sähkö- ja telealan palveluhakemisto kevät 2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "sähkö- ja telealan palveluhakemisto kevät 2014"

Transkriptio

1 sähkö- ja telealan palveluhakemisto kevät 2014 Kurssit Tutkinnot Kurssikalenteri 3 19 Kirjat Tuotepaketit ST-kortisto tietokansiot Verkkolomakkeet Ohjelmistotuotteet SETIQ Lehdet 36 Sähköinfon verkkokauppa osoitteessa * Jäsenhinta koskee STUL:n ja sen jäsenjärjestöjen jäseniä sekä tiedotussopimuksen tehneitä oppilaitoksia.

2 kurssit MIKKO KÄKELÄ Sähkötekniikka- ja sähköturvallisuus...3 Aurinkosähköjärjestelmän toteutus ja liittäminen jakeluverkkoon...3 FebDok-ohjelman käytön peruskurssi...3 Ilmajohtostandardit...4 Jännitetyökoulutus enintään V laitteistoissa...4 Käyttöönottotarkastusten mittaukset...4 Käytönjohtajapäivä...4 Lämpökuvaajien sähkötyöturvallisuus...4 Maadoitus- ja ylijännitesuojaus...5 Räjähdysvaarallisten tilojen sähköasennukset...5 SFS 6000 Pienjännitesähköasennukset uudistui...5 SFS 6001 Suurjännitesähköasennukset...5 SFS 6002 Sähkötyöturvallisuus...6 SFS 6002 Sähkötyöturvallisuuskouluttajakoulutus...6 Sähköasentajan teemapäivä...6 Sähkölaitteiston kuntotutkijakoulutus...7 Sähköturvallisuuspäivä...7 Sähköturvallisuustutkinnon valmennus (SP1)...7 Sähköturvallisuustutkinnon valmennus (SP2)...8 Sähkötöiden johtajan päivä...8 Työturvallisuuskorttikoulutus...8 Valtuutetun tarkastajan valmennuspäivä...8 Tietotekniset järjestelmät...8 AUTOMAATIOJÄRJESTELMÄT Sähkö- ja rakennusautomaatio tänään...9 Sähkö- ja rakennusautomaation projektinhallinta...9 TIETO- JA VIESTInTÄVERKOT 10 Gigaa parikaapelissa tämän päivän normi...10 Antennijärjestelmä ja IPTV kiinteistössä. Tekniset ratkaisut...10 Antennijärjestelmä ja IPTV kiinteistössä. Asennus ja ylläpito...10 Kiinteistön IP-verkot, peruskurssi...11 Telepätevyyspäivä...11 Optiset verkot käytännön perusteet...11 Optiset verkot ja järjestelmät...12 Optisten verkkojen mittaukset...12 TURVALLISUUSJÄRJESTELMÄT Kameravalvontajärjestelmät, suunnittelu ja toteutus...13 Paloilmoitinjärjestelmän suunnittelu ja toteutus...13 TU- ja SU-urakoitsijan toiminnanohjausjärjestelmä...13 Turvallisuusjärjestelmät, peruskurssi...13 Liikkeenhoito ja laki...14 Oikea hinta urakkatarjoukseen...14 Sähkötreffit...14 Sähköurakoitsijaksi aikovan kurssi...14 Sähköurakoitsijapäivät...15 Tuloksellinen työmaanhoito...15 Urakoitsijan sopimusasiat YSE sopimusehdot käytännössä...15 Henkilö- ja yritysarviointi Seti Oy:n järjestämiä tutkintoja...16 Lämpökuvaajatutkinto, LK 1 -pätevyys...16 Lämpökuvaajatutkinto, LK 2 -pätevyys...16 Sähköturvallisuustutkinnot 1, 2 ja Ex-pätevyys...16 ILMOITTAUDU koulutus@sahkoinfo.fi TILAA tilaukset@sahkoinfo.fi Kirjat ja muut tuotteet: Kansiot, kortistot, lisenssit, ohjelmistot, lehdet: Toimituskulut: 8,90 e + alv / lähetys. Tiedot ovat joulukuulta Pidätämme oikeuden muutoksiin. Jäsenalennus: Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n ja sen jäsenjärjestöjen jäsenet sekä tiedotussopimuksen tehneet oppilaitokset saavat Sähköinfon tuotteista ja palveluista vähintään 25 %:n alennuksen. Jäsenhinta on näkyvissä jokaisen alennukseen oikeuttavan tuotteen kohdalla. KOULUTTAJA-AIneistot...17 Kannen kuva: Mikko Käkelä 2 Sähköinfo, KEVÄT 2014 Ilmoittautuminen: koulutus@sahkoinfo.fi Puhelin:

3 SÄHKÖTEKNIIKKA JA SÄHKÖTURVALLISUUS Sähkötekniikkakurssit ovat ammattitaidon kehittämiseen ja ylläpitämiseen tarkoitettuja koulutuspäiviä ajankohtaisista aiheista. Koulutukset on tarkoitettu niin toimihenkilöille kuin asentajillekin. Pääpaino koulutuksessa on sähköasennusalan määräysten ja standardien soveltamisessa. Kursseista toteutetaan vakiintuneita koulutuspäiväkierroksia useille paikkakunnille eri puolella Suomea. Koulutus on saatavilla myös yrityskohtaisesti, lisätietoja Kurssiohjelmat: Aurinkosähköjärjestelmän toteutus ja liittäminen jakeluverkkoon Tilaisuus on suunnattu sähköverkkoyhtiöiden henkilöstölle, jotka työskentelevät pientuotantoon liittyvien asioiden parissa, teknisessä asiakaspalvelussa tai muuten vastaavat verkkoon liittämiseen liittyvistä asioista sekä sähköurakoitsijoille, jotka toteuttavat tai ovat kiinnostuneita toteuttamaan aurinkosähköasennuksia ja näin kasvattamaan liiketoimintaansa sekä kaikille muille, jotka ovat kiinnostuneita aurinkosähköjärjestelmän toteutuksesta Vantaa 360 e / 360 e* + alv. Päivän aikana kuullaan yleiskatsaus aurinkosähköstä ja sen hyödyntämismahdollisuuksista Suomessa, saadaan tietoa järjestelmien kannattavuudesta ja takaisinmaksuajoista sekä niiden merkityksestä uudisrakentamisessa. Päivän aikana osallistujat saavat kokonaiskuvan siitä, mitä kaikkia asioita aurinkosähköjärjestelmän hankinnassa on otettava huomioon. Lisäksi tutustutaan verkkoon liittämisen teknisiin vaatimuksiin sekä verkonhaltijan että urakoitsijan näkökulmasta. Lopuksi tutustutaan aurinkosähkön kaupalliseen puoleen ja lupa- sekä verotuskäytäntöihin asiakkaan näkökulmasta sekä kuullaan kokemuksia erilaisista aurinkosähköasennuksista. Koulutus keskittyy mikrokokoisiin (enintään 50 kva) aurinkosähköjärjestelmiin, jotka liitetään yleiseen sähkönjakeluverkkoon. Kurssin järjestävät yhteistyössä Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähköinfo Oy, Energiateollisuus ry ja Adato Energia Oy. FEBDOK-ohjelman käytön peruskurssi Kurssi on tarkoitettu Febdok-ohjelman käyttöä aloitteleville tai ohjelman hankkimista harkitseville henkilöille. Kurssilla käydään läpi Febdok-sähköverkon mitoitusohjelman käytön perusteet ja harjoitellaan ohjelman käyttöä. Kurssilla on käytettävissä tarvittavat tietokoneet ja ohjelmistot. Kurssin tavoitteena on edistää ohjelman omaksumista ja helpottaa käyttöönottoa. Kurssin jälkeen käyttäjä tuntee ohjelman perusominaisuudet, osaa mallintaa sähköverkon ja laskea ohjelman avulla sähköverkon ominaisuudet Espoo Espoo * Jäsenhinta koskee STUL:n ja sen jäsenjärjestöjen jäseniä sekä tiedotussopimuksen tehneitä oppilaitoksia. Sähköinfo, KEVÄT

4 Ilmajohtostandardit Päivän ohjelma on tarkoitettu kaikille ilmajohtoja suunnitteleville, rakentaville ja käyttäville sekä eri tarkastuksia teettäville ja tekeville henkilöille. Kurssi soveltuu myös alan opettajille ja kouluttajille. Kurssilla annetaan käytännönläheistä tietoa uusista standardeista Espoo Jännitetyökoulutus enintään V laitteistoissa Koulutus on tarkoitettu kaikille sellaisia sähköalan töitä tekeville henkilöille, joiden työ kohdistuu tarkoituksellisesti jännitteisiin osiin tai jotka joutuvat pienjännitteellä työnsä aikana 20 cm lähemmäksi paljasta, kosketeltavissa olevaa jännitteistä osaa. Koulutuksessa kerrataan jännitetyön tekemiseen liittyvät määräykset ja ohjeet voimassa olevan sähkötyöturvallisuusstandardin SFS 6002 mukaisesti. Osallistujan yleinen sähkötyöturvallisuuskoulutus on oltava voimassa kurssiajankohtana (koulutuksesta on kulunut maksimissaan 5 vuotta) Espoo Espoo 9.4. Espoo 8.5. Espoo 505 e / 350 e* + alv. Käyttöönottotarkastusten mittaukset Kurssi on tarkoitettu käyttöönottotarkastuksia erityisesti mittauksia suorittaville sähköasentajille, työnjohtajille ja näitä töitä opettaville henkilöille. Kurssin aikana perehdytään käyttöönottotarkastusten perusteisiin, vaatimuksiin, mittauksiin ja käytännön toimenpiteisiin. Kurssilla painotetaan mittauksen työturvallisuutta. Myös tarvittavan dokumentaation laatimista harjoitellaan. Koulutuksen jälkeen osallistuja hallitsee käyttöönottotarkastuksiin liittyvät toimenpiteet mittauksineen, tuntee niitä koskevan lainsäädännön ja osaa toimia niiden mukaisesti Espoo Espoo 7.3. Tampere Espoo 9.5. Espoo Käytönjohtajapäivä Käytönjohtajapäivä on tarkoitettu käytönjohtajana toimiville, käytönjohtajaksi aikoville henkilöille sekä kiinteistöjen sähkölaitteistojen haltijoille. Tilaisuudessa käsitellään käytönjohtajan vastuita, tehtäviä ja ajankohtaisia käytönjohtajia koskevia asioita. Aiheina ovat muun muassa sähkön laatu ja sen mittaaminen, ajankohtaiset määräys- ja standardimuutokset, kondensaattorilaitteistojen kunnossapito ja kokemuksia määräaikaistarkastuksista Vantaa 505 e / 350 e* + alv. Lämpökuvaajien sähkötyöturvallisuus Kurssi on tarkoitettu kaikille sähkölaitteiden lämpökuvauksen LK 2 -pätevyyttä hakeville henkilöille, joilla ei ole KTMp 516/1996, 11 mukaista kelpoisuutta tehdä sähkötöitä. Kokonaiskestoaika on 4 tuntia, mukaan luettuna tauot ja kokeet. Kurssi antaa sähkölaitteiden ja -laitteistojen lämpökuvaajalle, joilla ei ole sähköalan peruskoulutusta, valmiudet tehdä erilaiset, eri olosuhteissa tapahtuvat lämpökuvaukset turvallisesti yhdessä sähköalan ammattihenkilön kanssa Espoo Espoo 190 e / 190 e* + alv. 4 Sähköinfo, KEVÄT 2014 Ilmoittautuminen: koulutus@sahkoinfo.fi Puhelin:

5 Maadoitus- ja ylijännitesuojaus Kurssi on tarkoitettu sähköturvallisuudesta vastaaville sähköalan ammattilaisille, sähkötöiden johtajille, käytönjohtajille, sähköalan opettajille, tarkastajille ja muille, joiden tulee tuntea maadoituksiin ja ylijännitesuojauksiin liittyvät vaatimukset HELsinKI Kurssilla käsitellään niin maadoitusten kuin salama- ja ylijännitesuojauksenkin suunnitteluun ja toteutukseen liittyviä asioita. Kurssi tukee sähköistysalan ammattilaisia heidän maadoituksia ja ylijännitesuojauksia koskevan ammattitaitonsa ylläpidossa ja kehittämisessä. Räjähdysvaarallisten tilojen sähköasennukset Kurssi on tarkoitettu kaikille, jotka joutuvat tekemisiin räjähdysvaarallisten tilojen sähköasennusten kanssa. Kurssilla käsitellään räjähdysvaarallisten tilojen sähköasennuksia koskevia määräyksiä ja standardeja. ATEX-direktiivi sisältää olennaiset tilaluokitusta ja laitevalintaa koskevat vaatimukset. Direktiiviä täydentävät räjähdysvaarallisten tilojen sähköasennuksia koskevat standardit. Kurssi antaa perusvalmiudet räjähdysvaarallisten tilojen tilaluokitukseen, asennusten suunnitteluun ja toteutukseen Tampere SFS 6000 Pienjännitesähköasennukset uudistui Pienjännitesähköasennuksia koskevasta standardisarjasta SFS 6000 on julkaistu syksyllä 2012 uusittu painos, joka muuttaa standardisarjan kokonaisuudessaan. Syynä muutokseen on ensisijaisesti IEC-esikuvastandardien muutokset. Standardi SFS 6000 on keskeisin sähköasennusten turvallisuuden määrittelevä standardisarja. Standardisarja on julkaistu syksyllä 2012 käsikirjana SFS Kurssilla käydään läpi standardisarjan tuomat muutokset. Kurssilla kuulet myös standardimuutosten perusteet HELsinKI Tampere Vantaa 4.6. Tampere Vantaa SFS 6001 Suurjännitesähköasennukset Päivän ohjelma on tarkoitettu kaikille suurjännitelaitteistoja suunnitteleville, rakentaville ja käyttäville sekä eri tarkastuksia teettäville ja tekeville henkilöille. Kurssi soveltuu myös alan opettajille ja kouluttajille. Kurssilla käsitellään standardin SFS 6001 Suurjännitesähköasennukset + A1 + A2 sisältöjä Espoo Tampere Espoo * Jäsenhinta koskee STUL:n ja sen jäsenjärjestöjen jäseniä sekä tiedotussopimuksen tehneitä oppilaitoksia. Sähköinfo, KEVÄT

6 SFS 6002 Sähkötyöturvallisuus Koulutus on tarkoitettu sähköalan töitä tekeville henkilöille, mukaan luettuna työnjohto-, käyttötoiminta-, suunnittelu-, opetus- ja muissa asiantuntijatehtävissä toimivat henkilöt. Sähköalan töitä tekevien henkilöiden koulutus- ja opastusvastuu kuuluu yleisesti työnantajalle. Sähköalan töiden osalta vastuu kuuluu myös sähkötöiden johtajalle ja käytönjohtajalle. Jotta turvallisuus sähkötöissä toteutuu, on yleinen sähkötyöturvallisuuskoulutus uusittava siten, että koulutusten väli on enintään 5 vuotta. Yleisen sähkötyöturvallisuuskoulutuksen jälkeen voi tietyin edellytyksin tehdä jännitteiseen osaan kohdistuvia toimenpiteitä. Ota selvää millä tavoin, jotta muutoksista saatava turvallisuuslisä saadaan mahdollisimman pian tuottavaan työhön. Sähkötyöturvallisuusstandardi SFS 6002 sisältää sähkötöiden turvallista tekemistä koskevat perusohjeet ja turvallisuusvaatimukset. Koulutuksen alussa kerrataan kuolemaan johtaneet sähkötapaturmat, sähköiskujen, valokaarien ja sähkö- ja magneettikenttien aiheuttamat vaarat. Samoin käydään läpi tärkeimmät sähkötyön tekemiseen liittyvät määräykset, ohjeet, työn organisointi ja henkilöiden vastuut. Päivän aikana kerrataan turvalliset työskentelytavat erilaisissa sähkö- ja käyttötöissä sekä sulakkeiden vaihdossa. Samoin henkilökohtaisten jännitetyö- ja suojavälineiden käyttöä painotetaan. Koulutukseen sisältyy koe, jonka perusteella kaikille osallistujille annetaan todistus ja hyväksytysti kokeesta suoriutuneille Henkilö- ja Yritysarviointi SETI Oy:n sähkötyöturvallisuuskortti Vantaa Tampere Turku Jyväskylä Kouvola 5.3. Vantaa 3.4. Vantaa 8.4. LaHTI Tampere Turku 6.5. Oulu 7.5. RovanIEmi Vantaa 3.6. Tampere 415 e / 260 e* + alv. SFS 6002 Sähkötyöturvallisuuskouluttajakoulutus Kurssi on tarkoitettu kaikille niille, jotka kouluttavat sähkötyöturvallisuusasioita uudistetun sähkötyöturvallisuusstandardin SFS 6002 mukaan. Koulutuksessa käydään läpi SFS 6002 sähkötyöturvallisuusstandardin sisältö. Kurssin suorittaneet voivat hakea oikeuden järjestää sähkötyöturvallisuuskoulutusta Sähköinfo Oy:n tuottamalla aineistolla ja myöntää kurssin hyväksytysti suorittaneille Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy:n sähkötyöturvallisuuskortin Espoo 980 e / 980 e* + alv. Sähköasentajan teemapäivä Päivä on tarkoitettu sähköasennuksia toteuttaville ja kunnossapitäville sähköasentajille, työnjohtajille ja kaikille niille sähköalan ammattilaisille, jotka osallistuvat sähkölaitteistojen rakentamiseen ja kunnossapitoon. Päivän aikana käsitellään sähköammattilaisille tärkeitä ja ajankohtaisia sähköasennusten turvallisuuteen ja asennustekniikkaan liittyviä asioita. Aiheina ovat muun muassa uloskäytävien kaapelointi, aurinkosähköjärjestelmien asennukset, uudistuneet tieto- ja antenniverkkoja koskevat määräykset sekä vanhojen asennusten ongelmakohdat. Kurssin tavoitteena on antaa vastauksia usein sähköasennustöissä vastaan tuleviin, sähköturvallisuuteen liittyviin kysymyksiin ja edistää hyvien asennustapojen tuntemusta LaHTI Tampere pori Turku HELsinKI 415 e / 260 e* + alv. 6 Sähköinfo, KEVÄT 2014 Ilmoittautuminen: koulutus@sahkoinfo.fi Puhelin:

7 Sähkölaitteiston kuntotutkijakoulutus Koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat hankkia itselleen sähköalan ja kiinteistöjen edustajien valvoman kuntotutkijan pätevyyden. Koulutus soveltuu myös sellaisille kiinteistöjen edustajille, joilla on vastuullaan lakisääteisen määräaikaistarkastuksen piiriin kuuluvia 1-, 2- ja 3-luokan sähkölaitteistoja. Kurssilla käydään läpi kuntotutkimuksen eri vaiheet. Päivien aikana perehdytään myös eri järjestelmiin, kuten antennijärjestelmiin ja erityisesti vanhoihin sähköasennuksiin sekä niiden ongelmakohtiin. Kurssin suorittaminen antaa valmiuksia myös muiden sähkölaitteistoille tehtävien tarkastusten tekemiseen. Hyväksytysti suoritettu sähkölaitteiston kuntotutkijakoulutus on yhtenä vaatimuksena yrityksen kunnossapitosertifikaatin vastuuhenkilölle Tampere Harjoituspäivä Espoo HELsinKI Harjoituspäivä Espoo 1015 e / 915 e* + alv. Millä edellytyksillä pätevyystodistusta voi hakea Setistä? Sähkölaitteistojen kuntotutkijan pätevyystodistuksen voi saada henkilö, jolla on a) sähköalan pätevyystodistus; sähköpätevyys 1 tai 2 tai A-, B- tai C-luokan pätevyystodistus sekä b) tästä kuntotutkijan koulutusohjelmasta saatu hyväksytty todistus sekä todistus ajan tasalla olevasta sähkötyöturvallisuuskoulutuksesta. Sähköturvallisuuspäivä Kurssi on tarkoitettu sähköturvallisuudesta vastaaville sähköalan ammattilaisille, sähkötöiden johtajille, käytönjohtajille, sähköalan opettajille, tarkastajille ja muille, joiden täytyy pitää sähköturvallisuustietonsa ajan tasalla. Päivän aikana käsitellään erityisesti sähköturvallisuuteen liittyviä ajankohtaisia sähköasennusten turvallisuuteen, turvallisiin työskentelytapoihin ja ajankohtaisiin säädösmuutoksiin liittyviä sähköalan ammattilaisille tärkeitä asioita. Aiheina tänä vuonna muun muassa SFS 6002 uudistus, Sähkölaitteistojen lämpökuvaukset, jakeluverkkoyhtiöiden ajankohtaisasiat sekä vanhojen asennusten ongelmakohdat. Kurssin tavoitteena on auttaa sähköalan ammattilaista ylläpitämään ja kehittämään ammattitaitoaan sähköturvallisuuteen liittyvissä asioissa Oulu Kuopio Jyväskylä Tampere Vaasa Turku 1.4. Kouvola 2.4. Vantaa Sähköturvallisuustutkinnon valmennus (SP1) Koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka osallistuvat sähköturvallisuustutkintoon 1. Luentojen lisäksi kurssi sisältää runsaasti harjoitustehtäviä ja itseopiskelua iltaisin. Kurssilla käydään läpi myös aikaisempien tutkintojen kysymyksiä ja harjoitellaan niiden ratkaisemista helsinki e / e* + alv. Sähköturvallisuustutkintopaketti, kts. Palveluhakemiston sivu 24. * Jäsenhinta koskee STUL:n ja sen jäsenjärjestöjen jäseniä sekä tiedotussopimuksen tehneitä oppilaitoksia. Sähköinfo, KEVÄT

8 Sähköturvallisuustutkinnon valmennus (SP2) Koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka osallistuvat sähköturvallisuustutkintoon 2. Luentojen lisäksi kurssi sisältää runsaasti harjoitustehtäviä ja itseopiskelua iltaisin. Kurssilla käydään läpi myös aikaisempien tutkintojen kysymyksiä ja harjoitellaan niiden ratkaisemista HELsinki e / 790 e* + alv. Sähköturvallisuustutkintopaketti, kts. Palveluhakemiston sivu 24. Sähkötöiden johtajan päivä Sähkötöiden johtajan päivä on tarkoitettu sähkötöiden johtajana toimiville ja sähkötöiden johtajaksi aikoville henkilöille. Tilaisuudessa käsitellään sähkötöiden johtajan vastuita, tehtäviä ja ajankohtaisia sähkötöiden johtajia koskevia asioita VanTaa 505 e / 350 e* + alv. Sähkötöiden johtajan päivillä luentoaiheina ovat muun muassa SFS 6002 uudistus, taajuusmuuttajien käyttöönotto, kaapelit ja paloturvallisuus sekä SFS 6001 uudistus. Työturvallisuuskorttikoulutus Työturvallisuuskortti on kehitetty yhteisten työpaikkojen työturvallisuuden parantamiseksi. Koulutus on tarkoitettu kaikille, jotka tarvitsevat työssään työturvallisuuskorttia. Koulutuksen sisältö on sama kaikille. Heille, jotka tulevat koulutukseen ensimmäisen kerran tai joiden kortti on menossa vanhaksi tai joiden kortti on jo mennyt vanhaksi. Työturvallisuuskortin saanti edellyttää kahdeksan (8) tunnin työturvallisuuskorttikoulutusta ja päivän päätteeksi suoritettavan kokeen hyväksyttyä suorittamista. Kortti on voimassa viisi (5) vuotta Espoo 6.3. Espoo Espoo Espoo 185 e / 145 e* + alv. Valtuutetun tarkastajan valmennuspäivä Valtuutetun tarkastajan valmennuspäivä on tarkoitettu valtuutetun tarkastajan oikeuksien hankkimista harkitseville ja valtuutetun tarkastajan tehtävissä toimiville. Kurssilla opastetaan tarkastajan laatujärjestelmän laatimiseen, oikeuksien hakemiseen ja uusimiseen sekä varmennustarkastusten ja määräaikaistarkastusten tekemiseen. Kurssin tavoitteena on pienentää kynnystä valtuutetun tarkastajan toiminnan aloittamisessa espoo 8 Sähköinfo, KEVÄT 2014 Ilmoittautuminen: koulutus@sahkoinfo.fi Puhelin:

9 TIETOTEKNISET JÄRJESTELMÄT Tästä ryhmästä löydät kursseja viestintä- ja tietoverkkojärjestelmistä, tilaturvallisuus- ja paloturvallisuusjärjestelmistä sekä automaatiojärjestelmistä. TUOMAS SAULIALA Koulutus on saatavilla myös yrityskohtaisesti, lisätietoja Kurssiohjelmat: AUTOMAATIOJÄRJESTELMÄT Sähkö- ja rakennusautomaatio tänään Kurssi soveltuu kaikille sähkö- ja automaatioalalla toimiville, jotka haluavat ylläpitää, täydentää tai syventää osaamistaan ja päivittää tietojaan automaatiotekniikan osalta. Kurssi hyväksytään osaksi Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy:n rau-henkilöpätevyyden täydennyskoulutusta. Täydennyskoulutus katsotaan kokonaan suoritetuksi, jos henkilö käy myös Sähkö- ja rakennusautomaation projektinhallinta -kurssin. Kurssilla tarkastellaan automaatiolla ohjattavia järjestelmiä ja prosesseja, perehdytään aihealueen määräysten ja standardien merkitykseen, kuvataan hyviä käytäntöjä palvelevat ohjeet, esitellään sähkö- ja rakennusautomaation nykytilaa ja tulevaisuusnäkymiä sekä tarkastellaan, millä edellytyksillä automaatiolla parannetaan kiinteistöjen energiatehokkuutta espoo Sähkö- ja rakennusautomaation projektinhallinta Kurssi soveltuu kaikille sähkö- ja automaatioalalla toimiville, jotka haluavat ylläpitää, täydentää tai syventää osaamistaan ja päivittää tietojaan automaatiototeutusten projektinhallinnasta. Kurssi hyväksytään osaksi Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy:n rau-henkilöpätevyyden täydennyskoulutusta. Täydennyskoulutus katsotaan kokonaan suoritetuksi, jos henkilö suorittaa myös Sähkö- ja rakennusautomaatio tänään -kurssin. Kurssilla kuvataan automaatiojärjestelmän hankinta- ja urakkasopimusvelvoitteet, käsitellään automaatiourakoitsijan toiminnan- ja laadunvarmistusprosessit, perehdytään automaatiotöiden työ-, sähkö- ja sähkötyöturvallisuuteen, paneudutaan automaatiototeutuksen vaiheisiin ja projektinhallintaan sekä paneudutaan automaatiojärjestelmän itselleluovutukseen ja vastaanottoon espoo * Jäsenhinta koskee STUL:n ja sen jäsenjärjestöjen jäseniä sekä tiedotussopimuksen tehneitä oppilaitoksia. Sähköinfo, KEVÄT

10 tieto- ja viestintäverkot 10 Gigaa parikaapelissa tämän päivän normi Kurssi on tarkoitettu kiinteistöiden tietoliikenneverkkojen suunnittelijoille, urakoitsijoille ja rakennuttajille. Kurssi soveltuu hyvin myös asennus- ja opetustehtävissä työskenteleville henkilöille. Kurssi tarjoaa myös erinomaisen mahdollisuuden tietojen päivitykseen niille henkilöille, joilla on jo kokemusta yleiskaapelointien asennuksista HELsinKI 10G-parikaapelointi ja sen edellyttämät komponentit, asennusmenetelmät ja testaukset on yksi eniten puhuttanut yleiskaapeloinnin aihe viime aikoina ja oikean tiedon saaminen asiasta on usein ollut hankalaa. Kaikki standardit ovat kuitenkin nyt vihdoin valmiina ja pelisäännöt sekä oikea tieto jokaiseen tilanteeseen on olemassa ja saatavissa. Standardeihin on julkaistu viime vuosina useita muitakin merkittäviä muutoksia ja uudistuksia. Tällaisia ovat mm. optisen kaapeloinnin uudet kuitu- ja liitintyypit ja testausvaatimukset sekä asennetun kaapeloinnin testauksen täsmentyneet pelisäännöt ja datakeskusten erityispiirteet. Kurssi antaa hyvän kokonaiskuvan tämän päivän kaapeloinnin haasteista ja mahdollisuuksista ja on samalla tehokas päivityspaketti kaikille yleiskaapeloinnin kanssa työskenteleville. Antennijärjestelmä ja IPTV kiinteistössä. Tekniset ratkaisut Kurssi soveltuu henkilöille, jotka suunnittelevat, asentavat tai ylläpitävät tv-jakelujärjestelmiä kuten antennijärjestelmiä kiinteistöissä ja alueverkoissa. Kurssi soveltuu lisäksi tv-jakeluyhtiöiden ja verkko-operaattorien tekniselle henkilöstölle sekä alan opetustehtävissä toimiville HELsinKI Kurssiohjelma koostuu kahdesta kurssipäivästä, jotka on mahdollista suorittaa myös yksittäin: Antennijärjestelmä ja IPTV kiinteistössä tekniset ratkaisut (1 päivä) ja Antennijärjestelmä ja IPTV kiinteistössä asennus ja ylläpito (1 päivä) Kurssin 2. päivänä perehdytään antennijärjestelmän asennustekniikkaan ja ylläpitomenetelmiin. Lisäksi paneudutaan digitaalisten tv-signaalien ja IP-siirtojärjestelmän vastaanotto- ja ylläpitomittauksiin. Antennijärjestelmä ja IPTV kiinteistössä. Asennus ja ylläpito Kurssi soveltuu henkilöille, jotka suunnittelevat, asentavat tai ylläpitävät tv-jakelujärjestelmiä kuten antennijärjestelmiä kiinteistöissä ja alueverkoissa. Kurssi soveltuu lisäksi tv-jakeluyhtiöiden ja verkko-operaattorien tekniselle henkilöstölle sekä alan opetustehtävissä toimiville HELsinKI Kurssiohjelma koostuu kahdesta kurssipäivästä, jotka on mahdollista suorittaa myös yksittäin: Antennijärjestelmä ja IPTV kiinteistössä asennus ja ylläpito (1 päivä) ja Antennijärjestelmä ja IPTV kiinteistössä tekniset ratkaisut (1 päivä) Kurssin 1. päivänä perehdytään antennijärjestelmän uusimpiin teknisiin ratkaisuihin. Esillä ovat terestiaali-, satelliitti- ja IPTV-jakelun ajankohtaiset tekniset kysymykset. 10 Sähköinfo, KEVÄT 2014 Ilmoittautuminen: Puhelin:

11 Kiinteistön IP-verkot, peruskurssi Kurssi on tarkoitettu tele- ja sähköurakoitsijoille, suunnittelijoille, organisaatioiden lähiverkkohankintoja suunnitteleville sekä sähkö- ja telealan opetustehtävissä toimiville. Kurssi soveltuu hyvin myös sähköisten turvallisuusjärjestelmien urakoitsijoille sekä muille lähiverkkoja hyödyntävien erikoisjärjestelmien toimittajille ja suunnittelijoille Espoo Kurssilla käsitellään lähiverkko- ja IP-tekniikan perusteita ja perehdytään Ethernet- ja WLAN-tekniikkaan yleisellä tasolla. Lisäksi perehdytään lähiverkkojen käyttösovelluksiin, kuten turvajärjestelmä- sekä viestintäverkkosovelluksiin sekä tietoturvakysymyksiin. Telepätevyyspäivä UUSI sisäverkkomääräys 65/2013 M Kurssi soveltuu kaikille tieto- ja antenniverkkojen kanssa toimiville, jotka haluavat päivittää tietonsa sisäjohtoverkon ja yhteisantennijärjestelmän suunnittelun, asennuksen ja ylläpidon osalta. Viestintäviraston määräys 65/2013 M kiinteistön sisäverkosta ja teleurakoinnista astuu voimaan Uusi määräys korvaa sisäverkkomääräyksen 25/2008 M ja yhteisantenniverkkomääräyksen 21/2007 M. Kurssilla perehdytään uuden määräyksen muutoksiin ja soveltamiseen käytännössä. Lisäksi esillä ovat mm. määräyksenmukaiset yleiskaapeloinnin ja antenniverkon vastaanottomittaukset ja optisen kapeloinnin vaatimukset. Kurssi on hyväksytty Seti-telepätevyyden (AT, A ja T) ylläpitokoulutukseksi Vantaa 4.3. Jyväskylä 3.4. Turku 7.5. Kuopio Optiset verkot käytännön perusteet KUITUJEn jatkaminen, käsittely ja päättäminen Koulutus on suunniteltu asentajille ja muille verkkojen parissa työskenteleville henkilöille. Se soveltuu hyvin myös opetus- ja suunnittelutehtävissä toimiville henkilöille. Koulutuksessa käydään läpi optisten kaapelointien asennusmenetelmiä käytännön näkökulmasta. Kurssipäivän aikana tehdään erilaisia harjoitusasennuksia kuten optisten kuitujen jatkamista hitsaamalla, kuitujen asentamista paneeliin ja valmiin optisen verkon mittauksia. Optisten kaapeleiden päättämiseen ja komponenttien asentamiseen liittyvät työvaiheet ja menetelmät käsitellään vaihe vaiheelta. Lisäksi tutustutaan kuitutöissä tarvittaviin työvälineisiin ja niiden oikeanlaiseen käyttöön. Optisten komponenttien ja erityyppisten kaapeleiden käsittely, työn laadun varmistaminen sekä työturvallisuusnäkökohdat kuuluvat olennaisena osana tämän kurssin sisältöön. Osallistujalla ei tarvitse olla aikaisempaa tietoa tai käytännön kokemusta optisista kaapeloinneista tai komponenteista helsinki Tampere 475 e / 305 e* + alv. * Jäsenhinta koskee STUL:n ja sen jäsenjärjestöjen jäseniä sekä tiedotussopimuksen tehneitä oppilaitoksia. Sähköinfo, KEVÄT

12 Optiset verkot ja järjestelmät Kurssi on tarkoitettu optisten liityntäverkkojen suunnittelijoille, verkon rakentajille ja rakennuttajille. Kurssi soveltuu hyvin myös projektivastaaville ja opetustehtävissä työskenteleville henkilöille. Mikä verkkotopologia valitaan? Entä siirtoyhteystekniikka? Kuinka monta kuitua asennetaan millekin osuudelle? Mitä komponentteja ja kaapeleita käytetään ja miten ne asennetaan? Näihin sekä lukuisiin muihin kysymyksiin saat vastauksen tällä kurssilla, jossa käydään läpi optisen liityntäverkon suunnittelu ja rakentaminen kokonaisuudessaan, vaihe vaiheelta. Kurssi on hyväksytty osaksi SETI Oy:n OL-täydennyskoulutusta. Täydennyskoulutus katsotaan ko konaan suoritetuksi, kun henkilö suorittaa myös Optisten verkkojen mittaukset -kurssin. Kurssille osallistujalla on suositeltavaa olla perustiedot optisista kuiduista ja komponenteista Espoo Optisten verkkojen mittaukset KIInTEISTö- ja FTTx-VERKOT Kurssi on tarkoitettu optisten tietoliikenneverkkojen mittauksista, laadun varmistuksesta sekä ylläpidosta vastaaville henkilöille. Kurssi soveltuu hyvin myös asennustehtävissä ja opetustehtävissä työskenteleville henkilöille Espoo 475 e / 305 e* + alv. Kurssilla käydään läpi optisilla kuiduilla toteutettujen kiinteistöverkkojen ja liityntäverkkojen mittausperiaatteet. Optisten kuitujen rakenne, heijastumisilmiöt, käytetyn pulssin pituus ja yhteydellä olevien tapahtumien oikea tulkinta ovat oleellisia asioita ymmärtää, jos halutaan saada aikaan luotettavia mittaustuloksia verkosta. Kurssilla tehdään myös käytännön mittausharjoituksia optisella tehomittaparilla ja valokaapelitutkalla. Kurssille osallistujalla on suositeltavaa olla perustiedot optisista kuiduista ja komponenteista. Kurssi on hyväksytty osaksi SETI Oy:n OL-täydennyskoulutusta. Täydennyskoulutus katsotaan ko konaan suoritetuksi, kun henkilö suorittaa myös Optistet verkot ja järjestelmät -kurssin. MIKKO ARVINEN 12 Sähköinfo, KEVÄT 2014 Ilmoittautuminen: koulutus@sahkoinfo.fi Puhelin:

13 turvallisuusjärjestelmät Kameravalvontajärjestelmät, suunnittelu ja toteutus Kurssi perehdyttää kameravalvonnan kanssa tekemisiin joutuvat henkilöt, kuten urakoitsijat, suunnittelijat, myyntihenkilöstön ja järjestelmän hankintaan osallistuvat henkilöt kameravalvonnan teknisiin mahdollisuuksiin ja rajoituksiin HELsinKI 880 e / 560 e* + alv. Kurssi keskittyy kameravalvontajärjestelmien tekniikkaan, suunnitteluun, toteutukseen ja kunnossapitoon. Mukana on mm. valaistuksen vaikutus kameravalvontaan, ja valvontakuvan siirto eri sovellutuksissa. Kurssilla perehdytään myöskin digitaaliseen tallennukseen, IP- ja megapikselikameroihin. Lisäksi käydään läpi kameravalvontaan liittyvät lait ja määräykset. Kurssin tavoitteena on antaa perustiedot kameravalvonnan suunnittelusta ja toteutuksesta sekä IP-kameroiden käytöstä. Paloilmoitinjärjestelmän suunnittelu ja toteutus Kurssi on tarkoitettu paloilmoitinjärjestelmien suunnittelijoille ja urakoitsijoille. Kurssin aikana käydään läpi ajankohtaisia paloilmoitinjärjestelmiin liittyviä asioita sekä paloilmoittimen rakentamiseen ja paloturvallisuuteen liittyviä asioita. Kurssilla käsitellään myös paloilmoitinliikkeen ja paloilmoitintöiden vastuuhenkilöiden tehtäviä ja vastuita sekä paloilmoittimen toteutusdokumentointia Kurssi antaa valmiudet paloilmoitinjärjestelmän asianmukaiseen suunnitteluun, asentamiseen, hoitoon ja kunnossapitoon. Kurssi antaa myös valmiuksia paloilmoitintutkintoa varten HELsinKI 880 e / 560 e* + alv. TU- ja SU-urakoitsijan toiminnanohjausjärjestelmä Kurssi on tarkoitettu henkilöille, jotka laativat ja ylläpitävät yrityksen toiminnanohjausjärjestelmää tai toimivat TU- tai SU-vastuuhenkilöinä. seti Oy:n sertifioimalta turva- ja sähköurakoitsijalta edellytetään toiminnanohjausjärjestelmää. Seti Oy todentaa toiminnanohjauksen mukaisen toiminnan yritysarviointikäynnillä. Koulutuksen avulla osallistuja saa selkeän käsityksen urakoitsijan toiminnanohjausjärjestelmän toiminnasta, sisällöstä ja soveltamisesta yrityksen myynti-, asennus-, ylläpitotehtäviin. Kurssilla ohjeistetaan yleisellä tasolla käsikirjan laadintaa. Kurssilla perehdytään myös TU- ja SU-yrityssertifioinnin kriteereihin ja sertifioinnin hakemiseen sekä vastuuhenkilön pätevyysvaatimuksiin ja tehtäviin. Lisätietoja Seti Oy:n TU- ja SU-yrityssertifioinneista osoitteesta uusi kurssi 5.3. Espoo Turvallisuusjärjestelmät, peruskurssi Kurssi soveltuu henkilöille, joiden työtehtävät edellyttävät perehtymistä kamera- ja kulunvalvonta- sekä murtoilmaisu- ja paloilmoitinjärjestelmien yleisiin perusteisiin. Kurssille osallistuja saa yleiset perusvalmiudet turvallisuusjärjestelmiin. Kurssi perehdyttää turvallisuusjärjestelmien käyttötarkoitukseen, toimintoihin, käsitteisiin, järjestelmien tekniseen rakenteeseen ja komponentteihin. Lisäksi osaanottaja saa yleiskäsityksen turvallisuusjärjestelmien suunnittelussa ja asennuksissa tarvittavista ohjeista ja normeista HELsinKI * Jäsenhinta koskee STUL:n ja sen jäsenjärjestöjen jäseniä sekä tiedotussopimuksen tehneitä oppilaitoksia. Sähköinfo, KEVÄT

14 liikkeenhoito ja laki Tästä ryhmästä löydät sähkö- ja teleurakoitsijoille suunnatut liikkeenhoidon ja juridiikan kurssit. MIKKO KÄKELÄ Koulutus on saatavilla myös yrityskohtaisesti, lisätietoja Kurssiohjelmat: Oikea hinta urakkatarjoukseen Koulutus on suunniteltu henkilöille, jotka ovat mukana urakkatarjous- tai toteutusprosessin eri vaiheissa. Kurssi soveltuu niin vasta-alkajille kuin jo asioiden kanssa tekemisiin joutuneillekin. Kurssi soveltuu erinomaisesti myös yrityksen omaa toiminnanohjausjärjestelmää suunnitteleville tai rakentaville henkilöille Espoo Kurssilla käsitellään monipuolisesti tarjouslaskennan kokonaisprosessia sen eri vaiheineen. Päivän aikana tuodaan esille myös budjetointi ja sen tärkeä merkitys tarjouslaskennan oikean hinnan muodostumiseen. Kurssin jälkeen osallistujat ymmärtävät tarjoustoiminnan hinnanmuodostuksineen laajana kokonaisuutena miten eri osat liittyvät toisiinsa, miten mennyttäkin voi hyödyntää ja miten budjetoinnin avulla johdetaan yrityksen tarjoushinnat eri tapauksissa. Sähkötreffit Sähkötreffit on toimintamalli, jolla sähköurakoitsijat saavat lisää bisnesmahdollisuuksia kotitalousasiakkailta. Kurssilla opetetaan monipuolisia myynnin ja markkinoinnin taitoja. Koulutus sisältää lisäksi teknistä ja lainsäädännöllistä asiaa. Koulutuksen jälkeen valmiutesi myyntiin ja markkinointiin ovat kehittyneet, ymmärrät kuluttaja-asiakkaiden kanssa toimimista paremmin ja tiedostat, minkälaisia valmiita tuotepakettiratkaisuja kuluttajille voi tarjota. Kurssin käynyt STUL:n jäsen saa yhteystietonsa sähkötreffit.fi-hakemistoon espoo 40 e / 40 e* + alv. Sähköurakoitsijaksi aikovan kurssi Kurssi on tarkoitettu niille, joilla on aikomus perustaa sähköurakointiliike. Kurssilla annetaan tietoa yrityksen perustamisesta ja sähköurakoitsijana toimimisesta. Kurssilla käsitellään sähköurakointiyrityksen yritysideaa ja menestystekijöitä. Käydään läpi yrityksen perustamiseen liittyviä juridisia asioita ja selvitetään, mikä yhtiömuoto yritykselle kannattaa valita. Talouden hoitoa käsittelevässä osiossa käsitellään rahoitukseen, kirjanpitoon ja yrityksen kulurakenteeseen liittyviä asioita. Kurssilla käydään lyhyesti läpi myös tarjouslaskentaan, tarjouksen hinnanmuodostamiseen ja työmaan hoitoon liittyviä asioita. Lakimiehen kanssa perehdytään sopimusjuridiikkaan ja työoikeusasioihin Espoo 200 e / 100 e** + alv. ** Jos kurssille osallistuvan henkilön edustama yritys liittyy Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n jäseneksi, kurssin hinta on 100 e + alv. 14 Sähköinfo, KEVÄT 2014 Ilmoittautuminen: koulutus@sahkoinfo.fi Puhelin:

15 Sähköurakoitsijapäivät Sähköurakoitsijapäivät on kahdesti vuodessa järjestettävä tapaaminen sähköistysalan ammattilaisille ja sidosryhmille. Sähköurakoitsijapäivillä kuullaan asiantuntijoiden puheenvuoroja ajankohtaisista aiheista, keskustellaan alan yleisistä kuulumisista ja tutustutaan tuoteuutuuksiin HyVInkää Päivien hinta 280 e / 220 e* + alv. Tuloksellinen työmaanhoito Koulutus on suunniteltu projektipäälliköille ja on hyödyllinen muillekin projektiin osallistuville henkilöille. Kurssilla opitaan, miten projektille asetetaan mitattavissa olevat tavoitteet, miten asennusprojektin kulkua ohjataan siten, että nämä tavoitteet saavutetaan ja miten projekti päätetään. Kurssi valmentaa sähköasennusprojektiin osallistuvat henkilöt ymmärtämään projetin tavoitteet ja niiden saavuttamiseen tarvittavat keinot yhdenmukaisesti Espoo Urakoitsijan sopimusasiat YSE sopimusehdot käytännössä Koulutus on tarkoitettu urakoitsijoille, mutta soveltuu myös suunnittelijoille ja konsulteille, jotka laativat urakka-asiakirjoja ja toimivat valvojina työkohteissa. Kurssi sopii myös juristeille, jotka haluavat syventää rakentamisen juridiikan tietämystään. yse sopimusehdot on rakentamisen ammattilaisten perustyökalu. Sopimusosaamista tarvitaan yritysjohdon lisäksi yhtä lailla työmaan hoidossa (esim. työnjohto), jotta omat oikeudet ja velvollisuudet tunnistetaan ja osataan toimia oikein kussakin tilanteessa. Osa Vantaa Osa Vantaa /osa 590 e / 375 e* + alv. Osan I aiheita ovat sopimuksenteon ABC, tarjous- ja sopimuksentekomenettely julkisia hankintoja koskevan lain mukaan, YSE-käsitteistö, urakoitsijan sivuvelvollisuudet, työmaapalvelut ja työmaan johtovelvollisuudet sekä lisä- ja muutostöistä sopiminen. Osan II aiheita ovat sopijapuolten korvausvastuu toiselle osapuolelle ja sivulliselle aiheutuneista vahingoista, työmaan aikataulu ja viivästysvastuu, reklamaatiot; milloin, miksi, miten ja kenelle sekä vastaanottomenettelyt ja niiden oikeusvaikutukset. * Jäsenhinta koskee STUL:n ja sen jäsenjärjestöjen jäseniä sekä tiedotussopimuksen tehneitä oppilaitoksia. Sähköinfo, KEVÄT

16 Henkilö- ja yritysarviointi Seti Oy:n järjestämiä tutkintoja Ilmoittautuminen: Birgitta Pessi, puh , Lämpökuvaajatutkinto, LK 1 -pätevyys Tutkinto on tarkoitettu sähköalan ammattilaisille. Päivä alkaa LK-tutkinnolla, jonka jälkeen osoitetaan kameran käytön osaaminen näyttötehtävillä. Hyväksytyn tutkinnon lisäksi LK-pätevyystodistuksen saamiseksi tulee toimittaa yksi raportti tehdystä sähkölaitteiston lämpökuvauksesta. Osanottajamäärä on rajoitettu 10 henkilöön. Ilmoittautuminen helmikuun tutkintoon mennessä. Ilmoittautuminen huhtikuun tutkintoon mennessä Espoo Espoo Tutkintomaksu 202 e + alv. Maksu sisältää myös lämpökuvausraportin tarkastuksen ja lämpökuvaajan pätevyystodistuksen. Lämpökuvaajatutkinto, LK 2 -pätevyys Tutkinto on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät ole sähköalan ammattilaisia. Henkilöillä, joilla ei ole voimassa olevaa yleistä SFS sähkötyöturvallisuuskoulutusta, on mahdollista ilmoittautua Sähköinfo Oy:n aamupäivällä järjestämään lämpökuvaajille tarkoitettuun SFS koulutukseen* (ks. sivu 4). Kirjallinen LK-tutkinto ja kameran käytön näyttötehtävät ovat iltapäivällä. Hyväksytyn tutkinnon lisäksi LK-pätevyystodistuksen saamiseksi tulee toimittaa yksi raportti tehdystä sähkölaitteiston lämpökuvauksesta. Osanottajamäärä on rajoitettu 15 henkilöön. Ilmoittautuminen helmikuun tutkintoon mennessä. Ilmoittautuminen huhtikuun tutkintoon mennessä. Sähköturvallisuustutkinnot 1, 2 ja 3 Sähköturvallisuustutkinnolla tarkoitetaan tutkintoa, jolla osoitetaan sähkötöiden turvallisuuteen liittyvien säännösten, määräysten ja ohjeiden tuntemus. Ilmoittautuminen tutkintoon mennessä. Sähköturvallisuustutkintojen tutkintopaketit, ks. Palveluhakemiston sivu Espoo Espoo Tutkintomaksu 202 e + alv. Maksu sisältää myös lämpökuvausraportin tarkastuksen ja lämpökuvaajan pätevyystodistuksen. * Tutkintomaksu ei sisällä aamupäivän SFS koulutusta. Sähköinfo laskuttaa koulutuksesta 190,00 e + alv Espoo Tutkintomaksu 170 e + alv. Ex-pätevyys Standardi SFS-EN edellyttää, että räjähdysvaarallisten tilojen sähköasennusten vastuuhenkilöillä, asennustyön tekijällä ja suunnittelijalla on riittävät tiedot räjähdysvaarallisten tilojen sähköasennusten toteutuksesta. Ex-pätevyystutkinnon hyväksytysti suorittanut voi osoittaa tutkintotodistuksella omaavansa riittävät tiedot Espoo Tutkintomaksu 170 e + alv. Kirjallinen tutkinto kestää 3 tuntia. Tutkintovaatimuksena ovat käsikirjat SFS ja SFS Julkaisut voivat olla mukana tutkinnossa. Ilmoittautuminen tutkintoon mennessä. 16 Sähköinfo, KEVÄT 2014

17 Kouluttaja-aineistot MIKKO ARVINEN Jännitetyöt (CD) Kouluttaja-aineisto sisältää materiaalit (PowerPoint) kiinteistöjen sähkölaitteistojen jännitetyön tekemisestä enintään V kiinteistöissä. Aineisto perustuu SFS standardiin ja Sähköinfon Jännitetyöopas-julkaisuun. Hinta 600 e / 450 e* + alv. SFS 6002 (CD) Opetuspaketti sisältää seitsemän sähkötyöturvallisuusluentoa (PowerPoint), joiden avulla yrityksen sisäinen koulutus voidaan suunnitella ja toteuttaa. Paketti sisältää myös koekysymyksiä, joiden avulla oppiminen voidaan testata. Opetuspaketti on tarkoitettu henkilöille, jotka opettavat sähkötyöturvallisuusasioita. Hinta 600 e / 450 e* + alv. YRITYSKOHTAISTA KOULUTUSTA SÄHKÖINFOSTA tilauskurssi on tehokas keino koko henkilöstön kouluttamiseen. Kun ei ole aikaa osallistua yleisiin koulutustilaisuuksiin, kun kurssien aikataulut eivät sovi tai kurssipaikka on liian kaukana, paras vaihtoehto on yrityskohtainen koulutus. Koulutuksen sisältö suunnitellaan yrityksesi osaamistarpeiden pohjalta. Kurssiohjelmaan valitaan teille tärkeät asiat: ne, jotka ovat muuttuneet tai ne, jotka eniten kaipaavat kertausta. Yrityskohtaisella kurssillla voi aina painottaa yrityksen kannalta keskeisiä seikkoja. Asiantuntevasta koulutuksesta on hyötyä pitkään. Paitsi uusinta tietoa, koulutus antaa aina myös valmiuksia oppia uutta ja soveltaa uutta tietoa omiin jokapäiväisiin työtehtäviin. Yhdessä sovittu sisältö takaa onnistuneen koulutuksen, joka motivoi niin koulutettavia kuin kouluttajiakin. Lisätietoja: esa.tiainen@sahkoinfo.fi Kiinteistöjen sähköasennusten käyttöönottotarkastukset (DVD) Multimediaesityksen avulla tuodaan esiin ne tärkeät menettelytavat ja toimenpiteet, jotka käyttöönottotarkastuksia suorittavien henkilöiden on ehdottomasti osattava. Aineisto on tarkoitettu kouluttajille, itseopiskeleville sekä kertaukseksi niille, joilla käyttöönottotarkastuksien tekeminen on esim. niiden vähäisyydestä johtuen joka kerta uudelleen palautettava mieleen. Kesto: 21 minuuttia. Hinta 210 e / 157,50*e + alv. SAFEL sähkötyöturvallisuus tavaksi (DVD) Sähkötyöturvallisuuden oppimateriaali sisältää mm. dramatisoituja esimerkkejä Suomessa sattuneista sähkötapaturmista. Materiaalissa on myös runsaasti esimerkkejä turvallisista työkäytännöistä. Asiantuntijat ja lukuisat animaatiot auttavat ymmärtämään sähkötyöturvallisuuden keskeisiä säädöksiä ja standardia SFS Kesto: noin 3,5 tuntia. Saatavana myös ruotsinkielisenä. Hinta Yksittäiskappaleet 180 e / 180 e* + alv. Oppilaitoslisenssi e / e* + alv. SECEL sähköturvallisuuden oppimateriaali (DVD) Multimediatekniikkaa hyödyntävä digitaalisessa oppimisympäristössä toteutettu sähköturvallisuuden oppimateriaali. Oppimateriaali soveltuu käytettäväksi yrityksissä esim. uusille työntekijöille, harjoittelijoille ja kesätyöntekijöille annettavan sähkötyön opastuksen tueksi. Materiaali täydentää mainiosti oppilaitosten sähköturvallisuuskoulutusta. Secel koostuu video-, animaatio- ja faktaosioista ja osiokysymyksistä. Kesto n. 3,5 tuntia Hinta 190 e / 190 e* + alv. Tilaukset: tilaukset/sahkoinfo.fi * Jäsenhinta koskee STUL:n ja sen jäsenjärjestöjen jäseniä sekä tiedotussopimuksen tehneitä oppilaitoksia. Sähköinfo, KEVÄT

18 Sähköinfon kurssikalenteri, kevät 2014 ILMOITTAUTUMINEN: Sähköposti: P: KURSSIOHJELMAT: TAMMIKUU HELMIKUU MAALISKUU HUHTIKUU TOUKOKUU KESÄKUU SÄHKÖTEKNIIKKA JA SÄHKÖTURVALLISUUS Aurinkosähköjärjestelmän toteutus ja liittäminen Vantaa jakeluverkkoon FEBDOK-ohjelman käytön peruskurssi Espoo Espoo Ilmajohtostandardit 4.2. Espoo Jännitetyökoulutus enintään 1000 V laitteistoissa Espoo Espoo 9.4. Espoo 8.5. Espoo Käyttöönottotarkastusten mittaukset Espoo Espoo 7.3. Tampere 9.5. Espoo Espoo Käytönjohtajapäivä Vantaa Lämpökuvaajien sähkötyöturvallisuus Espoo 28.4 Espoo Maadoitukset ja ylijännitesuojaus Helsinki Räjähdysvaarallisten tilojen sähköasennukset Tampere SFS 6000 Pienjännitesähköasennukset uudistui Helsinki Tampere Vantaa 4.6. Tampere Vantaa SFS 6001 Suurjännitesähköasennukset Espoo Tampere Espoo 3.6. Tampere SFS 6002 Sähkötyöturvallisuus 9.1. Vantaa Tampere Turku Jyväskylä Kouvola SFS 6002 Sähkötyöturvallisuus-kouluttajakoulutus Espoo Sähköasentajan teemapäivä Lahti Tampere Pori Turku Helsinki 5.3. Vantaa 3.4. Vantaa 8.4. Lahti Tampere Turku 6.5. Oulu 7.5. Rovaniemi Vantaa Sähkölaitteiston kuntotutkijakoulutus Tampere Vantaa Sähkölaitteistojen kuntotutkijan harjoituspäivä Espoo Espoo Sähköturvallisuuspäivä Oulu Kuopio Jyväskylä Tampere Vaasa Turku Sähköturvallisuustutkinnon valmennus (SP1) Helsinki Sähköturvallisuustutkinnon valmennus (SP2) Helsinki 1.4. Kouvola 2.4. Vantaa

19 Irrota ja ota talteen! Sähkötöiden johtajan päivä Vantaa Työturvallisuuskorttikoulutus 6.2. Espoo 6.3. Espoo Espoo Espoo Valtuutetun tarkastajan valmennuspäivä 4.3. Espoo Verkostopäivät Tallinna TIETOTEKNISET JÄRJESTELMÄT AUTOMAATIOJÄRJESTELMÄT Sähkö- ja rakennusautomaatio tänään Espoo Sähkö- ja rakennusautomaation projektinhallinta Espoo TIETO- JA VIESTINTÄVERKOT 10 Gigaa parikaapelissa tämän päivän normi Helsinki Antennijärjestelmä ja IPTV kiinteistössä. Asennus ja ylläpito Helsinki Antennijärjestelmä ja IPTV kiinteistössä. Tekniset ratkaisut Helsinki Kiinteistön IP-verkot peruskurssi Espoo Optiset verkot käytännön perusteet Helsinki Tampere Kuitujen jatkaminen, käsittely ja päättäminen Optiset verkot ja järjestelmät Espoo Optisten verkkojen mittaukset (kiinteistö- ja FTTx-verkot) Espoo Telepätevyyspäivä, uusi sisäverkkomääräys 65/2013 M Vantaa 4.3. Jyväskylä 3.4. Turku 7.5. Kuopio TURVALLISUUSJÄRJESTELMÄT Kameravalvontajärjestelmät suunnittelu ja toteutus Helsinki Paloilmoitinjärjestelmän suunnittelu ja toteutus Helsinki TU- ja SU-urakoitsijan toiminnanohjausjärjestelmä, Uusi kurssi 5.3. Espoo Turvallisuusjärjestelmät, peruskurssi Helsinki LIIKKEENHOITO, LAKI JA TALOUS Oikea hinta urakkatarjoukseen Espoo Sähkötreffit Espoo Sähköurakoitsijaksi aikovan kurssi Espoo Sähköurakoitsijapäivät Hyvinkää Tuloksellinen työmaanhoito Espoo Urakoitsijan sopimusasiat Vantaa YSE 1998 sopimusehdot käytännössä, osa I Urakoitsijan sopimusasiat Vantaa YSE 1998 sopimusehdot käytännössä, osa II Kurssi voidaan järjestää myös yrityskohtaisena. Lisätietoja yrityskursseista: Esa Tiainen, p Ohjelmamuutokset mahdollisia

20 kirjat Sähköinfo Oy julkaisee, kustantaa ja välittää kirjoja sähkö-, tele ja turva-alan ammattilaisten, oppilaitosten ja opiskelijoiden käyttöön. Kirjoittajina toimivat alan kokeneet asiantuntijat, jotka ovat perehtyneet niin käytäntöön kuin teoreettisiinkin näkökulmiin. Kirjat ovat käytännönläheisiä perusteoksia ja soveltuvat erinomaisesti myös käsikirjoiksi ja oppimateriaaliksi. Kirjatilaukset: Toimituskulut: 8,90 e + alv./lähetys. Sähköasennuksetkirjasarja on uudistettu Sähköasennukset 1 Sähköasennukset 3 Uudistettaessa kirjasarjaa on otettu huomioon viranomaisvaatimusten muutokset, sähköasennuksia koskevien standardien muutokset sekä asennuskäytännöissä ja -tarvikkeissa tapahtuneet keskeiset muutokset. Keskeisin muutos, jolla on ollut vaikutuksia sarjan kirjojen sisältöön, on vuoden 2012 lopulla uudistunut pienjännitesähköasennuksia käsittelevä standardisarja SFS Sarjan kirjat on tarkoitettu sekä sähköalan ammattilaisten käsikirjoiksi että sähköalan oppilaitosten rakennusten sähköasennuksia käsitteleviksi perusoppikirjoiksi. Kirja käsittelee rakennusten sähköasennuksia koskevia määräyksiä, sähköasennusten suojaus- ja mitoitusvaatimuksia, maadoituksia, kaapeleiden valintaa ja asentamista, johtoteitä ja johtimien liitoksia. B sivua. 3. uudistettu painos. 8/2013. Hinta 68,00 e / jäsenhinta 51,00 e + alv. Kirja käsittelee moottoreita, taajuusmuuttajia, muuntajia ja muuntamoita, loistehon kompensointia, koneiden sähkölaitteistoja, räjähdysvaarallisten tilojen sähköasennuksia, rakennusten ukkos- ja ylijännitesuojausta sekä sähköasennusten tarkastuksia. B5, 184 sivua. 3. uudistettu painos. 11/2013. Hinta 68,00 e / jäsenhinta 51,00 e + alv. SISKO VUORENMAA Sähköasennukset 2 Sähköasennukset 4 Koko sarja! Osat 1 4 Hinta 204,00 e / jäsenhinta 183,60 e + alv. Kirja käsittelee rakennusten sähköasennusten eri asennustapoja, erilaisista tiloista aiheutuvia vaatimuksia läpivienteineen ja palokatkoineen, jakokeskuksia, kytkin- ja suojalaitteita, valaisinja lämmityslaiteasennuksia sekä tilapäiseen sähkönkäyttöön liittyviä asennuksia. B sivua. 3. uudistettu painos. 10/2013. Hinta 68,00 e / jäsenhinta 51,00 e + alv. Kirjassa käsitellään kiinteistöjen poistumisreittivalaistusta, sähköenergian mittauksia, paloilmoitinlaitteistoja, tietojärjestelmien yleiskaapelointia, öljylämmityslaitteistojen sähköasennuksia, piirrosmerkkejä, sähköasennusten dokumentointia ja sähkötyöturvallisuutta. Hinta 68,00 e / jäsenhinta 51,00 e + alv. Uudistettu painos ilmestyy tammikuussa Sähköinfo, KEVÄT 2014 Tilaukset: tilaukset@sahkoinfo.fi Puhelin:

21 d käsikirja rakennusten sähköasennuksista A4, 402 sivua. 20. uudistettu painos hinta 88,00 e / jäsenhinta 66,00 e + alv. A4, 402 sidor Pris 88,00 e / medlemspris 66,00 e + moms. Käsikirja sisältää runsaasti alan viranomaismääräyksiä ja standardeja täydentäviä ja havainnollistavia ohjeita. Sähköasennusten suojausvaatimuksia on selvennetty esimerkkien ja kuvien avulla. Lisäksi kirjassa on paljon suojalaitteiden valintaan liittyviä ohjeita ja lisätietoja. Merkittävä osa kirjasta käsittelee eri asennustapoja ja niiden käytännön soveltamiseen liittyviä asioita. Myös maadoitusten käytännön toteutusta on käsitelty laajasti. Kirja sisältää ohjeita myös erityistilojen ja erikoislaitteistojen sähköasennusten toteutukseen. Kirja noudattaa pääosin samaa jaottelua kuin standardisarja SFS Kirja on tarkoitettu käsikirjaksi sähköasennustöitä tekeville, alan opettajille ja opiskelijoille. Uutta! Kirja on saatavana nyt myös pdf-muodossa, CD-tallenteena. hinta 140,80 e / jäsenhinta 105,60 e + alv. sähkötekniikka ja sähköturvallisuus 1 20 kv suurjännitelaitteistojen käyttöönotto tarkastusohjeisto Kirjan ohjeiden avulla voidaan suorittaa työkokonaisuuden käyttöönottotarkastus, joka käsittää yleensä myös suurjänniteverkkoon liittyvän osan pienjännitejohdosta. Ohjeisto on tar koi tettu suurjännite laitteis tojen rakentajille, verkostourakoitsijoille, ver - kon haltijoille ja käyttöön ottotarkastuksia tekeville. B5. 25 sivua. 3., uudistettu painos Hinta 22,00 e / jäsenhinta 16,50 e + alv. 183 kysymystä ja vastausta sähköasennusstandardien soveltamisesta Kirjaan on koottu 15 vuoden ajalta sähköasennusstandardien soveltamiseen liittyviä kysymyksiä ja niihin vastauksia. Vastaukset on päivitetty ajan tasalle, koska jotkut vastaukset ovat muuttuneet standardimuutosten myötä. Kysymykset on jaoteltu standardin SFS 6000 jaottelun mukaisesti. Kirja kuuluu Sähköalan tietokansion tilaajapakettiin. B5, 104 sivua Hinta 36,00 e / jäsenhinta 27,00 e + alv. Jännitetyöopas Kirja antaa täydentävää tietoa varsinaisen standardin tekstiin. Opas on tarkoitettu jännitetöitä tekeville ja niihin osallistuville muistuttamaan jännitetyöhön liittyvistä perusasioista. B5, 56 sivua , uudistettu painos. hinta 28,00 e / jäsenhinta 21,00 e + alv. Paljousalennus 10 kpl 10 % 20 kpl 20 % 50 kpl 30 % Kiinteistöjen sähköasennusten käyttöönottotarkastukset Opas käyttöönottotarkastusten tekemiseen. Kirja on tarkoitettu kaikille sähköalan käyttöönotto tarkas tuk siin osallistuville henkilöille. Se sopii niin itseopiskeluun kuin kouluttaja johtoi seen työskentelyynkin. B5, 62 sivua Hinta 36,00 e / jäsenhinta 27,00 e + alv. Jäsenhinta koskee STUL:n ja sen jäsenjärjestöjen jäseniä sekä tiedotussopimuksen tehneitä oppilaitoksia. Sähköinfo, KEVÄT

sähkö- ja telealan palveluhakemisto kevät 2013

sähkö- ja telealan palveluhakemisto kevät 2013 sähkö- ja telealan palveluhakemisto kevät 2013 Kurssit 3 kirjat 17 tuotepaketit 32 st-kortisto ja tietokansiot 34 Sähköinfon verkkokauppa osoitteessa www.sahkoinfo.fi Ota liite talteen! Sähköinfo Oy järjestää

Lisätiedot

sähkö- ja telealan palveluhakemisto

sähkö- ja telealan palveluhakemisto sähkö- ja telealan palveluhakemisto Kurssit 3 kirjat 16 ST-KORTISTO 25 tietokansiot 32 Sähköinfon verkkokauppa osoitteessa www.sahkoinfo.fi. Puhelin: 09 5476 1422 Ota liite talteen! Sähköinfo Oy tuottaa

Lisätiedot

Asentajasarja: Sähköasennusopas

Asentajasarja: Sähköasennusopas Asentajasarja: Sähköasennusopas Tuotenumero: 411647 46,00 (+ alv 10%) normaalihinta 34,50 (+ alv 10%) jäsenhinta Sähköasennusopas perustuu Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n julkaisemaan sähköasennukset

Lisätiedot

Sähkö- ja telealan palveluhakemisto

Sähkö- ja telealan palveluhakemisto Sähkö- ja telealan palveluhakemisto Kuva Mikko Käkelä Sähköinfo Oy on Sähkö-. ja teleurakoitsijaliitto STUL. ry:n omistama koulutus- ja kustannusyhtiö, joka tuottaa koko sähköalaa hyödyttävää kirjallisuutta,

Lisätiedot

Kaikki tuotteet ja. palvelut löytyvät myös verkkokaupastamme osoitteesta

Kaikki tuotteet ja. palvelut löytyvät myös verkkokaupastamme osoitteesta Sähköinfo Oy on Sähkö-. ja teleurakoitsijaliitto STUL. ry:n omistama koulutus- ja kustannusyhtiö, joka tuottaa koko sähköalaa hyödyttävää kirjallisuutta, koulutusta ja muita palveluja. Järjestämillämme

Lisätiedot

SÄHKÖ- JA TELEALAN PALVELUHAKEMISTO KEVÄT 2017

SÄHKÖ- JA TELEALAN PALVELUHAKEMISTO KEVÄT 2017 SÄHKÖ- JA TELEALAN PALVELUHAKEMISTO KEVÄT 2017 SÄHKÖINFO OY Vuonna 1968 perustettu Sähköinfo Oy on sähköistysalan tieto- ja koulutuspalveluja tarjoava yritys, jonka kursseille osallistuu vuosittain noin

Lisätiedot

KEVÄT 2016 SÄHKÖ- JA TELEALAN PALVELUHAKEMISTO

KEVÄT 2016 SÄHKÖ- JA TELEALAN PALVELUHAKEMISTO KEVÄT 2016 SÄHKÖ- JA TELEALAN PALVELUHAKEMISTO Kurssit 6 16 Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy:n tutkinnot 17 Sähköiset kouluttaja-aineistot 18 Lehdet 19 Kurssikalenteri 20 21 Kirjat 22 29 Tuotepaketit,

Lisätiedot

Sähköpätevyydet. Tapio Kallasjoki 1/2016. Tapio Kallasjoki 1/2016

Sähköpätevyydet. Tapio Kallasjoki 1/2016. Tapio Kallasjoki 1/2016 Sähköpätevyydet Tapio Kallasjoki 1/2016 Tapio Kallasjoki 1/2016 Sähköturvallisuuden säädösperusta Sähköturvallisuuslaki 410/96 Sähköturvallisuusasetus 498/96 Ministeriön päätökset (Ktm/TEM) Valvova viranomainen

Lisätiedot

Sähköinfon kevään 2009 kurssit

Sähköinfon kevään 2009 kurssit Sähköinfo Oy tarjoaa alan ammattilaisille korkeatasoista, käytännönläheistä ja kohtuuhintaista koulutusta. Alan tekniikat, määräykset, ohjeet, sopimusehdot ja menettelytavat muuttuvat, koulutuksella pysyt

Lisätiedot

Sähköremontti. Kenelle. Sisältö. Tuotenumero: ,00 (+ alv 10%) normaalihinta 55,50 (+ alv 10%) jäsenhinta

Sähköremontti. Kenelle. Sisältö. Tuotenumero: ,00 (+ alv 10%) normaalihinta 55,50 (+ alv 10%) jäsenhinta Sähköremontti Tuotenumero: 411319 74,00 (+ alv 10%) normaalihinta 55,50 (+ alv 10%) jäsenhinta Kirja käsittelee määräyksiä, ohjeita ja käytännön toteutustapoja, jotka on syytä tuntea rakennusten sähköasennuksia

Lisätiedot

SFS 6002 käytännössä. Hinta. Lisätietoja. Sisältö. Tuotenumero: ,00 (+ alv 10%) normaalihinta 24,00 (+ alv 10%) jäsenhinta

SFS 6002 käytännössä. Hinta. Lisätietoja. Sisältö. Tuotenumero: ,00 (+ alv 10%) normaalihinta 24,00 (+ alv 10%) jäsenhinta SFS 6002 käytännössä Tuotenumero: 411219 32,00 (+ alv 10%) normaalihinta 24,00 (+ alv 10%) jäsenhinta Kirja uudistettiin vuonna 2015 uuden standardin mukaiseksi. Samalla kirjan sisältö käytiin kokonaisuudessaan

Lisätiedot

Sähkötöiden tekeminen ja sähköpätevyystodistukset. Veli-Pekka Vitikka 3.11.2011

Sähkötöiden tekeminen ja sähköpätevyystodistukset. Veli-Pekka Vitikka 3.11.2011 Sähkötöiden tekeminen ja sähköpätevyystodistukset Veli-Pekka Vitikka 3.11.2011 Tästä säätely alkoi Antennityöoikeudet 1960 luvulla Sähköurakoitsijan rekisteröinti Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille

Lisätiedot

SFS 6002 käytännössä. Hinta. Lisätietoja. Sisältö. Tuotenumero: ,00 (+ alv 10%) normaalihinta 24,00 (+ alv 10%) jäsenhinta

SFS 6002 käytännössä. Hinta. Lisätietoja. Sisältö. Tuotenumero: ,00 (+ alv 10%) normaalihinta 24,00 (+ alv 10%) jäsenhinta SFS 6002 käytännössä Tuotenumero: 411219 32,00 (+ alv 10%) normaalihinta 24,00 (+ alv 10%) jäsenhinta Sähkötyöturvallisuusstandardin SFS 6002 uudistettu 3. painos julkaistiin huhtikuussa 2015. Aikaisempi

Lisätiedot

SÄHKÖ- JA TELEALAN PALVELUHAKEMISTO SYKSY Koulutusta Lehdet Kurssikalenteri. Tietotuotteet

SÄHKÖ- JA TELEALAN PALVELUHAKEMISTO SYKSY Koulutusta Lehdet Kurssikalenteri. Tietotuotteet SÄHKÖ- JA TELEALAN PALVELUHAKEMISTO SYKSY 2016 Koulutusta Lehdet Kurssikalenteri Kirjat Tietotuotteet 5 18 19 20 21 22 30 31 40 Tutustu ja tilaa osoitteessa http://kauppa.sahkoinfo.fi AMMATTITIETOA ALAN

Lisätiedot

Mika Rantanen. Kuka ja milloin - tarvitsee sähkötyöturvallisuuskorttia

Mika Rantanen. Kuka ja milloin - tarvitsee sähkötyöturvallisuuskorttia Mika Rantanen Kuka ja milloin - tarvitsee sähkötyöturvallisuuskorttia Sähkötyöturvallisuusstandardi sfs6002:ta tulee Suomessa soveltaa kun työskennellään sähkölaitteistoissa tai niiden läheisyydessä. Työ

Lisätiedot

Ohje S5-2015 21.11.2014 1 (10)

Ohje S5-2015 21.11.2014 1 (10) Ohje S5-2015 21.11.2014 1 (10) SÄHKÖ- JA HISSITURVALLISUUSTUTKINNOT 1. Johdanto 2. Ohjeen sitovuus ja voimassaolo 3. Lisätietoja Sähköturvallisuussäädökset edellyttävät, että sähkötöiden johtajalla ja

Lisätiedot

Kunnossapitoyrityksen hyväksyntä

Kunnossapitoyrityksen hyväksyntä 14.7.2016 Kunnossapitoyrityksen hyväksyntä Kunnossapitoryhmä on kehittänyt yhteistyössä Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy:n kanssa Sähkökunnossapitoon sertifikaatin. Sertifikaatin hankkimalla sähköisiä

Lisätiedot

Kaikki tuotteet ja. palvelut löytyvät myös verkkokaupastamme osoitteesta

Kaikki tuotteet ja. palvelut löytyvät myös verkkokaupastamme osoitteesta Sähköinfo Oy on Sähkö-. ja teleurakoitsijaliitto STUL. ry:n omistama koulutus- ja kustannusyhtiö, joka tuottaa koko sähköalaa hyödyttävää kirjallisuutta, koulutusta ja muita palveluja. Järjestämillämme

Lisätiedot

SÄHKÖ- JA HISSITURVALLISUUSTUTKINNOT

SÄHKÖ- JA HISSITURVALLISUUSTUTKINNOT Turvatekniikan keskus S5-2008 Tukes-ohje 1 (11) SÄHKÖ- JA HISSITURVALLISUUSTUTKINNOT JOHDANTO Sähköturvallisuussäädökset edellyttävät, että sähkötöiden johtajalla ja käytön johtajalla on oltava riittävä

Lisätiedot

Ohje S (11)

Ohje S (11) Ohje S5-2012 31.10.2011 1 (11) SÄHKÖ- JA HISSITURVALLISUUSTUTKINNOT 1. Johdanto 2. Ohjeen sitovuus ja voimassaolo 3. Lisätietoja Sähköturvallisuussäädökset edellyttävät, että sähkötöiden johtajalla ja

Lisätiedot

SFS 6002 mukainen sähkötyöturvallisuuskoulutus - sähkötyöturvallisuuskortti

SFS 6002 mukainen sähkötyöturvallisuuskoulutus - sähkötyöturvallisuuskortti SFS 6002 mukainen sähkötyöturvallisuuskoulutus - sähkötyöturvallisuuskortti SFS6002 - sähkötyöturvallisuuskoulutus SFS 6002 - sähkötyöturvallisuuskoulutus: on kaikille Suomessa sähkötöitä tekeville pakollinen.

Lisätiedot

SÄHKÖ- JA TELEALAN PALVELUHAKEMISTO

SÄHKÖ- JA TELEALAN PALVELUHAKEMISTO SÄHKÖ- JA TELEALAN PALVELUHAKEMISTO Koulutustoiminta KURSSIT... 35 Sähkötekniikka ja sähköturvallisuus... 36 Liikkeenhoito ja talous... 41 Teletekniikka ja turvallisuusjärjestelmät... 42 Verkostourakointi...

Lisätiedot

Vastuu sähköalan töissä

Vastuu sähköalan töissä 1/18 Työnantajan yleinen huolehtimisvelvollisuus työturvallisuuslain mukaan Työnantaja tai työnantajan sijainen on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta

Lisätiedot

SÄHKÖ- JA TELEALAN PALVELUHAKEMISTO kevät 2019

SÄHKÖ- JA TELEALAN PALVELUHAKEMISTO kevät 2019 SÄHKÖ- JA TELEALAN PALVELUHAKEMISTO kevät 2019 Sähkö- ja telealan palveluhakemisto 1/2019 Sisältö ILMOITTAUDU JA TILAA kauppa.sahkoinfo.fi tilaukset@sahkoinfo.fi KIRJAT, KURSSIT 09 5476 1422 LEHDET, LISENSSIT,

Lisätiedot

SÄHKÖ- JA HISSITURVALLISUUSTUTKINNOT

SÄHKÖ- JA HISSITURVALLISUUSTUTKINNOT S5-2011 1 (11) SÄHKÖ- JA HISSITURVALLISUUSTUTKINNOT JOHDANTO Sähköturvallisuussäädökset edellyttävät, että sähkötöiden johtajalla ja käytön johtajalla on oltava riittävä kelpoisuus, joka osoitetaan arviointilaitoksen

Lisätiedot

Jotta työpäiväsi olisi turvallisempi

Jotta työpäiväsi olisi turvallisempi SFS 6002 Sähkötyöturvallisuuskoulutus 4h 8.3 klo 8.00 SLO:n tiloissa. Jotta työpäiväsi olisi turvallisempi Myös yrityskohtaisia koulutuksia Mika Rantanen 040 5286110 Koulutuskalenteri: mika.rantanen@sahkot.fi

Lisätiedot

Jotta työpäiväsi olisi turvallisempi

Jotta työpäiväsi olisi turvallisempi SFS 6002 Sähkötyöturvallisuuskoulutus 4h 26.3 klo 8.00 SLO:n tiloissa. Jotta työpäiväsi olisi turvallisempi Koulutuskalenteri: 21.2 SLO Jyväskylä 26.3 SLO Jyväskylä 29.4 SLO Jyväskylä 28.5 SLO Jyväskylä

Lisätiedot

Ennakoiva kunnossapito teollisuuden sähköverkoissa. Oulun Energia Urakointi Oy Veli-Pekka Lehtikangas

Ennakoiva kunnossapito teollisuuden sähköverkoissa. Oulun Energia Urakointi Oy Veli-Pekka Lehtikangas Ennakoiva kunnossapito teollisuuden sähköverkoissa Oulun Energia Urakointi Oy Veli-Pekka Lehtikangas 23.5.2018 Sähkölaitteiston käytönjohtajuus Milloin tarvitaan käytönjohtajaa? Sähköturvallisuuslaki,

Lisätiedot

Seti Oy:n vapaaehtoiset sertifiointipalvelut - tele- ja turvapätevyydet. Henkilö- ja yritysarviointi Seti Oy www.seti.fi

Seti Oy:n vapaaehtoiset sertifiointipalvelut - tele- ja turvapätevyydet. Henkilö- ja yritysarviointi Seti Oy www.seti.fi Seti Oy:n vapaaehtoiset sertifiointipalvelut - tele- ja turvapätevyydet Henkilö- ja yritysarviointi Seti Oy www.seti.fi Seti Oy:n tele- ja turva-alan sertifiointipalvelut ammattilaisille Teleurakointialan

Lisätiedot

SÄHKÖ- JA TELEALAN PALVELUHAKEMISTO syksy 2018

SÄHKÖ- JA TELEALAN PALVELUHAKEMISTO syksy 2018 SÄHKÖ- JA TELEALAN PALVELUHAKEMISTO syksy 2018 SÄHKÖINFO PANOSTAA DIGITAALISIIN PALVELUIHIN Sähköinfon tarjoamissa tietopalveluissa panostukset ovat painottuneet digitaaliseen palvelukehitykseen jo pitkään.

Lisätiedot

Sähköteknisten perustyötehtävien hallinta

Sähköteknisten perustyötehtävien hallinta SÄHKÖ- JA AUTOMAATIOALA OSAAMISTARJOTIN 8.1. 31.7.2019 27.12.2018 1 Sisällys Sähköteknisten perustyötehtävien hallinta... 2 Sähköasennusten perustyöt, 15 osp... 2 Sähköasennukset asennusympäristöissä,

Lisätiedot

Sähkölaitteistojen tarkastukset

Sähkölaitteistojen tarkastukset Sähkölaitteistojen tarkastukset Tapio Kallasjoki 2017 Säädökset ja standardit Säädökset Sähköturvallisuuslaki (1135/2016) Valtioneuvoston asetus sähkölaitteiden turvallisuudesta (1437/2016) Valtioneuvoston

Lisätiedot

Sähkötietokortisto. Hinnat, verkkotuotteet. Hinnat, paperituotteet. Hinnat, Sähköalan tietokansio. Sähköinfo 1/2009

Sähkötietokortisto. Hinnat, verkkotuotteet. Hinnat, paperituotteet. Hinnat, Sähköalan tietokansio. Sähköinfo 1/2009 sähkötietokortisto Sähkötietokortisto ST-kortisto antaa ohjeet sähkö- ja tietojärjestelmien suunnittelijoille, urakoitsijoille, kunnossapitäjille ja kuntotutkijoille alan hyviin käytäntöihin sekä määräysten

Lisätiedot

Suomen Ensiapukoulutus

Suomen Ensiapukoulutus KOULUTUKSET KEVÄT 2019 Ensiapukurssit SPR-koulutuspohjaiset ensiapukurssit koko Suomeen yrityksille, yhteisöille ja yksityisille Tilaa kouluttaja työpaikallenne tai osallistu avoimille yleisökursseillemme

Lisätiedot

Antennijärjestelmät, ST-käsikirja 12

Antennijärjestelmät, ST-käsikirja 12 Antennijärjestelmät, ST-käsikirja 12 Tuotenumero: 412107 59,00 (+ alv 10%) normaalihinta 44,25 (+ alv 10%) jäsenhinta Tähän Tietotekniset järjestelmät -kirjasarjaan kuuluvaan ST-käsikirjaan on koottu käytännön

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 23 päivänä toukokuuta 2011. 518/2011 Työ- ja elinkeinoministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 23 päivänä toukokuuta 2011. 518/2011 Työ- ja elinkeinoministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 23 päivänä toukokuuta 2011 518/2011 Työ- ja elinkeinoministeriön asetus sähköalan töistä annetun kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen muuttamisesta Annettu

Lisätiedot

Asennustoiminnan kehitysnäkymät

Asennustoiminnan kehitysnäkymät Asennustoiminnan kehitysnäkymät Toiminnanjohtaja Tauno Hovatta Satelliitti ja antenniliitto SANT ry www.sant.fi Sisältö Teleasennussektorit Asennustoiminnan eri osa alueet Uudisrakentaminen Korjausrakentaminen

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus sähkötyöstä ja käyttötyöstä Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään sähköturvallisuuslain (1135/2016) nojalla: 1 Soveltamisala Tässä asetuksessa säädetään sähköturvallisuuslain

Lisätiedot

Käytönjohtajan tehtävät ja tehtävien jako standardin SFS 6002 mukaan

Käytönjohtajan tehtävät ja tehtävien jako standardin SFS 6002 mukaan Käytönjohtajan tehtävät ja tehtävien jako standardin SFS 6002 mukaan - Käyttötöiden vastuuhenkilöt ja ammattitaitovaatimukset - Käytönjohtajan tehtävät - Käyttöä valvovan henkilön tehtävät - Hätätoimenpiteet

Lisätiedot

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Näytön kuvaus: Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä toimimalla alan työtehtävissä. Työtä tehdään siinä laajuudessa, että osoitettava osaaminen vastaa kattavasti

Lisätiedot

Kansallisarkiston koulutusohjelma 2017

Kansallisarkiston koulutusohjelma 2017 Kansallisarkiston koulutusohjelma 2017 Tenttipäivät Kansallisarkiston asiakirjahallinnon ja arkistotoimen perustutkinnon tenttipäivät 2017 Kansallisarkiston toimipaikoissa: Helsinki (Rauhankatu 17), Hämeenlinna,

Lisätiedot

Kunnossapidon koulutus Kevät 2010 Tutustu kunnossapidon kevään 2010 koulutustarjontaan ja ilmoittaudu mukaan!

Kunnossapidon koulutus Kevät 2010 Tutustu kunnossapidon kevään 2010 koulutustarjontaan ja ilmoittaudu mukaan! www.pohto.fi Kunnossapidon koulutus Kevät 2010 Kunnossapidon osaajille Tutustu kunnossapidon kevään 2010 koulutustarjontaan ja ilmoittaudu mukaan! www.pohto.fi Oulu - Tampere - Vantaa Kunnossapidon osaajille

Lisätiedot

KTMp 516 Sähköalan ammattilainen Sähköpätevyydet. Arto Kari 17.5.2011

KTMp 516 Sähköalan ammattilainen Sähköpätevyydet. Arto Kari 17.5.2011 KTMp 516 Sähköalan ammattilainen Sähköpätevyydet Arto Kari 17.5.2011 Sähköalan ammattilainen KTMp 516, 11 Riittävän ammattitaitoiseksi valvomaan ja itsenäisesti tekemään koulutustaan ja työkokemustaan

Lisätiedot

Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy

Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy Perustettu 1996 Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy Nimetty 2.9.1996 sähköturvallisuuslaissa tarkoitetuksi arviointilaitokseksi FINAS akkreditoinut toiminnan ja tekee

Lisätiedot

Sähköturvallisuuden oma-arviointi

Sähköturvallisuuden oma-arviointi Sähköturvallisuuden oma-arviointi Turvallisuudesta huolehtiminen on oleellinen osa kaikkien sähköalan ammattilaisten toimintaa ja osaamista. Sillä tähdätään yrityksen tehokkuuden, tuottavuuden ja laadun

Lisätiedot

STUL:N NEUVONTAPALVELUT

STUL:N NEUVONTAPALVELUT STUL:N NEUVONTAPALVELUT KUN TARVITSET LUOTETTAVIA NEUVOJA, SÄHKÖ- JA TELE- URAKOITSIJALIITON ASIANTUNTIJAT OVAT PALVELUKSESSASI. Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry PL 55 (Harakantie 18 B) 02601 ESPOO

Lisätiedot

Muuttunut sähkötyöturvallisuusstandardi SFS 6002

Muuttunut sähkötyöturvallisuusstandardi SFS 6002 Muuttunut sähkötyöturvallisuusstandardi SFS 6002 Tapani Nurmi 4.12.2018 2 SFS 6002 lähtökohta CENELEC on julkaissut standardit EN 50110-1 Operation of electrical installations - Part 1: General requirements

Lisätiedot

Aurinkosähköjärjestelmien suunnittelu ja toteutus. ST-käsikirja 40

Aurinkosähköjärjestelmien suunnittelu ja toteutus. ST-käsikirja 40 Aurinkosähköjärjestelmien suunnittelu ja toteutus. ST-käsikirja 40 Tuotenumero: 412139 72,00 (+ alv 10%) normaalihinta 54,00 (+ alv 10%) jäsenhinta Aurinkosähköjärjestelmien kysyntä kasvaa jatkuvasti,

Lisätiedot

Sähköasennukset 4. Hyödyt. Kenelle. Sisältö. Tuotenumero: ,00 (+ alv 10%) normaalihinta 55,50 (+ alv 10%) jäsenhinta

Sähköasennukset 4. Hyödyt. Kenelle. Sisältö. Tuotenumero: ,00 (+ alv 10%) normaalihinta 55,50 (+ alv 10%) jäsenhinta Sähköasennukset 4 Tuotenumero: 411177 74,00 (+ alv 10%) normaalihinta 55,50 (+ alv 10%) jäsenhinta Sähköasennukset-kirjasarja käsi elee rakennusten sähkö- ja teleasennuksia koskevia määräyksiä, ohjeita

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tekemällä automaation perustaitoihin kuuluvia työtehtäviä työpaikkaolosuhteissa. Työtä tehdään

Lisätiedot

Kemikaaliturvallisuus

Kemikaaliturvallisuus Kemikaaliturvallisuus Kemikaalien valmistusta, varastointia ja käsittelyä valvotaan lakisääteisesti. Kemikaaliturvallisuuskoulutuksemme perehdyttävät eri toimijoiden vastuisiin ja velvollisuuksiin. Kursseilla

Lisätiedot

Sähköasennukset 2. Kenelle. Sisältö. Tuotenumero: 411163. 68,00 (+ alv 10%) normaalihinta 51,00 (+ alv 10%) jäsenhinta

Sähköasennukset 2. Kenelle. Sisältö. Tuotenumero: 411163. 68,00 (+ alv 10%) normaalihinta 51,00 (+ alv 10%) jäsenhinta Sähköasennukset 2 Tuotenumero: 411163 68,00 (+ alv 10%) normaalihinta 51,00 (+ alv 10%) jäsenhinta Sähköasennukset-kirjasarja käsittelee rakennusten sähköasennuksia koskevia määräyksiä, ohjeita ja käytännön

Lisätiedot

Uusi kirjasarja asentajille

Uusi kirjasarja asentajille sähkötekniikka ja sähköturvallisuus Uusi kirjasarja asentajille Hinta 28 e / kirja (+ alv. 8 %) ASENTAJASARJAN oppaat on tarkoitettu käytännön tietolähteeksi sähkö- ja teleasennusten tekemiseen. Oppaat

Lisätiedot

Asuinkiinteistön sisäverkon uudistus SANT ry:n kevätinfo 16.4.2014

Asuinkiinteistön sisäverkon uudistus SANT ry:n kevätinfo 16.4.2014 Asuinkiinteistön sisäverkon uudistus SANT ry:n kevätinfo 16.4.2014 Toiminnanjohtaja Tauno Hovatta Satelliitti ja antenniliitto SANT ry www.sant.fi Sisältö Vanhan antenni ja sisäjohtoverkon uudistus määräyksen

Lisätiedot

Kevät 2016. Laita talteen! Webinaari, sähköalan säädökset 2016/SFS 6000 pulmakohdat 27.1., 20.4. ja 8.6.2016.

Kevät 2016. Laita talteen! Webinaari, sähköalan säädökset 2016/SFS 6000 pulmakohdat 27.1., 20.4. ja 8.6.2016. Kursseja kevätkaudella 2016: Webinaari, sähköalan säädökset 2016/SFS 6000 pulmakohdat 27.1., 20.4. ja 8.6.2016. 09:00 Sähköalan turvallisuutta koskevat uudet säädökset uusi sähköturvallisuuslaki ja -asetus

Lisätiedot

Turvajärjestelmäasentajan opetussuunnitelma. Turva-alan yrittäjät ry:n Turvapätevyyspäivä 23.10.2013 Pekka Frantsi

Turvajärjestelmäasentajan opetussuunnitelma. Turva-alan yrittäjät ry:n Turvapätevyyspäivä 23.10.2013 Pekka Frantsi Turvajärjestelmäasentajan opetussuunnitelma Turva-alan yrittäjät ry:n Turvapätevyyspäivä 23.10.2013 Pekka Frantsi Lähtökohta Vaikea löytää turva-alasta jotain ymmärtävää työvoimaa asentajiksi Lähtökohdan

Lisätiedot

Sisäverkkojen saneeraus ja viranomaismääräysten huomioiminen taloyhtiöissä

Sisäverkkojen saneeraus ja viranomaismääräysten huomioiminen taloyhtiöissä Sisäverkkojen saneeraus ja viranomaismääräysten huomioiminen taloyhtiöissä Ravintola Nallikari, Oulu 22.9.2015 / Ari Kurkela Julkinen 1 Esityksen sisältö Vanhat sisäverkkomallit Sisäverkot 1.1.2015 alkaen

Lisätiedot

RAKENNUSALAN SÄHKÖISTYSOPAS. Sähköinfo Oy

RAKENNUSALAN SÄHKÖISTYSOPAS. Sähköinfo Oy RAKENNUSALAN SÄHKÖISTYSOPAS Sähköinfo Oy Julkaisija Copyright Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry Harakantie 18 B, 02650 Espoo PL 55, 02601 Espoo Puhelin 09 547 610 www.stul.fi kustantaja Sähköinfo

Lisätiedot

KOE- JA KURSSITIEDOTE 1/2016

KOE- JA KURSSITIEDOTE 1/2016 1 KOE- JA KURSSITIEDOTE 1/2016 : Kokeet 1 Tutkintojulkaisut... 2 Öljylämmitysalan ja säiliöntarkastusalan vastuuhenkilökurssit 3 Kaasuasennusalan vastuuhenkilökurssit. 4 Öljysäiliöiden tarkastustöiden

Lisätiedot

Ohje S10-2011 1.6.2011 1 (6)

Ohje S10-2011 1.6.2011 1 (6) Ohje S10-2011 1.6.2011 1 (6) SÄHKÖLAITTEISTOJEN TURVALLISUUTTA JA SÄHKÖTYÖTURVALLISUUTTA KOSKEVAT STANDARDIT 1 Yleistä Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös 1193/1999 (muut. 517/2011) koskee sähkölaitteistojen

Lisätiedot

Hyvä energia-alan yrittäjä

Hyvä energia-alan yrittäjä Hyvä energia-alan yrittäjä Koulutusta ja nykyaikainen oppimis- ja testausympäristö energiateknologian osaajille Savon ammatti- ja aikuisopiston, Savonia-ammattikorkeakoulun sekä Ylä-Savon ammattiopiston

Lisätiedot

VERKKO/MOBIILISOVELLUS TYÖSSÄOPPIMISEN TUEKSI. Henrik Rousku, Sähköinfo Oy

VERKKO/MOBIILISOVELLUS TYÖSSÄOPPIMISEN TUEKSI. Henrik Rousku, Sähköinfo Oy VERKKO/MOBIILISOVELLUS TYÖSSÄOPPIMISEN TUEKSI Henrik Rousku, Sähköinfo Oy Taustaa Osana ammatillisen koulutuksen reformia otetaan 1.1.2018 mennessä käyttöön koulutussopimusmalli Mallin tavoitteena on siirtää

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus paloturvallisuudesta ja pelastustoimen laitteista. Petri Mero, johtava asiantuntija

Ajankohtaiskatsaus paloturvallisuudesta ja pelastustoimen laitteista. Petri Mero, johtava asiantuntija Ajankohtaiskatsaus paloturvallisuudesta ja pelastustoimen laitteista Petri Mero, johtava asiantuntija Paloturvallisuus Palo-, murto- ja vuotovahinkokorvaukset 250 Milj. 200 150 100 Palo 164 miljoonaa euroa

Lisätiedot

STUL:N NEUVONTAPALVELUT

STUL:N NEUVONTAPALVELUT STUL:N NEUVONTAPALVELUT KUN TARVITSET LUOTETTAVIA NEUVOJA, SÄHKÖ- JA TELE- URAKOITSIJALIITON ASIANTUNTIJAT OVAT PALVELUKSESSASI. Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry PL 55 (Harakantie 18 B) 02601 ESPOO

Lisätiedot

Kokoelmat kuntoon uudet sähköasennusstandardit

Kokoelmat kuntoon uudet sähköasennusstandardit Kokoelmat kuntoon uudet sähköasennusstandardit Sähköasennusstandardit uusiutuivat Sähköasennuksia koskevilla standardeilla on paljon käyttäjiä, jotka joutuvat perehtymään uusiin vaatimuksiin. Sen takia

Lisätiedot

Kemikaaliturvallisuus

Kemikaaliturvallisuus Kemikaaliturvallisuus Kemikaalien valmistusta, varastointia ja käsittelyä valvotaan lakisääteisesti. Kemikaaliturvallisuuskoulutuksemme perehdyttävät eri toimijoiden vastuisiin ja velvollisuuksiin. Kursseilla

Lisätiedot

SÄHKÖASENNUKSET 4. RAKENNUSTEN OHJAUKSIIN KNX Perusperiaatteet

SÄHKÖASENNUKSET 4. RAKENNUSTEN OHJAUKSIIN KNX Perusperiaatteet Sähkötekniikka ja sähköturvallisuus Uutuuksia * Uutuuksia * Uutuuksia Johdon mitoitus ja suojaus Kirjaan on kerätty olennaisimmat tiedot, joita tarvitaan pienjännitesähköasennusten kaapeleiden mitoituksessa

Lisätiedot

OPINTOJAKSO K0094 Integroidut järjestelmät 2ov

OPINTOJAKSO K0094 Integroidut järjestelmät 2ov OPINTOJAKSO K0094 Integroidut järjestelmät 2ov Sähkötekniset tietojärjestelmät, pakollinen sähkö-sv. Opiskelija perehtyy väyläpohjaisiin hajautettuihin avoimiin rakennusautomaatio-järjestelmiin.opiskeija

Lisätiedot

KIINTEISTÖJEN SISÄVERKOT - hyvät asennustavat. Harri Mutanen

KIINTEISTÖJEN SISÄVERKOT - hyvät asennustavat. Harri Mutanen KIINTEISTÖJEN SISÄVERKOT - hyvät asennustavat Harri Mutanen ORBIS OY Perustettu 1949 Suomalainen perheyritys Maahantuonti ja oma valmistus Työntekijöitä 50 Liikevaihto 7,8 MEUR (2015) Toimipisteet Vantaa,

Lisätiedot

Sähköinfo Oy SÄHKÖLAITTEISTON HALTIJAN KUNNOSSAPITO-OPAS

Sähköinfo Oy SÄHKÖLAITTEISTON HALTIJAN KUNNOSSAPITO-OPAS 2017 Sähköinfo Oy SÄHKÖLAITTEISTON HALTIJAN KUNNOSSAPITO-OPAS SÄHKÖLAITTEISTON HALTIJAN KUNNOSSAPITO-OPAS 2017 Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry JULKAISIJA Copyright: Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto

Lisätiedot

Käyttötyöt ja käytönjohtajan tehtävät

Käyttötyöt ja käytönjohtajan tehtävät Käyttötyöt ja käytönjohtajan tehtävät Käyttötyöt: Käyttötyöllä tarkoitetaan sähkölaitteiston käyttötoimenpiteitä, niihin verrattavia korjaus- ja huoltotöitä sekä sähkölaitteistoon kohdistuvia tarkastustoimenpiteitä.

Lisätiedot

Sähköliittymä ja työmaasähkö

Sähköliittymä ja työmaasähkö Sähköliittymä ja työmaasähkö Rakentajailta Keskiviikko 23.3.2011 Juha Viherjälaakso 1 17.3.2010 Suunnitteluvaihe Onnistunut talon sähköistys alkaa hyvästä suunnittelusta koskee myös ä. Rakennuksen suunnitteluvaiheessa

Lisätiedot

KOE- JA KURSSITIEDOTE

KOE- JA KURSSITIEDOTE KOE- JA KURSSITIEDOTE 1.8.2012 Tiedotteen sisältö: Kokeet 1 Öljylämmitysalan kurssi 3 Öljylämmitysalan asennustyöt 4 Säiliöntarkastustyöt 5 Kaasuasennustyöt 6 Lämmityslaitteistojen sähköasennustyöt 7 ASENNUSALAN

Lisätiedot

Laadunhallinta turvaurakoinnissa Turvapätevyyspäivä 26.10.2011

Laadunhallinta turvaurakoinnissa Turvapätevyyspäivä 26.10.2011 Laadunhallinta turvaurakoinnissa Henkilö- ja yritysarviointi Seti Oy www.seti.fi Yrityksen luotettavuuden ja pätevyyden merkitys turvaurakoinnissa Mitä vaativampi toimitus, sitä tärkeämpää on rakennuttajalle

Lisätiedot

Suomen Ensiapukoulutus

Suomen Ensiapukoulutus KOULUTUKSET SYKSY 2019 Ensiapukurssit SPR-koulutuspohjaiset ensiapukurssit koko Suomeen yrityksille, yhteisöille ja yksityisille Tilaa kouluttaja työpaikallenne tai osallistu avoimille yleisökursseillemme

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttö Ammatillisiin perustutkintoihin on liitetty ammattiosaamisen näytöt osaksi opiskelijan arviointia

Lisätiedot

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA SÄHKÖTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Sähkötekniikan koulutusohjelman yhteiset osaamistavoitteet Sähkötekniikan koulutusohjelman osaamisprofiili on määritetty valtakunnallisessa työryhmässä ja sen keskeiset tekijät

Lisätiedot

SÄHKÖTURVALLISUUDEN ARVIOINTI

SÄHKÖTURVALLISUUDEN ARVIOINTI OPAS SÄHKÖTURVALLISUUDEN ARVIOINTI Tarkistuslista sähköalan ammattilaisille Sähköturvallisuuden arviointi Turvallisuudesta huolehtiminen on oleellinen osa sähköalan ammattilaisten toimintaa ja osaamista.

Lisätiedot

11.11.2015 TAMK/513/03.00.00/2015

11.11.2015 TAMK/513/03.00.00/2015 11.11.2015 TAMK/513/03.00.00/2015 TEM/1808/03.01.01/2015 LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ EDUSKUNNALLE SÄHKÖTURVALLISUUS- LAIKSI JA ASETUKSIKSI LAUSUNTO Sähköturvallisuuslainsäädännön uudistuksella on osataan

Lisätiedot

Optinen kiinteistökaapelointi. Eino Jauhiainen

Optinen kiinteistökaapelointi. Eino Jauhiainen Optinen kiinteistökaapelointi Eino Jauhiainen Perustietoa yhtiöstä Nestor Cables Oy valmistaa ja myy sekä optisia että kuparijohtimisia tietoliikenne-, teollisuus- ja erikoiskaapeleita ja valokaapelitarvikkeita

Lisätiedot

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. suorittaja osaa: työskentely

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. suorittaja osaa: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (5) Kone- ja metallialan perustutkinto Koodi: KON141 Päätös: LAO C3/2015 Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tekemällä tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten

Lisätiedot

KATUVALAISTUSTYÖN TURVALLISUUSASIAKIRJA

KATUVALAISTUSTYÖN TURVALLISUUSASIAKIRJA 1 (8) SONKAJÄRVEN KUNTA Tekninen toimi kunnaninsinööri Jari Sihvonen Rutakontie 28 74300 SONKAJÄRVI KATUVALAISTUSTYÖN TURVALLISUUSASIAKIRJA 23.2.2015 2 (8) SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ...4 1.1 Turvallisuusasiakirjan

Lisätiedot

TELEPÄTEVYYDET- TELEURAKOINTI VAATII ERIKOISOSAAMISTA

TELEPÄTEVYYDET- TELEURAKOINTI VAATII ERIKOISOSAAMISTA TELEPÄTEVYYDET- TELEURAKOINTI VAATII ERIKOISOSAAMISTA Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy Pääarvioija Tauno Hovatta -seminaari 8.11.2017/Viestintävirasto SISÄLTÖ Pätevöitymisen merkitys Hankintalainsäädäntö

Lisätiedot

Sähkötöiden johtajan tehtävät ja tehtävien jako standardin SFS 6002 mukaan

Sähkötöiden johtajan tehtävät ja tehtävien jako standardin SFS 6002 mukaan Sähkötöiden johtajan tehtävät ja tehtävien jako standardin SFS 6002 mukaan Lainsäädännössä määritellyt vastuuhenkilöt Sähkötöiden johtaja on säädöksissä määritelty toiminnanharjoittajan sähkötöitä varten

Lisätiedot

Käytönjohtajan päätös yli 1000 V jännitetöistä

Käytönjohtajan päätös yli 1000 V jännitetöistä Käytönjohtajan päätös yli 1000 V jännitetöistä Tämän päätöksen tarkoituksena on luoda Yhtiö Oy:n sähköverkossa toteutettaville jännitetöille turvallinen toimintaympäristö, määritellä Yhtiö Oy:n sähköverkossa

Lisätiedot

Rakennustyönaikainen kosteudenhallinta

Rakennustyönaikainen kosteudenhallinta Rakennustyönaikainen kosteudenhallinta Ajankohtaisia kuulumisia rakennusvalvonnasta Seminaari 9.10.2014 Kai Miller yli-insinööri Helsingin rakennusvalvonta Kosteudenhallinnasta Kosteudenhallinta on ollut

Lisätiedot

OPAS OMAKOTITALON. rakentajalle

OPAS OMAKOTITALON. rakentajalle OPAS OMAKOTITALON rakentajalle RAKENTAJAN 1. Tämän oppaan tarkoituksena on antaa oleellisimpia neuvoja omakotitalorakentajalle sähköistämiseen liittyvissä asioissa. Tarkempia tietoja sähköliittymän rakentamisesta,

Lisätiedot

Sähköturvallisuuden oma-arviointi

Sähköturvallisuuden oma-arviointi opas Sähköturvallisuuden oma-arviointi Tarkistuslista sähköalan ammattilaisille 1 Arvioijan nimi: Yritys / työmaa: Päivämäärä: sähkötöiden johtajan tehtävät ja vastuut Uusien työntekijöiden perehdyttäminen

Lisätiedot

KOE- JA KURSSITIEDOTE

KOE- JA KURSSITIEDOTE KOE- JA KURSSITIEDOTE 2014 Tiedotteen sisältö: Kokeet 1 Öljylämmitysalan kurssi 3 Öljylämmitysalan asennustyöt 4 Säiliöntarkastustyöt 5 Kaasuasennustyöt 6 Lämmityslaitteistojen sähköasennustyöt 7 ASENNUSALAN

Lisätiedot

Sähköturvallisuus pelastustöissä. Käyttötoimikunnan kokous 24.9.2009 Erkki Sohlberg

Sähköturvallisuus pelastustöissä. Käyttötoimikunnan kokous 24.9.2009 Erkki Sohlberg Sähköturvallisuus pelastustöissä Käyttötoimikunnan kokous 24.9.2009 Erkki Sohlberg 2 "Pelastustyön turvallisuus sähköverkossa" ohje- ja koulutusmateriaali pelastuslaitoksille Tavoitteet: saada yhtenäiset

Lisätiedot

Kansallisarkiston koulutusohjelma 2017

Kansallisarkiston koulutusohjelma 2017 Kansallisarkiston koulutusohjelma 2017 Tenttipäivät Kansallisarkiston asiakirjahallinnon ja arkistotoimen perustutkinnon tenttipäivät 2017 (Kansallisarkiston toimipaikoissa: Helsinki Rauhankatu, Hämeenlinna,

Lisätiedot

Sähkötekniikan peruskäsitteet Osa 1 Jännite

Sähkötekniikan peruskäsitteet Osa 1 Jännite Sähkötekninen standardointi Sähkötekniikan peruskäsitteet Osa 1 Jännite www.sesko.fi ja www.sfsedu.fi 1 Suure ja yksikkö Jännite on kansainvälisen suurejärjestelmän (ISQ) johdannaissuure ja sen tunnus

Lisätiedot

Mitä sähkötöiden johtajan pitää muistaa?

Mitä sähkötöiden johtajan pitää muistaa? Mitä sähkötöiden johtajan pitää muistaa? SÄHKÖTURVALLISUUDEN OMA-ARVIOINTI Turvallisuudesta huolehtiminen on oleellinen osa sähköalan ammattilaisten toimintaa ja osaamista Sillä tähdätään yrityksen tehokkuuden,

Lisätiedot

Anlix Engineering & Innovation Electricity & Fire Safety

Anlix Engineering & Innovation Electricity & Fire Safety Engineering & Innovation Electricity & Fire Safety Sähkö & paloturvallisuus konseptiin kuuluvat ratkaisut Innovaatiot ja niiden tuotteistaminen Oy Ajokoirantie 5B, 02940 Espoo +358 40 849 2224 pentti.kautto@anlix.fi

Lisätiedot

TARKASTUSMENETTELYLLÄ SAVUNPOISTO HALLINTAAN. 10_12_2009_Timo Salmi

TARKASTUSMENETTELYLLÄ SAVUNPOISTO HALLINTAAN. 10_12_2009_Timo Salmi TARKASTUSMENETTELYLLÄ SAVUNPOISTO HALLINTAAN Savunhallintaprojekti 12/2008 03/2010 Status 1. Savunhallintalaitteistojen määrittely ja kartoitus valmis 2. Savunhallintalaitteiden tarkastustoiminnan nykytilanne

Lisätiedot

Pientalorakentajan sähköistyksen vaiheet

Pientalorakentajan sähköistyksen vaiheet 1 Pientalorakentajan sähköistyksen vaiheet 1. Tee esisuunnitelma - sähköistystarpeista - lämmitysjärjestelmästä 2. Ota yhteyttä Tornion Energiaan - saadaksesi neuvoja sähköistyksen toteuttamiseksi - saadaksesi

Lisätiedot

1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Verkkopalvelujen tuottaminen ja ylläpito 15 osp Tavoitteet:

1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Verkkopalvelujen tuottaminen ja ylläpito 15 osp Tavoitteet: 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Verkkopalvelujen tuottaminen ja ylläpito 15 osp Tavoitteet: Opiskelija tuottaa verkkopalvelujen sisältöä verkkopalvelusovellukseen. Hän osallistuu

Lisätiedot

Kemianteollisuuden ammatilliset näyttötutkinnot

Kemianteollisuuden ammatilliset näyttötutkinnot ammatilliset näyttötutkinnot Suorita näyttötutkinto ammatilliset näyttötutkinnot ovat kemianteollisuudessa tuotantotehtävissä työskentelevien tutkintoja Tutkinnot suoritetaan työnäytöin, ja niihin vaadittavat

Lisätiedot

Rakentamisen sertifikaatti auttaa alan ammattilaisen tunnistamisessa. Lina Markelin-Rantala Eurofins Expert Services Oy

Rakentamisen sertifikaatti auttaa alan ammattilaisen tunnistamisessa. Lina Markelin-Rantala Eurofins Expert Services Oy Rakentamisen sertifikaatti auttaa alan ammattilaisen tunnistamisessa Lina Markelin-Rantala Eurofins Expert Services Oy Asiantuntijoita ja osaajia Erilaisia nimikkeitä Monenlaista koulutustarjontaa Tutkintoja

Lisätiedot

Kiwa & Kiwa Inspecta Lukuina

Kiwa & Kiwa Inspecta Lukuina Kiwa Inspecta Teemu Riihimäki Tekninen asiantuntija Julkinen 23.11.2017 Trust Quality Progress Kiwa & Kiwa Inspecta Lukuina Kiwa Inspecta Suomi Yli 550 työntekijää, 29 toimistoa Kiwa Inspecta Suomi, Ruotsi,

Lisätiedot