seuraavana valitaan se, että asetetaanko Altova DatabaseSpy oletuseditoriksi SQLtyyppisille tiedostoille:

6 6 6. Asennuksen tyyppi, Complete / Custom: 5. Custom-setup: 7. Complete Setup: 8. Asennus oli valmis noin 10 sekuntin kuluttua.

7 7 Työpöydälle ilmestyi ohjelmakuvake, jota klikkaamalla asennus jatkui järjestelmän aktivoinnilla. Tarjolla oli kaksi eri vaihtoehtoa, joko 30-päivän ilmainen kokeiluversio tai maksullinen versio. Tässä tapauksessa valittiin kokeiluversio. Seuraavana kysyttiin käyttäjätiedot. Sähköpostiosoitetta tarvitaan siihen, että sinne lähetetään lisenssikoodi.

8 8 Kun klikataan Request Now!-painiketta, ilmestyy alle tekstikenttä, johon syötetään sähköpostiin lähetetty koodi. Kun koodi on syötetty, on ohjelma aktivoitu ja valmis käyttöön.

9 9 3.3 Quick connect Kun ohjelma käynnistetään, ilmestyy ensimmäisenä Quick Connect. Connection Wizard Tässä voidaan määritellä se mitä tietokantaa ollaan tekemässä / tarkastelemassa / muokkaamassa. Vaihtoehtoina löytyy Microsoft Access, Microsoft SQL Server, Oracle, MySQL, IMB DB2 ja Sybase.

10 10 ADO Connections Tällä voidaan määritellä tietolähde, yhteys ja lisäasetukset.

11 11 ODBC Connections Täällä määritellään ODBC yhteydet. DatabaseSpy Projects Täällä valitaan aiempi projekti, jonka parissa halutaan alkaa työskentelemään.

12 Tietokannan luominen Ensimmäinen vaihe on käydä luomassa tyhjä tietokanta siihen tietokantaohjelmistoon, jota aiotaan käyttää ja tallentaa se haluttuun paikkaan. Tätä raporttia varten luotiin Microsoft Access- tietokanta. Kun ohjelma avataan ensimmäistä kertaa, luodaan uusi projekti ja näkymä on seuraavanlainen: Vasemmalla näkyvät Projekti-ikkuna (elementtien järjestely projektissa; yhteydet, SQL tiedostot, tietokannan designtiedostot) tai Online Browser (tietoja tietokannasta, taulut, attribuutit, avaimet jne.) sekä Properties- (tarkempia tietoja valittuna olevasta kohteesta) tai Overview-ikkunat (toimii navigaattorina isommissa tietokannoissa, valittu alue näytetään Designnäkymässä).

13 13 Oikealla ylhäällä on alussa tyhjä tila, koska tiedostoja ei ole vielä tässä vaiheessa avattu. Tähän kohtaan tulee myöhemmin joko SQL- (käytetään SQL-käskyjen näyttäminen, editointi ja ajaminen) tai Desing-editori (graafinen tietokannan objektien suunnittelu). Oikealla alhaalla näkyy Output- (lataustiedot ja virheilmoitukset) sekä Database Structure Change Scriptikkunat (tallentaa kaikki muutokset, joita tehdään tietokannan rakenteeseen). Window-valikosta löytyy erilaisia näkymiä, joihin näkymän voi halutessaan vaihtaa. Kohdassa File-Quick Connection käydään luomassa seuraavana yhteys aiemmin luotuun tyhjään tietokantaan, eli valitaan ensin minkätyyppinen tietokanta on (MS Access) ja sen jälkeen etsitään aiemmin luotu tietokanta ja nimetään yhteys. Yhteys ilmestyy näkymään Projekti-ikkunaan. Taulujen luomiseksi on avattava Design-näkymä ja se tapahtuu painamalla ylälaidasta Design Editor-painiketta tai valitsemalla File - New Design Editor.

14 14 Tämän jälkeen painetaan Design-näkymässä New Table-painiketta tai näkymän päällä hiiren oikealla ja avautuvasta valikosta Create New Table. Tauluun on helppo kirjoittaa tiedot ja uusia sarakkeita saa lisää hiiren oikealla klikkaamalla ja valitsemalla seiltä Add New Column. Sarakkeen tarkemmat määritykset voidaan tehdä klikkaamalla sarakkeen perässä olevaa pientä nuolta, jolloin viereen avautuu ikkuna tarkempia määrityksiä varten. Alhaalla näkyvät SQL-lauseet. Mikäli tietokantasuunnitelma tai tehdyt muutokset / lisäykset halutaan siirtää tallentaa itse tietokantaan saakka, on muistettava painaa Excute Change Script-nuolta.

