LEMPÄÄLÄN ROTARYKLUBI. JÄSENTIEDOTE 5 Maaliskuu huhtikuu 2010

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LEMPÄÄLÄN ROTARYKLUBI. JÄSENTIEDOTE 5 Maaliskuu huhtikuu 2010"

Transkriptio

1 LEMPÄÄLÄN ROTARYKLUBI JÄSENTIEDOTE 5 Maaliskuu huhtikuu 2010

2 LEMPÄÄLÄN ROTARYKLUBI Viikkokokoukset 33. kokous Lempäälän kirkon korjaus 1980-luvulla, rovasti Heikki Miettinen Paikalla 19 jäsentä, kunniajäsen Martti Pakkanen ja 2 rouvaa sekä vaihto-oppilas Jon Holm. Pekka Mäenpää avasi kokouksen. Viikon kysymys oli, mihinkä on viety aikanaan Vesilahden kirkon rakentamiseen tarkoitetut kivet. Kivet vietiin hyvin lähelle, nimittäin kirkon aitaan. Oikean vastauksen tiesivät Veikko Viljanen ja Aarno Torikka. Jaakko Nurmesniemi kertoi tiedusteluretkestään Italiaan. Berlusconi antoi klubin jäsenille luvan saapua Italiaan toukokuussa, kunhan ei oteta omia eväitä mukaan. Lempäälän kirkon korjaus 1980-luvulla, rovasti Heikki Miettinen Kirkko on rakennettu Epävarmaa on, onko Lempäälässä ollut aiemmin kirkkoa. Merkittävin ulkomuotoon vaikuttanut muutos on tehty 1830-luvulla, jolloin kirkko muutettiin ristikirkoksi. Pilattiinko silloin kirkon alkuperäinen muoto ja arvo? Kirkot vaativat yleensä suuremman korjauksen 50-vuoden välein luvulla tehtiin edellinen korjaus ja silloin maalattiin mm. kirkkoon tähtitaivas, joka ei välttämättä sopinut sen ilmapiiriin. Viimeiseen suureen korjaukseen alettiin 1980-luvun alussa, jolloin kirkko oli todella huonossa kunnossa. Kirkon kuntoon vaikuttivat suuresti lämpötilan vaihtelut ja tuuletusaukkojen sulkeminen kirkon alta. Kirkkoahan lämmitettiin vain tilaisuuksia varten, jolloin lämpötila vaihteli suuresti ja alkoi kirkon happaneminen. Esim. saarnastuoli oli korjauksen alkaessa jo lahoamispisteessä. Työn arkkitehdiksi valittiin Eila Piironen-Havas. Museovirasto valvoi työtä hyvin tiiviisti.. Työn aikana tehtiin ns. kulttuurikaivaus kirkon lattian alle, josta löytyi mm. hopeariipus ja vanhoja rahoja. Kirkkoon haudattiin vainajia aina 1850-luvulle asti, joten korjauksen aikana löydettiin paljon mielenkiintoista tutkittavaa. Sähkösuunnitelma ja uudet laitetut valaisimet olivat huono ratkaisu ja valaisinpylväät poistettiin luvulla ja hankittiin uusi valaistus. Kirkon katon tervaus väärällä tervalla pilasi kattoa, joka tulee nykyisin tervata lähes joka vuosi. Korjaustyön aikana mm. korjausta tehnyt urakoitsija meni konkurssiin ja arkkitehti sai turhaa arvostelua. Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta kirkon korjaus valmistui 1984.

3 34. Kokous Veteraanien kertomaa, toimittaja Ritva Mäkelä Paikalla oli 17 veljeä, vaihto-oppilas Jan Holm, kolme rouvaa ja Ritva Mäkelä Presidentti esitti viikon kysymyksen: 70 vuotta sitten päätettiin talvisodan jälkeisestä rauhasta Neuvostoliiton kanssa. Asiasta päätti ulkoasiainvaliokunta, jossa asiasta äänestettiin. Rauhansopimuksen puoltavat voittivat äänin Päätöstä vastustivat edustajat Kares, Kämäräinen ja Kosunen. Kuka oli neljäs rauhansopimusta vastustanut edustaja? Oikea vastaus on Urho Kekkonen, jonka tiesi 5 vastaajaa. Ritva Mäkelän kertomaa: Ritva Mäkelä keräsi kahden viime vuoden aikana haastatteluja kaikkiaan 64 henkilöltä eri puolilta Lempäälää, jotka olivat osallistuneet talvi- ja jatkosotaan vuosina Näistä haastatteluista syntyi kirja, jossa nämä haastattelut on esitetty. Kirja julkaistiin talvisodan aloituspäivänä marraskuussa Ritva kävi läpi osan näistä kertomuksista kronologisessa järjestyksessä alkaen kertomuksista talvisodasta ja päätyen Lapin sotaan. Mielenkiintoisesti esitetyt kertomukset aiheuttivat useita kysymyksiä, joihin saatiin vastaus.

