Turun hallinto-oikeus , 10/0846/2 Tietosuojalautakunta 3 / , DN:o 2/933/2003

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Turun hallinto-oikeus , 10/0846/2 Tietosuojalautakunta 3 / , DN:o 2/933/2003"

Transkriptio

1 KORKEIMMALLE HALLINTO-OIKEUDELLE Valitus Valituksenalainen päätös: Turun hallinto-oikeus , 10/0846/2 Tietosuojalautakunta 3 / , DN:o 2/933/2003 Valitusajan alkamisajankohta: Päätös saatu tiedoksi postitse saantitodistuksella Valittajat: Satakunnan Markkinapörssi Oy ja Satamedia Oy Asiamies ja prosessiosoite: Pekka Vainio, OTK Lakiasiainhuone Oy Kristiinankatu 9, Turku Puhelin , Telefax pekka.vainio@laki.inet.fi

2 2 Tyytymättöminä Turun hallinto-oikeuden päätökseen, pyytävät Satakunnan Markkinapörssi Oy ja Satamedia Oy, jäljempänä valittajat, kunnioittaen saada esittää Korkeimmalle hallinto-oikeudelle seuraavaa. Vaatimukset: Valituksenalainen päätös tulee kumota. Perusteet: 1) Valituksenalainen päätös loukkaa Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksen 10 artiklassa ja Suomen perustuslain 12 :ssä turvattua sananvapautta ja erityisesti sen ytimessä olevaa ennakkosensuurin kieltoa. 2) Valituksenalainen päätös loukkaa henkilötietolakia säädettäessä omaksuttua kieltoa rajoittaa sananvapautta edes välillisesti henkilötietolain säännöksiä käyttäen. 3) Valituksenalainen päätös loukkaa verotietojen julkisuudesta ja salassapidosta annetulla lailla ( /1346) turvattua oikeutta verotietojen julkaisemiseen. Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu KHO 2009:82, Korkein hallinto-oikeus on päätöksessään hyväksynyt tietosuojaval-tuutetun valituksen ja kumonnut tietosuojalautakunnan ja Helsingin hallinto-oikeuden aiemmat päätökset sekä palauttanut asian tietosuoja-lautakunnan käsiteltäväksi henkilötietolain 44 :ssä tarkoitettujen määräysten antamiseksi valittajille.

3 3 Tietosuojalautakunta on määrännyt valittajille kiellon. Valittajat ovat valittaneet tietosuojalautakunnan päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen, joka on siirtänyt asian Turun hallinto-oikeuteen. Turun hallinto-oikeus on valituksenalaisella päätöksellään hylännyt valituksen. KHO:n päätös hallinto-oikeuden päätöksen perusteluissa Valittajat ovat hakeneet muutosta hallinto-oikeudelta ensisijaisesti sillä perusteella, että tietosuojalautakunnan päätös loukkaa perustuslakia ja toissijaisesti lakia siten, kuin tämän valituksen perusteissa 2 ja 3 on lähemmin esitetty. Hallinto-oikeus on todennut, ettei se voi edes tutkia asiaa siltä osin, kuin se on katsonut Korkeimman hallinto-oikeuden jo ratkaisseen asian. Hallinto-oikeus ei ole katsonut voivansa tutkia valitusta myöskään siltä osin, kuin siinä on katsottu vedotun seikkoihin, jotka Korkein hallinto-oikeus on rajannut sanotun päätöksensä ulkopuolelle (s. 7). Hallinto-oikeus ei ole siis katsonut omaavansa asiassa kompetenssia minkään valituksessa esitetyn asiaperusteen tai tosiseikan osalta. Tämä hallinto-oikeuden kanta tarkoittaa tosiasiallisesti sitä, että valittajilla ei olisi asiassa muutoksenhaku-oikeutta. Valitusosoitus olisi ollut pelkkä muodollisuus. Valittajat ovat hakeneet hallinto-oikeudessa muutosta tietosuojalauta-kunnan päätökseen. Vaatimukset ovat perustuneet perustuslakiin ja lakiin. Tietosuojalautakunta on määrännyt valittajille kiellon. Kiellon sisältöä ei ole aiemmin oikeusvoimaisesti ratkaistu. Hallinto-oikeudella olisi kiistatta ollut oikeus muuttaa tietosuojalautakunnan ratkaisua tai kumota se. Pohtiessaan valituksen ratkaisemisessa käytettävän oikeusohjeen valintaa, hallinto-oikeuden on tullut tehdä valinta perustuslain ja KHO:n aiemman päätöksen välillä. Hallinto-oikeus on valinnut jälkimmäisen ja kieltäytynyt tällä perusteella edes tutkimasta kysymystä perustuslain osalta.

4 4 Perustelut: Valitusperuste 1: Valituksenalainen päätös loukkaa Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksen 10 artiklassa ja Suomen perustuslain 12 :ssä turvattua sananvapautta ja erityisesti sen ytimessä olevaa ennakkosen-suurin kieltoa. Tietosuojalautakunnan kiellon keskeinen sisältö Tietosuojalautakunta on päätöksessään, jota hallinto-oikeus ei ole muuttanut, jakanut Satakunnan Markkinapörssi Oy:n verotietojen käsittelyn yhtäältä julkaisemiseen tähtäävään käsittelyyn (s. 10, 4. kappale) ja toisaalta käsittelyyn yhtiön sisäistä rekisteriä varten (s. 10, 3. kappale). Ensin mainitun tietosuojalautakunta on kieltänyt. Jälkim-mäiseltä on edellytetty tietojen suojaamista henkilötietolain 32.n mukaisesti. Kielto kohdistuu verotietojen käsittelyyn siinä laajuudessa ja tavalla, kuin se on tapahtunut vuoden 2001 verotustietojen osalta. Kielto koskee vain julkaistavia verotietoja. Tällä päätöksellä tietosuojalautakunta on kieltänyt Veropörssi-lehden julkaisemisen vastaisuudessa tai ainakin kieltänyt oleellisen osan sen vastaisesta sisällöstä. Kummassakin tapa-uksessa on kysymys tiedotusvälineen sisällön ennakollisesta kieltämi-sestä. Tietosuojalautakunnan päätöksestä voidaan lukea, että tämä perustuu kokonaan lehden sisällönarviointiin. Päätöksen sivulla 7 on todettu arvioinnin perustuvan siihen, missä määrin toiminnan voidaan katsoa edistävän yhteiskunnallisesti kiinnostavaa keskustelua pikemminkin, kuin pyrkiä siitä irrallaan tyydyttämään yksittäisten henkilöiden uteliaisuutta. Päätös on perusteltu ja rajattukin julkaisun sisällön laajuudella ja julkaisemisen tavalla. Satamedia Oy:tä on kielletty luovuttamasta tekstiviestipalveluun tai muuhun tarkoitukseen Satakunnan Markkinapörssi Oy:ltä saatavia verotietoja. Myös näiden tietojen vastaanottaminen ja tallettaminen on kokonaan kielletty.

5 5 Yhtiöiden julkaisutoiminta Satakunnan Markkinapörssi Oy on julkaissut Veropörssi-lehteä 15 vuoden ajan. Oleellinen osa sen sisällöstä on muodostunut julkaistavista verotiedoista. Satamedia Oy on julkaissut verotietoja teknisen yhteistyökumppanin kanssa tekstiviestipalvelun muodossa useiden vuosien ajan. Sananvapaus ja ennakkosensuuri Suomen perustuslain 12 :n 1 momentin toinen lause kuuluu seuraavasti: Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Säännös sisältää ennakkosensuurin kiellon. Tietojen julkistamista ei voida rajoittaa ennakolta. Säännös kieltää myös toimet, jotka välillisesti johtaisivat sananvapauden ennakolliseen rajoittamiseen. Sananvapauden rajoitukset voivat tämän lähtökohdan mukaan olla vain jälkikäteisiä. Kysymykseen tulevat esimerkiksi rikosoikeudellinen (RL 24:8) ja vahingonkorvausvastuu. Perusoikeusuudistusta koskevan hallituksen esityksen (HE 309/1993 vp.) yksityiskohtaisissa perusteluissa on lausuttu seuraavasti: (korostus tässä) Säännös turvaisi sananvapauden ''kenenkään ennakolta estämättä''. Kyseinen ilmaisu periytyy hallitusmuodon 10 :n nykyisestä sanonnasta. Säännös kieltää sekä perinteisen viestien ennakkotarkastuksen että muut ennakollista estettä merkitsevät puuttumiset sananvapauteen. Tällaisena voidaan pitää esimerkiksi luvan asettamista painotuotteiden julkaisemisen ehdoksi. Suomen perustuslaissa on tässä suhteessa suojattu sananvapautta tehokkaammin, kuin kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa. Niissä ennakkosensuuria ei ole kokonaan kielletty. (Ks. Manninen, s. 395, Teoksessa Hallberg et al, Perusoikeudet, Helsinki 1999 ja Tiilikka, Journalistin sananvapaus, Helsinki 2008, s, 20 ja s. 63) Myöskään Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei ole omaksunut ehdotonta ennakko-sensuurin kieltoa, vaikka on suhtautunut ennakkosensuuriin erittäin kielteisesti. Perustuslain takaaman suojan rajoittamista ei kuitenkaan voida perustaa ihmisoikeussopimusten lievempään suojan tasoon. Tiilikka kirjoittaa tästä (em teos, s. 64):

6 6 Koska Suomen perustuslaki ei mahdollista ennakollisia esteitä, niitä ei voida myöskään ihmisoikeussopimukseen vedoten asettaa, koska ihmisoikeussopi-musta ei voi käyttää huonontamaan kansallisesti turvattuja perusoikeuksia. Perusoikeuksien rajoituksiltakin on muun ohella edellytetty, että niistä säädetään lailla ja että tällaiset lakiperusteisetkin rajoitukset ovat täsmällisiä ja tarkkarajaisia. Tietosuojalautakunnan ja hallinto-oikeuden päätökset evät täytä yhtäkään näistä edellytyksistä. Edes perusoikeuksien lakiperusteisia rajoituksia ei voida ulottaa perusoi-keuden ydinalueille. Ennakkosensuurin kieltoa on pidetty sananvapauden kovimpaan rajoittamattomaan ytimeen kuuluvana. (Manninen, em teos, s. 410 ja Tiilikka, Sananvapaus ja yksilön suoja, Helsinki 2007, s. 153) Esimerkiksi asiakirjan ennakollinen hyväksyttäminen on katsottu mahdolliseksi vain, jos samalla ei estetä sen sisältämien tietojen julkaisemista muilla tavoin. ( PeVL 1/1993 vp, PeVL 20 /1997 vp, Manninen, em teos, s.410) Tietosuojalautakunnan ja hallinto-oikeuden päätökset estävät valittajia julkaisemasta verotietoja. Tietojen kerääminen niiden julkaisemisen tarkoituksessa on kielletty. Sananvapaus ja ennakkosensuurin kielto ovat myös täysin riippumat-tomat ilmaisun sisällöstä ja käytettävästä viestinnän tai tiedonsiirron välineestä. (HE 309 /1993 vp. 10 yksityiskohtaiset perustelut) Tietojen julkaisemista ei voida kieltää käytetyn välineen eikä tietenkään julkaistavien tietojen määrään perustuen. Perustuslaki tuntee mahdolli-suuden vain kuvaohjelmien ennakkotarkastukseen. Tietosuojalautakunnan asettama ja hallinto-oikeuden pysyttämä kielto kuitenkin perustuu Satakunnan Markinapörssi Oy:n julkaiseman Veropörssi-lehden ja Satamedia Oy:n toimittamien tekstiviestien sisältöön. Ratkaisevana seikkana on ollut julkaistujen tietojen määrä. Kielto koskee toimintaa siinä laajuudessa kuin se on tapahtunut vuoden 2001 verotietojen osalta. Ratkaisusta voidaan havaita, että se perustuu kerättyjen tietojen julkaisemiseen ja että tarkastelu on tapahtunut itse julkaisun perusteella.

7 7 Veropörssi-lehden julkaiseminen on verotietojen osalta koostunut kolmesta pääasiallisesta työvaiheesta, jotka ovat. 1) Verotietojen kerääminen julkisista rekistereistä 2) Tietojen toimittaminen, valikoiminen ja järjestäminen julkaista-vaan muotoon 3) Julkaiseminen Koska itse tietojen keräämistä saati niiden toimittamista ei ole sinänsä kielletty, kielto voi tarkoittaa vain lehden julkaisemista. Tietosuojalauta-kunta on vieläpä kieltänyt kaiken henkilötietojen käsittelemisen siltä osin kuin ne tultaisiin julkaisemaan. Tietojen kerääminen on jätetty kiellon ulkopuolelle vain siltä osin, kuin tietoja ei ole tarkoitus julkaista. Kun julkaisutoiminnan tarkoituksena on verotietojen julkaiseminen, verotietojen käsittelyn kieltäminen joka tapauksessa johtaa siihen, että näitä tietoja ei voida myöskään julkaista. Kysymys on näillä perusteilla julkaisukiellosta. Se on ristiriidassa Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksen 10 artiklan ja Suomen perustuslain 12 :n säännöksen kanssa. Julkaisukielto on perustunut siihen, missä määrin tietosuojalautakunta on katsonut julkaisun edistävän yhteiskunnallisesti kiinnostavaa keskuste-lua. (s.7) Kriteeri on sinänsä peräisin EIT:n käytännöstä. Ihmisoikeus-tuomioistuin on käyttänyt sitä sananvapauden rajojen jälkikäteisessä arvioinnissa. Missään länsimaassa ei julkaisun sisällön kiinnostavuutta ole toistaiseksi hyväksytty sananvapauden ennakollisen rajoittamisen kriteeriksi. Hallinto-oikeuden ratkaisun jääminen pysyväksi johtaisi tilanteeseen, jossa viranomaisella olisi henkilötietolain säännösten perusteella oikeus asettaa julkaisukielto silloin, kun se ei katso julkaisun edistävän yhteis-kunnallisesti kiinnostavaa keskustelua. Tämä linjaus mahdollistaisi ennakkosensuurin sekä olisi omiaan johtamaan lukuisiin käytännöllisiin ongelmiin. (Ks. lähemmin Ollila, Verotustietojen julkaiseminen, Edilex 2009/16, s. 15 ss.)

8 8 Linjauksen periaatteelliset ongelmat ovat vielä vakavampia. Sisällön kulloinenkin kiinnostavuus olisi viranomaisen ratkaistava asia. Viran-omaisen päätettävissä siis olisi julkaisun sisältöön perustuvan harkinnan nojalla päättää julkaisun sisällön kieltämisestä tai rajoittamisesta. Tämä puolestaan mahdollistaisi esimerkiksi viranomaisen itsensä tai jonkin sille läheisen tahon kannalta kiusallisten julkaisujen kieltämisen, esimerkiksi niiden vähäisen yhteiskunnallisen kiinnostavuuden perusteella. Tietosuojalautakunta ja hallinto-oikeus ovat perustelleet ratkaisuaan toteamalla, että Korkein hallinto-oikeus on ratkaisussaan KHO 2009:82 todennut, ettei kysymys ole oikeudesta julkaista verotietoja sinänsä, vaan kysymys on henkilötietojen suojasta. Valittajat esittävät Korkeimmalle hallinto-oikeudelle kunnioittaen, että perustuslain 12 :n ja Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksen 10 artiklan sananvapauden suojasta ei voida poiketa tällaisella perusteella. Ennakkosensuuri on mahdollinen vain perustuslaissa erikseen sallituissa tilanteissa. Henkilötietojen suojaaminen ei kuulu niihin. Henkilötietojen suojaaminen ei ole peruste poiketa perustuslain ennakkosensuurin kiellosta. Tämä on kaiken lisäksi lausuttu vielä erikseen myös henkilötietolakia säädettäessä, kuten valittajat vielä jäljempänä tässä valituksessa lähemmin esittävät. (Valitusperuste 2) Ratkaisevaa asiassa on perustuslain ja lain sisältö. Korkeimmalla hallinto-oikeudella ei ole oikeutta poiketa kummastakaan. Näin ollen myöskään KHO:n päätöksen tulkinta ei voi olla perusteena poiketa kummastakaan. KHO:n päätöksen 2009:82 perustelujen mukaan kysymys ei ole mahdollisesta ennakollisesta puuttumisesta julkaisujen sisältöön. Tietosuojalautakunnan kielto kuitenkin koskee vain julkaistavia henkilötietoja. Se perustuu vain valittajien julkaisujen sisällölliseen arviointiin. Tällä perusteella tietosuojalautakunnan ja hallinto-oikeuden päätöksissä on kysymys ennakollisesta puuttumisesta valittajien julkaisujen sisältöön. Näin ollen valituksenalainen päätös on ristiriidassa myös KHO:n ratkaisun 2009:82 kanssa.

9 9 Yllä esitetyillä perusteilla hallinto-oikeuden päätös loukkaa Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksen 10 artiklassa turvattua perusoikeutta ja Suomen perustuslain 12 :n säännöksen loukkaamatonta ydinaluetta. Lisäksi se on ristiriidassa KHO:n ratkaisun 2009:82 perustelujen kanssa. Valitusperuste 2: Valituksenalainen päätös loukkaa henkilötietolakia säädettäessä omaksuttua kieltoa rajoittaa sanavaputta edes välillisesti henkilötietolain säännöksiä käyttäen. Henkilörekisterilakia muutettiin hallituksen esityksen 311/1993 perus-teella. Siihen otettiin sananvapauden ja tietosuojan yhteensovittamiseksi säännökset toimituksellisista rekistereistä sekä rekistereistä, jotka sisältävät vain tiedostusvälineissä julkaistua aineistoa. Säännökset siirrettiin asiallisesti muuttamattomina henkilötietolakiin. Henkilö-tietolain valmistelussa todettiin, ettei oikeustilaa tältä osin muuteta. Julkaistavien henkilötietojen ajateltiin kuuluvan kokonaan jälkikäteis-valvonnan piiriin. Niitä ei lainkaan tarkoitettu ulottaa henkilötietolain rajoituksia. Tätä perusteltiin sillä, ettei tietosuojalainsäädäntöä voitaisi edes välillisesti käyttää tiedotusvälineen sisällön ennakolliseen rajoittamiseen. Korkeimman hallinto-oikeuden käytäntö on noudattanut tätä oikeustilaa (korostukset tässä): KHO:1996-A /4093 Puhelinlaitokset olivat hakeneet tietosuojalautakunnalta poikkeuslupaa CD-ROM-levykkeelle tallennetun valtakunnallisen puhelinluettelon myymiseen. Levykkeelle oli siirretty paperimuodossa julkaistujen puhelinluetteloiden tiedot ja se perustui hakijalaitosten asiakkailta tavallisia puhelinluetteloita varten saatuihin tietoihin. Tietosuojalautakunta oli katsonut, ettei CD-puhelinluetteloa voitu pitää painovapauslaissa tarkoitettuna painokirjoituksena. Lautakunta oli kuitenkin myöntänyt laitoksille niiden hakeman poikkeusluvan yhteysvaati-muksesta ja poikkeusluvan henkilötietojen luovuttamiseen. Tietosuojavaltuutettu haki muutosta lautakunnan päätökseen ja vaati sen lupaehtoja täydennettäväksi. KHO lausui, että henkilörekisterilain 1 :n 4 momentin (387/94) mukaan oikeudesta julkaista painokirjoituksia säädetään erikseen, eikä henkilörekisteri-lakia sovelleta henkilörekisteriin, joka sisältää vain tiedotusvälineessä julkaistua aineistoa sellaisenaan. Painovapaudesta on säädetty alun perin hallitusmuodon 10 :ssä. Nykyisin voimassa olevan hallitusmuodon 10 :n 1 momentin (969/95) mukaan sananvapauteen sisältyy

10 10 oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla. Painovapauden käyttämisestä säädetään painovapauslaissa. Lain 2 :n mukaan painokirjoituksella tarkoitetaan jokaista kirjoitusta, joka painokonetta tai muuta samanlaatuista keinoa käyttämällä on monistettu. Lain 3 :n mukaan painokirjoitus katsotaan julkaistuksi, kun sitä on myyty tai tarjottu kaupaksi taikka muuten levitetty tahi pantu näytteille tai julki sillä tavalla, että yleisö voi saada sen sisällyksestä tiedon. Henkilörekisterilailla ei ole tarkoitettu puuttua hallitusmuodossa turvattuun sanan- ja painovapauteen (HE:49/1986 vp ja HE:311/1993 vp). Tämän hallitusmuodon 10 :ssä säädetyn perusoikeuden on yleisesti tulkittu ulottuvan myös muuhun kuin perinteisessä paperimuodossa tapahtuvaan kirjoituksen julkaisemiseen. CD-ROM-puhelinluettelo sisältää samat tiedot kuin paperimuodossa julkaistut puhelinluettelot. Viimeksi mainitut luettelot ovat sellaisia painovapauslaissa tarkoitettuja painokirjoituksia, joiden julkaisemisoikeuteen henkilörekisterilaki ei ole aiheuttanut muutosta. Hakijoiden tarkoituksena on tietojen julkaiseminen yleisesti paperimuodossa julkaistujen puhelinluetteloiden tapaan, eikä tietoja luovuteta tietyille saajille jossakin muussa käyttötarkoituksessa. CD-ROM-levykettä voidaan pitää painovapauslain 2 :ssä tarkoitetulla tavalla tuotettuna kirjoituksena. Henkilörekisterilakia ei sovelleta, kun on kysymys hallitusmuotoon perustuvan painovapauden käyttämisestä. Henkilörekisterilaki voi koskea painotuotteen julkaisemisen perusteena olevaa rekisterinpitoa mutta ei rekisterinpitäjän oikeutta rekisteritietojen julkaisemiseen. Näin ollen henkilörekisterilakia ei sovelleta CD-puhelinluettelon julkaisemiseen eivätkä hakijat tarvitse henkilörekisterilain 37 :ssä tarkoitettua lupaa poiketa lain henkilötietojen luovuttamista koskevista säännöksistä. Näillä perusteilla KHO hylkäsi tietosuojavaltuutetun valituksen ja siinä esitetyt vaatimukset. Tietosuojalautakunnan hakijoille myöntämä poikkeuslupa jäi valituksen hylkäämisen johdosta voimaan sellaisenaan. Luvan voimassaoloaika pidennettiin päättymään Henkilörekisterilakia säädettäessä katsottiin, että sananvapauden turvaamiseksi tietosuojavalvonta saattoi kohdistua julkaisemattomia henkilötietoja sisältäviin mutta toimitustyötä tukeviin rekistereihin vain rajoitetuin osin. Näitä kutsuttiin toimituksellisiksi tai journalistisiksi rekistereiksi. Henkilötietolakia säädettäessä todettiin, ettei oikeustilaa ole tältä osin tarkoitus muuttaa. Julkaistaviin tietoihin ei tullut kohdistaa tietosuojalainsäädännön mukaisia tai mitään muitakaan etukäteisiä valvonta- tai rajoituskeinoja. Niihin tuli kohdistua vain jälkikäteiskontrolli.

11 11 Hallituksen esityksen 311/1993 yleisperustelujen kohta 3.3. Vaiku-tukset tiedotusvälineiden ja kansalaisten kannalta, alkaa seuraavalla lauseella (kursivoinnit tässä): Tiedotusvälineiden rekistereitä koskeva ehdotus merkitsee sananvapauden kannalta sitä, ettei sananvapauden käyttämiselle tiedotusvälineiden avulla voitaisi henkilörekisterilain nojalla asettaa sellaisia ehtoja, jotka edes välillisesti voisivat merkitä sananvapauden rajoittamista ennakolta. HE:n 311/1993 yleisperustelujen kohdassa 1.3. on seuraavasti: (Kursivoinnit tässä) todettu Julkaistavaksi tuleva osa tiedotusvälineiden keräämistä tiedoista ei ole niinkään tietosuojan kannalta ongelmallinen, koska tietojen julkaisemisen jälkeen yksityisyyden suojaa loukkaavaan toimeen on mahdollista puuttua muiden kuin henkilörekisterilain säännösten nojalla. Kuitenkin vain osa rekisteröidyistä tiedoista tulee julkaistavaksi ja siten jälkikäteisvalvonnan piiriin. Yleisperustelujen kohdassa 3.3. on puolestaan todettu seuraavasti: Tiedotusvälineiden julkaisutoimintaan liittyviin mahdollisiin henkilön yksityisyyden loukkauksiin voitaisiin puuttua sen jälkeen kun tiedot on julkaistu. Mahdollisten yksityiselämän loukkausten varalta olisivat tällöin käytettävissä muun muassa vahingonkorvauslain ja rikoslain säännökset. Henkilötietolain sääntely on miellettiin tarpeelliseksi vain niiden toimituksellisten rekisterien osalta, joiden sisältö jäisi julkaisematta. Tiedotusvälineen sisäiseen käyttöön tarkoitetut toimitukselliset rekisterit tarkoitettiin henkilörekisterilain mukaisen, mutta rajoitetun valvonnan alaiseksi. Julkaistavat tiedot ajateltiin jälkikäteisvalvonnan piiriin kuuluviksi. Ennakollinen rajoittaminen olisi loukannut perustuslaissa turvatun sananvapauden ydinalueeseen kuuluvaa ennakkosensuurin kieltoa. Henkilötietolain 44 :n mukaisen kiellon kohdistaminen julkaistaviin henkilötietoihin on yllä mainituilla perusteilla sekä perustuslain, että henkilötietolain vastaista. Kysymyksessä on välitön sananvapauden loukkaus. Henkilötietolain säännöksiä ei edellä esitetyillä perusteilla ole mahdollista käyttää edes välilliseen sananvapauden rajoittamiseen.

12 12 Valitusperuste 3: Valituksenalainen päätös loukkaa verotietojen julkisuudesta ja salassapidosta annetulla lailla ( /1346) turvattua oikeutta verotietojen julkaisemiseen. Verotietojen julkisuudesta ja salassapidosta annetun lain ( /1346) 6 :ssä mainitut verotiedot ovat julkisia. Laki ei muuttanut sitä säädettäessä vallinnutta oikeustilaa. Verotietoja on myös perinteisesti ja vakiintuneesti julkaistu. (Ks. Ollila, Verotustietojen julkaiseminen, Edilex 2009/16, s. 2 ss.) Verotietojen julkisuus ja niiden julkaiseminen on ollut pitkällisen keskustelun kohteena. Uutta lakia säädettäessä kummastakaan ei haluttu luopua. Myös Veropörssi-lehti oli tuolloin toiminut jo useita vuosia. Laki säädettiin sen jälkeen, kun yksityiselämän suoja oli vuonna 1995 säädetty perusoikeudeksi. Verotietojen julkisuutta ja julkaisemista on perusteltu monilla yleishyö-dyllisillä ja valvonnallisilla tavoitteilla. Verotietojen julkisuuden ja erityisesti niiden julkaisemisen on katsottu mahdollistavan verotukseen ja verohallinnon toimintaan kohdistuvan valvonnan. Julkisuuden on katsottu antavan tietoa verotuksen kehittymisestä ja mahdollistavan osallistumisen verotuksen kehittämistä koskevaan julkiseen keskus-teluun. Verotietojen julkisuus on liitetty myös perustuslain julkisuus-periaatteeseen. HE:n 149/1999 yleisperustelujen kohdassa 3.3 on lausuttu seuraavasti: (Kursivoinnit tässä) Tulo- ja varallisuusverotuksen julkiset tiedot Verotuksen lopputulosta kuvaavat veroluettelot tai niitä vastaavat nykyiset verotuksen julkiset tiedot ovat Suomessa olleet julkisesti jokaisen nähtävillä vuosikymmenien ajan. Verotuksen julkisten tietojen ei ole tähän saakka yleensä koettu loukkaavan yksityisyyden suojaa. Monet lehdet ovat julkaisseet verotuksen julkisia tietoja, ja ne ovat mahdollistaneet asiaan liittyvän yhteiskunnallisen keskustelun. Verotuksen julkisia tietoja voi tarkastella avoimuuden ja toisaalta yksityisyyden suojan kannalta. Molemmat periaatteet ovat oikeusvaltiossa noudatettavia yleisiä periaatteita, jotka saattavat olla keskenään ristiriidassa. Verotuksen julkisista tiedoista voi tehdä havaintoja verotuksen tasosta ja sen kohdentumisesta sekä hallinnon toimivuudesta. Suurta yleisöä ovat kuitenkin erityisesti kiinnostaneet yksittäisten julkisuuden henkilöiden tulo- ja varallisuus-tiedot. On katsottu, että verotuksen julkisilla tiedoilla voi olla edelleen merkitystä myös kansalaisvalvonnan näkökulmasta eikä pelkästään inhimillisen uteliaisuuden tyydyttämisen kannalta. Verotietojen julkisuudesta

13 13 käyty keskustelu on osoittanut, että verotietojen julkisuuden säilyttämisen takana on vahva kansalaismielipide. Keskusteltaessa verotuksen julkisten tietojen säilyttämisestä tai poistamisesta on esitetty myös vaihtoehto, että julkisia olisivat vain tietyn tulotason ylittävien henkilöiden tiedot tai muutoin merkittävässä yhteiskunnallisessa asemassa olevien henkilöiden tiedot. Ratkaisuun liittyvien rajanvetovaikeuksien vuoksi ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista ratkaista asiaa tällä periaatteella. Hyväksyessään hallituksen esityksen (HE 30/1998 vp.) viranomaisten toiminnan julkisuudesta ja siihen liittyviksi laeiksi eduskunta edellytti hallituksen huolehtivan siitä, että kunkin verovelvollisen säännönmukaista verotusta koskevat tiedot verotettavasta tulosta ja varallisuudesta sekä muun muassa maksuunpannuista valtion-, kunnallis- ja kirkollisveroista ovat julkisia tietoja myös vastaisuudessa. Edellä olevan perusteella verotuksen julkiset tiedot ehdotetaan säilytettäväksi edelleen pääasiallisesti nykyisessä laajuudessa julkisina Lain esitöistä havaitaan, että lainsäätäjä - toisin kuin tietosuojalautakunta - on pitänyt verotietojen julkaisemista yhteiskunnallisesti kiinnostavan keskustelun herättäjänä. Koska lainsäätäjä on tämän kysymyksen verotietojen osalta jo ratkaissut, tietosuojalautakunnan ratkaisu loukkaa voimassa olevaa lakia. Verotietoja on myös vakiintuneesti julkaistu. Vuosittain verotuksen valmistuessa eri tiedotusvälineet, esimerkiksi Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Iltalehti, Aamulehti, Keskisuomalainen, Pohjalainen, Ilkka ja Veropörssi ovat julkaisseet runsaasti verotietoja. Verotietojen julkisuu-desta ja salassapidosta annetulla lailla ei yllä esitetyn perustella ollut tarkoitus millään tavoin muuttaa tätä asiaintilaa. Julkaiseminen on tapahtunut myös erilaisin tiedonsiirtotavoin. Helsingin Sanomien verkkosivuilla on ollut mahdollista tehdä hakuja lehden kokoamasta henkilörekisteristä. Ilta-Sanomilla ja Iltalehdellä on edelleen käytössä vastaava maksullinen verkkopalvelu. Näissä palveluissa julkaistaan pelkkiä verotietoja. Niitä on myös selvästi enemmän, kuin itse lehdissä on julkaistu. Tämä julkaisutoiminta on täysin vakiintunutta. Verotietojen julkisuutta ja salassapitoa koskevan lain valmistelussa on erityisesti viitattu tähän julkaisutoimintaan. Sitä

14 14 oikeustilaa, että tiedotus-välineillä on oikeus julkaista verotietoja, on näin ollen voitu pitää vakiin-tuneena jo ennen verotietojen julkisuudesta ja salassapidosta annettua lakia. Asiantila on vuonna 1999 saanut myös lainsäätäjän hyväksynnän, kuten lain esitöistä voidaan havaita. Tietosuojalautakunnan ja hallinto-oikeuden määräämän kiellon jääminen pysyväksi loukkaisi tätä lailla turvattua oikeutta. Kielto kerätä tietoja julkaistavaksi estää myös tietojen julkaisemisen. Verotietojen julkisuuslain 2 :n säännöksessä todetaan, että verotusasia-kirjoihin ja verotietoihin sovelletaan henkilötietolakia. Hallituksen esityksessä laiksi verotietojen julkisuudesta ja salassapidosta todettiin, että laki on tulkinnallisesti ensisijainen henkilötietolakiin nähden. HE:n verotietojen julkisuutta ja salassapitoa koskevaksi laiksi 149/1999 yksityiskohtaisissa perusteluissa on 2 :n osalta todettu (kursivointi tässä): 2. Suhde muihin säädöksiin. Julkisuuslaki on viranomaisten asiakirjojen julkisuutta ja salassapitoa koskeva yleislaki, jonka rinnalla tulevat sovelletta-vaksi niinikään yleislakina pidettävän henkilötietolain säännökset. Nyt ehdotetun lain säännöksiä sovellettaisiin ensisijaisina julkisuuslakiin ja henkilötietolakiin nähden. Henkilötietolain 2 : 1 momentin mukaan sitä sovelletaan, jollei muualla laissa toisin säädetä. Henkilötietolailla ei siis voida rajoittaa verotietojen julkaisemista. Edellä esitetyillä perusteilla henkilötietolain säännöksillä ei voida ennalta rajoittaa muutakaan julkaisutoimintaa. Verotietojen käsittelyn kieltäminen siten kuin tietosuojalautakunta on tehnyt, johtaa siihen, että näitä tietoja ei voida myöskään julkaista. Tällä perusteella päätös on lainvastainen. Yllä lausutuilla perusteilla Satakunnan Markkinapörssi Oy ja Satamedia Oy pyytävät kunnioittaen, että Korkein hallinto-oikeus kumoaisi hallinto-oikeuden päätöksen.

15 15 Turussa 29. marraskuuta 2010, kunnioittaen Satakunnan Markkinapörssi Oy ja Satamedia Oy, asiamiehenään Pekka Vainio, lakimies, Turku Liite: Valituksenalaisen päätöksen jäljennös

Tietosuojalautakunta 3 /26.11.2009, DN:o 2/933/2003. Haastetiedoksianto 12.1.2010 (Liite 1)

Tietosuojalautakunta 3 /26.11.2009, DN:o 2/933/2003. Haastetiedoksianto 12.1.2010 (Liite 1) HELSINGIN HALLINTO-OIKEUDELLE Valitus Valituksenalainen päätös: Tietosuojalautakunta 3 /26.11.2009, DN:o 2/933/2003 Valitusajan alkamisajankohta: Haastetiedoksianto 12.1.2010 (Liite 1) Valittajat: Satakunnan

Lisätiedot

Tietosuojavaltuutettu on valittanut päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen.

Tietosuojavaltuutettu on valittanut päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Tietosuojalautakunnan päätös Diaarinumero: 2/933/2003 Antopäivä: 07.01.2004 Taltio: 1/04 Tietosuojalautakunta katsoi, että Satakunnan Markkinapörssi Oy, käsitellessään luonnollisia henkilöitä koskevia

Lisätiedot

Julkisuus ja salassapito. Joensuu Riikka Ryökäs

Julkisuus ja salassapito. Joensuu Riikka Ryökäs Julkisuus ja salassapito Riikka Ryökäs Sovellettavat lait Henkilötietolaki Julkisuuslaki Erityislainsäädäntö Kirkkolaki Suomen perustuslaki Yksityiselämän suoja, PL 10.1 (yksityisyyden suojan periaate)

Lisätiedot

KHO:2009:82. Vuosikirjanumero KHO:2009:82 Antopäivä Taltionumero 2303 Diaarinumero 3154/1/05

KHO:2009:82. Vuosikirjanumero KHO:2009:82 Antopäivä Taltionumero 2303 Diaarinumero 3154/1/05 KHO:2009:82 Vuosikirjanumero KHO:2009:82 Antopäivä 23.9.2009 Taltionumero 2303 Diaarinumero 3154/1/05 Tietosuoja - Tietosuojadirektiivi - Henkilötietolain soveltamisala - Direktiivin tulkintavaikutus -

Lisätiedot

HELSINGIN HALLINTO-OIKEUS PÄÄTÖS

HELSINGIN HALLINTO-OIKEUS PÄÄTÖS HELSINGIN HALLINTO-OIKEUS PÄÄTÖS 05/0839/2 PL 120, Ratapihantie 9 00521 HELSINKI p. 010 36 42000, f. 010 36 42079 29.9.2005 01035/04/1204 s-posti helsinki.hao@om.fi ASIA Valitus tietosuoja-asiassa MUUTOKSENHAKIJA

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 1 (73) 23.9.2009 Taltionumero 2303

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 1 (73) 23.9.2009 Taltionumero 2303 KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 1 (73) 23.9.2009 Taltionumero 2303 Diaarinumero 3154/1/05 Vuosikirja Asia Valittaja Vastapuoli Tietosuoja-asiaa koskeva valitus Tietosuojavaltuutettu Satakunnan

Lisätiedot

Vuodesta 2006 alkaen Satamedia Oy on toiminut Veropörssi-lehden kustantajana.

Vuodesta 2006 alkaen Satamedia Oy on toiminut Veropörssi-lehden kustantajana. 1 Valitus Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimeen verotietojen julkaisemisen kieltämisestä Suomessa Veropörssi-lehdessä on vuosittain julkaistu tietoja Suomessa verovelvollisten henkilöiden verotetun tulon

Lisätiedot

TIETOSUOJALAUTAKUNTA PÄÄTÖS Nro 3/26.11.2009 Asian dnro 2/933/2003. 1) kieltäisi Satakunnan Markknapörssi Oy:tä

TIETOSUOJALAUTAKUNTA PÄÄTÖS Nro 3/26.11.2009 Asian dnro 2/933/2003. 1) kieltäisi Satakunnan Markknapörssi Oy:tä TIETOSUOJALAUTAKUNTA PÄÄTÖS Nro 3/26.11.2009 Asian dnro 2/933/2003 ASIA Henkilötietolain 44 :n mukainen kieltohakemus HAKIJA Tietosuojavaltuutettu HAKEMUS Tietosuojavaltuutettu pyyää, että tietosuojalautakunta

Lisätiedot

7 Poliisin henkilötietolaki 50

7 Poliisin henkilötietolaki 50 7 Poliisin henkilötietolaki 50 Eduskunnan oikeusasiamiehen lausunnon mukaan hallituksen esityksessä (202/2017 vp) ehdotetun poliisilain 5a luvun 44 :n (Siviilitiedustelussa saadun tiedon luovuttaminen

Lisätiedot

Median sääntely ja sananvapaus. Anna Alatalo

Median sääntely ja sananvapaus. Anna Alatalo Median sääntely ja sananvapaus Anna Alatalo Median toiminnan rajat Median toimintaan vaikuttavien yhteiskunnallisten ehtojen yhteensovittaminen toteutuu median yhteiskunnallisena sääntelynä eli regulaationa.

Lisätiedot

1. Nykytila. julkisuutta koskevalla lailla. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan samanaikaisesti. kuin laki viranomaisten toiminnan

1. Nykytila. julkisuutta koskevalla lailla. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan samanaikaisesti. kuin laki viranomaisten toiminnan HE 214/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kirldcolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Kirkkolakiin ehdotetaan tehtäväksi ne muutokset, jotka aiheutuvat julkisuuslainsäädännön

Lisätiedot

Tietosuojalaki sekä muuta ajankohtaista lainsäädännössä - Virpi Koivu. JUDO-työpaja

Tietosuojalaki sekä muuta ajankohtaista lainsäädännössä - Virpi Koivu. JUDO-työpaja Tietosuojalaki sekä muuta ajankohtaista lainsäädännössä - Virpi Koivu JUDO-työpaja 20.5.2019 Yleislait voimaan 1.1.2019 Tietosuojalaki (1050/2018) Laki henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen

Lisätiedot

Lausun kunnioittavasti maa- ja metsätalousvaliokunnan lausuntopyynnön johdosta seuraavaa:

Lausun kunnioittavasti maa- ja metsätalousvaliokunnan lausuntopyynnön johdosta seuraavaa: TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO Dnro 3441/031/2017 Asiantuntijalausunto ylitarkastaja Anna Hänninen 15.11.2017 Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta MmV@eduskunta.fi Viite: Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan

Lisätiedot

vp vp- Ha VM 1 -HE 311/1993 vp

vp vp- Ha VM 1 -HE 311/1993 vp 1994 vp- Ha VM 1 -HE 311/1993 vp Hallintovaliokunnan mietintö n:o 1 hallituksen esityksestä laeiksi henkilörekisterilain ja yleisten asiakirjain julkisuudesta annetun lain 18 a :n muuttamisesta sekä laiksi

Lisätiedot

HE 72/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verotustietojen

HE 72/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verotustietojen HE 72/2010 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi verotustietojen julkisuudesta ja salassapidosta annetun lain 5 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi verotustietojen julkisuudesta ja

Lisätiedot

Yksilön suoja vai. Niklas Vainio. Sulle salaisuuden kertoa mä voisin -seminaari

Yksilön suoja vai. Niklas Vainio. Sulle salaisuuden kertoa mä voisin -seminaari Yksilön suoja vai tutkimuksen vapaus? Niklas Vainio Sulle salaisuuden kertoa mä voisin -seminaari 28.1.2011 2011 Säännöt ja periaatteet t oikeussäännöt soveltuvat t täysin tai eivät ollenkaan esim. ehdottomat

Lisätiedot

Valokuva ja yksityisyyden suoja henkilötietolain kannalta

Valokuva ja yksityisyyden suoja henkilötietolain kannalta Valokuva ja yksityisyyden suoja henkilötietolain kannalta IT-erityisasiantuntija Lauri Karppinen Tietosuojavaltuutetun toimisto 21.11.2011 Valtakunnalliset kuva-arkistopäivät Tietosuojavaltuutettu Ohjaa,

Lisätiedot

Tiemaksut ja maksajan oikeusturva. Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto

Tiemaksut ja maksajan oikeusturva. Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto Tiemaksut ja maksajan oikeusturva Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto Muutamia oikeusturvan kannalta olennaisia kysymyksiä Paikannus ja henkilötietojen käyttö Tietojen kerääminen

Lisätiedot

Mitä tulisi huomioida henkilötietoja luovutettaessa? Maarit Huotari VM JUHTA/VAHTI-työpaja

Mitä tulisi huomioida henkilötietoja luovutettaessa? Maarit Huotari VM JUHTA/VAHTI-työpaja Mitä tulisi huomioida henkilötietoja luovutettaessa? Maarit Huotari VM JUHTA/VAHTI-työpaja 12.2.2018 Mitä pitää huomioida? Oikeuksien perusta Julkisuuslaki Tietosuojalainsäädäntö Mitä tämä tarkoittaa?

Lisätiedot

Kansallinen tietosuojalaki

Kansallinen tietosuojalaki Kansallinen tietosuojalaki Juhta/VAHTI -työpaja 18.5.2018 Tanja Jaatinen, OM 1 NYKYTILA Perustuslain 10 :n 1 mom. Jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu. Henkilötietojen suojasta säädetään

Lisätiedot

Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa.

Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. 13.8.1976/680 Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 (30.12.1992/1536) Yhteiskunnallisesti

Lisätiedot

TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO. Dnro 2135/03/2016 ' Opetus- ja kulttuuriministeriö

TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO. Dnro 2135/03/2016 ' Opetus- ja kulttuuriministeriö Dnro 2135/03/2016 '15.8.2016 Opetus- ja kulttuuriministeriö kirjaamo@minedu.fi aikuistenperusopetus@minedu.fi Lausuntopyyntö ehdotuksesta hallituksen esitykseksi perusopetuslain 46 :n muuttamisesta Pyysitte

Lisätiedot

Kansalaisyhteiskunta ja julkisuus

Kansalaisyhteiskunta ja julkisuus Kansalaisyhteiskunta ja julkisuus Viestintäpolitiikka ja viestinnän sääntely Luento 6.11.2008 Salli.Hakala@Helsinki.fi Laki - modernin järjestyksen kivijalka Demokraattisen oikeusvaltion näkökulmasta keskeisiä

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS EU:N YLEISTÄ TIETOSUOJA-ASETUSTA TÄYDENTÄVÄKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI (HE 9/2018 vp)

HALLITUKSEN ESITYS EU:N YLEISTÄ TIETOSUOJA-ASETUSTA TÄYDENTÄVÄKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI (HE 9/2018 vp) Lainvalmisteluosasto Julkisoikeuden yksikkö LsN Anu Talus LAUSUNTO 20.3.2018 Perustuslakivaliokunnalle HALLITUKSEN ESITYS EU:N YLEISTÄ TIETOSUOJA-ASETUSTA TÄYDENTÄVÄKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI (HE 9/2018 vp) Hallitus

Lisätiedot

Itsemääräämisoikeus ja yksityisyydensuoja

Itsemääräämisoikeus ja yksityisyydensuoja Itsemääräämisoikeus ja yksityisyydensuoja Vammaispalveluiden neuvottelupäivät 19.1.2017 Liisa Murto Kynnys ry Itsemääräämisoikeus Perustuu perus- ja ihmisoikeuksiin Itsemääräämisoikeus lähtee jokaisen

Lisätiedot

LAPIN YLIOPISTO 1(5) Yhteiskuntatieteiden tiedekunta vastaajan nimi

LAPIN YLIOPISTO 1(5) Yhteiskuntatieteiden tiedekunta vastaajan nimi LAPIN YLIOPISTO 1(5) JULKISOIKEUDEN VALINTAKOE 13.6.2005 Vastaa seuraaviin kysymyksiin. Tehtävissä julkisuuslailla tarkoitetaan lakia viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999) ja potilaslailla lakia

Lisätiedot

Yksityisyydensuoja ja kirjaaminen. Itsemääräämisoikeus ja asiakirjat THL Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys ry/vike

Yksityisyydensuoja ja kirjaaminen. Itsemääräämisoikeus ja asiakirjat THL Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys ry/vike Yksityisyydensuoja ja kirjaaminen Itsemääräämisoikeus ja asiakirjat THL 18.11.2016 Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys ry/vike Yksityisyydensuoja perusoikeutena Jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha

Lisätiedot

Korkeimman hallinto-oikeuden päätökset jätteenkuljetusjärjestelmän valinnasta

Korkeimman hallinto-oikeuden päätökset jätteenkuljetusjärjestelmän valinnasta Korkeimman hallinto-oikeuden päätökset jätteenkuljetusjärjestelmän valinnasta Lakimies Amanda Nikkilä Jätehuolto tänään ja huomenna, LHJ:n omistajapäivä KHO:2016:19 Jätelaki Siirtymäsäännös Jätteenkuljetus

Lisätiedot

Tutkittavan informointi ja suostumus

Tutkittavan informointi ja suostumus Tutkittavan informointi ja suostumus yhdistettäessä tutkittavilta kerättyjä tietoja rekisteritietoihin Ylitarkastaja Raisa Leivonen Tietosuojavaltuutetun toimisto 9.12.2010 Kysy rekisteritutkimuksen luvista

Lisätiedot

MITÄ TIETOSUOJA TARKOITTAA?

MITÄ TIETOSUOJA TARKOITTAA? EU-tietosuoja-asetuksen vaikutukset koulutuskierros Yhteistyössä tietosuojavaltuutetun toimisto ja FCG / Maaliskuu 2015 MITÄ TIETOSUOJA TARKOITTAA? Reijo Aarnio tietosuojavaltuutettu Tietosuojavaltuutetun

Lisätiedot

Valokuvaaminen terveyskeskuksen ajanvarauksessa ja yleisissä tiloissa

Valokuvaaminen terveyskeskuksen ajanvarauksessa ja yleisissä tiloissa ANONYMISOITU PÄÄTÖS 19.03.2014 Dnro OKV/337/1/2012 1/5 ASIA Valokuvaaminen terveyskeskuksen ajanvarauksessa ja yleisissä tiloissa KANTELU A on oikeuskanslerille 2.3.2012 osoittamassaan kirjoituksessa arvostellut

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL VALTIONEUVOSTO. Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015

Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL VALTIONEUVOSTO. Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015 Lausunto 1 (5) Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL 33 00023 VALTIONEUVOSTO Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015 Eläketurvakeskuksen lausunto Eläketurvakeskuksen kanta asiakastietolakiin

Lisätiedot

Avoin data ja tietosuoja. Kuntien avoin data hyötykäyttöön Ida Sulin, lakimies

Avoin data ja tietosuoja. Kuntien avoin data hyötykäyttöön Ida Sulin, lakimies Avoin data ja tietosuoja Kuntien avoin data hyötykäyttöön 27.1.2016 Ida Sulin, lakimies Lakipykäliä, avoin data ja julkisuus Perustuslaki 12 2 momentti» Viranomaisen hallussa olevat asiakirjat ja muut

Lisätiedot

Hallituksen esitys yleistä tietosuoja-asetusta täydentäväksi lainsäädännöksi - TIETOSUOJALAKI

Hallituksen esitys yleistä tietosuoja-asetusta täydentäväksi lainsäädännöksi - TIETOSUOJALAKI Hallituksen esitys yleistä tietosuoja-asetusta täydentäväksi lainsäädännöksi - TIETOSUOJALAKI 1 Yleinen tietosuoja-asetus ehdotettu tietosuojalaki Asetuksen säännösten täydentäminen ja täsmentäminen 1.

Lisätiedot

Turun hallinto-oikeuden päätös

Turun hallinto-oikeuden päätös Turun hallinto-oikeuden päätös Antopäivä Päätösnumero 22.9.2015 15/0466/3 1 (5) Diaarinumero 00262/15/7305 Asia Metsästyslain mukaista poikkeuslupaa koskeva valitus Valittaja Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamiseksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamiseksi Luonnos 28.3.2018 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamiseksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi EU-ympäristömerkistä annettua

Lisätiedot

Muutokset lakiin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä (159/2007)

Muutokset lakiin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä (159/2007) Muutokset lakiin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä (159/2007) Sosiaali- ja terveysjohdon neuvottelupäivät, Kuntaliitto 6.2.2018, Marja Penttilä, erityisasiantuntija

Lisätiedot

KHO:2012:88. Etusivu - Päätöksiä - KHO:2012:88. Vuosikirjanumero KHO:2012:88 Antopäivä 3.10.2012 Taltionumero 2622 Diaarinumero 2763/2/11

KHO:2012:88. Etusivu - Päätöksiä - KHO:2012:88. Vuosikirjanumero KHO:2012:88 Antopäivä 3.10.2012 Taltionumero 2622 Diaarinumero 2763/2/11 http://kho.fi/paatokset/59732.htm Etusivu - Päätöksiä - KHO:2012:88 KHO:2012:88 Vuosikirjanumero KHO:2012:88 Antopäivä 3.10.2012 Taltionumero 2622 Diaarinumero 2763/2/11 Asiakirjajulkisuus - Viranomaisen

Lisätiedot

Lausunto poikkeusoloihin varautumista rahoitusalalla koskevan lainsäädännön tarkistamisesta laaditusta työryhmämuistiosta

Lausunto poikkeusoloihin varautumista rahoitusalalla koskevan lainsäädännön tarkistamisesta laaditusta työryhmämuistiosta Lausunto 1 (4) Valtiovarainministeriölle Lausuntopyyntönne 16.8.2018, VM115:00/2016 Lausunto poikkeusoloihin varautumista rahoitusalalla koskevan lainsäädännön tarkistamisesta laaditusta työryhmämuistiosta

Lisätiedot

Tiedonjulkistamisneuvottelukunnan tilaisuus 21.4.2008 Tieteiden talolla Hallintojohtaja Anitta Hämäläinen Kansallisarkisto anitta.hamalainen@narc.

Tiedonjulkistamisneuvottelukunnan tilaisuus 21.4.2008 Tieteiden talolla Hallintojohtaja Anitta Hämäläinen Kansallisarkisto anitta.hamalainen@narc. Tutkimus, aineistot ja avoimuuden rajat Tiedonjulkistamisneuvottelukunnan tilaisuus 21.4.2008 Tieteiden talolla Hallintojohtaja Anitta Hämäläinen Kansallisarkisto anitta.hamalainen@narc.fi HYVÄ AINEISTON

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2017 1 (5) 382 V 3.5.2017, Valtuutettu Yrjö Hakasen aloite avoimuusperiaatteesta kaupungin johtajien tapaamisissa HEL 2016-011747 T 00 00 03 Päätös esitti kaupunginvaltuustolle

Lisätiedot

Salassapito- ja tietosuojakysymykset moniammatillisessa yhteistyössä Kalle Tervo. Keskeiset lait

Salassapito- ja tietosuojakysymykset moniammatillisessa yhteistyössä Kalle Tervo. Keskeiset lait Salassapito- ja tietosuojakysymykset moniammatillisessa yhteistyössä 7.5.2014 Kalle Tervo Keskeiset lait Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (21.5.1999/621) Henkilötietolaki (22.4.1999/523) Laki

Lisätiedot

Datan avaamisen reunaehdot. Katri Korpela Projektipäällikkö 6Aika - Avoin data ja rajapinnat

Datan avaamisen reunaehdot. Katri Korpela Projektipäällikkö 6Aika - Avoin data ja rajapinnat Datan avaamisen reunaehdot Katri Korpela Projektipäällikkö 6Aika - Avoin data ja rajapinnat 19.1.2016 Perinteinen manuaalinen tietopalvelu 1. Asiakas kysyy/pyytää asiakirjoja käyttöönsä/ kopioita omaan

Lisätiedot

HE 305/2010 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnasta annetun lain 17 :n ja vakuutusoikeuslain

HE 305/2010 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnasta annetun lain 17 :n ja vakuutusoikeuslain HE 305/2010 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnasta annetun lain 17 :n ja vakuutusoikeuslain 21 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

TUTKIMUSLUPAHAKEMUS/PÄÄTÖS

TUTKIMUSLUPAHAKEMUS/PÄÄTÖS 1/2 TUTKIMUSLUPAHAKEMUS/PÄÄTÖS 1. Tutkimusluvan hakijan tiedot Sukunimi Etunimet Syntymäaika Lähiosoite Postinumero ja toimipaikka Puhelinnumero Sähköpostiosoite 2. Asiakirjat, joihin tutkimuslupaa haetaan

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 3/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi virallisista kääntäjistä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi virallisista kääntäjistä annettua

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle eräiksi hallintolainkäyttöä koskevan lainsäädännön muutoksiksi annetun hallituksen esityksen (HE 112/2004 vp) täydentämisestä Esityksessä ehdotetaan eduskunnalle annettua

Lisätiedot

Tilastolain muutoksen vaikutukset aineistojen tutkimuskäyttöön. Seminaari 27.2.2014

Tilastolain muutoksen vaikutukset aineistojen tutkimuskäyttöön. Seminaari 27.2.2014 Tilastolain muutoksen vaikutukset aineistojen tutkimuskäyttöön Seminaari 27.2.2014 Tilastolain tarkoitus Lain tarkoitusta laajennettiin tilastotarkoituksen lisäksi koskemaan myös tietojen tutkimuskäyttö.

Lisätiedot

Sote-asiakastietojen käsittely

Sote-asiakastietojen käsittely Sote-asiakastietojen käsittely Lainsäädännön asettamat rajat ja mahdollisuudet Pia-Liisa Heiliö 20.5.2015 Säädösten hierarkiset suhteet Kansainväliset valtiosopimukset - YK, EN Kansainväliset säädökset

Lisätiedot

ASIA. Kaupunginhallituksen, kaupunginjohtajan ja hallintojohtajan menettely KANTELU

ASIA. Kaupunginhallituksen, kaupunginjohtajan ja hallintojohtajan menettely KANTELU ANONYMISOITU PÄÄTÖS 21.09.2015 Dnro OKV/1735/1/2014 1/5 ASIA Kaupunginhallituksen, kaupunginjohtajan ja hallintojohtajan menettely KANTELU Kantelija arvostelee oikeuskanslerille 7.10.2014 osoittamassaan

Lisätiedot

TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO

TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO Dnro 1307/031/2018 Tietosuojavaltuutetun lausunto 25.4.2018 Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta MmV@eduskunta.fi Maa- ja metsätalousvaliokunta on pyytänyt tietosuojavaltuutetun

Lisätiedot

Tietosuoja-asetus ja sen kansallinen implementointi

Tietosuoja-asetus ja sen kansallinen implementointi Tietosuoja-asetus ja sen kansallinen implementointi - Tieteellisen tutkimuksen näkökulma 12.12.2017 Kristiina Hovi Arkistopäällikkö, tietosuojavastaava EU:n yleinen tietosuoja-asetus (GDPR= General Data

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 2 (10) Taltionumero 617 Diaarinumero 2254/1/08 Vuosikirja/Lyhyt ratkaisusel

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 2 (10) Taltionumero 617 Diaarinumero 2254/1/08 Vuosikirja/Lyhyt ratkaisusel KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 2 (10) 23.3.2010 Taltionumero 617 Diaarinumero 2254/1/08 Vuosikirja/Lyhyt ratkaisusel Asia Valittaja Tietojen luovuttamista väestötietojärjestelmästä koskeva

Lisätiedot

REKISTERINPITÄJÄN YLEINEN INFORMOINTIVELVOLLISUUS

REKISTERINPITÄJÄN YLEINEN INFORMOINTIVELVOLLISUUS TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO REKISTERINPITÄJÄN YLEINEN INFORMOINTIVELVOLLISUUS Päivitetty 15.09.2010 www.tietosuoja.fi 2 Sisällysluettelo 1. Mistä informointivelvoitteessa on kysymys 3 2. Ketä informointivelvoite

Lisätiedot

Laki yksityisyyden suojasta työelämässä

Laki yksityisyyden suojasta työelämässä Laki yksityisyyden suojasta työelämässä Perustuslain 10 Jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu. Henkilötietojen suojasta säädetään tarkemmin lailla. Luottamusmieskurssi A evankelis- luterilaisen

Lisätiedot

HE 307/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi laki EU-ympäristömerkin myöntämisjärjestelmästä.

HE 307/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi laki EU-ympäristömerkin myöntämisjärjestelmästä. HE 307/2010 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkin myöntämisjärjestelmästä ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi laki EU-ympäristömerkin myöntämisjärjestelmästä.

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi PohjoisSavon oikeusaputoimisto Lausunto 13.06.2017 Asia: OM 17/41/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Yleisiä huomioita

Lisätiedot

Julkisuus ja tietosuoja oppilashuollon asioissa Hallintojohtaja Matti Lahtinen

Julkisuus ja tietosuoja oppilashuollon asioissa Hallintojohtaja Matti Lahtinen Julkisuus ja tietosuoja oppilashuollon asioissa 29.4.2011 Hallintojohtaja Matti Lahtinen 1 Julkisuutta ja tietosuojaa koskevia säädöksiä perusopetuksessa Perustuslaki (731/1999) 10 : Jokaisen yksityiselämä,

Lisätiedot

EDUNVALVOJA EI VOI MÄÄRÄTÄ PÄÄMIESTÄÄN ESITTÄVÄN VALOKUVAN KÄYTÖS- TÄ (ote päätöksestä)

EDUNVALVOJA EI VOI MÄÄRÄTÄ PÄÄMIESTÄÄN ESITTÄVÄN VALOKUVAN KÄYTÖS- TÄ (ote päätöksestä) 28.6.2018 EOAK/540/2017 Ratkaisija: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Esittelijäneuvos Mikko Sarja EDUNVALVOJA EI VOI MÄÄRÄTÄ PÄÄMIESTÄÄN ESITTÄVÄN VALOKUVAN KÄYTÖS- TÄ (ote päätöksestä) 1

Lisätiedot

Hyvän hallintopäätöksen sisältö. Lakimies Marko Nurmikolu

Hyvän hallintopäätöksen sisältö. Lakimies Marko Nurmikolu Hyvän hallintopäätöksen sisältö Lakimies Marko Nurmikolu Hallintopäätöksen sisältö Hallintolain 44 (Päätöksen sisältö) Kirjallisesta päätöksestä on käytävä selvästi ilmi: 1) päätöksen tehnyt viranomainen

Lisätiedot

HE 63/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamisesta

HE 63/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi EU-ympäristömerkistä annettua lakia. Ehdotuksen

Lisätiedot

Siikalatvan kunnan koulutuslautakunta/ Aleksanterin koulu. Yhteystiedot (osoite, puhelin)

Siikalatvan kunnan koulutuslautakunta/ Aleksanterin koulu. Yhteystiedot (osoite, puhelin) Henkilötietolaki (523/99) 10 mukainen REKISTERISELOSTE ja lain 24 :n mukainen INFORMOINTI Laatimispvm: 05.10.2016 1. Rekisterinpitäjä Nimi Siikalatvan kunnan koulutuslautakunta/ Aleksanterin koulu Yhteystiedot

Lisätiedot

REKISTERINPITÄJÄN INFORMAATIO KUNTOUTUJILLE TOIMINTATERAPIA A KAARRETKOSKI OY

REKISTERINPITÄJÄN INFORMAATIO KUNTOUTUJILLE TOIMINTATERAPIA A KAARRETKOSKI OY REKISTERINPITÄJÄN INFORMAATIO KUNTOUTUJILLE TOIMINTATERAPIA A KAARRETKOSKI OY SISÄLTÖ 1. REKISTERIN NIMI 2. REKISTERIN PITÄJÄ 3.POTILASREKISTERIN VASTUUHENKILÖT 4.REKISTERIASIOITA HOITAVAT HENKILÖT 5.REKISTERIN

Lisätiedot

MUISTIO SANANVAPAUDEN ILMAISUN YHTEYDESSÄ SÄÄDETTÄVISTÄ POIKKEUKSISTA JA VAPAUTUKSISTA YLEISEN TIETOSUOJA-ASETUKSEN 85 ARTIKLAN NOJALLA

MUISTIO SANANVAPAUDEN ILMAISUN YHTEYDESSÄ SÄÄDETTÄVISTÄ POIKKEUKSISTA JA VAPAUTUKSISTA YLEISEN TIETOSUOJA-ASETUKSEN 85 ARTIKLAN NOJALLA 17.1.2017 / AH / AT MUISTIO SANANVAPAUDEN ILMAISUN YHTEYDESSÄ SÄÄDETTÄVISTÄ POIKKEUKSISTA JA VAPAUTUKSISTA YLEISEN TIETOSUOJA-ASETUKSEN 85 ARTIKLAN NOJALLA 1 Johdanto Yleisessä tietosuoja-asetuksessa (Euroopan

Lisätiedot

1. Arvionne lukuun 1 Johdanto

1. Arvionne lukuun 1 Johdanto LAUSUNTO 01.10.2018 Dnro OKV/67/20/2018 1/5 Viite: Valtiovarainministeriön lausuntopyyntö 21.8.2018, VM183:00/2017 ja VM/1631/03.01.00/2018 Asia: Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen

Lisätiedot

LAKI SOTE- TIETOJEN TOISSIJAISESTA KÄYTÖSTÄ

LAKI SOTE- TIETOJEN TOISSIJAISESTA KÄYTÖSTÄ LAKI SOTE- TIETOJEN TOISSIJAISESTA KÄYTÖSTÄ Mitä se tarkoittaa? Mikä muuttuu? Mikä mahdollistuu? Dobit seminaari 29.8.2018 23.8.2018 1 MIKÄ ON HENKILÖTIETO? Luonnollista henkilöä koskeva tieto Nimi, henkilötunnus

Lisätiedot

Ilma-alusrekisteri ja tiedonluovutus

Ilma-alusrekisteri ja tiedonluovutus Ilma-alusrekisteri ja tiedonluovutus 19.11.2015 Päivi Karkkola Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Ilmailulaki (864/2014) Voimaan 7.11.2014 Ilmailulain 2 luku käsittelee ilma-alus- ja lupakirjarekisteriä

Lisätiedot

Rekisteri on perustettu Rauman kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan terveyspalvelujen käyttöä varten.

Rekisteri on perustettu Rauman kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan terveyspalvelujen käyttöä varten. TIETOSUOJASELOSTE 1 (5) 1. Rekisterin nimi Tartunta- ja infektiotautien seurantarekisteri Laatimispvm: 24.4.2015/17.4.2019 2. Rekisterinpitäjä Rauman sosiaali- ja terveysvaliokunta Steniuksenkatu 2 26100

Lisätiedot

Lausunto Yleiset kommentit erityisiä henkilötietoryhmiä koskevasta 5 :stä ja rikostuomioita ja rikkomuksia koskevasta 6 :stä.

Lausunto Yleiset kommentit erityisiä henkilötietoryhmiä koskevasta 5 :stä ja rikostuomioita ja rikkomuksia koskevasta 6 :stä. Lausunto TRAFI/236806/04.04.05.03/2017 07.09.2017 Asia: 1/41/2016 Lausuntopyyntö yleisen tietosuoja-asetuksen täytäntöönpanotyöryhmän (TATTI) mietinnöstä ja työryhmän ehdotuksesta hallituksen esitykseksi

Lisätiedot

Asia C-540/03. Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto

Asia C-540/03. Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto Asia C-540/03 Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto Maahanmuuttopolitiikka Kolmansien maiden kansalaisten alaikäisten lasten oikeus perheenyhdistämiseen Direktiivi 2003/86/EY Perusoikeuksien

Lisätiedot

1994 vp - HE 28 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

1994 vp - HE 28 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT 1994 vp - HE 28 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi valtion maksuperustelain 1 ja 8 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan valtion maksuperustelakia selvennettäväksi

Lisätiedot

GF Money Consumer Finance Oy:n asiakkuuteen ja asialliseen yhteyteen perustuva rekisteri ( GF Money Consumer Finance Oy:n asiakasrekisteri )

GF Money Consumer Finance Oy:n asiakkuuteen ja asialliseen yhteyteen perustuva rekisteri ( GF Money Consumer Finance Oy:n asiakasrekisteri ) HENKILÖTIETOLAIN 10 :N MUKAINEN REKISTERISELOSTE 1. Rekisterinpitäjä GF Money Consumer Finance Oy Y-tunnus: 2382033-5 Kristiinankatu 3 B 20100 Turku Puhelin: 09 427 05044 Sähköposti: asiakaspalvelu@gfmoney.fi

Lisätiedot

HE 112/2009 vp. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki Kansaneläkelaitoksen oikeudesta saada vammaisten henkilöiden tulkkipalveluja koskevia

HE 112/2009 vp. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki Kansaneläkelaitoksen oikeudesta saada vammaisten henkilöiden tulkkipalveluja koskevia HE 112/2009 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Kansaneläkelaitoksen oikeudesta saada vammaisten henkilöiden tulkkipalveluja koskevia asiakastietoja ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

Kantelija on antanut valtioneuvoston kanslian selvityksen johdosta vastineen

Kantelija on antanut valtioneuvoston kanslian selvityksen johdosta vastineen ANONYMISOITU PÄÄTÖS 26.04.2016 Dnro OKV/2177/1/2014 1/5 ASIA Asiakirjan osittainen salassapito KANTELU Kantelija on kantelussaan 19.12.2014 pyytänyt oikeuskansleria tutkimaan valtioneuvoston kanslian menettelyä

Lisätiedot

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016)

Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Tietosuojaseloste Seloste henkilötietojen käsittelystä ja rekisteröidyn oikeuksista EU:n yleinen tietosuoja-asetus (679/2016) Palvelun nimi: Uimahalli ja kuntosali Liprakan asiakasrekisteri Tiedonanto

Lisätiedot

Henkilötietojen käsittely tietosuojalain voimaantulon viivästyessä

Henkilötietojen käsittely tietosuojalain voimaantulon viivästyessä Henkilötietojen käsittely tietosuojalain voimaantulon viivästyessä Kuntaliiton ohje 18.5.2018 Taustaa Komission ehdotukset tammikuussa 2012 Make Europe fit for the digital age» http://ec.europa.eu/justice/data-protection/reform/index_en.htm»

Lisätiedot

HE 167/1997 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

HE 167/1997 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT HE 167/1997 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kansanterveyslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kansanterveyslain säännöksiä yksilön ja hänen

Lisätiedot

Tietopyynnön käsittelyssä noudatettava menettely

Tietopyynnön käsittelyssä noudatettava menettely ANONYMISOITU PÄÄTÖS 30.06.2015 Dnro OKV/1873/1/2014 1/5 ASIA Tietopyynnön käsittelyssä noudatettava menettely KANTELU Kirjoituksessaan 1.11.2014 oikeuskanslerille A on kertonut pyytäneensä lapsiasiavaltuutetulle

Lisätiedot

Laki. varainsiirtoverolain muuttamisesta

Laki. varainsiirtoverolain muuttamisesta Laki varainsiirtoverolain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan varainsiirtoverolain (931/1996) 47 49, sellaisina kuin ne ovat, 47 laissa 876/2012 sekä 48 ja 49 laissa 526/2010, muutetaan

Lisätiedot

Tilastolaki uudistuu. Tutkimusaineistot etäkäyttöön -seminaari

Tilastolaki uudistuu. Tutkimusaineistot etäkäyttöön -seminaari Tilastolaki uudistuu Tutkimusaineistot etäkäyttöön -seminaari 21.11.2012 Tilastolain uudistamisen tilanne Tilastolakityöryhmä 1.10.2010 31.12.2011 Työryhmän loppuraportti VM:lle 30.12.2011 Lausuntokierros

Lisätiedot

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi rikoslakiin muutokset, jotka aiheutuvat Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta

Lisätiedot

Tietosuojanäkökulma biopankkilainsäädäntöön

Tietosuojanäkökulma biopankkilainsäädäntöön Tietosuojanäkökulma biopankkilainsäädäntöön Ylitarkastaja Raisa Leivonen Tietosuojavaltuutetun toimisto Tiedotus- ja keskustelutilaisuus biopankkilain toimeenpanosta 19.8.2013 Tietosuojavaltuutetun toimivalta

Lisätiedot

veronumerosta ja rakennusalan veronumerorekisteristä

veronumerosta ja rakennusalan veronumerorekisteristä EDUSKUNNAN VASTAUS 45/2011 vp Hallituksen esitys laiksi veronumerosta ja rakennusalan veronumerorekisteristä sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi

Lisätiedot

1994 ~ - HE 113 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT

1994 ~ - HE 113 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT 1994 ~ - HE 113 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kemikaalilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kemikaalilakia muutettavaksi siten, että laissa säädettäisiin Euroopan

Lisätiedot

LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015

LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015 OIKEUSMINISTERIÖ LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015 Työ-ja elinkeinoministeriö TEM/1924/00.04.01/2014 LÄHETETTYJEN TYÖNTEKIJÖIDEN DIREKTIIVIN TÄYTÄNTÖÖNPANOA KOSKEVAN DIREKTIIVIN JA TYÖNTEKIJÖIDEN VAPAATA

Lisätiedot

Hyvä tietää hallintomenettelystä. Työelämätoimikuntien webinaari ja Sanna Haanpää Lakimies

Hyvä tietää hallintomenettelystä. Työelämätoimikuntien webinaari ja Sanna Haanpää Lakimies Hyvä tietää hallintomenettelystä Työelämätoimikuntien webinaari 30.1.2019 ja 7.2.2019 Sanna Haanpää Lakimies Työelämätoimikunnat Opetushallitus asettaa ja nimittää kuhunkin enintään yhdeksän jäsentä Työelämätoimikunnat

Lisätiedot

Laki. kirkkolain muuttamisesta

Laki. kirkkolain muuttamisesta Laki kirkkolain muuttamisesta Kirkolliskokouksen ehdotuksen ja eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan kirkkolain (1054/1993) 19 luvun 7, sellaisena kuin se on laeissa 1274/2003 ja 1008/2012, muutetaan

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN KÄYTÖSTÄ SOSIAALIHUOLLOSSA

SÄHKÖPOSTIN KÄYTÖSTÄ SOSIAALIHUOLLOSSA TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO SÄHKÖPOSTIN KÄYTÖSTÄ SOSIAALIHUOLLOSSA Päivitetty 15.09.2010 www.tietosuoja.fi 2 SÄHKÖPOSTIN KÄYTÖSTÄ SOSIAALIHUOLLOSSA Tämän ohjeen tarkoituksena on antaa suosituksia sähköpostin

Lisätiedot

HE 193/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 193/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 193/1996 vp esitys Eduskunnalle laiksi kirldcolain muutta Hallituksen misesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Kirkkolain hallintolainkäyttöä koskevia säännöksiä ehdotetaan tarkistettaviksi sen johdosta,

Lisätiedot

Ilmoitetaan, että asia on saapunut valiokuntaan lausunnon antamista varten suurelle valiokunnalle.

Ilmoitetaan, että asia on saapunut valiokuntaan lausunnon antamista varten suurelle valiokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNTA ESITYSLISTA 21/2002 vp Tiistai 12.3.2002 kello 10.00 1. Nimenhuuto 2. Päätösvaltaisuus 3. U 7/2002 vp ehdotuksesta neuvoston puitepäätökseksi (rasismin ja muukalaisvihan vastainen

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT HE 89/1995 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sähkölain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sähkölain markkinavalvontaa koskevia säännöksiä. Esityksen

Lisätiedot

HE 82/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi tietoyhteiskuntakaaren muuttamisesta

HE 82/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi tietoyhteiskuntakaaren muuttamisesta Tuomas Ojanen 13.10.2017 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 82/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi tietoyhteiskuntakaaren muuttamisesta Tarkastelun rajaus Ehdotettuun sääntelyyn ei nähdäkseni

Lisätiedot

Lausunto valmiuslakia koskevasta hallituksen esityksestä

Lausunto valmiuslakia koskevasta hallituksen esityksestä Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnalle Helsinki 13.3.2008 Lausunto valmiuslakia koskevasta hallituksen esityksestä Viestinnän Keskusliitto kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto hallituksen esityksestä

Lisätiedot

Lausunnon antamisen määräaika on 15.1.2016. Lausuntopyyntö ja valitus ovat kokonaisuudessaan nähtävänä kaupunginhallituksen kokouksessa.

Lausunnon antamisen määräaika on 15.1.2016. Lausuntopyyntö ja valitus ovat kokonaisuudessaan nähtävänä kaupunginhallituksen kokouksessa. Kaupunginhallitus 10 11.01.2016 Lausunto Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle valitukseen koskien valtuuston päätöstä vuoden 2016 talousarvion hyväksymisestä Poikeluksen päiväkodin sulkemisen osalta / Koskela

Lisätiedot

Juha Lavapuro

Juha Lavapuro Juha Lavapuro 17.11.2015 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HE 111/2015 vp eduskunnalle laiksi eräiden kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta annetussa laissa säädettyjen velvoitteiden soveltamisesta

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia 1

Kysymyksiä ja vastauksia 1 Kysymyksiä ja vastauksia 1 1. Millaisia valokuvia saa/ei saa laittaa nettiin? 2. Voiko kuvissa näkyvien henkilöiden nimiä julkaista? 3. Miten kuvia lisensoidaan? Usein käytössä CC- BY vaikka ei voimassa

Lisätiedot

KILOMETRIVERO JA TIETOSUOJA

KILOMETRIVERO JA TIETOSUOJA KILOMETRIVERO JA TIETOSUOJA Reijo Aarnio tietosuojavaltuutettu EUROBAROMETRI V.2008 / LUOTTAMUSINDIKAATTORI 100 90 PROSENTTIA 80 70 60 50 40 30 20 SUOMI EU-ka 10 0 Terveydenhuolto Sosiaaliturva Vakuutusyhtiöt

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 57/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kemikaalilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kemikaalilain säännöksiä muutettavaksi siten, että kemikaalin päällysmerkintöihin

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi rikoslakiin muutokset, jotka aiheutuvat Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta

Lisätiedot

Lausunto eduskunnan perustuslakivaliokunnalle hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta (HE 5/2015 vp)

Lausunto eduskunnan perustuslakivaliokunnalle hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta (HE 5/2015 vp) Teuvo Pohjolainen 16.6.2015 Lausunto eduskunnan perustuslakivaliokunnalle hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta (HE 5/2015 vp) Perustuslakivaliokunnan pyytämänä

Lisätiedot