What goes around -lyhytelokuvan suunnittelu ja toteutus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "What goes around -lyhytelokuvan suunnittelu ja toteutus"

Transkriptio

1 What goes around -lyhytelokuvan suunnittelu ja toteutus Arttu Niemelä Opinnäytetyö Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto Media-assistentti

2 Sisällys 1 Johdanto 1 2 Alustava työsuunnitelma 2 3 Esituotanto Tehtävät Ongelmat 3 4 Tuotanto Perjantai Lauantai 5 5 Jälkituotanto Leikkausosuus Graafinen osuus 7 6 Arvioiva päätäntä 8 Lähteet 11

3 1 1 Johdanto Tein opinnäytetyökseni kauhuteemaisen lyhytelokuvan, joka käsittelee nuoren oman tyhmyyden takia aiheuttaman kuolemantuottamuksen tuskaa. Valitsin tällaisen aiheen, koska nykypäivänä nuorten humalassa ajaminen on aiheuttanut yhä enemmän ja enemmän kuolemantuottamuksia. Pyrin tämän lyhytelokuvan avulla hieman valistamaan nuoria siitä, mitä humalassa ajamisesta voi pahimmassa tapauksessa seurata. Alussa oli pelko. Sitten ihminen keksi kuvan. Kuvan avulla ihminen oppi kohtaamaan pelkonsa ja tekemään sen vaarattomaksi. (Hänninen Latvanen 1996: 9.) Halusin tehdä kauhulyhytelokuvan myös sen takia, koska kauhuelokuvat eivät koskaan ole olleet minun suosikkielokuviani, ja halusin tietää, miten erilaisiin kauhuelokuviin luotiin se kauhutunnelma. Tämän avulla pystyn voittamaan oman pelkoni kauhuelokuvia kohtaan ja kykenen myös itse tekemään kauhuelokuvia. Tämä lyhytelokuvaprojekti on ollut siis todella antoisa. Kerron tässä opinnäyteraportissa, mitä missäkin vaiheessa on tapahtunut. Ensimmäisenä tulee esituotanto, jossa kerron eri vaiheista ennen kuvauksia. Tämän jälkeen tulee tuotanto, sisältäen kuvauspäivien tapahtumat ja ongelmat, sekä ongelmien ratkaisut. Viimeisenä tulee jälkituotanto, joka sisältää lyhytelokuvan leikkauksen, äänien jälkikäsittelyn, DVD valikon ja kansien teon, DVD levyn keskiöpainatuksen teon sekä lyhytelokuvan polton DVD levylle. Näiden lukujen jälkeen tulee arvioiva päätäntä, jossa kerron oman mielipiteeni tästä lyhytelokuvasta ja sen teosta.

4 2 2 Alustava työsuunnitelma Tavoitteenani on käsikirjoittaa, ohjata, editoida ja tuotteistaa 3-4 minuuttia pitkän lyhytelokuvan, jonka lajityyppi on kauhu. Olin saanut idean lopputyöhöni jo ensimmäisenä vuonna, joten minulla oli hyvät lähtökohdat lopputyön suunnittelussa. Esituotannossa kirjoitan ideani paperille ja teen siitä käsikirjoituksen, jonka pohjalta pystyn kuvaamaan lyhytelokuvan. Sen lisäksi laadin esituotannossa kuvausaikataulut, hankin näyttelijät ja työryhmän sekä käyn kuvauspaikoilla etukäteen ottamassa valokuvia, joiden pohjalta pystyn tekemään kuvakäsikirjoituksen. Kuvaukset tapahtuvat tuotannossa. Kuvaan lyhytelokuvani kahtena eri päivänä ja kahdessa eri kuvauspaikassa, ja kuvaan Canon EOS 7D merkkisellä järjestelmäkameralla. Järjestelmäkameran videokuvan laatu on erilainen kuin videokameran kuvan laatu. Valitsin järjestelmäkameran, koska katsoin sen kuvanlaadun täydentävän lyhytelokuvani aihealuetta. Jälkituotannossa editoin kuvatun materiaalin lyhytelokuvaksi ja teen äänien jälkikäsittelyä, eli säädän kaikki kuvauksissa tallennetut, tarvittavat äänet samalle äänentasolle ja liitän ne videoon. Teen videoon myös pientä värikorjailua, jotta saan kaikista videon pätkistä saman sävyiset ja saan laadittua videoon värien avulla kauhu-teemaisen tunnelman. Viimeisenä jälkituotannossa teen valmiille lyhytelokuvalle DVD valikon ja poltan sen DVD-levylle, suunnittelen sille kannet ja teen levylle keskiöpainatuksen.

5 3 3 Esituotanto 3.1 Tehtävät Esituotannon tehtävinä olivat työryhmän kokoaminen, käsikirjoituksen laatiminen, kuvauspaikkojen ja näyttelijöiden hankkiminen, aikataulujen laatiminen sekä tavaroiden lainaus. Näistä tehtävistä käsikirjoituksen laatiminen oli vaikein tehtävä, koska idea itsessään oli jo vaikea toteuttaa. Tämän takia alkuperäinen idea koki monta muutosta matkan aikana, mutta sain silti pidettyä alkuperäisen aiheen. Työryhmän kokoamiseen ei mennyt kauaa aikaa, koska kaksi kaveriani olivat lupautuneet auttamaan minua lopputyöni kuvauksissa, joten sain heidät kuvaajikseni. Lisäksi eräs maskeeraaja otti minuun yhteyttä ja tarjosi palveluitansa. Näyttelijöitä hain Facebookissa olevan Castbook nimisen ryhmän kautta. Sain sähköpostiini paljon näyttelijäpostia, joista valitsin neljä mielestäni rooleihin sopivaa näyttelijää. Olin miettinyt kuvauspaikkoja jo pitkään, joten niiden etsiminen ei tuottanut ongelmia. Ainoastaan ulkokuvausten kuvauspaikan vaihdoin, koska tie, jolla meidän alun perin piti kuvata, oli liian vilkas, joten vaihdoin sen erääseen syrjäisempään tiehen. Vaihto oli kannattava, koska tuo syrjäisempi tie sopi paremmin lyhytelokuvani aiheeseen. Sisäkuvauksia varten löysin Juupajoelta täydellisen, vanhan talon, joka on seurakunnan omistuksessa. 3.2 Ongelmat Ongelmia alkoi muodostumaan heti käsikirjoituksen laatimisessa. Alkuperäinen idea oli niin vaikea toteuttaa lähes olemattomalla budjetilla ja lyhyessä ajassa, joten sitä täytyi muuttaa runsaasti. Vaikein osuus ilmeni onnettomuuskohdassa, koska onnettomuus piti toteuttaa siten, ettei itse onnettomuutta näytetä. Ratkaisuksi keksin jälkituotantovaiheessa tuoda onnettomuuden esille ääniefektien avulla.

