Virastomestarin at:n oppilaitoskäyttäjille Virastomestarin at:n tutkintotoimikunta Pia Puustjärvi, toimikunnan sihteeri

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Virastomestarin at:n oppilaitoskäyttäjille. 14.3.2012 Virastomestarin at:n tutkintotoimikunta Pia Puustjärvi, toimikunnan sihteeri"

Transkriptio

1 OPTIMA alustan käyttöohje Virastomestarin at:n oppilaitoskäyttäjille Virastomestarin at:n tutkintotoimikunta Pia Puustjärvi, toimikunnan sihteeri

2 2 Sisällysluettelo Johdanto... 3 Aloitus... 4 Työtila... 5 Kokouskalenteri... 5 Yleinen keskustelu... 6 Kokoustila... 7 Kokousprosessi... 7 Kokoukseen toimitettavat asiakirjat... 7 Tiedostojen lisääminen kokouskansioon... 8 Tiedostojen nimeäminen... 8 Oppilaitosten kansiot... 9 Talletettavat tiedostot... 9

3 3 Tervetuloa Virastomestarien ammattitutkinnon tutkintotoimikunnan Optima-ympäristöön! Johdanto Tämä on tutkintotoimikunnan sekä yhteistyöoppilaitostemme yhteinen areena verkossa. Sen tarkoituksena on helpottaa ja tehostaa niin tiedonkulkua kuin toimintaamme liittyvien dokumenttien hallintaa: kokouksiin ja järjestämissopimuksiin liittyvä kirjeenvaihto siirtyy sähköiseen muotoon. Yhdet kappaleet kaikista dokumenteista lähetetään edelleen postissa tutkintotoimikunnan sihteerille virallista arkistointia varten, sähköinen versio tallennetaan Optimaan. Optimaan tallennettavia dokumentteja ovat: Oppilaitokset tallettavat: Järjestämissopimus ja suunnitelma Arvioijaluettelo (pidettävä ajan tasalla!) Kokousasiakirjat o tutkintojen vahvistukset o arviointiyhteenvedot o henkilökohtainen suorittajayhteenveto o järjestämissuunnitelmat ja sopimukset Tutkintotoimikunta tallettaa: Pöytäkirjanotteet päätöksistä Kokousaikataulun ja muistutukset kokouksien sulkeutumisesta Lisäksi kaikille yhteinen: Kokouskalenteri o Kokouspäivämäärät o Kokoustilan sulkeutumispäivät o Muut tutkintotoimikunnan järjestämät tilaisuudet Yleinen keskustelualue o Tutkintotoimikunta tiedottaa ja te voitte kysellä sekä keskustella tällä foorumilla Verkkoympäristössä toimiminen on monelle tuttua jo entuudestaan ja vaikkei olisikaan, sen oppii helposti! Jos tuppaa olemaan ongelmaa, lue vielä nämä ohjeet tarkasti tai ole yhteydessä sihteeriin tahi OPH:n.

4 4 Aloitus Opetushallituksen Optima ympäristö löytyy osoitteesta https://optima.discendum.com/oph. Käyttäjätunnukset ovat yleensä muotoa Etunimi Sukunimi. Salasanan saat Opetushallituksesta ja voit vaihtaa sen itse kansiossa Oppilaitosten kansiot olevasta Vaihda salasana kohdasta. Käyttäjätunnusten luonti ja muu hallinnointi, kuten muokkaaminen ja poistaminen, hoidetaan Opetushallituksessa. Asiaa hoitaa Tim Lamminranta Toiminta mahdollisissa ongelmatilanteissa: Käyttäjätunnus ei kelpaa. - Kirjoita vielä kerran ja muista, että etunimen ja sukunimen välissä on välilyönti, ei pistettä. Jos olet unohtanut salasanasi. - Kirjoita käyttäjätunnus ja salasana-arvauksesi niille varattuihin kenttiin. Paina Kirjaudu sisään painiketta ja seuraa näytölle ilmestyviä ohjeita, niin saat uuden salasanan sähköpostiisi. - Jos ei vieläkään onnistu, niin ota yhteys Opetushallitukseen tai HOX HOX!! Käyttäjätiedot-valikosta löytyvän Yhteystiedot-taulun voi jokainen työtilaan liitetty käyttäjätunnuksen haltija itse muokata ja päivittää. Oppilaitoskohtaisten (tutkintojen järjestäjäkohtaisten) käyttäjätunnusten osalta on kuitenkin seuraava rajoitus: älä muuta siinä olevia Etunimi- ja Sukunimi-tietoja, jotka on valmiiksi täytetty. Oman nimen saa tavallisesti näkyviin sähköposti- ja postiosoitteessa sekä tarvittaessa Vapaamuotoisessa tekstikentässä. Jos Etunimi- ja Sukunimi-kentissä oleviin tietoihin on tarpeen tehdä muutoksia, ilmoitathan siitä ystävällisesti Opetushallitukseen Optima-ympäristön hallinnoijalle ).

5 5 Työtila Vieressä kuva, josta näet työtilamme rakenteen ja minkälaisia kansioita sieltä löytyy. Rakennepuun viereen oikealle avautuvat sitten klikkaamasi tiedostot. Jos kyseessä on *.html-sivu, niin teksti näkyy kokonaan suoraan vieressä, mutta jos se on esim. *.doc, klikkaa nimeä ja tiedosto tulee näkyviin oikealle puolelle. Klikkaa tätä uudestaan ja avautuu uusi valintaikkuna, jossa lukee Avaa tai tallenna. Toimi tarpeesi mukaan. Jokaisen pääkansion alla on aloitussivu, jossa on kerrottu ko. kansiosta, mikä sen tehtävä on ja kuinka siellä toimitaan. Ohjeita on siis monessa paikkaa! Ilman ei pääse olemaan! ;-D Seuraavaksi käymme läpi tarkemmin, mitä missäkin kansiossa tapahtuu ja miten siellä toimitaan. Kokouskalenteri Täällä sinun ei tarvitse osata muuta kuin lukea kalenteria. Käy katsomassa, milloin ovat kokouspäivät ja milloin Kokoustila sulkeutuu (10 päivää ennen kokousta). Kokoustilan sulkemisesta tulee vielä erikseen muistutusilmoitus sähköpostiisi muutamaa päivää ennen sulkeutumista. Myös kokouspäivästä tulee muistutusilmoitus sähköpostiisi.

6 6 Yleinen keskustelu Tältä se näyttää ja alla selostusta eri toiminnoista: Viestit: määrittele, miten haluat viestisi nähdä (järjestys jne.) Aiheet: määrittele, miltä ajalta haluat nähdä viestit Uusi aihe: luot itse uuden viestin Tässä viesti on aukaistu ja kun haluat siihen vastata, valitset Vastaa. Sinulle avautuu ikkuna, johon voit kirjoittaa vastauksesi ja myös muotoilla sitä halutessasi. Voit myös tarvittaessa liittää viestiin tiedoston oikeassa reunassa olevan Lisää liite tekstiä klikkaamalla. Kun kaikki on valmista, klikkaa Julkaise-nappulaa.

7 7 Kokoustila Tässä kansiossa tutkintotoimikunnan pitää virtuaaliset kokouksensa ja tänne te oppilaitosten edustajat tuotte kokouksiin tarvittavan materiaalin. Kokousprosessi etenee seuraavanlaisesti: 10 päivää ennen kutakin tutkintotoimikunnan kokouspäivää klo Kokouskansiot sulkeutuvat. Siihen mennessä ko. kokoukseen tarkoitettu materiaali pitää olla sinne toimitettuna ohjeiden mukaisesti tai sitä ei käsitellä ko. kokouksessa. Tämän jälkeen tutkintotoimikunnan sihteeri tekee saapuneiden materiaalien perusteella esityslistan. Kokouspäivänä tutkintotoimikunnan jäsenet pitävät kokouksen ja tekevät päätökset. Sihteeri tekee päätöspöytäkirjan sekä pöytäkirjaotteen hyväksytyistä tutkinnoista ja järjestämissuunnitelmista. Pöytäkirjaote laitetaan kaikille näkyville Pöytäkirjaotteet kansioon ko. kokouksen kohdalle noin viikon sisällä kokouksesta. Mikäli esim. järjestämissuunnitelmaa ei ole hyväksytty, niin ko. oppilaitokselle laitetaan suoraan viestiä sähköpostiin eivätkä korjauspyynnöt näy pöytäkirjaotteessa. Kokoukseen toimitettavat asiakirjat Tutkintosuoritukset: o Tutkintojen vahvistaminen o Arvioijaluettelo o Arviointiyhteenveto o Henkilökohtainen suorittajayhteenveto Järjestämissuunnitelma ja sopimus: o Näyttöjenjärjestämissuunnitelma o Näyttöjenjärjestämissopimus (jos on kyse uudesta aivan uudesta toimijasta, jolla ei jo ole voimassaolevaa sopimusta) o Arvioijaluettelo o Blanco HENSU-lomake

8 8 Tiedostojen lisääminen kokouskansioon Kokoustila avattuna näyttää tältä: Kokoustilassa on näkyvillä vuosi, kokouspäivä ja jokaiselle toimitettavalle paperille on oma kansionsa. Jokaisen kansion alapuolella on Uusi objekti - teksti, jota klikkaamalla pääset lisäämään tiedostosi oikeaan paikkaan. Tämän jälkeen oikealle puolelle tulee objektilista, josta valitset halutun toiminnon, tässä tapauksessa valitset Tiedosto. Selaa-toiminnolla haet tarvittavan tiedoston ja valitse Tuo tiedosto tietokoneeltasi. Optima näyttää objektin tiedot ja valitset OK. Seuraavaksi määrittelet käyttöoikeudet tiedostolle eli keille se näkyy. Tähän valitset tutkintotoimikuntalaiset sekä oman oppilaitoksesi yhteyshenkilöt. Hyväksy OK:lla. Merkitse valituille luku- ja kirjoitusoikeus ja poista se muilta. Hyväksy OK:lla. Jos toit vahingossa väärän tiedoston, pystyt poistamaan tiedoston seuraavasti: Klikkaa ko.tiedostoa ja sen oikealle puolelle tulee "mutterin" kuva. Klikkaa "mutteria" ja sieltä tulee valintaikkuna näkyville. Valitse Poista, vahvista rastittamalla oikea tiedosto ja hyväksy poistosi. Tiedostojen nimeäminen Tutkintotoimikunta käsittelee monen oppilaitoksen lähettämiä papereita. Selvyyden vuoksi nimeä tallentamasi tiedostot seuraavasti: Tutkintojen vahvistus, joka käsitellään tutkintotoimikunnan kokouksessa (vaihda oppilaitoksen kohdalle edustamasi oppilaitoksen nimi): oppilaitos-tv esim. OAKK-tv

9 9 Arviointiyhteenveto, joka käsitellään tutkintotoimikunnan kokouksessa (vaihda oppilaitoksen kohdalle edustamasi oppilaitoksen nimi): oppilaitos-ay Henkilökohtainen suorittajayhteenveto, joka käsitellään tutkintotoimikunnan kokouksessa (vaihda oppilaitoksen kohdalle edustamasi oppilaitoksen nimi): oppilaitos-hs Arvioijaluettelo, joka käsitellään tutkintotoimikunnan kokouksessa (vaihda oppilaitoksen kohdalle edustamasi oppilaitoksen nimi): oppilaitos-al Järjestämissuunnitelma, joka käsitellään tutkintotoimikunnan kokouksessa (vaihda oppilaitoksen kohdalle edustamasi oppilaitoksen nimi): oppilaitos-jsu Järjestämissopimus, joka käsitellään tutkintotoimikunnan kokouksessa (vaihda oppilaitoksen kohdalle edustamasi oppilaitoksen nimi): oppilaitos-js Blanco HENSU-pohja, joka käsitellään tutkintotoimikunnan kokouksessa (vaihda oppilaitoksen kohdalle edustamasi oppilaitoksen nimi): oppilaitos-hensu Oppilaitosten kansiot Talletettavat tiedostot Kun tutkintotoimikunta on hyväksynyt kokouksessaan oppilaitoksenne seuraavat asiakirjat: o näytönjärjestämissuunnitelma o järjestämissopimus o arvioijaluettelo o arviointiyhteenvedot siirrätte ne oman oppilaitoskansion alle.

10 10 Kolme ensimmäistä tuodaan vain kerran, mutta jokainen hyväksytty arviointiyhteenveto tuodaan myös tänne. Näin hyväksytyt tutkinnot kunkin oppilaitoksen kohdalta on helposti tarkistettavissa ja saamme tänne hyvän arkiston. Kunkin oppilaitoksen oma kansio on piilotettu, eivätkö toiset oppilaitokset näe niitä. Huomatkaa, että määrittelette itse kenelle tiedostonne näkyvät kun tuotte ne oman oppilaitoksenne kansioon. Katso tarkemmat ohjeet kohdasta Tiedostojen lisääminen kokouskansioon. Jos sinulta unohtui tarkistaa tiedoston käyttöoikeudet, niin voit korjata asian seuraavasti: Klikatkaa ko.tiedostoa ja sen oikealle puolelle tulee "mutterin" kuva. Klikkaa "mutteria" ja sieltä tulee valintaikkuna näkyville. Valitse Käyttöoikeudet. Sieltä näkyvältä listalta poista muut, lisää oman oppilaitoksesi vastuuhenkilöt luku- ja kirjoitusoikeudellisiksi sekä tietysti tutkintotoimikunnan jäsenille lukuoikeus. Tallenna valintasi. Samalta listalta voit myös poistaa tiedoston, jos toit vahingossa väärän tiedoston. Valitset listalta kohdan Poista, rastita oikea tiedosto ja hyväksy poistosi. Oppilaitosten kansiot alla ennen oppilaitoksesi tietoja on kaksi tärkeää linkkiä. Toisesta voit vaihtaa salasanasi ja toisesta tarkistaa ja täydentää yhteystietosi. Kun olette lisänneet omat tietonne oman oppilaitoksenne kansioon, lopputulos pitäisi näyttää viereisen esimerkin mukaiselta. Kun tiedostot on nimetty oikein, niin niin teillä kuin tutkintotoimikuntalaisilla on helppo nähdä, että kaikki paperit ovat kunnossa. Esimerkistä näemme seuraavaa: Kokouksessa on hyväksytty Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy:n Näyttöjenjärjestämissuunnitelma (OAKK-NJS ) Järjestämissopimus (OAKK-js ) Arvioijaluettelo (OAKK-al ) Arvioijayhteenveto tutkinnonsuorittajista (OAKK-ay ) Kokouksessa on hyväksytty Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy:n Arvioijayhteenveto tutkinnonsuorittajista (OAKK-ay )

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 IVUT SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI TALKOISSA 5 NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 YLLÄPITOTILANÄKYMÄN TYÖKALUT 8 Valikkorivi 8 Palkki sivujen järjestyksen vaihtamiseen 8 SIVUJEN LUOMINEN

Lisätiedot

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa!

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! - Elikkä tässä ohjeessa näet kuinka voit tehdä peda.net palveluun koti/etätehtäviä tai vaikka kokeitten tekoa, tapoja on rajattomasti.

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Rekisteröityminen... 2 Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seinäjoki 2015 SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS SukuJutut 1.3.2015 Copyright 1993-2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seppo

Lisätiedot

PC-WISUN KÄYTTÄJÄN SIIRTYMINEN WEBWISUN KÄYTTÖÖN

PC-WISUN KÄYTTÄJÄN SIIRTYMINEN WEBWISUN KÄYTTÖÖN PC-WISUN KÄYTTÄJÄN SIIRTYMINEN WEBWISUN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo: 1. JOHDANTO... 3 2. WEBWISUUN KIRJAUTUMINEN... 3 2.1 WebWisuun kirjautuminen salasanan avulla... 3 2.1.1 Lisenssinumero... 3 2.1.2 Salasana...

Lisätiedot

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 SOLUJEN TÄYTTÄMINEN JA MUOKKAAMINEN...4 SOLUUN KIRJOITTAMINEN...4 TEKSTIEN JA LUKUJEN KORJAUS...5 TEKSTIEN JA LUKUJEN MUOKKAUS...5

Lisätiedot

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö...

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö... M-Files 10 Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 3.1 Järjestelmävaatimukset...10 3.2 Automatisoitu asennus ja jakelu...11 3.3 Asennuksen läpivienti...11

Lisätiedot

Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu

Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu Ounet on talotekniikan keskitetyn etähallinnan internet-palvelu. Se on tarkoitettu Ouman-automaatiolaitteiden etäkäyttöön niin tietokoneen kuin mobiililaitteenkin

Lisätiedot

Edustusoikeuden muutos pelaaja. PalloVerkko

Edustusoikeuden muutos pelaaja. PalloVerkko pelaaja PalloVerkko SISÄÄNKIRJAUTUMINEN Järjestelmään kirjaudutaan omalla Pallo ID:llä, joka löytyy mm. Pelipassista (8-numeroinen numerosarja, joko 2:lla tai 3:lla alkava) Jos pelaaja ei ole aiemmin kirjautunut

Lisätiedot

Wilman huoltajaopas 2013

Wilman huoltajaopas 2013 Wilman huoltajaopas 2013 Wilma ja siihen kirjautuminen... 2 Mikä Wilma on?... 2 Ketkä voivat käyttää Wilmaa?... 2 Mitä Wilmalla voi tehdä?... 2 Kirjautuminen... 2 Ongelmatilanteita sisään kirjauduttaessa...

Lisätiedot

OHJEET: 1.1 Lomakkeiden tallennus ja käyttötarkoitus

OHJEET: 1.1 Lomakkeiden tallennus ja käyttötarkoitus OHJEET: 1.1 Lomakkeiden tallennus ja käyttötarkoitus Tallenna tarvitsemanne tiedostot yhteiskäyttöiselle koneelle tai palvelimelle, jonne kaikilla on pääsy. Jos käytät atk-luokkaa, tallenna lomakkeet sellaiseen

Lisätiedot

1 (5) OPISKELIJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ

1 (5) OPISKELIJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ 1 (5) OPISKELIJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ Koulutuskorvauksen hakuajan lähestyessä, sekä työnantaja/työpaikkakouluttaja että opiskelija saavat tästä ilmoituksen sähköpostiinsa. Tämän ilmoituksen jälkeen työpaikkakouluttaja

Lisätiedot

Opiskelijan ohje. LearnLinc 10. http://ilinc.tokem.fi

Opiskelijan ohje. LearnLinc 10. http://ilinc.tokem.fi Tämä peruskäyttöohje on tuotettu Lapin etäopetuksen tukipalvelut (LATU) -hankkeen 1.8.2008 31.12.2010 tuella. ilinc 10 Opiskelijan peruskäyttöohje Opiskelijan ohje LearnLinc 10 http://ilinc.tokem.fi Virtuaaliopintojen

Lisätiedot

1 (5) TYÖNANTAJAN / TYÖPAIKKAKOULUTTAJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ

1 (5) TYÖNANTAJAN / TYÖPAIKKAKOULUTTAJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ 1 (5) TYÖNANTAJAN / TYÖPAIKKAKOULUTTAJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ Koulutuskorvauksen hakemista ja arviointilomakkeen täyttämistä varten työnantaja / työpaikkakouluttaja saa sähköpostiinsa ilmoituksen. Tämän jälkeen

Lisätiedot

7. Hyödyllisiä linkkejä... 28

7. Hyödyllisiä linkkejä... 28 SISÄLLYSLUETTELO 1. Mikä Linux on?... 2 1.1. Vahvuudet ja heikkoudet... 2 1.2. Tietoturva... 3 1.3. Linux-ohjelmat vs. Windows-ohjelmat... 3 1.4. Erilaiset jakeluversiot (distribuutiot eli distrot)...

Lisätiedot

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78)

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Sisältö KOULUTUKSEN SISÄLTÖ... 3 MIKÄ ON CONDES?... 4 CONDESIN OSAT JA

Lisätiedot

GolfBox -käyttöohjeet Sarfvikin jäsenille. Versio 3.0

GolfBox -käyttöohjeet Sarfvikin jäsenille. Versio 3.0 GolfBox -käyttöohjeet Sarfvikin jäsenille Päivitetty toukokuu 2015 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 3 2 SISÄÄN- JA ULOSKIRJAUTUMINEN GOLFBOXISTA... 4 2.1 SISÄÄNKIRJAUTUMINEN GOLFBOXIIN... 4 2.2 ULOSKIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

Matkustusohje_/_Rules_on_Travel

Matkustusohje_/_Rules_on_Travel Contents 1 Matkustusohje 2 Matkasuunnitelma 2.1 Matkavakuutus 2.2 Matkakuluista 2.3 Ostolaskut 3 Matkalasku 4 Hyväksyjän hyvä huomata 5 Matkaneuvojan muistilista if (window.showtoctoggle) { var tocshowtext

Lisätiedot

Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1. Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2

Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1. Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2 Käyttöopas Johdanto - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1 Aloittaminen - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -2 HUAWEI MediaPad ulkoiset osat...2 SIM- ja microsd-korttien

Lisätiedot

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen Word 2010 Perusteet Päivitetty 3.10.2012 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Ohjelmaikkunan osat ja asetukset... 1 3 Asiakirjanäkymät... 3 4 Uusi asiakirja... 4 5 Asiakirjan hallinta... 5 5.1 Tallentaminen...

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE

VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE VIPU SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2013 KÄYTTÄJÄN OHJE 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä sovelluksesta... 3 1.1 Laitteistovaatimukset... 3 1.2 Käyttäjätunnukset ja kirjautumisvaihtoehdot... 3 2. Toiminnallisuus...

Lisätiedot

TYÖMAAREKISTERI. Käyttöohje versio1.6

TYÖMAAREKISTERI. Käyttöohje versio1.6 TYÖMAAREKISTERI Käyttöohje versio1.6 Työmaarekisteri 1 MUUTOSHISTORIA Versio PVM Aihe Tekijä 1.2 20.8.2014 KATSOtunnistautuminen Raportointi JK 1.3 22.8.2014 Työmaan hallinnoija Urakkatiedot Raportointi

Lisätiedot

Project X Opas... 2 DVB-tallenteiden käsittely ProjectX-ohjelmalla... 2 Vaatimukset... 2 Javan version tarkistaminen tapa 1... 2

Project X Opas... 2 DVB-tallenteiden käsittely ProjectX-ohjelmalla... 2 Vaatimukset... 2 Javan version tarkistaminen tapa 1... 2 Sisältö Project X Opas... 2 DVB-tallenteiden käsittely ProjectX-ohjelmalla... 2 Vaatimukset... 2 Javan version tarkistaminen tapa 1... 2 Javan version tarkistaminen tapa 2... 3 Ohjelman käynnistäminen...

Lisätiedot

Tiedon tuonti. Sisältö

Tiedon tuonti. Sisältö Tiedon tuonti Sisältö Yleistä... 2 Vaihe 1 Tietojen valmistelu... 2 Vaihe 2 Testaaminen... 4 Vaihe 3 Oikeellisuuden tarkistus... 5 Vaihe 4 Kenttien liittäminen... 7 Vaihe 5 Luontitapa... 10 1 Tiedon tuonti

Lisätiedot

Rediteq Oy 30.4.2008 1

Rediteq Oy 30.4.2008 1 Rediteq Oy 30.4.2008 1 SISÄLLYSLUETTELO Yrityksen allekirjoitusoikeuden omaavan henkilön eli seurantahenkilön käyttöliittymä... 2 1 Yleistä... 2 2 Palveluun kirjautuminen... 3 2.1 Unohtuiko salasana?...

Lisätiedot

Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy.

Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy. 1 Kuvankäsittelyn perusteet Photoshop CS Yleisohjeita harjoituksia varten lue nämä ensin! Kansion luominen: Luo ennen harjoituksia H asemalle itsellesi kansio harjoituksissa käytettäville kuville (esim.

Lisätiedot

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita...

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita... Sisällysluettelo Tietokoneen osat... 4 Näyttö eli monitori... 4 Keskusyksikkö... 4 Levykeasema eli korppuasema... 5 CD-ROM-asema eli romppuasema... 5 Näppäimistö... 6 Hiiri... 8 Hiiren painikkeet... 9

Lisätiedot