OPPITUNNIN KUVAUS JA OHJEET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OPPITUNNIN KUVAUS JA OHJEET"

Transkriptio

1 OPPITUNNIN KUVAUS JA OHJEET Copyright: 2014 SPEK, Tekstit: Eevi-Kaisa Yrjölä, Ulkoasu: HUVILA Brand & Design, ISBN: , Kopiointirajoitus: Tämän sähköisen oppimateriaalin kopioiminen ja jakaminen opetustarkoituksiin on sallittu. Teoksen muuttaminen tai käyttäminen kaupalliseen tarkoitukseen on ehdottomasti kielletty.

2 ENNEN OPPITUNTIA Ennen oppituntia kouluttajan kannattaa lukea oppilaan aineisto. Se jakaantuu kolmeen osioon: onnettomuuksien ennaltaehkäisyyn, toimintaan onnettomuudessa ja onnettomuuden seurauksien rajoittamiseen. Tämä pelastuslaitoksen NOUHÄTÄ!-kouluttajalle tarkoitettu ohje sisältää vain tärkeimmät asiat kustakin asiakokonaisuudesta, koska aikaa teoriatunnin pitämiselle on vain yksi oppitunti. Oppituntiin liittyy 30 diaa. Jokaisen dian opetusvihjeet löytyvät myöhemmin tästä ohjeesta. Oppitunnin voi pitää seuraamalla näitä ohjeita tai kokoamalla oman koulutusaineiston. On kuitenkin toivottavaa, että opetuksessa noudatetaan samoja teemoja kuin oppilaan aineistossa. Opetusvihjeitä saa opettajan sähköisestä aineistosta. Lisämateriaalina voi hyvin käyttää pelastuslaitoksen omia videoita, kuvia, julkaisuja jne. Olisi suositeltavaa, että oppilaille pidettäisiin teoriatunnin lisäksi yksi oppitunti käytännön harjoitusta, jossa opetetaan alkusammutusta ja ensiapua. Jokainen kuitenkin toteuttaa NOUHÄTÄ!-opetuksen omien mahdollisuuksiensa mukaan. OPPITUNNIN KULKU TARVIKKEET: Tunnille tarvitaan toimiva nettiyhteys ja valkotaulu tai Smart Board. Oppitunnilla katsellaan valokuvia ja videoita internetistä. Ennen oppitunnin alkua kannattaa kokeilla, että diassa olevat videot toimivat. 1. ONNETTOMUUDET VOI ITSE EHKÄISTÄ PIIPPAAKO SINULLA? Palovaroitin ja vaarallinen savu DIA 1: Kartoitetaan oppilaiden ennakkokäsityksiä aiheesta. Kouluttaja kyselee diasta yksitellen esiin tulevia kysymyksiä. Hän voi myös pyytää oppilaita esittämään itse kysymyksiä. Joskus ryhmässä on vaikeaa saada keskustelua aikaan. Silloin kouluttaja voi itse johtaa keskustelua ja kertoa oppilaille kysymyksiin liittyen seuraavia asioita: Onko kotonasi palovaroittimia ja onko niitä testattu joka kuukausi? Kysele, löytyykö oppilaiden kotoa palovaroittimia ja onko niitä testattu kuukausittain. Oppilaille voi kertoa, että hyvä muistisääntö on testata palovaroitin joka kuukauden 11. päivä ja vaihtaa paristo virallisena pohjoismaisena palovaroitinpäivänä 1.12., jolloin myös tiedotusvälineet muistuttavat asiasta. Miksi palovaroitin ohjeistetaan kiinnittämään kattoon? Keskustelkaa myös siitä, miten savu käyttäytyy. Pohtikaa, miksi palovaroittimet ohjeistetaan kiinnittämään kattoon, eikä esimerkiksi seinälle. Ilmaa kevyemmät savukaasut nousevat ylöspäin, ja siksi palovaroitin tunnistaa savun nopeammin katosta. Palovaroittimen käyttöohjeet kannattaa myös aina lukea. Arvaatko, mistä sähkölaitteesta syttyy eniten tulipaloja?

3 Kouluttaja pyytää oppilaita arvaamaan, mistä kodin sähkölaitteista syttyy eniten tulipaloja. Eniten tulipaloja aiheuttaa liesi tai uuni. Laitteissa ei yleensä ole mitään vikaa, vaan tulipalot johtuvat ihmisten omasta toiminnasta tai erehdyksistä: he voivat unohtaa lieden päälle tai jättää vahingossa ruoan kuumenemaan liedelle. Erikoista ei ole sekään, että kotieläin kääntää vahingossa laitteen päälle. Miksi tulipaloissa kuolee enimmäkseen ikääntyneitä ihmisiä? Pohtikaa lopuksi, miksi suurin osa tulipaloissa kuolleista on ikääntyneitä, yli 60-vuotiaita. Kouluttaja kertoo, että heidän liikuntakykynsä on usein rajoittunut. Ikääntyneet voivat olla huonokuntoisia tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena, jolloin he eivät herää palovaroittimen ääneen eivätkä ehdi ulos ajoissa. Ikääntyneet eivät myöskään välttämättä kuule palovaroittimen ääntä. Tiedätkö, mitä pitää tehdä, jos kotona syttyy tulipalo? Tuli on voimakas elementti ja synnyttää ihmisissä suuria tunteita. Joidenkin nuorten ja aikuistenkin mielestä ajatus tulipalon syttymisestä tuntuu pelottavalta. Tietoa lisäämällä ja aiheesta keskustelemalla pelkoja voi lieventää. Oikeanlainen ohjaus vaikuttaa myönteisesti. Kun ihmiset oppivat toimimaan ja reagoimaan onnettomuustilanteissa, he saavat lisää itsevarmuutta. Se puolestaan vahvistaa tunnetta, että hallitsee tilanteen. Tämä pätee kaikkiin onnettomuustilanteisiin: tiedon lisääntyminen madaltaa kynnystä ryhtyä auttamaan hätätilanteessa. Ryhmältä voi tiedustella, mitä he tekisivät tulipalotilanteessa, ja ovatko he keskustelleet asiasta kotona perheensä kanssa. Muistatko, mikä on hätänumero? Kerratkaa hätänumero. Kouluttaja muistuttaa, että sama numero toimii kaikissa EU-maissa, eikä numeroon soittaminen maksa mitään. Hätäkeskuspäivystäjä neuvoo hätäpuhelun soittajaa siihen saakka, kun ammattiapu ehtii onnettomuuspaikalle. Keskustelkaa siitä, onko kukaan joutunut soittamaan hätänumeroon ja miten puhelun soittaminen sujui. Tiedätkö, mitä alkusammutus tarkoittaa ja milloin sitä tarvitaan? Kouluttaja kertoo, että alkusammutus tarkoittaa tulipalon alun sammuttamista. Se ei välttämättä ole kaikille tuttu asia. Alkusammutustaidot kuuluvat kansalaistaitoihin. Sekä nuorten että aikuisten tulisi säännöllisesti harjoitella alkusammutustaitoja, sillä jo pelastuslain nojalla jokaisella on velvollisuus rajoittaa vahinkoja onnettomuudessa kykyjensä mukaisesti. Esimerkiksi pelastuslaitokset, sopimuspalokunnat ja pelastusalan järjestöt järjestävät alkusammutuskoulutusta, johon kaikki aiheesta kiinnostuneet henkilöt voivat ilmoittautua mukaan. Tiedätkö, mikä on yleinen vaaramerkki? Kouluttaja kertoo, että ihmisiä uhkaavan yllättävän vaaran varalta on olemassa varoitusjärjestelmä. Kaupungeissa talojen katoilla näkee sireenejä, joilla voidaan varoittaa nopeasti ulkona olevia ihmisiä. Keskustelkaa, onko kukaan kuullut sireenin ääntä. Myöhemmin tällä oppitunnilla kuunnellaan yleisen vaaramerkin ääni.

4 Vaaramerkillä varoitetaan ulkona olevia ihmisiä heitä uhkaavasta välittömästä vaarasta, jotta he ymmärtäisivät suojautua sisätiloihin. Viranomaiset antavat ihmisille lisäohjeita radion kautta. Suomessa on viime vuosina tapahtunut erilaisia lievempiä poikkeuksellisia tilanteita, kuten myrskyjä, pitkiä sähkökatkoksia ja tulvia. Viranomaiset antavat silloin asukkaille tiedotusvälineiden kautta ohjeita, mutta varsinaista vaaramerkkiä ei välttämättä aina tarvita eikä sitä silloin anneta. Onko kotipaikkakunnallasi tapahtunut suuronnettomuuksia tai häiriötilanteita? Kaikkien on hyvä tietää, mistä saa tietoa ja miten kotona voi varautua poikkeuksellisiin tilanteisiin. Myrskyt ja tulvat ovat viime vuosina yleistyneet Suomessa. Ihmisten pitäisi osata toimia oikein myös silloin, kun tiellä kaatuu vaarallista ainetta kuljettava säiliöauto tai kun ydinvoimalassa tapahtuu onnettomuus. Varsinkin viimeksi mainittu on hyvin harvinainen tilanne. Miettikää, onko kotipaikkakunnallanne tai sen lähistöllä tapahtunut suuronnettomuuksia tai niin kutsuttuja häiriötilanteita. DIA 2: Katsokaa kuvaa. Kouluttaja kertoo oppilaille vaarallisesta savusta: Palavassa asunnossa on pimeää, kuumaa ja se on täynnä hengenvaarallista savua. Yksikin hengenveto riittää tainnuttamaan ihmisen niin, että hän ei enää pysty itse pelastautumaan. Savuisessa huoneistossa pitää liikkua lähellä lattianrajaa, koska savu nousee ylöspäin. Sitä syntyy, kun kodin tekstiilit, muovit ja kalusteet palavat. Tämä on paljon myrkyllisempää kuin savu jota syntyy, kun nuotiossa poltetaan puita. Ja kun palo on sisällä asunnossa, savu ei pääse haihtumaan taivaan tuuliin, kuten nuotiolla, vaan täyttää nopeasti koko asunnon. Kouluttaja pyytää oppilaita kuvittelemaan, miltä huoneessa liikkuminen tuntuu. Hän kertoo, että savu pimentää koko huoneen niin, että ihmisen suuntavaisto katoaa. Siksi liikkuminen on vaikeaa. Kun poistumista on harjoitellut ennalta, se on hätätilanteessa helpompaa. DIA 3: Katsokaa VTT:n video huoneistopalon kehityksestä. Ennen videon alkua kouluttaja pyytää oppilaita kiinnittämään huomiota kuluvaan aikaan ja siihen, mitä milläkin hetkellä tapahtuu. Videon katselemisen jälkeen kouluttaja kyselee oppilailta alla olevia kysymyksiä. Ne tulevat diaan esiin yksi kerrallaan. Videon voi tarvittaessa katsella uudelleen. Mistä tulipalo sai alkunsa? (sohvan päälle jätetystä tupakasta) Millä hetkellä palovaroitin hälyttää? (50 s) Milloin huoneesta ehtisi vielä poistua turvallisesti? (1 min 30 s) Milloin näkyvyys pään korkeudella on vielä kohtalainen? (2 min) Miten savu käyttäytyy? (kertyy ensin huoneen yläosaan ja täyttää vähitellen koko huoneen) Milloin poistuminen ei enää olisi turvallista? (4 min) Milloin kaikkien huonekalujen pinnat syttyvät? (4 min 50 s) Milloin koko huone lieskahtaa? (6 min)

5 DIA 4: Katsokaa kuvaa palovaroittimesta. Kouluttaja kertaa, miksi toimiva palovaroitin on tärkeä: Se hälyttää mahdollisimman nopeasti. Se herättää nukkuvat. Se antaa kallisarvoista aikaa pelastautua, ennen kuin savua on liikaa. TUTTU YMPÄRISTÖ YLLÄTTÄÄ Kodin vaaranpaikkojen kartoittaminen DIA 5: Katsokaa diagrammia suomalaisten tapaturmista ja tutkikaa lukuja. Suomalaisille sattuu vuoden aikana lähes tapaturmaa. Runsas 70 % on koti- ja vapaa-ajan tapaturmia. Valtaosa kodin tapaturmista on liukastumisia, putoamisia, kaatumisia tai tulipaloja. Oppilaat katselevat diojen 6 21 kuvia hetken. Sen jälkeen kouluttaja pyytää heitä kiinnittämään huomiota siihen, miten pienillä korjauksilla voi vaikuttaa kodin turvallisuuteen. Etsikää kuvasta vaaranpaikat. Pohtikaa sen jälkeen, mitä on tapahtunut ja miten piilevän vaaran voi tai olisi voinut ennaltaehkäistä. DIA 6: Risteilevät sähköjohdot voi sitoa kasaan esimerkiksi nippusiteillä ja nostaa pois lattialta. Se helpottaa myös siivousta. Tarkista, että sähköjohdot ovat poissa tieltä ja niihin ei voi kompastua. Johtojen sekaan kertyvä pöly lisää tulipalon vaaraa. DIA 7: Siisteys on tärkeää paitsi yleisen viihtyvyyden, myös turvallisuuden kannalta. Sotkuisessa asunnossa tapahtuu helpommin liukastumisia tai kompastumisia. Lattialla lojuva ylimääräinen tavara tekee myös tulipalosta voimakkaamman ja tuhoisamman, kun ylimääräisestä tavarasta kehittyy savukaasuja niiden palaessa. Liedellä tai sen lähellä ei saa pitää tavaraa. DIA 8: Keittiön siisteys on tärkeää kodin paloturvallisuuden kannalta. Liedellä tai sen lähiympäristössä ei saa säilyttää mitään tavaraa. Hellan levy voi mennä vahingossa päälle, jolloin lieden päällä makaava muoviastia, kahvinkeitin sekä lautasliinat saavat helposti aikaan tulipalon. DIA 9: Kynttilöiden ympärillä on oltava riittävästi turvaetäisyyttä, varsinkin palaviin tekstiileihin. Kynttilä laitetaan tukevalle alustalle, josta se ei pääse kaatumaan. Kynttilä saattaa kaatua, kun sen ohi kuljetaan. Myös kotieläimet voivat heilauttaa kynttilän kumoon vaikkapa hännällään. Kuvan tapauksessa ulko-oven avaaminen voi heilauttaa verhon suoraan kynttilän liekkiin. DIA 10: Keittiössä kuuman lieden lähellä ei saa pitää mitään helposti palavaa tavaraa. Tässä esimerkki siitä, mitä voi käydä. DIA 11: Keittiössä kuuman lieden lähellä ei saa pitää mitään helposti palavaa tavaraa. Pannulaput ja muut tekstiilit säilytetään laatikossa, kaukana liedestä. Pannulappuja ei kannata sijoittaa hellan yläpuolelle koukkuihin, vaikka se onkin kätevää. DIA 12: Lasten vaatekaapissa on säilytetty ilotulitteita, jotka ovat räjähtäneet. Ilotulitteita ei saa säilyttää sisätiloissa. Ne on pidettävä lasten ulottumattomissa.

6 Ylipäätään minkäänlaisten helposti palavien materiaalien säilyttäminen vaatekaapissa ei ole suositeltavaa. DIA 13: Suljettu tuhkakuppi voi syttyä palamaan ja räjähtää kuumuuden takia. Näin tulipalo voi levitä ympäristöön. Tuhkakuppi voi myös helposti pudota huteralta alustalta ja siellä kytevä tupakka voi saada aikaan rakennuspalon. DIAT 14 15: Näin lähelle puurakennusta laitettu tuhkakuppi voi kuumentuessaan sytyttää talon rakenteet palamaan ja aiheuttaa suurenkin tulipalon. DIA 16: Itse tehdyt kynttilänaluset ja tuikut voivat olla kauniita mutta joskus hyvin vaarallisia. Tuikku sytyttää puun helposti kuumentuessaan palamaan. Kaupoissa näkee paljon kauniita mutta vaarallisia kynttilöitä. Kynttilässä ei saisi olla mitään helposti palavaa materiaalia, ja tuikkujen välillä täytyy olla noin 5 cm turvaetäisyyttä toisiinsa. Ennen kuin kynttilän sytyttää, kannattaa miettiä, onko se turvallinen. DIAT 17 18: Sähkölaitteista syttyy eniten tulipaloja. Eniten tulipaloja aiheuttaa liesi tai uuni. Tulipaloja aiheuttavat paljon myös valaisin, pyykinpesukone, televisio, kylmälaite ja astianpesukone. Päälle jäänyt hellan levy ja levylle jätetty ruoka aiheuttavat myös paljon tulipaloja. DIA 19: Löylyhuoneen käyttö muuhun kuin kylpemiseen aiheuttaa palovaaran. Kiukaalle ei saa hetkeksikään laskea mitään, jotta vahinkoa ei pääse tapahtumaan. Esimerkiksi sähkökiukaalle väliaikaisesti laskettu ja unohdettu muovinen vati on aiheuttanut palon, kun sauna kytkettiin päälle. Pyykkejä ei saa ripustaa kiukaan ylle kuivumaan! Ne voivat tipahtaa kiukaalle ja muoviset pyykkinarut, pyykkipojat ja vaateripustimet venyvät ja sulavat lämmössä. Lauteiltakin pyykkiteline voi kaatua kiukaalle. Pyykit pitää palovaaran takia kuivattaa kokonaan muualla kuin löylyhuoneessa. DIA 20: Liedelle tai uuniin kuumenemaan unohtunut ruoka aiheuttaa paljon tulipaloja. Ruoka savuaa voimakkaasti ennen syttymistä. Savu on hengenvaarallista ja tainnuttaa ihmisen muutamassa minuutissa. Riskiä lisäävät lieden ympärillä säilytettävät pannulaput, muoviset astiat, talouspaperi ja muu syttyvä tavara, jotka savuavat hengenvaarallisesti ja nopeuttavat tulipalon kehittymistä. DIA 21: Liesissä on harvoin sellaisia teknisiä vikoja, joiden vuoksi palo syttyy. Liesipalot syttyvät tavallisimmin siksi, että keittolevy tai uuni on syystä tai toisesta jäänyt vahingossa päälle. Syitä vahinkoon on monia: joskus liesi unohtuu päälle, joskus esimerkiksi lapsi kytkee lieden aikuisten huomaamatta. Myös kotieläimet voivat aiheuttaa liesipalon. Koira voi ruokaa tavoitellessaan hyppiä liettä vasten niin, että virtanappulat kääntyvät ja liesi kytkeytyy päälle tai kuumemmaksi kuin on tarkoitettu. Vanhoissa liesissä kytkimet saattavat kääntyä niin herkästi, että kissakin pystyy kynsimään levyn päälle ja aiheuttamaan asuntopalon. Liesi kannattaa ehdottomasti suojata eläinten ja lasten varalta. Valitsimien ja keittotason eteen voi kiinnittää suojuksen, joka estää tahattoman levyn päälle kytkemisen ja ruokien vetämisen alas levyltä. Turvallisuutta lisäävät myös kaksitoimiset kytkimet, joita täytyy ensin vetää, ennen kuin niitä voi kääntää.

7 LIIKUNNAN ILOA VAI PÄÄTÖNTÄ MENOA? Vapaa-ajan tapaturmien välttäminen DIA 22: Katsokaa diagrammia. 14-vuotiaille sattuu eniten sairaalahoitoa vaativia tapaturmia liikunta- ja urheilutilanteissa. Luultavasti moni oppilaista onkin loukannut itsensä liikunnassa. Kouluttaja kyselee oppilailta, minkälaisia tapaturmia heille on sattunut liikuntaharrastuksissa. Pohtikaa, olisiko niitä jotenkin voinut välttää. (VASTAUS: Esimerkiksi lämmittelemällä ja verryttelemällä ennen liikuntasuoritusta, olisivatko suojat voineet olla parempia? jne.) 2. TOSITILANTEESSA EI HÄTÄILLÄ 1. TULIPALOSSA ON KYSE MINUU- TEISTA DIA 23: Diassa on kysymyksiä aiheeseen liittyen. Ne tulevat esiin yksitellen. Huomaat, että kotonasi on syttynyt tulipalo. Mitä teet ensimmäiseksi? (VASTAUS: Jos palonalku on pieni, yritetään alkusammutusta sopivalla välineellä. Kouluttaja kertoo oppilaille, että jos palo on raju, on parempi pelastaa vaarassa olevat ja poistua rakennuksesta välittömästi.) Mitä teet, jos alkusammutus ei tehoa? (VASTAUS: Jos palo ei sammu nopeasti, esim. 30 sekunnin sisällä, varoitetaan vaarassa olevia ja herätetään nukkuvat. Poistutaan asunnosta.) Miten liikut savuisessa huoneistossa? (VASTAUS: Ryömimällä tai konttaamalla, koska savu nousee ylöspäin.) Mitä pitää muistaa asunnosta poistuttaessa? (VASTAUS: Suljetaan avonaiset ikkunat ja ulko-ovi perässä, jos sen voi tehdä helposti. Sulkeminen rajoittaa tulipalon ja savun leviämistä.) Kun poistutaan, käytetäänkö portaita vai hissiä? (VASTAUS: Tulipalosta poistutaan portaita pitkin. Hissin käyttö on tulipalossa ja muissa poikkeustilanteissa kielletty, koska se voi pysähtyä kerrosten väliin.) Mistä teet hätäilmoituksen? (VASTAUS: Hätäilmoitus tehdään turvallisesta paikasta, yleensä kokoontumispaikalta.)

8 DIA 24: Katsokaa VTT:n video Savun leviäminen kerrostalon portaikossa. Kouluttaja korostaa videon katselemisen jälkeen näitä asioita: Jos asunto palaa kerrostalossa, sieltä voi levitä savua porraskäytävään. Jos porraskäytävässä näkyy savua tai haisee savulta, muiden huoneistojen asukkaiden on turvallisempaa pysyä omissa asunnoissaan ja pitää ovet tiiviisti kiinni porraskäytävään. Savuiseen porraskäytävään ei saa mennä, sillä savu tappaa! DIA 25: Katsokaa kuvaa vihreästä poistumisreitistä. Diassa on kysymyksiä kuvaan liittyen. Ne tulevat esiin yksitellen. Katso ympärillesi. Löytyykö opasteita siitä tilasta, jossa olet? Mitä nämä vihreät opasteet tarkoittavat? (VASTAUS: Poistumisreitit on merkitty niillä. Hätätilanteessa opasteita seuraamalla pääsee ulos. Opasteet loistavat, jotta ihmiset näkevät ne myös pimeässä tai savuisessa tilassa. Poistumisopasteita on erilaisia riippuen rakennuksen iästä.) Missä olet nähnyt niitä? (VASTAUS: Julkisissa tiloissa, kuten koulussa, kauppakeskuksissa, leffateatterissa jne.) Pitääkö kotonakin olla tällaiset opasteet? (VASTAUS: Vain julkisissa paikoissa pitää olla poistumisopasteet, mutta kotoakin täytyy olla kaksi tietä turvaan. Jos kotona ei voi käyttää varsinaista ulko-ovea, varatie voi olla ikkuna, parveke tai takaovi.) 2. AUTTAMINEN ON VELVOLLISUUTESI DIA 26: Kouluttaja kertoo, että jokaisella on auttamisvelvollisuus, jos saapuu ensimmäisenä onnettomuuspaikalle. Auttamatta jättäminen on aina väärin, mutta omaa turvallisuutta ei saa vaarantaa. Keskustelkaa seuraavasta tilanteesta: Auto ja moottoripyöräilijä törmäävät toisiinsa maantiellä. Satut ensimmäisenä paikalle. Miettikää, miten toimisitte tilanteessa. Ensimmäisenä kannattaa tehdä tilannearvio, mitä on tapahtunut. Kouluttaja painottaa, että toimintajärjestys yleensä vaihtelee onnettomuudesta ja tilanteesta riippuen. Joskus on ensin estettävä lisäonnettomuudet ja joskus taas on parempi soittaa hätäpuhelu heti tilannearvion jälkeen. Jos paikalla on monta auttajaa, yksi voi soittaa hätäpuhelun heti. Toiset voivat sillä välin estää lisäonnettomuudet. Yleiset toimintaohjeet tulevat esille diaan yksi kerrallaan.

9 3. KIIREELLISESSÄ TILANTEESSA SOITA 112 DIA 27: Katsokaa Hätäkeskuslaitoksen videot. Niistä selviää, minkälaiset soitot eivät kuulu hätänumeroon. Kouluttaja muistuttaa oppilaita, että hätänumeroon soitetaan vain oikeissa, kiireellisissä hätätilanteissa. Kouluttaja kyselee oppilailta tai ottaa esille muutamia esimerkkitilanteita, joissa mietitään yhdessä, kuuluuko niissä soittaa hätänumeroon vai ei. Hätäkeskuspäivystäjä neuvoo soittajaa, kunnes ammattiapu saapuu paikalle. Myös oppilaan aineistossa on tietoa hätäpuhelusta. 4. YLEINEN VAARAMERKKI DIA 28: Kuunnellaan yleinen vaaramerkki ja katsotaan dian kuvaa. Vaaramerkki varoittaa ulkona olevia ihmisiä uhkaavasta, välittömästä vaarasta. Se tarkoittaa, että pitää heti suojautua sisätiloihin ja toimia radiosta tai televisiosta annettavien ohjeiden mukaan. DIA 29: Kuunnellaan kokeilumerkin ääni. Väestöhälytinjärjestelmää pidetään yllä tositilanteiden varalta, ja järjestelmän toimivuutta testataan säännöllisesti soittamalla kokeilumerkki. Keskustelkaa siitä, onko kukaan kuullut kokeilumerkkiä. Kokeilumerkki on yhtämittainen tasainen hälyttimen ääni, joka kestää seitsemän sekuntia. Kokeilumerkki ei edellytä ihmisiltä toimenpiteitä. DIA 30: Kuunnellaan vaara ohi -merkki ja katsotaan dian kuvaa. Vaara ohi -merkki on pitkä yhtämittainen tasainen ääni, joka kestää yhden minuutin. Se tarkoittaa yleistä vaaramerkkiä koskevan varoituksen purkamista.

