ONNETTOMUUDET VOI ITSE EHKÄISTÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ONNETTOMUUDET VOI ITSE EHKÄISTÄ"

Transkriptio

1 OPPITUNTI 1: ONNETTOMUUDET VOI ITSE EHKÄISTÄ OPPITUNNIN KUVAUS JA OHJEET Copyright: 2014 SPEK, Tekstit: Eevi-Kaisa Yrjölä, Ulkoasu: HUVILA Brand & Design, ISBN: , Kopiointirajoitus: Tämän sähköisen oppimateriaalin kopioiminen ja jakaminen opetustarkoituksiin on sallittu. Teoksen muuttaminen tai käyttäminen kaupalliseen tarkoitukseen on ehdottomasti kielletty.

2 ENNEN OPPITUNTIA TARVIKKEET: Tunnille tarvitaan toimiva nettiyhteys ja valkotaulu tai Smart Board. Oppitunnilla katsellaan valokuvia ja videoita internetistä. Opettaja tutustuu ennen tuntia Tavoitteisiin ja ennakkokäsityksiin. Siinä on kerrottu, mitä oppitunnin aikana on tarkoitus oppia. Opettaja voi myös lukea oppilaan kirjan tekstin Onnettomuudet voi itse ehkäistä. Oppituntiin liittyy 29 diaa. Jokaisen dian opetusvihjeet löytyvät myöhemmin tästä ohjeesta. OPPITUNNIN KULKU KIRJATYÖSKENTELY: Oppitunnin aluksi oppilaat lukevat itsenäisesti kirjan tekstin. Mieluiten he olisivat tutustuneet tekstiin kotona ennen oppituntia. DIA 1: Kartoitetaan oppilaiden ennakkokäsityksiä aiheesta. Opettaja kyselee diasta yksitellen esiin tulevia kysymyksiä. Keskustelun pohjana voi käyttää Tavoitteet ja ennakkokäsitykset -lomakkeen keskusteluvihjeitä. Oppilaat voivat myös itse esittää kysymyksiä. Kirjatkaa halutessanne esiin nousevia asioita taululle. 1. PIIPPAAKO SINULLA? Palovaroitin ja vaarallinen savu DIA 2: Katsokaa kuvaa. Opettaja muistuttaa, että palavassa asunnossa on pimeää, kuumaa ja se on täynnä hengenvaarallista savua. Yksikin hengenveto riittää tainnuttamaan ihmisen niin, että hän ei enää pysty itse pelastautumaan. Savuisessa huoneistossa pitää liikkua lähellä lattianrajaa, koska savu nousee ylöspäin. Sitä syntyy, kun kodin tekstiilit, muovit ja kalusteet palavat. Tämä on paljon myrkyllisempää kuin savu jota syntyy, kun nuotiossa poltetaan puita. Ja kun palo on sisällä asunnossa, savu ei pääse haihtumaan taivaan tuuliin, kuten nuotiolla, vaan täyttää nopeasti koko asunnon. Pyydä oppilaita kuvittelemaan, miltä huoneessa liikkuminen tuntuu. Kerro, että savu pimentää koko huoneen niin, että ihmisen suuntavaisto katoaa. Siksi liikkuminen on vaikeaa. Kun poistumista on harjoitellut ennalta, se on hätätilanteessa helpompaa. DIA 3: Piippaako Sinulla? -kampanja muistuttaa ihmisiä palovaroittimien hankinnasta ja niiden testaamisesta. Tutustukaa kampanjan verkkosivustoon, johon pääsee diassa olevaa kuvaa napsauttamalla. Sivustolla on tehtävä, jossa palovaroittimet ja alkusammutusvälineet sijoitetaan oikeille paikoilleen. Tehkää tehtävä yhdessä. Opettaja pyytää oppilaita kertomaan, mihin turvavälineet laitetaan. Hän muistuttaa oppilaita siitä, että asunnon jokaisen kerroksen jokaista alkavaa 60 m 2 kohden täytyy olla ainakin yksi palovaroitin. DIA 4: Katsokaa VTT:n video huoneistopalon kehityksestä. Ennen videon alkua opettaja pyytää oppilaita kiinnittämään huomiota kuluvaan aikaan ja siihen, mitä milläkin hetkellä tapahtuu. Videon katselemisen jälkeen opettaja kyselee oppilailta alla olevia kysymyksiä. Ne tulevat diaan esiin yksi kerrallaan. Videon voi tarvittaessa katsella uudelleen.

3 Mistä tulipalo sai alkunsa? (sohvan päälle jätetystä tupakasta) Millä hetkellä palovaroitin hälyttää? (50 s) Milloin huoneesta ehtisi vielä poistua turvallisesti? (1 min 30 s) Milloin näkyvyys pään korkeudella on vielä kohtalainen? (2 min) Miten savu käyttäytyy? (kertyy ensin huoneen yläosaan ja täyttää vähitellen koko huoneen) Milloin poistuminen ei enää olisi turvallista? (4 min) Milloin kaikkien huonekalujen pinnat syttyvät? (4 min 50 s) Milloin koko huone lieskahtaa? (6 min) DIA 5: Keskustelkaa seuraavasta aiheesta: Miten asukkaan olisi käynyt, jos hän olisi nukahtanut sohvalle esimerkiksi alkoholin vaikutuksesta tai jos hän olisi mennyt käymään toisessa huoneessa, eikä palovaroitin olisi toiminut? (VASTAUS: Asukas olisi todennäköisesti menehtynyt tulipaloon, koska vain toimiva palovaroitin herättää nukkujan ajoissa.) Kuinka nopeasti asukas olisi hengenvaarassa? (VASTAUS: noin kolmessa minuutissa) DIA 6: Design-palovaroittimia. Opettaja kertaa, miksi palovaroitin on tärkeä: Se hälyttää mahdollisimman nopeasti. Se herättää nukkuvat. Se antaa kallisarvoista aikaa pelastautua, ennen kuin savua on liikaa. Katsokaa hetki kuvia design-palovaroittimista. Nimekkäät suunnittelijat ovat alkaneet muotoilla design-palovaroittimia. Niiden avulla varoittimista yritetään tehdä haluttuja sisustuselementtejä, mikä tekee sen hankinnasta houkuttelevampaa. Miettikää keinoja joilla ihmiset saataisiin hankkimaan kotiin palovaroitin ja pitämään se toimintakunnossa. Pohtikaa kuvien perusteella, missä varoittimien testauspainike sijaitsee. (VASTAUS: Näissä palovaroittimissa ei ole erillisiä testausnappeja, vaan varoittimen koko ulkokuori toimii painikkeena, jolla varoittimen toimivuuden voi testata tai hiljentää aiheettoman hälytyksen.) 2. TUTTU YMPÄRISTÖ YLLÄTTÄÄ Kodin vaaranpaikkojen kartoittaminen DIA 7: Katsokaa diagrammia suomalaisten tapaturmista ja tutkikaa lukuja. Suomalaisille sattuu vuoden aikana lähes tapaturmaa. Runsas 70 % on koti- ja vapaa-ajan tapaturmia. Valtaosa kodin tapaturmista on liukastumisia, putoamisia, kaatumisia tai tulipaloja. Oppilaat katselevat diojen 8 23 kuvia hetken.

4 Sen jälkeen opettaja pyytää heitä kiinnittämään huomiota siihen, miten pienillä korjauksilla voi vaikuttaa kodin turvallisuuteen. Etsikää kuvasta vaaranpaikat. Pohtikaa sen jälkeen, mitä on tapahtunut ja miten piilevän vaaran voi tai olisi voinut ennaltaehkäistä. DIA 8: Risteilevät sähköjohdot voi sitoa kasaan esimerkiksi nippusiteillä ja nostaa pois lattialta. Se helpottaa myös siivousta. Tarkista, että sähköjohdot ovat poissa tieltä ja niihin ei voi kompastua. Johtojen sekaan kertyvä pöly lisää tulipalon vaaraa. DIA 9: Siisteys on tärkeää paitsi yleisen viihtyvyyden, myös turvallisuuden kannalta. Sotkuisessa asunnossa tapahtuu helpommin liukastumisia tai kompastumisia. Lattialla lojuva ylimääräinen tavara tekee myös tulipalosta voimakkaamman ja tuhoisamman, kun ylimääräisestä tavarasta kehittyy savukaasuja niiden palaessa. Liedellä tai sen lähellä ei saa pitää tavaraa. DIA 10: Keittiön siisteys on tärkeää kodin paloturvallisuuden kannalta. Liedellä tai sen lähiympäristössä ei saa säilyttää mitään tavaraa. Hellan levy voi mennä vahingossa päälle, jolloin lieden päällä makaava muoviastia, kahvinkeitin sekä lautasliinat saavat helposti aikaan tulipalon. DIA 11: Kynttilöiden ympärillä on oltava riittävästi turvaetäisyyttä, varsinkin palaviin tekstiileihin. Kynttilä laitetaan tukevalle alustalle, josta se ei pääse kaatumaan. Kynttilä saattaa kaatua, kun sen ohi kuljetaan. Myös kotieläimet voivat heilauttaa kynttilän kumoon vaikkapa hännällään. Kuvan tapauksessa ulko-oven avaaminen voi heilauttaa verhon suoraan kynttilän liekkiin. DIA 12: Keittiössä kuuman lieden lähellä ei saa pitää mitään helposti palavaa tavaraa. Tässä esimerkki siitä, mitä voi käydä. DIA 13: Keittiössä kuuman lieden lähellä ei saa pitää mitään helposti palavaa tavaraa. Pannulaput ja muut tekstiilit säilytetään laatikossa, kaukana liedestä. Pannulappuja ei kannata sijoittaa hellan yläpuolelle koukkuihin, vaikka se onkin kätevää. DIA 14: Lasten vaatekaapissa on säilytetty ilotulitteita, jotka ovat räjähtäneet. Ilotulitteita ei saa säilyttää sisätiloissa. Ne on pidettävä lasten ulottumattomissa. Ylipäätään minkäänlaisten helposti palavien materiaalien säilyttäminen vaatekaapissa ei ole suositeltavaa. DIA 15: Suljettu tuhkakuppi voi syttyä palamaan ja räjähtää kuumuuden takia. Näin tulipalo voi levitä ympäristöön. Tuhkakuppi voi myös helposti pudota huteralta alustalta ja siellä kytevä tupakka voi saada aikaan rakennuspalon. DIAT 16 17: Näin lähelle puurakennusta laitettu tuhkakuppi voi kuumentuessaan sytyttää talon rakenteet palamaan ja aiheuttaa suurenkin tulipalon. DIA 18: Itse tehdyt kynttilänaluset ja tuikut voivat olla kauniita mutta joskus hyvin vaarallisia. Tuikku sytyttää puun helposti kuumentuessaan palamaan.

5 Kaupoissa näkee paljon kauniita mutta vaarallisia kynttilöitä. Kynttilässä ei saisi olla mitään helposti palavaa materiaalia, ja tuikkujen välillä täytyy olla noin 5 cm turvaetäisyyttä toisiinsa. Ennen kuin kynttilän sytyttää, kannattaa miettiä, onko se turvallinen. DIAT 19 20: Sähkölaitteista syttyy eniten tulipaloja. Eniten tulipaloja aiheuttaa liesi tai uuni. Tulipaloja aiheuttavat paljon myös valaisin, pyykinpesukone, televisio, kylmälaite ja astianpesukone. Päälle jäänyt hellan levy ja levylle jätetty ruoka aiheuttavat myös paljon tulipaloja. DIA 21: Löylyhuoneen käyttö muuhun kuin kylpemiseen aiheuttaa palovaaran. Kiukaalle ei saa hetkeksikään laskea mitään, jotta vahinkoa ei pääse tapahtumaan. Esimerkiksi sähkökiukaalle väliaikaisesti laskettu ja unohdettu muovinen vati on aiheuttanut palon, kun sauna kytkettiin päälle. Pyykkejä ei saa ripustaa kiukaan ylle kuivumaan! Ne voivat tipahtaa kiukaalle ja muoviset pyykkinarut, pyykkipojat ja vaateripustimet venyvät ja sulavat lämmössä. Lauteiltakin pyykkiteline voi kaatua kiukaalle. Pyykit pitää palovaaran takia kuivattaa kokonaan muualla kuin löylyhuoneessa. DIA 22: Liedelle tai uuniin kuumenemaan unohtunut ruoka aiheuttaa paljon tulipaloja. Ruoka savuaa voimakkaasti ennen syttymistä. Savu on hengenvaarallista ja tainnuttaa ihmisen muutamassa minuutissa. Riskiä lisäävät lieden ympärillä säilytettävät pannulaput, muoviset astiat, talouspaperi ja muu syttyvä tavara, jotka savuavat hengenvaarallisesti ja nopeuttavat tulipalon kehittymistä. DIA 23: Liesissä on harvoin sellaisia teknisiä vikoja, joiden vuoksi palo syttyy. Liesipalot syttyvät tavallisimmin siksi, että keittolevy tai uuni on syystä tai toisesta jäänyt vahingossa päälle. Syitä vahinkoon on monia: joskus liesi unohtuu päälle, joskus esimerkiksi lapsi kytkee lieden aikuisten huomaamatta. Myös kotieläimet voivat aiheuttaa liesipalon. Koira voi ruokaa tavoitellessaan hyppiä liettä vasten niin, että virtanappulat kääntyvät ja liesi kytkeytyy päälle tai kuumemmaksi kuin on tarkoitettu. Vanhoissa liesissä kytkimet saattavat kääntyä niin herkästi, että kissakin pystyy kynsimään levyn päälle ja aiheuttamaan asuntopalon. Liesi kannattaa ehdottomasti suojata eläinten ja lasten varalta. Valitsimien ja keittotason eteen voi kiinnittää suojuksen, joka estää tahattoman levyn päälle kytkemisen ja ruokien vetämisen alas levyltä. Turvallisuutta lisäävät myös kaksitoimiset kytkimet, joita täytyy ensin vetää, ennen kuin niitä voi kääntää. DIA 24: Vaaranpaikkoja on myös koulussa. Miettikää hetki kaikkia koulun tiloja ja pohtikaa, mistä esimerkiksi tulipalo voi todennäköisimmin syttyä tai minkälaisia tapaturmia koulussa voi sattua. (VASTAUSEHDOTUKSIA: kaikenlaiset riskit välitunneilla, liukastumiset käytävillä, mopo-onnettomuudet koulumatkoilla, terävät veitset, hellat ym. kotitalousluokassa, sähkökeskus, sähkölaitteet, teknisen työn tila, laboratorio, valaisimet, roskakorit, juhlat...) Opettaja kehottaa oppilaita käymään vaaranpaikat läpi kotona oppilaan kirjasta löytyvän listan avulla. DIA 25: Katsokaa video Mission Possible: Koti turvallisemmaksi.

