JAPANESE DESIGN REVISITED by Lexus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JAPANESE DESIGN REVISITED by Lexus"

Transkriptio

1 JAPANESE DESIGN REVISITED by Lexus

2 JAPANESE DESIGN REVISITED Exiii Ryu Kozeki ja Bushyu Kogyo Jin Kuramoto ja Nagae+ Issey Miyake: Reality Lab & Artemide Jun Murakoshi Minä Perhonen Takt Project Nao Tamura ja Wonderglass Mitä on japanilainen design? Sitä ihaillaan luultavasti enemmän Made in Japan -leiman kuin muotoilun vuoksi. Tuotteet koetaan perinteisen viimeistellyiksi, luotettaviksi ja erittäin laadukkaiksi. Japanilaisten huippuunsa viety osaaminen ja tekniikka ovat arvossaan ihmisten mielissä. Niinpä monet esineet on luotu vai teknisen taidon näytteiksi. Japanilaista muotoilua leimaa monimerkityksisyys, mikä on kenties ollut sen heikkouskin kansainvälisissä yhteyksissä. Nykyisin Japanissa ymmärretään hyvin hitaan käsin tekemisen ja nopean kehityksen merkitys ja mahdollisuudet, kun tuotannon käsitettä määritellään kaikkialla uudelleen eettisten ja ympäristöarvojen pohjalta. Nämä kahdeksan suunnittelijaa on valittu mukaan osaamisen ja tekniikoiden hyödyntämisen perusteella ja toisaalta niistä riippumatta. Muotoilun kautta he nostavat nykytiedon entistä korkeammalle tasolle ja antavat alalle uutta potkua. He saavat meidät hahmottamaan tuotteet uudella tavalla ja luovat niiden välille uudenlaisia kytköksiä sekä arvoa tuomalla muotoilun ilon osaksi arkipäivää. -Ikko Yokoyama, kuraattori Näyttelyn tilasuunnittelu: Joanna Laajisto Creative Studio Exiii Handiii Handiii on palkittu myoelektrinen käsiproteesi. Sen ovat kehittäneet kolme nuorta Tokiossa toimivaa suunnittelijaa yhdessä Exiii-yhtiön insinöörien kanssa. Läpimurto saavutettiin ehdottamalla proteesiteollisuudelle uutta taloudellista ajattelutapaa, johon sisältyi tutkimus- ja kehitystulosten sekä suunnittelu- ja tuotantokustannusten jakaminen demokraattisesti alan toimijoiden kesken. Myoelektrinen käsi toimii aistimalla ylemmän käsivarren lihasten liikkeen elektrodien avulla. Toiminta perustuu kasvavan toimialan uusimpiin tutkimustuloksiin. Apuvälineen tuotantokustannukset ovat kuitenkin hyvin kalliit, varsinkin Japanissa, koska tietämystä ja sijoittajia on niin harvassa. Tavanomainen tuotantoprosessi uudistettiin 3D-tulostimen avulla, joten laitteen osat on nyt helppo vaihtaa ja sen voi suunnitella entistä yksilöllisemmäksi. Handiii on tiimin ensimmäinen mallikappale. Sen jälkeen on kehitetty avoimen lähdekoodin malli, jota on kopioitu ympäri maailmaa. Vastaava ryhmä tutkii jatkokehitystä Australiassa. Handiii on toimiva prototyyppi, jota ei ole vielä kaupallistettu. Tuotteen todellisten käyttäjien mielipiteiden kuuntelu on nykypäivänä merkittävä tuotekehityksen keino.

3 Ryu Kozeki Pipegram Jin Kuramoto ja Nagae+ Four Seasons Mikä mielestäsi edustaa parhaiten tyypillistä japanilaista muotoilua? Sony Walkman? Nintendo DS? Vai kenties Lexus? Ehkä jo tiedätkin, että japanilaisten laatutuotteiden takana ovat tuhannet erilaisten komponenttien valmistukseen erikoistuneet PK-yritykset. Opettavainen alumiiniputkilelu Pipegram syntyi yhden tällaisen yrityksen tuotannon kautta, kun Bushyu Kogyo halusi markkinoida pitkälle kehitettyä osaamistaan suunnittelija Ryu Kozekin tuella. Tokion esikaupungissa vuonna 1952 perustettu Bushyu Kogyo valmistaa taidokkaita koneputkitarvikkeita. Se toimittaa joka kuukausi auto- ja lääketeollisuuden käyttöön miljoona osaa. Muotoilun tuotteistamisessa ja projektinhallinnassa erittäin kokenut Kozeki ehdotti Bushyun erikoisosaamisen putkien taivutuksen kattavaa konseptointia Tokyo Business Design Award -kilpailuun osallistumista varten. Yhtiö voitti pääpalkinnon ja aloitti yhteistyön suunnittelijan kanssa. Sen tuloksena syntyi Pipegram, huippulaadukas rakennussarja niin lapsille kuin aikuisille. Anodisoimalla värjättyjen, eri kulmiin taivutettujen alumiiniputkien ja yksinkertaisten liitososien avulla voi luoda satoja värikkäitä rakenteita. Tuote innostaa monta sukupolvea luomaan uutta ja rakentamaan käsin. Four Seasons (neljä vuodenaikaa) on sarja metallisia juomamukeja. Ne on suunnitellut Jin Kuramoto ja toteuttanut Takaokan taidokkaat artisaanit. Takaoka on pieni paikkakunta Japanin itärannikolla lähellä Toyaman lahtea. Runsasta luontoa ja perinteistä elämäntapaa tarjoava maakunta on tuottanut taidokasta käsityötä, esimerkiksi metalli- ja lakkatöitä, yli 400 vuoden ajan. Kuramoto on ollut mukana monissa hankkeissa, joissa on yhdistetty perinteistä käsityötä moderneihin tuotteisiin, sekä suunnittelijana että välittäjänä. Kun hän ryhtyi yhteistyöhön Nagae Ltd:n kanssa, joka on yksi Takaokan ainutlaatuisista tuotantofirmoista, syntyi tänä vuonna lanseerattu uusi Nagae+ tuotebrändi Four Seasons. Neljän vuodenajan mukit ovat enemmän kuin perinteinen käsityötuote. Nagae-brändin plusmerkki ilmaisee, että yhtiö vastaa myös tämän päivän teknisiin haasteisiin. Metallin värjääminen niin, että sen luonnollinen sävy säilyy, on varsin ainutlaatuista ja haastavaa. Se onnistui, kun suunnittelija yhdisti voimansa tavallisesti vain lääketieteellisiä instrumentteja värjäävän yrityksen kanssa. Viimeistelyprosessissa käytetään luonnollisia väriaineita, joilla saavutetaan maltillinen sävy. Väriskaalan on määritellyt Nagae+:n luova johtaja Shoko Tsurumoto.

4 Jun Murakoshi SO Mitä jos valmistusprosessin jäämiä, reunoja ja kerrostumia, voisi käyttää muotoilussa? Kyse on siis niistä osista, jotka yleensä hiotaan pois, kun tuotteita viimeistellään. Murakoshi on tarkastellut 3D-tulostettujen prototyyppeinä käytettyjen esineiden pintakerrostumia ja jättänyt ne ilman jälkituotantoa osaksi muotoilua. Hän halusi kääntää haitat hyödyksi ja sovelsi ohjelmoinnissa näitä kolmiulotteisia linjoja tulostaessaan SO-maljakoita. Tuloksena on puupinnan kaltaisia laineikkaita kuvioita, jotka näyttävät enemmän käsityöltä kuin koneen tuotokselta. Maljakoissa voi säilyttää nesteitä, koska muotoilija on käsitellyt sisäosat kumilla. Myös maljakoiden kaulaosassa on lasitusta muistuttavaa kumia, mikä antaa niille hyvin uniikin ilmeen. Murakoshin suunnittelulle on tyypillistä rinnastaa tällä tavoin teknologia ja käsityö. Issey Miyake: Reality Lab & Artemide IN-EI Muodin innovaattorina tunnettu Issey Miyake on suunnitellut teknisiä asuja 1960-luvulta saakka. Hän jatkaa työtään vuonna 2007 perustetussa Reality Labissa, jossa suunnittelijat ja asiantuntijat tutkivat yhdessä materiaalien mahdollisuuksia. IN-EI-lamppu on syntynyt tämän työn tuloksena. Se on valmistettu kokonaan kierrätetystä PET-muovipullojen kuidusta, jonka on kehittänyt Teijin, japanilainen erikoiskuituihin keskittynyt kemian alan yritys. Taitellusta kankaasta muodostuvaa varjostinta leimaa Miyakelle tyypillinen ekologinen ja taloudellinen näkemys sekä huolellinen laskenta ja testaus. Se innoitti italialaisen valaistusneron ja Artemiden perustajan Ernesto Gismondin viimeistelemään IN-EIn innovatiivisilla

5 Akira Minagawa & Minä Perhonen Pot-au-feu-takki ( AW) Bird Bag (vuodesta 2000) Suomenkielisillä sanoilla nimetty minä perhonen on 100-prosenttisesti japanilainen muotibrändi, jonka on perustanut Akira Minagawa. Nimen on innoittanut Minagawan käynti Suomessa 1980-luvulla. Hän kohtasi täällä hienovaraisen laadukkaasti skandinaavista arkea heijastelevan muotoilufilosofian. minä perhonen tunnetaan edistyksellisestä tekstiilituotannosta perinteisillä tekniikoilla. Ainutlaatuiset, sesongeittain vaihtuvat kankaat ovat haaste Japanin tekstiiliteollisuuden tietotaidolle. Toisaalta suunnittelija tukee tavallaan viimeiset 20 vuotta pysähdyksissä ollutta ammattialaa. minä perhonen -merkin uusimman malliston Pot-au-feu-takin materiaali on jacquard-kuvioista loiminukkaa. Siinä käytetään moniväristä paksua villalankaa, joka leikataan lopulliseen muotoonsa käsin. Kunkin 15 metrin kappaleen käsittelyyn kuluu 17 tuntia. Sekä valmistaja että suunnittelija ovat nähneet valtavasti vaivaa luodakseen lähes taianomaisen erikoistuotteen, jota ei mitenkään voi pitää muotiteollisuuden massatuotteena, ja siinä minä perhosen voima piileekin. Yksi merkin lippulaivoista on Bird Bag, jonka suunnitteli perustajajäsen Aoe Nagae vuonna Sen tuotanto jatkuu sesongista toiseen uusilla kuvioilla. Takt Project 3-Pring Product Suunnittelijoiden rooli muuttuu, kun siirrymme uudenlaisen tekemiskulttuurin aikaan. Takt Project on nuori monialainen designstudio, joka pyrkii määrittämään uudelleen muotoilun arvon ja haastamaan teollisuudessa ja yhteiskunnassa vallitsevat normit. Studion perustivat entisen Nendon perustajajäsenet Atsushi Honda, Yoshitaka Ito, Takeshi Miyazaki ja Satoshi Yoshimizu. 3-Pring Product on uusi tee-se-itse-design-idea kuluttajille. Se muodostuu joukosta yksinkertaisia 3D-tulostettuja osia, joiden avulla voi käyttää olemassa olevia tuotteita uudella tai entistä paremmalla tavalla. Tällä kertaa lähtökohtana ovat olleet MUJI-tuotteet. Projekti ei esittele valmiita tuotteita vaan haluaa haastaa meidät miettimään, kuinka voimme parantaa arkeamme pienillä muutoksilla ja resursseilla uusia FABvalmistustapoja hyödyntäen. Jopa musiikkia valitessa mukana on promille omaa luovuutta, joten se on kiinnostavaa ja sopii kaikille. Suunnittelija voi työnsä kautta rohkaista kaikkia toteuttamaan luovuuttaan, sanoo Yoshimizu.

6 Nao Tamura ja Wonderglass Flow(T) Luonnon etsiminen ihmiskäden luomasta kauneudesta on ollut tapana Japanissa muinaisista ajoista asti. Luontokokemusta haetaan liioittelematta arkisten esineiden avulla. New Yorkissa vaikuttavan japanilaisen tuotesuunnittelijan Nao Tamuran valaisin Flow(T) vangitsee samaan tapaan aikamme hengen. Kyseessä on Tamuran ensimmäinen yritys työstää lasia ja luoda valaisin, joka noudattaa huolella Venetsian lasimestarien uskomattoman taidokkaita työtapoja. Hän lähestyy aihetta kuitenkin hyvin japanilaiseen tapaan. Tamuran ideana on ollut vangita Venetsian laguunin ja alati muuttuvan taivaansinisen sävy, jonka voi nähdä 1400-luvun paikallisten mestarien maalauksissa. Tuloksena on työ, joka ilmentää hiljalleen rappeutuvan kaupungin kauneutta ja sen illankajossa hohtavaa vedenalaista maailmaa. Taidokkaan työnsä kautta hän kertoo meille tarinan. Flow(T) on nykymuotoilua edustava valaisin, joka luo veistosmaisen valoelämyksen niin yksityiskodissa kuin julkisessa tilassakin.

IKEA- TAMMIKUU ELOKUU 2014

IKEA- TAMMIKUU ELOKUU 2014 IKEA- TRENDiRaPORTti TAMMIKUU ELOKUU 2014 02 JOHDANTO 03 ELÄMÄÄ NEROKKAASSA KODISSA 05 HAASTATTELUSSA Peter Klinkert, IKEA PS -mallistojen projektipäällikkö 07 MUODOT, VÄRIT JA MATERIAALIT KEVÄÄLLÄ 2014

Lisätiedot

Väriä ja iloa maailmalle

Väriä ja iloa maailmalle VUOSIKIRJA 2012 1 Väriä ja iloa maailmalle Marimekko on suomalainen designyritys, jonka toiminnan ydin on ajattomien ja yksilöllisten, käytännöllisten ja kauniiden kuluttajatuotteiden suunnittelu ja valmistus.

Lisätiedot

LAHDEN SEUDUN KEHITYS LADEC OY:N ASIAKASLEHTI

LAHDEN SEUDUN KEHITYS LADEC OY:N ASIAKASLEHTI lahden seudulle 1/2015 LAHDEN SEUDUN KEHITYS LADEC OY:N ASIAKASLEHTI 14 TRENDI- VALAISIMET KIERRÄTETYSTÄ MATERIAALISTA 8 YRITTÄJYYDESSÄ ON NYT IMUA! Oma yritys teki unelmista totta. s. 7 Lahden kaupunkiseutu

Lisätiedot

Konepajayritykset panostavat tuotekehitykseen

Konepajayritykset panostavat tuotekehitykseen FIMECCin Harri Kulmala: Konepajayritykset panostavat tuotekehitykseen www.prometalli.fi 3D-tulostus ei vakuuta konepajoja vielä Konepajat pyristelivät kohti palvelumallia RASKAINKIN RAUTA TAIPUU NYT PALVELUKSI,

Lisätiedot

Tevallako tulevaisuuteen?

Tevallako tulevaisuuteen? Tevallako tulevaisuuteen? Selvitys muoti- ja designalan hyödyntämättömistä voimavaroista ja potentiaalista Diges ry Selvityksen toteuttaja Kirsi Lille (TaM) 17/2010 Uudenmaan elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen

Lisätiedot

VARMUUSKOPIOINTI VIELÄ lapsen kengissä. VERKOSTON VOIMALLA kansainvälisille markkinoille NUMERO 2/2010

VARMUUSKOPIOINTI VIELÄ lapsen kengissä. VERKOSTON VOIMALLA kansainvälisille markkinoille NUMERO 2/2010 NUMERO 2/2010 sivu 6 INNOVATION MILL -mallista Suomen elvyttäjä sivu 10 VARMUUSKOPIOINTI VIELÄ lapsen kengissä sivu 16 VERKOSTON VOIMALLA kansainvälisille markkinoille menestystarinat menestystarinat Technopolis-asiakkaat

Lisätiedot

VASTUULLISUUSRAPORTTI 2013 KISÄLLISTÄ MESTARIKSI KULUTTAJA VAATEKAUPASSA. Mistä. vaatteemme tulevat?

VASTUULLISUUSRAPORTTI 2013 KISÄLLISTÄ MESTARIKSI KULUTTAJA VAATEKAUPASSA. Mistä. vaatteemme tulevat? nanso VASTUULLISUUSRAPORTTI 2013 KISÄLLISTÄ MESTARIKSI KULUTTAJA VAATEKAUPASSA Mistä vaatteemme tulevat? 1 nanso VASTUULLISUUSRAPORTTI 2013 3 Pääkirjoitus 5 Toimitusjohtajalta 6 Vahva suomalainen bränditalo

Lisätiedot

IKEA-konserni Kestävä kehitys FY12

IKEA-konserni Kestävä kehitys FY12 IKEA-konserni Kestävä kehitys FY12 Mitä teemme saadaksemme aikaan muutosta parempaan... Ennen tätä projektia ajattelin, että ympäristöasiat eivät kuulu minulle. Nyt tiedän, että voin tehdä oman osani muuttaakseni

Lisätiedot

LIIKETOIMINTAMALLIT HUONEKALUJEN UUDELLEENKÄYTÖN EDISTÄMISEKSI. Business models for furniture re-use

LIIKETOIMINTAMALLIT HUONEKALUJEN UUDELLEENKÄYTÖN EDISTÄMISEKSI. Business models for furniture re-use LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Ympäristötekniikan koulutusohjelma Kandidaatintyö LIIKETOIMINTAMALLIT HUONEKALUJEN UUDELLEENKÄYTÖN EDISTÄMISEKSI Business models for furniture

Lisätiedot

Luovuutta ja kurinalaisuutta

Luovuutta ja kurinalaisuutta Deloitten asiakaslehti 02/2010 Luovuutta ja kurinalaisuutta sopivassa suhteessa Microsoft keskittyy orgaaniseen innovointiin Toimitusjohtajan lounaalla Etlan tutkimusjohtaja Pekka Ylä-Anttila Katse palveluinnovaatioihin

Lisätiedot

KULUTTAJIEN OSALLISTUMINEN RADIKAALIEN INNOVAATIOIDEN KEHITYSPROSESSIIN. Tapaus Protein Pudding / Manninen Nutraceuticals Oy

KULUTTAJIEN OSALLISTUMINEN RADIKAALIEN INNOVAATIOIDEN KEHITYSPROSESSIIN. Tapaus Protein Pudding / Manninen Nutraceuticals Oy Itä-Suomen yliopisto Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta Kauppatieteiden laitos KULUTTAJIEN OSALLISTUMINEN RADIKAALIEN INNOVAATIOIDEN KEHITYSPROSESSIIN Tapaus Protein Pudding / Manninen

Lisätiedot

Enston sidosryhmälehti 2013. Designin vaikea kysymys: Miksi? ABB ja Ensto: Leena Mörttisen. Vallankumous. alhaalta ylöspäin

Enston sidosryhmälehti 2013. Designin vaikea kysymys: Miksi? ABB ja Ensto: Leena Mörttisen. Vallankumous. alhaalta ylöspäin Enston sidosryhmälehti 2013 Designin vaikea kysymys: Miksi? ABB ja Ensto: Erään kumppanuuden anatomia Leena Mörttisen Vallankumous alhaalta ylöspäin 1 Sisältö 5 6 10 13 14 18 20 24 26 28 30 32 33 34 36

Lisätiedot

Tässä numerossa mm: SLO asiakaslehti 1 / 2006. Suomalaiset rakentavat maailman suurimman risteilyaluksen... 6

Tässä numerossa mm: SLO asiakaslehti 1 / 2006. Suomalaiset rakentavat maailman suurimman risteilyaluksen... 6 SLO asiakaslehti 1 / 2006 Tässä numerossa mm: Suomalaiset rakentavat maailman suurimman risteilyaluksen... 6 SLO mukana kehittämässä sähkönjakelun laatua ja kustannustehokkuuta... 8 Valaistuksen kehitystä

Lisätiedot

Planmecalla suuri osasto IDS 2015 -näyttelyssä

Planmecalla suuri osasto IDS 2015 -näyttelyssä Elokuu 2015 Plandentin asiakaslehti hammashoidon ammattilaisille Planmecalla suuri osasto IDS 2015 -näyttelyssä 4 7 Hammaslääkäreitä kahdessa sukupolvessa 14 16 IDS 2015 uutuuksia 8 13 Pääkirjoitus 2/2015

Lisätiedot

FISKARS VUOSIKERTOMUS 2011. Vuosikertomus 2011

FISKARS VUOSIKERTOMUS 2011. Vuosikertomus 2011 FISKARS VUOSIKERTOMUS 2011 Vuosikertomus 2011 Arjen kestävää muotoilua, vuodesta 1649 sisältö s. 2 2 4 YHTIÖ Fiskars lyhyesti Vuosi 2011 lyhyesti s. 14 14 16 LIIKETOIMINTA Segmentit Home s. 38 38 45 6

Lisätiedot

Innostavaa mekatroniikkaa

Innostavaa mekatroniikkaa INNOVAATIO-OPAS Innostavaa mekatroniikkaa Innostavaa mekatroniikkaa SISÄLLYS Hyvä kiertämään... 4 Menetelmälinkit aiheiden mukaan... 5 Osaava kumppani Symbio... 6 Ammattiasiakkaat tuotekehittäjinä Orima-Tuote

Lisätiedot

KÄYTTÄJÄT JA YRITYKSET INNOVAATIOYHTEISTYÖSSÄ

KÄYTTÄJÄT JA YRITYKSET INNOVAATIOYHTEISTYÖSSÄ KÄYTTÄJÄT JA YRITYKSET INNOVAATIOYHTEISTYÖSSÄ Tiina Mäkitalo-Keinonen Pia Arenius Sari Liikala Julkaisusarja A - Turun kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö Nro A26/2008 ISSN 1459-1332 ISBN 978-951-564-949-2

Lisätiedot

ASIANTUNTIJAPALVELUITA TUOTTAVIEN PIENYRITYSTEN MARKKINOINNIN TOTEUTUS JA ONNISTUMISTEKIJÄT

ASIANTUNTIJAPALVELUITA TUOTTAVIEN PIENYRITYSTEN MARKKINOINNIN TOTEUTUS JA ONNISTUMISTEKIJÄT 1 J Y V Ä S K Y L Ä N Y L I O P I S T O Taloustieteiden tiedekunta ASIANTUNTIJAPALVELUITA TUOTTAVIEN PIENYRITYSTEN MARKKINOINNIN TOTEUTUS JA ONNISTUMISTEKIJÄT Markkinointi, Pro gradu -tutkielma Toukokuu

Lisätiedot

Suomalaisen Työn Liiton liite huhtikuu 2013

Suomalaisen Työn Liiton liite huhtikuu 2013 Suomalaisen Työn Liiton liite huhtikuu 2013 Jutta Urpilainen toivoo designia politiikkaan Suomalaisen työn uusi aika Keittiöistä olohuoneita Yhteisöllinen koti Vastuullinen yritystoiminta kannattaa Käsityöharrastuksesta

Lisätiedot

Olis kiva tehdä jotain hemmetin isoa.

Olis kiva tehdä jotain hemmetin isoa. Piia Simpanen ja Markku Ihonen Olis kiva tehdä jotain hemmetin isoa. Teknologiateollisuuden nuorten johtajien näkemyksiä hyvästä johtamisesta ja kasvusta Janne Anttila, Analyse²... Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

Projektien kehitysmenetelmän valinnasta

Projektien kehitysmenetelmän valinnasta Projektien kehitysmenetelmän valinnasta LuK-tutkielma TURUN YLIOPISTO Informaatioteknologian laitos Tietojenkäsittelytiede Kalle Hjerppe 2011 Sisällysluettelo

Lisätiedot

INNOTIIMI. YLE panostaa innovatiivisuuteen. Innovaatiostrategia koko organisaation juttu. Virtuaalisuus tuli jo tuliko Teillekin?

INNOTIIMI. YLE panostaa innovatiivisuuteen. Innovaatiostrategia koko organisaation juttu. Virtuaalisuus tuli jo tuliko Teillekin? 1 INNOVATIIVISUUS Kilpailukykyä Innovaatiotaidoilla Vapauttaa ja suuntaa yhteisöenergiaa Eläköön ideat, joita esimies ei tappanut! Sivut 8 10 YLE panostaa innovatiivisuuteen koko organisaation juttu Sivut

Lisätiedot

runsaasta tarjonnasta

runsaasta tarjonnasta Forma & Furniture 1/2008 1/2008 Esimakua Forma Kevät 08 Messujen runsaasta tarjonnasta KIERRÄTYKSESTÄ KILPAILUVALTTI MESSUT EDELLEEN MERKITTÄVIN KOHTAUSPAIKKA MUOTOILUA JA KUUMIA TRENDEJÄ ERI PUOLILTA

Lisätiedot

Jenni Suominen, Essi Hillgren & Piia Nurmi (toim.) Ympäristöliiketoimintaa pk-yritysten kanssa

Jenni Suominen, Essi Hillgren & Piia Nurmi (toim.) Ympäristöliiketoimintaa pk-yritysten kanssa Jenni Suominen, Essi Hillgren & Piia Nurmi (toim.) Ympäristöliiketoimintaa pk-yritysten kanssa SISÄLTÖ ESIPUHE Piia Nurmi KATSAUS YMPÄRISTÖLIIKETOIMINTAAN SUOMESSA Piia Nurmi, Riikka Leskinen, Jaani Kuusela

Lisätiedot

Laatu & Design. EFQM-malli 2013 julkaistaan 10.10.2012. Kilpailukyvyn, johtamisen ja laadun ammattilehti

Laatu & Design. EFQM-malli 2013 julkaistaan 10.10.2012. Kilpailukyvyn, johtamisen ja laadun ammattilehti 2 2012 1 Kilpailukyvyn, johtamisen ja laadun ammattilehti Laatu & Design EFQM-malli 2013 julkaistaan 10.10.2012 JOHTAJAPROFIILISSA Nanso Groupin Leena Syrjälä 2 Suomen Laatuyhdistys edistää laatujohtamista

Lisätiedot

Boost Brothers Oy:n toimitilat osana palvelumuotoilua. Minna-Mari Sivunen

Boost Brothers Oy:n toimitilat osana palvelumuotoilua. Minna-Mari Sivunen Boost Brothers Oy:n toimitilat osana palvelumuotoilua Minna-Mari Sivunen Opinnäytetyö Liiketalouden koulutusohjelma 2015 Tiivistelmä Tekijä(t) Minna-Mari Sivunen Koulutusohjelma Liiketalouden koulutusohjelma

Lisätiedot

TAMPEREEN YLIOPISTO Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos. LAURILA, ILONA: Asiantuntijuus ja ammattilaisuus IT-ammateissa

TAMPEREEN YLIOPISTO Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos. LAURILA, ILONA: Asiantuntijuus ja ammattilaisuus IT-ammateissa TAMPEREEN YLIOPISTO Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos LAURILA, ILONA: Asiantuntijuus ja ammattilaisuus IT-ammateissa Pro gradu -tutkielma, XX s., 1 liitesivu. Sosiologia / sosiaalipsykologia Heinäkuu

Lisätiedot

Taiteilija, taide ja teollisuus

Taiteilija, taide ja teollisuus Taiteilija, taide ja teollisuus Tiina Huokuna Tapio Wirkkala (1915 1985) teki taideteollisia esineitä, mutta oli kiinnostunut myös koneista, joilla niitä tehtiin. Ideasta ja kädenjäljestä syntyi lopputulos

Lisätiedot

SOLITA THINK TANKIN TAVOITTEENA ON KOOSTAA NÄKEMYS SUOMEN JA SUOMALAISTEN YRITYSTEN DIGITAALISESTA TULEVAISUUDESTA. Esipuhe

SOLITA THINK TANKIN TAVOITTEENA ON KOOSTAA NÄKEMYS SUOMEN JA SUOMALAISTEN YRITYSTEN DIGITAALISESTA TULEVAISUUDESTA. Esipuhe N:O 01 Solita Think Tankin loppuraportti 1 Helmikuu 2014 SOLITA THINK TANKIN TAVOITTEENA ON KOOSTAA 04 Esipuhe NÄKEMYS SUOMEN JA SUOMALAISTEN YRITYSTEN DIGITAALISESTA TULEVAISUUDESTA. 06 Solita Think Tankin

Lisätiedot

Missä lymyää tuotteen arvo? s.7. Stefan Lindfors: Kiksit eivät riitä s.22. Lautasellinen sademetsää s. 13. Kaiuttimia Iisalmesta Kiinaan s.

Missä lymyää tuotteen arvo? s.7. Stefan Lindfors: Kiksit eivät riitä s.22. Lautasellinen sademetsää s. 13. Kaiuttimia Iisalmesta Kiinaan s. Stefan Lindfors: Kiksit eivät riitä s.22 Lehti suomalaisesta työstä. 3#2014 Missä lymyää tuotteen arvo? s.7 Lautasellinen sademetsää s. 13 Kaiuttimia Iisalmesta Kiinaan s.14 Cloudberries - is that real?

Lisätiedot