4 35. kokous Namibian itsenäisyys 20 vuotta Kehitysjohtaja Timo Palander Paikalla 18 jäsentä. Timo Palanderin perhe vietti lukujen taitteessa Namibiassa kolme vuotta, josta ajasta jäi pysyvä muisto koko perheelle. Tänä päivänä Lempäälän ja Kangasalan kunnat kehittävät yhteistyötä Namibian valtion kanssa. Tavoitteena on hankkia kaupallista yhteistyötä, mm. lihan ja kalan tuontia. Tavoitteena on ollut tuoda tavaraa Namibiasta suoraan ilman perinteisiä välikäsiä Etelä-Afrikassa, Englannissa tai Hollannissa. Yksi tärkeä aihe maassa on demokratia, jonka kehittämiseen haetaan erilaisia keinoja. Varsinkin vaalien aikana on ollut jonkin verran väkivaltaisia yhteenottoja, joista halutaan eroon. Suvaitsevaisuus sekä politiikassa kuin uskonnollisissakin asioissa on sana, johon pyritään. Suomen kaltaiseen demokratiaan ei Namibiassa ole kulttuurierojen takia mahdollisuutta, mutta kehitys on oikeansuuntaista. 36. kokous Lukutaito paremmaksi Paikalla 19 veljeä, vaihto-oppilas Jan Holm ja rouvista Heini Mäenpää Esitelmöitsijät: Sivistysjohtaja Nina Lehtinen ja erityisopetuksen aluekoordinaattori Sirpa Ritoniemi Kokouksen avaus Pekka Mäenpää avasi kokouksen. Kilpailukysymyksenä: kokeiltiin käytäntöä, jonka jatkamisesta silloin saatujen kokemusten pohjalta luovittiin, mutta josta tuli toistaiseksi pysyvä käytäntö 40 v. myöhemmin. Mikä? Vastaus: Kesäaika. Sitä kokeiltiin yhtenä kesänä Ei tullut yhtään oikeaa vastausta. Nina lehtisen ja Sirpa Ritoniemen aiheena oli Lukutaito paremmaksi Reading OCI-projekti Sirpa Ritoniemi kertoi, että lukihäiriö on iso ongelma koululaisten keskuudessa. Rivit hyppivät, sanat vaihtavat paikkaa jne. Energia menee asian tankkaamiseen ja luetun ymmärtäminen vaikeutuu. Kotona lukuläksyt ovat vaikeita. Sanavarasto kehittyy lukemisen kautta. Oikein kuuleminen vaikeutuu.

5 Työmuisti on alentunut. Puhe-, keskittymis-, motoriikkaongelmia esiintyy (esim. rappusissa kulkeminen vaikeaa). Pyörällä ajossa, luistelussa, hiihdossa on vaikeuksia. Lukeminen on hyvin keskeinen asia itsetunnon kehittymisessä. Tampere Kalevan Rotaryklubi otti yhteyttä Lempäälään lukihäiriön asentohoito projektin tiimoilta. Dos. Tapani Rahko on tutkinut yli potilasta ja yli 3000 lukihäiriö potilasta. Lempäälässä koulutettiin diagnostiikkaan ja asentohoitoon henkilökuntaa. Projektista on tarkoitus tehdä Opetushallituksen avulla kouluterveydenhuoltoon kuuluva hoitomenetelmä. Tarkoituksena on saada menetelmä myös kansainväliseen levitykseen. Kun projekti käynnistettiin Lempäälässä, vanhempien kiinnostus asiaan oli valtavan suurta. Helmikuussa 2010 on koulutettu kouluterveydenhoitajat ja myös tk-lääkärit. Projektin kautta tulee jatkuva tuki opettajille ja kouluterveydenhoitajille. Sirpa Ritoniemi kertoi niistä kriteereistä, joilla oppilaat valittiin mukaan. Mukana oli kysymyksiä oireista ja erityisopettajat kehittivät myös oman testinsä. Projektin tiimoilta on pidetty jo lukuisia tilaisuuksia. Varsinainen hoito tapahtuu kotona asentohoitoina, joita voi olla 1-3. Hoitoprosessi olisi hyvä aina aloittaa syyslukukaudella. Kodin ja koulun yhteistyö tärkeää. Lopullisen hoitotuloksen ratkaisee kotona tehtävä itsehoito. Oppilaat ovat kertoneet hyvistä hoitotuloksista: lukeminen sujuu, olo rennompi, liikkuminen helpottunut Palautteena esim. Sääksjärven koululta on tullut, että menetelmä on hyvä lisä yhtenä keinona muiden joukossa. Projektista on tehty myös postimerkki. Aiheesta keskusteltiin ja mm. Jorma Lehtinen kertoi hieman aiheen lääketieteellisestä puolesta lisää. Jouko Konsala kertoi asian taustasta Kalevan klubissa. 37. kokous Rotarylehdistä poimittua Lempäälän Ehtookoto Paikalla 19 jäsentä, kunniajäsen Martti Pakkanen ja Jan Holm. Paikkaukset Matti Sinisalo (kaksi paikkausta: Sotkamo ja Lempäälä-Havas) Viikon kysymys: Monesko Rotary Norden lehti on Rotarien maailmanlaajuisessa rankingissa jakelumäärässä. Vinkkinä sijaluku on sijalla Vastaus on kolmas. Oikeita vastauksia oli 4 kpl. Painosmäärä on n kpl. Matti Mäkilä: Matti kertoi Rotarian-lehdestä, joka ilmestyy kuukausittain ja sen painosmäärä on yli Lehti on perustettu 1911 ja se tulee Lempäälän klubissa 6 jäsenelle. Rotary Norden ilmestyy 7 kertaa vuodessa ja tulee kaikille Rotareille Suomessa.