6 4 Seuraava ongelma ilmeni aikataulujen suunnittelun aikana. Neljästä näyttelijästä kahdelle ei sopinut aikataulut, joten he joutuivat vetäytymään projektista. Onneksi tyttöystäväni ja hänen kaverinsa suostuivat tulemaan heidän tilalle, joten ongelma oli nopeasti ratkaistu. Uusi ongelma syntyi kuvauspäivien päättämisen kohdalla: alkuperäiset kuvauspäivät (perjantai ja lauantai 26.11) eivät käyneet päänäyttelijälleni henkilökohtaisten menojen takia, joten jouduimme vaihtamaan lauantain kuvaukset sunnuntaille. 4 Tuotanto 4.1 Perjantai Tuotanto-, eli kuvausvaiheessa oli aikataulut tehty, näyttelijät hankittu ja heidän kanssaan juteltu, kuvauspaikat päätetty ja tarvittavat tavarat hankittu, joten pystyin aloittamaan kuvaukset. Perjantaina suunnitelmissa oli kuvata ensimmäinen kohtaus, eli autokohtaus. Ongelmia ilmeni heti: kuvaajani Maiju ei päässyt paikalle, joten minun piti kuvata tämän päivän materiaalit. Seuraava ongelma tuli eteen juuri pari tuntia ennen iltakuvauksia: päänäyttelijäni soitti ja kertoi myöhästyneensä junasta, kun junalle mennessä matkan keskeytti tietyö. Onneksi Tampereelta tuli Orivedelle toinen juna puoli tuntia myöhemmin, joten hän pääsi sillä tulemaan Orivedelle ja sieltä muun Orivedeltä tulevan työryhmän mukana kuvauspaikalle. Muuten kuvaukset sujuivat hyvin ilman ongelmia. Sää oli kylmä, tuulinen ja märkä, mutta se ei kuvauksia haitannut. Kuvausten jälkeen tulikin jo kiire viedä Tampereelta tulleet näyttelijät junalle, mutta he myöhästyivät. Joten kuvausten jälkeen kävimme meillä juomassa vähän lämmintä teetä ja kaakaota ja lähdin itse viemään heitä autolla Tampereelle. Näin saimme ensimmäisen kuvauspäivän hienosti päätökseen.

7 5 4.2 Sunnuntai Sunnuntaina suunnitelmissa oli kuvata kaksi viimeistä kohtausta, jotka kumpikin tapahtuivat vanhalla talolla. Sää oli mitä otollisin lyhytelokuvaa varten: oli kylmä ja pieni usva leijaili ilmassa. Tampereelta tulleet näyttelijät tulivat aamujunalla Juupajoelle, hain heidät ja menimme yhdessä kuvauspaikalle. Talolle tultuamme tutkimme hieman tarkemmin ympäristöä, ja kävi ilmi, että käsikirjoituksessa mainittua vessaa ei talossa ole. Niinpä päätimme hieman muuttaa käsikirjoitusta ja leikkasimme vessan kokonaan pois. Vessakohtauksen päätimme kuvata keittiössä, jonka seinälle asetimme ison peilin, josta heijastuu Leenan ensimmäinen kuollut kaveri. Idea osoittautui hyväksi ja onnistuneeksi, jopa paremmaksi mitä alkuperäinen idea. Ongelmat eivät loppuneet tähän: meidän käytössä ollut aggregaatti sisälsi ainoastaan kaksi pistorasiaa, ja meillä ei ollut muuta kuin yksi 2-paikkainen jatkojohto mukana, joten jouduimme käyttämään ainoastaan kahta lamppua. Lopulta emme tarvinneetkaan enempää lamppuja, pärjäsimme kahdella mainiosti suuntaamalla valot kattoa kohti, jolloin valo heijastui koko huoneeseen. Näiden kahden ongelman jälkeen pärjäsimme pitkään ilman ongelmia, kunnes aggregaatista loppui polttoaine ja kameran akusta virta. Olimme muutamaa kuvaa vaille valmiita lopettamaan kuvaukset, mutta ennen jatkamista tarvitsimme aggregaattiin lisää bensaa. Soitin siis lähellä asuvalle kaverilleni ja hän toi meille sen verran bensaa että saisimme kuvaukset kuvattua. Jouduimme kumminkin odottamaan hetken aikaa, jotta kameran akku latautuisi sen verran, että saisimme loput kuvat kuvattua. Kameran latautuessa pakkasimme tarpeettomia tavaroita kasaan, ettei tarvitse kuvausten jälkeen niitä pakata. Hetken päästä, kun kameran akussa oli tarpeeksi virtaa, pääsimme jatkamaan kuvauksia. Pääsimme viimeiseen kuvaan asti ennen kuin aggregaatista loppui uudestaan bensa. Emme viitsineet soittaa uudestaan kaverille, niin vähän kun oli kuvattavaa enää jäljellä. Onneksi otin kotoa LEDtaskulampun mukaan, jolla saimme viimeistä kuvaa varten spottivalon. Jälkituotannossa totesin, että tämä spottivalo oli juuri sopiva videon loppukuvaksi.

8 6 Loppuen lopuksi sunnuntaipäivän kuvaukset onnistuivat, saimme kaiken tarpeellisen kuvattua ja materiaali näytti todella hyvältä jälkikäteen katsottuna. 5 Jälkituotanto 5.1 Leikkausosuus Jälkituotantoon tullessa olin saanut kuvattua kaiken tarvittavan, ja pääsin editoimaan materiaalia. Aloitin editoinnin kaappaamalla materiaalit koneelle ja luomalla uuden projektin Adobe Premiere Pro CS4 ohjelmaan. Materiaalia kaapattaessa huomasin, kuinka paljon materiaalia me olimme kahden päivän aikana saaneet kuvattua. Siitä materiaalimäärästä syntyi pieni ongelma, koska videot olivat omina tiedostoinaan ja äänet omina tiedostoinaan, ja ennen kuvausten alkua en muistanut äänittää jokaisen äänileikkeen alkuun että mitä se sisältää. Niinpä minun piti selvittää, mikä äänitiedosto kuului mihinkin videoon. Siirrettyäni materiaalit Premiereen, pääsin aloittamaan leikkauksen. Leikkaaminen oli vaikeampaa mitä luulin, koska käsikirjoitusta ja alkuperäistä ideaa oli muutettu niin paljon, etten pystynyt toteuttamaan sellaista leikkausta mitä olin alun perin suunnitellut. Mutta ensimmäisen kohtauksen leikkaus sujui siitä huolimatta hyvin, se meni aika paljolti sen mukaan miten olin suunnitellutkin. Seuraavat kohtaukset olivatkin vaikeampaa leikkausta, mutta näihin kahteen viimeiseen kohtaukseen käytin enemmän aikaa. Tein lyhytelokuvan alku- ja lopputekstit Adobe After Effects CS4 ohjelmalla. Koska lyhytelokuvan koko nimi oli What goes around comes around, halusin esittää lyhytelokuvan nimen omalla, erikoisella tavallaan. Joten tein koko nimestä kaksi erillistä otsikkoa, toisen videon alkuun ja toisen loppuun. Tämän lisäksi tein After Effects ohjelmalla kumpaankin otsikkoon oman poistumisanimaationsa.

