Ryhmätoiminnat sisältyvät Balanssi ry:n jäsenmaksuun (15 ). Mahdollisista tarvikemaksuista ilmoitetaan erikseen.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ryhmätoiminnat sisältyvät Balanssi ry:n jäsenmaksuun (15 ). Mahdollisista tarvikemaksuista ilmoitetaan erikseen."

Transkriptio

1 Ryhmäkalenteri Balanssi ry:n ryhmätoiminta sisältää toiminnallisia ryhmiä, keskusteluryhmiä ja erilaisia kursseja. Tavoitteena on yhdessä tekeminen, oppiminen ja kokemusten vaihto hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämiseksi. Jatkuvat ryhmät käynnistyvät sovittujen aikataulujen mukaisesti. Uudet ryhmät käynnistyvät, kun ilmoittautuneita on riittävästi. Balanssin toimistolle ilmoittaudutaan kaikkiin ryhmiin lukuunottamatta liikuntaryhmiä, joihin ei tarvitse ilmoittautua. Ryhmätoiminnat sisältyvät Balanssi ry:n jäsenmaksuun (15 ). Mahdollisista tarvikemaksuista ilmoitetaan erikseen. Ryhmämaksut ei jäsenille : Liikuntaryhmät: lukukausimaksu 40 Makujen matka- kurssi: (4 kokoontumista) 30 Keskustelu/työkirjakurssit:(8 kokoontumista) 25 Tiffany- lasityökurssi: lukukausimaksu 25 + työkohtainen materiaalimaksu Osallistumismaksu peritään etukäteen ennen ryhmää. Toimintaan voi tulla tutustumaan 2-3 kertaa olematta Balanssi ry:n jäsen ja päätöksen jäsenyydestä voi tehdä tutustumisajan jälkeen. Ryhmät toimivat pääasiassa Balanssin toimitiloissa Valtakadulla, mutta liikuntaryhmät Keltakankaan liikuntahallissa ja kuntosalilla (Viirinkankaantie-> Keltakangas) ja uimahalli Vesihiidessä. Ryhmässä kokemuksellinen oppiminen ja tilaisuuteen tarttuminen onnistuu! Ilmoittautumiset ja lisätietoja Balanssin ryhmistä yhdistyksen toimistolta: Terhi Savilahti, toiminnanjohtaja, , terhi.savilahti[at]balanssiry.com Satu Vetri, vapaaehtois- ja vertaistoiminnan ohjaaja, , satu.vetri[at]balanssiry.com Tervetuloa!

2 RYHMÄT syksy 2013 KVM- KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTÄJÄT Painonhallinnan ja ravitsemuksen aakkoset, laihduttamisesta painonhallintaan. Painonhallinnassa keskeistä on ruokailu ja liikunta- aktiivisuus sekä ihmisen kyky ohjata itseään. Painonhallinnan vertaistukiryhmä voi auttaa alkuun ja lisätä tietoutta ravitsemuksessa ja terveyttä edistävässä liikunnassa mielekkäästi. Ryhmä toimii keskiviikkoisin parillisilla viikoilla. Aloitus klo 10. JOOGA Ohjattu jooga joka keskiviikko klo Ota mukaan pieni pyyhe ja joustavat vaatteet. Joogan aloituspäivä BÄNDI Bänditreenit maanantaisin klo 15 Balanssissa. Soittoa, laulua ja musisointia yhdessä. Balanssista löytyy soittimia tai voit tuoda mukana oman instumentin.

3 NUORTEN AIKUISTEN RYHMÄ Ryhmä on tarkoitettu vuotiaille nuorille aikuisille, jotka kaipaavat yhteistä tekemistä, tukea ja kohtaamista. Nuorten ryhmän tarkoituksena on koota yhteen nuoria aikuisia, jotka ovat elämässään kohdanneet mielenterveysongelmia. Ryhmässä pyritään vahvistamaan osallistujien taitoja ja tukea uuden oivaltamiseen toiminnallisin menetelmin. Ryhmä aloittaa kokoontumisen aina Balanssin tiloista valtakadulta, josta yhdessä siirrytään illan teeman sitä vaatiessa. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Projektityöntekijä Nora Thesleff JÄNNITTÄJÄT RYHMÄ Ryhmä on keskustelu- ja vertaistukiryhmä jännittäjille ja ahdistuneisuushäiriöitä kokeville (paniikkihäiriö, sosiaalisten tilanteiden pelko ja ahdistuneisuus). Ryhmä sisältää tiedon ja keskustelun lisäksi myös toiminnallisia harjoituksia, jotka on koettu hyväksi oman tilanteen edistämisessä. Ryhmä kokoontuu 8 kertaa ja käyttää keskustelujen tukena Vapaaksi ahdistuksesta- työkirjan sisältöä. Seuraava kurssin aloitus klo 16. MIELI MAASTA VERTAISTUKIRYHMÄ Masennus voi kohdata kenet tahansa. Ihminen sairastuu masennukseen omalla yksilöllisellä tavallaan. Siksi hän myös toipuu omassa tahdissaan. Kokemuksellinen olotila saattaa poiketa olennaisesti ulkoisesti havaittavista merkeistä, joten monen on vaikea tietää mistä pahasta olosta elämässä on kysymys. Asioiden ymmärtämiseksi entistä paremmin oikea- aikainen tiedonsaanti itselle ja läheisille on tärkeää. Sairauteen ja omaan elämäntilanteeseen liittyvä vertaistuki on koettu hyväksi. Olennaisinta on oma oivallus ja elämäntilanteen uudelleenarviointi. Mieli maasta vertaistukiryhmässä voidaan keskustella kokemusten vaihdon lisäksi esimerksiksi seuraavista aiheista: Armollisuus itseään kohtaan Itselleen anteeksiantaminen Syyllisyydestä ja häpeästä vapautuminen Omien mahdollisuuksien ja voimavarojen tunnistaminen Pelon voittaminen Vastuun ottaminen omasta elämästä

4 TUNNE ITSESI TOTEUTA TOIVEESI, KESKUSTELURYHMÄ Määräaikainen suljettu ryhmä, 8 kokoontumiskertaa. Ryhmän tavoitteena on löytää uusia keinoja omien voimavarojen lisäämiseksi. Ryhmässä keskustellaan ja tehdään erilaisia tehtäviä hyvinvoinnin edistämiseksi. Kokoontumiskertojen teemat: 1. Myönteisyys on menestystekijä 2. Tunne itsesi 3. Tärisyttävä tavoite 4. Jämäkkyys kannattaa 5. Liikkuminen, ravinto ja uni hyvinvoinnin perusta 6. Ihmissuhteet yksityisyys, yhteisöllisyys 7. Virtaa kulttuurista ja elämyksistä elämään 8. Voimaa oppimisesta Työssäkäyville ja opiskelijoille suunnattu Tunne itsesi ryhmä alkaa klo MIELEKÄS PÄIVÄ- KURSSI Mielenterveyskuntoutujille tarkoitettu vertaistukiryhmä, joka kokoontuu 11 kertaa maanantaisin klo Sisältönä Elämän ilo! Tervetuloa ryhmään Millainen on mielekäs päivä? Käsitys itsestä Miten huolehdin itsestäni? Vuorovaikutustaidot Tunteet Rakkaus, läheisyys, seksualisuus Kognitiivisen toiminnan häiriö Elämä sairauden kanssa Ongelmanratkaisutaidot Elämänhallinta TIFFANY -LASITYÖKURSSIT Tiffany- lasityökurssi toteutetaan alkeisryhmänä kahdessa eri ryhmässä tiistaina (ryhmä 1 klo ja ryhmä 2 klo 12-14). Työkohtainen tarvikemaksu. LUOVUUDEN KARUSELLI Luovuuden karusellissa toteutetaan yhdessä tehden askartelua, vierailuja, käsitöitä, kuvataidetta ym.aina keskiviikkoisin klo 12 Balanssissa. Syksyllä 2013 Hyvä elämä- teemalla toteutetaan kipsimaalausta, origamitaittelua, silkkimaalausta, valmistetaan kirjotut riipukset, tehdään muistelutyötä valokuvien avulla ja osallistutaan Hyvä elämä näyttelyyn kaupungintalolla marraskuussa. Ryhmä alkaa klo 12.

5 KAKSISUUNTAISTEN RYHMÄ Kaksisuuntaisen mielialahäiriön hallintakurssi perustuu työkirjatyöskentelyyn. Työkirjan pohjalta käydään läpi tietoa kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, sen hoidosta, oireista ja niiden hallinnasta. Kurssilla on mahdollisuus saada tukea toisten kokemuksista, ymmärtää elämän rytmien merkitys ja tunnistaa ensioireet sekä löytää selviytymis- ja hallintakeinoja. Ryhmä toimii pienryhmänä ja kokoontuu kerran viikossa. Kokoontumiskerran kesto on min. Kokoontumiskertoja on yhteensä 9 ja ensimmäisellä kokoontumiskerralla sovitaan kurssin aikataulu jatkossa. KAKSISUUNTAISTEN TEEMATAPAAMISET Teematapaamiset ovat kaksisuuntaisen mielialahäiriön hallintakurssin käyneille toteutettava kuukausittainen vertaistapaaminen. Tapaamisessa on keskeistä kuulumisien vaihtaminen ja keskustelu erilaisten ajankohtaisten teemojen mukaan. Syksyn 2013 kokoontumiset 23.9., , 4.11., (maanantait klo ). Ilmoittautuminen mennessä. MAKUJEN MATKA- KURSSI Kyseessä on kokkauskurssi, jossa tutustutaan ruoanlaittoon ja leipomiseen. Ryhmässä suunnitellaan ja valmistetaan yhdessä maukasta, terveellistä ja edullista kotiruokaa sekä ruokaillaan yhdessä. Yksi ryhmä kokoontuu 4 krt perjantaisin klo 10 alkaen. Omavastuu 2 /krt (yht. 8 ) maksetaan 1. kokkauskerralla. Osallistujiksi otetaan ensisijaisesti uusia osallistujia, aikaisemmin osallistuneet voivat ilmoittautua mikäli paikkoja on vapaana. Yhdelle kurssille mahtuu 5 osallistujaa. Syksyn 2013 kurssit: Kurssi II TALOUS TASAPAINOON-KURSSI Talous tasapainoon kurssi on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat pohtia omaa rahankäyttöään ja mahdollisista taloudellisista vaikeuksista selviytymistä. KUNTO BALANSSIN TREENIRESEPTIOHJAUS Kunto Balanssin mukana voi virittää liikunta- ja arkiaktiivisuuttaan, tutustua eri liikuntalajeihin ja liikkua yhdessä. Voit myös varata toimistolta ajan henkilökohtaiseen treeniresepti- ohjaukseen ja saada ohjausta ja tukea terveyteen ja toimintakykyyn liittyvissä asioissa (ravitsemus, painonhallinta, liikunta, tuki- ja liikuntaelinvaivat).

6 ALLASJUMPPA Ohjattu allasjumppa uimahalli Vesihiidessä (Laguuni- allas). Ryhmä sisältää ohjatun allasjumpan, ei vapaata uintia. Allasjumppa käynnistyy klo 15. SÄHLYRYHMÄ Sählyryhmä Sählärit maanantaisin Keltakankaan liikuntahallilla klo Balanssi ry lainaa mailoja, omina varusteina tarvitaan vaaleapohjaiset sisäpelikengät. Pelit alkavat klo 15. KUNTO BALANSSI / KUNTOSALI Kuntosalivuoro keskiviikkoisin Keltakankaan kuntosalilla klo Kuntosaliharjoittelussa on mahdollisuus henkilökohtaiseen ohjaukseen laitteiden käytössä ja kuntosaliohjelman suunnittelussa. Vuoro alkaa OMAIS- JA LÄHEISRYHMÄ HENKILÖILLE, JOIDEN OMAINEN TAI LÄHEINEN SAIRASTAA PSYYKKISESTI Omais- ja läheisryhmään ovat tervetulleita kaikki henkilöt, joiden läheisellä on mielenterveysongelmia. Ryhmän tavoitteena on kokemusten jakaminen, rohkeuden ylläpitäminen, vertaistuki, sosiaalisen verkoston vahvistuminen ja tiedon saaminen psyykkisistä sairauksista, hoidoista ja kuntoutuksesta sekä tarjolla olevista tukipalveluista. Ryhmä kokoontuu syksyllä Balanssi ry:n tiloissa maanantaisin 1 krt kk. Nuorten sairastuneiden omaisille toimii oma ryhmä. SYLI- RYHMÄT Vertaistukiryhmä syömishäiriöön sairastuneille ja Syömishäiriöön sairastuneiden omaisten ja läheisten ryhmä. Lisätietoja Syömishäiriöliiton aluesihteeri Tanja Tiaiselta PELIRAJAT ON-VERTAISRYHMÄT PELAATKO LIIKAA? KÄRSITKÖ VIERESSÄ? Apua ja ymmärrystä saat vertaisryhmästä. Tutustu ja ilmoittaudu mukaan! Ryhmään tullaan ohjaajan kautta. Ohjaajat keskustelevat ryhmästä kiinnostuneiden kanssa ennen osallistumista joko kasvotusten tai puhelimitse. Alkukeskustelussa puhutaan odotuksista ja ryhmän tarkoituksesta. Osallistumispäätös syntyy yhteisen keskustelun tuloksena. Pelaajien ryhmä käynnistyy pe klo Balanssi ry:n tiloissa (Valtakatu 16 B). Ilmoittaudu ohjaajalle ma-pe klo Puh: Läheisten ryhmä käynnistyy syyskuussa. Jos olet kiinnostunut ryhmästä, ota yhteyttä jouni.saarela (at) sosped.fi

Järjestöjen säännöllistä toimintaa Kumppanuustalo Arttelissa 2015

Järjestöjen säännöllistä toimintaa Kumppanuustalo Arttelissa 2015 Salhojankatu 42, 33500 Tampere p. 050 4521169 Järjestöjen säännöllistä toimintaa Kumppanuustalo Arttelissa 2015 Maanantaisin Kuminauhajumppa Kehon virkistystä! Aika: Maanantaisin 19.1. 11.5.2015 klo 13.30-14.00

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut eläkeläisille

Hyvinvointipalvelut eläkeläisille Hyvinvointipalvelut eläkeläisille SYKSY 2013 HYVINVOINTIA KIVIPUROSSA Kivipuro on Seinäjoen alueella toimiva elinvoimainen eteläpohjalainen hoiva- ja asumispalveluita tarjoava yhdistys. Jo 50 vuoden ajan

Lisätiedot

www.emy.fi Heinäkuu 2015 Kohtaamispaikka Lilla Karyll Espoon keskus Pappilantie 7, 02770 Espoo p. (09) 859 2057

www.emy.fi Heinäkuu 2015 Kohtaamispaikka Lilla Karyll Espoon keskus Pappilantie 7, 02770 Espoo p. (09) 859 2057 Heinäkuu 2015 Kohtaamispaikka Lilla Karyll Espoon keskus Pappilantie 7, 02770 Espoo p. (09) 859 2057 Kohtaamispaikka Meriemy Kivenlahti Merenkäynti 3, 02320 Espoo p. (09) 863 2031 Asukastalo Kylämaja Matinkylä,

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. KRIS Satakunta ry... 1. Omaiset Mielenterveystyön tukena Länsi-Suomen yhdistys ry... 2

SISÄLLYSLUETTELO. KRIS Satakunta ry... 1. Omaiset Mielenterveystyön tukena Länsi-Suomen yhdistys ry... 2 SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo KRIS Satakunta ry... 1 Omaiset Mielenterveystyön tukena Länsi-Suomen yhdistys ry... 2 Avoin vertaistukiryhmä mielenterveyskuntoutujien omaisille ja läheisille... 2 Rauman

Lisätiedot

Ville PUHEENJOHTAJALTA! L O U N A I S - S U O M E N - S Y L I R Y W W W. S Y L I I N. F I

Ville PUHEENJOHTAJALTA! L O U N A I S - S U O M E N - S Y L I R Y W W W. S Y L I I N. F I L O U N A I S - S U O M E N - S Y L I R Y W W W. S Y L I I N. F I Puheenjohtajan terveiset Ak-avustus alkoi mikä muuttuu? Älä laihduta päivä Terapeuttiharjoittelija Terhi Kanerva ÄÄRIVIIVOILLANI ryhmä

Lisätiedot

Pirkanmaan Pääasiat. Pirkanmaan ja Huittisten muistiyhdistysten jäsenlehti ISSN 1798-7652. Pirkanmaan Pääasiat 1

Pirkanmaan Pääasiat. Pirkanmaan ja Huittisten muistiyhdistysten jäsenlehti ISSN 1798-7652. Pirkanmaan Pääasiat 1 Pirkanmaan Pääasiat 3 2013 Pirkanmaan ja Huittisten muistiyhdistysten jäsenlehti ISSN 1798-7652 Pirkanmaan Pääasiat 1 Pirkanmaan Pääkirjoitus Pääasiat 3 2013 Pirkanmaan ja Huittisten muistiyhdistysten

Lisätiedot

L O U N A I S - S U O M E N S Y Ö M I S H Ä I R I Ö P E R H E E T R Y

L O U N A I S - S U O M E N S Y Ö M I S H Ä I R I Ö P E R H E E T R Y Jäsenkirje 1/2013 L O U N A I S - S U O M E N S Y Ö M I S H Ä I R I Ö P E R H E E T R Y W W W. S Y L I I N. F I Jo keväthenkinen tervehdys, arvoisat jäsenemme! 20 vuotta Kirjeen sisältö: Puheenjohtajan

Lisätiedot

Jäsenkirje 3/2012. Avaamisia JÄSENKIRJE 3/2012 L O U N A I S - S U O M E N S Y Ö M I S H Ä I R I Ö P E R H E E T R Y W W W. S Y L I I N.

Jäsenkirje 3/2012. Avaamisia JÄSENKIRJE 3/2012 L O U N A I S - S U O M E N S Y Ö M I S H Ä I R I Ö P E R H E E T R Y W W W. S Y L I I N. Jäsenkirje 3/2012 L O U N A I S - S U O M E N S Y Ö M I S H Ä I R I Ö P E R H E E T R Y W W W. S Y L I I N. F I Avaamisia Kirjeen sisältö: Puheenjohtajan tervehdys Avajaiset Olet arvokas - koulukiertue

Lisätiedot

Löydä oma tarinasi -ryhmämalli. Ammatillisesti ohjatut vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille. Ryhmänohjaajan opas

Löydä oma tarinasi -ryhmämalli. Ammatillisesti ohjatut vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille. Ryhmänohjaajan opas Löydä oma tarinasi -ryhmämalli Ammatillisesti ohjatut vertaistukiryhmät nuorille ja nuorille aikuisille Ryhmänohjaajan opas Suomen Mielenterveysseura Suomen Mielenterveysseura on kansanterveys- ja kansalaisjärjestö.

Lisätiedot

Tässä oppaassa esitellään Jyväskylässä toimivia vertaisryhmiä.

Tässä oppaassa esitellään Jyväskylässä toimivia vertaisryhmiä. VERTAISTOIMINTAA JYVÄSKYLÄN SEUDULLA 2011 Saatteeksi Tässä oppaassa esitellään Jyväskylässä toimivia vertaisryhmiä. Vertaistoiminnan perusajatuksia: - kaikilla ihmisillä on omia sisäisiä voimavaroja, jotka

Lisätiedot

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011 Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011 Mikä ITU on? Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry on mielenterveyskuntoutujien vapaaehtoistoiminnan keskus, edunvalvontajärjestö ja vertaistukiyhteisö.

Lisätiedot

Kuntoutus- ja vertaistukiryhmät 2012. Varhaiskuntoutus

Kuntoutus- ja vertaistukiryhmät 2012. Varhaiskuntoutus Kuntoutus- ja vertaistukiryhmät 2012 Varhaiskuntoutus Sisällysluettelo Voimauttavaa vertaistukea vaikeissa elämäntilanteissa ja kriiseissä... 3 Hakeminen ryhmiin... 5 Traumaattisen kriisin kokeneet...

Lisätiedot

1 2012 Pirkanmaan Muistiyhdistyksen jäsenlehti ISSN 1798-7652. Pirkanmaan Pääasiat

1 2012 Pirkanmaan Muistiyhdistyksen jäsenlehti ISSN 1798-7652. Pirkanmaan Pääasiat Pirkanmaan Pääasiat 1 2012 Pirkanmaan Muistiyhdistyksen jäsenlehti ISSN 1798-7652 Pirkanmaan Pääasiat Pirkanmaan Pääasiat 4 2011 Pirkanmaan Muistiyhdistyksen jäsenlehti ISSN 1798-7652 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Selkokielinen opas Suomen Pakolaisapu ry Suomen Pakolaisapu ry 1 ZZ Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Toim. Yuko Kametani, Anne Korppinen ja

Lisätiedot

Yhdistyksen toimisto Kerttulinkatu 1:ssä on avoinna 1.8. alkaen klo 10-14, muulloin sopimuksen mukaan.

Yhdistyksen toimisto Kerttulinkatu 1:ssä on avoinna 1.8. alkaen klo 10-14, muulloin sopimuksen mukaan. Jäsenkirje 2/2012 L O U N A I S - S U O M E N S Y Ö M I S H Ä I R I Ö P E R H E E T R Y W W W. S Y L I I N. F I Huippumukavaa alkavaa kesää teille, rakkaat jäsenet! Kirjeen sisältö Puheenjohtajan tervehdys

Lisätiedot

Kesäkuu 2014. www.emy.fi. Kohtaamispaikka Lilla Karyll Espoon keskus Pappilantie 7, 02770 Espoo p. 09-859 2057

Kesäkuu 2014. www.emy.fi. Kohtaamispaikka Lilla Karyll Espoon keskus Pappilantie 7, 02770 Espoo p. 09-859 2057 Kohtaamispaikka Lilla Karyll Espoon keskus Pappilantie 7, 02770 Espoo p. 09-859 2057 Kesäkuu 2014 Kohtaamispaikka Meriemy Kivenlahti Merenkäynti 3, 02320 Espoo p. 09-863 2031 Asukastalo Kylämaja Matinkylä,

Lisätiedot

Elämää muistisairauden kanssa - kuntoutusopas muistisairaille ihmisille ja heidän läheisilleen

Elämää muistisairauden kanssa - kuntoutusopas muistisairaille ihmisille ja heidän läheisilleen Elämää muistisairauden kanssa - kuntoutusopas muistisairaille ihmisille ja heidän läheisilleen Kerro läheisillesi ja ystävillesi muistisairaudesta ja siihen liittyvistä tunteista. Myös ystävät tarvitsevat

Lisätiedot

Vertaiset alaikäisten turvapaikanhakijoiden tukena

Vertaiset alaikäisten turvapaikanhakijoiden tukena Vertaiset alaikäisten turvapaikanhakijoiden tukena 2 Sisällys 1 Johdanto: Vertaiset turvapaikkaa hakevien lasten tukiverkkona 3 2 Turvapaikanhakijalapset ja -nuoret Suomessa 5 2.1 Turvapaikkaprosessi lapsen

Lisätiedot

Vertaistoimintaa Jyväskylässä 2009

Vertaistoimintaa Jyväskylässä 2009 Vertaistoimintaa Jyväskylässä 2009 1 Vertaistoimintaa Jyväskylässä Ammattilaisten avuksi, järjestöjen tarpeisiin ja kaikille asiasta kiinnostuneille Kädessäsi on Versova vertaistuen ja vapaaehtoistoiminnan

Lisätiedot

Kuopion kaupunki, Hyvinvointipalvelut, Liikuntaan aktivointi Liikettä niveliin

Kuopion kaupunki, Hyvinvointipalvelut, Liikuntaan aktivointi Liikettä niveliin Kuopion kaupunki, Hyvinvointipalvelut, Liikuntaan aktivointi Liikettä niveliin Tietoa sovelletun liikunnan palveluista Sisällys Liikettä niveliin!... 4 Tervetuloa liikkumaan!... 5 Liikuntapalvelun järjestämät

Lisätiedot

Mielenterveysyhdistys HELMI ry. Toimintasuunnitelma 2012. Mielenterveysyhdistys HELMI ry. Pasilan puistotie 7 / 00240 Helsinki

Mielenterveysyhdistys HELMI ry. Toimintasuunnitelma 2012. Mielenterveysyhdistys HELMI ry. Pasilan puistotie 7 / 00240 Helsinki Mielenterveysyhdistys HELMI ry Toimintasuunnitelma 2012 Mielenterveysyhdistys HELMI ry Pasilan puistotie 7 / 00240 Helsinki Mielenterveysyhdistys HELMI ry Toimintasuunnitelma 2012 Pasilan puistotie 7 00240

Lisätiedot

Hannele Tverin SYÖMISHÄIRIÖPERHEIDEN TUKIPROJEKTI PROJEKTIRAPORTTI 2OO7

Hannele Tverin SYÖMISHÄIRIÖPERHEIDEN TUKIPROJEKTI PROJEKTIRAPORTTI 2OO7 Hannele Tverin SYÖMISHÄIRIÖPERHEIDEN TUKIPROJEKTI PROJEKTIRAPORTTI 2OO7 Tiivistelmä Sointu oli Huoltoliitto ry:n projekti, jossa tähdättiin syömishäiriöistä kärsivien nuorten perheiden tukemiseen niin,

Lisätiedot

KoVa-Projektisuunnitelma. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisääminen mielenterveyskuntoutujille, joilla lisäksi päihdeongelma

KoVa-Projektisuunnitelma. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisääminen mielenterveyskuntoutujille, joilla lisäksi päihdeongelma Raha-automaattiyhdistys / projektiavustusanomus Ci KoVa-Projektisuunnitelma Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisääminen mielenterveyskuntoutujille, joilla lisäksi päihdeongelma helmikuu 2011-helmikuu 2014

Lisätiedot

Toukokuu 2014. www.emy.fi. Kohtaamispaikka Lilla Karyll Espoon keskus Pappilantie 7, 02770 Espoo p. 09-859 2057

Toukokuu 2014. www.emy.fi. Kohtaamispaikka Lilla Karyll Espoon keskus Pappilantie 7, 02770 Espoo p. 09-859 2057 Toukokuu 2014 Kohtaamispaikka Lilla Karyll Espoon keskus Pappilantie 7, 02770 Espoo p. 09-859 2057 Kohtaamispaikka Meriemy Kivenlahti Merenkäynti 3, 02320 Espoo p. 09-863 2031 Asukastalo Kylämaja Matinkylä,

Lisätiedot

Vertaisohjaajan opas sisäilmasta oireileville ja sairastuneille

Vertaisohjaajan opas sisäilmasta oireileville ja sairastuneille Vertaisohjaajan opas sisäilmasta oireileville ja sairastuneille Suomessa altistuu päivittäin kosteus- ja homevaurioille 600 000 800 000 ihmistä. Osa kosteus- ja homevaurioille ja muille sisäilman epäpuhtauksille

Lisätiedot

Omaisen opas. Opas omaisille, joiden läheinen oireilee tai sairastaa psyykkisesti

Omaisen opas. Opas omaisille, joiden läheinen oireilee tai sairastaa psyykkisesti Omaisen opas Opas omaisille, joiden läheinen oireilee tai sairastaa psyykkisesti 2 INNEHÅLL Johdanto oppaaseen... Miksi ihminen sairastuu psyykkisesti?... Millloin sairastunut tarvitsee ammattiapua?...

Lisätiedot

SELVÄ SUUNTA SUUNTANA SELVÄSTI PAREMPI ELÄKEIKÄ. Ohjaajan käsikirja

SELVÄ SUUNTA SUUNTANA SELVÄSTI PAREMPI ELÄKEIKÄ. Ohjaajan käsikirja SELVÄ SUUNTA SUUNTANA SELVÄSTI PAREMPI ELÄKEIKÄ Ohjaajan käsikirja 2 Sisällysluettelo Ryhmäohjaajalle 3 Selvä suunta ryhmän tausta-ajatuksia 8 Toisin kuin ennen (runo) 12 Hilkka-mummin mietteitä 13 Hyvinvointi

Lisätiedot

JÄSENLEHTI 1/2014. Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

JÄSENLEHTI 1/2014. Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry JÄSENLEHTI 1/2014 Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 2 Puheenjohtajan palsta Puheenjohtajan tervehdys Vuosi on vaihtunut ja haasteellinen kevät 2014 edessä. Yhdistyksemme kevään ohjelmaa on

Lisätiedot

ympärillä pyörii. Ja sitte tää on niin kun tullu semmonen

ympärillä pyörii. Ja sitte tää on niin kun tullu semmonen antanu ensinnäkin tämmösiä uusia tuttavuuksia. On saanu mut näkemään elämässä on paljon, paljon muutakin kun vaan se oma pieni napa, jonka OPINPOLKU ELÄMÄÄN - OPINTOVALMENNUS ympärillä pyörii. Ja sitte

Lisätiedot

MUISTIKUVASTIN. Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti syksy 1/2012

MUISTIKUVASTIN. Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti syksy 1/2012 MUISTIKUVASTIN Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry:n jäsenlehti syksy 1/2012 Muistikuvastin 1/2012 1 Toimiston osoite: Kasarmikatu 5 A 1 3krs. 13100 Hämeenlinna Puh. 040 451 3803 info@muistiaina.fi hallitus@muistiaina.fi

Lisätiedot