Urheilijakoulutus. Elia Juusti Etelä-kymenlaakson urheiluakatemian pro-ryhmä Karateka Kuvat: Ekami ja Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemia

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Urheilijakoulutus. Elia Juusti Etelä-kymenlaakson urheiluakatemian pro-ryhmä Karateka Kuvat: Ekami ja Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemia"

Transkriptio

1 Urheilijakoulutus Elia Juusti Etelä-kymenlaakson urheiluakatemian pro-ryhmä Karateka Kuvat: Ekami ja Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemia

2 Urheilijan polku Ekamissa Etelä-Kymenlaakson ammattiopistolla on Opetushallituksen myöntämä erityistehtävä urheilun ammatillisena erityisoppilaitoksena. Erityistehtävä mahdollistaa urheileville opiskelijoille tilaisuuden yhdistää joustavasti ammatillisen peruskoulutuksen opinnot sekä eri urheilulajien asettamat täysipainoisen harjoittelun vaatimukset. Valmennukseen osallistuminen voidaan näin lukea osaksi opintoja. Hyvin toteutettu opintojen ja harjoittelun yhteen sovittaminen varmistaa opiskelijan kehittymisen niin urheiluharrastuksessaan, opinnoissaan kuin ihmisenä. Urheilijan polku ei ole Ekamissa mahdollinen merenkulku- ja musiikkialoilla eikä lukio-opintojen yhteydessä. Urheilijalla on mahdollisuus opintojen yhteydessä suorittaa Ammattiosaajan työkykypassi.

3 Etelä-kymenlaakson urheiluakatemia Ekamin urheilijakoulutus toteutetaan yhteistyössä Etelä- Kymenlaakson urheiluakatemian (EKA), paikallisten urheiluseurojen valmentajien ja urheilijoiden henkilökohtaisten valmentajien kanssa. Urheilijakoulutukseen valitulla opiskelijalla on oikeus osallistua EKA:n järjestämiin harjoituksiin koulupäivän aikana. EKA on seudullinen, opiskelun, urheilun ja työ- sekä siviiliuran yhdistävä toimintaorganisaatio, joka perustettiin vuonna 2004 Kotkan Urheilijakoulutuksen toimintaperiaatteiden pohjalle. Urheiluakatemian keskeisimpänä tehtävänä on kansalliselle tai kansainvälisellehuipulle tähtäävien tai siellä jo olevien urheilijoiden päivittäisvalmennuksen tehostaminen ja opiskelun tukeminen.

4 Urheilijakoulutus Urheilijakoulutukseen osallistuminen sisällytetään henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS) kautta toisen asteen ammatilliseen tutkintoon. Urheilijakoulutus hyväksiluetaan osaamispisteinä vapaasti valittaviin tutkinnon osiin (10 osp) sekä yhteisiin valinnaisiin tutkinnon osiin (10 14 osp). Poissaolo oppitunneilta urheilijakoulutuksen vuoksi edellyttää, että opiskelija hoitaa vaadittavat opintosuoritukset erillisin ratkaisuin opettajien tuella. Työssäoppimisjaksojen aikana opiskelijan ei ole pakollista osallistua aamuharjoituksiin. Opintojen niin vaatiessa opiskelija voi erillisellä sopimuksella osallistua jonkin jakson aikana aamuharjoitusten sijasta opintojen suorittamiseen. Tällöin opiskelija,ryhmänohjaaja, opo ja urheilija-koulutuksen koordinaattori yhdessä sopivat siitä, kuinka opiskelija suorittaa tarvittavan määrän korvaavia osaamispisteitä, ettei hänen valmistumisensa viivästy.

5 Opiskelijan täysimääräinen osallistuminen työ-järjestyksen mukaisiin aamuharjoituksiin muodostuu näin: Opiskeluaika keskimäärin 3 vuotta, 4 jaksoa /v Työssäoppiminen väh. 30 osp Urheilijavalmennusta 5 h/vko Näillä voi korvata yhteensä 20 (max. 24) osaamispistettä: -vapaasti valittavat tutkinnon osat 10 osp -yhteisiin valinnaisiin tutkinnon osiin 10 osp (3 osp + 7 osp) -työssäoppimisen ajalta mahdollisuus saada 4 osp opiskelija- ja tutkintokohtaisesti. Urheiluvalmentautumisessa pidetään säännöllisesti sähköistä harjoituspäiväkirjaa. Tämän lisäksi valmentautumiseen kuuluu myös kirjallinen tehtävä, Sportfolio.

6 Aamuharjoitukset alkaen: tiistai klo (lajiharjoitus) keskiviikko klo (lajiharjoitus) perjantai klo (yleistaitovalmennus) Perjantai Kotkassa: Ekamin pojat Haukkavuoren koulun liikuntasali (Opintotie 2) Ekamin tytöt Kotkan Lyseon lukion sali (Kirkkokatu 15) Perjantai Haminassa: Ekamin urheilijat Haminan liikuntahalli (Kaarlonkatu 3)!Harjoitukset kulkevat lukioiden lukuvuoden ja jaksotuksen mukaisesti, MUTTA ekamilaisilla harjoitukset pyörivät normaalisti esim. lukion koeviikkojen tai ylioppilaskirjoitusten aikana. Ekamin omaehtoisten viikkojen aikana harjoitukset ovat myös normaalisti.

7 Valmennusryhmät ja valmentajat Jalkapallo Mika Pulkkinen Marko Johansson Mari Rahkonen Jääkiekko Mika Iltola Markku Väisänen Koripallo Larry Pounds Ray Ailus Lotta Richter Lentopallo Jouni Helenius Golf Tommi Nousiainen Uinti Sami Lauronen Tennis Pasi Ahti Yleisurheilu Antti Sihvonen Yleisurheilun painopisteet löydät tästä Yleisvalmennus Leena Kaukiainen Huuma keskiviikko Vesa Kaukiainen Express perjantai Eki Luukka Ruonala ti-ke, Haukkavuoren koulu perjantai Risto Palonen Karhuvuori ti-ke, Haukkavuoren koulu pe Lotta Richter

8 Valmennusryhmät ja valmentajat Hamina Jalkapallo Sami Sahala Ari Mäenpää Pesäpallo Marko Hovi Yleisvalmennus Petri Kotro Kauppila Reijo

9 Poissaolot!!!! Poissaoloista tieto AINA suoraan akatemiavalmentajalle ja hyvissä ajoin ennen harjoitusta. Ilmoita poissaolosta myös Tiinalle! Valmentajien yhteystiedot löydät tästä diasarjasta sekä akatemian nettisivuilta: Laita puhelimeesi välittömästi valmentajiesi puhelinnumerot!!! Myös kaikki muut mahdolliset, ennakkoon tiedossa olevat poissaolot aamuharjoituksista (esim. leirit, työssäoppimiset, tärkeät koulutunnit yms.) tulee sopia ja ilmoittaa hyvissä ajoin ryhmänohjaajalle, Tiinalle ja valmentajille. Ainuttakaan luvatonta/selvittämätöntä poissaoloa EI SAA jaksolle tulla! 1-3 epäselvästä poissaolosta seuraa tarkempi selvityspyyntö ja sitä useammista luvattomista poissaoloista, koko jakso jää suorittamatta. Jos jaksoja jää tämän takia suorittamatta enemmän, istumme alas miettimään jatkoa akatemiassa. Jos esim. loukkaantuminen estää aamuharjoituksiin menon, mutta pystyt menemään oppitunneille, menet sinne aina ja ehdottomasti! Omaehtoinen opiskeluviikko tai opetukseton päivä eivät oikeuta poissaoloon aamuharjoituksista.

10 Harjoituspäiväkirja Wilmassa olevaa harjoituspäiväkirjaa täytetään säännöllisesti viikoittain. Opintosuoritusten saaminen edellyttää päiväkirjan säännöllistä ja asiallista täyttöä. Ohje päiväkirjan täyttämiseen löytyy Urheilijakoulutuksen kansiosta Offica365:stä. Alaikäisen urheilijan kohdalla, poissaolon sattuessa, huoltajan tulee tehdä urheilijakoulutuksen koordinaattorille luotettava poissaoloselvitys; wilmassa, sähköpostitse tai puhelimitse.

11 Sportfolio Lukuvuodesta aloittavat Ekamin akatemiaurheilijat kokoavat opintojensa aikana oman Sportfolionsa, joka tukee nuorta kehittymään urheilijana. Sportfoliota kirjoitetaan vapaamuotoisesti mm. seuraavista tekijöistä: MINÄ URHEILIJANA- URHEILIJAKSI KEHITTYMISEN PERIAATTEET LAJINI JA MINÄ - ANALYYSI : Lajini esittely Minä urheilijana urheilijan ominaisuuteni Mitä urheilu-urani merkitsee minulle? Miten harjoittelen? Kuvittele ja kuvaile itsesi kahden vuoden päästä urheilijana.

12 Remonttiryhmä Remonttiryhmän tarkoituksena on luoda loukkaantuneelle urheilijalle mahdollisimman hyvät puitteet loukkaatumisista toipumiseen ja lajiin paluuseen. Mikäli urheilija ei pysty osallistumaan urheiluakatemian harjoituksiin, tulee urheilijan kertoa ensisijaisesti ja viipymättä akatemian valmentajalle ko. tilanteesta. Jos poissaolon syy on tuki- ja liikuntaelinperäinen, voivat urheilija, valmentaja tai he yhdessä tiedustella ohjeistusta urheilijan vaivaan Remonttiryhmästä. Kuntoutusvaiheessa olevan urheilijan korvaavan harjoittelun sisällöstä vastaa tulevaisuudessakin ensisijaisesti hoitava lääkäri ja urheilijan oma terapeutti. Akatemian harjoitusvuoroilla korvaavaa- ja kuntoutusharjoittelua kontrolloi ja tarvittaessa ohjaa ko. toiminnasta vastaava ryhmä, joka koostuu Kyamk:n naprapatian koulutusohjelman opiskelijoista, joiden toimintaa koordinoivat koulutusohjelman ammattiopettajat. Korvaavaa harjoittelua tehdään siis aamuharjoituksissa sovitun ohjelman mukaan ja se dokumentoidaan normaalisti urheilijan omaan harjoituspäiväkirjaan. Remonttiryhmän eri lajien vastuuhenkilöiden yhteystiedot löydät EKA:n sivuilta:

13 Lääkäripalvelut ja vakuutusasiat Tapaturmatilanteissa urheiluakatemiassa opiskelevalla urheilijalla on mahdollisuus nopeaan (sama tai seuraava vuorokausi) pääsyyn lääkärin vastaanotolle. Aikaa varatessasi ilmoita olevasi urheiluakatemian urheilija. Lääkäripalveluista vastaavat seuraavat lääkäriasemat: SPH-Sport Medicin / Pekka Hakkarainen Ergo-Selkäklinikka Akatemian toisenasteen urheilijat ovat vakuutettuja (LähiTapiolan ryhmätapaturmavakuutus) akatemian harjoituksissa tapahtuvien tapaturmien osalta. Vakuutusehtoihin kannattaa tutustua jokaisen etukäteen. Vakuutus korvaa ainoastaan akatemian harjoituksissa sattuneet tapaturmat, mikäli tapaturma muuten täyttää vakuutusehdoissa annetut ehdot. Lisätietoja EKA:n sivuilta: 3%A4k%C3%A4ripalvelut

14 Muuta urheilijalle Ekamissa 2 kertaa lukukaudessa pidämme kampuksittain Urheilijoiden aamukahvit, jossa kokoonnutaan vapaamuotoisesti, jutellaan kuulumisia ja tiedotetaan ajankohtaisista asioista. Kotekon kampuksen kuntosali ja Haminan liikuntatilojen yhteydessä oleva kuntoilunurkka ovat urheilijoiden vapaassa käytössä esim. hyppytuntien aikana. Urheilijan on mahdollista valita valinnaisia Kasva urheilijaksi- verkkoopintoja. Ko. opinnoilla voidaan myös paikata esim. loukkaantumisen takia tulleita poissaoloja harjoitusjaksoilta. Kotekolle syksyllä 2016 kunnostettava terveystiedon luokkatila voi jatkossa toimia myös urheilijoiden taukotilana lepohetkiä varten. Huikeista saavutuksista arvokisoissa urheilijalle järjestetään aina myös mitalikahvit

15 Uudelleenhaku ja seuranta Urheilevan opiskelijan harjoittelumotivaatiota ja kykyä suoriutua opinnoista seurataan säännöllisesti lukuvuoden aikana. Urheiluakatemiaan haetaan tämän vuoksi uudelleen joka kevät. Etelä-kymenlaakson urheiluakatemia vastaa uudelleenhakuprosessista.

16 Yhteystietoja: Urheilijakoulutuksen koordinaattori Tiina Keinänen p Opinto-ohjaaja Simo Paananen p Ensisijainen yhteydenottotapa on Ekamin oma urheilijakoulutuksen Whatsappryhmä ja sähköposti. EKA:n tiedotteet tulevat aina sähköpostilla! Muista siis käydä katsomassa postiasi säännöllisesti joka viikko ja huolehdi ettei postisi ole täynnä!! Muista päivittää yhteystietosi myös kaikille, mikäli ne muuttuvat.

17 Harjoitteluiloa! Kuvassa kaikki 1.vuoden Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian opiskelijat Pajulahdessa syyskuussa 2015

18 Syksyn 2016 tärkeitä päivämääriä Ekamin urheilijoiden alkuinfot pidetään tiistaina Kotkan urheilijoille klo Kotekon kampuksella -Haminan urheilijoille klo Haminan kampuksella. Kokoontuminen molemmilla kampuksilla pääaulassa pääsisäänkäynnin jälkeen. Akatemian aamuharjoitukset alkavat perjantaina yleistaitoharjoituksella Urheiluakatemian perinteinen alkuinfo urheilijoille ja valmentajille pidetään Kymenlaakson ammattikorkeakoulun auditoriossa keskiviikkona klo alkaen (Pääskysentie 1, Kotka). Tilaisuus päättyy klo !Haminassa opiskeleville urheilijoille on järjestetty bussikuljetus, joka lähtee klo Haminan lukion edestä.

19 Haku urheilijakoulutukseen Kun haet opiskelemaan Etelä-Kymenlaakson ammattiopistoon ja pyrit urheilijakoulutukseen, merkitset rastin yhteishakuohjelmassa kohtaan Haen urheilijakoulutukseen Tämän lisäksi täytetään Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian hakulomake sekä valmentajalomake ja toimitetaan ne yhdessä Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemiaan Hakulomakkeet löytyvät Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian internetsivulta. Valinnassa kiinnitetään huomiota opiskelijan säännölliseen osallistumiseen tavoitteelliseen urheiluvalmennukseen, saavutuksiin omassa lajissaan, harjoittelumotivaatioon ja kykyyn suoriutua opinnoista. Myös urheilijakoulutuksen ja opintojen aikana näitä kriteerejä seurataan säännöllisesti ja urheiluakatemiaan sen vuoksi haetaan uudelleen joka kevät. Voit hakea akatemiaan myös opintojesi jo alettua!

Urheilijakoulutus. Antti Kolsi Etelä-kymenlaakson urheiluakatemian pro-ryhmä Yleisurheilija

Urheilijakoulutus. Antti Kolsi Etelä-kymenlaakson urheiluakatemian pro-ryhmä Yleisurheilija Urheilijakoulutus Antti Kolsi Etelä-kymenlaakson urheiluakatemian pro-ryhmä Yleisurheilija Urheilijan polku Ekamissa 2015-2016 Etelä-Kymenlaakson ammattiopistolla on Opetushallituksen myöntämä erityistehtävä

Lisätiedot

Urheilijakoulutus. Antti Kolsi Etelä-kymenlaakson urheiluakatemian pro-ryhmä Yleisurheilija

Urheilijakoulutus. Antti Kolsi Etelä-kymenlaakson urheiluakatemian pro-ryhmä Yleisurheilija Urheilijakoulutus Antti Kolsi Etelä-kymenlaakson urheiluakatemian pro-ryhmä Yleisurheilija Urheilijan polku Ekamissa 2015-2016 Etelä-Kymenlaakson ammattiopistolla on Opetushallituksen myöntämä erityistehtävä

Lisätiedot

Urheilijakoulutus. Antti Kolsi Etelä-kymenlaakson urheiluakatemian pro-ryhmä Yleisurheilija

Urheilijakoulutus. Antti Kolsi Etelä-kymenlaakson urheiluakatemian pro-ryhmä Yleisurheilija Urheilijakoulutus Antti Kolsi Etelä-kymenlaakson urheiluakatemian pro-ryhmä Yleisurheilija Urheilijan polku Ekamissa 2015-2016 Etelä-Kymenlaakson ammattiopistolla on Opetushallituksen myöntämä erityistehtävä

Lisätiedot

Toisen asteen urheiluoppilaitoshaku. Suomen Olympiakomitea ry

Toisen asteen urheiluoppilaitoshaku. Suomen Olympiakomitea ry Toisen asteen urheiluoppilaitoshaku Suomen Olympiakomitea ry Sisällys 1. Kenelle urheiluoppilaitos sopii? 2. Miten urheilija voi hyötyä urheiluoppilaitoksesta? 3. Mihin urheiluoppilaitokseen urheilijan

Lisätiedot

Urheiluvalmentautumisen tutkinnon osat ammatillisessa tutkinnossa. Tavoitteet. Urheiluvalmennus ja ammatillinen perustutkinto

Urheiluvalmentautumisen tutkinnon osat ammatillisessa tutkinnossa. Tavoitteet. Urheiluvalmennus ja ammatillinen perustutkinto Urheiluvalmentautumisen tutkinnon osat ammatillisessa tutkinnossa Urheilijoiden ammatillisen peruskoulutuksen erityisen tehtävän saaneissa oppilaitoksissa urheiluvalmentautuminen on integroitu yhtenäiseksi

Lisätiedot

Huippu-urheilijaksi pyrkiminen on tietoinen elämänstrateginen valinta nuorelle urheilijalle. Huipulle pyrkivän nuoren urheilijan suurin pulma on se,

Huippu-urheilijaksi pyrkiminen on tietoinen elämänstrateginen valinta nuorelle urheilijalle. Huipulle pyrkivän nuoren urheilijan suurin pulma on se, Huippu-urheilijaksi pyrkiminen on tietoinen elämänstrateginen valinta nuorelle urheilijalle. Huipulle pyrkivän nuoren urheilijan suurin pulma on se, että lisääntyvä harjoittelu ja vaativa opiskelu sijoittuvat

Lisätiedot

TERVETULOA OPISKELEMAAN FORSSAN AMMATTI- INSTITUUTTIIN AMMATILLISIA PERUSTUTKINTO-OPINTOJA JA FORSSAN URHEILUAKATEMIAAN URHEILUA!

TERVETULOA OPISKELEMAAN FORSSAN AMMATTI- INSTITUUTTIIN AMMATILLISIA PERUSTUTKINTO-OPINTOJA JA FORSSAN URHEILUAKATEMIAAN URHEILUA! Elokuu 2019 Päivi Hasia 1 TERVETULOA OPISKELEMAAN FORSSAN AMMATTI- INSTITUUTTIIN AMMATILLISIA PERUSTUTKINTO-OPINTOJA JA FORSSAN URHEILUAKATEMIAAN URHEILUA! 2 URHEILIJAN OPINPOLKU Opiskelija on hyväksytty

Lisätiedot

YLÄKOULUVALMENNUS 8-9 LK LUKUVUONNA

YLÄKOULUVALMENNUS 8-9 LK LUKUVUONNA YLÄKOULUVALMENNUS 8-9 LK LUKUVUONNA 2019-2020 URHEILUN JA OPISKELUN YHDISTÄMINEN YLÄKOULUSSA Valmennustoiminta 7-9lk Yläkouluvalmennus 8-9lk Urheiluyläkoulu 7-9lk Yläkoululeiritys ---------------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä

AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT Huippu-urheiluväylä Suunnitelman laadinta Pvm 15/2 2013 Rakenteen tarkistus Pvm 21/3 2013 Muodollinen tarkistus Pvm 28/3 2013 Suunnitelman hyväksyntä Pvm 17/4 2013 Hyväksytty toisen asteen koulutuslautakunnan jaostossa Pvm

Lisätiedot

Schildtin lukion Urheilulinja

Schildtin lukion Urheilulinja Schildtin lukion Urheilulinja Tavoitteellisen urheilun ja opintojen yhdistäminen Lukio-opinnot yhdistettynä huipulle tähtäävään urheiluvalmennukseen (kaksoisura) Urheiluvalmennuksen tukipalvelut Jyväskylän

Lisätiedot

Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian toimintakertomus 2015

Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian toimintakertomus 2015 Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian toimintakertomus 2015 Vuosi 2015 oli Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian yhdestoista toimintavuosi Urheiluakatemia on yhteistyöverkosto, joka perustettiin vuonna 2004

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN YLÄKOULULEIRITYS KOULU JA OPISKELU

VALTAKUNNALLINEN YLÄKOULULEIRITYS KOULU JA OPISKELU VALTAKUNNALLINEN YLÄKOULULEIRITYS KOULU JA OPISKELU VALTAKUNNALLINEN YLÄKOULULEIRITYS Valtakunnallinen yläkoululeiritys on osa Suomen Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelmaa. Yksi leiritystä toteuttavista

Lisätiedot

Haukilahden lukion urheiluvalmennus

Haukilahden lukion urheiluvalmennus Haukilahden lukion urheiluvalmennus Urheilulinjalle haku Urheilijastatus Heikki Taskinen / 22.11.2015 Urheiluvalmennuksen koordinaattori Haukilahden lukio Suunnitelmallista ja joustavaa lukio-opiskelun

Lisätiedot

URHEILULINJA TAVASTIAN LUKIO. Tavoitteellista kilpaurheilua päämäärätietoista opiskelua

URHEILULINJA TAVASTIAN LUKIO. Tavoitteellista kilpaurheilua päämäärätietoista opiskelua URHEILULINJA TAVASTIAN LUKIO Urheilulinja Opiskelijoille, joilla on tavoitteellinen kilpaurheiluharrastus Aloituspaikkoja 36 Päälajit jalkapallo, jääkiekko, lentopallo, salibandy, golf, yleisurheilu, uinti

Lisätiedot

Schildtin lukion Urheilulinja

Schildtin lukion Urheilulinja Schildtin lukion Urheilulinja Tavoitteellisen urheilun ja opintojen yhdistäminen Lukio-opinnot yhdistettynä huipulle tähtäävään urheiluvalmennukseen (kaksoisura) Urheiluvalmennuksen tukipalvelut Jyväskylän

Lisätiedot

URHEILULINJA TAVASTIAN LUKIO. Tavoitteellista kilpaurheilua päämäärätietoista opiskelua

URHEILULINJA TAVASTIAN LUKIO. Tavoitteellista kilpaurheilua päämäärätietoista opiskelua URHEILULINJA TAVASTIAN LUKIO Urheilulinja Opiskelijoille, joilla on tavoitteellinen kilpaurheiluharrastus Aloituspaikkoja 36 Päälajit jalkapallo, jääkiekko, lentopallo, salibandy, golf, yleisurheilu, uinti

Lisätiedot

Kahden tutkinnon suorittaminen Joensuussa

Kahden tutkinnon suorittaminen Joensuussa Kahden tutkinnon suorittaminen Joensuussa info-tilaisuus TI 14.8.2018 Tervetuloa! Ammatillinen tutkinto + yo-tutkinto > Ammatillista perustutkintoa opiskeleva voi suorittaa osan perustutkintoon kuuluvista

Lisätiedot

Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian toimintakertomus 2014

Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian toimintakertomus 2014 Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian toimintakertomus 2014 Vuosi 2014 oli Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian kymmenes toimintavuosi Urheiluakatemia on yhteistyöverkosto, joka perustettiin vuonna 2004 Kotkan

Lisätiedot

Hyvä rehtori, luokanvalvoja tai oppilaanohjaaja sekä oppilaat ja huoltajat VUOKATTI-RUKA URHEILUAKATEMIAN VALTAKUNNALLINEN YLÄKOULULEIRITYS

Hyvä rehtori, luokanvalvoja tai oppilaanohjaaja sekä oppilaat ja huoltajat VUOKATTI-RUKA URHEILUAKATEMIAN VALTAKUNNALLINEN YLÄKOULULEIRITYS Hyvä rehtori, luokanvalvoja tai oppilaanohjaaja sekä oppilaat ja huoltajat VUOKATTI-RUKA URHEILUAKATEMIAN VALTAKUNNALLINEN YLÄKOULULEIRITYS Valtakunnallinen yläkoululeiritys on osa Suomen Olympiakomitean

Lisätiedot

7-luokka Ari-Matti 2015

7-luokka Ari-Matti 2015 7-luokka Muutos siirryttäessä yläkouluun Vastuu omasta opiskelusta! Välineet Myöhästelyt Yhteys aineenopettajaan jos kysyttävää ko. aineesta Useita opettajia Luokanvalvoja hoitaa Poissaolot Oppilaan Wilma

Lisätiedot

KUKA HUOLEHTII LAPSEN LIIKKUMISESTA?

KUKA HUOLEHTII LAPSEN LIIKKUMISESTA? LIIKUNNAN MÄÄRÄ (h/vko) KUKA HUOLEHTII LAPSEN LIIKKUMISESTA? 20 KOTI JA VAPAA-AIKA Perheen arkirutiinit, liikunnallinen elämäntapa, omaehtoinen liikunta URHEILUVALMENNUS AKATEMIAT 10 KERHOT KOULU Liikuntatunnit,

Lisätiedot

HAKUOHJEET YLÄKOULUVALMENNUKSEEN LUKUVUODEKSI 2016-2017

HAKUOHJEET YLÄKOULUVALMENNUKSEEN LUKUVUODEKSI 2016-2017 HAKUOHJEET YLÄKOULUVALMENNUKSEEN LUKUVUODEKSI 2016-2017 Toiminnan tavoitteet: Lisätä harjoitusmääriä päiväaikaan. Urheilun ja opiskelun yhdistäminen. Koulujen ja seurojen kasvattamisyhteistyö. Nuorisovalmennuksen

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN YLÄKOULULEIRITYS LIIKUNTAKESKUS PAJULAHTI LEIRIAJAN KOULU JA OPISKELU

VALTAKUNNALLINEN YLÄKOULULEIRITYS LIIKUNTAKESKUS PAJULAHTI LEIRIAJAN KOULU JA OPISKELU VALTAKUNNALLINEN YLÄKOULULEIRITYS LIIKUNTAKESKUS PAJULAHTI LEIRIAJAN KOULU JA OPISKELU VALTAKUNNALLINEN YLÄKOULULEIRITYS Valtakunnallinen yläkoululeiritys on osa Suomen Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelmaa.

Lisätiedot

Mikä on AV-viestinnän koulutuspäällikön nimi ja puhelinnumero Koulutuspäälikkö on Jaana Vestergren ja puh

Mikä on AV-viestinnän koulutuspäällikön nimi ja puhelinnumero Koulutuspäälikkö on Jaana Vestergren ja puh Koska alkaa kolmas jakso? Kolmas jakso alkaa 9.1.2017 Mikä on AV-viestinnän koulutuspäällikön nimi ja puhelinnumero Koulutuspäälikkö on Jaana Vestergren ja puh. 040 3340995 Kuka on AV-viestinnän opo? OPO

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN YLÄKOULULEIRITYS KOULU JA OPISKELU

VALTAKUNNALLINEN YLÄKOULULEIRITYS KOULU JA OPISKELU VALTAKUNNALLINEN YLÄKOULULEIRITYS KOULU JA OPISKELU VALTAKUNNALLINEN YLÄKOULULEIRITYS Valtakunnallinen yläkoululeiritys on osa Suomen Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelmaa. Yksi leiritystä toteuttavista

Lisätiedot

URHEILUAKATEMIATOIMINNAN OHJEISTO, SUOMEN OLYMPIAKOMITEA

URHEILUAKATEMIATOIMINNAN OHJEISTO, SUOMEN OLYMPIAKOMITEA URHEILUAKATEMIA ON PAIKALLINEN JA SEUDULLINEN YHTEISTYÖVERKOSTO, JOSSA OPPILAITOKSET, SEURAT, URHEILUORGANISAATIOT, KUNTAYHTEISÖT SEKÄ ERILAISET ASIANTUNTIJAPALVELUJEN TUOTTAJAT TYÖSKENTELEVÄT YHDESSÄ

Lisätiedot

Ouluseutu Urheiluakatemian Huippu-urheilija ammattiin -hanke. Koulussa ja kentällä

Ouluseutu Urheiluakatemian Huippu-urheilija ammattiin -hanke. Koulussa ja kentällä Ouluseutu Urheiluakatemian Huippu-urheilija ammattiin -hanke Koulussa ja kentällä Kestävän kehityksen huippu-urheilumalli Huippu-urheilija ammattiin -hankkeen kohderyhmä on Ouluseutu Urheiluakatemiaan

Lisätiedot

Olympiakomitea. Urheiluakatemiaohjelma - Yläkoululeiritys. Yläkouluseminaari Jyväskylä

Olympiakomitea. Urheiluakatemiaohjelma - Yläkoululeiritys. Yläkouluseminaari Jyväskylä Olympiakomitea Urheiluakatemiaohjelma - Yläkoululeiritys Yläkouluseminaari 17.-18.3.2016 Jyväskylä Urheiluakatemia leiritysmallin yleisohjeisto Valtakunnallisesti hyväksyttyjen urheiluakatemioiden ja valmennuskeskusten

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot yhteishaku 2015 Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Opiskelijan polku 2 Mitä hyötyä? Opiskelemalla lukioaineita parannat mahdollisuuksiasi menestyä jatko-opintojen

Lisätiedot

Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian toimintakertomus 2013

Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian toimintakertomus 2013 Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian toimintakertomus 2013 Vuosi 2013 oli Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian yhdeksäs toimintavuosi Urheiluakatemia on yhteistyöverkosto, joka perustettiin vuonna 2004 Kotkan

Lisätiedot

YLÄKOULUAKATEMIA LEIRIT LIIKKUVAKOULU

YLÄKOULUAKATEMIA LEIRIT LIIKKUVAKOULU YLÄKOULUAKATEMIA LEIRIT 2013-2014 LIIKKUVAKOULU Nuorten maajoukkueet - Tytöt - Pojat Aikuisten maajoukkueet - Naisten maajoukkue - Miesten maajoukkue Urh.akatemiat - Rovaniemi - Oulu - Sotkamo URHEILIJA

Lisätiedot

santasport.fi Tutkinnon suorittaneiden ammattinimike on Liikuntaneuvoja

santasport.fi Tutkinnon suorittaneiden ammattinimike on Liikuntaneuvoja santasport.fi Opinnot kestävät 3 vuotta Opinnot koostuvat pakollisista tutkinnon osista 105 osp, valinnaisista tutkinnon osista 30 osp, yhteisistä tutkinnon osista 35 osp sekä vapaasti valittavista tutkinnon

Lisätiedot

URHEILUAKATEMIAVERKOSTON OSAAMINEN

URHEILUAKATEMIAVERKOSTON OSAAMINEN URHEILUAKATEMIAVERKOSTON OSAAMINEN Urheiluakatemiatapaaminen 20..204 Mäkelänrinteen uintikeskus Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Timo Manninen SISÄLTÖ. Tarkoitus ja tavoitteet 2. Vastaajat akatemioittain

Lisätiedot

Tampereen seudun ammattiopisto. Amerikkalainen jalkapallo Tampereen urheiluakatemiassa

Tampereen seudun ammattiopisto. Amerikkalainen jalkapallo Tampereen urheiluakatemiassa Tampereen seudun ammattiopisto Amerikkalainen jalkapallo Tampereen urheiluakatemiassa 4.12.2016 Urheiluoppilaitokset Sammon keskuslukion urheilulinja Tampereen seudun ammattiopisto Tredu Erityisen koulutustehtävän

Lisätiedot

KEVÄT 2018 SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ. Jyväskylän Kansalaisopisto. Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä. Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus

KEVÄT 2018 SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ. Jyväskylän Kansalaisopisto. Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä. Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus KEVÄT 2018 Jyväskylän Kansalaisopisto Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus Monikulttuurikeskus Gloria Huhtasuon asukasyhdistys Jyvälän Setlementti ry SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ

Lisätiedot

Kansainvälinen menestys. Korkeatasoinen osaaminen. Arvostettu urheilu

Kansainvälinen menestys. Korkeatasoinen osaaminen. Arvostettu urheilu Kansainvälinen menestys Korkeatasoinen osaaminen Arvostettu urheilu Toimintatavat: 1. Urheilija on keskiössä ilon ja intohimon ilmapiirissä 2. Urheilijan polkua tarkastellaan koko sen matkalta 3. Osaamista

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Liiketalouden perustutkinto Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Haapajärven ammattiopisto Hyväksytty: 2 Sisällys JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT...

Lisätiedot

AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 PROSESSITEOLLISUUDEN PERUSTUTKINTO. Seppo Valio

AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 PROSESSITEOLLISUUDEN PERUSTUTKINTO. Seppo Valio AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 PROSESSITEOLLISUUDEN PERUSTUTKINTO Seppo Valio seppo.valio@oph.fi www.oph.fi OSAAMISPERUSTEISUUDEN VAHVISTAMINEN Opetuskeskeisestä ajattelusta oppimiskeskeiseen

Lisätiedot

Vanhempainilta Pukinmäenkaaren peruskoulu. Leena Hiillos Mikko Kytömäki. Liikuntalinjan infotilaisuus klo

Vanhempainilta Pukinmäenkaaren peruskoulu. Leena Hiillos Mikko Kytömäki. Liikuntalinjan infotilaisuus klo Vanhempainilta 9.5.2018 Pukinmäenkaaren peruskoulu Liikuntalinjan infotilaisuus klo 18.00-19 Leena Hiillos Mikko Kytömäki Sisältö Liikkuva koulu Ryhmäytyminen ja koulunkäynti Opintojen järjestäminen ja

Lisätiedot

Elämän hallinta Uni Ravinto Lepo

Elämän hallinta Uni Ravinto Lepo Elämän hallinta Uni Ravinto Lepo Opiskelujen suunnittelu Vastuu opinnoista Opiskelun tuki Valmistuminen Aamuharjoittelu Fyysinen harjoittelu Henkinen valmennus Urheilijan elämäntavat *Sitoutuu noudattamaan

Lisätiedot

Wilma-ohje huoltajille

Wilma-ohje huoltajille Wilma-ohje huoltajille Suomen Liikemiesten Kauppaopiston Wilman osoite on https://wilma.businesscollege.fi/ Wilmaan kirjaudutaan tunnuksilla, jotka huoltaja luo saamallaan avainkoodilla. Wilman etusivulla

Lisätiedot

1. LUKUVUOSI LUKIOT JA AMMATTIOPISTO. Syyslukukausi: Kevätlukukausi:

1. LUKUVUOSI LUKIOT JA AMMATTIOPISTO. Syyslukukausi: Kevätlukukausi: LUKUVUOSI 2016-2017 1. LUKUVUOSI 2016-2017 LUKIOT JA AMMATTIOPISTO Syyslukukausi: Syysloma lukiot to 20.10. pe 21.10.2016 Syysloma Sampo ma 17.10 pe 21.10.2016 Itsenäisyyspäivä ti 6.12.2016 Joululoma pe

Lisätiedot

Kaksoistutkinto - merkonomi ja ylioppilas

Kaksoistutkinto - merkonomi ja ylioppilas Kaksoistutkinto - merkonomi ja ylioppilas MERCURIA Kauppiaitten Kauppaoppilaitoksen ja Vantaan aikuislukion yhteistyöprojekti Ylioppilastutkintoon voi osallistua paitsi lukion oppimäärän, myös ammatillisen

Lisätiedot

Viesti! Liiku! Sivisty! Tule Sammon keskuslukioon!

Viesti! Liiku! Sivisty! Tule Sammon keskuslukioon! Viesti! Liiku! Sivisty! Tule Sammon keskuslukioon! Edessä antoisat vuodet Millaisessa ympäristössä sinä haluat viettää elämäsi kolme tai neljä tärkeää vuotta? Sammon keskuslukio Hakukoodi ainevalintakortissa:

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio OSAOn ammattilukio Noin 600 opiskelee vuosittain lukio-opintoja Voi opiskella kaikissa koulutusohjelmissa (ei Kaukovainion

Lisätiedot

yle.fi/aihe/abitreenit

yle.fi/aihe/abitreenit Kaksoistutkinto Saimaan ammattiopisto Sampossa lv 2017-2018 Kaksoistutkinnon opinto-ohjaaja: Virpi Miettinen virpi.miettinen@edusampo.fi p. 040 550 1621 www.ylioppilastutkinto.fi yle.fi/aihe/abitreenit

Lisätiedot

Suomen Suunnistusliitto

Suomen Suunnistusliitto Suomen Suunnistusliitto ry Suomen Suunnistusliitto Valmentajat: Antti Harju Yhteystiedot: Antti Harju 0405838749 antti.harju@suunnistusliitto.fi Tehtävät: Mikko Eskola Valmennuksen koordinointi ja ohjelmointi

Lisätiedot

OPO-INFO Alatunniste

OPO-INFO Alatunniste 2 OPO-INFO 20.4.2018 3 ESPOON AIKUISLUKIO Infon sisällöt Ammattilukio Urheilijan kaksoisura Tarjonta peruskoululaisille ja lukiolaisille LUVA-koulutus 4 AMMATTILUKIO 5 AMMATTILUKIO Entinen lukiopolku-nimitys

Lisätiedot

URHEILUAKATEMIAOHJELMA

URHEILUAKATEMIAOHJELMA URHEILUAKATEMIAOHJELMA Lajien ja koulujen yhteispeli Yläkouluseminaari 14.3.2019 19.3.20191 Urheiluakatemia- ja valmennuskeskusverkoston tavoite Varmistamme, että urheilijoilla on kansainvälisen vertailun

Lisätiedot

HOPS - HENKILÖKOHTAINEN OPISKELUSUUNNITELMA (Tietojenkäsittelytieteet)

HOPS - HENKILÖKOHTAINEN OPISKELUSUUNNITELMA (Tietojenkäsittelytieteet) HOPS - HENKILÖKOHTAINEN OPISKELUSUUNNITELMA (Tietojenkäsittelytieteet) Nimi: Täytetty..2016 Tämä lomake on tarkoitettu opiskelijoille, jotka suorittavat sekä kandidaatin että maisterin tutkinnon. Tässä

Lisätiedot

Gradian ammatillisen koulutuksen huoliprosessi. Huoli alkaa JYVÄSKYLÄN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ. Opiskeluhuoltosuunnitelma, liite nro 5

Gradian ammatillisen koulutuksen huoliprosessi. Huoli alkaa JYVÄSKYLÄN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ. Opiskeluhuoltosuunnitelma, liite nro 5 Gradian ammatillisen koulutuksen huoliprosessi Huoli alkaa Hoks-ohjaaja seuraa opintoihin sitoutumista ja työkykyisyyttä Opiskelijan tulee osallistua henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS)

Lisätiedot

Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta!

Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta! Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta! Lisää teksti napsauttamalla Abien ryhmänohjaus ke 9.8.2017 Opiskelijailmoituslomake Tarkista, että tietosi pitävät paikkansa ja korjaa tarvittaessa vanhat tai virheelliset

Lisätiedot

Ohjaus uudessa lukion OPSissa ja Wilma Jaana Puranen, opo Sammon keskuslukio, Tampere

Ohjaus uudessa lukion OPSissa ja Wilma Jaana Puranen, opo Sammon keskuslukio, Tampere Ohjaus uudessa lukion OPSissa ja Wilma 17.11.2015 Jaana Puranen, opo Sammon keskuslukio, Tampere Ohjaus korostuu uudessa OPSissa Koko koulu ohjaa- periaate, ohjaus on kaikkien vastuulla Opinto-ohjaajalla

Lisätiedot

AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO. Seppo Valio

AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO. Seppo Valio AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO Seppo Valio seppo.valio@oph.fi www.oph.fi OSAAMISPERUSTEISUUDEN VAHVISTAMINEN Opetuskeskeisestä ajattelusta oppimiskeskeiseen

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian yläkouluverkoston opinto-ohjaajien tapaaminen Urheilumuseo, Olympiastadion 6.10.2015

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian yläkouluverkoston opinto-ohjaajien tapaaminen Urheilumuseo, Olympiastadion 6.10.2015 Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian yläkouluverkoston opinto-ohjaajien tapaaminen Urheilumuseo, Olympiastadion 6.10.2015 Ohjelma 13:00 Tilaisuuden avaus 13:10 Pääkaupunkiseudun

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Urheilija osallistuu kilpailuihin ja toteuttaa omaa tehostettua lajiharjoittelua esim. harjoitusleirien aikana. Lisäksi urheilija tekee

Lisätiedot

ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVAN OPISKELIJAN OHJAAMINEN TYÖELÄMÄÄN- TOIMINTAMALLI

ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVAN OPISKELIJAN OHJAAMINEN TYÖELÄMÄÄN- TOIMINTAMALLI ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVAN OPISKELIJAN OHJAAMINEN TYÖELÄMÄÄN- TOIMINTAMALLI Valmis -hanke Salon seudun ammattiopisto Toimintamalli Erityistä tukea tarvitsevan opiskelijan ohjaaminen työelämään hotelli-,

Lisätiedot

lukion ja urheilun yhdistäminen urheilulinja

lukion ja urheilun yhdistäminen urheilulinja haukilahden lukio lukion ja urheilun yhdistäminen urheilulinja Lukio-opiskelun ja urheiluvalmennuksen yhdistäminen Haukilahden lukiossa Urheilulinja muodostuu pääosin painopistelajeista (golf, jalkapallo,

Lisätiedot

AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 TURVALLISUUSALAN PERUSTUTKINTO. Seppo Valio

AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 TURVALLISUUSALAN PERUSTUTKINTO. Seppo Valio AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 TURVALLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Seppo Valio seppo.valio@oph.fi www.oph.fi OSAAMISPERUSTEISUUDEN VAHVISTAMINEN Opetuskeskeisestä ajattelusta oppimiskeskeiseen

Lisätiedot

Santasport Lapin Urheiluopisto Hiihtomajantie Rovaniemi santasport.fi LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO

Santasport Lapin Urheiluopisto Hiihtomajantie Rovaniemi santasport.fi LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO Liikunnanohjauksen perustutkinto LPT on toisen asteen ammatillinen perustutkinto. Liikunnanohjauksen perustutkinnon suorittaneet liikuntaneuvojat

Lisätiedot

perustutkinto 180 osp

perustutkinto 180 osp perustutkinto 180 osp santasport.fi Opinnot kestävät 2,5-3 vuotta Opinnot koostuvat pakollisista ja valinnaisista tutkinnon osista Kansainvälinen vaihto-opiskelumahdollisuus Tutkinnon suorittaneiden ammattinimike

Lisätiedot

TUTKINNON PERUSTEET MUUTTUVAT KAIKILLA OPISKELIJOILLA

TUTKINNON PERUSTEET MUUTTUVAT KAIKILLA OPISKELIJOILLA TIEDOTE 1(5) TUTKINNON PERUSTEET MUUTTUVAT KAIKILLA OPISKELIJOILLA 1.8.2015 Tutkinnon perusteet muuttuvat valtakunnallisesti syksyllä 2015, ja kaikki oppilaitoksen opiskelijat siirtyvät suorittamaan tutkintonsa

Lisätiedot

Joustavasti verkossa ERIVERIA.FI

Joustavasti verkossa ERIVERIA.FI Joustavasti verkossa Opiskelijan info verkko-opiskelusta 1. eriveria, mikä se on? 2. Mitä on verkko-opiskelu? 3. Miksi verkko-opiskelua? 4. Mistä opinnot löytyvät? 5. Mitä opintoja? 6. Miten verkossa opiskellaan?

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot. Lukuvuosi 2015-2016

Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot. Lukuvuosi 2015-2016 Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot Lukuvuosi 2015-2016 Kahden tutkinnon suorittaminen - ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa

Lisätiedot

Muovi- ja kumitekniikan perustutkinnon perusteiden muutokset

Muovi- ja kumitekniikan perustutkinnon perusteiden muutokset Muovi- ja kumitekniikan perustutkinnon perusteiden muutokset 1.8.2015 Osaamisperusteisuuden vahvistaminen Opetus- ja oppiainekeskeisestä ajattelusta opiskelijan oppimiseen ja osaamiseen Opetussisällöistä

Lisätiedot

Perustutkintojen tutkinnon perusteiden uudistaminen: Metsäalan perustutkinto Määräys 67/011/2014. Marjatta Säisä

Perustutkintojen tutkinnon perusteiden uudistaminen: Metsäalan perustutkinto Määräys 67/011/2014. Marjatta Säisä Perustutkintojen tutkinnon perusteiden uudistaminen: Metsäalan perustutkinto Määräys 67/011/2014 Marjatta Säisä Tutkintojen uudistuksessa on vahvistettu osaamisperusteisuutta opetuskeskeisestä ajattelusta

Lisätiedot

Urheilun ja opiskelun yhdistäminen Oulun seudun ammattiopisto. Antti Puotiniemi Antti Hara

Urheilun ja opiskelun yhdistäminen Oulun seudun ammattiopisto. Antti Puotiniemi Antti Hara Urheilun ja opiskelun yhdistäminen Oulun seudun ammattiopisto Antti Puotiniemi Antti Hara Urheilu OSAOn arjessa OSAO, 12 yksikköä, 11 600 opiskelijaa, henkilökuntaa n. 1000 OSAO on ollut aktiivisesti mukana

Lisätiedot

Maanantai Liikuntahalli ja kuntosali avoinna sekä iltavalvoja paikalla klo Klo Lohko A klo Lohko B klo Lohko C klo Kuntosali

Maanantai Liikuntahalli ja kuntosali avoinna sekä iltavalvoja paikalla klo Klo Lohko A klo Lohko B klo Lohko C klo Kuntosali Maanantai Liikuntahalli ja kuntosali avoinna sekä iltavalvoja paikalla klo 14.30-20.30 8:00 8:00 8:00 8:00 8:30 S I I V O U S 8:30 S I I V O U S 8:30 S I I V O U S 8:30 9:00 9.00 9:00 Ikämiesten Jumppa

Lisätiedot

MIKKELIN ETÄ- JA AIKUISLUKIO

MIKKELIN ETÄ- JA AIKUISLUKIO MIKKELIN ETÄ- JA AIKUISLUKIO OPAS kahden tutkinnon opiskelijoille 2015 2016 Mikkelin etä- ja aikuislukio Päämajankuja 4 50100 Mikkeli Toimisto ma-to klo 9-17 ja pe 8-14.45 Päämajankuja 4, 3. krs. puh.

Lisätiedot

VASTUUTA Varmistetun siirtymän mallin kehittäminen

VASTUUTA Varmistetun siirtymän mallin kehittäminen VASTUUTA 2020 Varmistetun siirtymän mallin kehittäminen Varmistettu siirto uudelle opintoalalle! Vastuuhenkilö: Uusi ryhmänohjaaja/ Opinto-ohjaaja / Opinto-ohjaaja / Siirtymän toteutus Siirtymäpalaveri,

Lisätiedot

Tavoitteena on tarjota syksystä 2018 alkaen Omnian ammatillisille opiskelijoille mahdollisuus suorittaa ü ü

Tavoitteena on tarjota syksystä 2018 alkaen Omnian ammatillisille opiskelijoille mahdollisuus suorittaa ü ü 2 AMMATTILUKIO Entinen lukiopolku-nimitys Syksystä 2018 alkaen Ammattilukiolla tarkoitetaan lukioopintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Visio: päivälukiolaisilla mahdollisuus sisällyttää lukion oppimäärään

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot. Lukuvuosi

Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot. Lukuvuosi Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot Lukuvuosi 2016-2017 Kahden tutkinnon suorittaminen - ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa

Lisätiedot

AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 KAIVOSALAN PERUSTUTKINTO. Seppo Valio

AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 KAIVOSALAN PERUSTUTKINTO. Seppo Valio AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 KAIVOSALAN PERUSTUTKINTO Seppo Valio seppo.valio@oph.fi www.oph.fi OSAAMISPERUSTEISUUDEN VAHVISTAMINEN Opetuskeskeisestä ajattelusta oppimiskeskeiseen ja opiskelijalähtöiseen

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia. 27.2.2012 Simo Tarvonen

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia. 27.2.2012 Simo Tarvonen Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia 27.2.2012 Simo Tarvonen Mikä urheiluakatemia? Urheilijan opinto- ja elämänura Päivittäisvalmennus Tuki- ja asiantuntijapalvelut Urheilijan polku 16 -v 566 urheilijaa 73

Lisätiedot

Rantasalon peruskoulu syystiedote

Rantasalon peruskoulu syystiedote Rantasalon peruskoulu 2018-2019 syystiedote Reksi! LUKUKAUDEN ALUKSI Ruudullasi tai kädessäsi on uudenmuotoinen syystiedote. Tarkoituksena on tarjota tarpeellisia tietoja koulunkäynnistä helposti jaettavassa

Lisätiedot

Matkailualan perustutkinnon perusteiden muutokset ja

Matkailualan perustutkinnon perusteiden muutokset ja Matkailualan perustutkinnon perusteiden muutokset ja 1.8.2015 Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi 18.11.2014 Osaamisperusteisuuden vahvistaminen Opetus- ja oppiainekeskeisestä ajattelusta opiskelijan oppimiseen

Lisätiedot

Urheiluakatemiaohjelma paikallisen kehittämisen tukena / arviointi. Jari Lämsä

Urheiluakatemiaohjelma paikallisen kehittämisen tukena / arviointi. Jari Lämsä Urheiluakatemiaohjelma paikallisen kehittämisen tukena / arviointi Jari Lämsä 5.2.2014 Akatemioiden tunnusluvut 2012 LÄHDE: Valtionavustushakemukset 2012 URHEILIJAT KPL 1. TASO 221 2. TASO 1373 3. TASO

Lisätiedot

KAKSI PÄÄTOIMISTA OPINTO-OHJAAJAA

KAKSI PÄÄTOIMISTA OPINTO-OHJAAJAA KAKSI PÄÄTOIMISTA OPINTO-OHJAAJAA n. 275 ohjattavaa / opo 13/14ABC-ryhmät ja 15DEF-ryhmät Tapani Pikkarainen Wilma-viesti tapani.pikkarainen(at)espoo.fi 0438245895 13/14DEF-ryhmät ja 15ABC-ryhmät Sami

Lisätiedot

TIEY1 Opintojen ohjattu suunnittelu (2 op) eli LuK-vaiheen HOPS-ohjaus eli Opettajatuutorointi

TIEY1 Opintojen ohjattu suunnittelu (2 op) eli LuK-vaiheen HOPS-ohjaus eli Opettajatuutorointi TIEY1 Opintojen ohjattu suunnittelu (2 op) eli LuK-vaiheen HOPS-ohjaus eli Opettajatuutorointi Pentti Hietala Tay/TKT 23.8.2016 Mitä? Jokaisella aloittavalla opiskelijalla on HOPSopettaja l. omaopettaja

Lisätiedot

Pakilan yläasteen koulu. Lukuvuosi Vanhempainaamu Rehtori Juha Leino

Pakilan yläasteen koulu. Lukuvuosi Vanhempainaamu Rehtori Juha Leino Pakilan yläasteen koulu Lukuvuosi 2018-2019 Vanhempainaamu 7.9.2018 Rehtori Juha Leino Ruokailu koulussa Suositellaan kännykkävapaaksi ajaksi 300/366 lautasta per päivä Syksyllä 2018 9.luokkalaiset poissa

Lisätiedot

Perustutkintojen tutkinnon perusteiden uudistaminen: Veneenrakennuksen perustutkinto Määräys 87/011/2014. Marjatta Säisä

Perustutkintojen tutkinnon perusteiden uudistaminen: Veneenrakennuksen perustutkinto Määräys 87/011/2014. Marjatta Säisä Perustutkintojen tutkinnon perusteiden uudistaminen: Veneenrakennuksen perustutkinto Määräys 87/011/2014 Marjatta Säisä Tutkintojen uudistuksessa on vahvistettu osaamisperusteisuutta opetuskeskeisestä

Lisätiedot

Suomen Suunnistusliitto

Suomen Suunnistusliitto Suomen Suunnistusliitto ry Suomen Suunnistusliitto Valmentajat: Antti Örn Yhteystiedot: 044-5155505 antti.orn@suunnistusliitto.fi Tehtävät: Valmennuksen koordinointi ja ohjelmointi Valmennus Valmennusryhmän

Lisätiedot

Opetussuunnitelma alkaen

Opetussuunnitelma alkaen Opetussuunnitelma 1.8.2015 alkaen Ennen 1.8.2015 aloittaneet siirtyvät opiskelemaan 1.8.2015 jälkeen uusien tutkinnon perusteiden mukaan. Muutosta ohjaavat lainsäädäntö ja asetusmuutokset sekä Opetushallituksen

Lisätiedot

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN 21.10.2015

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN 21.10.2015 TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN 21.10.2015 21.10.2015 Kaurialan lukio Mistä kouluun liittyvistä asioista olette keskustelleet kotona? Yhteystietoja koulumme kotisivut: www.kktavastia.fi/ ryhmänohjaajan sähköpostiosoite:

Lisätiedot

Strategia 2014-2017 Versio 1.0

Strategia 2014-2017 Versio 1.0 Strategia 2014-2017 Versio 1.0 Urheiluakatemiaohjelma Olympiakomitean Huippu-urheilu yksikön johtama Urheiluakatemiaohjelma vastaa koko Urheilijan polun kattavasta akatemiaverkoston johtamisesta Visio

Lisätiedot

Perustutkintojen tutkinnon perusteiden uudistaminen: Kalatalouden perustutkinto Määräys 46/011/2014. Marjatta Säisä

Perustutkintojen tutkinnon perusteiden uudistaminen: Kalatalouden perustutkinto Määräys 46/011/2014. Marjatta Säisä Perustutkintojen tutkinnon perusteiden uudistaminen: Kalatalouden perustutkinto Määräys 46/011/2014 Marjatta Säisä Tutkintojen uudistuksessa on vahvistettu osaamisperusteisuutta opetuskeskeisestä ajattelusta

Lisätiedot

AMMATTILUKIOTOIMINTA TORNIOSSA Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa

AMMATTILUKIOTOIMINTA TORNIOSSA Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa Mikä on ammattilukiotoiminta Torniossa? Mitä tahansa ammatillista perustutkintoa opiskeleva opiskelija voi opiskella perustutkinnon rinnalle myös ylioppilastutkinnon

Lisätiedot

Tuutoroinnin kenttä. Reima Kallinen, Oped-Exo VETURI I 24.-25.4.2004

Tuutoroinnin kenttä. Reima Kallinen, Oped-Exo VETURI I 24.-25.4.2004 Tuutoroinnin kenttä Reima Kallinen, Oped-Exo VETURI I 24.-25.4.2004 Tuutoroinnin kenttä Näkökulmat tuutoroinnin kenttään: 1. Toiminta Opiskelijan polku Tuutoroitavan opiskelijan ja opiskelijaryhmän näkökulma

Lisätiedot

santasport.fi Tutkinnon saa nopealla aikataululla, käytännönläheisesti opiskellen Tutkinnon suorittaneiden ammattinimike on Liikuntaneuvoja

santasport.fi Tutkinnon saa nopealla aikataululla, käytännönläheisesti opiskellen Tutkinnon suorittaneiden ammattinimike on Liikuntaneuvoja Opinnot kestävät 3 vuotta Opinnot koostuvat ammatillisista opinnoista 90 ov, ammattitaitoa täydentävistä opinnoista 20 ov ja vapaasti valittavista opinnoista 10 ov. Kansainvälinen vaihto-opiskelumahdollisuus

Lisätiedot

Perustutkintojen tutkinnon perusteiden uudistaminen: Puutarhatalouden perustutkinto Määräys 75/011/2014. Marjatta Säisä

Perustutkintojen tutkinnon perusteiden uudistaminen: Puutarhatalouden perustutkinto Määräys 75/011/2014. Marjatta Säisä Perustutkintojen tutkinnon perusteiden uudistaminen: Puutarhatalouden perustutkinto Määräys 75/011/2014 Marjatta Säisä Tutkintojen uudistuksessa on vahvistettu osaamisperusteisuutta opetuskeskeisestä ajattelusta

Lisätiedot

Urheiluoppilaitos- ja urheiluakatemiapäivät

Urheiluoppilaitos- ja urheiluakatemiapäivät Urheiluoppilaitos- ja urheiluakatemiapäivät 6.-7.5.2019, Turku #urheiluakatemiat #kaksoisura Tapahtuma-appi https://www.lyyti.fi/p/urheiluoppilaitospaivat2019 #urheiluakatemiat #kaksoisura Ohjelma Maanantai

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi Lukuvuosi 2017-2018 Kahden tutkinnon suorittaminen: ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa lukion tavoitteiden mukaisia opintoja

Lisätiedot

Kahden tutkinnon kotiväenilta ti

Kahden tutkinnon kotiväenilta ti Kahden tutkinnon kotiväenilta ti 11.10.2016 Kahden tutkinnon opinnot Jyväskylän ammattiopistossa koulutuspäällikkö Taina Roivainen Arjessa sattuu ja tapahtuu opinto-ohjaaja Tarja Nykänen ja Sirpa Puikkonen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteiden muutokset ja osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa 1.8.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteiden muutokset ja osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa 1.8. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteiden muutokset ja osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa 1.8.2015 Opetusneuvos Aira Rajamäki Lait ja asetukset, tutkintojen

Lisätiedot

HAMK, Visamäentie 33 (Visatalo), kokoushuone

HAMK, Visamäentie 33 (Visatalo), kokoushuone LUKIOLIIKELAITOKSEN JOHTOKUNNAN ESITYSLISTA 5/2016 Kokousaika 10. kesäkuuta 2016 klo 13.15 Kokouspaikka HAMK, Visamäentie 33 (Visatalo), kokoushuone KÄSITELTÄVÄT ASIAT 1 Kokouksen avaus... 1 2 Kokouksen

Lisätiedot

OPS-uudistus alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola

OPS-uudistus alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola 28.8.2015 Uudet määräykset Voimaan 1.8.2015 koskee myös jatkavia opiskelijoita! Opetuskeskeisyydestä

Lisätiedot

Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnon perusteiden muutokset ja

Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnon perusteiden muutokset ja Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnon perusteiden muutokset ja 1.8.2015 Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi 18.11.2014 Osaamisperusteisuuden vahvistaminen Opetus- ja oppiainekeskeisestä ajattelusta

Lisätiedot

TE-toimiston palvelut

TE-toimiston palvelut TE-toimiston palvelut Suvi Lindén Asiantuntija Uudenmaan TE-toimisto 1 TE-toimiston palvelut työllistymisen edistämiseksi Työllistymisen tueksi: Työkokeilu Palkkatuki Kurssit ja valmennukset: Uravalmennus

Lisätiedot

LIIKUNTAKESKUS PAJULAHTI

LIIKUNTAKESKUS PAJULAHTI LIIKUNTAKESKUS PAJULAHTI Valtakunnallinen Yläkoululeiritys Toimintasuunnitelma 2017 2018 HENKILÖSTÖ Mikko Levola Valmennuskeskusjohtaja mikko.levola@pajulahti.com, p. 044 7755 341 Osku Kuutamo Yläkoululeirityksen

Lisätiedot

Joustavasti verkossa ERIVERIA.FI

Joustavasti verkossa ERIVERIA.FI Joustavasti verkossa Kuva Asiakasoppilaitosten ohjaajille Sisältö 1. Yleistä opintojen aloittamisesta 2. Lähiohjaaja Kuva Yleistä tietoa eriverian opinnot ja ohjeet > Kaikki opinnot ja ohjeemme ovat nähtävillä

Lisätiedot