Tiivistelmä Varsinainen toiminta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tiivistelmä Varsinainen toiminta"

Transkriptio

1

2 Tiivistelmä 2015 JyväsRiihen 15. toimintavuosi keskittyi Yritteliäät kylät 2020 strategian mukaisesti hanke- ja yritystukien hausta tiedottamiseen, hakemusten käsittelyyn ja yhdistyksen toimintatapojen kehittämiseen. Leader-rahoituksen hausta tiedotettiin sekä omissa että muiden järjestämissä infotilaisuuksissa. Varsinainen haku päästiin käynnistämään keväällä ja hakemuksia käsitteltiin hallituksessa toukokuusta lähtien. Kysyntää rahoitukselle oli mukavasti ja hakemusvalmistelun ohjaukseen panostettiin paljon. Käsittelyyn saatiin hyvin hakemuksia, vaikka hakujärjestelmä Hyrrän tekniset ongelmat hidastivat hakemusvalmistelua ja päätöksentekoa. JyväsRiihi jatkoi vuoden kuluessa vuonna 2014 käynnistynyttä laatutyötä, sillä laatukäsikirja ja toiminnan laadun kehittäminen on jatkuvasti päivitettävä prosessi. Yhdistyksen omien hankkeiden päättäminen ja uusien hankkeiden valmistelu työllisti henkilöstöä. Keski-Suomen Leader-ryhmät jatkoivat yhteistyötä valmistelemalla yhteisen maakunnallisen viestintähankkeen. 1. Varsinainen toiminta 1.1. Yleiskokous Yhdistyksen varsinaista toimintaa oli sääntömääräisten asioiden hoitaminen. Jäsenistöä ja muita alueen toimijoita tiedotetaan toiminnasta säännöllisesti. Jäsenistölle voidaan järjestää opintomatkoja tai muuta toimintaa. Varainhankintaa tehdään mahdollisuuksien mukaan ja sen tuloja käytetään toiminnan kehittämiseen. JyväsRiihen hallitus valittiin Jyväskylässä pidetyssä yleiskokouksessa. Yli kolmasosa uusista hallituksen varsinaisista - ja varajäsenistä on aivan uusia Leader-toimijoita. Puheenjohtajana jatkaa Kari Lehtinen ja varapuheenjohtajaksi valittiin Eeva Happonen. Yhdistyksen sihteerinä jatkaa edellisvuosien tapaan toiminnanjohtaja Pirjo Ikäheimonen ja rahastonhoitajana Lahja Mehto Hallitustyöskentely ja työryhmät Vuonna 2015 oli yhteensä 10 kokousta, joista yksi oli sähköpostikokous. Kaikki kokoukset olivat päätösvaltaisia ja hallitusjäsenet ovat osallistuneet niihin aktiivisesti. Vuoden 2015 alusta hallituskokousten kulut kohdentuivat uuden kauden toimintarahalle. Hallitukselle järjestettiin keväällä Leader-työn perusteet -koulutus ja joulukuussa Kimpsu-hankkeen arviointiin liittyvä koulutus. Hallituskokousten materiaalit tallennettiin JyväsRiihen hallituksen ekstranettiin keskisuomenmaaseutu.fi portaaliin. Vuonna 2015 ei toiminut työryhmiä. Työntekijät ja puheenjohtajat käsittelivät henkilöstön työresursointiin, työajankäyttöön ja työtehtäviin liittyviä asioita omissa palavereissaan. Lokakuussa järjestettiin ajanhallintaan ja työkuormitukseen liittyvä koulutus työntekijöille ja puheenjohtajille. Kuluneena vuonna ei tehty sääntömuutoksia.

3 Hallituksen jäsenet vuonna 2015 Asukkaiden edustajat Varsinainen jäsen Varajäsen Jyväskylä Kari Lehtinen, pj Aila Malinen uusi Laukaa Eeva Happonen uusi Tarmo Vihanti Muurame Martti Hietanen Luka Lindqvist uusi Uurainen Launo Järvinen Maija Salonen uusi Yhteisöjen edustajat Varsinainen jäsen Varajäsen Jyväskylä Anna Sarkkinen Raimo Parantainen Laukaa Mervi Rossi uusi Mira Jalonen Muurame Jukka Rouhiainen uusi Mira Laine uusi Uurainen Leila Piippa Anni Tuikkanen uusi Kuntien edustajat Varsinainen jäsen Varajäsen Jyväskylä Kari Ilmonen uusi Anu Tiilikainen Tervaniemi uusi Laukaa Jari Halttunen Juhani Anttonen Muurame Marianne Lukkarila Mika Ilvesmäki Uurainen Mia-Riitta Allik Tiina Kuusenmäki 1.3. Henkilöstö ja toimisto Työntekijöiden työtehtävät on kuvattu tehtäväkuvauksissa, joita tarkistetaan aina uusien hankkeiden käynnistyessä sekä tarpeen mukaan muutenkin. Henkilöstölle on käytössä perehdytysopas. Toiminnan prosesseja, työnjakoa ja vastuita hallituksen ja henkilöstön välillä on kuvattu Talous- ja johtosääntöön sekä vuoden 2014 aikana laadittuun laatukäsikirjaan. Henkilöstöhallinnon toimintaohje viimeistellään keväällä Toiminnanjohtajana Pirjo Ikäheimonen (työaika 50% tammi-helmikuu 2015; 100% maaliskuu-joulukuu. Talouspäällikkönä Lahja Mehto (työaika 50% tammi-helmikuu; 70 % maalis-joulukuu). Projektisihteeri Leena Karjalainen (palkkatuki % palkkakustannuksista; työaika kesäelokuu 60%, syys-joulukuu 70%) Yhdistyksen toimisto sijaitsi Jyväskylässä Kivääritehtaan vuokratiloissa Jäsenet Vuoden 2015 lopussa yhteisöjäseniä oli 107 ja henkilöjäseniä 113. Toiminta-alueen kunnista jäseniä ovat Laukaa, Muurame ja Uurainen. Jäsenmäärä kasvoi maltillisesti. Jäsenistön toimintaa on ollut yleiskokous, mutta jäsenistöä on kannustettu osallistumaan kaikille avoimiin hankeinfoihin ja aktivointitilaisuuksiin.

4 2. Leader-toiminta ja strategian toteuttaminen vuosina Vuoden 2015 aikana kausi alkoi lupaavasti. Patoutunutta kysyntää rahoitukselle oli runsaasti ja infoihin osallistui todella lukuisa joukko yrittäjiä ja hanketuesta kiinnostuneita kaikista toimintakunnista. Vuoden aikana hakemusmäärä noudatti aiemman kauden keskimääräisiä vuosia, kun huomioidaan teemahankkeen alatoimenpiteiden haku. Yleishyödyllisten kehittämishankkeiden osalta käsittelyyn tuli useampia isoja nuorisotoiminnan kehittämiseen keskittyviä kolmevuotisia hankkeita, joten oletettavaa on että niiden osalta kysyntä jää tulevina vuosina vähäisemmäksi. Investoinneissa kysyntä painottui pieniin investointeihin, joihin pystyttiin vastaamaan erillisellä teemahaulla. Tavoitteita & toteumaa vuonna Yritystuet Hanketuet 100% sähköisiä hakemuksia 77 % uusia hakijoita 50% yrityksiä, joista alkavia yrityksiä 45% Toteuma Jäljellä tavoitteeseen 50 % yhteisöjä, joista nuorisojärjestöjä 18%

