VAIHTORAPORTTI - MONTREAL ESG UQAM KEVÄT 2013,

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VAIHTORAPORTTI - MONTREAL ESG UQAM KEVÄT 2013, 287629"

Transkriptio

1 VAIHTORAPORTTI - MONTREAL ESG UQAM KEVÄT 2013,

2 Montreal kaupunkina Montreal on mielenkiintoinen ja monipuolinen kaupunki Kanadassa, tai pikemminkin Québecissä, jossa itse vietin kevään 2013 ESG Uqamissa. Montrealissa viettämiini 4 kuukauteen mahtui paljon uusia kavereita, juhlia, reissuja, ja sitä opiskeluakin. Montreal on nätti kaupunki, jossa sääolosuhteet viime talvena olivat melko haasteelliset. Talvi 2013 oli ilmeisesti joka puolella maailmaa hyvin eriskummallinen, niin myös Montrealissa. Yhtenä päivänä lämpötila oli -30, toisena taas plussan puolella säätä oli hyvin vaikea ennakoida. Keskilämpötilat Montrealissa ovat talvella kylmemmät kuin Helsingissä, joten kannattaa varata mukaan hyvät ja lämpimät talvivaatteet. Toki syksyllä taas lämmin sää jatkuu pidempään kuin Suomessa. Yksi asia, jonka suosittelen talvella hankkimaan, ovat kumisaappaat tai vielä parempaa, lämpimät talvisaappaat jossa on jonkinlainen kumireuna. Kaduilla nimittäin käytettiin todella runsaasti suolaa ja omat uudet suomesta rahdatut mokkakenkäni syöpyivät jo muutamassa viikossa melkein käyttökelvottomiksi. Saapuessani Montrealiin olin todella yllättynyt siitä, kuinka ranskankielinen kaupunki se todella onkin. Ihmiset toki puhuvat myös englantia, mutta ranskan kielen taidosta on hyötyä. Mielestäni Montreal on kiinnostava yhdistelmä eurooppalaisuutta ja amerikkalaisuutta; ihmiset puhuvat ranskaa, mutta kaupunki ei todellakaan näytä ranskalaistyyppiseltä. Montrealissa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia ja festareita, jopa talvella. Itse kävin esimerkiksi Iglofesteillä, jotka järjestettiin tammikuussa. Kyseessä oli elektronisen musiikin festarit ulkona vanhassa satamassa. Montrealin asukkaat eivät siis todellakaan kyhjötä sisällä koko pitkää talvea, vaan pitävät hauskaa ulkona ja ovat iloisia säästä riippumatta. Vähän eri meininki kuin täällä Suomessa.

3 Montrealissa on paljon erinomaisia ravintoloita, jotka ovat myös melko edullisia! Täytyy tietenkin muistaa, että loppuhintaan lisätään vielä verot ja tipit (tippi yleensä 15 %). Tämä jaksoi aina yllättää, kun en suomalaisena ole moiseen tottunut. Kaupungista löytyy myös Bring your own wineravintoloita. Saat siis tuoda ravintolaan omat viinisi. Tämä oli hauska illanviettotapa kavereiden kesken ja suosittelen kokeilemaan näitä ravintoloita. Muutamia kivoja ravintoloita, jotka jäivät mieleen olivat esimerkiksi intialainen ravintola Tabla ja etiopialainen ravintola Le Nil Bleu. Lisäksi suklaaravintola Cacao70 kannattaa kokeilla, nam! Cacao70! Le Nil Bleu!

