Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintakertomus 2013

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintakertomus 2013"

Transkriptio

1 Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintakertomus 2013 Yhdistyksen tarkoituksena on edistää toiminta alueellaan luonnon, ympäristön ja maisemansuojelua sekä vaalia kulttuuriperinteitä. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys harjoittaa valistus ja neuvontatoimintaa järjestämällä kokouksia ja esitelmätilaisuuksia, harjoittamalla alan julkaisutoimintaa sekä tiedottamalla; tekee aloitteita ja esityksiä viranomaisille ja yhteisöille sekä ottaa tarpeen mukaan kantaa toimialaansa liittyvissä asioissa; edistää luonnon kaikinpuolista tuntemusta järjestämällä yleisöretkiä luontoon ja antamalla siellä asianmukaista havainto opetusta sekä edistämällä luontoon kohdistuvaa tutkimusta ja harjoittamalla nuorisotoimintaa. Ote TLSY:n säännöistä. 1. Yleistä Yhdistyksellä oli vuoden 2013 syyskuussa jäsenrekisteriotteen mukaan yhteensä 1359 jäsentä kun jäsenmäärä edellisen vuoden lopulla oli Kuten Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenmäärän, myös yhdistyksen jäsenmäärän lasku on viime vuonna pysähtynyt. Yhdistyksen puheenjohtajana toimi Riikka Armanto. Hallituksen varsinaiset jäsenet vuonna 2013 olivat Katja Samsten (varapuheenjohtaja), Asta Laiho (sihteeri), Juha Tenhosaari (taloudenhoitaja), Jakke Mäkelä, Jussi Lampinen, Pia Roering, Sari Antila, Arttu Siivonen, Jari Kärkkäinen ja Maria Louna Korteniemi. Yhdistys oli tiiviissä yhteydessä sekä Varsinais Suomen luonnonsuojelupiiriin, jonka hallituksessa toimivat varsinaisena jäsenenä TLSY:n Juha Tenhosaari ja varajäsenenä Katja Samsten, että Suomen luonnonsuojeluliittoon, jonka liittohallituksen jäsenenä toimi Jakke Mäkelä. Lisäksi Asta Laiho osallistui vuonna 2013 SLL:n vapaaehtoistoiminnankehittämistyöryhmään. Turun luonnonsuojeluyhdistyksen ja Varsinais Suomen luonnonsuojelupiirin kokoukset pidettiin Luonnonsuojelukeskuksessa (Martinkatu 5). Myös yhdistyksen harjoittelijat käyttivät ja kuten aikaisempinakin vuosina, toimistoa vuokrattiin muille ympäristö ja luontojärjestöille (Turun Lintutieteellinen yhdistys r.y., Turun Sieniseura, Turun seudun matkailijat, V S perinnemaisemayhdistys ja Luonto Liiton susiryhmä. luonnonsuojelupiirin metsäjaos). Lisäksi toimistossa järjestettiin kerhonojaajakoulutus, yhdistyksen kirpputori ja perheiden askartelu ja kierrätystapahtuma. Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais Suomen luonnonsuojelupiirin aluepäällikkö Hannu

2 Klemola työskentelee Luonnonsuojelukeskuksessa. Aluepäällikkö on paikalla tavallisesti virka aikana, jolloin Luonnonsuojelukeskus on myös yleisölle auki. Toimistolla on kirjasto, jossa on laaja valikoima luontoaiheisia ja yhdistystoimintaa käsitteleviä kirjoja, lehtiä sekä ilmaista esitemateriaalia. Yhdistyksen edustajat osallistuivat piirin kevätkokoukseen Loimaalla Suomen maatalousmuseo Sarkassa ja syyskokouksessa Laitilassa Ventolan kylätalolla. Asta Laiho osallistui SLL: liittokokoukseen Polvijärvellä Pohjois Karjalassa. 2. Kokoukset ja jäsenillat Vuoden 2013 aikana hallitus kokoontui 10 kertaa. Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous pidettiin keskiviikkona kello Luonnonsuojelukeskuksessa (Martinkatu 5), minkä jälkeen Jussi Lampinen Turun yliopistolta kertoi johtoaukeiden luontoarvoista. Sääntömääräinen syyskokous pidettiin tiistaina kello Turku salissa. Kokouksen jälkeen biologia Kati Talvitie Turun yliopistosta piti esitelmän aiheesta Kaupungissa suhisee petojen elämää Turussa. Kokouksessa hallitukseen valittiin ilahduttavasti neljä uutta jäsentä. Lisäksi järjestettiin Muurahaiset päällekkäin keskusteluiltoja jäsenistölle ja toiminnasta kiinnostuneille mm. saukkoretken yhteydessä maaliskuussa Koroisilla. Myös ystävänpäivänä kokoonnuttiin kahvilassa Turun keskustassa. Muurahaiset päällekkäin saukkoja bongaamassa (vas.) ja kahvilassa Luonnonystävien iltana (oik).

3 3. Toiminta Yhteistyötapahtumat Yhdistys järjesti useita tapahtumia yhteistyönä muiden yhdistysten kanssa. Tällaisia tapahtumia olivat muun muassa talvipuuretki Rauvolaan (Piiri), koirakuritempaus yhdessä metsästäjien kanssa huhtikuussa, koko perheen kevätseurantaretki Ruissaloon huhtikuussa ja Jaaninojalle ja Kuralan Kylämäkeen toukokuussa (Luonto Liitto), Kevätretki Virttaankankaalle (Sieniseura), jättiputkien kitkentätalkoot Koroisissa toukokuussa (Turun Eläin ja Kasvitieteellisen Seuran Kasvikerho), sieniretki syyskuussa (Sieniseura) ja sivilisaatiokriittinen dokumenttielokuvailta marraskuussa (Luonto Liitto). Kevätseurantaretkien järjestämisessä TLSY:n hallituksen Katja Samsten oli vetovastuussa, muissa tapahtumissa yhteistyötaho oli päävastuussa käytännön järjestelyistä. Kevätseurantaretkellä 3.1. Toimintaryhmät Kaavaryhmä Kaavaryhmän vuoden ylivoimaisesti suurin projekti oli Turun uuden jätteenpolttolaitoksen YVA prosessi. SLL ja TLSY sen mukana pitää jätteenpolttoa lähtökohtaisesti huonona ideana,

4 mutta muistutuksissa ei kuitenkaan otettu rajusti kantaa tätä nimenomaista laitosta vastaan. Sen sijaan saatiin läpi vaatimus, että mikäli laitos joskus Topinojalle rakennetaan näinkin lähelle keskustaa, sen päästöjen seurannan on oltava reaaliaikaista ja täysin avointa. Julkisuus on tehokas keino pitää päästöt kurissa. Muistutukset ja kannanotot Muistutus Vammalan rikastamon ympäristöluvan lupamääräysten tarkistamisesta ja ympäristölupapäätökseen liittyvästä selvityksestä Mielipide Harjattulan asemakaavamuutoksesta Lausunto Turun ympäristönsuojelumääräysten tarkistamisesta Mielipide Turun Seudun Jätehuolto Oy:n Jätteen energiahyötykäytön ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Mielipide koskien lumensijoituspaikkoja Vesiryhmä Helmikuussa vesiryhmä näytti Itämeren ongelmiin keskittyvän Dirty waters dokumenttifilmin kirjakahvilassa. Heinäkuussa ryhmä järjesti DBTL festarien yhteydessä Down by the JOKI roskienkeruutempauksen yhteisymmärryksessä festivaalijärjestäjien kanssa. Tempaus huomioitiin myös Turun Sanomissa (ks. leike alla). Anja Hjelt ja Juha Tenhosaari roskienkeruutempauksessa

5 Aikuisten luontokerho Yhdistyksessä toimi koko vuoden aikuisten luontokerho, jota vetivät Pirjo Toivio, Asta Laiho ja Juha Tenhosaari. Tammikuussa ryhmä tutustui Vähä Heikkilän tähtitorniin. Helmikuussa tehtiin lumikenkäilyretki Kurjenrahkan kansallispuistoon ja maaliskuussa vierailtiin Tuorlan observatoriossa tähtitieteilijöiden vieraana. Huhtikuussa käytiin linturetkellä Littoisissa ja toukokuussa kuultiin Päivi Lehtosen esitelmä syötävistä luonnonkasveista. Kesäkuussa osallistuttiin luonnonkukkien päivän retkeen ja heinäkuussa tehtiin Savojärven kierros patikkaretkenä Kuhankuonolla. Lokakuussa tehtiin patikkaretki Paraisten Sattmarkiin ja kuultiin Ossi Kakon esitelmä permakulttuurista. Joulukuussa kokoonnuttiin ideoimaan retkitoimintaa seuraavalle vuodelle. Kaikkiin tapahtumiin riitti kiitettävästi osallistujia ja erityisesti luennot vetivät salin täyteen, joten tälläiselle toiminnalle oli selvästi tilausta.

6 Aikuisten luontokerholaiset maaliskuussa tutustumassa Tuorlan observatorioon. Aikuisten luontokerhon patikkaretki Kuhankuonolle heinäkuussa.

7 Aikuisten luontokerholaiset Paraisten Sattmarkin luontopolulla lokakuussa Muut retket ja tapahtumat Ystävänpäiväksi järjestettiin Halaa puuta tempaus, jossa ihmisiä pyydettiin lähettämään puunhalauskuva. Kuvista koottiin kollaasi, joka julkaistiin Facebookissa.

8 Halaa puuta tempauksen kuvakollaasi. Yhdistys osallistui kansainväliseen Maailman vesipäivään Halistenkoskella. Aamupäivätapahtumassa alakoululaiset saivat erilaisten rastien kautta tutustua vesistöjen suojelumahdollisuuksiin ja veden vastuulliseen kulutukseen. Yhdistys pyysi lapsia piirtämään mieluisia vesimuistoja ja kuvia ja näyttämään kartalta heille mieluisia luontopaikkoja Turussa. Tapahtumaan kuului myös opastettu kierros Turun vesilaitosmuseossa. Yhdistys oli mukana Metsähallituksen Etelä Suomen luontopalvelujen järjestämässä koko perheen yleisötapahtumassa Kurjenrahkan kansallipuistossa Tapahtuman tarkoituksena oli tuoda luonto tutuksi lapsille ja nuorille. Yhdistyksen rastilla lapsia hauskuuttivat eläinhahmoiset Jari ja Kati ja toimintaa oli kävynheittokisasta pehmolelubingoon. Aikuisille kerrottiin yhdistyksen toiminnasta ja jäsenhankintakampanjasta.

9 Jari Kärkkäinen, Katja Samsten (varapuheenjohtaja) ja harjoittelija Karoliina Korpilahti Kurjenrahkan ulkoilupäivässä yhdistys osallistui kansalliseen Siivouspäivä tapahtumaan järjestämällä kirpputorin Luonnonsuojelukeskuksessa, jossa myytiin lahjoitettua tavaraa. Kirpputorikansa ei kuitenkaan löytänyt toimistolle, joten iltapäivällä loput tavarat vietiin jatkomyyntiin hyllykirppikselle Manhattanille. Luonnonkukkien päivän retki suuntautui tänä vuonna Virnamäkeen, Halisiin Teemalajina olivat matarat, joista retken oppaat Jussi Lampinen ja Maria Louna Korteniemi asiantuntevasti kertoivat retkeläisille. Retkelle osallistui kymmenkunta urheaa, joita koko retken ajan jatkunut kaatosadekaan ei karkoittanut.

10 Jussi Lampinen ja Maria Louna Korteniemi opastivat Luonnonkukkien päivän retkeläisiä. Kesän toiset talkoot järjestettiin 3.7. Rauvolanlahdella, jossa kitkettiin jättipalsamia joenvarresta. Kaikkien iloiseksi yllätykseksi paikalle saapui parikymmentä talkoolaista ja työ tuli ennätysvauhtia noin tunnissa tehdyksi. Töiden päätteeksi talkoolaisille tarjottiin piknikevästä. Piknikillä jättipalsamitalkoiden päätteeksi.

11 Perinteiset Juhannuskukkulatalkoot järjestettiin aurinkoisena iltapäivänä. Talkoilemaan saapui toistakymmentä ahertajaa ja kaupungin ympäristönsuojelusta mukana olivat Emma Kosonen ja Jarmo Laine. Paikalla kävivät myös Ari Karhilahti ja Mia Rönkä, jotka kävivät ottamassa kuvia tulevaan kirjaansa. Talkoiden jälkeen tarjoiltiin iltapalaa. Juhannuskukkulalla syömässä dyykattuja eväitä Luonto Liitto ja Turun luonnonsuojeluyhdis järjesti yhdessä luontokerho ohjaajan peruskurssin 7.9. Luonnonsuojelukeskuksessa. Koko päivän kurssille osallistui 20 innokasta lasten luontokerhon ohjauksesta kiinnostunutta henkilöä. Kurssin suosio yllätti järjestäjät. Kaikki osallistujat mahtuivat kuitenkin tiloihin, vaikka välillä pidettiinkin pieniä happihyppelyitä. Varasijoille jäi silti pari henkilöä odottelemaan seuraavan kurssin ajankohtaa. Kurssilaisille järjestettiin lounas läheisellä Martin kulttuuriolohuoneella. Kurssin vetäjinä toimivat Luonto Liiton kouluttajakonkarit Ville Laitinen ja Varpu Määttänen. Pirjo Naatti ja Riikka touhusivat käpyjen kanssa perheiden tuloa odotellessa.

12 Kierrätys ja luonnonmateriaalit olivat pääosassa perheille järjestetyssä kierrätys ja askartelupäivässä Martinkadulla. Paikalle saapui kaksi perhettä, joiden lapset onneksi askartelivat hyvin innokkaasti monenkin perheen edestä. Siinä valmistui kaikkea mielikuvituksellista halloween naamareista ja miekoista taikametsän hahmoihin, materiaaleina kaikki sellainen, jota luonnosta voi löytää tai mikä muuten olisi heitetty pois. Sekä lapsilla että aikuisilla tuntui olevan hauskaa! Hiljan päivänä vietettiin hiljaisuuden päivää. Tänä vuonna tehtiin retki Turun äänimaisemaan ja sen muuttumiseen. Retken lähtöpaikka oli Kauppatorin länsikulma. Retki alkoi Kauppatorilta ja jatkui Yliopistonkatua ja jokirantaa myöten Koroisille. Mukana oli kaksi melumittaria, joiden avulla reitin eri pisteissä arvioitiin, millainen melu tuntuu häiritsevältä. Jokiranta koettiin yhtä miellyttäväksi kuin reitin hiljaisin piste, Koroinen. Voi arvella, että miellyttävyyden kokemiseen vaikuttaa myös se, miten epämiellyttävästä ympäristöstä pääsee pois: jokirantaan siirryttiin Aninkaistenmäen mittauspisteestä. Maaseutumaisissa paikoissa huomio kiinnittyy yksittäisiin ääniin, kuten sirinä tai vinkuva ujellus. Rakennetuissa ympäristöissä taustahälyä pyritään olemaan kuuntelematta ja huomio kiinnittyy tasaiseen meteliin kun kuunnellaan. Koroisilla käydyssä loppukeskustelussa kolme havainnoijaa mainitsi miljööseen kuulumattomista äänistä, kuten liikenteen huminasta.

13

14 TLSY järjesti vierailun Topinojan jäteasemalle Paikalle tuli noin 20 henkilöä. Turun Seudun Jätehuollon asiantuntija opasti seikkaperäisesti ja konkreettisesti, miten jätevirrat asemalla liikkuvat. Lisäksi saatiin tietoa jätemäärien kehityksestä Turun seudulla ja muuallakin Suomessa. Kehitys ei ole erityisen hyvää, ja siksi TLSY:n olisi viisasta kehittää myös omaa jätetoimintaansa. Perinteiset pikkujoulut järjestettiin Konsan kartanolla yhdessä Varsinais Suomen luonnonsuojelupiirin ja Varsinais Suomen perinnemaisemayhdistyksen kanssa. Juhlissa nautiskeltiin kasvisruuasta, kuunneltiin jouluista musiikkia ja kilpailtiin luontoaiheisessa tietovisassa, Twisterissä ja näppäryyttä vaativassa tikkujenkeräilytehtävässä Messut ja edustustapahtumat Huhtikuussa yhdistyksellä oli esitepöytä Kestävä kulutus seminaarissa ICT talolla. Syyskuussa yhdistys esitteli toimintaansa Mahdollisuuksien tori tapahtumassa, jossa teemana olivat ihmisoikeudet. Lokakuussa edustettiin Vuoden luontokuva tapahtumassa Logomossa.