5 2.1. Toiminta Leader-rahoituksella Hanketoiminta, tiedotus ja aktivointi Leader-toiminta käsittää alueen toimijoiden aktivoinnin ja neuvonnan hankerahoituksen hakuun, hakemusten käsittelyn, seurannan ja raportoinnin. Leader-ohjelman toteutus tapahtuu Toiminta 1-rahahankkeella, joka jakautuu toimintaa ja aktivointiin. Aktivointi-, viestintä, -koulutus- ja Tavoite Toteuma Lisätieto muut toimenpiteet ohjelmakaudelle 2015 Oma aktivointi- tai infotilaisuus Osallistujista miehiä naisia nuoria keskimäärin 25 osallistujaa lehtijuttu joka toisesta tilaisuudesta hallitusjäseniä mukana jokaisessa infossa tai aktivointitilaisuudessa Muiden järjestämät infot keskimäärin 41 osallistujaa Osallistujista miehiä naisia nuoria Hakijoiden neuvontatilaisuus hankevalmistelun ohjausta 24 yritystukiohjaus Jäsenmäärä uusia jäseniä 6 kpl Leader-työn arvioinnit ja selvitykset Leader-ryhmien ristiinarviointi 4 1/vuosi - 1 Vesuri-ryhmän kanssa hakuohjaus ja taloushallinto Lehtiartikkelit tai jutut Uudet yhteistyökumppanit 20 3 Suomen 4H liitto Humanistinen amk, LAG Paik (Viro), Maanmittauslaitos, Keski-Suomen museo Hallituksen ja työtekijöiden koulutukset Uutis- ja kuntakirjeet Muulla rahoituksella toteutetut yhteistyöhankkeet 2 Leader-työn perusteet hallitukselle Työhyvinvointi ja työn suunnittelu 5 kpl 3-5 kpl 1 Maailmanperintöpäivät yhdessä Vesuri-ryhmän, Humanistisen amk:n kanssa Maaseutuverkoston palvelupaketti -rahoituksella Saapuneet hanke- ja yritystukihakemukset Yritteliäät kylät painopisteiden mukaisesti Vireille jätettiin hakemuksia 22 kpl ja JyväsRiihen Kimpsu teemahankkeen haussa yhteensä 15 kpl. Vuoden 2015 lopussa vireillejätetyistä hakemuksista peruttavia oli kolme, puoltopäätös tehtiin 17 hakemukseen, kielteinen päätös kahteen ja käsittelyä odotti yksi yritystuki ja Kimpsu-teema-hankkeen alatoimenpiteet. Toimenpiteiden osalta kysynnässä oli painotusta yhteisölliseen ja yrittäjyyteen liittyviin tavoitteisiin. Ympäristö ja asuinviihtyvyys teemaan kohdentuivat oma teema-hanke, jonka alatoimenpiteiden hakemusmäärät eivät näy

6 allaolevassa koonnissa. Loppuvuoden aikana alkoi myös valmistelu kansainvälistymiseen liittyvän alueiden välisen hankkeen valmistelu, joten painopisteiden toteuma näyttää oikein hyvältä. Kansainvälisyydellä menestykseen 0 Puolletut; 0 Puolletut; 1 Ympäristö ja asumisviihtyvyys 0 Vireillä; 1 Yhteisöllisyys ja yhteistyö Puolletut; 9 Uudistuva yrittäjyys Puolletut; 7 Hylätyt; 2 Peruttavat; 3 Vireillä; Myönnetyn rahoituksen jakautuminen paikallisen kehittämisstrategian painopisteittäin 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % Uudistuva yrittäjyys Yhteisöllisyys ja yhteistyö Ympäristö ja asumisviihtyvyys Kansainvälisyydellä menestykseen - PUOLLETTU RAHOITUS Ohjelmakauden arvioitu tavoite Esimerkkeinä hyvistä hankkeista vuonna 2015 Lievestuoreen Talo-hanke (Lievestuoreen setlementti + muita Lievestuoreen yhdistyksiä) keskittyy alueen kulttuuriperinnön elävöittämiseen, ja tallennukseen uusin keinoin. Hankkeen toteutus aloitettiin omalla riskillä ja sen toteutusmalliksi valittiin kertakorvaus, josta jouduttiin luopumaan ennen viranomais-päätöksen tekoa. Hankkeessa on onnistuttu byrokraattisten kiemuroiden aiheuttamasta lisätyöstä huolimatta innostamaan mukaan satoja kyläläisiä historian eläväksi tekemiseen. Tiedot, kuvat ja esitys taltioidaan siten että niitä voidaan käyttää omalla kylällä jälkikäteen opetuksessa, erilaisissa tilaisuuksissa, vanhustyössä tms. Myös historiaan liittyvää tietoa ja tunnelmia on tehty lauluiksi, joita voidaan ottaa oman kylän lauluiksi. Laukaan BMX-rata (CC Picaro ry). Rata on pyöräilyseura Picarolle pitkän prosessin tulos, sillä yhdistys on kerännyt jo kolmen vuoden ajan varoja ratahankkeeseen. Omaa rahoitusta kerättiin järjestämällä vuosien mittaan erilaisia pyöräilytapahtumia, kilpailuita tai muuta varainhankintaa. Rata-hanke palasteltiin kahteen selkeään osaan, jossa BMX-radan perusosa ja pohjarakenteen rakentamiseen saatiin tukea Laukaan kunnasta ja JyväsRiiheltä Leaderrahoitusta haettiin kalustoon ja laitteisiin. Huolella suunnitellun kokonaisuuden askelmerkit hankkeen toteuttamiseen olivat valmiina, kun hankehaku alkoi. Kunnan osuus toteutui jo kesällä, kun Keski-Suomen ensimmäinen BMX-pyöräilyrataa avattiin käyttöön elokuun lopussa Leader-rahoituksella radalle hankitaan kalustoa ja rakenteita heti, kun hankkeeseen saadaan viranomaispäätös.

7 Kimpsu teemahanke. Teemahanke edistää maaseutualueen yhteisöjen harrastustoimintaa ja kylien kokoontumispaikkojen käyttöä. Hakemus valmisteltiin kesällä-syksyllä Alatoimenpiteiden haku oli käynnissä Määräaikaan mennessä käsittelyyn jätettiin 15 hakemusta, joista yksi peruuntui. Kimpsuhankkeen haku ja ohjaus toteutetaan erillisellä koordinointiosalla. Leader-ryhmän rahoittamien hankkeiden yhteys valtakunnallisiin hankkeisiin ja koordinaatiohankkeisiin. Pyrimme yhteistyöhön koordinaatiohankkeiden kanssa erityisesti maakunnallisen Sykettä viestintähankkeen resurssein, kun hanke pääsee vauhtiin vuoden 2016 puolella Leader-ryhmän oma toiminta ja laatutyö Keväällä 2015 toiminta keskittyi vanhan kauden toimintarahalla ohjelmakaudella rahoitettujen hankkeiden loppumaksatuksiin ja kauden sulkemiseen. Uuden kauden toimintarahalla kevään 2015 aikana tiedotettiin mahdollisimman laajasti Leader-rahoituksen hausta ja rahoitusmahdollisuuksista. Strategian mukaista oppimissuunnitelmaa ja sen toteutustapaa kehiteltiin, mutta sen toteuttaminen päätettiin siirtää keväälle Uusia yhteistyön avauksia saatiin mm. Viron ja paikallisen ammattikorkeakoulun suuntaan. Erityisen ilahduttavaa oli nuorisoon kohdistuvien uusien hankkeiden käynnistyminen. Ely-keskuksen kanssa käydyssä kehittämiskeskustelussa käytiin läpi toiminta-alueen erityispiirteitä, rahoitusprosessin sujuvuutta ja tulevaisuuden näkymiä. Keskustelu sujui hyvässä hengessä ja yhteisiksi kehittämisteemoiksi vuodelle 2016 sovittiin yritysneuvonnan kehittäminen, tiedonkulun tehostaminen ja yhteisten koulutusten suunnittelu. Laatukäsikirjaa työstettiin vuonna 2014, ja siitä saatiin käyttöön ensimmäinen versio keväällä Tavoitteena oli jatkaa laatutyötä vuoden 2014 ja 2015 aikana, mutta henkilöstön osittainen lomautus vuonna 2014 ja vuoden 2015 alussa aiheutti haasteita työnkuormitukseen. Työtä jatkettiin syksyllä 2015 osallistumalla Laatutyökoulutuksiin ja päivittämällä mm. hakemusten käsittelyyn ja sidosryhmiin liittyviä prosesseja. Sen sijaan henkilöstöön ja taloushallintoon liittyvät prosessit jäivät kuvaamatta. Vuonna haasteita työmotivaatioon ja kuormittumiseen aiheuttivat ohjelmakauden taitteen aikaiset muutokset työtehtävissä, toimintarahan niukkuus ja lomautukset. Uuden toimintarahakauden käynnistyessä työkuormitukseen haettiin ratkaisua palkkaamalla toimistolle palkkatuen avulla lisähenkilöstöä, mikä toikin helpotusta kesälle ja syksylle. Hallituksessa päätettiin jatkaa työnsisältöön, työtehtäviin ja työyhteisön toimivuuteen liittyvää kehittämistä, laatimalla henkilöhallintoa toimintaohjeen työkuormituksen seuraamiseen. Loppuvuonna haasteensa toivat uudelleen henkilöstövajaus, puutteet sisäisten prosessien kuvauksissa ja hiljaisen tiedon siirrossa, minkä vuoksi henkilöstöhallinnon ohjeen päivittämistä jatketaan vuoden 2016 alkupuolella Omat hankkeet (toiminta muulla rahoituksella) Vuonna 2015 valmisteltiin yhdessä Keski-Suomen Leader-ryhmien kanssa maakunnallista Sykettä-tiedotushanketta, joka jätettiin vireille elokuussa Sen toimintaa käynnisteltiin varovaisesti omalla riskillä vuoden 2015 lopussa. Toimintaa muiden rahastojen rahoituksella ei saatu käyntiin. Vuoden 2014 lopussa ja vuoden 2015 alussa suunniteltiin yhdessä Keski-Suomen yhteisöjen tuki ry:n, Japa ry:n ja JKL kaupungin kanssa yhteistä ESR-hanketta paikallisen kehittämisen edistämiseksi, mutta se ei edennyt käsittelyyn saakka. Näiden lisäksi vuoden 2015 lopulla toteutettiin yhdessä Vesuri-ryhmän ja Humanistisen ammattikorkeakoulun kanssa yhteinen kaksipäiväinen Maailmanperinnöstä vauhtia paikallisiin palveluihin seminaari, johon saatiin

8 tukea Maaseutuverkostoyksikön palvelupaketin kautta. Seminaariin osallistui lähes 100 toimijaa, ja se sai hyvin näkyvyyttä paikallisessa mediassa. Erillisen maailmanperintöön liittyvän hankkeen valmistelu aloitettiin yhdessä Humanistisen ammattikorkeakoulun ja Vesuri-ryhmän kanssa. 3. Sidosryhmätoiminta ja aluekehittäminen Yritysneuvonnassa vuonna 2015 yhteistyötä tehtiin Jykesin, Uusyrityskeskuksen, alueen kuntien ja ELY-keskuksen kanssa. Yritysneuvojien kautta käsittelyyn tulee hyvin hakemuksia, mutta ohjelmakauden vaihdos ja uudet tukimuodot toivat haasteensa yritysneuvojien tietotaitoon. Haasteena on yritystukien kohdalla hakemusliitteiden, erityisesti laskelmien laatu. JyväsRiihi on toiminut Keski-Suomen Järjestöareenassa Leader-ryhmien edustajana. Teemme tiivistä yhteistyötä maakunnan Leader-ryhmien kanssa sekä jatkamme yhteistyötä maaseututoimijoiden ja maakunnallisten maaseutuhankkeiden kanssa, toimimalla mm. Ruokaketjun koordinaatio hankkeen ohjausryhmässä. Koordinoimme maakunnallista hankevetäjien yhteistyötä Pöllöparlamentti-toiminnan avulla. Osallistumme myös Sisä-Suomen alueen kalatalousohjelman toteutukseen. JyväsRiihi on maakunnallisen Keski-Suomen kylät ry:n ja valtakunnallisen Suomen kylätoiminta ry:n jäsen. 4. Kansainvälinen toiminta JyväsRiihi järjesti Korpilahdella verkostoitumispäivän, jonne saapui Länsi-Vironmaan Leader-ryhmän LAG Paikin (MTÜ PAIK Pandivere Arendus-ja Inkubatsioonikeskus) ja alueen kylien edustajia. Ryhmä tutustui yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa Korpilahden Oravivuoressa Struven ketjun mittauspisteeseen ja Korpilahteen. 5. Toiminnan rahoitus Yhdistyksen perustoiminnan rahoitus koostui jäsenmaksuista ja korkotuotoista. JyväsRiihen valinta ohjelmakauden Leader-ryhmäksi vahvistui ja sopimus ja sopimus ohjelman toteuttamisesta solmittiin huhtikuussa Samalla vahvistuu hallinnon ja aktivoinnin rahoitus vuosille Toiminnan julkinen rahoitus koostuu Euroopan Unionin, valtion ja toiminta-alueen kuntien rahoitusosuuksista. Kuntien rahoitussitoumukset on annettu vuosille Pääasiallinen toiminta perustuu 100% julkiseen hankerahoitukseen. Toiminnassa ei ole suurta taloudellista riskiä, kun huolehditaan tarkasti kulujen tukikelpoisuudesta ja seurannasta. Vuonna 2015 toimintaa jouduttiin toteuttamaan ns. omalla riskillä, sillä hankepäätösten teko siirtyi vuodelle Toimintaa on rahoitettu ennakkoon laskutetuilla kuntarahoilla, koska toimintarahan maksatukset käynnistyvät vasta vuoden 2016 puolella. Tilikauden tulos oli alijäämäinen ,51 euroa. Pääosin alijäämä aiheutuu lomapalkkoihin liittyvistä varauksista, joihin saadaan rahoitus vasta kun lomat on pidetty ja haettu maksuun. Yhdistystoiminnan menoja olivat lähinnä yleiskokouksen kulut ja Maailmanperintöpäivän kulut, joihin saatiin erillinen rahoitus Maaseutuverkostoyksiköstä. 6. Toiminnan tulevaisuus Vuoden 2016 aikana jatketaan Leader-rahoituksen hakua ja hakemuskäsittelyä. Vuoden aikana järjestetään tarpeelliset koulutukset ja hallituskokouksia 6-10 kertaa noin 6-8 viikon välein, joissa hallitus käsittelee vireille jätetyt hakemukset.

9 Vuoden 2016 aikana yritystukien osalta alkaa tiivis yhteistyö kuntiin palkattavien yrityskoordinaattoreiden tai käynnistyvien kunnallisten elinkeinoyhtiöiden kanssa. Vuonna 2015 yhteistyö- tai yritysryhmähankkeille oli vielä vähän kysyntää. Näiden markkinointiin panostamme, jotta hankkeille löytyy sopivia hakijoita. Siten myös yritystukien kehittämistarpeisiin voidaan vastata paremmin. Hanketuissa kaupungin läheiselle alueelle kohdistuvien hankkeiden arvioinnissa on väännettävä rautalangasta, miten hyöty kohdentuu maaseudulle. Vuoden 2016 aikana käynnistämme hankeklinikoiden ja yritystukiklinikoiden sarjan, joiden avulla pyritään parantamaan hakemusten laatua ja hakuprosessiin liittyvien osaamisalueiden hallintaa ja verkostoimaan alueen toimijoita ja hankkeita monimuotoiseen yhteistyöhön. Maakunnallista hanketoimijoiden yhteistyö koordinoimme Pöllöparlamentin kautta Sykettä hankkeen resursseilla. Vuoden 2016 aikana käynnistämme myös alueiden välisen hankkeen, jonka tavoitteena on lisätä kansainvälistä yhteistyötä ja valmistella siihen liittyvää laajempaa kehittämishankekokonaisuutta. Oman toiminnan kehittämisessä jatketaan laatutyötä ja päivitetään mm. talous- ja henkilöstöhallinnon prosesseja. Tavoitteita ja suunnitelmia vuodelle Leader-rahoituksen mahdollisuuksista tiedotus, aktivointi - Tukihakuun ja toteuttamiseen liittyvä ohjaus ja neuvonta yrittäjille ja hanketoimijoille - Hallituksen ja hanketoimijoiden koulutus hanketoimintaan liittyen - Omien toimintatapojen kehittäminen ja laatukäsikirjan viimeistely (seurannan mittarit, toimintatavat) - Maakunnallisen ohjelmatiedotuksen kehittäminen Sykettä hankkeen avulla - Paikallisen Kimpsu teemahankkeen alatoimenpiteiden vauhdittamaminen - Kulttuuriperinnön hyödyntämiseen liittyvien tavoitteiden edistäminen

10 TOIMINTAKERTOMUKSEN HYVÄKSYNTÄ Kari Lehtinen Aila Malinen Eeva Happonen Tarmo Vihanti Martti Hietanen Luka Lindqvist Launo Järvinen Maija Salonen Anna Sarkkinen Raimo Parantainen Mervi Rossi Mira Jalonen Jukka Rouhiainen Mira Laine Leila Piippa Anni Tuikkanen Kari Ilmonen Anu Tiilikainen -Tervamäki Jari Halttunen Juhani Anttonen Marianne Lukkarila Mika Ilvesmäki Mia-Riitta Allik Tiina Kuusenmäki

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2015 1. Yleistä JyväsRiihi ry on vuonna 2000 perustettu maaseudun kehittämisyhdistys eli Leader-ryhmä. Yhdistys aktivoi alueen toimijoita omaehtoiseen kehittämiseen ja yhteistyöhön.

Lisätiedot

1. Yleistä. Toiminnan arvot. Toiminnan tarkoitus ja tavoitteet Varsinainen toiminta

1. Yleistä. Toiminnan arvot. Toiminnan tarkoitus ja tavoitteet Varsinainen toiminta Toimintasuunnitelma Talousarvio 2017 1 1. Yleistä JyväsRiihi ry on vuonna 2000 perustettu maaseudun kehittämisyhdistys eli Leader-ryhmä. Se aktivoi alueen toimijoita omaehtoiseen kehittämiseen ja yhteistyöhön.

Lisätiedot

Leader rahoitusta, toimintaa ja neuvontaa. Pirjo Ikäheimonen, JyväsRiihi ry

Leader rahoitusta, toimintaa ja neuvontaa. Pirjo Ikäheimonen, JyväsRiihi ry Leader 2014-2020 - rahoitusta, toimintaa ja neuvontaa Pirjo Ikäheimonen, JyväsRiihi ry Sivu 1 17.11.2014 ü Leader-ryhmät kaikille avoimia maaseudun kehittämisyhdistyksiä. ü Tavoitteena yritysten ja yhdistysten

Lisätiedot

1. Yleistä. Toiminnan arvot. Toiminnan tarkoitus ja tavoitteet Varsinainen toiminta

1. Yleistä. Toiminnan arvot. Toiminnan tarkoitus ja tavoitteet Varsinainen toiminta Toimintasuunnitelma Talousarvio 2018 1 1. Yleistä JyväsRiihi ry on vuonna 2000 perustettu maaseudun kehittämisyhdistys eli Leader-ryhmä. Se aktivoi alueen toimijoita omaehtoiseen kehittämiseen ja yhteistyöhön.

Lisätiedot

Toimintakertomus vuodelta 2014

Toimintakertomus vuodelta 2014 Toimintakertomus vuodelta 2014-1 - 1. Yleistä JyväsRiihi ry on vuonna 2000 perustettu maaseudun kehittämisyhdistys eli Leader-ryhmä. Yhdistyksen tavoitteena on kannustaa toimijoita kehittämään maaseudun

Lisätiedot

Vesuri-ryhmän. toimintasuunnitelma 2016

Vesuri-ryhmän. toimintasuunnitelma 2016 Vesuri-ryhmän toimintasuunnitelma 2016 Vesuri-ryhmä ry:n toimintasuunnitelma 2016 Vesuri-ryhmä on yksi Suomen 54 Leader-ryhmästä. Yhdistyksen tarkoituksena on kannustaa toimintaalueen asukkaita yhteistyöhön

Lisätiedot

NUOTTA II KOORDINOINTIHANKE 19310 LOPPURAPORTTI

NUOTTA II KOORDINOINTIHANKE 19310 LOPPURAPORTTI NUOTTA II KOORDINOINTIHANKE 19310 LOPPURAPORTTI YHTEENVETO HANKKEESTA JyväsRiihen NUOTTA II -koordinointihankkeella edistettiin maaseutualueilla toimivien yhteisöjen harrastustoimintaa ja kylien kokoontumispaikkojen

Lisätiedot

1. Varsinainen toiminta Yleiskokous

1. Varsinainen toiminta Yleiskokous Tiivistelmä 206 JyväsRiihen 6. toimintavuosi keskittyi Yritteliäät kylät 2020 strategian mukaisesti hanke- ja yritystukien hausta tiedottamiseen, hakemusten käsittelyyn ja yhdistyksen henkilöstö ja taloushallinnon

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2013. PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä

Toimintasuunnitelma 2013. PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä Toimintasuunnitelma 2013 PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä 1 Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Tehtävät ja painopistealueet... 3. Hanketoiminta... 3 4. Hallinto... 5. Henkilökunta ja toimisto...

Lisätiedot

PIÄLLYSMIES. Toimintasuunnitelma 2015. PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä

PIÄLLYSMIES. Toimintasuunnitelma 2015. PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä PIÄLLYSMIES Toimintasuunnitelma 2015 PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä Hyväksytty syyskokouksessa xx.xx.2014 1 Sisältö Yleistä... 2 Tehtävä ja painopistealueet... 2 Hanketoiminta... 3 Hallinto...

Lisätiedot

1.TOIMINTASUUNNITELMA... 2

1.TOIMINTASUUNNITELMA... 2 TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 1.1 31.12.2016 Sisällysluettelo 1.TOIMINTASUUNNITELMA... 2 1.1 Yhdistyksen oma toiminta... 2 1.2. LEADER hanketoiminta... 3 1.3. LEADER hallinto ja viestintä... 3 1.4.

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2015

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2015 Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2015 1. LEADER TOIMINNAN TAVOITTEET OHJELMAKAUDELLA 2014 2020 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa esitetään suuntaviivat maatalouden ja maaseudun kehittämiselle

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä

Toimintasuunnitelma PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä Toimintasuunnitelma 2014 PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä Hyväksytty syyskokouksessa 28.11.2013 1 Sisältö Yleistä... 2 Tehtävä ja painopistealueet... 2 Hanketoiminta... 3 Hallinto... 3 Henkilökunta

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016 Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016 1. LEADER TOIMINNAN TAVOITTEET OHJELMAKAUDELLA 2014 2020 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa esitetään suuntaviivat maatalouden ja maaseudun kehittämiselle

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön ajankohtaiskatsaus. Leader ajankohtaispäivät , Oulu Laura Jänis

Maa- ja metsätalousministeriön ajankohtaiskatsaus. Leader ajankohtaispäivät , Oulu Laura Jänis Maa- ja metsätalousministeriön ajankohtaiskatsaus Leader ajankohtaispäivät 4.-5.4.2017, Oulu Sisältö Maaseutuohjelman tilanne Suomessa Ajankohtaista Leaderissä EU:ssa Hanke- ja yritystukiasetusten muutokset

Lisätiedot

Pohjois-Satakunta Ikaalinen

Pohjois-Satakunta Ikaalinen Pohjois-Satakunta Ikaalinen 19.3.2015 41700 asukasta Satakunta 25 450 Pirkanmaa 16 250 Toiminta-alue Mitä Leader on? Kannustetaan paikallisia toimijoita omaehtoiseen kehittämistyöhön. Neuvotaan ideoiden

Lisätiedot

Toimintasuunitelma ja talousarvio vuodelle 2019

Toimintasuunitelma ja talousarvio vuodelle 2019 Toimintasuunitelma ja talousarvio vuodelle 2019 - Maaseudun kehittämisen asiantuntija - Aktivoi, neuvoo ja opastaa - Rahoittaa paikallisia hankkeita - Tiedottaa mahdollisuuksista ja toiminnasta - Tekee

Lisätiedot

Leader-ryhmien hallitusten puheenjohtajien tapaaminen ja Leader-ryhmien hallituskoulutus, Tuusula

Leader-ryhmien hallitusten puheenjohtajien tapaaminen ja Leader-ryhmien hallituskoulutus, Tuusula 21. 22.4.2017 Leader-ryhmien hallitusten puheenjohtajien tapaaminen ja Leader-ryhmien hallituskoulutus, Tuusula Tiina Rinta-Rahko, ylitarkastaja ESITYKSEN SISÄLTÖ Maaseutuverkoston toimijat Leader-työssä

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2010. 1. Toiminnan tarkoitus

TOIMINTASUUNNITELMA 2010. 1. Toiminnan tarkoitus TOIMINTASUUNNITELMA 2010 1. Toiminnan tarkoitus Päijänne-Leader ry:n on yksi Suomen 55:stä toimintaryhmästä. Yhdistyksen tehtävänä on toimia maaseudun kehittäjänä Asikkalan, Hartolan, Heinola, Padasjoen,

Lisätiedot

Luovan alan yritysten rahoitusmahdollisuudet

Luovan alan yritysten rahoitusmahdollisuudet Luovan alan yritysten rahoitusmahdollisuudet Keski-Suomessa Maaseudun paikalliset toimintaryhmät voivat rahoittaa mikroyritysten kehittämistoimintaa Rahoitus tulee Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta

Lisätiedot

PIÄLLYSMIES. Toimintasuunnitelma PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä

PIÄLLYSMIES. Toimintasuunnitelma PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä PIÄLLYSMIES Toimintasuunnitelma 2016 PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä Hyväksytty syyskokouksessa 24.11.2015 1 Sisältö Yleistä... 2 Tehtävä ja painopistealueet... 2 Hallinto... 3 Henkilökunta

Lisätiedot

KYLÄTOIMIJAKOULUTUS Ruovesi Kaisa Vihinen/PoKo ry

KYLÄTOIMIJAKOULUTUS Ruovesi Kaisa Vihinen/PoKo ry KYLÄTOIMIJAKOULUTUS Ruovesi 24.5.2016 Kaisa Vihinen/PoKo ry PoKo ry:n Navigaattorikehittämisstrategia Paikalliseen kehittämistyöhön paikallisella harkinnalla Yhteisöjen hankkeet Yritysten tukeminen Työnjakoa