4 Hintataso Montrealissa on yleisesti ottaen Suomea alempi, esim. ravintoloiden ja baarien suhteen, mutta olin yllättynyt siitä, kuinka kallista esimerkiksi ruoka supermarketeissa on. Itse syön paljon hedelmiä ja maitotuotteita ja juuri nämä maksoivat paljon enemmän kuin Suomessa. Jotkin tuotteet, kuten liha, olivat taas halvempia. Jos suunnittelet vaihdon jälkeistä reissua jenkkeihin, esimerkiksi New Yorkiin, suosittelen shoppailemaan vaatteita siellä. On nimittäin todella halpaa verrattuna Kanadaan! Nykissähän vaatteisiin ei lisätä veroa ennen kuin summa ylittää 200 dollaria (tai jotain tuota luokkaa.) Monet paikalliset hankkivatkin tuoreet hedelmät ja kasvikset erilaisilta toreilta, kuten Marché Jean- Talon:ista. Siellä hinnat olivat hieman alemmat ja muutenkin oli vierailemisen arvoinen paikka. Matkustelu Montrealin ympäristössä on useita kaupunkeja ja kohteita, joihin kannattaa matkustaa. Itselläni oli ainakin paljon aikaa koulun ohella. Koulua minulla oli vain maanantai-keskiviikko, joten aikaa oli vaikka muille jakaa. Lähdin muutaman ystävän kanssa pidemmälle jenkkireissulle vaihdon jälkeen, joten sen takia en Montrealista matkustellut niin paljon kuin olisin voinut. Monet kuitenkin reissasivat vaihdon aikanakin enemmän. Kävin vaihdon alussa katsastamassa Québec Cityn, joka oli hyvin nätti ja eurooppalaistyylinen kaupunki. Tuona päivänä oli vain aivan järkyttävän kylmä ( tuuli), joten kaupungista jäi hieman hyiset tunnelmat. Suosittelen kuitenkin sinne menemistä! Sen lisäksi kävin paikallisen opiskelijajärjestö Interstuden järjestämällä visiitillä Ottawassa, Kanadan hallinnollisessa pääkaupungissa sekä Kingstonissa, jossa eräs ystäväni asui. Montrealin lähistöllä on myös kuulemani mukaan hyviä laskettelupaikkoja, kuten Mont Tremblant, jossa kannattaa käydä. Suurin reissuni oli talvilomaviikolla, kun kävimme kolmen ystäväni kanssa Kuubassa. Sinne pääsee suhteellisen edullisesti Montrealista lentämällä, joten jos Kuuba kiinnostaa, niin suosittelen varaamaan lomapaketin jo hyvissä ajoin. Rannat olivat ainakin ihanat! Ruoka ei ollut mitenkään mainitsemisen arvoista, mutta ei Kuubaan kannata ruoan takia lähteäkään. Rommia ja kuubalaisia sikareita sen sijaan löytyi yllin kyllin.

5 Holguin, Kuuba Montrealista on kätevä matkustaa Greyhoundin yöbussilla edullisesti New Yorkiin tai esimerkiksi Bostoniin. Muutenkin kannattaa enemmän tsekkailla bussiliikennettä (esim. Megabus tai Greyhound), lentäminen on nimittäin Kanadan rajojen sisäpuolella uskomattoman kallista! Jenkeissä taas lentoja saa todella edullisesti. Vaihtoni päätteeksi teimmekin sitten 3 viikon reissun jenkeissä ja reittimme oli seuraavanlainen: Montreal - San Francisco - Los Angeles - Miami-Boston - New York - Helsinki. Oli aivan mahtava reissu ja suosittelen käyttämään hyväksi tilaisuutta reissailuun, kun kerrankin on päässyt Atlantin toiselle puolen! Käytännön asioita Sain varsinaisen vahvistuksen Esg UQAM:ista suhteellisen myöhään, marraskuun alussa, vaikka lähtö Montrealiin olikin jo heti uudenvuodenpäivänä. Löysin kuitenkin suhteellisen edulliset Finnairin suorat lennot New Yorkiin, jossa vietin yhden yön ja lähdin sitten seuraavan päivän yönä Greyhoundin bussilla Montrealia kohti. Tällainen matkajärjestely tuli melko edulliseksi, sillä bussilipulla on hintaa vain n. 70 dollaria ja sen voi varata netistä etukäteen. "Suorat " lennot Montrealiin olivat nimittäin todella kalliita. Tässä on myös hyvä tilaisuus vierailla Nykissä! Saavuin

