Perheen näkökulma lapsen käyttäytymiseen perheneuvonnan koordinaattori Minna Oulasmaa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Perheen näkökulma lapsen käyttäytymiseen. 14.11.2014 perheneuvonnan koordinaattori Minna Oulasmaa"

Transkriptio

1 Perheen näkökulma lapsen käyttäytymiseen perheneuvonnan koordinaattori Minna Oulasmaa

2 Väestöliiton perheverkko Alle kouluikäisten lasten vanhemmille, lasta suunnitteleville ja odottaville sekä lapsiperheitä työssään kohtaaville ammattilaisille ja opiskelijoille Vastaanottotoiminta - Helsingissä: yksilöille ja pareille (maksullinen, ajanvaraus) - Eroavuxi: lapsen edun esille nostava vastaanottopalvelu eronneille - Netissä: (maksuton, ajanvaraus) Puhelinneuvontaa (ilman lisämaksua) Ohjattuja vertaistukiryhmiä Aineiston tuottaminen (maksullisia kirjoja ja vihkosia)

3 Lapsi oppii haluamaan sitä, mitä vanhemmat saavat hänet tarvitsemaan. Monelta menee aikuisuus siihen, että oppii haluamaan sitä, mitä itse omassa elämässään tarvitsee.

4 Hyvä vanhempi kestää kritiikin on aikuinen ei ole täydellinen antaa turvaa ja luo rajoja valvoo lapsen tekemisiä antaa kasvaa rauhassa arvostaa arkea

5 Hyvä vanhempi hyväksyy ristiriidat välillä uupunut ja menettää malttinsa uskoo itseensä muuttuu itsekin määrittelee roolinsa hakee apua

6 Ei pahan roolia kenellekään Aikuiset ja lapset tekevät virheitä ->Selvitetään asiat, myönnetään tapahtuneet Opetellaan puhumaan ja kuuntelemaan ->Ei palata aina uudelleen Aitoa anteeksiantoa, sovintoa -ei tehtyjä virheitä, tapahtumia aseeksi Vaatii aikuiselta tarkkaavaisuutta ettei vähätellä mustamaalata rooliteta ajauduta negatiiviseen kierteeseen

7 Ankaruus itseä kohtaan Moni vanhempi vaatii paljon itseltään Suoritteilla rakkautta Elämä peräkkäisiä projekteja Ilo katoaa Kaikkea ei voi hallita eikä käsikirjoittaa Anteeksiantoa ja inhimillisyyttä itselle

8 Täydellinen perhe kulisseissa Meillä ei koskaan riidellä. Meillä on kaikki hyvin, onhan? Kuka MINÄ olen? Miltä näyttää? - Miltä tuntuu?

9 Vanhemman vaikeus tuntea myötätuntoa ja haluttomuus lohduttaa lasta En muista koskaan päässeeni äitini tai isäni syliin Koen riittämättömyyttä, että en halua lohduttaa lapsia. Mieheni huomauttelee minulle kylmyydestäni ja empatian puutteestani Tunnen olevani kuin jossain näytelmässä, kun lapsi tulee luokseni itkien. Mietin, miltä minun pitäisi nyt näyttää Voiko aikuinen, jonka tarvitsevuutta ei ole kohdattu lapsena, vastata lapsen tarvitsevuuteen?

10 Myötätuntoon kuuluu Huomaat toisen kärsimyksen Se koskettaa sinua Ymmärrät, että kärsimys, epäonnistuminen ja epätäydellisyys koskettavat kaikkia ihmisiä

11 Auta lasta tunteiden äärellä osoita lapselle myötätuntoa nimeä tunne kerro että on ok tuntea vihaa, suuttumusta, pelkoa, surua Onko parisuhteessa mahdollista ilmaista heikkoutta, avuttomuutta, osaamattomuutta?

12 Itsemyötätunto Mitä se on? Samalla tavoin kuin tunnet myötätuntoa toista, voit kokea sitä myös itseäsi kohtaan. (Lähde: Kristin Neff,

13 Itsemyötätunnon kolme osa-aluetta Ystävällisyys ja hyväsydämisyys itseä kohtaan Lämpöä ja ymmärrystä itsekritiikin ja oman tuskan ohittamisen sijaan Yleisinhimillisyys Kaikki kärsivät ja kokevat epäonnistumisia tämä yhdistää meidät muiden kanssa Tietoisuus Itsemyötätuntoisena suhtaudumme tasapainoisesti kielteisiin tunteisiimme tukahduttamatta tai liioittelematta niitä. (Lähde: Kristin Neff,

14

15 Tue, älä tuomitse Jos lapsi tuntee, ettei hän ole sellainen kuin pitää, hän tulee epätoivoiseksi. Epätoivoinen lapsi tekee epätoivoisia tekoja. Toivottomuus, huono itsetunto ja unelmien puute ovat tavallisimmat syyt riskikäyttäytymiseen.

