VÄLINEHUOLTO H Y G I E N I A J A A S E P T I I K K A C O P Y R I G H T M A R I A K A H I L A M P I

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VÄLINEHUOLTO H Y G I E N I A J A A S E P T I I K K A C O P Y R I G H T M A R I A K A H I L A M P I"

Transkriptio

1 VÄLINEHUOLTO H Y G I E N I A J A A S E P T I I K K A C O P Y R I G H T M A R I A K A H I L A M P I

2 IHMINEN INFEKTIOIDEN LEVITTÄJÄNÄ Taudinaiheuttaja siirtyy ihmisestä toiseen eri tavoin. Tartunnan lähteenä voi olla myös kylpyhuoneen lattiakaivot, vesihanat, ilmastointijärjestelmät, hoitovälineet jne. Tartunta = infektio Tartunta voi olla myös sisäsyntyistä, jolloin lähteenä on ihmisen oma mikrobikanta. Tartunnan aiheuttajia ovat: alkueläimet, bakteerit, sienet, virukset Yksi bakteeri jakaantuu osaan noin 8 tunnin aikana Iholla kasvavat mikrobit muodostavat ns. normaaliflooran, joka pysyy lähes muuttumattomana koko elämän ajan. Normaalifloora ehkäisee infektiotauteja

3 IHMINEN INFEKTIOIDEN LEVITTÄJÄNÄ Ihmisen vastustuskyvystä riippuu aiheuttaako tartunta taudin. Aktiivinen immuniteetti saadaan joko rokotuksella tai sairastumalla. Sairastumalla elimistö kehittää vasta-ainetta itse. Mikrobien pääsy elimistöön tapahtuu Silmän sidekalvon kautta Suun kautta Hengityselimien kautta Suoliston kautta Peräaukon kautta Virtsaelinten kautta Hiusverisuonten kautta

4 TARTUNTAMUODOT Kosketustartunta Pisaratartunta Tartunta suun kautta Veritartunta Tartunta väli-isännän kautta

5 KÄSIHYGIENIA Käsihygienialla pyritään vähentämään infektioiden ja niitä aiheuttavien mikrobien siirtymistä käsien välityksellä. Käsihygieniaan kuuluu käsien pesu ja desinfiointi, käsien ihon hoito ja suojakäsineiden käyttö. Kaksivaiheista käsienpesua (pesu nestemäisellä saippualla ja sitten desinfiointi alkoholi- tai klorheksidiinihuuhtelulla) käytetään kun kädet ovat näkyvästi likaiset tai sinusta tuntuu, että haluat pestä kädet perusteellisesti. Kädet pestään ja desifioidaan käsienpesualtaalla (ei tiskialtaassa eikä kaatoaltaassa)

6 KÄSIHYGIENIA Käsien pesun vaiheet 1. Vesihanan avaaminen 2. Käsien kostuttaminen 3. Pesunesteen ottaminen 4. Hiero sormenpäät toisen käden kämmentä vasten. 5. Hiero kämmeniä vastakkain. 6. Hiero sormia lomittain vastatusten. 7. Hiero sormien välit käden selkäpuolelta. 8. Hiero molemmat peukalot erikseen. 9. Hiero sormia koukistettuna vastakkain. 10.Huuhtelu (saippua estää käsien desinfioitumista ja kuivattaa ihoa) 11.Kuivaaminen (sormista kyynärpäihin päin, kertakäyttöisellä paperipyyhkeellä, alkoholi ei imeydy kosteaan ihoon) 12.Vesihanan sulkeminen paperipyyhkeellä tai muuten sormin koskematta. Yleisimmin huonosti pestään sormen päät, sormenvälit, kämmenen urat.

7 KÄSIHYGIENIA Käsien desinfioiminen alkoholihuuhteella tai geelillä Jopa iho-ongelmaisetkin kestävät hyvin Mitä suurempi alkoholipitoisuus, sitä tehokkaampi aine Mitä suurempi alkoholipitoisuus, sitä nopeammin se haihtuu iholta Yleisempiä ovat 80 % etanolia sisältävät valmisteet, joihin on lisätty hoitoaineita esim. 2 % glyserolia.

8 KÄSIHYGIENIA Käsien desinfiointi tulee olla rutiininomaista toimintaa. Alkoholipitoiset käsihuuhteet eivät aiheita vastustuskykyisiä kantoja. Infektiolääkäri Reijo Peltonen Turun Yliopistollisesta keskussairaalasta vahvistaa, että oikeinkäytettyinä alkoholipohjaiset käsihuuhteet eivät vaikuta mikrobikantoihin. TYKSissäkin alkoholipohjaisten käsihuuhteiden käyttäminen on jokaisen hoitotyötä tekevän, potilaan sekä omaisen jokapäiväinen rutiini. Esimerkiksi Erisan Käsihuuhteen on todettu tuhoavan 99 % kosketuksen kautta leviävistä mikrobeista. Käsihuuhteen tehoaine on 80 % etanoli, joka tuhoaa tehokkaasti haitallisia bakteereita ja viruksia. Lisäksi käsidesi sisältää runsaasti ihoa Kosteuttavia ja hoitavia ainesosia, muun muassa glyserolia. Farmosin nettisivuilta poimittua

9 KÄSIHYGIENIA Käsidesinfektion vaiheet: 1. Ota täysi kourallinen (3-5 ml) desinfektioainetta puhtaisiin ja kuiviin käsiin ja hiero kämmeniä vastakkain. 2. Hiero desinfektioainetta sormien väliin kämmenselän puolelta. 3. Hiero desinfektioainetta sormien väliin kämmenet vastakkain ja sormet lomittain. 4. Hiero desinfektioaineella molemmat peukalot ja kämmensyrjät. 5. Hiero koukistettuja sormia vastakkaisen käden kämmenpohjaan. 6. Viimeisenä hiero sormenpäitä vastakkaisen käden kämmenpohjaan, kunnes kädet ovat kuivat. Desinfektioainetta pitää olla runsaasti, ette voi desinfioida käsiäsi kuin käsienpesualtaan yläpuolella. Ainetta ei saa huuhdella pois.

10 KÄSIEN HOITO Kosmetologin omat kädet ovat tärkein työkalu, josta pitää pitää huolta. Käsihoitoon kuuluu kynsien hoito, käsien rasvaus, suojakäsineiden asianmukainen käyttö. Sormukset, rannekorut, kellot keräävät mikrobeja ja lisäksi ne voivat rikkoa asiakkaan ihoa. Kynnen alla Suomen väkiluvun verran mikrobeja. Sormuksen alla on Euroopan väkiluvun verran mikrobeja. Kynsivallin tulehduksessa on maailman väkiluvun verran mikrobeja. Kynnet pidetään leikkaamalla ja viilaamalla lyhyinä sillä, kynnen alla mikrobeja, kynnet voivat vahingoittaa asiakkaan ihoa, pitkät kynnet voivat rikkoa suojakäsineet.

11 MEKAANINEN PUHDISTUS Mekaanisen puhdistuksen, desinfektion ja steriloinnin avulla varmistetaan, että iho, hoitovälineet ja hoitoympäristö eivät aiheuta tartuntariskiä. Ilman mekaanista puhdistusta desinfektio ja sterilointi eivät onnistu. Mekaaninen puhdistus tapahtuu joko käsinpesuna tai koneellisena pesuna. Mekaanisesti poistetaan likaa, mikrobeja ja pölyä, niin että iho, limakalvo, tekstiili, pinta tai väline on tarkoituksenmukaisen turvallinen. Puhtaudella on suuri esteettinen ja psykologinen merkitys ihmiselle.

12 MEKAANINEN PUHDISTUS Puhtaassa ympäristössä yksilön oma aseptinen käyttäytyminen todennäköisesti tehostuu. Aseptiikka tarkoittaa kaikkia toimintatapoja, joilla pyritään estämään ja ehkäisemään infektioiden syntyä. Aseptiikalla tarkoitetaan steriilin materiaalin tai elävän kudoksen suojaamista mikrobeilta estämällä, poistamalla tai tuhoamalla ne. Mekaanista puhdistusta tehtäessä kannattaa suojata kädet ja mahdollisuuksien mukaan työvaatteet.

13 MEKAANINEN PUHDISTUS Välineet jos väline ei ole suorassa kosketuksessa puhdistus riittää. väline pestään ennen kuin lika ehtii kuivua jos väline on infektoitunut, se desinfioidaan ensin. välineiden kuivaaminen tärkeää mikrobit eivät lisäännyt kuivalla pinnalla. Pinnat Pintojen siivoaminen on mekaanista puhdistamista. Suunnitelmallinen, aseptiseen työjärjestykseen perustuva eteneminen takaa onnistumisen. Pinnat likaantuvat nopeasti uudelleen, koska henkilöistä irtoaa koko ajan bakteereita kantavia hilsepartikkeleita.

14 MEKAANINEN PUHDISTUS Instrumentit Instrumenttien kaikki uurteet on puhdistettava joko tarkoitukseen varattua harjaa käyttäen tai pesukoneessa. Instrumenttia ei saa lukita ennen kuin se on täysin kuiva (ruostumisvaara) Siivoustekniikka Kuiva tai nihkeä pyyhintä poistaa pintojen bakteeripitoisuuksia (pöly) Tavalliset puhdistusaineet riittävät myös sairaalassa Siivousvälineiden puhtaus siivouspyyhkeet ja muut käsityövälineet tulisi pestä käytön jälkeen pesukoneessa Edetään puhtaasta likaiseen (esim. pöytätasosta pyyhitään ensiksi taso, sitten reunat, jalat ylhäältä alas). Pyörät voidaan desinfioida kuljettamalla huonekalu desinfiointiaineella kostutetun maton ylitse.

15 DESINFEKTIO Mekaanisen puhdistuksen, desinfektion ja steriloinnin avulla varmistetaan, että iho, hoitovälineet ja hoitoympäristö eivät aiheuta tartuntariskiä. Desinfektio tarkoittaa mikrobien määrän vähentämistä mahdollisimman pieneksi. Itiöt eivät vielä kuole. Desinfektion kohteita ovat: Iho (hoitajan kädet, asiakkaan hoidettava ihoalue) (limakalvot, eritteet) Tasopinnat Tekstiilit välineet

16 DESINFEKTIO Menetelmät Fysikaalinen desinfektio (esim. lämpö) Kemiallinen desinfektio (esim. 80 % denaturoitu alkoholi tai klooriheksidiini) Kemiallinen desinfektio onnistuu vain jos desinfioiva aine on laimennettu oikein liotusastia on tarpeeksi kookas ilmakuplia ei jää välineen pinnalle käytetään tarpeeksi aikaa.

17 DESINFEKTIO Esineet Mikäli hoitoväline ei läpäise ihoa tai limakalvoa desinfiointi riittää Hoitovälineiden puhdistus on ensisijaisesti koneellista lämpödesinfektioita Välineiden kemiallista desinfiointia käytetään vain, jos konetta ei voida käyttää Kemiallisen desinfioinnin jälkeen välineet huuhdotaan ja kuivataan huolellisesti. Hoitaja käyttää aina suojakäsineitä. Huonepinnat Puhdistaminen huolellisen mekaanisen puhdistuksen avulla Kosketuspinnat ja eritetahrat käsitellään desinfiointiaineella Kosketuspinta tarkoittaa tasoa, johon hoitaja tai asiakas helposti koskettaa kädellään (tasot, oven kahvat, hoitotuoli jne.) Eritetahra poistetaan välittömästi heti sen synnyttyä

18 STERILOINTI Steriloinnissa kaikki mikrobit tuhoutuvat (itiötkin kuolevat). Sterilointimenetelmiä ovat mm. kemiallinen, höyrysterilointi tai kuumailmasterilointi. (Lisäksi kaasu ja säteilyttäminen) Kemiallinen sterilointi tapahtuu erilaisin yhdisteiden (formaldehydi, vetyperoksidi) avulla. Höyrysterilointi tapahtuu yhden ilmakehän ylipaineen avulla höyryllä auto- Klaavissa. Kuumasteriloinnissa mikrobit ja itiöt tuhotaan asteessa. Käsittelyaika kahdesta tunnista (160 astetta) 30 minuuttiin (180 astetta).

19 STERILOINTI Kuivaa välineet huolellisesti ennen sterilointia. Märkä instrumentti värjääntyy. Säilytä steriloidut välineet huolella, mielellään suljetussa säilytyslaatikossa. Helsingin kaupungin terveystarkastaja vaatii steriloivat välineet säilytettävän sterilointipusseissa ja että, steriloinnin tehokkuutta seurataan joka kerralla pikatestein.

20 MUISTILISTA 1. Käsien puhdistus ja suojaaminen 2. Mekaaninen puhdistus 3. Desinfiointi 4. Sterilointi (jos välineet kestävät) 5. Kaatoaltaan pesu jokaisen pesun jälkeen 6. Tiskiharjojen vaihto viikoittain 7. Ultraäänipesurin liuoksen vaihto säännöllisesti 8. Käsien hoito (pesu ja hoito)

Lääkelaitoksen julkaisusarja 1/2003 Terveydenhuollon laadunhallinta

Lääkelaitoksen julkaisusarja 1/2003 Terveydenhuollon laadunhallinta Lääkelaitoksen julkaisusarja 1/2003 Terveydenhuollon laadunhallinta Hygienia suun terveydenhuollossa Jakelu: Lääkelaitos Terveydenhuollon laitteet ja tarvikkeet PL 55 00301 Helsinki Puh. (09) 4733 4242

Lisätiedot

ASIAKASPALVELU OPAS 2012-2013. Suomen Kosmetologien Yhdistyksen Opisto Pajuniityntie 3, 00320 Helsinki P. (09) 838 6160 www.skyo.fi SISÄLLYSLUETTELO

ASIAKASPALVELU OPAS 2012-2013. Suomen Kosmetologien Yhdistyksen Opisto Pajuniityntie 3, 00320 Helsinki P. (09) 838 6160 www.skyo.fi SISÄLLYSLUETTELO 2012-2013 ASIAKASPALVELU OPAS Suomen Kosmetologien Yhdistyksen Opisto Pajuniityntie 3, 00320 Helsinki P. (09) 838 6160 www.skyo.fi milium\\yhteiset\asiakaspalvelu\asiakaspalveluopas\aspopas 2012-2013 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

ISSN 1236-116X ISBN 952-00-1902-2 (nid.) ISBN 952-00-1903-0 (PDF) Taitto: AT-julkaisutoimisto Oy Kuvitus: Järvenpään englantilaisen leikkikoulun

ISSN 1236-116X ISBN 952-00-1902-2 (nid.) ISBN 952-00-1903-0 (PDF) Taitto: AT-julkaisutoimisto Oy Kuvitus: Järvenpään englantilaisen leikkikoulun Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2005:28 Infektioriskin vähentäminen päivähoidossa Helsinki 2005 2 ISSN 1236-116X ISBN 952-00-1902-2 (nid.) ISBN 952-00-1903-0 (PDF) Taitto: AT-julkaisutoimisto Oy

Lisätiedot

31.VUOSIKERTA NUMERO 6/2013 XXI VALTAKUNNALLISET VÄLINEHUOLLON KOULUTUSPÄIVÄT. pro

31.VUOSIKERTA NUMERO 6/2013 XXI VALTAKUNNALLISET VÄLINEHUOLLON KOULUTUSPÄIVÄT. pro 31.VUOSIKERTA NUMERO 6/2013 XXI VALTAKUNNALLISET VÄLINEHUOLLON KOULUTUSPÄIVÄT pro OneMed tuo käyttöösi laajan valikoiman standardija asiakasräätälöityjä toimenpidepakkauksia esim. katetrointiin, pesu/desinfektioon,

Lisätiedot

Hygieniamateriaalin tekijät: Heidi Heikkinen Heidi Jutila Markus Hjelt Anne-Mari Kaapu Riikka Kuningas Lenita Pihlaja Heli Salonen

Hygieniamateriaalin tekijät: Heidi Heikkinen Heidi Jutila Markus Hjelt Anne-Mari Kaapu Riikka Kuningas Lenita Pihlaja Heli Salonen Hygieniaosaaminen Sisältö MATERIAALIN KÄYTTÄJÄLLE... 4 1 MITÄ ELINTARVIKEHYGIENIA ON JA MIKSI SITÄ TARVITAAN?... 5 1.1 JOHDANTO... 5 1.2 LAKI... 6 1.3 ELINTARVIKEHUONEISTO... 8 1.4 HELPOSTI PILAANTUVAT

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan toimintaympäristö. Sosiaali- ja terveysalan arvot ja toimintaperiaatteet TEHTÄVIÄ

Sosiaali- ja terveysalan toimintaympäristö. Sosiaali- ja terveysalan arvot ja toimintaperiaatteet TEHTÄVIÄ 1 1 LÄHIHOITAJAN HOITO- JA HUOLENPITOTYÖN AMMATILLINEN PERUSTA Sosiaali- ja terveysalan toimintaympäristö Valmistuttuaan lähihoitaja voi työskennellä hyvin erilaisissa sosiaali- ja terveysalan toimintaympäristöissä

Lisätiedot

Parturin, kampaamon, kauneushoitolan, solarium-, tatuointi- tai lävistysliikkeen perustaminen

Parturin, kampaamon, kauneushoitolan, solarium-, tatuointi- tai lävistysliikkeen perustaminen Parturin, kampaamon, kauneushoitolan, solarium-, tatuointi- tai lävistysliikkeen perustaminen JIK Ympäristöterveyspalvelut 4/2015 Sisältö 1. Yleistä 2 2. Ilmoitusvelvollisuus 2 2.1 Tarkastus 2 3. Rakenteelliset

Lisätiedot

Kapeammalla palstalla on sanasto, jossa

Kapeammalla palstalla on sanasto, jossa Puhdistuspalvelu Sisältö MATERIAALIN KÄYTTÄJÄLLE... 4 1 MITÄ SIIVOUS ON?... 5 2 YLLÄPITOSIIVOUS... 7 2.1 PUHDISTUSMENETELMÄT... 7 2.2 SIIVOUSVÄLINEET... 9 2.3 PESUAINEEN KÄYTTÖOHJE... 13 2.4 SIIVOUSKONEET...

Lisätiedot

Infektiotautien ehkäisy hygieniaohjeistus päiväkodeille, ryhmäperhepäiväkodeille, kotiperhepäivähoitoon ja perhepuistoihin.

Infektiotautien ehkäisy hygieniaohjeistus päiväkodeille, ryhmäperhepäiväkodeille, kotiperhepäivähoitoon ja perhepuistoihin. Infektiotautien ehkäisy hygieniaohjeistus päiväkodeille, ryhmäperhepäiväkodeille, kotiperhepäivähoitoon ja perhepuistoihin. 26.3.2012 Sisältö 1 Yleistä... 3 2 Infektiotautien tarttuminen... 4 3 Infektiotautien

Lisätiedot

Työturvallisuuden opettaminen kotitalous- ja kuluttajapalvelujen perustutkinnossa

Työturvallisuuden opettaminen kotitalous- ja kuluttajapalvelujen perustutkinnossa Työturvallisuuden opettaminen kotitalous- ja kuluttajapalvelujen perustutkinnossa SEINÄJOEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ 1 Tämä teos on tuotettu Euroopan sosiaalirahaston myöntämällä tuella. Teoksen kopioimisen

Lisätiedot

SIENET JA PSEUDOMONAS AERUGINOSA UIMALAITOSTEN JA JULKISTEN LIIKUNTAPAIKKOJEN KOSTEISSA TILOISSA SEKÄ YLEISISSÄ SAUNOISSA

SIENET JA PSEUDOMONAS AERUGINOSA UIMALAITOSTEN JA JULKISTEN LIIKUNTAPAIKKOJEN KOSTEISSA TILOISSA SEKÄ YLEISISSÄ SAUNOISSA Teija Pitkäkangas SIENET JA PSEUDOMONAS AERUGINOSA UIMALAITOSTEN JA JULKISTEN LIIKUNTAPAIKKOJEN KOSTEISSA TILOISSA SEKÄ YLEISISSÄ SAUNOISSA Opinnäytetyö Ympäristöteknologia Helmikuu 2009 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön

Lisätiedot

Väittämä OIKEIN VÄÄRIN

Väittämä OIKEIN VÄÄRIN HYGIENIAOSAAMISTESTI / MALLISARJA I Huomioitavaa: vain yksi vastausrasti / väittämä. Vastausaikaa on 45 minuuttia. Testitilaisuudesta saa poistua aikaisintaan 20 minuutin kuluttua testin aloittamisesta.

Lisätiedot

Endoskopian järjestelmäkäsikirja

Endoskopian järjestelmäkäsikirja Endoskopian järjestelmäkäsikirja JÄRJESTELMÄKOHTAISET käyttöohjeet Sisältö 1 Johdanto...5 1.1 Mahdolliset vaarat ja huomiosanat... 6 1.2 Symbolit...7 2 Endoskopiavälineiden käyttö... 9 2.2 Jokaista käyttöä

Lisätiedot

27.vuosikerta numero 3/2009

27.vuosikerta numero 3/2009 27.vuosikerta numero 3/2009 Suomen Sairaalahygieniayhdistyksen hallitus 2007 Veli-Jukka Anttila HYKS /Medisiininen tulosyksikkö/infektiosairaudet, PL 340, 00029 HUS Puheenjohtaja puh. työ 09-4711, fax

Lisätiedot

Ohjeita infektioriskien vähentämiseksi Rauman varhaiskasvatuksessa

Ohjeita infektioriskien vähentämiseksi Rauman varhaiskasvatuksessa Ohjeita infektioriskien vähentämiseksi Rauman varhaiskasvatuksessa Päivitetty 2014 Tämän ohjeistuksen on tehnyt työryhmä (2007): Aaltonen Leena Kartano Riikka Keskitalo Sirke Komminaho Maritta Laaksonen

Lisätiedot

Hoitoympäristön puhdistaminen. 3.11.2014 Sirpa Pekkala Sairaalahuoltopäällikkö PPSHP

Hoitoympäristön puhdistaminen. 3.11.2014 Sirpa Pekkala Sairaalahuoltopäällikkö PPSHP Hoitoympäristön puhdistaminen 3.11.2014 Sirpa Pekkala Sairaalahuoltopäällikkö PPSHP SISÄLTÖ Puhdistamisen tavoite Puhtaustasovaatimukset Siivousmenetelmät Puhdistusaineet Tartuntojen torjunta PUHDISTAMISEN

Lisätiedot

FI < Sisältö Puhdistustuotteet

FI < Sisältö Puhdistustuotteet Puhdistustuotteet FI Sisältö Puhdistustuotteet Puhdistustuotteet...2 Super 10...4 LDC...7 Disinfectant...9 G1...10 Soft...11 Käyttöalueet...12 1 PUHDISTUSTUOTTEET Puhdistustuotteet Puhtaus on hyvän terveyden

Lisätiedot

Hevosen pääntauti ELÄINLÄÄKÄRI

Hevosen pääntauti ELÄINLÄÄKÄRI Hevosen pääntauti ELÄINLÄÄKÄRI 2 Hevosen pääntauti Sisällys Johdanto...3 Taudinaiheuttaja...4 Taudinkuva...5 Tartunnan leviäminen ja taudinkantajat...6 Taudin toteaminen...7 Toimenpiteet taudin ilmetessä...8

Lisätiedot

Osaamistestaajan nimi Osaamistestaajan tunnus Testin pvm. Vastaa alla oleviin väittämiin rastittamalla O / V sarakkeisiin mielestäsi oikea vaihtoehto.

Osaamistestaajan nimi Osaamistestaajan tunnus Testin pvm. Vastaa alla oleviin väittämiin rastittamalla O / V sarakkeisiin mielestäsi oikea vaihtoehto. HYGIENIAOSAAMISTESTI / MALLISARJAT 1 ja 2 Huomioitavaa: vain yksi vastausrasti / kysymys. Vastausaikaa on 45 minuuttia. Testitilaisuudesta saa poistua aikaisintaan 30 minuutin kuluttua testin aloittamisesta.

Lisätiedot

ELINTARVIKE-LAINSÄÄDÄNTÖ LAKIEN JA ASETUSTEN TARKOITUKSENA ON SUOJATA KULUTTAJAA ELINTARVIKKEIDEN VÄLITYKSELLÄ LEVIÄVILTÄ TERVEYSHAITOILTA

ELINTARVIKE-LAINSÄÄDÄNTÖ LAKIEN JA ASETUSTEN TARKOITUKSENA ON SUOJATA KULUTTAJAA ELINTARVIKKEIDEN VÄLITYKSELLÄ LEVIÄVILTÄ TERVEYSHAITOILTA ELINTARVIKE-LAINSÄÄDÄNTÖ LAKIEN JA ASETUSTEN TARKOITUKSENA ON SUOJATA KULUTTAJAA ELINTARVIKKEIDEN VÄLITYKSELLÄ LEVIÄVILTÄ TERVEYSHAITOILTA KESKEISET LAIT JA ASETUKSET Elintarvikelaki (361/1995) Terveydensuojelulaki

Lisätiedot

MIKROBIOLOGISTEN NÄYTTEIDEN OTTAMINEN

MIKROBIOLOGISTEN NÄYTTEIDEN OTTAMINEN päivitetty 1.3.2010 MIKROBIOLOGISTEN NÄYTTEIDEN OTTAMINEN Mikrobiologisten näytteiden kohdalla tärkeää on edustavuus, ts. että näyte on otettu oikeasta paikasta. Lisäksi näytteitä otettaessa on tärkeää

Lisätiedot

Mikä hygieniapassi on?

Mikä hygieniapassi on? Mikä hygieniapassi on? Kortti ja todistus suoritetusta hygieniaosaamistestistä, tai korvaavasta tutkinnosta. On voimassa toistaiseksi Tekijä Paula Mukka Kuka tarvitsee hygieniapassin? - Henkilö, joka työskentelee

Lisätiedot

Käsihygienian toteutuminen kirurgisella vuodeosastolla

Käsihygienian toteutuminen kirurgisella vuodeosastolla Jukka Kumpulainen, Pipsa Lahtinen ja Ossi Martikainen Käsihygienian toteutuminen kirurgisella vuodeosastolla Metropolia Ammattikorkeakoulu Sairaanhoitaja (AMK) Hoitotyön koulutusohjelma Opinnäytetyö Marraskuu

Lisätiedot

Käsihygienia tietous uutiset

Käsihygienia tietous uutiset Käsihygienia tietous uutiset Tietoja Torkilta käsihygienian ja terveyden parantamiseen päiväkodeissa ja kouluissa Leikkimielinen koulutus parantaa terveyttä Totuus bakteereista Pese ja laula yhdessä Pekka

Lisätiedot

30.VUOSIKERTA NUMERO 6/2012 XX VALTAKUNNALLISET VÄLINEHUOLLON KOULUTUSPÄIVÄT

30.VUOSIKERTA NUMERO 6/2012 XX VALTAKUNNALLISET VÄLINEHUOLLON KOULUTUSPÄIVÄT 30.VUOSIKERTA NUMERO 6/2012 XX VALTAKUNNALLISET VÄLINEHUOLLON KOULUTUSPÄIVÄT Yhteystiedot Suomen Sairaalahygieniayhdistyksen hallitus 2012 Puheenjohtaja Mari Kanerva Auroran sairaala, rak.5,3krs, HYKS

Lisätiedot

OHJEITA PÄIVÄHOIDOSSA OLEVIEN LASTEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYYN JA HOITOON

OHJEITA PÄIVÄHOIDOSSA OLEVIEN LASTEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYYN JA HOITOON OHJEITA PÄIVÄHOIDOSSA OLEVIEN LASTEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYYN JA HOITOON Tampereen kaupunki Päivähoito Lasten ja nuorten terveyspalvelut 4.7.2007/ph 305 PÄIVÄHOIDON JA PERUSOPETUKSEN TUOTANTOALUE OALUE PÄIVÄHOIDON

Lisätiedot

HEVOSEN PERUSTERVEYDENHUOLTO

HEVOSEN PERUSTERVEYDENHUOLTO HEVOSEN PERUSTERVEYDENHUOLTO Yhteenveto HevosAgron järjestämien tiedotustilaisuuksien (17.9.2011 Oulussa ja 12.11.2011 Kuusamossa) eläinlääkäreiden Katja Hautalan ja Tanja Tenhosen luennoista. Sisältö

Lisätiedot

VERSOT: SOTE / Hoito ja huolenpito (Päivä hoitajana)

VERSOT: SOTE / Hoito ja huolenpito (Päivä hoitajana) 1 VERSOT: SOTE / Hoito ja huolenpito (Päivä hoitajana) Henna-Riikka Ahvenjärvi TAKK päivitetty 30.8.2011 (kuvanro 37 vapaa, puuttuvia osia täydennetty; tehtävänantoja selkeytetty, joitakin tehtävätyyppejä

Lisätiedot

Versio 1.7 12/2010. Hullu mykologi. Suomenkielinen sienten kasvatusopas.

Versio 1.7 12/2010. Hullu mykologi. Suomenkielinen sienten kasvatusopas. Versio 1.7 12/2010 Hullu mykologi Suomenkielinen sienten kasvatusopas. S ivu 2 Taikasieni.net... 3 Esipuhe... 3 OSA I : PERUSTIETOA KASVATTAMISESTA Yleistä kasvattamisesta... 5 Välineet ja niiden hankinta...

Lisätiedot

TARJOILUPAIKKOJEN OMAVALVONTASUUNNITELMA

TARJOILUPAIKKOJEN OMAVALVONTASUUNNITELMA Laadittu / TARJOILUPAIKKOJEN OMAVALVONTASUUNNITELMA Toimintaa koskevat osiot on rastitettu sisällysluetteloon X = kuuluu toimintaamme Sivu s. 3 s. 5 s. 6 s. 7 s. 9 s. 10 Asiat ja vastuuhenkilöt 1 Toimipaikan

Lisätiedot