9 7 Jouduin etsimään netistä erilaisia kauhuteemaisia ääniefektejä, kuten esimerkiksi synkkää taustamusiikkia, aavemaista juttelua ja matalaa ääntä. Tehtävä osoittautui haastavammaksi mitä luulinkaan, koska ensimmäiset sivustot, joilta löysin etsimäni äänet, vaativat ääniefekteistä maksua. Halusin saada äänet ilmaiseksi, joten jatkoin etsimistä, kunnes löysin erään sivuston, josta pystyin lataamaan ääntä ilmaiseksi (Freesound 2011). Niinpä löysin etsimäni sieltä kymmenien erilaisten kauhuteemaisten äänien joukosta. Saatuani tarvittavat ääniefektit ladattua, lisäsin ne Premiere projektiin. Hetken aikaa testailtuani ääniefektejä eri kohdissa videolla, sain selville, mihin kohtaan mikäkin ääniefekti kuului. Tässä työprosessissa ei kauaa mennyt, koska minun ei tarvinnut jokaista ääntä erikseen muokata, vaan pystyin muokkaamaan kaikkien efektiäänien äänentasot samalle korkeudelle samaan aikaan. 5.2 Graafinen osuus Kun videon ja äänien leikkaus oli valmis, pääsin muuttamaan valmista tuotosta MPEG2 muotoon. Muuttaminen kesti kauan, mutta pystyin siinä samalla aloittamaan DVD valikon teon. Kuvan valikkoa varten otin lyhytelokuvasta, koska se kuva, jonka valitsin, antoi pientä vihjettä siitä, mitä lyhytelokuva sisältää. Muokkasin kuvaa hieman Photoshop CS4 ohjelmalla, säätämällä värejä hiukan tummemmaksi, vähentämällä kirkkautta ja lisäämällä valikkotekstin. Näiden jälkeen kuva oli valmis, ja tallensin sen PSD muotoon. Kun videon muuntaminen oli valmis, sain lisättyä muunnetun videon valikkoprojektiin ja sain linkitettyä videon valikkotekstiin. Lisäsin myös valikon taustalle kauhuteemaisen taustamusiikin, luomaan tunnelmaa videota varten. Tämän jälkeen pääsin testaamaan, toimiiko video ja valikko. Ne toimivat, joten pääsin tekemään testi-dvd:tä, jotta tiedän, toimiiko se esimerkiksi TV:ssä. Polttamiseen ei mennyt muuta kuin 2-3 minuuttia, joten pääsin nopeasti kokeilemaan DVD:tä TV:ssä. Se

10 8 toimi mainiosti, ja tämä tarkoitti sitä, että voin aloittaa polttovaiheen. Poltin yhteensä 8 kappaletta DVD:itä, jokaiselle työryhmän jäsenellä oma kopio ja koululle kaksi kopiota. Laitoin DVD:t polttoon, ja sillä välillä pääsin tekemään DVD:n keskiöpainatusta. Valitsin kuvaksi saman kuvan mikä oli DVD valikossakin, koska se mielestäni kuvasi hyvin lyhytelokuvan teemaa. Lisäsin DVD:n keskiöön myös lyhytelokuvan nimen. Kun DVD:t oli poltettu, pystyin aloittamaan keskiöpainatuksen. Parin DVD:n jälkeen painatuskone kumminkin lopetti toimintansa, mutta sain sen toimimaan hetkeä myöhemmin aloittamalla keskiöpainatuksen teon alusta. Keskiöpainatuksen jälkeen oli vuorossa DVD kansien teko. Löysin järjestelmäkamerastani kuvan, joka näytti hyvältä DVD:n kansikuvaksi. Muokkasin kuvaa Photoshopissa, muutin sen mustavalkokuvaksi ja säädin kirkkautta ja kontrastia niin, että pienet yksityiskohdat pöydällä, kuten jotkin vanhat maalinmuruset, eivät erotu. Pienensin kuvaa niin paljon, että se mahtuisi DVD kanteen. Takakanteen kirjoitin lyhyen kysymyslauseen lyhytelokuvasta ja että mikä se lyhytelokuva yleisesti on. Lisäsin myös Tampereen ammattiopiston logon takakanteen. Näiden jälkeen oli testauksen vuoro. Ensimmäiset testikannet olivat joko liian suuria tai liian pieniä, joten jouduin tulostamaan kannet muutaman kerran uudestaan. Oikean koon löydettyäni tulostin 8 kappaletta kansia, joista leikkasin paperileikkurilla tyhjät reunat pois. Tämän jälkeen oli kaikille DVD:ille kannet, keskiöpainatus ja poltto tehty, joten enää ei tarvinnut muuta kuin vain testata TV:n avulla, toimivatko kaikki DVD:t. Kaikki toimivat, joten olin valmis palauttamaan lopputyöni koululle.

11 9 6 Arvioiva päätäntä Olen tyytyväinen lopputyöhöni, vaikka lyhytelokuvan kestoaika nousikin kolmesta minuutista seitsemään ja puoleen minuuttiin. Opin projektin aikana paljon uutta, kuten esimerkiksi sen, että hyvällä järjestelmäkameralla saa aivan erilaista kuvaa videokameroihin verrattuna, joka voi olla joissakin projekteissa hyödyksi (kuten tässä projektissa). Lisäksi opin myös sen, kuinka suuri äänien ja musiikin merkitys on tunnelman luomisessa. Erilaisia vinkkejä kuvaukseen ja leikkaukseen sain Coherent Visual sivustolta (Rahmel Dan 2011). Näiden vinkkien avulla lyhytelokuvan teko oli hieman helpompaa, kun tiesin, mitä minun kannattaa välttää ja mitä asioita minun kannattaa ottaa huomioon kuvattaessa ja käsikirjoittaessa. Otsikkojen animaatioihin etsin erilaisia ideoita After Effects ohjelmaan perehtyneen yhtiön sivuilta (Video Copilot 2011). Sieltä löysin monta erilaista otsikkoanimaatiota, mutta mikään niistä ei tuntunut sopivan lyhytelokuvani otsikkoanimaatioksi. Niinpä sovelsin hiukan joitakin animaatioita ja sain luotua omanlaiseni animaation, joka sopi mainiosti lyhytelokuvan teemaan. Jos aloittaisin opinnäytetyöni teon alusta, varaisin tarpeeksi aikaa näyttelijöiden etsimiseen ja laatisin tarkat aikataulut ajoissa, että pystyn neuvottelemaan niistä näyttelijöiden kanssa, eikä tule viime hetken peruutuksia, kuten tässä projektissani tapahtui. Lisäksi panostaisin enemmän graafisen puoleen, koska lyhytelokuvaan kohdistuva kiinnostus kasvaa, jos DVD kannet ovat mielenkiintoisen näköiset. En mielestäni panostanut niihin tarpeeksi paljon, joten ensi kerralla tiedän, mihin työtehtävään varaan eniten aikaa. Tämä projekti lisäsi kiinnostustani lyhytelokuvien tekoa kohtaan. Esimerkiksi saatuani tämän lyhytelokuvan valmiiksi, innostuin miettimään uusia lyhytelokuva-aiheita, joista

12 10 pystyisin kirjoittamaan käsikirjoituksen ja jotka pystyisin tuottamaan tulevaisuudessa. Kommentit, jotka olen kuullut koskien tätä lyhytelokuvaa, ovat kaikki olleet positiivisia, ja näiden kommenttien kuuleminen on aina lämmittänyt mieltäni, koska tämä lyhytelokuva on kovan työn takana ja olen siitä sen takia ylpeä.

13 11 Lähteet Hänninen Harto - Latvanen Marko Verikekkerit - kauhun käsikirja klankbeeld Freesound Kramer Andrew Video Copilot Rahmel Dan Nuts and Bolts Filmmaking. Coherent Visual

PROJEKTIDOKUMENTAATIO OONA KARHUNEN

PROJEKTIDOKUMENTAATIO OONA KARHUNEN PROJEKTIDOKUMENTAATIO OONA KARHUNEN Emilia Ketola Eurajoen kristillinen opisto Avat 2015-2016 1 Projekti... 3 1.1 Asiakas ja kartoitus... 3 1.2 Asiakastapaaminen ja suunnittelu... 3 1.3 Toteutus... 5 1.4

Lisätiedot

Rauman nuorten työpaja

Rauman nuorten työpaja Rauman nuorten työpaja Projektidokumentaatio Työssäoppiminen 24.11. -12.12.2014 Susa Räikkälä AVAT 2014-2015 Sisältää : Kirjastokuvaus Kiitoskortti Painikkeet Joulumyyjäisten esite Ntp-Logo Uutiset Yhteenveto

Lisätiedot

21 TAPAA PILATA YRITYS

21 TAPAA PILATA YRITYS 21 TAPAA PILATA YRITYS PORTFOLIO TEKIJÄT: Fanni Kanerva, Hanna Mäenpää, Jan Sillanpää, Jesse Koivukoski, Venla Viitanen TYÖN TAVOITE Halusimme tuoda tekemässämme videossa esille yrittäjyyden vaikeita puolia,

Lisätiedot

Matopeli C#:lla. Aram Abdulla Hassan. Ammattiopisto Tavastia. Opinnäytetyö

Matopeli C#:lla. Aram Abdulla Hassan. Ammattiopisto Tavastia. Opinnäytetyö Matopeli C#:lla Aram Abdulla Hassan Ammattiopisto Tavastia Opinnäytetyö Syksy 2014 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Projektin aihe: Matopeli C#:lla... 3 3. Projektissa käytetyt menetelmät ja työkalut

Lisätiedot

1. Kuinka kaikki alkoi? 2. Synopsis 3. Käsikirjoituksen lähtökohdat 4. Käsikirjoitus 5. Kuvausten ennakko suunnittelu 6. Kuvauspaikkojen valmistelu

1. Kuinka kaikki alkoi? 2. Synopsis 3. Käsikirjoituksen lähtökohdat 4. Käsikirjoitus 5. Kuvausten ennakko suunnittelu 6. Kuvauspaikkojen valmistelu 1. Kuinka kaikki alkoi? 2. Synopsis 3. Käsikirjoituksen lähtökohdat 4. Käsikirjoitus 5. Kuvausten ennakko suunnittelu 6. Kuvauspaikkojen valmistelu 7. Kuvaukset 8. Ongelmia kuvauksissa 9. Editointi 10.

Lisätiedot

Ohjeet lyhytelokuvan tekoon

Ohjeet lyhytelokuvan tekoon ELÄVÄÄ KUVAA-PROJEKTI 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 Ohjeet lyhytelokuvan tekoon 1 Sisällys Tarvittavat työvälineet 2 Valmistelut 2 Kuvaaminen 3 Editointi 3 Kohtausten jakaminen osiin 5 Äänten lisääminen

Lisätiedot

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa.

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. Projekti kannattaa tallentaa muutenkin aina sillöin tällöin, jos käy niin ikävästi että

Lisätiedot

Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min)

Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min) Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min) Päätarkoitus: - Lyhyiden selitysvideoiden tuotanto (max 3 minuuttia) yksinkertaisin keinoin Selitysvideoiden tuottaminen edistää reflektioprosessia liittyen omaan

Lisätiedot

PROJEKTIDOKUMENTAATIO PARTURI-KAMPAAJA HIUSKASTANJA. Eurajoen kristillinen opisto Media-ala Mia Salminen

PROJEKTIDOKUMENTAATIO PARTURI-KAMPAAJA HIUSKASTANJA. Eurajoen kristillinen opisto Media-ala Mia Salminen PROJEKTIDOKUMENTAATIO PARTURI-KAMPAAJA HIUSKASTANJA Eurajoen kristillinen opisto Media-ala 2016 2017 Mia Salminen 1 SYNOPSIS PROJEKTISTA... 3 1.1 Rakennesuunnitelma... 3 1.2 Sivun rakenne... 5 1.3 Grafiikka...

Lisätiedot

Asiakas ja tavoite. Tekninen toteutus

Asiakas ja tavoite. Tekninen toteutus Asiakas ja tavoite Heikieli on vuonna 2015 perustettu yhden hengen asiantuntijayritys, joka tarjoaa käännös- ja oikolukupalveluita englannista ja saksasta suomeksi. Freelance-kääntäjiä on Suomessa paljon,

Lisätiedot

Projektikansio Onnen pyörät ELOTV10

Projektikansio Onnen pyörät ELOTV10 Projektikansio Onnen pyörät ELOTV10 Teija Pasanen 13.3.2011 Henkilökohtainen projektiraportti Leikkaaja / Onnen pyörät / tammi-maaliskuu 2011 Projekti Pyörätuolissa on tarkoitus tehdä lyhytelokuva Tampereen

Lisätiedot

Oy Karltek Ltd internet-sivujen uusiminen. Eveliina Aaltonen

Oy Karltek Ltd internet-sivujen uusiminen. Eveliina Aaltonen Oy Karltek Ltd internet-sivujen uusiminen Eveliina Aaltonen Audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinto Eurajoen kristillinen opisto, 2015 1 ASIAKAS JA PROJEKTI... 3 1.1 Asiakas...3 1.2 Projektin kuvaus...3

Lisätiedot

REFLEKTOINTI PEREHTYMINEN AV- TUOTANTOON JA PUNAVUORI

REFLEKTOINTI PEREHTYMINEN AV- TUOTANTOON JA PUNAVUORI REFLEKTOINTI PEREHTYMINEN AV- TUOTANTOON JA PUNAVUORI Vuosi alkoi perehtymällä audiovisuaaliseen tuotantoon ja alaan yleensä. Minulla oli entuudestaan kokemusta teatterin puolelta näyttelijänä, mutta tuottaminen

Lisätiedot

Videotuotantojen kilpailutuksen käsikirja

Videotuotantojen kilpailutuksen käsikirja Videotuotantojen kilpailutuksen käsikirja MASSIVE Helsinki / TrueStory 9.9.2015 Copyright 2015 Esipuhe Tämä käsikirja on tehty videotuotantojen ostajalle, jotta ostaja saisi itselleen juuri sitä mitä haluaa:

Lisätiedot

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Aloittaminen Hae video kansiosta, johon se on tallennettu painamalla Lisää videoita ja valokuvia painiketta. Kun video on tuotu elokuvatyökaluun sitä voi esikatsella

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

PROJEKTIDOKUMENTAATIO MONIPALVELU HALONEN

PROJEKTIDOKUMENTAATIO MONIPALVELU HALONEN PROJEKTIDOKUMENTAATIO MONIPALVELU HALONEN Jani Niemi Eurajoen kristillinen opisto Audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinto 1 ASIAKKAAN JA PROJEKTIN ESITTELY...1 1.1 Aikataulu...1 2 SUUNNITTELU...2 2.1

Lisätiedot

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi

idvd 5 ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä -projekti Opettajien täydennyskoulutus Oppimateriaali 10/2005 idvd 5

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

Ammattijärjestäjä Aulasvuori Www-projektin kuvaus

Ammattijärjestäjä Aulasvuori Www-projektin kuvaus Ammattijärjestäjä Aulasvuori Www-projektin kuvaus Minne Seppälä Avat 2014 Dokumentaatio 1 PROJEKTIN KUVAUS... 3 1.1 Projektin aloitus... 3 1.2 Aikataulu... 4 1.3 Kustannusarvio... 4 2 ULKOASU... 5 2.1

Lisätiedot

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA Lähdimme vappuaamuna 1.5.jännittävälle elokuvamatkalle Irlantiin Kitisenrannan koulun pihalta. Mukana olivat Taneli Juntunen (9b), Joonas Tuovinen (9b),

Lisätiedot

PROJEKTIDOKUMENTAATIO KALENTERIKUVAT

PROJEKTIDOKUMENTAATIO KALENTERIKUVAT PROJEKTIDOKUMENTAATIO KALENTERIKUVAT Emilia Ketola Eurajoen kristillinen opisto Avat 2015-2016 1 Kartoitus... 3 1.1 Asiakas ja toiveet... 3 1.2 Asiakastapaaminen... 3 1.3 aikataulu ja hinta... 4 2 Kalenteri

Lisätiedot

PROJEKTIDOKUMENTAATIO ASENNUS M. NIEMI

PROJEKTIDOKUMENTAATIO ASENNUS M. NIEMI PROJEKTIDOKUMENTAATIO ASENNUS M. NIEMI Jani Niemi Eurajoen kristillinen opisto Audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinto 1 ASIAKKAAN JA PROJEKTIN ESITTELY...1 1.1 Aikataulu...1 2 SUUNNITTELU...2 2.1

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Fuengirola Fuengirola on kaupunki eteläisessä Espanjassa, Andalusian maakunnassa. Kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla Costa del Solin eli Aurinkorannikon alueella.

Lisätiedot

Tuhat tarinaa TAMKista

Tuhat tarinaa TAMKista 3.6.2015 Vimma, Viestintä- ja markkinointiseminaari 2015 Tuhat tarinaa TAMKista kokemuksia videotuotannoista Hanna-Leena Saarenmaa, Essi Kannelkoski & Josefiina Kemppinen TAMK Viestintäpalvelut Case 1:

Lisätiedot

Äänitteitä lainaava asiakaskunta

Äänitteitä lainaava asiakaskunta Äänitteitä lainaava asiakaskunta 0 Äänitteiden lainaajat muodostavat musiikkiosaston suurimman asiakasryhmän (noin 70 %) 0 Musiikin suurkuluttajat käyttävät musiikkikirjastoa yhtenä musiikin hankintakanavana

Lisätiedot

Sami Hirvonen. Ulkoasut Media Works sivustolle

Sami Hirvonen. Ulkoasut Media Works sivustolle Metropolia ammattikorkeakoulu Mediatekniikan koulutusohjelma VBP07S Sami Hirvonen Ulkoasut Media Works sivustolle Loppuraportti 14.10.2010 Visuaalinen suunnittelu 2 Sisällys 1 Johdanto 3 2 Oppimisteknologiat

Lisätiedot

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella VHS -nauhojen digitointi tietokoneella Finlux VCR 6257 videonauhuri 1. Avaa ohjelma MAGIX Video easy Rescue Your Videotapes -kuvakkeesta. 2. Ohjelman avauduttua valitse Luo uusi videoprojekti. Ohjelma

Lisätiedot

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta.

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Tehtävä 1 Kertominen Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Kertominen Tehtävä 1 Millainen ajankäyttäjä olet? Miten suhtaudut aikaan? Oletko

Lisätiedot

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Prologi Blogi voidaan määritellä verkkosivustoksi, johon yksi ihminen tai tietty ryhmä tuottaa ajankohtaista sisältöä. Blogi mahdollistaa omien ajatusten

Lisätiedot

Veistämö Knaapi. Projektidokumentaatio

Veistämö Knaapi. Projektidokumentaatio Veistämö Knaapi Projektidokumentaatio 2015 1 Sisällysluettelo 1 Esittely... 3 1.1 Idea/Tarve... 3 1.2 Synopsis/ Projektin kuvaus... 3 1.3 Aikataulutus ja kustannusarvio... 4 2 Suunnittelu... 6 2.1 Banneri

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Ookko verkossa- hanke Hirvasen Mustikka- eskarissa 2013-2015

Ookko verkossa- hanke Hirvasen Mustikka- eskarissa 2013-2015 Ookko verkossa- hanke Hirvasen Mustikka- eskarissa 2013-2015 Ookko verkossa- hanke käynnistyi keväällä 2013 Uuraisilla! Hankkeen alussa meillä oli välineinä päiväkodin kannettava tietokone sekä Huomasimme

Lisätiedot

Johdanto ja Projektin tavoite

Johdanto ja Projektin tavoite Johdanto ja Projektin tavoite Johdanto: Tässä projektissa suunnittelen Hedelmillä & Kasveilla kankaan painamista ja lompakon ompelemista Projektin idea syntyi, kun halusin jatkaa vanhaa projektia lompakon

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA

HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA Jani Niemi Eurajoen kristillinen opisto Audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinto 1 JOHDANTO...1 2 VERKKOVIESTINNÄN SUUNNITTELU JA ILMAISU...2 2.1 Käsikirjoitusprosessi...2

Lisätiedot

Facebook-opas tilitoimistoille

Facebook-opas tilitoimistoille Facebook-opas tilitoimistoille Joko tilitoimistollanne on Facebook-sivu? Jos ei, tähän oppaaseen on koottu 10 askeleen polku, jota seuraamalla sivu on helppo perustaa. MUUTAMA FAKTA SOSIAALISESTA MEDIASTA

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Projektin tuotantosuunnitelma PROJEKTIN PERUSTIEDOT VASTUUTUOTTAJAN TIEDOT TYÖN TILAAJAN TIEDOT PROJEKTIKOKOUKSEEN HYVÄKSYNTÄ

Projektin tuotantosuunnitelma PROJEKTIN PERUSTIEDOT VASTUUTUOTTAJAN TIEDOT TYÖN TILAAJAN TIEDOT PROJEKTIKOKOUKSEEN HYVÄKSYNTÄ 10.2.2013 PROJEKTIN PERUSTIEDOT Projektin työnimi: Projektin tuotenumero: Projektin tuote: Projektin lyhyt kuvaus: Projektin oletettava levitysnimi: - Ohjaava opettaja: Tuottava osasto: Tuotannon kategoria:

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Graafiset käyttöliittymät Sivunparantelu

Graafiset käyttöliittymät Sivunparantelu Graafiset käyttöliittymät Sivunparantelu Johdanto Tarkoituksenamme on parantaa Konebox.fi-verkkokaupan nettisivuja. Ensivaikutelman perusteella sivusto tuntuu todella kömpelöltä ja ahdistavalta. Sivu on

Lisätiedot

Keskiviikko

Keskiviikko Maanantai 11.6.2018 Piristyspartion toinen viikko lähti käyntiin matkaamalla Rantakylään vanhusten taloille. Kävimme pyytämässä asiakkaita mukaan aamupäivän ohjelmaamme ja saimme kasaan mukavan kokoisen

Lisätiedot

LAAVU portfolio 21.4.-25.4.2008. Tekijä: Henna Kangas TEVA 0710 Opettaja: Merja Heikkinen. Saamelaisalueen koulutuskeskus

LAAVU portfolio 21.4.-25.4.2008. Tekijä: Henna Kangas TEVA 0710 Opettaja: Merja Heikkinen. Saamelaisalueen koulutuskeskus LAAVU portfolio 21.4.-25.4.2008 Tekijä: Henna Kangas TEVA 0710 Opettaja: Merja Heikkinen Saamelaisalueen koulutuskeskus Aluksi Halusin alkaa tekemään laavua, koska sen tekemään oppiminen on hyödyllistä

Lisätiedot

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 Torstaina 4.10. saapuivat osallistujat ympäri Suomea ja Norjan Trondheimista. Illalla kokoonnuimme Kaplaakin kiltahuoneelle, jonne

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

4. Valmis valitsijayhdistys vai ihan oma?

4. Valmis valitsijayhdistys vai ihan oma? EHDOLLE ASETTUMINEN 1. Päätä lähteä ehdolle 2. Saa kaveri mukaan 3. Kysy apua 4. Valmis valitsijayhdistys vai ihan oma? 5. Ehdolleasettumislomake 6. Kampanjoi 7. Tule valituksi! 1. PÄÄTÄ LÄHTEÄ EHDOLLE

Lisätiedot

Kenguru 2018 Benjamin (6. ja 7. luokka)

Kenguru 2018 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 0 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saat 3, 4 tai 5 pistettä.

Lisätiedot

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely perheryhmäkodeissa ja tukiasunnoissa oleville nuorille Nuorten kysely lähetettiin yksiköiden esimiesten kautta anonyyminä Surveypal-nettilinkkinä välitettäväksi

Lisätiedot

Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App OneNote Web App Excel Kysely Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro

Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App OneNote Web App Excel Kysely Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro 1 Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App... 11 OneNote Web App... 17 Excel Kysely... 20 Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro ohjelmaan... 25 Blogi... 27 Kansiot... 28 Skydrive

Lisätiedot

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi MÄMMI Videovihko Mämmi on noin 10-vuotias ihan tavallinen koululainen, vaikka ulkomuodoltaan hän voi jonkun mielestä näyttääkin oranssilta läjältä. Mämmi pohtii kaikkien alakoululaisten tavoin elämän iloja

Lisätiedot

Athens University of Economics and Business Matkaraportti

Athens University of Economics and Business Matkaraportti Athens University of Economics and Business Matkaraportti Eero Kuiri 0421378 1. Johdanto Vietin vaihtokauteni Ateenassa keväällä 2017. Vaihtoyliopistonani toimi Athens University of Economics and Business,

Lisätiedot

VIDEOMIELIPIDEKIRJOITUS

VIDEOMIELIPIDEKIRJOITUS TYÖPAJAOPAS VIDEOMIELIPIDEKIRJOITUS Ismo Kiesiläinen & Mikko Toiviainen Työpajassa tehdään videomielipidekirjoituksia, joilla pyritään vaikuttamaan koulun asioihin. Tavoitteena on oppia ilmaisemaan ja

Lisätiedot

EeNet materiaalit ohje

EeNet materiaalit ohje EeNet materiaalit ohje EeNetin materiaaleissa voidaan ladata ja jakaa materiaaleja sekä katsoa ja keskustella materiaaleista. Materiaalit voivat olla teksti-, kuva tai videotiedostoja. Videoihin voidaan

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot

Raportti hankkeesta Alli Paasikiven säätiölle BiisiPaja -työryhmä Työryhmän jäsenet: Paula Kovanen, Pauli Korjus, Väinö Wallenius

Raportti hankkeesta Alli Paasikiven säätiölle BiisiPaja -työryhmä Työryhmän jäsenet: Paula Kovanen, Pauli Korjus, Väinö Wallenius Apurahaselvitys, BiisiPaja 1 BIISIPAJA Raportti hankkeesta Alli Paasikiven säätiölle 2018. BiisiPaja -työryhmä Työryhmän jäsenet: Paula Kovanen, Pauli Korjus, Väinö Wallenius 1. MITÄ BiisiPaja on musiikkihanke,

Lisätiedot

EDITOINTI ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ. Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63. email tommi.nevala@sodankyla.fi

EDITOINTI ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ. Vasantie 11 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63. email tommi.nevala@sodankyla.fi ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä projekti Opettajien täydennyskoulutus Oppimateriaalit 8/2005 EDITOINTI 2 Digitaalisen

Lisätiedot

Matkaraportti Mettendorf, Saksa

Matkaraportti Mettendorf, Saksa Matkaraportti 11.11. 20.12.2013 Mettendorf, Saksa Seija Pramila SR12 sisustusrakentaja-artesaani Kalajoen ammattiopisto Hain työharjoittelupaikkaa ulkomailta, koska koin että työkokemuksesta ulkomailla

Lisätiedot

Lyhytelokuvan jälkituotannon työvaiheet

Lyhytelokuvan jälkituotannon työvaiheet Akseli Reima Lyhytelokuvan jälkituotannon työvaiheet Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri (AMK) Mediatekniikan koulutusohjelma Insinöörityö 31.5.2012 Tiivistelmä Tekijä(t) Otsikko Sivumäärä Aika Akseli

Lisätiedot

Matias magneettitutkimuksessa. Digitaalinen kuvakirja magneettikuvaukseen tulevalle lapselle ja vanhemmille

Matias magneettitutkimuksessa. Digitaalinen kuvakirja magneettikuvaukseen tulevalle lapselle ja vanhemmille Matias magneettitutkimuksessa Digitaalinen kuvakirja magneettikuvaukseen tulevalle lapselle ja vanhemmille 1 Moi! Minä olen Matias ja harrastan jääkiekkoa. Kaaduin harjoituksissa ja loukkasin polveni.

Lisätiedot

Google Forms / Anna Haapalainen. Google Forms Googlen lomake-työkalu

Google Forms / Anna Haapalainen. Google Forms Googlen lomake-työkalu Google Forms Googlen lomake-työkalu Google Forms / Anna Haapalainen Googlen lomaketyökalulla on helppoa tehdä sähköisiä kyselyitä, tehtäviä tai kokeita. Voidaksesi luoda Googlen lomakkeita, sinulla tulee

Lisätiedot

PROJEKTIDOKUMENTAATIO ASENNUS M. NIEMI

PROJEKTIDOKUMENTAATIO ASENNUS M. NIEMI PROJEKTIDOKUMENTAATIO ASENNUS M. NIEMI Jani Niemi Eurajoen kristillinen opisto Audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinto 1 ASIAKKAAN JA PROJEKTIN ESITTELY...1 1.1 Aikataulu...1 2 SUUNNITTELU...1 2.1

Lisätiedot

Turvallisuuden kehittämishanke Hakarinteen peruskoulussa

Turvallisuuden kehittämishanke Hakarinteen peruskoulussa Turvallisuuden kehittämishanke Hakarinteen peruskoulussa Anis, Daniel Piirainen, Ilkka 2011 Leppävaara 2 Laurea-ammattikorkeakoulu Leppävaara Johdanto opinnäytetyöhön ja yhteenveto Anis, Daniel. Piirainen,

Lisätiedot

Erling Kagge. Hiljaisuus melun ja kiireen keskellä

Erling Kagge. Hiljaisuus melun ja kiireen keskellä Erling Kagge Hiljaisuus melun ja kiireen keskellä Suomentanut Katriina Huttunen Gummerus I Jos en voi kävellä, kiivetä tai purjehtia pois maailmasta, olen opetellut sulkemaan sen ulkopuolelle. Oppiminen

Lisätiedot

Siistit videot ILMAISELLA Windows Movie Maker 2.1 ohjelmalla

Siistit videot ILMAISELLA Windows Movie Maker 2.1 ohjelmalla Siistit videot ILMAISELLA Windows Movie Maker 2.1 ohjelmalla Veikko Pöyhönen Iiro Hirvimäki Teemu Silvennoinen WindowsXP käyttöjärjestelmän mukana tulee vakiona videon editointiin soveltuva Windows Movie

Lisätiedot

Tietokantojen hallinta

Tietokantojen hallinta Tietokantojen hallinta 1. Yleistä Ensimmäinen vaihe ennen Odoo käytön aloittamista, on varmuuskopioiden tekeminen. Se kannattaa tehdä riittävän usein. Kun Odoo toimii omalla koneella, on tietokantojen

Lisätiedot

2/2010. Tässä numerossa: Elämys putki. Haastatteluja. Syksyisiä kuvia. Kamera esittely. Tulevia tapahtumia..

2/2010. Tässä numerossa: Elämys putki. Haastatteluja. Syksyisiä kuvia. Kamera esittely. Tulevia tapahtumia.. 2/2010. Tässä numerossa: Elämys putki. Haastatteluja. Syksyisiä kuvia. Kamera esittely. Tulevia tapahtumia.. Pääkirjoitus. Hei vaan kaikki lukijat, tässä olisi nyt toinen numero lehdestä jolla on nyt nimikin.

Lisätiedot

rere Maailman kätevin ideakuvasto!

rere Maailman kätevin ideakuvasto! Pinterest-työpaja rere Maailman kätevin ideakuvasto! Pinterest, monien mahdollisuuksien maailma. Pinterest tuo uudet ja vanhat ideat lähellesi, helposti saataville. Pinterestistä löydät paljon ideoita

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Graafisen viestinnän portfolio

Graafisen viestinnän portfolio Graafisen viestinnän portfolio Arttu Ranta 7.12 Ensimmäisenä käytiin värioppia. Illustratorilla kokeiltiin erilaisia tehtäviä väriharmoniasta. Piirrettiin kuvia jotka sitten väritettiin... tavalkopiirroksemme

Lisätiedot

Tutkimus etäkuntoutuksesta

Tutkimus etäkuntoutuksesta Tutkimus etäkuntoutuksesta Pihla Vilén Raportti Toukokuu Sosiaali- ja terveysala Kuntoutuksen ohjaaja (AMK) 1 Sisältö Johdanto... 2 1 Pohdintaa ennen kyselyä... 3 2 Tulokset... 3 2.1 Kuntoutujien kommentteja...

Lisätiedot

Etsivän nuorisotyön asiakkaana olleiden nuorten käsityksiä etsivästä nuorisotyöstä

Etsivän nuorisotyön asiakkaana olleiden nuorten käsityksiä etsivästä nuorisotyöstä Etsivän nuorisotyön asiakkaana olleiden nuorten käsityksiä etsivästä nuorisotyöstä Ei tarvinnut yksin muistaa tehdä kaikkea, kun oli joku sanomassa että sun pitää tehdä tuo ja tuo Pro gradu tutkimus Oulun

Lisätiedot

Microsoft PhotoStory 3 pikaopas

Microsoft PhotoStory 3 pikaopas Microsoft PhotoStory 3 pikaopas Petäjä-opisto 11.10.2010 Olli Ruohomäki Tämä oppimateriaalin tavoitteena on esitellä tiiviisti ja havainnollisesti otsikossa mainitun ohjelman perusominaisuuksia. Aineisto

Lisätiedot

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä.

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tule mukaan! Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tämän helppokäyttöisen netin kohtaamis- ja keskustelupaikan

Lisätiedot

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE

ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE ELOKUVAKASVATUS SODANKYLÄSSÄ 99600 Sodankylä +358 (0)40 73 511 63 tommi.nevala@sodankyla.fi Elokuvakasvatus Sodankylässä Oppimateriaali 9/2005 VIDEON SIIRTÄMINEN DVD-LEVYLLE ROXIO TOAST LITE 6 2 ROXIO

Lisätiedot

Digitaalisen tarinan koostaminen HTKS Tanja Välisalo

Digitaalisen tarinan koostaminen HTKS Tanja Välisalo Digitaalisen tarinan koostaminen HTKS152 17.2.2014 Tanja Välisalo Digitaalisen tarinan käytännön toteutus 1. Kuva-, ääni- ja videomateriaalin muokkaaminen 2. Digitaalisen tarinan koostaminen Editointi

Lisätiedot

Peikkoarvoitus Taikametsässä

Peikkoarvoitus Taikametsässä Peikkoarvoitus Taikametsässä Vaasa, Teeriniemen koulu luokat 2 A ja B Teeriniemen koulun kakkosluokat, yhteensä 30 oppilasta, päättivät osallistua kilpailuun Tämä metsä on meille tärkeä. Teeriniemen koulu

Lisätiedot

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun n luominen Google Sites palveluun Mikä Osaamispassi on? Osaamispassi auttaa kertomaan taidoistasi, koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja sinua kiinnostavista asioista työnantajalle kun haet työtä. Osaamispassi

Lisätiedot

Omat rajat kuinka sanoa EI. Aineenopettajien kokemukset turvataitokasvatusmateriaalien testauksesta

Omat rajat kuinka sanoa EI. Aineenopettajien kokemukset turvataitokasvatusmateriaalien testauksesta Omat rajat kuinka sanoa EI Aineenopettajien kokemukset turvataitokasvatusmateriaalien testauksesta Sisällys Alkutilanne Mitä materiaaleja käytettiin Millainen tuntisuunnitelma/työsuunnitelma oli käytössä

Lisätiedot

Ohje sähköiseen osallistumiseen

Ohje sähköiseen osallistumiseen Ohje sähköiseen osallistumiseen Kepan kevätkokouksessa käytetään Adobe Connect -sovellusta, joka mahdollistaa sähköisen osallistumisen kokouksiin. Kokoukseen osallistutaan henkilökohtaisella Adobe Connect

Lisätiedot

Kenguru 2017 Benjamin (6. ja 7. luokka)

Kenguru 2017 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saat 3, 4 tai 5 pistettä.

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Irlanti Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Lähdin Irlantiin 2.3.2015 suorittamaan työssä oppimistani. Lähteminen pois suomesta jännitti jonkun verran

Lisätiedot

Kuvauksiin valmistautuminen. Luento

Kuvauksiin valmistautuminen. Luento Kuvauksiin valmistautuminen Luento Kuvauksiin valmistautuminen Olet menossa kuvauksiin? Hienoa! On tärkeää muistaa, että mallina olet omalta osaltasi vastuussa kuvausten onnistumisesta. Siksi on tärkeää,

Lisätiedot

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa 22.-29.4.2018 Su 22.4.2018 Matka lähti Kuopiosta, Rissalan lentoasemalta. Morotettiin porukat ja hypättiin myöhässä olevaan koneeseen. Eväät syötiin suomalaisella

Lisätiedot

MmK PHOTO. Projektidokumentaatio

MmK PHOTO. Projektidokumentaatio MmK PHOTO Projektidokumentaatio 2015 1 Sisällysluettelo 1 Esittely... 3 1.1 Idea/Tarve... 3 1.2 Synopsis/ Projektin kuvaus... 3 1.3 Aikataulutus ja kustannusarvio... 4 2 Suunnittelu... 6 2.1 Banneri ja

Lisätiedot

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Seuraavilla sivuilla esittelemme yksityiskohtaisesti, miten voit helposti ja nopeasti yhdistää kuvia ja tekstiä easybook -taittotyökalun avulla. Edellytykset

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN SUUNNITELMA VERKKOVIESTINNÄN SUUNNITTELU JA ILMAISU

HENKILÖKOHTAINEN SUUNNITELMA VERKKOVIESTINNÄN SUUNNITTELU JA ILMAISU HENKILÖKOHTAINEN SUUNNITELMA VERKKOVIESTINNÄN SUUNNITTELU JA ILMAISU Emilia Ketola Eurajoen kristillinen opisto Avat 2015-2016 1 Johdanto... 3 2 Käsikirjoitusprosessi... 4 3 Käyttöliittymäsuunnittelu...

Lisätiedot

Pakkauksen sisältö. Arlo Baby -kamera. USBvirtakaapeli. Kiinnitysruuvit ja ankkurit. USBvirtasovitin. Seinäpidike. (vaihtelee alueittain)

Pakkauksen sisältö. Arlo Baby -kamera. USBvirtakaapeli. Kiinnitysruuvit ja ankkurit. USBvirtasovitin. Seinäpidike. (vaihtelee alueittain) Arlo Baby -pikaopas Pakkauksen sisältö Arlo Baby -kamera USBvirtakaapeli USBvirtasovitin (vaihtelee alueittain) Seinäpidike Kiinnitysruuvit ja ankkurit 3 Hanki Arlo-sovellus Aloita lataamalla ilmainen

Lisätiedot

Hops-ohjaajan ohje Opiskelijan hopsit.

Hops-ohjaajan ohje Opiskelijan hopsit. Hops-ohjaajan ohje Tässä ohjeessa kuvataan kaksi erilaista tapaa hakea tietyn opiskelijan lähettämä hops. Ensin ohjeistetaan miten toimitaan, jos hopsin ryhmätyökalu on käytössä, eli ohjaajalle on luotu

Lisätiedot

Valmistautuminen kampanjointiin. Minustako ehdokas?

Valmistautuminen kampanjointiin. Minustako ehdokas? Valmistautuminen kampanjointiin Minustako ehdokas? Aloita Tästä 1 Proflointi Millainen ehdokas minä olen? Millainen on potentiaalinen äänestäjäkohderyhmäni? Kenen ääniä haluan tavoitella? 2 Kampanjaryhmä

Lisätiedot

Päiväkirjamerkintä Koetan edetä vaistolla ja pakottamatta. Koetan lähestyä autenttisuutta luottamalla intuitioon ja siihen, mitä en osaa

Päiväkirjamerkintä Koetan edetä vaistolla ja pakottamatta. Koetan lähestyä autenttisuutta luottamalla intuitioon ja siihen, mitä en osaa 1 2 3 Päiväkirjamerkintä 21.1.2014 Koetan edetä vaistolla ja pakottamatta. Koetan lähestyä autenttisuutta luottamalla intuitioon ja siihen, mitä en osaa aina järkeistää, mutta mikä ohjaa valintoja sen

Lisätiedot

From: Ostaja klo 21:51 Millaisessa kunnossa kirja on? Onko se siisti ja säilytetty kuivissa sisätiloissa, eli ei tunkkaisen hajuinen?

From: Ostaja klo 21:51 Millaisessa kunnossa kirja on? Onko se siisti ja säilytetty kuivissa sisätiloissa, eli ei tunkkaisen hajuinen? Downloaded from: justpaste.it/65j Etsin Anni Swanin kirjaa Tottisalmen perillinen. Huuto.netissä niitä oli tarjolla useita, ja useimmat vain muutamalla eurolla. Vanhoja kirjoja on toisinaan säilytetty

Lisätiedot

Opetusvideoiden taltiointi ja jakelu

Opetusvideoiden taltiointi ja jakelu Opetusvideoiden taltiointi ja jakelu Adobe Connect versio 9.0. https://connect.funet.fi Esimerkkejä opetusvideoista 1 Tehtävien mallivastausten selittäminen opiskelija voi katsoa videolta etukäteen, jotta

Lisätiedot

YLEINEN OHJE. Mökin lisääminen Lomaovi.fi palveluun. Kwantic 1

YLEINEN OHJE. Mökin lisääminen Lomaovi.fi palveluun. Kwantic 1 YLEINEN OHJE Mökin lisääminen Lomaovi.fi palveluun Kwantic 1 OHJEITA MÖKKIEN LISÄÄMISEKSI LOMAOVI PALVELUUN Hakukone näkyvyydellä voi olla suuri merkitys siihen kuinka monta tiedustelua tai kauppaa internetin

Lisätiedot

RAPORTTI 25.2.2011 SUORITETUISTA KÄYTETTÄVYYSTESTEISTÄ Luuppi-projekti

RAPORTTI 25.2.2011 SUORITETUISTA KÄYTETTÄVYYSTESTEISTÄ Luuppi-projekti RAPORTTI 25.2.2011 SUORITETUISTA KÄYTETTÄVYYSTESTEISTÄ Luuppi-projekti Saila Oldén 1. JOHDANTO Tässä raportissa kuvataan perjantaina 25.2.2011 Luuppi-projektin tiimoilta suoritettujen käytettävyystestien

Lisätiedot

ARTUN KESÄ LASTEN JA NUORTEN ANIMAATIOFESTIVAALI 4. 17.6.

ARTUN KESÄ LASTEN JA NUORTEN ANIMAATIOFESTIVAALI 4. 17.6. ARTUN KESÄ LASTEN JA NUORTEN ANIMAATIOFESTIVAALI 4. 17.6. Artun kesässä sukelletaan animaation maailmaan kun Hyvinkäällä käynnistyy kesäkuussa 2012 uusi lasten ja nuorten festivaali Artun kesä. Villa Artun

Lisätiedot

Pelaajan tietojen lisääminen

Pelaajan tietojen lisääminen Käytön aloitus Ohjelma käynnistetään tuplaklikkaamalla Jäseri-kuvaketta työpöydältä, tai käynnistä-valikosta. Ohjelmasta aukeaa seuraavanlainen valikko; Jäsenrekisterissä muutetaan jäsentietoja, maksukirjassa

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot