VALTIONAVUSTUS PK-YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISHANKKEISIN VENÄJÄLLÄ: VALTIONAVUSTUKSEN KÄYTÖN EHDOT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VALTIONAVUSTUS PK-YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISHANKKEISIN VENÄJÄLLÄ: VALTIONAVUSTUKSEN KÄYTÖN EHDOT"

Transkriptio

1 Päätös TEM/1013/ /2014 VALTIONAVUSTUS PK-YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISHANKKEISIN VENÄJÄLLÄ: VALTIONAVUSTUKSEN KÄYTÖN EHDOT Työ- ja elinkeinoministeriö (jäljempänä ministeriö) voi valtion talousarvion momentin (Valtionavustus pk-yritysten kansainvälistymishankkeisiin Venäjällä) perustelujen mukaisesti myöntää valtionavustusta yritysten kansainvälistymishankkeisiin Venäjällä. Määrärahalla tuetaan suomalaisten yritysten Venäjälle etabloitumiseen ja tuotannollisen ja palvelutoiminnan aloittamiseen tarvittavien selvityshankkeiden tekemistä tai Venäjällä jo toimivan tytäryrityksen kehittämistä. Valtion tukea voidaan myöntää selvityksiin, joiden tavoitteena on uuden tai olemassa olevan tuotteen tuominen uusille markkinoille. Työ- ja elinkeinoministeriö antaa valtionavustuslain 688/ :n nojalla päätöksen valtionavustuksen käytön ehdoista valtionavustuksen hakijoille. Tämä päätös korvaa työ- ja elinkeinoministeriön antaman ohjeen (TEM/1524/ /2012). 1. Sovellettavat säännökset ja määritelmät 1.1. Valtionavustukseen sovelletaan komission asetusta 1407/2013/EU Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta vähämerkityksiseen tukeen (ns. de minimis-asetus) Valtionavustukseen sovelletaan yritystuen yleisistä ehdoista annetun lain (786/1997) ja valtionavustuslain (688/2001) säännöksiä sekä tätä päätöstä Pk-yritysten kansainvälistymishankkeita Venäjälle koskevat hakemukset toimitetaan Finnvera Oyj:hin, joka antaa hakemuksesta asiantuntijalausunnon tässä päätöksessä mainittujen ehtojen mukaisesti Työ- ja elinkeinoministeriö tekee valtionapuviranomaisena päätökset valtionavustuksen myöntämisestä ja maksamisesta TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ ARBETS- OCH NÄRINGSMINISTERIET MINISTRY OF EMPLOYMENT AND THE ECONOMY PL 32 (Aleksanterinkatu 4) PB 32 (Alexandersgatan 4) P.O. Box 32 (Aleksanterinkatu 4) Valtioneuvosto Puh Statsrådet Tfn FI Government Tel Faksi Fax Fax

2 2 (8) 2. Valtionavustuksen tarkoitus ja tavoitteet 2.1. Valtionavustusta voidaan myöntää suomalaisten yritysten Venäjälle suuntautuviin toteutettavuus- (feasibility study) ja muihin selvityshankkeisiin (jäljempänä selvityshanke). Valtionavustuksen tarkoituksena on alentaa yritysten kynnystä aloittaa liiketoiminta Venäjän markkinoilla, parantaa yritysten mahdollisuuksia päästä Venäjän markkinoille, parantaa Venäjällä toimimisen valmiuksia sekä parantaa yritysten riskienhallintaa Venäjän liiketoiminnassa Hankkeen tavoitteena tulee olla Venäjän markkinoille sopivan toimintamuodon valitseminen, kun kyseessä on tuotannollista tai palvelutoimintaa harjoittava yritys tuotannollista tai palvelutoimintaa harjoittavan tytär- tai osakkuusyrityksen perustaminen tai kehittäminen yhteistyö venäläisen yrityksen kanssa, mikäli suunniteltu liiketoiminta edellyttää huomattavia taloudellisia panostuksia tai tietotaidon siirtoa suomalaiselta osapuolelta venäläiselle ministeriön harkinnan mukaan muu yrityksen resursseihin nähden laajaalainen hanke Venäjän markkinoilla 2.3. Valtionavustusta voidaan myöntää alustavien hankesuunnitelmien tekemiseen, joka sisältää esim. alustavan markkinaselvityksen, riskianalyysin ja asiantuntijoiden valinnan varsinaista hankeselvitystä varten. varsinaisen hankeselvityksen ja liiketoimintasuunnitelman laatimiseen, jossa tarkennetaan ja täydennetään aikaisemmin tehtyjä selvityksiä lopullisen investointipäätöksen tekemiseksi ja suunnitelmallisen liiketoiminnan aloittamiseksi venäläisen tytär- tai osakkuusyrityksen käynnistämisen tukemiseen. Käynnistämisen tukemiseen voi liittyä muun muassa venäläisen henkilökunnan koulutus ja suomalaisten asiantuntijoiden käyttö. ministeriön harkinnan mukaan muuhun venäläisen tytär- tai osakkuusyrityksen merkittävään kehityshankkeeseen yllä mainittujen hankkeiden yhdistelmiin Valtionavustuksen painottumisessa erilaisiin toimenpiteisiin, toimialoille ja yrityksille otetaan huomioon kulloinkin valtion talousarviossa esiintuodut painopistealueet ja talousarviossa asetetut toiminnalliset tavoitteet. 3. Valtionavustuksen hakijat 3.1. Valtionavustusta voidaan myöntää Suomeen rekisteröidylle, hyvämaineiselle ja Suomessa elinkeinotoimintaa harjoittavalle yritykselle, jonka liiketoiminta on vakiintunutta ja jolla on riittävät taloudelliset edellytykset ja resurssit (esimerkiksi pääsääntöisesti valtionavustusta ei myönnetä alle kahden työntekijän yrityksille) jatkuvan kannattavan liiketoiminnan harjoittamiseen sekä selvityshankkeen toteuttamiseen Valtionavustus myönnetään pk-yrityksille. Yrityksen kokoa määriteltäessä noudatetaan mikroyritysten sekä pienten ja keskisuurten yritysten määritelmästä annettua komission suositusta 2003/361/EY.

3 3 (8) 3.3. Hakijana ei voi olla julkinen toimija, valtion virasto tai yksikkö eikä kaupunki tai kunta. Hakijana ei myöskään voi olla yritys, jonka enemmistön omistaa joku edellä mainituista Valtionavustuksen edellytyksenä on, että yritys on huolehtinut sitä koskevien lakien ja muiden säädösten mukaisista velvoitteistaan. Yritykselle, joka poistetaan ennakonperintärekisteristä vero- tai muiden laiminlyöntien vuoksi, ei voida myöntää eikä valtionavustuksen tilitysvaiheessa maksaa valtionavustusta. Valtionavustuksen saajien verojen ja lakisääteisten työeläke- ja muiden sosiaalivakuutusmaksujen tulisi olla maksettuja. Valtionavustuksen hakija antaa näistä itse selvityksen valtionapuviranomaiselle Ahvenanmaalle rekisteröidyt yritykset eivät voi EU:n määräysten mukaan olla valtionavustuksen kohteena. Ahvenanmaan maakuntahallituksella on käytössään yritysten tukemiseen omia tukiohjelmiaan. 4. Valtionavustuksen piiriin kuuluvat toiminnot Valtionavustusta voidaan käyttää kohdassa 2.3. määriteltyjen hankkeiden toteuttamisesta aiheutuviin kuluihin Venäjällä ja Suomessa kuten: markkinaselvityksiin yhteistyökumppaneiden kartoitukseen riski- ja taustaselvityksiin tytäryrityksen perustamiseen ja sijaintiin liittyviin selvityksiin muihin juridisiin esiselvityksiin taloushallintoon ja verotukseen liittyviin selvityksiin tullaukseen ja tuotteiden sertifiointiin liittyviin selvityksiin tytäryrityksen johdon ja henkilökunnan rekrytointiin liittyviin selvityksiin henkilökunnan koulutukseen muuhun tuotannon tai liiketoiminnan käynnistämiseen liittyvään asiantuntijaapuun ministeriön harkinnan mukaan muihin kohdan 2.3. hankkeiden toteuttamisessa tarpeelliseksi katsottaviin selvityksiin ministeriön harkinnan mukaan (poistettu sopimusten laadinta) 5. Valtionavustuksen suuruus ja määräytyminen 5.1. Valtionavustusta voidaan myöntää enintään 50 % valtionavustukseen hyväksyttävistä kustannuksista Valtionavustuksen enimmäismäärä on euroa Yritys voi saada valtionavustusta enintään kolmen hankkeen toteuttamiseen edellyttäen, että aikaisempi hanke on toteutettu ja valtionavustuksen käyttöä koskeva selvitys toimitettu ministeriöön Valtionavustus on de minimis -tukea. De minimis - tukien kokonaismäärä voi olla enintään euroa kuluvan ja kahden edellisen verovuoden aikana. Valtionavustuksen saaja vastaa siitä, että eri tahojen myöntämien de minimis tukien enimmäismäärä ei ylitä tätä määrää Edellä mainittu euromäärä ja prosenttiosuus ovat valtionavustuksen enimmäismäärät, joista työ- ja elinkeinoministeriö voi harkintansa mukaan poiketa alaspäin (esim. määrärahatilanne, hankkeen laatu ja koko).

4 4 (8) 6. Valtionavustukseen hyväksyttävät kustannukset Valtionavustukseen hyväksyttäviä kustannuksia ovat oman henkilökunnan hankkeen toteuttamiseen käyttämän työajan kohtuulliset palkkakustannukset, ulkopuolisten asiantuntijoiden kustannukset ja hankkeeseen liittyvät matka-, majoitus- ja päivärahakulut Oman henkilökunnan hankkeen toteuttamiseen käyttämän työajan palkka Valtionavustukseen voidaan hyväksyä oman henkilökunnan hankkeen toteuttamiseen käyttämän työajan palkka. Palkkakustannusten osalta sovelletaan laskennallista enimmäiskorvausta 300 euroa per päivä. Ministeriö voi kohtuullistaa palkkakustannusten korvausta, mikäli henkilön palkka olennaisesti poikkeaa enimmäiskorvauksesta. Työntekijän hankkeeseen käyttämät työtunnit on voitava todentaa palkka- ja työaikakirjanpidosta Ulkopuolisten asiantuntijoiden kulut Ulkopuolisten asiantuntijoiden kustannusten tulee perustua eriteltyyn tarjoukseen. Ulkopuolisten asiantuntijoiden kulut huomioidaan laskun mukaisesti. Konsulttipäivän enimmäishinta on 900 euroa päivä Matka-, majoitus- ja päivärahakustannukset Matka-, majoitus-, ja päivärahakustannuksissa noudatetaan verohallituksen korvausten enimmäismääriä ja niiden tulee olla maksettuja. Oman auton käyttöön tulee olla perusteltu syy Hyväksyttävät kulut esitetään ilman arvonlisäveroa. Hyväksyttävät kustannukset esitetään ilman arvonlisäveroa, mikäli valtionavustuksen saaja on arvonlisäverovelvollinen. Mikäli valtionavustuksen saajayhteisö ei ole arvonlisäverovelvollinen, voidaan arvonlisäveron osuus hyväksyä valtionavustuksen piiriin Kustannusten ylityksiä ei hyväksytä valtionavustukseen. 7. Valtionavustuksen ulkopuolelle jäävät kustannukset 7.1. Muut kuin edellä kohdissa mainitut kustannukset Ulkomaiset paikalliskuljetukset (paitsi lentokenttäkuljetukset) Varaukset ja muut vastaavat erät sekä mahdolliset viivästyskorot Muut sekalaiset, vähäisiksi katsottavat kustannukset, kuten pankin välityspalkkiot, pankin muut kustannukset, kirjanpidosta aiheutuneet muut kuin tilintarkastuspalkkiota koskevat kustannukset Kustannukset, joihin on saatu muuta julkista tukea mukaan lukien EU:n tuki (ellei avustuspäätöksessä toisin mainita).

5 5 (8) 8. Tulojen huomioon ottaminen 8.1. Mikäli valtionavustuksella toteutetun hankkeen tuloksena saadusta julkaisusta, tutkimuksesta, videosta tai muusta tuotteesta saadaan myynti-, ilmoitus- tai muita tuloja, nämä huomioidaan ennen avustuksen lopullisen määrän vahvistamista siten kuin valtionavustuksen myöntämispäätöksessä on todettu. 9. Valtionavustuksen hakeminen 9.1. Valtionavustushakemus esitetään Finnvera Oyj:lle Finnveran verkkosivuilla ( olevan hakemusmallin mukaisena Valtionavustusta voidaan hakea jatkuvasti, ilman erillistä hakuaikaa. Hakemus tulee jättää hyvissä ajoin ennen hankkeen aloittamista. Kustannuksia hankkeeseen voidaan hyväksyä hakemuksessa ilmoitetusta hankkeen alkamispäivämäärästä lähtien, mutta kuitenkin aikaisintaan siitä päivämäärästä lähtien, kun hakemus on saapunut Finnvera Oyj:hin Hakemukseen liitetään selvitys toteutettavasta hankkeesta sekä hankkeen kustannuserittely Hakemukseen tulee liittää viimeksi päättyneeltä tilikaudelta hakijan virallinen tilinpäätös tilintarkastuskertomuksineen, toimintakertomus, sekä konsernitilinpäätös Lisäksi hakemukseen tulee liittää selvitys - ennakkoperintärekisteriin kuulumisesta - todistus verojen maksamisesta tai verovelkatodistus ( - kaupparekisteriote - todistus maksetuista työeläke- ja muista sosiaalivakuutusmaksuista Esitettyjen asiakirjojen tulee olla alle 3 kuukautta vanhoja Tarvittaessa hakemukseen on liitettävä tähän hankkeeseen osallistuvien sisäisten ja ulkoisten asiantuntijoiden ansioluettelot, sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden tarjoukset. 10. Valtionavustuksen myöntäminen Ministeriö päättää valtionavustuksen myöntämisestä Finnvera Oyj:n asiantuntijalausunnon, yrityksen esittämän hakemuksen ja sen liitteenä esitetyn kustannusarvion perusteella. Päätöksessä ministeriö vahvistaa myönnetyn valtionavustuksen enimmäismäärän ja mainitsee, millä osuudella valtio enintään osallistuu hakemuksessa esitettyihin valtionavusteisiin kustannuksiin. Päätöksessä mainitaan myös, miltä ajalta kustannukset hyväksytään valtionavustuksen piiriin. Lisäksi päätöksessä todetaan ne hakemuksessa mainitut kustannukset, jotka jätetään valtionavustuksen ulkopuolelle Myönnetystä avustuksesta ei makseta ennakkoa. 11. Valtionavustuksen käyttö Valtionavustusta saa käyttää ainoastaan valtionavustuspäätöksen mukaiseen tarkoitukseen päätöksessä mainittuna aikana. Valtionavustukseen voidaan hyväksyä kustannukset, jotka ovat syntyneet hakemuksessa ilmoitetun hankkeen

6 6 (8) alkamispäivämäärän jälkeen, mutta aikaisintaan sen jälkeen, kun hakemus on saapunut Finnvera Oyj:hin Valtionavustuksen saajan tulee ilmoittaa Finnvera Oyj:lle hyvissä ajoin valtionavustuksen käyttötarkoituksen toteutumiseen vaikuttavista muutoksista tai muista valtionavustuksen käyttöön vaikuttavista muutoksista ja tehdä näiltä osin tarvittavat muutoshakemukset avustuspäätöksessä mainitun käyttöajan puitteissa. 12. Valtionavustuksen käyttöaika Ministeriö päättää valtionavustuksen käyttöajasta hakemuksen sekä momentin määrärahan käyttöoikeuden perusteella Valtionavustuksen käyttöajan muutosta tai pidennystä on haettava ennen valtionavustuspäätöksessä mainitun käyttöajan loppumista Muutosta tai pidennystä valtionavustuksen käyttöaikaan haetaan kirjallisesti vapaamuotoisella, hakijan allekirjoittamalla hakemuksella, josta tulee ilmetä valtionavustuksesta annetun päätöksen diaarinumero, muutoksen tai pidennyksen syy ja haetun pidennyksen pituus Ministeriö päättää hakijalle myönnettävän käyttöajan muutoksesta tai pidennyksestä hakemuksen sekä momentin määrärahan käyttöoikeuden perusteella. 13. Valtioavustuksen käyttöä koskeva selvitys Valtionavustuksen saajan on toimitettava valtionavustuksen käyttöä koskeva selvitys Finnvera Oyj:lle valtionavustuspäätöksessä mainittuna aikana. Pääsääntöisesti selvitys on jätettävä neljän kuukauden kuluessa hankkeen käyttöajan päättymisestä. Ministeriö voi valtionavustuspäätöksessä määrätä lyhyemmän selvityksen jättöajan, mikäli momentin määrärahan käyttöaika on loppumassa Ellei selvitystä voida jättää määräajassa, on ennen määräajan päättymistä tehtävä Finnvera Oyj:lle hakemus selvityksen jättöajan pidentämisestä. Ministeriö päättää hakijalle myönnettävän selvityksen jättöajan pidennyksestä hakemuksen sekä momentin määrärahan käyttöoikeuden perusteella Oikeus saada maksatus myönnetystä valtionavustuksesta raukeaa, jos selvitystä ei ole toimitettu valtionavustuksessa asetetussa määräajassa Valtionavustuksen käyttöä koskevan selvitykseen tulee liittää selostus valtionavustuspäätöksen mukaisen hankkeen toteutumisesta suhteessa suunniteltuun (jäljempänä loppuraportti) sekä selvitys hankkeessa toteutettujen toimenpiteiden toteutuneista kustannuksista (jäljempänä kustannustilitys) Hankkeen loppuraportissa on käsiteltävä tiivistetysti hankkeen lähtökohdat ja tavoitteet hankkeen toteutuksen ajankohta hankkeen käytännön suoritus pääpiirteittäin hankkeen tehtävät tekijät keskeiset tulokset avustushakemuksessa mainituista tehtävistä (ellei tehtävää ole suoritettu, perustelut tälle)

7 7 (8) suunnitelmat hankkeen eteenpäinviemiseksi tai ehdotus hankkeesta luopumisesta Hankkeen toteutuneet kustannukset on esitettävä hankesuunnitelmaan liittyvän kustannusarviotaulukon kaltaisessa muodossa ja eriteltyinä Valtionavustuksen saajan (hakija) tulee pitää hankkeesta projektikirjanpitoa osana tuen saajan kirjanpitolain (1336/1997) mukaista kirjanpitoa erillisellä kustannuspaikalla tai tilillä taikka muulla tavoin siten, että valtionavustuksen käytön valvonta on vaikeudetta mahdollista (audit trail) Valtionavustuksen saajaa edustavan henkilön, jolla on nimenkirjoitusoikeus, sekä valtionavustuksen saajan taloudenhoidosta vastuussa olevan henkilön on allekirjoituksellaan vahvistettava, että: selvitys on laadittu työ- ja elinkeinoministeriön antamien ehtojen mukaisesti ja valtionavustuksen kohteiksi ei ole esitetty kustannuksia, jotka valtionavustuspäätöksen ja näiden ohjeiden mukaan eivät ole hyväksyttäviä selvityksessä esitetyt kokonaiskustannukset ja valtionavustukseen hyväksyttävät kustannukset ovat oikeat, maksettu ja kirjattu yrityksen kirjanpitoon selvityksessä esiintyvät kustannukset ovat valtionavustukseen hyväksyttäviä, maksettuja ja nettomääräisiä eikä niitä koskevia hyvityslaskuja tai - suorituksia ole olemassa kyseiseen hankkeeseen ei ole saatu muita tuloja tai julkista tukea kustannukset ovat tapahtuman kestoaikana suoriteperusteisesti syntyneitä ja arvonlisäverottomia. Vahvistus laaditaan erillisenä asiakirjana, jossa on vahvistettava edellä mainitut viisi kohtaa Projektikirjanpidon (pääkirjan) ote liitetään valtionavustusselvitykseen Valtionavustuksen hakijan on selvitettävä myös valtionavustuksen maksamisen yhteydessä, että yrityksen taloudelliset edellytykset valtionavustuksen saamiseksi (esimerkiksi ennakkoperintärekisteriin kuuluminen) ovat edelleen voimassa. Valtionavustusta ei voida selvityksen yhteydessä maksaa yritykselle, joka valtionavustuksen maksatuksen aikaan ei kuulu ennakkoperintärekisteriin tai joka on asetettu selvitystilaan tai joka hakee yrityssaneerausta Tapahtumien toteutuneet kustannukset hyväksytään valtionavustuksen piiriin myönnetyn valtionavustuksen enimmäismäärään saakka Valtionavustuksen saajan on kohdassa 1.1 mainitun komission asetuksen (1407/2013) 6. artiklan 4. kohdan mukaan säilytettävä selvityshankkeeseen liittyvät asiakirjat ja tositteet vähintään 10 vuotta avustuksen myöntämispäivästä (de minimis-asetus) Tilintarkastajan (KHT, HTM, JHTT tai tilintarkastusyhteisö) allekirjoituksellaan vahvistettava selvityksessä että valtionavustus on käytetty siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty erittely valtionavustukseen hyväksytyn selvityshankkeen maksetuista kustannuksista ja tuloista perustuu valtionavustuksen saajan kirjanpitoon. Vahvistus laaditaan erillisenä asiakirjana, jossa on vahvistettava edellä mainitut kaksi kohtaa.

8 8 (8) 14. Valtionavustuksen maksaminen Valtionavustuksen saajan on toimitettava valtionavustuksen käytöstä kohdan 13 mukainen selvitys Finnvera Oyj:lle neljän kuukauden kuluessa hankkeen käyttöajan päättymisestä. Ellei selvitystä voi jättää määräajassa, on ennen määräajan päättymistä tehtävä Finnvera Oyj:lle hakemus selvityksen jättöajan pidentämisestä Finnvera Oyj laatii valtionavustuksen käyttöä koskevasta selvityksestä asiantuntijalausunnon työ- ja elinkeinoministeriölle Ministeriö vahvistaa myönnetyn valtionavustuksen lopullisen määrän valtionavustusta koskevan selvityksen ja siinä esitettyjen toteutuneiden kustannusten ja Finnvera Oyj:n laatiman asiantuntijalausunnon perusteella Omien työntekijöiden hankkeeseen osoitetut palkkakustannukset ja niiden maksaminen tulee voida todentaa valtionavustuksen saajan palkka- ja muusta kirjanpidosta Työ- ja elinkeinoministeriö maksaa myönnetyn valtionavustuksen sen jälkeen, kun avustusta koskeva kohdan 13 mukainen valtionavustuksen käyttöä koskeva selvitys ja Finnvera Oyj:n laatima asiantuntijalausunto on tarkastettu ja hyväksytty ministeriössä. 15. Valtionavustuksen käytön valvonta Valtionavustuksen käytön valvonnasta ja maksetun valtionavustuksen takaisinperinnästä on säädetty valtionavustuslaissa. Viranomaisen tarkastusoikeus ulottuu valtionavustuslain 16 mukaan avustusta saaneeseen yritykseen Valtionavustuksen väärinkäyttöön liittyvistä rikosoikeudellisista seuraamuksista säädetään rikoslaissa (39/1889). 16. Muutoksenhaku Valtionavustuslain 34 :n mukaan ministeriön päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea siihen oikaisua 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimus osoitetaan valtionavustuksen myöntäjälle Oikaisuvaatimuksesta annettuun päätökseen saa valittamalla hakea muutosta siten kuin hallintolainkäyttölaissa (586/1996) säädetään.

VALTIONAVUSTUS PK-YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISHANKKEISIIN VENÄJÄLLÄ

VALTIONAVUSTUS PK-YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISHANKKEISIIN VENÄJÄLLÄ Ohje 26.06.2012 TEM/1524/05.01.05/2012 VALTIONAVUSTUS PK-YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISHANKKEISIIN VENÄJÄLLÄ Työ- ja elinkeinoministeriö (jäljempänä ministeriö) voi valtion talousarvion momentin 32.20.44

Lisätiedot

YLEISAVUSTUS ULKOMAANKAUPPAA JA YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISTÄ EDISTÄVILLE JÄRJESTÖILLE JA YHTEISÖILLE: FINLAND CONVENTION BUREAU RY

YLEISAVUSTUS ULKOMAANKAUPPAA JA YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISTÄ EDISTÄVILLE JÄRJESTÖILLE JA YHTEISÖILLE: FINLAND CONVENTION BUREAU RY PÄÄTÖS 19.3.2009 YLEISAVUSTUS ULKOMAANKAUPPAA JA YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISTÄ EDISTÄVILLE JÄRJESTÖILLE JA YHTEISÖILLE: FINLAND CONVENTION BUREAU RY OHJEET YLEISAVUSTUKSEN HAKEMISESTA, KÄYTTÄMISESTÄ JA

Lisätiedot

TEM. Valtioneuvoston asetus kiertotalouden investointi- ja kehittämishankkeisiin myönnettävästä avustuksesta. Soveltamisala

TEM. Valtioneuvoston asetus kiertotalouden investointi- ja kehittämishankkeisiin myönnettävästä avustuksesta. Soveltamisala 1 LUONNOS 13.11.2017 TY TEM Valtioneuvoston asetus kiertotalouden investointi- ja kehittämishankkeisiin myönnettävästä avustuksesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään valtionavustuslain (688/2001)

Lisätiedot

Päätös harkinnanvaraisen valtionavustuksen myöntämiseksi [hallituksen kärkihankkeeseen ]

Päätös harkinnanvaraisen valtionavustuksen myöntämiseksi [hallituksen kärkihankkeeseen ] Avustuspäätös, MALLI Päätös harkinnanvaraisen valtionavustuksen myöntämiseksi [hallituksen kärkihankkeeseen ] Päähakija Yhteistyökumppanit Avustushakemus Päätös (liite 1.) Ympäristöministeriö on valtionavustuslain

Lisätiedot

ASIAKASPALVELUN UUSI TOIMINTAMALLI AUTETAAN ASIAKASTA DIGITAALISTEN PALVELUIDEN KÄYTÖSSÄ (AUTA)

ASIAKASPALVELUN UUSI TOIMINTAMALLI AUTETAAN ASIAKASTA DIGITAALISTEN PALVELUIDEN KÄYTÖSSÄ (AUTA) VM056:00/2016 3.10.2016 ASIAKASPALVELUN UUSI TOIMINTAMALLI AUTETAAN ASIAKASTA DIGITAALISTEN PALVELUIDEN KÄYTÖSSÄ (AUTA) 1. AUTA-hankkeen valtionavustusohje Tässä ohjeessa kuvataan AUTA-hankkeen kokeilulle

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus yritysten yhteishankkeisiin myönnettävästä kansainvälistymisavustuksesta vuosina 2016-2020 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, säädetään valtionavustuslain (688/2001) 8 :n nojalla:

