VAIHTORAPORTTI - MONTREAL ESG UQAM KEVÄT 2013,

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VAIHTORAPORTTI - MONTREAL ESG UQAM KEVÄT 2013, 287629"

Transkriptio

1 VAIHTORAPORTTI - MONTREAL ESG UQAM KEVÄT 2013,

2 Montreal kaupunkina Montreal on mielenkiintoinen ja monipuolinen kaupunki Kanadassa, tai pikemminkin Québecissä, jossa itse vietin kevään 2013 ESG Uqamissa. Montrealissa viettämiini 4 kuukauteen mahtui paljon uusia kavereita, juhlia, reissuja, ja sitä opiskeluakin. Montreal on nätti kaupunki, jossa sääolosuhteet viime talvena olivat melko haasteelliset. Talvi 2013 oli ilmeisesti joka puolella maailmaa hyvin eriskummallinen, niin myös Montrealissa. Yhtenä päivänä lämpötila oli -30, toisena taas plussan puolella säätä oli hyvin vaikea ennakoida. Keskilämpötilat Montrealissa ovat talvella kylmemmät kuin Helsingissä, joten kannattaa varata mukaan hyvät ja lämpimät talvivaatteet. Toki syksyllä taas lämmin sää jatkuu pidempään kuin Suomessa. Yksi asia, jonka suosittelen talvella hankkimaan, ovat kumisaappaat tai vielä parempaa, lämpimät talvisaappaat jossa on jonkinlainen kumireuna. Kaduilla nimittäin käytettiin todella runsaasti suolaa ja omat uudet suomesta rahdatut mokkakenkäni syöpyivät jo muutamassa viikossa melkein käyttökelvottomiksi. Saapuessani Montrealiin olin todella yllättynyt siitä, kuinka ranskankielinen kaupunki se todella onkin. Ihmiset toki puhuvat myös englantia, mutta ranskan kielen taidosta on hyötyä. Mielestäni Montreal on kiinnostava yhdistelmä eurooppalaisuutta ja amerikkalaisuutta; ihmiset puhuvat ranskaa, mutta kaupunki ei todellakaan näytä ranskalaistyyppiseltä. Montrealissa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia ja festareita, jopa talvella. Itse kävin esimerkiksi Iglofesteillä, jotka järjestettiin tammikuussa. Kyseessä oli elektronisen musiikin festarit ulkona vanhassa satamassa. Montrealin asukkaat eivät siis todellakaan kyhjötä sisällä koko pitkää talvea, vaan pitävät hauskaa ulkona ja ovat iloisia säästä riippumatta. Vähän eri meininki kuin täällä Suomessa.

3 Montrealissa on paljon erinomaisia ravintoloita, jotka ovat myös melko edullisia! Täytyy tietenkin muistaa, että loppuhintaan lisätään vielä verot ja tipit (tippi yleensä 15 %). Tämä jaksoi aina yllättää, kun en suomalaisena ole moiseen tottunut. Kaupungista löytyy myös Bring your own wineravintoloita. Saat siis tuoda ravintolaan omat viinisi. Tämä oli hauska illanviettotapa kavereiden kesken ja suosittelen kokeilemaan näitä ravintoloita. Muutamia kivoja ravintoloita, jotka jäivät mieleen olivat esimerkiksi intialainen ravintola Tabla ja etiopialainen ravintola Le Nil Bleu. Lisäksi suklaaravintola Cacao70 kannattaa kokeilla, nam! Cacao70! Le Nil Bleu!

4 Hintataso Montrealissa on yleisesti ottaen Suomea alempi, esim. ravintoloiden ja baarien suhteen, mutta olin yllättynyt siitä, kuinka kallista esimerkiksi ruoka supermarketeissa on. Itse syön paljon hedelmiä ja maitotuotteita ja juuri nämä maksoivat paljon enemmän kuin Suomessa. Jotkin tuotteet, kuten liha, olivat taas halvempia. Jos suunnittelet vaihdon jälkeistä reissua jenkkeihin, esimerkiksi New Yorkiin, suosittelen shoppailemaan vaatteita siellä. On nimittäin todella halpaa verrattuna Kanadaan! Nykissähän vaatteisiin ei lisätä veroa ennen kuin summa ylittää 200 dollaria (tai jotain tuota luokkaa.) Monet paikalliset hankkivatkin tuoreet hedelmät ja kasvikset erilaisilta toreilta, kuten Marché Jean- Talon:ista. Siellä hinnat olivat hieman alemmat ja muutenkin oli vierailemisen arvoinen paikka. Matkustelu Montrealin ympäristössä on useita kaupunkeja ja kohteita, joihin kannattaa matkustaa. Itselläni oli ainakin paljon aikaa koulun ohella. Koulua minulla oli vain maanantai-keskiviikko, joten aikaa oli vaikka muille jakaa. Lähdin muutaman ystävän kanssa pidemmälle jenkkireissulle vaihdon jälkeen, joten sen takia en Montrealista matkustellut niin paljon kuin olisin voinut. Monet kuitenkin reissasivat vaihdon aikanakin enemmän. Kävin vaihdon alussa katsastamassa Québec Cityn, joka oli hyvin nätti ja eurooppalaistyylinen kaupunki. Tuona päivänä oli vain aivan järkyttävän kylmä ( tuuli), joten kaupungista jäi hieman hyiset tunnelmat. Suosittelen kuitenkin sinne menemistä! Sen lisäksi kävin paikallisen opiskelijajärjestö Interstuden järjestämällä visiitillä Ottawassa, Kanadan hallinnollisessa pääkaupungissa sekä Kingstonissa, jossa eräs ystäväni asui. Montrealin lähistöllä on myös kuulemani mukaan hyviä laskettelupaikkoja, kuten Mont Tremblant, jossa kannattaa käydä. Suurin reissuni oli talvilomaviikolla, kun kävimme kolmen ystäväni kanssa Kuubassa. Sinne pääsee suhteellisen edullisesti Montrealista lentämällä, joten jos Kuuba kiinnostaa, niin suosittelen varaamaan lomapaketin jo hyvissä ajoin. Rannat olivat ainakin ihanat! Ruoka ei ollut mitenkään mainitsemisen arvoista, mutta ei Kuubaan kannata ruoan takia lähteäkään. Rommia ja kuubalaisia sikareita sen sijaan löytyi yllin kyllin.

5 Holguin, Kuuba Montrealista on kätevä matkustaa Greyhoundin yöbussilla edullisesti New Yorkiin tai esimerkiksi Bostoniin. Muutenkin kannattaa enemmän tsekkailla bussiliikennettä (esim. Megabus tai Greyhound), lentäminen on nimittäin Kanadan rajojen sisäpuolella uskomattoman kallista! Jenkeissä taas lentoja saa todella edullisesti. Vaihtoni päätteeksi teimmekin sitten 3 viikon reissun jenkeissä ja reittimme oli seuraavanlainen: Montreal - San Francisco - Los Angeles - Miami-Boston - New York - Helsinki. Oli aivan mahtava reissu ja suosittelen käyttämään hyväksi tilaisuutta reissailuun, kun kerrankin on päässyt Atlantin toiselle puolen! Käytännön asioita Sain varsinaisen vahvistuksen Esg UQAM:ista suhteellisen myöhään, marraskuun alussa, vaikka lähtö Montrealiin olikin jo heti uudenvuodenpäivänä. Löysin kuitenkin suhteellisen edulliset Finnairin suorat lennot New Yorkiin, jossa vietin yhden yön ja lähdin sitten seuraavan päivän yönä Greyhoundin bussilla Montrealia kohti. Tällainen matkajärjestely tuli melko edulliseksi, sillä bussilipulla on hintaa vain n. 70 dollaria ja sen voi varata netistä etukäteen. "Suorat " lennot Montrealiin olivat nimittäin todella kalliita. Tässä on myös hyvä tilaisuus vierailla Nykissä! Saavuin

6 Montrealiin siis 3. päivä tammikuuta ja koulu alkoi 7. päivä tammikuuta. Mielestäni kurssien valinta ja muut alkuvalmistelut sujuivat melko helposti. Saatuani hyväksymiskirjeen postissa Uqamista aloin saamaan myös sähköposteja paikalliselta vaihtareiden opintokoordinaattorilta kurssivalintoja koskien. Olin hieman harmissani siitä, että kurssivalinta piti rajoittaa vain yhteen ohjelmaan, sillä olisin halunnut saada mahdollisimman erilaisia kursseja. Kurssivalinnat lähetin sitten sähköpostilla suoraan opintokoordinaattorille ja hän vahvisti ne puolestani. Muita viestejä koskien erilaisia tapahtumia ja aktiviteetteja aloin saamaan vasta joulukuun loppupuolella hieman ennen lähtöä. Niissä kehotettiin muun muassa liittymään erilaisiin Facebook-ryhmiin jne. Asunnon hankinnassa minulla kävi tuuria, sillä koulustamme syksyllä vaihdossa ollut henkilö tarjosi minulle omaa yksiötään UQAM:in asuntolassa. UQAM:illa on 2 asuntolaa; itä- ja länsiasuntolat, mutta useimmiten niistä saavat asunnon enimmäkseen pysyvät opiskelijat ja sellaiset, jotka ovat vaihdossa koko vuoden. Tiedän kuitenkin ihmisiä, jotka onnistuivat saamaan asunnon asuntolasta. Montrealista on kyllä näkemäni mukaan melko helppo löytää kämppä kaupungissa on hirveästi opiskelijoita, jotka etsivät kämppiksiä. Monet tekivät niin, että saapuivat Montrealiin hieman aikaisemmin ennen koulujen alkua ja etsivät asunnon. Tällä tavalla pääsee näkemään asunnot ja kämppikset heti. Suosittelen kämppisten kanssa asumista. Yksiössä oli hyvät puolensa, mutta kielitaidon parantumisenkin kannalta on kiva, kun voi viettää aikaa muiden kanssa myös kotosalla. Suomalaiset ovat oikeutettuja samanlaiseen julkiseen sairaanhoitoon Québecin alueella kuin paikallisetkin. Tämä ei kuitenkaan ilmeisesti kata hammashoitoa. Suomessa oli Kelasta haettava SF/Q4-lomake, jonka avulla sitten sai paikallisen "kela-kortin". Tämä kannattaa hoitaa ajoissa, sillä päätöksen saamisessa voi kestää jonkin aikaa. Lisäksi Kelassa ei aina tiedetä kovinkaan hyvin kyseisestä lomakkeesta. Tämän sairaanhoitovakuutuksen avulla välttyi UQAM:in pakollisen vakuutuksen maksamiselta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että oikeus terveydenhoitoon on voimassa vain Québecin provinssissa, joten itse hankin ainakin lisäksi matkavakuutuksen, joka kattoi kaikki alueet, joilla noiden kuukausien aikana reissailin. Koulun alkaessa UQAM:issa saa kuitenkin hyvin tietoa kaikkien näiden prosessien kulusta ja välttämättömien vakuutus- ja muiden asioiden hoitamisesta.

7 Mikäli sinulla on käytössä vain yksi pankkikortti tai visa electron, suosittelen myös luottokortin hankkimista. Oma Visa Elektronini toimi suurimman aikaa moitteettomasti, mutta toisinaan oli pakko turvautua luottokorttiin. Koska vaihtoni kesti vain muutaman kuukauden, en viitsinyt avata pankkitiliä, kuten monet vuoden ajan olleet tekivät. Itse käytin korttia aina kun mahdollista tai sitten nostin käteistä automaatista. Kannattaa varautua siihen, että käteistä tarvitsee todella usein. Esimerkiksi joissain kaupoissa, ravintoloissa ja koulun ruokaloissa ei käynyt kuin enintään kanadalainen pankkikortti. Tässä mielessä Kanada tuntuu olevan melko lailla jäljessä Euroopan meiningistä. Käteisen nostaminen ulkomaisella kortilla on toki aina maksullista, mutta ystävieni mukaan myös rahan siirtäminen suomalaiselta tililtä kanadalaiselle tilille oli suhteellisen kallista. Koulu ja kurssit Alkuun saattaa tulla hieman shokkina, kuinka paljon ranskaa koulussa puhutaan. Esimerkiksi ensimmäinen orientaatiopäivä jolle osallistuin, oli pelkästään ranskaksi. Jos englannin kieli tuntuu tutummalta, yliopisto järjestää kuitenkin myös vastaavan tilaisuuden tai hetken, jossa samat asiat selvitetään myös englanniksi. Yliopistossa oli yksi vaihto-oppilaskoordinaattori, jolta saattoi kysyä neuvoa kaikissa ongelmatilanteissa. Hän myös lähetti jokaviikkoisen uutiskirjeen tulevista tapahtumista jne. Yliopiston puolelta ei järjestetä kovinkaan paljon tapahtumia, joten kannattaa itse olla hyvin aktiivinen muihin tutustumisessa ja erilaisen tekemisen järkkäämisessä. Montrealissa on kuitenkin järjestö nimeltä Interstude, joka järjestää erilaisia matkoja ja bileitä. Kurssivalinnoikseni otin enimmäkseen markkinoinnin kursseja ja yhden IB:n ja yhden politiikan kurssin, sillä en halunnut vaihdossa opiskella mitään liian matemaattista ja hermoja raastavaa. Valitsemani kurssit olivat seuraavat: MKG5322 Gestion des ventes Tämä kurssi käsitteli myynnin hallintaa esimiehen näkökulmasta. Kurssi oli melko vähätöinen, sillä luentoja oli vain kerran viikossa ja kurssiin kuului 2 itsenäisesti palautettavaa tehtävää ja yksi ryhmätyö. Tentissä sai olla omat muistiinpanot mukana. Kaikki oli kuitenkin tehtävä ranskaksi, mikä tietenkin tuo oman haasteensa esimerkiksi juuri ryhmätöissä, jossa kaikki muut ovat natiiveja. Taisin olla ainut henkilö koko kurssilla, jonka äidinkielenä ei ollut ranska. En hirveästi pitänyt tästä kurssista, enkä kokenut oppineeni oikeastaan mitään. Opettaja puhui vahvalla Quebecin aksentilla, joten en aina ymmärtänytkään aivan kaikkea hänen puheestaan.

8 MKG5300 Stratégie de Marketing Myös markkinointistrategian kurssilla olin ainoa vaihto-oppilas. Tähän kurssiin kuului kaksi koetta eli väli- ja loppukoe, satunnaisia tietovisoja, esitelmä, ja ryhmätyö. Lisäksi oli annettava arvosana muiden esitelmille, joten luennoilla oli melkein aina läsnäolopakko. Kurssi oli suhteellisen mielenkiintoinen ja on mukavaa, että arvosana koostuu niin monista pienistä palasista. POL1400 Introduction aux relations internationales Halusin hieman vaihtelua markkinointiin, joten valitsin yhden politiikan alkeiskurssin. Kurssi oli ehkä kaikkein mielenkiintoisin, sillä siellä opetettiin perustietoa ja mielenkiintoisia faktoja esimerkiksi erilaisista poliittisista koulukunnista. Kurssi oli myös ehkä kaikkein haasteellisin, sillä mitään luentomateriaalia ei ollut: muistiinpanot kirjoitettiin suoraan professorin puheesta (Quebecin aksentilla höystettynä!). Tämä ei kuitenkaan ole kovin yleistä, sillä useimmiten kaikilta löytyvät powerpointit tms. Luennoilla oli siis pakko olla läsnä, mikäli halusi läpäistä tentit. Tätä kurssia ei kannata ottaa, mikäli on ymmärtämisongelmia ranskan kielen kanssa. Kurssille piti valmistella myös 15 sivun politiikan essee, jossa käytettiin monia erilaisia tieteellisiä artikkeleita lähteenä. MKG5321 International Marketing Mielestäni tämä kurssi oli samalla melko hauska ja helppo. Professori kertoi esimerkiksi paljon erilaisia esimerkkejä erilaisista markkinoinnin tapauksista eri maissa. Kurssilla täytyi valmistella ryhmätyö ja esitelmä. Lisäksi kurssiin kuului väli-ja loppukoe. DSR4700 International management and cultures Tämä kurssi oli käsittämättömän rento, mutta samalla erittäin mielenkiintoinen. Opettaja oli hyvin sympaattinen ja persoonallinen. Tunneilla tehtiin erilaisia minicase-tehtäviä ja enimmäkseen keskusteltiin erilaisista kulttuuriin liittyvistä tavoista ja eroista. Kurssille piti myös valmistella yksi esitelmä ja siinä oli helpot väli- ja loppukokeet. Suosittelen ottamaan tämän kurssin, mikäli et halua stressata liikoja koulun puolesta, mutta kuitenkin viihtyä luennoilla. Jokaisen kurssin ensimmäisillä luennoilla painotettiin sitä, kuinka tärkeää on ostaa kirja jokaista

9 kurssia varten. Itse en kuitenkaan ostanut ainoatakaan, ja onneksi en ostanutkaan, sillä se olisi ollut aivan turhaa! International Marketing kurssille latasin pdf-kirjan netistä ja muille kävin toisinaan lainaamassa kirjan koulun kirjastosta. Huomasin kuitenkin, että kaikki tentit ja tehtävät perustuivat ennen kaikkea luentomateriaaliin, joten ei kannata liikaa tuhlata rahaa kirjojen ostamiseen, mikäli ei ole aivan pakko. Koululla on myös käytettyjen kirjojen kauppa, josta voi tarkistaa kirjojen saatavuuden. Loppujen lopuksi valitsin siis kaksi kurssia englanniksi. Täytyy sanoa, että englanninkielinen kurssivalikoima tässä koulussa on erittäin rajoittunut. Kursseja on yhteensä n. 15, joten koulu on hyvin ranskankielinen. Törmäsin paljon opiskelijoihin ja jopa henkilökuntaan, jotka eivät edes osanneet puhua englantia! Useimmiten englanninkieliset kurssit olivat helpompia kuin ranskankieliset. Mielestäni opiskelu UQAM:issa ei kuitenkaan ollut kovin vaikeaa, joten ei kannata liikaa stressata. Varaudu tekemään paljon ryhmätöitä ja pitämään esitelmiä ainakin markkinoinnin puolella! Huomasin, että melkein kaikki kurssit kuulostivat paljon haasteellisemmilta kuin mitä ne loppujen lopuksi olivatkaan. Esimerkiksi arvostelu tuntui useimmiten olevan melko rentoa. Lopuksi Kaiken kaikkiaan Montreal on hyvin opiskelijaystävällinen ja moderni kaupunki, jossa riittää tekemistä. Kaupungissa on monta eri yliopistoa, joten tulet varmasti tapaamaan ihmisiä monista eri kouluista. Montrealissa järjestetään myös paljon erilaisia konsertteja, jotka ovat vähän halvempia kuin Suomessa. Itse kävin katsomassa Muse:a Bell Centerissä ja konsertti oli aivan mahtava! Jos jääkiekko kiinnostaa, niin siihenhän Kanadassa ja Montrealissa ollaan sitten aivan hulluna. Montreal on myös ideaali vaihtopaikka matkustelun suhteen. Voin suositella Montrealia ja ESG Uqamia vaihtopaikkana. Olin kuitenkin hieman pettynyt siihen, kuinka vähän tapahtumia itse yliopisto vaihtareille järjesti. Siksi suosittelenkin olemaan heti alusta lähtien erittäin aktiivinen ihmisiin tutustumisessa. Jälkeenpäin hieman harmittaa, että puhuin suhteellisen vähän ranskaa vaihtoni aikana. Toki koulua kävin ranskaksi, mutta kavereideni kanssa puhuin lähinnä englantia. Tämänkin suhteen kannattaa olla erittäin aktiivinen, mikäli haluat todella parantaa ranskankielen taitoasi. Kannattaa oikein panostaa siihen ranskan puhumiseen ja hakeutua ranskan kielisten vaihtareiden seuraan. Heitä on ainakin paljon UQAM:issa!

10 Mielestäni opin todella paljon uusia asioita Kanadasta ja muista kulttuureista vaihtoni aikana. Ensimmäinen viikko oli hieman raskas väsymyksen ja kaiken uuden takia, mutta nopeasti siihen kanadalaiseen elämänmenoon tottui. Asiat ovat kuitenkin pieniä yksityiskohtia lukuun ottamatta melko samalla tavalla kuin Suomessa. Vaihto auttoi minua erityisesti ymmärtämään kuinka monimuotoinen maa Kanada on siellä on ihmisiä aivan erilaisista lähtökohdista ja kulttuureista. Québec on tietenkin vielä oma lukunsa Hyvää vaihtoa!

Vaihto-opiskelujakso Ateenassa keväällä 2018

Vaihto-opiskelujakso Ateenassa keväällä 2018 Vaihto-opiskelujakso Ateenassa keväällä 2018 Miska Konttinen 1 1. JOHDANTO Vietin kevään 2018 Ateenassa vaihto-opiskelujen merkeissä. Yliopistona toimi Athens University of Economics and Business (AUEB).

Lisätiedot

North2north Winnipeg Kanada

North2north Winnipeg Kanada North2north Winnipeg Kanada WINNIPEG Manitoba provinssin pääkaupunki Kanadan 7. suurin kaupunki Väkiluku 634 000 asukasta Kaupungissa on kaksi yliopistoa University of Winnipeg (n. 9000 opiskelijaa) ja

Lisätiedot

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi Brno Tsekin 2. suurin kaupunki, noin 400 000 asukasta Opiskelijoita lähes neljäsosa asukkaista (80 000) Kaupungissa kolme yliopistoa: Masaryk

Lisätiedot

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Bremenistä bussi Groningeniin (Public Express), joka maksaa

Lisätiedot

ESSCA Budapest Kevät 2011

ESSCA Budapest Kevät 2011 1.8.2011 ESSCA Budapest Kevät 2011 Teuvo Heikkinen TUTA Sisältö 1 JOHDANTO... 3 2 UNKARI, BUDAPEST & ESSCA... 4 3 OPISKELU... 5 4 YHTEENVETO... 6 1 JOHDANTO Lähdin opiskelijavaihtoon aikaisemman vaihtokokemukseni

Lisätiedot

Athens University of Economics and Business Matkaraportti

Athens University of Economics and Business Matkaraportti Athens University of Economics and Business Matkaraportti Eero Kuiri 0421378 1. Johdanto Vietin vaihtokauteni Ateenassa keväällä 2017. Vaihtoyliopistonani toimi Athens University of Economics and Business,

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus kohteesta. Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa. Käytännön asiat vaihtokohteessa. Opinnot

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus kohteesta. Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa. Käytännön asiat vaihtokohteessa. Opinnot Vaihtoraportti Koulutusohjelma: Materiaalitekniikka Vaihtoyliopisto: KU Leuven Ajankohta: 15.9.2014-8.2.2015 Vaihto-ohjelma: Erasmus Opetuskieli: englanti S-posti: michael.saulny@aalto.fi Julkaisuoikeus:

Lisätiedot

Lappeenrannan teknillinen yliopisto Kansainväliset palvelut. Matkaraportti. Ateena - Syksy Janne Neuvonen Tuta 5

Lappeenrannan teknillinen yliopisto Kansainväliset palvelut. Matkaraportti. Ateena - Syksy Janne Neuvonen Tuta 5 Lappeenrannan teknillinen yliopisto 17.3.2013 Kansainväliset palvelut Matkaraportti Ateena - Syksy 2012 Janne Neuvonen Tuta 5 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Hakeminen vaihto-oppilaaksi... 3 3. Vaihto-opiskelun

Lisätiedot

Vaihtoraportti: National University of Ireland Maynooth, syksy 2017

Vaihtoraportti: National University of Ireland Maynooth, syksy 2017 Vaihtoraportti: National University of Ireland Maynooth, syksy 2017 Erasmus-vaihto Irlannissa 12.9-17.12.2017 Miro Saarenmaa Aalto-yliopisto, Sähkötekniikan korkeakoulu Sähkötekniikan kandidaattiohjelma,

Lisätiedot

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi).

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi). Vaihtoraportti Koulutusohjelma: Rakenne- ja rakennustuotantotekniikka Vaihtoyliopisto: KAIST Korean Advanced Institute of Science and Technology Vaihto-ohjelma: Kahdenvälinen vaihtokohde Opetuskieli: Englanti

Lisätiedot

Matkaraportti. Noora Äijälä

Matkaraportti. Noora Äijälä Matkaraportti Noora Äijälä Vietin syyslukukauden 2012 Copenhagen Business School:ssa. CBS on yksi Euroopan suurimmista yliopistoista yli 19 000 opiskelijan määrällä ja yliopistolla on pitkä historia aina

Lisätiedot

VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN

VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN 15.1-12.2.2017 TYÖNI Työskentelin Sokos Hotel Olympia Gardenissa respassayhden kuukauden Työkuvaani kuului: Asiakkaiden palveleminen Asiakkaiden laskutus Passien kopioiminen ja

Lisätiedot

Elie Kopaly, Automation and Electrical Engineering. University of Wisconsin-Madison, Syksy Kahdenvälinen vaihtokohde

Elie Kopaly, Automation and Electrical Engineering. University of Wisconsin-Madison, Syksy Kahdenvälinen vaihtokohde Elie Kopaly, elie.kopaly@aalto.fi Automation and Electrical Engineering University of Wisconsin-Madison, Syksy 2015 Kahdenvälinen vaihtokohde Valitsin UW-Madisonin, koska halusin parantaa englannin kielen

Lisätiedot

Matkaraportti. UQAM Université du Québec à Montréal K90379

Matkaraportti. UQAM Université du Québec à Montréal K90379 Matkaraportti UQAM Université du Québec à Montréal K90379 Kevät 2013 Valmistautuminen vaihtoon Sain vaihtokoululta syyskuussa sähköpostilla tietoa siitä, mitä erilaisia papereita minun piti lähettää yliopistoon

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

Ulkomaan jakson raportti

Ulkomaan jakson raportti Ulkomaan jakson raportti Kauneudenhoitoala Zolero www.zolero.co.uk Bishop Street 146C Londonderry Pohjois-Irlanti 5 viikkoa Työpaikalla minulle aluksi esiteltiin kauneushoitolaa, jonka yhteydessä oli myös

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk.

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk. Vaihtoraportti Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka sampsa.t.veijalainen@tkk.fi Miksi ja minne? Itselleni vaihtoon lähtö oli oikeastaan jonkinlainen

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen

Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa. Miro Loisa & Niko Hämäläinen Kansainvälinen työssäoppiminen Hollannissa Miro Loisa & Niko Hämäläinen Den Butter techniek Den butter techniek yrityksenä pieni, mutta loistava tilaisuus tutustua hollantiin ja hollantilaisiin ihmisiin

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

AALTO UNIVERSITY. Matkaraportti. Carleton University - kevät 2013. k93549

AALTO UNIVERSITY. Matkaraportti. Carleton University - kevät 2013. k93549 AALTO UNIVERSITY Matkaraportti Carleton University - kevät 2013 k93549 Contents Johdanto... 2 Vaihtoon valmistautuminen... 2 Opiskelu Kanadassa... 3 ECON 2020 Intermediate Microeconomics I: Producers and

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Pietarin matka. - Sinella Saario -

Pietarin matka. - Sinella Saario - Pietarin matka - Sinella Saario - Matkakuumetta, kirjaimellisesti. Kun astuin Pietariin vievästä junasta ulos, oli tunnelma epätodellinen. Ensimmäinen ulkomaanmatkani oli saanut alkunsa. Epätodellisuutta

Lisätiedot

ITALIA, Torino. Syksy 2009

ITALIA, Torino. Syksy 2009 ITALIA, Torino Harri Aaltonen Ville Veijola Syksy 2009 KOT7SN2 KOT7SN2 Torino Asukkaita 909 000 Sijaitsee Po-joen varrella Piemonten maakunnassa Pohjois- Italiassa. Torino tunnetaan erityisesti Fiat-autotehtaasta.

Lisätiedot

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin?

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? When? Milloin? Tärkeitä päivämääriä: - 12.1. 2017 Infotilaisuus Helsingin Uudessa Yhteiskoulussa - 19.1.

Lisätiedot

MATKARAPORTTI Sheffield Hallam University Syksy 2017

MATKARAPORTTI Sheffield Hallam University Syksy 2017 MATKARAPORTTI Sheffield Hallam University Syksy 2017 Sanna Ruusunen Sheffield Sheffield on Englannin viidenneksi suurin teollisuuskaupunki Pohjois-Englannissa, Etelä- Yorkshiressä. Asukkaita mäkisessä

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Raportti vaihto-opiskelusta

Raportti vaihto-opiskelusta Raportti vaihto-opiskelusta Alexis Troberg, alexistroberg@gmail.com Tietotekniikka Ajankohta: Syyskuu 2013 kesäkuu 2014 Vaihto ohjelma: Eurecom Opintojen opetuskieli: englanti Kohde: Eurecom, Sophia Antipolis,

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010. Riikka Heikkilä, RAT7SN2

HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010. Riikka Heikkilä, RAT7SN2 HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010 Riikka Heikkilä, RAT7SN2 Tšekin tasavalta Pinta-ala: 78 866 km² Asukasluku: 10 230 000 Pääkaupunki: Praha (1 172 975 as.) Muut suuremmat kaupungit: Brno (367 396 as.),

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Vaihtokohde. Vaihtoon lähtö

Vaihtokohde. Vaihtoon lähtö Erasmus Vaihtoraportti Grazin teknillinen yliopisto, Graz, Itävalta Syyslukukausi 2011/2012 Opetuskielet: saksa ja englanti Opiskelen Kemian tekniikan korkeakoulussa. Vaihtoon lähtiessäni olin opiskellut

Lisätiedot

Mikko Niemelä & Jonne Roppola

Mikko Niemelä & Jonne Roppola Mikko Niemelä & Jonne Roppola Tietoa Japanin vaihtokohteista Kv- toimistosta. Kumamoto National College Of Technologyyn voi hakea Tietotekniikan, Automaatiotekniikan ja Hyvinvointitekniikan opiskelijat.

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 Ville Rantanen Kemiantekniikka Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Lähtövalmistelut ja

Lisätiedot

Ehdottomasti suosittelisin! Täällä on kivat ja hyvät opet ja loistavat oppimismenetelmät!

Ehdottomasti suosittelisin! Täällä on kivat ja hyvät opet ja loistavat oppimismenetelmät! OPPILAS 1 Ehdottomasti suosittelisin! Täällä on kivat ja hyvät opet ja loistavat oppimismenetelmät! Kurssi oli superhyvä, juuri sellainen mitä halusin, jopa parempi! Tietokoneohjelma oli loistava opiskeluapuri

Lisätiedot

Coventry Tuomas Fordell AUT3SN

Coventry Tuomas Fordell AUT3SN Coventry 2007-2008 Tuomas Fordell AUT3SN Yleistä Coventry on Englannin keskiosassa sijaitseva noin 300 000 asukkaan kaupunki Perinteinen teollisuuskaupunki. Lähialueella mm. Jaguarin, Aston Martinin sekä

Lisätiedot

KYSELYLOMAKE VAIHTO-OPISKELIJOIDEN KOKEMUKSIA OPISKELUSTA ISÄNTÄYLIOPISTOSSA

KYSELYLOMAKE VAIHTO-OPISKELIJOIDEN KOKEMUKSIA OPISKELUSTA ISÄNTÄYLIOPISTOSSA KYSELYLOMAKE VAIHTO-OPISKELIJOIDEN KOKEMUKSIA OPISKELUSTA ISÄNTÄYLIOPISTOSSA A. Taustakysymyksiä 1. Sukupuoli 2. Ikä Nainen Mies 3. Kotimaa 4. Äidinkieli 5. Mitä muita kieliä osaat? Arvioi näiden kielten

Lisätiedot

Palautekysely tilastollisen signaalinkäsittelyn kurssiin

Palautekysely tilastollisen signaalinkäsittelyn kurssiin Palautekysely tilastollisen signaalinkäsittelyn kurssiin Palautteeseen ei tarvitse laittaa nimeä. Kysymyksiä on molemmilla puolilla paperia 1. Muihin kursseihin verrattuna tämä kurssi oli mielestäni Vaikein

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

MATKARAPORTTI. Vaihto- oppilaana Mannheimin yliopistossa Saksassa Ilari Lyytikäinen. Kati 4

MATKARAPORTTI. Vaihto- oppilaana Mannheimin yliopistossa Saksassa Ilari Lyytikäinen. Kati 4 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO MATKARAPORTTI Vaihto- oppilaana Mannheimin yliopistossa Saksassa 1.2.2013-14.6.2013 Ilari Lyytikäinen Kati 4 Mannheim ja yliopisto Mannheim sijaitsee Saksan Baden- Würtembergin

Lisätiedot

Johdanto. Järjestelyt

Johdanto. Järjestelyt Johdanto Olin työssäoppimassa yksin Irlannissa 4.4-17.5.2017. Työskentelin hostellissa Killarneyssa ja työkuvaani kuului hostellin respassa työskentely, aamupalasta huolehteminen sekä siivoaminen. Olen

Lisätiedot

Matkaraportti SGH Warsaw School of Economics Syyslukukausi

Matkaraportti SGH Warsaw School of Economics Syyslukukausi Matkaraportti SGH Warsaw School of Economics Syyslukukausi 8.9.2017-2.2.2018 Ville Laitinen LUT School of Business and Management 1. Lukukauden aloitus Opiskelin syyslukukauden Puolassa SGH Warsaw School

Lisätiedot

Kari Kammonen

Kari Kammonen 1 6.8.2012 MATKARAPORTTI KEVÄT 2012 Kari Kammonen 2 Sisällysluettelo 1.Miksi Linköping kannattaa valita vaihto-oppilas paikaksi?...3 2.Alkuvalmistelut, kun opiskelupaikka on varmistunut...3 3.Opintojen

Lisätiedot

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011 Bond University KTA Henkilötiedot Koulutusohjelma: Kiinteistötalous Vaihtoyliopisto: Bond University Sijainti: Gold Coast, Queensland, Australia Ajankohta: 1.9.2010 30.4.2011

Lisätiedot

VAIHTORAPORTTI. Czech Technical University in Prague. Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering. Vaihto-ohjelma: Erasmus

VAIHTORAPORTTI. Czech Technical University in Prague. Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering. Vaihto-ohjelma: Erasmus VAIHTORAPORTTI Czech Technical University in Prague Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Vaihto-ohjelma: Erasmus Ajankohta: 12.09.2013-5.2.2014 Yleiskuvaus Praha on kaupunkina erittäin

Lisätiedot

Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma

Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma Vaihtokohden: Pietarin polyteknillinen yliopisto Vaihtoaika: syyslukukausi 2015 Opetuskieli: Englanti Vaihto-ohjelma: Kahdenvälinen vaihtokohde

Lisätiedot

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Oulunsalon kesänuokkari Oulunsalon nuorisotalolla järjestettiin 6. - 23.6.2016 klo 11-19 nuorisotalon avoimen toiminnan lisäksi kursseja ja kerhoja yhteistyössä

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68 Palaute orientaatioviikosta 19.9.1 Vastauksia yhteensä: Hakukohteeni on 1 1 1 11 Informaatioverkostot Teknillinen fysiikka ja matematiikka Tietotekniikka Tuotantotalous Mikä oli parasta orientaatioviikossa?

Lisätiedot

UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ

UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ European Project Semester 2008 Eeva Siuruainen (TTE5SN2) ENNEN LÄHTÖÄ Minulla oli suuri halu päästä tekemään työharjoitteluni ulkomailla ja muu

Lisätiedot

Kansainvälisyys osana urakehitystä. Allianssin nuorisovaihto Kirsi Uusitalo

Kansainvälisyys osana urakehitystä. Allianssin nuorisovaihto Kirsi Uusitalo Kansainvälisyys osana urakehitystä Allianssin nuorisovaihto Kirsi Uusitalo Miksi maailmalle? Kulttuurien kohdatessa oppii itsestä sekä muista Eri maiden kulttuureihin sukeltaminen Pienessä kylässä asuessa

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Väkiluku 48,5 miljoonaa Pinta-ala 99 313 km 2 Kieli Korea Valuutta Won Aikavyöhyke GMT +8 Pääkaupunki Seoul Presidentti Lee Myung-bak Etelä-Korea University

Lisätiedot

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Irlanti Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Lähdin Irlantiin 2.3.2015 suorittamaan työssä oppimistani. Lähteminen pois suomesta jännitti jonkun verran

Lisätiedot

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville Alankomaat, Groningen Selviytymisopas vaihtoon lähteville Topi Dahlström & Janne Väänänen (LVI4SN) 2007 Matkat Helpoiten pääsee lentämällä Amsterdamiin ja sieltä junalla (n.2h) Groningeniin. Halvimmalla

Lisätiedot

Brasil - Sempre em meu coração!

Brasil - Sempre em meu coração! Brasil - Sempre em meu coração! (Always in my heart) Pakokauhu valtasi mieleni, enhän tiennyt mitään tuosta tuntemattomasta latinomaasta. Ainoat mieleeni kumpuavat ajatukset olivat Rio de Janeiro, pienempääkin

Lisätiedot

CARLETON UNIVERSITY kevät 2013

CARLETON UNIVERSITY kevät 2013 AALTO UNIVERSITY SCHOOL OF BUSINESS CARLETON UNIVERSITY kevät 2013 OTTAWA 242062 Valmistautuminen vaihtoon Ennen vaihtoon lähtöä minun tuli valita alustavasti kurssit, jotka halusin suorittaa vaihtoyliopistossa.

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

Joonas Hietava. Vaihtoraportti by

Joonas Hietava. Vaihtoraportti by BRNO Czech Republic Vaihtoraportti by Joonas Hietava Alkujännitys Kun sain tietää, tää että lähtö oli varma, oli sisimässä ii äsekaisia kii tunteita. Toisaalta olin todella innoissani, mutta myös pelko

Lisätiedot

Matkaraportti SKEMA Business School Sophia Antipolis Campus. Keva t Elsa Honkanen

Matkaraportti SKEMA Business School Sophia Antipolis Campus. Keva t Elsa Honkanen Matkaraportti SKEMA Business School Sophia Antipolis Campus Keva t 2019 Elsa Honkanen 1. Johdanto Valitsin vaihtokohteekseni Ranskan Rivieralla sijaitsevan SKEMA Business Schoolin pääosin sen sijainnin

Lisätiedot

06/07 Darmstadt, Saksa

06/07 Darmstadt, Saksa 06/07 Darmstadt, Saksa Darmstadt Darmstadt sijaitsee Hessenin osavaltiossa, noin 30km päässä Frankfurtista Darmstadt on keskikokoinen kaupunki, jossa on noin 200 000 asukasta Hochschule Darmstadt Vaihtareita

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon?

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Kysely Bastian Fähnrich Kansainvälisyys- ja kulttuurisihteeri 2008: N = 35 opiskelijaa (Oulainen) 2007: N = 66 opiskelijaa (Oulainen) + 29 (Oulu) yhteensä = 95 - uusia kokemuksia

Lisätiedot

Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa

Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa Vaihtoraportti Graz 2011 1 Anna Erasmuskohde: Graz Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa Yleistä Päätin lähteä hieman tavallista myöhemmin vaihto-opiskelemaan: viimeisenä opiskeluvuotenani. Tiesin,

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Matkaraportti Kevät 2013

Matkaraportti Kevät 2013 Matkaraportti Kevät 2013 University of Strathclyde Business School Duke of Wellington - patsas K93614 1 Sisällysluettelo 1. Valmistautuminen vaihtoon.... 3 2. Opiskelu vaihtokohteessa...4 2.1 Yleistä kursseista

Lisätiedot

MITEN TÄLLAISET VAIKEUDET / ONGELMAT NÄKYVÄT OPISKELIJASSA?

MITEN TÄLLAISET VAIKEUDET / ONGELMAT NÄKYVÄT OPISKELIJASSA? 1. Ihmissuhde-Seppo/Saara Seppo/Saara opiskelee ensimmäisen vuoden kevättä. Hän on alkanut seurustelemaan samassa ryhmässä opiskelevan opiskelijan kanssa. Nyt asiat ovat alkaneet kuitenkin mennä huonoon

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

Vaihtoraportti Syyslukukausi 2011. Université Montpellier 1. Montpellier, France. Erasmus-ohjelma. opintojen opetuskieli ranska

Vaihtoraportti Syyslukukausi 2011. Université Montpellier 1. Montpellier, France. Erasmus-ohjelma. opintojen opetuskieli ranska Vaihtoraportti Syyslukukausi 2011 Université Montpellier 1 Montpellier, France Erasmus-ohjelma opintojen opetuskieli ranska Kemian tekniikka Ennen vaihtoa Opiskelin vaihtosyksyni Montpellierissä farmasian

Lisätiedot

D98 LEIRIKOULU Vuokatti Palaute osallistujilta

D98 LEIRIKOULU Vuokatti Palaute osallistujilta D LEIRIKOULU.-.2.2012 Vuokatti Palaute osallistujilta Tässä esityksessä on viikolla Vuokatissa järjestetyn jääkiekon leirikoulun palauteyhteenveto Palaute on kerätty nettikyselyllä anonyymisti Palaute

Lisätiedot

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Eötvös-Cup 16.8.-22.8.2015 7.12.2015 7.12.2015 2 1 Jyväskylän ystävyyskaupunkijoukkue Korpilahden Pyrintö Korpilahden yhtenäiskoulu Korpilahden Pyrintö Joukkueen

Lisätiedot

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä SISÄLLYS 1. Saapuminen... 3 2. Orientaatioviikko... 3 3. Koulunkäynti ja kurssit... 4 3.1. Innovation and Technology Management...

Lisätiedot

Odense, syksy 2006. Valmistelut

Odense, syksy 2006. Valmistelut Odense, syksy 2006 Valmistelut Kun valmistumiseni rupesi häämöttämään, tajusin että viimeinen mahdollisuus asua ulkomailla läheni samalla. Perheellisellä miehellä kun ei ole juuri mahdollisuuksia työskennellä

Lisätiedot

1 JOHDANTO 2 ENNEN MATKAA 3 MATKA 4 IRLANTI

1 JOHDANTO 2 ENNEN MATKAA 3 MATKA 4 IRLANTI SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 ENNEN MATKAA... 2 3 MATKA... 2 4 IRLANTI... 2 4.1 DUBLIN... 2 4.2 NÄHTÄVYYDET... 3 4.3 LIIKKUMINEN... 3 5 KOULU... 3 5.1 KOULU... 3 5.2 KOULUSSA KÄYNTI... 4 6 ASUMINEN... 4 6.1

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

4H:n kansainvälinen nuorisovaihto 2018

4H:n kansainvälinen nuorisovaihto 2018 4H:n kansainvälinen nuorisovaihto 2018 IF YE 4 H www.4h.fi/maailmalle WORLD Kansainvälinen 4H:n nuorisovaihto INTERNATIONAL 4H YOUTH EXCHANGE Oletko sinä seuraava 4H-vaihtari? 4H tarjoaa sinulle upean

Lisätiedot

Vaihtoraportti Sheffield Hallam University Sheffield, Iso-Britannia Syyslukukausi

Vaihtoraportti Sheffield Hallam University Sheffield, Iso-Britannia Syyslukukausi Lappeenrannan teknillinen yliopisto Vaihtoraportti Sheffield Hallam University Sheffield, Iso-Britannia Syyslukukausi 2017-18 Aleksi Luukkanen 1. Johdanto Suoritin opiskelijavaihtoni Sheffield Hallam Universityssa,

Lisätiedot

Valencia Espanja ITACA-instituutti. Juhani Lahdenperä HYV7SN

Valencia Espanja ITACA-instituutti. Juhani Lahdenperä HYV7SN Valencia Espanja ITACA-instituutti Harjoitteluvaihdon suunnittelu alkoi syksyllä 2008 Puerto Ricon lomareissun seurauksena Espanja oli alun alkaen selvä kohdemaana, koska olemme lomailleet vaimoni kanssa

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kanada. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kanada. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kanada Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kanadasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Ottawa Väestöstä 71 prosenttia kuuluu kristillisiin kirkkoihin. 34,5 miljoonaa Kanada on kaksikielinen

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Työssäoppimisjakso Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Kobe? Kobe - yksi Japanin suurkaupungeista (~1,6 milj. asukasta) ja tärkeä satamakaupunki, joka sijaitsee Hyogon prefektuurissa

Lisätiedot

Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense. Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B

Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense. Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B Valmistelut ja hakeminen Haku Etelä-Tanskan yksikköön tehtiin kokonaisuudessaan yliopistosivuilta löytyvällä lomakkeella kv-toimiston

Lisätiedot

LÄHETTÄJÄ VASTAANOTTAJA PIKAKIRJE PAKETTI KIRJATTU KIRJE PAINAA VALTAKIRJA HAKEA SAADA LÄHETTÄÄ POSTIMERKKI KIRJE

LÄHETTÄJÄ VASTAANOTTAJA PIKAKIRJE PAKETTI KIRJATTU KIRJE PAINAA VALTAKIRJA HAKEA SAADA LÄHETTÄÄ POSTIMERKKI KIRJE ASIOIDAAN POSTISSA JUTELLAAN ENSIN Oletko lähettänyt kirjeen tai paketin Suomessa? Missä sinulla on lähellä posti? Onko sinun kodin lähellä postiautomaatti? Jos tilaat internetistä tavaran, mihin se tulee?

Lisätiedot

International Summer School SEOUL. Etelä-Korea. Kesä 2010 Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B

International Summer School SEOUL. Etelä-Korea. Kesä 2010 Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B International Summer School SEOUL Etelä-Korea Kesä 2010 Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B International Summer School Vuosittainen heinäkuussa järjestettävä kansainvälinen kesäkoulu. Opiskelijoita reilu 100

Lisätiedot

Komeat puitteet rennolle tapahtumalle

Komeat puitteet rennolle tapahtumalle Bodomin kartanon väki toivottaa sinut tervetulleeksi! Master Golf toimii Bodom-järven rannalla, historiallisen Bodomin kartanon ympärillä, Espoossa. Yhtiö on perustettu vuonna 1987 ja sillä on kaksi erilaista

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Kingston 05/06. Vuosi Erasmus-opiskelijana

Kingston 05/06. Vuosi Erasmus-opiskelijana Kingston 05/06 Vuosi Erasmus-opiskelijana Sisält ltö Johdanto (Erasmus-ohjelma) Yleistä Valmistelut Rahoitus Ennen lähtl htöä Asuminen Opiskelu Vapaa-aika aika Loppusanat Johdanto Socrates Erasmus on Euroopan

Lisätiedot

Kuva 1: Huoneeni, jonka jaoin kahden muun suomalaisen kanssa. Koko asuntola kutsui sitä Finskij Prospektiksi.

Kuva 1: Huoneeni, jonka jaoin kahden muun suomalaisen kanssa. Koko asuntola kutsui sitä Finskij Prospektiksi. Vaihtoraportti Olen Tommi Pensas Sähkötekniikan korkeakoulusta ja opiskelen jo kuudetta vuotta sähkötekniikan koulutusohjelmaa, tarkemmin ottaen tehoelektroniikkaa. Minulla oli aina ollut halu lähtee opintojeni

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

One click is enough to make the world a better place.

One click is enough to make the world a better place. One click is enough to make the world a better place. POSTISSA JUTELLAAN ENSIN Oletko lähettänyt kirjeen tai paketin Suomessa? Missä sinulla on lähellä posti? Onko sinun kodin lähellä postiautomaatti?

Lisätiedot

KIINA. Työssäoppiminen 2018

KIINA. Työssäoppiminen 2018 KIINA Työssäoppiminen 2018 MIKSI HALUSIN KIINAAN? Täysin erilainen kuin Suomi Todella suuri valtio Talous kasvaa huimaa vauhtia Onnistunut luomaan laajan ja aktiivisen markkinaverkoston ympäri maailman

Lisätiedot

VAIHTORAPORTTI Tuulia Talvio Université de Lausanne syksy 2012

VAIHTORAPORTTI Tuulia Talvio Université de Lausanne syksy 2012 PERUSTIETEIDENKORKEAKOULU VAIHTORAPORTTI Tuulia Talvio Université de Lausanne syksy 2012 Sisällysluettelo 1.JOHDANTO 2.JÄRJESTELYTSUOMESSAJAKOHDEMAASSA 2.1MATKAT 2.2HAKUPROSESSI 2.3VAKUUTUKSET 2.4ASUMINEN

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot