Millainen on sopuisa ero? Heli Vaaranen, parisuhdekeskuksen johtaja, perhesosiologi, psykoterapeutti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Millainen on sopuisa ero? Heli Vaaranen, parisuhdekeskuksen johtaja, perhesosiologi, psykoterapeutti"

Transkriptio

1 Millainen on sopuisa ero? Heli Vaaranen, parisuhdekeskuksen johtaja, perhesosiologi, psykoterapeutti

2 Miten avioero satuttaisi osapuolia mahdollisimman vähän? Belgiassa Lowenin ja Gentin yliopistoissa on tutkittu suurella IPOS-haastattelututkimuksella avioerojen hyviä käytäntöjä (n=1865 aikuista ja 230 lasta). Lopputulos: Tänä päivänä aivan tavalliset liitot päättyvät eroon. Se, että kaikki eroavat, ei auta lapsia.

3 Eroa opettelemaan Erosovittelija, perhesosiologi Diana Evers kumppaneineen kehitti tutkimuksen ja aikaisempien aineistojen pohjalta vanhemmille erokoulun. Erokoulu on kahdeksan kerran sarja yleisöluentoja vanhemmille. Tämän jälkeen parit menevät vielä yksityiseen erosovitteluun.

4 Miten kerron lapselle erosta? Vanhemmat kertovat yhdessä yhdelle lapselle kerrallaan (jos lapset kovin eri-ikäisiä) avioerosta. Sopuisat vanhemmat kertovat lapselle yhteisen erotarinan. Me tavattiin, me rakastuttiin ja me haluttiin sinut. Sinä synnyit siitä rakkaudesta. Meidän liitto ei ollut virhe. Mutta nyt me ei enää olla läheisiä samalla tavalla. Menemme eri teille, mutta me ollaan sinulle äiti ja isä ja me rakastetaan sinua aina.

5 Kerro lapselle oma erotarinasi Riitaisat vanhemmat kertovat kumpikin oman erotarinansa. Älä syytä toista vanhempaa. Anna lapsesi kuulla, että hän oli haluttu, hän on yhä molempien rakastama. Kumpikaan lapsen vanhemmista ei hylkää häntä. Lapsen vanhemmat eivät ole pahoja, eli lapsikaan ei ole paha. Kerro lapselle yhä uudelleen, myös tulevien vuosien aikana, että ero ei ole hänen syytään.

6 Lapset erossa Lapset haluavat, että eroa ei tapahtuisi. Ero ei ole lasten haluama vaihtoehto. Lapselle ero tarkoittaa, että yksi vanhemmista on aina poissa. Sosiaaliset verkostot ja taloudellinen turvallisuus usein murenevat erossa.

7 Ero on lapselle menetys Lapsi miettii, mitä hän menettää erossa. 3-5 v. kysyy Miten minun käy? Kerro, että lapsi tulee asumaan äidin kanssa ja isän kanssa, kahdessa omassa kodissa. 6-8 v. Kumman vanhemman kanssa minun pitää liittoutua? Anna lapselle lupa rakastaa molempia vanhempia, myös esim. pettänyttä vanhempaa. Lapsi haluaa olla lojaali molemmille.

8 Isommat lapset 9-12v. Miksi? Mitä opettajat ja luokkatoverit sanovat? Kerro, että lapsen ei tarvitse hävetä. Eropäätöksen tehnyt vanhempi kertoo ikäkauteen sopivasti, miksi teki eropäätöksen, mutta molemmat vanhemmat ottavat vastuun erosta. Yli 12 v. Säilyykö elämäni ja säilyvätkö kaverini ja harrastukseni sellaisinaan? useiden asiantuntijoiden mukaan vaikein eroikä, sillä lapsen itsenäistyminen vanhemmasta sattuu samaan aikaan kuin vanhemman itsenäistyminen parisuhteestaan.

9 Parisuhde on eri asia kuin vanhemmuus Tämä Belgian malli ottaa erityisesti huomioon avioeron emotionaaliset vaikeudet. Vanhemmat saavat tukea parisuhteen emotionaaliseen purkamiseen. Kun parisuhde jää emotionaalisesti purkamatta, riita kytee vuotta, tai loppuelämän. Ei siis ole aikarajaa, miten kauan toipuminen kestää.

10 Eron voi tehdä viisaasti Erosta toipuminen on mahdollista kun parisuhde puretaan. Se ei ole helppoa, siksi monet jättävät parisuhteen purkamatta. 1. Kerro puolisollesi että haluat eron. 2. Kerro puolisollesi, miksi haluat eron. 3. Ota vastaan se, mitä pelkäät, eli toisen tunnereaktio. 4. Olkaa molemmat valmiit neuvottelemaan erosta.

11 Neuvottele, neuvottele 5. Eroneuvottelu jättäjän ja jätettävän kesken merkitsee sitä, että uudelleen ja uudelleen kerrot, miksi haluat erota, ja otat vastaan toisen tunnereaktion. Jotta parisuhteen voi saattaa päätökseen, neuvottelua on jatkettava kunnes molemmat hyväksyvät eron. Tämä neuvotteluvaihe voi kestää puoli vuotta, mutta sen jälkeen seuraa elämänpituinen erorauha!

12 En halua erota! Tavallista on, että vaikka parisuhteessa on ollut ongelmia, yksi haluaa eroa ja toinen ei. Neuvotteluvaiheessa on kuunneltava sitä, joka ei halua erota. Jotkut parit käyvät tässä tilanteessa ensimmäisen syvän keskustelunsa siitä, mitä tarvitsevat parisuhteelta. 10% IPOS-tutkimukseen osallistuneista perui tässä vaiheessa eropäätöksen.

13 Tee näkyväksi molempien ponnistelut avioliiton ja perheen eteen Keskustele, kuvaile, puhu näkyviksi molempien teot ja ponnistelut avioliiton eteen. Ota selvää erosta kun tiedät enemmän, kärsit vähemmän. Kun huolehdit itsestäsi, voi paremmin huolehtia lapsistasi.

14 Eron emotionaaliset vaiheet Käsittele exäsi kanssa, mitä tapahtui. Käsittele faktat, normalisoi kokemuksesi. Käsittele exäsi kanssa ne emotionaaliset tarpeet, joihin ette voineet vastata. Ole valmis parisuhteen ja ydinperheen purkamiseen. Se ei tarkoita vanhemmuuden purkamista. Vanhemmuus ei purkaudu. Lapset ovat aina ensisijaisesti lojaaleja biologisille vanhemmilleen.

15 Ero on parisuhteen konkurssi. Kun ottaminen ja antaminen parisuhteessa eivät ole oikeudenmukaisesti tasapainossa, seuraa ero. Aviopuolisoista tulee 2 eri vanhempaa. Ydinperheestä tulee kaksi perhettä. Et voi kontrolloida toisen perhettä niinkuin omaa perhettäsi.

16 Uusi dynamiikka eron jälkeen En jälkeen yhteistyötä tarvitaan enemmän kuin ennen eroa. Uuden toimivan elämisen mallin muotoutuminen vie aikaa. Älä sabotoi, älä anna uuden kumppanisi sabotoida.

17 Kelvollinen ero tiiviisti: 1.Puhu konkreettisesti, kun olet tehnyt eropäätöksen. 2.Puhu tarpeistasi, odotuksistasi. 3.Etsi apua ajoissa. 4.Mieti ja mieti uudelleen päätöstäsi. 5.Kerro selkeästi, jos päätät erota. 6.Anna puolisollesi aikaa.

18 Kelvollinen ero tiiviisti 2 Etsi tietoa ja neuvontaa itsellesi ja lapsillesi. Harkinta-aika on harkintaa varten älä syöksy uuteen liittoon. Käsittelemätön, heikosti toteutettu ero ja parisuhteen kesken jäänyt purkaminen siirtyvät seuraavaan parisuhteeseen, seuraavan kumppanin kontolle. Anna itsellesi ja lapsillesi aikaa surra.

19 Lopuksi Molemmilla kumppaneilla on vastuu siitä, Millaiseksi parisuhde muodostui. Epäröinti, edestakaisin sahaaminen, eropäätös ja päätöksen peruminen kaikki tämä kuuluu asiaan. Tärkein tavoitteesi on saada molempien hyväksyntä eropäätökselle pitkän neuvottelun jälkeen. Ole rehellinen myös itsellesi. Estä vuosien riitaisuus.

PARISUHDE KATKOLLA. Miten ihmeessä tästä pääsee eteenpäin?

PARISUHDE KATKOLLA. Miten ihmeessä tästä pääsee eteenpäin? PARISUHDE KATKOLLA Miten ihmeessä tästä pääsee eteenpäin? 1 Sisällys Iso muutos... 3 Muista... 3 Mitä rakkaus on?... 4 Ero päätöksistä huolimatta... 5 Rakkaus ei kuole... 5 Erojen erilaisia syitä... 6

Lisätiedot

Miia Suomalainen Tuula Puranen. Vauvahaaveita?

Miia Suomalainen Tuula Puranen. Vauvahaaveita? Miia Suomalainen Tuula Puranen Vauvahaaveita? Vauvahaaveita? Käsikirjoitus Miia Suomalainen Selkokielelle muokkaus Tuula Puranen Kuvat Laura Vesa ISBN 978-952-7059-04-3 ISBN 978-952-7059-05-0 (pdf) Painopaikka

Lisätiedot

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Onni löytyy arjesta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osasto ry:llä käynnistyi vuonna 2012 kolmivuotinen Lapsi ja ero -kehittämishanke,

Lisätiedot

HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna. Maahanmuutto ja perhe

HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna. Maahanmuutto ja perhe HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna Maahanmuutto ja perhe 1 1 Maahanmuutto on iso asia perheelle 1.1 Sopeutuminen on yksilöllistä Muutto uuteen maahan vaikuttaa paljon yksilön ja perheen

Lisätiedot

MATKALLA UUSPERHEEN PERHEYTYMISEEN PIENOISTIETOPAKETTI UUSPERHEEN YDINKYSYMYKSISTÄ. Helena Lehtimäki

MATKALLA UUSPERHEEN PERHEYTYMISEEN PIENOISTIETOPAKETTI UUSPERHEEN YDINKYSYMYKSISTÄ. Helena Lehtimäki MATKALLA UUSPERHEEN PERHEYTYMISEEN PIENOISTIETOPAKETTI UUSPERHEEN YDINKYSYMYKSISTÄ Helena Lehtimäki Lappeenrannan uusperheneuvojakoulutus 2014-2015 MATKALLA UUSPERHEEN PERHEYTYMISEEN SISÄLLYSLUETTELO:

Lisätiedot

Mitä miehen täytyy tietää ja sietää? Selviytyminen erotilanteessa sosiaalitoimen asiakkaana

Mitä miehen täytyy tietää ja sietää? Selviytyminen erotilanteessa sosiaalitoimen asiakkaana Markku Valtonen Erosta Elossa projekti Miessakit ry Mitä miehen täytyy tietää ja sietää? Selviytyminen erotilanteessa sosiaalitoimen asiakkaana 2 SISÄLLYSLUETTELO: OLE NOPEA ETSI TUKEA... 3 LAPSEN ETU

Lisätiedot

Sateenkaariperheen ErO-OpaS 29

Sateenkaariperheen ErO-OpaS 29 Sateenkaariperheen ero-opas 29 SISÄLLYSLUETTELO Johdanto 3 Termien määrittelyä 4 EROJURIDIIKKAA 5 Avoero 5 Avioeron hakeminen 5 Juridinen huoltajuus ja vanhemmuus 6 Juridisen vanhemmuuden ja huoltajuuden

Lisätiedot

ERO JA VANHEMMUUS. Sirkku Kiesewetter Sosiaalityöntekijä Psykoterapeutti 11.6.2013

ERO JA VANHEMMUUS. Sirkku Kiesewetter Sosiaalityöntekijä Psykoterapeutti 11.6.2013 ERO JA VANHEMMUUS Sirkku Kiesewetter Sosiaalityöntekijä Psykoterapeutti 11.6.2013 A V I O E R O Avioero tuo syyllisyydentäyteinen ja traumaattinen sana. Mistä siinä oikeastaan on kyse? Avioerossa tulevat

Lisätiedot

Sateenkaaren tällä puolen. Opas sateenkaariperheen läheiselle

Sateenkaaren tällä puolen. Opas sateenkaariperheen läheiselle Sateenkaaren tällä puolen Opas sateenkaariperheen läheiselle Alkusanat Sateenkaariperheillä tarkoitetaan lapsiperheitä, joissa yksi tai useampi vanhemmista kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön.

Lisätiedot

Vanhemman opas. Vanhemmuus ei pääty eroon. Neuvokeskus. Tietoa ja tukea lapsiperheen eroon

Vanhemman opas. Vanhemmuus ei pääty eroon. Neuvokeskus. Tietoa ja tukea lapsiperheen eroon Vanhemmuus ei pääty eroon. Neuvokeskus. Erotako vai pysyä yhdessä? s. 4 Eropäätöksestä eteenpäin s. 6 Lapsen huomioiminen vanhempien erossa s. 22 Erotako vai pysyä yhdessä? Eropäätöksestä eteenpäin Parisuhteen

Lisätiedot

Sanasta miestä. Kokemuksia miesten kriisityöstä. Ensi- ja turvakotien liitto ry, Helsinki

Sanasta miestä. Kokemuksia miesten kriisityöstä. Ensi- ja turvakotien liitto ry, Helsinki Sanasta miestä Sanasta miestä Kokemuksia miesten kriisityöstä Ensi- ja turvakotien liitto ry, Helsinki Ensi- ja turvakotien liiton julkaisu 36 Ulkoasu: Markus Itkonen Taitto: Timo Jaakola Kirjapaino:

Lisätiedot

70-40 sääntö Vinkkejä seniorien ja keski-ikäisten väliseen vuorovaikutukseen. 2012 Home Instead Finland Oy

70-40 sääntö Vinkkejä seniorien ja keski-ikäisten väliseen vuorovaikutukseen. 2012 Home Instead Finland Oy SM 70-40 sääntö Vinkkejä seniorien ja keski-ikäisten väliseen vuorovaikutukseen 2012 Home Instead Finland Oy 10 vinkkiä seniorien avuksi: keskustelut keski-ikäisten lasten kanssa 1. Pidä puolesi. Eteesi

Lisätiedot

Vanhemman opas Tietoa ja tukea lapsiperheen eroon

Vanhemman opas Tietoa ja tukea lapsiperheen eroon VANHEMMAN OPAS Vanhemman opas Tietoa ja tukea lapsiperheen eroon Ulkoasu ja taitto: Tanja Holmberg Piirrokset: Eero Ruoranen Julkaisija: Lastensuojelun Keskusliitto/Neuvokeskus-projekti ISBN 978-951-9424-80-4

Lisätiedot

Voivatko tunteet elpyä?

Voivatko tunteet elpyä? Voivatko tunteet elpyä? Tunteethan tulevat kun tahtovat, miten siinä mikään sitten auttaisi? Moni miettii, että onko mitään hyötyä hakea apua siinä vaiheessa, kun tunteet ovat kuolleet. Tilanne voi kuitenkin

Lisätiedot

Kaksikulttuurista arkea suomalais-thaimaalaisissa lapsiperheissä

Kaksikulttuurista arkea suomalais-thaimaalaisissa lapsiperheissä Kaksikulttuurista arkea suomalais-thaimaalaisissa lapsiperheissä SELVITYS SUOMALAIS-THAIMAALAISTEN LAPSIPERHEIDEN TILANTEESTA SEKÄ ERITYISPIIRTEISTÄ, -TARPEISTA JA -HAASTEISTA Monikulttuuriyhdistys Familia

Lisätiedot

EROPERHEEN KAHDEN KODIN LAPSET -PROJEKTI

EROPERHEEN KAHDEN KODIN LAPSET -PROJEKTI EROPERHEEN KAHDEN KODIN LAPSET -PROJEKTI 1 (11) Ohjeita eroavalle 1. Ero 1.1 Avioero Ensimmäinen hakemus Avioeroa koskeva asia pannaan vireille käräjäoikeudelle toimitettavalla kirjallisella hakemuksella.

Lisätiedot

Mies, ero ja käytännön asiat

Mies, ero ja käytännön asiat Mies, ero ja käytännön asiat Mitä voin tehdä, ettei eroa tulisikaan? Mitä minun pitää tietää, kun erosta tulee totta? Mitä asioita minulle tulee eteen eron jälkeen? Miten eroon liittyvistä asioista voidaan

Lisätiedot

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ 1 Oppaan suunnittelussa on ollut apuna työryhmä Kaisu Johansson Mika Niemelä Arja Mainio Kaisa-Mari Paananen Sami Räsänen Kuvat Tarja Paananen OPAS VANHEMMILLE LASTEN TUKEMISEEN,

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Kun vanhempi on trans*

Kun vanhempi on trans* Seta Transtukipiste Kun vanhempi on trans* Linda Korpikoski 15.3.2013 Sisällys 1 Apua, vanhempani on trans!... 3 1.1 Mitä minun kannattaa tehdä?... 4 1.2 Transmikä?... 4 1.3 Eikö sukupuoli ole itsestään

Lisätiedot

Pia Henttonen - Tuula Puranen Kun perhe tarvitsee tukea. Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti

Pia Henttonen - Tuula Puranen Kun perhe tarvitsee tukea. Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti Pia Henttonen - Tuula Puranen Kun perhe tarvitsee tukea Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti Enemmän otetta ja osallisuutta -projekti Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Teksti: Pia Henttonen ja Tuula

Lisätiedot

Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille. Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen

Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille. Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen Tämä työkirja on osa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tukea vanhemmille -aineistoa. Työkirjan on

Lisätiedot

10 LOUKKUA JOTKA SINUN NAISENA KANNATTAA VÄLTTÄÄ

10 LOUKKUA JOTKA SINUN NAISENA KANNATTAA VÄLTTÄÄ Finska Suomi HALLITSE ELÄKETTÄSI 10 LOUKKUA JOTKA SINUN NAISENA KANNATTAA VÄLTTÄÄ Annika Creutzer Esipuhe Annika Creutzer 2013 Ineko AB, Tukholma 2013 ISBN 978-91-637-3014-6 elämä on täynnä loukkuja. Niitä

Lisätiedot

Opas. syöpäpotilaan läheiselle. Kun läheinen sairastuu syöpään perhe ja parisuhde miten itse jaksaa

Opas. syöpäpotilaan läheiselle. Kun läheinen sairastuu syöpään perhe ja parisuhde miten itse jaksaa Opas syöpäpotilaan läheiselle Kun läheinen sairastuu syöpään perhe ja parisuhde miten itse jaksaa Te k s t i Sinikka Arhovaara ja Leena Rosenberg sekä Harri Vertio ja Hilkka Karesluoto Ku v i t u s Bosse

Lisätiedot

OPAS. omaishoitajalle selkokielellä. Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni?

OPAS. omaishoitajalle selkokielellä. Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? OPAS omaishoitajalle selkokielellä Autan läheistäni mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni mistä saan apua itselleni? Jelena Vähäkuopus Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Jelena Vähäkuopus

Lisätiedot

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT ISBN 978-952-457-405-1 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT RAPORTIN LAATIJA: EIJA SEPPÄNEN, FOUNTAIN PARK OY HELSINKI 2008 SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE 5 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

Vanhempien ero lapsen näkökulmasta. Lastenpsykiatri Irmeli Henttonen 16.11.2010

Vanhempien ero lapsen näkökulmasta. Lastenpsykiatri Irmeli Henttonen 16.11.2010 Vanhempien ero lapsen näkökulmasta Lastenpsykiatri Irmeli Henttonen 16.11.2010 Luennossa käsitellään Lapsen kehitystä yleisesti Asioita, jotka muovaavat lapsen käsitystä erosta Asioita, jotka lisäävät

Lisätiedot

PERHEASIOIDEN SOVITTELU JA SEN TÄRKEYS UUSPERHEILLE

PERHEASIOIDEN SOVITTELU JA SEN TÄRKEYS UUSPERHEILLE PERHEASIOIDEN SOVITTELU JA SEN TÄRKEYS UUSPERHEILLE Kaisa Meriö-Mielonen Uusperheneuvojakoulutus 2012 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO... 1 2. LAPSET JA VANHEMPIEN ERO... 2 3. LAPSET JA UUSPERHE... 4 4. PERHEASIOIDEN

Lisätiedot

Essi Kalaja. Mervi Tikkala. Lasten vanhempien avo- ja avioerot päiväkotien arjessa

Essi Kalaja. Mervi Tikkala. Lasten vanhempien avo- ja avioerot päiväkotien arjessa PÄÄTÖS /Virhe. Viitteen lähdettä ei löytynyt.varhaiskasvatusjohtaja PäivämääräVirhe. Viitteen lähdettä ei löyty- PykäläVirhe. Viitteen lähdettä ei löytynyt.90/2011 0/0 nyt.10.5.2011 Essi Kalaja Mervi Tikkala

Lisätiedot