6 Rotarian lehdessä n:o 7 kerrotaan mm. organisaatioista, mutta ne ovat vain puitteet, joilla toimitaan. Tärkeintä on kuitenkin jokaisen rotarin oma toiminta, johon koko toiminta perustuu. Matti esitteli sarjakuvan, joka kertoi Paul Harrisista ja hänen elämästään Chicagossa, jonne Harris muutti lakiopiskelun jälkeen. Tätä ennen hän kävi eri puolilla Amerikkaa eri töissä. Chicagossa hän perusti lakiasiaintoimiston, jonka päätyö oli vaikeuksiin joutuneiden yritysten auttaminen. Pikkuhiljaa hänellä alkoi kehittyä ajatus klubista, joka alkoi laajeta jo muutaman vuoden kuluttua jo eri puolille Amerikkaa. Jorma Lehtinen esitteli Rotary Norden lehdestä terveysaiheisen artikkelin: Intiassa 150 milj. työpäivää menetetään joka vuosi ripulin takia. N lasta kuolee joka päivä ripuliin Intiassa. Puhtaalla vedellä on suuri merkitys ripulin leviämisen estämiseen, joten rotarit ovat avustaneet puhtaan veden saannissa Intiassa. Ainoastaan 3 % maailman vedestä on käytettävissä, muu vesi on suolaista merivettä. Puhtaasta vedestä n. 70 % on jäätä, joten kaikkiaan vain n. 1 % on käytössä. Markku Kalliomäki: Rotary Nordenia suurempia lehtiä ovat The Rotarian, joka on suurin. Suomeenkin yritettiin omaa lehteä muutamia vuosia sitten, mutta se hanke kaatui. Ensimmäinen Rotarien lähettämä televisiolähetys oli 1940, joka oli samalla ensimmäinen televisiolähetys maailmassa. Aihe oli Rotarykokous. 38. Kokous Vesilahden koululla Paikalla oli 16 veljeä, vaihto-oppilas Jon Holm ja 7 rouvaa Presidentti Pekka Mäenpää toivotti kaikki tervetulleeksi Vesilahden koululle katsomaan Veikko Viljasen kuvaamaa filmiä vuoden 2009 Kuokkalankosken markkinoista. Kokouksen alussa pidettiin hetken hiljaisuus kunniajäsenemme Juho Lintusaaren muistoksi. Veli Yrjö Lehtonen muisteli muutamalla sanalla Jussia. Viikon kysymyksenä oli vuosia Vesilahdessa entisellä Korpiniemen koululla asuneen ja myös ympäristössä eri elokuviinsa filmanneen Rauni Mollbergin tuotanto. Pisteen sai, kun tiesi nimeltä yhdenkin Mollbergin elokuvan. Oikeita vastauksia tuli useita ja muutamat kertoivat olleensa myös mukana näissä elokuvissa, kuten Jorma Lehtinen, joka oli mukana Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa antaen elokuvalle alkurepliikin sanalla: seuraava. Jorma esitti lääkäriä, joka tarkasti kutsunnoissa olevia nuoria miehiä. Kohtaa oli kuulemma harjoiteltu useita kertoja eri äänenpainoilla. Joku niistä sitten valittiin elokuvaan aloitukseksi. Veikon filmi oli kiintoisa ja antoi hyvän kuvan koko markkinoista valmistelusta loppuun asti. Esitys oli lyhyempi versio - n. 17 minuuttia yli tunnin mittaisesta pidemmästä koosteesta. Lopuksi koulun rehtori ja samalla myös kokkimme Tapani Pietilä esitteli koulun laajennusta, joka oli saatu sulautumaan hienosti vanhempaan koulurakennukseen.

7 39. Kokous Paikka: Tampereen Aluetaksi Oy Tutustumistilaisuuteen osallistui 14 jäsentä. Toimitusjohtaja Ismo Lehtinen kertoi taksien tilausvälityksestä ja tutustutti tilausvälityskeskukseen sen toimintaa esittelemällä. Aluetaksi toimii Tampereen, Lempäälän, Nokian, Kangasalan, Ylöjärven ja Pirkkalan alueella. Kaikkiaan tällä alueella on n. 520 taksia, jotka toimivat välityksen piirissä. Välityskeskus on auki 24 tuntia vuorokaudessa, joten henkilökuntaakin tarvitaan paljon. Tällä hetkellä yhtiössä on työssä 25 vakituista työntekijää ja 5 vuorottajaa. 40. Kokous Klubi vietti Vapputilaisuuden Lempäälän Työväentalolla. Pressan palsta Kesä on täällä! Aurinko viipyilee horisontin yläpuolella aina vain pidempään (pilvien takanakin) ja ehkä uimavedetkin vähitellen lämpiävät. Kesän edetessä myös klubin kausi lähenee loppuaan, enää on pari kokousta jäljellä ja voimme aloittaa uuden kauden täynnä intoa. Vaihtokokous on tiistaina 22. kesäkuuta klo 18 Ehtookodon juhlasalissa toivottavasti mahdollisimman monet pääsevät sinne mukaan! Ennen vaihtokokousta kokoonnumme vielä pari kertaa viikkokokouksiin: toimittaja Antero Korhonen tulee kertomaan meille Lempäälän puista. Ehkä saamme tietää esimerkiksi, missä kasvaa itsenäisyyden mänty, miksi Myllyrannassa kasvava tammi on Maailman tammi, minkä takia kuusi valtasi Lempäälän metsät tai missä ovat Lempäälän korkeimmat, paksuimmat ja vanhimmat puut? aiheena on sosiaalinen media. Sähköinen viestintä, käsipuhelimet ja Internet ovat mahdollistaneet erilaisten yhteydenpitomuotojen kehittämisen ja näistä muodoista meille on luvannut tulla kertomaan Pauliina Mäkelä, joka on perustamassa Lempäälään sosiaaliseen mediaan liittyvää yritystä. Nyt on tilaisuus päästä kuulemaan tuoretta tietoa aiheesta ja esittämään kysymyksiäkin. Klubikin on kehittänyt toimintaansa Internetissä: Klubin uudet kotisivut on avattu. Ne löytyvät osoitteesta: ja varmasti myös hakukoneilla tai Suomen Rotaryn sivujen kautta. Käykääpä tutustumassa! Älkääkä unohtako, että kesäaikana viikkokokouksemme alkavat jo klo 17! Aurinkoista ja virkistävää kesää teille kaikille! Pressa

8 Kuvernöörin kuukausikirjeistä poimittua Arvoisat Piirimme 1390 rotarit Huhtikuu on rotarylehtien kuukausi Jokaisen rotarin täytyy tilata jokin rotarylehti. Keskustelimme klubivierailujeni yhteydessä rotarylehdistäkin. Suomessa meidän osaksemme on tullut Rotary Norden tuo tunteitakin herättävä lehti. Suomenkielisten artikkelien osuus lehdessä on ollut kovin pieni, edustammehan vähemmistöä. Moni suomen kielinen ymmärtää kyllä ruotsiakin, mutta muut skandinaaviset kielet voivat olla enemmän tai vähemmän hakusissa. Lehti jaetaan myöskin virolaisille rotareille. He edustavat myös vähemmistöä. Heitä lehti ei hyödytä kovinkaan paljon kielten takia. Lehden tilannetta ja asemaa on käsitelty ja käsittelyä jatketaan myöskin SR:n hallituksessa. Asia ei kuitenkaan ratkea hetkessä. PDG Kari Tallberg on kirjoittanut mielenkiintoisen artikkelin viimeiseen Rotary Nordenin numeroon lehden asemasta Suomessa. Suomenkielisiä artikkeleita oli viimeksi ilmestyneessä lehdessä enemmänkin. Kritiikin takiako vai onko toimitus terästäytynyt? Käykääpä lukemassa. Mutta voimme lukea myös muita rotarylehtiä, joita edustavat the Rotarian ja Rotary News. Molemmat ovat englanninkielisiä. Lehdet ovat keskittyneet rotaryn kansainvälisiin asioihin ja projekteihin. Jokainen rotari voi halutessaan tilata itselleen englanninkieliset lehdet. Mutta tässä vaiheessa ne eivät korvaa Rotary Nordenia. Lopullinen päätös lehden tilaamisesta täytyy olla yhteinen. Katsotaan, mitä tuleman pitää? GETS ja Rotary Instituutti Tanskassa Alueen 15 tulevien kuvernöörien koulutustilaisuus pidetään Aalborgissa Tanskassa. Samassa yhteydessä pidetään myös Rotary Instituutti, joka on avoin kaikille rotareille. Yksityiskohtaiset tiedot löytyvät Piirin sivuilta ja osoitteesta Suomen Rotary Golf SM Rotarygolfin SM kilpailut pidetään tulevan kesänä Pirkkalan kentällä Tampereen kupeessa. Järjestäjänä toimii Tampere Jussikylän RK. SOS lapsikylä etsii tukijoita Pirkanmaalta SOS Lapsikylä laajentaa lastensuojelupalveluitaan kaupunkeihin. Yhdistys alkaa rakentaa uutta, kaupunkimiljööseen hajautettavaa kotien verkostoa. Korttelikodeiksi nimetyllä toimintamuodolla tuodaan lastensuojelun sijoitus sekä avohuollon palveluita lähemmäksi asiakkaita. Tavoitteena on, että vuosina avataan Korttelikodit Tampereen Vuorekseen. Tätä projektia viedään eteenpäin läheisessä yhteistyössä Tampereen kaupungin sosiaalitoimen kanssa. Vuorekseen on tarkoitus perustaa 8 kotia joissa kussakin on tilaa 6 7 lapselle. Korttelikotien läheisyyteen perustetaan palvelukeskus SOStari. Se antaa monipuolista tukea, kuten konsultaatio, koulutus ja terapiapalveluita, sekä korttelikodeille että muille lapsiperheille. SOS lapsikylä etsii nyt tukijoita tälle merkittävälle lastensuojeluhankkeelle Pirkanmaan talousalueelta. Yhdistyksestä tullaan mielellään kertomaan henkilökohtaisesti järjestön toiminnasta, sekä tulevaisuuden haasteista esimerkiksi klubin syyskauden viikkokokouksessa. Mahdollista toiminnan esittelyä varten voitte ottaa yhteyttä keskustoimistoomme. Yhteyshenkilö on varainhankintapäällikkö Kei Heikkilä, lapsikyla.fi.

9 Mikä on mukavin luannon ääni kevähällä? Linnunlaulu, kolomosturpon pörinä öisellä pellolla, lumiauran kolina maantiällä huhtikuus, naapurin lehemien pihalle pääsyn aikahan siältä: Ristuksen perkelehen! Totta mä tapan teirän jokahitten jon sei te perkelet pysy airoos helevetti!!! Toukokuu on harrastus ja ammattiryhmien kuukausi Toveruus oli Paul Harrisin tärkein tavoite. Mutta toveruutta voi harrastaa klubin ulkopuolellakin. Rotarit voivat tavata toisiaan yhteisten harrastusten parissa. Tässäkin kk kirjeessä mainostetaan neljää eri urheilutapahtumaa, jotka yhdistävät rotareita. Tämäkin osoittaa, että rotarius on iloinen asia. Harrastumuotoja on useita, joihin voimme osallistua. On maratoonareita, motoristeja, lentäjiä, purjehtijoita, ratsastajia, jne. Jos olet kiinnostunut, niin löydät 54:n harrastusryhmän ohjelmat RI:n nettisivuilla kohdasta Service and Fellowship ja edelleen otsikon Globsal Networks alta. Hyvää harrastusintoa! Piirikonferenssi Valkeakoskella Saimme viettää viikonlopun iloisissa tunnelmissa. Haluan esittää parhaimmat kiitokset mukana olleille rotareille, puolisoille, esiintyjille, puhujille ja kaikille järjestelyissä mukana olleille. John Kennyn edustajat Meiron ja Jasmine Morris pääsivät viimeisellä koneella Lontoosta Helsinkiin. Ilmatila suljettiin sen jälkeen tuhkapilvien takia. Paluumatka kestikin sitten 4 päivää. Emme ole nyt tohkeissamme, olemme tohkaisissamme. Vielä kerran parhaimmat onnittelut kaikille piirikonferenssissa huomionosoituksen saaneille! Istanbul kulttuuripääkaupunki 2010 Istanbul on valittu Essenin ja Pecsin ohella tämän vuotiseksi kulttuuripääkaupungiksi. Paikallinen kuvernööri kutsuu kaikkia rotareita vierailemaan historiallisessa kaupungissa, joka sijaitsee lännen ja idän välissä. RCTI klubi aloittaa toimintansa Nykyisillä rotareilla voisi olla Tampereen ulkopuolellakin kansainvälisiä tuttuja, jotka asuvat Tampereella ja jotka voisivat olla potentiaalisia jäseniä. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Veli Matti Heinijokeen tai Minttu Lampiseen, Klubi kokoontuu keskiviikkoisin ravintola Plevnassa, klo (Finnlaysoinin alue). Facebookista löytyy lisää tietoa googlaamalla RCTI. Perustietoa Rotarysta 2009 julkaisu Rotary Basics Suomen Rotarytoimistolla on painosta jäljellä vielä kappaletta. 8 sivuinen julkaisu on tilattavissa Rotarytoimistosta pelkästään postimaksulla käyttämällä SR:n sivuilla olevaa tilauslomaketta. Sama julkaisu on sähköisessä muodossa SR:n koulutussivuillakin. Julkaisu on hyvä antaa sekä uusille jäsenille että jäsenehdokkaille. PolioPlus Afganistanissa toteutuu Lasten rokottaminen Afganistanissa toteutetaan vielä tänä vuonna. Suomen Ulkoministeriö on antanut euron tuen hankkeelle. Yhdessä rotarien osuuden kanssa rahamäärä on euroa ja hanke toteutetaan tänä vuonna. Hyvä rotarit!

10 Rotaryn SM suunnistus Lahdessa Rotaryn SM suunnistus järjestetään elokuussa Lahdessa. Järjestäjänä toimii Lahti Joutjärven klubi. International Tennis Fellowship of Rotarians ITFR 1:st Midnight Sun Tennis Tournament Finnish Open Championship in Raahe, Finland Rotarytennistä pelataan kesällä Raahessa. Tarkoituksena on kilpailun ohella toteuttaa järjestömme perustavoitteita. Tuemme Polio Plus ohjelmaa ja nautimme hyvästä seurasta. Rotaryn lentopallon SM kisat Jurvassa Rotaryn SM lentopallo järjestetään Jurvassa. Järjestelyvastuun kantaa Jurvan rotaryklubi, jonka sivuilta löytyvät yksityiskohtaisemmat tiedot myöhemmin kesällä. Haitin katastrofin keräys on päättynyt Piirimme sai kerättyä ,50, josta klubit keräsivät ,50 (43 klubia) ja yksityiset rotarit (49 henkilöä). Piiri haluaa kiittää kaikkia keräykseen osallistuneita. Tulos oli menestys koko Suomen osalta. Kunnia kuuluu myös DG Virpi Honkalalle. Virpi hoiti ja me pojat (loput kuvernöörit) seurasimme katseella. Montrealin konventio Vielä ehtii ilmoittautua RI:n konventioon Montrealiin. Usein sanotaan, että jokaisen rotarin tulisi osallistua kerran elämässään yhteen konventioon. Konventio voisi vastata meidän Piirikokoustamme. Konvention yhteydessä pidetään myöskin RI:n vuosikokous, jossa valitaan mm. RI:n presidentti ja piirikuvernöörit. Äänioikeutettuja ovat piirimme klubit, jotka voivat lähettää vuosikokoukseen valtuutetun edustajan tai antaa valtakirjan jollekin toiselle rotarille. Itse olen menossa Montrealiin. Piirimme klubit, jotka haluavat äänensä kuuluvan vuosikokouksessa, mutta eivät halua lähettää edustajaa, voivat lähettää valtakirjan minulle mennessä. Rotaryn tulevaisuus on edelleen sinun käsissäsi! Eero Pohjanmaallakin parasta kevähäs on ku Ilimat lämpenöö ja kesä tuloo, aurinko paistaa ja kuumottaa, saa nauraa ku naapuri jää raktorilla jumihin ja sarattaa ja kiruaa kovahan äänehen ja saa täyttää EU tukipaperia.

LEMPÄÄLÄN ROTARYKLUBI. JÄSENTIEDOTE 4 Tammi-helmikuu 2010

LEMPÄÄLÄN ROTARYKLUBI. JÄSENTIEDOTE 4 Tammi-helmikuu 2010 LEMPÄÄLÄN ROTARYKLUBI JÄSENTIEDOTE 4 Tammi-helmikuu 2010 LEMPÄÄLÄN ROTARYKLUBI Viikkokokoukset 25. kokous 7.1.2010 Valokuvia vuosien varrelta Kokouksessa oli mukana 18 veljeä ja 5 ladya ja vierailevana

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN ROTARYKLUBI. JÄSENTIEDOTE 6 Touko-kesäkuu 2010

LEMPÄÄLÄN ROTARYKLUBI. JÄSENTIEDOTE 6 Touko-kesäkuu 2010 LEMPÄÄLÄN ROTARYKLUBI JÄSENTIEDOTE 6 Touko-kesäkuu 2010 LEMPÄÄLÄN ROTARYKLUBI 42. VIIKKOKOKOUS 6.5.2010 Ehtookoto Paikalla oli 15 veljeä Aiheena GSE-ryhmän vierailu Viikon kysymys oli : Mitä lyhenne RFE

Lisätiedot

Kiikartorn ROTARYKLUBIEN TIEDOTUS- LEHTI. Eura Eurajoki Rauma Raumanmeri Rauma Hauenguan

Kiikartorn ROTARYKLUBIEN TIEDOTUS- LEHTI. Eura Eurajoki Rauma Raumanmeri Rauma Hauenguan 1 Kiikartorn ROTARYKLUBIEN TIEDOTUS- LEHTI Maaliskuu 2005 Eura Eurajoki Rauma Raumanmeri Rauma Hauenguan 2 Aluekuvernööri Aluekuvernöörin palsta Aluegovernor Jukka Karenius Kevät on jo hyvässä tulossa,

Lisätiedot

Kuukausikirje No 1 heinäkuu 2007 RI:n kuukauden teema on luku- ja kirjoitustaito. HyvÄt klubipresidentit ja sihteerit, arvoisat rotarit

Kuukausikirje No 1 heinäkuu 2007 RI:n kuukauden teema on luku- ja kirjoitustaito. HyvÄt klubipresidentit ja sihteerit, arvoisat rotarit Kuukausikirje No 1 heinäkuu 2007 RI:n kuukauden teema on luku- ja kirjoitustaito. Rotaryvuosi 2007 2008 on alkanut. Uudet vastuuhenkilçt ovat aloittaneet, ja uudet haasteet ja mahdollisuudet odottavat.

Lisätiedot

Päivä on jo pidentynyt. Suomen Lions-liitto ry www.lions.fi helmikuu 1/2013

Päivä on jo pidentynyt. Suomen Lions-liitto ry www.lions.fi helmikuu 1/2013 Suomen Lions-liitto ry www.lions.fi helmikuu 1/2013 Päivä on jo pidentynyt Rauma Village nousee Sri Lankaan, sivut 12 13 Teemana Lasten ja nuorten arjen asioita, sivut 24 30 Toimituksen näkökulmasta Mitä

Lisätiedot

Kansalaisen vaikuttamisopas

Kansalaisen vaikuttamisopas Kansalaisen vaikuttamisopas 6 2012 Oma ääni kuuluviin! Kehitysvammaisten Tukiliitto ry. Me Itse ry Kuva Hanna Rajakangas Mihin asioihin sinä haluat vaikuttaa? Tämän lehden teemana on vaikuttaminen. Vaikuttaa

Lisätiedot

HERMAN LIIKANEN -SEMINAARI 13.5.2005 s. 13 20-VUOTISJUHLALLISUUDET 29. 31.7.2005 s. 15

HERMAN LIIKANEN -SEMINAARI 13.5.2005 s. 13 20-VUOTISJUHLALLISUUDET 29. 31.7.2005 s. 15 LIIKASTEN SUKUSEURA RY:N JÄSENLEHTI 1/2005 PÄÄTOIMITTAJA HARRI LIIKANEN TOIMITUSSIHTEERI PIRKKO LIIKANEN HERMAN LIIKANEN -SEMINAARI 13.5.2005 s. 13 20-VUOTISJUHLALLISUUDET 29. 31.7.2005 s. 15 2 LIIKASTEN

Lisätiedot

Suomi Finland Leijona 1 2009 HELMIKUU

Suomi Finland Leijona 1 2009 HELMIKUU Suomi Finland Leijona 1 2009 HELMIKUU Rauha alkaa minusta Nuorisotyön foorumin toinen seminaari 4.4.2009 Vantaalla Seminaarin aiheena on: Hyvän tekeminen lisää hyvinvointia Tukeeko palvelukasvatus nuorten

Lisätiedot

y hteystietoja Anna Vuorjoki, puheenjohtaja 050-337 0689 Veikko Eranti, varapuheenjohtaja Anna-Maija Riekkinen Anna Rissanen Venla Rossi Sari Santala

y hteystietoja Anna Vuorjoki, puheenjohtaja 050-337 0689 Veikko Eranti, varapuheenjohtaja Anna-Maija Riekkinen Anna Rissanen Venla Rossi Sari Santala 4 2006 protu y hteystietoja yhdistyksen hallitus 2006 hallitus@protu.fi Anna Vuorjoki, puheenjohtaja 050-337 0689 Veikko Eranti, varapuheenjohtaja 050-369 5129 Pekka Tolvanen, sihteeri 040-759 7896 Jenni

Lisätiedot

SHG 50 vuotta. Tänä kesänä pelaaminen on pelkkää juhlaa! Suur-Helsingin Golf ry:n jäsenlehti

SHG 50 vuotta. Tänä kesänä pelaaminen on pelkkää juhlaa! Suur-Helsingin Golf ry:n jäsenlehti 1 2015 SHG 50 vuotta Tänä kesänä pelaaminen on pelkkää juhlaa! Suur-Helsingin Golf ry:n jäsenlehti Sisältö: Päätoimittajalta... 3 Kentät esittelyssä... 4 Hinnasto 2015... 6 Puheenjohtajan palsta... 7 SHG:n

Lisätiedot

Lapsille on tärkeää, että joku kuuntelee ja viitsii keskustella heidän kanssaan.

Lapsille on tärkeää, että joku kuuntelee ja viitsii keskustella heidän kanssaan. 1/2014 Kuulumisia Lapsille on tärkeää, että joku kuuntelee ja viitsii keskustella heidän kanssaan. Pauli Seppälä, Kaarinan SOS-lapsikylä, s.4 EI MIKÄÄN KAKKOSLUOKAN KOTI - sivu 11 THERAPLAY-TERAPEUTIT

Lisätiedot

Aktiivista palvelu- ja avustustoimintaa. tarkoitettu helppotajuinen opetusmateriaali internet -ympäristön

Aktiivista palvelu- ja avustustoimintaa. tarkoitettu helppotajuinen opetusmateriaali internet -ympäristön No:18 2011 Aktiivista palvelu- ja avustustoimintaa Toteutamme kansainvälisen Lionsjärjestön periaatetta We Serve - Me palvelemme harjoittamalla vapaaehtoistyöhön, palveluihin ja avustamiseen perustuvaa

Lisätiedot

Ota hyödyt irti jäsenyydestäsi rekisteröitymällä: www.kalajarvi.org

Ota hyödyt irti jäsenyydestäsi rekisteröitymällä: www.kalajarvi.org Kalajärvi-Seura 16.12.2012 tiedottaa 2/12 Elina ja Matti - TV:stä tutut illallisten arvostelijat - sivu 16 Tässä lehdessä: Hiirisuon asukaspuisto alulle - sivu 3 Kaavoitustilanteesta - sivuilla 3 ja 5

Lisätiedot

KEIMOLAN GOLFYHTEISÖN JULKAISU 1 2015

KEIMOLAN GOLFYHTEISÖN JULKAISU 1 2015 KEIMOLAN GOLFYHTEISÖN JULKAISU 1 2015 V U O S I K I R J A 2 0 15 YHTEISVASTUU OPEN 2015 Keimola Golf 25.5.2015 Yhteisvastuu 2015 tukee apua tarvitsevia ihmisiä Suurella sydämellä -vapaaehtoistoiminnan

Lisätiedot

Viikkokokous 31.1.2001

Viikkokokous 31.1.2001 Viikkokokous 31.1.2001 http://www.kolumbus.fi/rotary.nurmijarvi/ Käsi kädessä hyvät Rotarit! Näin otsikoi edellisessä, viisi vuotta sitten julkaistussa Nurmijärven Rotary 1971-1996 -historiikissa Inner

Lisätiedot

Paras pilkkionkija. Onnekas kalastaja Japanista: Kansainvälinen I varapresidentti, DR Jitsuhiro Yamada nosti Kemijoen jäälle ahvenen

Paras pilkkionkija. Onnekas kalastaja Japanista: Kansainvälinen I varapresidentti, DR Jitsuhiro Yamada nosti Kemijoen jäälle ahvenen NSR:n asialistalla Näkyvyys, johtajuus ja jäsenhankinta Juhlavuosi alkanut Suomen Lions-liitto täyttää 55 vuotta Vuokatti kutsuu lioneja Vuosikokoukseen voi jo ilmoittautua Paras pilkkionkija Onnekas kalastaja

Lisätiedot

Positiiviset ry:n jäsentiedote 1/2010

Positiiviset ry:n jäsentiedote 1/2010 Henkiriepu Positiiviset ry:n jäsentiedote 1/2010 SISÄLLYS 1/2010 3 PUHEENJOHTAJALTA 4 TOIMISTON JA HALLITUKSEN KUULUMISIA 7 Hallituksen jäseniä esittäytyy 8 Maailman Aids-päivä 2009 ja DUBLININ KONFERENSSISTA

Lisätiedot

Nro 3/2010 syyskuu. syyskuu syyskuu

Nro 3/2010 syyskuu. syyskuu syyskuu 1886 perustettu 1886 imme retken Pyhän Olavin kirkkoon. Nähtävänä oli mm. taidetta; kuvassa -Hellman Keväällä ihailee taiteilija, teimme retken KTM, Pyhän mv, Osmo Olavin Rauhalan kirkkoon. maalausta.

Lisätiedot

Rokaten opintiellä. Järjestölääkärin työssä on sosiaalinen ulottuvuus Nalle-kerhon päiväkirja Kesän leirit. Asiaa näkövammaisista lapsista ja nuorista

Rokaten opintiellä. Järjestölääkärin työssä on sosiaalinen ulottuvuus Nalle-kerhon päiväkirja Kesän leirit. Asiaa näkövammaisista lapsista ja nuorista 1 2008 Rokaten opintiellä Järjestölääkärin työssä on sosiaalinen ulottuvuus Nalle-kerhon päiväkirja Kesän leirit Asiaa näkövammaisista lapsista ja nuorista 3 4 6 8 10 tässä numerossa 12 10 12 14 16 Pääkirjoitus

Lisätiedot

Hyvää Joulua ja siunausta vuodelle 2007

Hyvää Joulua ja siunausta vuodelle 2007 Joukkokirje RADIO DEIN JA KRISTITYT YHDESSÄ RY:N UUTISLEHTI Julkaisija: Kristityt Yhdessä ry, Ilmalankuja 2 i, 00240 Helsinki, 9. vuosikerta N:o 4/2006 Hyvää Joulua ja siunausta vuodelle 2007 RADIO DEI

Lisätiedot

PERHONEN Kesäkuu 2010 Alkoholistien aikuiset lapset

PERHONEN Kesäkuu 2010 Alkoholistien aikuiset lapset PERHONEN Kesäkuu 2010 Alkoholistien aikuiset lapset Kesäkuun Perhosessa: - Mitä valtuustokokouksessa tapahtuikaan? - Tutustu uuteen toimikuntaan ja sen jäseniin - Tuhtia tietoa kummitoiminnasta - Anonyymi

Lisätiedot

H A L S T A R I LOHJAN ROTARYKLUBI LOJO ROTARYKLUBB. SELOSTE N:o 2 2006-2007 ISSN 0781-4151

H A L S T A R I LOHJAN ROTARYKLUBI LOJO ROTARYKLUBB. SELOSTE N:o 2 2006-2007 ISSN 0781-4151 H A L S T A R I LOHJAN ROTARYKLUBI LOJO ROTARYKLUBB SELOSTE N:o 2 2006-2007 ISSN 0781-4151 HALSTARI Seloste 2006-2007 N:o 2 tammikuu 2007 Sisältö Sivu 3 Presidentin palsta 5 Uutta pankkitoimintaa Lohjalla

Lisätiedot

Suomalainen Klubi. Presidentti Martti Ahtisaari esitelmöi Klubin ulkopolitiikan illassa. Helsingin Suomalainen Klubi on kulttuuriklubi

Suomalainen Klubi. Presidentti Martti Ahtisaari esitelmöi Klubin ulkopolitiikan illassa. Helsingin Suomalainen Klubi on kulttuuriklubi Helsingin 1 Suomalainen Klubi Klubilehti 2/2014 Presidentti Martti Ahtisaari esitelmöi Klubin ulkopolitiikan illassa on kulttuuriklubi 3 Joka päivä. Klubilehti 2/2014 Puheenjohtajalta Johannes Koroma...

Lisätiedot

GPOSTI HYVÄN TUULEN GOLF PELATTIIN ELOKUUSSA MARIKA VOSS MUKANA MATKARAPORTIT KIINASTA JA JAPANISTA HAASTATTELUSSA ANTTI VALJAKKA SEURAMATKA KYTÄJÄLLE

GPOSTI HYVÄN TUULEN GOLF PELATTIIN ELOKUUSSA MARIKA VOSS MUKANA MATKARAPORTIT KIINASTA JA JAPANISTA HAASTATTELUSSA ANTTI VALJAKKA SEURAMATKA KYTÄJÄLLE GPOSTI Golf-Porrassalmi ry:n jäsenlehti 2/2014 HYVÄN TUULEN GOLF PELATTIIN ELOKUUSSA MARIKA VOSS MUKANA MATKARAPORTIT KIINASTA JA JAPANISTA HAASTATTELUSSA ANTTI VALJAKKA SEURAMATKA KYTÄJÄLLE TÄSSÄ LEHDESSÄ:

Lisätiedot

1/2007. Rovaniemen kokous

1/2007. Rovaniemen kokous Autokatsastajat 1/2007 Rovaniemen kokous Kolumni Järjestörakenne myllerryksessä 1/2007 24. VUOSIKERTA Julkaisija Autokatsastajat AK ry www.autokatsastajat.fi Vastuullinen päätoimittaja Olli Virtanen Nokkalantie

Lisätiedot

Hillamarkkinoiden 40. kerta Ranuan superkesässä

Hillamarkkinoiden 40. kerta Ranuan superkesässä Hillamarkkinoiden 40. kerta Ranuan superkesässä s. 12-13 Vuoden -93 Hillatyttö Marika Erkkilä. Huipputapaaminen Posion Riisitunturilla Lukemaan! Lukemaan! Aktiviteetin kohteena kaikenikäiset s. 3 Mukana

Lisätiedot

Suomen Lions-liiton 60. vuosikokous Heinolassa 8.-9.6. s.10-11

Suomen Lions-liiton 60. vuosikokous Heinolassa 8.-9.6. s.10-11 PALVELEVA Suomen Lions-liiton 60. vuosikokous Heinolassa 8.-9.6. s.10-11 Lionspiirin 107-D kausijulkaisu 2012 2013 LEIJONA www.lions.fi Joko maali häämöttää? s. 5 Leeni Varis nuorisovaihdossa Intiassa

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

Sisältö. Pari sanaa päätoimittajalta. Ilon aiheita

Sisältö. Pari sanaa päätoimittajalta. Ilon aiheita 1 Pari sanaa päätoimittajalta Ilon aiheita Olen iloinen siitä, että tämä lehti on saatu valmiiksi, vaikkakin hieman myöhässä aikataulusta. Ajattelin, että tästä lehdestä tulee lyhyempi, mutta asiaa kertyi

Lisätiedot

HELSINGIN GOLFKLUBIN JÄSENLEHTI 2 2012. 80 vuotta golfia Talissa

HELSINGIN GOLFKLUBIN JÄSENLEHTI 2 2012. 80 vuotta golfia Talissa HELSINGIN GOLFKLUBIN JÄSENLEHTI 2 2012 80 vuotta golfia Talissa Tali Golf 1 Syyskokous ja henkilövalinnat SYYSKOKOUS Jälleen on yksi golfkesä takana, on aika siirtää katse tulevaan. Menneen kauden tapahtumia

Lisätiedot