ETELÄ-KARJALAN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS RY. jäsentiedote 2/2016. etelakarjalanallergia.allergia.fi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ETELÄ-KARJALAN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS RY. jäsentiedote 2/2016. etelakarjalanallergia.allergia.fi"

Transkriptio

1 ETELÄ-KARJALAN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS RY jäsentiedote 2/2016 etelakarjalanallergia.allergia.fi

2 Raikkaita syystuulahduksia Uudet tuulet puhaltavat yhdistyksessämme. Sen kunniaksi olemme uudistaneet myös jäsentiedotteemme ilmettä. Internet-sivumme on myös uudistettu ja päivitetty. Toivomme molempien sisällön ja ulkoasun miellyttävän jäsenistöämme. Yhdistyksessämme on aloittanut uusi allergianeuvoja sh. Marjukka Ervelius. Allergia-asioista voi jatkossa kysellä Marjukalta myös Facebook-sivujemme kautta. Nykyisin iso osa viestinnästä tapahtuu sosiaalisessa mediassa. Pyrimme jatkossa entistä enemmän kertomaan tapahtumistamme, välittämään allergialiiton tiedotteita ja viestejä sekä tärkeitä uutisia Facebookissa ja internetissä. Lisäksi ilmoitamme tapahtumista ja jäseneduista sähköpostilla. Uudistamme myös tapahtumia. Syksyllä tutuksi tulleen laavuretken lisäksi jalkaudumme useammin kertomaan yhdistyksemme toiminnasta ihmisten pariin. Lisäksi teemme syksyllä yhteistyötä ammattikorkeakouluopiskelijoiden kanssa tuoksuttoman viikon tapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa Otamme edelleen mielellämme vastaan tapahtumaideoita, luennoitsijavinkkejä ja palautetta teiltä kaikilta jäseniltämme. Mikäli haluat antaa palautetta ja kehittämisideoita, kerro siitä meille sähköpostitse tai puhelimitse Tapaamisiin! Yhteistyöterveisin, Anja Multaharju-Suni puheenjohtaja Etelä-Karjalan allergia- ja astmayhdistys YHDISTYS Yhteystiedot: Puh etelakarjalanallergia.allergia.fi Yhdistyksellä on Facebook-sivut Allergianeuvoja: Marjukka Ervelius Hallitus vuonna 2016: Puheenjohtaja Anja Multaharju-Suni Tiina Ilves Laila Juuti Seija Kannelniemi Auli Pelvo Irja Puonti Satu Simpanen Tuija Tikkanen Arja Tuuva Yhdistyksen astma- ja allergianeuvonta: puh tai tai lähetä kysymys yhdistyksemme Facebook-sivujen kautta. ALLERGIALIITTO: Nettisivut: Sivuilta löytyvät astmaoppaat sekä tietoa allergioista, astmasta, atooppisesta ihottumasta ja lasten ruoka-aineallergioista. Valtakunnallinen allergia- ja astmaneuvonta puh Ma, ti ja ke klo 9-13, to klo Terveydenhuollon asiantuntijat neuvovat allergiaan ja astmaan liittyvissä kysymyksissä. Saat henkilökohtaista neuvontaa niin siitepöly-, eläin-kuin ruokaallergioihin. Voit kysyä myös mm. siedätyshoidosta, astman omahoidosta tai ihottumasta. Puhelujen hinnat 0,87 e/min + pvm.

3 Allergia- ja astmaliiton uusi kemikaaliasiantuntija esittäytyy Olen kemisti Sanna Virtanen ja Allergia- ja Astmaliiton tuore kemikaaliasiantuntija. Kiinnostus luonnontieteitä kohtaan johdatti minut aikanaan kemian opintoihin yliopistoon ja myöhemmin töihin kemian tutkimussektorille. Allergia ja astma ovat näytelleet arjessani suurta roolia perheenjäsenten sairastaessa. Itse olen tuoksuyliherkkä ja saan oireita tuoksuista ja hajuista. Auttamisen halu ja aito huoli kemikaalien terveysvaikutuksista johdattivat minut Allergia-ja Astmaliiton palvelukseen. Viime aikoina erityisesti teollisesti tuotetut kemikaalit ja niiden mahdolliset terveysvaikutukset ovat herättäneet paljon keskustelua. Pidän tärkeänä kemikaaleihin liittyvän ajankohtaisen tiedon kokoamista ja levittämistä jäsenistölle allergian, astman ja yliherkkyyksien näkökulmasta. Olen äärimmäisen kiitollinen saadessani olla mukana kehittämässä kemikaalien terveysvaikutuksiin liittyvää tutkimustoimintaa osana liiton edunvalvontaa. Mikä tärkeintä toivon, että voin tehdä jäsenistön arjen valinnoista helpompia ja vastata mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Odotan innolla yhteistä taivalta teidän kaikkien kanssa! Minuun voi olla yhteyksissä mieltä askarruttavien asioiden, kuten arjen kemikaalien ja edunvalvonnan tiimoilta. Sanna Virtanen Kemikaaliasiantuntija Allergia- ja Astmaliitto Apua kosmetiikka-allergioihin Allergiaportaalista Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen Kosmetiikan Allergiaportaali auttaa silloin, kun olet allergisoitunut kosmetiikan aineosille tai haluat saada tietoa kosmetiikka-allergioista. Kosmetiikan Allergiaportaalista voit tilata maksullisen tuotelistauksen kosmetiikka- ja hygieniatuotteista, jotka eivät sisällä aineosia, joille sinulla on todettu allergia. Voit myös käydä siellä lukemassa asiantuntijoiden kirjoittamia artikkeleita kosmetiikkaallergioista. Kosmetiikan Allergiaportaali on luotu RAY:n tuella, joka tukee edelleen toimintaamme. Kosmetiikan Allergiaportaaliin on kerätty tuhansien kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden tarkat raaka-ainetiedot kosmetiikan valmistajilta ja maahantuojilta. Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksellä on myös valtakunnallinen maksuton iho- ja kosmetiikkaneuvonta, josta voit kysyä neuvoa kosmetiikka-allergioihin ja ihon hoitoon liittyen. puh (ma-to klo 10-15).

4 Kuin kesällä hengittäisi! Talvi lähenee, hengitysilman lämmitin tekee pakkasella ulkoilun miellyttäväksi. Lämmittimen ansioista kylmä ilma muuttuu helpoksi hengittää. Hengitysilman lämmittimiä saa nyt myös yhdistyksemme kautta hintaan 42. Tiedustelut ja myynti: tai puh:

5 Lähde yksin tai perheesi kanssa yhdistyksen järjestämälle syysretkelle Hämmäauteensuon laavulle! Kävelemme luontoon tutustuen laavulle, jossa paistamme makkaraa. Yhdistys tarjoaa osallistujille makkarat ja mehua. Oppaanamme retkellä on Kimmo Saarinen. Kimmo kertoo aiheesta Suomi on syntynyt suosta. Jääkauden jälkeen Suomi oli avara järvien, metsien ja soiden maa, kunnes ihminen alkoi sekaantua pohjoisen havumetsävyöhykkeen luonnon arkeen. Soita on käsitelty poikkeuksellisen kovakouraisesti mutta miksi soita on vihattu niin, että Etelä-Karjalassakin suurin osa on pilattu ojituksin? Retkelle lähdemme sunnuntaina klo 11. Pysäköintipaikka sijaitsee Viipurintien, Vainikkalaan menevän tien varrella. Keskustasta matkaa on noin 8 km:a. Polku lähtee P-paikalta. Retki kestää noin 2 tuntia. Mikäli tarvitset kyydin laavulle tai sinulla on erityisruokavalio, ilmoita asiasta yhdistyksen sähköpostiin ekallergia@gmail.com tai puh Kuva lokakuussa 2014 järjestetyltä Hämmäauteensuon retkeltä. Tuolloin retkelle osallistui 15 innokasta luontoon tutustujaa Suuhygienisti Asmo Knuutila kertoo astmaatikon suunhoidosta ja kuulijoilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Luennon jälkeen pidettävässä yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään sääntöjen 14 :n määräämät asiat. Tilaisuudessa arvontaa, hyvät palkinnot ja kahvitarjoilu! Ilmoitathan erityisruokavaliostasi etukäteen ekallergia@gmail.com. Tervetuloa! Tuoksuyliherkkyys on yksi voimakkaimmin yleistyviä herkkyyksiä pohjoismaissa. Tuoksuyliherkkä saa oireita mitä moninaisimmista tuoksuista ja hajuista. Hyväksi tarkoitettu tuoksu voi aiheuttaa toiselle pahoinvointia, päänsärkyä tai muita oireita. Oireet voivat olla vaikeita ja johtaa jopa sosiaaliseen eristäytymiseen. Oireet ovat todellisia, eikä niitä pidä vähätellä. Oletko tuoksuva uhka tai mahdollisuus vai ehkä kävelevä tuoksupommi? Käy testaamassa tuoksujalanjälkesi tuoksuttoman viikon kampanjasivuilla osoitteessa: Saimaan ammattikorkeakoulun terveydenhoitajaopiskelijat suorittavat yhdistyksessä ammatillista harjoittelua ja järjestävät Tuoksuttomalla viikolla tapahtumia. Seuraa ilmoittelua yhdistyksen internetsivuilla ja Facebookissa. Lisäksi tiedotamme tapahtumista jäsenistöämme sähköpostilla.

6 Mitä kertoo allergisen reaktion pikatesti? Kansallisen allergiaohjelman yhtenä tavoitteena on ollut allergian diagnostiikan parantaminen. Sen mukaisesti muun muassa perinteisen ihopistokokeen ohjeistusta ja käytännön toteutusta on tarkennettu. Testipaikkoja on nyt vähemmän, mutta niissä on tarjolla laadukkaampaa testausta ja testitulosten tulkintaa. Vaan miksi vaivata terveydenhuoltoa, kun allergiatestin voi tehdä nykyisin itsekin? Itsensä mittaamisesta on tullut trendi maailmalla kuluttajakäyttöön suunniteltu testipaketti sisältää kaiken tarvittavan selkeine käyttöohjeineen ja testit tehdään helposti kotona, lupasi netistä löytynyt mainos. Koska allergiatestin avulla saan yliherkkyyden selville käden käänteessä, kotikokeilija minussa sai vallan. Tilasin testin verkkokaupasta vajaan 25 euron hintaan. Hämeen sotilassairaalassa vuonna 1991 heinäallergiseksi prickattu mies sai postia toukokuun lopulla. Pieni pahvilaatikko sisälsi selkeät ohjeet ja testisetin. Ensireaktio oli pettymys. Testi ei kertoisikaan, mille olen mahdollisesti allerginen, vaan ainoastaan, onko veressäni ylenpalttisesti IgE:tä jossa tapauksessa saatan kärsiä allergiasta tai minulla on allergiataipumus. Heinäallergisen oireisinta aikaa odotellessa paketti lojui työpöydällä, kunnes heinäkuun lopulla pitkä maastotyöpäivä herätteli immuunijärjestelmän aivastelun ja nenän kutinan perusteella. Seuraavana aamuna oli pakko ottaa silmätippoja. Kutisevin silmin oli aika tehdä testi, olenko allerginen jollekin tietylle aineelle. Puhdistin keskisormen, tein lansetilla reiän ja pieneen pipettiin tulvahti riittävä määrä verta. Se testikasetin keräyssyvennykseen ja tulokset olivat luettavissa kymmenen minuutin päästä. Testitulos oli negatiivinen. Vain yksi viiva kontrollin kohdalla tarkoitti, että kyseessä ei ole allergia. IgE-vasta-aineiden taso veressäni oli siis normaali, vaikka oireilu oli kovin tyypillistä heinäallergialle. Vaikka käyttöohjeiden mukaan allergiaoireita voidaan sekoittaa tavanomaisiin merkkeihin virus- ja bakteeri-infektiossa kuten flunssa, vilustuminen ja kurkkukipu, luotan HämSS:n ihopistokokeeseen ja diagnoosiin timotein, koiranheinän ja muiden heinien sopimattomuudesta immuunijärjestelmälleni. Netti pursuaa nykyisin vaikka minkälaisia kotitestejä. Allergiatestin mainoksessa todettiin, että allergisen reaktion varmistaminen on erittäin suositeltavaa, jotta voi itse ryhtyä ennakoiviin toimiin allergisen reaktion estämiseksi tai hillitsemiseksi. Tämä pitää paikkansa, mutta kannattaa harkita, missä testi tehdään ja kuka ja miten sen tulosta tulkitaan. Kimmo Saarinen

7 KUNTOUTUKSEEN SYKSYLLÄ 2016 Astma, allergia ja atooppinen ihottuma -tietoa, hoitovinkkejä ja uusia tuttavia Sopeutumisvalmennuskurssit: Astma, allergia ja atooppinen ihottuma Työikäisten kurssi, Härmän kuntokeskus, Ylihärmä (haku päättyy 7.10.) Eläkeläisten kurssi, Härmän kuntokeskus, Ylihärmä (haku päättyy 7.10.) Viikonloppukurssit Atooppista ihottumaa ja allergiaa sairastavat lapsiperheet *(haku päättyy 9.9.) Astmaa ja allergiaa sairastavien lapsiperheet (haku päättyy 7.10.) Urtikariaa sairastavat tai anafylaksian kokeneet aikuiset* (haku päättyy ) *yhteistyössä Iholiiton kanssa Kuntoutusjakso 4 kertaa Astmaa ja allergiaa sairastavat aikuiset, Kotka (haku päättyy 16.9.) Astmaa ja allergiaa sairastavat aikuiset, Pääkaupunkiseutu (haku päättyy 30.9.) Astmaa ja allergiaa sairastavat aikuiset, Porvoo (haku päättyy 16.9.) Astmaa ja allergiaa sairastavat aikuiset, Jyväskylä (haku päättyy 30.9.) Astmaa ja allergiaa sairastavat aikuiset, Tampere (haku päättyy 30.9.) Sopeutumisvalmennuskurssit ovat osallistujille maksuttomia ja sisältävät ohjelma mukaiset ruokailut/täysihoidon. Viikonlopputapaamisten omavastuu on perheiltä 50/ perhe ja aikuisilta 30. Hakulomakkeita ja lisätietoja Allergia ja astmaliitosta tai Kuntoutuspalvelut puh tai kuntoutus@allergia.fi PS. Ihon sairauksia sairastavien ja hengityssairautta sairastavien Kela-kurssien ajankohdat löydät Kelan nettisivuilta kohdasta kurssitarjonta.

8

ETELÄ-KARJALAN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS RY

ETELÄ-KARJALAN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS RY ETELÄ-KARJALAN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS RY Jäsentiedote 1/2016 Kuva: Eetu Pöllänen Yhteystiedot Yhdistyksen toiminnanjohtaja Kati Pöllänen Puh. 044 979 0170 Allergia- ja astmaneuvonta Puh. 050 361 7490

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS RY

ETELÄ-KARJALAN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS RY ETELÄ-KARJALAN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS RY Jäsentiedote 2/2014 Yhteystiedot Yhdistys Puh. 046 630 0420 Allergia- ja astmaneuvonta Puh. 050 361 7490 sähköposti: ekallergia@gmail.com www.etelakarjalanallergia.allergia.fi

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS RY. jäsentiedote 1/2017. etelakarjalanallergia.allergia.fi

ETELÄ-KARJALAN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS RY. jäsentiedote 1/2017. etelakarjalanallergia.allergia.fi ETELÄ-KARJALAN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS RY jäsentiedote 1/2017 etelakarjalanallergia.allergia.fi Puheenjohtajan tervehdys Hyvää Suomi 100-juhlavuotta kaikille jäsenillemme! Tämä on myös yhdistyksemme

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS RY

ETELÄ-KARJALAN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS RY ETELÄ-KARJALAN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS RY Jäsentiedote 2/2015 Yhteystiedot Yhdistyksen toiminnanjohtaja Saija Räty Puh. 044 9790 170 Allergia- ja astmaneuvonta Puh. 050 361 7490 sähköposti: ekallergia@gmail.com

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS RY

ETELÄ-KARJALAN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS RY ETELÄ-KARJALAN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS RY Jäsentiedote 1/2015 Yhteystiedot Yhdistyksen toiminnanjohtaja Saija Räty Allergia- ja astmaneuvonta Puh. 046 630 0420 Puh. 050 361 7490 sähköposti: ekallergia@gmail.com

Lisätiedot

Jäsentiedote 2 / 2016

Jäsentiedote 2 / 2016 Jäsentiedote 2 / 2016 Toimisto palvelee Sinua Päijät-Hämeen Allergia- ja Astmayhdistys ry Aleksanterinkatu 26 A 4.kerros, 15140 Lahti lahden.allergia@gmail.com p. 040 709 1717 Arja Mesimäki, koordinaattori

Lisätiedot

A&A liiton mielikuvatutkimus ja Allergiatunnuksen tunnettuustutkimus

A&A liiton mielikuvatutkimus ja Allergiatunnuksen tunnettuustutkimus A&A liiton mielikuvatutkimus ja Allergiatunnuksen tunnettuustutkimus Vastaajia 1085 henkilöä Vastaajista 5 % oli joko itse tai perheenjäsen Allergia- ja Astmayhdistyksen jäsen Jäsenkysely 2014 Vastaajia

Lisätiedot

Atopialiiton avoin valokuvauskilpailu facebookissa

Atopialiiton avoin valokuvauskilpailu facebookissa puheenjohtaja ja vertaistukihenkilö varapuheenjohtaja ja vertaistukihenkilö sihteeri rahastonhoitaja varsinainen jäsen Varajäsen varajäsen varajäsen YHDISTYKSEN HALLITUS KAUDELLA 2013 Tony Kallioinen Pia

Lisätiedot

Verkosta virtaa järjestötoimintaan

Verkosta virtaa järjestötoimintaan Verkosta virtaa järjestötoimintaan 1. Järjestöpäivät 7.9.2018 Anu Sauliala Mitä sanoja sinulle tulee mieleen verkkotoiminnasta? Mennään sinne missä ihmiset ovat Tarinoita arjesta Vertaisuutta Vapaaehtoistoimintaa

Lisätiedot

Lohjan Seudun Allergia- ja Astmayhdistys ry 1

Lohjan Seudun Allergia- ja Astmayhdistys ry 1 Lohjan Seudun Allergia- ja Astmayhdistys ry 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2013 1. Johdanto Yhdistys on järjestön alueellinen ja itsenäinen toimintayksikkö, jonka perustehtävänä on allergioista ja astmasta kärsivien

Lisätiedot

Lohjan Seudun Allergia- ja Astmayhdistys ry 1

Lohjan Seudun Allergia- ja Astmayhdistys ry 1 Lohjan Seudun Allergia- ja Astmayhdistys ry 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2015 1. Johdanto Yhdistys on järjestön alueellinen ja itsenäinen toimintayksikkö, jonka perustehtävänä on allergioista ja astmasta kärsivien

Lisätiedot

POHJOIS-KYMEN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS

POHJOIS-KYMEN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS POHJOIS-KYMEN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS JÄSENTIEDOTE 2/2015 POHJOIS-KYMEN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS R.Y. Toimisto avoinna: maanantaisin klo 14 18 ja keskiviikkoisin klo 9 14 Varuskuntakatu 14 as 6, 45100

Lisätiedot

POHJOIS-KYMEN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS

POHJOIS-KYMEN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS POHJOIS-KYMEN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS JÄSENTIEDOTE 2/2017 POHJOIS-KYMEN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS R.Y. Toimisto avoinna: Päivitäthän sähköpostiosoitteesi maanantaisin klo 14 18 ja ja muut jäsentietosi

Lisätiedot

Teemat ja tapahtumat Niki ja Paula

Teemat ja tapahtumat Niki ja Paula Teemat ja tapahtumat 2014 Niki ja Paula Allergiaviikko 2014 Ajankohta viikko 15 (7.-13.4.2014) Ihopäivä TEEMANA: n oikeus olla herkkä! LEMME HERKKÄ KANSA. Ulkoasu valmistuu syyskuun lopussa, yhteistyökumppaniaikataulu

Lisätiedot

Suomen Iktyoosiyhdistys ry TIEDOTE 2/2014 1 (2)

Suomen Iktyoosiyhdistys ry TIEDOTE 2/2014 1 (2) Suomen Iktyoosiyhdistys ry TIEDOTE 2/2014 1 (2) Vertaistukitapaaminen 4.10. Helsingissä Pidämme jälleen vapaamuotoisen vertaistukitapaamisen lauantaina 4.10. klo 12-15 Helsingin Ihopisteellä, osoite Messeniuksenkatu

Lisätiedot

Järjestön tapahtumat Järjestöpäivät

Järjestön tapahtumat Järjestöpäivät Järjestön tapahtumat 2015 5.9.2014 Järjestöpäivät Allergiaviikko 2015 OLEMME HERKKÄ KANSA. 23.-29.3.2015 vko 13. Ihopäivä 25.3. Yhteistyössä Iholiiton kanssa. Tuoksuton viikko Tuoksuton viikko 13. - 19.10.

Lisätiedot

Lohjan Seudun Allergia- ja Astmayhdistys ry 1

Lohjan Seudun Allergia- ja Astmayhdistys ry 1 Lohjan Seudun Allergia- ja Astmayhdistys ry 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2018 1. Johdanto Yhdistys on järjestön alueellinen ja itsenäinen toimintayksikkö, jonka perustehtävänä on allergioista ja astmasta kärsivien

Lisätiedot

Jäsentiedote 2 / 2015

Jäsentiedote 2 / 2015 Jäsentiedote 2 / 2015 Toimisto palvelee Sinua Päijät-Hämeen Allergia- ja Astmayhdistys ry Aleksanterinkatu 26 A 4.kerros, 15140 Lahti lahden.allergia@gmail.com p. 040 709 1717 Arja Mesimäki, koordinaattori

Lisätiedot

Atooppinen ihottuma - kuinka ohjaan ja motivoin?

Atooppinen ihottuma - kuinka ohjaan ja motivoin? Atooppinen ihottuma - kuinka ohjaan ja motivoin? Carita Baykan, sh Teija Leikkari, sh SEKS Ihot/pkl 16.3.2017 Atopiapotilas Ihotautien poliklinikalla Lähete, lääkäri ohjelmoi kiireellisyyden, potilaalle

Lisätiedot

Edellytykset siedätyshoidolle

Edellytykset siedätyshoidolle Edellytykset siedätyshoidolle Hoito toteutetaan hoitosuositusten mukaisesti Siedätyshoito Käypä hoito suositus 2011 Siedätyshoidon aloittaa allergisten sairauksien tutkimiseen ja hoitoon perehtynyt lääkäri

Lisätiedot

Allergiaohjaus tiivistettynä Kajaani Erja Tommila Projektivastaava, esh Filha ry

Allergiaohjaus tiivistettynä Kajaani Erja Tommila Projektivastaava, esh Filha ry Allergiaohjaus tiivistettynä Kajaani 12.10.2017 Erja Tommila Projektivastaava, esh Filha ry Atooppinen ekseema - krooninen sairaus Voiteet Perusvoide - ihon kosteuttamiseen yleensä 2 x vrk riittää - sopivin

Lisätiedot

Mitä allergia ja astma maksaa yhteiskunnalle?

Mitä allergia ja astma maksaa yhteiskunnalle? Mitä allergia ja astma maksaa yhteiskunnalle? Juha Jantunen Allergia- ja astmaliitto, Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti Allergian ja astman kustannukset Suorat kustannukset Epäsuorat tuottavuuskustannukset

Lisätiedot

YHDISTYKSEN HALLITUS KAUDELLA 2016 puheenjohtaja ja vertaistukihenkilö sihteeri

YHDISTYKSEN HALLITUS KAUDELLA 2016 puheenjohtaja ja vertaistukihenkilö sihteeri Jäsenkirje 2/2016 YHDISTYKSEN HALLITUS KAUDELLA 2016 puheenjohtaja ja vertaistukihenkilö sihteeri rahastonhoitaja varsinainen jäsen varajäsen Tony Kallioinen Anja Kontto Jaana Viilamo Eeva-Liisa Paattiniemi

Lisätiedot

POHJOIS-KYMEN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS

POHJOIS-KYMEN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS POHJOIS-KYMEN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS JÄSENTIEDOTE 1/2016 Hyvä allergia- ja astmayhdistyksen jäsen! Joko olet tutustunut yhdistyksemme Facebook-sivuihin? Ne löytyvät osoitteesta www.facebook.com/pohjoiskymenallergiajaastmayhdistys.

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS RY

ETELÄ-KARJALAN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS RY ETELÄ-KARJALAN ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS RY JÄSENTIEDOTE 1/2013 Toimisto Allergia- ja astmaneuvonta Perillistenkatu 3 (Mutkakatu 7), Puh. 050 361 7490 (käynti Mutkakadun puolelta), Lappeenranta puh. 050

Lisätiedot

SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET

SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSIA SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N YHTEYSTIEDOT Suomen Monikkoperheet ry, Ilmarisenkatu 17 A, 40100 Jyväskylä

Lisätiedot

Strategiatyö: Case Allergia- ja astmaliitto Iholiiton Kevätpäivät Tampere

Strategiatyö: Case Allergia- ja astmaliitto Iholiiton Kevätpäivät Tampere Strategiatyö: Case Allergia- ja astmaliitto 2016-2020 Iholiiton Kevätpäivät 19.3.2016 Tampere Ajattelulle annettava aikaa - strategia ei synny sattumalta, vaan riittävän vuorovaikutuksen tuloksena Miten

Lisätiedot

Mistä saa tietoa, tukea ja palveluja?

Mistä saa tietoa, tukea ja palveluja? Mistä saa tietoa, tukea ja palveluja? Kunnan muistihoitajat ja -koordinaattorit Muistihoitajat ja -koordinaattorit ovat muistisairaan ja hänen perheensä tukemiseen koulutettuja terveydenhuollon ammattilaisia.

Lisätiedot

Allergiatunnus erityisruokavalioiden ja tuoteturvallisuuden näkökulmasta

Allergiatunnus erityisruokavalioiden ja tuoteturvallisuuden näkökulmasta Allergiatunnus erityisruokavalioiden ja tuoteturvallisuuden näkökulmasta Mikä on Allergiatunnus? Tärkeä osa Allergia- ja Astmaliiton edunvalvontaa, jonka tarkoituksena on varmistaa markkinoille allergianäkökulman

Lisätiedot

Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistys ry AMT

Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistys ry AMT Sivuston asiakäsikirjoitus: tammi- helmikuu 2004 Osio: etusivu 1 #1 index.htm Etusivu on jaettu kolmeen kenttään taulukoilla! 1.palsta: neuvonta ja, jonka alla lyhyt ajankohtainen toivotus ja valokuva

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 2014 ATOPIALIITTO RY

VUOSIKERTOMUS 2014 ATOPIALIITTO RY VUOSIKERTOMUS 2014 ATOPIALIITTO RY ** www.atopialiitto.fi ** Karjalankatu 2 B, 00520 Helsinki 2 1 YLEISTÄ Atopialiitto on atooppista ihottumaa sairastavien potilas- ja edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä

Lisätiedot

Jäsenkirje syksy 2017

Jäsenkirje syksy 2017 Jäsenkirje syksy 2017 Tampereen Seudun Atopiayhdistys ry Yhdistyksen syyskokous & jäsentapaaminen Aika 2.11.2017 klo 18 Paikka Pääkirjasto Metso, Kaarna-sali Kokouksessa käsitellään syyskokoukselle kuuluvat

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 2/2014 ETELÄ-KYMENLAAKSON ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS. allergia.kotka@luukku.com. 1.11.14 alkaen netissä www.etelakymen.allergia.

JÄSENTIEDOTE 2/2014 ETELÄ-KYMENLAAKSON ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS. allergia.kotka@luukku.com. 1.11.14 alkaen netissä www.etelakymen.allergia. ETELÄ-KYMENLAAKSON ALLERGIA- JA ASTMAYHDISTYS JÄSENTIEDOTE 2/2014 1.11.14 alkaen netissä www.etelakymen.allergia.fi Ruoka-allergisia nuoria etsitään tutkimukseen Hei, 12-18 vuotias, vakavasti ruokaallerginen

Lisätiedot

Allergia- ja Astmaliitto

Allergia- ja Astmaliitto Allergia- ja Astmaliitto 1/2015 Allergia- ja Astmaliitto ry Allergia- ja Astmaliitto on kansanterveysjärjestö, joka on perustettu 1969. Konserniin kuuluu Suomen Allergiaterveys Oy Kiinteistö Oy Paciuksenkatu

Lisätiedot

ERIHYVÄ Erityisruokavaliot, tarpeita ja mahdollisuuksia 1.1.2016-31.12.2017

ERIHYVÄ Erityisruokavaliot, tarpeita ja mahdollisuuksia 1.1.2016-31.12.2017 ERIHYVÄ Erityisruokavaliot, tarpeita ja mahdollisuuksia 1.1.2016-31.12.2017 HANKKEEN STARTTITILAISUUS TAMPEREELLA 3.2.2016 Yhteyshenkilöt Eeva-Liisa Lehto, puh 040 8255056, sähköposti eeva-liisa.lehto@foodwest.fi

Lisätiedot

Allergiavaroitus! silmät vuotaa. aivastelua. tip tip. Nenä tukossa

Allergiavaroitus! silmät vuotaa. aivastelua. tip tip. Nenä tukossa Allergiavaroitus! aivastelua silmät vuotaa Nenä tukossa tip tip Allergia on hyvin yleinen mutta silti vakava sairaus. Monet aliarvioivat sairautensa ja luulevat kärsivänsä usein vilustumisesta. Nuha, nenän

Lisätiedot

Kosketusallergia - 5 faktaa ja vinkkiä

Kosketusallergia - 5 faktaa ja vinkkiä hajusteet hiusvärit hennatatuoinnit Kosketusallergia - 5 faktaa ja vinkkiä Allergialla ei ole palautusoikeutta Kosketusallergia voi syntyä, kun iho joutuu kosketuksiin herkistävien kemikaalien kanssa.

Lisätiedot

Lasten ruoka-aineallergian siedätyshoito

Lasten ruoka-aineallergian siedätyshoito Lasten ruoka-aineallergian siedätyshoito Näiden sivujen tarkoituksena on antaa tietoa Sinulle ja perheellesi lasten ruokaaineallergian siedätyshoidosta. Tiedon avulla haluamme auttaa sinua selviytymään

Lisätiedot

Kansallinen allergiaohjelma RUOKA-ALLERGIAKOULUTUS Aika: to klo 12:00-15:30 Paikka: PKSSK, keskussairaala, auditorio

Kansallinen allergiaohjelma RUOKA-ALLERGIAKOULUTUS Aika: to klo 12:00-15:30 Paikka: PKSSK, keskussairaala, auditorio Kansallinen allergiaohjelma 2008 2018 RUOKA-ALLERGIAKOULUTUS Aika: to 12.4.2018 klo 12:00-15:30 Paikka: PKSSK, keskussairaala, auditorio Ohjelma: 12:00 Tervetuloa Allergiaohjelman tavoitteet ruoka-allergiassa

Lisätiedot

ampereen seudun Atopiayhdistys

ampereen seudun Atopiayhdistys ampereen seudun Atopiayhdistys Jäsenkirje syksy 2011 Syyskokous/ jäsentapaaminen Aika Torstaina 27.10.2011 klo 17.30 Paikka IHOPISTE, Hämeenkatu 25 B 4 krs. Kokouksessa käsitellään syyskokoukselle kuuluvat

Lisätiedot

Jäsentiedote 1 / 2017

Jäsentiedote 1 / 2017 Jäsentiedote 1 / 2017 Toimisto palvelee sinua Päijät-Hämeen Allergia- ja Astmayhdistys ry Aleksanterinkatu 26 A 4.kerros, 15140 Lahti lahden.allergia@gmail.com p. 040 709 1717 Aukioloajat: ma ja ke klo

Lisätiedot

Paikalliset yhdistykset mukana maakunta- ja sote-uudistuksessa Pohjois-Pohjanmaalla

Paikalliset yhdistykset mukana maakunta- ja sote-uudistuksessa Pohjois-Pohjanmaalla Paikalliset yhdistykset mukana maakunta- ja sote-uudistuksessa Pohjois-Pohjanmaalla Helena Liimatainen Projektipäällikkö, järjestöagentti Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne - hanke Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne

Lisätiedot

ERIHYVÄ Erityisruokavaliot, tarpeita ja mahdollisuuksia

ERIHYVÄ Erityisruokavaliot, tarpeita ja mahdollisuuksia ERIHYVÄ ERIHYVÄ Erityisruokavaliot, tarpeita ja mahdollisuuksia 1.1.2016-31.12.2017 HANKKEEN STARTTITILAISUUS TAMPEREELLA 3.2.2016 YHTEYSHENKILÖT EEVA-LIISA LEHTO Hankkeen projektipäällikkö puh 040 8255056

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Tämä lääkevalmiste on tarkoitettu vain IgE-välitteisen allergian spesifiseen diagnostiseen käyttöön.

VALMISTEYHTEENVETO. Tämä lääkevalmiste on tarkoitettu vain IgE-välitteisen allergian spesifiseen diagnostiseen käyttöön. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI SOLUPRICK SQ hyönteismyrkyt, liuos ihopistotestiin - 801 Mehiläisen myrkky (Apis mellifera) - 802 Ampiaisen myrkky (Vespula spp.) 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN

Lisätiedot

ESIMERKKIPAKKAUS AIVASTUX. Erä 1058350. MTnr 0000 Myyntiluvan haltija: Lääketehdas Oy, Lääkekylä, Suomi. Vnr 39 71 65. Vnr 39 71 65. tit q.s.

ESIMERKKIPAKKAUS AIVASTUX. Erä 1058350. MTnr 0000 Myyntiluvan haltija: Lääketehdas Oy, Lääkekylä, Suomi. Vnr 39 71 65. Vnr 39 71 65. tit q.s. ESIMERKKIPAKKAUS AIVASTUX 12 2015 1058350 Käyt. viim.: 12 2015 Erä 1058350 Aivastux 10 mg 10 tabl. Vnr 04 36 79 Ibuprofen 400 mg Glycerol (85%) Sacchar Constit q.s. Käyttötarkoitus: Allergisen nuhan, allergisten

Lisätiedot

Tampereen Seudun Atopiayhdistys. Jäsenkirje syksy 2014

Tampereen Seudun Atopiayhdistys. Jäsenkirje syksy 2014 Tampereen Seudun Atopiayhdistys Jäsenkirje syksy 2014 Syyskokous / jäsentapaaminen Aika Torstai 30.10.2014 klo 18.00 Paikka Tampereen Pääkirjasto Metso 2. krs, kokoushuone Kokouksessa käsitellään syyskokoukselle

Lisätiedot

Miten astma ja allergia pitää huomioida ammatinvalinnassa?

Miten astma ja allergia pitää huomioida ammatinvalinnassa? Miten astma ja allergia pitää huomioida ammatinvalinnassa? Irmeli Lindström, Keuhkosairauksien el, Työterveyslaitos Kuvat: Markku Ojala Atooppiset sairaudet suomalaisilla varusmiehillä Latvala J et al

Lisätiedot

Toimisto palvelee sinua

Toimisto palvelee sinua 1 / 2014 1 / 2015 Toimisto palvelee sinua Päijät-Hämeen Allergia- ja Astmayhdistys ry Aleksanterinkatu 26 A 4. kerros, 15140 Lahti lahden.allergia@gmail.com puh. 040 709 1717 Arja Mesimäki, koordinaattori

Lisätiedot

Allergiatestien käyttö lasten ruoka-allergian diagnostiikassa. LT Teemu Kalliokoski OYL

Allergiatestien käyttö lasten ruoka-allergian diagnostiikassa. LT Teemu Kalliokoski OYL Allergiatestien käyttö lasten ruoka-allergian diagnostiikassa LT Teemu Kalliokoski OYL 21.2.2018 Ei sidonnaisuuksia ANAMNEESI ON KAIKKEIN TÄRKEIN RUOKA-ALLERGIAN TUTKIMUS Ruokayliherkkyys Ruokayliherkkyys

Lisätiedot

OIKEA ASENNE ALLERGIAAN

OIKEA ASENNE ALLERGIAAN OIKEA ASENNE ALLERGIAAN VINKKEJÄ LAPSIPERHEEN ARKEEN Kansallinen allergiaohjelma yhteistyössä: MITEN ALLERGIAT KEHITTYVÄT? Allergiat ja yliherkkyydet ovat osittain perinnöllisiä, mutta niiden kehittymiseen

Lisätiedot

Tampereen Seudun Atopiayhdistys. Jäsenkirje kevät 2015

Tampereen Seudun Atopiayhdistys. Jäsenkirje kevät 2015 Tampereen Seudun Atopiayhdistys Jäsenkirje kevät 2015 Yhdistyksen kevätkokous Aika Tiistaina 31.3.2015 kello 18.00 Paikka Pääkirjasto Metso, sali 4, pohjakerros. Kokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

Lisätiedot

Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 0 JHL ry 240. Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240. Toimintasuunnitelma 2011

Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 0 JHL ry 240. Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240. Toimintasuunnitelma 2011 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 0 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat Toimintasuunnitelma 2011 Carita Bardakci 24.11.2010 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE

Lisätiedot

Yhdistys osallistuu terveydenhoitajaliiton toimintaan: edustajisto-, hallitus- ja toimikuntaedustusten kautta.

Yhdistys osallistuu terveydenhoitajaliiton toimintaan: edustajisto-, hallitus- ja toimikuntaedustusten kautta. Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 1. YLEISTÄ Kymen terveydenhoitajayhdistys ry on perustettu 29.11.1945 Kotkassa nimellä Suomen terveydenhoitajayhdistys ry:n Kymen osasto. Alkanut vuosi on yhdistyksen

Lisätiedot

ampereen seudun Atopiayhdistys

ampereen seudun Atopiayhdistys ampereen seudun Atopiayhdistys Jäsenkirje syksy 2008 Syyskokous/jäsentapaaminen Aika tiistai 21.10.2008 klo 18.00 Paikka: IHOPISTE Hämeenkatu 25 B 4 krs. Kokouksessa käsitellään syyskokoukselle kuuluvat

Lisätiedot

Valmisteluajan viestintä. POPmaakunta

Valmisteluajan viestintä. POPmaakunta Valmisteluajan viestintä Valtakunnalliset viestinnän periaatteet Maakuntahallinnosta tulee antaa selkeä kuvaus, mikä muuttuu ja miksi. Valmistelun ja toimeenpanon oltava mahdollisimman avointa Asioista

Lisätiedot

Anafylaksia Tietoa Jextin käyttäjälle

Anafylaksia Tietoa Jextin käyttäjälle Anafylaksia Tietoa Jextin käyttäjälle Mitä on anafylaksia? Allergiaoireet voivat vaihdella eri henkilöiden tai tapausten kesken. Allergiat ovat hyvin tavallisia joidenkin tutkimusten mukaan jopa yhdellä

Lisätiedot

TIEDON- JA TUEN SAANNIN MERKITYS HARVINAISSAIRAAN LAPSEN VANHEMPIEN ELÄMÄSSÄ

TIEDON- JA TUEN SAANNIN MERKITYS HARVINAISSAIRAAN LAPSEN VANHEMPIEN ELÄMÄSSÄ TIEDON- JA TUEN SAANNIN MERKITYS HARVINAISSAIRAAN LAPSEN VANHEMPIEN ELÄMÄSSÄ Opinnäytetyön tutkimustuloksia Terveydenhoitaja Tiina Ahonpää 2017 Opinnäyte työ valmistui toukokuussa 2016 Yhteistyössä Invalidiliiton

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

PALVELUT KÄYTTÖÖN! Oikeuksienvalvonnan asiantuntija apunasi

PALVELUT KÄYTTÖÖN! Oikeuksienvalvonnan asiantuntija apunasi PALVELUT KÄYTTÖÖN! Oikeuksienvalvonnan asiantuntija apunasi Näkövammaisten liiton alueellinen oikeuksienvalvonta sinun asiallasi kohti toimivaa sosiaaliturvaa Oikeuksienvalvonnan asiantuntijat ovat sosiaalialan

Lisätiedot

TOIMISTO: HALLITUS: JÄSENMAKSU:

TOIMISTO: HALLITUS: JÄSENMAKSU: JÄSENKIRJE 2/2010 Pohjois-Pohjanmaan epilepsiayhdistys ry Isokatu 47, 90100 Oulu, 4 krs. Puh. 044 287 1136 pp.epilepsia@luukku.com http://epilepsia.fi/pohjois_pohjanmaa TOIMISTO: Yhdistyksen toimisto sijaitsee

Lisätiedot

UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016

UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016 UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016 HSY:n kompostointikurssi Aiheuttaako kompostointi päänvaivaa? Oletko suunnitellut kompostin perustamista? Tule käytännölliselle ja maksuttomalle kompostointikurssille ma 2.5.2016

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 2/2015. Lahden Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry. Tässä tiedotteessa

JÄSENTIEDOTE 2/2015. Lahden Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry. Tässä tiedotteessa Lahden Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry JÄSENTIEDOTE 2/2015 Tässä tiedotteessa Yhdistyskuulumiset... 2 Hallituksen kokoukset... 2 Toimiston kesäloma... 2 Lahden Seudun me itse... 2 Vapaa-ajan toiminta...

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelijaksi Metropolia Ammattikorkeakouluun!

Tervetuloa opiskelijaksi Metropolia Ammattikorkeakouluun! Tervetuloa opiskelijaksi Metropolia Ammattikorkeakouluun! Olet saanut opiskelupaikan Tietotekniikan koulutusohjelmasta: nuorten koulutus, insinööri (AMK), Bulevardi 31, Helsinki Toivotamme sinulle onnea

Lisätiedot

Miten astmahoitaja voi auttaa potilasta saavuttamaan hyvän astman hoitotasapainon

Miten astmahoitaja voi auttaa potilasta saavuttamaan hyvän astman hoitotasapainon Miten astmahoitaja voi auttaa potilasta saavuttamaan hyvän astman hoitotasapainon Mirva Vuorimaa Sairaanhoitaja Tyks 9.3.2017 Hoitajapoliklinikka Tyksin keuhkopoliklinikalla * Toiminta alkoi syyskuussa

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 2/2015 FORSSAN SEUDUN ASTMA- JA ALLERGIAYHDISTYS

JÄSENTIEDOTE 2/2015 FORSSAN SEUDUN ASTMA- JA ALLERGIAYHDISTYS FORSSAN SEUDUN ASTMA- JA ALLERGIAYHDISTYS JÄSENTIEDOTE 2/2015 Vapaudenkatu 5 B 16, 30100 FORSSA P. 03-422 6480 Toimisto on avoinna maanantaisin ja torstaisin klo 9-17 e-mail allergia.forssa@gmail.com www.forssan.allergia.fi

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Arttu Kevät 2018 VILLA ARTTU KEVÄT 2018 OHJELMA TERVETULOA VILLA ARTUN NÄYTTELYIHIN, TYÖPAJOIHIN JA TAPAHTUMIIN! Keväällä 2018 Villa Artussa on monenlaisia näyttelyitä,

Lisätiedot

TERVETULOA PÄIVÄHOITOON

TERVETULOA PÄIVÄHOITOON TERVETULOA PÄIVÄHOITOON Vanhemmat voivat turvallisesti jättää lapsensa päivähoitoon työn tai opiskelun ajaksi. Koulutettu henkilökunta huolehtii lapsesta parhaalla mahdollisella tavalla. Päivähoitoympäristö

Lisätiedot

Astmaatikon alkuverryttely

Astmaatikon alkuverryttely Astmaatikon alkuverryttely LT, dosentti Jari Parkkari Tampereen Urheilulääkäriasema Allergian ja astman esiintyvyys Allergia- ja astmadiagnoosit ovat yleistymässä. Lapsista ja nuorista 15 25 % saa siitepölyaikana

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 2/2016. Forssan seudun Astma- ja Allergiayhdistys

JÄSENTIEDOTE 2/2016. Forssan seudun Astma- ja Allergiayhdistys Forssan seudun Astma- ja Allergiayhdistys JÄSENTIEDOTE 2/2016 VAPAUDENKATU 5 B 16, 30100 FORSSA P. 03-422 6480 TOIMISTO AVOINNA MAANANTAISIN JA TORSTAISIN KLO 9-17 E-MAIL ALLERGIA.FORSSA@GMAIL.COM WWW.FORSSAN.ALLERGIA.FI

Lisätiedot

Allergiatutkimukset kenelle, milloin, miksi? Tiina Ilves MKS Ihotautien vastaanotto

Allergiatutkimukset kenelle, milloin, miksi? Tiina Ilves MKS Ihotautien vastaanotto Allergiatutkimukset kenelle, milloin, miksi? Tiina Ilves MKS Ihotautien vastaanotto 17.5.2018 Yleistä allergiasta Yliherkkyys = normaalista poikkeava reaktio ulkoiselle ärsykkeelle tai aineelle, jonka

Lisätiedot

www.forssan.allergia.fi Vapaudenkatu 5 B 16 30100 FORSSA p. 03-422 6480 toimisto avoinna maanantai ja torstai klo 9-17

www.forssan.allergia.fi Vapaudenkatu 5 B 16 30100 FORSSA p. 03-422 6480 toimisto avoinna maanantai ja torstai klo 9-17 JÄSENTIEDOTE 2 / 2013 FORSSAN SEUDUN ASTMA- JA ALLERGIAYHDISTYS ry. Vapaudenkatu 5 B 16 30100 FORSSA p. 03-422 6480 toimisto avoinna maanantai ja torstai klo 9-17 e-mail allergia.forssa@gmail.com www.forssan.allergia.fi

Lisätiedot

PÄIVÄKODISSA, KOULUSSA SEKÄ AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNASSA TOTEUTETTAVAN LÄÄKEHOIDON SUUNNITELMA. Rovaniemen kaupunki

PÄIVÄKODISSA, KOULUSSA SEKÄ AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNASSA TOTEUTETTAVAN LÄÄKEHOIDON SUUNNITELMA. Rovaniemen kaupunki PÄIVÄKODISSA, KOULUSSA SEKÄ AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNASSA TOTEUTETTAVAN LÄÄKEHOIDON SUUNNITELMA Rovaniemen kaupunki Päivähoidon palvelukeskus ja Koulupalvelukeskus 4.5.2011 LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA PÄIVÄHOIDOSSA,

Lisätiedot

Miten teidän yhdistyksessänne viestitään?

Miten teidän yhdistyksessänne viestitään? Viestintä Pohditaan hetki Jos ihmisille ei kerrota yhdistyksestä, miten he voivat liittyä jäseniksi Jos jäsenet eivät tiedä, mitä yhdistys milloinkin tekee, miten he voisivat tulla toimintaan mukaan? Miten

Lisätiedot

2014 SYKSY LOKAKUU JOULUKUU

2014 SYKSY LOKAKUU JOULUKUU 2014 SYKSY LOKAKUU JOULUKUU ELÄMYKSIÄ TUETULTA TÄYSIHOITOLOMALTA HAE TUETULLE TÄYSIHOITOLOMALLE Lomatuki myönnetään taloudellisin, sosiaalisin ja terveydellisin perustein. Lomatuki myönnetään korkeintaan

Lisätiedot

(Hyväksytty syyskokouksessa )

(Hyväksytty syyskokouksessa ) (Hyväksytty syyskokouksessa 21.11.2018) TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2019 TOIMINNAN TARKOITUS Yhdistyksen toiminnan tavoitteena on edistää eläkeläisten terveyden ja toimintakyvyn säilyttämistä, ehkäistä

Lisätiedot

Allergia ja astma mukana perheen arjessa

Allergia ja astma mukana perheen arjessa Allergia ja astma mukana perheen arjessa vertaistukitoiminta Hämeen Allergia- ja Astmayhdistys ry Mistä apua allergiaan ja astmaan? Hämeen Allergia ja Astmayhdistys ry on perustettu vuonna 1977, yhdistys

Lisätiedot

Elämyksiä luonnosta - Yyterin Kylpylähotellissa, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH)

Elämyksiä luonnosta - Yyterin Kylpylähotellissa, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) Elämyksiä luonnosta - Yyterin Kylpylähotellissa, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) Sunnuntai Klo 15.00- Majoittuminen hotelliin Klo 18.00-19.00 Tuloinfo. Taloon ja toisiin tutustuminen Maanantai

Lisätiedot

JHL 240 TOIMINTASUUNNITELMA 2010

JHL 240 TOIMINTASUUNNITELMA 2010 JHL 240 TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240 /Maire Korkeamäki JHL ry. 240 2 (7) TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2010 1. JOHDANTO Tämä toimintasuunnitelma on laadittu

Lisätiedot

VSSHP LAPSEN SUKU- JA ETUNIMI. ÄIDINKIELI suomi ruotsi muu, mikä NIMI: TOIMIPAIKKA:

VSSHP LAPSEN SUKU- JA ETUNIMI. ÄIDINKIELI suomi ruotsi muu, mikä NIMI: TOIMIPAIKKA: 1 ALLERGIAKYSELYLOMAKE VSSHP KYSELYLOMAKE TÄYTETTY (pv/kk/v) / 20 Rastita X ja/tai alleviivaa oikea vaihtoehto. Täydennä puuttuvat kohdat. LAPSEN SUKU- JA ETUNIMI HETU ÄIDINKIELI suomi ruotsi muu, mikä

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE. Joulun aika ja kauden käännös JOULUN AIKA. KUNTOJUMPAT (yli 15v.) Järvenpään Voimistelijat ry 2/2014-2015 27.11.14

JÄSENTIEDOTE. Joulun aika ja kauden käännös JOULUN AIKA. KUNTOJUMPAT (yli 15v.) Järvenpään Voimistelijat ry 2/2014-2015 27.11.14 JÄSENTIEDOTE Järvenpään Voimistelijat ry 2/2014-2015 27.11.14 Joulun aika ja kauden käännös Kiitos kaikille jäsenille, taustajoukoille ja yhteistyökumppaneille syyskaudesta. Järvenpään Voimistelijoiden

Lisätiedot

Syksyn 2018 kurssit. MS-tautia tai harvinaista neurologista sairautta sairastaville. kuntoutukseen.fi

Syksyn 2018 kurssit. MS-tautia tai harvinaista neurologista sairautta sairastaville. kuntoutukseen.fi Syksyn 2018 kurssit MS-tautia tai harvinaista neurologista sairautta sairastaville kuntoutukseen.fi Neuroliitto tarjoaa valtakunnallisesti kursseja MStautia ja harvinaisia neurologisia sairauksia sairastaville,

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2017

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2017 VIESTINTÄSUUNNITELMA 2017 Turun Cheerleadingseura Smash ry SISÄLLYS 1 VIESTINNÄN TAVOITTEET JA KOHDERYHMÄT... 3 2 VIESTINNÄN VÄLINEET JA TYÖKALUT... 4 2.1 Sähköposti... 4 2.2 Seuran Facebook-ryhmä... 4

Lisätiedot

Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta. mutta et ole uskaltanut kysyä

Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta. mutta et ole uskaltanut kysyä Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta mutta et ole uskaltanut kysyä 1 2 Tuumasta toimeen Mielessäsi on ehkä käynyt tupakoinnin lopettaminen. Lopettamisprosessiin ja omiin tupakointitapoihisi

Lisätiedot

puheenjohtaja /sihteeri Syyskokous Päätösten vahvistaminen hallitus marraskuu 300 yhdistyksen jäsenet Anneli Nikulainen, Oxana Tarasyuk ja Sanna Husu

puheenjohtaja /sihteeri Syyskokous Päätösten vahvistaminen hallitus marraskuu 300 yhdistyksen jäsenet Anneli Nikulainen, Oxana Tarasyuk ja Sanna Husu Järjestötoiminta Hallituksen kokoukset kuukausittain Edunvalvonnan varmistaminen ja yhdistyksen toiminnan suunnittelu, tiedon jakaminen. puheenjohtaja /sihteeri kerran kuukaudessa Kevätkokous Päätösten

Lisätiedot

Iso kysymys: Miten saan uusia asiakkaita ja kasvatan myyntiä internetin avulla? Jari Juslén 2014 2

Iso kysymys: Miten saan uusia asiakkaita ja kasvatan myyntiä internetin avulla? Jari Juslén 2014 2 Jari Juslén 2014 1 Iso kysymys: Miten saan uusia asiakkaita ja kasvatan myyntiä internetin avulla? Jari Juslén 2014 2 Agenda Myynnin suurin ongelma Ongelman ratkaiseminen, ensimmäiset vaiheet Jari Juslén

Lisätiedot

Turun NNKY. Kevät Vuod e n t u n n us: Sinä osoita t minulle elämän tien. Ps 16 : 1 1 a. Juliana Laurila

Turun NNKY. Kevät Vuod e n t u n n us: Sinä osoita t minulle elämän tien. Ps 16 : 1 1 a. Juliana Laurila Turun NNKY Kevät 2019 Juliana Laurila Vuod e n t u n n us: Sinä osoita t minulle elämän tien. Ps 16 : 1 1 a Puheenjohtajan tervehdys Hei, Kädessäsi on Turun NNKY:n kevätviesti, jonka myötä toivotamme Sinut

Lisätiedot

Näkövammaistyö Syksy 2015 Kesä

Näkövammaistyö Syksy 2015 Kesä Näkövammaistyö Syksy 2015 Kesä 2016 1 Tervetuloa mukaan! Espoon seurakunnat järjestävät näkövammaisille monenlaisia kohtaamisen paikkoja. Tästä esitteestä löydät kaikki tiedot näkövammaisten syksyn 2015

Lisätiedot

Suomen Vuokranantajien jäsenkysely 2012 Yhteenvetoraportti, N=845, Julkaistu: 12.12.2012. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat

Suomen Vuokranantajien jäsenkysely 2012 Yhteenvetoraportti, N=845, Julkaistu: 12.12.2012. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Suomen Vuokranantajien jäsenkysely 2012 Yhteenvetoraportti, N=845, Julkaistu: 12.12.2012 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat 1. Sukupuoli 1. Nainen 415 49,11% 2. Mies 430 50,89% 2. Ikä 1. alle 30 19 2,25%

Lisätiedot

ALLERGIAT JA ASTMA. Tekijät: Reetta, Panu, Matilda

ALLERGIAT JA ASTMA. Tekijät: Reetta, Panu, Matilda ALLERGIAT JA ASTMA Tekijät: Reetta, Panu, Matilda 5.9.2016 Allergian oireet Oireet jaetaan niiden esiintymisalueiden ja aiheuttavien vaivojen mukaan. Oireita voi ilmetä useita yhtäaikaisesti, esim. siitepölyallergikolla

Lisätiedot

Ylöjärven kaupungin liikuntapalvelut

Ylöjärven kaupungin liikuntapalvelut Ylöjärven kaupungin liikuntapalvelut Kesä 2019 Uimahallin aukiolot ja tapahtumat Uimahalli ja kuntosali Toukokuun poikkeusaukiolot ti 30.4. suljetaan klo 18.00 1.5. VAPPU suljettu ke 29.5. suljetaan klo

Lisätiedot

Vertais- ja vapaaehtoistoiminta

Vertais- ja vapaaehtoistoiminta Vertais- ja vapaaehtoistoiminta Vertais- ja vapaaehtoistoiminta Crohn ja Colitis ry:ssä Vertaistoiminta on vuorovaikutusta. Vertaistukea voi antaa toinen saman tyyppisen kokemuksen läpikäynyt henkilö.

Lisätiedot

Siedätyshoito. Allergiaohjelman 2. Päätavoite: Väestön sietokyvyn lisääminen. Spesifisesti allergian siedätyshoidolla

Siedätyshoito. Allergiaohjelman 2. Päätavoite: Väestön sietokyvyn lisääminen. Spesifisesti allergian siedätyshoidolla Siedätyshoito Allergiaohjelman 2. Päätavoite: Väestön sietokyvyn lisääminen Spesifisesti allergian siedätyshoidolla Erkka Valovirta, Prof. Filha, asiantuntijalääkäri Kliinisen allergologian dosentti Keuhkosairaudet

Lisätiedot

OIKEA ASENNE ALLERGIAAN

OIKEA ASENNE ALLERGIAAN OIKEA ASENNE ALLERGIAAN VINKKEJÄ LAPSIPERHEEN ARKEEN Kansallinen allergiaohjelma yhteistyössä: MITEN ALLERGIAT KEHITTYVÄT? Allergiat ja yliherkkyydet ovat osittain perinnöllisiä, mutta niiden kehittymiseen

Lisätiedot

Kurkistus kuntoutuksen tulevaisuuteen

Kurkistus kuntoutuksen tulevaisuuteen Kurkistus kuntoutuksen tulevaisuuteen Suuntaviivoja kuntoutuspalveluiden toteutukseen -koulutus Tiina Huusko Tuula Ahlgren Kuntoutuspäällikkö Kehittämispäällikkö 4.2.2014 2 Kelan kuntoutusta saaneet lakiperusteen

Lisätiedot

Järjestäminen. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Järjestäminen. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Järjestäminen Se on sarja tapahtumia, prosessi, jolla työpaikan järjestäytymisaste nousee, löydetään luontaisia johtajia ja uusia aktiiveja, sitoudutaan yhteisiin tavoitteisiin ja muutetaan voimasuhteet

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 30.9.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Miten löydän luotettavaa terveystietoa netistä?

Miten löydän luotettavaa terveystietoa netistä? Miten löydän luotettavaa terveystietoa netistä? Päivä potilaalle KYSissä 8.4.2011 Google? tehokas ja nopea löytää paljon ja pian MUTTA vastuu on kokonaan lukijalla hakukone löytää mitä tahansa sivustoja,

Lisätiedot