ONNETTOMUUDET VOI ITSE EHKÄISTÄ

ONNETTOMUUDET VOI ITSE EHKÄISTÄ OPPITUNTI 1: ONNETTOMUUDET VOI ITSE EHKÄISTÄ OPPITUNNIN KUVAUS JA OHJEET Copyright: 2014 SPEK, Tekstit: Eevi-Kaisa Yrjölä, Ulkoasu: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopiointirajoitus: Tämän

Lisätiedot

TOSITILANTEESSA EI HÄTÄILLÄ

TOSITILANTEESSA EI HÄTÄILLÄ OPPITUNTI 2: TOSITILANTEESSA EI HÄTÄILLÄ OPPITUNNIN KUVAUS JA OHJEET Copyright: 2014 SPEK, Tekstit: Eevi-Kaisa Yrjölä, Ulkoasu: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopiointirajoitus: Tämän

Lisätiedot

TURVALLISESTI KODISSANI. Oma turvallisuuteni. Valitse kyllä tai ei. Tiedän hätänumeron. Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti.

TURVALLISESTI KODISSANI. Oma turvallisuuteni. Valitse kyllä tai ei. Tiedän hätänumeron. Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti. Oma turvallisuuteni Valitse kyllä tai ei. TURVALLISESTI Tiedän hätänumeron. kyllä ei KODISSANI Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti. Huoneessani on toimiva palovaroitin. Tiedän, mitä

Lisätiedot

OPPITUNTI 2: TOSITILANTEESSA EI HÄTÄILLÄ

OPPITUNTI 2: TOSITILANTEESSA EI HÄTÄILLÄ OPPITUNTI 2: TOSITILANTEESSA EI HÄTÄILLÄ Copyright: 2014 SPEK, Tekstit: Eevi-Kaisa Yrjölä, Ulkoasu: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopiointirajoitus: Tämän sähköisen oppimateriaalin kopioiminen

Lisätiedot

Jos vaatteesi syttyvät palamaan, heittäydy maahan tai lattialle ja kieri kunnes tuli sammuu.

Jos vaatteesi syttyvät palamaan, heittäydy maahan tai lattialle ja kieri kunnes tuli sammuu. Lain mukaan joka kodissa täytyy olla palovaroitin. Tulipalo alkaa usein keittiöstä. Jos rasva syttyy palamaan, laita kansi päälle. Älä koskaan käytä vettä. Huolehdi palavasta kynttilästä. Älä tupakoi sängyllä

Lisätiedot

TURVALLISESTI OMASSA KODISSA

TURVALLISESTI OMASSA KODISSA TURVALLISESTI OMASSA KODISSA ASUKKAALLE: Turvallisesti omassa kodissa -oppaasta löydät ohjeita, joiden avulla voit lisätä kotisi paloturvallisuutta. Oppaassa on myös ohjeita, kuinka toimia hätätilanteessa.

Lisätiedot

Tukimateriaaliin on koottu opetusvideoiden sisältämät opetukset, jotka tulee käydä keskustelunomaisesti läpi, aina kun video on katsottu.

Tukimateriaaliin on koottu opetusvideoiden sisältämät opetukset, jotka tulee käydä keskustelunomaisesti läpi, aina kun video on katsottu. Opetusvideoiden tukimateriaali Turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille tarkoitetut opetusvideot on tarkoitettu katsottavaksi ohjatusti. Ilman tukimateriaalia saattaa videoiden sanoma jäädä epäselväksi.

Lisätiedot

Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112

Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112 lähde / www.pelastustoimi.fi Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112 Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Kerro, mitä on tapahtunut. Kerro tarkka osoite ja kunta. Vastaa sinulle esitettyihin kysymyksiin.

Lisätiedot

OPPITUNTI 3: ONNETTOMUUDEN SEURAUKSIA VOI RAJOITTAA

OPPITUNTI 3: ONNETTOMUUDEN SEURAUKSIA VOI RAJOITTAA OPPITUNTI 3: ONNETTOMUUDEN SEURAUKSIA VOI RAJOITTAA Copyright: 2014 SPEK, Tekstit: Eevi-Kaisa Yrjölä, Ulkoasu: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopiointirajoitus: Tämän sähköisen oppimateriaalin

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Oma puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä esite näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin kattoon.

Lisätiedot

Kodin paloturvallisuus

Kodin paloturvallisuus Kodin paloturvallisuus Itä-Uudenmaan Pelastuslaitos Palotarkastaja Linnea Kytömäki Itä-Uudenmaan pelastuslaitos Väkiluku n. 94 000 Seitsemän kuntaa Työntekijöitä n. 180 Asemat, joissa on vakituista henkilökuntaa

Lisätiedot

TURVALLISEEN HUOMISEEN

TURVALLISEEN HUOMISEEN TURVALLISEEN HUOMISEEN perheen pelastautumissuunnitelma 1 Poistu palavasta rakennuksesta, mutta älä mene savuun! Tulipalo yllättää aina, ja huonetilaan alkaa heti muodostua tultakin vaarallisempaa savua.

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Asukkaan puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä lehtinen näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin

Lisätiedot

OPPITUNTI 1: ONNETTOMUUDET VOI ITSE EHKÄISTÄ

OPPITUNTI 1: ONNETTOMUUDET VOI ITSE EHKÄISTÄ OPPITUNTI 1: ONNETTOMUUDET VOI ITSE EHKÄISTÄ Copyright: 2014 SPEK, Tekstit: Eevi-Kaisa Yrjölä, Ulkoasu: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopiointirajoitus: Tämän sähköisen oppimateriaalin

Lisätiedot

ASUMISPAKKI- koulutus Kodin paloturvallisuus. KOTILO-projekti

ASUMISPAKKI- koulutus Kodin paloturvallisuus. KOTILO-projekti ASUMISPAKKI- koulutus Kodin paloturvallisuus Pelastuslaitokset Suomessa on 22 pelastuslaitosta, niiden tehtävänä on onnettomuuksien ennaltaehkäisy pelastustoiminta varautuminen poikkeusoloihin ensihoito

Lisätiedot

HÄTÄILMOITUS. 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi. Soita hätäpuhelu itse, jos voit.

HÄTÄILMOITUS. 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi. Soita hätäpuhelu itse, jos voit. HÄTÄILMOITUS 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Mitä on tapahtunut? Onnettomuus? Sairaskohtaus? Onko ihmisiä vaarassa? Missä? Osoite, osasto, rakennus Vastaa kysymyksiin

Lisätiedot

VÄESTÖN VAROITTAMINEN

VÄESTÖN VAROITTAMINEN TURVALLISUUSOHJE Liite 2 VÄESTÖN VAROITTAMINEN 1. Yleinen vaaramerkki Yhden minuutin pituinen nouseva ja laskeva ääni, jossa nousevan jakson pituus on 7 sekuntia ja laskevan jakson pituus samoin 7 sekuntia

Lisätiedot

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN Ransu ja Valtteri opastavat välttämään vaaratilanteita ja toimimaan oikein onnettomuuksissa. Valtteri Väyrynen on Tampereen aluepelastuslaitoksen koulutussuunnittelija. Tämä opas

Lisätiedot

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET Turvallista asumista YH Kodeilla YH Kodit tarjoaa elämän kestävää asumista, joka on paljon enemmän kuin pelkkä asunto. Me arvostamme turvallisen asumisen ja toimivan elinympäristön

Lisätiedot

Palon tai muun onnettomuuden havainnut valvoja varmistaa, että pelastuslaitos on hälytetty kohteeseen, hälytys numerosta 112.

Palon tai muun onnettomuuden havainnut valvoja varmistaa, että pelastuslaitos on hälytetty kohteeseen, hälytys numerosta 112. Pelastustiet ja pysäköinti Valvojat ohjeistetaan seuraamaan pysäköintiä niin, ettei pysäköinti estä pelastusajoneuvojen toimintaa ja niin että pelastustiet pidetään avoinna. Hallin edessä on selkeät parkkipaikat,

Lisätiedot

- puuhakirja- OLLIN JA OLLIINAN OPERAATIO PELASTA MUMMO!

- puuhakirja- OLLIN JA OLLIINAN OPERAATIO PELASTA MUMMO! - puuhakirja- OLLIN JA OLLIINAN OPERAATIO PELASTA MUMMO! PALOTURVALLISUUSVIIKKO BRANDSÄKERHETSVECKAN OLLIN JA OLLIINAN OPERAATIO PELASTA MUMMO! Olli ja Olliina ovat jälleen vierailleet hauskassa Päivä

Lisätiedot

6.1 Savunpoisto. Porraskäytävät ovat kerrostalokiinteistöissä ensisijaiset poistumistiet. Porraskäytävien kautta asukkaiden pitää päästä tarvittaessa

6.1 Savunpoisto. Porraskäytävät ovat kerrostalokiinteistöissä ensisijaiset poistumistiet. Porraskäytävien kautta asukkaiden pitää päästä tarvittaessa 6 ut P O R R A S K ÄY TÄVÄT es iv Porraskäytävät ovat kerrostalokiinteistöissä ensisijaiset poistumistiet. Porraskäytävien kautta asukkaiden pitää päästä tarvittaessa poistumaan turvallisesti asunnostaan.

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUS. Huono työturvallisuus maksaa. Onnettomuudet, loukkaantumiset ja sairauspoissaolot aiheuttavat suuria kustannuksia.

TYÖTURVALLISUUS. Huono työturvallisuus maksaa. Onnettomuudet, loukkaantumiset ja sairauspoissaolot aiheuttavat suuria kustannuksia. TYÖTURVALLISUUS TYÖTURVALLISUUS Huono työturvallisuus maksaa. Onnettomuudet, loukkaantumiset ja sairauspoissaolot aiheuttavat suuria kustannuksia. TYÖTURVALLISUUS Työpaikan ja työympäristön työturvallisuudesta

Lisätiedot

kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta!

kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta! Paloturvallisuustietoa kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta! Ohjeet asukkaalle Palovaroitin Asunnon jokainen kerros sekä niihin yhteydessä olevat kellarikerrokset ja ullakot on varustettava

Lisätiedot

HIKLU -pelastuslaitosten ja Uudenmaan ELY -keskuksen yhteistyö: Turvallisuuskoulutus osaksi kotouttamiskoulutusta

HIKLU -pelastuslaitosten ja Uudenmaan ELY -keskuksen yhteistyö: Turvallisuuskoulutus osaksi kotouttamiskoulutusta HIKLU -pelastuslaitosten ja Uudenmaan ELY -keskuksen yhteistyö: Turvallisuuskoulutus osaksi kotouttamiskoulutusta Kim Halmela/ Helsingin kaupungin pelastuslaitos Pauliina Kopra / Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos

Lisätiedot

Viitalantie 221, 60640 Isokoski

Viitalantie 221, 60640 Isokoski Venestalon pelastussuunnitelma, joka sisältää sammutus- ym. turvallisuusohjeita Viitalantie 221, 60640 Isokoski TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ Venestalo on Veneskoski-Viitala-seura ry:n omistama kylätalo, joka

Lisätiedot

Mikkelin Jäähalli. Pelastussuunnitelman pikaohjeet

Mikkelin Jäähalli. Pelastussuunnitelman pikaohjeet Mikkelin Jäähalli Pelastussuunnitelman pikaohjeet Mikkelin Jäähalli Yleinen turvallisuusohje YLEINEN HÄTÄNUMERO 112 TULIPALON SATTUESSA 1. PELASTA välittömässä vaarassa olevat. 2. VAROITA muita vaarasta.

Lisätiedot

112-PÄIVÄ VINKIT JA OHJEET LASTENTARHANOPETTAJILLE

112-PÄIVÄ VINKIT JA OHJEET LASTENTARHANOPETTAJILLE 112-PÄIVÄ VINKIT JA OHJEET LASTENTARHANOPETTAJILLE 112-päivä on valtakunnallinen tempaus, jonka tavoitteena on kiinnittää suomalaisten huomio arjen turvallisuuteen ja sen parantamiseen. 112-päivää vietetään

Lisätiedot

Sähkölaitteiden palot

Sähkölaitteiden palot Sähkölaitteiden palot 00:40 01:35 02:20 03:53 Kuvasarja television polttokokeesta, kuvattu VTT:n palolaboratoriossa 2000 Palojen vähentämisessä tehtävää!!! noin 2000 sähköpaloa* vuodessa sähköpalot 1/3

Lisätiedot

Helsingin asuntopalot ja niihin johtaneet tekijät. Mitä asukas voi itse tehdä turvallisuutensa parantamiseksi?

Helsingin asuntopalot ja niihin johtaneet tekijät. Mitä asukas voi itse tehdä turvallisuutensa parantamiseksi? Helsingin asuntopalot ja niihin johtaneet tekijät Mitä asukas voi itse tehdä turvallisuutensa parantamiseksi? Pelastustoiminta Helsingin pelastuslaitoksen suorittamien paloja pelastustehtävien kokonaismäärä

Lisätiedot

Torju arjen vaaratilanteet

Torju arjen vaaratilanteet Koti- ja vapaa-ajan tapaturma sattuu vuosittain noin 700 000 suomalaiselle. Kuolemaan näistä johtaa vuosittain noin 2 700. Torju arjen vaaratilanteet Tavallinen arkipäivä sisältää monia vaaratilanteita.

Lisätiedot

Kodin älykkyyden uusi ulottuvuus. www.innohome.com

Kodin älykkyyden uusi ulottuvuus. www.innohome.com Kodin älykkyyden uusi ulottuvuus www.innohome.com 1 Miksi Tulipalojen vahingot OECD-maissa ovat keskimäärin 1% BKT:stä Kodinkoneet kotien vuotovahinkojen ja sähköpalojen suurin riski Kodinkoneissa käytetyt

Lisätiedot

PALOKUNTANUORTEN NUORISOMERKKIKURSSI OPPILAAN OPAS. Kuvitus Hannu Leskinen. Toimitus Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö

PALOKUNTANUORTEN NUORISOMERKKIKURSSI OPPILAAN OPAS. Kuvitus Hannu Leskinen. Toimitus Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö PALOKUNTANUORTEN NUORISOMERKKIKURSSI OPPILAAN OPAS Teksti Suvi Almqvist Päivitys Mervi Jaakola Kuvitus Hannu Leskinen Toimitus Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ISBN 978-951-797-608-4 ISBN 978-951-797-609-1

Lisätiedot

TURVATAIDOT PUHEEKSI

TURVATAIDOT PUHEEKSI TURVATAIDOT PUHEEKSI Haastattelulomake Tekijät: Neuvolan perhetyöntekijä Merja Häyrynen, kodinhoitaja Pirjo Wihinen, lastensuojelun perhetyöntekijät Päivi Hölttä- Vikki, Eija Luontama ja Piia Järvinen

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUS. Käytännön esimerkkejä ja toimintatapoja kampuksen paloturvallisuuden parantamiseksi sekä onnettomuuden sattuessa.

PALOTURVALLISUUS. Käytännön esimerkkejä ja toimintatapoja kampuksen paloturvallisuuden parantamiseksi sekä onnettomuuden sattuessa. PALOTURVALLISUUS Käytännön esimerkkejä ja toimintatapoja kampuksen paloturvallisuuden parantamiseksi sekä onnettomuuden sattuessa. Porin yliopistokeskus 22.10.2015 TH Mitä on paloturvallisuus ja pelastustoiminta?

Lisätiedot

Kavalahden Leirikeskus. Toimintaohjeet

Kavalahden Leirikeskus. Toimintaohjeet Kavalahden Leirikeskus Toimintaohjeet Kavalahden Leirikeskus toimintaohjeet Laadittu 4.12.2014 Laatija Juha Vilen Viimeksi päivitetty 3.3.2015 Päivittäjä Ville Salo Nämä toimintaohjeet on laadittu käyttäen

Lisätiedot

HELSINGIN PELASTUSLIITTO RY PELASTUSSUUNNITELMA SENIORIASUMISOIKEUS OY MERIKARTANO RIONKATU 7 00220 HELSINKI

HELSINGIN PELASTUSLIITTO RY PELASTUSSUUNNITELMA SENIORIASUMISOIKEUS OY MERIKARTANO RIONKATU 7 00220 HELSINKI PELASTUSSUUNNITELMA SENIORIASUMISOIKEUS OY MERIKARTANO RIONKATU 7 00220 HELSINKI Lisaa tahan karttakuva josta ilmenevat kiinteistojen sijainti, pelastustiet, pysakointijarjestelyt seka muut turvallisuusjarjestelyt

Lisätiedot

TerveysInfo. Fungerar brandvarnaren? Palovaroittimen käyttöä ja toimintaa läpikäyvä lehtinen.

TerveysInfo. Fungerar brandvarnaren? Palovaroittimen käyttöä ja toimintaa läpikäyvä lehtinen. TerveysInfo Alkusammutustoimet Koulutusvideo alkusammutuksesta, jossa esimerkki ja asiaosuuksin kerrotaan alkusammutuksesta eri sammuttimilla, sekä toimenpiteistä tulipalotilanteissa. Video sisältää mm.

Lisätiedot

TURVALLISUUS ON TÄRKEÄ ASIA! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland

TURVALLISUUS ON TÄRKEÄ ASIA! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland TURVALLISUUS ON TÄRKEÄ ASIA! www.rtog.se Räddningstjänsten Östra Götaland SINUN TOIMINTASI VOI OLLA RAT- KAISEVAN TÄRKEÄÄ Pelastustoimen tehtävä on taata kaikkien turvallisuus mahdollisimman hyvin. Arkielämässä

Lisätiedot

Tuttu ympäristö yllättää. Perusasiat kuntoon.

Tuttu ympäristö yllättää. Perusasiat kuntoon. Tuttu ympäristö yllättää. Perusasiat kuntoon. PERUSASIAT KUNTOON työssä ja kotona Siisteys ja järjestys ehkäisevät tapaturmia, lisäävät työtehoa ja viihtyvyyttä merkittävästi niin työpaikalla kuin kotonakin.

Lisätiedot

MITEN ASUNTOJEN PALOKUOLEMIA VOIDAAN TEHOKKAASTI VÄLTTÄÄ? Johtaja Matti Orrainen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. 4.8.

MITEN ASUNTOJEN PALOKUOLEMIA VOIDAAN TEHOKKAASTI VÄLTTÄÄ? Johtaja Matti Orrainen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. 4.8. MITEN ASUNTOJEN PALOKUOLEMIA VOIDAAN TEHOKKAASTI VÄLTTÄÄ? Johtaja Matti Orrainen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö Tilannekatsaus/tulipalot 31.7.2011 Rakennuspaloja keskimäärin 17,5/vrk Asuinrakennuspaloja

Lisätiedot

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Paloturvallisuus

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Paloturvallisuus Paloturvallisuus Tunnista kodin paloriskit Kuvat TUKES, www.tukes.fi ja SPEK Huoneistopalon eteneminen DVD Paloturvallinen koti Tulen turvallinen käsittely Kynttilät ja avotuli Grillaus Tulisijat Tupakointi

Lisätiedot

2. Poistumisturvallisuus ja tulipalon vaarallisuus. 1. Esipuhe

2. Poistumisturvallisuus ja tulipalon vaarallisuus. 1. Esipuhe 1. Esipuhe Tämän dvd:n tarkoituksena on havainnollistaa poistumisturvallisuuden kannalta keskeisiä tekijöitä erilaisissa asumisympäristöissä ja julkisissa rakennuksissa. Video tai sen erilliset osat soveltuvat

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

Asuinkiinteistöjen paloturvallisuudesta. Piia Manninen HELPE

Asuinkiinteistöjen paloturvallisuudesta. Piia Manninen HELPE Asuinkiinteistöjen paloturvallisuudesta Piia Manninen HELPE 22.9.2016 Sisältö Helsingin alueen keikkatilastoja Onnettomuuksien ehkäisy Rakenteellinen paloturvallisuus Palo-osastointi asuinkiinteistössä

Lisätiedot

Kidde palovaroittimet - paristokäyttöiset

Kidde palovaroittimet - paristokäyttöiset 27.3.2013 Kidde palovaroittimet - paristokäyttöiset Yleistietoa palovaroittimista Pelastuslain (468/2003) 29 :n mukaan palovaroitin on ollut pakollinen jokaisessa asunnossa 1.9.2000 lähtien. SM:n asetuksen

Lisätiedot

Paloriski-ilmoitus: Ilmeisen paloriskin määrittely, ilmoitusvelvolliset, ilmoitusmenettely

Paloriski-ilmoitus: Ilmeisen paloriskin määrittely, ilmoitusvelvolliset, ilmoitusmenettely Paloriski-ilmoitus: Ilmeisen paloriskin määrittely, ilmoitusvelvolliset, ilmoitusmenettely Miten määritellä paloriski? Ilmeisen paloriskin määrittely tilastojen valossa Toimintakyvyltään alentunut, tupakoiva,

Lisätiedot

Kidde Firex KF-sarja

Kidde Firex KF-sarja 4.6.2015 Kidde Firex KF-sarja Yleistietoa palovaroittimista Pelastuslain (468/2003) 29 :n mukaan palovaroitin on ollut pakollinen jokaisessa asunnossa 1.9.2000 lähtien. SM:n asetuksen (239/2009) 3 :n mukaan

Lisätiedot

Alueella ei ole päätoimista henkilökuntaa. 041 455 2220 (Petri) 044 344 5866 (päivystäjä)

Alueella ei ole päätoimista henkilökuntaa. 041 455 2220 (Petri) 044 344 5866 (päivystäjä) 2 TIETOA LEIRIKESKUKSESTA Alue on tarkoitettu alle 100 henkilön majoittumiseen päärakennuksessa, 6 majoitusmökissä ja asuntovaunuissa / asuntoautoissa. Alueella järjestetään satunnaisesti muutaman tunnin

Lisätiedot

MARJATILA TYÖNANTAJANA. Majoitustilat ja niille asetettavat vaatimukset. Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen

MARJATILA TYÖNANTAJANA. Majoitustilat ja niille asetettavat vaatimukset. Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen MARJATILA TYÖNANTAJANA Majoitustilat ja niille asetettavat vaatimukset Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Turvallinen työskentely ympäristö? Yhteisillä tiedolla Yhteisillä

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA. Asunto Oy Malliyhtiön pelastussuunnitelma. Asunto-osakeyhtiö Malliyhtiö Mallitie 26, 90999 Oulu

PELASTUSSUUNNITELMA. Asunto Oy Malliyhtiön pelastussuunnitelma. Asunto-osakeyhtiö Malliyhtiö Mallitie 26, 90999 Oulu Asunto Oy Malliyhtiön pelastussuunnitelma Asunto-osakeyhtiö Malliyhtiö Mallitie 26, 90999 Oulu PELASTUSSUUNNITELMA Isännöitsijätoimisto Puhelin: 040-5549123 Kauppurienkatu Fax: 08-90100 Oulu Asunto-osakeyhtiö

Lisätiedot

TURVALLISUUSKARTOITUS

TURVALLISUUSKARTOITUS TURVALLISUUSKARTOITUS Turvallisuus - Asuintalot Syöksynsuun leirikeskus Syöksynsuu 27, 13500, Hämeenlinna Raporttipäivä: 19.02.2013 Tarkastuspäivä: 28.01.2013 Muokkauspäivä: 24.06.2014 2 (10) Syöksynsuun

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos KERROSTALON PALOTURVALLISUUSOPAS

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos KERROSTALON PALOTURVALLISUUSOPAS KERROSTALON PALOTURVALLISUUSOPAS PIENILLÄ TOIMENPITEILLÄ ENNALTAEHKÄISET TAPATURMIA - ja niistä aiheutuvia vahinkoja PALOVAROITIN ON EDULLINEN HENKIVARTIJA - pidä se toimintakunnossa! Suomessa tapahtuu

Lisätiedot

Turvallisesti kotona. Ohjeita ja ideoita kotitapaturmien ehkäisyyn

Turvallisesti kotona. Ohjeita ja ideoita kotitapaturmien ehkäisyyn Turvallisesti kotona Ohjeita ja ideoita kotitapaturmien ehkäisyyn Turvallisesti kotona Kodin tarkistuslista Kotitapaturmia sattuu vuosittain Suomessa yli 300 000. Kolmannes kaikista tapaturmista sattuu

Lisätiedot

Kerrostalon yleisten tilojen palovaroittimet

Kerrostalon yleisten tilojen palovaroittimet 2016 Kerrostalon yleisten tilojen palovaroittimet Päijät-Hämeen pelastuslaitos MOk 31.3.2016 Sisältö 1 Yleistä... 1 2 Määritelmiä... 1 3 Palovaroittimien sijoittaminen... 2 4 Palovaroitinjärjestelmän asentaminen...

Lisätiedot

IKÄIHMISTEN TURVALLINEN ARKI - Ennakoi ja varaudu -

IKÄIHMISTEN TURVALLINEN ARKI - Ennakoi ja varaudu - MUISTIVIIKKO 2016 IKÄIHMISTEN TURVALLINEN ARKI - Ennakoi ja varaudu - 17 Ikäihmisten asumisturvallisuus vinkkejä turvallisuuden parantamiseen Palotarkastaja Eerik Virtanen, Varsinais-Suomen pelastuslaitos

Lisätiedot

HYVIÄ NEUVOJA: Sammuta savuke aina kunnolla, kerää tuhka paloturvalliseen astiaan, älä tupakoi vuoteessa.

HYVIÄ NEUVOJA: Sammuta savuke aina kunnolla, kerää tuhka paloturvalliseen astiaan, älä tupakoi vuoteessa. Paloturvallisuus Paloturvallisuus Neljästä tulipalosta kolme syttyy asunnoissa. Syynä on usein huolimattomuus, mutta myös tekniset viat ovat yleisiä syttymissyitä. Muista, että tulipalo on aina helpompi

Lisätiedot

MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA

MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA Masalan ylipainehallin yhteystiedot Jalkapallohalli, kupla Rusthollintie 2, 02430 Masala Ylläpito ja huolto: Tilahallinnon päivystäjä 040-5140091 Kenttämestari

Lisätiedot

Asumisturvallisuus. Varautuen turvallisempaa kotona ja kylässä hanke

Asumisturvallisuus. Varautuen turvallisempaa kotona ja kylässä hanke Asumisturvallisuus Varautuen turvallisempaa kotona ja kylässä hanke Palovaroitin Palovaroittimet Käyttöikä 7 10 vuotta Kuulovammaisille oma järjestelmä Kerran kuussa testaus testinappulaa painaen Pariston

Lisätiedot

Palofysiikka. T-110.5690 Yritysturvallisuuden seminaari -toinen näytös 2.11.2005 Kalle Anttila

Palofysiikka. T-110.5690 Yritysturvallisuuden seminaari -toinen näytös 2.11.2005 Kalle Anttila Palofysiikka T-110.5690 Yritysturvallisuuden seminaari -toinen näytös 2.11.2005 Kalle Anttila Esityksen näkökulma Palofysiikan ja yritysturvallisuuden yhteys on helppo nähdä toimitilojen, henkilöstön ja

Lisätiedot

Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset. Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen

Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset. Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Pelastuslain 379 / 2011velvoitteet 1. Yleiset velvollisuudet 4 Jokaisen on

Lisätiedot

Turvallisuuskasvatusilta päiväkodissa

Turvallisuuskasvatusilta päiväkodissa Mannerheimin Lastensuojeluliitto Lapsen turvaksi -hanke (2007 2009) Turvallisuuskasvatusilta päiväkodissa Päiväkodin antama turvallisuuskasvatus on osa varhaiskasvatusta. Lasta opastetaan toimimaan ja

Lisätiedot

HÄTÄTILANTEET. Vastaa kysymyksiin. Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa?

HÄTÄTILANTEET. Vastaa kysymyksiin. Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa? HÄTÄTILANTEET Vastaa kysymyksiin Katso kuvaa 1. Mitkä hätätilanteet ovat kuvissa? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. HÄTÄNUMERO A. Mihin numeroon soitat, kun tarvitset nopeasti apua? HÄTÄNUMERO ON. B. Kuka auttaa

Lisätiedot

ONNETTOMUUDEN SEURAUKSIA VOI RAJOITTAA

ONNETTOMUUDEN SEURAUKSIA VOI RAJOITTAA OPPITUNTI 3: ONNETTOMUUDEN SEURAUKSIA VOI RAJOITTAA OPPITUNNIN KUVAUS JA OHJEET Copyright: 2014 SPEK, Tekstit: Eevi-Kaisa Yrjölä, Ulkoasu: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopiointirajoitus:

Lisätiedot

Tytti Oksanen, palotarkastusinsinööri, Pirkanmaan pelastuslaitos

Tytti Oksanen, palotarkastusinsinööri, Pirkanmaan pelastuslaitos Tytti Oksanen, palotarkastusinsinööri, Pirkanmaan pelastuslaitos PALORAI-HANKE Dementoitunut Rauno, 80, oli juuri kotiutettu - kuoli tulipalossa seuraavana päivänä Hakemus tulipalossa kuolleen miehen laitospaikasta

Lisätiedot

Turvallisuussuunnitelma. Lauttasaaren Kisa-Siskot ry

Turvallisuussuunnitelma. Lauttasaaren Kisa-Siskot ry Turvallisuussuunnitelma Lauttasaaren Kisa-Siskot ry LAUTTASAAREN KISA-SISKOT RY TURVALLISUUSSUUNNITELMA 2 (6) Sisällysluettelo 1 Turvallisuussuunnitelman tarkoitus... 3 2 Yhdistyksen toiminnan kuvaus...

Lisätiedot

Hätäpoistumistikkaat Matti Peurala

Hätäpoistumistikkaat Matti Peurala Hätäpoistumistikkaat Matti Peurala Hätäpoistumistikkaat 1½ kerroksisista rakennuksista Etelä-Pohjanmaalla on vuoden 2010 aikana 11 henkilöä menehtynyt tulipaloissa. Osassa kohteissa ei muistettu hätäpoistumistikkaiden

Lisätiedot

Ajankohtaista ja Ikäihmiset turvallisuushaasteena

Ajankohtaista ja Ikäihmiset turvallisuushaasteena Ajankohtaista ja Ikäihmiset turvallisuushaasteena Matti Orrainen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö Onnettomuuksien ehkäisy 2012 Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos ja UPL 9.2.2012 Onnettomuuksien ehkäisy Katto-

Lisätiedot

Tuulimäen kalliosuojan turvaopas 2016

Tuulimäen kalliosuojan turvaopas 2016 Tuulimäen kalliosuojan turvaopas 2016 Viite: Espoon kaupungin Tuulimäen väestösuojan turvallisuussuunnitelma 9.2.2016 Miksi turvallisuusohjeita tarvitaan Tuulimäen kalliosuojan turvaopas on tarkoitettu

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA. YRITYSPUISTO LEIVONEN Maitokuja 4, 74700 Kiuruvesi

PELASTUSSUUNNITELMA. YRITYSPUISTO LEIVONEN Maitokuja 4, 74700 Kiuruvesi PELASTUSSUUNNITELMA YRITYSPUISTO LEIVONEN Maitokuja 4, 74700 Kiuruvesi 2 SISÄLTÖ 1. SUUNNITELMAN YLLÄPITO 3 2. SUUNNITTELUVELVOITE 5 3. HÄTÄILMOITUSOHJE 6 4. ELVYTYSOHJE 7 5. HUOMIOITAVAT VAARATILANTEET

Lisätiedot

Omatoiminen varautuminen 2014 (%)

Omatoiminen varautuminen 2014 (%) Väestön omatoiminen varautuminen on yleistynyt ja kehittynyt myönteisesti Omatoimisen varautumisen velvollisuuksia on jokaisella ihmisillä ja taloyhtiöillä. Pelastuslain velvoitteiden tavoitteena on, että

Lisätiedot

Satakunnan yhteisökeskus. Isolinnankatu 16.

Satakunnan yhteisökeskus. Isolinnankatu 16. Satakunnan yhteisökeskus Isolinnankatu 16. HÄTÄILMOITUS 112 ambulanssi, palokunta, poliisi Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Mitä on tapahtunut? - Onnettomuus? - Sairaskohtaus? Onko silminnäkijöitä? Onko

Lisätiedot

KODIN TURVALLISUUS Puutaloalueet

KODIN TURVALLISUUS Puutaloalueet KODIN TURVALLISUUS Puutaloalueet päällikkö Tomi Honkakunnas 112 Sivu 1 OULU-KOILLISMAAN PELASTUSLIIKELAITOS ALUEELLINEN PELASTUSLAITOS VUODESTA 2004 ALKAEN Noin 310 vakinaista ja noin 450 sivutoimista

Lisätiedot

Lääkekaappi kuntoon. Suomen Apteekkariliitto 2010

Lääkekaappi kuntoon. Suomen Apteekkariliitto 2010 Lääkekaappi kuntoon 1 Suomen Apteekkariliitto 2010 Säilytä lääkkeet oikein Lääkkeet on hyvä säilyttää lukittavassa lääkekaapissa, jotta lapset eivät pääse niihin käsiksi. Kaappi suojaa lääkkeitä myös valolta.

Lisätiedot

Kotihoidon turvapalvelujen laitevalikoima ja muut teknologiaratkaisut 2019

Kotihoidon turvapalvelujen laitevalikoima ja muut teknologiaratkaisut 2019 Kotihoidon turvapalvelujen laitevalikoima ja muut teknologiaratkaisut 2019 Turvapuhelin Turvapuhelin asennetaan kodissa keskeiselle paikalle, siinä on herkkä kaiutin ja mikrofoni, jonka avulla ääni kuuluu

Lisätiedot

Tämä on Valtioneuvoston asetuksen 685/2015 mukainen naapureille annettava tiedote suuronnettomuuden

Tämä on Valtioneuvoston asetuksen 685/2015 mukainen naapureille annettava tiedote suuronnettomuuden 1 YLEISÖTIEDOTE Tämä on Valtioneuvoston asetuksen 685/2015 mukainen naapureille annettava tiedote suuronnettomuuden varalta. 1.1 TOIMINNANHARJOITTAJA JA YHTEYSTIEDOT Suomen Ilotulitus Oy Rakettikaari 40

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Palopaikan dokumentointi. vrk. Tuomas Teräväinen

Palopaikan dokumentointi. vrk. Tuomas Teräväinen Palopaikan dokumentointi vrk. Tuomas Teräväinen 27.11.2018 Luennon sisältö Alkuvaiheen kuvat Kalusto Ilmakuvaus Paikkatutkinta Piirrokset Tallenteiden säilyttäminen 2 Alkuvaiheen kuvat Joskus ratkaiseva

Lisätiedot

PALORAI. Tytti Oksanen, palotarkastusinsinööri, Pirkanmaan pelastuslaitos

PALORAI. Tytti Oksanen, palotarkastusinsinööri, Pirkanmaan pelastuslaitos PALORAI Tytti Oksanen, palotarkastusinsinööri, Pirkanmaan pelastuslaitos 1. Pyritään estämään tulipalon syttyminen ennakolta mahdollisimman tehokkaasti 2. Varaudutaan myös tulipalon syttymiseen Hankemallin

Lisätiedot

Liite 5 Toimintaohjeet eri vaaratilanteissa

Liite 5 Toimintaohjeet eri vaaratilanteissa Liite 5 Toimintaohjeet eri vaaratilanteissa Suunnitelma toiminnasta erilaisissa onnettomuus-, vaara- ja vahinkotilanteissa hätäilmoitus yleinen hälytysmerkki sammutuspeitteen käyttö tapaturma tai sairaskohtaus

Lisätiedot

Kotitalouksien sähköpalojen torjunta

Kotitalouksien sähköpalojen torjunta Suojeluohje 3/2008 Sisältö 1. Suojeluohjeen tarkoitus... 1 2. Suojeluohjeen velvoittavuus... 1 3. Sähköasennusten määräaikaistarkastukset... 1 4. Sähköasennukset... 1 5. Sulakkeen palaminen tai johtosuojan

Lisätiedot

Tulipalot sisustustekstiilit Tiia Ryynänen

Tulipalot sisustustekstiilit Tiia Ryynänen Tulipalot sisustustekstiilit 27.8.2007 Tiia Ryynänen Voidaanko palokuolemia vähentää sisustusmateriaalien oikeilla valinnoilla? Useimmat sisustusmateriaalit syttyvät palamaan liekin kosketuksesta ja osalla

Lisätiedot

Sukevan Vanhustentaloyhdistys r.y. Kiinteistön/ Asukkaan Pelastussuunnitelma

Sukevan Vanhustentaloyhdistys r.y. Kiinteistön/ Asukkaan Pelastussuunnitelma Sukevan Vanhustentaloyhdistys r.y. Kiinteistön/ Asukkaan Pelastussuunnitelma Tämän oppaan on laatinut Sonkakoti Oy asukkaiden käyttöön. Tavoitteena on viihtyisä ja turvallinen asuinympäristö, joka vastaa

Lisätiedot

Puhelu hätäkeskukseen

Puhelu hätäkeskukseen Puhelu hätäkeskukseen Lue dialogit parin kanssa. - hätäkeskus. miten voimme auttaa? - hei, olen alex samoilov turusta. täällä on tulipalo. - pystytkö kertomaan osoitteen? - en tunne paikkaa. - mikä palaa?

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Ihmiset ovat epävarmoja, miten sisälle suojaudutaan

Ihmiset ovat epävarmoja, miten sisälle suojaudutaan ASUKASKYSELYN YHTEENVETO 28.3.2017 SPEK teki kyselyn asukkaille Porissa sattuneen rajun tehdaspalon jälkeen Ihmiset ovat epävarmoja, miten sisälle suojaudutaan Kansalaiset ovat epävarmoja oikeasta toiminnasta

Lisätiedot

TURVALLISUUSKARTOITUS

TURVALLISUUSKARTOITUS TURVALLISUUSKARTOITUS Turvallisuusosan tarkastukset Kalvolan kirkko Iittalantie 300, 14500, Iittala Raporttipäivä: 05.09.2013 Tarkastuspäivä: 26.06.2013 Muokkauspäivä: 18.06.2014 2 (15) Kalvolan kirkko

Lisätiedot

Paikantavan turvapuhelimen käyttöohje

Paikantavan turvapuhelimen käyttöohje Paikantavan turvapuhelimen käyttöohje Stella Turvapuhelin ja Hoiva Oy Tämä ohje kertoo miten paikantavaa turvapuhelinta käytetään Stella Turvapuhelin ja Hoiva Oy Mannerheimintie 164 00300 Helsinki Sisällysluettelo

Lisätiedot

Asumisyksikkö Muistokatu

Asumisyksikkö Muistokatu Asumisyksikkö Muistokatu Käyttäjien turvallisuusohjeet 1. Yleistä 2. Kohteen perustiedot 3. Nimetyt henkilöt ja turvallisuusorganisaatio 4. Turvaopasteet 5. Poistumisjärjestelyt 6. Kokoontumispaikka 7.

Lisätiedot

As. Oy Laurinsataman pelastussuunnitelma LIITE 2. 2. Tarkista potilaan tila Tarkista onko potilas heräteltävissä puhuttelemalla tai ravistamalla?

As. Oy Laurinsataman pelastussuunnitelma LIITE 2. 2. Tarkista potilaan tila Tarkista onko potilas heräteltävissä puhuttelemalla tai ravistamalla? 8. Esimerkkejä ja ohjemalleja TOIMINTA SAIRAUSKOHTAUKSESSA 1. Selvitä mitä on tapahtunut Onko potilas kaatunut, pyörtynyt, kouristellut? Onko silminnäkijöitä? Jaa seuraavat tehtävät, jos auttajia on enemmän.

Lisätiedot

ERILAISTEN ONNETTOMUUKSIEN TODENNÄKÖISYYS: KUINKA TODENNÄKÖISESTI ARVELEE ITSE JOUTUVANSA (%)

ERILAISTEN ONNETTOMUUKSIEN TODENNÄKÖISYYS: KUINKA TODENNÄKÖISESTI ARVELEE ITSE JOUTUVANSA (%) ERILAISTEN ONNETTOMUUKSIEN TODENNÄKÖISYYS: KUINKA TODENNÄKÖISESTI ARVELEE ITSE JOUTUVANSA (%) Todennäköistä Ei osaa sanoa Epätodennäköistä Jossain määrin todennäköistä Jossain määrin epätodennäköistä 0

Lisätiedot

TURVALLISUUSKARTOITUS

TURVALLISUUSKARTOITUS TURVALLISUUSKARTOITUS Turvallisuus - Asuintalot Hämeenlinnan Seurakuntayhtymä - kiinteistötoimisto Verhonkatu 25-27, 13130, Hämeenlinna Raporttipäivä: 19.02.2013 Tarkastuspäivä: 28.01.2013 Muokkauspäivä:

Lisätiedot

OHJEET TAPATURMIEN (JA SAIRASKOHTAUSTEN) ENNALTAEHKÄISYYN

OHJEET TAPATURMIEN (JA SAIRASKOHTAUSTEN) ENNALTAEHKÄISYYN OHJEET TAPATURMIEN (JA SAIRASKOHTAUSTEN) ENNALTAEHKÄISYYN Jokaisen henkilökuntaan kuuluvan on noudatettava seuraavia ohjeita sekä valvottava, että yleisö noudattaa niitä. Kaikista turvallisuutta vaarantavista

Lisätiedot

320075 Mitä nyt (4) What now?

320075 Mitä nyt (4) What now? 320075 Mitä nyt (4) What now? Lapset joutuvat usein tilanteisiin, joissa on hyvä miettiä omia reaktioitaan ennen toimimista. Tässä korttisarjassa esitetään erilaisia hankalia tilanteita, joihin jokainen

Lisätiedot

KYLÄTURVALLISUUDEN INFOILTA LEPPÄVIRTA 12.11.2012

KYLÄTURVALLISUUDEN INFOILTA LEPPÄVIRTA 12.11.2012 KYLÄTURVALLISUUDEN INFOILTA LEPPÄVIRTA 12.11.2012 Paloriskit, omatoiminen varautuminen ja valvontasuunnitelmat Paavo Tiitta riskienhallintapäällikkö Pohjois-Savon pelastuslaitos paavo.tiitta@kuopio.fi

Lisätiedot

TURVALLISUUSKARTOITUS

TURVALLISUUSKARTOITUS TURVALLISUUSKARTOITUS Turvallisuusosan tarkastukset Hauhon kirkko Danielson-Kalmarintie 1, 14700, Hauho Raporttipäivä: 15.01.2014 Tarkastuspäivä: 28.10.2013 Muokkauspäivä: 18.06.2014 2 (15) Hauhon kirkko

Lisätiedot

Pelasta Pelasta välittömässä vaarassa olevat asukkaat pois huoneistosta.

Pelasta Pelasta välittömässä vaarassa olevat asukkaat pois huoneistosta. TOIMINTAOHJEET VAARATILANTEISSA Vaaratilanteiden ehkäisy Pidä kulkureitit vapaina Selvitä sammutuslaitteiden sijainti Huomioi sähkölaitteiden turvallisuus Älä tupakoi sisällä Käytä LED-kynttilöitä Pidä

Lisätiedot

Opinnäytetyön toiminnallinen osuus Tekijät: Sallamaari Pekkanen & Jonna Salmi HAMK, Lahdensivu, Hoitotyö: Sairaanhoitaja

Opinnäytetyön toiminnallinen osuus Tekijät: Sallamaari Pekkanen & Jonna Salmi HAMK, Lahdensivu, Hoitotyö: Sairaanhoitaja Opinnäytetyön toiminnallinen osuus Tekijät: Sallamaari Pekkanen & Jonna Salmi HAMK, Lahdensivu, Hoitotyö: Sairaanhoitaja TAPATURMAVAARA: Portaikko on alle 1-vuotiaalle vaarallinen paikka. Alle 1- vuotias

Lisätiedot

GSMRELE PG-30 v 12.9.2010

GSMRELE PG-30 v 12.9.2010 GSMRELE PG-30 v 12.9.2010 GSMRELE PG-30 on ohjaus ka hälytyslaite, joka toimii Nokia 3310 GSM-puhelimen avulla 1 Ominaisuudet Neljän releen etäohjaus, esim. termostaatin valinta mökillä. 13.9.2010 Probyte

Lisätiedot