Lisätiedot

Peräpohjolan Leader ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2017

Peräpohjolan Leader ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Peräpohjolan Leader ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2017 1. Yleistä Peräpohjolan Leader ry toteuttaa paikallisen kehittämisen strategiaa Elävät jokivarret Toimelias ja yritteliäs Peräpohjola 2014-2020

Lisätiedot

Satakunnan Leader-ryhmät Noormarkku

Satakunnan Leader-ryhmät Noormarkku Satakunnan Leader-ryhmät Noormarkku 12.2.2015 Mitä Leader on? Kannustetaan paikallisia toimijoita omaehtoiseen kehittämistyöhön. Neuvotaan ideoiden kehittelyssä ja valmistelussa hankkeiksi. Myönnetään

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA Yleistä

TOIMINTASUUNNITELMA Yleistä Hallitus 13.12.2017 TOIMINTASUUNNITELMA 2018 1. Yleistä LounaPlussa ry on Forssan seudulla toimiva Leader-ryhmä, jonka päätehtävä on toteuttaa alueellaan paikallisia maaseudun kehittämistoimia Luonnollisesti

Lisätiedot

Yleistä maaseutuohjelmasta

Yleistä maaseutuohjelmasta Yleistä maaseutuohjelmasta -Hankehallinnointikoulutus 15.1.2018 Maria Konsin-Palva Uudenmaan maaseutuohjelmavastaava Uudenmaan ELY-keskus Sivu 1 Hankehallinnointikoulutus 15.1. Leader-ryhmät ja ELY-keskukset

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelma Ajankohtaiskatsaus. Pohjanmaan ELY-keskus Sirkku Wacklin

Maaseudun kehittämisohjelma Ajankohtaiskatsaus. Pohjanmaan ELY-keskus Sirkku Wacklin Maaseudun kehittämisohjelma Ajankohtaiskatsaus Pohjanmaan ELY-keskus Sirkku Wacklin 12.6.2015 Sivu 1 18.6.2015 Ajankohtaista Vuonna 2015 ei erityisiä painopisteitä, vaan ohjelma otetaan käyttöön koko laajuudessaan

Lisätiedot

on rahoitusta, neuvontaa & toimintaa paikkakunnan parhaaksi

on rahoitusta, neuvontaa & toimintaa paikkakunnan parhaaksi on rahoitusta, neuvontaa & toimintaa paikkakunnan parhaaksi Leader-ryhmät - Rekisteröityjä yhdistyksiä, jotka kannustavat asukkaita kehittämään omaa kotiseutuaan, lisäämään sen viihtyisyyttä sekä synnyttämään

Lisätiedot

Ajankohtaista maaseuturahastosta

Ajankohtaista maaseuturahastosta Ajankohtaista maaseuturahastosta Maaseuturahaston rahoitusinfo Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 27.11.2015 Tiina Suutari, ryhmäpäällikkö Kukka Kukkonen, asiantuntija Sivu 1 4.12.2015 Yhteenveto vuodesta 2015

Lisätiedot

Tukirahoitusinfo- ja keskusteluilta

Tukirahoitusinfo- ja keskusteluilta Tukirahoitusinfo- ja keskusteluilta Kehittämisyhdistys Kalakukko ry Jaana Paananen, toiminnanjohtaja Siilinjärven kyläparlamentti 11.1.2018 Yrityskeskus Innocum SIILINJÄRVI Rahoituksen 4,6 M jakautuminen

Lisätiedot

Yleistä & ajankohtaista maaseutuohjelmasta. Veli Koski, Keski-Suomen ELY-keskus Maaseudun hanketuki-info

Yleistä & ajankohtaista maaseutuohjelmasta. Veli Koski, Keski-Suomen ELY-keskus Maaseudun hanketuki-info Yleistä & ajankohtaista maaseutuohjelmasta Veli Koski, Keski-Suomen ELY-keskus Maaseudun hanketuki-info 27.5.2015 Sivu 1 27.5.2015 Hakujen alkaminen 11.5.2015 haettavaksi ovat avautuneet: o Yritystuet

Lisätiedot

Leader-rahoitus. Yritysten ja yhdistysten info 2015

Leader-rahoitus. Yritysten ja yhdistysten info 2015 Leader-rahoitus Yritysten ja yhdistysten info 2015 Mitä Leader on? Paikallisten toimijoiden kannustaminen omaehtoiseen kehittämistyöhön Opastetaan tekemään ideoista hankkeita Myönnetään Leader-rahoitusta

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelman tilannekatsaus

Maaseudun kehittämisohjelman tilannekatsaus Maaseudun kehittämisohjelman tilannekatsaus MYR 13.3.2015 Ulla Mehto-Hämäläinen Keski-Suomen ELY-keskus Sivu 1 16.3.2015 Työryhmät MYR asettanut kaksi työryhmää maaseudun kehittämisohjelman tueksi: biotalouden

Lisätiedot

Leader-ryhmien ja paikallisten strategioiden valintamenettely. Leader-työn tulokset Sanna Sihvola Maa- ja metsätalousministeriö

Leader-ryhmien ja paikallisten strategioiden valintamenettely. Leader-työn tulokset Sanna Sihvola Maa- ja metsätalousministeriö Leader-ryhmien ja paikallisten strategioiden valintamenettely Leader-työn tulokset 2013 Sanna Sihvola Maa- ja metsätalousministeriö Sivu 1 27.5.2014 Esityksen sisältö 1. Valintamenettely - aikataulu -

Lisätiedot

Linnaseutu Hämeenlinnan seudun maaseudun kehittämisyhdistys

Linnaseutu Hämeenlinnan seudun maaseudun kehittämisyhdistys Linnaseutu Hämeenlinnan seudun maaseudun kehittämisyhdistys Leader toiminta koostuu kolmesta osa-alueesta Leader-rahoitus Paikalliset päättävät alueensa yhteisöjen ja yritysten ideoiden rahoittamisesta.

Lisätiedot

Maaseutuohjelman mahdollisuuksia Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020

Maaseutuohjelman mahdollisuuksia Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 Maaseutuohjelman mahdollisuuksia Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 Valtakunnalliset museopäivät Lappeenranta 19.5.2015 Leena Hyrylä Kaakkois-Suomen ELY-keskus .Salpapolku, Parikkalan

Lisätiedot

Kehittämishankkeet. Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo Kymmenen virran sali

Kehittämishankkeet. Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo Kymmenen virran sali Kehittämishankkeet Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo 5.5.2015 Kymmenen virran sali Sivu 1 6.5.2015 Hakujen alkaminen ja valintajaksot ELY-keskus

Lisätiedot

Kantri ry Rahoitusta paikallisesti. Kari Kylkilahti

Kantri ry Rahoitusta paikallisesti. Kari Kylkilahti 1 Kantri ry Rahoitusta paikallisesti Kari Kylkilahti Kantri ry perustettu 1997 toimintaryhmäksi hakeutumista varten myöntää EU-hankerahoitusta maaseudun yritysten ja muiden yhteisöjen hankkeisiin toiminta-alue

Lisätiedot

Linnaseutu Hämeenlinnan seudun maaseudun kehittämisyhdistys

Linnaseutu Hämeenlinnan seudun maaseudun kehittämisyhdistys Linnaseutu Hämeenlinnan seudun maaseudun kehittämisyhdistys Linnaseutu ry ja Leader-rahoitus Linnaseutu ry ja Leader-rahoitus Linnaseutu toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa Myöntää rahoituksia

Lisätiedot

Leader-koulutus Johanna Rannanjärvi ja Emmi Mäkinen Maaseutuvirasto. Sivu 1

Leader-koulutus Johanna Rannanjärvi ja Emmi Mäkinen Maaseutuvirasto. Sivu 1 Leader-koulutus 2016 Johanna Rannanjärvi ja Emmi Mäkinen Maaseutuvirasto Sivu 1 Komission rooli Vastaa maatalousrahastosta (maaseuturahasto) Hyväksyy kansalliset kehittämisohjelmat Antaa parlamentin ohella

Lisätiedot

Tilannekatsaus 9 / 2016

Tilannekatsaus 9 / 2016 Tilannekatsaus 9 / 2016 LEADER 2014-2020 Suomessa 54 Leader-ryhmää Koot ja asukasmäärät vaihtelevat: 3-14 kuntaa, 14000 122000 asukasta Leader-toiminnan julkinen rahoitus 300 m Ryhmittäiset vaihtelut 2,9

Lisätiedot

Vesuri-ryhmän. toimintakertomus 2015

Vesuri-ryhmän. toimintakertomus 2015 Vesuri-ryhmän toimintakertomus 2015 Sisällysluettelo JOHDANTO... 3 LEADER-TOIMINTA... 3 MOTO-OHJELMAN TOTEUTTAMINEN LOPPUUN ALKUVUONNA 2015... 3 VIISIKKO-OHJELMAN TOTEUTTAMINEN; tavoitteet ja tulokset...

Lisätiedot

Laihian yhdistysilta

Laihian yhdistysilta Laihian yhdistysilta 7.11.2018 Leader YHYRES Leader-toiminta on Euroopan laajuinen verkosto. Suomessa 54 Leader-ryhmää, koko Euroopassa yli 2500 Yhyres ry:n toiminta-alue; Isokyrö, Laihia ja Vaasan Vähäkyrö

Lisätiedot

Järjestöjen yhteistyötä maakunnan hyvinvoinnin hyväksi Tiina Sivonen Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki

Järjestöjen yhteistyötä maakunnan hyvinvoinnin hyväksi Tiina Sivonen Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki Järjestöjen yhteistyötä maakunnan hyvinvoinnin hyväksi Tiina Sivonen Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki 12.9.2014 Järjestöareena taustaa Lähtölaukauksena Järjestöjen yhteistyö kahvittelua vai konkretiaa tilaisuus

Lisätiedot

ETELÄISEN PÄIJÄT-HÄMEEN MAASEUDUN KEHITTÄMISYHDISTYS ETPÄHÄ RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2017

ETELÄISEN PÄIJÄT-HÄMEEN MAASEUDUN KEHITTÄMISYHDISTYS ETPÄHÄ RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2017 ETELÄISEN PÄIJÄT-HÄMEEN MAASEUDUN KEHITTÄMISYHDISTYS ETPÄHÄ RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2017 ETPÄHÄ RY:N TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2017 1. Yleistä Eteläisen Päijät-Hämeen toimintaryhmä ETPÄHÄ

Lisätiedot

Kantri ry Rahoitusta paikallisesti. Kari Kylkilahti

Kantri ry Rahoitusta paikallisesti. Kari Kylkilahti 1 Kantri ry Rahoitusta paikallisesti Kari Kylkilahti Pirkanmaan leader-ryhmien toiminta-alueet 2014-20 2 Kantri ry perustettu 1997 toimintaryhmäksi hakeutumista varten myöntää EU-hankerahoitusta maaseudun

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2018

Toimintasuunnitelma 2018 Toimintasuunnitelma 2018 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2018

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2018 Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2018 1. LEADER TOIMINNAN TAVOITTEET OHJELMAKAUDELLA 2014 2020 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa esitetään suuntaviivat maatalouden ja maaseudun kehittämiselle

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelma

Maaseudun kehittämisohjelma Maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Tilannekatsaus joulukuu 2014 Sivu 1 5.12.2014 Jyrki Pitkänen Aikataulu (1) Valtioneuvosto hyväksyi Manner-Suomen maaseutuohjelman huhtikuussa EU:n komission käsittely:

Lisätiedot

Maaseutujaoston kokous 17.9. Timo Lehtiniemi, yksikönpäällikkö Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Maaseutujaoston kokous 17.9. Timo Lehtiniemi, yksikönpäällikkö Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseutujaoston kokous 17.9 Timo Lehtiniemi, yksikönpäällikkö Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Sivu 1 22.9.2015 Maatalouden investointituet Myönnöt tehdään tukijaksoittain ja hankkeet kilpailevat keskenään

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 1. Toiminnan tarkoitus Linnaseutu ry:n tarkoituksena on maaseudun monimuotoinen kehittäminen edistämällä maaseudun paikallista aloitteellisuutta, maaseudun ja kaupungin välistä

Lisätiedot

Järjestöjen yhteistyötä maakunnan hyvinvoinnin hyväksi Tiina Sivonen Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki

Järjestöjen yhteistyötä maakunnan hyvinvoinnin hyväksi Tiina Sivonen Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki Järjestöjen yhteistyötä maakunnan hyvinvoinnin hyväksi Tiina Sivonen Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki 11.9.2015 Keski-Suomen Järjestöareenan tehtävä Järjestöjen ääni ja voimien kokoaja Tunnistaa järjestökentän

Lisätiedot

Leader-työn uusien työntekijöiden koulutuspäivät, Oulu

Leader-työn uusien työntekijöiden koulutuspäivät, Oulu 3.5.2017 Leader-työn uusien työntekijöiden koulutuspäivät, Oulu Tiina Rinta-Rahko, ylitarkstaja Komission rooli Vastaa maatalousrahastosta (maaseuturahasto) Hyväksyy kansalliset kehittämisohjelmat Antaa

Lisätiedot

UUSIA KÄVIJÖITÄ MUSEOON!

UUSIA KÄVIJÖITÄ MUSEOON! LEADER SEPRA UUSIA KÄVIJÖITÄ MUSEOON! 25.10.2016 Ala-Pihlaja Sivu 1 26.10.2016 TOIMINTATAPA PÄHKINÄNKUORESSA Leader on toimintaa, neuvontaa & rahoitusta paikkakunnan parhaaksi Leader-toiminta Leader-ryhmät

Lisätiedot

toiminta-aluettaan kehittämässä

toiminta-aluettaan kehittämässä toiminta-aluettaan kehittämässä Pirkan Helmi on Akaan, Pälkäneen, Urjalan ja Valkeakosken alueen Leaderryhmä perustettu vuonna 1999 rahoittanut Etelä-Pirkanmaalla hankkeita vuodesta 2001 lähtien ja yritystukia

Lisätiedot

KANTRI RY TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2015

KANTRI RY TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2015 Toimintasuunnitelma Sivu 1/7 KANTRI RY TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2015 Kantri ry:n sääntöjen mukaan yhdistyksen tarkoituksena on parantaa asukkaiden henkistä ja yleistä taloudellista hyvinvointia toimialueellaan

Lisätiedot

Verkkolaskufoorumin ohjausryhmä

Verkkolaskufoorumin ohjausryhmä Verkkolaskufoorumin ohjausryhmä Aika 22.01. 2010, kello 9:00 16:00 Paikka Finanssialan keskusliitto, Bulevardi 28 Paikalla Martti From TIEKE, pj Ari Pulkkinen Agentit, ohjelmistotalotyöryhmä pj Pirjo Ilola

Lisätiedot

VUOSIRAPORTTI JyväsRiihi

VUOSIRAPORTTI JyväsRiihi VUOSIRAPORTTI 2017 JyväsRiihi 1. Strategian toteuttaminen vuonna 2017 Yritteliäät kylät strategiassa on kolme painopistettä: Uudistuva yrittäjyys, Yhteisöllisyys ja yhteistyö ja Ympäristö ja asumisviihtyvyys,

Lisätiedot

Kimpsu-teemahanke. Hanke nro Loppuraportti

Kimpsu-teemahanke. Hanke nro Loppuraportti Kimpsu-teemahanke Hanke nro 28800 Loppuraportti Yhteenveto hankkeesta JyväsRiihen Kimpsu-teemahankkeella edistettiin maaseutualueen yhteisöjen harrastustoimintaa ja kylien kokoontumispaikkojen käyttöä.

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN ASUKKAIDEN PAIKALLISAGENDA. toimintasuunnitelma 2008. Kilpisenkatu 8 40100 JYVÄSKYLÄ www.jyvaskyla.fi/japa

JYVÄSKYLÄN ASUKKAIDEN PAIKALLISAGENDA. toimintasuunnitelma 2008. Kilpisenkatu 8 40100 JYVÄSKYLÄ www.jyvaskyla.fi/japa JYVÄSKYLÄN ASUKKAIDEN PAIKALLISAGENDA toimintasuunnitelma 2008 Kilpisenkatu 8 40100 JYVÄSKYLÄ 2 SISÄLLYSLUETTELO TOIMINTASUUNNITELMA 2008 sivu 1. JOHDANTO 3 2. PERUSTOIMINTA 3 3. PERUSTOIMINTAAN KUULUVAT

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN MAAKUNNAN YHTEISTYÖRYHMÄN MAASEUTUJAOSTO Sivu 1 PÖYTÄKIRJA N:o 1/2002 MAASEUTUJAOSTON KOKOUS

KESKI-SUOMEN MAAKUNNAN YHTEISTYÖRYHMÄN MAASEUTUJAOSTO Sivu 1 PÖYTÄKIRJA N:o 1/2002 MAASEUTUJAOSTON KOKOUS KESKI-SUOMEN MAAKUNNAN YHTEISTYÖRYHMÄN MAASEUTUJAOSTO Sivu 1 PÖYTÄKIRJA N:o 1/2002 KOKOUSTIEDOT MAASEUTUJAOSTON KOKOUS Aika: klo 9.00 12.15 Paikka: Kukkaismäen maaseutumatkailutila, Jämsän Juokslahti,

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2012

TOIMINTASUUNNITELMA 2012 TOIMINTASUUNNITELMA 2012 1. Toiminnan tarkoitus Linnaseutu ry:n tarkoituksena on maaseudun monimuotoinen kehittäminen edistämällä maaseudun paikallista aloitteellisuutta, maaseudun ja kaupungin välistä

Lisätiedot

Joutsenten reitti ry. Sastamalan, Huittisten, Hämeenkyrön ja Punkalaitumen kuntien alueella toimiva Leader-toimintaryhmä (LAG = Local Action Group)

Joutsenten reitti ry. Sastamalan, Huittisten, Hämeenkyrön ja Punkalaitumen kuntien alueella toimiva Leader-toimintaryhmä (LAG = Local Action Group) Joutsenten reitti ry Sastamalan, Huittisten, Hämeenkyrön ja Punkalaitumen kuntien alueella toimiva Leader-toimintaryhmä (LAG = Local Action Group) Yksi Suomen 55 Leader-ryhmästä, joka toteuttaa maa- ja

Lisätiedot

Yhdistyksen puheenjohtaja Göran Koreneff avasi kokouksen klo 16.08

Yhdistyksen puheenjohtaja Göran Koreneff avasi kokouksen klo 16.08 Suomen APL-yhdistyksen syyskokous 19.11.2014 Eläketurvakeskus, Kirjurinkatu 3, Itä-Pasila 1. Kokouksen avaus Yhdistyksen puheenjohtaja Göran Koreneff avasi kokouksen klo 16.08 2. Kokouksen toimihenkilöiden

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

Mahdollisuuksien maaseutu Kaakkois-Suomi MAASEUTUOHJELMAN TUET. Riitta Bagge Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry

Mahdollisuuksien maaseutu Kaakkois-Suomi MAASEUTUOHJELMAN TUET. Riitta Bagge Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry Mahdollisuuksien maaseutu Kaakkois-Suomi MAASEUTUOHJELMAN TUET Riitta Bagge Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry 2015 1 Tavoite Tavoitteena on kestävän kehityksen periaatteita noudattaen monipuolistaa, uudistaa

Lisätiedot

Kokouksen esityslista

Kokouksen esityslista Kutsu sääntömääräiseen vuosikokoukseen Keski-Suomen Sukututkijat ry kutsuu jäsenensä sääntömääräiseen vuosikokoukseen, joka pidetään keskiviikkona 25.3.2015 klo 17.00 alkaen Jyväskylän maakunta-arkistossa.

Lisätiedot

PIÄLLYSMIES. Toimintasuunnitelma PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä

PIÄLLYSMIES. Toimintasuunnitelma PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä PIÄLLYSMIES Toimintasuunnitelma 2017 PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä Käsitelty 18.10.2016 hallituksessa Hyväksytään syyskokouksessa 29.11.2016 1 Sisältö Yleistä... 2 Tehtävä ja painopistealueet...

Lisätiedot

Maaseudun kehittäminen Uudellamaalla 2014 2020

Maaseudun kehittäminen Uudellamaalla 2014 2020 Maaseudun kehittäminen Uudellamaalla 2014 2020 Maria Konsin-Palva Uudenmaan ELY-keskus Sivu 1 Mikä maaseutuohjelma? Osaksi EU:n rahoittama kehittämisohjelma, EU osuus tulee maaseuturahastosta - On toteutettu

Lisätiedot

YKKÖSAKSELI RY:N TOIMINTASUUNNITELMA Taustaa

YKKÖSAKSELI RY:N TOIMINTASUUNNITELMA Taustaa 1 YKKÖSAKSELI RY:N TOIMINTASUUNNITELMA 01.01.- 31.12.2019 1. Taustaa Ykkösakseli (ry) on paikallinen kehittämisyhdistys ja Leader-ryhmä, joka aktivoi alueensa toimijoita omaehtoiseen paikalliseen kehittämiseen.

Lisätiedot

Maaseutuviestintää ja verkostotyötä kokeilevassa hengessä. Jenni Tiainen Sykettä-viestintähanke, JyväsRiihi ry

Maaseutuviestintää ja verkostotyötä kokeilevassa hengessä. Jenni Tiainen Sykettä-viestintähanke, JyväsRiihi ry Maaseutuviestintää ja verkostotyötä kokeilevassa hengessä Jenni Tiainen Sykettä-viestintähanke, JyväsRiihi ry Pari pointtia Sykettä-hankkeesta Viestitään maaseutuohjelmasta, lisätään viestintäosaamista

Lisätiedot

MMM:n ajankohtaiskatsaus

MMM:n ajankohtaiskatsaus MMM:n ajankohtaiskatsaus Leader-työn ajankohtaispäivät 28.10.2015 Sanna Sihvola MMM Sivu 1 3.11.2015 Esityksen sisältö Leader-ryhmien kehystarkistuksien kriteerit Näkemyksiä ja havaintoja 28.10.2015 Sivu

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2015 1. MAASEUDUN KEHITTÄMISYHDISTYS JA LEADER-RYHMÄ Yhdistyksen taustaa Vuonna 2015 käynnistyvällä ohjelmakaudella 2014 20 Varsin Hyvän toimialue kattaa seuraavat alueet 11 kunnassa:

Lisätiedot

Manner- Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 nvm Sirpa Karjalainen MMM

Manner- Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 nvm Sirpa Karjalainen MMM Manner- Suomen maaseudun kehittämisohjelma 014 00 nvm Sirpa Karjalainen MMM Sivu 1 Ohjelman varojen kohdennus Luonnonhaittakorvaus* Ympäristökorvaus Neuvonta Eläinten hyvinvointi Luomuviljelyn tuki Maatalousinvestoinnit

Lisätiedot

4. Hyväksytään seuraavan vuoden toimintasuunnitelma; Hyväksyttiin vuoden 2013 ja 2014 toimintasuunnitelma (liite 2).

4. Hyväksytään seuraavan vuoden toimintasuunnitelma; Hyväksyttiin vuoden 2013 ja 2014 toimintasuunnitelma (liite 2). 1 Selkämeren kansallispuiston ystävät yhdistys Yhdistyksen ensimmäinen kokous Aika: 28.8.2013 klo 19-20 Paikka: Luontotalo Arkki, Pori Pöytäkirja 1. Kokouksen avaus Lasse Lovén avasi kokouksen ja totesi,

Lisätiedot

Työyhteisöviestinnän vuosisuunnittelu. Esitys johtoryhmään

Työyhteisöviestinnän vuosisuunnittelu. Esitys johtoryhmään Työyhteisöviestinnän vuosisuunnittelu Esitys johtoryhmään 21.2.2017 Viestinnän sisältöjen vuosisuunnittelu Viestintä- ja markkinointipäällikkö esittää, että Xamkin johtoryhmä osallistuu vastuullaan olevan

Lisätiedot

PIÄLLYSMIES. Toimintasuunnitelma vuodelle PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä

PIÄLLYSMIES. Toimintasuunnitelma vuodelle PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä PIÄLLYSMIES Toimintasuunnitelma vuodelle 2018 PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä Käsitelty hallituksen kokouksessa 1.11.2017 Hyväksytään syyskokouksessa 29.11.2017 1 Sisältö Yleistä... 2 Tehtävä

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2012

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2012 TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2012 1. YLEISTÄ Vuosi 2012 oli Palotutkimusraati ry:n kahdeskymmenesensimmäinen toimintavuosi rekisteröitynä yhdistyksenä. Yhdistys jatkaa vuonna 1982 perustetun Palotutkimuksen

Lisätiedot

MANNER-SUOMEN MAASEUDUN KEHITTÄMISOHJELMA YRITYSTOIMINNEN EDISTÄMINEN

MANNER-SUOMEN MAASEUDUN KEHITTÄMISOHJELMA YRITYSTOIMINNEN EDISTÄMINEN MANNER-SUOMEN MAASEUDUN KEHITTÄMISOHJELMA YRITYSTOIMINNEN EDISTÄMINEN YRITTÄJYYS 2020 Maaseudun yrittäjyysseminaari Heureka, Tikkurila 18.3.2011 Reijo Martikainen Maaseutuvirasto Maaseutuelinkeino-osasto

Lisätiedot

Ajankohtaista maaseuturahastosta

Ajankohtaista maaseuturahastosta Ajankohtaista maaseuturahastosta Maaseuturahaston rahoitusinfo Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Tiina Suutari, ryhmäpäällikkö Vuoden 2017 rahoitus Maaseutuohjelman rahoituskiintiö vuodelle 2017 on yhteensä

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Pohjois-Savon Kylät ry on maakunnallinen kyläyhdistys, joka on perustettu v. 1993 toimimaan pohjoissavolaisten kylien yhteenliittymänä, kylätoiminnan edistäjänä ja edunvalvojana.

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1/2016. Maakuntajohtajan katsaus 1 (6) MHS 4/2016 asia nro 63. Tuleva aluehallintouudistus

Osavuosikatsaus 1/2016. Maakuntajohtajan katsaus 1 (6) MHS 4/2016 asia nro 63. Tuleva aluehallintouudistus 1 (6) Osavuosikatsaus 1/2016 MHS 4/2016 asia nro 63 Maakuntajohtajan katsaus Tuleva aluehallintouudistus Pääministeri Sipilän hallitus on päättänyt toteuttaa vuoden 2019 alusta alkaen laajan SOTE- ja aluehallinnon

Lisätiedot

Manner- Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 nvm Sirpa Karjalainen MMM

Manner- Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 nvm Sirpa Karjalainen MMM Manner- Suomen maaseudun kehittämisohjelma 014 00 nvm Sirpa Karjalainen MMM Sivu 1 Ohjelman varojen kohdennus Luonnonhaittakorvaus* Ympäristökorvaus Neuvonta Eläinten hyvinvointi Luomuviljelyn tuki Maatalousinvestoinnit

Lisätiedot

Järjestöjen yhteistyötä maakunnan hyvinvoinnin hyväksi. Valtakunnalliset kohtaamispaikkapäivät Rinnakkaisseminaari

Järjestöjen yhteistyötä maakunnan hyvinvoinnin hyväksi. Valtakunnalliset kohtaamispaikkapäivät Rinnakkaisseminaari Järjestöjen yhteistyötä maakunnan hyvinvoinnin hyväksi Valtakunnalliset kohtaamispaikkapäivät 13.3.2013 Rinnakkaisseminaari Keski-Suomen Järjestöareenan esittely Klo 9.30 10.00 Tiina Sivonen (Keski-Suomen

Lisätiedot

ELY-keskukselta viime vuonna 13,6 miljoonaa euroa yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen

ELY-keskukselta viime vuonna 13,6 miljoonaa euroa yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen 1.3. 2013 RAHOITUKSEN VUOSIKATSAUS 1.1. - 31.12.2012 ELY-keskukselta viime vuonna 13,6 miljoonaa euroa yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen Satakunnan ELY-keskus rahoitti viime vuonna 199 yrityshanketta,

Lisätiedot

Leader-rahoituksella kannustusta kuntien kansainvälisyyteen SK/2015

Leader-rahoituksella kannustusta kuntien kansainvälisyyteen SK/2015 Leader-rahoituksella kannustusta kuntien kansainvälisyyteen SK/2015 Mikä on Leader? Leader-ryhmät Leader-ryhmät ovat yhdistyksiä ja itsenäisiä toimijoita alueillaan Kannustamme paikalliseen kehittämiseen

Lisätiedot

HANKESUUNNITELMA 2.11.2015. HANKKEEN NIMI: Sisävesien elinvoimaa. 1. HAKIJA: Päijänne-Leader ry (Hallinnoiva Leader-ryhmä)

HANKESUUNNITELMA 2.11.2015. HANKKEEN NIMI: Sisävesien elinvoimaa. 1. HAKIJA: Päijänne-Leader ry (Hallinnoiva Leader-ryhmä) 1 HANKESUUNNITELMA 2.11.2015 HANKKEEN NIMI: Sisävesien elinvoimaa 1. HAKIJA: Päijänne-Leader ry (Hallinnoiva Leader-ryhmä) 2. TIIVISTELMÄ Sisävesien elinvoimaa aktivointihankkeen tarkoituksena on varmistaa

Lisätiedot

Yhdessä enemmän Maaseudun päivittämisestä yrittäjyyden supervuoteen

Yhdessä enemmän Maaseudun päivittämisestä yrittäjyyden supervuoteen Yhdessä enemmän Maaseudun päivittämisestä yrittäjyyden supervuoteen Tilannekatsaus Huhti-toukokuu 2016 Jyrki Pitkänen KASELY Maaseutupalvelut Maaseuturahoitus Kaakkois-Suomessa 2014-2020 Myöntökehys 2014-2020

Lisätiedot

Kansainvälinen yhteistyö Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa. Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö

Kansainvälinen yhteistyö Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa. Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö Kansainvälinen yhteistyö Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö Sivu 1 17.11.2015 Kansainvälinen Leader-yhteistyö ohjelmakaudella 2007-2013 Missä onnistuttiin?

Lisätiedot

Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020

Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Maakunnan yhteistyöryhmä 8.12.2014 Eurooppa 2020 -strategian tavoitteet EU:n yhteisen maatalouspolitiikan on vastattava uusiin haasteisiin ruoan, luonnonvarojen

Lisätiedot

Leader-hallituskoulutus 2018

Leader-hallituskoulutus 2018 Leader-hallituskoulutus 2018 Marjo Yli-Kiikka Maaseutuvirasto Sivu 1 Maaseutuviraston rooli vastaa ohjelman toimeenpanon suunnittelusta, kehittämisestä ja seurannasta vastaa varojen maksamisesta ja varojen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Materia ry

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Materia ry TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Materia ry SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto 2. Hallitus ja hallituksen kokoukset 3. Jäsenet 4. Yhdistyksen toiminta 5. Näyttelyt, seminaarit ja muut tapahtumat 6. Muut toiminta 5.1

Lisätiedot

Tukea yrityksille Maaseuturahastosta

Tukea yrityksille Maaseuturahastosta Tukea yrityksille 2014-2020 Maaseuturahastosta Ykkösakseli ry lyhyesti Leader-ryhmä alueella Karkkila, Lohja, Salo, Vihti Alueella maaseutualueen asukasmäärä vajaa 140 000 Hallitus käsittelee hankkeet

Lisätiedot

Ajankohtaista hanketoiminnasta

Ajankohtaista hanketoiminnasta Ajankohtaista hanketoiminnasta 1.12.2017 Levi Anne Ristioja, Lapin ELY-keskus Sivu 1 11.12.2017 Ohjelmakauden terveiset Lapin ELY:n käytettävissä olevat maaseuturahaston varat koko ohjelmakaudella 2014-2020

Lisätiedot

Kustavi Emil Oljemark I samma båt samassa veneessä rf ry. Esitykseni tänään

Kustavi Emil Oljemark I samma båt samassa veneessä rf ry. Esitykseni tänään Kustavi 3.2.2016 Emil Oljemark I samma båt samassa veneessä rf ry 1 Esitykseni tänään 1) Toiminnan taustaa ja strategiaa 2) Hankevalinnan perusteet 3) Pohdintoja hyvästä hankeidesta 4) Hankkeen perusedellytykset

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma Talousarvio 2015

Toimintasuunnitelma Talousarvio 2015 Toimintasuunnitelma Talousarvio 2015 Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin. TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2015 1. YLEISTÄ Viisari ry panostaa toiminta-alueen

Lisätiedot

ELY-keskukselta viime vuonna 11,2 miljoonaa euroa yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen

ELY-keskukselta viime vuonna 11,2 miljoonaa euroa yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen 10.1.2014 RAHOITUKSEN VUOSIKATSAUS 1.1. - 31.12.2013 ELY-keskukselta viime vuonna 11,2 miljoonaa euroa yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen Satakunnan ELY-keskus rahoitti viime vuonna yrityksiä noin

Lisätiedot

Avustuspäätökset liitteineen

Avustuspäätökset liitteineen Avustuspäätökset liitteineen Maa- ja metsätalousministeri myöntää tällä päätöksellä vuoden 2019 talousarvion momentilta 30.10.63 yhteensä 1 200 000 euron yleisavustuksen (kohdennettu yleisavustus) Suomen

Lisätiedot

Maaseuturahasto syksyn hakuteemat

Maaseuturahasto syksyn hakuteemat Maaseuturahasto syksyn hakuteemat Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoitusinfo 13.9.2019 Maaseuturahaston hankerahoitus Yritysten rahoitus Tässä rahoitusinfossa ei käydä läpi yksittäisen yrityksen kehittämiseen

Lisätiedot