verkkojulkaisuja HEIKKI HELIN Suurten kaupunkien talousarviot 2004: Suurten kaupunkien talous kiristyy HELSINGIN KAUPUNGIN TIETOKESKUKSEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "verkkojulkaisuja HEIKKI HELIN Suurten kaupunkien talousarviot 2004: Suurten kaupunkien talous kiristyy HELSINGIN KAUPUNGIN TIETOKESKUKSEN"

Transkriptio

1 HELSINGIN KAUPUNGIN TIETOKESKUKSEN verkkojulkaisuja HEIKKI HELIN Suurten kaupunkien talousarviot 2004: Suurten kaupunkien talous kiristyy Verkkojulkaisu ISSN ISBN LISÄTIETOJA Heikki Helin Puh. (03)

2 1 1 Tarkastelun taustaa Tämä on yhdestoista suurten kaupunkien talousarviotarkastelu 1. Ensimmäinen tehtiin vuoden 1994 talousarvioista. Talousarvioiden vertailu on vaikeaa toimintojen erilaisen organisoinnin takia. Kovin yksityiskohtainen talousarvioiden vertailu ei olekaan tarpeen. Tärkeintä talousarvioyhteenvedoissa on hahmottaa kehityssuuntaa eikä kaupunkien millintarkkaa asemaa suhteessa toisiinsa. Talousarvio- ja tilinpäätösyhteenvedoissa on tarkasteltu usein muitakin keskeisiä kaupunkien talouden kysymyksiä. Usein talousarvioiden yhteydessä on vertailtu palvelukustannuksia. Tässäkin esitetään suppea yhteenveto keskeisimpien toimintojen kustannuksista vuonna Lisäksi kuvataan 16 suurimman kaupungin työpaikkakehitystä vuosina Kirjoittaja on sivunnut aihetta KuntaSuomi tutkimushankkeen vuoden 2003 talousanalyysissa 2. Siinä kuvattiin 47 tutkimuskunnan työpaikkojen kehitystä ja esitettiin kaikkien kehitystä havainnollistavat karttakuviot. Tämä kuten aikaisemmatkin suurten kaupunkien tilinpäätöksien ja talousarvioiden yhteenvedot on kyseisten kaupunkien rahoitusjohdon ja kirjoittajan tiiviin yhteistyön tulos. Osa ensimmäisistä tiedoista koottiin kaupunginjohtajien esityksistä ja useimmista kaupungeista ne löytyivät kaupunkien www-sivuilta. Tässä esitetyt luvut ovat kaupunkien talousjohdon tarkistamat. Julkaisun kaikista kuvioista ja taulukoista on kaupunkien talousjohdon käyttöön lähetetty powerpoint-tiedostot. Tässä esitetyt luvut eivät kaikkien kaupunkien osalta ole eurolleen samat kuin valtuustojen hyväksymissä lopullisissa talousarvioissa. Asukaslukuna on tässä käytetty vuoden 2002 lopun asukaslukua. Tämän takia asukaslukuun suhteutetut tunnusluvut saattavat poiketa kaupunkien omissa asiakirjoissaan esitetyistä luvuista. Lahdessa tammikuun 11. päivänä 2004 Heikki Helin 1 Kirjoittajan laatimat Helsingin kaupungin tietokeskuksen sarjoissa vuosina laatimat julkaisut on lueteltu osoitteessa: 2 Verkkojulkaisu Heikki Helin, Väärä signaali KuntaSuomi talousanalyysi KuntaSuomi tutkimuksia nro 43 löytyy osoitteessa:

3 2 2 Vuoden 2004 talousarviot Tulorahoituksen riittävyys Kunnan talous on tasapainossa, jos vuosikate vastaa pitemmällä aikavälillä korvausinvestointeja eli on vähintään suunnitelmapoistojen suuruinen. Liikelaitosten organisointitapa vaikeuttaa kaupunkien talouden vertailua. Tässä vuosikatteet on esitetty sellaisina kuin ne on esitetty kaupunkien talousarvioissa 3. Perinteisesti vuosikatteita on suhteutettu markkoina ja nyt euroina asukaslukuun. Tällainen suhteutus antaa väärän kuvan kunnan tulorahoituksen riittävyydestä. Jos vuosikate suhteutetaan poistoihin ja investointeihin, ei tätä ongelmaa ole. Suurten kaupunkien talous on kiristynyt selkeästi edellisvuosista. Ainoastaan Porin tulorahoitus on tasapainossa vuoden 2004 talousarviossa. Vuoden 2003 talousarvioissa vuosikate oli poistoja suurempi Porissa, Mikkelissä ja Oulussa. Lisäksi neljässä kaupungissa vuosikate oli enemmän kuin 80 prosenttia poistoista. Vuoden 2002 tilinpäätöksessä kaikkien muiden suurten kaupunkien paitsi Helsingin vuosikate oli poistoja suurempi. Kuvio 1. Vuosikate prosentteina poistoista vuoden 2004 talousarviossa Pori Kotka Oulu Vaasa Tampere Hämeenlinna Turku Espoo Joensuu Jyväskylä Kuopio Mikkeli Lappeenranta Helsinki Lahti Vantaa % 3 Helsingin ja Oulun talousarvioissa liikelaitokset on esitetty nettona. Muilla on pääsääntöisesti liikelaitokset esitetty tilinpäätösten tapaan.

4 3 Investointien tulorahoitusprosentti 4 jää kaikkien suurten kaupunkien vuoden 2004 talousarvioissa alle 100 prosentin. Kuvio 2. Investointien tulorahoitusprosentti vuoden 2004 talousarvioissa Pori Vaasa Tampere Lappeenranta Hämeenlinna Kotka Mikkeli Turku Kuopio Oulu Jyväskylä Espoo Helsinki Joensuu Lahti Vantaa % 4 Investointien tulorahoitus, %: = 100 * Vuosikate / Investointien omahankintameno. Investointien tulorahoitus -tunnusluku kertoo kuinka paljon investointien omahankintamenosta on rahoitettu tulorahoituksella. Tunnusluku vähennettynä sadasta osoittaa prosenttiosuuden, mikä on jäänyt rahoitettavaksi pääomarahoituksella eli käyttöomaisuuden myynnillä, lainalla tai kassavarojen määrää vähentämällä. Investointien omahankintamenolla tarkoitetaan rahoituslaskelman käyttöomaisuusinvestointeja, joista on vähennetty rahoituslaskelmaan merkityt rahoitusosuudet.

5 4 Verotulot Tuloveroprosenttia korottivat vuodelle 2004 Espoo 0,50 ja Tampere 0,75 prosenttiyksiköllä. Veroprosentteja on viime vuosina jouduttu korottamaan niin, että ainoastaan Oulussa, Vantaalla, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Kotkassa ja Joensuussa on vuonna 2004 sama veroprosentti kuin vuonna Alin veroprosentti vuonna 2004 on Espoon ja Helsingin 17,50. Ainoastaan Vantaa korotti kiinteistöveroprosentteja vuodeksi Kuvio 3. Veroprosentit ja veroprosentin muutos 2004 Useilla kunnilla vuoden 2003 alkuperäisen talousarvion verotulot oli arvioitu liian suuriksi. Koska käytettävissä ei ole kaikkien suurten kaupunkien tarkistettuja arvioita vuoden 2003 verotuloista, taulukossa 1 on esitetty vuoden 2003 alkuperäisen talousarvion mukaiset verotulot. 5 Liitteessä 1 esitetty vuoden 2004 kiinteistöveroprosentit.

6 5 Taulukko 1. Suurten kaupunkien verotulot 2000!2004 milj. euroa Verotulot TA2003 TA2004 Helsinki Espoo Tampere Vantaa Turku Oulu Lahti Kuopio Jyväskylä Pori Lappeenranta Vaasa Kotka Joensuu Hämeenlinna Mikkeli Yhteensä Suurten kaupunkien verotulot vähenevät vuoden 2002 tilinpäätöksestä 134 milj. euroa. Kunnallisvero kasvaa 59 milj. euroa ja yhteisövero vähenee 237 milj. euroa. Kiinteistövero kasvaa 44 miljoonaa euroa. Taulukko 2. Suurten kaupunkien verotulot ja valtionosuudet 2000! TA2003 TA2004 Kunnan tulovero Yhteisövero Kiinteistövero Verotulot yhteensä Valtionosuudet Verot + valtionosuudet Verotulojen kehitykseen vaikuttaa ansiotulo- ja tulonhankkimisvähennyksen korotus. Vaikka niistä aiheutuva menetys kompensoidaan, kompensaatio ei Vantaalla ole täysimääräinen vuonna Vähennysten korotus vähentää suurten kaupunkien verotuloja 138 miljoonaa euroa (taulukko 3).

7 6 Taulukko 3. Ansiotulo- ja tulonhankkimisvähennysten korotuksen ja niiden kompensoinnin vaikutus kuntien tuloihin vuosina 2004! Vuosi 2004 Vuosi 2005 Vuosi e Vero muutos Valt.os muutos Vero muutos Valt.os muutos Vero muutos Valt.os muutos Nettomuutos Nettomuutos Tasausmuutos Kokonaisvaikutus Helsinki Espoo Tampere Vantaa Turku Oulu Lahti Kuopio Jyväskylä Pori Lappeenranta Vaasa Joensuu Hämeenlinna Mikkeli Kotka Yhteensä Koko maa Suurten kaupunkien valtionosuudet kasvavat vuoden 2002 tilinpäätöksestä 371 miljoonaa euroa. Tästä on verotulojen kompensaatiota 146 miljoonaa euroa. Suomen 16 suurimman kaupungin verotuloihin perustuvat tasausvähennykset ovat vuonna miljoonaa euroa suuremmat kuin tasauslisäykset. Tasauslisäystä saavat ainoastaan Joensuu ja Mikkeli. Verotulotasauksen summa (tasausvähennys tasauslisäys) vähenee 16 kaupungilla yhteensä 87 miljoonaa euroa. Verokompensaatio ja tasauksen vähennys ovat 63 prosenttia valtionosuuksien kasvusta. Helsingin ja Espoon valtionosuudet olivat vuonna 2002 miinusmerkkiset. Kun kuntien osuutta yhteisöveron tuotosta vähennettiin arvonlisäveron takaisinperinnästä luopumisen vastikkeena ja yhteisöveron kertymä muutenkin väheni, supistui verotulotasaus kahden vuoden viiveellä vuonna Tämän takia Helsingin vuoden 2002 miinusmerkkinen valtionosuus muuttui plusmerkkiseksi vuonna Muutos oli 177 miljoonaa euroa. Espoon valtionosuuden miinusmerkkisyys väheni vastaavana aikana 51 miljoonaa euroa. Kaupunkien vuosien 2000!2004 käyttötalouden valtionosuudet on esitetty liitteessä 3 ja verotulotasaus taulukossa 4. 6 Sisäasiainministeriön Kuntaosasto

8 7 Taulukko 4. Suurten kaupunkien verotulotasaus 1997! e Helsinki Espoo Tampere Vantaa Turku Oulu Lahti Kuopio Jyväskylä Pori Lappeenran Vaasa Kotka Joensuu Hämeenlinn Mikkeli Yhteensä Verotuloihin perustuvat tasausvähennykset ovat 105 miljoonaa euroa suuremmat kuin tasauslisäykset. Tälle ei sinänsä ole mitään perustetta. Kyseinen summa voitaisiin palauttaa kunnille. Eräs tapa olisi määritellä tasausvähennysprosentti liikkuvaksi sen mukaan, mikä on tasauslisän maksuun tarvittavien varojen tarve. Tänä vuonna tasausvähennysprosentti alenisi näin laskien 40 prosentista 34,8 prosenttiin 7. 7 Timo Kietäväinen, Valtion ja kuntien taloussuhteita selkiytettävä. Suomen Kuntaliiton tiedote

9 8 Toimintakatteet Suurten kaupunkien tulopohja on kasvanut hyvin hitaasti. Talousarvioiden valmistelun yhteydessä on toimintoja pyritty tehostamaan. Helsinki oli kuitenkin ainoa kaupunki, joka joutui tai pystyi karsimaan menojaan 8. Toimintakatteiden muutosprosentit vuoden 2002 tilinpäätöksestä ja vuoden 2004 talousarvioon ovat yllättävän suuret. Yhdeksässä kaupungissa kasvu on yli 10 prosenttia. Neljässä kaupungissa kasvu jää alle viiden prosentin ja Helsingissä muutos on jopa miinusmerkkinen. Kuvio 4. Suurten kaupunkien toimintakatteiden muutos % 2002!2004 Hämeenlinna Oulu Vantaa Tampere Turku Kuopio Kotka Lahti Joensuu Keskiarvo Espoo Pori Jyväskylä Lappeenranta Vaasa Mikkeli Helsinki Muutos % Suurten kaupunkien verotulot ja valtionosuudet kasvavat vuosina 2002! miljoonaa euroa. Samana ajanjaksona toimintakate kasvaa 406 miljoonaa euroa. Tämä heijastuu selkeästi tulorahoituksen riittävyyteen. 8 Tällä tarkoitetaan toimintakatetta. Se kasvoi kaikissa muissa vertailukaupungeissa paitsi Helsingissä.

10 9 Lainat Suurten kaupunkien lainojen vertailussa on ongelmia. Lahdessa on käytössä ns. konsernipankki. Kaikki kaupungin yhtiöidenkin lainat kiertävät kaupungin kautta. Tämä lisää Lahden lainakantaa merkittävästi 9. Kuvio 5. Lainat euroa/asukas TA 2004 Mikkeli Lahti Vantaa Jyväskylä Helsinki Kotka Lappeenranta Vaasa Hämeenlinna Pori Kuopio Turku Oulu Joensuu Tampere Espoo Sisäisen pankin lainat Euroa/asukas Helsingin lainamäärä kasvaa vuoden 2001 tilinpäätöksestä peräti 686 miljoonaa euroa. Suurin lainamäärä asukasta kohti on talousarvioiden mukaan Mikkelillä (2 471 e/as.). Seuraavaksi velkaisimmat ovat Vantaa, Jyväskylä ja Helsinki. Jos Lahden lukuihin lasketaan kaikki tilinpäätöksen mukaiset lainat, sen asukaskohtainen lainamäärä olisi toiseksi suurin. Uuden ongelman kuntien taseiden vertailussa muodostavat vastuut. Esimerkiksi Espoossa on yksityisellä rahoituksella rakennettu kaksi isoa kiinteistöä 10. Niiden rakentamiskustannukset eivät näy kaupungin taseessa velkana, mutta vastuut niistä ovat merkittävät. Jos vastaavanlaiset menettelyt yleistyvät 11, ei lainakanta kerro kuin osan kunnan taseessa olevista vastuista. 9 Lahden lainakanta kokonaisuudessaan oli vuonna ,0 milj. euroa (1 949 e/asukas) ja talousarviossa ,1 milj. euroa (2 023 e/as.). Näin laskettu lainakanta kasvaa ja on vuonna ,4 milj. e (2 379 e/asukas). Lainakanta ilman sisäisen pankin lainoja on vuosina seuraava: 43,4, 42,7 ja 71,9 milj. euroa. Asukaslukuun suhteutettuna luvut ovat 443, 433 ja 727 euroa/asukas. 10 Kuninkaantien lukio ja liikuntakeskus (51,6 milj. e) ja Leppävaaran aluekirjasto ja musiikkitalo (43,6 milj. e). 11 Lahdessa tutkitaan mahdollisuuksia rakentaa Jalkarannan sairaala ulkopuolisella rahoituksella. Ulkopuolisen rahoituksen ansiosta hanke ei rasittaisi niin paljon kaupungin omaa talousarviota eikä kasvattaisi velkataakkaa, joka muutenkin uhkaa moninkertaistua lähivuosina suurten investointipaineiden vuoksi (ESS ).

11 10 Taulukko 5. Lainat tilinpäätöksessä vuosina 2001 ja 2002 sekä talousarviossa 2004 (miljoonaa euroa ja euro/asukas) Lainat milj.euroa 2001 Lainat e/asukas 2001 Lainat milj.euroa 2002 Lainat e/asukas 2002 Lainat milj.euroa 2004 Lainat e/asukas 2004 Miuutos lainat milj.euroa Muutos lainat e/asukas Helsinki Espoo Tampere Vantaa Turku Oulu Lahti Kuopio Jyväskylä Pori Lappeenranta Vaasa Kotka Joensuu Hämeenlinna Mikkeli Yhteensä Eniten asukaslukuun suhteutettu lainakanta kasvaa vuodesta 2002 Vantaalla (901 e/as.) ja Helsingissä ( 774 e/as.). Seuraavaksi eniten lainat kasvavat Jyväskylässä, Lahdessa, Kuopiossa ja Espoossa.

12 11 Talousarvioiden yhteenveto: talous kiristyy Suurten kaupunkien talous kiristyy vuonna Vaikka kaupungit ovat yrittäneet karsia menojaan ja tehostaa toimintojaan, oli Helsinki ainoa kaupunki, joka pystyi karsimaan menojaan (toimintakatetta). Yhdeksässä kaupungissa kasvaa vuosina 2002!2004 on peräti yli 10 prosenttia. Neljässä kaupungissa kasvu jää alle viiden prosentin. Ainoastaan Porin vuoden 2004 talousarvion tulorahoitus on tasapainossa eli vuosikate on poistoja suurempi. Vuoden 2003 talousarvioissa vuosikate oli poistoja suurempi Porissa, Mikkelissä ja Oulussa. Lisäksi neljässä kaupungissa vuosikate oli enemmän kuin 80 prosenttia poistoista. Vuoden 2002 tilinpäätökset olivat vielä paremmat: kaikilla muilla paitsi Helsingillä vuosikate oli poistoja suurempi. Tulorahoituksen riittämättömyys heijastuu kaupunkien velkaantumisena. Helsingin lainakanta kasvaa vuodesta 2001 lähes 700 miljoonaa euroa. Suurten kaupunkien yhteenlaskettu lainakanta kasvaa vuodesta 2001 lähes miljoonaa euroa ja vuodesta 2002 lähes miljardi euroa. Tällainen kehitys tuskin voi jatkua pitempään. Eniten asukaslukuun suhteutettu lainakanta kasvaa vuodesta 2002 Vantaalla (901 e/as.) ja Helsingissä (774 e/as.). Seuraavaksi eniten lainat kasvavat Jyväskylässä, Lahdessa, Kuopiossa ja Espoossa. Vuoden 2004 talousarvioiden perusteella vaikein tilanne on Vantaalla. Se joutuu tekemään käytännössä kaikki noin 100 miljoonan euron investointinsa velaksi. Taulukko 6. Yhteenveto vuoden 2004 talousarvioiden keskeisimmistä tunnusluvuista Veroprosentti Vuosikate % poistoista Investointien tulorahoitus % Lainat e/asukas Lainat milj.euroa Helsinki 17,50 49,1 32, Espoo 17,50 63,4 32, Tampere 18,00 90,1 58, Vantaa 17,75 0,8 0, Turku 18,00 65,0 36, Oulu 18,00 92,5 33, Lahti 18,25 29,2 16, Kuopio 18,00 54,1 34, Jyväskylä 18,50 54,2 33, Pori 18,00 103,3 70, Lappeenranta 18,00 49,2 43, Vaasa 19,00 92,5 65, Kotka 18,00 95,1 38, Joensuu 18,50 56,9 30, Hämeenlinna 18,00 77,8 39, Mikkeli 18,75 52,9 36,

13 12 3 Palvelukustannukset Sosiaali- ja terveystoimi Sosiaali- ja terveystoimi on kokonaisuus, jossa lähes kaikki liittyy kaikkeen. Tämän takia ei olekaan perusteltua vertailla kovin yksityiskohtaisesti esimerkiksi terveydenhuollon eri tehtäväluokkia, joiden erot johtuvat paljolti kuntien erilaisesta tavasta organisoida toimintansa ja lopulta siitä, miten luvut on tilastoon ilmoitettu. Tämän takia paras vertailuperusta ovat sosiaali- ja terveystoimen nettokustannukset. Kuviossa 6 on esitetty sosiaali- ja terveydenhuollon nettokustannukset asukasta kohden vuonna Suurimmat kustannukset ovat Helsingissä ja Vaasassa. Nämä ovat olleet kalleimmat kaupungit myös edellisvuosina. Pienimmät kustannukset olivat Joensuussa ja Porissa. Ne järjestivät halvimmin sosiaali- ja terveystoimen palvelut myös vuosina 2000!2001. Menotaso on hyvin vakaa eikä suuria muutoksia tapahdu vuodessa tai parissa. Kuvio 6. Sosiaali- ja terveystoimen nettokustannukset euroa /asukas vuonna 2002 Helsinki Vaasa Vantaa Espoo Turku Kotka Manner-Suomi Jyväskylä Tampere Oulu Kuopio Lappeenranta Mikkeli Hämeenlinna Lahti Pori Joensuu Euroa/asukas Sosiaali- ja terveystoimen nettokustannusten (euroa/asukas) kasvu oli suurin Helsingissä ja toiseksi suurin Oulussa. Kotka, Turku, Vaasa, Lahti ja Hämeenlinna selvisivät alle sadan euron kasvulla (kuvio 7).

14 13 Kuvio 7. Sosiaali- ja terveystoimen nettokustannusten muutos euroa/asukas vuonna 2002 Helsinki Oulu Espoo Kuopio Mikkeli Pori Lappeenranta Jyväskylä Manner-Suomi Joensuu Tampere Vantaa Hämeenlinna Lahti Vaasa Turku Kotka Muutos e/asukas Taulukossa 7 12 on vertailtu kaupunkien sosiaali- ja terveystoimen kustannuksia jakaen ne sosiaali- ja terveystoimeen. Tämän lisäksi terveystoimi on jaettu perusterveydenhuoltoon ja erikoissairaanhoitoon. 12 Taulukko, jossa on esitetty kaikkien Suomen kuntien vastaavat tiedot sairaanhoitopiireittäin, on Suomen Kuntaliiton muodostama tilastokeskuksen aineiston pohjalta. Se löytyy exceltaulukkona Kuntaliiton www-sivuilta osoitteesta:

15 14 Taulukko 7. Sosiaali- ja terveystoimen nettokustannukset euroa/asukas 2002 Sosiaalija terveystoimi Sosiaalitoimi Terveystoimi Perusterveydenhuolto Erikoissairaanhoito 0-6 vuotiaiden osuus Yli 64 vuotiaiden osuus Helsinki ,8 13,5 Espoo ,9 8,9 Tampere ,0 14,7 Vantaa ,1 8,8 Turku ,6 16,5 Oulu ,5 11,2 Lahti ,0 16,0 Kuopio ,7 13,7 Jyväskylä ,0 12,9 Pori ,9 17,8 Lappeenranta ,1 15,8 Vaasa ,4 15,7 Kotka ,9 18,2 Joensuu ,2 13,9 Hämeenlinna ,4 17,3 Mikkeli ,2 15,8 Keskiarvo Suomen Kuntaliitto on vertaillut suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannuksia 13. Mukana vertailussa ovat olleet sosiaalitoimesta vanhusten kotipalvelu ja ympärivuorokautinen vanhustenhoito. Tutkimuksessa on esitetty tilinpäätöksen mukaisten lukujen ohella ikä- ja tarvevakioituja lukuja. Lopputulos vaihtelee laskutavan mukaan. Taulukossa 8 on esitetty ikävakioitujen kustannusten kehitys Suuret kaupungit panostaneet lisää terveydenhuoltoon. Tiedote Yrjö Lahtinen Tarja Palomäki, suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset vuonna Suomen Kuntaliitto Yrjö Lahtinen, Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset vuonna Suomen Kuntaliitto

16 15 Taulukko 8. Suurten kaupunkien ikävakioidut terveysmenot euroa/asukas vuosina Helsinki Espoo Tampere Vantaa Turku Oulu Lahti Kuopio Jyväskylä Pori Kotka Lähde: Suomen Kuntaliitto ja Ikävakioinnissa vertailuväestönä suurten kaupunkien väestö. Perusopetus ja lukio Peruskoulun ja lukion osalta on mahdollista vertailla oppilaskohtaisia menoja. Koulukustannuksia kuvataan Tilastokeskuksen talous- ja toimintatilaston ja Opetushallituksen tilaston luvuilla 15. Talous- ja toimintatilaston oppilaskohtaiset kustannukset ovat suuremmat kuin Opetushallituksen tilaston kustannukset. Opetushallituksen tilastossa ei ole mukana sisäisiin vuokriin sisältyviä poistoja, korkoja eikä sisäisiä katteita. Tämän takia Tilastokeskuksen oppilaskohtaiset kustannukset ovat suuremmat kuin Opetushallituksen tilaston. Helsingin oppilaskohtaiset kustannukset ovat suurimmat sekä Tilastokeskuksen että Opetushallituksen tilastossa. Tilastokeskuksen tilastossa Hämeenlinnan oppilaskohtainen nettokustannus on euroa pienempi kuin Helsingin (kuvio 8). Opetushallituksen tilastossa Joensuun oppilaskohtaiset kustannukset ilman pieniä hankkeita ovat euroa pienemmät kuin Helsingin (taulukko 9). Ero on hieman pienentynyt edellisvuodesta. Perusopetuksen valtionosuuden yksikköhinnat poikkeavat kuntien toteutuneista kustannuksista. Osittain syynä on se, että valtionosuuksia on leikattu. Joensuu, Hämeenlinna ja Pori pystyivät tuottamaan oman perusopetuksensa valtion yksikköhintaa pienemmillä kustannuksilla (taulukko 10). 14 Mukana myös vanhusten kotipalvelu ja ympärivuorokautinen hoito sosiaalitoimessa. 15 Opetushallituksen tilastot on julkaistu Opetushallituksen www-sivuilla osoitteessa:

17 16 Kuvio 8. Oman perusopetuksen kustannukset euroa/oppilas vuonna 2002 (Tilastokeskus) Helsinki Espoo Jyväskylä Vaasa Mikkeli Turku Manner-Suomi Oulu Lappeenranta Kuopio Tampere Vantaa Lahti Pori Kotka Joensuu Hämeenlinna Euroa/oppilas Lukion oppilaskohtaiset kustannukset ovat pienemmät kuin peruskoulun. Lukioiden vertailua vaikeuttaa aikuis- ja iltaopiskelijoiden määrä. Heistä aiheutuu vähemmän kustannuksia kuin tavallisesta lukiolaisesta 16. Kuviossa 9 on esitetty oppilaskohtaiset käyttökustannukset. Ero kalleimman Helsingin ja halvimman Joensuun välillä on euroa oppilasta kohti. Taulukossa 11 on lukiokustannusten erittely Opetushallituksen tilaston mukaan toiminnoittain. Tämän mukaan Helsingin ja Joensuun ero on euroa/oppilas. Yksikköhinnan alittavat Joensuu, Hämeenlinna ja Turku. 16 Esimerkiksi Lahdessa aikuis- ja iltaopiskelijat ovat kaupungin ulkopuolisessa Lahden Yhteiskoulussa.

18 17 Taulukko 9. Perusopetuksen käyttökustannukset vuonna 2002 euroa/oppilas (Opetushallitus) Perusopetus 2002 Oppilasmäärä Opetus Majoitus ja kuljetus Oppilasruokailu Sisäinen hallinto Muu oppilashuolto Kiinteistöjen ylläpito Pienet hankkeet Yhteensä Ilman hankkeita Helsinki , Espoo , Tampere , Vantaa , Turku , Oulu , Lahti 9 165, Kuopio 9 008, Jyväskylä 7 009, Pori 7 171, Lappeenranta 5 969, Vaasa 5 347, Kotka 5 291, Joensuu 4 591, Hämeenlinna 4 648, Mikkeli 4 959, Yhteensä/ka Taulukko 10. Peruskoulun toteutuneiden ja valtionosuuden laskennallisten kustannusten vertailu vuonna 2002 (Opetushallitus) Oppilaita alle 18 v. Oppilaita yli 18 v. Esiopetus 11 v ov. Laskenn. oppilasmäärä Toteutuneet kustannukset e/oppilas Valtionosuuden peruste e/oppilas Erotus e/oppilas Erotus % Kokonaisero euroa Helsinki ,0 329,0 96, , Espoo ,5 14,5 85, , Tampere ,0 46,5 65, , Vantaa ,5 1,0 54, , Turku ,0 162,5 98, , Oulu ,0 28,5 38, , Lahti 9 316,5 0,0 56, , Kuopio 9 128,5 26,0 27, , Jyväskylä 7 086,0 33,5 27, , Pori 7 332,0 67,0 38, , Lappeenranta 6 054,0 0,0 24, , Vaasa 5 417,5 1,5 15, , Kotka 5 347,0 15,0 24, , Joensuu 4 664,5 0,0 21, , Hämeenlinna 4 690,0 8,5 8, , Mikkeli 5 035,0 0,0 21, ,

19 18 Kuvio 9. Lukion kustannukset euroa/oppilas vuonna 2002 Helsinki Espoo Lahti Vaasa Manner-Suomi Oulu Kotka Mikkeli Pori Kuopio Lappeenranta Turku Vantaa Jyväskylä Tampere Hämeenlinna Joensuu Euroa/oppilas Taulukko 11. Lukion käyttökustannukset vuonna 2002 euroa/oppilas (Opetushallitus) Kaupunki Opiskelijoita Yli 18 v. Opetus Majoitus ja kuljetus Oppilasruokailu Sisäinen hallinto Muu oppilashuolto Kiinteistöjen ylläpito Pienet hankkeet Yhteensä Ilman hankkeita Helsinki Espoo Tampere Vantaa Turku Oulu Lahti Kuopio Jyväskylä Pori Lappeenranta Vaasa Kotka Joensuu Hämeenlinna Mikkeli Yhteensä/ka

20 19 Taulukko 12. Lukioiden toteutuneiden ja valtionosuuden laskennallisten kustannusten vertailu vuonna 2002 (Opetushallitus) Opiskelijamäärä 1) Yli 18 v. aloitt. Toteutuneet kustannukset e/oppilas Valtionosuuden peruste e/oppilas Erotus e/oppilas Erotus % Kokonaisero euroa Helsinki Espoo Tampere Vantaa Turku Oulu Lahti Kuopio Jyväskylä Pori Lappeenranta Vaasa Kotka Joensuu Hämeenlinna Mikkeli Suurten kaupunkien palvelukustannusten vertailussa Joensuun sosiaalitoimen ja terveydenhuollon asukaskohtaiset nettokustannukset ovat olleet pienimmät vuodesta 1998 lähtien 17. Myös Opetushallituksen tilastojen mukaan Joensuun perusopetuksen ja lukion oppilaskohtaiset kustannukset ovat 16 suurimman kaupungin joukossa pienimmät ja Joensuu on pystynyt tuottamaan palvelut valtionosuuden perusteena olevaa yksikköhintaa pienemmillä kustannuksilla. Oman perusopetukset kustannukset olivat myös Porissa ja Hämeenlinnassa valtionosuuden perusteena ollutta yksikköhintaa pienemmät. Myös Turku ja Hämeenlinna alittivat lukioiden yksikköhinnan. 17 Katso Heikki Helin, Kallis Helsinki. Suurten kaupunkien palvelukustannukset vuonna Helsingin kaupungin tietokeskus, tutkimuksia 2002:1. s. 22.

21 20 4 Työpaikkojen kehitys Kunnan talouden kehityksellä on tietty yhteys väestö- ja työpaikkakehitykseen. Seuraavassa tarkastellaan karkealla tasolla 16 suurimman kaupungin työpaikkojen muutoksia vuosina 1990! Suurten kaupunkien työpaikkakehitys on ollut kaksijakoinen. Työpaikkojen määrä kasvoi Helsingin seudulla (Helsinki, Espoo ja Vantaa), Oulussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Vaasassa. Helsingin työpaikkojen kasvu laman jälkeen on ollut yllättävän hidasta naapurikaupunkeihin verrattuna. Kaikissa muissa suurissa kaupungeissa työpaikkamäärä väheni (kuvio 10). Nopeimmin vuoden 1990 työpaikkamäärän laman jälkeen saavuttivat Espoo ja Vantaa (1997). Seuraavina sen ylittivät Oulu (1998) ja Tampere (1999). Kuvio 10. Suurten kaupunkien työpaikkojen muutos % Espoo Vantaa Oulu Tampere Suuret kaupungit Jyväskylä Helsinki Vaasa Turku Koko maa Hämeenlinna Kuopio Lappeenranta Mikkeli Joensuu Lahti Kotka Pori Muutos % 18 Kirjoittaja on tarkastellut KuntaSuomi tutkimushankkeen joulukuussa ilmestyneessä verkkojulkaisussa koko maan ja 47 tutkimuskunnan työpaikkojen kehitystä: Heikki Helin, Väärä signaali KuntaSuomi talousanalyysi 2003.KuntaSuomi tutkimuksia nro 43. Tutkimus on luettavissa ja tulostettavissa osoitteessa: Työpaikkatiedot on saatu Tilastokeskuksen kaupunki- ja seutuindikaattori tietokannasta.

22 21 Taulukko 13. Kaupunkien työpaikkojen kehitys (1990=100) 1990= Helsinki 91,5 84,9 79,0 80,0 81,0 83,6 87,4 93,8 97,1 101,2 102,4 Espoo 97,1 90,6 84,9 87,3 90,9 95,8 103,4 110,6 117,6 121,0 127,3 Tampere 91,6 85,7 79,6 82,0 86,1 88,1 91,6 98,7 101,1 105,9 108,1 Vantaa 96,3 91,9 84,6 89,2 92,2 94,9 101,9 110,3 114,8 119,8 123,2 Turku 94,4 87,6 81,4 82,8 85,0 86,1 90,0 93,2 95,4 98,2 99,6 Oulu 93,8 86,0 79,6 81,4 86,0 90,5 97,2 101,1 105,1 110,6 112,4 Lahti 91,2 84,1 75,7 77,6 79,3 79,5 83,8 87,7 88,9 91,3 92,5 Kuopio 92,1 86,0 79,6 80,7 82,3 83,9 87,0 90,6 92,5 94,4 95,4 Jyväskylä 94,4 88,3 80,0 81,7 83,1 84,7 88,5 94,1 97,1 100,3 102,5 Pori 90,8 84,2 78,0 79,2 78,7 78,9 81,7 84,8 85,0 86,7 88,7 Lappeenranta 92,5 88,1 83,2 83,0 85,3 83,9 87,2 89,9 89,5 94,2 95,0 Vaasa 95,1 88,5 82,6 83,0 86,2 89,1 92,8 97,6 98,6 100,9 101,1 Kotka 94,3 88,1 83,2 85,6 84,9 84,5 86,8 87,9 90,2 88,8 89,5 Joensuu 92,7 85,8 79,0 79,3 80,0 80,4 84,4 87,6 90,9 93,8 92,6 Mikkeli 93,9 87,5 79,8 80,7 81,1 81,3 84,9 88,9 91,5 91,4 93,3 Hämeenlinna 92,8 84,8 80,6 81,9 82,5 83,9 86,9 91,4 93,0 93,9 95,8 Yhteensä 93,0 86,6 80,4 82,0 83,9 86,1 90,4 95,9 98,9 102,5 104,3 Koko maa 93,0 86,4 80,5 82,2 82,9 83,9 87,4 91,4 93,2 95,6 96,5 Viime aikoina on keskusteltu valtion toimintojen alueellistamisesta, mitä pääministeri Vanhasen hallitusohjelman 19 mukaan jatketaan: Valtion toimintojen sijoittaminen pääkaupunkiseudun ulkopuolelle toteutetaan maan tasapainoista kehitystä edistäen, alueiden olemassa olevia vahvuuksia hyödyntäen ja tukien. Valtio suunnittelee kymmenien virastojen, laitosten ja työtehtävien siirtämistä pääkaupunkiseudulta eri maakuntiin. Uudelleen sijoittamista koskevan lain 20 mukaan aina, kun valtion laitokseen tai virastoon perustetaan uusi yksikkö tai sen toimintoja laajennetaan tai järjestellään uudelleen, on selvitettävä siirtomahdollisuus ensisijaisesti pääkaupunkiseudun 21 ulkopuolelle. Vuosina maasta väheni valtion työpaikkaa ja valtioenemmistöisten yhtiöiden työpaikkaa. Pienistä kunnista ovat vähentyneet tai kokonaan kadonneet esimerkiksi verohallinnon, postin ja poliisin työpaikat. Myös puolustusvoimien organisaatiojärjestelyillä on ollut suuri vaikutus niiden sijaintikuntien työpaikkojen kehitykseen. Valtion ammatillisten oppilaitosten kunnallistaminen 1990-luvun puolivälissä vähensi valtion ja lisäsi kuntien henkilöstöä noin Pääministeri Matti Vanhasen hallituksen hallitusohjelma osoitteessa: 20 Laki valtion yksikköjen ja toimintojen sijoittamista koskevasta toimivallasta ( , L 363/2002). 21 Pääkaupunkiseutuun tässä mielessä luetaan Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Siuntio ja Tuusula.

23 22 Taulukko 14. Yhteenveto koko maan työpaikkojen muutoksesta työnantajatahon mukaan 1990!2001 Koko maa Työpaikat yhteensä Palkansaajat yhteensä Valtio Valtionenemmistöinen Oy Työnantaja Valtio+ valtioyhtiö Kunta Yksityinen Yrittäjät Työpaikat Muutos Muutos kpl Muutos % -3,5 0,2-38,7-23,7-32,5 6,0 6,2-26,1 Valtioenemmistöisten yhtiöiden työpaikat muistuttavat yhä enemmän yksityisen sektorin työpaikkoja ja yhtiöissä valtion omistusosuus on pienentynyt. Eräät vuoden 1990 tilaston mukaiset valtion työpaikat ovat muuttuneet valtioenemmistöisten yhtiöiden työpaikoiksi. Tällaisia ovat esimerkiksi posti- ja lennätinlaitoksen, valtion rautateitten ja entisen tie- ja vesirakennushallituksen (TVH) työpaikat. Osa niidenkin tehtävistä on ehditty kilpailuttaa ja yksityistää. Myös valtion omistusosuus on vähentynyt eräissä yhtiöissä alle 50 prosentin. Tällöin työpaikat eivät ole vähentyneet, vaan ne on kirjattu tilastossa yksityisiksi työpaikoiksi. Sama työpaikka on saattanut olla tilastossa ensin valtion työpaikka, sitten valtioenemmistöisen yhtiön ja lopulta yksityinen. Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään tilaston luokkien välisestä nollasummapelistä, vaan jokaisessa vaiheessa näyttää työpaikkojen määrä vähentyneen saneerausten ja uudelleen järjestelyjen takia. Tilaston perusteella ei ole mahdollista laskea kuinka moni alun perin valtion tai valtioenemmistöisen yhtiön työpaikka on kokonaan lakkautettu, koska osa niistä on siirtynyt yksityisiin työpaikkoihin. Liitteessä 5 on esitetty suurten kaupunkien työpaikkojen vuosittainen kehitys työnantajatahon mukaan. Edellä kuvattujen tilastollisten ongelmien takia liitetaulukon tulkinnassa on oltava varovainen. Taulukossa 15 on esitetty työpaikkojen muutos vuosina työnantajan mukaan.

24 23 Taulukko 15. Suurten kaupunkien työpaikkojen muutos 1990!2001 työantajan mukaan Yrittäjät Muutos kpl Työpaikat yhteensä Palkansaajat yhteensä Valtio Kunta Työnantaja Valtioenemmistöinen Oy Valtio+ valtioyhtiö Yksityinen Helsinki Espoo Tampere Vantaa Turku Oulu Lahti Kuopio Jyväskylä Pori Lappeenranta Vaasa Kotka Joensuu Mikkeli Hämeenlinna Yhteensä Koko maa Helsingistä ovat valtion ja valtioenemmistöisten yhtiöiden työpaikat vähentyneet vuosina peräti kpl. Jos tilasto jatkuisi vuotta 2001 pitemmälle ajalle, olisi muutos vielä suurempi. Esimerkiksi Sonerassa ja sen seuraajassa on valtion osuus laskenut ja se ei ole tilastossa nykyään valtioenemmistöinen yhtiö. Valtion työpaikkojen osuus kaikista työpaikoista on Helsingissä 16 kaupungista toiseksi suurin Kuopion jälkeen. Helsingin ja Kuopion suuruusluokkaa on valtion työpaikkojen osuus myös Hämeenlinnassa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

25 24 Kuvio 11. Valtion työpaikkojen %-osuus suurten kaupunkien työpaikoista 2001 Kuopio Helsinki Hämeenlinna Jyväskylä Joensuu Turku Mikkeli Oulu Vaasa Lappeenranta Tampere Espoo Lahti Vantaa Kotka Pori 3,9 3,5 3,4 3,4 6,9 7,7 7,5 8,8 8,7 11,1 10,5 10,2 10,1 10,0 9,6 9,

26 25 5 Pohdiskelua kunnallistalouden tilasta Valtion tarkoituksena on pitää kuntatalous sopivan kireänä 22. Laman jälkeen yhteisöveron yllättävän voimakas kasvu lisäsi kuntien taloudellista liikkumavaraa. Valtio pyrki leikkaamaan tätä kuntien lisätuloa. Vuonna 1998 alettiin pienentää kuntien osuutta yhteisöveron tuotosta. Yhteisöveron merkitys rapautuikin kunta valtio -suhteen yleiseksi tasauseräksi. Kuntien osuutta yhteisöveron tuotosta on pienennetty 44,80 prosentista 19,75 prosenttiin. Tämän takia yhteisövero ei enää yllätä kuntia myönteisesti kuten 1990-luvulla. Aina kun kuntien osuutta yhteisöveron tuotosta on leikattu, menettäjinä ovat olleet ne kunnat, joiden yhteisöveron tuotto on keskimääräistä suurempi (euroa/asukas). Nykyisin kunnittaiset yhteisövero-osuudet päätetään lopullisesti etukäteen kahden edellisen valmistuneen verotuksen lukujen keskiarvona. Tämä tasoittaa merkittävästi yhteisöveron vaihteluita ja tekee ennakoinnin helpommaksi. Yhteisövero ei ole enää ennakoimattomuutensa takia riski kuntien taloudelle. Yhteisöveroa suurempi riski kunnille ovat valtion ennakoimattomat toimenpiteet 23. Valtio on pyrkinyt keventämään verotusta. Se on ollut mahdollista korottamalla kunnallisverotuksen vähennyksiä. Nykyinen hallitus on luvannut korvata verotulomenetykset lisäämällä valtionosuuksia. Valtionosuuksien kasvu on siten osaltaan tilastoteknistä, koska verotulot vähenevät. Kuntien tulopohja ei ole paljon reaalisesti vahvistunut vuodesta Verotulojen ja nimenomaan yhteisöveron kasvu on kuitattu kunnilta valtionosuuksia leikkaamalla ja pienentämällä kuntien osuutta yhteisöveron tuotosta. Tämä ilmenee Suomen Kuntaliiton laatimasta kuviosta 11. Samanaikaisesti kuntien tehtävät ovat lisääntyneet ja kustannustaso noussut. Kuntien menojen ja valtionosuuspohjien välillä on eroja. Esimerkiksi terveydenhuollossa lain mukaisen ja todellisen valtionosuusprosentin välillä on noin viiden prosenttiyksikön ero. Kun verotusta kevennettiin ja kunnille korvattiin veromenetys sosiaali- ja terveydenhuollon valtionosuuden lisäyksenä, näyttää valtion osuus sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksessa kasvavan. Muutos on tilastotekninen, koska kunnilta vähennettiin samalla verotuloja. Huolestuttavaa kunnallistalouden kannalta on se, että valtio on lisännyt jatkuvasti kuntien tehtäviä. Sosiaali- ja terveydenhuollossa valtio osallistuu kustannuksiin alle kolmanneksen osuudella. Suurten kaupunkien vuoden 2004 talousarvioissa verorahoituksella katettava osa (toimintakate) kaupunkien taloudessa kasvoi vuoden 2002 tilinpäätöksistä yli 400 miljoonaa euroa. Verotulot ja valtionosuudet kasvavat vain 237 miljoonaa euroa, vaikka vuosina 2003 ja 2004 seitsemän näistä kaupungeista korotti veroprosenttiaan. Tästä seuraa, että kunnat joutuvat rahoittamaan investointinsa pääasiassa velalla. 22 Kuntataloudessa on sellainen sisäänrakennettu piirre, että ne käyttävät kaiken minkä saavat. Siksi kuntatalous on jatkossakin pidettävä sopivan kireänä, sanoo valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas. Muuten on Sailaksen mukaan vaarana, että kunnat eivät hoida palveluitaan tehokkaasti vaan syntyy samanlaista löysää, joka kunnista purettiin 1990-luvun laman aikana. (HS ) 23 Esimerkiksi ministeri Kari Rajamäki

27 26 Kuvio 12. Kuntien ja kuntayhtymien verotulot ja valtionosuudet vuoden 1995 rahanarvossa, 1990=100 (Suomen Kuntaliitto) = Verot Valtionosuudet Verot + valt.os * 03** 04** Kuvio 13. Kuntien terveydenhuollon valtionosuusprosentti (lähde: Suomen Kuntaliitto) l 24 Vuosien valtionosuudet eivät ole suoraan vertailukelpoisia. Valtionosuudet eri vuosilta on pyritty tekemään vertailukelpoisiksi vähentämällä valtionosuuksista v kuntien maksamat osuudet Kelalle ja lisäämällä niihin v valtion kirjanpidon mukaisia valtionapueriä kuten työllistämistuki sekä kuntayhtymien saama yksikköhintarahoitus. Verotulojen reaaliseen kehitykseen v vaikuttaa mm. arvonlisäveron palautusten takaisinperinnän kuittaaminen osaksi yhteisöveron kuntien jako-osuutta pienentämällä.

28 27 Jotta velka ei näyttäisi tilastoissa niin pahalta, saattaa tämä houkutella kaupungit omaperäisiin rahoitusratkaisuihin ja pääomajärjestelyihin. Kuntien talouden vertailukelpoisuus heikkenee entisestään tällaisten ratkaisujen johdosta. Viime vuosina ovat yleistyneet talousarviot, joissa vuosikate on negatiivinen. Sellaiset talousarviot eivät ole valmiita valtuustokäsittelyyn. Kuntalain 65 :n 2 momentin mukaan talousarvio ja taloussuunnitelman on laadittava siten, että edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen turvataan. Tähän riittää, kun tulot suunnittelukaudella kattavat menot ja kunnan maksuvalmius on riittävä. Menojen ja tulojen tasapainoa vuositasolla ei edellytetä. Ilmeisesti Suomen Kuntaliiton tulisi talousarvio-ohjeissaan korostaa sitä, että ainakin talousarvion vuosikatteen tulisi olla plusmerkkinen. Nykyinen menettely johtaa siihen, että kunnan veroprosentti ei vastaa aina sen menotasoa ja talouden tasapainottamistoimenpiteet tehdään liian myöhään. Keskusteluissa kaupunkien talousjohdon kanssa on ilmennyt, että päätöksentekoa on vaikeuttanut vielä markasta euroon siirtyminen. Mittasuhteet ovat saattaneet hämärtyä päätöksenteossa. Esimerkiksi euroa ei vaikuta yhtä suurelta kuin vanha markkaa. Käyttömenojen (toimintakatteen) melko suurta kasvua ei rahanarvion muutos kuitenkaan selitä. Valtio on onnistunut vetäytymään osittain vastuustaan jättämällä kuntien rahoituksen ja tulopohjan tasauksen tehtäväksi entistä enemmän kuntien kesken. Kuntien keskinäiset erimielisyydet joudutaan ratkaisemaan Kuntaliitossa ja maan hallitus selviää sotkeutumatta kuntien keskinäiseen riitelyyn. Se voi todeta kuntien eli Suomen Kuntaliiton halunneen näin tehtävän. Kuntien nykyisten ongelmien syy on se, että valtionosuusjärjestelmässä on liian vähän valtion rahaa. Pääministeri Matti Vanhasen hallituksen ohjelmassa luvattiin arvioida kuntien rahoitus- ja valtionosuusjärjestelmä kokonaisuutena vuoteen 2005 mennessä. Kuntien epävarmuus keskeisistä tuloperusteista jatkuu kuten edellistenkin hallitusten aikana. Epävarmuutta ei poista edes hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan päätös, että kuntien osuus yhteisöverosta säilyy. Kaikki muut valtionosuusjärjestelmän elementit ovat muutettavissa. Uuden kuntalain mukaan talousarviovuoden lisäksi on suunniteltava kaksi seuraava vuotta. Valtion poukkoilevien ratkaisujen takia toisen ja kolmannen vuoden suunnittelu on mahdotonta. Kukaan ei ole osannut arvata mitä kuntien tulopohjasta ja tehtävistä päätetään. Myös kunnissa kaivataan yritysten tapaan vakaata ja ennustettavaa toimintaympäristöä. Suurten kaupunkien kannalta on huolestuttavaa, jos kunnallistalouden rahoitus tehdään aikaisempaa enemmän kuntien kesken. Maksajia on vähän ja ne ovat suuria kaupunkeja. Vuoden 2004 verotulotasauksessa tasausvähennykset ovat 105 milj. euroa suuremmat tasauslisäykset. Vuonna 2005 vastaava summa on arvioiden mukaan 140 milj. euroa. Valtionosuusuudistus on edelleen kesken. Hallitus on päättänyt, että yhteisövero säilytetään kuntien tulona eikä sitä muuteta valtionosuudeksi. Kuntien kannalta toivottavaa on, ettei tätä päätöstä vesitetä pienentämällä kuntien osuutta yhteisöveron tuotosta kunta valtio -suhteen tasapainotuksessa lähivuosina. Toinen uhka on verotulotasauksen tasausrajan korotus.

29 28 Tiivistelmä Suomen 16 suurimman kaupungin talous kiristyy vuonna Helsinki oli ainoa kaupunki, joka pystyi vähentämään menojaan (toimintakatettaan). Yhdeksässä kaupungissa kasvu vuosina 2002!2004 on yli 10 prosenttia. Neljässä kaupungissa kasvu jää alle viiden prosentin. Ainoastaan Porin vuoden 2004 talousarvion tulorahoitus on tasapainossa eli vuosikate on poistoja suurempi. Vuoden 2003 talousarvioissa vuosikate oli poistoja suurempi Porissa, Mikkelissä ja Oulussa. Lisäksi neljässä kaupungissa vuosikate oli enemmän kuin 80 prosenttia poistoista. Vuoden 2002 tilinpäätökset olivat vielä paremmat: kaikilla muilla paitsi Helsingillä vuosikate oli poistoja suurempi. Tulorahoituksen riittämättömyys heijastuu kaupunkien velkaantumisena. Helsingin lainakanta kasvaa vuodesta 2001 lähes 700 miljoonaa euroa. Suurten kaupunkien yhteenlaskettu lainakanta kasvaa vuodesta 2001 lähes miljoonaa euroa ja vuodesta 2002 lähes miljardi euroa. Tällainen kehitys tuskin voi jatkua pitempään. Eniten asukaslukuun suhteutettu lainakanta kasvaa vuodesta 2002 Vantaalla (901 e/as.) ja Helsingissä (774 e/as.). Seuraavaksi eniten lainat kasvavat Jyväskylässä, Lahdessa, Kuopiossa ja Espoossa. Vuoden 2004 talousarvioiden perusteella vaikein tilanne on Vantaalla. Se joutuu tekemään käytännössä kaikki noin 100 miljoonan euron investointinsa velaksi. Suurten kaupunkien palvelukustannusten vertailussa Joensuun sosiaali- ja terveystoimen asukaskohtaiset nettokustannukset ovat olleet vuodesta 1998 lähtien suurten kaupunkien pienimmät. Myös Opetushallituksen tilastojen mukaan Joensuun perusopetuksen ja lukion oppilaskohtaiset nettokustannukset ovat 16 suurimman kaupungin joukossa pienimmät. Suurten kaupunkien työpaikkakehitys on ollut hyvin kaksijakoinen. Työpaikkojen määrä kasvoi Helsingin seudulla (Helsinki, Espoo ja Vantaa), Oulussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Vaasassa. Kaikissa muissa suurissa kaupungeissa työpaikkamäärä väheni. Nopeimmin vuoden 1990 työpaikkamäärän laman jälkeen saavuttivat Espoo ja Vantaa (1997). Seuraavina sen ylittivät Oulu (1998) ja Tampere (1999). Valtion työpaikkojen osuus kaikista työpaikoista oli vuonna 2001 Helsingissä 16 kaupungista toiseksi suurin Kuopion jälkeen. Helsingin ja Kuopion suuruusluokkaa on valtion työpaikkojen osuus myös Hämeenlinnassa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

30 29 Liitteet Liite 1. Veroprosentit 2004 Liite 2. Verotulot (milj. euroa) Liite 3. Suurten kaupunkien valtionosuudet 2000!2004 (1000 euroa) Liite 4. Suurten kaupunkien työpaikat 1990!2001 Liite 5. Suurten kaupunkien työpaikat työantajan mukaan 1990!2001

31 30 Liite 1. Veroprosentit 2004 Asukasluku Kunnallisveroaste Yleinen kiinteistöveroprosentti Vakituinen asunto Muu Helsinki ,50 0,70 0,22 0,70 Espoo ,50 0,65 0,22 0,70 Tampere ,00 0,75 0,30 0,80 Vantaa ,75 0,90 0,42 0,90 Turku ,00 0,80 0,28 0,70 Oulu ,00 0,60 0,22 0,60 Lahti ,25 0,80 0,35 0,80 Kuopio ,00 0,95 0,30 0,90 Jyväskylä ,50 0,98 0,31 0,70 Pori ,00 0,61 0,23 0,70 Lappeenranta ,00 1,00 0,22 0,80 Vaasa ,00 1,00 0,25 1,00 Kotka ,00 1,00 0,30 0,80 Joensuu ,50 0,80 0,30 0,80 Hämeenlinna ,00 0,73 0,27 0,70 Mikkeli ,75 0,80 0,35 0,80 Keskiarvo 18,11 0,82 0,28 0,78 Lihavoitu/keltainen: veroprosenttia korotettu 2004 Liite 2. Verotulot (milj. euroa) Verotulot Helsinki Espoo Tampere Vantaa Turku Oulu Lahti Kuopio Jyväskylä Pori Lappeenranta Vaasa Kotka Joensuu Hämeenlinna Mikkeli Yhteensä Liite 3. Suurten kaupunkien valtionosuudet 2000!2004 (1000 euroa)

Investoinnit edelleen velaksi

Investoinnit edelleen velaksi HELSINGIN KAUPUNGIN TIETOKESKUKSEN verkkojulkaisuja 2006 40 Heikki Helin Investoinnit edelleen velaksi Suurten kaupunkien talousarviot 2007 Verkkojulkaisu ISSN 1458-5707 ISBN 952-473-819-8 LISÄTIETOJA

Lisätiedot

Suurten kaupunkien talousarviot 2008

Suurten kaupunkien talousarviot 2008 HELSINGIN KAUPUNGIN TIETOKESKUS Tutkimuskatauksia 2007 11 HEIKKI HELIN Suurten kaupunkien talousarviot 2008 Verkossa ISSN 1796-7236 ISBN 978-952-223-039-3 Painettu ISSN 1455-7266 LISÄTIETOJA Heikki Helin

Lisätiedot

Suurten kaupunkien talousarviot 2006

Suurten kaupunkien talousarviot 2006 HELSINGIN KAUPUNGIN TIETOKESKUKSEN verkkojulkaisuja 2005 Heikki Helin Suurten kaupunkien talousarviot 2006 Verkkojulkaisu ISSN 1458-5707 ISBN 952-473-617-9 LISÄTIETOJA Heikki Helin Puh. 03-734 2927 44

Lisätiedot

Verotulot hiipuivat. verkkojulkaisuja. Heikki Helin. Suurten kaupunkien tilinpäätökset 2003 HELSINGIN KAUPUNGIN TIETOKESKUKSEN

Verotulot hiipuivat. verkkojulkaisuja. Heikki Helin. Suurten kaupunkien tilinpäätökset 2003 HELSINGIN KAUPUNGIN TIETOKESKUKSEN HELSINGIN KAUPUNGIN TIETOKESKUKSEN verkkojulkaisuja 2004 6 Heikki Helin Verotulot hiipuivat Suurten kaupunkien tilinpäätökset 2003 Kuva: Helsingin kaupungin kuvapankki, Pertti Nisonen Verkkojulkaisu ISSN

Lisätiedot

verkkojulkaisuja Heikki Helin Suurten kaupunkien tilinpäätökset 2004 Menokasvu velaksi HELSINGIN KAUPUNGIN TIETOKESKUKSEN

verkkojulkaisuja Heikki Helin Suurten kaupunkien tilinpäätökset 2004 Menokasvu velaksi HELSINGIN KAUPUNGIN TIETOKESKUKSEN HELSINGIN KAUPUNGIN TIETOKESKUKSEN verkkojulkaisuja 2005 14 Heikki Helin Suurten kaupunkien tilinpäätökset 2004 Menokasvu velaksi Kuvat: Heikki Helin Verkkojulkaisu ISSN 1458-5707 ISBN 952-473-434-6 LISÄTIETOJA

Lisätiedot

Helsingin kaupungin tietokeskuksen verkkojulkaisuja 2002:16

Helsingin kaupungin tietokeskuksen verkkojulkaisuja 2002:16 1 Helsingin kaupungin tietokeskuksen verkkojulkaisuja 2002:16 ISSN 1458-5707 ISBN 951-718-999-0 Heikki Helin Suurten kaupunkien talousarviot 2003: Kunnallistalouden vakautus ja Helsingin notkahdus 2 1

Lisätiedot

Arvioita ja arvauksia

Arvioita ja arvauksia HELSINGIN KAUPUNGIN TIETOKESKUS Tutkimuskatsauksia 2008 8 HEIKKI HELIN Arvioita ja arvauksia Suurten kaupunkien talousarviot 2009 ISSN 1796-7236 ISBN 978-952-223-320-2 LISÄTIETOJA Heikki Helin p. (09)

Lisätiedot

Henrik Rainio

Henrik Rainio 18.3.2019 Henrik Rainio Porvoon tilinpäätös ja C21 - kaupunkien tilinpäätösten ennakkotiedot Toimintakate, / asukas 2017 * Muutos % Manner-Suomi -5 129-5 302 3,4 % Uusimaa -4 656-4 837 3,9 % 1Turku -5

Lisätiedot

Kuntatalouden kehitys vuoteen 2023

Kuntatalouden kehitys vuoteen 2023 Kuntatalouden kehitys vuoteen 2023 Päivitetty 4.4.2019 Lähde: Kuntaliiton laskelmat, Kevään 2019 kuntatalousohjelma (4.4.2019) Mikko Mehtonen 4.4.2019 Kokonaistaloudelliset ennusteet ja taustaoletukset

Lisätiedot

Yleistä vuoden 2019 talousarviosta

Yleistä vuoden 2019 talousarviosta EM 30.10.2018 Yleistä vuoden 2019 talousarviosta Pomarkun kunnan vuoden 2019 talousarviota tehdään poikkeuksellisen vaikeassa tilanteessa, joka aiheutuu valtionosuustulojen romahduksesta vuonna 2019. Valtionosuudet

Lisätiedot

Ahdinkoon ajettu Helsinki Suurten kaupunkien tilinpäätökset 2002

Ahdinkoon ajettu Helsinki Suurten kaupunkien tilinpäätökset 2002 HELSINGIN KAUPUNGIN TIETOKESKUKSEN verkkojulkaisuja 2003 9 HEIKKI HELIN Ahdinkoon ajettu Helsinki Suurten kaupunkien tilinpäätökset 2002 Verkkojulkaisu ISSN 1458-5707 ISBN 952-473-056-1 LISÄTIETOJA Heikki

Lisätiedot

HEIKKI HELIN SUURTEN KAUPUNKIEN TALOUSARVIOT 2012 TUTKIMUSKATSAUKSIA 2011

HEIKKI HELIN SUURTEN KAUPUNKIEN TALOUSARVIOT 2012 TUTKIMUSKATSAUKSIA 2011 HEIKKI HELIN SUURTEN KAUPUNKIEN TALOUSARVIOT 2012 5 TUTKIMUSKATSAUKSIA 2011 TIEDUSTELUT FÖRFÄGNINGAR INQUIRIES Heikki Helin p. tel. 040 516 5976 sukunimi.etunimi@phnet.fi JULKAISIJA UTGIVARE PUBLISHER

Lisätiedot

TULOSLASKELMAOSA 2011 2014

TULOSLASKELMAOSA 2011 2014 257 TULOSLASKELMAOSA 2011 2014 258 259 TULOSLASKELMAOSA Tuloslaskelmaosa osoittaa, miten tulorahoitus kattaa kaupungin palvelujen tuottamisesta aiheutuvat menot. Tulorahoituksen riittävyyttä arvioidaan

Lisätiedot

Kuntien ja kuntayhtymien vuoden 2014 tilinpäätösarviot sekä talousarviot ja taloussuunnitelmat vuosille 2015-2017

Kuntien ja kuntayhtymien vuoden 2014 tilinpäätösarviot sekä talousarviot ja taloussuunnitelmat vuosille 2015-2017 Kuntien ja kuntayhtymien vuoden 2014 tilinpäätösarviot sekä talousarviot ja taloussuunnitelmat vuosille 2015-2017 Tiedotustilaisuus 11.2.2015 Toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma 8,0 Kuntasektorin

Lisätiedot

Kuntatalouden kehitys vuoteen Lähde: Peruspalveluohjelma sekä Kuntaliiton laskelmat

Kuntatalouden kehitys vuoteen Lähde: Peruspalveluohjelma sekä Kuntaliiton laskelmat Kuntatalouden kehitys vuoteen 2018 Lähde: Peruspalveluohjelma 3.4.2014 sekä Kuntaliiton laskelmat Kokonaistaloudelliset ennusteet ja taustaoletukset Lähde: Vuodet 2012-2013 Tilastokeskus, vuosien 2014-2018

Lisätiedot

Kuntatalouden kehitys vuoteen 2021 Lähde: Kuntatalousohjelma sekä Kuntaliiton laskelmat

Kuntatalouden kehitys vuoteen 2021 Lähde: Kuntatalousohjelma sekä Kuntaliiton laskelmat Kuntatalouden kehitys vuoteen 2021 Lähde: Kuntatalousohjelma 19.9.2017 sekä Kuntaliiton laskelmat Kehitysarviossa on pyritty huomioimaan sote- ja maakuntauudistuksen vaikutukset kuntatalouteen vuonna 2020

Lisätiedot

Talouden seuranta, analysointi ja tilinpäätös

Talouden seuranta, analysointi ja tilinpäätös Talouden seuranta, analysointi ja tilinpäätös Talous ja strategiaryhmä 7.1.2009 I 1 Talouden seuranta ja raportointi 7.1.2009 I 2 Tuloslaskelma Kunnassa tuloslaskelman tehtävä on osoittaa, riittääkö tuottoina

Lisätiedot

Kuntatalouden kehitys vuoteen 2023

Kuntatalouden kehitys vuoteen 2023 Kuntatalouden kehitys vuoteen 2023 Päivitetty 7.10.2019 Lähde: Kuntaliiton laskelmat, Syksyn 2019 kuntatalousohjelma (7.10.2019) Mikko Mehtonen 7.10.2019 Kokonaistaloudelliset ennusteet ja taustaoletukset

Lisätiedot

Kuntatalouden kehitys vuoteen 2020

Kuntatalouden kehitys vuoteen 2020 Kuntatalouden kehitys vuoteen 2020 Lähde: VM 5.9.2016 sekä Kuntaliiton laskelmat Kehitysarviossa on huomioitu kiky-sopimus, mutta ei maakuntauudistusta Kuntien ja kuntayhtymien bruttomenot, mrd. 2014 2015*

Lisätiedot

Kuntatalouden tunnusluvut Kouvola ja vertailukaupungit

Kuntatalouden tunnusluvut Kouvola ja vertailukaupungit Kuntatalouden tunnusluvut Kouvola ja vertailukaupungit 19.5.2016 Heikki Miettinen Rakenne A. A. Nykyiset kriisikuntamenettelyn tunnusluvut B. Uuden Kuntalain mukaiset tunnusluvut B. - arviointimenettelyt

Lisätiedot

Talousnäkymät maakunta- ja soteuudistuksen Raija Vaniala

Talousnäkymät maakunta- ja soteuudistuksen Raija Vaniala Talousnäkymät maakunta- ja soteuudistuksen jälkeen Sote-uudistuksen verorahoitus koko maassa Yli puolet (17,7 mrd ) kuntien käyttötalouden nettokustannuksista siirtyy maakunnille. Verorahoituksen jakautuminen

Lisätiedot

Pohjois- Savon kun/en /linpäätökset v Lähde: Kysely Pohjois- Savon kunnilta, huh9kuu 2017

Pohjois- Savon kun/en /linpäätökset v Lähde: Kysely Pohjois- Savon kunnilta, huh9kuu 2017 Pohjois- Savon kun/en /linpäätökset v. 2016 Lähde: Kysely Pohjois- Savon kunnilta, huh9kuu 2017 Maakunnan - toimintatuotot 376,3 milj., kasvoivat 1,1 % edellisvuodesta - verotulot 883,5 milj. euroa, vähenivät

Lisätiedot

Vuoden 2013 talousarviovalmistelun näkymät

Vuoden 2013 talousarviovalmistelun näkymät Vuoden 2013 talousarviovalmistelun näkymät 15.2.2012 Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen Talousnäkymät maailmalla ja Suomessa Kansantalouden ennustelukuja vuodelle 2012 Laitos Julkaisu- ajankohta BKT muutos

Lisätiedot

Kuntatalouden ennakointi 2014 tilinpäätöstietojen pohjalta

Kuntatalouden ennakointi 2014 tilinpäätöstietojen pohjalta LIITEOSA (liite 16) Kuntatalouden ennakointi 2014 tilinpäätöstietojen pohjalta Selvitysalue, Keuruu, Multia ja Mänttä-Vilppula Lähde: Miettinen/FCG 5/2015 Lähtötiedot Kuntatalouden trendiennusteen lähtötiedot

Lisätiedot

Kuntatalouden kehitys vuoteen 2020

Kuntatalouden kehitys vuoteen 2020 Kuntatalouden kehitys vuoteen 2020 Lähde: Kuntatalousohjelma 15.9.2016 sekä Kuntaliiton laskelmat Kehitysarviossa on huomioitu kiky-sopimus, mutta ei maakuntauudistusta Kokonaistaloudelliset ennusteet

Lisätiedot

TALOUSLUKUJEN VERTAILUA

TALOUSLUKUJEN VERTAILUA TALOUSLUKUJEN VERTAILUA Keuruu vs. selvitysalue Tero Mäkelä LUVUT ON LASKETTU SEURAAVASTI: Tuloslaskelmista on poistettu kertaluonteiset erät, koska ne eivät ole pysyviä Verotulot on laskettu Keuruun veroprosenteilla,

Lisätiedot

Valtio vei välistä. verkkojulkaisuja. Heikki Helin. Suurten kaupunkien tilinpäätökset 2005 HELSINGIN KAUPUNGIN TIETOKESKUKSEN

Valtio vei välistä. verkkojulkaisuja. Heikki Helin. Suurten kaupunkien tilinpäätökset 2005 HELSINGIN KAUPUNGIN TIETOKESKUKSEN HELSINGIN KAUPUNGIN TIETOKESKUKSEN verkkojulkaisuja 2006 12 Heikki Helin Valtio vei välistä Suurten kaupunkien tilinpäätökset 2005 Verkkojulkaisu ISSN 1458-5707 ISBN 952-473-657-8 LISÄTIETOJA Heikki Helin

Lisätiedot

Yleistä vuoden 2018 talousarviosta

Yleistä vuoden 2018 talousarviosta KH 28.11.2017 Yleistä vuoden 2018 talousarviosta Suomen kuntien taloudellisessa tilanteessa näkyy selvä kahtiajako hyvin toimeentuleviin kuntiin ja vaikeuksissa oleviin kuntiin. Osa kunnista suunnittelee

Lisätiedot

Kuntien ja kuntayhtymien talousarviot ja taloussuunnitelmat kysely

Kuntien ja kuntayhtymien talousarviot ja taloussuunnitelmat kysely Kuntien ja kuntayhtymien talousarviot ja taloussuunnitelmat kysely Kuntien ja kuntayhtymien talousarviot ja taloussuunnitelmat Taloustutkimus Oy toteutti valtiovarainministeriön toimeksiannosta tiedustelun

Lisätiedot

Mikkelin kaupungin tilinpäätös Kaupunginhallitus

Mikkelin kaupungin tilinpäätös Kaupunginhallitus 1 Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2018 Kaupunginhallitus 1.4.2019 2 Merkittävimmät huomiot toteumasta Tilikauden 2018 alijäämä oli 13,3 miljoonaa euroa. Talouden tulos heikkeni 17,2 miljoonaa euroa. Talousarviota

Lisätiedot

Kuntatalouden tila. Hailitusohjelmaneuvottelut kevät Minna s

Kuntatalouden tila. Hailitusohjelmaneuvottelut kevät Minna s Kuntatalouden tila Hailitusohjelmaneuvottelut kevät 2019 Minna Karhunen @MinnaKarhunen 14.5.2019s Kuntatalousohjelman nostot keväällä 2019 Kuntatalous heikkeni selvästi vuonna 2018 Viime vuosina veroprosenttien

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI Liite 1 (5) SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMIALA Hallinto / Talous- ja suunnittelupalvelut Talouden tuki -yksikkö

HELSINGIN KAUPUNKI Liite 1 (5) SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMIALA Hallinto / Talous- ja suunnittelupalvelut Talouden tuki -yksikkö HELSINGIN KAUPUNKI Liite 1 (5) Liite 2. (HEL 2017-011196) Tiivistelmä Helsingin terveydenhuollon asukaskohtaisista kustannuksista vuonna 2016 Kuntaliiton vuosittain tekemässä vertailussa terveydenhuollon

Lisätiedot

Maakuntakierrosten koko maan talousdiat. Syksy 2013

Maakuntakierrosten koko maan talousdiat. Syksy 2013 Maakuntakierrosten koko maan talousdiat Syksy 2013 Kuntien ja kuntayhtymien vuoden 2012 tilinpäätökset Lähde: Tilastokeskus Vuosikate: Tietoja kuntien taloudesta vuosilta 2006 2012 Sisältää liikelaitokset.

Lisätiedot

Forssan kaupungin vuoden 2018 tilinpäätös. Mediatiedote

Forssan kaupungin vuoden 2018 tilinpäätös. Mediatiedote Forssan kaupungin vuoden 2018 tilinpäätös Mediatiedote 8. huhtikuuta 2019 Vuoden 2018 tilinpäätös Plussat: Hyvät palvelut säilyivät Talousarviossa pysyttiin, hyvää työtä toimialoilla Menojen kasvu alle

Lisätiedot

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA Käyttötalous: TOIMINTAMENOJEN (59,7 milj. euroa) JAKAUTUMINEN 2013 Muut (17 %) SOTE (54 %) Henkilöstömenot (29 %) SOTE: Henkilöstömenot: Muut: Maksuosuudet Ylä-Savon SOTE

Lisätiedot

Hattula Hämeenlinna Janakkala

Hattula Hämeenlinna Janakkala Hattula Hämeenlinna Janakkala Kuntarakenneselvitys- talouden tarkastelua Riitta Ekuri 24.4.2014 Page 1 Talouden nykytila-analyysistä ja ennakoinnista Keskusteltavia asioita: Vuoden 2013 luvut tilinpäätösaikataulut

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden muutos ja kuntatalous. Jyväskylän selvitysalue 17.12.2013 Heikki Miettinen

Asukkaiden palvelutarpeiden muutos ja kuntatalous. Jyväskylän selvitysalue 17.12.2013 Heikki Miettinen Asukkaiden palvelutarpeiden muutos ja kuntatalous Jyväskylän selvitysalue 17.12.2013 Heikki Miettinen Kuntatalouden ennakoinnin rajoitukset Useissa asioissa kehitys on epävarmaa: yleinen talouskehitys

Lisätiedot

Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma Kunnanhallitus

Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma Kunnanhallitus Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma 2015 2016 Kunnanhallitus 11.11. 12.11.2013 Vuosikate, poistot ja nettoinvestoinnit 2006 2016 (1000 euroa) 12 000 10 000 8 000 6 000 4 000 2 000 0-2 000-4 000 2006

Lisätiedot

Kuntatalouden trendi. Oulun selvitysalue Heikki Miettinen

Kuntatalouden trendi. Oulun selvitysalue Heikki Miettinen Kuntatalouden trendi Oulun selvitysalue 2.12.2014 Heikki Miettinen Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset palvelujen

Lisätiedot

Uuden kunnan talous. Pentti Meklin. emeritusprofessori Tampereen yliopisto. Pentti Meklin 1

Uuden kunnan talous. Pentti Meklin. emeritusprofessori Tampereen yliopisto. Pentti Meklin 1 Uuden kunnan talous Pentti Meklin emeritusprofessori Tampereen yliopisto Pentti Meklin 1 I Kunnan talous Soten siirrossa 1.1.2019 II Välivaiheen talous 2019-2023 ja siitä eteenpäin Tulot ja menot Varat

Lisätiedot

Yhteenveto Pohjois-Savon kuntien tilinpäätöksistä v Lähde: Kysely Pohjois-Savon kunnilta

Yhteenveto Pohjois-Savon kuntien tilinpäätöksistä v Lähde: Kysely Pohjois-Savon kunnilta Yhteenveto Pohjois-Savon kuntien tilinpäätöksistä v. 2009 Lähde: Kysely Pohjois-Savon kunnilta 12.4.2010 Pohjois-Savon kuntien tilinpäätökset v. 2009 - vertailua edelliseen vuoteen Lähde: Kyselyt kuntien

Lisätiedot

Vuoden 2018 talousarvioesitys, kuntatalous

Vuoden 2018 talousarvioesitys, kuntatalous 1 (5) Kunta- ja aluehallinto-osasto 6.11.2017 Vuoden 2018 talousarvioesitys, kuntatalous Kuntatalouden kehitystä on arvioitu talousarvioesityksen yhteydessä valmistellussa kuntatalousohjelmassa vuodelle

Lisätiedot

Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2018

Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2018 1 Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2018 Kaupunginhallitus 1.4.2019 Kaupunginvaltuusto 17.6.2019 Merkittävimmät huomiot toteumasta Tilikauden 2018 alijäämä oli 13,3 miljoonaa euroa. Talouden tulos heikkeni

Lisätiedot

Tilinpäätös 2010. 14.4.2011 Jukka Varonen

Tilinpäätös 2010. 14.4.2011 Jukka Varonen Tilinpäätös 2010 14.4.2011 Jukka Varonen Yleinen kehitys Valkeakosken asukasluvun kasvu voimistui: valkeakoskelaisia oli vuoden lopussa 20 844 eli 213 asukasta enemmän kuin vuotta aikaisemmin Työttömyysaste

Lisätiedot

Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2015, mrd.

Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2015, mrd. Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2015, mrd. Tilinpäätösten mukaan (ennakkotieto) Rahoitus lakisääteisiin tehtäviin Valtionosuudet 8,2 KUNNAT verotulot 21,8 1,6 VALTIO verotulot 39,9 28,0 1,6 18,5

Lisätiedot

Maakuntakierrosten koko maan talousdiat. Kevät 2013

Maakuntakierrosten koko maan talousdiat. Kevät 2013 Maakuntakierrosten koko maan talousdiat Kevät 2013 Kuntien ja kuntayhtymien vuoden 2012 tilinpäätökset Lähde: Tilastokeskus Tietoja kuntien taloudesta vuosilta 2006 2012 Pl. Ahvenanmaa. Sisältää liikelaitokset.

Lisätiedot

Pohjois-Savon kuntien tilinpäätökset Lähde: Kysely kunnilta, huhtikuu 2018

Pohjois-Savon kuntien tilinpäätökset Lähde: Kysely kunnilta, huhtikuu 2018 Pohjois-Savon kuntien tilinpäätökset 2017 Lähde: Kysely kunnilta, huhtikuu 2018 Vuosi 2017 Kuntien toimintakulut laskivat -1,3% (+1,5% v. 2016) Toimintakate parani +0,7% (-1,6% v. 2016) Verotulot kasvoivat

Lisätiedot

31.3.2015 Minna Uschanoff. Tilinpäätös 2014

31.3.2015 Minna Uschanoff. Tilinpäätös 2014 31.3.2015 Minna Uschanoff Tilinpäätös 2014 Yleinen kehitys Valkeakosken asukasluku nousi hieman. Valkeakoskelaisia oli vuoden 2014 lopussa 21 162 eli 33 asukasta enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Valkeakosken

Lisätiedot

Miten kunnan tulos lasketaan?

Miten kunnan tulos lasketaan? Miten kunnan tulos lasketaan? TP 213 Laihia Toimintamenot - 48,826 M (sisältää kaikki kunnan käyttötalousmenot, mutta ei investointeja) Toimintatulot + 7, 78 M (toimintatuloja ovat mm. lasten päivähoitomaksut,

Lisätiedot

Kuntatalouden trendi. Oulun selvitysalue Heikki Miettinen

Kuntatalouden trendi. Oulun selvitysalue Heikki Miettinen Kuntatalouden trendi Oulun selvitysalue 7.5.2014 Heikki Miettinen Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset palvelujen

Lisätiedot

Kuntatalouden kehitys vuoteen 2021

Kuntatalouden kehitys vuoteen 2021 Kuntatalouden kehitys vuoteen 2021 Lähde: Kuntatalousohjelma 28.4.2017 sekä Kuntaliiton laskelmat Kehitysarviossa on pyritty huomioimaan sote- ja maakuntauudistuksen vaikutukset kuntatalouteen Kokonaistaloudelliset

Lisätiedot

Valtionvarainministeriön lakiin perustuvat kriisikuntakriteerit

Valtionvarainministeriön lakiin perustuvat kriisikuntakriteerit Talouden nykytila Kriteerit Valtionvarainministeriön lakiin perustuvat kriisikuntakriteerit 1. Negatiivinen vuosikate Rovaniemi 2012 2016 186 /asukas Ei täyty? 2. tuloveroprosentti yli 0,5 prosenttiyksikköä

Lisätiedot

Talousarvio 2015 ja taloussuunnitelma Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen

Talousarvio 2015 ja taloussuunnitelma Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Talousarvio 2015 ja taloussuunnitelma 2016-18 Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Henkilöä Rovaniemen väkiluvun kehitys 2005-2018 65000 60000 55000 50000 45000 40000 35000 30000 25000 20000 15000 10000

Lisätiedot

KOTKA-KONSERNI TILINPÄÄTÖS 2017

KOTKA-KONSERNI TILINPÄÄTÖS 2017 ESITYKSEN SISÄLTÖ Kotka-konsernin suunta on oikea s.3 Mitä kriisikuntakriteereillä tarkoitetaan? s.4 Kaupungin liikkumavara ja tasapaino s.5-6 Kaupunki tunnuslukujen näkökulmasta s.7-9 Konsernissa laaja-alaista

Lisätiedot

Kuntien ja kuntayhtymien vuoden 2013 tilinpäätösarviot

Kuntien ja kuntayhtymien vuoden 2013 tilinpäätösarviot Kuntien ja kuntayhtymien vuoden 2013 tilinpäätösarviot Tiedotustilaisuus 12.2.2014 Toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Kuntien ja kuntayhtymien tilinpäätösten keskeisiä eriä vuosilta 2012 ja 2013

Lisätiedot

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2015

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2015 1 KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2015 Käyttötalous: TOIMINTAMENOJEN (60,0 milj. euroa) JAKAUTUMINEN 2015 Muut (17 %) SOTE (56 %) Henkilöstömenot (27 %) SOTE: Henkilöstömenot: Muut: Maksuosuudet Ylä-Savon

Lisätiedot

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA TOIMINTAKULUJEN (60,0 milj. euroa) JAKAUTUMINEN Muut: (16 %) SOTE: (56 %) Henkilöstömenot: (28 %)

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA TOIMINTAKULUJEN (60,0 milj. euroa) JAKAUTUMINEN Muut: (16 %) SOTE: (56 %) Henkilöstömenot: (28 %) KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2014 Käyttötalous: TOIMINTAKULUJEN (60,0 milj. euroa) JAKAUTUMINEN 2014 Muut (16 %) SOTE (56 %) Henkilöstömenot (28 %) SOTE: Henkilöstömenot: Muut: Maksuosuudet Ylä-Savon

Lisätiedot

Kuntatalouden trendit ja painelaskelmat. Raahen selvitysalue 1.9.2014 Heikki Miettinen

Kuntatalouden trendit ja painelaskelmat. Raahen selvitysalue 1.9.2014 Heikki Miettinen Kuntatalouden trendit ja painelaskelmat Raahen selvitysalue 1.9.2014 Heikki Miettinen Kuntatalouden trendiennusteen lähtötiedot ja oletukset Lähtötiedot 2012 tilinpäätöstiedot ja 2013 tilinpäätösten ennakkotiedot(tilastokeskus)

Lisätiedot

Budjettiriihi ja kunnat -taustatapaaminen 20.8.2014. Verotus. Jukka Hakola veroasiantuntija

Budjettiriihi ja kunnat -taustatapaaminen 20.8.2014. Verotus. Jukka Hakola veroasiantuntija Budjettiriihi ja kunnat -taustatapaaminen 20.8.2014 Verotus Jukka Hakola veroasiantuntija Hallitusohjelman tavoitteet kuntien verotuloihin liittyen Hallitusohjelmaan on kirjattu kuntien verotuloihin liittyviksi

Lisätiedot

Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista vuonna 2016

Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista vuonna 2016 Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista vuonna 216,7 % 4,7 % 9,8 %,6 % 2,4 % 6,3 % 7,9 % 2,5 % 36,1 % 11, % Toimintakulut 37,13 mrd. : Palkat ja palkkiot 15,93 mrd. Henkilösivukulut 4,85 mrd. Palvelujen

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri Kankaanpään kaupunki Tilinpäätös 2017 1 Tilinpäätösaineisto 1. Tilinpäätös Toimintakertomus Toteutumisvertailu Tilinpäätöslaskelmat Liitetiedot Eriytetyt tilinpäätökset Allekirjoitukset ja merkinnät Luettelot

Lisätiedot

Kunnallisveroprosentin noston vaikutus kunnan verotuloihin ja valtionosuuksien tasaukseen

Kunnallisveroprosentin noston vaikutus kunnan verotuloihin ja valtionosuuksien tasaukseen 1 Suomen Kuntaliitto 8.10.2010 Henrik Rainio, Jouko Heikkilä Kunnallisveroprosentin noston vaikutus kunnan verotuloihin ja valtionosuuksien tasaukseen Veroprosentin korotuksesta kunta saa aina täysimääräisen

Lisätiedot

Miltä kuntatalousvuosi 2019 näyttää?

Miltä kuntatalousvuosi 2019 näyttää? Miltä kuntatalousvuosi 2019 näyttää? 10.1.2019 Henrik Rainio, kuntatalouspäällikkö Kuntaliitto, kuntatalousyksikkö Kuntasektorin vuosikate sekä tilikauden tulos vuosina 1997-2022, mrd. 5,0 4,5 4,0 3,5

Lisätiedot

Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista vuonna 2017

Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista vuonna 2017 Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista vuonna 17,9 % 4,6 %,5 %,6 % 3,8 % 5, % 8,2 % 21,5 % 36,1 % 9,8 % Toimintakulut 36,68 mrd. : Palkat ja palkkiot 15,88 mrd. Henkilösivukulut 4,32 mrd. Palvelujen

Lisätiedot

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2016

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2016 1 KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2016 Käyttötalous: TOIMINTAKULUJEN (59,3 milj. euroa) JAKAUTUMINEN 2016 Muut (17 %) SOTE (57 %) Henkilöstömenot (26 %) SOTE: Henkilöstömenot: Muut: Maksuosuudet Ylä-Savon

Lisätiedot

Forssan kaupungin vuoden 2016 tilinpäätös. Mediatiedote

Forssan kaupungin vuoden 2016 tilinpäätös. Mediatiedote Forssan kaupungin vuoden 2016 tilinpäätös Mediatiedote 6. huhtikuuta 2017 Vuoden 2016 tilinpäätös ennustettua parempi ja mahdollistaa jonkin verran myös varautumista tulevaan Tilinpäätös on 0,2 miljoonaa

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri Kankaanpään kaupunki Tilinpäätös 2016 1 Tilinpäätösaineisto 1. Tilinpäätös Tasekirja Toimintakertomus Toteutumisvertailu Tilinpäätöslaskelmat Liitetiedot Eriytetyt tilinpäätökset Allekirjoitukset ja merkinnät

Lisätiedot

Pääekonomisti vinkkaa. Vinkki 2: Kuntatalouden ennuste

Pääekonomisti vinkkaa. Vinkki 2: Kuntatalouden ennuste Pääekonomisti vinkkaa Vinkki 2: Kuntatalouden ennuste Kuntatalousohjelma julkaistiin 4.4.2019 Kuntatalousohjelma https://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/kuntatalousohjelma-vuosille-2020-2023-julkaistu

Lisätiedot

Terveyden huollon i kavakioitu kustannusvertailu

Terveyden huollon i kavakioitu kustannusvertailu TERVEYDENHUOLLON 25. ATK-PAIVAT Kuopio, Hotelli Scandic 31.5-1.6.1999 erityisasiantuntija Yrjö Lahtinen Suomen Kuntaliitto Terveyden huollon i kavakioitu kustannusvertailu SUOMEN KUNTALIITTO Sairaalapalvelut

Lisätiedot

Rahoitusosa 2013 2016

Rahoitusosa 2013 2016 Rahoitusosa 2013 2016 Rahoitusosa... 194 Rahoituslaskelma... 194 Rahoitussuunnitelma... 195 Täydentäviä tietoja... 197 Vantaa talousarvio 2013, taloussuunnitelma 2013 2016 193 Rahoitusosa Rahoituslaskelma

Lisätiedot

Kuntien ja kuntayhtymien vuoden 2012 tilinpäätökset

Kuntien ja kuntayhtymien vuoden 2012 tilinpäätökset Kuntien ja kuntayhtymien vuoden 2012 tilinpäätökset Tiedotustilaisuus 13.2.2013 Toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Kuntien ja kuntayhtymien tilinpäätösten keskeisiä eriä vuosilta 2011 ja 2012 (ml.

Lisätiedot

Nurmes pääsi vuonna 2018 hyvään tulokseen kaupungin vahvalla toiminnalla

Nurmes pääsi vuonna 2018 hyvään tulokseen kaupungin vahvalla toiminnalla Nurmes pääsi vuonna 2018 hyvään tulokseen kaupungin vahvalla toiminnalla Nurmeksen kaupungille vuosi 2018 vahvan perustoiminnan ansiosta hieman odotuksia parempi. Nurmeksen kaupungin tilinpäätös oli talousarviota

Lisätiedot

KUNTIIN KOHDISTUVAT TALOUDELLISET VAIKUTUKSET SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN YHTEYDESSÄ KOKKOLA / KEVÄT 2017

KUNTIIN KOHDISTUVAT TALOUDELLISET VAIKUTUKSET SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN YHTEYDESSÄ KOKKOLA / KEVÄT 2017 KUNTIIN KOHDISTUVAT TALOUDELLISET VAIKUTUKSET SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN YHTEYDESSÄ KOKKOLA / KEVÄT 2017 1. KUNNILTA MAAKUNNILLE SIIRTYVIEN TEHTÄVIEN JA NIIDEN RAHOITUKSEN SIIRTO MAAKUNNILLE SIIRTYVIEN

Lisätiedot

Asukasluku indeksoituna (2006=100)

Asukasluku indeksoituna (2006=100) 11 Asukasluku indeksoituna (26=1) 15 1 95 9 85 8 75 Hankasalmi 51-1 as. kunnat Keski-Suomi Koko maa Asukasluku ind. Hankasalmi 1, 99,1 99,5 99,2 99,7 98,8 98,1 97,3 95,5 94,3 92,9 9,3 51-1 as. kunnat 1,

Lisätiedot

Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille

Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille Kaupunginhallitus 241 20.06.2016 Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien 2017-2019 taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille 2247/02.02.00/2016 KHALL 20.06.2016 241 Talouden tasapaino

Lisätiedot

Suunnittelukehysten perusteet

Suunnittelukehysten perusteet Kaupunginhallitus 344 19.06.2017 Vuoden 2018 talousarvion ja vuosien 2018-2020 taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille 2875/02.02.00/2017 KHALL 19.06.2017 344 Talouden tasapaino

Lisätiedot

Mikkelin kaupungin TILINPÄÄTÖS 2013. Kaupunginhallitus 31.3.2014

Mikkelin kaupungin TILINPÄÄTÖS 2013. Kaupunginhallitus 31.3.2014 Mikkelin kaupungin TILINPÄÄTÖS 2013 Kaupunginhallitus 31.3.2014 Kuntien yhdistyminen Vuoden 2013 tilinpäätöksessä vertailua edellisen vuoden tilinpäätökseen ei ole perusteltua tehdä, koska vuonna 2013

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015 Keskeiset tunnusluvut 2015 TP 2014 TP 2015 TA 2016 Tuloveroprosentti 21,25 21,25 21,25 Kiinteistöveroprosentti, asunnoista 0,65 0,65 0,65 Kiinteistöveroprosentti, yleinen

Lisätiedot

ARTTU2 KUNTASEMINAARI Kuntatalo Pentti Meklin, Emeritusprofessori

ARTTU2 KUNTASEMINAARI Kuntatalo Pentti Meklin, Emeritusprofessori ARTTU2 KUNTASEMINAARI Kuntatalo 25.5.2016 Pentti Meklin, Emeritusprofessori 1. Nykyinen tilanne yleensä kunnissa ja erityisesti ARTTU2-kunnissa 2. Mitä tulevaisuus näyttäisi tuovan tullessaan? Kuvio 1.

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2011

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2011 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2011 Talousarvion tuloslaskelmaosan toteutumisvertailu 2011 osa I Sisältää liikelaitoksen, sisältää sisäiset erät, keskinäiset sisäiset eliminoitu Alkuperäinen Talousarvio-

Lisätiedot

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUS 2017

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUS 2017 1 KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUS 2017 Käyttötalous: TOIMINTAKULUJEN (59,1 milj. euroa) JAKAUTUMINEN 2017 Muut (17 %) Henkilöstömenot (26 %) SOTE (57 %) SOTE: Henkilöstömenot: Muut: Maksuosuudet Ylä-Savon

Lisätiedot

Lisätietoa kuntien taloudesta

Lisätietoa kuntien taloudesta Lisätietoa kuntien taloudesta 1 Tilikauden tulos 2018, euroa/asukas Suurimmat arvot (Manner-Suomi): 1. Viitasaari (1 783 / as.) 2. Taivassalo (827 / as.) 3. Luhanka (676 / as.) 4. Pyhäranta (664 / as.)

Lisätiedot

Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2015, mrd.

Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 2015, mrd. Valtion ja kuntien verorahoitus vuonna 215, mrd. Tilinpäätösten mukaan (ennakkotieto) Rahoitus lakisääteisiin tehtäviin Valtionosuudet 8,2 KUNNAT verotulot 21,8 1,6 VALTIO verotulot 39,9 28, 1,6 18,5 6,4

Lisätiedot

Kuntien taloudellisen aseman muutoksia Sote uudistuksessa

Kuntien taloudellisen aseman muutoksia Sote uudistuksessa Kuntien taloudellisen aseman muutoksia Sote uudistuksessa Kymenlaakson kunnat Luonnos 5.4.2016 Heikki Miettinen 2014tp_2014ktal_2015 väestöenn_v52 Lähtökohdat Lähtökohdat Tavoitteena arvioida kuntien jäljelle

Lisätiedot

RAHOITUSOSA 2011 2014

RAHOITUSOSA 2011 2014 279 RAHOITUSOSA 2011 2014 280 281 RAHOITUSOSA Rahoituslaskelma koostuu kaupungin ja liikelaitosten varsinaisen toiminnan ja investointien sekä rahoitustoiminnan rahavirtojen muutoksista. Rahoituslaskelma

Lisätiedot

Keski-Suomen kuntien tilinpäätökset 2015

Keski-Suomen kuntien tilinpäätökset 2015 17.6.2016 Kirsi Mukkala Keski-Suomen kuntien tilinpäätökset 2015 Pohjatietojen lähde: Tilastokeskus ja Kuntaliitto Väestömuutos 2015 (suluissa muutos henkilömääränä) -0,4 % (-18) -0,6 % (-60) -0,9 % (-13)

Lisätiedot

Teknisen sektorin rahoitus ja tiukkeneva kuntatalous. Olavi Kallio Rahoitus-workshop 12.5.2010

Teknisen sektorin rahoitus ja tiukkeneva kuntatalous. Olavi Kallio Rahoitus-workshop 12.5.2010 Teknisen sektorin rahoitus ja tiukkeneva kuntatalous Olavi Kallio Rahoitus-workshop 12.5.2010 1. Taantuma ja sen vaikutukset kuntatalouteen (1) Vuoden 2008 lopulla alkanutta taantumaa (bruttokansantuote

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunki Tiivistelmä vuoden 2013 tilinpäätöksestä

Hämeenlinnan kaupunki Tiivistelmä vuoden 2013 tilinpäätöksestä Tiivistelmä vuoden 2013 tilinpäätöksestä Asukasmäärä 31.12. 67 806 67 497 Verotuloprosentti 19,50 % 19,50 % Toimintakate -327,7 M -327,1 M Toimintakatteen kasvu 0,18 % 4,8 % Verotulot 254,3 M 237,4 M Verotulojen

Lisätiedot

Forssan kaupungin tilinpäätös 2013

Forssan kaupungin tilinpäätös 2013 Forssan kaupungin tilinpäätös 2013 8. huhtikuuta 2014 Vuonna 2013 kaupungin talous vahvistui lähinnä kertaluonteisten verotilitysmuutosten vuoksi Vuosi 2013 on 0,8 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Pakollisen

Lisätiedot

Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2017

Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2017 Saimaan rannalla. Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2017 Kaupunginhallitus 26.3.2018 Kaupunginvaltuusto 11.6.2018 Keskeiset tapahtumat vuonna 2017 Uusi luottamushenkilöorganisaatio ja palvelualueorganisaatiomalli

Lisätiedot

Ajankohtaista kuntataloudesta mitä uutta kehysriihen jälkeen

Ajankohtaista kuntataloudesta mitä uutta kehysriihen jälkeen Ajankohtaista kuntataloudesta mitä uutta kehysriihen jälkeen Olli Savela, kaupunginvaltuutettu, Hyvinkää Paikallispolitiikan seminaari 6.4.2014 Lahti Isoja kuntatalouteen vaikuttavia päätöksiä Kuntien

Lisätiedot

Kuntatalouden kehitys vuoteen 2022

Kuntatalouden kehitys vuoteen 2022 Kuntatalouden kehitys vuoteen 2022 Lähde: Kuntatalousohjelma 13.4.2018 sekä Kuntaliiton laskelmat Kehitysarviossa on pyritty huomioimaan sote- ja maakuntauudistuksen vaikutukset kuntatalouteen Kokonaistaloudelliset

Lisätiedot

Talousselvitys. Tampereen seutu

Talousselvitys. Tampereen seutu Talousselvitys Tampereen seutu Selvityksen sisältö Kuntien tilinpäätökset 2008-2012 kuntien tuloslaskelmat investoinnit, lainamäärä valikoima tunnuslukuja seudun yhteiset tuloslaskelmat Laesterän kuntatalouden

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri Kankaanpään kaupunki Tilinpäätös 2015 1 Tilinpäätösaineisto 1. Tilinpäätös Tasekirja Toimintakertomus Toteutumisvertailu Tilinpäätöslaskelmat Liitetiedot Eriytetyt tilinpäätökset Allekirjoitukset ja merkinnät

Lisätiedot

Rahoituksen siirto ja kunnan peruspalvelujen valtionosuus. Valtiovarainvaliokunta Markku Nissinen Finanssineuvos, VM

Rahoituksen siirto ja kunnan peruspalvelujen valtionosuus. Valtiovarainvaliokunta Markku Nissinen Finanssineuvos, VM Rahoituksen siirto ja kunnan peruspalvelujen valtionosuus Valtiovarainvaliokunta 21.3.2017 Markku Nissinen Finanssineuvos, VM 1 22.3.2017 Etunimi Sukunimi Rahoituksen siirto kunnista maakuntiin LÄHTÖKOHTA:

Lisätiedot

Kuntien taloustietoja 2014 (2) Lähde:Kuntaliitto 2015, Kuntien tunnuslukutiedosto 2003-2014 Kuntien palvelutuotannon kustannuksia 2003-2014

Kuntien taloustietoja 2014 (2) Lähde:Kuntaliitto 2015, Kuntien tunnuslukutiedosto 2003-2014 Kuntien palvelutuotannon kustannuksia 2003-2014 Kuntien taloustietoja 214 (2) Lähde:Kuntaliitto 215, Kuntien tunnuslukutiedosto 23-214 Kuntien palvelutuotannon kustannuksia 23-214 11 Asukasluku indeksoituna (23=1) 15 1 95 9 85 8 75 Kemi 21-5 as. kunnat

Lisätiedot

Vuoden 2009 talousarvion toteutuma Kaupunginjohtaja Mauri Gardin

Vuoden 2009 talousarvion toteutuma Kaupunginjohtaja Mauri Gardin Vuoden 2009 talousarvion toteutuma 31.8.2009 Kaupunginjohtaja Mauri Gardin Budjettivertailua vuoteen 2008 25.9.2009 Ulkoinen laskelma 2008 2009 Muutos % Tilanne 31.8.2009 8kk 8kk Toimintatuotot 36 536

Lisätiedot

Nurmeksen vuosi 2016 toteutui talousarviota paremmin

Nurmeksen vuosi 2016 toteutui talousarviota paremmin 1 (5) Nurmeksen vuosi 2016 toteutui talousarviota paremmin Nurmeksen kaupungin tilinpäätös oli talousarviota vahvempi vuonna 2016. Kaupungin tilikauden tulos oli 532 064 euroa ja ylijäämä esitettävien

Lisätiedot

Kuntien ja kuntayhtymien toimintamenojen kasvuprosentit

Kuntien ja kuntayhtymien toimintamenojen kasvuprosentit % 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0-1 -2 8,6 Kuntien ja kuntayhtymien toimintamenojen kasvuprosentit 1991-2022 -0,5 5,6 2,9 2,8 5,2 7,2 5,1 5,2 5,2-3 -4-4,4-5,1-5 -6 1) 2) 2) 3) 4) 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01

Lisätiedot

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN 2020-2021 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET 1. Yleiset laadintaperusteet SAVUKOSKEN KUNTA Kunnan talousarvio ja taloussuunnitelma laaditaan suunnittelukaudelle 2019-2021.

Lisätiedot