ITSEPUOLUSTUKSEN LAKIPERUSTEET. Aki Tiihonen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ITSEPUOLUSTUKSEN LAKIPERUSTEET. Aki Tiihonen"

Transkriptio

1 ITSEPUOLUSTUKSEN LAKIPERUSTEET Aki Tiihonen

2 PERUSTIEDOT ITSEPUOLUSTUKSEN LAINSÄÄDÄNNÖSTÄ Itsepuolustuksen lakiperusteiden tunteminen on tärkeää, että pystytään arvioimaan millaisia toimia erilaisissa itsepuolustustilanteissa saadaan toteuttaa. Kansalaisen kohdalla nämä lakiperusteet on säädetty rikoslaissa, pakkokeinolaissa ja rikoslain voimaanpanoa koskevassa asetuksessa. Lain mukaista toimintaa voidaan pitää yleisesti hyväksyttävänä. Tämän lisäksi jokainen määrittelee oman moraalin ja arvojen perusteella henkilökohtaisesti toiminnan rajat, jotka voivat olla vieläkin lain sallimia ahtaampia. Puolustustoiminnan rajat eivät kuitenkaan voi olla lain sallimia suuremmat. Edellä mainitut lain kohdat antavat kansalaiselle oikeuden suojella itseään ja toista henkilöä pahoinpitelyltä sekä mahdollisuuden omaisuuden suojeluun.

3 PERUSTIEDOT ITSEPUOLUSTUKSEN LAINSÄÄDÄNNÖSTÄ Tärkeitä määritteitä Pahoinpitelyllä tarkoitetaan rikoslaissa toisen henkisen tai ruumiillisen koskemattomuuden loukkaamista. Pahoinpitely voidaan tehdä fyysisellä tai henkisellä väkivallalla. Käytännössä tyypillisiä pahoinpitelyjä ovat lyöminen ja potkiminen sekä lievempiä töniminen ja käsiksi käyminen, joiden seurauksena henkilö loukkaantuu. Tappelu rikoslaissa merkitsee useiden henkilöiden samassa tilaisuudessa toisiinsa kohdistamaa vakavaa väkivaltaa. Rikoslain mukaan tappeluun osallistumista ei ole tappelusta irtautumiseen pyrkiminen tai tappelevien osapuolten erottaminen.

4 LAINSÄÄDÄNNÖT Hätävarjelu Pakkotilanne Jokamiehen kiinniotto-oikeus Itseapu Rikosvastuu

5 HÄTÄVARJELU Aloitetun tai välittömästi uhkaavan oikeudettoman hyökkäyksen torjumiseksi tarpeellinen puolustusteko on hätävarjeluna sallittu, jollei teko ilmeisesti ylitä sitä, mitä on pidettävä kokonaisuutena arvioiden puolustettavana, kun otetaan huomioon hyökkäyksen laatu ja voimakkuus, puolustautujan ja hyökkääjän henkilö sekä muut olosuhteet. Jos puolustuksessa on ylitetty hätävarjelun rajat (hätävarjelun liioittelu), tekijä on kuitenkin rangaistusvastuusta vapaa, jos olosuhteet olivat sellaiset, ettei tekijältä kohtuudella olisi voinut vaatia muunlaista suhtautumista, kun otetaan huomioon hyökkäyksen vaarallisuus ja yllätyksellisyys sekä tilanne muutenkin. Rangaistavaksi säädetty teko ei siis ole rangaistava, jos hätävarjelun tunnusmerkit täyttyvät. Yleispätevää ja jokaiseen tilanteeseen sopivaa ohjetta siitä, mikä on hätävarjelutilanne, ei voida antaa. Poliisia tai virkavaltaa vastaan ei pidä käyttää väkivaltaa missään tilanteessa. Myös järjestysmies toimii yleensä järjestysmiesvaltuuksin.

6 HÄTÄVARJELU Laki oikeuttaa vain hyökkäyksen torjumiseen, joten puolustautuminen on lopettava heti, kun hyökkäys loppuu. On myös huomioitava, että, jos tilanne kehittyy iskujen vaihdoksi, on tilannetta enää vaikea tulkita hyökkäyksen torjumiseksi ja kyseessä on lähinnä tappelu, jossa kumpikin osapuolista toimii ilman lain tuomaa oikeuttamisperustetta. On muistettava, että omaisuutta ei saa puolusta yhtä suurta voimaa käyttäen, kuin henkilöön kohdistuvaa hyökkäystä. Vaikka hätävarjelun oikeuttamisperusteen tunnusmerkit puolustajan mielestä täyttyisi, on itsepuolustustilanteissa viisasta huomioida myös ne seikat, jotka tulevat vastaan mikäli tapaus selvitetään lopullisesti oikeudessa. Tarkoituksena on varautua niihin seuraamuksiin, jos oikeus katsoo, ettei kyseessä ole hätävarjelu.

7 HÄTÄVARJELU Hätävarjeluoikeus ei anna kanssalaiselle mielivaltaista oikeutta käyttää voimaa, vaan voimankäytön pitää olla tilanteeseen soveltuvaa. Oikeudettoman hyökkäyksen pysäyttämiseen pitää käyttää lievintä mahdollista keinoa, esimerkiksi verbaalisia keinoja. Jos verbaalinen toiminta ei auta, voidaan hyökkäys estää voimakeinoin. Hyökkäyksen estämiseen saa käyttää voimaa niin paljon, että se lopettaa hyökkäyksen. Käytettävään voimaan vaikuttaa hyökkäyksen laatu (verbaalinen ampuma-aseella uhkaaminen). Liiallinen voimankäyttö hätävarjelutilanteessa saattaa johtaa hätävarjelun liioitteluun, jolloin puolustaja saatetaan tuomita rikoslain perusteella tai jättää tuomitsematta, kun kokonaisuutta tarkastellaan. Viime kädessä oikeus ratkaisee onko tilanteessa toimittu oikein.

8 PAKKOTILANNE Muun kuin edellä 4 :ssä tarkoitetun, oikeudellisesti suojattua etua uhkaavan välittömän ja pakottavan vaaran torjumiseksi tarpeellinen teko on pakkotilatekona sallittu, jos teko on kokonaisuutena arvioiden puolustettava, kun otetaan huomioon pelastettavan edun ja teolla aiheutetun vahingon ja haitan laatu ja suuruus, vaaran alkuperä sekä muut olosuhteet. Jos oikeudellisesti suojatun edun pelastamiseksi tehtyä tekoa ei ole 1 momentin perusteella pidettävä sallittuna, tekijä on kuitenkin rangaistusvastuusta vapaa, jos tekijältä ei kohtuudella olisi voinut vaatia muunlaista suhtautumista, kun otetaan huomioon pelastettavan edun tärkeys, tilanteen yllätyksellisyys ja pakottavuus sekä muut seikat. Pakkotilasäännös soveltuu itsesuojeluun poikkeuksellisesti. Lähinnä tällaisesta on kysymys silloin, kun pelastustointa ei voida suorittaa ilman väkivaltaisia toimia.

9 JOKAMIEHEN KIINNIOTTO-OIKEUS Jokainen saa ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavatun rikoksentekijän, jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta tai jos rikos on lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä petos tai omavaltainen käyttöönottaminen. Jokainen saa ottaa kiinni myös sen, joka viranomaisen antaman etsintäkuulutuksen mukaan on pidätettävä tai vangittava. Kiinniotettu on viipymättä luovutettava poliisille. Jokamiehen kiinniotto-oikeudella tarkoitetaan jokaisen kansalaisen oikeutta ottaa kiinni henkilö, jonka voidaan tuoreelta epäillä syyllistyneen lainkohdassa kuvattuun rangaistavaan tekoon sekä oikeutta estää tällaista henkilöä poistumasta paikalta. Kiinniotto ei ole kuitenkaan kansalaisen velvollisuus. Kiinniottaja saa käyttää vain sellaista voimaa, jota kiinniottamiseksi tai karkaamisen estämiseksi voidaan olosuhteisiin nähden pitää puolustettavana. Kiinniottotilanteissa vahingoittamistehon käyttöä ei yleensä voida pitää puolustettavana

10 ITSEAPU Rikoksen kautta menetetyn tai muuten kadotetun irtaimen omaisuuden takaisin hankkimiseksi on turvauduttava toimivaltaisen viranomaisen apuun. Toimet tällaisen omaisuuden takaisin ottamiseksi ovat kuitenkin itseapuna sallittuja, jos: 1) omaisuus on rikoksen kautta menetetty ja toimiin omaisuuden takaisin ottamiseksi on ryhdytty välittömästi rikoksen tapahduttua; tai 2) menetetty tai kadotettu omaisuus muissa tapauksissa otetaan takaisin siltä, joka pitää sitä oikeudettomasti hallussaan, eikä saatavilla ollut riittävää ja oikea-aikaista viranomaisapua. Edellä tarkoitetuissa tilanteissa saa käyttää sellaisia omaisuuden takaisin hankkimiseksi tarpeellisia voimakeinoja, joita voidaan pitää kokonaisuutena arvioiden puolustettavina, kun otetaan huomioon tapahtuneen oikeudenloukkauksen ilmeisyys sekä uhkaavan oikeudenmenetyksen suuruus ja todennäköisyys.

11 ITSEAPU Itseapu koskee materiaalisen omaisuuden palautusta, eikä koske henkilön kiinniottamista, kuten jokamiehen kiinniotto-oikeus. Jokaisella on oikeus ottaa haltuunsa omistamansa materiaalinen omaisuus, jos varas tavataan itse teossa, tai jos omaisuus on muuten tuntemattoman henkilön hallussa, eikä omaisuuden tavoitettavuutta voida varmistaa jälkeen päin. Itseapu koskee materiaalista omaisuutta, joten voimakeinojen käyttämiseen täytyy suhtautua varauksellisesti.

12 RIKOSVASTUU Rikosvastuun ikäraja on Suomessa 15 vuotta. Sitä nuoremmat eivät joudu oikeuteen eikä heitä rangaista. Sen sijaan heidät voidaan tuomita vahingonkorvaukseen ja lastensuojelu voi puuttua asiaan. Tällöin äärimmäisessä tapauksessa nuori voidaan esimerkiksi laittaa asumaan kodin ulkopuolelle, jotta hän ei omalla toiminnallaan vaarantaisi itseään tai tulevaisuuttaan. Vahingonkorvausvastuulla ei ole ikärajaa. Tämä koskee niin tahallista kuin vahingossa tehtyä vahinkoa. Vahingon korvauksessa otetaan kuitenkin huomioon nuoren ikä, kehitystaso, teon laatu, vahingon kärsineen varallisuus sekä muut olosuhteet.

13 RIKOSVASTUU Itsepuolustustilanteessa on viisasta ottaa huomioon myös ne seikat, mitkä tulevat esille, jos tapaus lopullisesti selvitetään oikeudessa. Tarkoitus on varautua tilanteeseen jossa oikeus toteaakin, ettei hätävarjelu tai muu oikeuttamisperuste täyty. Tämän takia on tärkeää saada todisteet ja todistajien nimet talteen. Tuomioistuimissa omaksutun linjan mukaan hätävarjelutilanteessa ei saisi tuottaa hyökkääjälle ruumiillista vahinkoa kuin vakavissa/hengenvaarallisissa tilanteissa. Jokainen tilanne kuitenkin arvioidaan tapauskohtaisesti. Fyysistä seikoista johtuen heikommalla osapuolella on sallittu suurempi voimankäyttö puolustustilanteessa ja jopa apuvälineen käyttö. Mikäli tilanne tuntuu epävarmalta kannattaa asiasta keskustella lainoppineen kanssa ja lisäksi huolehtia, että omat oikeusturva- ja muut vakuutukset ovat kunnossa.

14 MIETI Mitä seuraavat käsitteet tarkoittavat: Hätävarjelu Pakkotilanne Jokamiehen kiinniotto-oikeus Itseapu Rikosvastuu

15 LISÄTIETOA Lisätietoa itsepuolustuksesta ja käytännön harjoittelusta voit kysyä Toimimme Lahdessa ja järjestämme viikoittain omalla salilla itsepuolustustunteja, joihin voivat osallistua kaikki yli 15 vuotiaat henkilöt. Lisäksi järjestämme yrityksille räätälöityjä itsepuolustuskursseja yritysten erityistarpeet huomioiden.

RIKOSLAKI TURVAA ENSIHOITAJIA

RIKOSLAKI TURVAA ENSIHOITAJIA RIKOSLAKI TURVAA ENSIHOITAJIA Ensihoitopalvelualan opintopäivät, 11.2.2019 Jenna Uusitalo OTT-koulutettava, Helsingin yliopisto Jenna.uusitalo@helsinki.fi Hoitajan ja potilaan lainsäädäntö Potilaalla on

Lisätiedot

Asumisneuvonta- koulutustilaisuus 10.12.2013

Asumisneuvonta- koulutustilaisuus 10.12.2013 Asumisneuvonta- koulutustilaisuus 10.12.2013 Helsingin poliisilaitos Ennalta estävän toiminnan toimintalinja ennalta_estava_toimintalinja.helsinki@poliisi.fi Pentti Tarvonen ylikonstaapeli 040-5434291

Lisätiedot

AGGRESSIIVISEN HENKILÖN KOHTAAMINEN

AGGRESSIIVISEN HENKILÖN KOHTAAMINEN AGGRESSIIVISEN HENKILÖN KOHTAAMINEN T-Safe turvallisuuskoulutus 1 Tämä tukimateriaali aukeaa helpoimmin henkilöille, jotka ovat olleet T-Safe turvakoulutuksen turvallisuuskoulutuksissa. Suosittelemme koko

Lisätiedot

Uhkaavasti käyttäytyvän henkilön kohtaaminen

Uhkaavasti käyttäytyvän henkilön kohtaaminen Uhkaavasti käyttäytyvän henkilön kohtaaminen 16.8.2010 Kaakkois-Suomen Turvapalvelu Jarno Lehtinen Aiheet Miten välttää konflikteja Työolot ja palveluympäristö Konfliktin jälkeen. 2 2010 KSTP Palvelutyön

Lisätiedot

KARJATILA RIKOKSEN KOHTEENA. Vanhempi konstaapeli Toni Reinikainen, Etelä-Savon poliisi

KARJATILA RIKOKSEN KOHTEENA. Vanhempi konstaapeli Toni Reinikainen, Etelä-Savon poliisi KARJATILA RIKOKSEN KOHTEENA Vanhempi konstaapeli Toni Reinikainen, Etelä-Savon poliisi AMK Agrologi 1995, Maatalousyhtymä Reinikainen 2010 Yksityinen turva-ala, pelastuslaitos Vanhempi konstaapeli 2003-

Lisätiedot

Mihin menet, suomalainen lastensuojelu? Eva Gottberg, OTT, dosentti Oulu, Pohto,

Mihin menet, suomalainen lastensuojelu? Eva Gottberg, OTT, dosentti Oulu, Pohto, Mihin menet, suomalainen lastensuojelu? Eva Gottberg, OTT, dosentti Oulu, Pohto, 2.2.2018 Lapsen kasvatuksen normikehys Vuoden 1898 holhouslain 33.2 : Lapsi on kasvatettava jumalanpelkoon, hyviin avuihin

Lisätiedot

HENKILÖSTÖN TOIMIVALTUUDET JA HAASTEELLISTEN TILANTEIDEN HALLINTA VARHAISKASVATUKSESSA TIMO VARPULA TURVALLISUUSASIANTUNTIJA

HENKILÖSTÖN TOIMIVALTUUDET JA HAASTEELLISTEN TILANTEIDEN HALLINTA VARHAISKASVATUKSESSA TIMO VARPULA TURVALLISUUSASIANTUNTIJA HENKILÖSTÖN TOIMIVALTUUDET JA HAASTEELLISTEN TILANTEIDEN HALLINTA VARHAISKASVATUKSESSA TIMO VARPULA TURVALLISUUSASIANTUNTIJA TURVALLISUUSASIANTUNTIJA Rikos- ja väkivaltatilanteet Paloturvallisuus Viranomaisyhteistyö

Lisätiedot

Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä

Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä KURINPITO LUKIOSSA Häiritsevä käytös Luokasta /muusta opetustilasta poistaminen jäljellä olevan oppitunnin ajaksi Keskustellaan opiskelijan kanssa Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä Wilma Opettaja/rehtori

Lisätiedot

Tietokilpailu 1 Fyysisen väkivallan vakavuus ja puhumisen tärkeys

Tietokilpailu 1 Fyysisen väkivallan vakavuus ja puhumisen tärkeys Tietokilpailu 1 Fyysisen väkivallan vakavuus ja puhumisen tärkeys Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä väkivallasta ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää pienryhmissä tai yksittäin.

Lisätiedot

PÄÄLLEKARKAUKSEN HALLINTA. Aki Tiihonen

PÄÄLLEKARKAUKSEN HALLINTA. Aki Tiihonen PÄÄLLEKARKAUKSEN HALLINTA Aki Tiihonen TOIMINTAPERIAATTEET Itsepuolustustilanteissa pyritään kaikin keinoin estämään päällekarkauksen tapahtuminen, mutta se ei ole aina mahdollista. Tilanne voi alkaa suoraan

Lisätiedot

Laki. puolustusvoimista annetun lain muuttamisesta

Laki. puolustusvoimista annetun lain muuttamisesta Laki puolustusvoimista annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan puolustusvoimista annetun lain (551/2007) 23 sekä lisätään 15 :ään, sellaisena kuin se on osaksi laeissa 509/2013

Lisätiedot

ERÄIDEN PERUSOPETUSLAIN KURINPITOA KOSKEVIEN SÄÄNNÖSTEN TARKISTAMINEN

ERÄIDEN PERUSOPETUSLAIN KURINPITOA KOSKEVIEN SÄÄNNÖSTEN TARKISTAMINEN 4/001/2013 Opetus- ja kulttuuriministeriö PL 29 00023 Valtioneuvosto Viite: Opetusministeri Jukka Gustafssonin suullinen toimeksianto ERÄIDEN PERUSOPETUSLAIN KURINPITOA KOSKEVIEN SÄÄNNÖSTEN TARKISTAMINEN

Lisätiedot

ENNALTAEHKÄISEVÄ TOIMINTATAPA. Aki Tiihonen

ENNALTAEHKÄISEVÄ TOIMINTATAPA. Aki Tiihonen ENNALTAEHKÄISEVÄ TOIMINTATAPA Aki Tiihonen TURVALLISUUSAJATTELU Turvallisuusajattelua voidaan tarkastella vapaa-ajan tai työpaikan näkökulmasta. Erona on, että työantajaa sitoo työturvallisuuslaki, mikä

Lisätiedot

Poliisin terveiset kylä- ja asumisturvallisuuden edistämiseksi. Varautuen turvallisempaa kotona ja kylässä-hanke

Poliisin terveiset kylä- ja asumisturvallisuuden edistämiseksi. Varautuen turvallisempaa kotona ja kylässä-hanke Poliisin terveiset kylä- ja asumisturvallisuuden edistämiseksi Varautuen turvallisempaa kotona ja kylässä-hanke Turvallisuuden tunne Ihmisen oma tuntemus turvallisuudesta vaikuttaa toimintatapoihin ja

Lisätiedot

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM!

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! 1 (6) PUUTTUMINEN JA OJENTAMINEN PERUSOPETUKSESSA Kasvatuskeskustelu ensisijaisena toimena, kun oppilas häiritsee opetusta tai muuten rikkoo koulun järjestystä, menettelee vilpillisesti tai kohtelee muita

Lisätiedot

KURINPITO KUULEMINEN ILMOITUS KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! Kyllä. Hallinnollinen päätös.

KURINPITO KUULEMINEN ILMOITUS KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! Kyllä. Hallinnollinen päätös. 1 (5) KURINPITO LUKIOSSA Häiritsevä käytös Luokasta /muusta opetustilasta poistaminen jäljellä olevan oppitunnin ajaksi. Huoltajalle. Kyllä. Opettaja/ rehtori. Opettajalla ja rehtorilla yksin tai yhdessä

Lisätiedot

Eduskunnalle. LAKIALOITE 30/2001 vp. Laki pakkokeinolain 1 luvun 1 :n ja rikoslain 3luvun 6 :n ja vahingonkorvauslain 5 luvun 6 :n muuttamisesta

Eduskunnalle. LAKIALOITE 30/2001 vp. Laki pakkokeinolain 1 luvun 1 :n ja rikoslain 3luvun 6 :n ja vahingonkorvauslain 5 luvun 6 :n muuttamisesta LAKIALOITE 30/2001 vp pakkokeinolain 1 luvun 1 :n ja rikoslain 3luvun 6 :n ja vahingonkorvauslain 5 luvun 6 :n muuttamisesta Eduskunnalle Suomen rikosmäärät ovat valitettavasti edelleen kasvussa. Kehitykseen

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 14 päivänä huhtikuuta 2015. 368/2015 Laki. rikoslain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 10 päivänä huhtikuuta 2015

Julkaistu Helsingissä 14 päivänä huhtikuuta 2015. 368/2015 Laki. rikoslain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 10 päivänä huhtikuuta 2015 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 14 päivänä huhtikuuta 2015 368/2015 Laki rikoslain muuttamisesta Annettu Helsingissä 10 päivänä huhtikuuta 2015 Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan rikoslain

Lisätiedot

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! oppilaan huoltajille. Huoltajalle tulee varata mahdollisuus

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! oppilaan huoltajille. Huoltajalle tulee varata mahdollisuus PUUTTUMINEN JA OJENTAMINEN PERUSOPETUKSESSA (LIITE POL 29 JA 35-36 ) PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! HÄIRITSEE OPETUSTA TAI MUUTOIN oppilaan huoltajille koulun opettaja

Lisätiedot

KIRJASTOLAKI KOHTAA ASIAKKAAT. Laki yleisistä kirjastoista ja muut lait kirjaston asiakastyössä Turku

KIRJASTOLAKI KOHTAA ASIAKKAAT. Laki yleisistä kirjastoista ja muut lait kirjaston asiakastyössä Turku KIRJASTOLAKI KOHTAA ASIAKKAAT Laki yleisistä kirjastoista ja muut lait kirjaston asiakastyössä Turku 29.3.2017 Esko Lukkarinen /LSAVI 3.4.2017 1 Lain tavoite (2 ) Tämän lain tavoitteena on edistää: 1)

Lisätiedot

Dnro 2810/4/10. Ratkaisija: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen. Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Iisa Suhonen

Dnro 2810/4/10. Ratkaisija: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen. Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Iisa Suhonen 19.11.2012 Dnro 2810/4/10 Ratkaisija: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Iisa Suhonen YKSITYISEN VARTIOLIIKKEEN VARTIJAN TOIMIVALTA 1 KANTELU Kantelija arvosteli 11.3.2010

Lisätiedot

TAHALLISUUS, TUOTTAMUS JA OIKEUTTAMISPERUSTEET YMPÄRISTÖRIKOKSISSA. Matti Tolvanen

TAHALLISUUS, TUOTTAMUS JA OIKEUTTAMISPERUSTEET YMPÄRISTÖRIKOKSISSA. Matti Tolvanen TAHALLISUUS, TUOTTAMUS JA OIKEUTTAMISPERUSTEET YMPÄRISTÖRIKOKSISSA Matti Tolvanen 8.5. 2017 LAIMINLYÖNNIN RANGAISTAVUUS Varsinainen laiminlyöntirikos - Laissa edellytetään ihmisiltä aktiivisuutta ja laiminlyönti

Lisätiedot

KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma. Sarita Tolonen HÄTÄVARJELUN JA HÄTÄVARJELUN LIIOITTELUN RAJAT

KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma. Sarita Tolonen HÄTÄVARJELUN JA HÄTÄVARJELUN LIIOITTELUN RAJAT KARELIA-AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma Sarita Tolonen HÄTÄVARJELUN JA HÄTÄVARJELUN LIIOITTELUN RAJAT Opinnäytetyö Kesäkuu 2017 OPINNÄYTETYÖ Kesäkuu 2017 Liiketalouden koulutusohjelma

Lisätiedot

Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen?

Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen? Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen? Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä väkivallasta perheessä ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää

Lisätiedot

KIRJASTOLAKI KOHTAA ASIAKKAAT. Laki yleisistä kirjastoista ja muut lait kirjaston asiakastyössä

KIRJASTOLAKI KOHTAA ASIAKKAAT. Laki yleisistä kirjastoista ja muut lait kirjaston asiakastyössä KIRJASTOLAKI KOHTAA ASIAKKAAT Laki yleisistä kirjastoista ja muut lait kirjaston asiakastyössä 31.3.2017 Esko Lukkarinen /LSAVI 5.4.2017 1 Lain tavoite (2 ) Tämän lain tavoitteena on edistää: 1) väestön

Lisätiedot

1. Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta annetun lain muuttamisesta

1. Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta annetun lain muuttamisesta Lakiehdotukset 1. Laki joukkoliikenteen tarkastusmaksusta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan joukkoliikenteen tarkastusmaksusta 11 päivänä toukokuuta 1979 annetun lain

Lisätiedot

JOKAMIEHEN KIINNIOTTO-OIKEUDESTA

JOKAMIEHEN KIINNIOTTO-OIKEUDESTA Timo Kerttula JOKAMIEHEN KIINNIOTTO-OIKEUDESTA 1. Johdanto Jokamiehen kiinniotto-oikeutta koskeva perussäännös on pakkokeinolain (PKL) 1:1, jonka mukaan jokainen saa ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta

Lisätiedot

OIKEUSASIAMIEHEN MIELESTÄ VARTIJOIDEN ASEMAA MIELISAIRAALOISSA TULISI SELKEYTTÄÄ

OIKEUSASIAMIEHEN MIELESTÄ VARTIJOIDEN ASEMAA MIELISAIRAALOISSA TULISI SELKEYTTÄÄ 19.6.2013 Dnro 1222/2/11 Ratkaisija: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Håkan Stoor OIKEUSASIAMIEHEN MIELESTÄ VARTIJOIDEN ASEMAA MIELISAIRAALOISSA TULISI SELKEYTTÄÄ

Lisätiedot

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Järjestyssääntöjä sovelletaan Jyväskylän ammattiopistossa (Laki ammatillisesta koulutuksesta 630/1998/35 ), johon kuuluvana pidetään opetuksen käytössä olevia

Lisätiedot

Potilaiden ja asiakkaiden haasteellinen käytös työturvallisuuskysymyksenä - perusoikeusnäkökulmia. Eeva Nykänen Johtava asiantuntija

Potilaiden ja asiakkaiden haasteellinen käytös työturvallisuuskysymyksenä - perusoikeusnäkökulmia. Eeva Nykänen Johtava asiantuntija Potilaiden ja asiakkaiden haasteellinen käytös työturvallisuuskysymyksenä - perusoikeusnäkökulmia Eeva Nykänen Johtava asiantuntija Aluksi Perustuslaissa turvataan jokaisen myös työntekijöiden oikeus koskemattomuuteen

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 373/2010 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 373/2010 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 373/2010 vp Hallituksen esitys lahjontaa koskevan Euroopan neuvoston rikosoikeudellisen yleissopimuksen lisäpöytäkirjan ja yleissopimukseen tehdyn varauman peruuttamisen hyväksymisestä

Lisätiedot

2. Yksityiskohtaiset perustelut

2. Yksityiskohtaiset perustelut Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi poliisilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi poliisilakiin muutokset, jotka aiheutuvat Suomen liittymisestä tarkastusten

Lisätiedot

Viranomaisen vahingonkorvausvastuu 5.11.2012 Anni Tuomela

Viranomaisen vahingonkorvausvastuu 5.11.2012 Anni Tuomela Julkisoikeus Valtiotieteellinen tiedekunta Viranomaisen vahingonkorvausvastuu 5.11.2012 Anni Tuomela Viranomaisen vahingonkorvausvastuu Viranomaisen vahingonkorvausvastuusta on erilliset säännökset vahingonkorvauslaissa

Lisätiedot

NÄYTTÖTAAKKA MISTÄ SE MUODOSTUU JA MITÄ SE TARKOITTAA?

NÄYTTÖTAAKKA MISTÄ SE MUODOSTUU JA MITÄ SE TARKOITTAA? NÄYTTÖTAAKKA MISTÄ SE MUODOSTUU JA MITÄ SE TARKOITTAA? Palontutkinnan opintopäivät 29.11.2017, Jyväskylä Kihlakunnansyyttäjä, apulaispäällikkö Marika Visakorpi Sisä-Suomen syyttäjänvirasto RIKOSASIAN KULKU

Lisätiedot

Laki. rikoslain 10 luvun muuttamisesta

Laki. rikoslain 10 luvun muuttamisesta Laki rikoslain 10 luvun muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan rikoslain (39/1889) 10 luvun 5 :n 3 momentti, sellaisena kuin se on laissa 875/2001, muutetaan 10 luvun 2 ja 3, 6 :n 1 momentti

Lisätiedot

Ilmoitusvelvollisuudet miten toimia Pirkanmaalla. Pirkanmaan poliisilaitos Rikoskomisario Pasi Nieminen 4.12.2013 Sampola

Ilmoitusvelvollisuudet miten toimia Pirkanmaalla. Pirkanmaan poliisilaitos Rikoskomisario Pasi Nieminen 4.12.2013 Sampola Ilmoitusvelvollisuudet miten toimia Pirkanmaalla Pirkanmaan poliisilaitos Rikoskomisario Pasi Nieminen 4.12.2013 Sampola Toimintaympäristö 1.1.2014 Pirkanmaan ja Keski-Suomen poliisilaitoksista Sisä-Suomen

Lisätiedot

Asuntolatoimintaan liittyvät lait ja säännöt

Asuntolatoimintaan liittyvät lait ja säännöt Asuntolatoimintaan liittyvät lait ja säännöt Kuortaneen urheiluopisto 29.5.2012 Esko Lukkarinen Lounais-Suomen aluehallintovirasto Asuntolatoiminnan oikeudellisia ongelmia Asuntolan säännöt suhteessa lainsäädäntöön,

Lisätiedot

Miina-projektin ohjausryhmän kokous Ensi- ja turvakotien liitto, 10.2.2011 Päivi Vilkki, varatuomari

Miina-projektin ohjausryhmän kokous Ensi- ja turvakotien liitto, 10.2.2011 Päivi Vilkki, varatuomari Miina-projektin ohjausryhmän kokous Ensi- ja turvakotien liitto, 10.2.2011 Päivi Vilkki, varatuomari Vaikeuksia ymmärtää, että ovat rikoksen uhreja. Vaikeuksia saada asioihin selvyyttä hajallaan olevan

Lisätiedot

Koekysymyksinä voidaan käyttää myös Alvarin ylläpitämän kysymyspankin koekysymyksiä.

Koekysymyksinä voidaan käyttää myös Alvarin ylläpitämän kysymyspankin koekysymyksiä. LIITE 19 Mallikoekysymyksiä Koekysymyksinä voidaan käyttää myös Alvarin ylläpitämän kysymyspankin koekysymyksiä. I Fyysisen voimankäytön perusteet / Vartijan/järjestyksenvalvojan voimankäyttövälineiden

Lisätiedot

LAPSET, NUORET JA PERHEET, LÄHISUHDEVÄKIVALLAN EHKÄISY MIKKELI

LAPSET, NUORET JA PERHEET, LÄHISUHDEVÄKIVALLAN EHKÄISY MIKKELI LAPSET, NUORET JA PERHEET, LÄHISUHDEVÄKIVALLAN EHKÄISY 28.9.2015 MIKKELI Erikoissyyttäjä Pia Mäenpää/ Itä-Suomen syyttäjänvirasto, Mikkeli ESITYSLISTALLA. NÄKÖKULMA RIKOSPROSESSI LAPSIIN KOHDISTUVAT RIKOSEPÄILYT

Lisätiedot

Kirjaaminen tai päätös Kirjataan (LL 26 a, Ilmoitetaan alaikäisen opiskelijan huoltajalle. 1 mom.). ja ryhmänohjaajalle. Rehtori tekee päätöksen

Kirjaaminen tai päätös Kirjataan (LL 26 a, Ilmoitetaan alaikäisen opiskelijan huoltajalle. 1 mom.). ja ryhmänohjaajalle. Rehtori tekee päätöksen Liite Askolan lukion suunnitelmaan kurinpitokeinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä toimintatavoista: Menettelytavat rike- ja häiriötilanteessa, asioiden selvittämisvastuut, työnjako sekä kuulemis-

Lisätiedot

Antamispäivä Diaarinumero 20.6.2012 R 11/2887. Helsingin käräjäoikeus 5/10 os. 21.9.2011 nro 8349 (liitteenä) Kihlakunnansyyttäjä Tuomas Soosalu

Antamispäivä Diaarinumero 20.6.2012 R 11/2887. Helsingin käräjäoikeus 5/10 os. 21.9.2011 nro 8349 (liitteenä) Kihlakunnansyyttäjä Tuomas Soosalu Helsingin hovioikeus Tuomio Nro 1697 Antamispäivä Diaarinumero 20.6.2012 R 11/2887 Ratkaisu, johon on haettu muutosta Helsingin käräjäoikeus 5/10 os. 21.9.2011 nro 8349 (liitteenä) Asia Valittaja Vastapuolet

Lisätiedot

väkivaltainen ero Henkinen väkivalta, vaino ja -aihe poliisin näkökulmasta ja poliisin toimintamahdollisuudet

väkivaltainen ero Henkinen väkivalta, vaino ja -aihe poliisin näkökulmasta ja poliisin toimintamahdollisuudet Henkinen väkivalta, vaino ja väkivaltainen ero (Väkivaltatyön foorumi, Kotka 22. 23.8.2018) -aihe poliisin näkökulmasta ja poliisin toimintamahdollisuudet Rikoskomisario Kai Virtanen Kaakkois-Suomen poliisilaitos

Lisätiedot

Asiakkaan ja potilaan itsemääräämisoikeus haasteena. Eeva Nykänen Erikoistutkija

Asiakkaan ja potilaan itsemääräämisoikeus haasteena. Eeva Nykänen Erikoistutkija Asiakkaan ja potilaan itsemääräämisoikeus haasteena Eeva Nykänen Erikoistutkija 1. Ihmis- ja perusoikeuksista Asiakkaan/potilaan itsemääräämisoikeus perustuu ihmis- ja perusoikeuksiin. Ihmis- ja perusoikeudet

Lisätiedot

Järjestyksenpito koulussa Onko koululla ja opettajalla riittävästi toimivaltaa? Erkki Mustonen Johtava lakimies Opetusalan Ammattijärjestö OAJ

Järjestyksenpito koulussa Onko koululla ja opettajalla riittävästi toimivaltaa? Erkki Mustonen Johtava lakimies Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Järjestyksenpito koulussa Onko koululla ja opettajalla riittävästi toimivaltaa? Erkki Mustonen Johtava lakimies Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Koulun järjestyssäännöt Jokaisella koululla/oppilaitoksella

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 364/2010 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 364/2010 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 364/2010 vp Hallituksen esitys lasten suojelemista seksuaalista riistoa ja seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan koskevan Euroopan neuvoston yleissopimuksen hyväksymiseksi ja siihen liittyviksi

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS JA LAKIALOITTEET

HALLITUKSEN ESITYS JA LAKIALOITTEET LAKIVALIOKUNNAN MIETINTÖ 11/2002 vp Hallituksen esitys laeiksi rikoslain 28 luvun sekä pakkokeinolain 1 luvun 1 :n ja 5 luvun 10 :n muuttamisesta JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 6 päivänä helmikuuta

Lisätiedot

UHKAAVAN TILANTEEN RAUHOITTAMINEN. Aki Tiihonen

UHKAAVAN TILANTEEN RAUHOITTAMINEN. Aki Tiihonen UHKAAVAN TILANTEEN RAUHOITTAMINEN Aki Tiihonen ENSIVAIKUTELMA Uhkaavassa tilanteessa on tärkeää saada mahdollisimman paljon havaintoja toisesta osapuolesta vuorovaikutuksen avulla. Erityisesti tulee kiinnittää

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Korvaus rikoksen uhrille Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen SISÄLLYS Milloin rikoksen uhrille voidaan maksaa korvaus valtion varoista? 3

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Korvaus rikoksen uhrille Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen SISÄLLYS Milloin rikoksen uhrille voidaan maksaa korvaus valtion varoista? 3

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 93/2013 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 93/2013 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 93/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi rikoslain, pakkokeinolain 10 luvun 7 :n ja poliisilain 5 luvun 9 :n muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Vastuut ja velvoitteet VPKyhdistyksen. Varatuomari Heikki Paajanen

Vastuut ja velvoitteet VPKyhdistyksen. Varatuomari Heikki Paajanen Vastuut ja velvoitteet VPKyhdistyksen toiminnassa Varatuomari Heikki Paajanen 29.10.2016 Päätösvallan perusteet yhdistyslaissa Yhd.L 6. Rekisteröidyn yhdistyksen jäsenet eivät vastaa henkilökohtaisesti