15 15 Perusavaimet ja viiteavaimet määritellään kohdassa Key. Kun viiteavain määritellään, yhdistetään taulut automaattisesti nuolella toisiinsa. Lisäksi voidaan määritellä tarkistuksia kohtaan Check Constraints sekä indeksit kohdassa Indexes.

16 16 Design-näkymässä tehdyt taulujen luonnit ja määritykset siirtyivät suoraan aiemmin luotuun Access-kantaan. 3.5 Toiminnot Datan käsittely Tietokannassa oleva data saadaan näkyviin Online Browserissa toiminnolla Retrieve data, joka saadaan näkyviin, kun klikataan halutun kohdan päällä hiiren oikeaa ja valitaan ko. käsky avautuvasta valikosta. Voidaan valita kahdesta vaihtoehdosta, näytetäänkö kaikki rivit tai itse määritelty rivien lukumäärä. Data näytetään Result-ikkunassa ja näytettyä dataa voidaan aakkostaa tai tiettyjä kohtia voidaan etsiä Find-toiminnolla.

17 17 Samasta hiiren oikealla avautuvasta valikosta voidaan valita myös kohta Edit Data, mikäli halutaan muokata olemassa olevaa dataa. Dataa voidaan muokata myös SQL-editorilla. Myös XML-dataa voidaan käsitellä klikkaamalla ko. sarakkeessa olevaa Browse-painiketta ja sen jälkeen valitsemalla tiedon lataus tiedostosta tai tallennus tiedostoon. Kun halutaan tallentaa tietokantaan XML:ään tehdyt muutokset, on painettava Result-ikkunassa Commitpainiketta. Dataa voidaan lisätä Result-ikkunasta, Online Browserissa SQL-lauseilla tai se voidaan tuoda CSV-muodossa. Poisto tapahtuu Online Browserissa tai Result-ikkunassa. Skriptit SQL-editoriin voidaan avata skriptejä File Open-kohdasta. Skriptit ajetaan Execute-painikkeella. SQL-editorilla tehdyt SQL-lauseet voidaan tallentaa uudelleen käytettäviksi skripteiksi. Datan vienti Export-toiminnolla voidaan ottaa haluttu data ja viedä se HTML-, XML-, CSV-, tai Excel-muotoiseksi. SQL:n tulostus SQL-editorissa oleva teksti voidaan tulostaa tulostimella. XML tiedot validointi, XML scheemat XML-tieto voidaan käsitellä, validoida ja määritellä scheema tietokannalle, nämä ominaisuudet ovat tosin tarjolla vasta DB2 9- tietokannoille.

18 18 4 ALTOVAN MUUT TUOTTEET 4.1 Altova XMLSpy Altova XMLSpy on XML-editori ja kehitysympäristö. Altova XMLSpy 2008 is the industry-standard XML editor and development environment for modeling, editing, transforming, and debugging XML-related technologies. It offers the world s leading XML editor, the original graphical schema designer, a code generator, file converters, debuggers, profilers, full database integration, support for XSLT, XPath, XQuery, WSDL, SOAP, and Office Open XML documents, plus Visual Studio.NET and Eclipse plug-ins, and more.

19 Altova MapForce AltovaMapForce on graafinen työkalu datan käsittelyyn esimerkiksi XML:n ja tietokantojen välillä. Altova MapForce 2008 is the premier graphical data mapping, conversion, and integration tool. The data mapping tool maps between any combination of XML, database, flat file, EDI, and/or Web service, then transforms data instantly or autogenerates a royalty-free data integration application for execution of recurrent conversions.

20 Altova StyleVision Altova StyleVision on visuaalinen suunnittelutyökalu XML:n ja tietokantojen sisällön siirtämiseksi esimerkiksi HTML-sivulle tai PDF-raportiksi. Altova StyleVision 2008 is the ultimate visual stylesheet designer for transforming XML and database content into eye-catching HTML pages, Word/RTF documents, PDF reports, and intuitive Authentic electronic forms. StyleVision is standards based and supports XSLT 1.0/2.0, XSL:FO, CSS, JavaScript, and all major databases. It is optimized for single-source publishing and allows multiple output styles from a single stylesheet design.

21 Altova Umodel Altova Umodel on UML-työkalu. jossa on reverse engineering-toiminto. Altova UModel 2008 is the starting point for successful software development. Visually design application models in UML and generate Java, C#, or Visual Basic.NET code and project documentation. Or, reverse engineer existing programs into UML 2 diagrams, then fine tune your designs and complete the round trip by regenerating code. UModel is the UML tool that makes visual software design practical for any project. It is the simple, cost-effective way to draw on UML.

22 Altova DiffDog Altova DiffDogia voidaan käyttää esim. tekstitiedostojen tai XML-koodin vertailuun. Altova DiffDog 2008 is the developer s dedicated differencing utility. This powerful, easy-to-use diff merge tool lets you quickly compare and merge text or source code files and synchronize directories via its straightforward visual interface. Uniquely, it also provides advanced XML-aware differencing and editing capabilities.

23 Altova SchemaAgent Altova SchemaAgent on graafinen työkalu, jota käytetään eri XML-tiedostojen välisten yhteyksien luontiin, analysointiin ja hallintaan. Altova SchemaAgent 2008 is the visionary tool for analyzing and managing relationships among XML Schemas, XML instance documents, XSLT files,and WSDL files, as well as viewing files used in Altova MapForce data mapping projects across a project, an intranet, or even an enterprise. It allows you to visualize and manage XML file relationships easily via its graphical design view, and create new relationships using drag-and-drop functionality to automatically configure imports, includes, and/or redefines (IIRs).

24 Altova SemanticWorks Altova SemanticWorks on graafinen työkalu, jossa mm. RDF-ja OWL-editorit. Altova SemanticWorks 2008 is the ground-breaking visual RDF and OWL editor for the Semantic Web. Graphically design RDF instance documents, RDFS vocabularies, and OWL ontologies, then output them in either RDF/XML or N-Triples formats. SemanticWorks makes the job easy with tabs for instances, properties, classes, etc., context-sensitive entry helpers, automatic format checking, and more.

25 Altova Authentic Altova Authentic on ilmainen XML- ja tietokannan sisällön editointityökalu. Altova Authentic 2008 is a FREE XML and database content editor that allows business users to view and edit data without being exposed to the underlying technology. It is ideal for use as the front end of custom XML and database-centric applications. 4.9 Altova MissionKit Altova MissionKitejä on kaksi erilaista; UML-arkkitehtuuria ja tietokanta kyselyjä tarvitseville suunnattu Software Architects sekä XML-työkaluja tarvitseville suunnattu XML Developers. The Altova MissionKit 2008 is the secret to savings on top software development tools. Get up to eight Altova products for less than the price of two! * All MissionKits include XMLSpy, MapForce, and StyleVision at substantial savings, plus options are available that add up to five additional Altova application development and data management tools effectively free of charge.

26 26 LÄHTEET Altova DatabaseSpy ohjelmassa oleva tutoriaali. Viitattu

CardExchange 6 -ohje

CardExchange 6 -ohje CardExchange 6 -ohje *Tämä ohje on tehty CardExchange versiolle 6.1.0.8. Suosittelemme ohjelman päivittämistä tuoreimpaan versioon. Sisällysluettelo 1. Asennus 1.1 Asennuksen kulku 1.2 Data- ja lisenssihakemiston

Lisätiedot

CardExchange 7 Käyttöohje

CardExchange 7 Käyttöohje CardExchange 7 Käyttöohje *Tämä ohje on tehty CardExchange versiolle 7. Vanhemmalle versiolle on ladattavissa oma ohjeensa. Suosittelemme ohjelman päivittämistä tuoreimpaan versioon. Sisällysluettelo

Lisätiedot

1. Alkusanat... 3. Mikä on QlikView?... 3 QlikView-ohjelman eri versiot... 3 Pengon Oy... 4. 2. Miten QlikView toimii?... 5

1. Alkusanat... 3. Mikä on QlikView?... 3 QlikView-ohjelman eri versiot... 3 Pengon Oy... 4. 2. Miten QlikView toimii?... 5 QlikView Pikaopas 1 Sisältö 1. Alkusanat... 3 Mikä on QlikView?... 3 QlikView-ohjelman eri versiot... 3 Pengon Oy... 4 2. Miten QlikView toimii?... 5 QlikView käyttäjän näkökulmasta... 5 3. Tutustuminen

Lisätiedot

PHPMyAdmin. MySQL-tietokannan hallintatyökalu. Antti Järvinen Ville Pietarinen

PHPMyAdmin. MySQL-tietokannan hallintatyökalu. Antti Järvinen Ville Pietarinen PHPMyAdmin MySQL-tietokannan hallintatyökalu Antti Järvinen Ville Pietarinen IIO30100 Tietokantojen hallinta Selvitysraportti Kevät 2007 1 Johdanto...Error! Bookmark not defined. 2 Perustietoa... 3 3 PHPMyAdmin

Lisätiedot

Microsoft SQL Server 2012 Business Intelligence ja sen tuomat uudistukset

Microsoft SQL Server 2012 Business Intelligence ja sen tuomat uudistukset Lauri Luoma Microsoft SQL Server 2012 Business Intelligence ja sen tuomat uudistukset Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri (AMK) Tietoverkot Insinöörityö 16.12.2013 Tiivistelmä Tekijä(t) Otsikko Sivumäärä

Lisätiedot

CardExchange 8 Käyttöohje

CardExchange 8 Käyttöohje CardExchange 8 Käyttöohje *Tämä ohje on tehty CardExchange versiolle 8. Vanhemmalle versiolle on ladattavissa oma ohjeensa. Suosittelemme ohjelman päivittämistä tuoreimpaan versioon. Päivityksestä lisätietoa

Lisätiedot

Web -kyselyt Jyväskylän yliopistossa mrinterview - ohjelmalla

Web -kyselyt Jyväskylän yliopistossa mrinterview - ohjelmalla JY / Tietohallintokeskus Sivu 1/35 Web -kyselyt Jyväskylän yliopistossa mrinterview - ohjelmalla Jyväskylän yliopistolla on käytössä Web -kyselyiden tekoon suunniteltu mrinterview - ohjelma, jolla tehtyjen

Lisätiedot

POHJOIS KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma

POHJOIS KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma POHJOIS KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma Markus Törrönen SÄHKÖISEN KAUPANKÄYNTIJÄRJESTELMÄN TUTKIMINEN JA KÄYTTÖÖNOTTO SEKÄ SOVELTUVUUS OPETUSKÄYTTÖÖN Opinnäytetyö Kesäkuu 2009

Lisätiedot

JOOMLAN JA NETELLO SITESYSTEMIN VERTAILU

JOOMLAN JA NETELLO SITESYSTEMIN VERTAILU Opinnäytetyö (AMK) Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma Sähköisen liiketoiminnan järjestelmät 2015 Mika Mörsky JOOMLAN JA NETELLO SITESYSTEMIN VERTAILU OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ TURUN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Fidelix-ohjelmointiopas

Fidelix-ohjelmointiopas Fidelix-ohjelmointiopas Vili Korhonen Opinnäytetyö Marraskuu 2013 Automaatiotekniikan koulutusohjelma Teknologiayksikkö OPINNÄYTETYÖN KUVAILULEHTI Tekijä(t) Korhonen, Vili Julkaisun laji Opinnäytetyö Sivumäärä

Lisätiedot

ZCP 7.1 (build 43630) Zarafa Ryhmätyökalu. Käyttöopas

ZCP 7.1 (build 43630) Zarafa Ryhmätyökalu. Käyttöopas ZCP 7.1 (build 43630) Zarafa Ryhmätyökalu Käyttöopas Zarafa Ryhmätyökalu ZCP 7.1 (build 43630) Zarafa Ryhmätyökalu Käyttöopas Edition 2.0 Copyright 2014 Zarafa BV. The text of and illustrations in this

Lisätiedot

Project proposals for TIE-PROJ course 2014

Project proposals for TIE-PROJ course 2014 1 (39) Matti Vuori, 3.9.2014 Project proposals for TIE-PROJ course 2014 This document contains the project proposals from potential customers, for the student groups to select from. New projects will be

Lisätiedot

JOOMLA! -WWW-SIVUJEN SISÄLLÖNHALLINTA- JÄRJESTELMÄ

JOOMLA! -WWW-SIVUJEN SISÄLLÖNHALLINTA- JÄRJESTELMÄ Turo Virkki JOOMLA! -WWW-SIVUJEN SISÄLLÖNHALLINTA- JÄRJESTELMÄ Opinnäytetyö Tietotekniikan koulutusohjelma Toukokuu 2007 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 24.5.2007 Tekijä(t) Turo Virkki Nimeke Koulutusohjelma

Lisätiedot

Käyttäjäystävällinen sisällönhallintajärjestelmä ja nykyaikaiset kotisivut

Käyttäjäystävällinen sisällönhallintajärjestelmä ja nykyaikaiset kotisivut Sami Assasi Käyttäjäystävällinen sisällönhallintajärjestelmä ja nykyaikaiset kotisivut Case: Vaasa Wolves Rugby Club Tietojenkäsittely 2014 VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU Tietojenkäsittely TIIVISTELMÄ Tekijä

Lisätiedot

KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma. Tomi Köngäs OUNASPALVELUT OY:N IT-PALVELUIDEN KARTOITUS JA TOTEUTUS

KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma. Tomi Köngäs OUNASPALVELUT OY:N IT-PALVELUIDEN KARTOITUS JA TOTEUTUS KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma Tomi Köngäs OUNASPALVELUT OY:N IT-PALVELUIDEN KARTOITUS JA TOTEUTUS Opinnäytetyö Toukokuu 2013 OPINNÄYTETYÖ Huhtikuu 2013 Tietotekniikan koulutusohjelma

Lisätiedot

Opas SAS Enterprise Guiden käyttäjälle

Opas SAS Enterprise Guiden käyttäjälle 5 Opas SAS Enterprise Guiden käyttäjälle EG versio 4.2 Timo Hurme 5 Opas SAS Enterprise Guiden käyttäjälle EG versio 4.2 Timo Hurme ISBN: painettu: 978-952-487-275-1, verkkojulkaisu: 978-952-487-276-8

Lisätiedot

TW-525 WLAN 802.11n. Ethernet Access Point. User Manual

TW-525 WLAN 802.11n. Ethernet Access Point. User Manual TW-525 WLAN 802.11n Ethernet Access Point User Manual Last revised on Jan 2011 Safety Warnings 1. Do not use the adapter in high humidity or high temperature environment. 2. Do not open or repair the case

Lisätiedot

Joni Lehto VERKKOKAUPAN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS

Joni Lehto VERKKOKAUPAN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS Joni Lehto VERKKOKAUPAN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma 2015 VERKKOKAUPAN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS Lehto, Joni Satakunnan ammattikorkeakoulu Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma

Lisätiedot

Mobiilisovelluksen kehittämisen vaihtoehdot

Mobiilisovelluksen kehittämisen vaihtoehdot Antti Ojanen Mobiilisovelluksen kehittämisen vaihtoehdot Opinnäytetyö Tietojenkäsittelyn ko Toukokuu 2013 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 30.5.2013 Tekijä(t) Antti Ojanen Koulutusohjelma ja suuntautuminen

Lisätiedot

OmegaT CATaloittelijoille

OmegaT CATaloittelijoille OmegaT CATaloittelijoille kirjoittaneet Susan Welsh & Marc Prior Suomentanut Taija Salo 1 Tekijänoikeus Tekijänoikeus 2009 Susan Welsh ja Marc Prior Tätä dokumenttia saa kopioida, levittää ja/tai muokata

Lisätiedot

Imagetalk Assistant. Käsikirja. Käsikirja Imagetalk Assistant Sivu 1

Imagetalk Assistant. Käsikirja. Käsikirja Imagetalk Assistant Sivu 1 Imagetalk Assistant Käsikirja Käsikirja Imagetalk Assistant Sivu 1 Imagetalk Assistant -käsikirja Sisällysluettelo Imagetalk Assistant...5 Mikä on Imagetalk Assistant... 5 Miten lisäät Imagetalk-käyttäjän...

Lisätiedot

TIETOKANTOJEN HALLINTA IIO30200

TIETOKANTOJEN HALLINTA IIO30200 TIETOKANTOJEN HALLINTA IIO30200 SQL SERVER 2005 SELVITYSRAPORTTI: ARKKITEHTUURI JA SERVICE PACK 2 UUDET OMINAISUUDET CREATIVE COMMONS -LISENSOITU Holm Timo c5253[at]jamk.fi Kilpeläinen Mika c9780[at]jamk.fi

Lisätiedot

Verkkokaupan toteutus avoimen lähdekoodin järjestelmällä

Verkkokaupan toteutus avoimen lähdekoodin järjestelmällä Saimaan ammattikorkeakoulu Tekniikka Lappeenranta Tietotekniikan koulutusohjelma Viestintätekniikan suuntautumisvaihtoehto Mikko Särkkä Verkkokaupan toteutus avoimen lähdekoodin järjestelmällä Opinnäytetyö

Lisätiedot

Esa Paajanen DYNAAMISET WEB-SIVUT. Opinnäytetyö Tietotekniikan koulutusohjelma

Esa Paajanen DYNAAMISET WEB-SIVUT. Opinnäytetyö Tietotekniikan koulutusohjelma Esa Paajanen DYNAAMISET WEB-SIVUT Opinnäytetyö Tietotekniikan koulutusohjelma Toukokuu 2010 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä Tekijä(t) Esa Paajanen Nimeke Dynaamiset web-sivut Tiivistelmä Koulutusohjelma

Lisätiedot

PDF-XChange 4 Pro PDF-XChange Viewer. MMPRO Oy

PDF-XChange 4 Pro PDF-XChange Viewer. MMPRO Oy PDF-XChange 4 Pro PDF-XChange Viewer Kirjoitus ja taitto: Bittikatti/Raili Huttunen 2008 MMPRO Oy Harry Palmén Tilkantori 3 B 18 00300 HELSINKI p. 040-510 1760 harry.palmen@welho.com www.mmpro.fi Tämän

Lisätiedot

TeleWell TW-EA210 ADSL-modeemi & Kytkin & Palomuuri & VoIP Ohjekirja

TeleWell TW-EA210 ADSL-modeemi & Kytkin & Palomuuri & VoIP Ohjekirja TeleWell TW-EA210 ADSL-modeemi & Kytkin & Palomuuri & VoIP Ohjekirja English user s Manual from page 61 CE Elisa ADSL Premium...28 IP-osoitteet...27 ISP...22 Kuinka muutan laitteen asetuksia...23 Laitteen

Lisätiedot

Johtava ohjelmisto maailmassa tarra-, viivakoodi-, RFID- ja korttitulostukseen

Johtava ohjelmisto maailmassa tarra-, viivakoodi-, RFID- ja korttitulostukseen Johtava ohjelmisto maailmassa tarra-, viivakoodi-, RFID- ja korttitulostukseen BarTender Application Suiten käyttöönotto Yleiskatsaus, asennus ja peruskäyttö (suomenkielinen versio) Ver. 13.06. 20.1541

Lisätiedot

Kielenkääntäjän sanastotyökalu. Markus Becks

Kielenkääntäjän sanastotyökalu. Markus Becks Kielenkääntäjän sanastotyökalu Markus Becks Opinnäytetyö Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma 2013 Tiivistelmä 31.12.2013 Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma Tekijä tai tekijät Markus Becks Raportin nimi

Lisätiedot

FirstOffice Johdanto ja asennus

FirstOffice Johdanto ja asennus Johdanto ja asennus Kappale 1: Johdanto ja asennus FirstOffice on integroitu taloushallinto-ohjelma pienyrityksille Windows, Macintosh ja Linux käyttöympäristöihin. Se sisältää laskutuksen, osto- ja myyntireskontran,

Lisätiedot

TIETOKONEASENTAJAN AMMATTITUTKINTO. FIRMA.com TIETOVERKON ASENTAMINEN / ASETUKSET

TIETOKONEASENTAJAN AMMATTITUTKINTO. FIRMA.com TIETOVERKON ASENTAMINEN / ASETUKSET TIETOKONEASENTAJAN AMMATTITUTKINTO LÄHIVERKKOJEN TYÖASEMA- JA PALVELINJÄRJESTELMÄT, ENNAKKOTEHTÄVÄ TIETOAT-0506-1 FIRMA.com TIETOVERKON ASENTAMINEN / ASETUKSET Tomi Stolpe Paimion AKK, TVAT-139 25.3.2007

Lisätiedot