16 Ajankäyttö Sinkku 16h:2 -minä itse -työ Parisuhteessa:16h:3 -minä itse -työ -parisuhde Perheellinen: 16h:4 -minä itse -työ -parisuhde -perhe 16

17 Neljän pöydänjalan malli

18 Kotona Pysytään yhdessä Otava 2006 Ryhmässä

19 Millainen oli sinun lapsuudenkotisi ilmapiiriltään? Kannustava Riitaisa Sopuisa Mitätöivä

20 Kannustavassa kodissa Lasta rohkaistaan ja innostetaan kokeilemaan uusia asioita ikätasoisesti. Lopputulos tai saavutus ei ole se kaikkein tärkein, vaan halu ja motivaatio yrittää. Kun tulee pettymyksiä ja epäonnistumisia, lohdutetaan ja sanotaan, että tulee uusia tilaisuuksia. Yritystä ja innostusta ei tukahduteta häpeällä.

21 Sopuisassa kodissa Keskustellaan riitatilanteissa ja pohditaan rauhassa erilaisia vaihtoehtoja ratkoa ongelmia. Huolehditaan myös sovinnonteosta riidan jälkeen. Tarjotaan toimivia malleja riitatilanteiden ratkomiseen, vihamielisyyttä ei pääse kertymään, koska mieltä vaivaavat asiat puretaan aika ajoin. Asioissa tehdään kompromisseja, voidaan jäädä erimielisiksi ja molemmat hyväksyvät sen.

22 Mitätöivässä kodissa Lasta arvostellaan ja piikitellään. Henkistä, fyysistä väkivaltaa. Usein syyllistävä vaikutus. Lapsi voi kokea aikuisen epäonnistumiset omaksi syykseen. Lapsena mitätöidyn voi olla vaikea luottaa itseensä aikuisena. Suhtautuminen omaan lapseen saattaa olla ylihuolehtivaa ja pelokasta ja voi olla vaikeaa iloita lapsen onnistumisista.

23 Riitaisassa kodissa Jatkuvasti tai ajoittain kireä ilmapiiri. Toinen vanhemmista voi olla arvaamaton ja tiuskahteleva ja toinen yrittää luoda sopua tai välttää ristiriitoja. Fyysistä, psyykkistä väkivaltaa tai niiden uhkaa. Läheisyys, toisen kunnioitus ja arvostus ovat hauraampia kuin kannustavassa tai sopuisassa kodissa.

24 Lapsuudenkodin nelikenttä Kannustava Äiti Riitaisa x Sopuisa Isä Mitätöivä Miten lapsuudenkotini vaikuttaa minuun vanhempana tänä päivänä?

25 Vanhempien tärkeä tehtävä on miettiä, mitä oman lapsuudenperheen vuorovaikutusmalleja haluaa siirtää lapsilleen

26 Huomasin miettiväni paljon omaa lapsuutta ja isäsuhdettani. Olen saanut kurinalaisen kasvatuksen ja lapsuudestani on jäänyt tilanteita, joissa pelkäsin omaa isääni. Huomasin siirtäväni huutamisellani ja raivoamisellani saman kotoa saadun. Äidin kielletyt tunteet, 2008

27 Miten vanhemman omassa lähtöperheessä ratkottiin erimielisyyksiä? Oliko aikuisilla -kovaäänisiä riitoja? -mykkäkoulua? -kireä ilmapiiri, mutta ikinä ei kuulunut riitoja? Oliko -lapset vanhempien sanansaattajia? Pakeniko vanhempi vaikeita tilanteita lähtemällä? Miten sen vaikutus näkyy tänään, tässä ja nyt?

28 Menneisyytemme vaikuttaa On hyödyllistä tutkia oman lähtöperheen vuorovaikutusta -mitä se mahdollisti, mitä se esti. Sitä kautta voi saada paremman yhteyden ensin itseensä, sitten myös muihin. Läpikäymällä menneisyyttään voi ymmärtää monia tänä päivänä oudolta tuntuvia tunteita.

29 Vanhemmat riitelevät kotona Lapsen turvallista kasvua vaarantavat monet perhe-elämään ja vanhemmuuteen yhteydessä olevat tekijät, joista parisuhdeongelmat ovat tutkitusti yksi merkittävä uhkatekijä. Monissa tutkimuksissa on todettu, että jopa suuri osa lasten psyykkisistä oireista on seurausta vanhempien eroa edeltäneestä vaikeasta parisuhteesta. (Tutkija Sirpa Salo)

30 Parisuhdekriisissä vanhemmat eivät usein pysty huomioimaan lapsiaan. Tutkimuksen mukaan parisuhdeongelmat vaikuttavat rankasti lasten oireisiin. Yhdellä kymmenestä lapsesta esiintyy oireita, mutta jos vanhemmilla on parisuhdeongelmia, oireita on yli puolella lapsista.(tutkija Sirpa Salo)

31 Lasten reagointitapoja vanhempien ongelmiin lapsi vetäytyy omiin oloihinsa vanhempien riidellessä lapsi on jommankumman vanhemman puolella näiden riidellessä lapsi toimii sovittelijana vanhempien riitatilanteissa lapsi kantaa huolta vanhempien ongelmista. (Sirpa Salo) Kuva: Anna Salmi

32 Eron voi tehdä viisaasti Mitä enemmän vanhemmat työskentelevät yhdessä hyvän eronjälkeisen vanhemmuuden eteen, sitä paremmin lapset selviävät erosta. 1. kerro puolisollesi, että haluat eron 2. kerro puolisollesi, miksi haluat eron 3. ota vastaan puolison tunnereaktiot 4. neuvotelkaa erosta neuvotteluvaihe vie aikaa mikäli tunteet jäävät käsittelemättä, lapsi kantaa niitä vanhempien välissä Lopputuloksen tulisi olla: Hyväksyn että eroamme

33 Lapsen oireilla on mieli Epänormaalissa kotitilanteessa lapsen on normaalia reagoida esimerkiksi uni ja syömisongelmilla tai tutulle työntekijälle kiukuttelemalla. Lapsen kanssa paljon aikaa viettävä ammatti-ihminen voi huomata lapsen käytöksessä muutoksen. Siksi avoin tiedonkulku on tärkeää!

34 Kun lapsen on vaikea mennä hoitoon tai kerhoon, mietitään usein ensin, kiusataanko lasta siellä tai mitä on tapahtunut. Vanhemmat eivät usein mieti sitä vaihtoehtoa, että lapsen oireilu voi johtua perhetilanteesta.

35 Perheessä on vakavaa sairautta, työttömyyttä tai jokin muu kriisi Lasta kielletään puhumasta kodin ongelmista kenellekään ulkopuoliselle. Lapsi oirehtii hoidossa tai kerhossa. Aletaanko syitä etsiä kodin ulkopuolelta?

36 Voiko lapsi tai perhe jäädä diagnoosien ja potiloimisen vangiksi? Perheen tai lapsen tilanne on olennaisesti parantunut; voiko erityislapsesta tulla normilapsi? Voiko perhe vapautua erityisperheen leimasta?

37 Sovinnon tekeminen Aikuisen tehtävä on tarjota lapselle sovinnonteon malli sekä aikuisten välisissä että lapsen kanssa käydyissä riidoissa, vaikka aikuista itseään ei olisikaan opetettu sopimaan. -Kun kaikki ovat aidosti mukana sovinnonteossa, ilmapiiri vapautuu. -Aikuisen täytyy pystyä pyytämään anteeksi muilta aikuisilta sekä lapselta.

38 Kodin ilmapiiri Koti lepopaikka ja turvasija, jossa kaikki perheenjäsenet voivat ilmaista erilaisia tunteitaan ja ladata akkujaan. Kotiin pitäisi olla kaikkien mukava tulla. Perheenjäsenistä ei roskasankoja, joihin kaadetaan päivän aikana kertynyt kuona. Säästä paras itsestäsi kotijoukoille. Ei rankkuuskilpailua

39 Älä jää perheesi kanssa yksin Omaan perheeseen liittyvät asiat ovat arkoja. Älä jää yksin miettimään hankalalta tuntuvia asioita. Hae itsellesi ja perheellesi rohkeasti apua mahdollisimman varhain.

40 Kiitos!

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Onni löytyy arjesta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osasto ry:llä käynnistyi vuonna 2012 kolmivuotinen Lapsi ja ero -kehittämishanke,

Lisätiedot

Vanhemman työkirja. Marjo Kankkonen Anna Suutarla

Vanhemman työkirja. Marjo Kankkonen Anna Suutarla Vanhemman työkirja Marjo Kankkonen Anna Suutarla Tämä työkirja on osa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tukea vanhemmille -aineistoa. Työkirjan on tuottanut MLL:n Joka kodin konstit -projekti, joka toteutettiin

Lisätiedot

Hannele Rajalahti & Heidi Savolainen KOKEMUKSIA VANHEMPIEN AVIOEROSTA

Hannele Rajalahti & Heidi Savolainen KOKEMUKSIA VANHEMPIEN AVIOEROSTA Hannele Rajalahti & Heidi Savolainen KOKEMUKSIA VANHEMPIEN AVIOEROSTA KOKEMUKSIA VANHEMPIEN AVIOEROSTA Hannele Rajalahti Heidi Savolainen Opinnäytetyö Kevät 2012 Hoitotyön koulutusohjelma Oulun seudun

Lisätiedot

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut?

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Opas läheisille sekä lasten ja nuorten parissa työskenteleville Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa ja Laimio Anne 1 Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa, Laimio

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ 1 Oppaan suunnittelussa on ollut apuna työryhmä Kaisu Johansson Mika Niemelä Arja Mainio Kaisa-Mari Paananen Sami Räsänen Kuvat Tarja Paananen OPAS VANHEMMILLE LASTEN TUKEMISEEN,

Lisätiedot

YLIOPPILAIDEN TERVEYDENHOITOSÄÄTIÖ OPPAITA 6. Parisuhdeopas opiskelijoille

YLIOPPILAIDEN TERVEYDENHOITOSÄÄTIÖ OPPAITA 6. Parisuhdeopas opiskelijoille YLIOPPILAIDEN TERVEYDENHOITOSÄÄTIÖ OPPAITA 6 2009 Parisuhdeopas opiskelijoille Julkaisija: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö Tilaukset: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö/julkaisut Töölönkatu 37 A 00260

Lisätiedot

LAPSUUS PÄIHDEPERHEESSÄ MITEN SE NÄKYY AIKUISUUDESSA?

LAPSUUS PÄIHDEPERHEESSÄ MITEN SE NÄKYY AIKUISUUDESSA? LAPSUUS PÄIHDEPERHEESSÄ MITEN SE NÄKYY AIKUISUUDESSA? Saana Siltasalmi Opinnäytetyö, syksy 2005 Diakonia-ammattikorkeakoulu Järvenpään yksikkö Sosionomi (AMK) TIIVISTELMÄ Siltasalmi, Saana. Lapsuus päihdeperheessä

Lisätiedot

Miten lapset jaksavat meidän kanssamme? Masentuneen vanhemman vanhemmuus

Miten lapset jaksavat meidän kanssamme? Masentuneen vanhemman vanhemmuus Miten lapset jaksavat meidän kanssamme? Masentuneen vanhemman vanhemmuus HYVÄ VANHEMPI Kun vanhemmat ovat väsyneitä, uupuneita tai heillä on psyykkisiä vaikeuksia, he ovat usein huolissaan myös lapsistaan.

Lisätiedot

Miia Suomalainen Tuula Puranen. Vauvahaaveita?

Miia Suomalainen Tuula Puranen. Vauvahaaveita? Miia Suomalainen Tuula Puranen Vauvahaaveita? Vauvahaaveita? Käsikirjoitus Miia Suomalainen Selkokielelle muokkaus Tuula Puranen Kuvat Laura Vesa ISBN 978-952-7059-04-3 ISBN 978-952-7059-05-0 (pdf) Painopaikka

Lisätiedot

PARISUHDE KATKOLLA. Miten ihmeessä tästä pääsee eteenpäin?

PARISUHDE KATKOLLA. Miten ihmeessä tästä pääsee eteenpäin? PARISUHDE KATKOLLA Miten ihmeessä tästä pääsee eteenpäin? 1 Sisällys Iso muutos... 3 Muista... 3 Mitä rakkaus on?... 4 Ero päätöksistä huolimatta... 5 Rakkaus ei kuole... 5 Erojen erilaisia syitä... 6

Lisätiedot

MINÄ EN KOSKAAN UNOHDA SINUA ÄITI!

MINÄ EN KOSKAAN UNOHDA SINUA ÄITI! MINÄ EN KOSKAAN UNOHDA SINUA ÄITI! Lapsen ja nuoren suru läheisen kuollessa tietoa auttajalle Martta Holmevaara Anne Ollgren Kehittämistehtävä Toukokuu 2014 Ammatilliset erikoistumisopinnot Kriisityön

Lisätiedot

Sateenkaariperheen ErO-OpaS 29

Sateenkaariperheen ErO-OpaS 29 Sateenkaariperheen ero-opas 29 SISÄLLYSLUETTELO Johdanto 3 Termien määrittelyä 4 EROJURIDIIKKAA 5 Avoero 5 Avioeron hakeminen 5 Juridinen huoltajuus ja vanhemmuus 6 Juridisen vanhemmuuden ja huoltajuuden

Lisätiedot

MATKALLA UUSPERHEEN PERHEYTYMISEEN PIENOISTIETOPAKETTI UUSPERHEEN YDINKYSYMYKSISTÄ. Helena Lehtimäki

MATKALLA UUSPERHEEN PERHEYTYMISEEN PIENOISTIETOPAKETTI UUSPERHEEN YDINKYSYMYKSISTÄ. Helena Lehtimäki MATKALLA UUSPERHEEN PERHEYTYMISEEN PIENOISTIETOPAKETTI UUSPERHEEN YDINKYSYMYKSISTÄ Helena Lehtimäki Lappeenrannan uusperheneuvojakoulutus 2014-2015 MATKALLA UUSPERHEEN PERHEYTYMISEEN SISÄLLYSLUETTELO:

Lisätiedot

ULKOSUOMALAISEN SELVIYTYMISOPAS

ULKOSUOMALAISEN SELVIYTYMISOPAS ULKOSUOMALAISEN SELVIYTYMISOPAS Toim. Maria Onuigbo ja Jarmo Karjalainen Lukijalle Elämän laadun vaaliminen on erityisen tärkeää silloin, kun asutaan ulkomailla eikä käytettävissä ole perinteistä sosiaalista

Lisätiedot

Kun vanhempi on trans*

Kun vanhempi on trans* Seta Transtukipiste Kun vanhempi on trans* Linda Korpikoski 15.3.2013 Sisällys 1 Apua, vanhempani on trans!... 3 1.1 Mitä minun kannattaa tehdä?... 4 1.2 Transmikä?... 4 1.3 Eikö sukupuoli ole itsestään

Lisätiedot

Onko joku tuntemasi nainen parisuhdeväkivallan kohteena? Opas perheenjäsenille, ystäville ja naapureille

Onko joku tuntemasi nainen parisuhdeväkivallan kohteena? Opas perheenjäsenille, ystäville ja naapureille 1 Onko joku tuntemasi nainen parisuhdeväkivallan kohteena? Opas perheenjäsenille, ystäville ja naapureille 2 Väkivallan kohteena olevien naisten läheisille suunnattua opasta työstäessämme olemme hyödyntäneet

Lisätiedot

Miksi murrosiässä kuohuu ja miten vanhempana siihen suhtautua?

Miksi murrosiässä kuohuu ja miten vanhempana siihen suhtautua? NUOREN TUNNEMYRSKYJEN VASTAANOTTAMINEN - NUORI-VANHEMPI-AIKUINEN- sanakirja Miksi murrosiässä kuohuu ja miten vanhempana siihen suhtautua? NUORI-VANHEMPI-AIKUINEN -SANAKIRJA Opi uusi kieli! 1 NUOREN SANOJA

Lisätiedot

Sanasta miestä. Kokemuksia miesten kriisityöstä. Ensi- ja turvakotien liitto ry, Helsinki

Sanasta miestä. Kokemuksia miesten kriisityöstä. Ensi- ja turvakotien liitto ry, Helsinki Sanasta miestä Sanasta miestä Kokemuksia miesten kriisityöstä Ensi- ja turvakotien liitto ry, Helsinki Ensi- ja turvakotien liiton julkaisu 36 Ulkoasu: Markus Itkonen Taitto: Timo Jaakola Kirjapaino:

Lisätiedot

uskomme sinuun usko sinäkin

uskomme sinuun usko sinäkin uskomme sinuun usko sinäkin Mun oma Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto Eväitä elämään ja tahtoa selviytymiseen Lastensuojelun käsikirja nuorilta nuorille. Uskomme sinuun Usko sinäkin Eväitä elämään

Lisätiedot

Lapsi. ja vanhempien alkoholinkäyttö - Opas varhaiskasvatuksen työntekijöille

Lapsi. ja vanhempien alkoholinkäyttö - Opas varhaiskasvatuksen työntekijöille Lapsi ja vanhempien alkoholinkäyttö - Opas varhaiskasvatuksen työntekijöille 1 Johdanto Sisällys Johdanto 3 1. Suomalainen alkoholikulttuuri kasvun ympäristönä 5 A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -toiminta

Lisätiedot

Vanhemman opas. Vanhemmuus ei pääty eroon. Neuvokeskus. Tietoa ja tukea lapsiperheen eroon

Vanhemman opas. Vanhemmuus ei pääty eroon. Neuvokeskus. Tietoa ja tukea lapsiperheen eroon Vanhemmuus ei pääty eroon. Neuvokeskus. Erotako vai pysyä yhdessä? s. 4 Eropäätöksestä eteenpäin s. 6 Lapsen huomioiminen vanhempien erossa s. 22 Erotako vai pysyä yhdessä? Eropäätöksestä eteenpäin Parisuhteen

Lisätiedot

HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna. Maahanmuutto ja perhe

HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna. Maahanmuutto ja perhe HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna Maahanmuutto ja perhe 1 1 Maahanmuutto on iso asia perheelle 1.1 Sopeutuminen on yksilöllistä Muutto uuteen maahan vaikuttaa paljon yksilön ja perheen

Lisätiedot

Uusperheneuvojakoulutus 2012

Uusperheneuvojakoulutus 2012 Uusperheneuvojakoulutus 2012 Eron psyykkinen työstäminen Milla Sahla Uusperheneuvojakoulutuksen kehittämistyö 1 Sisällysluettelo Sisällysluettelo...2 Johdanto...3 Avio- ja avoerot Suomessa...4 Eroamisen

Lisätiedot

Opas. syöpäpotilaan läheiselle. Kun läheinen sairastuu syöpään perhe ja parisuhde miten itse jaksaa

Opas. syöpäpotilaan läheiselle. Kun läheinen sairastuu syöpään perhe ja parisuhde miten itse jaksaa Opas syöpäpotilaan läheiselle Kun läheinen sairastuu syöpään perhe ja parisuhde miten itse jaksaa Te k s t i Sinikka Arhovaara ja Leena Rosenberg sekä Harri Vertio ja Hilkka Karesluoto Ku v i t u s Bosse

Lisätiedot

Varhaisnuoruuden kasvu ja kehitys vanhempi nuoren kasvun tukena

Varhaisnuoruuden kasvu ja kehitys vanhempi nuoren kasvun tukena Varhaisnuoruuden kasvu ja kehitys vanhempi nuoren kasvun tukena Mannerheimin Lastensuojeluliitto Varhaisnuoruuden kasvu ja kehitys vanhempi nuoren kasvun tukena 1 Tämä opas on osa Mannerheimin Lastensuojeluliiton

Lisätiedot

Avoimen Tilan Ulottuma

Avoimen Tilan Ulottuma atu Avoimen Tilan Ulottuma Nappi julkaisut 1/2008 1. painos teksti: Katriina Bildjuschkin, Susanna Ruuhilahti ulkoasu: Pia Barclay Nappituntumalla Seksuaalisuus on suuri ja kiehtova aihe. Sen voi nähdä

Lisätiedot

YLIOPPILAIDEN TERVEYDENHOITOSÄÄTIÖ OPPAITA 7. Jännittäminen osana elämää opiskelijaopas

YLIOPPILAIDEN TERVEYDENHOITOSÄÄTIÖ OPPAITA 7. Jännittäminen osana elämää opiskelijaopas YLIOPPILAIDEN TERVEYDENHOITOSÄÄTIÖ OPPAITA 7 2013 Jännittäminen osana elämää opiskelijaopas 1 Terveyden edistämisen keskus ry:n arvioima Julkaisija: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö Tilaukset: Ylioppilaiden

Lisätiedot

YLIOPPILAIDEN TERVEYDENHOITOSÄÄTIÖ OPPAITA 7. Jännittäminen osana elämää opiskelijaopas

YLIOPPILAIDEN TERVEYDENHOITOSÄÄTIÖ OPPAITA 7. Jännittäminen osana elämää opiskelijaopas YLIOPPILAIDEN TERVEYDENHOITOSÄÄTIÖ OPPAITA 7 2010 Jännittäminen osana elämää opiskelijaopas 1 Terveyden edistämisen keskus ry:n arvioima Julkaisija: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö Tilaukset: Ylioppilaiden

Lisätiedot