Kohteen tutkiminen sisäilmaepäilyn johdosta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kohteen tutkiminen sisäilmaepäilyn johdosta"

Transkriptio

1 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS Kohteen tutkiminen sisäilmaepäilyn johdosta Liminka, Lintupuiston päiväkoti Kuormatie Liminka Tilaaja: Limingan kunta Iivarinpolku Liminka

2 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) Sisällysluettelo Tilaaja... 2 Tilaus... 2 Yhteyshenkilö Oulun ammattikorkeakoulu Oy:ssa:... 2 Tehtävä Kohde Tausta Tutkimuksessa käytössä olleet asiapaperit Tutkimuksen sisältö Tarkastus ja tehtyjä havaintoja Pintapölynäytteen mikrobianalyysitulokset Sisäilman VOC-analyysitulokset Materiaalinäytteen mikrobianalyysitulokset Teollisten mineraalikuitujen analyysitulokset Sisäilman lämpötila ja suhteellinen kosteus Merkkiainetutkimus Tarkastus lämpökameralla Yläpohjan lämmöneristeen mikrobinäyte Maanpinnan korkeudet Yhteenveto Liite 1. Pintanäytteiden mikrobianalyysitulokset. Liite 2. VOC-analyysitulokset. Liite 3. Materiaalinäytteiden mikrobianalyysitulokset. Liite 4. Teollisten mineraalikuitujen analyysitulokset. Liite 5. Materiaalinäytteiden mikrobianalyysitulokset. Liite 6. Pohjapiirustus ja näytteiden ottokohdat. Lämpökuvaus raportti erillisen raporttina.

3 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) Tilaaja Tilaus Limingan kunta Iivarinpolku Liminka Tilaus, Simo Pöllänen ja Antti Sangi. Yhteyshenkilö Oulun ammattikorkeakoulu Oy:ssa: Lehtori, erikoistutkija Hannu Kääriäinen Kotkantie 1, Oulu Puh Telekopio Hannu.Kaariainen@oamk.fi Tehtävä 1. Kohde 2. Tausta Kohteen tutkiminen sisäilmaepäilyn johdosta Limingan Lintupuiston päiväkoti, Kuormatie 11, Liminka Päiväkoti on rakennettu vuonna 1980 luvun loppupuolella. Kunta on ostanut kohteen 1990 luvun alkupuolella. Vuonna 1997 kohteessa on aloittanut päiväkoti. Rakennuksen toisessa päädyssä, eskarit, on aikaisemmin toiminut eläinlääkäri. Rakennus on L-muotoinen ja yksikerroksinen. Yläpohja ja vesikattokannattajat ovat puurakenteiset. Ulkoseinät ovat puurunkorakenteiset ja maanvarainen betonilaatta. Osittain rakennukseen on tehty lattiapinnoitteiden vaihtaminen. Kohteeseen on tehty toimenpiteenä ilmanvaihtokanavien puhdistaminen sekä suodattimien vaihtaminen vuonna Ilmanvaihtotyöstä on laadittu hyvä raportti. Raportissa käy esille, että kahdessa koneessa oli toinen puhallin pysähtynyt. Puhaltimien tehoa oli muutettu raportin mukaan hiemanisommaksi. Säädön mukaan raportissa on mainittu, että eskarin tiloissa ilmamäärä riittäisi noin 12 lapselle ja yhdelle hoitajalle. Tiloissa on varaus jopa 20 lasta ja kolme hoitajaa. Sirkkujen tilassa on äänekäs ilmavaihtokone, jota voidaan käyttää vai osateholla. Raportin mukaan kiinteistö ilma-

4 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) määrät ja painesuhteet ovat näillä koneilla hyvät. Tarvittaessa ilmanvaihtokoneiden uusimista tehokkaampiin koneisiin tulisi harkita. Lisäksi ulkoseinän alareunoja on uusittu noin metrin korkeuteen. Henkilökunnalta on tullut palautetta epäilystä sisäilmaongelmasta ja he ovat kirjanneet lukuisia palautteita. 4. Tutkimuksessa käytössä olleet asiapaperit Tilaaja toimitti seuraavat asiapaperit tutkimusta varten. Tilastovertailu sisäilman VVOC ja VOC analyysistä, Ositum Oy, päivätty VVOC- ja VOC-yhdisteet, ilma, Ositum Oy, päivätty Ilmanäyte, DNA-analyysi, Ositum Oy, Tilastovertailu, ilmanäyte DNA-analyysi, Tarkastuskertomus, Oulun kaupungin ympäristötoimi liikelaitos, Mineraalikuidut tasopinnoilta, Ositum Oy, Seurantamittausraportti, Sisäilmalähetti, Tarkastuskertomus, Oulun kaupungin ympäristötoimi liikelaitos, Pohjakuva, ei päivämäärää, ei tekijää 5. Tutkimuksen sisältö Kohteeseen päätettiin tehdä seuraavat tarkastukset ja näytteiden ottamiset. Tutkimukseen otettiin neljä tilaa. Pintapölynäytteitä, mikrobianalyysit, neljä huonetilaa Sisäilman VOC-pitoisuudet, kaksi huonetilaa Materiaalinäytteiden mikrobianalyysit, ikkunaliittymä, kolme huonetilaa Teolliset mineraalikuituanalyysit, neljä huonetilaa Materiaalinäytteiden mikrobianalyysit, ulkoseinän alareuna, neljä huonetilaa Kohteeseen tehtiin seuraavat tarkastukset. Aistin varainen tarkastus sisä- ja ulkopuolelle. Lämpökuvaukset ja tiiveysmittaukset

5 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) Ulkoseinän alareunan tarkastus Merkkiainetutkimukset normaalilla sisäilman alipaineella 6. Tarkastus ja tehtyjä havaintoja Ensimmäinen tarkastus tehtiin , , ja Päivällä tapahtuneiden tarkastusten ja mittausten lisäksi tehtiin illalla VOCmittaukset eskarin ja Sirkkujen tiloihin. Varsinaiset tiiveysmittaukset ja lämpökuvaukset tehtiin työpäivän aikana. Merkkiainekokeilla tarkastettiin ulkoseinän tiiveydet rakennuksen omalla alipaineella. Ulkoseinän alareunan tarkastukset tehtiin , samalla otettiin avauskohdista materiaalinäytteet. Pintapölynäytteiden teolliset mineraalikuidut määritettiin otetuista näytteistä. Valokuva 1. Yksittäinen kohta ääneneristyksessä, jossa ei ole reunasuojaa. Näillä avoimilla levyjen reunoilla on hyvin pieni merkitys sisäilman laatuun. Mutta sisäilman laatu voi olla usean eri tekijän summa.

6 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) Valokuva 2.. Tuloilmaventtiili suoraan seinässä Valokuva 3. Tuloilmaventtiili suoraan putken kyljessä. Kuituja tarkastettiin näytteillä myös tuloilmakanavan sisäpinnasta sekä tasopinnoilta. Näytteissä ei ollut ratkaisua sisäilmaongelmiin. Mutta vähäinen kuitumäärä voi lisätä henkilöiden oireilua.

7 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) Valokuva 4. Pikku tiirat tilan lattian ja ulkoseinän liitos. Ulkoseinien alareunoja on uusittu ja lattiamatot on käännetty jalkalistaksi ulkoseinille. Merkkiaineella testattuna seinän liittymä oli tiivis. Valokuva 5. Pikku tiirat ikkunaliittymän tarkastus merkkiainelaitteistolla. Merkkiaineella tarkastettuna ikkunaliittymät eivät ole tiiviitä. Vuotoilmareitillä olevat mikrobikasvustot heikentävät sisäilmaa. Vuotoja oli muutamissa tarkastetuissa liittymissä, mutta oletettavaa on, että ikkunaliittymät kaikki vuotavat.

8 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) Valokuva 6. Pikku tiirat päädyn liittymän avauskohta ja materiaalinäytteen ottokohta. Näytteitä otettiin ikkunaliittymistä. Toimiston huoneen ikkunassa ikkunatiivistys oli vaurioitunut eniten. Valokuva 7. Tarkastettua ilmanvaihtokanavan sisäpintaa. Ilmanvaihtoputket olivat puhtaat. Myös puhdistuksesta oli tehty hyvä raportti ja tehty säätöjä sekä tehostettu koneita. Raportin mukaan henkilömäärät ylittävät ilmanvaihdon edellyttämät määrät. Ongelmana on ilmeisesti myös usean ilmanvaihtokoneen yhteensovittaminen.

9 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) Valokuva 8. Kattorännin syöksytorven alapuolen kaivo on täynnä vettä. Vesikaton syöksytorven kaivo oli täynnä vettä tarkastuspäivänä. Syynä saattoi olla kaivon poistoputken jäätyminen. Valokuva 9. Pikku tiirat päätyseinän merkkiaineen syöttökohtaa. Ulkoseinän alareuna oli rakennettu tiiviiksi, ulkoverhouksen taustan tuuletustila ei päässyt tuulettumaan. Ehkä tuuletuksella on hieman vaikutusta korjattujen ulkoseinien alareunojen mikrobivaurioihin.

10 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) Valokuva 10. Eskari päädyssä lattian ja ulkoseinän liitoskohtaa. Eskarin puolella ulkoseinän ja lattian liittymä on korjaamatta. Ilmavuodot mahdollistavat epäpuhtaan ilman pääsemisen sisäilmaan sekä lattia- että ikkunaliittymän kautta. Valokuva 11. Sisäpihan ulkoseinän ja maanpinnan liittymä tinttien kohdalla. Ulkoseinien alareunat ovat hyvin alhaalla rakennuksen ulkopuoliseen maanpintaan nähden. Ulkoseinän alajuoksut ovat myös lattiapinnan alapuolella huomattavasti.

11 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) Valokuva 12. Maanpinnan taso pikku tiirat päädyssä Valokuva 13. Maanpinnan taso salin puoleisella sivulla. Rakennuksen ympärillä on syvät avo-ojat, jotka mahdollistavat maanpinnan laskemista ja kallistuksen tekemisen riittävään kallistukseen.

12 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) Valokuva 14. Toimistohuoneen ja viereisen tilan siirtoilmakanava. Toimiston ja viereisen tilan välinen siirtoilman venttiilin takan on mineraalivillaa. Siirtokanava tulee päällystää levyllä tiiviisti. Valokuva 15. Sirkut tilan tasopinnat Tiloissa on runsaasti tasopinnoilla tavaraa. Suosituksena on sijoittaa tavarat ovellisiin kaappeihin siistimistöitä varten. Pintapöly sitoo mikrobeja ja bakteereita.

13 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) Valokuva 16. Sirkut tila lattian ja ulkoseinän liittymä. Sirkut tilassa aistittiin tunkkaista hajua. Syytä ei saatu selville. Merkittäviä ongelmia ovat varmaankin ilmavuodot rakenteista, lattian ja ulkoseinän liittymä sekä ikkunaliittymät. Myös ilmanvaihdon määrät ovat ilmeisesti bakteerimäärien perusteella vähäiset. Lattiapinnoitetta ei ole sirkkujen tiloissa vaihdettu. Valokuva 17. Eskarin ikkunan liittymä Ikkunaliittymissä on hieman vaurioituneita kiiloja.

14 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) Valokuva 18. Eskarin päädyn ulkoseinän alareunan avauskohtaa. Eskaripäädyssä löytyi muovi verhouspellin takaa. Onneksi muovin alareuna ei ollut tiivis. Muovin sijainti on väärin, tiivistä muovipintaa ei saa olla ulkoseinän ulkopinnassa. Muutoinkin verhouksen tausta ei tuuletu. Valokuva 19. Eskarin päädyn ulkoseinän alareunan rakenne. Ulkoseinän verhouslevyn taustassa vain vaakasuunnassa voi tapahtua tuulettuminen. Korvausilma tulisi päästä alareunasta tuuletustilaan ja yläreunasta tai ikkunan alapuolelta pois.

15 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) Valokuva 20. Ikkunapellin taustan liittymä, käytetty elastista kittiä. Ikkunapellin liittymät ikkunaan tulisi kiinnittää ruuveilla ja pellin takareuna olisi tullut tehdä pellin taitteilla. Takanurkassa on käytetty elastista kittiä. Valokuva 21. Alajuoksun tarkastuskohtaa. Ulkoseinän alajuoksu alla on muoviin kääritty villa. Näytteitä otettiin alareunasta, joissa oli merkittävät mikrobivauriot.

16 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) Valokuva 22. Alajuoksun alapintaa. Ulkoseinän alajuoksun alapinta oli silmämääräisesti arvioiden hyväkuntoinen, ei otettu mikrobinäytteitä. Valokuva 23. Ikkunaliittymä ulkoseinään. Ikkunaliittymässä oli runsaasti pölyä, joka viittaa voimakkaaseen ilmavuotoon.

17 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) Valokuva 24. Ulkoseinän avauskohtaa korjatulta kohdalta. Ulkoseinän alajuoksua on korjattu pääosin rakennusta. Ongelmien aiheuttajaa ei ole samalla korjattu. Ulkoseinän ulottuu maanpinnan ja lattian alapuolelle sekä maanpinta rakennuksen ulkopuolella on lähellä lattiapintaa. Valokuva 25. Alajuoksun alla on bitumikermikaista. Ilmeisesti korjatulla kohdilla ulkoseinän alajuoksun alla on bitumikerros sekä muoviin kääritty mineraalivilla. Myös näillä kohdilla ulkoseinän alareunassa on mikrobivaurioitunut.

18 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) Valokuva 26. Toimiston sisääntulo, jossa pihalaatoituksessa kivien päällä ja sokkelin kyljessä alunaa ja suolaa. Toimiston edustalta sokkelin ja pihakivien pinnassa on kosteusjälkiä. Valokuva 27. Ulkoseinän tuleen suojalevyn tummunutta alapintaa. Toimiston ulkoseinän alareuna avauskohtaa, jossa tuulensuojalevyn liittymäsaumassa on vuotoilman aiheuttamaa tummentumaa.

19 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) Valokuva 28. Pikku tiirat päädyn syvempi avo-oja. Valokuva 29. Rehutien puolen avo-oja Pikku tiiran puoleisessa päädyssä on syvät avo-ojat. Näihin voidaan johtaa vedet ja kallistaa maanpintaa pintavesien poisjohtamiseksi. Näin maan pintaakin voidaan alentaa.

20 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) 7. Pintapölynäytteen mikrobianalyysitulokset Pintapölynäytteillä pyritään arvioimaan sisäilman mikrobipitoisuutta. Tavanomainen sisäilmanäyte on näytteen oton kannalta lyhytaikainen ja siten pitempiaikainen laskeumapölynäyte mahdollistaa arvioimaan sisäilmassa esiintyvää mikrobipitoisuutta. Tavanomainen pintapölynäyte otetaan kahden viikon aikana kerääntyvästä pölystä. Tämän johdosta näiden pintapölynäytteiden tuloksia tulee arvioida vain homesukujen sekä mahdollisen sädesienipitoisuuden esiintymisen osalta. Pintapölynäytteet analysoitiin Työterveyslaitoksen Kuopion laboratoriossa, tulokset liitteessä 1. Yhteenveto tuloksista on taulukossa 1. Taulukko 1. Pintapölynäytteiden mikrobitulosten yhteenveto. Näytteet on otettu Tarkastuskohta / huonetila Homepitoisuus Sädesienipitoisuus Suullinen arvio 1. Pikku tiirat, pintapöly, kaapin yläpinta 2. Eskari, pintapöly, kaapin yläpinta 3. Toimisto, pintapöly, kaapin yläpinta 4. Sirkut, pintapöly, kaapin yläpinta Niukasti homeita, ei sädesieniä Niukasti homeita, ei sädesieniä Niukasti homeita, ei sädesieniä Kohtalisesti homeita, niukasti sädesieniä Näytteessä 1 esiintyy Geomyces homesuku, jota pidetään kosteusvaurioon viittaavana sukuna. Sukua ei pidetä toksiineja tuottavana eikä allergeenisuutta aiheuttavana homesukuna. Näytteessä ei esiintynyt sädesieniä. Näytteessä 2 esiintyy Sphaeropsidales homesuku, jota pidetään kosteusvaurioon viittaavana homesukuna. Sukua ei pidetä toksiineja tuottavana eikä allergeenisuutta aiheuttavana homesukuna. Näytteessä ei esiintynyt sädesieniä. Näytteessä 3 esiintyy vain hiivaa. Näytteessä ei esiintynyt sädesieniä. Näytteessä 4 esiintyy Aspergillius fumigatus, Sphaeropsidales, Eurotium, Trichoterma ja Ulocladium kosteusvaurioihin viittaavina homesukuina. Näistä homesuvuista Aspergillius fumigatus ja Trichoterma ovat toksiineja ja allergeenisuutta aiheuttavia sukuja. Näytteessä on myös sädesieniä. Sädesienet ovat myös toksiineja ja allergeenisuutta aiheuttava suku.

21 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) 8. Sisäilman VOC-analyysitulokset Tuloksissa on huomioitava pitkäaikainen pölynkerääntyminen näytteiden ottopinnalle. Normaalissa kahden viikon pölylaskeumassa kolme ja neljä plussaa analyysituloksissa viittaa selvään vaurioon. Tarkastuskäynnin yhteydessä otettiin kaksi sisäilman näytettä VOCanalyysiä varten. Tilat pyrittiin järjestämään siten, ettei desinfiointiaineita käytettäisi tiloissa ennen näytteenottoa. Tilojen aikaisemmat VOC-tulokset viittasi desinfiointiaineen emissioihin. VOC näytteiden yhteenveto on esitetty taulukossa 2 ja analyysitulokset tarkemmin liitteessä 2. Näytteet otti Hannu Kääriäinen. Taulukko 2. Sisäilman VOC-analyysin tulokset. Näytteet on otettu Näyte nro Näytteen sijainti 2-Etyyli-1- heksanoli (µg/m 3 g) TVOC (µg/m 3 g) 1 Eskari Sirkut. 0,6 40 Näytteen analyysitulosten perusteella emissiot ovat vähäisiä, eikä pinnoitteilla katsota olevan merkitystä sisäilman laadulle. Valviran (Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto) vanhan lausunnon, Dnro 6195/ /11, , mukaan voidaan käyttää 2- Etyyli-1-heksanolin viitteellisenä ohjearvona 15 µg/m 3 (yhdisteen omalla vasteella laskettu tulos) tai 10 µg/m 3 (tolueenin vasteella laskettu tulos). Uuden Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen, 545/2015, mukaan 2- etyyli-1-heksanolin viitearvona pidetään 10 µg/m 3. Saman asetuksen mukaan haihtuvien orgaanisten yhdisteiden tolueenivasteella lasketun kokonaispitoisuuden toimenpideraja huoneilmassa on 400 µg/m 3. Yksittäisen haihtuvan orgaanisen yhdisteen tolueenivasteella lasketun pitoisuuden toimenpideraja huoneilmassa on 50 µg/m 3. Näytteissä esiintyi yksittäisinä yhdisteinä Etanoli, 2-Propanoli, Fenoli, Nonaali, Asetoni ja Etikkahappo muita suurempana määränä. Muun muassa Etanolin pitoisuus omalla vasteella oli 50 µg/m 3, joka muutettuna tolueeniekvivalenttina on vain 9 µg/m 3.

22 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) Etanoli, 2-Propanoli ja Fenoli ovat desinfiointi- /puhdistusaineen yhdistelmiä. Nonanaali liittyy puutuotteisiin, vahoihin, kosteisiin mineraalivilloihin sekä linoleumiin muun muassa. Etikkahappoa esiintyy tiivistemassoissa, kittausaineissa, linoleumissa, liimoissa ym. Astetooni on merkittävä kemikaali, jota käytetään maalin poistossa. Sisäilmanäytteissä Nonanaalin esiintyminen on hyvin yleistä, noin 85 % todennäköisyys. Keskiarvopitoisuus on 2 µg/m 3 ja 90 prosenttia pitoisuuksista on alle 5 µg/m 3. Sisäilmanäytteissä Etikkahappon esiintyminen on 27 % todennäköisyys. Keskiarvopitoisuus on 7 µg/m 3 ja 90 prosenttia pitoisuuksista on alle 18 µg/m 3. Fenolin esiintyminen on 33 % todennäköisyys. Keskiarvopitoisuus on 0,5 µg/m 3 ja 90 prosenttia pitoisuuksista on alle 1 µg/m Materiaalinäytteen mikrobianalyysitulokset Materiaalinäytteet otettiin kahdessa eri erässä. Ensimmäiset näytteet otettiin ikkunoiden liittymän tarkastuskohdista. Ulkoseinän alareunojen avauksen yhteydessä otettiin seinien alareunojen materiaalinäytteet Ikkunaliittymien mikrobinäytteet tutkittiin Kuopiossa Työterveyslaitoksen laboratoriossa, tulokset liitteessä 3. Yhteenveto tuloksista on esitetty taulukossa 3. Taulukko 3. Materiaalinäytteiden mikrobitulosten yhteenveto. Näytteet on otettu Tarkastuskohta / huonetila Homepitoisuus Sädesienipitoisuus Suullinen arvio 1. Pikku tiirat, päätyikkuna, ikkunan väli, polyuretaani 2. Toimisto, kadun puoleinen ikkuna, ikkunan väli, polyuretaani 3. Eskari, päätyikkuna, ikkunan väli, polyuretaani Ei homeita, ei sädesieniä Runsaasti homeita, runsaasti sädesieniä kohtalaisesti homeita, niukasti sädesieniä Näytteessä 1 ei esiinny homeita eikä sädesieniä.

23 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) Näytteessä 2 esiintyy Fusarium ja Engyodontium kosteusvaurioon viittaavia sukuja. Näytteessä on myös sädesieniä. Näistä Fusarium suku ja sädesienet ovat toksiineja ja allergeenisuutta aiheuttavia sukuja. Näytteessä 3 esiintyy Fusarium sukua, joka pidetään kosteusvaurioon viittaavana sukuna. Näytteessä on sädesientä. Nämä suvut ovat toksiineja ja allergeenisuutta aiheuttavia sukuja. Ulkoseinän alareunoja tutkittiin Tuolloin avattiin ulkoseinän alareunoja neljästä kohtaan ja otettiin yhteensä 9 materiaalinäytettä. Näytteiden analyysit tehtiin Kuopion Työterveyslaitoksella, liite 5 ja yhteenvetotulokset on esitetty taulukossa 4. Taulukko 4. Materiaalinäytteiden mikrobitulosten yhteenveto. Näytteet on otettu Tarkastuskohta / huonetila Homepitoisuus Sädesienet Suullinen arvio 1. Eskari, päätyseinä, seinän alareuna, lämmöneristeen alapinta, mineraalivilla 2. Eskari, päätyseinä, seinän alareuna, alajuoksun alapuoli, muoviin kääritty mineraalivilla 3. Pikku tiira, päätyseinä, seinän alareuna, lämmöneristeen alapinta, mineraalivilla 4. Pikku tiira, päätyseinä, seinän alareuna, alajuoksun alapuoli, muoviin kääritty mineraalivilla 5. Toimisto, kadun puoli, seinän alareuna, lämmöneristeen alapinta, mineraalivilla 6. Toimisto, kadun puoli, seinän alareuna, alajuoksun alapuoli, muoviin kääritty mineraalivilla 7. Sisäpiha, seinän alareuna, lämmöneristeen alapinta, mineraalivilla 8. Sisäpiha, seinän alareuna, alajuoksujen välinen lämmöneriste, mineraalivilla 9. Sisäpiha, seinän alareuna, alajuoksun alapuoli, muoviin kääritty mineraalivilla Runsaasti homeita, niukasti sädesieniä Runsaasti homeita, runsaasti sädesieniä Erittäin runsaasti homeita, ei sädesieniä Runsaasti homeita, kohtalaisesti sädesieniä Runsaasti homeita, ei sädesieniä Runsaasti homeita, niukasti sädesieniä Erittäin runsaasti homeita, ei sädesieniä Runsaasti homeita, erittäin runsaasti sädesieniä Runasaasti homeita, niukasti sädesieniä

24 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) Seuraavassa kohdassa käyn läpi vain kosteusvaurioihin viittaavia sukuja, muutoin pitoisuudet voidaan tarkastaa liitteestä 3. Näytteessä 1 esiintyy Aspercillius versicolor, Aspercillius restrictus, Ulocladium sekä Wallemia homesuku, joita voidaan pitää kosteusvaurioihin viittaavina sukuna. Aspercillius restrictus homesuvun tietoa ei ole käytettävissä, mutta muut homesuvut eivät tuota toksiinisia yhdisteitä eivät ole allergeenisuutta aiheuttavia sukuja. Sädesienet ovat sekä toksiinisia että allergeenisuutta aiheuttavia bakteereja. Näytteessä 2 esiintyy Aspercillius restrictus homesuku. Suvun toksisuudesta eikä allergeenisuudesta ole tieota. Sädesienet ovat sekä toksiinisia että allergeenisuutta aiheuttavia bakteereja. Näytteessä 3 esiintyy Aspercillius versicolor, Aspercillius restrictus ja Exophiala homesuku, joita voidaan pitää kosteusvaurioihin viittaavina sukuina. Aspercillius restrictus homesuvun tietoa ei ole käytettävissä, mutta muut homesuvut eivät tuota toksiinisia yhdisteitä eivät ole allergeenisuutta aiheuttavia sukuja. Näytteessä ei esiinny sädesieniä. Näytteessä 4 esiintyy Aspercillius versicolor ja Phialophora homesuku, joita voidaan pitää kosteusvaurioihin viittaavina sukuina. Phialophora on toksiininen homesuku. Sädesienet ovat sekä toksiinisia että allergeenisuutta aiheuttavia bakteereja. Näytteessä 5 esiintyy Aspercillius versicolor, Aspercillius restrictus homesukuja, joita voidaan pitää kosteusvaurioihin viittaavina sukuina. Aspercillius restrictus homesuvun tietoa ei ole käytettävissä. Aspercillius versicolor ei ole toksiininen eikä allergeenisuutta aiheuttava suku. Näytteessä ei esiinny sädesieniä. Näytteessä 6 esiintyy Aspercillius versicolor ja Acremonium homesukuja, joita voidaan pitää kosteusvaurioihin viittaavina sukuina. Kummatkaa suvut eivät ole toksiinisia eikä aiheuta allergeenisuutta. Sädesienet ovat sekä toksiinisia että allergeenisuutta aiheuttavia bakteereja. Näytteessä 7 esiintyy Aspercillius versicolor, Aspercillius restrictus, Eurotium ja Trichoderma homesuku, jota voidaan pitää kosteusvaurioihin viittaavina sukuina. Aspercillius restrictus homesuvun tietoa ei ole käytettävissä. Trichoderma homesuku on sekä toksiininen että allergisuutta aiheuttava homesuku. Näytteessä ei esiinny sädesieniä. Näytteessä 8 esiintyy Trichoderma homesuku, jota voidaan pitää kosteusvaurioihin viittaavana sukuna. Trichoderma homesuku on sekä toksiininen että allergisuutta aiheuttava homesuku. Sädesienet ovat sekä toksiinisia että allergeenisuutta aiheuttavia bakteereja.

25 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) Näytteessä 9 esiintyy Trichoderma homesuku, jota voidaan pitää kosteusvaurioihin viittaavana sukuna. Trichoderma homesuku on sekä toksiininen että allergisuutta aiheuttava homesuku. Sädesienet ovat sekä toksiinisia että allergeenisuutta aiheuttavia bakteereja. Käytettävissä olevan tiedon mukaan kaikista homesuvuista ei ole käytettävissä tietoa niiden allergeenisuutta eikä toksisuutta aiheuttavista vaikutuksista. Kolme ja neljä plussaa mikrobipitoisuudessa merkitsevät asumisterveysohjeen mukaan mikrobivaurioitunutta materiaalia. 10. Teollisten mineraalikuitujen analyysitulokset Mineraalikuitupitoisuusnäytteiden analyysitulosten yhteenveto on esitetyt taulukossa 5, tarkemmat tulokset ovat liitteessä 4. Taulukko 5. Ilmanvaihtokanavan sisäpinnoilta määritettyjen mineraalikuitupitoisuusanalyysien yhteenveto. Näytteet on otettu Näytenumero Tarkastettu tila Tarkastuskohta Mineraalikuidut (< 20 µm) (kpl/cm 2 ) Kaapin yläpinta, pintapöly 1,4 Kanavan sisäpinta, pintapöly 0,8 Kaapin yläpinta, pintapöly < 0,1 Kanavan sisäpinta, pintapöly < 0,1 Kaapin yläpinta, pintapöly 2,0 Kanavan sisäpinta kauempaa, pintapöly 0,4 Kanavan sisäpinta, kotelo, pintapöly 0,5 Kaapin yläpinta, pintapöly < 0,1 Kanavan sisäpinta, pintapöly 0,6 1 Pikku tiirat 2 Pikku tiira 3 Eskari 4 Eskari 5 Toimisto 6 Toimisto 7 Toimisto 8 Sirkut 9 Sirkut Uusissa ilmanvaihtojärjestelmissä teollisten mineraalikuitujen määrän toivotaan olevan enintään 0,2 kuitua/cm 2. Vanhemmissa puhtaissakin kanavissa voidaan olettaa olevan 1-2 kpl/cm 2.

26 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) 11. Sisäilman lämpötila ja suhteellinen kosteus 12. Merkkiainetutkimus 13. Tarkastus lämpökameralla Toimistossa kaapin yläpinnassa kuitumäärä on 2 kpl/cm 2. Muut kuituarvot ovat tätä pienempiä. VOC-mittausten yhteydessä otettiin kertaluontoiset sisäilman lämpötilat sekä suhteelliset kosteudet. Eskarin tilassa lämpötila oli 19,2 astetta ja suhteellinen kosteus 35 %, absoluuttinen kosteus on 5,8 g/m 3. Sirkkujen tilassa lämpötila oli 21,2 ja suhteellinen kosteus 29 %, absoluuttinen kosteus 5,3 g/m 3. Sisäilman olosuhteet ovat normaalit. Ulkoseinän tiiveyttä tarkastettiin merkkiaineella, jossa oli 5 % vetyä ja 95 % typpeä. Merkkiainetta syötettiin ulkopuolelta ja havainnot tehtiin sisäpuolelta läheltä merkkiaineen syöttökohtaa. Merkkiaineella tehtyjä tarkastuksia tehtiin kahteen kohtaan. Molemmissa näissä kohdissa merkkiainetta tuli ikkunan liittymistä. Lisäksi eskaripäädyssä merkkiainetta tuli myös lattian ja ulkoseinän liittymästä. Lattian ja ulkoseinän liittymää ei ole rakentamisaikana osattu tehdä kuten nykyisin. Lattialaatan kutistuminen aiheuttaa liittymään ilmavuotomahdollisuudet. Ikkunaliittymässä seinän höyrynsulkumuovi leikattiin ikkuna- / levylinjaan ja seinän ja ikkunaliittymä tiivistettiin polyuretaanivaahdolla. Ajan kuluessa myös tähän liittymään syntyy lievä ilmavuoto. Kohteen lattian ja ulkoseinän liittymät oli korjattu ja matto oli nostettu ulkoseinälle lattialistaksi muissa tiloissa kuin eskari- ja sirkku-tiloissa. Tilat tarkastettiin lämpökameralla mahdollisen ilmavuodon löytämiseksi. Tulokset on raportoitu erillisessä liitteessä. Samalla tehtiin myös tiiveysmittaukset huonetiloittain kolmessa eri huoneessa. Tulokset ovat taulukossa 5. Taulukko 6. Suuntaa antavat tiiveysluvut. Huonetila Alipaineella mitattu arvo (q50) Ylipaineella mitattu arvo (q50) Konaistiiveysluku (q50) Pikku tiirat 1,4 1,3 1,4 Eskari 2,4 2,5 2,4 Toimisto 3,7 3,8 3,8

27 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) 14. Yläpohjan lämmöneristeen mikrobinäyte 15. Maanpinnan korkeudet Lämpökuvauksen perusteella kylmiä kohtia olivat yläpohjan ja ulkoseinän liittymät, ikkunaliittymät sekä ikkunaliittymät ulkoseinään. Näistä ikkunaliittymissä oli ilmeisesti myös tiivistevuotoja. Aikaisemmissa tutkimuksissa on tuotu esille yläpohjassa olevia pieneläinten jälkiä. Yläpohjan osalta tutkimuksia ei tehty. Ulkoseinän alapinnan ja rakennuksen ulkopuolisen maanpinnan korkeuksia tarkastettiin neljästä kohdasta. Taulukko 7. Maanpinnan ja lattian korkeudet ulkoseinän alajuoksun alapintaan. Tila Alajuoksu alapinta maanpinnasta (mm) Alajuoksu alapinta lattiapinnasta (mm) Eskari Pikku tiirat Toimisto Kaikissa mittauskohdissa ulkoseinän alareuna on maanpinnan alapuolella ja myös lattian alapuolella. Mittausarvoissa merkkinen arvo tarkoittaa kyseisen pinnan alapuolelle olevia arvoja.

28 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) 16. Yhteenveto Lintupuiston päiväkodin käyttäjät ovat tuoneet esille epäilyjä sisäilmaongelmista. Epäilyjä on tullut esille päiväkodin jokaisesta tilasta, joten selvää aluetta ei voida rajoittaa. Tämän johdosta arvioidaan syyn olevan laajaalainen ja mahdollisesti monen eri tekijän summa. Kohdetta tutkittiin tavanomaisella tavalla, ottamalla näytteitä, tekemällä merkkiainekokeita, tarkastamalla mahdollisia vuotokohtia lämpökameralla sekä tekemällä tiiviysmittauksia. Lämpökamerakuvat ovat erillisessä raportissa. Pintapölynäytteiden perusteella tiloissa ei ole sisäilman mikrobipitoisuutta merkittävässä määrin. Kuitenkin tasopinnoilla oli paikoin merkittävästi pölyä. Tavarat kaappien päältä sekä tasopinnoilta tulisi poistaa niiden puhtaana pitämisen vuoksi. VOC-analyysitulosten mukaan TVOC-pitoisuudet olivat pieniä. Näytteissä esiintyi yksittäisinä yhdisteinä Etanoli, 2-Propanoli, Fenoli, Nonaali, Asetoni ja Etikkahappo muita suurempana määränä. Näille yhdisteille löytyy luonnollinen selitys, muun muassa desinfiointi-/puhdistusaine, puutuotteet, tiivistemassat ym. Yhdisteet eivät ylitä toimenpiderajoja. Materiaalinäytteitä otettiin sekä ikkunaliittymistä että ulkoseinän alareunasta. Toimiston ikkunaliittymän näytteessä oli suuret home- ja sädesienipitoisuudet. Myös eskarin ikkunaliittymässä oli mikrobeja, kun taas pikku tiiran ikkunaliittymässä ei ollut mikrobeja analyysilaboratorion käyttämää alinta määritysrajaa ylittäviä pitoisuuksia. On todennäköistä, että muissakin ikkunaliittymissä on viitteitä mikrobivaurioista. Ulkoseinän alareunoissa on merkittäviä mikrobivaurioita. Kun ilmavuotoja tapahtuu seinän kautta sisäilmaan joko lattian tai seinän liittymän kautta tai ikkunaliittymän kautta, ovat mikrobivauriot ongelmallisia. Asumisterveysoppaan mukaan vaurioiden kautta ei saa olla mikrobivaurioita. Merkkiainatutkimuksen mukaan ikkunaliittymien kautta tulee merkkiaine sisätiloihin. Myös niissä huonetiloissa, joissa lattiamattoa ei ole nostettu seinällä, oli ilmavuotoa lattian ja seinän liittymästä. Kuituanalyysien mukaan kohteessa ei ole merkittävää kuituongelmaa. Toimiston kaapin yläpinnan näytteessä oli suurin kuitupitoisuus, 2 kpl/cm 2. Muutoin kuitumäärät olivat pienempiä. Toimistohuoneen ja viereisen huoneen välillä on IV-kanava niin sanottua syrjäyttävää ilmanvaihtoa varten. Aukossa on avointa mineraalivillaa.

29 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) Tiiveysmittauksien perusteella tiiveysluvut ovat normaaleja, kun huomioidaan rakentamisajankohta. Tiiveysarvot q50 arvot vaihtelivat 1,4 ja 3,8 väillä. Lämpökameralla tarkastettuna suurimmat vuodot olivat ulkoseinän ja katon liittymissä, ulkonurkkauksissa sekä ikkunaliittymissä. Merkkiainetutkimuksen mukaan ilmavuotoja on ikkunoiden liittymissä sekä eskari osastolla myös lattian ja ulkoseinän liittymässä. Näillä osastoilla ei ole lattian mattoa nostettu ulkoseinälle. Kohteessa on tehty lattiapinnan korjauksia sekä korjattu ulkoseinän alareunat. Joitakin seuraavia toimenpiteitä voisi suositella kohteeseen. Pitkäaikaisessa pölyn kertymässä on vain niukasti mikrobeja. Kuitenkin pintojen puhtaana pitämiseen tulee kiinnittää huomioita. Kaapit ja hyllyt tulisi olla oviaukollisia, jotka voidaan sulkea. Esimerkiksi tavaroita voidaan poistaa kaappien päältä. Lasten vaatteiden säilytys on haasteellinen oviaukollisiin kaappeihin. VOC-pitoisuudet johtuvat pääosin desinfiointiaineista. Mikäli nämä poistetaan, niin sisäilman pitoisuudet pienenevät. Onko näillä aineille merkitystä henkilöiden oireiluun, ei voida sanoa. Ikkunaliittymien mikrobiongelmat tulivat esille esimerkiksi toimistohuoneen näytteessä. Ikkunaliittymät tulee tiivistää sekä toivottavaa on käyttää ikkunat pois paikoiltaan ja uusia riveet. Lopuksi ikkunat tulee asentaa seinään tiiviisti. Ulkoseinän alareunoissa on merkittävää mikrobivaurioita. Ulkoseinien alareunat on uusittu, mutta vaurioin aiheuttajaa ei ole poistettu. Ulkoseinän alareunat tulee joko korjata tiivistämällä tai kengittämällä ulkoseinän alareunat ylemmäksi. Samalla maanpinnat rakennuksen ulkopuolelta tulee laskea alemmaksi ja kallistaan rakennuksesta poispäin. Ulkoseinän alareunat suositellaan kengitettäväksi. Rakennuksen ulkopuolelle tulee tehdä salaojitus ja salaojien purkumahdollisuudet. Sokkelin ulkopuolelle tulee tehdä kosteuseristys, suunnittelijasta riippuen perusmuurilevyillä tai bitumikermillä valmistajan kirjallisten ohjeiden mukaisesti. Kattovesien ja piha-alueen vesien poisjohtamien tulee tehdä luotettavasti suunnitelman mukaisesti. Teollisten mineraalikuitujen pitoisuus on lähellä vanhojen rakennusten normaaleja pitoisuuksia. Kutenkin IV-kanavien kuitulähteet tulee vielä korjausten yhteydessä varmistaa. Tiiveysmittausten mukaan tiiveysluku, q50, vaihteli eri tiloissa 1,4-3,8 välillä. Lämpökameralla tarkastettuna vuodot keskittyivät ulkoseinän ja yläpohjan liittymiin, ulkoseinän nurkkauksiin ja ikkunaliittymiin. Ikkunaliittymien tiivistäminen on näistä helpoin toimenpide.

30 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) Rakenteissa olevia ongelmia esiintyy sisäilmassa. Ongelmat ovat saadun tiedon mukaan koko rakennuksen osalla. Rakennuksen alipainetta voidaan pienentää lyhytaikaisesti jopa lievästi ylipaineiseksi. Tällöin ilmavirtauksia rakenteiden läpi ei tulisi. Myös ikkunatuuletukset ovat mahdollisia, mutta ilmanvaihdon kautta tuleva ilma suodattuu suodattimien läpi kulkeutuessaan. Yläpohjan tarkastuksia ei tässä toimeksiannossa suoritettu. Aikaisemmin yläpohjaa on tutkittu muiden tekemissä tarkastuksissa. Saadun tiedon mukaan yläpohjassa on pieneläinten jälkiä. Ongelman muodostaa alipaine, joka kuljettaa myös yläpohjan likaista ilmaa sisäilmaan. Ilmanvaihdossa on ongelmia, siitä on osoituksena suuret bakteerimäärät. Suosituksena on uusia tehokkaammat koneet, tai yhdistää palvelualueita ja vähentää konemääriä. Edellä esitetyt toimenpiteet ovat suuntaa antavia. Kohteeseen tarvitaan tarkat korjaussuunnitelmat. Ennen kuin lähdetään tekemään korjaussuunnitelmia, tulee arvioida korjauksen kustannukset. Korjauksen jälkeen voi herkät altistuneet henkilöt reagoita. Korjausten onnistumien täysin on mahdotonta taata. Oulu, Diplomi-insinööri, erikoistutkija Rakennusterveysasiantuntija (VTT-C ) a-vaativuusluokan kosteustekninen kuntotutkija (FISE-pätevyys) a-vaativuusluokan kosteustekninen korjaussuunnittelija (FISE- pätevyys) Certifioitu passiivitalon suunnittelijan pätevyys (Passivhaus Institut) Rakenteiden kosteuden mittaaja (VTT-C ) Rakennusterveysasiantuntijoiden kouluttaja LIITTEET Liite 1. Pintanäytteiden mikrobianalyysitulokset. (3 sivua) Liite 2. VOC-analyysitulokset. (6 sivua) Liite 3. Materiaalinäytteiden mikrobianalyysitulokset. (3 sivua) Liite 4. Teollisten mineraalikuitujen analyysitulokset. (3 sivua) Liite 5. Materiaalinäytteiden mikrobianalyysitulokset (3 sivua) Liite 6. Pohjapiirustus ja näytteiden ottokohdat. (2 sivua) Erillinen liite lämpökuvauksista.

31 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (30) JAKELU Tilaajan edustajat OAMK Oy (Sähköinen kopio) (Sähköinen kopio) 1 kpl (Alkuperäinen)

32 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS LIITE 1. 1 (3) Tilaaja: Oulun ammattikorkeakoulu Oy Kotkantie Oulu Kohde: Lintupuiston päiväkoti Kuormatie Liminka Pintanäyteluettelo mikrobianalyysiä varten. Näyte nro 1 Pikku tiirat, pintapöly, kaapin yläpinta 2 Eskari, pintapöly, kaapin yläpinta 3 Toimisto, pintapöly, kaapin yläpinta 4 Sirkut, pintapöly, kaapin yläpinta

33 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS LIITE 1. 2 (3)

34 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS LIITE 1. 3 (3)

35 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS LIITE 2. 1 (6) Tilaaja: Oulun ammattikorkeakoulu Oy Kotkantie Oulu Kohde: Lintupuiston päiväkoti Kuormatie Liminka Näyteluettelo VOC-analyysiä varten. Näyte nro 1 Eskari, sisäilma 2 Sirkut, sisäilma

36 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS LIITE 2. 2 (6)

37 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS LIITE 2. 3 (6)

38 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS LIITE 2. 4 (6)

39 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS LIITE 2. 5 (6)

40 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS LIITE 2. 6 (6)

41 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS LIITE 3. 1 (3) Tilaaja: Oulun ammattikorkeakoulu Oy Kotkantie Oulu Kohde: Lintupuiston päiväkoti Kuormatie Liminka Materiaalinäyteluettelo mikrobianalyysiä varten. Näyte nro 1 Pikku tiirat, päätyikkuna, ikkunan väli, polyuretaani 2 Toimisto, kadun puoleinen ikkuna, ikkunan väli, polyuretaani 3 Eskari, päätyikkuna, ikkunan väli, polyuretaani

42 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS LIITE 3. 2 (3)

43 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS LIITE 3. 3 (3)

44 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS LIITE 4. 1 (3) Tilaaja: Oulun ammattikorkeakoulu Oy Kotkantie Oulu Kohde: Lintupuiston päiväkoti Kuormatie Liminka Teollisten mineraalikuitunäyteluettelo analyysiä varten. Näyte nro 1 Pikku tiirat, kaapin yläpinta, pintapöly 2 Pikku tiirat, tuloilmakanavan sisäpinta, pintapöly 3 Eskari, kaapin yläpinta, pintapöly 4 Eskari, tuloilmankanavan sisäpinta, pintapöly 5 Toimisto, kaapin yläpinta, pintapöly 6 Toimisto, tuloilmankanavan sisäpinta kauempaa, pintapöly 7 Toimisto, tuloilmankanava, kotelon sisäpinta, pintapöly 8 Sirkut, kaapin yläpinta, pintapöly 9 Sirkut, tuloilmankanavan sisäpinta, pintapöly

45 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS LIITE 4. 2 (3)

46 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS LIITE 4. 3 (3)

47 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS LIITE 5. 1 (4) Tilaaja: Oulun ammattikorkeakoulu Oy Kotkantie Oulu Kohde: Lintupuiston päiväkoti Kuormatie Liminka Materiaalinäyteluettelo mikrobianalyysiä varten. Näyte nro 1 Eskari, päätyseinä, seinän alareuna, lämmöneristeen alapinta, mineraalivilla 2 Eskari, päätyseinä, seinän alareuna, alajuoksun alapuoli, muoviin kääritty mineraalivilla 3 Pikku tiira, päätyseinä, seinän alareuna, lämmöneristeen alapinta, mineraalivilla 4 Pikku tiira, päätyseinä, seinän alareuna, alajuoksun alapuoli, muoviin kääritty mineraalivilla 5 Toimisto, kadun puoli, seinän alareuna, lämmöneristeen alapinta, mineraalivilla 6 Toimisto, kadun puoli, seinän alareuna, alajuoksun alapuoli, muoviin kääritty mineraalivilla 7 Sisäpiha, seinän alareuna, lämmöneristeen alapinta, mineraalivilla 8 Sisäpiha, seinän alareuna, alajuoksujen välinen lämmöneriste, mineraalivilla 9 Sisäpiha, seinän alareuna, alajuoksun alapuoli, muoviin kääritty mineraalivilla

48 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS LIITE 5. 2 (4)

49 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS LIITE 5. 3 (4)

50 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS LIITE 5. 4 (4)

51 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (3) LIITE 6. Pintapöly Homeita: niukasti Sädesieniä: ei esiinny Bakteereja: erittäin runsaasti Pintapöly Homeita: niukasti Sädesieniä: ei esiinny Bakteereja: erittäin runsaasti 1. Us, ikkunaliittymä Homeet: ei esiinny Sädesienet: ei esiinny 3. Us, ikkunaliittymä Homeet: kohtalaisesti Sädesienet: niukasti (1 kpl) Pintapöly Homeita: kohtalaisesti Sädesieniä: esiintyy (1 kpl) Bakteereja: erittäin runsaasti Pintapöly Homeita: niukasti Sädesieniä: ei esiinny Bakteereja: runsaasti VOC: 10 µg/m 3 VOC: 40 µg/m 3 2. Us, ikkunaliittymä Homeet: runsaasti Sädesienet: runsaasti

52 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (3) LIITE Kuidut, kaapin yläpinta 1,4 kpl/cm 2 2. Kuidut, tuloilmakanavan sisäpinta 0,8 kpl/cm 2 3. Kuidut, kaapin yläpinta < 0,1 kpl/cm 2 4. Kuidut, tuloilmakanavan sisäpinta < 0,1 kpl/cm 2 9. Kuidut, tuloilmakanavan sisäpinta 0,6 kpl/cm 2 8. Kuidut, kaapin yläpinta < 0,1 kpl/cm 2 6. Kuidut, tuloilmakanavan sisäpinta kauempaa 0,4 kpl/cm 2 7. Kuidut, tuloilmakanava, kotelon sisäpinta 0,5 kpl/cm 2 5. Kuidut, kaapin yläpinta 2,0 kpl/cm 2

53 TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS (3) LIITE US, alareuna, mineraalivilla Homeet: runsaasti Sädesienet: niukasti 2. US, alajuoksun alapuoli, mineraalivilla Homeet: runsaasti Sädesienet: runsaasti 7. US, alareuna, mineraalivilla Homeet: erittäin runsaasti Sädesienet: ei esiinny 8. US, alajuoksujen välinen mineraalivilla Homeet: runsaasti Sädesienet: erittäin runsaasti 9. US, alajuoksujen alapuoli, mineraalivilla Homeet: runsaasti Sädesienet: niukasti 3. US, alareuna, mineraalivilla Homeet: erittäin runsaasti Sädesienet: ei esiinny 4. US, alajuoksun alapuoli, mineraalivilla Homeet: runsaasti Sädesienet: kohtalaisesti 5. US, alareuna, mineraalivilla Homeet: runsaasti Sädesienet: ei esiinny 6. US, alajuoksun alapuoli, mineraalivilla Homeet: runsaasti Sädesienet: niukasti

Sisäilman VOC-pitoisuuden määrittäminen Uusintanäytteet

Sisäilman VOC-pitoisuuden määrittäminen Uusintanäytteet Sisäilman VOC-pitoisuuden määrittäminen Uusintanäytteet 23.6.2016 Liikuntahalli Lippitie 2 91900 Liminka Tilaaja: Limingan kunta Iivarinpolku 6 91900 Liminka 1 (5) Sisällysluettelo Tilaaja... 2 Tilaus...

Lisätiedot

Sisäilman VOC-pitoisuuden määrittäminen Uusintanäytteet

Sisäilman VOC-pitoisuuden määrittäminen Uusintanäytteet Sisäilman VOC-pitoisuuden määrittäminen Uusintanäytteet 25.11.2016 Liikuntahalli Lippitie 2 91900 Liminka Tilaaja: Limingan kunta Iivarinpolku 6 91900 Liminka 1 (5) Sisällysluettelo Tilaaja... 2 Tilaus...

Lisätiedot

Kohteen tutkiminen sisäilmaepäilyn johdosta

Kohteen tutkiminen sisäilmaepäilyn johdosta TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS- 013-16 Kohteen tutkiminen sisäilmaepäilyn johdosta Liminka kedonperän päiväkoti Kedonperäntie 13 91900 Liminka Tilaaja: Limingan kunta Iivarinpolku 6 91900 Liminka TUTKIMUSSELOSTUS

Lisätiedot

Kohteen tutkiminen näytteiden avulla

Kohteen tutkiminen näytteiden avulla TUTKIMUSSESTUS OAMK- BS- 044-17 Kohteen tutkiminen näytteiden avulla Liminka Linnukan päiväkoti Karintie 1 910 Liminka Tilaaja: Limingan kunta Iivarinpolku 6 910 Liminka TUTKIMUSSESTUS OAMK- BS- 044-17

Lisätiedot

Kohteen sisäilman tutkiminen näytteiden. Lisätutkimukset

Kohteen sisäilman tutkiminen näytteiden. Lisätutkimukset Kohteen sisäilman tutkiminen näytteiden avulla Lisätutkimukset 14.-15.9.2018 Liminka Linnukan päiväkoti Karintie 1 91900 Liminka Tilaaja: Limingan kunta Iivarinpolku 6 91900 Liminka 1 (9) Sisällysluettelo

Lisätiedot

Sisäilman kuntoon vaikuttavien asioiden tarkastaminen. Katajan koulu. Ylivieskan kaupunki Kyöstintie 4 84100 Ylivieska

Sisäilman kuntoon vaikuttavien asioiden tarkastaminen. Katajan koulu. Ylivieskan kaupunki Kyöstintie 4 84100 Ylivieska TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS- 076-14 27.12.2014 Sisäilman kuntoon vaikuttavien asioiden tarkastaminen Katajan koulu Tilaaja: Ylivieskan kaupunki Kyöstintie 4 84100 Ylivieska TUTKIMUSSELOSTUS OAMK- BS- 076-14

Lisätiedot

Kohteen sisäilman tutkiminen näytteiden. Lisätutkimukset

Kohteen sisäilman tutkiminen näytteiden. Lisätutkimukset Kohteen sisäilman tutkiminen näytteiden avulla Lisätutkimukset Liminka Linnukan päiväkoti Karintie 1 91900 Liminka Tilaaja: Limingan kunta Iivarinpolku 6 91900 Liminka 1 (9) Sisällysluettelo Tiivistelmä...

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS 23.3.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN

SISÄILMATUTKIMUS 23.3.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN SISÄILMATUTKIMUS 2 (8) TIIVISTELMÄ Limingan paloasema sijaitsee Limingassa, osoitteessa Kramsuntie 3, 91900 Liminka.

Lisätiedot

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu RTA2-loppuseminaari 8.6.2017 Saarijärven Keskuskoulu Lähtötiedot Kohde on valmistunut vuonna 1966. Kerrosala 4 334 m2. Laajamittainen

Lisätiedot

Karamzin koulu. Sisäilman mikrobit. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, E s p o o Työnro Ins.

Karamzin koulu. Sisäilman mikrobit. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, E s p o o Työnro Ins. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, 0 2 9 4 0 E s p o o Sisäilman mikrobit 5.4.2017 Työnro 319099.16 Ins. Terttu Rönkä 2 (7) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...3 1.1 Tilaaja...3 1.2 Työn sisältö...3 1.3 Kohde ja

Lisätiedot

Kohteen sisäilman tutkiminen näytteiden avulla

Kohteen sisäilman tutkiminen näytteiden avulla Kohteen sisäilman tutkiminen näytteiden avulla Liminka Vesikarin päiväkoti ja ala-aste Sortavalantie 1 91910 Tupos Tilaaja: Limingan kunta Iivarinpolku 6 91900 Liminka 1 (20) Sisällysluettelo Tiivistelmä...

Lisätiedot

Sisä- ja ulkoilman olosuhteet mittausten aikana olivat seuraavat:

Sisä- ja ulkoilman olosuhteet mittausten aikana olivat seuraavat: 1 Sisäilman mikrobit Näytteet otettiin kuusivaihekeräimellä elatusalustoille, jotka olivat 2 % mallasuuteagar homesienille ja tryptoni-hiivauute-glukoosiagar bakteereille ja sädesienille eli aktinomykeeteille.

Lisätiedot

Merkkiainetutkimus. Hakunilan koulu Hiirakkotie Vantaa

Merkkiainetutkimus. Hakunilan koulu Hiirakkotie Vantaa Merkkiainetutkimus Hiirakkotie 9 01200 Vantaa 2 Rakenteiden ilmatiiveyden tarkastus merkkiainekaasun avulla 1. Kohdetiedot Jouni Räsänen, Vantaan kaupunki, Vantaa Hiirakkotie 9 01200 Vantaa 2. Tutkijat

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS 19.8.2014 RAKENNUKSEN PERUSTIEDOT pinta-ala noin 11 784 br-m 2, kerrosala noin 12 103 ke rakennus

Lisätiedot

GESTERBYN SUOMENKIELINEN KOULU. Sisäilma- ja kuntotutkimus

GESTERBYN SUOMENKIELINEN KOULU. Sisäilma- ja kuntotutkimus GESTERBYN SUOMENKIELINEN KOULU Sisäilma- ja kuntotutkimus Tiedotustilaisuus 5.3.2018 Olavi Vaittinen, rakennusterveysasiantuntija Inspector Sec Oy (ISEC) TUTKIMUKSEN TOTEUTUS Koulurakennus ja liikuntasalirakennus:

Lisätiedot

Sisäilman mikrobit. MITTAUSTULOKSET Mikkolan koulu Liite Bakteerit, Sieni-itiöt, pitoisuus, Näytteenottopisteen kuvaus

Sisäilman mikrobit. MITTAUSTULOKSET Mikkolan koulu Liite Bakteerit, Sieni-itiöt, pitoisuus, Näytteenottopisteen kuvaus 1 Sisäilman mikrobit Näytteet otettiin kuusivaihekeräimellä elatusalustoille, jotka olivat 2 % mallasuuteagar homesienille ja tryptoni-hiivauute-glukoosiagar bakteereille ja sädesienille eli aktinomykeeteille.

Lisätiedot

KIRKKOKADUN KOULU Sisäilman seurantanäytteet 15.3.2013. Rakennusterveysasiantuntija Minna Laurinen 29.4.2013

KIRKKOKADUN KOULU Sisäilman seurantanäytteet 15.3.2013. Rakennusterveysasiantuntija Minna Laurinen 29.4.2013 KIRKKOKADUN KOULU Sisäilman seurantanäytteet 15.3.2013 Rakennusterveysasiantuntija Minna Laurinen 29.4.2013 Sisäilmatalo Kärki Oy www.sisailmatalo.fi Sisäilmanäytteet maaliskuu 2013 Nurmeksen kaupungin

Lisätiedot

Hangon kaupunki Hagapuiston koulu

Hangon kaupunki Hagapuiston koulu 26.02.2015 Hangon kaupunki Hagapuiston koulu Sisäilman VOC-mittaukset 23.1.2015 Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/5 1. Yleistiedot Kohde Hangon kaupunki Hagapuiston koulu

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ. Yrttitien päiväkoti, sisäilmatutkimus Tutkimusselostus 22.12.2010

TIIVISTELMÄ. Yrttitien päiväkoti, sisäilmatutkimus Tutkimusselostus 22.12.2010 TIIVISTELMÄ Yrttitien päiväkodin laajennuksen sisäilmatutkimus. Tutkimuksen tilaajana oli rakennesuunnitteluinsinööri Jouni Räsänen Vantaan kaupungin tilakeskuksesta. Sisäilmatutkimukset suoritettiin lokakuussa

Lisätiedot

Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu

Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu 1/6 Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä 20.11.2015 Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/6 Sisällys

Lisätiedot

Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 28.3.2011. Kaivokselan koulu Tilat 213b (kuraattori) ja 216 (koulusihteeri)

Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 28.3.2011. Kaivokselan koulu Tilat 213b (kuraattori) ja 216 (koulusihteeri) Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 28.3.2011 SISÄILMATUTKIMUS Kaivokselan koulu Tilat 213b (kuraattori) ja 216 (koulusihteeri) 2 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 2. TUTKIMUKSET... 3

Lisätiedot

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS Hangon kaupunki - Halmstadintalo - keittiön ja päiväkotitilojen mikrobinäytteenotot 22.11.2017 1 / 11 Sisällysluettelo Yleistiedot... 3 Kohde... 3 Tilaaja... 3 Tutkimuksen

Lisätiedot

Emissiomittaukset lattiapinnoitteesta kohteessa Kullasvuoreen koulu, Padasjoki

Emissiomittaukset lattiapinnoitteesta kohteessa Kullasvuoreen koulu, Padasjoki TUTKIMUSSELOSTUS NRO VTT-S-01155-17 1 (4) Tilaaja Tilaus Yhteyshenkilö Insinööritoimisto TJ Koistinen Oy Toivo Koistinen Liinuminkatu 1 A 2 15860 Hollola Toivo Koistinen, VTT-O-185190-17 VTT Expert Services

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Kosteusmittaukset ja VOC-tutkimukset

TUTKIMUSRAPORTTI Kosteusmittaukset ja VOC-tutkimukset TUTKIMUSRAPORTTI Kosteusmittaukset ja VOC-tutkimukset Meripirtin päiväkoti Haukkavuorenkatu 5 48100 KOTKA Työ nro T15026 Kotka 9.11.2015 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25,

Lisätiedot

ulkoseinä, ikkunan tilkerako uretaanivaahto ulkoseinä, ikkunoiden karmiväli uretaanivaahto, puu

ulkoseinä, ikkunan tilkerako uretaanivaahto ulkoseinä, ikkunoiden karmiväli uretaanivaahto, puu Anttilan koulu, Kirkkokatu 6, 08100 Lohja 41 (43) MMS36: 1.18 MMS37: 2.03 MMS38: 2.03 MMS39: 2.50 uuden ja vanhan osan liitoskohta MMS40: 1.77, ulkopuoli MMS41: 1.77, ulkopuoli MMS42: 1.79, ulkopuoli MMS43:

Lisätiedot

Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu

Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu Vanha- Lapuantie 22, 62220 Kauhava Sisäilmanäytteet 31.5.2017 Työnro 31 4384.34 RI (AMK) Irmeli Nutikka Rkm Timo Ekola 2 (6) Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu Vanha-Lapuantie

Lisätiedot

Kiinteistöjen haitalliset mikrobit ja yhdisteet

Kiinteistöjen haitalliset mikrobit ja yhdisteet Kiinteistöjen haitalliset mikrobit ja yhdisteet Paula Kurola, laboratoriopäällikkö (FT) KiraLab mikrobilaboratorio, Tietopäivä Roadshow Vantaa 1.2.2017 1 2 Hittejä vai huteja? Kaikki oireilu johtuu homeesta!

Lisätiedot

Tuomarilan koulu, Tiivistyskorjausten jälkeinen tarkistusmittaus

Tuomarilan koulu, Tiivistyskorjausten jälkeinen tarkistusmittaus Tuomarilan koulu, Tiivistyskorjausten jälkeinen tarkistusmittaus Tutkimusraportti 19.4.2018 Projekti 308712 TIIVISTELMÄ Tutkimuksessa selvitettiin Tuomarilan koulun tiivistyskorjausten jälkeistä tilannetta

Lisätiedot

Kaupungintalon käyttöön liittyvä lausunto

Kaupungintalon käyttöön liittyvä lausunto LIITTYVÄ LAUSUNTO 9.4.2015 Kaupungintalon käyttöön liittyvä lausunto Ylivieskan kaupungintalo Kyöstintie 4 84100 YLIVIESKA Tilaaja: Ylivieskan kaupunki Kyöstintie 4 84100 YLIVIESKA LIITTYVÄ LAUSUNTO 1

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS

SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS Sivu 1 / 6 SISÄILMATUTKIMUSRAPORTTI SEURANTAMITTAUS MATTILAN PÄIVÄKOTI Hirsitie 2, 04340 Tuusula 1.4.2012 TILAAJA: Pertti Elg, Rakennusmestari, Tuusulan kunta TUTKIJA: Jari Järveläinen, Jakitec Ky Sivu

Lisätiedot

Kiinteistöjen haitalliset mikrobit ja yhdisteet

Kiinteistöjen haitalliset mikrobit ja yhdisteet Kiinteistöjen haitalliset mikrobit ja yhdisteet Paula Kurola, laboratoriopäällikkö (FT) KiraLab mikrobilaboratorio, Tietopäivä Roadshow Oulu 30.11.2016 1 2 Hittejä vai huteja? Kaikki oireilu johtuu homeesta!

Lisätiedot

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK6919 Kiwalab,

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK6919 Kiwalab, 1 (5) Tilaaja: Turun kaupunki, Tilapalvelut Yhteyshenkilö: Janne Virtanen Kohde: Turun AMK, Ruiskatu 8, 20740 Turku Työmääräin: WO-00675349 Näytteenottaja: Sanna Snell, Tom Jansén ja Jaana Vainio Näytteenottopäivä:

Lisätiedot

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Sanna Pohjola Hanna Kuitunen 1 Lähtökohta ja selvitysten tavoite Ojoisten lastentalon vanha osa valmistunut 1970-luvulla (liikuntasali, keittiö,

Lisätiedot

Kottby lågstadie Pohjolankatu Helsinki. Kattorakenteen kuntotutkimus

Kottby lågstadie Pohjolankatu Helsinki. Kattorakenteen kuntotutkimus Kattorakenteen kuntotutkimus Kottby lågstadie Pohjolankatu 45 00600 Helsinki Raportin päiväys 16.2.2015 Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0207 495 500 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 Rakenteenkuntotutkimus

Lisätiedot

Kohteen sisäilman tutkiminen näytteiden

Kohteen sisäilman tutkiminen näytteiden Kohteen sisäilman tutkiminen näytteiden avulla Liminka Linnukan päiväkoti Karintie 1 91900 Liminka Tilaaja: Limingan kunta Iivarinpolku 6 91900 Liminka 1 (19) Sisällysluettelo Tiivistelmä... 2 1. Yleistiedot...

Lisätiedot

MITTAUSTULOKSET Koskenkylän koulu, Koskenkyläntie 424, Pernaja Liite

MITTAUSTULOKSET Koskenkylän koulu, Koskenkyläntie 424, Pernaja Liite 77.0709 Sisäilman mikrobit Näytteet otettiin kuusivaihekeräimellä elatusalustoille, jotka olivat 2 % mallasuuteagar homesienille ja tryptoni-hiivauute-glukoosiagar bakteereille ja sädesienille eli aktinomykeeteille.

Lisätiedot

LUKIO HAKALAHDENKATU 8 YLIVIESKA

LUKIO HAKALAHDENKATU 8 YLIVIESKA LUKIO HAKALAHDENKATU 8 YLIVIESKA Sivu 1/7 1 YLEISTIETOA TARKASTUKSESTA Kohde: Kohteen pinta-ala: - Lukio Kohteen tilavuus: - Hakalahdenkatu 8 Kerrosluku: 2 Ylivieska Rakennusvuosi: Käyttötarkoitus: Koulu

Lisätiedot

16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS

16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS 16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS PERTUN PARAKKIKOULU 05400 JOKELA 05400 JOKELA 2/6 SISÄLLYSLUETTELO 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohdetiedot ja tilaaja... 3 1.2 Toimeksiannon laatija... 3 1.3 Toimeksiannon

Lisätiedot

Raportti Työnumero: 051421400493

Raportti Työnumero: 051421400493 Vastaanottaja: RISTO VILKKI MIKKELIN KAUPUNKI Sivuja:1/24 Raportti Kohde: Toimeksianto: LAUNIALAN KOULU SAIMAANNORPANKATU 1 50190 MIKKELI SISÄILMANLAATUUN VAIKUTTAVIEN TEKIJÖIDEN SELVITYS Tutkimus pvm:

Lisätiedot

Sisäilmatutkimusraportti, Kaunialan Sairaala, Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen

Sisäilmatutkimusraportti, Kaunialan Sairaala, Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen Delete Tutkimus Oy 16.7.2012 p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Kaunialan Sairaala Oy Markku Kiuru Talous- ja hallintopäällikkö Kylpyläntie 19 02700 Kauniainen puh: 09-505 922 29 mp: 0500 711

Lisätiedot

Muut yhteyshenkilöt: Päiväkodin johtaja Eija Järveläinen 09-8393 0871 Kouluisäntä Jukka Huippu 040-5138594

Muut yhteyshenkilöt: Päiväkodin johtaja Eija Järveläinen 09-8393 0871 Kouluisäntä Jukka Huippu 040-5138594 VANTAAN KAUPUNKI Sisäilmatutkimukset 1 (5) 1 TOIMEKSIANTO Tutkimuskohde: Itä-Hakkilan päiväkoti Keskustie 1 01260 Vantaa Tutkimusajankohta: 13.12.2011 27.12.2012 Tilaaja: Vastuuhenkilö Rakennesuunnittelijainsinööri

Lisätiedot

Sisäilmatutkimus Limingan toimintakeskus

Sisäilmatutkimus Limingan toimintakeskus Kuormatie 9 91900 Liminka Hanke nro: 8964 / 23.2.2015 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fa. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com 2 (6) Sisällysluettelo 1

Lisätiedot

PÄIVÄKODIN PORTAIKON ALAPUOLISEN VARASTON KORJAUKSEN ONNISTUMISEN TARKASTUS JA KOSTEUSVAURIOT JA LEPOHUONEEN LATTIAN KYLMYYS

PÄIVÄKODIN PORTAIKON ALAPUOLISEN VARASTON KORJAUKSEN ONNISTUMISEN TARKASTUS JA KOSTEUSVAURIOT JA LEPOHUONEEN LATTIAN KYLMYYS Raportti 2014 1(6) Lpk Ågeli Kivalterinpolku 3 00640 Helsinki PÄIVÄKODIN PORTAIKON ALAPUOLISEN VARASTON KORJAUKSEN ONNISTUMISEN TARKASTUS JA KOSTEUSVAURIOT JA LEPOHUONEEN LATTIAN KYLMYYS Taustatietoja

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS. Yhteenveto PÄIVÄTUULI KIUKAINEN. I n s i n ö ö r i t o i m i s t o L E V O L A Sivu 1 / 15

SISÄILMATUTKIMUS. Yhteenveto PÄIVÄTUULI KIUKAINEN. I n s i n ö ö r i t o i m i s t o L E V O L A Sivu 1 / 15 L E V O L A Sivu 1 / 15 PÄIVÄTUULI 27400 KIUKAINEN SISÄILMATUTKIMUS Yhteenveto 01.02.2016 L E V O L A Sivu 2 / 15 Tilaaja Euran kunta / Markus Rantanen Toimeksianto Rakennuksen sisäilmatutkimus käyttötarkoituksen

Lisätiedot

Hyvinvointikeskus Kunila

Hyvinvointikeskus Kunila Hyvinvointikeskus Kunila Jari Harju RTA 2 27.4.2017 Johdanto Tutkimuskohde on 1953 rakennettu tiilirunkoinen rakennus Laajennettu 1993 Korjattu vuosina 1993, 1998, 2003 ja 2008 Kuntoarvio 2011 Laaja peruskorjaus

Lisätiedot

SISÄILMAMITTAUKSET. Koivukoti 1I Kuriiritie 24 01510 Vantaa

SISÄILMAMITTAUKSET. Koivukoti 1I Kuriiritie 24 01510 Vantaa SISÄILMAMITTAUKSET Koivukoti 1I Kuriiritie 24 01510 Vantaa Raportin päiväys 31.10.2012 Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0207 495 500 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 SISÄILMAMITTAUKSET 2 KURIIRITIE

Lisätiedot

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Miia Pitkäranta, Indoor Quality Service Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Miia Pitkäranta, Indoor Quality Service Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon RAPORTTI ILA 2012-52 Miia Pitkäranta Indoor Quality Service Oy Tiilenpolttajankuja 5 01720 Vantaa TULOSRAPORTTI KOHDE: Päiväkoti Ukko-Pekka, Asematie 3, 01300 Vantaa NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Miia

Lisätiedot

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Merja Järvelä, Thermopolis Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Merja Järvelä, Thermopolis Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon RAPORTTI ILA2013-1 Thermopolis Oy Merja Järvelä Valtuustontie 2 62100 Lapua TULOSRAPORTTI KOHDE: Knuuttilan päiväkoti, Seinäjoki NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Merja Järvelä, Thermopolis Oy, 2.1.2013

Lisätiedot

As Oy Juhannusrinne. Parolantie 3 02120 ESPOO

As Oy Juhannusrinne. Parolantie 3 02120 ESPOO As Oy Juhannusrinne Parolantie 3 02120 ESPOO LAUSUNTO PAROLANTIE 3, 02120 ESPOO 2 HUONEISTOJEN PÄÄTYJEN TARKASTUS AVATUILTA KOHDILTA Kohde: Tilaaja: As Oy Juhannusrinne Parolantie 3 02120 ESPOO As Oy Juhannusrinne

Lisätiedot

Kaupungintalon sisäilmakorjauksiin liittyvää alustavaa tarkastelua

Kaupungintalon sisäilmakorjauksiin liittyvää alustavaa tarkastelua 5.3.2015 Kaupungintalon sisäilmakorjauksiin liittyvää alustavaa tarkastelua Ylivieskan kaupungintalo Kyöstintie 4 84100 YLIVIESKA Tilaaja: Ylivieskan kaupunki Kyöstintie 4 84100 YLIVIESKA 1 (8) Sisällysluettelo

Lisätiedot

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA Loviisan ruotsinkielinen koulukeskus Liikuntahalli Brandensteininkatu 27 07900 Loviisa saara.pulkkinen@homekoiratsjas.fi, 040 5411367 Sivu 1 Kohde:

Lisätiedot

TEOLLISUUSRAKENNUSTEN TOIMISTOTILOJEN ILMAN LAATU (INDOOR AIR QUALITY IN OFFICES ADJACENT TO INDUSTRIAL HALLS)

TEOLLISUUSRAKENNUSTEN TOIMISTOTILOJEN ILMAN LAATU (INDOOR AIR QUALITY IN OFFICES ADJACENT TO INDUSTRIAL HALLS) TEOLLISUUSRAKENNUSTEN TOIMISTOTILOJEN ILMAN LAATU (INDOOR AIR QUALITY IN OFFICES ADJACENT TO INDUSTRIAL HALLS) Liisa KUJANPÄÄ 1, Sirpa RAUTIALA 1, Helmi KOKOTTI 2, and Marjut REIMAN 1,* 1 Finnish Institute

Lisätiedot

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK7192 Kiwalab,

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK7192 Kiwalab, 1 (5) Tilaaja: Yhteyshenkilö: Kohde: Työmääräin: Näytteenottaja: Kirkkonummen kunta Jyrki Pulkki, Kiwa Inspecta Winellskan päiväkoti WO-00718940 Jyrki Pulkki Näytteenottopäivä: 16.10.2018 Näytteet vastaanotettu:

Lisätiedot

MERKKIAINETUTKIMUS, 14.11.2014 VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI

MERKKIAINETUTKIMUS, 14.11.2014 VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI MERKKIAINETUTKIMUS, 14.11.2014 VIERTOLAN KOULU, JOKIRANNAN YKSIKKÖ, PAVILJONKI Sivu 1 / 9 SISÄLLYS: 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 1.1. Kohde... 2 1.2. Tutkimuksen tilaaja... 2 2. Tiivistelmä... 2 3.

Lisätiedot

Arkistokuva. VOC-näytteiden ottaminen. Seppo Rantanen, Tuukka Korhonen

Arkistokuva. VOC-näytteiden ottaminen. Seppo Rantanen, Tuukka Korhonen Vastaanottaja: Sivuja:1/12 Padasjoen kunta Seppo Rantanen Arkistokuva Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Pappilanmäen koulu Puistotie 8 17500 Padasjoki VOC-näytteiden ottaminen Tilaaja: Seppo Rantanen

Lisätiedot

HARJURINTEEN KOULU/UUSI OSA. Tapani Moilanen Ryhmäpäällikkö, rakennusterveysasiantuntija, rkm

HARJURINTEEN KOULU/UUSI OSA. Tapani Moilanen Ryhmäpäällikkö, rakennusterveysasiantuntija, rkm HARJURINTEEN KOULU/UUSI OSA Tapani Moilanen Ryhmäpäällikkö, rakennusterveysasiantuntija, rkm 24.1.2017 2 TUTKIMUKSET, syksy 2017 Tutkimusten tarkoitus Tutkimusten tarkoituksena oli selvittää syitä joilla

Lisätiedot

VILLA RUBENIN SISÄILMAN MIKROBIMITTAUS 3.4.2013

VILLA RUBENIN SISÄILMAN MIKROBIMITTAUS 3.4.2013 VILLA RUBENIN SISÄILMAN MIKROBIMITTAUS 3.4.2013 Sisäilmainsinöörit Oy Puh. +358 20 7698 440 e-mail: info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax. +358 20 7698 449 internet: www.sisailmainsinoorit.fi

Lisätiedot

RAPORTTI. Itäkeskuksen lukio Kajaaninlinnantie HELSINKI

RAPORTTI. Itäkeskuksen lukio Kajaaninlinnantie HELSINKI S i v u - 1 - RAPORTTI VOC-MITTAUKSET SISÄILMASTA JA LATTIAPINNOITTEISTA Itäkeskuksen lukio Kajaaninlinnantie 10 00900 HELSINKI 30.12.2010 RAPORTIN NUMERO: 21039 TILAAJA: Petri Sorola, PJS IV- ja sisäilmatutkimus

Lisätiedot

Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu

Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu 1/8 Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä 01.10.2015 Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/8 Sisällys 1.

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Vastaanottaja: Sivuja:1/7 Padasjoen kunta / Seppo Rantanen Kellosalmentie 20 17501 Padasjoki Arkistokuva Raportti Työnumero: 051221700404 Kohde: Toimeksianto: Tutkimus pvm: Läsnäolijat: Pappilanmäen koulu

Lisätiedot

SISÄILMAN SEURANTAMITTAUKSET. Lausunto 07.04.2014 SIIKAISTEN KOULUKESKUS LAUTTIJÄRVENTIE 8 SIIKAINEN. I n s i n ö ö r i t o i m i s t o L E V O L A

SISÄILMAN SEURANTAMITTAUKSET. Lausunto 07.04.2014 SIIKAISTEN KOULUKESKUS LAUTTIJÄRVENTIE 8 SIIKAINEN. I n s i n ö ö r i t o i m i s t o L E V O L A SIIKAISTEN KOULUKESKUS LAUTTIJÄRVENTIE 8 SIIKAINEN SISÄILMAN SEURANTAMITTAUKSET Lausunto 07.04.2014 Tilaaja Siikaisten kunta Tekninen johtaja Anne Järvenranta Toimeksianto Sisäilman seurantamittaukset.

Lisätiedot

KAARINAN KAUPUNKI / VALKEAVUOREN KOULUN A- JA B-RAKENNUKSET SEURANTAMITTAUKSET JA MERKKIAINETUTKIMUKSET ja

KAARINAN KAUPUNKI / VALKEAVUOREN KOULUN A- JA B-RAKENNUKSET SEURANTAMITTAUKSET JA MERKKIAINETUTKIMUKSET ja Raportti 1 (7) Kaarinan kaupunki Mirka Salonen KAARINAN KAUPUNKI / VALKEAVUOREN KOULUN A- JA B-RAKENNUKSET SEURANTAMITTAUKSET JA MERKKIAINETUTKIMUKSET 21.12.2018 ja 21.2.2019 1 Lähtötilanne ja tutkimusmenetelmät

Lisätiedot

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK6471/18 Kiwalab,

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK6471/18 Kiwalab, , 24.1.2018 1 (5) Tilaaja: Kohde: Näytteenottaja: Näytteenottopäivä: Näytteet vastaanotettu: 9.1.2018 Analysointi aloitettu: 9.1.2018 Kirkkonummen kunta, Benny Vilander Nissnikun alakoulu, Masalantie 268,

Lisätiedot

Ilmanäytteet (mikrobi) Tuiskulan koulut

Ilmanäytteet (mikrobi) Tuiskulan koulut Ilmanäytteet (mikrobi) Tuiskulan koulut 4.4.2018 Kohde: Pinta-ala: - Rakennusvuosi: 1903-1937 Tuiskulan koulut Rakennusala:- Käyttötarkoitus: koulu Tuiskulansuora 126 Tilavuus: - 61300 Kurikka Kerrosluku:

Lisätiedot

Insinööritoimisto TähtiRanta Oy Talman koulun korjausten jälkeinen sisäilmaston laadunvarmistus

Insinööritoimisto TähtiRanta Oy Talman koulun korjausten jälkeinen sisäilmaston laadunvarmistus Insinööritoimisto TähtiRanta Oy Talman koulun korjausten jälkeinen sisäilmaston laadunvarmistus TUTKIMUKSEN TAVOITTEET Sipoon Talman koulussa suoritettiin laaja sisäilmaston tekninen kuntotutkimus marraskuu

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Kärkölän kunta Jukka Koponen Virkatie 1 16600 Järvelä Arkistokuva Raportti Työnumero: 051621700091 Kohde: Toimeksianto: Opintien koulu Opintie 16600 Järvelä VOC-ilma ja materiaalinäytteiden

Lisätiedot

Opinnäytetyö, seminaari. Sisäilmakohteen tutkimus ja korjaustyön valvonta Eveliina Mattila RTA-koulutus, RATEKO/SAMK

Opinnäytetyö, seminaari. Sisäilmakohteen tutkimus ja korjaustyön valvonta Eveliina Mattila RTA-koulutus, RATEKO/SAMK Opinnäytetyö, seminaari Sisäilmakohteen tutkimus ja korjaustyön valvonta 7-8.6.2017 Eveliina Mattila RTA-koulutus, RATEKO/SAMK Työn aihe Koulurakennuksen kellarin (osa rakennuksesta) sisäilma ja kosteustekninen

Lisätiedot

Arkistokuva Raportti Työnumero: VOC-ilma ja materiaalinäytteiden ottaminen

Arkistokuva Raportti Työnumero: VOC-ilma ja materiaalinäytteiden ottaminen Sivuja:1/9 Vastaanottaja: Kärkölän kunta Jukka Koponen Virkatie 1 16600 Järvelä Arkistokuva Raportti Työnumero: 051621700090 Kohde: Toimeksianto: Vuokkoharjun koulu Koulutie 18 16600 Järvelä VOC-ilma ja

Lisätiedot

Pohjakuva ja rakenteet. Seinä- ja alapohjarakenteiden toteutustavat tarkistettiin rakenneavauksin

Pohjakuva ja rakenteet. Seinä- ja alapohjarakenteiden toteutustavat tarkistettiin rakenneavauksin VANHAINKOTIKÄYTÖSSÄ OLLEEN RAKENNUKSEN RAKENNE - JA SISÄILMASTOTUTKIMUS Lähtötiedot Kohde on rakennettu 1980-luvulla Rakennus on ollut koko historiansa ajan vanhainkotikäytössä Tiloissa tehty pintasaneerauksia

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI

TUTKIMUSRAPORTTI TUTKIMUSRAPORTTI 17.8.2017 Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut -liikelaitos Mika Metsäalho PL 84, 13101 Hämeenlinna Sähköposti: mika.metsaalho@hameenlinna.fi Kohde Ojoisten lastentalo, Mäyräntie

Lisätiedot

YLÄPOHJARAKENTEIDEN KORJAUSTARVESELVITYS

YLÄPOHJARAKENTEIDEN KORJAUSTARVESELVITYS YLÄPOHJARAKENTEIDEN KORJAUSTARVESELVITYS Sweco Rakennetekniikka Ratamestarinkatu 7a P.O. Box 88 FI-00521 Helsinki, Finland Telephone +358 207 393 300 Finnmap Consulting Oy VAT FI08711659 Reg.no: 0871165-9

Lisätiedot

Rakennustekninen kuntoarvio

Rakennustekninen kuntoarvio KUNTOARVIO 16.5.2009 Rakennustekninen kuntoarvio Terveysasema Ruukki Tilaaja: Raahen seudun terveydenhuollon kuntayhtymä Tekniset palvelut Rantakatu 4 PL 25 92101 Raahe KUNTOARVIO 1 (18) Sisällysluettelo

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE materiaalinäyte, lajistopainotettu suoraviljely

TESTAUSSELOSTE materiaalinäyte, lajistopainotettu suoraviljely materiaalinäyte, lajistopainotettu suoraviljely 1 / 6 Biodiversiteettiyksikkö Aerobiologian yksikkö pc-seloste, pessi, 17.7.2017 Tilaaja: Laskutus: Toimitusosoite: Tiedoksi: Loviisan kaupunki / Tilapalvelu

Lisätiedot

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA Loviisan ruotsinkielinen koulukeskus Högstadium, työpajasiipi Brandensteininkatu 27 saara.pulkkinen@homekoiratsjas.fi, 040 5411367 Sivu 1 Kohde: Tilaaja:

Lisätiedot

Ilmanäytteet (mikrobi) Laihian keskuskoulu

Ilmanäytteet (mikrobi) Laihian keskuskoulu Ilmanäytteet (mikrobi) Laihian keskuskoulu Kohde: Pinta-ala: - Rakennusvuosi: 1970 Koulurakennus Rakennusala: - Käyttötarkoitus: koulu Länsitie 64 Kerrosluku: 2 66400 Laihia Näytteenoton tilaaja: Laihian

Lisätiedot

21.3.2013 Vanamontie 24, 15610 Lahti

21.3.2013 Vanamontie 24, 15610 Lahti 21.3.2013 Vanamontie 24, 15610 Lahti 21.3.2013 VANAMONTIE 24, 15610 LAHTI 2 1.YLEISTIETOA Kohde: Muistion laatija: Sisältö: Omakotitalo Vanamontie 24 15610 Lahti Jarmo Sarja, rkm Anticimex Försäkringar

Lisätiedot

Arkistokuva Raportti Työnumero:

Arkistokuva Raportti Työnumero: Sivuja:1/12 Vastaanottaja: Kärkölän kunta Jukka Koponen Virkatie 1 16600 Järvelä Arkistokuva Raportti Työnumero: 051621700090 Kohde: Toimeksianto: Vuokkoharjun koulu Koulutie 18 16600 Järvelä -VOC-ilma

Lisätiedot

KOSTEUS-, KUITU- JA IV-KARTOITUS

KOSTEUS-, KUITU- JA IV-KARTOITUS S i v u - 1 - RAPORTTI KOSTEUS-, KUITU- JA IV-KARTOITUS KOy Korson toimistokeskus Naalipolku 6 01450 Vantaa 12.7.-10.8.2011 RAPORTIN NUMERO: 21140 TILAAJA: Jari Porthén, Realco Oy VASTAAVA TUTKIJA: Mikko

Lisätiedot

Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta Sisäilmakorjaukset 1-4 kerroksissa Käyttäjäinfo

Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta Sisäilmakorjaukset 1-4 kerroksissa Käyttäjäinfo Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta Sisäilmakorjaukset 1-4 kerroksissa Käyttäjäinfo 10.12.2014 Hanna Tuovinen, Vahanen Oy Miksi korjataan? Käyttäjät ovat ilmoittaneet sisäilmahaittaan viittaavasta oireilusta

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI KOSTEUSMITTAUS

TUTKIMUSRAPORTTI KOSTEUSMITTAUS TUTKIMUSRAPORTTI KOSTEUSMITTAUS Meripirtin päiväkoti Haukkavuorenkatu 5 48100 Kotka Työ nro T15026 Kotka 26.8.2015 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA PUH. 05-2255

Lisätiedot

Insinööritoimisto AIRKOS Oy Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET

Insinööritoimisto AIRKOS Oy Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET 30.3.2015 YLEISTIEDOT 1.1 Kohde Hyrsylän koulu Hyrsyläntie 169 09430 SAUKKOLA 1.2 Tilaaja Lohjan kaupunki Tekninen toimi/tilapalvelut Kari Koljonen

Lisätiedot

Jukka Korhonen Tervontie 4 72210 TERVO. Kiinteistön huoltajat, Pekka Ruotsalainen, Jussi Timonen ja Jouni Tissari

Jukka Korhonen Tervontie 4 72210 TERVO. Kiinteistön huoltajat, Pekka Ruotsalainen, Jussi Timonen ja Jouni Tissari MittaVaT Oy MUISTIO 1/6 KOHDE TILAAJA TUTKIJA Tervon kunta Opettaja asuntola Tervon kunta Jukka Korhonen Tervontie 4 72210 TERVO MittaVaT Oy Jouni Tissari ja Jussi Timonen P. 040-7606243 AIKA 26.2.2014

Lisätiedot

ULKOSEINÄN RAJATTU KUNTOTUTKIMUS

ULKOSEINÄN RAJATTU KUNTOTUTKIMUS S i v u 1 / 8 RAPORTTI ULKOSEINÄN RAJATTU KUNTOTUTKIMUS Nikkilän sosiaali- ja terveysasema Jussaksentie 14 04130 Sipoo 11.12.2014 RAPORTIN NUMERO: 14263 TILAAJA: Jukka Haakana, Sipoon kunta VASTAAVA TUTKIJA:

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Anturan päällä Laatan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Anturan päällä Laatan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 20.08.15 9935 Kinnunen Vesa 050-9186695 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27510 Eura markus.rantanen@eura.fi TYÖKOHDE As Oy Kotivainio Kotivainiontie 3 as

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI. Metsolan koulu Allintie KOTKA

TUTKIMUSRAPORTTI. Metsolan koulu Allintie KOTKA TUTKIMUSRAPORTTI Metsolan koulu Allintie 9 48220 KOTKA Työ nro T10067 Kotka 20.1.2012 Insinööri Studio Oy OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA PUH. 05-2255 500 FAX. 05-2184 562 E-MAIL

Lisätiedot

SISÄILMAN VOC- MÄÄRITYKSET JA LATTIAMATERIAALIEN EMISSIOT. Kivistön koulu Vanha Nurmijärventie VANTAA

SISÄILMAN VOC- MÄÄRITYKSET JA LATTIAMATERIAALIEN EMISSIOT. Kivistön koulu Vanha Nurmijärventie VANTAA Vanha Nurmijärventie 132 01700 VANTAA SISÄILMAN VOC- MÄÄRITYKSET JA LATTIAMATERIAALIEN EMISSIOT 27.9.2011 Työn:o 31 6404 Ins. Sami Mustajoki DI Antti Souto 1 (9) Vanha Nurmijärventie 132 01700 VANTAA Työn:o

Lisätiedot

MIKROBITUTKIMUS MATERIAALINÄYTTEISTÄ. Petuliantie Tervajoki

MIKROBITUTKIMUS MATERIAALINÄYTTEISTÄ. Petuliantie Tervajoki MIKROBITUTKIMUS MATERIAALINÄYTTEISTÄ Petuliantie 9 66440 Tervajoki WOLFFINTIE 36 65200 Vaasa p. 0207 495 500 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 MIKROBITUTKIMUS PETULIANTIE 9, 66440 TERVAJOKI

Lisätiedot

MITTAUKSIA JA HAVAINTOJA SISÄILMAKORJAUSTEN JÄLKISEURANNASTA. Katariina Laine Vahanen Rakennusfysiikka Oy

MITTAUKSIA JA HAVAINTOJA SISÄILMAKORJAUSTEN JÄLKISEURANNASTA. Katariina Laine Vahanen Rakennusfysiikka Oy MITTAUKSIA JA HAVAINTOJA SISÄILMAKORJAUSTEN JÄLKISEURANNASTA Katariina Laine Vahanen Rakennusfysiikka Oy SISÄILMAKORJAUSTEN ONNISTUMISEN VARMISTAMINEN JÄLKISEURANTAMITTAUKSIN Korjausten onnistumista varmistavin

Lisätiedot

TXIB-YHDISTEEN ESIINTYMINEN SISÄILMASSA LUVULLA JA ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN MERKITYS PITOISUUDEN HALLINNASSA

TXIB-YHDISTEEN ESIINTYMINEN SISÄILMASSA LUVULLA JA ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN MERKITYS PITOISUUDEN HALLINNASSA TXIB-YHDISTEEN ESIINTYMINEN SISÄILMASSA 2010- LUVULLA JA ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN MERKITYS PITOISUUDEN HALLINNASSA P a l v eluja h u o misen menestykseen! SISÄILMASTOSEMINAARI 2019 HELENA JÄRNSTRÖM RISTO

Lisätiedot

PÄIVÄKODIN SISÄILMATUTKIMUS

PÄIVÄKODIN SISÄILMATUTKIMUS PÄIVÄKODIN SISÄILMATUTKIMUS - TOMI LEVOLA - Päiväkodin henkilökunnalla ja lapsilla on esiintynyt oireilua, joka sopii oirekuvaltaan rakennuksen sisäilmasta johtuvaksi. Päiväkoti sijaitsee 1920-luvulla

Lisätiedot

Kartanonkosken koulun ja päiväkodin sisäilmatilanne

Kartanonkosken koulun ja päiväkodin sisäilmatilanne Kartanonkosken koulun ja päiväkodin sisäilmatilanne Yhteenveto 28.6.2017 Pekka Wallenius Viimeisimmät tutkimukset Sisäilmasto- ja kosteustekninen kuntotutkimus, Sweco Oy, 2.2.2017 Kosteusmittaus ja mikrobitutkimus,

Lisätiedot

SISÄILMAN VOC- JA FLEC-MITTAUKSET

SISÄILMAN VOC- JA FLEC-MITTAUKSET SISÄILMAN VOC- JA FLEC-MITTAUKSET Ruonalan Koulu Karhuvuorentie 1 48300 Kotka 12.2.2018 Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0306 705 500 www.raksystems.fi Y-tunnus: 0905045-0 Kuntotutkimusraportti 2 Kenttätutkimus

Lisätiedot

Lotta Yrjänä ja Sami Rissanen Puustellintie 35 72400 PIELAVESI lotta.yrjana@mittavat.fi jouni.tissari@mittavat.fi

Lotta Yrjänä ja Sami Rissanen Puustellintie 35 72400 PIELAVESI lotta.yrjana@mittavat.fi jouni.tissari@mittavat.fi MittaVaT Oy MUISTIO 1/11 KOHDE TILAAJA TUTKIJA Tervon kunta Opettajain asuntola Tervon kunta Jukka Korhonen Tervontie 4 72210 TERVO MittaVaT Oy Lotta Yrjänä ja Sami Rissanen lotta.yrjana@mittavat.fi AIKA

Lisätiedot

LYCEIPARKENS SKOLAN PIISPANKATU 3-7 06100 PORVOO

LYCEIPARKENS SKOLAN PIISPANKATU 3-7 06100 PORVOO Sivunumero: 1/11 LYCEIPARKENS SKOLAN PIISPANKATU 3-7 06100 PORVOO SISÄILMANLAADUN MITTAUS Tutkimusselostus 15.11.2013 Kai Kylliäinen 0405623222 Sivunumero: 2/11 Kohde: Toimeksianto: LYCEIPARKENS SKOLAN

Lisätiedot

HOMEKOIRATARKASTUS RAPORTTI

HOMEKOIRATARKASTUS RAPORTTI HOMEKOIRATARKASTUS RAPORTTI Mäkeläntie 2, Pulkkila 17.5.2014 HOMEKOIRATARKASTUS RAPORTTI M Ä K E L Ä N T I E 2, P U L K K I LA Kohde Osia koulurakennuksesta osoitteessa Mäkeläntie 2, 92600 Pulkkila Tilaaja

Lisätiedot

LAUSUNTO Hämeenlinnan lyseon lukio Hämeenlinnan kaupunki

LAUSUNTO Hämeenlinnan lyseon lukio Hämeenlinnan kaupunki LAUSUNTO Hämeenlinnan lyseon lukio Hämeenlinnan kaupunki FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Päivämäärä 12.3.2018 Projektinumero P34705 1 LAUSUNTO Tämä lausunto koskee Hämeenlinnan lyseon lukiota. on tehty

Lisätiedot

PORLAMMIN UIMAHALLI TILASTOVERTAILU MATERIAALINÄYTE DNA-ANALYYSI

PORLAMMIN UIMAHALLI TILASTOVERTAILU MATERIAALINÄYTE DNA-ANALYYSI PORLAMMIN UIMAHALLI TILASTOVERTAILU MATERIAALINÄYTE DNA-ANALYYSI Projekti 1492513 7.2.2013 Sisällysluettelo 1. YHTEYSTIEDOT... 3 2. TILASTOVERTAILU... 4 2.1 Tilastoaineisto... 4 2.2 Käsitteitä... 4 2.3

Lisätiedot

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA Loviisan ruotsinkielinen koulukeskus Gymnasium Brandensteininkatu 27 07900 Loviisa saara.pulkkinen@homekoiratsjas.fi, 040 5411367 Sivu 1 Kohde: Tilaaja:

Lisätiedot

SISÄILMASTON KUNTOTUTKIMUKSET

SISÄILMASTON KUNTOTUTKIMUKSET SISÄILMASTON KUNTOTUTKIMUKSET Ruonalan Koulu Karhuvuorentie 1 48300 Kotka 2.5.2017 Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0306 705 500 www.raksystems.fi Y-tunnus: 0905045-0 Kuntotutkimusraportti 2 Kenttätutkimus

Lisätiedot

SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS

SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS 11.4.2013 Isännöitsijätoimisto Maikoski Oy Jari Vainio Vernissakatu 6 01300 Vantaa jari.vainio@maikoski.fi Tutkimuskohde Uudenmaan TE-toimiston tilat, Vernissakatu 6, Vantaa SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN

Lisätiedot