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Lorenzo Fontana ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Lorenzo Fontana ENF-ryhmän puolesta 9.2.2017 A8-0228/102 102 Lorenzo Fontana ENF-ryhmän puolesta Johdanto osan 4 kappale (4) Terrorismin uhka on kasvanut ja muuttunut nopeasti viime vuosina. Henkilöt, joita tarkoitetaan nimityksellä terrorismiin

Lisätiedot

Rikos ja riita-asioiden sovittelu. Koulun työrauhaa 2 seminaari sovittelu koulun työrauhan varmistajana

Rikos ja riita-asioiden sovittelu. Koulun työrauhaa 2 seminaari sovittelu koulun työrauhan varmistajana Rikos ja riita-asioiden sovittelu Koulun työrauhaa 2 seminaari sovittelu koulun työrauhan varmistajana Esityksen sisältö Mitä on rikos- ja riita-asioiden sovittelu Nuori rikoksentekijä ja nuorten tekemät

Lisätiedot

HÄTÄVARJELU JA VOIMAKEINOJEN KÄYTTÖ

HÄTÄVARJELU JA VOIMAKEINOJEN KÄYTTÖ Markus Terenius HÄTÄVARJELU JA VOIMAKEINOJEN KÄYTTÖ 1. Johdanto Hätävarjelu on puolustautumista oikeudetonta hyökkäystä vastaan. 1 Voimakeinojen käyttöä voidaan puolestaan luonnehtia virkamiehen toimivallaksi

Lisätiedot

RIKOSOIKEUDEN YLEINEN OSA

RIKOSOIKEUDEN YLEINEN OSA RIKOSOIKEUDEN YLEINEN OSA Vastuuoppi Jussi Tapani Matti Tolvanen TALENTUM Helsinki 2013 Toinen, uudistettu painos Copyright Talentum Media Oy ja tekijät Kustantaja: Talentum Media Oy Kansi: Outi Pallari

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 514. Laki. rikoslain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 13 päivänä kesäkuuta 2003

SISÄLLYS. N:o 514. Laki. rikoslain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 13 päivänä kesäkuuta 2003 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2003 Julkaistu Helsingissä 19 päivänä kesäkuuta 2003 N:o 514 540 SISÄLLYS N:o Sivu 514 rikoslain muuttamisesta... 2231 515 rikoslain muuttamisesta... 2234 516 pakkokeinolain 1 luvun

Lisätiedot

HAASTEELLISEN TILANTEEN HALLINTA OPETUS- JA KASVATUSALALLA TIMO VARPULA TURVALLISUUSASIANTUNTIJA

HAASTEELLISEN TILANTEEN HALLINTA OPETUS- JA KASVATUSALALLA TIMO VARPULA TURVALLISUUSASIANTUNTIJA HAASTEELLISEN TILANTEEN HALLINTA OPETUS- JA KASVATUSALALLA TIMO VARPULA TURVALLISUUSASIANTUNTIJA TURVALLISUUSASIANTUNTIJA Rikos- ja väkivaltatilanteet Paloturvallisuus Viranomaisyhteistyö Valmiusasiat

Lisätiedot

Laki entisen Jugoslavian alueella tehtyjä rikoksia käsittelevän

Laki entisen Jugoslavian alueella tehtyjä rikoksia käsittelevän Laki entisen Jugoslavian alueella tehtyjä rikoksia käsittelevän sotarikostuomioistuimen toimivallasta ja tuomioistuimelle annettavasta oikeusavusta 12/1994 Annettu Helsingissä 5 päivänä tammikuuta 1994

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle tutkintavankeuden vaihtoehtona määrättyjä valvontatoimia koskevan puitepäätöksen kansallista täytäntöönpanoa ja soveltamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lisätiedot

YKSITYISEN TURVALLISUUSALAN TOIMIJAT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON TOIMI- PISTEISSÄ

YKSITYISEN TURVALLISUUSALAN TOIMIJAT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON TOIMI- PISTEISSÄ YKSITYISEN TURVALLISUUSALAN TOIMIJAT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON TOIMI- PISTEISSÄ Hoitotyössä avustamista vai hoitotyön turvaamista Tuomas Virtanen 11/2017 Tiivistelmä Tekijä Tuomas Virtanen Tutkinto/kurssi

Lisätiedot

Suomalaisessa aluksessa tai ilma-aluksessa tehtyyn rikokseen sovelletaan Suomen lakia, jos rikos on tehty

Suomalaisessa aluksessa tai ilma-aluksessa tehtyyn rikokseen sovelletaan Suomen lakia, jos rikos on tehty 1 luku (16.8.1996/626) Suomen rikosoikeuden soveltamisalasta 1 (16.8.1996/626) Suomessa tehty rikos Suomessa tehtyyn rikokseen sovelletaan Suomen lakia. Suomen lain soveltamisesta Suomen talousvyöhykkeellä

Lisätiedot

Aseluvan hakijan arviointi poliisin näkökulmasta

Aseluvan hakijan arviointi poliisin näkökulmasta Aseluvan hakijan arviointi poliisin näkökulmasta Päihdelääketieteen päivät 2013 Mika Lehtonen projektipäällikkö, SM, poliisiosasto 12.3.2013 Ampuma-aseet Suomessa noin 1,6 miljoonaa ampuma-asetta noin

Lisätiedot

Laki. rikoslain muuttamisesta. sellaisina kuin ne ovat, 27 luku siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen ja 42 luvun 1 laissa 343/1939, ja

Laki. rikoslain muuttamisesta. sellaisina kuin ne ovat, 27 luku siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen ja 42 luvun 1 laissa 343/1939, ja EV 56/2000 vp - HE 184/1999 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen yksityisyyden, rauhan ja kunnian loukkaamista koskevien rangaistussäännösten uudistamiseksi Eduskunnalle on vuoden 1999 valtiopäivillä

Lisätiedot

Laki. ajokorttilain muuttamisesta

Laki. ajokorttilain muuttamisesta Laki ajokorttilain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan ajokorttilain (386/2011) 65 :n 3 momentti, muutetaan 64 :n 1 momentti ja 2 momentin 3 ja 4 kohta, 65 :n 1 momentin johdantokappale,

Lisätiedot

Tietokilpailu 6 Rikostietokilpailu

Tietokilpailu 6 Rikostietokilpailu Tietokilpailu 6 Rikostietokilpailu 1. Mikä on rikos? a. Teko, jolla pahoittaa toisen mielen b. Lainvastainen teko tai teon tekemättä jättäminen c. Teko, joka on väärin, jos siitä jää kiinni 2. Mitä lakia

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2012 1 (5) Terveyslautakunta Tja/5 18.12.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2012 1 (5) Terveyslautakunta Tja/5 18.12.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2012 1 (5) 306 Vahingonkorvausvaatimus HEL 2012-014354 T 03 01 00 Päätös päätti, että As Oy Helsingin Professorin aukiolle korvataan kotihoidon hallinnasta kadonneen avaimen

Lisätiedot

Päätös. Laki. vankeuslain 12 luvun muuttamisesta

Päätös. Laki. vankeuslain 12 luvun muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 312/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi vankeuslain 12 luvun ja tutkintavankeuslain 8 luvun muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi vankeuslain 12 luvun

Lisätiedot

Laki. poliisilain muuttamisesta

Laki. poliisilain muuttamisesta Laki poliisilain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan poliisilain (872/2011) 2 luvun 17 :n 4 momentti ja 9 luvun 10 :n 1 momentin 4 kohta, sellaisena kuin niistä on 2 luvun 17 :n 4 momentti

Lisätiedot

Rovaniemen kaupungin turvallisuussuunnittelu Väkivaltarikollisuuden ehkäisy työryhmä

Rovaniemen kaupungin turvallisuussuunnittelu Väkivaltarikollisuuden ehkäisy työryhmä Rovaniemen kaupungin turvallisuussuunnittelu Väkivaltarikollisuuden ehkäisy työryhmä Analyysi henkeen ja terveyteen kohdistuneista rikoksista Rovaniemellä 2007 Väkivaltarikollisuuden ehkäisy työryhmän

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi rikoslain 34 a luvun 1 ja 4 :n muuttamisesta ja rikoslain muuttamisesta annetun lain 34 luvun 12 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi rikoslain

Lisätiedot

SUHTEELLISUUSPERIAATE. Valtakunnansyyttäjänvirasto Valtionsyyttäjä Leena Metsäpelto

SUHTEELLISUUSPERIAATE. Valtakunnansyyttäjänvirasto Valtionsyyttäjä Leena Metsäpelto Valtakunnansyyttäjänvirasto Valtionsyyttäjä Leena Metsäpelto MITÄ SE TARKOITTAA? - viranomaisten toimien on oltava oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään nähden - ei ole yksiselitteinen eikä täsmällinen

Lisätiedot

Tietokilpailu 4 Tunnistammeko koulussa tapahtuvat rikokset

Tietokilpailu 4 Tunnistammeko koulussa tapahtuvat rikokset Tietokilpailu 4 Tunnistammeko koulussa tapahtuvat rikokset Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä kouluissa tapahtuvien rikosten tunnistamisesta ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää

Lisätiedot

Rikosoikeus. Jaakko VäisV Joensuun normaalikoulu

Rikosoikeus. Jaakko VäisV Joensuun normaalikoulu Rikosoikeus Jaakko VäisV isänen Joensuun normaalikoulu Mikä on rikos? Rikos on rangaistavaksi sääs äädetty teko. Rikoksen tekijä on aina ihminen Rikokseen syylliseksi voidaan tuomita ainoastaan teosta,

Lisätiedot

MAPA JA HAASTEELLISEN KÄYTTÄYTYMISEN HALLINTA. JHL- koulutuspäivät Sirpa Tölli, TtM, MAPA-kouluttaja/ oamk

MAPA JA HAASTEELLISEN KÄYTTÄYTYMISEN HALLINTA. JHL- koulutuspäivät Sirpa Tölli, TtM, MAPA-kouluttaja/ oamk MAPA JA HAASTEELLISEN KÄYTTÄYTYMISEN HALLINTA JHL- koulutuspäivät Sirpa Tölli, TtM, MAPA-kouluttaja/ oamk MAPA: MAPA = Management of Actual or Potentional Aggression Perustuu Englannissa kehitettyyn menetelmään

Lisätiedot

Työväkivalta hallintaan

Työväkivalta hallintaan Työväkivalta hallintaan 8.5.2014 Helsinki STTK Työhyvinvointiseminaari ts-päällikkö Susanna Puumi, HUS TYÖVÄKIVALLAN YLEISYYS Arviolta noin 5% koko työvoimasta joutuu vuosittain fyysisen väkivallan tai

Lisätiedot

PAKKOTILA VASTUUVAPAUSPERUSTEENA

PAKKOTILA VASTUUVAPAUSPERUSTEENA Milla Lammervo PAKKOTILA VASTUUVAPAUSPERUSTEENA Intressivertailun haasteellisuus osana ratkaisuntekoa Liiketalous 2017 VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma TIIVISTELMÄ Tekijä Milla Lammervo

Lisätiedot

Laki kansainvälisestä yhteistoiminnasta eräiden rikosoikeudellisten seuraamusten täytäntöönpanossa

Laki kansainvälisestä yhteistoiminnasta eräiden rikosoikeudellisten seuraamusten täytäntöönpanossa Laki kansainvälisestä yhteistoiminnasta eräiden rikosoikeudellisten seuraamusten täytäntöönpanossa 16.1.1987/21 Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

Lisätiedot

Laki. pakkokeinolain 5 a luvun 3 ja 3 a :n muuttamisesta

Laki. pakkokeinolain 5 a luvun 3 ja 3 a :n muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 302/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi rikoslain 48 a luvun, pakkokeinolain ja eräiden niihin liittyvien lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi

Lisätiedot

KIUSAAMINEN. Mitä kiusaaminen on? Mitä rooleja oppilailla voi kiusaamisessa olla? Miksi? Mitä voi tehdä? Miten selvitellään?

KIUSAAMINEN. Mitä kiusaaminen on? Mitä rooleja oppilailla voi kiusaamisessa olla? Miksi? Mitä voi tehdä? Miten selvitellään? KIUSAAMINEN Mitä kiusaaminen on? Mitä rooleja oppilailla voi kiusaamisessa olla? Miksi? Mitä voi tehdä? Miten selvitellään? MITÄ KIUSAAMINEN ON? Kiusaaminen on sitä, kun samalle ihmiselle aiheutetaan TAHALLAAN

Lisätiedot

Eduskunnalle. LAKIALOITE 37/2012 vp. Laki rikoslain 23 luvun 3 :n, ajokorttilain ja sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain 3 :n muuttamisesta

Eduskunnalle. LAKIALOITE 37/2012 vp. Laki rikoslain 23 luvun 3 :n, ajokorttilain ja sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain 3 :n muuttamisesta LAKIALOITE 37/2012 vp rikoslain 23 luvun 3 :n, ajokorttilain ja sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain 3 :n muuttamisesta Eduskunnalle Rattijuopumustapauksissa kuolleita on 2000-luvulla ollut keskimäärin

Lisätiedot

Ekosysteemin eri toimijat. Yritys Työntekijä Ulkopuolinen taho Media Muut tiedonvälittäjät (esim. Wikileaks)

Ekosysteemin eri toimijat. Yritys Työntekijä Ulkopuolinen taho Media Muut tiedonvälittäjät (esim. Wikileaks) Lainsäädännölliset keinot onko niitä kansainvälisellä tasolla? - Kansainvälisesti poikkeavat lähestymistavat - Ekosysteemin eri toimijoiden roolit ja rajat Mikko Manner Riskienhallintayhdistyksen seminaari

Lisätiedot

Asuntolatoimintaan vaikuttava lainsäädäntö ja käytännön tilanteet

Asuntolatoimintaan vaikuttava lainsäädäntö ja käytännön tilanteet Asuntolatoimintaan vaikuttava lainsäädäntö ja käytännön tilanteet Ilmajoki 29.10.2015 Thomas Sundell Lakimies Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto / Thomas

Lisätiedot

Tulitöitä koskeva lainsäädäntö, määräykset ja ohjeet. Mikko Ahtola

Tulitöitä koskeva lainsäädäntö, määräykset ja ohjeet. Mikko Ahtola Tulitöitä koskeva lainsäädäntö, määräykset ja ohjeet Mikko Ahtola Laki velvoittaa, ohjeet ohjaavat 1. Pelastuslaki, työturvallisuuslaki ja asetus, rikoslaki, vahingonkorvauslaki 1. Velvoittavaa lainsäädäntöä

Lisätiedot

ALAIKÄISTEN KOSKEMATTOMUUS

ALAIKÄISTEN KOSKEMATTOMUUS ALAIKÄISTEN KOSKEMATTOMUUS Saku Rouvali Turvallisuuskoulutuspäällikkö Hämeen Pelastusliitto ry Jokivarren VPK ry Valitettavasti tämä on arkipäivää Miten tämä voidaan ehkäistä? Vaihtoehto 1 - Estetään alaikäisten

Lisätiedot

LIITE 1 2020/2012/4703. Mallikoekysymyksiä

LIITE 1 2020/2012/4703. Mallikoekysymyksiä LIITE 1 Mallikoekysymyksiä Koekysymyksinä voidaan käyttää myös väliaikaisen vartijan koulutukseen (LYTP 24 3 mom.) sisältyvän yleisen osan koekysymyksiä (Alvarin ylläpitämä kysymyspankki). I Yleinen osa

Lisätiedot

Annettu Helsingissä 31. päivänä toukokuuta 1974. Vahingonkorvauslaki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku. Lain soveltamisala.

Annettu Helsingissä 31. päivänä toukokuuta 1974. Vahingonkorvauslaki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku. Lain soveltamisala. Annettu Helsingissä 31. päivänä toukokuuta 1974 Vahingonkorvauslaki Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku Lain soveltamisala. Vahingon korvaamiseen on sovellettava tämän lain säännöksiä. Tämä

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 743. Laki. rikoslain 1 ja 20 luvun muuttamisesta. Annettu Helsingissä 25 päivänä elokuuta 2006

SISÄLLYS. N:o 743. Laki. rikoslain 1 ja 20 luvun muuttamisesta. Annettu Helsingissä 25 päivänä elokuuta 2006 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2006 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä elokuuta 2006 N:o 743 748 SISÄLLYS N:o Sivu 743 Laki rikoslain 1 ja 20 luvun muuttamisesta... 2249 744 Laki järjestyslain 7 :n muuttamisesta...

Lisätiedot

Kasvatuksellinen ja kurinpidollinen ohjeistus

Kasvatuksellinen ja kurinpidollinen ohjeistus Savukosken lukio Kasvatuksellinen ja kurinpidollinen ohjeistus Turvallinen opiskeluympäristö Opiskelulle luodaan myönteinen ja turvallinen ilmapiiri. Koulun järjestyssäännöt linjaavat koulun toimintakulttuuria.

Lisätiedot

Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia.

Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia. LIITE 1 (5) 18.10.2013 OAJ:N ESITYS SÄÄNNÖSMUUTOKSIKSI PYKÄLÄMUODOSSA Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia. 4 a Erikoissairaanhoidossa olevan oppivelvollisen

Lisätiedot

Kiusaaminen koulun arjessa 10.11.2015. Merja Rasinkangas Oulun poliisilaitos ylikonstaapeli, koulupoliisi merja.rasinkangas@poliisi.

Kiusaaminen koulun arjessa 10.11.2015. Merja Rasinkangas Oulun poliisilaitos ylikonstaapeli, koulupoliisi merja.rasinkangas@poliisi. Kiusaaminen koulun arjessa 10.11.2015 Merja Rasinkangas Oulun poliisilaitos ylikonstaapeli, koulupoliisi merja.rasinkangas@poliisi.fi Oulun poliisilaitos 750 työntekijää 16 poliisiasemaa pääpoliisiasema

Lisätiedot

55 artiklan mukaisen selityksen, jonka

55 artiklan mukaisen selityksen, jonka EV 62/1998 vp - HE 20/1998 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaista lakkauttamista yhteisillä rajoilla koskeviin Schengenin sopimuksiin tehdyn pöytäkirjan

Lisätiedot

ERON JÄLKEISEEN VAINOON LIITTYVÄ SEMINAARI 10.2.2015 HELSINKI

ERON JÄLKEISEEN VAINOON LIITTYVÄ SEMINAARI 10.2.2015 HELSINKI ERON JÄLKEISEEN VAINOON LIITTYVÄ SEMINAARI 10.2.2015 HELSINKI WORKSHOP RIKOSSEURAAMUSJÄRJESTELMÄ-TYÖRYHMÄ/ KiS, erikoissyyttäjä Pia Mäenpää, Itä-Suomen syyttäjänvirasto RIKOSLAIN RANGAISTUSJÄRJESTELMÄ

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 61/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle eräiden törkeiden. lainsäädännöksi. Asia. Valiokuntakäsittely.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 61/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle eräiden törkeiden. lainsäädännöksi. Asia. Valiokuntakäsittely. EDUSKUNNAN VASTAUS 61/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle eräiden törkeiden rikosten valmistelun kriminalisoimista koskevaksi lainsäädännöksi Asia Hallitus on vuoden 2012 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

TYÖELÄKEVAKUUTUSMAKSUPETOS ESITUTKINNASSA

TYÖELÄKEVAKUUTUSMAKSUPETOS ESITUTKINNASSA TYÖELÄKEVAKUUTUSMAKSUPETOS ESITUTKINNASSA HTSY Verohallinto Päiväys Verohallinto 2 (5) TYÖELÄKEVAKUUTUSMAKSUPETOS ESITUTKINNASSA Työeläkevakuutusmaksupetos ja sen törkeä tekomuoto ovat rikosnimikkeitä,

Lisätiedot

Lähisuhdeväkivalta poliisin silmin. Matti Airaksinen, rikoskomisario

Lähisuhdeväkivalta poliisin silmin. Matti Airaksinen, rikoskomisario Lähisuhdeväkivalta poliisin silmin Matti Airaksinen, rikoskomisario Esityksen rakenne ja aloittaminen Poliisin roolista ja toimenkuvasta Lähisuhdeväkivallasta poliisin silmin Todisteluun liittyviä asioita

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VARTIJA VARTIOIMISTEHTÄVIEN KESKEISET PERIAATTEET: VARTIJAN TOIMINTA VARTIJAN TOIMIVALTUUDET

SISÄLLYSLUETTELO VARTIJA VARTIOIMISTEHTÄVIEN KESKEISET PERIAATTEET: VARTIJAN TOIMINTA VARTIJAN TOIMIVALTUUDET SISÄLLYSLUETTELO VARTIJA VARTIOIMISTEHTÄVIEN KESKEISET PERIAATTEET: 4 Vartijan tehtävät ja toimialue 4 5 Suhde viranomaistoimintaan 5 6 Vartioimistehtävissä noudatettavat yleiset periaatteet 6 VARTIJAN

Lisätiedot

Palontutkinnan opintopäivät Sisä-Suomen syyttäjänvirasto Marika Visakorpi kihlakunnansyyttäjä

Palontutkinnan opintopäivät Sisä-Suomen syyttäjänvirasto Marika Visakorpi kihlakunnansyyttäjä Palontutkinnan opintopäivät 28.11.2018 Sisä-Suomen syyttäjänvirasto Marika Visakorpi kihlakunnansyyttäjä VALTAKUNNANSYYTTÄJÄNVIRASTO valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen, apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka

Lisätiedot

EDUSKUNNAN VASTAUS 264/2006 vp. Hallituksen esitys Euroopan neuvoston tietoverkkorikollisuutta

EDUSKUNNAN VASTAUS 264/2006 vp. Hallituksen esitys Euroopan neuvoston tietoverkkorikollisuutta EDUSKUNNAN VASTAUS 264/2006 vp Hallituksen esitys Euroopan neuvoston tietoverkkorikollisuutta koskevan yleissopimuksen hyväksymisestä, laiksi sen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta

Lisätiedot

Suunnitelma kasvatus ja kurinpitokeinojen käyttämisestä Harjavallan kaupungin peruskouluissa.

Suunnitelma kasvatus ja kurinpitokeinojen käyttämisestä Harjavallan kaupungin peruskouluissa. Suunnitelma kasvatus ja kurinpitokeinojen käyttämisestä Harjavallan kaupungin peruskouluissa. Suunnitelma koskee kaikkia koulun järjestämää toimintaa ja siihen siirtymistä Oppilas on kohtuullisessa määrin

Lisätiedot