6 Montrealiin siis 3. päivä tammikuuta ja koulu alkoi 7. päivä tammikuuta. Mielestäni kurssien valinta ja muut alkuvalmistelut sujuivat melko helposti. Saatuani hyväksymiskirjeen postissa Uqamista aloin saamaan myös sähköposteja paikalliselta vaihtareiden opintokoordinaattorilta kurssivalintoja koskien. Olin hieman harmissani siitä, että kurssivalinta piti rajoittaa vain yhteen ohjelmaan, sillä olisin halunnut saada mahdollisimman erilaisia kursseja. Kurssivalinnat lähetin sitten sähköpostilla suoraan opintokoordinaattorille ja hän vahvisti ne puolestani. Muita viestejä koskien erilaisia tapahtumia ja aktiviteetteja aloin saamaan vasta joulukuun loppupuolella hieman ennen lähtöä. Niissä kehotettiin muun muassa liittymään erilaisiin Facebook-ryhmiin jne. Asunnon hankinnassa minulla kävi tuuria, sillä koulustamme syksyllä vaihdossa ollut henkilö tarjosi minulle omaa yksiötään UQAM:in asuntolassa. UQAM:illa on 2 asuntolaa; itä- ja länsiasuntolat, mutta useimmiten niistä saavat asunnon enimmäkseen pysyvät opiskelijat ja sellaiset, jotka ovat vaihdossa koko vuoden. Tiedän kuitenkin ihmisiä, jotka onnistuivat saamaan asunnon asuntolasta. Montrealista on kyllä näkemäni mukaan melko helppo löytää kämppä kaupungissa on hirveästi opiskelijoita, jotka etsivät kämppiksiä. Monet tekivät niin, että saapuivat Montrealiin hieman aikaisemmin ennen koulujen alkua ja etsivät asunnon. Tällä tavalla pääsee näkemään asunnot ja kämppikset heti. Suosittelen kämppisten kanssa asumista. Yksiössä oli hyvät puolensa, mutta kielitaidon parantumisenkin kannalta on kiva, kun voi viettää aikaa muiden kanssa myös kotosalla. Suomalaiset ovat oikeutettuja samanlaiseen julkiseen sairaanhoitoon Québecin alueella kuin paikallisetkin. Tämä ei kuitenkaan ilmeisesti kata hammashoitoa. Suomessa oli Kelasta haettava SF/Q4-lomake, jonka avulla sitten sai paikallisen "kela-kortin". Tämä kannattaa hoitaa ajoissa, sillä päätöksen saamisessa voi kestää jonkin aikaa. Lisäksi Kelassa ei aina tiedetä kovinkaan hyvin kyseisestä lomakkeesta. Tämän sairaanhoitovakuutuksen avulla välttyi UQAM:in pakollisen vakuutuksen maksamiselta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että oikeus terveydenhoitoon on voimassa vain Québecin provinssissa, joten itse hankin ainakin lisäksi matkavakuutuksen, joka kattoi kaikki alueet, joilla noiden kuukausien aikana reissailin. Koulun alkaessa UQAM:issa saa kuitenkin hyvin tietoa kaikkien näiden prosessien kulusta ja välttämättömien vakuutus- ja muiden asioiden hoitamisesta.

7 Mikäli sinulla on käytössä vain yksi pankkikortti tai visa electron, suosittelen myös luottokortin hankkimista. Oma Visa Elektronini toimi suurimman aikaa moitteettomasti, mutta toisinaan oli pakko turvautua luottokorttiin. Koska vaihtoni kesti vain muutaman kuukauden, en viitsinyt avata pankkitiliä, kuten monet vuoden ajan olleet tekivät. Itse käytin korttia aina kun mahdollista tai sitten nostin käteistä automaatista. Kannattaa varautua siihen, että käteistä tarvitsee todella usein. Esimerkiksi joissain kaupoissa, ravintoloissa ja koulun ruokaloissa ei käynyt kuin enintään kanadalainen pankkikortti. Tässä mielessä Kanada tuntuu olevan melko lailla jäljessä Euroopan meiningistä. Käteisen nostaminen ulkomaisella kortilla on toki aina maksullista, mutta ystävieni mukaan myös rahan siirtäminen suomalaiselta tililtä kanadalaiselle tilille oli suhteellisen kallista. Koulu ja kurssit Alkuun saattaa tulla hieman shokkina, kuinka paljon ranskaa koulussa puhutaan. Esimerkiksi ensimmäinen orientaatiopäivä jolle osallistuin, oli pelkästään ranskaksi. Jos englannin kieli tuntuu tutummalta, yliopisto järjestää kuitenkin myös vastaavan tilaisuuden tai hetken, jossa samat asiat selvitetään myös englanniksi. Yliopistossa oli yksi vaihto-oppilaskoordinaattori, jolta saattoi kysyä neuvoa kaikissa ongelmatilanteissa. Hän myös lähetti jokaviikkoisen uutiskirjeen tulevista tapahtumista jne. Yliopiston puolelta ei järjestetä kovinkaan paljon tapahtumia, joten kannattaa itse olla hyvin aktiivinen muihin tutustumisessa ja erilaisen tekemisen järkkäämisessä. Montrealissa on kuitenkin järjestö nimeltä Interstude, joka järjestää erilaisia matkoja ja bileitä. Kurssivalinnoikseni otin enimmäkseen markkinoinnin kursseja ja yhden IB:n ja yhden politiikan kurssin, sillä en halunnut vaihdossa opiskella mitään liian matemaattista ja hermoja raastavaa. Valitsemani kurssit olivat seuraavat: MKG5322 Gestion des ventes Tämä kurssi käsitteli myynnin hallintaa esimiehen näkökulmasta. Kurssi oli melko vähätöinen, sillä luentoja oli vain kerran viikossa ja kurssiin kuului 2 itsenäisesti palautettavaa tehtävää ja yksi ryhmätyö. Tentissä sai olla omat muistiinpanot mukana. Kaikki oli kuitenkin tehtävä ranskaksi, mikä tietenkin tuo oman haasteensa esimerkiksi juuri ryhmätöissä, jossa kaikki muut ovat natiiveja. Taisin olla ainut henkilö koko kurssilla, jonka äidinkielenä ei ollut ranska. En hirveästi pitänyt tästä kurssista, enkä kokenut oppineeni oikeastaan mitään. Opettaja puhui vahvalla Quebecin aksentilla, joten en aina ymmärtänytkään aivan kaikkea hänen puheestaan.

8 MKG5300 Stratégie de Marketing Myös markkinointistrategian kurssilla olin ainoa vaihto-oppilas. Tähän kurssiin kuului kaksi koetta eli väli- ja loppukoe, satunnaisia tietovisoja, esitelmä, ja ryhmätyö. Lisäksi oli annettava arvosana muiden esitelmille, joten luennoilla oli melkein aina läsnäolopakko. Kurssi oli suhteellisen mielenkiintoinen ja on mukavaa, että arvosana koostuu niin monista pienistä palasista. POL1400 Introduction aux relations internationales Halusin hieman vaihtelua markkinointiin, joten valitsin yhden politiikan alkeiskurssin. Kurssi oli ehkä kaikkein mielenkiintoisin, sillä siellä opetettiin perustietoa ja mielenkiintoisia faktoja esimerkiksi erilaisista poliittisista koulukunnista. Kurssi oli myös ehkä kaikkein haasteellisin, sillä mitään luentomateriaalia ei ollut: muistiinpanot kirjoitettiin suoraan professorin puheesta (Quebecin aksentilla höystettynä!). Tämä ei kuitenkaan ole kovin yleistä, sillä useimmiten kaikilta löytyvät powerpointit tms. Luennoilla oli siis pakko olla läsnä, mikäli halusi läpäistä tentit. Tätä kurssia ei kannata ottaa, mikäli on ymmärtämisongelmia ranskan kielen kanssa. Kurssille piti valmistella myös 15 sivun politiikan essee, jossa käytettiin monia erilaisia tieteellisiä artikkeleita lähteenä. MKG5321 International Marketing Mielestäni tämä kurssi oli samalla melko hauska ja helppo. Professori kertoi esimerkiksi paljon erilaisia esimerkkejä erilaisista markkinoinnin tapauksista eri maissa. Kurssilla täytyi valmistella ryhmätyö ja esitelmä. Lisäksi kurssiin kuului väli-ja loppukoe. DSR4700 International management and cultures Tämä kurssi oli käsittämättömän rento, mutta samalla erittäin mielenkiintoinen. Opettaja oli hyvin sympaattinen ja persoonallinen. Tunneilla tehtiin erilaisia minicase-tehtäviä ja enimmäkseen keskusteltiin erilaisista kulttuuriin liittyvistä tavoista ja eroista. Kurssille piti myös valmistella yksi esitelmä ja siinä oli helpot väli- ja loppukokeet. Suosittelen ottamaan tämän kurssin, mikäli et halua stressata liikoja koulun puolesta, mutta kuitenkin viihtyä luennoilla. Jokaisen kurssin ensimmäisillä luennoilla painotettiin sitä, kuinka tärkeää on ostaa kirja jokaista

9 kurssia varten. Itse en kuitenkaan ostanut ainoatakaan, ja onneksi en ostanutkaan, sillä se olisi ollut aivan turhaa! International Marketing kurssille latasin pdf-kirjan netistä ja muille kävin toisinaan lainaamassa kirjan koulun kirjastosta. Huomasin kuitenkin, että kaikki tentit ja tehtävät perustuivat ennen kaikkea luentomateriaaliin, joten ei kannata liikaa tuhlata rahaa kirjojen ostamiseen, mikäli ei ole aivan pakko. Koululla on myös käytettyjen kirjojen kauppa, josta voi tarkistaa kirjojen saatavuuden. Loppujen lopuksi valitsin siis kaksi kurssia englanniksi. Täytyy sanoa, että englanninkielinen kurssivalikoima tässä koulussa on erittäin rajoittunut. Kursseja on yhteensä n. 15, joten koulu on hyvin ranskankielinen. Törmäsin paljon opiskelijoihin ja jopa henkilökuntaan, jotka eivät edes osanneet puhua englantia! Useimmiten englanninkieliset kurssit olivat helpompia kuin ranskankieliset. Mielestäni opiskelu UQAM:issa ei kuitenkaan ollut kovin vaikeaa, joten ei kannata liikaa stressata. Varaudu tekemään paljon ryhmätöitä ja pitämään esitelmiä ainakin markkinoinnin puolella! Huomasin, että melkein kaikki kurssit kuulostivat paljon haasteellisemmilta kuin mitä ne loppujen lopuksi olivatkaan. Esimerkiksi arvostelu tuntui useimmiten olevan melko rentoa. Lopuksi Kaiken kaikkiaan Montreal on hyvin opiskelijaystävällinen ja moderni kaupunki, jossa riittää tekemistä. Kaupungissa on monta eri yliopistoa, joten tulet varmasti tapaamaan ihmisiä monista eri kouluista. Montrealissa järjestetään myös paljon erilaisia konsertteja, jotka ovat vähän halvempia kuin Suomessa. Itse kävin katsomassa Muse:a Bell Centerissä ja konsertti oli aivan mahtava! Jos jääkiekko kiinnostaa, niin siihenhän Kanadassa ja Montrealissa ollaan sitten aivan hulluna. Montreal on myös ideaali vaihtopaikka matkustelun suhteen. Voin suositella Montrealia ja ESG Uqamia vaihtopaikkana. Olin kuitenkin hieman pettynyt siihen, kuinka vähän tapahtumia itse yliopisto vaihtareille järjesti. Siksi suosittelenkin olemaan heti alusta lähtien erittäin aktiivinen ihmisiin tutustumisessa. Jälkeenpäin hieman harmittaa, että puhuin suhteellisen vähän ranskaa vaihtoni aikana. Toki koulua kävin ranskaksi, mutta kavereideni kanssa puhuin lähinnä englantia. Tämänkin suhteen kannattaa olla erittäin aktiivinen, mikäli haluat todella parantaa ranskankielen taitoasi. Kannattaa oikein panostaa siihen ranskan puhumiseen ja hakeutua ranskan kielisten vaihtareiden seuraan. Heitä on ainakin paljon UQAM:issa!

10 Mielestäni opin todella paljon uusia asioita Kanadasta ja muista kulttuureista vaihtoni aikana. Ensimmäinen viikko oli hieman raskas väsymyksen ja kaiken uuden takia, mutta nopeasti siihen kanadalaiseen elämänmenoon tottui. Asiat ovat kuitenkin pieniä yksityiskohtia lukuun ottamatta melko samalla tavalla kuin Suomessa. Vaihto auttoi minua erityisesti ymmärtämään kuinka monimuotoinen maa Kanada on siellä on ihmisiä aivan erilaisista lähtökohdista ja kulttuureista. Québec on tietenkin vielä oma lukunsa Hyvää vaihtoa!

MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE. KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio

MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE. KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio Sisällysluettelo 1. Grenoblen kaupunki... 3 2. Ennakkojärjestelyt... 4 3. Saapuminen Grenobleen... 5 4. Asuminen... 5 5. Käytännön

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2009-2010 esitellään

Lisätiedot

Matkaraportti, Kevät 2012 Universidad de Navarra k87902

Matkaraportti, Kevät 2012 Universidad de Navarra k87902 Matkaraportti Pamplonan Universidad de Navarra oli aivan uusi vaihtokohde kun hain vaihtoon enkä tiennyt paikasta kuin kaksi asiaa: se sijaitsee Pohjois-Espanjassa ja Pamplonassa juostaan härkäjuoksut

Lisätiedot

University of San Diego

University of San Diego Matkaraportti Kevät 2012 University of San Diego Anu Koivistoinen k93581 San Diego on kaunis kaupunki Etelä-Kaliforniassa aivan Yhdysvaltojen ja Meksikon rajan tuntumassa, sitä ei turhaan kutsuta lempinimellä

Lisätiedot

Kevät 2012 UNIVERSITY MATKARAPORTTI OF OTAGO. k90548

Kevät 2012 UNIVERSITY MATKARAPORTTI OF OTAGO. k90548 Kevät 2012 UNIVERSITY OF OTAGO MATKARAPORTTI k90548 Aluksi University of Otago on Uuden-Seelannin vanhin ja maailman eteläisin yliopisto. Tätä kauemmaksi Helsingistä ei oikein voi enää mennä opiskelemaan.

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Tässä yhdeksännessä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset 2005 2006 vihkosessa esitellään

Lisätiedot

Tec De Monterrey Campus Estado de México Kevät 2012

Tec De Monterrey Campus Estado de México Kevät 2012 MEKSIKO Tec De Monterrey Campus Estado de México Kevät 2012 Vaihtoraportti Riikka Mikkonen k93635 6/1/2012 [Type the abstract of the document here. The abstract is typically a short summary of the contents

Lisätiedot

Kädessäsi oleva kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia.

Kädessäsi oleva kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia. Palaako mielesi maailmalle? Pidät nyt käsissäsi seitsemännettä koostetta Vaasan yliopiston vaihdossa olleiden opiskelijoiden kokemuksista. Kirjaseen on koottu akateemisen vuoden 2003 2004 vaihtokertomuksia,

Lisätiedot

AALTO YLIOPISTO. Vaihtoraportti. Bangkok, Chulalongkorn University kevät 2013. Marko Pelgonen (240996, Laskentatoimi) 18.6.2013

AALTO YLIOPISTO. Vaihtoraportti. Bangkok, Chulalongkorn University kevät 2013. Marko Pelgonen (240996, Laskentatoimi) 18.6.2013 AALTO YLIOPISTO Vaihtoraportti Bangkok, Chulalongkorn University kevät 2013 Marko Pelgonen (240996, Laskentatoimi) 18.6.2013 [Kirjoita asiakirjan tiivistelmä tähän. Tiivistelmä on yleensä lyhyt yhteenveto

Lisätiedot

Vaihtoraportti, Technische Universität Graz, syksy 2012

Vaihtoraportti, Technische Universität Graz, syksy 2012 Vaihtoyliopisto: TU Graz, syksy 2012, Erasmus Opetuskielet saksa ja englanti Raportin saa julkaista www-sivuilla. Vaihtoraportti, Technische Universität Graz, syksy 2012 Yleiskuvaus kohteesta Graz on Itävallan

Lisätiedot

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 Tässä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa esitellään Vaasan yliopiston opiskelijoiden vaihtokokemuksia lukuvuoden 2010-2011. Mukana on kertomuksia

Lisätiedot

Matkaraportti Manchester Business Schoolista

Matkaraportti Manchester Business Schoolista Matkaraportti Manchester Business Schoolista Olin KTK-vaihdossa Manchester Business Schoolissa (University of Manchesterissa) kevätlukukauden 2013. Tässä raportissa käyn läpi kokemuksiani kyseisestä yliopistosta

Lisätiedot

Milano Kevät 2013 240200

Milano Kevät 2013 240200 Milano Kevät 2013 240200 1 Valmistautuminen vaihtoon Tieto vaihtoon hyväksymisestä tuli maaliskuussa, ja maaliskuun puoliväliin mennessä tuli kansainvälisiin opiskelijapalveluihin palauttaa vahvistuslomake

Lisätiedot

MATKARAPORTTI. San Francisco, USA 18.9.2007-7.1.2008. California State University East Bay

MATKARAPORTTI. San Francisco, USA 18.9.2007-7.1.2008. California State University East Bay MATKARAPORTTI San Francisco, USA 18.9.2007-7.1.2008 California State University East Bay Thomas Bergström Tietoliikennetekniikan koulutusohjelma thomas.bergstrom(at)tkk.fi Ennen lähtöä Hakuprosessi Amerikkaan

Lisätiedot

ESCP Europe. Pariisi, kevät 2013. Rikumatti Forsberg Noora Tammisto

ESCP Europe. Pariisi, kevät 2013. Rikumatti Forsberg Noora Tammisto ESCP Europe Pariisi, kevät 2013 Rikumatti Forsberg Noora Tammisto 1. Valmistautuminen vaihtoon Valmistautuminen vaihtoon Ranskassa oli melko helppo prosessi ja sisälsi vain kurssien valinnan koulun intranetin

Lisätiedot

Matkaraportti Toulouse Business School Kevät 2013

Matkaraportti Toulouse Business School Kevät 2013 Haraholma Noora Kontiola Julius Riekkola Peppiina Yli-Opas Riikka Matkaraportti Toulouse Business School Kevät 2013 Valitsimme Toulouse Business Schoolin vaihtoyliopistoksemme ranskan kulttuuria ja kieltä

Lisätiedot

Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto. Rotterdam School of Management Erasmus University

Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto. Rotterdam School of Management Erasmus University Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto Rotterdam School of Management Erasmus University Valmistautuminen vaihtoon Hakeminen vaihtoyliopistoon Matkavalmistelut sujuivat osaltani hyvin ilman suurempia ongelmia.

Lisätiedot

Kuva 1: Osa Tsinghuan kampuksesta kuvattuna viereisestä hotellista

Kuva 1: Osa Tsinghuan kampuksesta kuvattuna viereisestä hotellista Vaihtoraportti Tsinghua University, Peking, Kiina Syyslukukausi 2014-2015 Kuva 1: Osa Tsinghuan kampuksesta kuvattuna viereisestä hotellista AALTO-YLIOPISTO SÄHKÖTEKNIIKAN KORKEAKOULU Jenni Järvenpää,

Lisätiedot

MATKARAPORTTI. ESC Grenoble. Annakerttu Aranko Kevät 2014 ! 1

MATKARAPORTTI. ESC Grenoble. Annakerttu Aranko Kevät 2014 ! 1 MATKARAPORTTI ESC Grenoble Annakerttu Aranko Kevät 2014! 1 1. Grenoblesta Grenoble on Isèren departementin viehättävä pääkaupunki, joka sijaitsee Ranskan Alpeilla, aivan Sveitsin rajan tuntumassa. Kaupunki

Lisätiedot

Matkaraportti University of Adelaide Kevät 2012 k93547

Matkaraportti University of Adelaide Kevät 2012 k93547 Matkaraportti University of Adelaide Kevät 2012 k93547 Valmistautuminen vaihtoon Kun tieto vaihtoon pääsemisestä tuli maaliskuussa, alkoi pitkä odotus. University of Adelaide otti ilmoittautumisia vastaan

Lisätiedot

Vaihtoraportti Loughborough University Iso-Britannia Lukuvuosi 2010-2011 Sähkötekniikka. Ville Raatikainen

Vaihtoraportti Loughborough University Iso-Britannia Lukuvuosi 2010-2011 Sähkötekniikka. Ville Raatikainen Vaihtoraportti Loughborough University Iso-Britannia Lukuvuosi 2010-2011 Sähkötekniikka Ville Raatikainen Hakeminen ja alkujärjestelyt: Olin jo opintojeni alkuvaiheessa miettinyt, että jossain vaiheessa

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2008-2009 esitellään

Lisätiedot

Tämä kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia.

Tämä kirjanen on jaettu kolmeen osioon: Eurooppa, Pohjoismaat sekä Aasia, Amerikka ja Australia. Palaako mielesi maailmalle? Käsissäsi on jo kahdeksas ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset kirjanen. Tähän on koottu Vaasan yliopiston opiskelijoiden vaihtokertomuksia akateemiselta vuodelta 2004-2005,

Lisätiedot

Toivomme, että tämä kooste ensikäden kokemuksista opiskelusta maailmalla on sinulle avuksi, kun valitset omaa vaihtopaikkaasi!

Toivomme, että tämä kooste ensikäden kokemuksista opiskelusta maailmalla on sinulle avuksi, kun valitset omaa vaihtopaikkaasi! Käsissäsi on kolmas kooste Vaasan yliopiston opiskelijoiden kokemuksista vaihtoajalta. Tämä kirjanen sisältää kertomuksia akateemiselta vuodelta 2000-2001, ja mukana on 41 korkeakoulua 17 eri maasta. Tarinat

Lisätiedot

Yleiskuvaus kohteesta

Yleiskuvaus kohteesta Koulutusohjelma: Kemian tekniikan koulutusohjelma Kohdemaa: Uusi-Seelanti Kohdeyliopisto: Victoria University of Wellington (VUW) Vaihtoaika: 11.07.2011 12.11.2011 Vaihto-ohjelma: Freemover Opetuskieli:

Lisätiedot

Vaihto Meksiko Cityssä ITESM-yliopistossa syksy 2014 - kevät 2015

Vaihto Meksiko Cityssä ITESM-yliopistossa syksy 2014 - kevät 2015 Vaihto Meksiko Cityssä ITESM-yliopistossa syksy 2014 - kevät 2015 Henry Lähteenmäki Elektroniikan ja sähkötekniikan tutkinto-ohjelma henry.lahteenmaki@aalto.fi Kansainvälinen vaihtokohde Opetuskieli: Espanja/Englanti

Lisätiedot

MATKARAPORTTI ISLANNIN YLIOPISTOSTA SYKSY 2004 - NORDPLUS

MATKARAPORTTI ISLANNIN YLIOPISTOSTA SYKSY 2004 - NORDPLUS MATKARAPORTTI ISLANNIN YLIOPISTOSTA SYKSY 2004 - NORDPLUS Timo Schalkowski schalkow@hytti.uku.fi Kuopion yliopisto, tietojenkäsittelytiede, ohjelmistotekniikan koulutusohjelma TKO3 Aluksi Muutamia huomioita

Lisätiedot

Queensland University of Technology

Queensland University of Technology Vaihtoraportti Queensland University of Technology Kevät 2013 Suvi Mäkinen Valmistautuminen vaihtoon Valmistautuminen Suomessa Hakuprosessi QUT:hen alkoi elokuun lopussa, jolloin yliopisto lähetti ensimmäisen

Lisätiedot

Lumitutkimusta Kanazawassa, Japanissa 2002-2003

Lumitutkimusta Kanazawassa, Japanissa 2002-2003 Lumitutkimusta Kanazawassa, Japanissa 2002-2003 Nimi: Arto Teräs Sähköposti: ajt@iki.fi Postiosoite: Vanha Viertotie 14 A 4, 00350 Helsinki Koulutusohjelma: Tietotekniikka Kohdeyliopisto: Kanazawa University,

Lisätiedot

University of Florida

University of Florida Matkaraportti Syksy 2012 University of Florida Jesse Saarela University of Florida on suuri 50000 opiskelijaa kattava yliopisto, joka toimii Gainesvillen opiskelijakaupungin huomion keskipisteenä. Yliopisto

Lisätiedot