Usein esitetyt kysymykset Korkeakoulututkinnon suorittaneille tarkoitettu harjoittelu (ns. Schuman-harjoittelu)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Usein esitetyt kysymykset Korkeakoulututkinnon suorittaneille tarkoitettu harjoittelu (ns. Schuman-harjoittelu)"

Transkriptio

1 Usein esitetyt kysymykset Korkeakoulututkinnon suorittaneille tarkoitettu harjoittelu (ns. Schuman-harjoittelu) 1. Minkätasoinen koulutus harjoitteluun vaaditaan? Sinulla on oltava hakemuksen jättöhetkellä suoritettuna tutkinto vähintään kolmen vuoden korkeakouluopinnoista (alempi korkeakoulututkinto tai vastaava). Tutkinnon suorittaminen on harjoittelun edellytys. Vaikka suorittaisit tutkinnon hakuajan päättymistä seuraavana päivänä, joudut odottamaan seuraavaa hakumenettelyä. 2. Korkeakoulun tutkinto-ohjelma on neli-/viisivuotinen, ja olen jo suorittanut kolmen vuoden opinnot. Voinko hakea harjoitteluun? Et voi. Voit hakea harjoitteluun vasta, kun olet suorittanut koko korkeakoulututkinnon. Korkeakoulun tutkinto-ohjelman on oltava vähintään kolmivuotinen, etkä voi hakea harjoittelupaikkaa ilman tutkintoa. 3. Olen saanut päätökseen vähintään kolmen vuoden opintoni, mutten ole vielä saanut tutkintotodistusta. Voinko hakea harjoitteluun? Voit. Jos sinut valitaan harjoitteluun tai otetaan varallaololuetteloon, sinun on toimitettava korkeakoulun antama virallinen todistus tutkinnon suorittamisesta. Tässä asiakirjassa on selvästi ilmoitettava tutkinnon suorittamispäivä ja suoritettu tutkinto, ja tietojen on vastattava hakulomakkeessa antamiasi tietoja. 4. Olen jo suorittanut harjoittelun / työskennellyt Euroopan unionin toimielimessä. Voinko vielä hakea harjoittelupaikkaa Euroopan parlamentissa? Jos olet suorittanut minkä tahansa yli neljä viikkoa kestävän (palkallisen tai palkattoman) harjoittelun missä tahansa EU:n toimielimessä, EU:n elimessä, EU:n toimeenpanovirastossa tai EU:n edustustossa taikka Euroopan parlamentin jäsenen tai Euroopan parlamentin poliittisen ryhmän palveluksessa, et voi enää hakea harjoittelupaikkaa Euroopan parlamentissa. Tämä pätee myös, jos olet työskennellyt yli neljän viikon ajan missä tahansa edellä mainituista paikoista. Jos tällaisen harjoittelun tai työskentelyn kesto on alle neljä viikkoa, voit vielä hakea harjoittelupaikkaa Euroopan parlamentissa. 5. Olen osallistunut elinikäisen oppimisen ohjelmaan (Erasmus, Comenius, Leonardo da Vinci tai Grundtvig). Voinko vielä hakea harjoittelupaikkaa? Voit vielä hakea harjoittelupaikkaa, paitsi jos osallistuit ohjelmaan (tai suoritit harjoittelun) jossakin EU:n toimielimessä ja sen kesto oli yli neljä viikkoa.

2 6. Mikä vaihtoehto minun pitäisi valita? Voinko hakea kaikkiin kolmeen vaihtoehtoon? Voinko tehdä erillisen hakemuksen eri vaihtoehtoihin? Yleinen harjoittelu käsittää useita eri aloja, kuten toimintapolitiikat, oikeusalan, henkilöstöhallinnon, tietotekniikan jne., ja se on avoin kaikille korkeakoulututkinnon suorittaneille. Toimittajaharjoittelu on tarkoitettu korkeakoulututkinnon suorittaneille, joilla on toimittajatausta. Jos valitset tämän vaihtoehdon, sinulla on oltava toimittajakoulutus tai journalistiliiton jäsenyys taikka ammattipätevyys ja siitä osoituksena julkaisuja. Saharov-palkintoon liittyvä harjoittelu on tarkoitettu korkeakoulututkinnon suorittaneille, joilla on erityinen kiinnostus ihmisoikeuksia kohtaan ja/tai ihmisoikeustausta. Kun olet valinnut vaihtoehtosi, voit valita yhden tai kaksi sinua kiinnostavaa aihealuetta (ks. kysymys 7). Jos valitset toimittajaharjoittelun, ensimmäinen valintasi on journalismiin liittyvä aihealue ja voit sitten valita toisen, joko journalismiin liittyvän aihealueen tai yleiseen harjoitteluun liittyvän aihealueen. Jos valitset Saharov-palkintoon liittyvän harjoittelun, voit valita ensin ihmisoikeuksiin liittyvän aihealueen ja sitten toisen, joko yleiseen harjoitteluun tai toimittajaharjoitteluun liittyvän aihealueen. Muista, että jos valitset journalismiin liittyvän aihealueen, sinua pyydetään osoittamaan asiaankuuluva ammattipätevyys tai koulutustausta, jos sinut valitaan. Kun napsautat hakulomakkeen eri vaihtoehtoja, näet, mitkä aihealueet voit valita. Voit tehdä vain yhden hakemuksen kussakin hakumenettelyssä. Jos teet samassa hakumenettelyssä useamman kuin yhden hakemuksen, kaikki hakemuksesi hylätään kyseisessä hakumenettelyssä. 7. Mitä aihealueella tarkoitetaan? Mistä tiedän, minkä aihealueen valitsen? Aihealue on sinua kiinnostava ala, jolla haluaisit suorittaa harjoittelun. Voit valita enintään kaksi aihealuetta. Valitsemiesi aihealueiden olisi liityttävä opintoihisi ja/tai työkokemukseesi. Hakemuksesi on kaikkien pääosastojen käytettävissä. 8. En ole EU:n jäsenvaltion enkä ehdokasmaan kansalainen. Voinko hakea harjoitteluun? Voit, 10 prosenttia Euroopan parlamentin harjoittelijoista voi olla muiden maiden kuin jäsenvaltioiden tai ehdokasmaiden kansalaisia. Jos sinut valitaan, sinun on varmistettava, että täytät Schengen-viisumia koskevat vaatimukset ja että viisumisi on voimassa koko harjoittelujakson ajan. Viisumiin liittyviä kuluja ei korvata. 9. Onko hakemukseen liitettävä tositteita? Tarvitseeko ne kääntää / todistaa oikeaksi? Ei. Vain jos sinut valitaan harjoitteluun tai otetaan varallaololuetteloon, sinua pyydetään lähettämään sähköpostitse skannatut jäljennökset tutkintotodistuksesta ja henkilötodistuksesta tai passista sekä todisteet toimittajakoulutuksesta tai ammattipätevyydestä (vain journalismiin

3 liittyvällä aihealueella) samoin kuin jäljennös allekirjoitetusta hakulomakkeesta. Nämä asiakirjat voivat olla millä tahansa EU:n virallisella kielellä. 10. Olen vammainen. Miten vammaisuuteni otetaan huomioon? Vammaisuuden vuoksi minun on vaikea täyttää hakulomaketta verkossa. Mitä minun pitäisi tehdä? Euroopan parlamentti soveltaa yhtäläisten mahdollisuuksien periaatetta ja kannustaa vammaisia henkilöitä hakemaan harjoittelupaikkaa. Palvelukseenotto- ja valintamenettelyjä mukautetaan sen varmistamiseksi, että vammaiset hakijat eivät joudu muita huonompaan asemaan. Euroopan parlamentissa on viime vuosina toteutettu vammaisille harjoittelijoille tarkoitettu pilottiohjelma. Pilottiohjelma on syksystä 2015 lähtien ollut osa korkeakoulututkinnon suorittaneiden harjoitteluohjelmaa. Vammaisia hakijoita, jotka tarvitsevat mitä tahansa kohtuullisiksi mukautuksiksi katsottavia toimenpiteitä, pyydetään valitsemaan kyseinen kohta hakulomakkeessa. Valituksi tulleet vammaiset hakijat voivat myös ottaa yhteyttä henkilöstön tiedotuspisteeseen (Staff Information Desk) ja parlamentin sosiaalityöntekijöihin, jos he tarvitsevat apua, joka ei liity kohtuullisiin mukautuksiin työpaikalla vaan esimerkiksi sopivan asunnon löytämiseen, kulkuvälineisiin tai muihin palveluihin työpaikan ulkopuolella. Jos sinun on vammaisuuden vuoksi vaikea täyttää sähköistä hakulomaketta, voit pyytää parlamentin harjoittelutoimistosta osoitteesta paperisen hakulomakkeen. 11. Haluan hakea harjoittelupaikkaa tietyssä kaupungissa. Pääsenkö sinne varmasti, jos minut valitaan? Yritämme ottaa toiveet huomioon, mutta useimmat harjoittelijat otetaan Brysseliin, osa Luxemburgiin ja hyvin pieni määrä Strasbourgiin ja jäsenvaltioissa sijaitseviin Euroopan parlamentin tiedotustoimistoihin. 12. Haluaisin hakea harjoittelupaikkaa jossakin jäsenvaltioissa sijaitsevista Euroopan parlamentin tiedotustoimistoista. Mikä vaihtoehto ja aihealue minun pitäisi valita? Jos haluat suorittaa harjoittelun jossakin jäsenvaltioissa sijaitsevista Euroopan parlamentin tiedotustoimistoista, valitse pätevyytesi ja kiinnostuksenkohteidesi mukaan joko yleinen harjoittelu tai toimittajaharjoittelu. Valitse sitten yksi tai kaksi sinua kiinnostavaa aihealuetta. Kun sinua pyydetään ilmoittamaan paikkakuntatoive, valitse kaupunki haluamastasi jäsenvaltiosta. 13. Voinko muuttaa sähköistä hakemustani tai korjata siinä olevia virheitä jälkeenpäin? Et voi. Kun olet jättänyt hakemuksesi, et voi enää muuttaa sitä. Tarkista hakemus huolellisesti, ennen kuin lähetät sen. Jos teet samassa hakumenettelyssä uuden hakemuksen voidaksesi muuttaa aiemmassa hakemuksessa olevia tietoja tai korjata siinä olevia virheitä, kumpikin hakemus hylätään.

4 14. Milloin saan tietää, onko minut valittu harjoitteluun? Saat noin kahdeksan viikon kuluttua hakuajan päättymisestä viestin, jonka sisältö on jokin seuraavista: sinut on valittu harjoitteluun, sinut on otettu varallaololuetteloon, tai sinua ei ole valittu harjoitteluun. Älä ota itse yhteyttä harjoittelutoimistoon. Jokaiselle harjoittelujaksolle lähetetään noin hakemusta, ja kaikkien hakemusten käsittely vie oman aikansa. 15. Ottaako vastaanottava yksikkö minuun yhteyttä, ennen kuin minut valitaan harjoitteluun tai otetaan varallaololuetteloon? Ei välttämättä. Jotkut yksiköt saattavat ottaa harjoittelijaan yhteyttä ja tiedustella epävirallisessa puhelinhaastattelussa, onko tämä kiinnostunut työskentelystä tietyssä yksikössä, tai esittää kysymyksiä harjoittelijan motivoituneisuudesta tai kielitaidosta. Tällaiset puhelut eivät ole sitovia. 16. Minulle on tarjottu harjoittelupaikkaa. Voiko harjoittelun aloitusta lykätä? Onko minulla mitään mahdollisuutta pidentää harjoittelujaksoa? Harjoittelujakson aloituspäivää ei voi muuttaa. Harjoittelujaksoa ei myöskään voi pidentää. 17. Minut on otettu varallaololuetteloon. Mitä se tarkoittaa? Tarjotaanko minulle varmasti harjoittelupaikkaa? Varallaololuetteloa käytetään vain, jos valittu ensisijainen ehdokas peruu tulonsa tai hänet hylätään. Ei ole varmaa, että sinulle tarjotaan harjoittelupaikkaa. Sinun olisi kuitenkin lähetettävä pyydetyt asiakirjat ennen viestissä ilmoitettua määräaikaa. Käytännössä noin 10 prosentille varallaololuetteloon otetuista hakijoista tarjotaan lopulta harjoittelupaikkaa. 18. Minut valittiin, mutta kieltäydyin harjoittelupaikasta. / Minua ei valittu. / Minut otettiin varallaololuetteloon, mutta minulle ei lopulta tarjottu harjoittelupaikkaa. Onko hakemukseni automaattisesti voimassa seuraavassa hakumenettelyssä? Jos haluat osallistua seuraavaan hakumenettelyyn, sinun on tehtävä uusi hakemus. Jos sinut valittiin, mutta kieltäydyit harjoittelupaikasta, ei ole varmaa, että sinut valitaan uudelleen. Voit hakea harjoitteluun niin monta kertaa kuin haluat. 19. Minua ei valittu harjoitteluun. Onko mahdollista tietää, miksi minua ei valittu? Julkistetaanko hakumenettelyn tulokset? Valitettavasti hakemuksia tulee niin paljon (noin hakemusta vuodessa), että yksilöllistä palautetta on mahdotonta antaa. Tuloksia ei julkisteta.

5 20. Minkäsuuruinen apuraha harjoittelijalle maksetaan? Apuraha on Brysselissä ja Luxemburgissa 1 252,26 euroa kuukaudessa 1. tammikuuta 2016 alkaen. Tiedotustoimistoissa apuraha painotetaan eri jäsenvaltioiden korkeampien tai alempien elinkustannusten mukaan. Jos saat ansiotuloa muusta lähteestä, tämä määrä vähennetään apurahasta. Jos saat muun tahon myöntämää avustusta tai apurahaa, vastaava yksikkö pyytää tositteita ja päättää, vähennetäänkö määrä apurahasta vai ei. 21. Onko minun maksettava apurahasta veroa? Harjoittelijoille myönnettävästä apurahasta ei makseta EU-veroa. Harjoittelun päättyessä saat todistuksen saamistasi määristä. Kysy asuinmaasi veroviranomaisilta, maksetaanko apurahasta veroa kansallisella tasolla. 22. Joudunko keskeyttämään muut opintoni harjoittelun keston ajaksi? Harjoittelu on kokopäiväistä, joten yliopisto-opiskelu ei ole harjoittelujaksolla mahdollista työaikana.

1) Kysymys: Mikä ero on korkeakoulututkinnon suorittaneiden harjoittelun ja työharjoittelun välillä (apurahan lisäksi)?

1) Kysymys: Mikä ero on korkeakoulututkinnon suorittaneiden harjoittelun ja työharjoittelun välillä (apurahan lisäksi)? Usein esitetyt kysymykset (FAQ) 100 usein esitettyä kysymystä Erilaiset harjoittelumahdollisuudet 1) Kysymys: Mikä ero on korkeakoulututkinnon suorittaneiden harjoittelun ja työharjoittelun välillä (apurahan

Lisätiedot

SISÄISET SÄÄNNÖT HARJOITTELUSTA EPP-RYHMÄN SIHTEERISTÖSSÄ EUROOPAN PARLAMENTISSA

SISÄISET SÄÄNNÖT HARJOITTELUSTA EPP-RYHMÄN SIHTEERISTÖSSÄ EUROOPAN PARLAMENTISSA SISÄISET SÄÄNNÖT HARJOITTELUSTA EPP-RYHMÄN SIHTEERISTÖSSÄ EUROOPAN PARLAMENTISSA Sisällysluettelo 1 artikla: Yleiset määräykset...3 2 artikla: Erilaiset harjoittelumahdollisuudet...3 3 artikla: Harjoittelijoiden

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI HARJOITTELUJAKSOJA JA OPINTOKÄYNTEJÄ EUROOPAN PARLAMENTIN PÄÄSIHTEERISTÖSSÄ KOSKEVAT SISÄISET SÄÄNNÖT OSA I HARJOITTELUJAKSOT I OSASTO YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 artikla Harjoittelujaksot

Lisätiedot

ULKOMAILLA SUORITETTUJEN TUTKINTOJEN TUNNUSTAMINEN SUOMESSA

ULKOMAILLA SUORITETTUJEN TUTKINTOJEN TUNNUSTAMINEN SUOMESSA ULKOMAILLA SUORITETTUJEN TUTKINTOJEN TUNNUSTAMINEN SUOMESSA ULKOMAILLA SUORITETTUJEN TUTKINTOJEN TUNNUSTAMINEN SUOMESSA Opetushallituksen päätökset ulkomailla suoritettujen korkeakouluopintojen rinnastamisesta

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE. Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE. Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.4.2016 COM(2016) 184 final 2013/0081 (COD) KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti neuvoston

Lisätiedot

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Opintoasiain päällikön päätös 1 (1) Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Aalto-yliopisto tukee perustutkinto-opiskelijoiden kansainvälistä opiskelijavaihtoa

Lisätiedot

YLEMPÄÄN AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTOON JOHTAVAN KOULUTUKSEN HAKULOMAKKEEN TÄYTTÖOHJE 2009

YLEMPÄÄN AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTOON JOHTAVAN KOULUTUKSEN HAKULOMAKKEEN TÄYTTÖOHJE 2009 YLEMPÄÄN AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTOON JOHTAVAN KOULUTUKSEN HAKULOMAKKEEN TÄYTTÖOHJE 2009 Täytä hakulomake kuulakärkikynällä TEKSTATEN ISOILLA kirjaimilla. Tee jokainen numero ja kirjain niin selvästi,

Lisätiedot

Opettajaksi Suomessa ulkomailla suoritettujen opintojen perusteella Maisa Montonen, opetusneuvos

Opettajaksi Suomessa ulkomailla suoritettujen opintojen perusteella Maisa Montonen, opetusneuvos Opettajaksi Suomessa ulkomailla suoritettujen opintojen perusteella 4.6.2018 Maisa Montonen, opetusneuvos Ulkomailla tutkinnon suorittanut haluaa opettajaksi Suomessa. Pitäisikö selvittää mahdollisuus

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI 26.8.2003 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 201 A/1 III (Tiedotteita) EUROOPAN PARLAMENTTI PALVELUKSEEN OTTAMISTA KOSKEVA ILMOITUS NRO PE/77/S SISÄISISTÄ TOIMISTA VASTAAVIEN VALIOKUNTIEN PÄÄOSASTON

Lisätiedot

OPISKELIJAN EAHOT-OHJE

OPISKELIJAN EAHOT-OHJE OPISKELIJAN EAHOT-OHJE SISÄLLYS 1. AHOT-PROSESSI... 1 2. LUO UUSI HAKEMUS... 2 3. AIEMPIEN OPINTOJEN HYVÄKSILUKU... 2 4. TYÖKOKEMUKSEN AHOTOINTI... 3 5. VAPAUTUS KIELIOPINNOISTA... 4 6. MUUN OSAAMISEN

Lisätiedot

Opettajaksi tai varhaiskasvatuksen ammattiin ulkomaisten opintojen perusteella Maisa Montonen, opetusneuvos

Opettajaksi tai varhaiskasvatuksen ammattiin ulkomaisten opintojen perusteella Maisa Montonen, opetusneuvos Opettajaksi tai varhaiskasvatuksen ammattiin ulkomaisten opintojen perusteella 2.10.2019 Maisa Montonen, opetusneuvos Ulkomailla tutkinnon suorittanut haluaa opettajaksi Suomessa. Pitäisikö selvittää mahdollisuus

Lisätiedot

+ + Syntymäpaikkakunta. Siviilisääty Naimisissa Naimaton Eronnut Leski Avoliitto

+ + Syntymäpaikkakunta. Siviilisääty Naimisissa Naimaton Eronnut Leski Avoliitto OLE_TY3 1 *1159901* OLESKELULUPAHAKEMUS TYÖHARJOITTELUN PERUSTEELLA Tämä oleskelulupahakemuslomake on tarkoitettu sinulle, joka olet tulossa Suomeen työtä tai työharjoittelua varten, joka sisältyy valtioiden

Lisätiedot

Hakijan opas englanninkieliseen liiketalouden perustutkintoon

Hakijan opas englanninkieliseen liiketalouden perustutkintoon Hakijan opas englanninkieliseen liiketalouden perustutkintoon 2017 Oulun seudun ammattiopisto OSAO Kaukovainion yksikkö, liiketalous Kotkantie 2 C, 90250 Oulu www.osao.fi Sisällys Pääsyvaatimukset... 2

Lisätiedot

annetun lain muuttamisesta sekä Laki ulkomailla suoritettujen komeakouluopintojen tuottamasta vimakelpoisuudesta annetun lain muuttamisesta

annetun lain muuttamisesta sekä Laki ulkomailla suoritettujen komeakouluopintojen tuottamasta vimakelpoisuudesta annetun lain muuttamisesta EV 35/1997 vp - HE 248/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi ulkomailla suoritettujen komeakouluopintojen tuottamasta vimakelpoisuudesta annetun lain muuttamisesta sekä Euroopan talousalueen

Lisätiedot

Kansainvälisen työharjoittelun monet mahdollisuudet. Urapalvelujen kesätyöinfo tiistaina

Kansainvälisen työharjoittelun monet mahdollisuudet. Urapalvelujen kesätyöinfo tiistaina Kansainvälisen työharjoittelun monet mahdollisuudet Urapalvelujen kesätyöinfo tiistaina 8.2.2011 8.2.2011 1 Miksi työharjoitteluun ulkomaille? Kielitaito kehittyy Kulttuuri tutuksi Kontakteja & verkostoja

Lisätiedot

Kiinnostuksenilmaisupyyntö (ei määräaikaa): Energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston (ACER) harjoitteluohjelma

Kiinnostuksenilmaisupyyntö (ei määräaikaa): Energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston (ACER) harjoitteluohjelma Kiinnostuksenilmaisupyyntö (ei määräaikaa): Energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston (ACER) harjoitteluohjelma VIITE: ACER/TRAINEE/2017/OC 1. TIETOA VIRASTOSTA Energia-alan sääntelyviranomaisten

Lisätiedot

Tutkintojen tunnustaminen ja rinnastaminen

Tutkintojen tunnustaminen ja rinnastaminen Tutkintojen tunnustaminen ja rinnastaminen Opiskelupaikan hakijalle Suomessa ammatilliseen koulutukseen voi hakea peruskoulun tai lukion todistuksella Jos olet suorittanut koulutuksen ulkomailla, haet

Lisätiedot

SoleMOVE lähtevän harjoittelijan ohje

SoleMOVE lähtevän harjoittelijan ohje SoleMOVE lähtevän harjoittelijan ohje 3.12.2013 Kuva: Sanna Waris SoleMOVE lähtevän ERASMUS- harjoittelijan ohje 1 SoleMOVE lähtevän harjoittelijan ohje... 1 1. Kirjautuminen... 3 2. Uuden lähtevän Erasmus-harjoittelijan

Lisätiedot

Maahanmuutto Opiskelu

Maahanmuutto Opiskelu - Yliopisto Haluaisin hakea yliopistoon. Kerrot, että haluat hakea yliopistoon Haluan hakea. Kerrot, että haluat hakea johonkin tutkinto-ohjelmaan kandidaatin ohjelmaan jatko-opintoihin tohtorin ohjelmaan

Lisätiedot

Työskentely ja harjoittelu EU:n toimielimissä

Työskentely ja harjoittelu EU:n toimielimissä Työskentely ja harjoittelu EU:n toimielimissä Pohjois-Karjalan Eurooppatiedotus aluetiedottaja Anna Romo anna.romo@formin.fi puh. 010 3456 470 2/16/2011 1 I Työskentely EU:n toimielimissä EU-virkamiehet

Lisätiedot

Hakijan opas englanninkieliseen liiketoiminnan perustutkintoon

Hakijan opas englanninkieliseen liiketoiminnan perustutkintoon Hakijan opas englanninkieliseen liiketoiminnan perustutkintoon 2019 Oulun seudun ammattiopisto OSAO Kaukovainion yksikkö, palvelut Kotkantie 2 C, 90250 Oulu www.osao.fi Sisällys Pääsyvaatimukset... 2 Hakuprosessi...

Lisätiedot

Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa. Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari

Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa. Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO, 2014 Maailmalle - nyt! Opiskelu ulkomailla 2 Ensin

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI KÄÄNTÄJÄHARJOITTELUJA EUROOPAN PARLAMENTIN PÄÄSIHTEERISTÖSSÄ KOSKEVAT SISÄISET SÄÄNNÖT 1 luku Yleiset määräykset 1 artikla Kääntäjäharjoittelut Euroopan parlamentin pääsihteeristössä

Lisätiedot

MAISTERIKOULUTUS 2015 VALINTAPERUSTEET Konetekniikka

MAISTERIKOULUTUS 2015 VALINTAPERUSTEET Konetekniikka MAISTERIKOULUTUS 2015 VALINTAPERUSTEET Konetekniikka Haku maisterikoulutukseen (Oulun yliopisto) ( 15.12.2014 klo 08:00 30.1.2015 klo 15:00 ) Hakija voi hakea vain yhteen teknillisen tiedekunnan maisteriohjelmaan

Lisätiedot

YLEISLÄÄKETIETEEN ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUKSEN JAKSOT HYKSIN SAIRAALOISSA Hakuaika

YLEISLÄÄKETIETEEN ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUKSEN JAKSOT HYKSIN SAIRAALOISSA Hakuaika YLEISLÄÄKETIETEEN ERIKOISLÄÄKÄRIKOULUTUKSEN JAKSOT HYKSIN SAIRAALOISSA Hakuaika 26.8.-9.9.2019 YLEISTÄ HUSin perusterveydenhuollon yksikön ja Helsingin yliopiston yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon

Lisätiedot

SA / Opiskelijat / Korvaavuus

SA / Opiskelijat / Korvaavuus SA / Opiskelijat / Korvaavuus Korvaavuudella tarkoitetaan koulutusohjelman opetussuunnitelmaan kuuluvien opintojen korvaamista vastaavilla korkeakoulutasoisilla opinnoilla. Korvaavuuden yhteydessä sinun

Lisätiedot

1) pe 15.7.2016 klo 15 mennessä. 2) saadaan suoraan ylioppilastutkintolautakunnalta. 3) ke 10.2.2016 klo 15 mennessä

1) pe 15.7.2016 klo 15 mennessä. 2) saadaan suoraan ylioppilastutkintolautakunnalta. 3) ke 10.2.2016 klo 15 mennessä KORKEAKOULUJEN YHTEISHAKU: Todistusten ja liitteiden ym. toimittaminen ammattikorkeakouluihin AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTOON JOHTAVA KOULUTUS Vaadittujen asiakirjojen on saavuttava perille ilmoitettuun (postileiman

Lisätiedot

FI Euroopan unionin virallinen lehti SÄÄNTÖJEN LAADINNASTA VASTAAVAN JOHTAJAN AVOINTA TOINTA KOSKEVA ILMOITUS (2003/C 198 A/04)

FI Euroopan unionin virallinen lehti SÄÄNTÖJEN LAADINNASTA VASTAAVAN JOHTAJAN AVOINTA TOINTA KOSKEVA ILMOITUS (2003/C 198 A/04) C198A/10 FI Euroopan unionin virallinen lehti 22.8.2003 SÄÄNTÖJEN LAADINNASTA VASTAAVAN JOHTAJAN AVOINTA TOINTA KOSKEVA ILMOITUS (2003/C 198 A/04) Tällä ilmoituksella pyydetään hakemuksia Euroopan lentoturvallisuusvirastossa

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN TUTKINTOON JOHTAVAN AIKUISKOULUTUKSEN HAKULOMAKKEEN TÄYTTÖOHJE 2011

AMMATTIKORKEAKOULUJEN TUTKINTOON JOHTAVAN AIKUISKOULUTUKSEN HAKULOMAKKEEN TÄYTTÖOHJE 2011 AMMATTIKORKEAKOULUJEN TUTKINTOON JOHTAVAN AIKUISKOULUTUKSEN HAKULOMAKKEEN TÄYTTÖOHJE 2011 Lisähaku 2011, Savonia AMK Täytä hakulomake kuulakärkikynällä TEKSTATEN ISOILLA kirjaimilla. Tee jokainen numero

Lisätiedot

HAKEMUS: SUNTION AMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS

HAKEMUS: SUNTION AMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS 1 HAKEMUS: Turun kristillinen opisto / opiskelijavalinnat Lustokatu 7 20380 TURKU SUNTION AMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS (Opisto täyttää: hakemus vastaanotettu: ) KATSO TÄYTTÖHJEET VIIMEISELTÄ SIVULTA.

Lisätiedot

EU:n oikeutta koskeva lakimieskoulutus Virossa Vastaava organisaatio: Viron asianajajayhdistys (Eesti Advokatuur) 1.

EU:n oikeutta koskeva lakimieskoulutus Virossa Vastaava organisaatio: Viron asianajajayhdistys (Eesti Advokatuur) 1. EU:n oikeutta koskeva lakimieskoulutus Virossa Vastaava organisaatio: Viron asianajajayhdistys (Eesti Advokatuur) KUVAUS Viron KANSALLISESTA LAKIMIESKOULUTUSJÄRJESTELMÄSTÄ 1. Ammattiin pääsy Korkea-asteen

Lisätiedot

Englannin kielen taidon osoittaminen ja varmentaminen opiskelijavalinnoissa

Englannin kielen taidon osoittaminen ja varmentaminen opiskelijavalinnoissa Englannin kielen taidon osoittaminen ja varmentaminen opiskelijavalinnoissa Sessio B4: Englannin kielen testit ja moni muu asia apuna opiskelijavalinnoissa Kv-kevätpäivät 2014 Katri Ventus, Aalto-yliopiston

Lisätiedot

VÄLIAIKAISEN HENKILÖSTÖN VALINTA HENKILÖSTÖHALLINNON JA TURVALLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTON PALVELUKSEEN

VÄLIAIKAISEN HENKILÖSTÖN VALINTA HENKILÖSTÖHALLINNON JA TURVALLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTON PALVELUKSEEN COM/TA/HR/13/AD9 VÄLIAIKAISEN HENKILÖSTÖN VALINTA HENKILÖSTÖHALLINNON JA TURVALLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTON PALVELUKSEEN Komissio järjestää valintamenettelyn neuvonantajan tehtävän täyttämiseksi henkilöstöhallinnon

Lisätiedot

OPISKELIJAN EAHOT-OHJE

OPISKELIJAN EAHOT-OHJE OPISKELIJAN EAHOT-OHJE SISÄLLYS 1 AHOT-PROSESSI... 1 2 LUO UUSI HAKEMUS... 2 3 AIEMPIEN OPINTOJEN HYVÄKSILUKU... 2 4 TYÖKOKEMUKSEN AHOTOINTI... 3 5 VAPAUTUS KIELIOPINNOISTA... 4 6 MUUN OSAAMISEN OSOITTAMINEN

Lisätiedot

OMA ASIOINTI HENKILÖASIAKKAALLE Ilmoittautuminen työnhakijaksi

OMA ASIOINTI HENKILÖASIAKKAALLE Ilmoittautuminen työnhakijaksi OMA ASIOINTI HENKILÖASIAKKAALLE Ilmoittautuminen työnhakijaksi Ilmoittaudu työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi Oma asiointi -sivuston kautta. Jos sinulla ei ole työnhakua aloittaessasi

Lisätiedot

Kesäksi harjoitteluun ulkomaille? Urapalveluiden kesätyöinfot tammikuu 2012

Kesäksi harjoitteluun ulkomaille? Urapalveluiden kesätyöinfot tammikuu 2012 Kesäksi harjoitteluun ulkomaille? Urapalveluiden kesätyöinfot tammikuu 2012 27.1.2012 1 Miksi työharjoitteluun ulkomaille? Kielitaito kehittyy Kulttuuri tutuksi Kontakteja & verkostoja Kansainvälistä kokemusta

Lisätiedot

+ + OLESKELULUPAHAKEMUS TIETEELLISEN TUTKIMUKSEN SUORITTAMISTA VARTEN

+ + OLESKELULUPAHAKEMUS TIETEELLISEN TUTKIMUKSEN SUORITTAMISTA VARTEN OLE_TUT 1 *1109901* OLESKELULUPAHAKEMUS TIETEELLISEN TUTKIMUKSEN SUORITTAMISTA VARTEN Tämä oleskelulupahakemuslomake on tarkoitettu sinulle, joka haet oleskelulupaa tieteelliseen tutkimukseen tai tutkimushankkeeseen

Lisätiedot

YHTEISÖN KASVINJALOSTAJAOIKEUTTA KOSKEVA HAKEMUS YHTEISÖN KASVILAJIKEVIRASTOLLE. Kansallisen viraston käyttöön tarvittaessa. Vain viraston käyttöön

YHTEISÖN KASVINJALOSTAJAOIKEUTTA KOSKEVA HAKEMUS YHTEISÖN KASVILAJIKEVIRASTOLLE. Kansallisen viraston käyttöön tarvittaessa. Vain viraston käyttöön Euroopan unioni Yhteisön kasvilajikevirasto YHTEISÖN KASVINJALOSTAJAOIKEUTTA KOSKEVA HAKEMUS YHTEISÖN KASVILAJIKEVIRASTOLLE Kansallisen viraston kautta: Tiedosto no: Kansallisen viraston käyttöön tarvittaessa

Lisätiedot

Euroopan unionin virallinen lehti PALVELUKSEEN OTTAMISTA KOSKEVA ILMOITUS NRO PE/78/S TIEDOTUKSEN JA SUHDETOIMINNAN PÄÄOSASTON PÄÄJOHTAJA

Euroopan unionin virallinen lehti PALVELUKSEEN OTTAMISTA KOSKEVA ILMOITUS NRO PE/78/S TIEDOTUKSEN JA SUHDETOIMINNAN PÄÄOSASTON PÄÄJOHTAJA 26.8.2003 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 201 A/5 PALVELUKSEEN OTTAMISTA KOSKEVA ILMOITUS NRO PE/78/S TIEDOTUKSEN JA SUHDETOIMINNAN PÄÄOSASTON PÄÄJOHTAJA (ura-alue A, palkkaluokka 1) (2003/C 201

Lisätiedot

SISÄISET SÄÄNNÖT HARJOITTELUSTA JA OPINTOKÄYNNEISTÄ EUROOPAN PARLAMENTIN PÄÄSIHTEERISTÖSSÄ

SISÄISET SÄÄNNÖT HARJOITTELUSTA JA OPINTOKÄYNNEISTÄ EUROOPAN PARLAMENTIN PÄÄSIHTEERISTÖSSÄ SISÄISET SÄÄNNÖT HARJOITTELUSTA JA OPINTOKÄYNNEISTÄ EUROOPAN PARLAMENTIN PÄÄSIHTEERISTÖSSÄ 1 I OSA: HARJOITTELU 1 luku Yleiset määräykset 1 artikla Harjoittelut Euroopan parlamentin pääsihteeristössä 4

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA HAKEMUS KASVATUSPSYKOLOGIAN MAISTERIOPINTOIHIN JOUSTAVAN OPINTOPOLUN OHJELMASSA

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA HAKEMUS KASVATUSPSYKOLOGIAN MAISTERIOPINTOIHIN JOUSTAVAN OPINTOPOLUN OHJELMASSA KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA HAKEMUS KASVATUSPSYKOLOGIAN MAISTERIOPINTOIHIN JOUSTAVAN OPINTOPOLUN OHJELMASSA Ennen kuin täytät lomakkeen, tutustu valintaperusteisiin, jotka ovat tämän hakemuslomakkeen

Lisätiedot

Ammattipätevyyden tunnustaminen Pirjo Pennanen Ryhmäpäällikkö, lääkintöneuvos Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira

Ammattipätevyyden tunnustaminen Pirjo Pennanen Ryhmäpäällikkö, lääkintöneuvos Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira Ammattipätevyyden tunnustaminen Pirjo Pennanen Ryhmäpäällikkö, lääkintöneuvos Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira 10.5.2011 Pirjo Pennanen 1 Lainsäädäntö - Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä

Lisätiedot

Tutkijat, opiskelijat ym. direktiivin täytäntöönpano keskustelu, kuuleminen

Tutkijat, opiskelijat ym. direktiivin täytäntöönpano keskustelu, kuuleminen Tutkijat, opiskelijat ym. direktiivin täytäntöönpano keskustelu, kuuleminen Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden kevätpäivät, Vaasa 10.5.2017 Sisäministeriö, maahanmuutto-osasto johtava asiantuntija

Lisätiedot

Tuuleta Osaamistasi Euroopassa

Tuuleta Osaamistasi Euroopassa www.europass.fi Tuuleta Osaamistasi Euroopassa Työ- tai opiskelupaikan hakeminen ja osaamisen osoittaminen ulkomailla Näin kokoat Europassin: mistä Europassin saa, miten sitä käytetään Osaamisen osoittaminen

Lisätiedot

Vastaavan hoitajan pätevyyteen ja anniskelupassiin liittyviä yleisimpiä kysymyksiä

Vastaavan hoitajan pätevyyteen ja anniskelupassiin liittyviä yleisimpiä kysymyksiä Vastaavan hoitajan pätevyyteen ja anniskelupassiin liittyviä yleisimpiä kysymyksiä Kysymys: Kuka saa järjestää kokeita anniskelupassin saamiseksi? Vastaus: Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (1371/2002

Lisätiedot

Työharjoittelu ulkomailla. www.jyu.fi/tep

Työharjoittelu ulkomailla. www.jyu.fi/tep Työharjoittelu ulkomailla www.jyu.fi/tep Ohjelmassa tänään Rhodesnow harjoittelupaikat Työharjoitteluohjelmat ja harjoittelupaikan haku Annamari Rovamo & Muru Linjala Työelämäpalveluista Aiesec-harjoittelu

Lisätiedot

VÄLIAIKAISEN HENKILÖSTÖN VALINTA ENERGIAN PÄÄOSASTON PALVELUKSEEN

VÄLIAIKAISEN HENKILÖSTÖN VALINTA ENERGIAN PÄÄOSASTON PALVELUKSEEN COM/TA/ENER/ADV/18/AD13/BRUSSELS VÄLIAIKAISEN HENKILÖSTÖN VALINTA ENERGIAN PÄÄOSASTON PALVELUKSEEN Euroopan komissio järjestää ulkoisen valintamenettelyn täyttääkseen energian pääosaston neuvonantajan

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULU, MAISTERITASON ERILLISVALINTA

OULUN YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULU, MAISTERITASON ERILLISVALINTA OULUN YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULU, MAISTERITASON ERILLISVALINTA VALINTAPERUSTEET 2017 KOULUTUKSEN KUVAUS Tutkinto: Kauppatieteiden maisteri (KTM), pääaine laskentatoimi Opintojen laajuus: 120 opintopistettä

Lisätiedot

Virtuaalisesti toteutettavat erilliset opettajan pedagogiset opinnot 2002-2003 TÄYDENTÄVÄ HAKU 28.8.-21.10.2002

Virtuaalisesti toteutettavat erilliset opettajan pedagogiset opinnot 2002-2003 TÄYDENTÄVÄ HAKU 28.8.-21.10.2002 Virtuaalisesti toteutettavat erilliset opettajan pedagogiset opinnot 2002-2003 TÄYDENTÄVÄ HAKU 28.8.-21.10.2002 Virtuaalisesti toteutettavien erillisten opettajan pedagogisten opintojen hakuaika jatkuu

Lisätiedot

1/5. Erikoissosiaalityöntekijän koulutus HYVINVOINTIPALVELUJEN ERIKOISALAN HAKULOMAKE 2016

1/5. Erikoissosiaalityöntekijän koulutus HYVINVOINTIPALVELUJEN ERIKOISALAN HAKULOMAKE 2016 1/5 Täytä hakulomake tietokoneella (lomakkeen saa sähköisesti osoitteesta: www.sosnet.fi/erko) tai selvällä käsialalla. Hakuprosessissa huomioidaan vain ne hakijat, jotka liittävät hakemuksensa oheen jäljennökset

Lisätiedot

Kuinka suuri osa opiskelupaikoista varataan ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakeville syksyn 2014 haussa?

Kuinka suuri osa opiskelupaikoista varataan ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakeville syksyn 2014 haussa? 9. Usein kysytyt kysymykset Miten opiskelijavalintojen uudistus toteutetaan vaiheittain? Opiskelijavalintauudistuksen ensimmäisessä vaiheessa korkeakoulut voivat oman päätöksensä mukaan varata paikkoja

Lisätiedot

FI Euroopan unionin virallinen lehti HYVÄKSYNNÄSTÄ VASTAAVAN JOHTAJAN AVOINTA TOINTA KOSKEVA ILMOITUS (2003/C 198 A/02)

FI Euroopan unionin virallinen lehti HYVÄKSYNNÄSTÄ VASTAAVAN JOHTAJAN AVOINTA TOINTA KOSKEVA ILMOITUS (2003/C 198 A/02) C 198 A/4 FI Euroopan unionin virallinen lehti 22.8.2003 HYVÄKSYNNÄSTÄ VASTAAVAN JOHTAJAN AVOINTA TOINTA KOSKEVA ILMOITUS (2003/C 198 A/02) Tällä ilmoituksella pyydetään hakemuksia Euroopan lentoturvallisuusvirastossa

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus Maanpuolustuskorkeakoulusta Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2008 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty puolustusministeriön esittelystä, säädetään Maanpuolustuskorkeakoulusta

Lisätiedot

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 9.8.2010 KOM(2010) 426 lopullinen 2010/0231 (NLE) Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Sveitsin valaliiton välisen sopimuksen tekemisestä Sveitsin valaliiton osallistumista

Lisätiedot

+ + Onko sinulla tai onko sinulla ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_OPI_040116PP +

+ + Onko sinulla tai onko sinulla ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_OPI_040116PP + OLE_OPI 1 *1079901* OLESKELULUPAHAKEMUS OPISKELUN PERUSTEELLA Tämä oleskelulupahakemuslomake on tarkoitettu sinulle, jonka oleskelun tarkoituksena on opiskelu suomalaisessa oppilaitoksessa, johon sinut

Lisätiedot

WIIPURILAISEN OSAKUNNAN STIPENDISÄÄTIÖN APURAHAT 2017 OHJEET. Apurahoja voivat hakea vain Wiipurilaisen Osakunnan nykyiset ja entiset jäsenet.

WIIPURILAISEN OSAKUNNAN STIPENDISÄÄTIÖN APURAHAT 2017 OHJEET. Apurahoja voivat hakea vain Wiipurilaisen Osakunnan nykyiset ja entiset jäsenet. WIIPURILAISEN OSAKUNNAN STIPENDISÄÄTIÖN APURAHAT 2017 OHJEET Apurahoja voivat hakea vain Wiipurilaisen Osakunnan nykyiset ja entiset jäsenet. Hakuaika alkaa 1.12.2016 ja päättyy 31.1.2017 klo 19.00. Ajoissa

Lisätiedot

OHJE TYÖPAIKKAHAKEMUKSEN JÄTTÄMISEEN EREKRY-JÄRJESTELMÄN KAUTTA

OHJE TYÖPAIKKAHAKEMUKSEN JÄTTÄMISEEN EREKRY-JÄRJESTELMÄN KAUTTA 1 Henkilöstöpalvelut 2018 OHJE TYÖPAIKKAHAKEMUKSEN JÄTTÄMISEEN EREKRY-JÄRJESTELMÄN KAUTTA Hakemus Turun yliopistossa avoinna olevaan tehtävään tehdään täyttämällä hakemus ja liittämällä tarvittavat liitteet

Lisätiedot

HAKEMUS: SUNTION AMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS

HAKEMUS: SUNTION AMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS 1 HAKEMUS: Turun kristillinen opisto / opiskelijavalinnat Lustokatu 7 20380 TURKU SUNTION AMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS (Opisto täyttää: hakemus vastaanotettu: ) KATSO TÄYTTÖHJEET VIIMEISELTÄ SIVULTA.

Lisätiedot

3. Suoritetut tutkinnot, tutkinnonosat ja valmistavaan koulutukseen osallistuminen

3. Suoritetut tutkinnot, tutkinnonosat ja valmistavaan koulutukseen osallistuminen 1 HAKEMUS: Turun kristillinen opisto / opiskelijavalinnat Lustokatu 7 20380 TURKU haku@tk-opisto.fi SEURAKUNTA- JA HAUTAUSPALVELUALAN AMMATTITUTKINTO (Opisto täyttää: hakemus vastaanotettu: ) KATSO TÄYTTÖHJEET

Lisätiedot

Suostun ohjaajaksi ja hyväksyn oheisen liitteen mukaisen tutkimus- ja jatko-opintosuunnitelman.

Suostun ohjaajaksi ja hyväksyn oheisen liitteen mukaisen tutkimus- ja jatko-opintosuunnitelman. HAKEMUS Lääketieteen yksikkö Lääketieteen tohtorin Filosofian tohtorin Terveystieteiden tohtorin Filosofian lisensiaatin Terveystieteiden lisensiaatin TUTKINNON SUORITTAMISEKSI JA VÄITÖSKIRJAN/LISENSIAATINTUTKIMUKSEN

Lisätiedot

AVOINTA VIRKAA KOSKEVA ILMOITUS ECA/2015/JUR

AVOINTA VIRKAA KOSKEVA ILMOITUS ECA/2015/JUR Henkilöstöasiat Palvelukseenotto ja urakehitys AVOINTA VIRKAA KOSKEVA ILMOITUS ECA/2015/JUR 2 lakimiehen virkaa Palkkaluokat AD 8 - AD 9 Oikeudelliset asiat Presidentin alaisuuteen kuuluvat yksiköt EUROOPAN

Lisätiedot

Opintotuki voidaan myöntää aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta.

Opintotuki voidaan myöntää aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta. Kela Hakemus Opintotuki Ammattikorkeakoulut ja yliopistot OT 2 Voit tehdä tämän hakemuksen ja lähettää sen liitteet myös verkossa /asiointi Lisätietoja /opiskelijat Voit arvioida tuen määrän /laskurit

Lisätiedot

EUROOPAN LENTOTURVALLISUUSVIRASTO

EUROOPAN LENTOTURVALLISUUSVIRASTO 7.5.2003 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 108 A/1 III (Tiedotteita) EUROOPAN LENTOTURVALLISUUSVIRASTO ILMOITUS EUROOPAN LENTOTURVALLISUUSVIRASTON PÄÄJOHTAJAN AVOIMESTA TOIMESTA (2003/C 108 A/01)

Lisätiedot

JOHDANTO... 1. 1. Rekisteröityminen... 2. 2. Kirjautuminen... 3. 3. Sijaisrekisterin harjoittelijaosion välilehdet... 4. 4. Omat tiedot...

JOHDANTO... 1. 1. Rekisteröityminen... 2. 2. Kirjautuminen... 3. 3. Sijaisrekisterin harjoittelijaosion välilehdet... 4. 4. Omat tiedot... 1 Sisällys JOHDANTO... 1 1. Rekisteröityminen... 2 2. Kirjautuminen... 3 3. Sijaisrekisterin harjoittelijaosion välilehdet... 4 4. Omat tiedot... 5 5. Avoimet harjoittelupaikat ja opinnäytetyöaiheet...

Lisätiedot

Kansainvälinen työharjoittelu. Kansainvälisty. kätevästi palkkaamalla. harjoittelija

Kansainvälinen työharjoittelu. Kansainvälisty. kätevästi palkkaamalla. harjoittelija Kansainvälinen työharjoittelu Kansainvälisty kätevästi palkkaamalla ulkomainen harjoittelija Hyvä työnantaja! CIMO järjestää yhdessä oppilaitosten, opiskelijajärjestöjen ja työhallinnon kanssa ulkomaisille

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA Kasvatustieteiden tiedekunnan maisteritason erillinen opiskelijavalinta kauppatieteiden kandidaateille kevät 2014 Kasvatustieteiden maisterin tutkinto Valintaperusteet 1. Yleistä Joustava opintopolun kasvatuspsykologian

Lisätiedot

ERASMUS-VAIHTOINFO lv. 2015-2016 vaihtoihin

ERASMUS-VAIHTOINFO lv. 2015-2016 vaihtoihin Vaihda maisemaa! -tapahtuma 22.1.2105 ERASMUS-VAIHTOINFO lv. 2015-2016 vaihtoihin OHJEITA VAIHTOON EUROOPPAAN HALUAVALLE KO102 Marita Puikkonen 22.1.2015 Vaihda maisemaa! ERASMUS+ Haluaisitko lähteä opiskelemaan

Lisätiedot

Ulkomailla suoritettujen tutkintojen tunnustaminen päätöksen hakeminen ja hakemusten käsittely Opetushallituksessa

Ulkomailla suoritettujen tutkintojen tunnustaminen päätöksen hakeminen ja hakemusten käsittely Opetushallituksessa Ulkomailla suoritettujen tutkintojen tunnustaminen päätöksen hakeminen ja hakemusten käsittely Opetushallituksessa 4.6.2018 Sinikka Tamminen, erityisasiantuntija Esityksen sisältö Opetushallituksen päätökset

Lisätiedot

Laki. terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamisesta

Laki. terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamisesta Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/1994) 6 :n 3 momentti, sellaisena kuin

Lisätiedot

Apurahahakemus Heinon Tukun 100-vuotisjuhlarahastolle

Apurahahakemus Heinon Tukun 100-vuotisjuhlarahastolle Apurahahakemus Heinon Tukun 100-vuotisjuhlarahastolle 1 (2) Hakija voi olla henkilö tai ryhmä. Sukunimi: Etunimet: Osoite: Syntymävuosi: Puhelinnumero: Sähköposti: Nykyinen työ- tai opiskelupaikka: Ryhmän

Lisätiedot

INFIM-harjoittelu. Infotilaisuus 14.2.2013. Harjoitteluinfon sisältö

INFIM-harjoittelu. Infotilaisuus 14.2.2013. Harjoitteluinfon sisältö INFIM-harjoittelu Infotilaisuus 14.2.2013 Harjoitteluinfon sisältö Harjoittelutuki ja harjoittelusopimus Harjoittelun tavoitteet ja sisältö Harjoittelun suorittaminen Harjoittelupaikan hakeminen Vinkkejä

Lisätiedot

AIKATAULULIITE Ammattikorkeakouluhaut vuonna 2016, todistusten ja liitteiden ym. toimitusaikataulu

AIKATAULULIITE Ammattikorkeakouluhaut vuonna 2016, todistusten ja liitteiden ym. toimitusaikataulu AIKATAULULIITE Ammattikorkeakouluhaut vuonna 2016, todistusten ja liitteiden ym. toimitusaikataulu AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTOON JOHTAVA KOULUTUS Vaadittujen asiakirjojen on saavuttava perille ilmoitettuun

Lisätiedot

SISÄISET SÄÄNNÖT KÄÄNNÖSHARJOITTELUSTA EUROOPAN PARLAMENTIN PÄÄSIHTEERISTÖSSÄ

SISÄISET SÄÄNNÖT KÄÄNNÖSHARJOITTELUSTA EUROOPAN PARLAMENTIN PÄÄSIHTEERISTÖSSÄ SISÄISET SÄÄNNÖT KÄÄNNÖSHARJOITTELUSTA EUROOPAN PARLAMENTIN PÄÄSIHTEERISTÖSSÄ 1/15 1 luku Yleiset määräykset 4 1 artikla Käännösharjoittelut Euroopan parlamentin pääsihteeristössä 4 2 artikla Soveltamisala

Lisätiedot

Ammatinharjoittamisoikeudet ja Terhikki-rekisteri

Ammatinharjoittamisoikeudet ja Terhikki-rekisteri Ammatinharjoittamisoikeudet ja Terhikki-rekisteri Maarit Mikkonen Ryhmäpäällikkö, Esittelijäneuvos Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira 29.10.2014 Maarit Mikkonen 1 Terhikki-rekisteri

Lisätiedot

SISÄISET SÄÄNNÖT HARJOITTELUSTA EUROOPAN PARLAMENTIN PÄÄSIHTEERISTÖSSÄ I OSA HARJOITTELU 1 LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET. 1 artikla. Tarkoitus.

SISÄISET SÄÄNNÖT HARJOITTELUSTA EUROOPAN PARLAMENTIN PÄÄSIHTEERISTÖSSÄ I OSA HARJOITTELU 1 LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET. 1 artikla. Tarkoitus. SISÄISET SÄÄNNÖT HARJOITTELUSTA EUROOPAN PARLAMENTIN PÄÄSIHTEERISTÖSSÄ I OSA HARJOITTELU 1 LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 artikla Tarkoitus Euroopan parlamentti tarjoaa erilaisia harjoittelumahdollisuuksia

Lisätiedot

EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMEN VUODEN 2012 PALKINTO JULKISEN SEKTORIN TARKASTUSTA KOSKEVALLE TUTKIMUKSELLE

EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMEN VUODEN 2012 PALKINTO JULKISEN SEKTORIN TARKASTUSTA KOSKEVALLE TUTKIMUKSELLE EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMEN VUODEN 2012 PALKINTO JULKISEN SEKTORIN TARKASTUSTA KOSKEVALLE TUTKIMUKSELLE Euroopan tilintarkastustuomioistuimen palkinto julkisen sektorin tarkastusta koskevalle

Lisätiedot

Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Suomessa Vaasa Suunnittelija Antti Kanniainen

Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Suomessa Vaasa Suunnittelija Antti Kanniainen Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Suomessa 24.10.2018 Vaasa Suunnittelija Antti Kanniainen Esityksen sisältö Yleistä tutkintojen tunnustamisesta ja vertailusta Tutkintojen tunnustaminen Opetushallituksessa

Lisätiedot

KÄYTÄNNÖSSÄ PARAS. Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Suomessa

KÄYTÄNNÖSSÄ PARAS. Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Suomessa KÄYTÄNNÖSSÄ PARAS. Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Suomessa Ulkomailla suoritettu tutkinto Olen suorittanut tutkinnon ulkomailla. Kelpaako se Suomessa? Kuka tekee päätöksen? Vastaus näihin kysymyksiin

Lisätiedot

Opoinfo 14.1.2016. AMK-päivän opoinfo 14.1.2016 / Turun AMK, Diak, Humak ja Novia

Opoinfo 14.1.2016. AMK-päivän opoinfo 14.1.2016 / Turun AMK, Diak, Humak ja Novia Opoinfo 14.1.2016 AMK-päivän opoinfo 14.1.2016 / Turun AMK, Diak, Humak ja Novia Ohjelma Yleistä yhteishausta Kysymykset ja keskustelu Ennakkoon tulleet kysymykset Muut kysymykset Kevään 2016 yhteishaun

Lisätiedot

Ilmoitus avoinna olevasta COI-tiedottajan (väliaikainen toimihenkilö, AD 5) toimesta Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirastossa (EASO)

Ilmoitus avoinna olevasta COI-tiedottajan (väliaikainen toimihenkilö, AD 5) toimesta Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirastossa (EASO) Ilmoitus avoinna olevasta COI-tiedottajan (väliaikainen toimihenkilö, AD 5) toimesta Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirastossa (EASO) Viite: EASO/2016/TA/006 Julkaistaan Ulkoinen Tehtävänimike COI-tiedottaja

Lisätiedot

Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP

Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP Elinikäisen oppimisen ohjelma - Lifelong Learning Programme, LLP on Euroopan unionin koulutusohjelma, joka tarjoaa mahdollisuuksia eurooppalaiseen yhteistyöhön kaikilla koulutuksen tasoilla esikoulusta

Lisätiedot

Ulkomaisten tutkintojen ja osaamisen tunnustaminen Carita Blomqvist, yksikön päällikkö Urareitti-hankkeen loppuseminaari

Ulkomaisten tutkintojen ja osaamisen tunnustaminen Carita Blomqvist, yksikön päällikkö Urareitti-hankkeen loppuseminaari Ulkomaisten tutkintojen ja osaamisen tunnustaminen 26.4.2018 Carita Blomqvist, yksikön päällikkö Urareitti-hankkeen loppuseminaari Esityksen sisältö Yleistä tutkintojen/osaamisen tunnustamisesta ja vertailusta:

Lisätiedot

Ammattitutkintostipendi. näyttötutkinnon suorittaneelle

Ammattitutkintostipendi. näyttötutkinnon suorittaneelle Ammattitutkintostipendi näyttötutkinnon suorittaneelle Ammattitutkintostipendi lyhyesti l ammatillisen näyttötutkinnon (ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto) suorittaneelle

Lisätiedot

Aalto-yliopiston Insinööritieteiden koulutusalan vuoden 2016 jatko-opiskelijavalintojen perusteet

Aalto-yliopiston Insinööritieteiden koulutusalan vuoden 2016 jatko-opiskelijavalintojen perusteet Aalto-yliopiston Insinööritieteiden koulutusalan vuoden 2016 jatko-opiskelijavalintojen perusteet VALINTA JATKOKOULUTUKSEEN 1. Yleinen hakukelpoisuus Yleinen hakukelpoisuus määritellään yliopistolaissa

Lisätiedot

Ulkomailla hankitun sosiaaliohjaajakelpoisuuden tunnustaminen Suomessa

Ulkomailla hankitun sosiaaliohjaajakelpoisuuden tunnustaminen Suomessa Ulkomailla hankitun sosiaaliohjaajakelpoisuuden tunnustaminen Suomessa 18.1.2012 Yleistä tutkintojen tunnustamisesta Koulutus, tutkinnot ja ammattien sääntely vahvasti kansallisia Tunnustaminen jaetaan

Lisätiedot

Mitä lukion jälkeen?

Mitä lukion jälkeen? Mitä lukion jälkeen? Ammattikorkeakouluopinnot Yliopisto-opinnot Ylioppilaspohjainen ammatillinen perustutkinto Ammattitutkinnot Avoimen yliopiston tai ammattikorkeakoulun opinnot Kansanopistojen opintolinjat

Lisätiedot

Info sosiaali- ja terveysalan sparrausryhmälle

Info sosiaali- ja terveysalan sparrausryhmälle Info sosiaali- ja terveysalan sparrausryhmälle Suvi Lindén Asiantuntija Uudenmaan TE-toimisto 1 Sisältö Milloin ulkomailla suoritettu tutkinto tarvitsee rinnastaa? Valviran hakemus Tutkinnon laillistamisprosessi

Lisätiedot

SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTO

SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTO 20.5.2005 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 119 A/1 III (Tiedotteita) SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTO ILMOITUS VALITUSLAUTAKUNNAN PUHEENJOHTAJAN AVOIMESTA TOIMESTA SISÄMARKKINOIDEN HARMONISOINTIVIRASTOSSA

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN TUTKINTOON JOHTAVAN AIKUISKOULUTUKSEN HAKULOMAKKEEN TÄYTTÖOHJE 2014

AMMATTIKORKEAKOULUJEN TUTKINTOON JOHTAVAN AIKUISKOULUTUKSEN HAKULOMAKKEEN TÄYTTÖOHJE 2014 AMMATTIKORKEAKOULUJEN TUTKINTOON JOHTAVAN AIKUISKOULUTUKSEN HAKULOMAKKEEN TÄYTTÖOHJE 2014 Täytä hakulomake kuulakärkikynällä TEKSTATEN ISOILLA kirjaimilla. Tee jokainen numero ja kirjain niin selvästi,

Lisätiedot

Oppiarvo. Nimi Oppiarvo tai asema Kotikunta Syntymävuosi

Oppiarvo. Nimi Oppiarvo tai asema Kotikunta Syntymävuosi APURAHAHAKEMUS YKSITYISYRITTÄJÄIN SÄÄTIÖN HALLITUKSELLE APURAHAN HAKIJA TAI HAKIJARYHMÄ Sukunimi (myös entinen) Etunimi (puhuttelunimi alleviivataan) Osoite: Hanikka 19 A, 02360 Espoo Puh. 040 514 2552

Lisätiedot

EUROOPAN LENTOTURVALLISUUSVIRASTO

EUROOPAN LENTOTURVALLISUUSVIRASTO 22.8.2003 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 198 A/1 III (Tiedotteita) EUROOPAN LENTOTURVALLISUUSVIRASTO HALLINTOJOHTAJAN AVOINTA TOINTA KOSKEVA ILMOITUS (2003/C 198 A/01) Tällä ilmoituksella pyydetään

Lisätiedot

ERILLISET OPETTAJAN PEDAGOGISET OPINNOT (60 op) 2018

ERILLISET OPETTAJAN PEDAGOGISET OPINNOT (60 op) 2018 LIITE 2 KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA ERILLISET OPETTAJAN PEDAGOGISET OPINNOT (60 op) 2018 1. HAKUEDELLYTYKSET Yleisenä edellytyksenä erillisiin opettajan pedagogisiin opintoihin hakemiselle on, että hakija

Lisätiedot

2 Opintojen kesto ja laajuus

2 Opintojen kesto ja laajuus Wienin yliopisto Fennistiikan BA- opintojen tutkintovaatimukset (epävirallinen, lyhennetty suomennos) Alkuperäiset saksankieliset tutkintovaatimukset on julkaistu Wienin yliopiston ilmoituslehdessä (Mitteilungsblatt

Lisätiedot

Haku HELBUS ohjelmiin

Haku HELBUS ohjelmiin Haku HELBUS ohjelmiin Henkilötiedot Valokuva Nimi: Postiosoite: Puhelinnumero: Sähköposti: Syntymäaika: Aiempi koulutus: Liimaa kuvasi tähän. Vastaa seuraaviin esseekysymyksiin suomeksi tai englanniksi

Lisätiedot

Opiskelijan ohje Wilmassa (wilma.diak.fi) tehtäville ahot -hakemuksille

Opiskelijan ohje Wilmassa (wilma.diak.fi) tehtäville ahot -hakemuksille Osaamisen tunnistamisen hakeminen_ohje opiskelija_20161219 19.12.2016 PM, EN Opiskelijan ohje Wilmassa (wilma.diak.fi) tehtäville ahot -hakemuksille Hakuaika Ahot-hakuaika on viimeistään elokuussa seuraavaa

Lisätiedot

HAKUOHJE. VISUAALISEN ALAN TAIDEOPETTAJAN PEDAGOGISET OPINNOT (60 op.)

HAKUOHJE. VISUAALISEN ALAN TAIDEOPETTAJAN PEDAGOGISET OPINNOT (60 op.) HAKUOHJE VISUAALISEN ALAN TAIDEOPETTAJAN PEDAGOGISET OPINNOT (60 op.) Taideteollisen korkeakoulun taidekasvatuksen osastolla on syksystä 2005 alkaen mahdollista suorittaa visuaalisen alan taideopettajien

Lisätiedot

Asiakirja Kevään hakuaika I Kevään hakuaika II Syksyn hakuaika ) to klo 15 mennessä

Asiakirja Kevään hakuaika I Kevään hakuaika II Syksyn hakuaika ) to klo 15 mennessä AMMATTIKORKEAKOULUHAUT VUONNA 2017, TODISTUSTEN JA LIITTEIDEN YM. TOIMITUSAIKATAULU Ammattikorkeakoulututkintoon johtava koulutus Vaadittujen asiakirjojen on saavuttava perille ilmoitettuun määräaikaan

Lisätiedot

TANSSINOPETTAJAN MAISTERIOHJELMA

TANSSINOPETTAJAN MAISTERIOHJELMA Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun opiskelijavalinnat 2016 TANSSINOPETTAJAN MAISTERIOHJELMA Kaksivuotinen koulutus, 120 op Maisteriohjelman tavoitteena on opiskelijan omakohtaisen taidepedagogisen näkemyksen

Lisätiedot

Eurooppalainen ammattikortti Käyttöopas ammattihenkilöille

Eurooppalainen ammattikortti Käyttöopas ammattihenkilöille Eurooppalainen ammattikortti Käyttöopas ammattihenkilöille 28.9.2018 Versio 1 Euroopan komissio Sisämarkkinoiden pääosasto R2-yksikkö Eurooppalainen ammattikortti KÄYTTÖOPAS Eurooppalainen ammattikortti

Lisätiedot

Osallistumislupahakemus ja ilmoittautuminen tilintarkastajatutkintoon

Osallistumislupahakemus ja ilmoittautuminen tilintarkastajatutkintoon Hakemusta voi tarvittaessa täydentää erillisillä liitteillä Haen osallistumislupaa (Ohje 1) HT-tutkintoon KHT- tutkintoon JHT- tutkintoon Ilmoittaudun tutkintokokeeseen HT-tutkinto KHT-tutkinto JHT-tutkinto

Lisätiedot