Lisätiedot

KUNTA- JA PALVELURAKENNEMUUTOSTEN ICT-TUEN ASIANTUNTIJAPALVELUIDEN RAHOITUS KUNNILLE

KUNTA- JA PALVELURAKENNEMUUTOSTEN ICT-TUEN ASIANTUNTIJAPALVELUIDEN RAHOITUS KUNNILLE 1 (6) OHJE VM139:00/2013 30.4.2014 KUNTA- JA PALVELURAKENNEMUUTOSTEN ICT-TUEN ASIANTUNTIJAPALVELUIDEN RAHOITUS KUNNILLE 1. Kunta- ja palvelurakennemuutosten ICT -tuki Hallitus toteuttaa koko maan laajuisen

Lisätiedot

Valtionavustuksen asianmukainen käyttö. Opetustoimen henkilöstökoulutuksen Tiedotustilaisuus 7.5.2015, Opetushallitus

Valtionavustuksen asianmukainen käyttö. Opetustoimen henkilöstökoulutuksen Tiedotustilaisuus 7.5.2015, Opetushallitus Valtionavustuksen asianmukainen käyttö Opetustoimen henkilöstökoulutuksen Tiedotustilaisuus 7.5.2015, Opetushallitus Valtionavustuslaki (688/2001) Valtionavustuslaki on yleislaki, jossa säädetään niistä

Lisätiedot

Valtionavustuksen asianmukainen käyttö. Opetustoimen henkilöstökoulutuksen Tiedotustilaisuus 10.11.2014, Opetushallitus

Valtionavustuksen asianmukainen käyttö. Opetustoimen henkilöstökoulutuksen Tiedotustilaisuus 10.11.2014, Opetushallitus Valtionavustuksen asianmukainen käyttö Opetustoimen henkilöstökoulutuksen Tiedotustilaisuus 10.11.2014, Opetushallitus Valtionavustuslaki (688/2001) Valtionavustuslaki on yleislaki, jossa säädetään niistä

Lisätiedot

Valtionavustuspäätös, avustuksen käyttö ja raportointi. Ohjeistus on suuntaa-antava. Tarkista tulkinta ollessasi epävarma valtiovarainministeriöstä.

Valtionavustuspäätös, avustuksen käyttö ja raportointi. Ohjeistus on suuntaa-antava. Tarkista tulkinta ollessasi epävarma valtiovarainministeriöstä. Valtionavustuspäätös, avustuksen käyttö ja raportointi Ohjeistus on suuntaa-antava. Tarkista tulkinta ollessasi epävarma valtiovarainministeriöstä. Valtionavustuspäätös Valtiovarainministeriö tekee kirjallisen

Lisätiedot

Valtionavustuksen asianmukainen käyttö

Valtionavustuksen asianmukainen käyttö Jaana Airaksinen, asiantuntija Valtionavustuksen asianmukainen käyttö Opetustoimen henkilöstökoulutus vuonna 2014 tiedotustilaisuus 1.11.2013, Opetushallitus Valtionavustuslaki (688/2001) Valtionavustuslaki

Lisätiedot

Valtionavustushankkeen taloushallinto - ohjaus ja seuranta

Valtionavustushankkeen taloushallinto - ohjaus ja seuranta Valtionavustushankkeen taloushallinto - ohjaus ja seuranta Yleistä avustusten myönnöstä Valtionavustuspäätös Avustuksen käyttötarkoitus/hyväksyttävät kokonaismenot/ valtionavustus Avustuksen maksu, käyttöaika

Lisätiedot

Valtionavustuksen asianmukainen käyttö. Opetustoimen henkilöstökoulutuksen Kick off , Opetushallitus

Valtionavustuksen asianmukainen käyttö. Opetustoimen henkilöstökoulutuksen Kick off , Opetushallitus Valtionavustuksen asianmukainen käyttö Opetustoimen henkilöstökoulutuksen Kick off 12.5.2014, Opetushallitus Valtionavustuslaki (688/2001) Valtionavustuslaki on yleislaki, jossa säädetään niistä perusteista

Lisätiedot

Uusi rahoituslaki ja soveltaminen. Hallitusneuvos Tuula Manelius AKY/Aluestrategiaryhmä

Uusi rahoituslaki ja soveltaminen. Hallitusneuvos Tuula Manelius AKY/Aluestrategiaryhmä Uusi rahoituslaki ja soveltaminen Hallitusneuvos Tuula Manelius AKY/Aluestrategiaryhmä Rahoituslaki ja rahoitusasetus Laki eräiden työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan ohjelmien ja hankkeiden rahoittamisesta

Lisätiedot

Hyvä hankehallinto. Varhaiskasvatuksen kehittäminen Kick-off Eeva-Kaisa Linna

Hyvä hankehallinto. Varhaiskasvatuksen kehittäminen Kick-off Eeva-Kaisa Linna Hyvä hankehallinto Varhaiskasvatuksen kehittäminen Kick-off 20.9.2016 Eeva-Kaisa Linna Valtionavustuslaki (688/2001) Valtionavustuslaki on yleislaki, jossa säädetään niistä perusteista ja menettelyistä,

Lisätiedot

https://valtionavustukset.oph.fi/paatos/avustushaku/68/hakemus/6cfb301a9d c5d...

https://valtionavustukset.oph.fi/paatos/avustushaku/68/hakemus/6cfb301a9d c5d... Sivu 1/5 PÄÄTÖS 6.3.2017 35/588/2016 Helsingin kaupunki, Opetusvirasto ASIA VALTIONAVUSTUSHAKEMUSTA KOSKEVA PÄÄTÖS Valtionavustukset kielten opiskelun varhentamiseen, kehittämiseen ja lisäämiseen perusopetuksessa

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus yleisen edun kanavien uutis- ja ajankohtaistoiminnan tukemisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään 27 päivänä heinäkuuta 2001 annetun valtionavustuslain (688/2001) 8

Lisätiedot

Liite 3 Avustusehdot. Poliittinen toiminta

Liite 3 Avustusehdot. Poliittinen toiminta Liite 3 Avustusehdot Poliittinen toiminta Valtioneuvoston antamat puoluelain (10/1969) 9 :n 4 momentissa sekä valtionavustuslain 11 :n 3 ja 4 momentissa tarkoitetut valtionavustuksen maksamista, käyttöä,

Lisätiedot

NASTOLAN ALUEJOHTOKUNNAN AVUSTUSSÄÄNTÖ

NASTOLAN ALUEJOHTOKUNNAN AVUSTUSSÄÄNTÖ Kaupunginhallituksen toimiala NASTOLAN ALUEJOHTOKUNNAN AVUSTUSSÄÄNTÖ Nastolan aluejohtokunta 23.02.2016 12 1 NASTOLAN ALUEJOHTOKUNNAN AVUSTUSSÄÄNTÖ Sisällysluettelo Sivu 1. Avustuksen saajat... 2 2. Avustuksen

Lisätiedot

Valtionavustusten käyttö ja käytön valvonta. Oppimisympäristöjen kehittämishankkeiden seminaari 6.11.2014

Valtionavustusten käyttö ja käytön valvonta. Oppimisympäristöjen kehittämishankkeiden seminaari 6.11.2014 Valtionavustusten käyttö ja käytön valvonta Oppimisympäristöjen kehittämishankkeiden seminaari 6.11.2014 Opetushallituksen vastuut valtionapuviranomaisena Päätöksenteko Prosessivastuu Valvontavastuu Vaikuttavuuden

Lisätiedot

Valtionavustusten taloudenhoito

Valtionavustusten taloudenhoito Valtionavustusten taloudenhoito Yleistä avustusten myönnöstä Valtionavustuspäätös Avustuksen käyttötarkoitus/hyväksyttävät menot/ valtionavustus Avustuksen maksu, käyttöaika Avustuksen käytön valvonta/tarkastus

Lisätiedot

Tiedotustilaisuus Ammatillisen peruskoulutuksen järjestäjille

Tiedotustilaisuus Ammatillisen peruskoulutuksen järjestäjille Tiedotustilaisuus Ammatillisen peruskoulutuksen järjestäjille valtionavustuksista 19.3.2010 klo12-15 15 Avustusten hakeminen Annikki Häkkilä Ammatillisen peruskoulutuksen järjestäjille myönnettävät avustukset

Lisätiedot

Hyvä hankehallinto Kieltenopetuksen varhentaminen, kehittäminen ja lisääminen Aloitustapaaminen

Hyvä hankehallinto Kieltenopetuksen varhentaminen, kehittäminen ja lisääminen Aloitustapaaminen Hyvä hankehallinto Kieltenopetuksen varhentaminen, kehittäminen ja lisääminen Aloitustapaaminen 15.5.2017 Eeva-Kaisa Linna Opetushallitus valtionapuviranomaisena Prosessivastuu Päätöksenteko Valvontavastuu

Lisätiedot

Valtionavustusten käytön valvonta

Valtionavustusten käytön valvonta Valtionavustusten käytön valvonta Yleistä avustusten myönnöstä Valtionavustuspäätös Avustuksen käyttötarkoitus/hyväksyttävät menot/ valtionavustus Avustuksen maksu, käyttöaika Avustuksen käytön valvonta/tarkastus

Lisätiedot

Avustushakemus Kaupungin avustus seuralle/yhdistykselle. Vuosi. Yleishallinto. Seura/Yhdistys/Ryhmä. Osoite. Pankki ja tilin n:o.

Avustushakemus Kaupungin avustus seuralle/yhdistykselle. Vuosi. Yleishallinto. Seura/Yhdistys/Ryhmä. Osoite. Pankki ja tilin n:o. Avustushakemus Kaupungin avustus seuralle/yhdistykselle Vuosi Yleishallinto Hakija Seura/Yhdistys/Ryhmä Osoite Pankki ja tilin n:o Y-tunnus Kotipaikka Rekisteröitymisvuosi Toimihenkilöt Puheenjohtaja Puh.nro

Lisätiedot

Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset Jenni Eskola

Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset Jenni Eskola Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset Jenni Eskola 27.3.2015 Avustuksen tausta: lainsäädäntö ja valvonta Avustuksen taustaa Avustuksella on tarkoitus tukea kestävien liikkumisen muotojen edistämiseen

Lisätiedot

Valtionavustukset järvien kunnostamiseen. Pasi Lempinen, Uudenmaan ELY-keskus

Valtionavustukset järvien kunnostamiseen. Pasi Lempinen, Uudenmaan ELY-keskus Valtionavustukset järvien kunnostamiseen Pasi Lempinen, Uudenmaan ELY-keskus Kotijärvet kuntoon Espoossa -seminaari 22.9.2016 Avustukset järvien kunnostamiseen ELY-keskus voi myöntää valtionavustusta järven

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustukset valtakunnallisten ja kansainvälisten taide- ja kulttuurifestivaalien toimintaan vuonna 2018

Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustukset valtakunnallisten ja kansainvälisten taide- ja kulttuurifestivaalien toimintaan vuonna 2018 Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustukset valtakunnallisten ja kansainvälisten taide- ja kulttuurifestivaalien toimintaan vuonna 2018 Hakuaika: 29.9.2017-2.11.2017 klo 16:15 http://minedu.fi/avustukset/avustus/-/asset_publisher/valtakunnallisten-taide-ja-kulttuurifestivaalientoiminta

Lisätiedot

Valtionavustushankkeiden talouden hallinta

Valtionavustushankkeiden talouden hallinta Valtionavustushankkeiden talouden hallinta 7.11.2016 Hankeryhmät: Osaamisperusteisuuden ja asiakaslähtöisyyden edistäminen ja Ammatillisen koulutuksen kansainvälistyminen Marja Savilepo taloustarkastaja

Lisätiedot

Nastolan aluejohtokunnan avustussääntö

Nastolan aluejohtokunnan avustussääntö Nastolan aluejohtokunnan avustussääntö Nastolan aluejohtokunta 22.8.2017 41 Osallisuuden ja hyvinvoinnin jaosto 24.8.2017 11 Kaupunginhallitus 4.9.2017 280 avustussääntö 2 (6) Sisällys 1. Avustuksen saajat...

Lisätiedot

Laki. maatiloille vuosina 2016 ja 2017 myönnettävistä valtiontakauksista. Lain tarkoitus

Laki. maatiloille vuosina 2016 ja 2017 myönnettävistä valtiontakauksista. Lain tarkoitus Laki maatiloille vuosina 2016 ja 2017 myönnettävistä valtiontakauksista Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 Lain tarkoitus Tämän lain tarkoituksena on maatalouden toimintaedellytysten turvaaminen

Lisätiedot

Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset Jenni Eskola

Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset Jenni Eskola Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset Jenni Eskola 21.5.2014 Avustuksen tausta: lainsäädäntö Avustuksen taustaa Avustuksella on tarkoitus tukea kestävien liikkumisen muotojen edistämiseen tähtääviä hankkeita

Lisätiedot

Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset 2016

Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset 2016 Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset 2016 Toni Bärman 22.3.2016 Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset, taustaa 18.3.2016 2 Taustaa, laki & asetus Valtionavustuslaki 688/2001 Hakemus-, myöntö-, maksatusprosessi

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN YLEISOHJE Valtionavustuksen hakijoille ja käyttäjille

OPETUSHALLITUKSEN YLEISOHJE Valtionavustuksen hakijoille ja käyttäjille OPETUSHALLITUKSEN YLEISOHJE Valtionavustuksen hakijoille ja käyttäjille 17.1.2012 2 Sisällysluettelo 1. Valtionavustuksen hakeminen.3 2. Valtionavustuksen asianmukaiseen käyttöön liittyviä ohjeita. 3 3.

Lisätiedot

YRITYSTEN TOIMINTAYMPÄRISTÖN KEHITTÄMIS- AVUSTUKSEN MAKSATUKSEN HAKEMISTA KOSKEVIA OHJEITA

YRITYSTEN TOIMINTAYMPÄRISTÖN KEHITTÄMIS- AVUSTUKSEN MAKSATUKSEN HAKEMISTA KOSKEVIA OHJEITA 1 YRITYSTEN TOIMINTAYMPÄRISTÖN KEHITTÄMIS- AVUSTUKSEN MAKSATUKSEN HAKEMISTA KOSKEVIA OHJEITA Maksatuksen yleisiä edellytyksiä... 1 Hakemuksen täyttöohjeita... 2 Hakijan perustiedot... 3 Maksatuksen tiedot...

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus valtionavustuksista yleishyödyllisille yhteisöille ja säätiöille terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään valtionavustuslain

Lisätiedot

Yritystuen maksaminen

Yritystuen maksaminen Yritystuen maksaminen Leadertyön ajankohtaispäivät 28.10.2015 Maaseutuvirasto Tukien maksatusyksikkö Per-Ola Staffans Yritystuen maksamiseen liittyviä säännöksiä Ns. maaseuturahastoasetus (EU) N:o 1305/2013

Lisätiedot

FINPRO OY:N TOIMINTAAN MYÖNNETTÄVÄN YLEISAVUSTUKSEN PYSYVÄISEHDOT

FINPRO OY:N TOIMINTAAN MYÖNNETTÄVÄN YLEISAVUSTUKSEN PYSYVÄISEHDOT Päätös (luonnos) 4.2.2016 TEM/114/03.01.05/2016 FINPRO OY:N TOIMINTAAN MYÖNNETTÄVÄN YLEISAVUSTUKSEN PYSYVÄISEHDOT Työ- ja elinkeinoministeriö (jäljempänä ministeriö) voi valtion talousarvion momentin 32.20.41

Lisätiedot

HAKEMUS Pomarkun kunta hakee euron valtionavustusta hintavelvoitteiden korvaamiseen vuodelle 2018.

HAKEMUS Pomarkun kunta hakee euron valtionavustusta hintavelvoitteiden korvaamiseen vuodelle 2018. VALTIONAVUSTUSPÄÄTÖS 14.3.2018 VARELY/554/2018 Pomarkun kunta Vanhatie 14 29630 Pomarkku HAKEMUS Pomarkun kunta hakee 4 170 euron valtionavustusta hintavelvoitteiden korvaamiseen vuodelle 2018. PÄÄTÖS

Lisätiedot

Ohje hissin rakentamisavustuksen ja muun liikkumisesteen poistamista koskevan avustuksen hakemiseen, myöntämiseen ja maksamiseen 2012

Ohje hissin rakentamisavustuksen ja muun liikkumisesteen poistamista koskevan avustuksen hakemiseen, myöntämiseen ja maksamiseen 2012 Ohje hissin rakentamisavustuksen ja muun liikkumisesteen poistamista koskevan avustuksen hakemiseen, myöntämiseen ja maksamiseen 2012 6.2.2012 Sisällys 1 UUDEN HISSIN RAKENTAMINEN 3 1.1 Avustuksen kohde,

Lisätiedot

Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa.

Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. 13.8.1976/680 Laki eräiden yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksista Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 (30.12.1992/1536) Yhteiskunnallisesti

Lisätiedot

Laki. Soveltamisala ja suhde valtionavustuslakiin

Laki. Soveltamisala ja suhde valtionavustuslakiin Laki henkilöautojen romutuspalkkiosta ja sähkökäyttöisten henkilöautojen hankintatuesta sekä henkilöautojen kaasu- tai etanolikäyttöisiksi muuntamisen tuesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

Lisätiedot

Työllisyyspoliittinen avustus Lapin TE-toimisto

Työllisyyspoliittinen avustus Lapin TE-toimisto Työllisyyspoliittinen avustus 1 Työllisyyspoliittisen avustuksen tarkoitus Työttömien työnhakijoiden työllistymisen edistäminen * parannetaan yleisiä työmarkkinavalmiuksia ja ammatillista osaamista Erityisesti

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ VALTIONEUVOSTON ASETUSLUONNOKSESTA VUODELTA 2017 MAKSETTAVASTA SOKERIJUURIKKAAN KULJETUSTUESTA

LAUSUNTOPYYNTÖ VALTIONEUVOSTON ASETUSLUONNOKSESTA VUODELTA 2017 MAKSETTAVASTA SOKERIJUURIKKAAN KULJETUSTUESTA LAUSUNTOPYYNTÖ 1(2) 21.2.2018 363/01.02/2018 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ VALTIONEUVOSTON ASETUSLUONNOKSESTA VUODELTA 2017 MAKSETTAVASTA SOKERIJUURIKKAAN KULJETUSTUESTA Maa-ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

Hyvä hakemus. -erityisavustukset. OKM Kari Niemi-Nikkola ylitarkastaja

Hyvä hakemus. -erityisavustukset. OKM Kari Niemi-Nikkola ylitarkastaja Hyvä hakemus -erityisavustukset OKM 6.11.2017 Kari Niemi-Nikkola ylitarkastaja Erityisavustusten säädöspohja Valtionavustuslaki 688/2001, 5 Erityisavustus voidaan myöntää: 1) investointiavustuksena aineellisen

Lisätiedot

Investointiohjelman infotilaisuus Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma

Investointiohjelman infotilaisuus Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma Investointiohjelman infotilaisuus 9.11 Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma Liikenne- ja viestintäministeriö esitti Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmassa kuntien ja valtion yhteistä investointiohjelmaa.

Lisätiedot

euroa. Maksetaan pankkitilille FI

euroa. Maksetaan pankkitilille FI Sivu 1 / 6 Päätösluonnos OKM/5/610/2015 26.5.2016 Helsingin kaupunki PL 2213 00099 Helsingin kaupunki Viite Hakemuksenne 5.10.2015 Asia Investointiavustuksen myöntäminen Opetus- ja kulttuuriministeriö

Lisätiedot

VALMISTELURAHOITUKSEN MAKSATUKSEN HAKEMISTA KOSKEVIA OHJEITA

VALMISTELURAHOITUKSEN MAKSATUKSEN HAKEMISTA KOSKEVIA OHJEITA 1.2.2012 1 VALMISTELURAHOITUKSEN MAKSATUKSEN HAKEMISTA KOSKEVIA OHJEITA VALMISTELURAHOITUKSEN MAKSATUKSEN HAKEMISTA KOSKEVIA OHJEITA... 1 Maksatuksen yleisiä edellytyksiä... 1 Hakemuksen täyttöohjeita...

Lisätiedot

1) maataloustuotteella Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen liitteessä I tarkoitettuja maa- ja puutarhataloustuotteita;

1) maataloustuotteella Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen liitteessä I tarkoitettuja maa- ja puutarhataloustuotteita; Valtioneuvoston asetus ruokaketjun toiminnan edistämisestä Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty maa- ja metsätalousministeriön esittelystä, säädetään 27 päivänä heinäkuuta 2001 annetun valtionavustuslain

Lisätiedot

Nastolan aluejohtokunnan projektiavustusten toimintaperiaatteet ja hakuohjeet

Nastolan aluejohtokunnan projektiavustusten toimintaperiaatteet ja hakuohjeet Nastolan aluejohtokunnan projektiavustusten toimintaperiaatteet ja hakuohjeet Nastolan aluejohtokunta 11.12.2018 62 Osallisuuden ja hyvinvoinnin jaosto 12.12.2018 48 toimintaperiaatteet ja hakuohjeet 2

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNNAN LIIKUNTALAUTAKUNNAN AVUSTUSSÄÄNTÖ AVUSTUKSEN MÄÄRITTELY

NURMIJÄRVEN KUNNAN LIIKUNTALAUTAKUNNAN AVUSTUSSÄÄNTÖ AVUSTUKSEN MÄÄRITTELY NURMIJÄRVEN KUNNAN LIIKUNTALAUTAKUNNAN AVUSTUSSÄÄNTÖ AVUSTUKSEN MÄÄRITTELY 1 Nurmijärven kunnan liikuntalautakunta jakaa vuosittain lautakunnan johtosäännön 4 :n 2. kohdan mukaisesti avustuksia paikallisen

Lisätiedot

POP MAAKUNNAN ICT-VALMISTELU SOPIMUS PROJEKTIN TOTEUTTAMISESTA

POP MAAKUNNAN ICT-VALMISTELU SOPIMUS PROJEKTIN TOTEUTTAMISESTA POP MAAKUNNAN ICT-VALMISTELU SOPIMUS PROJEKTIN TOTEUTTAMISESTA 1. SOPIMUSOSAPUOLET Projektin toteuttaja: Y-tunnus: Osoite: Projektin tilaaja: Pohjois-Pohjanmaan liitto Y-tunnus: 0922484-4 Osoite: Sepänkatu

Lisätiedot

AVUSTUSSÄÄNTÖ YLEISOHJEET KH

AVUSTUSSÄÄNTÖ YLEISOHJEET KH AVUSTUSSÄÄNTÖ YLEISOHJEET KH 4.9.2017 345 1 OHJEIDEN SOVELTAMISALA Myönnettäessä avustuksia Kemin kaupungin varoista on noudatettava näitä ja asianomaisia avustuksia myöntävien palvelualueiden antamia

Lisätiedot

Laivanrakennuksen innovaatioedellytysten turvaamiseksi voidaan myöntää valtionavustusta laivanrakennuksen innovaatioihin.

Laivanrakennuksen innovaatioedellytysten turvaamiseksi voidaan myöntää valtionavustusta laivanrakennuksen innovaatioihin. LAIVANRAKENNUKSEN INNOVAATIOTUKI Laivanrakennuksen innovaatioedellytysten turvaamiseksi voidaan myöntää valtionavustusta laivanrakennuksen innovaatioihin. Avustus on tarkoitettu laivaprojektien innovaatioiden

Lisätiedot

TeamFinland Explorer-rahoitus Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta

TeamFinland Explorer-rahoitus Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta TeamFinland Explorer-rahoitus Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta Rahoitusehdot: Yritysten de minimis -avustus 30.8.2017 DM 1817112 v.2 Copyright Tekes Projektin vastuullinen johtaja: Lue rahoituspäätös

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden sekä verkkomedioiden avustukset. Emma Kuusi 23.5.2013

Nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden sekä verkkomedioiden avustukset. Emma Kuusi 23.5.2013 Nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden sekä verkkomedioiden avustukset Emma Kuusi 23.5.2013 Perusteet Nuorisolaki Valtionavustuslaki Hallituksen lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012-2015 Kehyskauden

Lisätiedot

Tempo! De minimis -rahoitus

Tempo! De minimis -rahoitus Tempo! De minimis -rahoitus Kustannusseurannan keventämisen pilotti 1.6.2017 31.5.2018 Miten projektin tavoitteita seurataan ja miten eteneminen raportoidaan Tekesille? Aluksi Lue rahoituspäätös sekä rahoitusehdot

Lisätiedot

Valtionavustuksen yleisohje hakijoille ja rahoituksen asianmukainen käyttö

Valtionavustuksen yleisohje hakijoille ja rahoituksen asianmukainen käyttö Jaana Summanen, asiantuntija Valtionavustuksen yleisohje hakijoille ja rahoituksen asianmukainen käyttö Opetustoimen henkilöstökoulutus vuonna 2013 tiedotustilaisuus 2.11.2012, Opetushallitus Valtionavustuslaki

Lisätiedot

TUUSULAN SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA Yhdistyksen vuosiavustushakemus 2017 ja avustussääntö. Sosiaali- ja terveysalan järjestöt ja yhdistykset

TUUSULAN SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA Yhdistyksen vuosiavustushakemus 2017 ja avustussääntö. Sosiaali- ja terveysalan järjestöt ja yhdistykset TUUSULAN SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA Yhdistyksen vuosiavustushakemus 2017 ja avustussääntö Sosiaali- ja terveysalan järjestöt ja yhdistykset Tuusulan sosiaali- ja terveyslautakunta PL 60 04301 Tuusula

Lisätiedot

Varainhoito-osasto Dnro 3638/54/2014 Tukien maksatusyksikkö

Varainhoito-osasto Dnro 3638/54/2014 Tukien maksatusyksikkö Varainhoito-osasto 30.5.2014 Dnro 3638/54/2014 Tukien maksatusyksikkö Kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset Vuoden 2014 täydentävien ehtojen tilaneuvontatuen (1990) ensimmäisen hakukerran maksaminen Liitteenä

Lisätiedot

Kirjanpito ja kustannukset. Jarmo Heikkilä

Kirjanpito ja kustannukset. Jarmo Heikkilä Kirjanpito ja kustannukset Jarmo Heikkilä Kirjanpito Kirjanpitoon hankkeelle oma kustannuspaikka tai tili Kirjanpito on järjestettävä osaksi tuensaajan kirjanpitoa Tuettavan toimepiteen kirjanpito tulee

Lisätiedot

PÄÄTÖS 4.10, 2016 STM/3238/2016 VALTIONAVUSTUKSEN MYÖNTÄMINEN - MUUTOSAGENTTI. Porvoon kaupunki Raatihuoneenkatu 5 b Porvoo

PÄÄTÖS 4.10, 2016 STM/3238/2016 VALTIONAVUSTUKSEN MYÖNTÄMINEN - MUUTOSAGENTTI. Porvoon kaupunki Raatihuoneenkatu 5 b Porvoo le SOSIAAl4- JA TERVEYSMINISTERIÖ PÄÄTÖS 4.10, 2016 STM/3238/2016 VALTIONAVUSTUKSEN MYÖNTÄMINEN - MUUTOSAGENTTI HAKIJA Porvoon kaupunki Raatihuoneenkatu 5 b 06100 Porvoo HAKEMUS Porvoon kaupunki on hakenut

Lisätiedot

Valtionavustushankkeiden talousasioita Taloustarkastaja Marja Savilepo puh

Valtionavustushankkeiden talousasioita Taloustarkastaja Marja Savilepo puh Valtionavustushankkeiden talousasioita 1.9.2017 Taloustarkastaja Marja Savilepo marja.savilepo@oph.fi puh. 029 533 1567 Yleistä 1/3 Harkinnanvaraisten valtionavustusten myöntämiseen sovelletaan valtionavustuslakia

Lisätiedot

PEJ/TTa 6.1.2015 STANDARDISOINTIA EDISTÄVÄN PROJEKTITOIMINNAN RAHOITUS YLEISET EHDOT VUONNA 2015

PEJ/TTa 6.1.2015 STANDARDISOINTIA EDISTÄVÄN PROJEKTITOIMINNAN RAHOITUS YLEISET EHDOT VUONNA 2015 1(5) STANDARDISOINTIA EDISTÄVÄN PROJEKTITOIMINNAN RAHOITUS YLEISET EHDOT VUONNA 2015 Näitä ehtoja sovelletaan projektirahoitukseen, jota SFS on myöntänyt standardisointia edistävän projektitoiminnan rahoitusta

Lisätiedot

Erityisavustukseen liittyvät ehdot ja rajoitukset

Erityisavustukseen liittyvät ehdot ja rajoitukset TEM/2013/09.01.01/2018 Erityisavustukseen liittyvät ehdot ja rajoitukset Avustuksen käyttö Erityisavustusta saa käyttää ainoastaan valtionavustuspäätöksen mukaiseen tarkoitukseen. Avustettavan hankkeen

Lisätiedot

16.4.2015. Jyväskylän kaupunki. hakemuksessa mainitut. Maksetaan pankkitilille FI6252900220009516 OKOYFIHH. kaksi kertaa vuodessa

16.4.2015. Jyväskylän kaupunki. hakemuksessa mainitut. Maksetaan pankkitilille FI6252900220009516 OKOYFIHH. kaksi kertaa vuodessa Sivu 1 / 6 Päätös OKM/104/620/2015 16.4.2015 Jyväskylän kaupunki PL 193 40101 Jyväskylä Viite Hakemuksenne 15.1.2015 Asia Erityisavustuksen myöntäminen Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt seuraavan

Lisätiedot

Kaivoslain 12 :n mukaista malminetsintää valtausalueella voidaan suorittaa valtausoikeuden nojalla.

Kaivoslain 12 :n mukaista malminetsintää valtausalueella voidaan suorittaa valtausoikeuden nojalla. Mawson Energi AB c/o Blomqvist Rasmus Laamanninkatu 3 68600 PIETARSAARI PÄÄTÖS 16.6.2010 KaivNro 8403 VALTAUSOIKEUTTA KOSKEVA PÄÄTÖS Nimi Mustamaa 1 Hakija Mawson Energi AB Boden Ruotsi Yhteystiedot: Blomqvist

Lisätiedot

Kulttuurilautakunnan päätös

Kulttuurilautakunnan päätös IISALMEN KAUPUNGIN KULTTUURITOIMEN AVUSTUSSÄÄNTÖ Kulttuurilautakunnan päätös 20.1.2011 7 1. YLEISPERIAATTEET Kulttuurilautakunta esittää vuosittain kaupungin talousarvioon määrärahan käytettäväksi paikallisten

Lisätiedot

Erityisavustushankkeet. Erityisasiantuntija Artsi Alanne

Erityisavustushankkeet. Erityisasiantuntija Artsi Alanne Erityisavustushankkeet Erityisasiantuntija Artsi Alanne 1 Myönnetään: Erityisavustukset tutkimus- ja kehittämishankkeisiin oppimateriaalin tuotantoon ja hankintaan tietojenkäsittelyn kehittämiseen ja laitteiden

Lisätiedot

Vapaa-aikalautakunnan avustussääntö

Vapaa-aikalautakunnan avustussääntö Vapaa-aikalautakunnan avustussääntö Kurikan vapaa-aikalautakunnan 16.3.2016 hyväksymä Voimaantulo, kun vapaa-aikalautakunnan päätös on lainvoimainen. Vuoden 2016 haettavat avustukset käsitellään hyväksytyn

Lisätiedot

Tempo-projektin raportointi

Tempo-projektin raportointi Tempo-projektin raportointi Aloituspalaveriohje: Näin raportoit projektista ja seuraat tavoitteiden saavuttamista 15.10.2018 (DM 2091936 v.1) Aluksi Lue rahoituspäätös sekä rahoitusehdot huolellisesti

Lisätiedot

Yrityksen kehittämisavustus

Yrityksen kehittämisavustus Yrityksen kehittämisavustus Laki valtionavustuksesta yritystoiminnan kehittämiseksi 9/2014 Valtioneuvoston asetus valtionavustuksesta yritystoiminnan kehittämiseksi 716/2014 TEM/1012/03.01.04/2015 ohje

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankkeiden valtionavustuksista vuosina

Valtioneuvoston asetus sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankkeiden valtionavustuksista vuosina 1(5) LUONNOS 11.10.2019 Valtioneuvoston asetus sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankkeiden valtionavustuksista vuosina 2020 2023 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään valtionavustuslain

Lisätiedot

TVÖ- JR BLINHGINOMINISTeRlÖ RRB6TS- OCH NfiRINBSMINISTeRIBT MINISTR^ OP emploi/mbnt RND THE economv PÄÄTÖS

TVÖ- JR BLINHGINOMINISTeRlÖ RRB6TS- OCH NfiRINBSMINISTeRIBT MINISTR^ OP emploi/mbnt RND THE economv PÄÄTÖS TVÖ- JR BLINHGINOMINISTeRlÖ RRB6TS- OCH NfiRINBSMINISTeRIBT MINISTR^ OP emploi/mbnt RND THE economv Helsingin kaupunki PL 10 00099 Helsinki HELSINGIN KAUPUNGIN KIRJAAMO HEL51NGFORS STAOS REGISTRATORSKONTOR

Lisätiedot

Taloudelliset edellytykset Tekes-projektille. Kirsi Leino

Taloudelliset edellytykset Tekes-projektille. Kirsi Leino Taloudelliset edellytykset Tekes-projektille Kirsi Leino 6.10.2016 Perusasioiden tulee olla kunnossa Yritys on rekisteröity Luottotiedot Verovelat Ennakkoperintärekisteri ja työnantajarekisteri (alv-rekisteri)

Lisätiedot

/01.02/2017

/01.02/2017 A mmm.fi LAUSUNTOPYYNTÖ 227239 1(2) 1.2.2017 197/01.02/2017 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI PERUSTUESTA, VIHERRYTTÄMISTUESTA JA NUOREN VILJELIJÄN TUESTA ANNETUN

Lisätiedot

Seuraamusten rajat ylittävä täytäntöönpano

Seuraamusten rajat ylittävä täytäntöönpano Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle Lausunto 09.05.2016 Vastine Hallituksen esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi laki työntekijöiden lähettämisestä. Samalla kumottaisiin lähetetyistä työntekijöistä

Lisätiedot

KAUNIAISLAISEN NUORISOTOIMINNAN AVUSTUSOHJE

KAUNIAISLAISEN NUORISOTOIMINNAN AVUSTUSOHJE 0 KAUNIAISTEN KAUPUNKI Nuorisolautakunta KAUNIAISLAISEN NUORISOTOIMINNAN AVUSTUSOHJE Nuorisolautakunnan 23.6.1999 31 vahvistama, päivitetty 16.2.2006 14 1 1. JOHDANTO... 2 2. NUORISOTOIMINTA, JOTA NUORISOLAUTAKUNTA

Lisätiedot

Päivittäistavarakauppapalvelun avustus Ohje hakijalle. Ohje

Päivittäistavarakauppapalvelun avustus Ohje hakijalle. Ohje Päivittäistavarakauppapalvelun avustus hakijalle 290819 Sisällysluettelo 1. Avustuksen hakeminen... 3 2. Päivittäistavarakauppapalvelun avustus... 3 3. Avustuksen myöntämisen yleiset edellytykset... 3

Lisätiedot

Valtion jätehuoltotyöjärjestelmän uudistaminen. Sidosryhmätilaisuus SYKE:ssä Erja Werdi

Valtion jätehuoltotyöjärjestelmän uudistaminen. Sidosryhmätilaisuus SYKE:ssä Erja Werdi Valtion jätehuoltotyöjärjestelmän uudistaminen Sidosryhmätilaisuus 12.3.2018 SYKE:ssä Erja Werdi Nykyiseen sääntelyyn perustuva tehtävä Valtion lupa- ja valvontavirastoon HE 14/2018, annettu eduskunnalle

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus valtionavustuksista yleishyödyllisille yhteisöille ja säätiöille terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen

Valtioneuvoston asetus valtionavustuksista yleishyödyllisille yhteisöille ja säätiöille terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen Valtioneuvoston asetus valtionavustuksista yleishyödyllisille yhteisöille ja säätiöille terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen Annettu Helsingissä x päivänä joulukuuta 2016 Valtioneuvoston

Lisätiedot

YRITYKSEN KEHITTÄMISAVUSTUKSEN MAKSATUSHAKEMUS

YRITYKSEN KEHITTÄMISAVUSTUKSEN MAKSATUSHAKEMUS YRITYKSEN KEHITTÄMISAVUSTUKSEN MAKSATUSHAKEMUS Ohjeita seuraavilla sivuilla Hakemuksen saapumispäivä 1 Hakijan virallinen nimi FarmiPeli Oy 3 Hakijan yhteyshenkilön nimi Urpo Manninen Faksi 4 Postinumero

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN YLEISOHJE Valtionavustuksen hakijoille ja käyttäjille 14.6.2012

OPETUSHALLITUKSEN YLEISOHJE Valtionavustuksen hakijoille ja käyttäjille 14.6.2012 OPETUSHALLITUKSEN YLEISOHJE Valtionavustuksen hakijoille ja käyttäjille 14.6.2012 Sisällys 1. Valtionavustuksen hakeminen... 1 2. Valtionavustuksen asianmukaiseen käyttöön liittyviä ohjeita... 1 3. Avustuksen

Lisätiedot

Www-osoitteen saa julkaista kaupungin www-sivuilla Kyllä Ei Yhdistyksen liikuntalajit

Www-osoitteen saa julkaista kaupungin www-sivuilla Kyllä Ei Yhdistyksen liikuntalajit Liikuntaseurojen toiminta-avustus 1 (5) Yhdistyksen perustiedot Yhdistyksen nimi Yhdistyksen osoite Pankkitili (IBAN) Rekisteröimisvuosi Y-tunnus Keskusjärjestö/-liitto Www-osoite Www-osoitteen saa julkaista

Lisätiedot

Avustusten ja apurahojen yleiset myöntämisperiaatteet

Avustusten ja apurahojen yleiset myöntämisperiaatteet Avustusten ja apurahojen yleiset Voimassa 1.1.2018 alkaen Hyväksytty Kaupunginhallitus 11.12.2017 VD/10147/02.03.01.03/2017 2/8 SISÄLLYS KAUPUNGIN MYÖNTÄMIEN AVUSTUSTEN YLEISET MYÖNTÄMISPERIAATTEET...

Lisätiedot

TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Tuija Ypyä Neuvotteleva virkamies, varatuomari

TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Tuija Ypyä Neuvotteleva virkamies, varatuomari TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Tuija Ypyä Neuvotteleva virkamies, varatuomari LUONNOS 13.11.2017 EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI KIERTOTALOUDEN INVESTOINTI- JA KEHITTÄMISAVUSTUKSEKSI MYÖNNETTÄVÄSTÄ

Lisätiedot

Työnantajasektori: Yritys Yhdistys/säätiö Muu. Henkilöstön lukumäärä: Tukea haetaan ajalle: Noudatettava työehtosopimus: euroa / kuukausi

Työnantajasektori: Yritys Yhdistys/säätiö Muu. Henkilöstön lukumäärä: Tukea haetaan ajalle: Noudatettava työehtosopimus: euroa / kuukausi Hakemuslomake Työnantaja (tuen hakija) Nimi: Nuorten työllistämistuki Työnantajasektori: Yritys Yhdistys/säätiö Muu Y-tunnus: Osoite: Kotikunta: Toimiala: Henkilöstön lukumäärä: Yhteyshenkilö: Puhelinnumero:

Lisätiedot

Lattiasta kattoon, pihalta luontoon - teemahanke

Lattiasta kattoon, pihalta luontoon - teemahanke Lattiasta kattoon, pihalta luontoon - teemahanke Info toimenpiteiden toteuttajille 29.10.2018 Leader Varsin Hyvä Eeva Mettala-Willberg Toimenpiteen aloittaminen Toimenpiteen toteuttamisen on saanut aloittaa

Lisätiedot

Viestintäviraston päätös käyttöoikeuden myöntämisestä pilotointikäyttöön

Viestintäviraston päätös käyttöoikeuden myöntämisestä pilotointikäyttöön Päätös 1 (5) Dnro: 23.8.2017 1153/952/2017 Sosiaali- ja terveysministeriö PL 33 00023 Valtioneuvosto Hakemuksenne 7.8.2017 (Lasse Ilkka) Viestintäviraston päätös käyttöoikeuden myöntämisestä pilotointikäyttöön

Lisätiedot

SIIKAISTEN KUNNAN LIIKUNNAN SEKÄ NUORISO- JA KULTTUURITYÖN AVUSTUSTEN JALKOPERUSTEET

SIIKAISTEN KUNNAN LIIKUNNAN SEKÄ NUORISO- JA KULTTUURITYÖN AVUSTUSTEN JALKOPERUSTEET Liite 3/ Siv.ltk 14.3.2017/ 23 SIIKAISTEN KUNNAN LIIKUNNAN SEKÄ NUORISO- JA KULTTUURITYÖN AVUSTUSTEN JALKOPERUSTEET Liikunnan ja urheilun toiminta-avustus Nuorisotoiminnan avustus Kulttuuritoiminnan avustus

Lisätiedot

Tuen tarkoitus. ULKOMINISTERIÖ Viestintäosasto VIE-20/Eurooppatiedotus Marraskuu 2018

Tuen tarkoitus. ULKOMINISTERIÖ Viestintäosasto VIE-20/Eurooppatiedotus Marraskuu 2018 ULKOMINISTERIÖ Viestintäosasto VIE-20/Eurooppatiedotus Marraskuu 2018 VALTIONAVUSTUKSET KANSALAISJÄRJESTÖJEN EUROOPPA- TIEDOTTAMISEEN VUONNA 2019 HAKUOHJEET Valtion vuoden 2019 talousarvioesitykseen on

Lisätiedot

Hanketukien maksatus 2014-2020

Hanketukien maksatus 2014-2020 Hanketukien maksatus 2014-2020 Yksinkertaistetut kustannusmallit ja maksatuksen hakeminen Anette Mäkelä 18.3.2015 Yksinkertaistetut kustannusmallit 2014-2020 Käytetään pääsääntöisesti Perustuvat EU:n yleisasetuksen

Lisätiedot

Ohjeet liikuntapaikkojen perustamishankkeita koskevien asioiden käsittelystä ja rahoitussuunnitelmaehdotuksien valmistelusta vuodelle 2019

Ohjeet liikuntapaikkojen perustamishankkeita koskevien asioiden käsittelystä ja rahoitussuunnitelmaehdotuksien valmistelusta vuodelle 2019 Ohje 1 (4) Opetus- ja kulttuuritoimi 22.11.2018 Jakelun mukaan Opetus- ja kulttuuriministeriön ohje OKM/3/611/2018/16.11.2018 Ohjeet liikuntapaikkojen perustamishankkeita koskevien asioiden käsittelystä

Lisätiedot

Tempo-projektin raportointi

Tempo-projektin raportointi Tempo-projektin raportointi Aloituspalaveriohje: Näin raportoit projektista ja seuraat tavoitteiden saavuttamista 15.4.2019 (DM 2091936 v.2) Aluksi Lue rahoituspäätös sekä rahoitusehdot huolellisesti Rahoitusehdot

Lisätiedot

Miten tilitän Tekesille ostot konsernin sisältä ja intressiyhtiöltä?

Miten tilitän Tekesille ostot konsernin sisältä ja intressiyhtiöltä? Miten tilitän Tekesille ostot konsernin sisältä ja intressiyhtiöltä? Mikä on intressiyritys? Tekesin määritelmä intressiyrityksestä: Yritykset ovat toistensa intressiyrityksiä, jos toisen yrityksen koko

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ (2) mmm.fi

LAUSUNTOPYYNTÖ (2) mmm.fi LAUSUNTOPYYNTÖ 242844 1(2) mmm.fi 24.10.2017 1726/01.02/2017 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI PERUSTUKI- JÄRJESTELMÄN KANSALLISEN VARANNON KÄYTÖSTÄ ANNETUN VALTIONEUVOSTON

Lisätiedot

Päätös. Helsingin kaupunki. Maksetaan pankkitilille FI NDEAFIHH

Päätös. Helsingin kaupunki. Maksetaan pankkitilille FI NDEAFIHH Sivu 1 / 6 Päätös 20.12.2013 OKM/261/520/2013 Helsingin kaupunki PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI Asia Erityisavustuksen myöntäminen Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt opetus- ja kulttuuritoimen

Lisätiedot

Messuavustukset Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta

Messuavustukset Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta Messuavustukset Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta Rahoitusehdot: Yritysten de minimis -avustus 30.8.2017 DM 1817791 v.3 Copyright Tekes Mitä asioita otettava huomioon heti projektin alussa

Lisätiedot

Talous- ja matkustusohjesääntö

Talous- ja matkustusohjesääntö Talous- ja matkustusohjesääntö Yleistä 1 Opiskelijakunnan taloudenhoidossa on noudatettava kirjanpitolain ja -asetuksen, tilintarkastuslain, opiskelijakunnan sääntöjen, muiden opiskelijakuntaa koskevien

Lisätiedot

OHJE VALTION TUEN MAKSUHAKEMUSLOMAKKEEN TÄYTTÄMISESTÄ

OHJE VALTION TUEN MAKSUHAKEMUSLOMAKKEEN TÄYTTÄMISESTÄ Ohje 1 (5) 11.3.2013 OHJE VALTION TUEN MAKSUHAKEMUSLOMAKKEEN TÄYTTÄMISESTÄ Yleistä Maksuhakemuslomaketta käytetään haettaessa laissa laajakaistarakentamisen tuesta haja-asutusalueille (1186/2009, jäljempänä

Lisätiedot