TIETOKANNAN HALLINTA (IIO30200)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TIETOKANNAN HALLINTA (IIO30200)"

Transkriptio

1 TIETOKANNAN HALLINTA (IIO30200) Niina Tuomi-Heinonen Selvitysraportti / Altova DatabaseSpy2008 Huhtikuu 2008

2 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO ALTOVA YRITYKSENÄ ALTOVA DATABASESPY Asennuspaketin lataaminen Asennus Quick connect Tietokannan luominen Toiminnot ALTOVAN MUUT TUOTTEET Altova XMLSpy Altova MapForce Altova StyleVision Altova Umodel Altova DiffDog Altova SchemaAgent Altova SemanticWorks Altova Authentic Altova MissionKit... 25

3 3 1 JOHDANTO Tämä raportti keskittyy Altova DatabaseSpy2008-ohjelmaan. Raportissa käydään läpi asennusohjeet sekä esitellään ohjelmassa olevat toiminnot. Lisäksi esitellään lyhyesti muut Altovan tuotteet. 2 ALTOVA YRITYKSENÄ Altova on innovatiivinen ja asiakaslähtöinen yritys, joka on luonut lukuisia eri työkaluja liittyen XML:ään, dokumenttien hallintaan, datan hallintaan ja integrointiin, liiketoiminnan prosessien automatisointiin, UML:ään sekä Web Serviceen. Altovan linjana työkaluille on ollut helppokäyttöisyys ja tehokkuus, sekä se, että niitä pystytään käyttämään laaja-alaisesti liike-elämän eri osaalueilla erilaisiin tarpeisiin. Yritys on perustettu vuonna 1992 ja sen pääkonttorit sijaitsevat Yhdysvalloissa ja Itävallassa. Altovalla on yli 3 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää ja yli eri suuruista yritysasiakasta ympäri maailmaa. Websivut ovat osoitteessa

4 4 3 ALTOVA DATABASESPY Altova DatabaseSpy on työkalu, jota voidaan käyttää tietokantojen suunnitteluun, editointiin ja hallintaan. Altova DatabaseSpy 2008 is the unique multi-database query and design database tool. It connects to all major databases, easing SQL editing and database structure design, for a fraction of the cost of single-database solutions. DatabaseSpy 2008 boasts an elegant user interface that simplifies querying, visualizing, managing, designing, and constructing relational databases. Features like table browsing, data editing, SQL auto-completion (SQL IntelliSense), visual table design, multiple export formats, and more, all save time and ensure accuracy. DatabaseSpy 2008 is the one database tool to finally liberate data management. 3.1 Asennuspaketin lataaminen Asennuspaketti löytyi osoitteesta: Ladattavan paketin koko oli 14,1 Mt ja sen lataamisessa kesti noin 5 minuuttia. Latauksen alkamisen jälkeen tuli selkeät ohjeet kuinka toimitaan asennusvaiheessa, jolloin on päätettävä, että otetaanko käyttöön kokeiluversio vai ostetaanko ohjelma. 3.2 Asennus Asennus oli varsin helppo ja nopea.

5 5 2. Asennuspakettia klikattaessa avautuu ikkuna, jossa kerrotaan asennuksen etenemisestä: 1. Tämän jälkeen toivotettiin tervetulleeksi asennus wizardiin: 4. Pyydettiin hyväksymään sopimusehdot: 3. Seuraavana valitaan se, että asetetaanko Altova DatabaseSpy oletuseditoriksi SQLtyyppisille tiedostoille:

6 6 6. Asennuksen tyyppi, Complete / Custom: 5. Custom-setup: 7. Complete Setup: 8. Asennus oli valmis noin 10 sekuntin kuluttua.

7 7 Työpöydälle ilmestyi ohjelmakuvake, jota klikkaamalla asennus jatkui järjestelmän aktivoinnilla. Tarjolla oli kaksi eri vaihtoehtoa, joko 30-päivän ilmainen kokeiluversio tai maksullinen versio. Tässä tapauksessa valittiin kokeiluversio. Seuraavana kysyttiin käyttäjätiedot. Sähköpostiosoitetta tarvitaan siihen, että sinne lähetetään lisenssikoodi.

8 8 Kun klikataan Request Now!-painiketta, ilmestyy alle tekstikenttä, johon syötetään sähköpostiin lähetetty koodi. Kun koodi on syötetty, on ohjelma aktivoitu ja valmis käyttöön.

9 9 3.3 Quick connect Kun ohjelma käynnistetään, ilmestyy ensimmäisenä Quick Connect. Connection Wizard Tässä voidaan määritellä se mitä tietokantaa ollaan tekemässä / tarkastelemassa / muokkaamassa. Vaihtoehtoina löytyy Microsoft Access, Microsoft SQL Server, Oracle, MySQL, IMB DB2 ja Sybase.

10 10 ADO Connections Tällä voidaan määritellä tietolähde, yhteys ja lisäasetukset.

11 11 ODBC Connections Täällä määritellään ODBC yhteydet. DatabaseSpy Projects Täällä valitaan aiempi projekti, jonka parissa halutaan alkaa työskentelemään.

12 Tietokannan luominen Ensimmäinen vaihe on käydä luomassa tyhjä tietokanta siihen tietokantaohjelmistoon, jota aiotaan käyttää ja tallentaa se haluttuun paikkaan. Tätä raporttia varten luotiin Microsoft Access- tietokanta. Kun ohjelma avataan ensimmäistä kertaa, luodaan uusi projekti ja näkymä on seuraavanlainen: Vasemmalla näkyvät Projekti-ikkuna (elementtien järjestely projektissa; yhteydet, SQL tiedostot, tietokannan designtiedostot) tai Online Browser (tietoja tietokannasta, taulut, attribuutit, avaimet jne.) sekä Properties- (tarkempia tietoja valittuna olevasta kohteesta) tai Overview-ikkunat (toimii navigaattorina isommissa tietokannoissa, valittu alue näytetään Designnäkymässä).

13 13 Oikealla ylhäällä on alussa tyhjä tila, koska tiedostoja ei ole vielä tässä vaiheessa avattu. Tähän kohtaan tulee myöhemmin joko SQL- (käytetään SQL-käskyjen näyttäminen, editointi ja ajaminen) tai Desing-editori (graafinen tietokannan objektien suunnittelu). Oikealla alhaalla näkyy Output- (lataustiedot ja virheilmoitukset) sekä Database Structure Change Scriptikkunat (tallentaa kaikki muutokset, joita tehdään tietokannan rakenteeseen). Window-valikosta löytyy erilaisia näkymiä, joihin näkymän voi halutessaan vaihtaa. Kohdassa File-Quick Connection käydään luomassa seuraavana yhteys aiemmin luotuun tyhjään tietokantaan, eli valitaan ensin minkätyyppinen tietokanta on (MS Access) ja sen jälkeen etsitään aiemmin luotu tietokanta ja nimetään yhteys. Yhteys ilmestyy näkymään Projekti-ikkunaan. Taulujen luomiseksi on avattava Design-näkymä ja se tapahtuu painamalla ylälaidasta Design Editor-painiketta tai valitsemalla File - New Design Editor.

14 14 Tämän jälkeen painetaan Design-näkymässä New Table-painiketta tai näkymän päällä hiiren oikealla ja avautuvasta valikosta Create New Table. Tauluun on helppo kirjoittaa tiedot ja uusia sarakkeita saa lisää hiiren oikealla klikkaamalla ja valitsemalla seiltä Add New Column. Sarakkeen tarkemmat määritykset voidaan tehdä klikkaamalla sarakkeen perässä olevaa pientä nuolta, jolloin viereen avautuu ikkuna tarkempia määrityksiä varten. Alhaalla näkyvät SQL-lauseet. Mikäli tietokantasuunnitelma tai tehdyt muutokset / lisäykset halutaan siirtää tallentaa itse tietokantaan saakka, on muistettava painaa Excute Change Script-nuolta.

15 15 Perusavaimet ja viiteavaimet määritellään kohdassa Key. Kun viiteavain määritellään, yhdistetään taulut automaattisesti nuolella toisiinsa. Lisäksi voidaan määritellä tarkistuksia kohtaan Check Constraints sekä indeksit kohdassa Indexes.

16 16 Design-näkymässä tehdyt taulujen luonnit ja määritykset siirtyivät suoraan aiemmin luotuun Access-kantaan. 3.5 Toiminnot Datan käsittely Tietokannassa oleva data saadaan näkyviin Online Browserissa toiminnolla Retrieve data, joka saadaan näkyviin, kun klikataan halutun kohdan päällä hiiren oikeaa ja valitaan ko. käsky avautuvasta valikosta. Voidaan valita kahdesta vaihtoehdosta, näytetäänkö kaikki rivit tai itse määritelty rivien lukumäärä. Data näytetään Result-ikkunassa ja näytettyä dataa voidaan aakkostaa tai tiettyjä kohtia voidaan etsiä Find-toiminnolla.

17 17 Samasta hiiren oikealla avautuvasta valikosta voidaan valita myös kohta Edit Data, mikäli halutaan muokata olemassa olevaa dataa. Dataa voidaan muokata myös SQL-editorilla. Myös XML-dataa voidaan käsitellä klikkaamalla ko. sarakkeessa olevaa Browse-painiketta ja sen jälkeen valitsemalla tiedon lataus tiedostosta tai tallennus tiedostoon. Kun halutaan tallentaa tietokantaan XML:ään tehdyt muutokset, on painettava Result-ikkunassa Commitpainiketta. Dataa voidaan lisätä Result-ikkunasta, Online Browserissa SQL-lauseilla tai se voidaan tuoda CSV-muodossa. Poisto tapahtuu Online Browserissa tai Result-ikkunassa. Skriptit SQL-editoriin voidaan avata skriptejä File Open-kohdasta. Skriptit ajetaan Execute-painikkeella. SQL-editorilla tehdyt SQL-lauseet voidaan tallentaa uudelleen käytettäviksi skripteiksi. Datan vienti Export-toiminnolla voidaan ottaa haluttu data ja viedä se HTML-, XML-, CSV-, tai Excel-muotoiseksi. SQL:n tulostus SQL-editorissa oleva teksti voidaan tulostaa tulostimella. XML tiedot validointi, XML scheemat XML-tieto voidaan käsitellä, validoida ja määritellä scheema tietokannalle, nämä ominaisuudet ovat tosin tarjolla vasta DB2 9- tietokannoille.

18 18 4 ALTOVAN MUUT TUOTTEET 4.1 Altova XMLSpy Altova XMLSpy on XML-editori ja kehitysympäristö. Altova XMLSpy 2008 is the industry-standard XML editor and development environment for modeling, editing, transforming, and debugging XML-related technologies. It offers the world s leading XML editor, the original graphical schema designer, a code generator, file converters, debuggers, profilers, full database integration, support for XSLT, XPath, XQuery, WSDL, SOAP, and Office Open XML documents, plus Visual Studio.NET and Eclipse plug-ins, and more.

19 Altova MapForce AltovaMapForce on graafinen työkalu datan käsittelyyn esimerkiksi XML:n ja tietokantojen välillä. Altova MapForce 2008 is the premier graphical data mapping, conversion, and integration tool. The data mapping tool maps between any combination of XML, database, flat file, EDI, and/or Web service, then transforms data instantly or autogenerates a royalty-free data integration application for execution of recurrent conversions.

20 Altova StyleVision Altova StyleVision on visuaalinen suunnittelutyökalu XML:n ja tietokantojen sisällön siirtämiseksi esimerkiksi HTML-sivulle tai PDF-raportiksi. Altova StyleVision 2008 is the ultimate visual stylesheet designer for transforming XML and database content into eye-catching HTML pages, Word/RTF documents, PDF reports, and intuitive Authentic electronic forms. StyleVision is standards based and supports XSLT 1.0/2.0, XSL:FO, CSS, JavaScript, and all major databases. It is optimized for single-source publishing and allows multiple output styles from a single stylesheet design.

21 Altova Umodel Altova Umodel on UML-työkalu. jossa on reverse engineering-toiminto. Altova UModel 2008 is the starting point for successful software development. Visually design application models in UML and generate Java, C#, or Visual Basic.NET code and project documentation. Or, reverse engineer existing programs into UML 2 diagrams, then fine tune your designs and complete the round trip by regenerating code. UModel is the UML tool that makes visual software design practical for any project. It is the simple, cost-effective way to draw on UML.

22 Altova DiffDog Altova DiffDogia voidaan käyttää esim. tekstitiedostojen tai XML-koodin vertailuun. Altova DiffDog 2008 is the developer s dedicated differencing utility. This powerful, easy-to-use diff merge tool lets you quickly compare and merge text or source code files and synchronize directories via its straightforward visual interface. Uniquely, it also provides advanced XML-aware differencing and editing capabilities.

23 Altova SchemaAgent Altova SchemaAgent on graafinen työkalu, jota käytetään eri XML-tiedostojen välisten yhteyksien luontiin, analysointiin ja hallintaan. Altova SchemaAgent 2008 is the visionary tool for analyzing and managing relationships among XML Schemas, XML instance documents, XSLT files,and WSDL files, as well as viewing files used in Altova MapForce data mapping projects across a project, an intranet, or even an enterprise. It allows you to visualize and manage XML file relationships easily via its graphical design view, and create new relationships using drag-and-drop functionality to automatically configure imports, includes, and/or redefines (IIRs).

24 Altova SemanticWorks Altova SemanticWorks on graafinen työkalu, jossa mm. RDF-ja OWL-editorit. Altova SemanticWorks 2008 is the ground-breaking visual RDF and OWL editor for the Semantic Web. Graphically design RDF instance documents, RDFS vocabularies, and OWL ontologies, then output them in either RDF/XML or N-Triples formats. SemanticWorks makes the job easy with tabs for instances, properties, classes, etc., context-sensitive entry helpers, automatic format checking, and more.

25 Altova Authentic Altova Authentic on ilmainen XML- ja tietokannan sisällön editointityökalu. Altova Authentic 2008 is a FREE XML and database content editor that allows business users to view and edit data without being exposed to the underlying technology. It is ideal for use as the front end of custom XML and database-centric applications. 4.9 Altova MissionKit Altova MissionKitejä on kaksi erilaista; UML-arkkitehtuuria ja tietokanta kyselyjä tarvitseville suunnattu Software Architects sekä XML-työkaluja tarvitseville suunnattu XML Developers. The Altova MissionKit 2008 is the secret to savings on top software development tools. Get up to eight Altova products for less than the price of two! * All MissionKits include XMLSpy, MapForce, and StyleVision at substantial savings, plus options are available that add up to five additional Altova application development and data management tools effectively free of charge.

26 26 LÄHTEET Altova DatabaseSpy ohjelmassa oleva tutoriaali. Viitattu

Maiju Mykkänen (D6297@jamk.fi) Susanna Sällinen (E0941@jamk.fi)

Maiju Mykkänen (D6297@jamk.fi) Susanna Sällinen (E0941@jamk.fi) Maiju Mykkänen (D6297@jamk.fi) Susanna Sällinen (E0941@jamk.fi) Tietokannan hallinta-opintojakson selvitysraportti Huhtikuu 2010 Mediatekniikka ICT/Teknologia Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative

Lisätiedot

POP-UP -IKKUNOIDEN SALLIMINEN

POP-UP -IKKUNOIDEN SALLIMINEN Sivu 1(5) Windows XP SP2 www.procountor.com Windows XP:n Service Pack 2:n (SP2) mukana tulee Internet Explorer 6:een mukaan pop-up ikkunoiden esto toiminto. ProCountor -Taloushallinto-ohjelmistossa voidaan

Lisätiedot

Internet Explorer 7 & 8 pop-up asetukset

Internet Explorer 7 & 8 pop-up asetukset Sivu 1(8) Internet Explorer 7 & 8 pop-up asetukset www.procountor.com Internet Explorer 7 ja 8 sisältää pop-up ikkunoiden esto toiminnon. ProCountor -Taloushallintoohjelmistossa voidaan raportit tulostaa

Lisätiedot

Pikaohje formaatin valmistamiseen

Pikaohje formaatin valmistamiseen Pikaohje formaatin valmistamiseen Esko Otava Oy ver.1.0 Pääikkunasta (tulostusikkunasta) valitaan Cards-Show cards manager Paina Add 2 Paina New Kortinsuunnitteluikkuna on jaettu kolmeen osaan: Vasemmalla

Lisätiedot

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa 1(6) Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa Ohjeita laatiessa on käytetty ArcGIS:n versiota 10.1. Koordinaattijärjestelmä ArcGIS käyttää oletuskoordinaattijärjestelmänä

Lisätiedot

Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä:

Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä: Linux-harjoitus 6 Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä: http://www.mysql.com/, MySQL-tietokantaohjelman kotisivu. http://www.mysql.com/doc/en/index.html,

Lisätiedot

6 XML-työkalut 1. 6 XML-työkalut

6 XML-työkalut 1. 6 XML-työkalut 6 XML-työkalut 1 6 XML-työkalut XML:n periaatteiden tutustumisen jälkeen on helpompi tutustua XML-dokumenttien käsittelyyn ja katseluun suunniteltuja työkaiuja. XML:n yleistymisen pahin pullonkaula on

Lisätiedot

MySQL Maestro. Aleksi Korpela IST4SO Markus Lamminaho IST4SO

MySQL Maestro. Aleksi Korpela IST4SO Markus Lamminaho IST4SO MySQL Maestro Aleksi Korpela IST4SO Markus Lamminaho IST4SO 1. MAESTRON ASENTAMINEN... 2 2. MYSQL MAESTRON KÄYNNISTÄMINEN JA TESTIKANNAN LUOMINEN... 6 2.1 Taulujen luominen kantaan... 10 2.2 Käyttäjän

Lisätiedot

Kari Aalto Saariston IT

Kari Aalto Saariston IT Saariston IT perustettu helmikuussa 2005 pitkä kokemus koulutuspalveluiden toimittamisesta Suomessa, Euroopassa ja Lähi-Idässä Arvot keskinäinen luottamus ja aito kumppanuus pitkäjänteinen yhteistoiminta,

Lisätiedot

Kieliversiointityökalu Java-ohjelmistoon. Ohje

Kieliversiointityökalu Java-ohjelmistoon. Ohje Kieliversiointityökalu Java-ohjelmistoon Ohje 2/6 SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ OHJELMASTA... 3 2 PÄÄ-IKKUNA...4 3 YLÄVALIKKO... 4 3.1 TIEDOSTO... 4 3.2 TOIMINTO... 4 3.3 ASETUKSET... 5 3.4 OHJE... 5 4 VÄLILEHDET...5

Lisätiedot

SQL Server 2008 asennus

SQL Server 2008 asennus SQL Server 2008 asennus 1. Yleistä... 3 2. Edellytykset... 3 3. SQL Server 2008 Express asennus... 4 4. Yhteystiedot... 6 2/6 1. YLEISTÄ Tässä ohjeessa käydään vaiheittain Microsoft SQL Server 2008 tietokantaohjelmiston

Lisätiedot

Microsoft SQL Server -tietokannan hallinta. Jouni Huotari

Microsoft SQL Server -tietokannan hallinta. Jouni Huotari Microsoft SQL Server -tietokannan hallinta Jouni Huotari 13.2.2008 Tavoite Saada käsitys SQL Serverin (v. 2005) ominaisuuksista + eri vaihtoehtojen hyvistä ja mahdollisista huonoista puolista Oppia luomaan

Lisätiedot

Written by Administrator Monday, 05 September 2011 15:14 - Last Updated Thursday, 23 February 2012 13:36

Written by Administrator Monday, 05 September 2011 15:14 - Last Updated Thursday, 23 February 2012 13:36 !!!!! Relaatiotietokannat ovat vallanneet markkinat tietokantojen osalta. Flat file on jäänyt siinä kehityksessä jalkoihin. Mutta sillä on kuitenkin tiettyjä etuja, joten ei se ole täysin kuollut. Flat

Lisätiedot

HAME PostGIS-tietokanta

HAME PostGIS-tietokanta HAME PostGIS-tietokanta Harmonisoidut maakuntakaavat e-palveluiksi (HAME) VSL 10.12.2019 HAME-hankkeelle maakuntakaavoja varten rakennettu PostGIS-serveri sijaitsee Lounaistiedon AWS (Amazon Web Service)

Lisätiedot

TIEKE Verkottaja Service Tools for electronic data interchange utilizers. Heikki Laaksamo

TIEKE Verkottaja Service Tools for electronic data interchange utilizers. Heikki Laaksamo TIEKE Verkottaja Service Tools for electronic data interchange utilizers Heikki Laaksamo TIEKE Finnish Information Society Development Centre (TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry) TIEKE is a neutral,

Lisätiedot

Lumon tuotekirjaston asennusohje. Asennus- ja rekisteröintiohje

Lumon tuotekirjaston asennusohje. Asennus- ja rekisteröintiohje Lumon tuotekirjaston asennusohje Asennus- ja rekisteröintiohje 1. Sisältö 1. Asennuspaketin lataaminen 4 2. Zip-tiedoston purkaminen ja sovelluksen asentaminen 4 3. Sovelluksen rekisteröiminen 7 4. Sisällön

Lisätiedot

Web Services tietokantaohjelmoinnin perusteet

Web Services tietokantaohjelmoinnin perusteet ASP.NET Web Services Web Services tietokantaohjelmoinnin 2 (22) Sisällys Harjoitus 1: Tietokannat ja Web Services... 3 Harjoitus 2: Windows Client... 10 Harjoitus 3: Datan päivitys TableAdapterin avulla...

Lisätiedot

AUTODESK ACCOUNT -OHJE

AUTODESK ACCOUNT -OHJE AUTODESK ACCOUNT -OHJE Tuotteiden asentaminen Avaa selaimeen sivu https://manage.autodesk.com ja kirjaudu Autodesk ID -tunnuksillasi. Jotkin kohdat ovat erinäköisiä riippuen käyttäjäroolista. Tuotteet

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä Pekka Ryhänen & Erkki Pesonen 2002 BlueJ:n käyttö Nämä ohjeet on tarkoitettu tkt-laitoksen mikroluokan koneilla tapahtuvaa käyttöä varten. Samat asiat pätevät myös muissa luokissa ja kotikäytössä, joskin

Lisätiedot

Haaga-Helia/IltaTiko ict2tcd005: Ohjelmiston suunnittelutaito 1/7 Anne Benson. Tällä opintojaksolla käytämme VS:n kolmen kokonaisuuden luomiseen:

Haaga-Helia/IltaTiko ict2tcd005: Ohjelmiston suunnittelutaito 1/7 Anne Benson. Tällä opintojaksolla käytämme VS:n kolmen kokonaisuuden luomiseen: Haaga-Helia/IltaTiko ict2tcd005: Ohjelmiston suunnittelutaito 1/7 Microsoft SQL käyttö Yleistä VisualStudiosta Tällä opintojaksolla käytämme VS:n kolmen kokonaisuuden luomiseen: - sovellushallintaan -

Lisätiedot

Selvitysraportti. MySQL serverin asennus Windows ympäristöön

Selvitysraportti. MySQL serverin asennus Windows ympäristöön Selvitysraportti MySQL serverin asennus Windows ympäristöön IIO30200 / Jouni Huotari Arto Sorsa / F3900 CREATIVE COMMONS LISENSOITU http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/1.0/fi/ 26.4.2010 1 SISÄLTÖ

Lisätiedot

Microsoft Visual Studio 2005

Microsoft Visual Studio 2005 Microsoft Visual Studio 2005 on integroitu kehitysympäristö (Integrated Development Environment) eli (IDE). Kehitysympäristöön kuuluvat seuraavat keskeiset sovelluskehitysvälineet: Ohjelmointikielet C#.NET

Lisätiedot

Visual Case 2. Miika Kasnio (C9767) 23.4.2008

Visual Case 2. Miika Kasnio (C9767) 23.4.2008 Visual Case 2 Miika Kasnio (C9767) 23.4.2008 Työn tarkasti: Jouni Huotari 24.4.2008 1 SISÄLTÖ 1. TYÖN LÄHTÖKOHDAT... 2 2. PERUSTIEDOT... 2 3. ASENTAMINEN... 2 4. OMINAISUUDET... 3 4.1. UML-kaaviot... 4

Lisätiedot

FinFamily Installation and importing data (11.1.2016) FinFamily Asennus / Installation

FinFamily Installation and importing data (11.1.2016) FinFamily Asennus / Installation FinFamily Asennus / Installation 1 Sisällys / Contents FinFamily Asennus / Installation... 1 1. Asennus ja tietojen tuonti / Installation and importing data... 4 1.1. Asenna Java / Install Java... 4 1.2.

Lisätiedot

Paikkatiedon semanttinen mallinnus, integrointi ja julkaiseminen Case Suomalainen ajallinen paikkaontologia SAPO

Paikkatiedon semanttinen mallinnus, integrointi ja julkaiseminen Case Suomalainen ajallinen paikkaontologia SAPO Paikkatiedon semanttinen mallinnus, integrointi ja julkaiseminen Case Suomalainen ajallinen paikkaontologia SAPO Tomi Kauppinen, Eero Hyvönen, Jari Väätäinen Semantic Computing Research Group (SeCo) http://www.seco.tkk.fi/

Lisätiedot

LINUX-HARJOITUS, MYSQL

LINUX-HARJOITUS, MYSQL LINUX-HARJOITUS, MYSQL Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä: http://www.mysql.com/, MySQL-tietokantaohjelman kotisivu. http://www.mysql.com/doc/en/index.html,

Lisätiedot

Lab SBS3.FARM_Hyper-V - Navigating a SharePoint site

Lab SBS3.FARM_Hyper-V - Navigating a SharePoint site Lab SBS3.FARM_Hyper-V - Navigating a SharePoint site Note! Before starting download and install a fresh version of OfficeProfessionalPlus_x64_en-us. The instructions are in the beginning of the exercise.

Lisätiedot

7. Product-line architectures

7. Product-line architectures 7. Product-line architectures 7.1 Introduction 7.2 Product-line basics 7.3 Layered style for product-lines 7.4 Variability management 7.5 Benefits and problems with product-lines 1 Short history of software

Lisätiedot

SQLite selvitysraportti. Juha Veijonen, Ari Laukkanen, Matti Eronen. Maaliskuu 2010

SQLite selvitysraportti. Juha Veijonen, Ari Laukkanen, Matti Eronen. Maaliskuu 2010 SQLite selvitysraportti Juha Veijonen, Ari Laukkanen, Matti Eronen Maaliskuu 2010 Opinnäytetyö Kuukausi Vuosi 1 SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ SQLITE:STA... 2 2. HISTORIA... 2 3. SQLITEN KÄYTTÖ... 3 3.1 SQLiten asennus

Lisätiedot

SQL Buddy JAMK Labranet Wiki

SQL Buddy JAMK Labranet Wiki Page 1 of 9 SQL Buddy JAMK Labranet Wiki Sisällysluettelo Yleistä SQL Buddy:sta kotisivu :http://sqlbuddy.com/ SQL Buddy on kevyt hallintatyökalu MySQL-tietokannalle. Järjestelmävaatimukset Serverin vaatimukset

Lisätiedot

Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen

Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen Pelissä kentän (Level) voi luoda tekstitiedostoon "piirretyn" mallin mukaisesti. Tällöin puhutaan, että tehdään ns. ruutukenttä, sillä tekstitiedostossa jokainen

Lisätiedot

FinFamily PostgreSQL installation ( ) FinFamily PostgreSQL

FinFamily PostgreSQL installation ( ) FinFamily PostgreSQL FinFamily PostgreSQL 1 Sisällys / Contents FinFamily PostgreSQL... 1 1. Asenna PostgreSQL tietokanta / Install PostgreSQL database... 3 1.1. PostgreSQL tietokannasta / About the PostgreSQL database...

Lisätiedot

Coolselector Asennusohje

Coolselector Asennusohje MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Coolselector Asennusohje Täydellinen valinta on vain muutaman klikkauksen päässä www.danfoss.fi/kylma Yleiset vaatimukset Windows XP asennus Windows 7 asennus Asennuksen poisto

Lisätiedot

Student Engeering & Design Community

Student Engeering & Design Community 1 Student Engeering & Design Community Liity jäseneksi maailmanlaajuiseen opiskelijoiden ja opettajakunnan verkostoon jakaaksesi yhteisen kiinnostuksen arkkitehtuuriin, suunnitteluun, yhdyskuntasuunitteluun,

Lisätiedot

SELVITYSRAPORTTI. Tietokantojen hallinta IIO30200. Nikita Baranov Jermu Mäkinen. Raportti Huhtikuu 2008. Informaatioteknologian instituutti

SELVITYSRAPORTTI. Tietokantojen hallinta IIO30200. Nikita Baranov Jermu Mäkinen. Raportti Huhtikuu 2008. Informaatioteknologian instituutti Tietokantojen hallinta IIO30200 Nikita Baranov Raportti Huhtikuu 2008 Informaatioteknologian instituutti Sisältö 2 1 DOKUMENTIN SISÄLTÖ...4 2 MIKÄ IHMEEN RUPIKONNA (TOAD)...4 3 MIKÄ IHMEEN QUEST SOFTWARE?...4

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

Eclipse 3.2 pikku opas versio 1.0. Esittely Uuden projektin perustaminen Sovelluksen luominen Koodin siistiminen Vinkkejä

Eclipse 3.2 pikku opas versio 1.0. Esittely Uuden projektin perustaminen Sovelluksen luominen Koodin siistiminen Vinkkejä Anne Benson/Tanja Bergius Opintojakson ict1td002 käyttöön Sivu 1 / 13 Eclipse 3.2 pikku opas versio 1.0 Ohjeen sisältö: Esittely Uuden projektin perustaminen Sovelluksen luominen Koodin siistiminen Vinkkejä

Lisätiedot

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Sisäänkirjautuminen... 1 3. Palvelussa navigointi... 2 4. Laitteet... 2 5. Sisällönhallinta... 4 6. Soittolistat... 7 7. Aikataulut...

Lisätiedot

Pedacode Pikaopas. Java-kehitysympäristön pystyttäminen

Pedacode Pikaopas. Java-kehitysympäristön pystyttäminen Pedacode Pikaopas Java-kehitysympäristön pystyttäminen Pikaoppaan sisältö Pikaoppaassa kuvataan, miten Windowstyöasemalle asennetaan Java-ohjelmoinnissa tarvittavat työkalut, minkälaisia konfigurointeja

Lisätiedot

Paavo Räisänen. WampServer palvelimen asennus ja käyttö Eclipsen kanssa, sekä ensimmäinen FTP yhteys. www.ohjelmoimaan.net

Paavo Räisänen. WampServer palvelimen asennus ja käyttö Eclipsen kanssa, sekä ensimmäinen FTP yhteys. www.ohjelmoimaan.net Paavo Räisänen WampServer palvelimen asennus ja käyttö Eclipsen kanssa, sekä ensimmäinen FTP yhteys www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa ja levittää ei kaupallisissa tarkoituksissa.

Lisätiedot

Näin saat 365 päivän ajalta Freshest Data sisältöä NavionicsWeb Store nettikaupasta

Näin saat 365 päivän ajalta Freshest Data sisältöä NavionicsWeb Store nettikaupasta Näin saat 365 päivän ajalta Freshest Data sisältöä NavionicsWeb Store nettikaupasta April 2012 Näin pääset alkuun: Tämä dokumentti kuvaa kuinka saat Navionics Freshest Data päivityksen ensimmäistä kertaa.

Lisätiedot

1. Luo tunnus Autodeskin opiskelijasivustoon oppilaitoksen antamalla sähköpostiosoitteella - www.autodesk.fi/edcommunity

1. Luo tunnus Autodeskin opiskelijasivustoon oppilaitoksen antamalla sähköpostiosoitteella - www.autodesk.fi/edcommunity 1 Autodesk Student Community Liittymällä jäseneksi Autodeskin maailmanlaajuiseen opiskelijasivustoon voit ladata ilmaisia opiskelijalisenssejä. Lisäksi voit tehdä harjoituksia omaan tahtiisi, oppia asiantuntijoilta,

Lisätiedot

Mobility Tool. Demo 21.8.2013 CIMO

Mobility Tool. Demo 21.8.2013 CIMO Mobility Tool Demo 21.8.2013 CIMO 1 Sisältö Korkeakoulukäyttäjä (Beneficiary User) Home Project details Partners Mobilities Working with CSV Import Mobilities Budget 2 Home Find your project Project menu

Lisätiedot

Ohjeet ALS Online-palvelun käyttöön PÄIVITETTY

Ohjeet ALS Online-palvelun käyttöön PÄIVITETTY Ohjeet ALS Online-palvelun käyttöön PÄIVITETTY 15.11.2017 ALS Online-palveluun kirjautuminen Henkilökohtaiset ALS Online-tunnukset saat käyttöösi täyttämällä kotisivuiltamme löytyvän lomakkeen tai ottamalla

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

GPRS-lisäpalvelu INTERNET-ASETUKSET

GPRS-lisäpalvelu INTERNET-ASETUKSET GPRS-lisäpalvelu INTERNET-ASETUKSET GPRS-lisäpalvelu Internet-asetukset 2(22) Sisällysluettelo 1 INTERNET-ASETUKSET MICROSOFT WINDOWS 95/98... 3 1.1 MODEEMIN ASENNUS... 3 1.2 APN:N ASETTAMINEN... 3 1.3

Lisätiedot

Lab A1.FARM_Hyper-V.v3

Lab A1.FARM_Hyper-V.v3 Lab A1.FARM_Hyper-V Installing SharePoint Server 2013 SharePoint Server 2013 -asennus Scenario To install and configure SharePoint 2013 on a single server (Server 2012, AD and SQL Server), you will follow

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Asennuksessa on kaksi vaihetta. Ensin asennetaan ohjelma tietokoneelle (vaiheet 1-3). Sen jälkeen asennetaan lisenssi (vaiheet 4-12). 1. Aseta Mathcad 14 CD-levy

Lisätiedot

Tässä ohjeessa käydään läpi sosiaalisen median verkkopalveluiden lisätoimintojen lisääminen verkkosivuillesi.

Tässä ohjeessa käydään läpi sosiaalisen median verkkopalveluiden lisätoimintojen lisääminen verkkosivuillesi. SOSIAALINEN MEDIA Tässä ohjeessa käydään läpi sosiaalisen median verkkopalveluiden lisätoimintojen lisääminen verkkosivuillesi. FACEBOOK Facebook mahdollistaa useiden erilaisten Social plugins -toimintojen

Lisätiedot

18 LIITTYMÄT MUIHIN JÄRJESTELMIIN

18 LIITTYMÄT MUIHIN JÄRJESTELMIIN 18 MUIHIN JÄRJESTELMIIN Prospekti DAFOon rakennettu liittymiä muiden ohjelmiston toimittajien järjestelmiin. Tässä yhteydessä ei tarkoiteta siirtotiedoston muodostamista, kuten reskontraan siirto tai lappujen

Lisätiedot

Autodesk Account -ohje

Autodesk Account -ohje Autodesk Account -ohje Tuotteiden lataaminen ja sarjanumeron löytäminen Avaa selaimeen sivu manage.autodesk.com ja kirjaudu Autodesk ID tunnuksillasi. Jotkin kohdat ovat erinäköisiä riippuen käyttäjäroolista.

Lisätiedot

Office 2013 ja SQL Server 2012 SP1 uudet BI toiminnallisuudet Marko Somppi/Invenco Oy

Office 2013 ja SQL Server 2012 SP1 uudet BI toiminnallisuudet Marko Somppi/Invenco Oy t Office 2013 ja SQL Server 2012 SP1 uudet BI toiminnallisuudet Marko Somppi/Invenco Oy Agenda 1. Office Excel 2013 2. SharePoint 2013 3. SQL Server 2012 SP1 4. SharePoint 2013 BI-arkkitehtuuri 5. Kunta-analyysi

Lisätiedot

1. Luo tunnus Autodeskin opiskelijasivustoon oppilaitoksen antamalla sähköpostiosoitteella - www.autodesk.fi/edcommunity

1. Luo tunnus Autodeskin opiskelijasivustoon oppilaitoksen antamalla sähköpostiosoitteella - www.autodesk.fi/edcommunity 1 Autodesk Student Community Liittymällä jäseneksi Autodeskin maailmanlaajuiseen opiskelijasivustoon voit ladata ilmaisia opiskelijalisenssejä. Lisäksi voit tehdä harjoituksia omaan tahtiisi, oppia asiantuntijoilta,

Lisätiedot

DXL Library ja DXL-kielen olemus. Pekka Mäkinen Pekka.Makinen@softqa.fi SoftQA Oy http/www.softqa.fi/

DXL Library ja DXL-kielen olemus. Pekka Mäkinen Pekka.Makinen@softqa.fi SoftQA Oy http/www.softqa.fi/ DXL Library ja DXL-kielen olemus Pekka Mäkinen Pekka.Makinen@softqa.fi SoftQA Oy http/www.softqa.fi/ DOORS extension Language DXL on DOORSin laajennuskieli, jolla voidaan kehittää lisätoiminnallisuutta.

Lisätiedot

Testidatan generointi

Testidatan generointi Testidatan generointi Anu Ahonen Kevät 2008 Tämä työ on tehty Creative Commons -lisenssin alla Työn tarkasti 9.4.2008 Jouni Huotari (JAMK/IT) 1 SISÄLTÖ 1 TYÖN LÄHTÖKOHDAT JA TOTEUTUS...2 2 TESTIDATAN GENEROINTI

Lisätiedot

SOA SIG SOA Tuotetoimittajan näkökulma

SOA SIG SOA Tuotetoimittajan näkökulma SOA SIG SOA Tuotetoimittajan näkökulma 12.11.2007 Kimmo Kaskikallio IT Architect Sisältö IBM SOA Palveluiden elinkaarimalli IBM Tuotteet elinkaarimallin tukena Palvelukeskeinen arkkitehtuuri (SOA) Eri

Lisätiedot

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Luottamuksellinen JAVERDEL OY CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Copyright 2 (9) SISÄLLYSLUETTELO 1 ASENNUSOHJE WINDOWS KÄYTTÖJÄRJESTELMÄLLÄ VARUSTETTUIHIN LAITTEISIIN... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2

Lisätiedot

EASY Tiedostopalvelin Käyttöopas

EASY Tiedostopalvelin Käyttöopas EASY Tiedostopalvelin Käyttöopas Windows Client www.storageit.fi - Äyritie 8 D, 01510 VANTAA Salorantie 1, 98310 KEMIJÄRVI Sisältö 1. Asennus 2. Yhdistäminen pilveen - Tiedostojen siirto - Paikallisten

Lisätiedot

Javan asennus ja ohjeita ongelmatilanteisiin

Javan asennus ja ohjeita ongelmatilanteisiin Javan asennus ja ohjeita ongelmatilanteisiin Javaa tarvitaan Fivaldin Sovellusikkunan alaisiin sovelluksiin, jotka käyttävät Oracle Forms -tekniikkaa. Visma Fivaldin osalta suosittelemme aina käyttämään

Lisätiedot

ISIS Draw (Windows versio 2.5)

ISIS Draw (Windows versio 2.5) 1 ISIS Draw (Windows versio 2.5) ISIS Draw on helppokäyttöinen kemian piirto-ohjelma, jolla voidaan muun muassa piirtää kemiallisia rakenteita, reaktioyhtälöitä ja yksinkertaisia proteiinirakenteita. Lisäksi

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

DNA Toimistoviestintä Microsoft - sähköposti

DNA Toimistoviestintä Microsoft - sähköposti DNA Toimistoviestintä Microsoft - sähköposti 30.10.2013 Luottamuksellinen MS Outlook, Standard postitilin asennus 1/6 Käynnistä Outlook 2010. Seuraava näyttö avautuu Valitse Next (Seuraava). 2 MS Outlook,

Lisätiedot

Finnfoam tuotekirjaston asennusohje. Asennus ja rekisteröintiohje

Finnfoam tuotekirjaston asennusohje. Asennus ja rekisteröintiohje Finnfoam tuotekirjaston asennusohje Asennus ja rekisteröintiohje 1. Sisältö 1. Lataa asennuspaketti 4 2. Zip-tiedoston purku ja sovelluksen asennus 4 3. Sovelluksen rekisteröinti 8 4. Sisällön lataus 10

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

Ohjelmistojen mallintamisen ja tietokantojen perusteiden yhteys

Ohjelmistojen mallintamisen ja tietokantojen perusteiden yhteys Ohjelmistojen mallintamisen ja tietokantojen perusteiden yhteys Tällä kurssilla on tutustuttu ohjelmistojen mallintamiseen oliomenetelmiä ja UML:ää käyttäen Samaan aikaan järjestetyllä kurssilla on käsitelty

Lisätiedot

Ensimmäinen ios Applikaatio

Ensimmäinen ios Applikaatio Ensimmäinen ios Applikaatio Tässä ensimmäisessä tutoriaalissa tehdään yhden näkymän (Single View) applikaation. Luodaan hieman alustavaa tuntumaa työkaluihin, teknologioihin ja menetelmiin. Kuva 1. Saavutamme

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

Miten voin selvittää säästömahdollisuuteni ja pääsen hyötymään niistä?

Miten voin selvittää säästömahdollisuuteni ja pääsen hyötymään niistä? Se edullisempi tietokanta Miten voin selvittää säästömahdollisuuteni ja pääsen hyötymään niistä? Rasmus Johansson rasmus.johansson@microsoft.com Ratkaisumyyntipäällikkö (Sovellusalusta) Microsoft Oy Miten

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

You can check above like this: Start->Control Panel->Programs->find if Microsoft Lync or Microsoft Lync Attendeed is listed

You can check above like this: Start->Control Panel->Programs->find if Microsoft Lync or Microsoft Lync Attendeed is listed Online Meeting Guest Online Meeting for Guest Participant Lync Attendee Installation Online kokous vierailevalle osallistujalle Lync Attendee Asennus www.ruukki.com Overview Before you can join to Ruukki

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Toukokuu 2014 1 (11) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Päivitysohje Toukokuu 2014 2 (11) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku...

Lisätiedot

PRINTER DRIVER PÄÄKÄYTTÄJÄN OPAS

PRINTER DRIVER PÄÄKÄYTTÄJÄN OPAS PÄÄKÄYTTÄJÄN OPAS OpusCapita pidättää oikeuden muuttaa tuotteen ominaisuuksia ja tätä tuotekuvausta. Uusimmat versiot julkaistaan osoitteessa www.opuscapita.com/terms. 1. TEHTÄVÄKUVAUS Pääkäyttäjällä on

Lisätiedot

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä Oppimateriaali 9/2005 VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE ROXIO TOAST LITE 6 2 ROXIO

Lisätiedot

Security server v6 installation requirements

Security server v6 installation requirements CSC Security server v6 installation requirements Security server version 6.4-0-201505291153 Pekka Muhonen 8/12/2015 Date Version Description 18.12.2014 0.1 Initial version 10.02.2015 0.2 Major changes

Lisätiedot

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit)

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) AUTOCAD-TULOSTUSOHJE Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) 1. MODEL VS. LAYOUT Autocadista löytyy vasemmasta alakulmasta automaattisesti

Lisätiedot

Helpottuuko sovellusten välinen integraatio XML:n avulla - kokemuksia ja ratkaisuja, teknologiajohtaja Sauli Tujunen, atbusiness Communications Oyj

Helpottuuko sovellusten välinen integraatio XML:n avulla - kokemuksia ja ratkaisuja, teknologiajohtaja Sauli Tujunen, atbusiness Communications Oyj SUOMEN KUNTALIITTO Sosiaali- ja terveysyksikkö Helpottuuko sovellusten välinen integraatio XML:n avulla - kokemuksia ja ratkaisuja, teknologiajohtaja Sauli Tujunen, atbusiness Communications Oyj ~ (operatiiviset-/tiedonjakelu-/si~llönhallinta~velluk~et)

Lisätiedot

Wordfast Classic 5.5 Asentaminen 1 (10)

Wordfast Classic 5.5 Asentaminen 1 (10) Wordfast Classic 5.5 Asentaminen 1 (10) 1) Wordfast-ohjelman lataaminen Mene osoitteeseen www.wordfast.net, napsauta kohtia products ja download: Huom! Samasta paikasta saat myös mm. käsikirjan (reference

Lisätiedot

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto QGISohjelmistossa

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto QGISohjelmistossa 1(13) Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto QGISohjelmistossa (QuantumGIS) Ohjeita laatiessa on käytetty QuantumGIS:n versiota 2.0.1. Ruudunkaappauskuvat ovat englanninkielisestä versiosta,

Lisätiedot

Kylänetti projektin sivustojen käyttöohjeita Dokumentin versio 2.10 Historia : 1.0, 1.2, 1.6 Tero Liljamo / Deserthouse, päivitetty 25.8.

Kylänetti projektin sivustojen käyttöohjeita Dokumentin versio 2.10 Historia : 1.0, 1.2, 1.6 Tero Liljamo / Deserthouse, päivitetty 25.8. Kylänetti projektin sivustojen käyttöohjeita Dokumentin versio 2.10 Historia : 1.0, 1.2, 1.6 Tero Liljamo / Deserthouse, päivitetty 25.8.2012 Hakemisto 1. Sivustot internetissä... 2 2. Yleistä... 2 3.

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

http://www.microsoft.com/expression/

http://www.microsoft.com/expression/ Verkkojulkaisuharjoitus1 TAVOITE Harjoituksen tarkoituksena on opiskella käyttämään verkkojulkaisueditoria (Microsoft Expression Web) ja käynnistämään verkkosivu internetissä. VERKKOSIVUEDITORIN KÄYTTÖOHJEITA

Lisätiedot

Power BI 29.5.2015. Tech Conference 28.-29.5.2015. Power BI. Pekka.Korhonen@sovelto.fi. #TechConfFI. Johdanto

Power BI 29.5.2015. Tech Conference 28.-29.5.2015. Power BI. Pekka.Korhonen@sovelto.fi. #TechConfFI. Johdanto Tech Conference 28.-29.5.2015 Power BI Pekka.Korhonen@sovelto.fi #TechConfFI Johdanto 2 1 Microsoft BI komponentit Azure Machine Learning Stream Analytics HDInsight DocumentDB Blob/table storage VM SQL

Lisätiedot

Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan

Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan Aram Abdulla Hassan Windows Server 2012 asentaminen ja käyttö 1 Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan Hyper-V ohjelma. Riipu minkälaista Serveria yritämme

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

zotero www.zotero.org

zotero www.zotero.org zotero www.zotero.org Viitteidenhallintajärjestelmä Zotero toimii Firefox-selaimessa. Muita ilmaisia viitteidenhallintajärjestelmiä ovat esimerkiksi EndNote ja Mendeley. Näissä ohjeissa on kuvataan Zoteron

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

EASY Tiedostopalvelin - mobiilin käyttöopas

EASY Tiedostopalvelin - mobiilin käyttöopas EASY Tiedostopalvelin - mobiilin käyttöopas ios www.storageit.fi - Äyritie 8 D, 01510 VANTAA Salorantie 1, 98310 KEMIJÄRVI Sisältö 1. Lataaminen ja asennus 2. Kansiot ja tiedostot Uusien tiedostojen luonti

Lisätiedot

DOORS Word DOORS 29.04.2004. SoftQA Pekka Mäkinen Pekka.Makinen@softqa.fi

DOORS Word DOORS 29.04.2004. SoftQA Pekka Mäkinen Pekka.Makinen@softqa.fi DOORS Word DOORS 29.04.2004 SoftQA Pekka Mäkinen Pekka.Makinen@softqa.fi Tietojen siirto DOORSista ja DOORSiin Yhteistyökumppaneilla ei välttämättä ole käytössä Telelogic DOORS -ohjelmistoa, jolloin vaatimusten

Lisätiedot

Security server v6 installation requirements

Security server v6 installation requirements CSC Security server v6 installation requirements Security server version 6.x. Version 0.2 Pekka Muhonen 2/10/2015 Date Version Description 18.12.2014 0.1 Initial version 10.02.2015 0.2 Major changes Contents

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009 Verkkosivut perinteisesti Tanja Välisalo 11.2.2009 WWW-sivujen vieminen omaan kotisivutilaan yliopiston mikroverkossa https://salasana.jyu.fi Klikkaa painiketta Activate WWW Klikkaa painiketta Activate

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

DOORSin Spreadsheet export/import

DOORSin Spreadsheet export/import DOORSin Spreadsheet export/import 17.10.2006 SoftQA Oy http/www.softqa.fi/ Pekka Mäkinen Pekka.Makinen@softqa.fi Tietojen siirto DOORSista ja DOORSiin Yhteistyökumppaneilla ei välttämättä ole käytössä

Lisätiedot

Yksittäisasennus eli perusasennus

Yksittäisasennus eli perusasennus 1 of 18 Yksittäisasennus eli perusasennus Prinetin asentaminen itsenäiseksi ohjelmaksi pitää sisällään seuraavat toimenpiteet: 1. 2. 3. Käyttöliittymän asennus Prinetin demoversion asennusohjelmalla Lisenssi-

Lisätiedot