HARJOITUS 1: SAAVUTETTAVUUS PÄÄKAUPUNKISEUDULLA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HARJOITUS 1: SAAVUTETTAVUUS PÄÄKAUPUNKISEUDULLA"

Transkriptio

1 HARJOITUS 1: SAAVUTETTAVUUS PÄÄKAUPUNKISEUDULLA

2 1 Harjoituksen tavoite TÄMÄN HARJOITUKSEN TAVOITETTENA ON tutustuttaa opiskelija QGIS -ohjelmistoon. Harjoituksessa tutustutaan ohjelman käyttöliittymään sekä sen yleisimpiin toimintoihin toteuttamalla yksinkertainen paikkatietoanalyysi saavutettavuudesta pääkaupunkiseudulla. Harjoituksen lopuksi opiskelija oppii tuottamaan karttaesityksen QGIS:n avulla. Kaikki harjoituksessa käytettävä materiaali on avointa ja verkosta avoimesti ladattavissa, mutta sitä on paikoin esiprosessoitu tätä harjoitusta varten. Harjoituksessa käytettävä aineisto Kunnat Pääkaupunkiseudun kuntien rajat. Paljon aineisto pääkaupunkiseudulle on saatavilla osoitteesta: < Meri Meren rantaviiva Metro Metrolinja Helsingissä Rautatie Junaradat pääkaupunkiseudulla Paatiet Pääkaupunkiseudun tiestö pääteiden osalta. Koko Suomen kattavaa tieaineistoa voi ladata seuraavasta osoitteesta : < MetropAccess YKR_grid EurefFIN Koko pääkaupunkiseudun kattava 250 x 250 m tyhjä ruutumatriisi EUREF-FIN koordinaatistossa. Aineisto on saatavilla kokonaisuudessaan seuraavasta osoitteesta: < Time to Tekstitiedosto, joka sisältää matka-ajat Helsingin rautatieasemalta kävellen, julkisella liikenteellä ja autolla kaikkiin pääkaupunkiseudun muihin MetropAccess matriisiruutuihin.

3 2 Ongelma: Missäköhän ajassa pääsen Helsingin k eskustasta esimerkiksi Espoon eri alueille? Mikä olisi nopein kulkumuoto? Kuinkakohan suuria kulkumuotojen väliset erot matka-ajassa mahtavat olla pääkaupunkiseudulla? Kuinka saada vastaus ongelmaan? Paikkatietojärjestelmien (GIS) avulla on helppo selvittää vastaus mitä moninaisimpiin kysymyksiin, kuten vaikkapa tähän meidän ongelmaamme. Viime vuosien aikana avoimen lähdekoodin ilmaiset ohjelmistot ovat nousseet haastamaan yksityiset maksulliset ohjelmistot entistä paremmilla ja monipuolisemmilla toiminnoillaan, mikä on tarkoittanut, että paikkatietojärjestelmät ovat nykyään kaikkien ulot tuvilla. Tässä harjoituksessa käytämme Helsingin Yliopiston maantieteen laitoksella kehitettyä matka-aikamatriisia, jonka avulla on mahdollista tarkastella matka -aikoja paikasta toiseen pääkaupunkiseudulla. Aineiston matka -ajoissa on huomioitu koko matkaketju ovelta-ovelle, eikä pelkästään kulkuneuvossa kuluvaa aikaa. 1. Aineistojen lataaminen ja tuominen QGIS:iin Aloita harjoitus lataamalla Harjoitus1_Aineisto.zip niminen aineistopaketti oheisesta linkistä < >. Harjoituksessa tarvittava aineistopaketti on pakatussa muodossa, joten aluksi se on purettava. Avaa sijainti, jonne latasit aineistopaketti ja klikkaa hiiren oikealla painikkeella nimeä Harjoitus1_Aineisto.zip. Riippuen koneellasi olevasta aineistojen purkuohjelmasta (esim. 7-zip, Winrar, Winzip), purkutoiminto saattaa olla erilaisilla nimillä, mutta koita

4 3 löytää joko extract tai pura ja valitse se. Hetken kuluttua tiedostosijaintisi pitäisi ilmestyä uusi kansio, joka sisältää harjoituksessa tarvittavan aineiston purettuna. Seuraavaksi, avaa QGIS-ohjelmisto. Etsi työpöydältäsi tai valikosta QGIS_Desktop ja avaa se. Riippuen käyttämästäsi versiosta, numerosarja ohjelman nimessä vaihtelee (esim. QGIS_Desktop_2.8.1). Pienen hetken kuluttua ohjelman pitäisi avautua ja näet edessäsi QGIS käyttöliittymän. Ennen kuin alat tarkemmin tutustumaan erilaisiin toimin toihin, tuo purkamasi aineistot ohjelmaan. Paina Add Vector Layer sivun vasemmassa reunassa olevassa tasopaneelissa ja valitse sitten browse uudessa ikkunassa. Valitse tiedostotyypiksi ESRI Shapefiles ja etsi sitten purkamasi aineistokansio. Kansiossa pi täisi olla yhteensä 6 tiedostoa, jotka päättyvät.shp. Valitse kaikki nämä tiedostot ja paina open. Tämän jälkeen palaat aiempaan ikkunaan, jossa nyt voit painaa toisen kerran open. Tässä vaiheessa on hyvä hetki tallentaa projektisi. Paina vasemmasta yläkulmasta Project -> Save As ja etsi tiedostosijainti, jonne haluat tallentaa. Muista tallentaa projektiasi aina sitä mukaan kun etenet harjoituksessa, sillä ohjelma saattaa aika ajoin kaatua. Näin voit myös palata siihen mihin jäit, vaikka et saisikaan harjoitusta kerralla valmiiksi. HUOM! Kun tallennat projektisi tai luot uusia tiedostoja paikkatieto -ohjelmassa muista AINA antaa tiedostonimi, joka ei sisällä ä tai ö-kirjaimia, eikä myöskään mitään erikoismerkkejä tai turhia välilyöntejä, sillä ne aiheuttavat usein ongelmia. Tiedostonimessä olevan kahden sanan väliin on luontevaa laittaa alaviiva (esim. C/MyDocuments/Uusi_tiedosto)

5 4 Nyt sinulla pitäisi olla kaikki shapefile-muotoiset tiedostot tuotuna QGIS:iin. Tarkista tässä vaiheessa ruudun oikeasta alareunasta, että sinulla on oikea koordinaattijärjestelmä. Sen pitäisi olla joko EPSG: 3047 tai EPSG:3067, jotka kummatkin tarkoittavat yleisemmin EUREF-TM35FIN nimellä tunnettua järjestelmää. Mikäli sinulla on määrittynyt jokin toinen koordinaattijärjestelmä, paina oikean alakulman koordinaattijärjestelmän nimestä, raksita Enable on the fly CRS transformation, etsi joko EPSG:3047 tai EPSG:3067 ja paina lopuksi OK. 2. Aineistoon ja käyttöliittymään tutustuminen Käytä nyt hetki tutustuen QGIS:n käyttöliittymään. Hyödynnä Geopisteen sivulta löytyvää QGIS_yleisohje.pdf ( ohjetta eri toimintoihin tutustuessa. Muuta tasojen näkyvyyttä painamalla tason nimen edessä olevasta rastista vasemmassa paneelissa. Vaihda tasojen järjestystä vetämällä niiden nimestä, jotta esimerkiksi tiestötaso ei peity ruudukon alle. Mieti samalla minkä tasojen olisi järkevintä olla päällimmäisenä.

6 5 Vaihtele myös tasojen ulkoasua tuplaklikkaamalla kunkin tason nimen edessä olevaa pientä symbolia. Tällöin avautuu kunkin tason ominaisuusikkuna (Layer Properties). Style-välilehdellä voit muuttaa värejä, leveyksiä ja muotoja, jotka taso saa. Tehtyäsi muutokset, paina OK ja näet ne myös ruudulla. Valitse tämä välilehti saadaksesi lisää visualisointivaihtoehtoja Lisätietoa tason muista ominaisuuksista saat ominaisuusikkunan muilta välilehdiltä. Sieltä löytyy yleistä tietoa sekä metadataa, joka antaa tärkeätä informaatiota esimerkiksi tason koordinaattijärjestelmästä, tiedostotyypistä jne. Avaa nyt jonkin tason ominaisuustietotaulu (attribute table), joka sisältää kaiken ominaisuustiedon mitä tasolle on määritetty. Tässä harjoituksessa käytämme ainoastaan vektorityyppisiä aineistoja, minkä vuoksi kaikilla tuoduilla aineistoilla on ominaisuustietotaulu. Saat ominaisuustietotaulun avattua klikkaamalla hiir en oikealla painikkeella tason nimeä ja valitsemalla Open Attribute Table. Uudessa ikkunassa voit tarkastella esimerkiksi tiestötason ominaisuustietoja, jotka näyttäisivät sisältävän tien nimen sekä tyypin.

7 6 3. Tietokantaliitos Paikkatieto-ohjelmissa on mahdollista tehdä tietokantaliitoksia, mikä tarkoittaa esimerkiksi taulukkomuodossa olevan tiedon liittämistä toiseen tasoon, jolle on jo määritetty koordinaattijärjestelmä. Tämä toiminto on mahdollist a molemmissa tasoissa olevan yhteisen kentän avulla, jonka arvot vastaavat toisiaan kullakin rivillä. Seuraavaksi liitämme tekstitiedoston, joka sisältää kaikki matka -ajat Helsingin rautatieaseman matriisiruudusta, tyhjään ruutumatriisiaineistoon. Ensiksi meidän on kuitenkin tuotava tuo tekstitiedosto aineistokehykseen. Valitse Add Delimited Text Layer vasemmassa reunassa olevasta paneelista, ja uusi ikkuna aukeaa. Paina Browse ja etsi tiedostokansiosi, jossa aineistosi sijaitsevat. Kansiosta pitäisi löytyä tiedosto nimeltä time_to_ txt. Valitse tämä tiedosto, paina Open ja palaat aiempaan ikkunaan. Tee samat valinnat kun alla olevassa kuvassa (sarake-erotin on puolipilkku, ensimmäisellä rivillä ovat otsikot, eikä tiedostolla ole geometriaa vielä) ja paina sitten OK. Tekstitiedoston tulisi nyt ilmestyä aineistokehykseesi.

8 7 Voit nyt avata tekstitiedoston ominaisuustietotaulun ja tarkastella mitä tietoja sieltä löytyy. Siellä pitäisi olla matka-ajat ja -etäisyydet jokaiseen ruutuun Helsingin rautatieasemalta kävellen, julkisilla (PT) ja autolla. Seuraava tehtävämme on siis liittää tekstitiedosto matriisiin. Hiiren oikealla painikkeella klikkaa MetropAccess YKR_grid EurefFIN -tasoa ja valitse Properties. Mene sitten Joinsvälilehdelle. Paina vihreää plusmerkkiä vasemmassa alakulmassa, ja uusi ikkuna aukeaa. Valitse taas asetukset kuten alla olevassa kuvassa (Join field = from_id, Target field = YKR_ID), jotta ohjelma tietää mikä on taso, joka liitetään ja mitkä kentät kahdessa tasossa vastaavat toisiaan, ja paina sitten OK. Sulje vielä ominaisuusikkuna (Layer Properties) painamalla OK ja mene katsomaan MetropAccess YKR_grid EurefFIN -tason ominaisuustietotaulua (Open attribute table). Huomaatko tiedon lisääntyneen? Nyt sinulla pitäisi olla matka-aikatieto liitettynä jokaiseen ruutuun.

9 8 4. Tulosten visualisointi Seuraavaksi voitkin visualisoida tuloksen. Tarkoituksenamme on visualisoida ruudut matka-aikaa esittäviin luokkiin. Mene siis taas MetropAccess YKR_grid EurefFIN -tason Properties ikkunan Style-välilehdelle, mutta valitse tällä kertaa yläreunasta Simple symbolin sijasta esittämistavaksi Graduated. Valitse sivun yläreunassa olevaan Column-kenttään haluamasi kulkumuoto, vaikkapa time_to_ _pt_total_time, jos haluat esittää kartallasi julkisen liikenteen matka - aikoja. Paina Classify ja lisää sitten luokkien määrä (classes) esimerkiksi kahdeksaan. Valitse sitten haluamasi värisävy luokille (Color ramp). Koska tässä tapauksessa valmiit luokkarajat eivät sovellu kovin hyvin meidän tarkoitukseen, eikä mikään luokittelutavoista anna kovin hyödyllistä lopputulosta, luokkavälit on määritettävä itse. Tuplaklikkaa yksi kerrallaan kutakin Values-sarakkeen arvoista ja vaihda ne manuaalisesti 10 minuutin välein, kuten alla olevassa kuvassa. HUOM! Matka-aika-aineistossa on useita ruutuja, jonne ei pääse esimerkiksi julkisella liikenteellä. Nämä ruudut ovat saaneen arvon -1. Voisimme poistaa nämä ruudut visualisoinnista tai aineistosta kokonaan kyselyn avulla, mutta tässä tapauksessa on helpompaa käyttää vain erilaista visualisointitapaa näille ruuduille. Aseta siis ensimmäinen luokka välille -1 0 ja vaihda sen väriksi valkoinen. Kirjoita legendasarakkeessa kyseiselle riville NoData (tieto puuttuu).

10 9 Kun olet saanut luokittelun tehtyä, paina lopuksi O K. Aineiston tulisi olla nyt visualisoitu matka-aikojen perusteella. Mikäli haluat vielä muuttaa esimerkiksi luokkien määrää tai luokkavälejä voit palata Style-välilehdelle niin tekemään. 5. Vertailukartan tuominen Jotta voisit hieman paremmin tarkastella millaisilla alueilla matka -ajat ovat esimerkiksi julkisella liikenteellä hyvät, tarvitset pohjakartan. Koska tämän kaltaiset kartat ovat kuitenkin usein hyvin raskaita ladattavaksi koneelle, tuomme yhden sellaisen suoraan internetistä rajapinnan välityksellä. Valtaosa QGIS:n toiminnoista mahdollistuu erilaisten liitännäisten avulla ja niin tämäkin. Nämä liitännäiset eli pluginit on tosin aina ensiksi asennettava erikseen. Valitse siis yläpalkista Plugins -> Manage and Install Plugins ja etsi liitännäinen nimeltä OpenLayers plugin, joka mahdollistaa erilaisten pohjakarttojen tuomisen aineistokehykseen. Valitse Install plugin ja kun asennus on valmis, sulje ikkuna painamalla OK. Nyt sinulla pitäisi olla yläpalkin Web-valikkoon ilmestynyt uusi valikko nimeltä OpenLayers plugin. Valitse siis Web> OpenLayers plugin > OpenStreetMap > OpenStreetMap ja aineistokehykseesi pitäisi ilmestyä OpenStreetMapin karttapohja. Hyödynnä sitä vertaillessasi minkälaiset alueet ovat paremmin ja minkälaiset huonommin saavutettavia pääkaupunkiseudulla. VINKKI: Voit asettaa MetropAccess YKR_grid EurefFIN -tason Style-välilehdeltä läpinäkyvyyttä (Layer Transparency) tasolle esimerkiksi 50 %. Vedä sitten taso järjestyksessä uuden pohjakartan yläpuolelle ja sinun pitä isi nähdä molemmat tasot samanaikaisesti kartalla (kuten alla olevassa kuvassa)

11 10 6. Kartan laadinta Harjoituksen viimeinen vaihe on laatia karttaesitys matka-ajoista. Sitä varten on siirryttävä erilliseen tulostusikkunaan. Valitse Project -> New Print Composer, anna sille mikä tahansa nimi ja valitse OK. Tyhjän ikkunan pitäisi nyt avautua. Valitse Add New Map vasemmasta sivupalkista ja vedä aineistokehys vastaamaan koko valkoista alaa. HUOM! Muista, että AINA kun teet muutoksia varsinaisessa työskentelyikkunassa, pitää sinun päivittää karttanäkymä tulostusikkunan puolella painamalla Update preview! Näet painikkeen sijainnin alla olevasta kuvasta. Jos haluat liikuttaa paperia, paina pikanäppäintä V (tai Layout -> Move Item) ja raahaa paperi haluamaasi paikkaan layout-näkymässä. Jos taas haluat liikuttaa karttaa, paina pikanäppäintä C (tai Layout -> Move Content) ja raahaa aineistoa kartalla. Voit zoomata joko rullalla tai vaihtamalla oikean puoleisesta valikosta Scale-arvoa. Toinen vaihtoehto on palata varsinaiseen työskentelyikkunaan ja zoomata näkymä haluamaksesi. Palaa sitten takaisin tulostus-ikkunaan ja paina oikean puoleisessa Item properties -valikossa Set to map canvas extent.

12 11 1) Seuraavaksi tarvitsemme kartalle legendan, joka kertoo mitä kartta oikein kuvaa. Paina Layout -> Add Legend ja vedä neliö esimerkiksi johonkin kulmaan, jonne legenda mahtuu. Klikkaa kartalle ilmestynyttä legendaa, jotta se aktivoituu muuta sen asetuksia ja oikealla olevassa paneelissa. Voit vaihtaa esimerkiksi otsikon (Title) suomeksi ja informatiivisemmaksi, fonttien kokoa ja väriä (Fonts-valikon kautta), sekä ylipäänsä sitä mitkä tasot ovat mukana legendassa (Legend items). Ota ensiksi rasti Auto update -ruudusta pois, minkä jälkeen vaihtoehdot esimerkiksi legendassa olevien tasojen järjestyksen vaihtoon ja uudelleen nimeämiseen sekä poistamiseen aktivoituvat. 2) Toinen asia, joka kartalla on oltava, on mittakaava. Mene Layout -> Add Scalebar ja vedä alareunaan neliö mittakaavaa varten. Voit säätää mittakaavankin asetuksia aktivoimalla sen klikkauksella ja oikeasta palkista muuttamalla ensisijaisesti Segments-valikon arvoja, kuten kuvassa oikealla. 3) Viimeinen kartalle lisättävä asia on pohjoisnuoli. Mene Layout -> Add Image ja vedä jompaankumpaan yläkulmaan neliö. Aktivoi pohjoisnuoli klikkaamalla ja avaa Search directiories -valikko oikean puoleista päävalikosta. Valitse sitten mieleisesi pohjoisnuoli ja paina Add, jonka jälkeen nuoli ilmestyy yläkulmaan.

13 12 HUOM! Mikäli haluat lopulliseen tulosteeseesi OpenStreetMap-kartan näkyville, pitää aineistokehyksen reunojen olla vedetty täysin kattamaan valkoinen pohjapaperi (siis reunojen jotka vedit kartallesi kun avasit Print composerin ja toit karttasi siihen)! Muuten kartta piirtyy lopulliselle tulosteelle vain osittain jättäen osan alueista valkoisiksi, mikä johtuu pienestä bugista ohjelmassa. Toinen vaihtoehto on käyttää OpenStreetMap-karttaa vain tulosten tarkasteluun, mutta jättää se pois lopulliselta tulosteelta. Nyt sinulla pitäisi olla kaikki tarvittavat elementit kartallasi. Voit vielä tehdä viimeiset hiomiset, jotta kartta näyttäisi mahdollisimman tasapainoiselta. Kun olet tyytyväinen karttaasi, tulosta se kuvatiedostoksi valitsemalla Composer -> Export As Image. Määritä ikkunassa tiedostonimi ja tyyppi (esim. PNG) ja paina Save. Karttasi pitäisi nyt ilmestyä tiedostokansioosi. Olet valmis!

14 13 7) Bonustehtävä: Auton ja julkisen liikenteen matka-aikojen erotus Jos sinulle jää aikaa, voit myös halutessasi laskea erotuksen kahden kulkutavan matka - aikojen välillä jokaiseen matriisiruutuun. Ajatellaan, että haluamme vertailla julkisen liikenteen matka-aikoja suhteessa autoon Helsingin rautatieasemalta. Avaa siis taas MetropAccess YKR_grid EurefFIN -tason ominaisuustietotaulu (Open Attribute Table). Aktivoi muokkaustila painamalla Toggle editing mode ominaisuustietotaulun vasemmasta yläkulmasta. Nyt voit luoda uuden sarakkeen erotuksen laskemista varten. Valitse New column -painike ylhäältä keskeltä, anna uudelle kentälle nimi ja määritä leveydeksi 5 (kuva oikealla). Kun painat OK, uusi sarake ilmestyy tietotauluun. Seuraava tehtävä on laskea arvoja uuteen sarakkeeseen. Koska aineisto sisältää jonkin verran -1 arvoja, meidän on ensiksi tehtävä kysely valitaksemme juuri ne rivit. Paikkatieto-ohjelmissa on mahdollista suorittaa erilaisia kyselyjä. Kyselyt voivat olla joko tason ominaisuuksiin perustuvia (Select by Attributes) tai sijaintiin perustuvia (Select by Location). Ominaisuustietotaulun vasemmasta yläkulmasta löytyy Select features using an expression -painike ominaisuustietokyselylle. Valitse tämä painike ja uusi ikkuna aukeaa jossa sinun on mahdollista määrittää kyselylauseke. Kirjoita seuraavanlainen lauseke Expression-kenttään: "time_to_ _pt_total_time" = - 1 Voit käyttää apunasi Fields and Values ja Operators valikoita oikealla puolella, jotta sinun ei tarvitse kirjoittaa manuaalisesti kaikkea. Paina lopuksi Select ja sulje ikkuna.

15 14 Nyt sinulla pitäisi olla 674 riviä valittuna. Voit tarkistaa asian katsomalla ominaisuustietotaulun ylimpään osaan. Avaa seuraavaksi laskin painamalla Open Field Calculator -painiketta ja täytä kentät kuten alempana olevassa kuvassa. Päivität siis jo olemassa olevaa kenttää (erotus), mutta laskutoimitus kohdistuu vain valitsemiisi 674 riviin. Kaikille näille riveille annetaan arvo Paina lopuksi OK.

16 15 Seuraavaksi haluammekin valita kaikki muut kuin nyt valittuna olevat rivit, koska niille täytyy myös laskea arvot. Tämä tapahtuu helposti käänteisvalinnan avulla. Paina Invert Selection ominaisuustietotaulun yläosasta ja valinta kääntyy. Valittuna pitäisi nyt olla riviä. Avaa uudestaan äskeinen laskin (Open Field Calculator) ja täydennä kuten alempana kuvassa. Haluamme vähentää matka-ajan autolla julkisen liikenteen matka-ajasta. Käytä siis lausekkeena seuraavaa: "time_to_ _pt_time" - "time_to_ _car_time" Nyt sinulla pitäisi olla erotus laskettuna uuteen kenttään. Tallenna lopuksi muutokset painamalla Save Edits ja poistu sitten muokkaustilasta painamalla uudestaan kynän kuvasta. Voit nyt sulkea ominaisuustietotaulun ja visualisoida erotuksen kartalla samaan tapaan Style-välilehdeltä kuin teit aiemmin harjoituksessa kohdassa 4. Käytä visualisoinnissa uutta saraketta, johon juuri laskit arvot.

Claudia Bergroth & Elias Willberg Geopiste, Helsingin yliopisto 2016 HARJOITUS 2: MISSÄ MAA JÄRISEE?

Claudia Bergroth & Elias Willberg Geopiste, Helsingin yliopisto 2016 HARJOITUS 2: MISSÄ MAA JÄRISEE? 1 HARJOITUS 2: MISSÄ MAA JÄRISEE? VOIMAKKAAT MAANJÄRISTYKSET VUOSINA 2010 2015 2 Harjoituksen tavoite TÄMÄN HARJOITUKSEN TAVOITEENA ON tutustuttaa opiskelija QGIS -ohjelmistoon. Harjoituksessa tutustutaan

Lisätiedot

SIVIILEIHIN KOHDISTUNEET KONFLIKTIT AFRIKASSA. Matias Järvinen 2019

SIVIILEIHIN KOHDISTUNEET KONFLIKTIT AFRIKASSA. Matias Järvinen 2019 SIVIILEIHIN KOHDISTUNEET KONFLIKTIT AFRIKASSA Matias Järvinen 2019 Johdanto Harjoitusongelma: Miten siviileihin kohdistuneet konfliktit ovat sijoittuneet Afrikassa? Kuinka vuosittaisista määristä voitaisiin

Lisätiedot

KORKEUSMALLIT JA 3D- KARTTAESITYKSET. Matias Järvinen 2019

KORKEUSMALLIT JA 3D- KARTTAESITYKSET. Matias Järvinen 2019 KORKEUSMALLIT JA 3D- KARTTAESITYKSET Matias Järvinen 2019 Johdanto Harjoitusongelma: Miten korkeusmalleja voi käsitellä QGIS-ohjelman avulla? Kuinka niiden pohjalta voi luoda 3D-malleja? Tässä harjoituksessa

Lisätiedot

MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA

MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA 1 (6) MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA TEEMU SALORIUTTA 17.6.2012 Päivitetty 28.6.2013 1. Avaa Maanmittauslaitoksen latauspalvelu osoitteesta https://tiedostopalvelu.maanmittauslaitos.fi/tp/kartta.

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto QGISohjelmistossa

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto QGISohjelmistossa 1(13) Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto QGISohjelmistossa (QuantumGIS) Ohjeita laatiessa on käytetty QuantumGIS:n versiota 2.0.1. Ruudunkaappauskuvat ovat englanninkielisestä versiosta,

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Collector for ArcGIS. Ohje /

Collector for ArcGIS. Ohje / Collector for ArcGIS Ohje / 10.5.2019 2 (11) Sisältö 1. Collector for ArcGIS... 3 2. Kartan luominen ArcGIS Onlinessa... 3 2.1 Karttatason luominen... 3 2.2 Ominaisuustietotaulun kenttien määrittäminen...

Lisätiedot

Paikkatieto-ohjelmistot maataloudessa

Paikkatieto-ohjelmistot maataloudessa Paikkatieto-ohjelmistot maataloudessa 7.2.2018 Harjoitusmoniste QGIS Tämän harjoitusmonisteen tarkoitus on olla apuna koulutuksen harjoitus-osiossa. Ohjeet eivät ole täydelliset ja joka vaiheesta ei ole

Lisätiedot

Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen

Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen Pelissä kentän (Level) voi luoda tekstitiedostoon "piirretyn" mallin mukaisesti. Tällöin puhutaan, että tehdään ns. ruutukenttä, sillä tekstitiedostossa jokainen

Lisätiedot

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail)

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) 1 NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) Kirjaudu iwowwe Back Officeen. HOME Klikkaa kotisivullasi (HOME) olevaa vihreää Video E-mail kuvaa Vastaava linkki Video Email on myös Video Tools - alasvetovalikossa

Lisätiedot

Collector käyttöohje. Ohje /

Collector käyttöohje. Ohje / Collector käyttöohje Ohje / 11.2.2019 2 (24) Sisältö 1. Aineiston luominen ArcGIS Prossa... 3 Kohdeluokan luominen... 3 Tietokannan arvoalueiden määrittäminen... 5 Attribuuttitaulun kenttien määrittäminen...

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa 1(6) Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa Ohjeita laatiessa on käytetty ArcGIS:n versiota 10.1. Koordinaattijärjestelmä ArcGIS käyttää oletuskoordinaattijärjestelmänä

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

Karttapalvelun käyttöohjeet

Karttapalvelun käyttöohjeet Karttapalvelun käyttöohjeet 1 Yleistä... 2 2 Aloitusnäkymä... 2 3 Liikkuminen kartalla... 3 4 Vasemman laidan valikko... 3 4.1 Kaavayhdistelmä... 3 4.2 Valmistelussa olevat kaavat... 3 4.3 Kaavamerkinnät...

Lisätiedot

Päivitysohje Opus Dental

Päivitysohje Opus Dental Päivitysohje Opus Dental 7.1.460 1. Päivitysohjelman lataaminen Avaa Opus Dental -internetsivu osoitteessa www.opusdental.com. Klikkaa etusivulta Suomen lippua avataksesi suomenkielisen sivuston. Valitse

Lisätiedot

5. Sijainnin määrittäminen olemassa olevalle liikuntapaikalle

5. Sijainnin määrittäminen olemassa olevalle liikuntapaikalle VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS Sisältö: 1. Alueen sijainnin tallennus 2. Alueen ominaisuustietojen tallentaminen 3. Alueen poistaminen 4. Olemassa olevan alueen tietojen muokkaus

Lisätiedot

Valitse aineisto otsikoineen maalaamalla se hiirella ja kopioimalla (Esim. ctrl-c). Vaihtoehtoisesti, Lataa CSV-tiedosto

Valitse aineisto otsikoineen maalaamalla se hiirella ja kopioimalla (Esim. ctrl-c). Vaihtoehtoisesti, Lataa CSV-tiedosto Versio k15 Näin laadit ilmastodiagrammin Libre Officen taulukkolaskentaohjelmalla. Ohje on laadittu käyttäen Libre Officen versiota 4.2.2.1. Voit ladata ohjelmiston omalle koneellesi osoitteesta fi.libreoffice.org.

Lisätiedot

Osio 1. Rakennetun ympäristön paikkatiedot RYM-C2004. Syksy Harjoitus 1

Osio 1. Rakennetun ympäristön paikkatiedot RYM-C2004. Syksy Harjoitus 1 Tässä tehtävässä kerrataan hieman perustoimintoja, joista suurin osa opittiin jo kurssilla ENG-A1001 Tietokoneavusteiset työkalut insinööritieteissä. Tarkoituksena on tehdä hyvin yksinkertaisia harjoituksia,

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTO TIEDEKASVATUS. helsinki.fi/tiedekasvatus v 1.2

HELSINGIN YLIOPISTO TIEDEKASVATUS. helsinki.fi/tiedekasvatus v 1.2 Tässä harjoituksessa opit laatimaan luokitellun teemakartan maastossa aiemmin keräämästäsi aineistosta. Käytämme Esrin ArcGis-palvelun ilmaisia ominaisuuksia. Kartan tekoa voi harjoitella kokonaan ilman

Lisätiedot

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto QGIS-ohjelmistossa

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto QGIS-ohjelmistossa 1 (7) Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto QGIS-ohjelmistossa ita laadittaessa on käytetty QGIS:n versiota 2.14.3. Ruudunkaappauskuvat ovat englanninkielisestä versiosta, mutta ohjeissa esitetään

Lisätiedot

http://www.microsoft.com/expression/

http://www.microsoft.com/expression/ Verkkojulkaisuharjoitus1 TAVOITE Harjoituksen tarkoituksena on opiskella käyttämään verkkojulkaisueditoria (Microsoft Expression Web) ja käynnistämään verkkosivu internetissä. VERKKOSIVUEDITORIN KÄYTTÖOHJEITA

Lisätiedot

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE 1 (20) NETIKKA PCTV 2 (20) 1 YLEISTÄ...3 1.1 MIKÄ ON PCTV?...3 2 PCTV:N KÄYTÖN ALOITTAMINEN...4 2.1 VAATIMUKSET PALOMUURILTA...4 2.1.1 IGMP-palvelun käytön salliminen F-Securessa...4 2.2 VAATIMUKSET TIETOKONEELTA...8

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa

Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa... 1 1. Mikä on ponnahdusikkuna... 1 2. Ponnahdusikkunan

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun n luominen Google Sites palveluun Mikä Osaamispassi on? Osaamispassi auttaa kertomaan taidoistasi, koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja sinua kiinnostavista asioista työnantajalle kun haet työtä. Osaamispassi

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET

TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET 1. Luo mallin mukainen kansiorakenne Käynnistä Resurssienhallinta painamalla näppäimistöltä peräkkäin Windows- ja E-näppäimiä niin, että Windows-näppäin on yhä pohjassa, kun

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Keravan karttapalvelun käyttöohje

Keravan karttapalvelun käyttöohje Keravan karttapalvelun käyttöohje Sisällys (klikkaa otsikkoa mennäksesi suoraan haluamaasi kappaleeseen) Keravan karttapalvelun käytön aloittaminen... 2 Liikkuminen kartalla... 2 Karttatasojen näyttäminen

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit)

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) AUTOCAD-TULOSTUSOHJE Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) 1. MODEL VS. LAYOUT Autocadista löytyy vasemmasta alakulmasta automaattisesti

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

Verkkojulkaiseminen Minna Väisänen. HTML5-tehtävä

Verkkojulkaiseminen Minna Väisänen. HTML5-tehtävä Verkkojulkaiseminen Minna Väisänen HTML5-tehtävä Kirjoita Dreamweaverissa oheisen nettisivun koodi. Lisää xx-kohtiin omat tietosi. Kuvan nimi on joki.jpg. Ensin tehdään sivusto ja sitten yksittäinen sivu.

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Mainoksen taittaminen Wordilla

Mainoksen taittaminen Wordilla Mainoksen taittaminen Wordilla Word soveltuu parhaiten standardimittaisten (A4 jne) word-tiedostojen (.docx) tai pdf-tiedostojen taittoon, mutta sillä pystyy tallentamaan pienellä kikkailulla myös kuvaformaattiin

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS

VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS SISÄLTÖ VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS... 1 Alueen sijainnin tallennus... 2 Liikuntapaikan ominaisuustietojen tallentaminen...

Lisätiedot

SeaMonkey pikaopas - 1

SeaMonkey pikaopas - 1 SeaMonkey pikaopas SeaMonkey on ilmainen ja yksinkertainen www-sivujen teko-ohjelma. Sillä on kätevää koostaa yksinkertaisia sivuja ilman, että täytyy tietää jotain HTML-koodista. Tämä opas esittelee sivuston

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus...

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus... 1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2 1.1 Kirjautuminen... 2 1.2 Käyttöliittymä... 2 2 Uuden varauksen tekeminen... 3 2.1 Normaali varaus... 3 2.2 Alustava Varaus... 5 2.2.1 Alustavan varauksen muuttaminen

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2 Mietoisten kyläportaalin käyttöohjeet alasivujen ylläpitäjille Päivitetty 8.4.2011 Sisältö Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2 Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2 Yhdistyksen etusivun muokkaaminen...

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Public Account-tili on pysyvä, joten kannattaa käyttää mieluummin sitä kuin kaupallisen tilin kokeiluversiota.

Public Account-tili on pysyvä, joten kannattaa käyttää mieluummin sitä kuin kaupallisen tilin kokeiluversiota. 1.1 Tässä harjoituksessa opit laatimaan luokitellun teemakartan maastossa aiemmin keräämistäsi pisteistä. Käytämme Esrin ArcGis-palvelun ilmaisia ominaisuuksia. Kartan tekoa voi harjoitella kokonaan ilman

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

Kartta lumen laadusta. QGIS Työohje

Kartta lumen laadusta. QGIS Työohje Kartta lumen laadusta QGIS Työohje 1 Sisällysluettelo 1. QGIS-PAIKKATIETO-OHJELMA... 2 2. TYÖSKENTELYN ALOITTAMINEN... 2 3. PISTEAINEISTON (VEKTORIAINEISTO) TUOMINEN KARTTANÄKYMÄÄN... 2 3. TAUSTAKARTTOJEN

Lisätiedot

Lipas 2.0 käyttöohjeet ( )

Lipas 2.0 käyttöohjeet ( ) Lipas 2.0 käyttöohjeet (14.3.2019) (Liikuntapaikan muokkaus, liikuntapaikan lisäys, liikuntapaikan poisto, pistemäiset liikuntapaikat) Liikuntapaikan muokkaaminen Liikuntapaikan lisääminen tai tietojen

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

2. Paina hiiren oikeaa näppäintä, pääset valikkoon. Valitse Lisää, tyhjä sarake ilmestyy aktivoidun sarakkeen eteen

2. Paina hiiren oikeaa näppäintä, pääset valikkoon. Valitse Lisää, tyhjä sarake ilmestyy aktivoidun sarakkeen eteen Sivu 1 / 8 24 TIETOJEN SUODATTAMINEN JA LAJITTELU EXCELISSÄ Kun olet tehnyt raporttihaun, saat todennäköisesti paljon tietoa Excel-listalle. Tässä ohjeessa on esitelty joitain keinoja, joilla Excelissä

Lisätiedot

jos haluatte säilyttää ja jatkaa vanhan OneNote-muistion sisällön kanssa.

jos haluatte säilyttää ja jatkaa vanhan OneNote-muistion sisällön kanssa. Vanhojen Office 365 -ryhmien ja sivustojen tiedostokirjastojen kopiointi uuteen TUNI Groups -ryhmän tiedostokirjastoon TUNI Groups tulee jatkossa korvaamaan TAMKin ja Yliopiston käytössä olevat Office

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Taulukon valinta Valitse vasemmalta kansioita, kunnes saat taulukkoluettelon näkyviin. Jos etsit tietoa jostain tietystä aiheesta, voit

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Koskilinjat Oy Panu Toropainen SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...I 1. TÖIHIN SISÄÄN JA ULOS KIRJAUTUMINEN...1 1.1. Työlle kirjautuminen...2 1.2. Vikailmoituksen tekeminen...5

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje Versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Asio. Ohjelma on selainpohjainen, joten ohjelmaa varten tarvitaan internet-selain. Ohjelmaan pääsee osoitteella

Asio. Ohjelma on selainpohjainen, joten ohjelmaa varten tarvitaan internet-selain. Ohjelmaan pääsee osoitteella 1 Kirjautuminen Ohjelma on selainpohjainen, joten ohjelmaa varten tarvitaan internet-selain. Ohjelmaan pääsee osoitteella tila.savonia.fi Ohjelmassa on ns. Haka-kirjautumispalvelu, jolloin kirjautumiseen

Lisätiedot

SMART Board harjoituksia 14 - Notebook 10 Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia.

SMART Board harjoituksia 14 - Notebook 10 Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. SMART Board harjoituksia 14 - Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. http://www.kouluon.fi/ Harjoitus 1-14: Kohteiden hakeminen galleriasta Avaa

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen

Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen ==================HUOM!!!================== SISÄLLÖN TUOMINEN VISUAL STUDIOON ON MUUTTUNUT Uudet ajantasalla olevat ohjeet löytyvät timistä:?https://tim.jyu.fi/view/kurssit/tie/ohj1/tyokalut/sisallon-tuominen-peliin

Lisätiedot

GIS-ANALYYSI PAIKKATIETOIKKUNASSA. Matias Järvinen 2019

GIS-ANALYYSI PAIKKATIETOIKKUNASSA. Matias Järvinen 2019 GIS-ANALYYSI PAIKKATIETOIKKUNASSA Matias Järvinen 2019 Johdanto Harjoitusongelma: Millaisia paikkatietoanalyyseja Paikkatietoikkuna-ympäristössä voi tehdä? Miten niiden avulla voi tutkia tasojen sisältämää

Lisätiedot

CADS Planner Electric perusteet

CADS Planner Electric perusteet CADS Planner Electric perusteet Aloitus Ohjelman avaaminen, alkuasetukset Tasokuvat piirretään aina Suunnitteluu tilaan oikeilla mitoilla. Kuvalle annetaan myös mittakaavatiedot tulostusta varten, sekä

Lisätiedot

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko Simppelit ohjeet Sisällys Päänäkymä... 1 Valikko... 1 Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen... 2 Kurssin haku... 2 Kurssin suorittaminen... 2 Opettajan ohjeet kurssin teko... 3 Kirjautuminen... 3 Kurssin

Lisätiedot

PAROC CALCULUS LASKENTAOHJELMA TIETOKONEELLE ASENNETTAVA VERSIO. Latausohjeet Asennusohjeet

PAROC CALCULUS LASKENTAOHJELMA TIETOKONEELLE ASENNETTAVA VERSIO. Latausohjeet Asennusohjeet PAROC CALCULUS LASKENTAOHJELMA TIETOKONEELLE ASENNETTAVA VERSIO Latausohjeet Asennusohjeet 1 2 Latausohjeet LATAAMISEN VAIHEET 1. Lataaminen vaatii käyttäjäksi rekisteröitymisen (käyttöliittymä vain englanniksi)

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

DL SOFTWARE Uumajankatu 2 Umeågatan FIN-65350 VAASA/VASA FINLAND +358-(0)207 701 701 Fax +358-(0)207 701 711 http://www.dlsoftware.

DL SOFTWARE Uumajankatu 2 Umeågatan FIN-65350 VAASA/VASA FINLAND +358-(0)207 701 701 Fax +358-(0)207 701 711 http://www.dlsoftware. 15.11.2007 1 (10) HELPDESKIN KÄYTTÖ JA OHJELMIEN PÄIVITYS INTERNETISSÄ DL Helpdesk Online Asiakastukemme avuksi on rakennettu Helpdesk, joka löytyy osoitteesta helpdesk.dlsoftware.com Jokainen ylläpitoasiakas

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

Varsinais-Suomen palvelupisteaineisto

Varsinais-Suomen palvelupisteaineisto 1 Varsinais-Sumen palvelupisteaineist - hjeet käyttöön (versi 16.12.2013) Varsinais-Sumen palvelupisteaineist Ohjeet käyttöön Lyhyesti: Varsinais-Sumesta kerätään ja pidetään ajan tasalla palveluihin liittyvää

Lisätiedot

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Teams-ohjelman asentaminen... 3 Kokousten järjestäminen ja omaan kokoukseen liittyminen... 5 Kokouskutsun

Lisätiedot

GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille

GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille 1. Ohjelman kielen vaihtaminen Mikäli ohjelma ei syystä tai toisesta avaudu toivomallasi kielellä, voit vaihtaa ohjelman käyttöliittymän kielen seuraavasti: 2. Fonttikoon

Lisätiedot

ArcGIS ohjelmiston käyttöliittymä, rakenne ja perustoiminnot

ArcGIS ohjelmiston käyttöliittymä, rakenne ja perustoiminnot Sanna Jokela Varsinais-Suomen liitto Lounaispaikka 040-746 7980 sanna.jokela@varsinais-suomi.fi ArcGIS ohjelmiston käyttöliittymä, rakenne ja perustoiminnot Tavoitteet: Opetella tekemään ympäristönsuunnitteluun

Lisätiedot

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys:

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys: VATT Talouden rakenteet Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen Tämä ohje koskee Acrobat Reader -ohjelman versiota 9 sekä Firefox ja Internet Explorer -selaimia. Huomaa, että aikaisemmissa versioissa

Lisätiedot

Rekisteröitymisohje. Vaihe 1. Rekisteröityminen palveluun tapahtuu seuraavasti: 22.2.2013

Rekisteröitymisohje. Vaihe 1. Rekisteröityminen palveluun tapahtuu seuraavasti: 22.2.2013 Rekisteröitymisohje Vaihe 1 Kiitos osoittamastasi luottamuksesta ja ilmoituksesta liittyä Suomen Yrittäjien hankintaasiamiespalvelun käyttäjäksi. Tämä ohje koskee rekisteröitymistä palvelun käyttäjäksi.

Lisätiedot

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Nellistä voi siirtää kirjallisuuslistoja Moodle-oppimisympäristöön. Näin voidaan tarjota opiskelijalle esimerkiksi verkkokurssin oheislukemistona

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Tiedostojen lisääminen alueelle Vaihtoehto1: Jos käytät Firefox-selainta voit vain raahata tiedoston alueelle. Laita Moodle-alueellasi muokkaustila päälle (Muokkaustila päälle -painike). Avaa koneesi Tiedostot-ikkuna

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVA TUTUKSI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVAN TUTUKSI 2(9) Avast Antivirus - ilmainen virustorjuntaohjelma Lataaminen Internet

Lisätiedot

Kahoot! Kirjautuminen palveluun. Sinikka Leivonen

Kahoot! Kirjautuminen palveluun. Sinikka Leivonen Kahoot! Kahoot! on internetselaimessa toimiva sovellus, jonka avulla voit pitää pieniä testejä/kokeita tai kysellä mielipiteitä. Testeihin liittyy myös pelillisyys, sillä eniten pisteitä saanut voittaa.

Lisätiedot

HRTM58. Windows 10 Resurssienhallinta

HRTM58. Windows 10 Resurssienhallinta Windows 10 Resurssienhallinta 1 Sisällysluettelo Resurssienhallinta...3 Resurssienhallintaa käytetään tiedostojen ja kansioiden hallintaan...3 Vasen sarake...5 Tietojen muuttaminen...8 Tapa 1: Hiiren 2.

Lisätiedot

5. Valitse Skannauslähde Skannaa-painike (etupaneeli) -ikkunasta Kuva tiedostoon.

5. Valitse Skannauslähde Skannaa-painike (etupaneeli) -ikkunasta Kuva tiedostoon. 1 Kuvien ja asiakirjojen skannaus HP Scanjet G4050 (PIKAOHJE!) VALOKUVIEN SKANNAUS 1. Käynnistä skanneri virtapainikkeesta 2. Avaa skannerin kansi ja aseta kuva seuraavasti: kuvapuoli, eli skannattava

Lisätiedot

Älä vielä sulje vanhoja

Älä vielä sulje vanhoja OneNote-muistioiden käyttöönotto TUNI OneDrivesta Sinun vanhan Office365-tilin OneDrive-kansioon tallennetut tiedostot menevät lukutilaan, kun tiedostojen kopiointi uuteen TUNI OneDrive -kansioon on tehty.

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot