TANKIT. Ensimmäiset. Britit esittelivät uuden aseen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TANKIT. Ensimmäiset. Britit esittelivät uuden aseen"

Transkriptio

1 TEKNIIKKA ESBEN MØNSTER-KJÆR Ensimmäiset TANKIT Panssarivaunut syntyivät ensimmäisen maailmansodan aikana, mutta vasta noin 20 vuotta myöhemmin niistä oli kehittynyt todella iskukykyisiä aseita. Pieni Renault FT-17 -vaunu oli Ranskan armeijan ylpeys vuonna GETTY IMAGES Britit esittelivät uuden aseen Ensimmäistä maailmansotaa oli käyty kaksi vuotta, kun Britannia esitteli uuden aseen, jonka oli määrä tehdä loppu paikoilleen jumiutuneesta asemasodasta. Ensimmäiset Liikkuva linnake Ensimmäisten panssarivaunujen aseet oli asennettu epäkäytännöllisesti vaunun sivuille. panssarivaunut kuljetettiin rintamalle Rans kaan, ja 15. syyskuuta 1916 niistä 25 lähti vyörymään kohti saksalaisten linjoja. Hyökkäys ei tuonut toivottua tulosta. Tankit hajosivat helposti, ja kesti vuoden, ennen kuin britit saivat kehitettyä uuden, kestävämmän version, Mark IV:n. He uskoivat silti koko ajan lujasti uuteen aseeseensa. Arvio: Tankit aloittivat uuden aikakauden sodankäynnissä. menestys Mark IV mm 6,5 km/h Kaksi 57 mm:n tykkiä ja konekiväärejä GETTY IMAGES Tämä PDF-tiedosto on tarkoitettu yksityiseen käyttöön. Sitä ei saa jakaa tulosteena, liitteenä eikä linkkinä verkossa (esim. sähköpostilla tai Facebookissa)

2 Tykkitorni oli uutta Ensimmäisen maailmansodan parasta panssarivaunua ei ollut koolla pilattu, eivätkä ranskalaiskenraalit alkuun innostuneet Louis Renaultin tankin pienestä koosta, tykkitornista ja kahden hengen miehistöstä. Myös ranskalaiset alkoivat kehittää panssarivaunua ensimmäisen maailmansodan aikana. Autotehtai lija Louis Renault päätyi kuitenkin aivan toisenlaiseen ratkaisuun kuin britit suunnitellessaan Renault FT-17:n, johon kaikki nykyaikaiset panssarivaunut perustuvat. Renault ei asentanut aseita kiinni panssarivaunun koriin vaan rakensi vaunun päälle pienen kääntyvän tykkitornin. Siinä oli yksi ainoa tykki tai konekivääri, jolla ampuja saattoi tulittaa mihin suuntaan tahansa. Lisäksi Renault sijoitti moottorin tankin takaosaan erilliseen moottoritilaan, joka oli erotettu miehistön tiloista tulenkestävällä seinällä. Näin Keveys oli valttia Vain 6,7 tonnin painoinen Renault FT-17 oli kevyt verrattuna brittien 29 tonnia painavaan Mark IV:ään. Keveyden vuoksi FT-17 ei ollut niin altis moottoririkoille. Ohjaussauvat edessä Kuljettaja sääteli telaketjujen nopeutta kahdella ohjaussauvalla. Vaunu kääntyi, kun telaketjut säädettiin eri nopeuksille. 37 mm:n tykki Pyörivä tykkitorni Kaksi miestä riitti Pieni Renault FT-17 tarvitsi vain kuljettajan ja ampujan. Teline 237 kranaatille menestys Renault FT mm 8 km/h Konekivääri tai 37 mm:n tykki miehistön ei tarvinnut hengittää pakokaasuja, ja he saattoivat pelastautua vaunusta, mikäli poltto aine syttyi palamaan. Ranskalaiskenraalit suhtautuivat Renaultin pieneen panssarivaunuun aluksi epäillen. He olivat kuvitelleet saavansa suuren teräskolossin, mutta Renault esittelikin heille piskuisen kärryn, jossa oli kahden hengen miehistö. Renault oli tarkoituksella tehnyt FT-17:stä pienen ja kevyen, sillä 1900-luvun alun moottorit eivät jaksaneet liikuttaa painavia vaunuja kuoppaisessa maastossa vaan hajosivat helposti. Kenraalit hyväksyivät kuitenkin lopulta Renaultin tankin, ja sen tuotanto käynnistyi alkuvuodesta FT-17:t osallistuivat ensi kertaa tais teluun toukokuussa 1918, ja niitä vietiin rintamalle yli kappaletta ennen kuin sota loppui puoli vuotta myö hem min. Renault myi tankkejaan moniin maihin, ja toisen maail mansodan syttyessä niitä oli vielä runsaasti käytössä. Arvio: Pyörivä tykkitorni lisäsi merkittävästi panssarivaunun käyttökelpoisuutta taistelussa. Print: cyt Status: Modtaget fra oversættelse Layout: cyt Red.sek: emk Kulkuluukku Moottori GETTY IMAGES nykytankkien esikuva Tutustu pieneen mutta pippuriseen Renault FT-17:ään, joka on kaikkien nykyaikaisten panssarivaunujen kantaisä. historianet.fi/tankki Tämä PDF-tiedosto on tarkoitettu yksityiseen käyttöön. Sitä ei saa jakaa tulosteena, liitteenä eikä linkkinä verkossa (esim. sähköpostilla tai Facebookissa) Takatuki tasapainotti Renault FT-17:ään lisättiin takatuki, kun sen huomattiin kellahtavan helposti ympäri jyrkissä rinteissä. 37 OSPREY & BPK/SCALA ARCHIVES

3 TEKNIIKKA menesty Panssarisodankäynnin lisäksi kenraali Fulleria kiinnostivat fasismi ja taikuus. IMPERIAL WAR MUSEUM salamasodan arkkitehti Kultainen keskitie Ensimmäisen maailmansodan jälkeen brititkin tajusivat, etteivät kiinteät tykit soveltuneet panssarisodankäyntiin, vaan tankeissa piti olla kääntyvä tykkitorni, kuten Renault FT-17:ssä. Vickers-tehtaiden insinöörit eivät kuitenkaan osanneet päättää, pitikö panssarivaunun olla hyvin suuri vai hyvin pieni. Niinpä he päätyivät keskikokoiseen. Vickersin uusi malli sai nimen Vickers Medium Mark I, ja kokonsa puolesta se asettui brittien jättitankkien ja Renault FT-17:n välille. Ensimmäiset Vickers Medium Mark I -tankit valmistuivat Malli oli hidas ja yksinkertainen, mutta sen etu oli tilava tykkitorni, johon mahtui kolme miestä. Britit eivät heti itse ,25 mm 6,5 km/h 47 mm:n tykki tajunneet kolmelle miehelle suunnitellun tykkitornin ansioita, ja Vickers alkoi kehittää toisentyyppisiä panssarivaunuja, mutta Saksassa Vickersin innovaatio pantiin tarkoin merkille. Arvio: Kolmen miehen tykkitorni oli työnjaon kannalta paras. Jäi ainoaksi laatuaan Vickers Mediumia ei kehitetty vuoden 1925 jälkeen, ja malli oli jo vanhentunut sen tuotan non loppuessa Pienoistankki ale-hintaan Kun majuri Giffard Le Quesne Martel kehitteli vuonna 1924 pienikokoisen yhden miehen panssarivaunun prototyypin, Britannian sotateollisuus ihastui siihen ikihyviksi. Pienoistankki eli tanketti oli teknii kaltaan yksinkertainen, ja sen valmistaminen oli hyvin hal Vickers Medium Mark IV ROGER-VIOLLET/POLFOTO Brittikenraali J. F. C. Fulleria pidetään salamasodan periaatteen keksijänä. Hän suunnitteli panssarioperaatioita ensimmäises sä maailmansodassa, ja vuonna 1927 hän kuvaili kirjassaan, miten panssarivaunut mullistaisivat sodankäynnin. Fullerin kirja ei saanut huomiota kotimaassa, mutta saksalaiset kenraalit kiinnostuivat siitä. Heinz Guderian jopa käännätti sen saksaksi omalla kustannuksellaan. s paa. Carden Loyd -niminen yhtiö alkoi pian valmistaa omaa nopeaa tanketti malliaan, joka oli suunniteltu kahden hengen miehistölle. Ajatuksena oli valmistaa edullinen panssarivaunu valtioille, joilla oli käytössään vain pieni puolustusbudjetti. Tanket tia myytiin 14 maahan, ja Italia, Puola, Tšekko slovakia ja Neuvosto liitto rakensivat siitä omia versioitaan. Carden Loyd Tankette Mark VI mm 48 km/h Konekivääri Konekivääri telaketjuilla Tanketti oli parhaimmillaan suojaisissa puolustusasemissa. Hyökkäysaseeksi se oli liian kevytrakenteinen ja tehoton. 38 IMPERIAL WAR MUSEUM Niistä ei kuitenkaan ollut korvaamaan varsinaisia panssarivaunuja. Arvio: Tanketti oli liian heikko ja ohuesti panssaroitu taistelukäyttöön. Tämä PDF-tiedosto on tarkoitettu yksityiseen käyttöön. Sitä ei saa jakaa tulosteena, liitteenä eikä linkkinä verkossa (esim. sähköpostilla tai Facebookissa)

4 Euroopan peruspanssarivaunu Jousitus paransi vauhtia Osia irtoili ja miehistö heittelehti puolelta toiselle, kun panssarivaunut ajoivat maastossa täyttä vauhtia eteenpäin. Yhdysvaltalainen insinööri ratkaisi tärinäongelman uudenlaisella jousituksella. John Walter Christie oli taitava insinööri, joka oli suunnitellut muun muas sa kilpa-autoja ennen siirtymistään panssarivaunuihin. Ehkä juuri siksi hän halusi tehdä tankeistaankin nopeita. Tämä edellytti kuitenkin aivan uudenlaista jousi tusta, sillä muu toin sen enempää panssarivaunu kuin miehistökään eivät olisi kestäneet kuoppaisen maaston aiheuttamaa ryskettä. Christie kehitti niin sanotun Christie suspension -jousitusjärjestelmän, jonka ansiosta pyörät pääsivät liikkumaan ylös ja alas epätasaisella alustalla. Christien ensimmäiset prototyypit Vickers kehitti myös kevyen panssarivaunun nimeltä Vickers 6-ton. Britannian sodanjohto hylkäsi mallin muun muassa sen kehnon jousituksen vuoksi, mutta Vickers myi vaunua muihin maihin, ja se oli 1930-luvulla maailman eniten myyty panssarivaunumalli. Ostajamaat muokkasivat alkuperäistä mallia. Joihinkin vaunuihin lisättiin siihen aikaan harvinainen radio, ja Neuvosto liitto yksinkertaisti vaunun Kaksipäinen hirviö Vickers 6-ton -mallissa oli joko yksi tykkitorni ja tykki tai kaksi konekivääriä jaetussa tornissa. selviytyivät 10 senttimetrin korkuisista esteistä, ja myöhemmät mallit jopa 60 senttimetrin epätasaisuuksista. Christie tarjosi panssarivaunujaan Yhdysvaltojen armeijalle, mutta vastaus oli aina ei, sillä panssarisota ei kiinnostanut yhdysvaltalaiskenraaleja. Vuonna 1930 rahapula pakotti Christien myymään kaksi M1931-tankkia piirustuksineen Neuvostoliiton vakoojille, vaikka se oli laitonta. Arvio: Christien jousitusta käytettiin useissa toisen maail mansodan menestyksekkäimmissä panssarivaunuissa Yli mm 35 km/h 47 mm:n tykki tai kaksi konekivääriä tuotanto a niin, että sikäläiset tehtaat saattoivat valmistaa kymmenentuhatta vaunua parissa vuodessa. Arvio: Vuoteen 1940 mennessä kevyet panssarivaunut olivat käyneet liian pieniksi ja heikkotehoisiksi. menestys CHRISTIE M Noin mm 64 km/h 37 mm:n tykki Pyörät myötäilivät maastoa Jokainen pyörä oli kiinni jousitetussa ripustusvarressa. M. DERELA Vetopyörä Print: cyt Status: Modtaget fra oversættelse Layout: cyt Red.sek: emk Akseli Ajopyörä Pyörän ripustusvarsi CORBIS/ALL OVER & METTE ESKESEN/HISTORIA Vauhdin hurmaa Christien panssarivaunuilla saattoi ajaa aiempaa kovempaa vauhtia. Christien jousitus toimi hyvin vaikeassakin maastossa. 39 Tämä PDF-tiedosto on tarkoitettu yksityiseen käyttöön. Sitä ei saa jakaa tulosteena, liitteenä eikä linkkinä verkossa (esim. sähköpostilla tai Facebookissa)

5 TEKNIIKKA Vaunun johtajalla piti kiirettä Sotahistorioitsijat pitävät ranskalaista Somua S35:tä 1930-luvun parhaana panssarivaununa. Se oli nopea ja pak susti panssaroitu, ja siinä oli tehokas tykki. Somuassa oli kuitenkin ominai suuksia, jotka osoittautuivat pahoiksi puutteiksi taistelussa Saksan uuden aikaisia panssarivaunuja vastaan vuonna Sen tykkitorniin mahtui vain yksi mies, joka oli samalla sekä vaunun johtaja että ampuja. Tornissa ei liioin ollut tähystysluukkua, joten ampu ja joutui ampumaan lähes sokkona. Johtopäätös: Somua S35 reagoi uhkiin liian hitaasti. Somua S mm 40 km/h 47 mm:n tykki Tavoite jäi saavuttamatta Teknisesti edistyksellinen Somua oli hidas valmistaa, ja vain pieni osa suunnitellusta määrästä oli valmiina vuonna OSPREY & GETTY IMAGES Yksi mies joutui lataa maan tykin, käyttämään radiota ja toimimaan vielä vaunun johtajanakin. Painava ja tehoton HEMINGWAY Panssarivaunut joutuivat koetukselle Espanjan sisällissodassa ja Neuvostoliiton ja Japanin yhteenotossa vuonna Useimmat niistä pettivät odotukset aseistuksensa, panssarointinsa tai nopeutensa osalta. LFOTO 20 vuotta ei vielä riittänyt CORBIS/PO ingway rnest Hem jassa. E a ij il ja Kir n E s pan sarisoda koki pans Stalin päätti vuonna 1933, ettei puna-armeija enää saisi olla riippuvainen Britannian-tuonnista, ja määräsi sotilasinsinöörit suunnittelemaan uuden panssarivaunun. Kehi tystyön tulos, T-35, oli raskas panssarivaunu, jossa oli viisi tykki- ja konekivääritornia. Se suunniteltiin murtautumaan läpi vihollisen jämeristäkin puolustuslinnoituksista, mutta viiden ampujan ja kuljettajan yhteistyö osoittautui käytännössä lähes mahdottomaksi. Arvio: Useampi kuin yksi tykkitorni yhdessä panssarivaunussa johti sekasortoon. T mm 30 km/h 1 x 76,2 mm:n tykki ja 2 x 45 mm:n tykki Painava ja heikko Peter Chamberlain & Chris Ellis: Tanks of the World , Weidenfeld & Nicholson, 2002 Michael E. Haskew: The World s Greatest Tanks, Amber Books, 2014 Kenneth Macksey: Tank Warfare: A History of Tanks in Battle, Hart-Davis, Moni T-35 hylättiin rintamalle teknisten ongelmien vuoksi vuonna TOPFOTO/POLFOTO Lue lisää Tämä PDF-tiedosto on tarkoitettu yksityiseen käyttöön. Sitä ei saa jakaa tulosteena, liitteenä eikä linkkinä verkossa (esim. sähköpostilla tai Facebookissa)

6 Matilda I Etupanssari: Menneen maailman edustaja Britit jättivät Matilda I:t jälkeensä, kun he vetäytyivät kiireellä Ranskasta vuonna ta toisen maailman sodan taistelut nou dattivat toista kaavaa. Hitaat, paksusti panssaroidut tankit eivät pysyneet no peasti etenevien joukkojen perässä, ja ohuesti panssaroidut cruiser-tankit taas olivat liian haavoittuvaisia taistelussa. Arvio: Erikoispanssarivaunut eivät soveltuneet liikkuvaan sotaan. Nykyaikaisessa sodassa tarvittiin monikäyttöinen ja kestävä panssarivaunu. Saksan Panzer III osoittautui juuri sellaiseksi. V Panssarivaunu tarvitsi viisi miestä. keja tehokkaammaksi. Panzer III oli suunniteltu panssaritaisteluihin, mutta panssarointinsa, aseistuksensa, nopeutensa ja kokonsa ansiosta se toimi joka tilanteessa. Arvio: Panzer III oli uuden ajan panssari vaunu, joka pakotti Saksan viholliset kehit tämään uusia tankkeja. Lataaja piti tykin aina valmiudessa. 1 Panzer III Etupanssari: 30 mm 40 km/h alkuun 37 mm:n tykki, myöhemmin 50 mm:n tykki Johtaja tarkkaili koko ajan ympäristöä ja valitsi uuden kohteen miehistön vielä tuhotessa edellistä. OSPREY & BPK/SCALA ARCHIVES uonna 1919 solmittu Versaillesin rauhansopimus määräsi, ettei Saksalla saanut olla panssarijoukkoja. Hitler kuitenkin rikkoi sopimusta vuonna 1935 ja aloitti kiivaan asevarustelun. Neljä vuotta myöhemmin Saksa miehitti Puolan pikapikaa rakennetuilla panssarivaunuilla. Hieman myöhemmin esitelty Panzer III oli kuitenkin kaikkea muuta kuin väliaikaisratkaisu, ja se osoittautui taistelussa vihollisten tank voitt ti aja Panzer III ei pettänyt ULLSTEIN BILD Romurautaa Ranskassa mm 13 km/h Konekivääri tes Britannialla oli toisen maailmansodan edellä käytössään kahdentyyppisiä panssarivaunuja. Jalkaväentukipans sarivaunujen, kuten paksusti panssaroi dun Matilda I:n, piti murtaa vihollisen linjat, jotta nopeat cruiser-tankit voisivat edetä vihollisen selustaan. Taktiikka oli suunniteltu asema sotaa ajatellen, mut 1938 Radisti piti yhteyttä komentokeskukseen ja käytti vaunun runkoon asennettua konekivääriä. Ampuja tähtäsi ja ampui johtajan osoittamaa kohdetta. sa Panzer III:s tilaa oli niukasti lle, he viidelle mie miestä mutta joka. in ti it tarv Kuljettaja näki vain eteenpäin ja ohjasi vaunua johtajan ohjeiden mukaan. Tämä PDF-tiedosto on tarkoitettu yksityiseen käyttöön. Sitä ei saa jakaa tulosteena, liitteenä eikä linkkinä verkossa (esim. sähköpostilla tai Facebookissa) 41 Print: cyt Status: Modtaget fra oversættelse Layout: cyt Red.sek: emk

Saksan ja Neuvostoliiton sopimus

Saksan ja Neuvostoliiton sopimus Saksan ja Neuvostoliiton sopimus Elokuun 23. päivä 1939 Neuvostoliitto ja Saksa ilmoittivat kirjottaneensa hyökkäämättömyysopimuksen Moskovasta jota koko Eurooppa hämmästyi. Sopimuksen tekeminen perustui

Lisätiedot

PUOLUSTUSVOI M 1 EMME PANSSARIVAUNUT. vuosina 1918-1973 PANSSARIKILTA RY

PUOLUSTUSVOI M 1 EMME PANSSARIVAUNUT. vuosina 1918-1973 PANSSARIKILTA RY PUOLUSTUSVOI M 1 EMME PANSSARIVAUNUT vuosina 1918-1973 PANSSARIKILTA RY Meillä on käsky jyrkin uhmata kuolemaa. Voimalla panssarinyrkin ruhjoa vastustajaa. Meillä ei säi1cytä, meillä ei surraiske ja murra!

Lisätiedot

Eisernes Kreutz. Rautaristin suunittelija Karl Friedrich Schinkel

Eisernes Kreutz. Rautaristin suunittelija Karl Friedrich Schinkel Eisernes Kreutz Rautaristin synty ulottuu vuoteen 1813, jolloin Preussi keisari Friedrich Wilhelm III:n johdolla julisti sodan Ranskalle 13.maaliskuuta. Ristin suunnitteli arkkitehti Karl Schinkel ja se

Lisätiedot

TOINEN MAAILMANSOTA 1939-45

TOINEN MAAILMANSOTA 1939-45 TOINEN MAAILMANSOTA 1939-45 Kertausta 1.Kirjoita viivoille, mitä kyseisenä maailmansodan vuotena tapahtui (pyri keräämään viivoille vain tärkeimmät asiat 1939 Saksa ja NL hyökkäämättömyyssopimus Saksa

Lisätiedot

Suomesta tulee itsenäinen valtio

Suomesta tulee itsenäinen valtio Suomesta tulee itsenäinen valtio Venäjän valtakunta romahtaa ja Suomesta tulee itsenäinen valtio Venäjällä kansan tyytymättömyys tsaari Nikolai II:a kohtaan oli kasvanut koko 1900-luvun alun. Suurin osa

Lisätiedot

Natsi-Saksa ja 2. maailmansota lukujen valossa. Thomas Widmaier Historiakerhon kokous 10.6.2013

Natsi-Saksa ja 2. maailmansota lukujen valossa. Thomas Widmaier Historiakerhon kokous 10.6.2013 Natsi-Saksa ja 2. maailmansota lukujen valossa Thomas Widmaier Historiakerhon kokous 10.6.2013 Ennen 2. maailmansotaa 1939 Saksan valtion menot olivat 30 miljardia Reichsmarkia mutta tulot 15 miljardia

Lisätiedot

Syksyllä 1943 otettiin käyttöön uudet telaketjut, joihin oli asennettu jääkiiloja. Valitettavasti niistä ei ole säilynyt kenttähavaintoja.

Syksyllä 1943 otettiin käyttöön uudet telaketjut, joihin oli asennettu jääkiiloja. Valitettavasti niistä ei ole säilynyt kenttähavaintoja. simmäiset taisteluoperaatiot olivat riskialttiita, mihin oli vaihtoehtojen puuttumisen takia tyytyminen. Tarkastelemalla lukuisia taisteluselontekoja ja miehistöjen sananvaihtoja huolellisesti huomattiin,

Lisätiedot

TIEA343 - Robottiohjelmointi 2011

TIEA343 - Robottiohjelmointi 2011 Samuli Rahkonen 6.7.2011 TIEA343 - Robottiohjelmointi 2011 Tämä on Jyväskylän yliopistossa järjestetyn robottiohjelmointikurssin harjoitustyön dokumentaatio. Robotin tarkoitus Robotin tarkoitus on ampua

Lisätiedot

TALVISODAN TILINPÄÄTÖS

TALVISODAN TILINPÄÄTÖS TALVISODAN TILINPÄÄTÖS Talvisota 30.11.1939 13.3.1940 I. Sotasuunnitelmat 1930- luvulla II. Sotatoimet joulukuussa 1939 III. Etsikkoaika tammikuu 1940 IV. Ratkaisevat taistelut helmi- ja maaliskuussa 1940

Lisätiedot

VOLVON puuhiiligeneraattori

VOLVON puuhiiligeneraattori VOLVON puuhiiligeneraattori Historiikkia. Jo syksyllä 1938, maailmantapahtumien alkaessa muistuttaa siitäkin, että bensiinin ja naftan saanti saattaa ehkä vaikeutua, Volvo-tehdas ryhtyi laajoihin tutkimuksiin

Lisätiedot

ELKA STAGE 5 MTB ISKUNVAIMENNIN SÄÄTÖOHJE

ELKA STAGE 5 MTB ISKUNVAIMENNIN SÄÄTÖOHJE ELKA STAGE 5 MTB ISKUNVAIMENNIN SÄÄTÖOHJE 1. PAINUMA 2. ULOSVAIMENNUS 3. HIDAS SISÄÄNVAIMENNUS 4. NOPEA SISÄÄNVAIMENNUS 5. MITÄ ISKUNVAIMENNIN ON 6. HIDAS vs NOPEA SISÄÄNVAIMENNUS 1. PAINUMAN ASETTAMINEN

Lisätiedot

Rising from the Ruins - Euroopan jälleenrakennus toisen maailmansodan jälkeen

Rising from the Ruins - Euroopan jälleenrakennus toisen maailmansodan jälkeen Rising from the Ruins - Euroopan jälleenrakennus toisen maailmansodan jälkeen Näytös 1: Eurooppa, 1945 1. Luen näytelmän ensimmäinen sivu. Korostetut sanat kuvaavat Euroopan tilaa toisen maailmansodan

Lisätiedot

06.maalis.2013 08:17 / Pertti Jarla

06.maalis.2013 08:17 / Pertti Jarla AIHE: IMC, Hawk, Lindberg 1:32 rata-autoista 06.maalis.2013 08:17 / Pertti Jarla 1960-luvun rata-autobuumista pyrki sen huippuvuosina osalliseksi useampikin pienoismallivalmistaja, osalla yritys katkesi

Lisätiedot

Metsjö MetaQ monitoimiperävaunut

Metsjö MetaQ monitoimiperävaunut Metsjö MetaQ monitoimiperävaunut Metsjö perävaunutehdas on ollut uranuurtaja isoissa maatalousperävaunujen valmistuksessa. MetaQ perävaunuissa on huomioitu nykyaikaisten tilojen kasvaneet kuljetusvaatimukset.

Lisätiedot

MAAVOIMIEN LIIKKUVUUDEN JA TULIVOIMAN ROLL OUT PANSSARIPRIKAATISSA 5.8.2015 Esiteltävä kalusto. KENRL Seppo Toivonen Maavoimien komentaja

MAAVOIMIEN LIIKKUVUUDEN JA TULIVOIMAN ROLL OUT PANSSARIPRIKAATISSA 5.8.2015 Esiteltävä kalusto. KENRL Seppo Toivonen Maavoimien komentaja MAAVOIMIEN LIIKKUVUUDEN JA TULIVOIMAN ROLL OUT PANSSARIPRIKAATISSA 5.8.2015 Esiteltävä kalusto KENRL Seppo Toivonen Maavoimien komentaja Taistelupanssarivaunu Leopard 2 A6 Kalusto on sijoitettu mekanisoituihin

Lisätiedot

Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011

Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011 Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011 Retkellä oli mukana 12 senioria ja heidän seuralaistaan. Matkaan lähdettiin Tokeen bussilla Vanhalta kirkolta kello 11.00. Panssariprikaatin portilla meitä oli vastassa

Lisätiedot

Tämä toimii Kuhan koulu 3.lk, Ranua

Tämä toimii Kuhan koulu 3.lk, Ranua Tämä toimii Kuhan koulu 3.lk, Ranua Julia Petäjäjärvi, Niko Romppainen, Elias Ilvesluoto ja Taneli Luokkanen TÄMÄ TOIMII 14.3.2005 Meidän Tämä toimii - ryhmässämme on Taneli, Julia, Elias ja Niko. Aluksi

Lisätiedot

Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi

Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi ICC - INFO Q 3-2014 Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi Maailmantalouden tila ja suunta - World Economic Survey 3 / 2014 Maajohtaja Timo Vuori, Kansainvälinen kauppakamari ICC Suomi 1 Maailmantalouden

Lisätiedot

Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen esitelmätilaisuuden yhteydessä.

Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen esitelmätilaisuuden yhteydessä. 1 (5) Kaikki muistiossa oleva tieto on julkisesti esitetty kaikille avoimen esitelmätilaisuuden yhteydessä. (ins. Vesa Toivonen, Patria Oyj) Sotateollisuustuotantoon muutetussa maatalouskonetehtaassa työskennellyt

Lisätiedot

Käyttöohjeet ja osaluettelo

Käyttöohjeet ja osaluettelo Käyttöohjeet ja osaluettelo KAPASITEETILTAAN 3 TONNIN HALLITUNKKI HUOMIO TÄMÄ TUNKKI ON TARKOITETTU VAIN NOSTAMISEEN. KÄYTÄ KUORMAN TUKEMISEEN AINA TURVATELINEITÄ ENNEN KORJAUSTEN TEKEMISTÄ. OMAN TURVALLISUUTESI

Lisätiedot

Tiina Nurmi. TV-tekninen historia. Metropolia Ammattikorkeakoulu. Televisio- ja verkkovideotekniikka

Tiina Nurmi. TV-tekninen historia. Metropolia Ammattikorkeakoulu. Televisio- ja verkkovideotekniikka Tiina Nurmi TV-tekninen historia Metropolia Ammattikorkeakoulu Televisio- ja verkkovideotekniikka 18.03.2013 Sisällysluettelo Sisällys Lyhenteet 1 Mitkä luonnontieteelliset sähköfysikaaliset keksinnöt

Lisätiedot

Ilmavoimien käyttämät konetyypit 1930-luku

Ilmavoimien käyttämät konetyypit 1930-luku Ilmavoimien käyttämät konetyypit 1930-luku Junkers W 34fa, K 43fa ja W 34hi Junkers W 34fa, K 43fa ja W 34hi olivat saksalaisia 3 6-paikkaisia kuljetus- ja meritoimintakoneita. Kone oli kehitetty Junkers

Lisätiedot

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta.

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta. Kouvolan taidemuseo aloitti toimintansa 1.8.1987 Kouvola-talon toisen osan valmistuttua. Taidemuseo keskittyy moderniin ja uuteen suomalaiseen taiteeseen. koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan

Lisätiedot

MENESTYSTÄ sinulle FÜR DEN GEMEINSAMEN ERFOLG WELTWEIT

MENESTYSTÄ sinulle FÜR DEN GEMEINSAMEN ERFOLG WELTWEIT MENESTYSTÄ sinulle FÜR DEN GEMEINSAMEN ERFOLG WELTWEIT YRITYS EIN UNTERNHEMEN AUF sinulle ERFOLGSKURS. Noin 10 vuotta sitten perustettu GGM Gastro International GmbH on tullut maailmanlaajuisesti tunnetuksi

Lisätiedot

PANSSARIHÄLYTYS HYÖKKÄYSVAUNUKOKEILUOSASTON AJOKOKEET KARJALAN KANNAKSELLA 1934

PANSSARIHÄLYTYS HYÖKKÄYSVAUNUKOKEILUOSASTON AJOKOKEET KARJALAN KANNAKSELLA 1934 MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU PANSSARIHÄLYTYS HYÖKKÄYSVAUNUKOKEILUOSASTON AJOKOKEET KARJALAN KANNAKSELLA 1934 Pro gradu -tutkielma Yliluutnantti Aleksi Lintunen SM4 Maasotalinja Huhtikuu 2015 MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU

Lisätiedot

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish)

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish) ZA8 Flash Eurobarometer (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish) FL - Companies engaged in online activities FIF A Myykö yrityksenne verkon kautta ja/tai käyttääkö

Lisätiedot

Englantilaistyyppinen suolalihatynnyri 1800-luvulta.

Englantilaistyyppinen suolalihatynnyri 1800-luvulta. 24 Yleisesti kaikkialla maailmassa käytetty metallivanteilla tuettu puutynnyri. Tällaisissa säilytettiin ja kuljetettiin niin tervaa kuin suolakalaakin peräpohjolasta maailmalle. Englantilaistyyppinen

Lisätiedot

Slootsmid veitsimultain

Slootsmid veitsimultain Slootsmid veitsimultain Slootsmid B.V. Hollantilainen yritys joka on perustettu v. 1960 Euroopan johtava multauslaitteiden valmistaja Erikoistunut ainoastaan lietteen multauslaitteiden valmistukseen Kultivaattorimultain

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä kuningas Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Komea mutta tyhmä kuningas

Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Lyn Doerksen Suomi Kertomus 18/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box

Lisätiedot

PERINNEKIVÄÄRIN SUOJELUSKUNTAMALLINEN HIHNA

PERINNEKIVÄÄRIN SUOJELUSKUNTAMALLINEN HIHNA PERINNEKIVÄÄRIN SUOJELUSKUNTAMALLINEN HIHNA Reserviläisurheiluliiton perinneasesäännöt mahdollistavat puolustusvoimissa käytettyjen kiväärin kantohihnamallien käytön tukena eri ampuma-asennoissa. Melkoisen

Lisätiedot

TYÖTÄ JA HYVINVOINTIA KOKO SUOMEEN

TYÖTÄ JA HYVINVOINTIA KOKO SUOMEEN Kotimainen kysyntä supistuu edelleen Mara-alan tuleva vuosi alkaa laskevassa myynnissä MaRan tiedotustilaisuus 11.12.2014 Jouni Vihmo, ekonomisti Matkailu- Matkailu- ja Ravintolapalvelut ja MaRa MaRa ry

Lisätiedot

Suomen Sotahistoriallisen Seuran esitelmä 19. maaliskuuta Jalkaväen taktiikan kehittämisen ensimmäiset vuosikymmenet

Suomen Sotahistoriallisen Seuran esitelmä 19. maaliskuuta Jalkaväen taktiikan kehittämisen ensimmäiset vuosikymmenet Suomen Sotahistoriallisen Seuran esitelmä 19. maaliskuuta 2019 Jalkaväen taktiikan kehittämisen ensimmäiset vuosikymmenet SA-kuva Hannu Liimatta Itsenäisyyden uhkana Venäjä/Neuvostoliitto Ei kuitenkaan

Lisätiedot

LAATUA JA VAHVUUTTA, JOIHIN VOIT LUOTTAA

LAATUA JA VAHVUUTTA, JOIHIN VOIT LUOTTAA Spandeckkävelysillat ja -työtasojärjestelmät LAATUA JA VAHVUUTTA, JOIHIN VOIT LUOTTAA SPANDECK Spandeck on kevyt, alumiinista valmistettu kävelysilta, työtaso ja telinejärjestelmä, kaikki samassa tuotteessa.

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Joosua johtaa kansaa

Nettiraamattu. lapsille. Joosua johtaa kansaa Nettiraamattu lapsille Joosua johtaa kansaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

I johdanto voiko venäjää ymmärtää järjellä?

I johdanto voiko venäjää ymmärtää järjellä? Sisällys I johdanto voiko venäjää ymmärtää järjellä? Kysymyksenasettelut ja lähteet 12 Venäjän-tutkimuksen vaiheita meillä ja muualla 21 Suomalainen Venäjä-tieto 24 Tapaus Aleksanteri-instituutti 32 Entä

Lisätiedot

Ilmavoimien 1930-luvun lentokonetyypit

Ilmavoimien 1930-luvun lentokonetyypit Ilmavoimien 1930-luvun lentokonetyypit Junkers W 34fa, K 43fa ja W 34hi Junkers W 34fa, K 43fa ja W 34hi olivat saksalaisia 3 6-paikkaisia kuljetus- ja meritoimintakoneita. Kone oli kehitetty Junkers F-13

Lisätiedot

122 saksan rynnäkkötykit

122 saksan rynnäkkötykit Neuvostoliiton maaseudun silloista monet olivat puisia ja niiden kantokyky oli mitoitettu vain paikallisliikenteelle, ei raskaille panssariajoneuvoille. Rynnäkkötykkipataljoona 177:n Ausf B -rynnäkkötykki

Lisätiedot

Väärinkäsityksiä ylinopeudesta

Väärinkäsityksiä ylinopeudesta Väärinkäsityksiä ylinopeudesta Jaakko Klang Turun seudun liikenneturvallisuustyö 26.3.2015 Varsinais-Suomen ELY-keskus, liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang 1 Pahinta, mitä voi tapahtua, on se, että

Lisätiedot

Jarruakseli, -vipu ja -holkki, vaihteistokotelo, lukitusruuvi sekä kahdeksan ruuvia

Jarruakseli, -vipu ja -holkki, vaihteistokotelo, lukitusruuvi sekä kahdeksan ruuvia RAKENNUSOHJE Jarruakseli, -vipu ja -holkki, vaihteistokotelo, lukitusruuvi sekä kahdeksan ruuvia 251 Lehden nro 60 mukana sait 13 uutta radio-ohjattavan F2007-autosi osaa. Osat ovat vaihteistokotelo, jarruakseli,

Lisätiedot

Heikki Kurttila. Isäntämaasopimus. Pirtin klubi 5.4.2016

Heikki Kurttila. Isäntämaasopimus. Pirtin klubi 5.4.2016 Heikki Kurttila Isäntämaasopimus hyppy kohti NATOa Pirtin klubi 5.4.2016 Historiaa: Paasikiven Kekkosen linja Paasikivi: Olipa Venäjä miten vahva tai miten heikko hyvänsä, aina se on tarpeeksi vahva Suomelle.

Lisätiedot

SPEED GRADER G2 Teknistä huippulaatua ja kestävyyttä

SPEED GRADER G2 Teknistä huippulaatua ja kestävyyttä & SPEED GRADER G2 Teknistä huippulaatua ja kestävyyttä www.pthproducts.com Tiehöylä omassa luokassaan Monikäyttöinen kiinnitysjärjestelmä Nopea asentaa Korkea laatu 2 Täydellisyyttä kahdessa eri kokoluokassa

Lisätiedot

Ilmavoimien 1950-luvun lentokonetyypit

Ilmavoimien 1950-luvun lentokonetyypit Ilmavoimien 1950-luvun lentokonetyypit Valmet Tuuli II Valmet Tuuli II oli kotimainen kaksipaikkainen koulukone. Sen suunnittelu alkoi jo 1941 ja eri vaiheiden jälkeen esitettiin vaatimus rinnakkaisista

Lisätiedot

Firmaliiga Högbacka

Firmaliiga Högbacka Firmaliiga 16.5.2017 Högbacka Analyysi reittihärvelipiirrosten pohjalta A-rata 3-4: Pitkä väli, jossa oli useita eri reitinvalintavaihtoehtoja. Haasteita oli rastilta lähdössä ja toteutuksen sujuvuudessa.

Lisätiedot

AKTIIVINEN OMASUOJAJÄRJESTELMÄ JA SITÄ VASTAAN TOIMIMINEN

AKTIIVINEN OMASUOJAJÄRJESTELMÄ JA SITÄ VASTAAN TOIMIMINEN MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU AKTIIVINEN OMASUOJAJÄRJESTELMÄ JA SITÄ VASTAAN TOIMIMINEN Kandidaatintutkielma Kadettialikersantti Sami Martikainen 98. Kadettikurssi Rajavartiolaitoksen johtamisjärjestelmäopintosuunta

Lisätiedot

ISO-BRITANNIAN PANSSARIJOUKKOJEN KÄYTTÖPERIAATTEIDEN KEHITTYMINEN KYLMÄN SODAN AIKANA

ISO-BRITANNIAN PANSSARIJOUKKOJEN KÄYTTÖPERIAATTEIDEN KEHITTYMINEN KYLMÄN SODAN AIKANA MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU ISO-BRITANNIAN PANSSARIJOUKKOJEN KÄYTTÖPERIAATTEIDEN KEHITTYMINEN KYLMÄN SODAN AIKANA Pro gradu -tutkielma Kadettialikersantti Henri Arola Kadettikurssi 92 Panssariopintosuunta

Lisätiedot

Alustatiedot ja mallinimikkeet. Scanian moduulijärjestelmä

Alustatiedot ja mallinimikkeet. Scanian moduulijärjestelmä Scanian moduulijärjestelmä Scanian moduulijärjestelmä Scanian kattava moduulijärjestelmä mahdollistaa alustan optimaalisen sopeuttamisen eri käyttötarkoituksiin. Scanian jokaisen alustan varustelu on ainutkertainen,

Lisätiedot

Tali-Ihantalan ja Vuosalmen torjuntataistelut

Tali-Ihantalan ja Vuosalmen torjuntataistelut Tali-Ihantalan ja Vuosalmen torjuntataistelut Suomen Sotahistoriallinen Seura ry Jatkosodan esitelmäsarjan esitelmä 29.10.2014 Sotahistorioitsija, ye-evl, VTM Ari Raunio Kevään 1944 maavoimat heikommat

Lisätiedot

Ilmavoimien 1910-luvun lentokonetyypit

Ilmavoimien 1910-luvun lentokonetyypit Ilmavoimien 1910-luvun lentokonetyypit Thulin typ D Thulin typ D oli ruotsalainen kaksipaikkainen tiedustelukone, joka on ranskalaisen Morane-Saulnier L - koneen kehitelmä. Suomessa siitä on yleisesti

Lisätiedot

DOG HELPPOA LIIKKUMISTA

DOG HELPPOA LIIKKUMISTA DOG 2014 HELPPOA LIIKKUMISTA Croozer korkealaatuinen, älykäs kuljetusratkaisu ulkoilua ja pyöräilyä harrastaville, jotka haluavat elää elämänsä spontaanisti ja yksinkertaisesti. Croozer-kärryillä voit

Lisätiedot

AINEISTO 4. Serbejä karkotetaan Itsenäisestä Kroatian valtiosta (natsi-saksan satelliittivaltio)

AINEISTO 4. Serbejä karkotetaan Itsenäisestä Kroatian valtiosta (natsi-saksan satelliittivaltio) AINEISTO 4 Toisen maailmansodan aikana miljoonat ihmiset joutuivat joukkoteloitusten, karkotusten, nälkiintymisen, pakkotyön, keskitysleirien ja pommitusten uhreiksi. Pakolaiset ja häädetyt Serbejä karkotetaan

Lisätiedot

SOVELLUSPROJEKTIN ARVIOINTILOMAKE

SOVELLUSPROJEKTIN ARVIOINTILOMAKE SOVELLUSPROJEKTIN ARVIOINTILOMAKE Arviointilomake on tarkoitettu Sovellusprojektin vastaavan ohjaajan arvioinnin tueksi, eikä sillä siten tule korvata erillistä projektilausuntoa. Useaa arviointikohtaa

Lisätiedot

5.4.2011. Mikko Huhtamies 8.8.2008MMikk

5.4.2011. Mikko Huhtamies 8.8.2008MMikk Mikko Huhtamies 8.8.2008MMikk Saaristossa toimiva matalakulkuisten alusten laivasto Avomerilaivasto koostui suurista linjalaivoista Varhaishistoriaa: viikinkilaivastot ja ns. ledung-laitos Ledung, keskiaikainen

Lisätiedot

LIIKKUVUUSVERTAILU 15 KAUPUNGISSA 2014

LIIKKUVUUSVERTAILU 15 KAUPUNGISSA 2014 1 (5) LIIKKUVUUSVERTAILU 15 KAUPUNGISSA 2014 Rooma, Italia Vertailu tehtiin Roomassa kesäkuun lopulla mopolla, moottoripyörällä, autolla ja joukkoliikenteellä (bussi, metro, raitiovaunu). Kaikki vertailuun

Lisätiedot

KEHITYSTRENDIT. Suomen Matkailuasiantuntijat Oy Travel Industry Experts Finland Ltd. Heikki Artman Art-Travel Oy

KEHITYSTRENDIT. Suomen Matkailuasiantuntijat Oy Travel Industry Experts Finland Ltd. Heikki Artman Art-Travel Oy SATAKUNNAN MATKAILUN TUOREIMMAT KEHITYSTRENDIT 22.9.21 21 Suomen Matkailuasiantuntijat Oy Travel Industry Experts Finland Ltd. Heikki Artman Art-Travel Oy lähdeaineistona Tilastokeskuksen majoitustilastot

Lisätiedot

E-kirjan kirjoittaminen

E-kirjan kirjoittaminen 1 E-kirjan kirjoittaminen Ohjeet e-kirjan kirjoittamiseen Tämän ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sinua luomaan yksinkertainen e-kirja (pdftiedosto) asiakkaallesi. Kirja näyttää hänelle kuinka hyvin ymmärrät

Lisätiedot

Totaalinen sota. Totaalisen sodan edellytykset

Totaalinen sota. Totaalisen sodan edellytykset Totaalinen sota janne.malkki@gmail.com Totaalisen sodan edellytykset nationalismi teki sodasta kansakunnan asian teollinen vallankumous lisäsi yhteiskuntien vaurautta mahdollisti massa-armeijoiden varustamisen

Lisätiedot

Radio-ohjattava 4WD WLtoys A9X9 1:18 (Mallit: 949, 959, 979)

Radio-ohjattava 4WD WLtoys A9X9 1:18 (Mallit: 949, 959, 979) Radio-ohjattava 4WD WLtoys A9X9 1:18 (Mallit: 949, 959, 979) Sivu 1 / 7 Käyttöohjeet Pyydämme lukemaan käyttöohjeet huolellisesti ennen tuotteen käyttöönottoa Tuote ei ole lelu, se on suunniteltu 14-vuotiaille

Lisätiedot

Oppimispolku Teollistuva maailma

Oppimispolku Teollistuva maailma Teollistuva maailma Kesto: 3 x 75 min Tavoitteet Tietotavoitteet ymmärtää teollistumisen taustatekijät hahmottaa, miten koneet vaikuttivat teollistumiseen ja miten teollistuminen levisi eri maihin osata

Lisätiedot

Hyvästit ylipainomaksuille! Ultrakevyet

Hyvästit ylipainomaksuille! Ultrakevyet Hyvästit ylipainomaksuille! Ultrakevyet Lennoilla yhä tiukemmat laukkujen painorajat. Vertailimme testissä VERTAILEE matkalehti TEKSTI: TUISKU PIRTTIMÄKI JA TESTIRYHMÄ KUVAT: JORMA AULA höyhensarjan matkalaukkuja:

Lisätiedot

14538/08 HKE/tan DG C I LIMITE FI

14538/08 HKE/tan DG C I LIMITE FI EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 10. marraskuuta 2008 (OR. fr) 14538/08 Toimielinten välinen asia: 2007/0280 (COD) LIMITE MAP 51 MI 380 COMPET 403 IND 141 COSDP 910 POLARM 31 PESC 1317 COARM 82 CODEC

Lisätiedot

Pyhiinvaeltajan matkaopas Osa 1, aihe 6 Suunnittelu Suunnitella huonosti on sama kuin suunnittelisimme epäonnistuvamme

Pyhiinvaeltajan matkaopas Osa 1, aihe 6 Suunnittelu Suunnitella huonosti on sama kuin suunnittelisimme epäonnistuvamme Pyhiinvaeltajan matkaopas Osa 1, aihe 6 Suunnittelu Suunnitella huonosti on sama kuin suunnittelisimme epäonnistuvamme Nämä luennot ovat mukailtuja lyhennelmiä ja pohjautuvat MLM-kursseihin, joiden aiheet

Lisätiedot

Saksalaisen jalkaväen panssarintorjuntaan käyttämät aseet 2. maailmansodassa Osa 8: Kranaatinheittimet

Saksalaisen jalkaväen panssarintorjuntaan käyttämät aseet 2. maailmansodassa Osa 8: Kranaatinheittimet Saksalaisen jalkaväen panssarintorjuntaan käyttämät aseet 2. maailmansodassa Osa 8: Kranaatinheittimet Teksti: SJA Sihvola Kranaatinheittimet ovat jalkaväen lähimmät kaaritulta ampuvat tukiaseet. Suuren

Lisätiedot

Pyydämme lukemaan käyttöohjeet huolellisesti ennen tuotteen käyttöönottoa Tuote ei ole lelu, se on suunniteltu 14-vuotiaille ja vanhemmille

Pyydämme lukemaan käyttöohjeet huolellisesti ennen tuotteen käyttöönottoa Tuote ei ole lelu, se on suunniteltu 14-vuotiaille ja vanhemmille 12428 Radio-ohjattava 4WD Buggy WLtoys 1:12 Käyttöohjeet Pyydämme lukemaan käyttöohjeet huolellisesti ennen tuotteen käyttöönottoa Tuote ei ole lelu, se on suunniteltu 14-vuotiaille ja vanhemmille Tuotteen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Joosua johtaa kansaa

Nettiraamattu lapsille. Joosua johtaa kansaa Nettiraamattu lapsille Joosua johtaa kansaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Siirtohyllystöt renkaiden ja rengassarjojen varastointiin Optimaalinen säilytyskapasiteetti ja turvallinen käsittely

Siirtohyllystöt renkaiden ja rengassarjojen varastointiin Optimaalinen säilytyskapasiteetti ja turvallinen käsittely Siirtohyllystöt renkaiden ja rengassarjojen varastointiin Optimaalinen säilytyskapasiteetti ja turvallinen käsittely Tehokasta tilankäyttöä ja tehokkuutta Renkaiden ja rengassarjojen optimaalinen säilytys

Lisätiedot

ERILLINEN PATALJOONA 12 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA

ERILLINEN PATALJOONA 12 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA ERILLINEN PATALJOONA 12 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä sotapäiväkirjasta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2013 1/5 ERILLINEN PATALJOONA 12 SOTAPÄIVÄKIRJA KUHMON RINTAMALTA Tammikuussa

Lisätiedot

RASKAS PATALJOONA 9 ILMATORJUNTAJOUKKUEEN TOIMINTAKERTOMUS KUHMON RINTAMALTA

RASKAS PATALJOONA 9 ILMATORJUNTAJOUKKUEEN TOIMINTAKERTOMUS KUHMON RINTAMALTA RASKAS PATALJOONA 9 ILMATORJUNTAJOUKKUEEN TOIMINTAKERTOMUS KUHMON RINTAMALTA Alkuperäisestä toimintakertomuksesta luettavaan muotoon muokannut Matti Halonen 2015 1/4 Raskas pataljoona 9 ilmatorjuntajoukkueen

Lisätiedot

Kaupan indikaattorit

Kaupan indikaattorit Kaupan indikaattorit Toukokuu 11 Vähittäiskaupan ja teknisen kaupan luottamusindeksit Luottamusindeksit kaupan alalla Toukokuu 11 Tukkukaupan indeksit. Vähittäiskaupan indeksit (ml. autojen vähittäiskauppa):

Lisätiedot

Varastokalusteet. Lisätietoja ulokehyllyistä. Toyota Storage Solutions. www.toyota-forklifts.fi

Varastokalusteet. Lisätietoja ulokehyllyistä. Toyota Storage Solutions. www.toyota-forklifts.fi Lisätietoja ulokehyllyistä Toyota Storage Solutions Varastokalusteet Ulokehyllyt Pylväskorkeus (mm) Ulokepituudet (mm) Kevyt 2000, 2600, 3000 400, 500, 600, 700 ja 800 Keskiraskas 3000, 3600, 4000 400,

Lisätiedot

LB-Sokopro projektipankki, Elementtisuunnitelmatiedostojen nimeäminen ja vienti projektipankkiin OSAAVA SUOMALAINEN PERHEYHTIÖ

LB-Sokopro projektipankki, Elementtisuunnitelmatiedostojen nimeäminen ja vienti projektipankkiin OSAAVA SUOMALAINEN PERHEYHTIÖ LB-Sokopro projektipankki, Elementtisuunnitelmatiedostojen nimeäminen ja vienti projektipankkiin OSAAVA SUOMALAINEN PERHEYHTIÖ Suunnitelman perustietojen syöttö Sokoprohon JB-02_2_1.pdf Elementti tunnus

Lisätiedot

Ferratum Oyj Eurooppalainen Kesäbarometri 2015

Ferratum Oyj Eurooppalainen Kesäbarometri 2015 page 1 Ferratum Oyj Eurooppalainen Kesäbarometri 2015 Kesälomakulutuksen osuuus kotitalouden kuukausituloista Kesäloman yleisimmät kulutuskohteet Euroopassa KULUTUS SUHTEESSA MUIHIN MAIHIN VIRO 60.2 %

Lisätiedot

Nosturirobotti. robotin tarkoitus. mikä on robotin tehtävä. Kurssin robottiohjelmointi, kesä 2011 harjoitustyö

Nosturirobotti. robotin tarkoitus. mikä on robotin tehtävä. Kurssin robottiohjelmointi, kesä 2011 harjoitustyö Kurssin robottiohjelmointi, kesä 2011 harjoitustyö Juha Hämäläinen (juha.h.hamalainen@jyu.fi) Jussi Jokinen (jussi.p.p.jokinen@jyu.fi) Videoita robotin toiminnasta: http://www.youtube.com/user/hamismies

Lisätiedot

Sulky maalikelkka 1200

Sulky maalikelkka 1200 Form No. 3355 5 Rev C Sulky maalikelkka 00 Mallinrosta 403 6000000 alkaen Käyttöopas Rekisteröi tuotteesi osoitteessa www.toro.com. Käännös alkutekstistä (FI) Sisältö Sivu Johdanto....................................

Lisätiedot

Käyttöohjeet. Huippunopea radio-ohjattava pikavene RC FT009

Käyttöohjeet. Huippunopea radio-ohjattava pikavene RC FT009 Huippunopea radio-ohjattava pikavene RC FT009 Käyttöohjeet Pyydämme lukemaan käyttöohjeet huolella. Huippunopea RC FT009 pikavene on peli jonka kanssa ei tarvitse pidätellä! Jopa 30 km/h nopeuteen kiihtyvä

Lisätiedot

Uusi siirtohyllystö kevyille kuormille

Uusi siirtohyllystö kevyille kuormille HYLLYSTÖT TEHOKÄYTTÖÖN RFID-TEKNIIKALLA Uusi siirtohyllystö kevyille kuormille Sähköiset hyllyjärjestelmät Kaikki SCHÄFERin varasto- ja hyllyjärjestelmät voidaan asentaa siirrettäville alustoille. Periaate

Lisätiedot

RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT

RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT Tuoteluettelo / 2014 RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT Maatalous Teollisuus & materiaalin käsittely Ympäristönhoito Kevytperävaunut Muut laitteet THE SKY IS NOT THE LIMIT STARCO FINLAND

Lisätiedot

VARSAN NÄYTTELYTODISTUS

VARSAN NÄYTTELYTODISTUS Hevonen Draugur frá Sommarbo FEIF ID FI2012102003 Nauhamitat Säkä 136,5 Etupolvi 29 Etusääri 19 Kehitysaste Pää Ilme/rakenne Karkea Hieno Matala Korkea Paksu Ohut Peuran kaula Kaartuva kaula Pysty Viisto

Lisätiedot

Leppävaara sisällissodassa 1918

Leppävaara sisällissodassa 1918 Alberga vuosisadan alussa Albergaan kasvanut työväenasutusalue 1905 - Useita työväenliikkeen johtohenkilöitä Sirola, Wuolijoki; Salmelat, Mäkelä Albergan Työväenyhdistys perustettiin 1911 Vallityöt 1914-1917:

Lisätiedot

PMC1720 PARASTA VEDETTÄVYYTTÄ JA KESTÄVYYTTÄ LAVETTI- VAUNU ALUMIINILAIDOILLA. Lavettiperävaunu

PMC1720 PARASTA VEDETTÄVYYTTÄ JA KESTÄVYYTTÄ LAVETTI- VAUNU ALUMIINILAIDOILLA. Lavettiperävaunu PMC0 PARASTA VEDETTÄVYYTTÄ JA KESTÄVYYTTÄ LAVETTI- VAUNU ALUMIINILAIDOILLA Lavettiperävaunu PL0 Hakemisto Matkalla asiakkaalle sivu Lavettiperävaunu Lavettiperävaunu pituus /0 sivu 4 Lavettiperävaunu pituus

Lisätiedot

Motinteosta mottimetsään

Motinteosta mottimetsään SSHS:n luentosarja 17.10.2012 Motinteosta mottimetsään yritys palata rauhanajan organisaatioon talvella 1942 Vesa Tynkkynen Kartat Ari Raunio Voimavarojen tasapainottaminen 1941/1942 SODAN tarpeet YHTEISKUNNAN

Lisätiedot

Irlannin tilanne. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen Hallituksen tiedotustilaisuus 22.11.2010

Irlannin tilanne. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen Hallituksen tiedotustilaisuus 22.11.2010 Irlannin tilanne Valtiovarainministeri Jyrki Katainen Hallituksen tiedotustilaisuus 22.11.2010 Irlanti pyysi lainaa rahoitusmarkkinoidensa vakauttamiseksi Irlannin hallitus pyysi eilen Euroopan rahoitusvakausjärjestelyjen

Lisätiedot

SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU

SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU SALPALINJA Salpalinja rakennettiin uuden itärajan turvaksi talvisotaa seuranneen välirauhan aikana v. 1940-41. Keskeneräisen puolustusaseman linnoittamista jatkettiin

Lisätiedot

3 ratkaisua perintää koskeviin haasteisiin

3 ratkaisua perintää koskeviin haasteisiin 3 ratkaisua perintää koskeviin haasteisiin Sisällys Johdanto I Eroon hitaasta kassavirrasta II Taloushallinnon kiire ja resurssivaje kuriin III Parempaa asiakaspalvelua velallisasiakkaille Lisää luettavaa

Lisätiedot

Pikaraitiotie. Mikä se on. Davy Beilinson

Pikaraitiotie. Mikä se on. Davy Beilinson Pikaraitiotie Mikä se on Davy Beilinson Pikaraitiotien suunnittelutavoitteet Tavoitteena on kohtuuhintainen, tehokas joukkoliikenneväline, jonka kapasiteetti ja matkanopeus (noin 25 km/h pysähdyksineen)

Lisätiedot

Komea mutta tyhmä kuningas

Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä kuningas Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

1.3. Heinrich Himmler tarkastaa Auschwitchin keskitysleirin. Annetaan käsky rakentaa uusi leiri, Birkenau.

1.3. Heinrich Himmler tarkastaa Auschwitchin keskitysleirin. Annetaan käsky rakentaa uusi leiri, Birkenau. Esimerkkitapahtumia aikajanaan 1939 23.8. Neuvostoliiton ja Saksan ulkoministerit solmivat hyökkäämättömyyssopimuksen (Molotov-Ribbentrop sopimus). Sopimuksen salaisessa lisäpöytäkirjassa sovitaan maiden

Lisätiedot

KENRAALI. Hanki 18 vahvistusjoukkoa tällä vuorolla Pelaa, kun VAHVISTUSJOUKOT ON HANKITTU Hasbro

KENRAALI. Hanki 18 vahvistusjoukkoa tällä vuorolla Pelaa, kun VAHVISTUSJOUKOT ON HANKITTU Hasbro KENRAALI Hanki 18 vahvistusjoukkoa tällä vuorolla, kun VAHVISTUSJOUKOT ON HANKITTU 110414538109 14538c09_Mission.inds 2-3 16/9/04, 9:04:10 Valloita yksi alue jokaisesta viidestä maanosasta KENRAALI 14538c09_Mission.inds

Lisätiedot

6.10.2015 1. JOHDATUS AIHEESEEN 2. ITSENÄISEN SUOMEN LAIVASTON SYNTY TAUSTAA JA TAPAHTUMIA

6.10.2015 1. JOHDATUS AIHEESEEN 2. ITSENÄISEN SUOMEN LAIVASTON SYNTY TAUSTAA JA TAPAHTUMIA Huhtikuun 6. päivän kilta 6.10.2015 1. JOHDATUS AIHEESEEN 2. ITSENÄISEN SUOMEN LAIVASTON SYNTY TAUSTAA JA TAPAHTUMIA 3. MERISOTAA ITÄMERELLÄ WW II SUOMENLAHDEN MERISULKU MIINASOTAAN LIITTYVIÄ OPERAATIOITA

Lisätiedot

Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi

Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi ICC - info 13.2.2013 Maajohtaja Timo Vuori Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi 1. Maailmantalouden tila ja suunta World Economic Survey Q 1 2013 2. Kasvun eväitä kansainvälisestä kaupasta European Council

Lisätiedot

1 = TYYPPI 2 = VERSIO 3 = AUTON SARJANUMERO 4 = OHJAUS 5 = MOOTTORI 6 = VOIMANSIIRTO 7 = VETOPYÖRÄSTÖ 8 = VÄRI 9 = VERHOILU

1 = TYYPPI 2 = VERSIO 3 = AUTON SARJANUMERO 4 = OHJAUS 5 = MOOTTORI 6 = VOIMANSIIRTO 7 = VETOPYÖRÄSTÖ 8 = VÄRI 9 = VERHOILU 1 = TYYPPI 2 = VERSIO = AUTON SARJANUMERO = OHJAUS = MOOTTORI = VOIMANSIIRTO = VETOPYÖRÄSTÖ = VÄRI = VERHOILU = PAKOKAASUPÄÄSTÖJEN RAJOITUS (EEC) 1 = TYYPPI 2000000 200 200 200 200 200 JD1 JD2 JD JD JD

Lisätiedot

YRITTÄJÄ SAI PITÄÄ VARAAMANSA VERKKOTUNNUKSET Korkein hallinto-oikeus ratkaisi verkkotunnuksia (domain-nimiä) koskevan kiistan täysin yrittäjän vaatimusten mukaisesti. KHO katsoi korkeimpana oikeusasteena,

Lisätiedot

FYSIIKKA. Mekaniikan perusteita pintakäsittelijöille. Copyright Isto Jokinen; Käyttöoikeus opetuksessa tekijän luvalla. - Laskutehtävien ratkaiseminen

FYSIIKKA. Mekaniikan perusteita pintakäsittelijöille. Copyright Isto Jokinen; Käyttöoikeus opetuksessa tekijän luvalla. - Laskutehtävien ratkaiseminen FYSIIKKA Mekaniikan perusteita pintakäsittelijöille - Laskutehtävien ratkaiseminen - Nopeus ja keskinopeus - Kiihtyvyys ja painovoimakiihtyvyys - Voima - Kitka ja kitkavoima - Työ - Teho - Paine LASKUTEHTÄVIEN

Lisätiedot

Eurokolikot Päivitetty 18.4.2010 Vuosi Arvo Maa Miljoonaa Variantti Huomioitavaa Kuntoluokka Hinta Linkki BELGIA 1999 1snt BEL 235,2000 Isot tähdet

Eurokolikot Päivitetty 18.4.2010 Vuosi Arvo Maa Miljoonaa Variantti Huomioitavaa Kuntoluokka Hinta Linkki BELGIA 1999 1snt BEL 235,2000 Isot tähdet Eurokolikot Päivitetty 18.4.2010 Vuosi Arvo Maa Miljoonaa Variantti Huomioitavaa Kuntoluokka Hinta Linkki BELGIA 1999 1snt BEL 235,2000 Isot tähdet BELGIA 1999 1 snt BEL sis.ed Pienet tähdet ESPANJA 1999

Lisätiedot

KOHTI ENSIMMÄISTÄ MAAILMANSOTAA

KOHTI ENSIMMÄISTÄ MAAILMANSOTAA KOHTI ENSIMMÄISTÄ MAAILMANSOTAA KAUNAISET SUURVALLAT Saksa noussut Manner-Euroopan johtavaksi suurvallaksi yhdistynyt Otto von Bismarckin johdolla (Bismarck pyrki rauhoittamaan Euroopan asiat Saksan yhdistämissotien

Lisätiedot

Spandeck. UpRight INSTANT Zip-Up. telinejärjestelmä. Täyttää korkealla tehtävästä työstä annetun direktiivin vaatimukset

Spandeck. UpRight INSTANT Zip-Up. telinejärjestelmä. Täyttää korkealla tehtävästä työstä annetun direktiivin vaatimukset Spandeck telinejärjestelmä Täyttää korkealla tehtävästä työstä annetun direktiivin vaatimukset UpRight INSTANT Zip-Up SPANDECK Spandeck on kevyt, alumiinista valmistettu kävelysilta, työtaso ja telinejärjestelmä,

Lisätiedot

Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi

Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi ICC - INFO Q 1-2014 Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi Maailmantalouden tila ja suunta - World Economic Survey 1 / 2014 Timo Vuori, maajohtaja, Kansainvälinen kauppakamari ICC Suomi 1 World Economic

Lisätiedot

Torqeedo. Palkittu, suorituskykyinen sähköperämoottori.

Torqeedo. Palkittu, suorituskykyinen sähköperämoottori. Torqeedo. Palkittu, suorituskykyinen sähköperämoottori. Torqeedo on veneilijän tulevaisuutta. Perämoottori, joka menestyy sitä paremmin, mitä tiukemmaksi ympäristömääräykset käyvät. Markkinoiden tehokkaimmat

Lisätiedot

Pyhtilänkankaan asemakaava-alueen osa-alueen (Pyhtilänkangas IV) tonttien hinnoittelun ja luovutusehtojen hyväksyminen

Pyhtilänkankaan asemakaava-alueen osa-alueen (Pyhtilänkangas IV) tonttien hinnoittelun ja luovutusehtojen hyväksyminen RAKENNETUN 34 15.03.2018 YMPÄRISTÖN LAUTAKUNTA KAUPUNGINHALLITUS 114 09.04.2018 KAUPUNGINVALTUUSTO 47 23.04.2018 Pyhtilänkankaan asemakaava-alueen osa-alueen (Pyhtilänkangas IV) tonttien hinnoittelun ja

Lisätiedot