15 Riikka Armanto (puheenjohtaja) ja Asta Laiho (sihteeri) Mahdollisuuksien torilla (vas.) ja harjoittelija Tia Mäenpää ja Katja Samsten (varapuheenjohtaja) Vuoden luontokuva tapahtumassa (oik.). 4. Harjoittelijat Yhdistyksellä oli kesällä kaksi harjoittelijaa, Karoliina Korpilahti ja Laura Kotomaa. Heidän tehtäviään olivat jäsenhankintakampanjan suunnittelu ja toteutus, retkioppaan päivittäminen ja turkulaisiin retkikohteisiin tutustuminen ja näihin liittyvien tietojen päivittäminen sähköiseen retkioppaaseen, kansallisen kaupunkipuiston perustamistilaisuuteen osallistuminen, yhdistyksen sääntöjen sähköistäminen, nettisivujen päivittäminen, historiikin tiivistelmän kirjoittaminen, aloittelijan kaavoitusoppaan kirjoittaminen, Down by the JOKI vesiensuojelutempauksen suunnittelua, talkoissa avustamista ja jäsenhankintakampanjaan kuuluvaa luukutusta. Syksyllä Tia Mäenpää suoritti kädentaitojen ja luonto ja kierrätysmateriaalien käytön harjoittelun yhdistyksessä. Hänen tehtäviinsä kuuluivat, perheitten kierrätys ja askartelupäivän järjestäminen ja mainostaminen, yhdistyksen esittelypöydän koristelu, Hiljan päivän kävelyretken vetäminen yhdessä Jari Kärkkäisen kanssa, pöydän pitämistä Vuoden Luontokuva messuilla, Topinojan tutustumiskierroksen järjestely ja askarteluohjelmanumeron suunnittelu yhdistyksen pikkujouluihin. 5. Tiedotus ja medianäkyvyys Vuoden alussa otettiin käyttöön uudet liiton formaatissa olevat nettisivut. Jäsentiedote ilmestyi vuoden aikana kolme kertaa ja sen visuaalisesta ilmeestä vastasi graafikko Pirjo Toivio kuten edellisinäkin vuosina. Yhdistys tiedotti toiminnastaan aktiivisesti myös Facebook sivuillaan ja

16 sähköpostilistallaan. Sähköpostilistan käyttö tehostui loppuvuodesta kun sille lisättiin 400 sähköpostiosoitetta liiton jäsenrekisteristä. Vuoden lopussa yhdistyksellä oli reilusti yli 400 Facebook tykkääjää ja noin 500 henkeä sähköpostilistalla. Toimintaryhmät tiedottivat toiminnastaan myös omilla sähköpostilistoillaan. Parista tapahtumasta tehtiin myös mediatiedotteet. Yhdistysaktiivien sisäistä viestintää tehosti suuresti Google työkalujen entistä laajempi hyödyntäminen ja erityisesti sähköisen dokumenttiarkiston käyttöönotto. 55FEI6bn1yh7nzSvvgqv2a5js7yU62o/edit Ensimmäisenä Suomen luonnon päivänä puheenjohtaja Riikka Armannon kirjoittama teksti julkaistiin Turun Sanomissa: Liput salkoon Suomen luonnon kunniaksi LUKIJOILTA Turun Sanomat :30 1 Olen Turun luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja. Käsitteenä luonnonsuojelija on lähes neutraali termi yhteiskunnallisesti tai muutoin toiminnallisesti aktiiviselle luonnon etua ja monimuotoisuuden varjelua ajavalle henkilölle. Sana kertoo, että me suojelijat pelkäämme luonnon puolesta ja haluamme pelastaa puolustuskyvyttömän luonnon ihmisten itsekkäiltä aikeilta. Tehkäämme kuitenkin selväksi yksi asia: luonto ei tarvitse suojelua. Luonto ei tarvitse luonnonsuojelijoita eikä uusiutuvia energiamuotoja. Luonto ei tarvitse vihreää taloutta eikä kansainvälisiä ilmastosopimuksia. Luonto ei itke kurjuuttaan ihmisten typerien tekojen tähden, ei

17 kysy eikä kuuntele. Luonto on. Me ihmiset emme pysty tappamaan luontoa, vaikka kuinka yrittäisimme. Vaikka onnistumme syrjäyttämään muita lajeja sukupuuttoon, vaikka kuormitamme valtameret muovijätteellä, vaikka osaamme ajaa jopa mehiläiset joukkokuolemiin, ainoa joka tässä kilpailussa voi hävitä, on ihminen. Me tarvitsemme luontoa. Me itse tarvitsemme luonnonsuojelua, luonnonsuojelualueita ja niitä, jotka heittävät kapuloita tuhovoimien rattaisiin. Jokainen ymmärtää, että meidän on pidettävä itse itsestämme huolta. Toivottavasti yhä useampi ymmärtää, ettei se tarkoita omien etujen ajamista, niin lajina kuin yksilönäkään. Luontoa, omaa äitiämme, hellimällä me autamme itseämme. Meillä Suomessa luonto on vielä niin lähellä, että me välillä unohdamme puhtaan ympäristön olevan mieletön vahvuus ja etu. Luonto kuuluu kuitenkin vahvasti kansallisidentiteettiimme. Mielikuvissamme metsä ja mökkirantaa vasten liplattava meri edustavat maatamme. Kuka kuvittelee kaupungin autoineen ja katuvaloineen paratiisiinsa? Vietä siis aikaasi luonnon kanssa ja avaa sydämesi luontorakkaudelle. Kuuntele, mitä metsä sinulle kertoo. Älä käytä hyväksi ja ota, vaan pyydä. Juhli joka päivä olemassaolosi onnea ja tunnusta vähintään tänä lauantaina, Suomen Luonnon päivänä 31. elokuuta lempesi kotimaamme ihania maisemia kohtaan! Riikka Armanto, Turun luonnonsuojeluyhdistys 6. Jäsenhankinta Yhdistys haki ja sai vuonna 2013 liiton tukea jäsenhankintakampanjoiden järjestämiseen. Avustuksella järjestettiin arpajaiset Kurjenrahkan ulkoilutapahtumassa. Lisäksi hallituslaiset ja harjoittelijat luukuttivat yhdistyksen esitteitä laajasti. Kaverikampanjalla haluttiin aktivoida ihmisiä rekrytoimaan tuttaviaan jäseniksi kannustuspalkintojen avulla, mutta osallistuminen jäi varsin vähäiseksi. Jäsenhankintaa tehtiin aktiivisesti myös tapahtumissa ja retkillä. 7. Taloudellinen tilanne Yhdistyksen talous on ollut alijäämäinen useampana vuonna peräkkäin, mutta yhdistyksellä on edelleen varoja kohtalaisen hyvin. Tuloja yhdistys saa pääasiassa jäsenmaksuista sekä avustuksina luonnonsuojelupiiriltä ja Turun kaupungilta. Menoja kertyy pääasiassa vuokranmaksusta sekä paperisen jäsenkirjeen painatuksesta ja postituksesta.

Yhdistyksellä oli vuoden 2014 joulukuussa jäsenrekisteriotteen mukaan yhteensä 1391 jäsentä, kun jäsenmäärä edellisen vuoden lopulla oli 1359.

Yhdistyksellä oli vuoden 2014 joulukuussa jäsenrekisteriotteen mukaan yhteensä 1391 jäsentä, kun jäsenmäärä edellisen vuoden lopulla oli 1359. Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintakertomus 2014 Yhdistyksen tarkoituksena on edistää toiminta alueellaan luonnon, ympäristön ja maisemansuojelua sekä vaalia kulttuuriperinteitä. Tarkoituksensa

Lisätiedot

Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintakertomus 2015

Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintakertomus 2015 Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintakertomus 2015 Yhdistyksen tarkoituksena on edistää toiminta alueellaan luonnon, ympäristön ja maisemansuojelua sekä vaalia kulttuuriperinteitä. Tarkoituksensa

Lisätiedot

Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintakertomus 2011

Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintakertomus 2011 Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintakertomus 2011 Yhdistyksen tarkoituksena on edistää toiminta-alueellaan luonnon-, ympäristön- ja maisemansuojelua sekä vaalia kulttuuriperinteitä. Tarkoituksensa

Lisätiedot

Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2014

Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2014 Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2014 Toiminnan lyhyt kuvaus Turun luonnonsuojeluyhdistys ry: n toiminta keskittyy luonnon, ympäristön, ja maisemansuojeluun Turun alueella.

Lisätiedot

Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2015

Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Toiminnan lyhyt kuvaus Turun luonnonsuojeluyhdistys ry: n toiminta keskittyy luonnon, ympäristön, ja maisemansuojeluun Turun alueella.

Lisätiedot

Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli

Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli tilinpäätöksen tarkastus ja alllekirjoitus), Roby oli sihteerinä

Lisätiedot

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2015 VUOSIKERTOMUS YLEISTÄ Yhdistyksen tarkoitus on edistää fyysisesti vammaisten ihmisten mahdollisuuksia toimia yhteiskunnan tasa-arvoisina ja täysivaltaisina jäseninä

Lisätiedot

MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY

MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY Toimintakertomus 2010 Sisältö 1. Toiminnan ydinalueet 1 2. Toiminta 1 2.1 Säännöllinen toiminta 1 2.2 Tapahtumat 1 2.3 Tapahtumia, joihin osallistuimme

Lisätiedot

puheenjohtaja /sihteeri Kevätkokous Päätösten vahvistaminen hallitus maalis-huhtikuu 300 yhdistyksen jäsenet

puheenjohtaja /sihteeri Kevätkokous Päätösten vahvistaminen hallitus maalis-huhtikuu 300 yhdistyksen jäsenet Järjestötoiminta Edustajistovaalit - sähköinen tiedotus jäsenille vaaleista - mahd. yhdistyksen ehdokkaan oma alasivu yhdistyksen sivuilla Avustetaan yhdistyksen jäsentä vaalityössä tiedottamalla asiasta/mainostamalla

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 1/2013. Turun luonnonsuojeluyhdistys ry

JÄSENTIEDOTE 1/2013. Turun luonnonsuojeluyhdistys ry Turun luonnonsuojeluyhdistys ry JÄSENTIEDOTE 1/2013 Turun luonnonsuojeluyhdistys ry on Suomen luonnonsuojeluliiton turkulaisten jäsenten oma paikallisyhdistys. Yhdistys toimii luonnon puolesta Turun alueella

Lisätiedot

Suomen luonnonsuojeluliiton Jyväskylän seudun yhdistys ry

Suomen luonnonsuojeluliiton Jyväskylän seudun yhdistys ry Suomen luonnonsuojeluliiton Jyväskylän seudun yhdistys ry Toimintakertomus 2016 1. Toimihenkilöt Yhdistyksen puheenjohtajana toimi Heikki Susiluoma ja varapuheenjohtajana Markku Lemmetty. Hallituksen muut

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 2/2013. Turun luonnonsuojeluyhdistys ry

JÄSENTIEDOTE 2/2013. Turun luonnonsuojeluyhdistys ry Turun luonnonsuojeluyhdistys ry JÄSENTIEDOTE 2/2013 Turun luonnonsuojeluyhdistys ry on Suomen luonnonsuojeluliiton turkulaisten jäsenten oma paikallisyhdistys. Yhdistys toimii luonnon puolesta Turun alueella

Lisätiedot

Kymenlaakson Rakennusperinneyhdistys Iisakki ry. Toimintakertomus

Kymenlaakson Rakennusperinneyhdistys Iisakki ry. Toimintakertomus Kymenlaakson Rakennusperinneyhdistys Iisakki ry Toimintakertomus 2015 Sisällys 1. Yhdistyksen tarkoitus 1 2. Hallitus 1 3. Yhdistyksen kokoukset 1 4. Toiminta 2 5. Tiedottaminen 2 6. Talous 3 1 1. YHDISTYKSEN

Lisätiedot

Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2011

Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2011 Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2011 Toiminnan lyhyt kuvaus Turun luonnonsuojeluyhdistys ry:n toiminta keskittyy turkulaisen kaupunkiluonnon suojeluun sekä jäsenten ja muiden

Lisätiedot

puheenjohtaja /sihteeri Syyskokous Päätösten vahvistaminen hallitus marraskuu 300 yhdistyksen jäsenet Anneli Nikulainen, Oxana Tarasyuk ja Sanna Husu

puheenjohtaja /sihteeri Syyskokous Päätösten vahvistaminen hallitus marraskuu 300 yhdistyksen jäsenet Anneli Nikulainen, Oxana Tarasyuk ja Sanna Husu Järjestötoiminta Hallituksen kokoukset kuukausittain Edunvalvonnan varmistaminen ja yhdistyksen toiminnan suunnittelu, tiedon jakaminen. puheenjohtaja /sihteeri kerran kuukaudessa Kevätkokous Päätösten

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2006

TOIMINTAKERTOMUS 2006 TOIMINTAKERTOMUS 2006 YLEISTÄ Vuosi 2006 oli OuLVI:n 44. toimintavuosi. Vuoden aikana järjestetty toiminta oli edellisten vuosien mukaista.tapahtumissa keskityttiin laatuun ja panostettiin tapahtumaympäristöön

Lisätiedot

Keski-Suomen. Toimintasuunnitelma 2015

Keski-Suomen. Toimintasuunnitelma 2015 Keski-Suomen ry Toimintasuunnitelma 2015 Missio edistää naisyrittäjyyttä sekä parantaa naisyrittäjien kannattavan toiminnan yleisiä edellytyksiä omalla toiminta-alueellaan, edistää yrittäjyyttä, tervettä

Lisätiedot

Suunnitelmasta ei kannata tehdä liian raskasta ja hankalaa. Toimiva toimintasuunnitelma on yhdistyksen työskentelyä helpottava työkalu.

Suunnitelmasta ei kannata tehdä liian raskasta ja hankalaa. Toimiva toimintasuunnitelma on yhdistyksen työskentelyä helpottava työkalu. JHL-yhdistyksen toimintasuunnitelma MALLI Toimintasuunnitelmasta yleisesti Hallitus on vastuussa toimintasuunnitelman ja talousarvion laatimisesta, seurannasta ja arvioinnista Yhdistyksen toimintasuunnitelma

Lisätiedot

TURUN LUONNONSUOJELUYHDISTYKSEN MELUKÄVELY

TURUN LUONNONSUOJELUYHDISTYKSEN MELUKÄVELY TURUN LUONNONSUOJELUYHDISTYKSEN MELUKÄVELY 8.10.2014 Hiljan päivänä TLSY järjesti melukävelyn. Kävelyn aikana kuunneltiin kaupungin melua, sen voimakkuutta ja laatua sekä arvioitiin äänimaiseman laatua.

Lisätiedot

Keski-Suomen. Toimintasuunnitelma 2014

Keski-Suomen. Toimintasuunnitelma 2014 Keski-Suomen ry Toimintasuunnitelma 2014 Missio edistää naisyrittäjyyttä sekä parantaa naisyrittäjien kannattavan toiminnan yleisiä edellytyksiä omalla toiminta-alueellaan, edistää yrittäjyyttä, tervettä

Lisätiedot

Kiuruveden JHL ry toimintasuunnitelma 2016

Kiuruveden JHL ry toimintasuunnitelma 2016 Yhdistyksen toiminnallisen tilan kuvaus Yhdistyksen jäsenmäärä 311 Jäsenten työpaikat Kiuruveden kaupunki, Iisalmen kaupunki, Seurakunta, Yksityiset hoivakodit, Fysikaaliset hoitolaitokset, Toimi-säätiö

Lisätiedot

Iitin Reserviupseerikerhon toimintakertomus vuodelta 2013

Iitin Reserviupseerikerhon toimintakertomus vuodelta 2013 Iitin Reserviupseerikerhon toimintakertomus vuodelta 2013 Iitin Reserviupseerikerhon toimintakertomus vuodelta 2013 Hallitus Pekka Mertakorpi, pj. 040-5176044 Tapani Peltola, vpj 044-2899226 Sami Ahola,

Lisätiedot

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat Hallinto 2510 Hyvinvointitoimiala tammikuu 134,9 121,3-13,6 82,8 84,4 3,2 5,4 11,8 7,3 2,3 2,9 3,9 5,8 55,6 38,6 123,1 107,6 91,3 % 88,7 % helmikuu 133,9 118,8-15,1 82,3 83,4 3,9 5,5 11,1 7,6 2,6 3,6 8,1

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2016 Toimintasuunnitelman pääkohdat Järjestötoiminta JHL 103 edustaa Jyväskylän kaupungilla ja osakeyhtiöissä työskenteleviä,

Lisätiedot

Lasten ja vapaaehtoistoimijoiden tapaturma- ja vastuuvakuutuksen voimassaolon varmistaminen ks. Yhdistysnetti

Lasten ja vapaaehtoistoimijoiden tapaturma- ja vastuuvakuutuksen voimassaolon varmistaminen ks. Yhdistysnetti MLL:n paikallisyhdistyksen hallinnon vuosikello (Lähde: MLL /Yhdistysnetti) TAMMIKUU Yhdistyksen hallituksen järjestäytymiskokous Varan, sihteerin, rahastonhoitajan, jäsenvastaavan ja muiden vastuuhenkilöiden

Lisätiedot

Toimintakertomus 2018

Toimintakertomus 2018 1 Korson Eläkeläiset ry Toimintakertomus 2018 Yleistä: Viikkokerho ja kuoro kokoontuvat Korson seurakuntakeskuksessa, kirkkosali 2 ssa Tiistaisin. Kuoro harjoittelee ensin 12-14 ja viikkokerho sitten 14-16.

Lisätiedot

Eriksnäsin asukasyhdistyksen toimintakertomus 2009 syksy -2010 kesä

Eriksnäsin asukasyhdistyksen toimintakertomus 2009 syksy -2010 kesä 1 Eriksnäsin asukasyhdistyksen toimintakertomus 2009 syksy -2010 kesä 2 Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ 3 2. HALLITUS 4 3. JÄSENET 4 4. TALOUS 4 5. TOIMINTA 5 5.1 SYYSJUHLA 5 5.2 LASKIAISRIEHA 5 5.3 KEVÄTKIRPPIS

Lisätiedot

Keravan Reserviläiset ry Toimintakertomus 2009

Keravan Reserviläiset ry Toimintakertomus 2009 Keravan Reserviläiset ry Toimintakertomus 2009 Tuloslaskelma ja Tase Yleistä Vuosi 2009 oli yhdistyksemme 51. toimintavuosi. Kuluneena vuonna yhdistyksen puheenjohtajana toimi Heikki Jäntti. Yhdistyksen

Lisätiedot

Järvenpään Yhteiskoulun ja Lukion Seniorit ry. Yhdistyksen vuosikokous. Läsnä 14 yhdistyksen jäsentä, joiden nimiluettelo on pöytäkirjan liitteenä 1.

Järvenpään Yhteiskoulun ja Lukion Seniorit ry. Yhdistyksen vuosikokous. Läsnä 14 yhdistyksen jäsentä, joiden nimiluettelo on pöytäkirjan liitteenä 1. 1 Järvenpään Yhteiskoulun ja Lukion Seniorit ry Pöytäkirja Yhdistyksen vuosikokous Aika 13.10.2012 klo 12.00 12.25 Paikka Järvenpään lukio, Lukionkatu 1, Järvenpää Läsnä 14 yhdistyksen jäsentä, joiden

Lisätiedot

Vuosikertomus 2010. vuosikertomus 2010 1 (5) 30.1.2011. Kaakkois-Suomen Lihastautiyhdistys ry. Yleistä

Vuosikertomus 2010. vuosikertomus 2010 1 (5) 30.1.2011. Kaakkois-Suomen Lihastautiyhdistys ry. Yleistä vuosikertomus 2010 1 (5) 30.1.2011 Kaakkois-Suomen Lihastautiyhdistys ry Vuosikertomus 2010 Yleistä Toiminnan tarkoitus Tukea yhdessä Lihastautiliiton kanssa neuromuskulaarisia tauteja sairastavien ja

Lisätiedot

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen OIKARISTEN sukuseura ry:n Toimintakertomus vuodelta Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen 2011 OIKARISTEN SUKUSEURA RY TOIMINTAKERTOMUS 30.11.2011 Oikaristen 11-vuotias sukuseura toimii

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2017

TOIMINTASUUNNITELMA 2017 TOIMINTASUUNNITELMA 2017 1 MISSIO Edistää naisyrittäjyyttä sekä parantaa naisyrittäjien kannattavan toiminnan yleisiä edellytyksiä omalla toiminta-alueellaan, edistää tervettä kilpailua ja naisyrittäjien

Lisätiedot

Hangon - Hangö JHL ry Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Hangon - Hangö JHL ry Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Hangon - Hangö JHL ry Toimintasuunnitelma 2017 Toimintasuunnitelma 2017 Hallitus on vastuussa toimintasuunnitelman ja talousarvion laatimisesta, seurannasta ja arvioinnista Yhdistyksen toimintasuunnitelma

Lisätiedot

IitinReserviupseerikerho ry TOIMINTAKERTOMUS 2015

IitinReserviupseerikerho ry TOIMINTAKERTOMUS 2015 IitinReserviupseerikerho ry TOIMINTAKERTOMUS 2015 VER29.3 Hallitus 2015 Pekka Mertakorpi, pj. 040-5176044 Tapani Peltola, vpj 044-2899226 Sami Ahola, siht 040-0859670 Jouni Laurikainen, liik. ups. 040-8451070

Lisätiedot

Toimintakertomus 2012

Toimintakertomus 2012 Toimintakertomus 2012 Leena Roivas Puheenjohtaja 2011-2014 TOIMINTA-AJATUS Liitto on ammatillisesti ja yhteiskunnallisesti vastuunsa tuntevien naisten puolueisiin sitoutumaton järjestö, joka on aktiivisesti

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 SISÄLLYS 1 Johdanto... 3 2 Tiedotustoiminta... 3 3 Oma toiminta... 4 3.1 Yhdistystoiminta... 4 3.2 Aatteellinen toiminta... 4 3.3 Kenttäkelpoisuus... 4 3.4 Urheilutoiminta... 4

Lisätiedot

TURUN JYRYN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015

TURUN JYRYN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015 TURUN JYRYN Seuran toimintaa kehitetään koko ajan. Haluamme tarjota laadukasta ja virikkeellistä toimintaa liikunnasta kiinnostuneille. Seuraamme puhaltavat uudet tuulet, jos seuratoiminnan kehittämistukea

Lisätiedot

Vaasan ekonomit Toi T mintaker oi tomus

Vaasan ekonomit Toi T mintaker oi tomus Vaasan ekonomit Toimintakertomus 2017 Jäsenistö Vaasan Ekonomien jäsenmäärä 31.12.2017 oli 900 Suomen ekonomien 25 jäsenyhdistyksen joukossa kuudenneksi vanhin ja seitsemänneksi suurin Yhdistyksen varsinaisten

Lisätiedot

Helsingin terveyskeskuksen henkilökunta JHL 015 ry

Helsingin terveyskeskuksen henkilökunta JHL 015 ry Helsingin terveyskeskuksen henkilökunta JHL 015 ry Toimintakertomus vuodelta 2013 Nykytila: Yhdistyksemme jäsenmäärä kasvoi 14.11.1013 lähes kaksinkertaiseksi, kun Helsingin sosiaaliviraston henkilöstö

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS VUOSI 2014

TOIMINTAKERTOMUS VUOSI 2014 TOIMINTAKERTOMUS VUOSI 2014 Toiminta Hallitus Suomen Saksanpystykorva harrastaja Sapy ry:n tarkoituksena on tehdä eri saksanpystykorvia ja eri harrastusmuotoja tunnetuksi, tuoda rotujen harrastajat yhteen,

Lisätiedot

Vuosikokous pidettiin 16.4.2015 Metsäkansan Ainolassa.

Vuosikokous pidettiin 16.4.2015 Metsäkansan Ainolassa. TOIMINTAKERTOMUS 2015 YLEISTÄ Metsäkansan kyläyhdistyksen toiminta vuonna 2015 oli aktiivista. Vuotta värittivät erityisesti hyvin onnistuneet tapahtumat ja kyläyhdistyksen saama positiivinen huomio. Yhdistys

Lisätiedot

Rauman Seudun Luonnonystävät. Jäsentiedote 1/2011

Rauman Seudun Luonnonystävät. Jäsentiedote 1/2011 Rauman Seudun Luonnonystävät Jäsentiedote 1/2011 Hyvät luonnonystävät Vuosi vaihtui ja sen myötä myös yhdistyksen puheenjohtaja. Ilona halusi välillä keskittyä muihin asioihin ja hänen ehdotuksestaan yhdistyksen

Lisätiedot

JOHDANTO. Suvi Nieminen / suvin.kuvat.fi

JOHDANTO. Suvi Nieminen / suvin.kuvat.fi 1 SISÄLTÖ JOHDANTO. 3 RATSASTUSSEURAN VISIO... 4 RATSASTUSSEURAN ARVOT... 4 RATSASTUSSEURATOIMINNAN TAVOITTEET... 5 KÄYTÄNNÖN TOIMINTA JA PERIAATTEET... 5 Vakiintunut vuosittainen toiminta... 5 Seuran

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2018

TOIMINTASUUNNITELMA 2018 TOIMINTASUUNNITELMA 2018 EKL:n Pohjois-Karjalan piiri ry 2 YLEISTÄ: Piirin 46. toimintavuotena keskitymme jäsenyhdistysten toimintamahdollisuuksiin. Piirin tarkoituksena on tukea ja ohjata liiton hallituksen

Lisätiedot

JOSE TOIMINTA 2013 1/7 Joensuun seudun erilaiset oppijat ry 1.10.2013 Puosuntie 1 80170 Joensuu

JOSE TOIMINTA 2013 1/7 Joensuun seudun erilaiset oppijat ry 1.10.2013 Puosuntie 1 80170 Joensuu JOSE TOIMINTA 2013 1/7 TOIMINTASUUNNITELMA 2013 Josen jäseninä on erilaisia oppijoita, heidän läheisiään ja työnsä vuoksi oppimisvaikeuksista kiinnostuneita. Josen tarkoituksena on koota edellä mainitut

Lisätiedot

TEAM FINCHEVAL RY TOIMINTALINJA 2015

TEAM FINCHEVAL RY TOIMINTALINJA 2015 1 TEAM FINCHEVAL RY 2 JOHDANTO Toimintalinja on laadittu Suomen Ratsastajainliiton seurakehittämisohjelman mukaisesti vuodelle 2015. Toimintalinjasta käy ilmi asioita, jotka ovat seurallemme tärkeitä ja

Lisätiedot

Suomen luonnonsuojeluliiton Jyväskylän seudun yhdistys ry

Suomen luonnonsuojeluliiton Jyväskylän seudun yhdistys ry Suomen luonnonsuojeluliiton Jyväskylän seudun yhdistys ry Toimintakertomus 2017 1. Toimihenkilöt Yhdistyksen puheenjohtajana toimi Heikki Susiluoma ja varapuheenjohtajana Anita Pätynen. Hallituksen muut

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

JHL-yhdistyksen toimintasuunnitelma 2016 Toimintasuunnitelmasta yleisesti Toimintasuunnitelman pääkohdat Järjestötoiminta Edunvalvonta Koulutus

JHL-yhdistyksen toimintasuunnitelma 2016 Toimintasuunnitelmasta yleisesti Toimintasuunnitelman pääkohdat Järjestötoiminta Edunvalvonta Koulutus JHL-yhdistyksen toimintasuunnitelma Toimintasuunnitelmasta yleisesti Hallitus on vastuussa toimintasuunnitelman ja talousarvion laatimisesta, seurannasta ja arvioinnista Yhdistyksen toimintasuunnitelma

Lisätiedot

Pohjois-Suomen pelastusliitto ry

Pohjois-Suomen pelastusliitto ry Pohjois-Suomen pelastusliitto ry toimintakertomus 2018 Yleistä Vuosi 2018 oli pelastusliiton 89. toimintavuosi. Liiton toiminta toteutettiin Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) kanssa tehdyn sopimuksen

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103. Toimintasuunnitelma 2019

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103. Toimintasuunnitelma 2019 Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2019 1 JHL 2022 LIITTOSTRATEGIA VISIO: JHL on kokoava voima, joka toimii vahvimpana ammattiliittona työpaikoilla ja

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2001

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2001 KANKAANPÄÄM SEUDUN TYKISTÖKILTA RY 38700 KANKAANPÄÄ 15.2.2002 1 TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2001 Kulunut vuosi oli kiltamme 37. Toimintavuosi SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET KILLAN HALLINTO Kevätkokous pidettiin

Lisätiedot

Toimintakertomus 2015

Toimintakertomus 2015 Toimintakertomus 2015 Pohjois-Kymen Luonto ry 1 Pohjois-Kymen Luonto ry on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys Kouvolassa ja Iitissä ja toimii alueellaan luonnon ja ympäristön edunvalvojana.

Lisätiedot

HALLITUKSEN KOKOUS

HALLITUKSEN KOKOUS 1(5) Aika 21.8.2007 kello 18.00 Paikka Läsnä Lakimiesliiton ylähuone Mikko Salo, hallituksen puheenjohtaja Une Tyynilä, pääsihteeri Matti Hietanen, hallituksen jäsen, lähti kohdassa 8 Jan Hjelt, hallituksen

Lisätiedot

Laukaan Kalevalaiset Naiset ry Toimintasuunnitelma 2019

Laukaan Kalevalaiset Naiset ry Toimintasuunnitelma 2019 Sisältö 1. Yleistä... 3 2. Toiminnan tavoitteet vuonna 2019... 3 3. Toiminta... 3 4. Tiedotus... 4 5. Hallinto... 4 5.1. Vuosikokous... 4 5.2. Hallitus... 4 6. Yhteistyötahot... 5 7. Talous... 5 Liite:

Lisätiedot

Toimintakertomus 2016

Toimintakertomus 2016 Toimintakertomus 2016 Naivistien Ystävät ry Puh. 050 3132207 (pj.) c/o Naivistit Iittalassa Hollajantie 2 14500 Iittala www.naivistienystavat.fi naivistienystavat@gmail.com rek 14.5.2012. No: 207.968.

Lisätiedot

Oulun Numismaattinen Kerho r.y. Perustettu 1962

Oulun Numismaattinen Kerho r.y. Perustettu 1962 1 Kokouksen avaus VUOSIKOKOUS 12.2.2007 ESITYSLISTA 2 Kokouksen laillisuuden toteaminen 3 Kokouksen puheenjohtajan ja sihteerin valinta 4 Pöytäkirjantarkastajien ja ääntenlaskijoiden valinta 5 Vuoden 2006

Lisätiedot

KUOPIO, TAMMIKUU 2013 PÄIVÄ AIKA TAPAHTUMA VAST.HLÖ PUHELIN Keskiviikko Klo

KUOPIO, TAMMIKUU 2013 PÄIVÄ AIKA TAPAHTUMA VAST.HLÖ PUHELIN Keskiviikko Klo KUOPIO, TAMMIKUU 2013 16.1.2013 18-19.15 24.1.2013 18 19.15 klo Teemailta 1 Voimaa ja valoa talven sihteeri 29.1.2013 18 20 pimeyteen, Pirkko Ulmanen 30.1.2013 18 19.15 PIELAVESI, TAMMIKUU 2013 Maanantai

Lisätiedot

1(5) SF- CARAVAN YDIN-HÄME RY TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA YLEISTÄ

1(5) SF- CARAVAN YDIN-HÄME RY TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA YLEISTÄ 1(5) SF- CARAVAN YDIN-HÄME RY TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2012 1. YLEISTÄ SF-Caravan Ydin-Häme ry on perustettu Tuusulassa 19.11.2011 Kantele Caravan nimellä. Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisteriin

Lisätiedot

Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri ry Nylands miljövårdsdistrik rf SÄÄNNÖT

Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri ry Nylands miljövårdsdistrik rf SÄÄNNÖT Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri ry Nylands miljövårdsdistrik rf Nämä sääännöt on hyväksytty piirin syyskokouksessa 28.10.2006 ja rekisteröity yhdistysreksiteriin 28.12.2006. SÄÄNNÖT Yhdistys ja sen tarkoitus

Lisätiedot

Helsingin sosiaali- ja terveysviraston henkilöstö JHL 015 ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2016. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Helsingin sosiaali- ja terveysviraston henkilöstö JHL 015 ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2016. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Helsingin sosiaali- ja terveysviraston henkilöstö :n toimintasuunnitelma vuodelle 2016 :n toimintasuunnitelma 2016 Yhdistyksemme Yhdistyksemme on aktiivinen jäsenistönsä edunvalvonnassa, seuraamalla tarkoin

Lisätiedot

www.vaasanteknillinenseura.fi jsa

www.vaasanteknillinenseura.fi jsa www.vaasanteknillinenseura.fi VAASAN TEKNILLINEN SEURA RY 5 Toimintasuunnitelma vuodeksi 2015 1 YLEISTÄ Kuten aikaisempinakin vuosina, myös vuoden 2015 aikana järjestämme useita erilaisia tilaisuuksia

Lisätiedot

Toimintakertomus 2015

Toimintakertomus 2015 Tapahtui vuonna 2015 12.1. Johtokunnan kokous Salmissa 15.1. Pirkanmaan aluetoimiston tiedotustilaisuus Tampereella - Jari Jännetyinen yhdistyksen edustajana 2.2. Kevätkokouskutsu tekstiviestinä 9.2. Vanhankirjallisuuden

Lisätiedot

Yhdistyksen tarkoituksena on suorittaa ohjaus- ja tiedotustyötä ikääntyvien, yksinäisten ja perheiden arkeen liittyvissä kysymyksissä

Yhdistyksen tarkoituksena on suorittaa ohjaus- ja tiedotustyötä ikääntyvien, yksinäisten ja perheiden arkeen liittyvissä kysymyksissä KOTIEN PUOLESTA RY:N SÄÄNNÖT 1 NIMI, KOTIPAIKKA JA TOIMIALUE 1. Yhdistyksen nimi on.. Kotien Puolesta ry 2. Yhdistyksen kotipaikka on kaupunki/kunta 3. Yhdistystä kutsutaan näissä säännöissä jäljempänä

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2015

Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Kumpulan Speksi ry 6. maaliskuuta 2015 1 Sisältö 1 Yleistä 3 2 Hallinto 3 3 Yhteistyö 3 4 Toiminta 3 4.1 Produktio 3 4.2 Ympäristötoiminta 3 4.3 Yhdenvertaisuustoiminta

Lisätiedot

Keski-Suomen. Toimintasuunnitelma 2016

Keski-Suomen. Toimintasuunnitelma 2016 Keski-Suomen ry Toimintasuunnitelma 2016 Missio edistää naisyrittäjyyttä sekä parantaa naisyrittäjien kannattavan toiminnan yleisiä edellytyksiä omalla toiminta-alueellaan, edistää yrittäjyyttä, tervettä

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 1/2015 salonseudunrauhanturvaajat@gmail.com http://koti.mbnet.fi/kuso

JÄSENTIEDOTE 1/2015 salonseudunrauhanturvaajat@gmail.com http://koti.mbnet.fi/kuso JÄSENTIEDOTE 1/2015 salonseudunrauhanturvaajat@gmail.com http://koti.mbnet.fi/kuso PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS Hyvät Rauhanturvaajat, Taas on vuosi vaihtunut. Yhdistys piti syyskokouksensa ilman suurempia

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

Ukko-Kolin Ystävät r.y.:n säännöt

Ukko-Kolin Ystävät r.y.:n säännöt Rekisterinumero 178573. Säännöt rekisteröity yhdistysrekisteriin 25.2.2000. Y-tunnus 1596966-6 Ukko-Kolin Ystävät r.y.:n säännöt Yhdistyksen nimi 1 Yhdistyksen nimi on Ukko-Kolin Ystävät r.y. Yhdistyksen

Lisätiedot

HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ

HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ TOIMINTAKERTOMUS 2017 Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto 2017... 2 Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA... 3 Sääntömuutos... 3 Jäsenyydet ja osallistumiset...

Lisätiedot

2/ To Lue Saunologian arvio: Saunakohde Vantaan Kuusijärven saunat. (Arviossa olevat puutteet ja epäkohdat olisi jo ennalta ehkäisty, jo

2/ To Lue Saunologian arvio: Saunakohde Vantaan Kuusijärven saunat. (Arviossa olevat puutteet ja epäkohdat olisi jo ennalta ehkäisty, jo 1/7 Internet-sivujen tiedotteet ja uutiset Su 31.12. Internet-sivuihimme tutustui joulukuussa 347 yksittäistä vierailijaa (eli ja sivuja katsottiin 1215 kertaa 10 eri maasta! Ma 18.12. Suru-uutinen Ma

Lisätiedot

Toimintakertomus vuodelta 2011

Toimintakertomus vuodelta 2011 Porin akateeminen nörttikulttuurin arvostusseura ry Toimintakertomus vuodelta 2011 YLEISTÄ PANA ry:n tarkoitus on saattaa yhteen nörttikulttuurista kiinnostuneita ja sitä harrastavia ihmisiä ja järjestää

Lisätiedot

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2014 VUOSIKERTOMUS

HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2014 VUOSIKERTOMUS HUITTISTEN SEUDUN INVALIDIT RY VUODEN 2014 VUOSIKERTOMUS YLEISTÄ Yhdistyksen tarkoituksena on edistää fyysisesti vammaisten ihmisten mahdollisuuksia toimia yhteiskunnan tasa-arvoisina ja täysivaltaisina

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Hyväksytty JHL 212:n syyskokouksessa

Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Hyväksytty JHL 212:n syyskokouksessa Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Hyväksytty :n syyskokouksessa 25.11.2016 Sivu 2 / 10 Sisällysluettelo Järjestötoiminta... 3 Edunvalvonta...

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2005

TOIMINTAKERTOMUS 2005 TOIMINTAKERTOMUS 2005 YLEISTÄ Vuosi 2005 oli OuLVI:n 43. toimintavuosi. Vuoden aikana järjestetty toiminta oli edellisten vuosien mukaista.tapahtumissa keskityttiin laatuun ja panostettiin tapahtumaympäristöön

Lisätiedot

1) toimii jäsenyhteisöjensä yhteenliittymänä ja tukee niiden toimintaa

1) toimii jäsenyhteisöjensä yhteenliittymänä ja tukee niiden toimintaa SÄÄNNÖT 1 (5) 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Vanhustyön keskusliitto - Centralförbundet för de gamlas väl ry. Yhdistyksen kotipaikka on Helsingin kaupunki. Näissä säännöissä yhdistystä kutsutaan

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN RESERVIUPSEERIPIIRI RY

POHJOIS-KARJALAN RESERVIUPSEERIPIIRI RY POHJOIS-KARJALAN RESERVIUPSEERIPIIRI RY POHJOIS-KARJALAN RESERVIUPSEERIPIIRI RY:N SÄÄNNÖT Nimi, kotipaikka ja toiminta-alue 1 Yhdistyksen nimi on Pohjois-Karjalan Reserviupseeripiiri r.y. Sen kotipaikka

Lisätiedot

Turun Seudun Pool ry HALLITUSOHJELMA

Turun Seudun Pool ry HALLITUSOHJELMA Turun Seudun Pool ry HALLITUSOHJELMA kausi 2015-2016 Julkaisija: Turun seudun pool ry Johdanto Biljardiliiga Turun seudulle avoin biljardiliigakausi aloitetaan taas syksyllä. Biljardiliigan järjestäjänä

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 1 TOIMINTAKERTOMUS Siilinjärvi

TOIMINTAKERTOMUS 1 TOIMINTAKERTOMUS Siilinjärvi TOIMINTAKERTOMUS 1 TOIMINTAKERTOMUS 2015 71800 Siilinjärvi siilinjarvenyrittajat@gmail.com 2 TOIMINTAKERTOMUS SISÄLLYS TOIMINTAKERTOMUS... 3 1. PERINTEISTÄ JA LIIKUNNALLISTA TOIMINTAA VUONNA 2015... 3

Lisätiedot

Keravan Reserviläiset ry

Keravan Reserviläiset ry Keravan Reserviläiset ry Toimintakertomus Tuloslaskelma ja tase 2011 Yleistä Vuosi 2011 oli yhdistyksemme 53. toimintavuosi. Kuluneena vuonna yhdistyksen puheenjohtajana toimi Heikki Jäntti. Yhdistyksen

Lisätiedot

6. KOKUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN

6. KOKUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN PÖYTÄKIRJA 1(3) 20.03.2013 TaLVI ry Sääntömääräinen kevätkokous Aika 20.03.2013 klo 18.25-18.55 Paikka ABC Lahdesjärvi, Automiehenkatu 39, Tampere Läsnä Osallistujaluettolo (liite 1) 1. KOKOUKSEN AVAUS

Lisätiedot

Kemin Latu on Suomen Ladun alaisuudessa toimiva jäsenyhdistys.

Kemin Latu on Suomen Ladun alaisuudessa toimiva jäsenyhdistys. 20.2.2017 KEMIN LATU ry. Jäsentiedote 2017 62 toimintavuosi Ulkoile hyvässä seurassa Kemin Latu on Suomen Ladun alaisuudessa toimiva jäsenyhdistys. Suomen Ladun jäsenenä pääset mukaan tapahtumiin, kursseille

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2012

TOIMINTAKERTOMUS 2012 Oulun-seudun Lämpö-,Vesi-ja Ilmastointitekninen Yhdistys ry, OuLVI TOIMINTAKERTOMUS 2012 Perustietoja yhdistyksestä: Rekisteri no 110.106 Asiakirja no 69195649 Y-10161609 Merkitty rekisteriin 13.6.1972

Lisätiedot

Turun Senioriurheilijat ry

Turun Senioriurheilijat ry TOIMINTAKERTOMUS 2007 1 Yleistä Vuosia elämään.. ja elämää vuosiin! Turun Senioriurheilijat urheiluseura perustettiin 10 päivänä joulukuuta 2004 Kupittaan Urheiluhallissa kahdeksan henkilön toimesta. Seuran

Lisätiedot

JHL 495 yhdistyksen toimintasuunnitelma Järjestötoiminta. Tapahtuma/tehtävä Tavoite Kuka järjestää Milloin Talousarviossa varattu summa

JHL 495 yhdistyksen toimintasuunnitelma Järjestötoiminta. Tapahtuma/tehtävä Tavoite Kuka järjestää Milloin Talousarviossa varattu summa Järjestötoiminta Hallituksen kokoukset kuukausittain Kevätkokous Syyskokous Kulttuuri- tai muu vapaa-ajan tapahtuma jäsenille Uusien jäsenten rekrytointitilaisuus yhdistettynä hyvinvointitapahtumaan Kontaktoidaan

Lisätiedot

Hallituksen kokous Pöytäkirja 2/2018

Hallituksen kokous Pöytäkirja 2/2018 Aika: Tiistaina 06.02.2018 kello 18.30 Paikka: Mestarinkatu 2, 20810 Turku Sisällys 1. KOKOUKSEN AVAUS... 2 2. KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS... 2 3. PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALITSEMINEN... 2

Lisätiedot

Toimintansa tukemiseksi yhdistys on oikeutettu

Toimintansa tukemiseksi yhdistys on oikeutettu 1/5 8.11.2016 Vaasan Insinööriopiskelijat VIO ry 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka 2 Yhdistyksen tarkoitus 3 Tarkoituksen toteuttaminen Yhdistyksen nimi on Vaasan Insinööriopiskelijat VIO ry, jota kutsutaan

Lisätiedot

Inarijärvi-yhdistys ry:n säännöt

Inarijärvi-yhdistys ry:n säännöt Inarijärvi-yhdistys ry:n säännöt 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Inarijärvi-yhdistys ry ja sen kotipaikka on Inarin kunta. Yhdistyksen toiminta-alue käsittää Inarin, Utsjoen ja Sodankylän

Lisätiedot

KPYL Toiminnan vuosikello. KPYL toiminnan vuosikello

KPYL Toiminnan vuosikello. KPYL toiminnan vuosikello KPYL Toiminnan vuosikello TAMMIKUU Uusien luottamusjäsenten koulutus Viestintävastaavien päivä Ajankohtaista asiaa nettisivuille HELMIKUU Kesäjuhlajärjestelyt käynnissä Toripaikkavaraukset Pitäjäinfon

Lisätiedot

KERAVAN TAIDEMUSEON YSTÄVÄT ry. 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

KERAVAN TAIDEMUSEON YSTÄVÄT ry. 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka KERAVAN TAIDEMUSEON YSTÄVÄT ry 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Keravan Taidemuseon ystävät ry. ja sen kotipaikka on Kerava. Yhdistyksen toimialue on Keravan kaupunki ja sen lähialueella

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 01.06.2014 31.05.2015 1(4) TURUN SULKA R.Y.

TOIMINTAKERTOMUS 01.06.2014 31.05.2015 1(4) TURUN SULKA R.Y. TOIMINTAKERTOMUS 01.06.2014 31.05.2015 1(4) TURUN SULKA R.Y. 1. JOHDANTO HALLINTO Johtokunnan jäsenet kaudella 2014 2015: Puheenjohtaja Joona Knuuti (Petri Hannula osan kautta) Ulkoiset yhteydet, yleinen

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2009 ETELÄ SAVON ADHD, AUTISMI JA DYSFASIAYHDISTYS RY

TOIMINTAKERTOMUS 2009 ETELÄ SAVON ADHD, AUTISMI JA DYSFASIAYHDISTYS RY TOIMINTAKERTOMUS 2009 ETELÄ SAVON ADHD, AUTISMI JA DYSFASIAYHDISTYS RY HALLITUS Rauno Veijanen jatkoi yhdistyksen puheenjohtajana ja Pasi Juuti sihteerinä. Varapuheenjohtajana toimi Hannele Rintavaara

Lisätiedot

KUOPION STEINERPEDAGOGIIKAN KANNATUSYHDISTYS RY

KUOPION STEINERPEDAGOGIIKAN KANNATUSYHDISTYS RY KUOPION STEINERPEDAGOGIIKAN KANNATUSYHDISTYS RY SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Kuopion steinerpedagogiikan kannatusyhdistys ry. Yhdistyksen kotipaikka on Kuopion kaupunki.

Lisätiedot

Yhteystiedot: www.ursa.fi/yhd/planeetta Sähköposti: kajaanin.planeetta@gmail.com

Yhteystiedot: www.ursa.fi/yhd/planeetta Sähköposti: kajaanin.planeetta@gmail.com Julkaisija: Kajaanin Planeetta ry Päätoimittaja: Jari Heikkinen Teksti ja kuvat: Jari Heikkinen, jos ei muuta mainita Ilmestyminen: Kolme numeroa vuodessa (huhtikuu, elokuu, joulukuu) Yhteystiedot: www.ursa.fi/yhd/planeetta

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

Toimintakertomus 2016

Toimintakertomus 2016 Toimintakertomus 2016 Pohjois-Kymen Luonto ry 1 Pohjois-Kymen Luonto ry on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys Kouvolassa ja Iitissä ja toimii alueellaan luonnon ja ympäristön edunvalvojana.

Lisätiedot

Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011

Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011 Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011 1 SISÄLLYS 1. YHDISTYKSEN TOIMINNAN TAVOITTEET 2 2. HALLITUS JA SEN KOKOONTUMINEN 2 3. JÄSENTOIMINTA 2 4. JÄRJESTÖ- JA PAIKALLISOSASTOTOIMINTA 3 5. OPISKELIJATOIMINTA

Lisätiedot

Toukokuu 5.5. Vertaistyöryhmä, Turku 6.5. Hallituksen kokous, Turku Parikurssi, Ruissalon kylpylä, Turku (haku 28.4.

Toukokuu 5.5. Vertaistyöryhmä, Turku 6.5. Hallituksen kokous, Turku Parikurssi, Ruissalon kylpylä, Turku (haku 28.4. SANY Toimintakalenteri 2017 Tammikuu 21.1. Hallituksen kokous, Helsinki Helmikuu 10.-11.2. Veera-työhmä, Hämeenlinna 11.-12.2. Arviointityöpaja, Hämeenlinna Maaliskuu 4.3. Hallituksen kokous, Helsinki

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot