OHJEET KANSANEDUSTAJASEURANTAAN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OHJEET KANSANEDUSTAJASEURANTAAN"

Transkriptio

1 OHJEET KANSANEDUSTAJASEURANTAAN Idea pähkinänkuoressa Kansanedustajaseurannan ideana on seurata kummikansanedustajiesi julkisia sanomisia ydinvoimaan liittyen. Lisäksi arvioit onko kansanedustajan ydinvoima aiheinen puhe tai kirjoitus ydinvoiman lisärakentamista vastaan, sen puolesta vai jääkö se harmaalle ei osaa sanoa alueelle. Toisin sanoen haluamme seurata näiden sanomisten perusteella äänestystilannetta ydinvoiman osalta. (Eli jos kansanedustajat äänestäisivät ydinvoiman lisärakentamisesta tänään, äänestyskartta näyttäisi julkisten sanomisten perusteella todennäköisesti tältä). Sinun tehtäväsi koostuu kolmesta osasta. Sinun tulee 1. löytää puheet ja kirjoitukset, jotka käsittelevät ydinvoimaa, sekä 2. löytää/päätellä kansanedustajiesi kannat näihin asioihin. (Koska suurimmassa osassa edustajien kirjoituksia tai puheita ei suoraan sanota kannatan/vastustan, sinun täytyy päätellä se tekstistä. Kantavaihtoehtoja on kolme: Puolesta, Vastaan ja Ei tiedä/ei kerro. Jälkimmäistä kannattaa käyttää kun edustajan kannasta kysymykseen ei saa mitään selkoa, vaikka aihetta kirjoituksessa/puheessa käsitteleekin*). 3. syöttää tiedot Vahtikoira -tietokantaamme * Poikkeus: kansanedustajaa, jonka mielipiteeksi on aiemmin merkitty puolesta/vastaan ja joka nyt puhuu ympäripyöreitä EI merkitä neutraaliksi. Ainoastaan jos hän todella sanoo ettei tiedä mitä ydinvoimasta ajatella, hänen kantansa muutetaan neutraaliksi. Tarkkana siis! Tarkat ohjeet miten käytännössä etsit kansanedustajien sanomisia, sekä miten syötät tiedot Vahtikoira tietokantaamme löydät dokumentin lopusta. Aluksi kuitenkin tarkempaa tietoa ydinvoimasta. YDINVOIMAN LISÄRAKENTAMINEN Kansanedustajien ydinvoima aiheisista puheista ja kirjoituksista tulisi etsiä vastausta kysymykseen: Tulisiko Suomeen rakentaa uusia ydinvoimaloita? TAUSTAA: Suomen ydinenergialain mukaan lopullinen päätösvalta uusien ydinvoimaloiden rakentamisesta on eduskunnalla. Vaikka siis hallitus päättäisi antaa luvan uuden ydinvoimalan rakentamiselle, voivat kansanedustajat (puoluetaustasta riippumatta) äänestää esityksen nurin. Eli periaatteessa joka ikinen takarivin edustajakin voi vaikuttaa tässä kysymyksessä. Kuluvan

2 vaalikauden aikana kansanedustajien äänestettäväksi voi tulla peräti 3-4 ydinvoimalan hakemukset. Tiedon haku ja sen syöttäminen Vahtikoira -tietokantaan Puheita ja kirjoituksia haetaan eduskunnan nettisivuilta, sekä kansanedustajan omilta kotisivuilta ja (mahdollisesta) blogista. KOTISIVUT JA BLOGIT Meitä kiinnostavat kansanedustajien omilta kotisvuilta/blogeista löytyvät: Kannanotot Tiedotteet Kolumnit ja muut muissa medioissa ilmestyneet kirjoitukset (monet kansanedustajat kirjoittelevat paikkakuntansa tai puolueensa lehtiin) Blogikirjoitukset (Huom: blogit ovat usein osa kansanedustajan kotisivuja) MITÄ TEKSTISTÄ SYÖTETÄÄN? Teksteistä syötetään vain se kohta/ne kohdat, jossa edustajan mielipide tulee mielestäsi parhaiten esille. Jos syötät useamman kohdan, jotka on otettu tekstin eri kohdista, laita lyhyt katkoviiva --- tekstikohtien väliin.. Eli älä syötä koko kirjoitusta, jos voit sitä välttää! HUOM: Tekijänoikeussyistä kaikki muut tekstit eduskunnan sivuilta kopioituja tekstejä ja tiedotteita lukuun ottamatta täytyy joka tapauksessa laittaa vain osittain tietokantaan. Siinäkin mielessä on hyvä syöttää vain olennaiset kohdat teksteistä. EDUSKUNNAN SIVUT: A) PUHEENVUOROT JA & B) VALTIOPÄIVÄTOIMET Eduskunnan sivuilla meitä kiinnostavat yksittäisten edustajien ns. valtiopäivätoimet (näitä ovat esim. kirjalliset kysymykset ja lakialoitteet), sekä puheenvuorot. A) Puheenvuorot: 1) mene sivulle 2) Syötä valikkoon hae edustajaa seuraamasi kansanedustajan nimi. 3) Klikkaa kansanedustajan kuvan alla olevaa linkkiä Puheenvuorot (HUOM: Varo ettet valitse ---Puheenvuorot !) 4) Kirjoita hakusana (ydinvoima TAI ydinenergia kokeile molemmilla) sille varattuun kohtaan

3 5) Valitse ensimmäisellä kerralla aikaväliksi vaalikausi (Myöhemmin voit hakea aina siitä päivästä eteenpäin, johon edellinen seuranta päättyi). 6) Klikkaamalla kohtaa Hae saat esiin listan hakukriteerejä vastaavista puheenvuoroista 7) Klikkaamalla kohtaa HTML kunkin puheenvuoron perässä pääset lukemaan pöytäkirjatekstin. 8) Tee tekstistä tarvitsemasi muistiinpanot esim. kopioimalla tekstiä tekstinkäsittelyohjelmaan. Kansanedustajan puheenvuorojen haku. B) Valtiopäivätoimet: 1) mene sivulle 2) Syötä valikkoon hae edustajaa seuraamasi kansanedustajan nimi. 3) Kun saat edustajasi sivun esiin, klikkaan hänen kuvansa alta linkkiä valtiopäivätoimet. 4) Saat eteesi hakulomakkeen. Siihen voit syöttää hakusanoja (joiden kanssa voi käyttää katkaisumerkkiä: esim. ydinvoima*). 5) Valitse kaikki valtiopäivätoimet ja valitse ajanjaksoksi vaalikausi ). 6) Klikkaa Hae 7) Pääset hakutulossivulle. Jos tärppäsi sinun tulisi nyt nähdä edustajan valtiopäivätoimet kyseiseen aihealueeseen liittyen. Klikkaa hakutuloksina löytyneiden tekstien linkkiä Keskeiset asiakirjat.

4 8) Tee tekstistä tarvitsemasi muistiinpanot esim. kopioimalla tekstiä tekstinkäsittelyohjelmaan. Muista kopioida myös weblinkki kyseiseen tekstiin Kansanedustajan valtiopäivätoimien haku. TIETOJEN SYÖTTÖ TIETOKANTAAN Kun olet löytänyt esimerkiksi edustajasi esittämän suullisen puheenvuoron ydinvoimaan liittyen, olet valmis siirtymään tietokantalomakkeeseen. Se löytyy täältä: https://vahtikoira.dabbledb.com/page/vahtikoira/vuooogga HUOM: Ethän anna webosoitetta kenellekään muulle!

5 HUOM: Lomakesivun sivupalkista pääset myös muiden aikaisemmin seurattujen aiheiden lomakkeisiin näistä sinun ei tarvitse välittää. Vierittämällä sivua alaspäin pääset itse lomakkeeseen. (Ylimpänä on jo tietokantaan syötettyjä tietoja).

6 Lomake näyttää tältä:

7 Vinkkejä seurantaan -Kirjoitusten tai puheiden otsikoista ei aina voi päätellä sisältöä. Monet kansanedustajat ymppäävät yhteen kirjoitukseen hyvin erilaisia aiheita. Eli muista tarkistaa teksti loppuun asti jos epäilet sen voivan sisältää ydinvoima aiheista tekstejä. -Firefox selaimessa painamalla CTRL+F voit hakea jotain tiettyä sanaa sivun tekstistä. HUOM: Katkaisemalla sanan saat kaikki sanan taivutusmuodot (esim. kirjoittamalla ydin löydät sekä ydinvoima että ydinenergia sanat). HUOM: Jos keksit seurantaa tehdessäsi hyviä seurantavinkkejä, lähetä sähköpostia osoitteeseen Usein kysytyt kysymykset Usein kysyttyjä kysymyksiä päivitetään osoitteessa: ahtikoira/vahtikoiraukk Jos et löydä vastausta kysymykseesi ohjeista tai usein kysytyistä kysymyksistä voit lähettää kysymyksesi osoitteeseen En pysty päättelemään edustajani kantaa! Mitä teen? Jos olet epävarma edustajan kannasta ja mietit esimerkiksi kuuluuko edustaja Möttösen syöttötariffikirjoitus kategoriaan Ei tiedä vai Puolesta, voit lähettää sähköpostia osoitteeseen Kerro kuka kansanedustaja on kyseessä, mikä aihe (ydinvoima, tuulivoima jne) ja mikä on tekstin otsikko. Me koetamme täällä määrittää kannan.. Edustajani kanta on merkitty ydinvoiman puolesta/vastaan, mutta hänen viimeisin lausuntonsa ydinvoimasta ei ota kantaa/on ympäripyöreä. Laitanko edustajan kannaksi nyt ei osaa sanoa? Tässä kohtaa teemme poikkeuksen: ellei kansanedustaja selvästi sano, että hän ei tiedä mitä ydinvoimasta ajatella, hänen kantansa pysyy puolesta/vastaan. Eli edustajan ympäripyöreydet sen jälkeen kun hän on jo ilmaissut kantansa eivät muuta hänen kantaansa neutraaliksi. Mitä jos tulkitsen kansanedustajan kannan väärin? Kansanedustajilla on myös mahdollisuus korjata meidän virheellisesti tulkitsema kanta. Itse asiassa kannustamme edustajia tähän. Näin saamme edustajat myös tarkentamaan epäselviä lausuntojaan Jos edustaja vain lyhyesti mainitsee ydinvoiman kirjoituksessaan, otetaanko se mukaan?

8 Kyllä otetaan. Edustajani kirjoittaa kyllä ydinvoimasta, mutta ei mainitsekaan ydinvoiman lisärakentamista vaan puhuu vain ydinvastuulaista/uraaninlouhinnasta/tms. Mitä teen? Usein uraaninlouhintaan kriittisesti suhtautuva on myös ydinvoimakriittinen, mutta jos kansanedustaja ei kerro kantaansa ydinvoiman lisärakentamiseen, älä päättele kantaa hänen puolestaan, sillä niin irvokasta kuin se onkin, jotkut kansanedustajat voivat NIMBY:illä (Not In My BackYard), eli vastustaa ydinsaasteiden tulemista omalle takapihalleen, mutta kannattaa ydinvoiman lisäämistä yleisesti. Jos olet epävarma lähetä sähköpostia osoitteeseen enpeace.org. Kerro kuka kansanedustaja on kyseessä ja mikä on tekstin otsikko ja me koetamme selvittää mikä edustajan kanta mahtaisi olla (jos sellainen on selvitettävissä edustajan teksteistä). Edustajani ei ole sanonut halaistua sanaa ydinvoimasta! Onko tämä normaalia? Kyllä on. Suurin osa kansanedustajista ei tosiaan ole lausunut halaistua sanaa ydinvoimaan (tai mihinkään ilmasto- tai energia-asiaan) liittyen. Näitä maan hiljaisia koetamme myös hieman herätellä miettimään ilmasto- ja energia-asioita tällä projektilla. Edustajani on ministeri ja hän on eduskunnassa vastannut kirjalliseen tai suulliseen kysymykseen ministerin roolissaan. Voiko ministerin lausunnon laittaa henkilökohtaisena mielipiteenä palveluun? Eivätkös ministerit vain toista hallituksen kantaa salaten ehkä oman, oikean mielipiteensä? Kansanedustajan ministerin roolissa antamat lausumat laitetaan palveluun kuten minkä tahansa muunkin kansanedustajan. Energiapolitiikassa hallituksen kantaan vaikuttaa hyvin voimakkaasti energiaministerin henkilökohtainen mielipide. Kansanedustajan yksittäiseen blogikirjoitukseen ei voi linkittää vaan ainoastaan blogiin yleensä. Mitä laitan lomakkeen kohtaan alkuperäinen linkki? Käytä tällöin linkkiä blogiin. (Se, että kansanedustajien yksittäisiin blogikirjoituksiin ei voi linkittää on raivostuttavaa! Murrr!) En halua enää tehdä seurantaa, mitä teen? Lähetä ilmoitus osoitteeseen Ole kiltti ja ilmoita lopettamisesta! On kurja havaita lopettaminen jälkikäteen, jolloin sinun kansanedustajasi ovat jääneet seuraamatta kenties hyvinkin pitkältä ajalta.

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Muokattu viimeksi 26.8.2010 1 Ohjeet Moodlen käytön tueksi Sisällys Mistä löydän SAMKin Moodlen ja kirjaudun verkko-oppimis-ympäristöön?...

Lisätiedot

FaktaNet live v3 Käyttöohje Versio: 121217-1 Kieli: Suomi

FaktaNet live v3 Käyttöohje Versio: 121217-1 Kieli: Suomi FaktaNet live v3 Käyttöohje Versio: 121217-1 Kieli: Suomi 1 Sisällysluettelo Sisäänkirjautuminen... 4 Valikko... 4 Etusivu... 4 Omat tiedot... 5 Ohje... 5 Sulje palvelu... 5 Tekstihaku... 5 Tekstihaun

Lisätiedot

Ohjeita Moodlen käytön tueksi

Ohjeita Moodlen käytön tueksi Ohjeita Moodlen käytön tueksi SAMK 1 Sisällys Ohjeita Moodlen käytön tueksi Miten löydän oman verkko-oppimisympäristöni?... 3 Avain... 5 Istunnon lopettaminen... 5 Moodle-pohjan rakenne... 6 Moodle-pohjan

Lisätiedot

Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta

Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta 1 Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta Blogi on yhden tai useamman kirjoittajan verkkosivu tai -sivusto, jonka kautta voidaan julkaista omia kirjoituksia perinteisten julkaisukanavien

Lisätiedot

HAKUKONEOPTIMOINNIN OPAS LEVIN JA KITTILÄN ALUEEN YRITYKSIIN

HAKUKONEOPTIMOINNIN OPAS LEVIN JA KITTILÄN ALUEEN YRITYKSIIN HAKUKONEOPTIMOINNIN OPAS LEVIN JA KITTILÄN ALUEEN YRITYKSIIN Miten yritykset voivat parantaa näkyvyyttään verkossa? Sähköinen Liiketoiminta Suomi Oy Sirkku Laine Hakukoneoptimoinnin opas Levin ja Kittilän

Lisätiedot

Sinä osaat. Käyttäjän käsikirja

Sinä osaat. Käyttäjän käsikirja Sinä osaat. Käyttäjän käsikirja Asiakaspalvelu Myynti: 020 7416 669 Tuki: 020 7416 668 Sähköposti: tuki@verkkovelho.fi www.verkkovelho.fi Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO Vaihde: 020

Lisätiedot

SNJ-jäsenrekisterin käyttöohje

SNJ-jäsenrekisterin käyttöohje Suomen Noutajakoirajärjestö ry v. 16.6.2013 SNJ-jäsenrekisterin käyttöohje Teksti: Tiina Jäppinen tiina.jappinen@gmail.com SUOMEN NOUTAJAKOIRAJÄRJESTÖ RY JÄSENREKISTERIN OHJE (16.6.2013 / TJ) 1 (26) SISÄLTÖ

Lisätiedot

HAKUPALVELU KDK:n hakupalvelun rajauksen kehittäminen

HAKUPALVELU KDK:n hakupalvelun rajauksen kehittäminen HAKUPALVELU KDK:n hakupalvelun rajauksen kehittäminen ryhmä SuperHakijat Abstrakti Selvitämme erilaisia mahdollisuuksia miten parantaa KDK:n hakupalvelun rajausta, jotta käyttäjä voisi toimia tehokkaammin

Lisätiedot

OHJE (päivitetty viimeksi 05.09.2012)

OHJE (päivitetty viimeksi 05.09.2012) OHJE (päivitetty viimeksi 05.09.2012) Ohjeet on tehty ensisijaisesti Puutarha.nettiin käyttöohjeeksi siellä toimivien valvojien toimesta, ja niissä on myös sääntöjä täydentävää asiaa. Jos Rakentaja.fi

Lisätiedot

Käyttöohjeet Hurmos-rekrytointijärjestelmään

Käyttöohjeet Hurmos-rekrytointijärjestelmään Käyttöohjeet Hurmos-rekrytointijärjestelmään Sisällysluettelo 1. Tervetuloa Hurmos-rekrytointijärjestelmän käyttäjäksi... 1 2. Hurmokseen kirjautuminen... 2 3. Päävalikot... 2 3.1. Hakemukset... 2 3.1.1.

Lisätiedot

VERKKOLASKU.FI. Käyttäjän käsikirja

VERKKOLASKU.FI. Käyttäjän käsikirja VERKKOLASKU.FI Käyttäjän käsikirja Päivitetty 10.2.2010 HUOM! LUE TÄMÄ. Verkkolasku.fi -palvelun avulla pienyrittäjät voivat helposti, nopeasti ja edullisesti aloittaa verkkolaskujen lähettämisen ja vastaanoton.

Lisätiedot

Verkkosivupaketti Vihreiden kunnallisvaaliehdokkaille

Verkkosivupaketti Vihreiden kunnallisvaaliehdokkaille Verkkosivupaketti Vihreiden kunnallisvaaliehdokkaille 1 Ohjeet v.1.0 / 28.3.2008 Sisällysluettelo 1. Johdanto lue tämä ensin...3 1.1. Pikaohjeet osaaville...4 2. Sivuston esittelykierros...5 3. Sisäänkirjautuminen

Lisätiedot

Patenttitiedon hyödyntäminen tuoteideoiden arvioinnissa ja valinnassa. InnoTransfer tietoa ammattikorkeakouluille ja pk-yrityksille.

Patenttitiedon hyödyntäminen tuoteideoiden arvioinnissa ja valinnassa. InnoTransfer tietoa ammattikorkeakouluille ja pk-yrityksille. IPR Tiedonhallinta Innovaatiojohtaminen PK-yritykset AMK InnoTransfer tietoa ammattikorkeakouluille ja pk-yrityksille Patenttitiedon hyödyntäminen tuoteideoiden arvioinnissa ja valinnassa Pekka Koivukunnas

Lisätiedot

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas Opas vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin: Miksi markkinoida Internetissä? Miten saada internetmarkkinoinnilla tulosta? Mitä askeleita kohti tehokasta internetmarkkinointia? Mistä saat lisätietoa menestyksekkäästä

Lisätiedot

http://moodle.tokem.fi/

http://moodle.tokem.fi/ http://moodle.tokem.fi/ eoppimiskeskus Copyright eoppimiskeskus 2 SISÄLTÖ Johdanto 3 Aloitus 5 Kurssin ylläpito 6 Varmuuskopiointi ja Palauta-toiminto 7 Asteikot 7 Arvioinnit 8 Tapahtumat 8 Tiedostot 8

Lisätiedot

YRITTÄJÄNAISTEN KESKUSLIITTO 19.2.2008 1 (11)

YRITTÄJÄNAISTEN KESKUSLIITTO 19.2.2008 1 (11) YRITTÄJÄNAISTEN KESKUSLIITTO 19.2.2008 1 (11) JÄSENREKISTERISTÄ REKISTERIVASTAAVALLE Sisään jäsenrekisteriin osoitteella: Kolme välilehteä: www.yrittajanaiset.fi/yhdistykset - kirjoita yhdistyksen tunnus

Lisätiedot

Noppa-opintoportaalin OHJE OPETTAJALLE V 12/12

Noppa-opintoportaalin OHJE OPETTAJALLE V 12/12 Noppa-opintoportaalin OHJE OPETTAJALLE V 12/12 1 Yleistä... 3 Muistilista Nopan opintojaksosivuston ylläpitäjälle... 4 Kerro opiskelijoille Nopasta opintojakson alkaessa... 4 Opintojaksotietojen siirtyminen

Lisätiedot

Käyttöohjeet 2012-04-26

Käyttöohjeet 2012-04-26 2012-04-26 Vaihe 1: Kirjautuminen Jos koulusi on liittynyt Kouluruoka-sovellukseen, sinulle on toimitettu kirjautumistiedot sovellukseen. Jos et ole saanut kirjautumistietoja, lähetä sähköpostia osoitteeseen

Lisätiedot

Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012

Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012 Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012 Palautetta voi lähettää osoitteeseen: moodletuki@turku.fi Sisällysluettelo 1 Kasvatus- ja opetustoimen moodlet...1

Lisätiedot

Jäsenyhdistyssivut ja tiedostopankki

Jäsenyhdistyssivut ja tiedostopankki 1 Jäsenyhdistyssivut ja tiedostopankki Käyttöohje pitkä oppimäärä Päivitetty 9.10.2014 Sisällys Jäsenyhdistyssivu... 3 Mikä jäsenyhdistyssivu on ja mitä se ei ole?... 3 Sivun tilaaminen getting started!...

Lisätiedot

Työkalupakki järjestöjen viestintään. Näin saat asiasi esille tiedotusvälineissä ja olet läsnä sosiaalisessa mediassa

Työkalupakki järjestöjen viestintään. Näin saat asiasi esille tiedotusvälineissä ja olet läsnä sosiaalisessa mediassa Työkalupakki järjestöjen viestintään Näin saat asiasi esille tiedotusvälineissä ja olet läsnä sosiaalisessa mediassa 2 Viestintätyökalupakin sisältö: 1. Miksi kertoa toiminnastanne tiedotusvälineille?

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/36 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

FirstOffice Johdanto ja asennus

FirstOffice Johdanto ja asennus Johdanto ja asennus Kappale 1: Johdanto ja asennus FirstOffice on integroitu taloushallinto-ohjelma pienyrityksille Windows, Macintosh ja Linux käyttöympäristöihin. Se sisältää laskutuksen, osto- ja myyntireskontran,

Lisätiedot

Opas: Kuinka teen kyselyn.

Opas: Kuinka teen kyselyn. Opas: Kuinka teen kyselyn. Oppaasi kyselyiden, tiedonkeruun, arviointimaailman ja liiketoiminnan tärkeimpien sidosryhmien ymmärtämiseen. Alkusanat tekijöiltä Olemme toimineet palautteenkeruun alalla jo

Lisätiedot

Tentin luominen aloitetaan kirjautumalla tenttipalveluun. Sähköisen tenttipalvelun osoite on: https://tenttis.utu.fi

Tentin luominen aloitetaan kirjautumalla tenttipalveluun. Sähköisen tenttipalvelun osoite on: https://tenttis.utu.fi Sähköinen tenttipalvelu Turun yliopiston sähköinen tenttijärjestelmä on tietojärjestelmä, joka mahdollistaa kirjallisuuskuulustelujen, opintojakso-/luentotenttien ja tasotestien toteuttamisen tietoverkon

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 7 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Ohjeita etwinning-työkalujen käyttöön

Ohjeita etwinning-työkalujen käyttöön Ohjeita etwinning-työkalujen käyttöön Rekisteröidy etwinningiin Ensimmäinen askel: rekisteröityjän tiedot Toinen askel: etwinning-toiveet Kolmas askel: koulun tiedot Neljäs askel: koulun profiili TwinFinder

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI. Edistyneille. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.

FACEBOOK-KURSSI. Edistyneille. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere. FACEBOOK-KURSSI Edistyneille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Aluksi... 2 Asetukset... 3 Käyttäjätilin asetukset...

Lisätiedot

Ohjelman käyttöön ei sisälly muita kuluja kuin ohjelman lisenssimaksu ja mahdolliset webbipalvelusi käyttömaksut.

Ohjelman käyttöön ei sisälly muita kuluja kuin ohjelman lisenssimaksu ja mahdolliset webbipalvelusi käyttömaksut. Kotisivu ohje Kotisivu - ohjelmisto on webbipohjainen kotisivujen julkaisujärjestelmä jossa käyttäjä ei tarvitse erityistaitoja kyetäkseen julkaisemaan webbisivuja. Jos osaat käyttää Microsoft Word tekstinkäsittelyohjelmaa,

Lisätiedot