6 3. LIIKUNNAN ILOA VAI PÄÄTÖNTÄ MENOA? Vapaa-ajan tapaturmien välttäminen DIA 26: Katsokaa diagrammia. 14-vuotiaille sattuu eniten sairaalahoitoa vaativia tapaturmia liikunta- ja urheilutilanteissa. Luultavasti moni oppilaista onkin loukannut itsensä liikunnassa. Opettaja kyselee oppilailta, minkälaisia tapaturmia heille on sattunut liikuntaharrastuksissa. Pohtikaa, olisiko niitä jotenkin voinut välttää. (VASTAUS: Esimerkiksi lämmittelemällä ja verryttelemällä ennen liikuntasuoritusta, olisivatko suojat voineet olla parempia? jne.) DIA 27: Katsokaa diassa olevaa Tapaturmapäivän mainosta. Suomessa vietetään joka vuosi virallista Tapaturmapäivää. Vuonna 2011 päivän teema oli Liikunnan iloa vai päätöntä menoa? Kampanjan suojelijoina toimivat tuolloin yleisurheilija Tommi Evilä ja alppinisti Sanni Leinonen. DIA 28: Kuunnelkaa Tommi Evilän ja Sanni Leinosen vinkkejä turvalliseen liikuntaan. Tallenteet avautuvat kysymystä napsauttamalla. DIA 29: Katsokaa video Mission Possible: Malttia liikuntaharrastuksiin. LISÄMATERIAALIA: Lisää vinkkejä ja tietoa liikuntatapaturmista löytyy Tapaturmakampanjan sivuilta: Lähde: urheilijoiden-vinkit-liikuntatapturmien-ehkaisyyn TEHTÄVÄT: Oppilaat tekevät tehtävän 1 itsenäisesti kotona. Opettaja pyytää oppilaita ilmoittamaan hänelle, kenen palovaroittimet he ovat testanneet, ja kirjaa tiedot ylös. SPEK olisi kiitollinen, jos opettaja lähettäisi tiedot sähköpostilla osoitteeseen: nouhata@spek.fi paloturvallisuustilastointia varten. Sähköpostissa voi ilmoittaa, kuinka monta palovaroitinta luokka on kampanjan yhteydessä yhteensä testannut.

OPPITUNNIN KUVAUS JA OHJEET

OPPITUNNIN KUVAUS JA OHJEET OPPITUNNIN KUVAUS JA OHJEET Copyright: 2014 SPEK, Tekstit: Eevi-Kaisa Yrjölä, Ulkoasu: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopiointirajoitus: Tämän sähköisen oppimateriaalin kopioiminen ja

Lisätiedot

OPPITUNTI 1: ONNETTOMUUDET VOI ITSE EHKÄISTÄ

OPPITUNTI 1: ONNETTOMUUDET VOI ITSE EHKÄISTÄ OPPITUNTI 1: ONNETTOMUUDET VOI ITSE EHKÄISTÄ Copyright: 2014 SPEK, Tekstit: Eevi-Kaisa Yrjölä, Ulkoasu: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopiointirajoitus: Tämän sähköisen oppimateriaalin

Lisätiedot

TOSITILANTEESSA EI HÄTÄILLÄ

TOSITILANTEESSA EI HÄTÄILLÄ OPPITUNTI 2: TOSITILANTEESSA EI HÄTÄILLÄ OPPITUNNIN KUVAUS JA OHJEET Copyright: 2014 SPEK, Tekstit: Eevi-Kaisa Yrjölä, Ulkoasu: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopiointirajoitus: Tämän

Lisätiedot

Jos vaatteesi syttyvät palamaan, heittäydy maahan tai lattialle ja kieri kunnes tuli sammuu.

Jos vaatteesi syttyvät palamaan, heittäydy maahan tai lattialle ja kieri kunnes tuli sammuu. Lain mukaan joka kodissa täytyy olla palovaroitin. Tulipalo alkaa usein keittiöstä. Jos rasva syttyy palamaan, laita kansi päälle. Älä koskaan käytä vettä. Huolehdi palavasta kynttilästä. Älä tupakoi sängyllä

Lisätiedot

TURVALLISESTI OMASSA KODISSA

TURVALLISESTI OMASSA KODISSA TURVALLISESTI OMASSA KODISSA ASUKKAALLE: Turvallisesti omassa kodissa -oppaasta löydät ohjeita, joiden avulla voit lisätä kotisi paloturvallisuutta. Oppaassa on myös ohjeita, kuinka toimia hätätilanteessa.

Lisätiedot

TURVALLISESTI KODISSANI. Oma turvallisuuteni. Valitse kyllä tai ei. Tiedän hätänumeron. Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti.

TURVALLISESTI KODISSANI. Oma turvallisuuteni. Valitse kyllä tai ei. Tiedän hätänumeron. Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti. Oma turvallisuuteni Valitse kyllä tai ei. TURVALLISESTI Tiedän hätänumeron. kyllä ei KODISSANI Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti. Huoneessani on toimiva palovaroitin. Tiedän, mitä

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Oma puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä esite näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin kattoon.

Lisätiedot

- puuhakirja- OLLIN JA OLLIINAN OPERAATIO PELASTA MUMMO!

- puuhakirja- OLLIN JA OLLIINAN OPERAATIO PELASTA MUMMO! - puuhakirja- OLLIN JA OLLIINAN OPERAATIO PELASTA MUMMO! PALOTURVALLISUUSVIIKKO BRANDSÄKERHETSVECKAN OLLIN JA OLLIINAN OPERAATIO PELASTA MUMMO! Olli ja Olliina ovat jälleen vierailleet hauskassa Päivä

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Asukkaan puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä lehtinen näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin

Lisätiedot

Tukimateriaaliin on koottu opetusvideoiden sisältämät opetukset, jotka tulee käydä keskustelunomaisesti läpi, aina kun video on katsottu.

Tukimateriaaliin on koottu opetusvideoiden sisältämät opetukset, jotka tulee käydä keskustelunomaisesti läpi, aina kun video on katsottu. Opetusvideoiden tukimateriaali Turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille tarkoitetut opetusvideot on tarkoitettu katsottavaksi ohjatusti. Ilman tukimateriaalia saattaa videoiden sanoma jäädä epäselväksi.

Lisätiedot

Kodin älykkyyden uusi ulottuvuus. www.innohome.com

Kodin älykkyyden uusi ulottuvuus. www.innohome.com Kodin älykkyyden uusi ulottuvuus www.innohome.com 1 Miksi Tulipalojen vahingot OECD-maissa ovat keskimäärin 1% BKT:stä Kodinkoneet kotien vuotovahinkojen ja sähköpalojen suurin riski Kodinkoneissa käytetyt

Lisätiedot

ASUMISPAKKI- koulutus Kodin paloturvallisuus. KOTILO-projekti

ASUMISPAKKI- koulutus Kodin paloturvallisuus. KOTILO-projekti ASUMISPAKKI- koulutus Kodin paloturvallisuus Pelastuslaitokset Suomessa on 22 pelastuslaitosta, niiden tehtävänä on onnettomuuksien ennaltaehkäisy pelastustoiminta varautuminen poikkeusoloihin ensihoito

Lisätiedot

kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta!

kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta! Paloturvallisuustietoa kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta! Ohjeet asukkaalle Palovaroitin Asunnon jokainen kerros sekä niihin yhteydessä olevat kellarikerrokset ja ullakot on varustettava

Lisätiedot

6.1 Savunpoisto. Porraskäytävät ovat kerrostalokiinteistöissä ensisijaiset poistumistiet. Porraskäytävien kautta asukkaiden pitää päästä tarvittaessa

6.1 Savunpoisto. Porraskäytävät ovat kerrostalokiinteistöissä ensisijaiset poistumistiet. Porraskäytävien kautta asukkaiden pitää päästä tarvittaessa 6 ut P O R R A S K ÄY TÄVÄT es iv Porraskäytävät ovat kerrostalokiinteistöissä ensisijaiset poistumistiet. Porraskäytävien kautta asukkaiden pitää päästä tarvittaessa poistumaan turvallisesti asunnostaan.

Lisätiedot

Kodin paloturvallisuus

Kodin paloturvallisuus Kodin paloturvallisuus Itä-Uudenmaan Pelastuslaitos Palotarkastaja Linnea Kytömäki Itä-Uudenmaan pelastuslaitos Väkiluku n. 94 000 Seitsemän kuntaa Työntekijöitä n. 180 Asemat, joissa on vakituista henkilökuntaa

Lisätiedot

Kidde Firex KF-sarja

Kidde Firex KF-sarja 4.6.2015 Kidde Firex KF-sarja Yleistietoa palovaroittimista Pelastuslain (468/2003) 29 :n mukaan palovaroitin on ollut pakollinen jokaisessa asunnossa 1.9.2000 lähtien. SM:n asetuksen (239/2009) 3 :n mukaan

Lisätiedot

TURVALLISEEN HUOMISEEN

TURVALLISEEN HUOMISEEN TURVALLISEEN HUOMISEEN perheen pelastautumissuunnitelma 1 Poistu palavasta rakennuksesta, mutta älä mene savuun! Tulipalo yllättää aina, ja huonetilaan alkaa heti muodostua tultakin vaarallisempaa savua.

Lisätiedot

Sähkölaitteiden palot

Sähkölaitteiden palot Sähkölaitteiden palot 00:40 01:35 02:20 03:53 Kuvasarja television polttokokeesta, kuvattu VTT:n palolaboratoriossa 2000 Palojen vähentämisessä tehtävää!!! noin 2000 sähköpaloa* vuodessa sähköpalot 1/3

Lisätiedot

Kidde palovaroittimet - paristokäyttöiset

Kidde palovaroittimet - paristokäyttöiset 27.3.2013 Kidde palovaroittimet - paristokäyttöiset Yleistietoa palovaroittimista Pelastuslain (468/2003) 29 :n mukaan palovaroitin on ollut pakollinen jokaisessa asunnossa 1.9.2000 lähtien. SM:n asetuksen

Lisätiedot

Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112

Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112 lähde / www.pelastustoimi.fi Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112 Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Kerro, mitä on tapahtunut. Kerro tarkka osoite ja kunta. Vastaa sinulle esitettyihin kysymyksiin.

Lisätiedot

Turvallisesti kotona. Ohjeita ja ideoita kotitapaturmien ehkäisyyn

Turvallisesti kotona. Ohjeita ja ideoita kotitapaturmien ehkäisyyn Turvallisesti kotona Ohjeita ja ideoita kotitapaturmien ehkäisyyn Turvallisesti kotona Kodin tarkistuslista Kotitapaturmia sattuu vuosittain Suomessa yli 300 000. Kolmannes kaikista tapaturmista sattuu

Lisätiedot

Paloriski-ilmoitus: Ilmeisen paloriskin määrittely, ilmoitusvelvolliset, ilmoitusmenettely

Paloriski-ilmoitus: Ilmeisen paloriskin määrittely, ilmoitusvelvolliset, ilmoitusmenettely Paloriski-ilmoitus: Ilmeisen paloriskin määrittely, ilmoitusvelvolliset, ilmoitusmenettely Miten määritellä paloriski? Ilmeisen paloriskin määrittely tilastojen valossa Toimintakyvyltään alentunut, tupakoiva,

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Tuttu ympäristö yllättää. Perusasiat kuntoon.

Tuttu ympäristö yllättää. Perusasiat kuntoon. Tuttu ympäristö yllättää. Perusasiat kuntoon. PERUSASIAT KUNTOON työssä ja kotona Siisteys ja järjestys ehkäisevät tapaturmia, lisäävät työtehoa ja viihtyvyyttä merkittävästi niin työpaikalla kuin kotonakin.

Lisätiedot

112-PÄIVÄ VINKIT JA OHJEET LASTENTARHANOPETTAJILLE

112-PÄIVÄ VINKIT JA OHJEET LASTENTARHANOPETTAJILLE 112-PÄIVÄ VINKIT JA OHJEET LASTENTARHANOPETTAJILLE 112-päivä on valtakunnallinen tempaus, jonka tavoitteena on kiinnittää suomalaisten huomio arjen turvallisuuteen ja sen parantamiseen. 112-päivää vietetään

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Asumisturvallisuus. Varautuen turvallisempaa kotona ja kylässä hanke

Asumisturvallisuus. Varautuen turvallisempaa kotona ja kylässä hanke Asumisturvallisuus Varautuen turvallisempaa kotona ja kylässä hanke Palovaroitin Palovaroittimet Käyttöikä 7 10 vuotta Kuulovammaisille oma järjestelmä Kerran kuussa testaus testinappulaa painaen Pariston

Lisätiedot

Tytti Oksanen, palotarkastusinsinööri, Pirkanmaan pelastuslaitos

Tytti Oksanen, palotarkastusinsinööri, Pirkanmaan pelastuslaitos Tytti Oksanen, palotarkastusinsinööri, Pirkanmaan pelastuslaitos PALORAI-HANKE Dementoitunut Rauno, 80, oli juuri kotiutettu - kuoli tulipalossa seuraavana päivänä Hakemus tulipalossa kuolleen miehen laitospaikasta

Lisätiedot

HIKLU -pelastuslaitosten ja Uudenmaan ELY -keskuksen yhteistyö: Turvallisuuskoulutus osaksi kotouttamiskoulutusta

HIKLU -pelastuslaitosten ja Uudenmaan ELY -keskuksen yhteistyö: Turvallisuuskoulutus osaksi kotouttamiskoulutusta HIKLU -pelastuslaitosten ja Uudenmaan ELY -keskuksen yhteistyö: Turvallisuuskoulutus osaksi kotouttamiskoulutusta Kim Halmela/ Helsingin kaupungin pelastuslaitos Pauliina Kopra / Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos

Lisätiedot

OPPITUNTI 3: ONNETTOMUUDEN SEURAUKSIA VOI RAJOITTAA

OPPITUNTI 3: ONNETTOMUUDEN SEURAUKSIA VOI RAJOITTAA OPPITUNTI 3: ONNETTOMUUDEN SEURAUKSIA VOI RAJOITTAA Copyright: 2014 SPEK, Tekstit: Eevi-Kaisa Yrjölä, Ulkoasu: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopiointirajoitus: Tämän sähköisen oppimateriaalin

Lisätiedot

Tukesin markkinavalvonta ja asumisen paloturvallisuus

Tukesin markkinavalvonta ja asumisen paloturvallisuus Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 29.8.2017 Karoliina Meurman Tukesin markkinavalvonta ja asumisen paloturvallisuus Palotutkimuksen päivät 2017 1 Palovaroittimet Tukes valvoo markkinoilla olevia

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUS. Huono työturvallisuus maksaa. Onnettomuudet, loukkaantumiset ja sairauspoissaolot aiheuttavat suuria kustannuksia.

TYÖTURVALLISUUS. Huono työturvallisuus maksaa. Onnettomuudet, loukkaantumiset ja sairauspoissaolot aiheuttavat suuria kustannuksia. TYÖTURVALLISUUS TYÖTURVALLISUUS Huono työturvallisuus maksaa. Onnettomuudet, loukkaantumiset ja sairauspoissaolot aiheuttavat suuria kustannuksia. TYÖTURVALLISUUS Työpaikan ja työympäristön työturvallisuudesta

Lisätiedot

PALORAI. Tytti Oksanen, palotarkastusinsinööri, Pirkanmaan pelastuslaitos

PALORAI. Tytti Oksanen, palotarkastusinsinööri, Pirkanmaan pelastuslaitos PALORAI Tytti Oksanen, palotarkastusinsinööri, Pirkanmaan pelastuslaitos 1. Pyritään estämään tulipalon syttyminen ennakolta mahdollisimman tehokkaasti 2. Varaudutaan myös tulipalon syttymiseen Hankemallin

Lisätiedot

Helsingin asuntopalot ja niihin johtaneet tekijät. Mitä asukas voi itse tehdä turvallisuutensa parantamiseksi?

Helsingin asuntopalot ja niihin johtaneet tekijät. Mitä asukas voi itse tehdä turvallisuutensa parantamiseksi? Helsingin asuntopalot ja niihin johtaneet tekijät Mitä asukas voi itse tehdä turvallisuutensa parantamiseksi? Pelastustoiminta Helsingin pelastuslaitoksen suorittamien paloja pelastustehtävien kokonaismäärä

Lisätiedot

Enemmän turvaa. Vähemmän huolia. Sonera Vahdin avulla tiedät, mitä kotonasi tapahtuu.

Enemmän turvaa. Vähemmän huolia. Sonera Vahdin avulla tiedät, mitä kotonasi tapahtuu. Enemmän turvaa. Vähemmän huolia. Sonera Vahdin avulla tiedät, mitä kotonasi tapahtuu. Sonera Vahdin avulla ennakoit, tarkkailet ja tiedät mitä kotonasi tapahtuu Sonera Vahti -palvelun avulla valvot kotisi

Lisätiedot

IKÄIHMISTEN TURVALLINEN ARKI - Ennakoi ja varaudu -

IKÄIHMISTEN TURVALLINEN ARKI - Ennakoi ja varaudu - MUISTIVIIKKO 2016 IKÄIHMISTEN TURVALLINEN ARKI - Ennakoi ja varaudu - 17 Ikäihmisten asumisturvallisuus vinkkejä turvallisuuden parantamiseen Palotarkastaja Eerik Virtanen, Varsinais-Suomen pelastuslaitos

Lisätiedot

Turvallinen koti vauvalle

Turvallinen koti vauvalle Turvallinen koti vauvalle OPAS VAAROJEN JA TAPATURMIEN ENNALTAEHKÄISYYN VAUVAPERHEILLE Arki vauvan kanssa tuo mukanaan hurjan määrän ihan uusia asioita ja samalla huolen siitä, millaisia vaaranpaikkoja

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos KERROSTALON PALOTURVALLISUUSOPAS

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos KERROSTALON PALOTURVALLISUUSOPAS KERROSTALON PALOTURVALLISUUSOPAS PIENILLÄ TOIMENPITEILLÄ ENNALTAEHKÄISET TAPATURMIA - ja niistä aiheutuvia vahinkoja PALOVAROITIN ON EDULLINEN HENKIVARTIJA - pidä se toimintakunnossa! Suomessa tapahtuu

Lisätiedot

Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona?

Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona? Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona? Kyselyä koskevia ohjeita Lähettäjä. Tämän kyselyn tekevät Ruotsinsuomalaisten Keskusliitto ja Ruotsinsuomalaisten Naisten Foorumi. Rahoittajana

Lisätiedot

TURVALLISUUS ON TÄRKEÄ ASIA! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland

TURVALLISUUS ON TÄRKEÄ ASIA! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland TURVALLISUUS ON TÄRKEÄ ASIA! www.rtog.se Räddningstjänsten Östra Götaland SINUN TOIMINTASI VOI OLLA RAT- KAISEVAN TÄRKEÄÄ Pelastustoimen tehtävä on taata kaikkien turvallisuus mahdollisimman hyvin. Arkielämässä

Lisätiedot

Palofysiikka. T-110.5690 Yritysturvallisuuden seminaari -toinen näytös 2.11.2005 Kalle Anttila

Palofysiikka. T-110.5690 Yritysturvallisuuden seminaari -toinen näytös 2.11.2005 Kalle Anttila Palofysiikka T-110.5690 Yritysturvallisuuden seminaari -toinen näytös 2.11.2005 Kalle Anttila Esityksen näkökulma Palofysiikan ja yritysturvallisuuden yhteys on helppo nähdä toimitilojen, henkilöstön ja

Lisätiedot

Kotitalouksien sähköpalojen torjunta

Kotitalouksien sähköpalojen torjunta Suojeluohje 3/2008 Sisältö 1. Suojeluohjeen tarkoitus... 1 2. Suojeluohjeen velvoittavuus... 1 3. Sähköasennusten määräaikaistarkastukset... 1 4. Sähköasennukset... 1 5. Sulakkeen palaminen tai johtosuojan

Lisätiedot

OPPITUNTI 2: TOSITILANTEESSA EI HÄTÄILLÄ

OPPITUNTI 2: TOSITILANTEESSA EI HÄTÄILLÄ OPPITUNTI 2: TOSITILANTEESSA EI HÄTÄILLÄ Copyright: 2014 SPEK, Tekstit: Eevi-Kaisa Yrjölä, Ulkoasu: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopiointirajoitus: Tämän sähköisen oppimateriaalin kopioiminen

Lisätiedot

Hälytysjärjestelmän suunnittelu

Hälytysjärjestelmän suunnittelu Hälytysjärjestelmän suunnittelu Celotron GSM-pohjaiset järjestelmät Käyttölaitteen ja keskuksen sijoitus Keskus asennetaan Talon ns. tekniseen tilaan. Näppäimistö tai esim. RF-ID tunnistin / sormenjälkilukija

Lisätiedot

Heimo ja Hilma turvallisesti sähkölaitteiden kanssa

Heimo ja Hilma turvallisesti sähkölaitteiden kanssa Meeri Laine, Hanna Mansikka, Merja Vaaramaa ja Tiina Komulainen OuLUMA, sivu 1 Heimo ja Hilma turvallisesti sähkölaitteiden kanssa Avainsanat: sähkö, sähkölaitteet, sähköturvallisuus, turvallisuus Luokkataso:

Lisätiedot

Tulipalot sisustustekstiilit Tiia Ryynänen

Tulipalot sisustustekstiilit Tiia Ryynänen Tulipalot sisustustekstiilit 27.8.2007 Tiia Ryynänen Voidaanko palokuolemia vähentää sisustusmateriaalien oikeilla valinnoilla? Useimmat sisustusmateriaalit syttyvät palamaan liekin kosketuksesta ja osalla

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Toimialan onnettomuudet Osa 7 Sähkö ja hissit

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Toimialan onnettomuudet Osa 7 Sähkö ja hissit Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Toimialan onnettomuudet 2010 Osa 7 Sähkö ja hissit Tukesin sähköturvallisuusvalvonta Valvonnan kohteita mm. sähkölaitteiden ja -tarvikkeiden turvallisuus sähkötuotteiden

Lisätiedot

Opinnäytetyön toiminnallinen osuus Tekijät: Sallamaari Pekkanen & Jonna Salmi HAMK, Lahdensivu, Hoitotyö: Sairaanhoitaja

Opinnäytetyön toiminnallinen osuus Tekijät: Sallamaari Pekkanen & Jonna Salmi HAMK, Lahdensivu, Hoitotyö: Sairaanhoitaja Opinnäytetyön toiminnallinen osuus Tekijät: Sallamaari Pekkanen & Jonna Salmi HAMK, Lahdensivu, Hoitotyö: Sairaanhoitaja TAPATURMAVAARA: Portaikko on alle 1-vuotiaalle vaarallinen paikka. Alle 1- vuotias

Lisätiedot

2

2 1 2 3 Tukes tilastoi tämän kalvon sähköpalotilastoihin vain ne rakennuspalot, joissa tuli on tuhonnut talon rakenteita. Aiemmin, vuoteen 2009 asti, vastaavaan tilastoon kirjattiin myös rakennuspalovaarat,

Lisätiedot

HYVIÄ NEUVOJA: Sammuta savuke aina kunnolla, kerää tuhka paloturvalliseen astiaan, älä tupakoi vuoteessa.

HYVIÄ NEUVOJA: Sammuta savuke aina kunnolla, kerää tuhka paloturvalliseen astiaan, älä tupakoi vuoteessa. Paloturvallisuus Paloturvallisuus Neljästä tulipalosta kolme syttyy asunnoissa. Syynä on usein huolimattomuus, mutta myös tekniset viat ovat yleisiä syttymissyitä. Muista, että tulipalo on aina helpompi

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Toimialan onnettomuudet Osa 7 Sähkö ja hissit

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Toimialan onnettomuudet Osa 7 Sähkö ja hissit Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Toimialan onnettomuudet 2011 Osa 7 Sähkö ja hissit Tukesin sähköturvallisuusvalvonta Valvonnan kohteita mm. sähkölaitteiden ja -tarvikkeiden turvallisuus sähkötuotteiden

Lisätiedot

ONNETTOMUUDEN SEURAUKSIA VOI RAJOITTAA

ONNETTOMUUDEN SEURAUKSIA VOI RAJOITTAA OPPITUNTI 3: ONNETTOMUUDEN SEURAUKSIA VOI RAJOITTAA OPPITUNNIN KUVAUS JA OHJEET Copyright: 2014 SPEK, Tekstit: Eevi-Kaisa Yrjölä, Ulkoasu: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopiointirajoitus:

Lisätiedot

TerveysInfo. Fungerar brandvarnaren? Palovaroittimen käyttöä ja toimintaa läpikäyvä lehtinen.

TerveysInfo. Fungerar brandvarnaren? Palovaroittimen käyttöä ja toimintaa läpikäyvä lehtinen. TerveysInfo Alkusammutustoimet Koulutusvideo alkusammutuksesta, jossa esimerkki ja asiaosuuksin kerrotaan alkusammutuksesta eri sammuttimilla, sekä toimenpiteistä tulipalotilanteissa. Video sisältää mm.

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Sanomalehtiviikko Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Esiopetukseen, 3. 7.2.2014 ala- ja yläkouluun sekä lukioon ja ammatilliseen oppilaitokseen Sanomalehtiviikko: esiopetus Vastatkaa vuoronperään

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Kiinteistönomistajan ja asukkaan välinen. vastuunjakotaulukko 2.12.2015. Lämmitys. Ilmanvaihto

Kiinteistönomistajan ja asukkaan välinen. vastuunjakotaulukko 2.12.2015. Lämmitys. Ilmanvaihto Kiinteistönomistajan ja asukkaan välinen 2.12.2015 vastuunjakotaulukko Tämä taulukko määrittelee asukkaan ja kiinteistön omistajan väliset vastuut asunnon hoidossa. Epäselvissä tilanteissä ota yhteyttä

Lisätiedot

Kotihoidon turvapalvelujen laitevalikoima ja muut teknologiaratkaisut 2019

Kotihoidon turvapalvelujen laitevalikoima ja muut teknologiaratkaisut 2019 Kotihoidon turvapalvelujen laitevalikoima ja muut teknologiaratkaisut 2019 Turvapuhelin Turvapuhelin asennetaan kodissa keskeiselle paikalle, siinä on herkkä kaiutin ja mikrofoni, jonka avulla ääni kuuluu

Lisätiedot

>ASUNTONI >MUUTTO. MILLOIN VOIN ALOITTAA MUUTON? Voit aloittaa muuton tiistaina 30.9.2014.

>ASUNTONI >MUUTTO. MILLOIN VOIN ALOITTAA MUUTON? Voit aloittaa muuton tiistaina 30.9.2014. 215 TOAS PEKOLA 27 >ASUNTONI MINKÄLAISIA LAITTEITA KEITTIÖSSÄNI ON? Keittiössä on vakioliesi ja jää-/pakastinkaappi. Lieden yläpuolella on liesikupu, joka on yhdistetty talon koneelliseen ilmanvaihtojärjestelmään

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET Turvallista asumista YH Kodeilla YH Kodit tarjoaa elämän kestävää asumista, joka on paljon enemmän kuin pelkkä asunto. Me arvostamme turvallisen asumisen ja toimivan elinympäristön

Lisätiedot

Torju arjen vaaratilanteet

Torju arjen vaaratilanteet Koti- ja vapaa-ajan tapaturma sattuu vuosittain noin 700 000 suomalaiselle. Kuolemaan näistä johtaa vuosittain noin 2 700. Torju arjen vaaratilanteet Tavallinen arkipäivä sisältää monia vaaratilanteita.

Lisätiedot

Yhdistelmäuuni: kuumasavu/bbq/grilli Käyttöohjeet

Yhdistelmäuuni: kuumasavu/bbq/grilli Käyttöohjeet Yhdistelmäuuni: kuumasavu/bbq/grilli Käyttöohjeet Tekniset tiedot Mitat koottuna (kork. pit. lev.) 2 140 740 640 mm Ritilän mitat (lev. pit.) 500 500 mm Paino (suunnilleen) 105 kg ENSIMMÄINEN KÄYTTÖÖNOTTO

Lisätiedot

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN Ransu ja Valtteri opastavat välttämään vaaratilanteita ja toimimaan oikein onnettomuuksissa. Valtteri Väyrynen on Tampereen aluepelastuslaitoksen koulutussuunnittelija. Tämä opas

Lisätiedot

2

2 1 2 3 Tukes tilastoi tämän kalvon sähköpalotilastoihin vain ne rakennuspalot, joissa tuli on tuhonnut talon rakenteita. Aiemmin, vuoteen 2009 asti, vastaavaan tilastoon kirjattiin myös rakennuspalovaarat,

Lisätiedot

HÄTÄILMOITUS. 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi. Soita hätäpuhelu itse, jos voit.

HÄTÄILMOITUS. 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi. Soita hätäpuhelu itse, jos voit. HÄTÄILMOITUS 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Mitä on tapahtunut? Onnettomuus? Sairaskohtaus? Onko ihmisiä vaarassa? Missä? Osoite, osasto, rakennus Vastaa kysymyksiin

Lisätiedot

Turvallisuuskasvatusilta päiväkodissa

Turvallisuuskasvatusilta päiväkodissa Mannerheimin Lastensuojeluliitto Lapsen turvaksi -hanke (2007 2009) Turvallisuuskasvatusilta päiväkodissa Päiväkodin antama turvallisuuskasvatus on osa varhaiskasvatusta. Lasta opastetaan toimimaan ja

Lisätiedot

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila & Osa II: Liima Kirjoittanut: Timo Anttila (C)2012 Timo Anttila 040 353 0797 Tämä sivu on tarkoituksella tyhjä. FADE IN: 1. EXT N & N KOTI - AAMU Kuuluu kuin kukko ehtisi kiekaista, mutta kuuluu heti perään

Lisätiedot

Hätäpoistumistikkaat Matti Peurala

Hätäpoistumistikkaat Matti Peurala Hätäpoistumistikkaat Matti Peurala Hätäpoistumistikkaat 1½ kerroksisista rakennuksista Etelä-Pohjanmaalla on vuoden 2010 aikana 11 henkilöä menehtynyt tulipaloissa. Osassa kohteissa ei muistettu hätäpoistumistikkaiden

Lisätiedot

TURVATAIDOT PUHEEKSI

TURVATAIDOT PUHEEKSI TURVATAIDOT PUHEEKSI Haastattelulomake Tekijät: Neuvolan perhetyöntekijä Merja Häyrynen, kodinhoitaja Pirjo Wihinen, lastensuojelun perhetyöntekijät Päivi Hölttä- Vikki, Eija Luontama ja Piia Järvinen

Lisätiedot

Useasti Kysyttyä ja Vastattua

Useasti Kysyttyä ja Vastattua 1. Miksen ostaisi tykkääjiä, seuraajia tai katsojia? Sinun ei kannata ostaa palveluitamme mikäli koet että rahasi kuuluvat oikeastaan kilpailijoidesi taskuun. 2. Miksi ostaisin tykkääjiä, seuraajia tai

Lisätiedot

PUUHIILIUUNI METOS INKA P300, P600, P900

PUUHIILIUUNI METOS INKA P300, P600, P900 PUUHIILIUUNI METOS INKA P300, P600, P900 Asennus- ja käyttöohjeet (Rev. November 2012) 4149933, 4149936, 4149939 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä...3 2. Laitteen osat ja rakenne...3 2.1. Rakenne...4 3. Asennus...5

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Asumisen paloturvallisuus

Asumisen paloturvallisuus Asumisen paloturvallisuus Turvallisuuskulttuuri Riskit tulipalossa Palon syttymissyyt Palonehkäisy Kodinhoidon merkitys palonehkäisyssä Tarkistuslista Kuva: Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos 1 Kuolemaan

Lisätiedot

10.12. 2015 Eevi-Kaisa Kilpiö, SPEK. OPPIMATERIAALIUUDISTUS Oppimateriaalipankki Opintoasema

10.12. 2015 Eevi-Kaisa Kilpiö, SPEK. OPPIMATERIAALIUUDISTUS Oppimateriaalipankki Opintoasema 10.12. 2015 Eevi-Kaisa Kilpiö, SPEK OPPIMATERIAALIUUDISTUS Oppimateriaalipankki Opintoasema KOHDERYHMISTÄ Nuorten tarpeet ja odotukset muuttuvat nopeasti. Kerätyn tiedon ja kokemusten perusteella opettajat

Lisätiedot

KESYTÄ KOTISI VESIPEDOT

KESYTÄ KOTISI VESIPEDOT KESYTÄ KOTISI VESIPEDOT Tavoite: Oppilas ymmärtää, että vesi on rajallinen luonnonvara ja että kulutamme vettä turhaan joka päivä. Oppilas oppii huomaamaan turhan vedenkulutuksen ja osaa estää sen. Tehtävä:

Lisätiedot

ALPHA-PROJEKTI Instruments for Assessing Levels of Physical Activity and fitness

ALPHA-PROJEKTI Instruments for Assessing Levels of Physical Activity and fitness ALPHA-PROJEKTI Instruments for Assessing Levels of Physical Activity and fitness Lähiympäristö ja siinä liikkuminen (pitkä kyselylomake) Tässä lomakkeessa kysytään käsityksiänne asuntonne lähiympäristöstä

Lisätiedot

>ASUNTONI >MUUTTO. MILLOIN VOIN ALOITTAA MUUTON? Voit aloittaa muuton perjantaina 30.5.2014.

>ASUNTONI >MUUTTO. MILLOIN VOIN ALOITTAA MUUTON? Voit aloittaa muuton perjantaina 30.5.2014. 215 TOAS PEKOLA 31 >MUUTTO MILLOIN VOIN ALOITTAA MUUTON? Voit aloittaa muuton perjantaina 30.5.2014. MISTÄ JA KUINKA SAAN AVAIMET? Asunnon avaimet voit noutaa perjantaista 30.5.2014 alkaen asuntotoimistostamme,

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Paloseminaari 2017, Karoliina Meurman. Paloturvallisuustuotteiden valvonta ja testaus

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Paloseminaari 2017, Karoliina Meurman. Paloturvallisuustuotteiden valvonta ja testaus Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 7.2.2017 Paloseminaari 2017, Karoliina Meurman Paloturvallisuustuotteiden valvonta ja testaus 1 Tukes ja paloturvallisuus mitä valvotaan? Kuluttajaturvallisuus:

Lisätiedot

Asuinkiinteistöjen paloturvallisuudesta. Piia Manninen HELPE

Asuinkiinteistöjen paloturvallisuudesta. Piia Manninen HELPE Asuinkiinteistöjen paloturvallisuudesta Piia Manninen HELPE 22.9.2016 Sisältö Helsingin alueen keikkatilastoja Onnettomuuksien ehkäisy Rakenteellinen paloturvallisuus Palo-osastointi asuinkiinteistössä

Lisätiedot

Lataa Turvallinen koti - Kati Tiirikainen. Lataa

Lataa Turvallinen koti - Kati Tiirikainen. Lataa Lataa Turvallinen koti - Kati Tiirikainen Lataa Kirjailija: Kati Tiirikainen ISBN: 9789529256600 Sivumäärä: 112 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 20.82 Mb Turvallinen koti on kaikille suomalaisille suunnattu

Lisätiedot

VALMIUSTILAT KODISSANI

VALMIUSTILAT KODISSANI VALMIUSTILAT KODISSANI Tavoite: Oppilaat tietävät sähkölaitteiden valmiustilojen kuluttamasta sähköstä ja he sammuttavat laitteet kokonaan, kun se on mahdollista. Ostaessaan uusia sähkölaitteita oppilaat

Lisätiedot

OPPITUNTIMATERIAALIT MEDIAKASVATUS Netiketti Säännöt

OPPITUNTIMATERIAALIT MEDIAKASVATUS Netiketti Säännöt OPPITUNNIN KUVAUS OPPITUNNIN NIMI Sisältö Luokka-aste Suositeltu ohjelmiston kokemustaso Tavoitteet Kesto Tarvikkeet Tehtävän sanastoa Petra s Planet for Schools -ohjelmiston pelisäännöt Käydään läpi netikettiä

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PIENI TULITIKKUTYTTÖ

TEHTÄVIÄ SATUUN PIENI TULITIKKUTYTTÖ 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PIENI TULITIKKUTYTTÖ A) Satuun liittyviä sisältökysymyksiä: 1. Millainen sää oli uudenvuodenaattona? 2. Miten tyttö oli menettänyt puukenkänsä? 3. Millaiset hiukset tulitikkutytöllä oli?

Lisätiedot

HELSINGIN PELASTUSLIITTO RY PELASTUSSUUNNITELMA SENIORIASUMISOIKEUS OY MERIKARTANO RIONKATU 7 00220 HELSINKI

HELSINGIN PELASTUSLIITTO RY PELASTUSSUUNNITELMA SENIORIASUMISOIKEUS OY MERIKARTANO RIONKATU 7 00220 HELSINKI PELASTUSSUUNNITELMA SENIORIASUMISOIKEUS OY MERIKARTANO RIONKATU 7 00220 HELSINKI Lisaa tahan karttakuva josta ilmenevat kiinteistojen sijainti, pelastustiet, pysakointijarjestelyt seka muut turvallisuusjarjestelyt

Lisätiedot

Kotihoitajien paloturvallisuuskoulutus

Kotihoitajien paloturvallisuuskoulutus Kotihoitajien paloturvallisuuskoulutus Koulutuksen sisältö ja tavoitteet Tulipalon vaarallisuus Riskien tunnistaminen kotihoidon asiakaskäynnillä Ongelma-asumisen ilmoitusvelvollisuus (Pelastuslain 42

Lisätiedot

Viitalantie 221, 60640 Isokoski

Viitalantie 221, 60640 Isokoski Venestalon pelastussuunnitelma, joka sisältää sammutus- ym. turvallisuusohjeita Viitalantie 221, 60640 Isokoski TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ Venestalo on Veneskoski-Viitala-seura ry:n omistama kylätalo, joka

Lisätiedot

Kokemusten Keinu. Huoltajalle. Ohjeita Kokemusten Keinun käyttöön

Kokemusten Keinu. Huoltajalle. Ohjeita Kokemusten Keinun käyttöön Liite 2 Ohjeita n käyttöön Huoltajalle 1. Varaa tarpeeksi kiireetöntä aikaa. 2. Valitse ympäristö, jossa sinä ja lapsesi pystytte keskittymään kysymyksiin. 3. Mukauta kysymysten sanamuodot omalle lapsellesi

Lisätiedot

TeleCare Solution PALVELUKODEILLE JA KOTIHOIVAAN

TeleCare Solution PALVELUKODEILLE JA KOTIHOIVAAN PALVELUKODEILLE JA KOTIHOIVAAN 02/2014 Miksi kukaan ei vastaa puhelimeen? Elsi Technologies on johtava ammatillisten hoivaratkaisujen tarjoaja ikäihmisten hoivatyön sektorilla. Perustamisvuodestaan 2005

Lisätiedot

Lapsen turvallinen arki

Lapsen turvallinen arki Lapsen turvallinen arki VAARANPAIKKOJA KOTONA Monet lapset kokevat kodin, ympäristön ja erilaiset esineet mielenkiintoisiksi ja jännittäviksi. Meille aikuisille tavalliset esineet voivat lasten leikkeihin

Lisätiedot

ASUINHUONEISTON. www.phpela.fi

ASUINHUONEISTON. www.phpela.fi ASUINHUONEISTON PALOTURVALLISUUSOPAS VARAUTUMINEN TULIPALO- JA ONNETTOMUUSTILANTEISIIN Pelastussuunnitelma Kiinteistölle, jossa on vähintään kolme asuinhuoneistoa, tulee laatia pelastussuunnitelma. Pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Kerrostalon yleisten tilojen palovaroittimet

Kerrostalon yleisten tilojen palovaroittimet 2016 Kerrostalon yleisten tilojen palovaroittimet Päijät-Hämeen pelastuslaitos MOk 31.3.2016 Sisältö 1 Yleistä... 1 2 Määritelmiä... 1 3 Palovaroittimien sijoittaminen... 2 4 Palovaroitinjärjestelmän asentaminen...

Lisätiedot

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 Verbityypin 4 tuntomerkit: - perusmuodon lopussa on -ata/ätä, joskus -ota, -ötä, -uta, -ytä: luvata: lupaan, pelätä: pelkäät, tuhota: tuhoaa, haluta: haluamme, älytä: älyää

Lisätiedot

Kolikon tie Koululaistehtävät

Kolikon tie Koululaistehtävät Kolikon tie Koululaistehtävät I Tehtävät ennen Heureka-vierailua Rahojen ja Suomen Rahapajan historia 1. Ota selvää missä ja milloin raha otettiin ensimmäisen kerran käyttöön. 2. Minkälaisia ensimmäiset

Lisätiedot

Kodin turvallisuudesta

Kodin turvallisuudesta Kodin turvallisuudesta Vantaan omakotiyhdistysten keskusjärjestö ry VOK 27.8.2011 Kimmo Kohvakka Lähteet: SPEK, FK, Tapaturmien ehkäisykampanja, Poliisi, Keski-Uudenmaan Pelastuslaitos, Uudenmaan Pelastusliitto

Lisätiedot

Sähköpalokuolemat Suomessa

Sähköpalokuolemat Suomessa Sähköpalokuolemat Suomessa Tilastollinen tutkimus..-3..6 Veli-Pekka Nurmi, TTY Määritelmät Sähköpalo: tulipalo, jossa palon mahdollistavana syttymisenergialähteenä on sähkö Sähköpalokuolema: kuolema, joka

Lisätiedot

Käyttöohje. SAFERA Smart R -liesivahti. v4.2.1 Fin Smart R

Käyttöohje. SAFERA Smart R -liesivahti. v4.2.1 Fin Smart R K3 Käyttöohje SAFERA Smart R -liesivahti v4.2.1 Fin Smart R 1 SAFERA Smart R -liesivahti Käyttöohje Onnittelut SAFERA Smart R -liesivahdin hankinnasta. Tässä ohjeessa kuvataan tuotteen käyttö ja kunnossapito.

Lisätiedot

Sähkö ja hissit. PL 66 (Opastinsilta 12 B) HELSINKI PUHELIN

Sähkö ja hissit. PL 66 (Opastinsilta 12 B) HELSINKI  PUHELIN Toimialan onnettomuudet 2009 Osa 7 Sähkö ja hissit PL 66 (Opastinsilta 12 B) 00521 HELSINKI WWW.TUKES.FI PUHELIN 010 6052 000 ETUNIMI.SUKUNIMI@TUKES.FI Tukesin sähköturvallisuusvalvonta Valvonnan kohteita

Lisätiedot

Kuopion kaupungin kotihoito. Hyvinvointiteknologiset laitteet kotona asumisen tukena. Opas Kuopion kaupungin henkilöstölle

Kuopion kaupungin kotihoito. Hyvinvointiteknologiset laitteet kotona asumisen tukena. Opas Kuopion kaupungin henkilöstölle Kuopion kaupungin kotihoito Hyvinvointiteknologiset laitteet kotona asumisen tukena Opas Kuopion kaupungin henkilöstölle Sisältö 1. Teknologia kotona asumisen tukena...................... 3 2. Hyvinvointiteknologisten

Lisätiedot

Ohjeet opettajalle/ oppilaalle

Ohjeet opettajalle/ oppilaalle Ohjeet opettajalle/ oppilaalle Mistä tässä on kyse? Erikoinen kaupunki on täynnä tehtäviä, joita voi ratkaista kirjoittamalla tai piirtämällä. Kaupungin karttaa voi jatkaa piirtämällä tai sinne voi lisätä

Lisätiedot