TYÖNUMERO: E27093 TERVOLA PALONPERÄN ASEMAKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TYÖNUMERO: E27093 TERVOLA PALONPERÄN ASEMAKAAVA 3.10.2014 SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU"

Transkriptio

1 TYÖNUMERO: E27093 TERVOLA PALONPERÄN ASEMAKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU

2 Sisältö 1 JOHDANTO VESISTÖT KASVILLISUUS LINNUSTO MUU ELÄIMISTÖ SUOJELUALUEET ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET JA LAJISTO VAIKUTUSTEN ARVIOINTI LÄHTEET Liitteet: Liite 1 Tervola Palonperä pesimälinnusto, ruutu 733:340 S w e co Y m p ä r is t ö Oy PL 88, Helsinki Mäkelininkatu 17 A, Oulu PL 453, Tampere PL 669, Turku w ww. s we c o. fi etunimi.sukunimi@sweco.fi puh Y-tunnus

3 1 JOHDANTO Palonperän asemakaava-alue sijaitsee Kemijoen rannalla Tervolan kuntakeskuksen eteläpuolella. Alue rajoittuu pohjoisessa Siltatiehen, itäpuolella Itäpuolentiehen ja etelässä Lehmijokeen. Alueen koko on noin 98 ha. Luontoselvityksessä on kuvattu yleispiirteisesti alueen kasvillisuus sekä luonnon kannalta huomioitavat alueet ja kohteet. Selvitys on tehty maankäyttö- ja rakennuslain vaatimalla tarkkuudella. Huomiota kiinnitettiin erityisesti luonnonsuojelulain, vesilain ja metsälain mukaisiin luontotyyppeihin, uhanalaiseen ja muuhun huomionarvoiseen lajistoon sekä uhanalaisiin luontotyyppeihin (Raunio ym. 2008). Luontoselvityksen pohjatietoina on käytetty peruskarttoja, ilmakuvia, Ympäristöhallinnon tietokantojen (OIVA, Hertta) tietoja sekä olemassa olevia selvityksiä, joita ovat Kemijokivarren osayleiskaavaan liittyvä maisema- ja luontoselvitys (Ympäristötaito Oy 2014) ja selvitysalueen pohjoisosan Lossinrannan asemakaavamuutokseen tehty luontoselvitys (S. Mäkikyrö 2012). Luontoselvityksen on tehnyt FM biologi Aija Degerman Sweco Ympäristö Oy:stä. Maastossa käytiin VESISTÖT Palonperän asemakaava-alue sijaitsee Kemijoen rannalla. Etelässä alue rajautuu Lehmijokeen. Kemijoki on Suomen pisin joki, jolla on pituutta 520 km. Kemijoki on valjastettu vesivoimantuotantoa varten. Ossauskosken ja Taivalkosken voimalaitosten välinen jokiosuus, Taivalkosken allas, on pituudeltaan 36 km. Tällä alueella Kemijokeen laskevat Runkausjoki, Louejoki, Pisajoki, Vaajoki, Varejoki, Kaisajoki ja Lehmijoki. (alakemijoki.fi) Taivalkosken patoaltaan vaikutus näkyy selkeästi Tervolan kirkonkylän kohdalla. Säännöstely on syövyttänyt rantapenkkoja, joten rantaa on monin paikoin muokattu ja pengerretty (Paakkola 2008). Lehmijoki on noin 12,9 km pitkä Kemijokeen laskeva pieni joki. Valuma-alue on kooltaan 54 km 2. Valuma-alueella on toteutettu runsaasti metsäojituksia. Jokea on käytetty uittoon, viimeksi vuonna Vuotuisen keskivirtaaman vähäisyyden vuoksi Lehmijokea ei luokitella joeksi. (alakemijoki.fi) Lehmijoen suistossa on pieniä lampia (juoluat), jotka ovat syntyneet joen uoman mutkista. Kemijokeen laskee joitakin pelto-ojia. 1 (13)

4 Kuva 1. Kemijoen rantaa asemakaava-alueen eteläosasta pohjoisen suuntaan kuvattuna. 3 KASVILLISUUS 2 (13) Suunnittelualue kuuluu kasvimaantieteellisesti keskiboreaaliseen Perä-Pohjolan kasvillisuusvyöhykkeeseen. Tervola sijaitsee Perä-Pohjolan liuskealueella, nk. Lapin kolmio, jolla esiintyy emäksisiä ja karbonaattisia kivilajeja. Kallioperän ravinteisuus mahdollistaa rehevän ja monipuolisen kasvillisuuden esiintymisen. Kemijoki on muovannut erityisesti jokivarren maaperää. Jokivarsilla on ravinteikkaita hiekka- ja savikerrostumia. Tämän vuoksi viljelyalueet on aikoinaan raivattu jokivarsiin ja asutus on keskittynyt sinne. Palonperän asemakaava-alue on taajama-aluetta, jossa on Kemijoen rantaan ja teiden varsille keskittynyttä asutusta piha-alueineen. Vuoden 1960 peruskartan (Maanmittauslaitos) mukaan koko alue on ollut peltoa, eteläosassa Junnan, Haaralan ja Pekkalan talojen ympäristössä on ollut kuusimetsiköitä. Asutus on tuosta huomattavasti lisääntynyt. Laajin viljelty peltoalue on nykyisellään alueen eteläosassa Lehmijoen ja Kemijoen välisellä alueella. Muualla entiset pellot ovat enimmäkseen korkeakasvuisia niittyjä. Pieniä metsiköitä, reunavaikutteisia kuusivaltaisia tuoreita kankaita, on Pekkalan kohdalla ja keskustien talojen ja rannan peltojen välissä alueen eteläosassa. Teiden varsilla, talojen ympäristöissä ja paikoin jokien rannalla kasvaa lehtipuustoa. Kemijoen rannat eivät ole luonnontilaisia, vaan ne on enimmäkseen suojattu joen säännöstelyn vuoksi. Luonnontilaisen kaltaisia rantoja on saarissa ja sivujokien suistoalueilla, missä esiintyy vielä jonkin verran tulvaniittyjä ja -metsiä. Palonperän asemakaavaalueella ranta on lähes koko matkalta rakennettua. Lehmijoen suisto on tulvavaikutteista.

5 Kuva 2. Kuva Keskustieltä. Kuva 3. Viljeltyjä peltoja on Kemijoen ja Lehmijoen varressa alueen eteläosassa. Kuva Junnan eteläpuolen pelloilta. 3 (13)

6 Kuva 4. Selvitysalueella on pieniä metsiköitä. Kuva Pekkalan-Junnan alueelta. 4 LINNUSTO Suomen lintuatlaksen mukaan ruudulla Tervola Palonperä 733:340 pesii varmasti 46, todennäköisesti 33 ja mahdollisesti 20 lajia (Valkama ym. 2011). Ruudun selvitysaste on erinomainen. Lintuatlaksen lajit on esitetty taulukossa liitteessä 1. Kemijokivarren osayleiskaavan luonto- ja maisemaselvityksessä linnustoa kuvataan seuraavasti: Maaseudun keskustaajamat ovat lintujen suosimaa ympäristöä, koska siellä on runsaasti puustoa, heinikkoa ja koloja pesimäpaikoiksi. Pajulintu on keskustaajamienkin yleisin laji. Muita Tervolan kirkonkylän alueella yleisiä lajeja ovat mm. räkättirastas, västäräkki ja leppälintu. Maaseudun haja-asutusalueet ovat pääasiassa viljelysmaisemaa, jossa pellot, niityt, metsiköt ja pihapiirit muodostavat monipuolisen elinympäristön. Minkään lajin määrä ei kohoa erityisen suureksi. Pajulintu, talitiainen, pajusirkku, peippo ja haarapääsky ovat viisi yleisintä lajia. Huomioitavaa on karjatilojen merkitys räystäs- ja haarapääskyille. Viljelysalueet ovat tärkeitä linnuille sekä pesimäympäristönä että muuttoaikoina. Linnuston kannalta tärkeimmät peltoaukeat sijaitsevat jokien varsilla. Lintujen suosimia peltoaukeita Tervolassa on mm. Palonperällä. Runsaimmat pesimälajit pelloilla ja niityillä Tervolassa ovat niittykirvinen, kiuru, pajusirkku, isokuovi, ruokokerttunen, töyhtöhyyppä, pensastasku, punavarpunen ja keltasirkku. Huomionarvoista on isokuovin poikkeuksellinen runsaus Tervolassa. Pesivien lintujen lisäksi pellot ovat tärkeitä muuttolinnuille ruokailualueina. Runsaimmat pesimälajit jokivarsien metsissä ovat pajulintu, peippo, 4 (13)

7 räkättirastas, punakylkirastas, metsäkirvinen, viherpeippo, harmaasieppo, lehtokerttu ja laulurastas. Vesi- ja rantalinnustoa ovat mm. pajusirkku, ruokokerttunen, rantasipi ja isokuovi. (Rauhala 1994; Ympäristötaito Oy 2000). Maastokäynnin aikaan tuuli kovaa ja satoi, joten lintuja ei juuri havaittu. Liikkeellä oli räkättirastas, peippo, haarapääsky ja lehtokurppa, Lehmijoen suiston lammissa sinisorsapoikue. 5 MUU ELÄIMISTÖ Taajama-alueella nisäkkäistä voi esiintyä orava, jänis ja pikkujyrsijöitä. Tervola kuuluu poronhoitoalueeseen. Lepakoista on havaintoja selvitysalueen pohjoispuolelta Tervolan sillan lähistöltä ja hautausmaalta Hatikka-tietokannan mukaan (Luonnontieteellinen keskusmuseo). Lepakoita voi esiintyä Paloperän alueellakin. Lepakot ovat luontodirektiivin liitteen IV lajeja. Todennäköisin Tervolan korkeudella esiintyvä laji on pohjanlepakko. Pohjanlepakoita on havaittu esimerkiksi Tervolan Varevaaran tuulivoimapuistoalueen lepakkoselvityksissä (FCG Suunnittelu ja tekniikka 2013). Hatikka-tietokannan mukaan sammakoista on havaintoja Tervolasta keskustaajaman alueelta. Sammakko esiintyy todennäköisesti Paloperän alueellakin. Lähin havainto luontodirektiivin liitteen IV lajista viitasammakosta on Elijärveltä noin 5 km luoteeseen Kemijoen länsipuolelta. Lehmijoen suiston lammet saattaisivat olla lajille sopivaa elinympäristöä. Viitasammakko on helpoin havaita ja tunnistaa alkukeväällä kudun aikaan, jolloin voi kuulla sen ääntelyä. Lehmijoessa on lisääntynyt aikoinaan harjus ja taimen. Nykyisin joki on satunnainen virkistyskalastuskohde. Saaliiksi saadaan haukea, ahventa, harjusta sekä muita kalastuksen kannalta vähempiarvoisia kaloja. Joki on potentiaalista taimenen poikastuotantoaluetta. (alakemijoki.fi) 6 SUOJELUALUEET Alueella ei ole luonnonsuojelu- tai muita suojelualueita. Lähin Natura-alue on yli 6 km etäisyydellä (Suuripää). 5 (13)

8 7 ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET JA LAJISTO Alueella ei ole luonnonsuojelulain, metsälain tai vesilain mukaisia suojeltuja luontotyyppejä. Uhanalaisia luontotyyppejä (Raunio ym. 2008) ei alueella esiinny. Kuvassa 6. on esitetty ote Kemijokivarren osayleiskaavan maisema- ja luontoselvityksen (Ympäristötaito Oy 2000) kasvillisuuskartasta. Kemijoen keskellä on valtakunnallisesti arvokas perinnemaisemakohde Kaissaari (Kalpio ja Bergman 1999). Palonperän asemakaava-alueella Lehmijokisuulla on kartalla esitetty paikallisesti arvokas perinnemaisema. Tämä ei ole julkaisun Lapin perinnemaisemat (Kalpio ja Bergman 1999) mukainen. Uhanalainen laji kartalla jokivarressa Kemijoen itäpuolella on tataarikohokki, joka on uhanalaisuusluokitukseltaan vaarantunut (VU) (Rassi ym. 2010). Kuva 6. Ote Kemijokivarren osayleiskaavan maisema- ja luontoselvityksen kasvillisuuskartasta (Ympäristötaito Oy 2000). Havainto uhanalaisesta tataarikohokista on vuodelta 1991, jolloin sitä on havaittu kuvauksen mukaan kotiteollisuuskoulun luota kaksi tupasta, tulokkaana rantakiveyksellä. Vuonna 2008 lajia on etsitty, mutta sitä ei ole löytynyt. Palonperän asemakaava-alueelta ei ole muita aiempia havaintoja uhanalaisista tai muista huomionarvoisista lajeista (Ympäristötaito Oy 2000; Ympäristöhallinnon Hertta-tietokanta ). Maastokäynnillä ei havaittu uhanalaisia tai muita huomionarvoisia lajeja. 6 (13)

9 Arvokkaaksi kohteeksi on luontoselvityksessä rajattu Lehmijoen suisto, joka on rannoiltaan rehevä ja lehtipuustoinen. Niemen kärjessä on viljelykäytössä olevia peltoja. Alueen rajaus on esitetty kuvassa 7. Rantakasvillisuuteen kuuluu mm. ranta-alpi, rantatädyke, kullero, metsäruusu ja lammissa vesisara, järvikorte ja lumme. Lammet lisäävät luonnon monimuotoisuutta ja alue on maisemallisesti huomionarvoinen. Lammilla voi olla linnustollista merkitystä. Kuva 7. Arvokkaat luontokohteet Palonperän asemakaava-alueella. 7 (13)

10 Lehmijoen suu on esitetty maatalousalueiden luonnon monimuotoisuuden ja kosteikkojen yleissuunnitelmassa (Paakkola 2008) muuna LUMO-kohteena. Kohteen tavoitteiksi on esitetty avoimen maiseman säilyttäminen, vesiensuojelu ja tulvaniittylajiston elinolosuhteiden parantaminen raivaamalla ja laiduntamalla tai niittämällä. Kuvassa 8. on esitetty ote yleissuunnitelman kartasta (Paakkola 2008). Kohde 33 on Lehmijoen suu, kohde 34 Isonpalonperän laidun asemakaava-alueen eteläpuolella. Uhanalainen laji Lehmijoen etelärannalla on laaksoarho, joka on luontodirektiivin liitteen IV laji. Kuva 8. Ote maatalousalueiden luonnon monimuotoisuuden ja kosteikkojen yleissuunnitelman kartasta (Paakkola 2008). Kohde 33 on Lehmijoen suu, kohde 34 Isonpalonperän laidun asemakaava-alueen eteläpuolella. 8 (13)

11 Kuva 8. Lehmijoen suiston pohjoispuolella on peltojen ympäröimiä rehevärantaisia lampia. 8 VAIKUTUSTEN ARVIOINTI Palonperän asemakaava-alueen kasvillisuus, linnusto ja eläimistö on tavanomaista asutusalueiden ja pienten metsäkuvioiden lajistoa. Luonnon kannalta huomioitavana kohteena on esitetty Lehmijoen suisto, jossa on pieniä rehevärantaisia lampia viljelykäytössä olevien peltojen väleissä. Viljelysalueet ovat tärkeitä linnuille sekä pesimäympäristönä että muuttoaikoina ja linnuston kannalta tärkeimmät peltoaukeat sijaitsevat jokien varsilla. Rauhala (1994) mainitsee Tervolassa lintujen suosimana peltoaukeana Palonperän. Palonperällä on laajoja peltoaukeita pääasiassa Itäpuolentien itäpuolella ja Lehmijoen eteläpuolella, asemakaava-alueen ulkopuolella. Yhtenäistä peltoaluetta asemakaava-alueella on myös eteläosassa Lehmijoen ja Kemijoen välisellä alueella. Lehmijoen ja Kemijoen välinen ranta-alue lampineen on hyvä huomioida maankäytön suunnittelussa ja säilyttää alue luonnon monimuotoisuutta lisäävänä kohteena. 9 (13)

12 9 LÄHTEET alakemijoki.fi, Taivalkosken patoallas Taivalkosken-patoallas (luettu ) Maanmittauslaitos, peruskartta , vuosilta 1960, 1974, (luettu ) Paajanen, M Maatalousalueiden luonnon monimuotoisuuden ja kosteikkojen yleissuunnitelma, Tervola. Lapin ympäristökeskuksen raportteja 8. Rovaniemi. Rassi, P., Hyvärinen, E., Juslen, A. & Mannerkoski, I. (toim.) 2010: Suomen lajien uhanalaisuus Punainen kirja Erillisjulkaisu. Ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus. 685 s. Rauhala, P Kemin-Tornion seudun linnusto 2. Raunio, A., Schulman, A. & Kontula, T. (toim.) 2008: Suomen luontotyyppien uhanalaisuus. Suomen ympäristö 8/2008. Osat I ja II. Suomen ympäristökeskus, Helsinki. Söderman, T. 2003: Luontoselvitykset ja luontovaikutusten arviointi - kaavoituksessa, YVA-menettelyssä ja Natura-arvioinnissa. Ympäristöopas 109. Suomen Ympäristökeskus. Luonto ja luonnonvarat. 196 s. Tervolan kunta, Siltatie-Lossinrannan asemakaavamuutos (korttelit 39 ja 41, yleiset venesatama-, pysäköinti-, tie-, katu- ja lähivirkistysalueet). (luettu ) Valkama, J., Vepsäläinen, V. & Lehikoinen, A. 2011: Suomen III Lintuatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo ja ympäristöministeriö. (luettu ) 10 (13)

13 LIITE 1 Ruudun 733:340, Tervola Palonperä pesimälinnusto Suomen lintuatlaksen mukaan (Valkama ym. 2011). LAJI direktiivi vastuulaji uhanalaisuus haapana varma x haarapääsky varma harakka varma harmaalokki varma harmaapäätikka mahdollinen harmaasieppo varma helmipöllö varma x x NT hernekerttu todennäköinen hiirihaukka mahdollinen hippiäinen mahdollinen hömötiainen varma isokoskelo varma x NT jänkäkurppa mahdollinen järripeippo todennäköinen kalalokki varma kalatiira todennäköinen x x kapustarinta todennäköinen x keltasirkku keltavästäräkki varma VU kesykyyhky todennäköinen kirjosieppo varma kiuru mahdollinen kivitasku mahdollinen VU korppi varma kottarainen varma kulorastas mahdollinen kuovi varma x kurki todennäköinen x käki mahdollinen käpytikka todennäköinen lapinpöllö varma x laulujoutsen todennäköinen x x 11 (13)

14 laulurastas todennäköinen lehtokerttu todennäköinen lehtokurppa todennäköinen leppälintu varma x liro todennäköinen x x meriharakka mahdollinen metso mahdollinen x x NT metsähanhi mahdollinen NT metsäkirvinen todennäköinen metsäviklo todennäköinen mustarastas todennäköinen naakka todennäköinen naurulokki varma NT niittykirvinen todennäköinen NT nuolihaukka mahdollinen närhi varma pajulintu varma pajusirkku varma palokärki todennäköinen x peippo varma peltosirkku varma pensastasku mahdollinen pikkukäpylintu varma pikkukuovi todennäköinen x pikkulokki todennäköinen x x pikkutikka todennäköinen pikkuvarpunen varma punajalkaviklo todennäköinen NT punakylkirastas todennäköinen punarinta varma punatulkku varma punavarpunen todennäköinen NT pähkinähakki todennäköinen pyy mahdollinen x rantasipi todennäköinen x NT rautiainen mahdollinen 12 (13)

15 riekko mahdollinen NT ruokokerttunen todennäköinen räkättirastas varma räystäspääsky varma sarvipöllö varma sinisorsa varma sinisuohaukka mahdollinen x VU sinitiainen varma suopöllö mahdollinen x taivaanvuohi todennäköinen talitiainen varma tavi varma x teeri todennäköinen x x NT telkkä varma x tervapääsky varma tilhi mahdollinen tukkakoskelo varma x NT tuulihaukka varma törmäpääsky varma VU töyhtöhyyppä varma urpiainen varma uuttukyyhky mahdollinen valkoviklo todennäköinen x varis varma varpunen varma varpushaukka mahdollinen viherpeippo varma vihervarpunen varma västäräkki varma 13 (13)

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA : KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS...

KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... TYÖNUMERO: E27125.00 KITTILÄN KUNTA ASEMAKAAVAN MUUTOS YLÄ-KITTILÄN NIITTY SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

Vuosina 2007-2014 vuoden ensimmäisenä päivänä MLY:n alueella havaitut lajit (Lähde: Tiira)

Vuosina 2007-2014 vuoden ensimmäisenä päivänä MLY:n alueella havaitut lajit (Lähde: Tiira) Vuosina 2007-2014 vuoden ensimmäisenä päivänä MLY:n alueella havaitut lajit (Lähde: Tiira) Kaikki lajit Kaikkiaan on havaittu 91 eri lajia. Eri vuosina lajeja on havaittu seuraavasti: 2014 2013 2012 2011

Lisätiedot

Päivä Lintulaji Merkki Havaintopaikka Järjestysnumero

Päivä Lintulaji Merkki Havaintopaikka Järjestysnumero LINTUHAVAINNOT 1999 ALKAEN 1999 Päivä Lintulaji Merkki Havaintopaikka Järjestysnumero 30.3. Varis Salon keskusta 1 5.4. Käpytikka Halikonlahti/Salo 2 5.4. Peippo Halikonlahti/Salo 3 5.4. Fasaani Halikonlahti/Salo

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 25.6.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 25.6.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT HUOMAUTUS Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 TUTKIMUSALUEEN

Lisätiedot

LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014. VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi

LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014. VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi LINNUSTOSELVITYS 16X170594 07.01.2014 VAPO OY Korvanevan lisäalueiden pesimälinnustoselvitys, Jalasjärvi Sisältö 1 JOHDANTO JA MENETELMÄT 1 2 TULOKSET 2 2.1 Yleiskuvaus 2 2.2 Suojelullisesti huomionarvoiset

Lisätiedot

TYÖNUMERO: E27888 ALPUANHARJUN ULKOILUREITTISUUNNITELMA RAAHE 14.9.2015. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

TYÖNUMERO: E27888 ALPUANHARJUN ULKOILUREITTISUUNNITELMA RAAHE 14.9.2015. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27888 ALPUANHARJUN ULKOILUREITTISUUNNITELMA RAAHE SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 MENELMÄT... 2 3 MAAPERÄ... 3 4 VESISTÖT JA POHJAVEDET... 4 5 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS...

Lisätiedot

Kristiinankaupungin Dagsmarkin alueen linnustoselvitys 2009

Kristiinankaupungin Dagsmarkin alueen linnustoselvitys 2009 Kristiinankaupungin Dagsmarkin alueen linnustoselvitys 2009 Maarit Naakka LuK Marika Vahekoski Luk 0 Kuva1. Lapväärtin joki virtaa Dagsmarkin halki. Kannen kuvassa on joen eteläpuolista vanhaa asutusta.

Lisätiedot

PIETARILAN ALUEEN KORTTELIEN 1-3, 12-14, 16-21, 28 ASEMAKAAVAN MUUTOS

PIETARILAN ALUEEN KORTTELIEN 1-3, 12-14, 16-21, 28 ASEMAKAAVAN MUUTOS TYÖNUMERO: E26048 PIETARILAN ALUEEN KORTTELIEN 1-3, 12-14, 16-21, 28 ASEMAKAAVAN MUUTOS PUDASJÄRVI SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 MENELMÄT... 3 3 SUOJELUALUEET... 6 4 KASVILLISUUDEN

Lisätiedot

KUORTANEEN KUNTA TARKISTUS, NISULAN ALUE TÄYDENNYS LUONTOARVIOINTIIN LIITE 5. Vastaanottaja Kuortaneen kunta. Asiakirjatyyppi Raportti

KUORTANEEN KUNTA TARKISTUS, NISULAN ALUE TÄYDENNYS LUONTOARVIOINTIIN LIITE 5. Vastaanottaja Kuortaneen kunta. Asiakirjatyyppi Raportti LIITE 5 Vastaanottaja Kuortaneen kunta Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 22.9.2015 Viite 1510020028 KUORTANEEN KUNTA LÄNSIRANNAN OSAYLEISKAAVAN TAISTUS, NISULAN ALUE TÄYDENNYS LUONTOARVIOINTIIN 1 Päivämäärä

Lisätiedot

TYÖNUMERO: E27533 KITTILÄN KUNTA UTSUVAARAN ASEMAKAAVAN LAAJENNUS SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

TYÖNUMERO: E27533 KITTILÄN KUNTA UTSUVAARAN ASEMAKAAVAN LAAJENNUS SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27533 KITTILÄN KUNTA UTSUVAARAN ASEMAKAAVAN LAAJENNUS SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 MENELMÄT... 1 3 TOPOGRAFIA, KALLIO- JA MAAPERÄ... 2 4 VESISTÖT... 3 5 SUOJELUALUEET...

Lisätiedot

LINNUSTOSELVITYS SIILINJÄRVEN KUNTA

LINNUSTOSELVITYS SIILINJÄRVEN KUNTA LINNUSTOSELVITYS 101003427 2.12.2017 SIILINJÄRVEN KUNTA Kehvo Väänälänranta rantaosayleiskaava Linnustoselvitys 2017 Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 SELVITYSALUEEN SIJAINTI... 1 3 MENETELMÄT... 1 4 TULOKSET...

Lisätiedot

LENTOKENTÄN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN LUONTOSELVITYS

LENTOKENTÄN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN LUONTOSELVITYS LENTOKENTÄN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27737 KAUHAVAN KAUPUNKI SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU Muutoslista VALMIS 9.9.2015 RYR ADE LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT HUOMAUTUS

Lisätiedot

SANGINJOEN ULKOMETSÄN LINNUSTO

SANGINJOEN ULKOMETSÄN LINNUSTO SANGINJOEN ULKOMETSÄN LINNUSTO Juha Repo LUONTO-OSUUSKUNTA Tutkimusraportti 17 2006 1. JOHDANTO... 1 2. AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 2.1. SANGINJOEN ULKOMETSÄN LINNUSTO VUOSINA 1997 98 JA 2006... 2 2.2.

Lisätiedot

Matalan ranta-asemakaava Luontoselvitys 2014, täydennys 2015 Antti Karlin Yleistä Luontoselvitys on tehty käymällä Matalan ranta-asemakaavassa oleva venevalkaman alue maastossa läpi kesällä syksyllä 2014

Lisätiedot

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS Pekka Routasuo Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 17.6.2013 1 JOHDANTO TL-Suunnittelu Oy laatii tiesuunnitelmaa maanteiden 3501 ja 14535 kevyen

Lisätiedot

TYÖNUMERO: E27559 JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIPUISTOHANKE METSÄHALLITUS 24.8.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU

TYÖNUMERO: E27559 JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIPUISTOHANKE METSÄHALLITUS 24.8.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU TYÖNUMERO: E27559 JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIPUISTOHANKE METSÄHALLITUS SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 LEPAKOT JA TUULIVOIMA... 3 3 AINEISTO JA MENETELMÄT... 3 4 TULOKSET... 4 5 YHTEENVETO

Lisätiedot

Ainolanvainion asemakaavan laajennus, Pirkkiö, Tornio

Ainolanvainion asemakaavan laajennus, Pirkkiö, Tornio 1 Sami Mäkikyrö 10.10.2013 Ainolanvainion asemakaavan laajennus, Pirkkiö, Tornio Luontoselvitys, Natura-tarveharkinta 2 SISÄLLYS 1. Johdanto....3 2. Suojelualueet ja -ohjelmat..3 2.1.Luonnonsuojeluohjelmat....3

Lisätiedot

Sääskiniemen kaavamuutos luontoselvitys

Sääskiniemen kaavamuutos luontoselvitys Liite 2 SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA JOUNI RIITAMO JA PIHTIPUTAAAN KUNTA kaavamuutos FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 1 (6) Tuomo Pihlaja Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Selvitysalue... 1 3 Menetelmät...

Lisätiedot

Tuusulan Rantamo-Seittelin linnusto

Tuusulan Rantamo-Seittelin linnusto Tuusulan Rantamo-Seittelin linnusto Markku Mikkola-Roos Suomen ympäristökeskus Kuva: Tero Taponen Kosteikkoluontotyyppien jakautuminen uhanalaisuusluokkiin (koko maa) 100 % 10 12 21 17 70 14 n 90 % 80

Lisätiedot

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 30.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Päivämäärä 30.11.2017 Laatija

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS 3.6.

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS 3.6. TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT

Lisätiedot

Linnustoselvitys 2015 Kuhmon Lentiiran Niskanselkä

Linnustoselvitys 2015 Kuhmon Lentiiran Niskanselkä 1 Linnustoselvitys 2015 Kuhmon Lentiiran Niskanselkä Ari Parviainen 2 Sisällys Johdanto 3 Tulokset 4 Eteläranta 4 Niskanselän etelärannalla havaitut lajit ja arvioidut parimäärät/reviirit 5 Etelärannalla

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013 EURAJOEN KUNTA Hirveläntien Peräpellontien alueen asemakaava ja asemakaavan muutos Luontoselvitys Työ: 26016 Turku, 02.05.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 241 4400 www.fmcgroup.fi

Lisätiedot

S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A OX2 MERKKIKALLION TUULIVOIMAPUISTO

S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A OX2 MERKKIKALLION TUULIVOIMAPUISTO S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A OX2 MERKKIKALLION TUULIVOIMAPUISTO KEHRÄÄJÄSELVITYS 2015 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P18892P002 Tiina Mäkelä Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Tuulivoimapuiston

Lisätiedot

Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat

Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat Ari Parviainen Johdanto Tämän linnustoselvityksen kohteina oli kaksi pientä, erillistä aluetta Pitkäjärvellä, noin 20 km Lieksan kaupungista

Lisätiedot

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 18.6.2013 1 JOHDANTO TL-Suunnittelu Oy laatii tiesuunnitelmaa maanteiden 362 ja 3622 kevyen

Lisätiedot

TYÖNUMERO: E27533 KITTILÄN KUNTA IMMELJÄRVEN POHJOISPUOLEN ASEMAKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

TYÖNUMERO: E27533 KITTILÄN KUNTA IMMELJÄRVEN POHJOISPUOLEN ASEMAKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27533 KITTILÄN KUNTA IMMELJÄRVEN POHJOISPUOLEN ASEMAKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 MENELMÄT... 2 3 VESISTÖT... 3 4 KALLIO- JA MAAPERÄ SEKÄ TOPOGRAFIA... 4 5 SUOJELUALUEET...

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS KESTILÄN KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA

LUONTOSELVITYS KESTILÄN KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: 20601377 Siikalatvan kunta 26.10.2017 SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu 2 (19) Sisällys 1 Johdanto... 4 2 Menelmät... 5 3 Kallio- ja maaperä sekä topografia... 5 4 Vesistöt... 7 5 Pohjavedet...

Lisätiedot

ENDOMINES OY:N KARJALAN KULTALINJAN KAIVOSHANKKEIDEN LINNUSTOSELVITYS. TOIMI ympäristöalan asiantuntija

ENDOMINES OY:N KARJALAN KULTALINJAN KAIVOSHANKKEIDEN LINNUSTOSELVITYS. TOIMI ympäristöalan asiantuntija ENDOMINES OY:N KARJALAN KULTALINJAN KAIVOSHANKKEIDEN LINNUSTOSELVITYS ympäristöalan asiantuntija HEINÄKUU 2012 Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Selvitysalue ja menetelmät... 1 3. Tulokset... 2 3.1 Kuittila...

Lisätiedot

ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS

ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Marko Vauhkonen Tmi Marko Vauhkonen, Heinola 20.9.2009 ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 AINEISTO

Lisätiedot

VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS

VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 31.10.2012 VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Lähtötiedot ja menetelmät... 3 3 Kaava-alueen luonnonolot...

Lisätiedot

4.6.8 Voimajohtoreitit (linnusto ja muu eläimistö)

4.6.8 Voimajohtoreitit (linnusto ja muu eläimistö) Teerivaaran tuulivoimahanke 165 (269) 4.6.8 Voimajohtoreitit (linnusto ja muu eläimistö) 4.6.8.1 Arviointimenetelmät ja arvioinnin epävarmuudet Linnusto Hankkeen sähkönsiirtovaihtoehdot on kerrottu kappaleessa

Lisätiedot

PESIMÄLINNUSTOSELVITYS

PESIMÄLINNUSTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27047 KAUHAVA ALAHÄRMÄN YLEISKAAVAN SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 ALUEEN SIJAINTI JA YLEISKUVA... 1 3 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 4 TULOKSET... 3 5 LAJILUETTELO... 9 6

Lisätiedot

Savonlinnan asemakaavoitukseen liittyvät luontoselvitykset 2012:

Savonlinnan asemakaavoitukseen liittyvät luontoselvitykset 2012: Savonlinnan kaupunki Savonlinnan asemakaavoitukseen liittyvät luontoselvitykset 2012: Riihisaari, Naistenlahdentie ja Rajalahti Petri Parkko 24.9.2012 1. Selvityksen taustoja Savonlinnan kaupunki tarvitsee

Lisätiedot

Niiralan luonto- ja linnustoselvitys

Niiralan luonto- ja linnustoselvitys Niiralan luonto- ja linnustoselvitys ympäristöalan asiantuntija Elokuu 2014 www.osuuskuntatoimi.fi Sisällysluettelo 1. Johdanto... 2 2. Luontoselvitys... 2 2.1 Menetelmät... 2 2.2 Selvitysalue... 3 2.3

Lisätiedot

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO

Lisätiedot

Tampereen Vuoreksen Virolaisen-Koukkujärven alueen linnustoselvitys

Tampereen Vuoreksen Virolaisen-Koukkujärven alueen linnustoselvitys Tampereen Vuoreksen Virolaisen-Koukkujärven alueen linnustoselvitys Tampereen kaupunki, Kaupunkiympäristön kehittäminen Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys ry. Pekka Rintamäki 2008 2 Sisällysluettelo

Lisätiedot

TUUSULAN KAAVA-ALUEIDEN LIITO-ORAVASELVITYS 2009

TUUSULAN KAAVA-ALUEIDEN LIITO-ORAVASELVITYS 2009 TUUSULAN KAAVA-ALUEIDEN LIITO-ORAVASELVITYS 2009 Jouhisarantie, Gustavelund, Anttilanranta, Ridasjärventie, Halkivaha III Sirkka-Liisa Helminen Kirsi Jokinen Ympäristötutkimus Yrjölä Oy 2009 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi 1.4.2016 Sisällysluettelo Selvitysalueen yleiskuvaus Sijainti 4 Topografia 4 Kallioperä 5 Maaperä 5 Maanpeite 6 Pohjavesialueet 6 Selvitysalueen luontokohteet Metsälain mukaiset

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS 16X173577 30.9.2013 26.6.2014

LUONTOSELVITYS 16X173577 30.9.2013 26.6.2014 LUONTOSELVITYS 16X173577 30.9.2013 26.6.2014 RAAHEN KAUPUNKI Tokolanperän kaavarungon ja asemakaavan luontoselvitys v. 2013-2014 1 1 Sisältö 1 JOHDANTO 2 2 KASVILLISUUS 2 2.1 Yleiskuvaus 2 2.2 Uhanalaiset

Lisätiedot

Kontiolahden Lehmon kaava-alueen linnustoselvitys 2010

Kontiolahden Lehmon kaava-alueen linnustoselvitys 2010 Kontiolahden Lehmon kaava-alueen linnustoselvitys 2010 Ari Parviainen Johdanto Selvitysalue sijaitsee Pohjois-Karjalassa Joensuun kaupungin kyljessä sen pohjoispuolella (Kartta 1). Tämä linnustoselvitys

Lisätiedot

Kontiolahden Kontioniemen kaava-alueen lintuselvitys. Ari Parviainen

Kontiolahden Kontioniemen kaava-alueen lintuselvitys. Ari Parviainen Kontiolahden Kontioniemen kaava-alueen lintuselvitys 2015 Ari Parviainen 2 Sisällys Johdanto 3 Tulokset 4 1. Ampumahiihtostadionin eteläpuoliset alueet 5 2. Junaradan itäpuoli 7 3. Ampumahiihtostadionin

Lisätiedot

TYÖNUMERO: E27559 JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIPUISTOHANKE METSÄHALLITUS 24.8.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU

TYÖNUMERO: E27559 JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIPUISTOHANKE METSÄHALLITUS 24.8.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU TYÖNUMERO: E27559 JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIPUISTOHANKE METSÄHALLITUS SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 3 3 MAA- JA KALLIOPERÄ SEKÄ VESISTÖT... 3 4 KASVILLISUUS...

Lisätiedot

TORNION RÖYTÄN TUULIVOIMALAT. Lähisaarten pesimälinnuston kartoitus 2011. Kemi-Tornion lintuharrastajat Xenus ry. Johdanto

TORNION RÖYTÄN TUULIVOIMALAT. Lähisaarten pesimälinnuston kartoitus 2011. Kemi-Tornion lintuharrastajat Xenus ry. Johdanto TORNION RÖYTÄN TUULIVOIMALAT Lähisaarten pesimälinnuston kartoitus 2011 Kemi-Tornion lintuharrastajat Xenus ry Johdanto Tutkimuksen tilaaja oli Ramboll Oy. Kartoituksen kohteena olivat nykyisellä ja suunnitellulla

Lisätiedot

Retinranta Nallikarissa

Retinranta Nallikarissa KAUPUNKILUONNON HAVAINNOINTIPISTE Retinranta Nallikarissa Sijainti: Retinrannan luontopiste on Nallikarista Toppilansaareen merenrannan tuntumassa johtavan pyörätien varressa. Sinne löytää helpoiten Nallikarinranta-nimisen

Lisätiedot

Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys

Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys Hollolan kunta Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys 6.8.2007 Viite 82116099-02 Tarkistanut Tarja Ojala Kirjoittanut Kaisa Torri Ramboll Terveystie 2 FI-15870 Hollola Finland Puhelin:

Lisätiedot

KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS

KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 2019 Kinkomaa AK 2019 1 (8) Sisältö 1 Tehtävän sisältö ja selvitysalue... 2 2 Selvitysalueen kuvaus ja menetelmät... 2 3 Tulokset ja karttarajaukset... 4 4 Johtopäätökset

Lisätiedot

Liperin kirkonkylän osayleiskaava-alueen linnustoselvitys 2013. Ari Parviainen ja Jari Kontiokorpi

Liperin kirkonkylän osayleiskaava-alueen linnustoselvitys 2013. Ari Parviainen ja Jari Kontiokorpi Liperin kirkonkylän osayleiskaava-alueen linnustoselvitys 2013 Ari Parviainen ja Jari Kontiokorpi 2 Sisällys Johdanto 3 Tulokset 4 1. 12. Riihilampi 5 13. 14. Reilampi 6 15. Tekoallas ympäristöineen Riihilammen

Lisätiedot

SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO

SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO SENAATTI Päivämäärä 14.11.2017 Laatija Tarkastaja Kuvaus Satu Laitinen

Lisätiedot

Hyrylän varuskunta alueen luontoselvitykset 2006 2007 Tiivistelmä 1

Hyrylän varuskunta alueen luontoselvitykset 2006 2007 Tiivistelmä 1 Hyrylän varuskunta alueen luontoselvitykset 2006 2007 Tiivistelmä 1 Tämä tiivistelmä perustuu yksityiskohtaiseen raporttiin Tuusulan Hyrylän varuskunta-alueella kesinä 2006 ja 2007 tehdyistä luontoselvityksistä.

Lisätiedot

Maallikkojen ilmoittamien lintuhavaintojen luotettavuus

Maallikkojen ilmoittamien lintuhavaintojen luotettavuus Maallikkojen ilmoittamien lintuhavaintojen luotettavuus Jukka Jokimäki ja Marja-Liisa Kaisanlahti-Jokimäki Arktinen keskus Rovaniemen kaupunkilintuatlas- projekti Rovaniemi 2012 1.Johdanto Luonnon tilan

Lisätiedot

Artjärven IBA-alueen pesimälinnustolaskennat. v

Artjärven IBA-alueen pesimälinnustolaskennat. v Artjärven IBA-alueen pesimälinnustolaskennat v. 2012-2013 Timo Metsänen Johdanto Artjärven kirkonkylän tärkeä lintualue on järvien, rantaniittyjen, kosteikkojen ja tulvapeltojen muodostama kokonaisuus

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Mustolan tienvarsialueen asemakaavan muutos

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Mustolan tienvarsialueen asemakaavan muutos RAPORTTI LIITE 3 20.10.2011 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Mustolan tienvarsialueen asemakaavan muutos Luontoselvitys Sisältö 1 1 JOHDANTO 1 2 SELVITYSALUEEN SIJAINTI JA YLEISPIIRTEET 1 3 MENETELMÄT 1 3.1 Lähtötiedot

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS PYHÄNTÄ JOKIVARSIEN LUONTOSELVITYKSET (SIIKAJOKI, PYHÄNNÄNJOKI, LAMUJOKI) 14.11.2014 SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU TYÖNUMERO: E27232

LUONTOSELVITYS PYHÄNTÄ JOKIVARSIEN LUONTOSELVITYKSET (SIIKAJOKI, PYHÄNNÄNJOKI, LAMUJOKI) 14.11.2014 SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU TYÖNUMERO: E27232 TYÖNUMERO: E27232 PYHÄNTÄ JOKIVARSIEN LUONTOSELVITYKSET (SIIKAJOKI, PYHÄNNÄNJOKI, LAMUJOKI) SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 3 VESISTÖT... 2 3.1 Pintavedet...

Lisätiedot

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Maanmittauspalvelu Puttonen Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Petri Parkko 31.5.2013 1. Taustoja Savonlinnan Matarmäelle (kartta 1) on suunniteltu kallion louhintaa, jonka suunnittelua varten tarvittiin

Lisätiedot

Rovaniemen pesimälinnusto. Jukka Jokimäki ja Marja-Liisa Kaisanlahti-Jokimäki (toim.)

Rovaniemen pesimälinnusto. Jukka Jokimäki ja Marja-Liisa Kaisanlahti-Jokimäki (toim.) A r k t i s e n k e s k u k s e n t i e d o t t e i t a 5 7 Rovaniemen pesimälinnusto Jukka Jokimäki ja Marja-Liisa Kaisanlahti-Jokimäki (toim.) 2012 A r k t i s e n k e s k u k s e n t i e d o t t e i

Lisätiedot

Lintualtasta kaupungissa ja talvella. Jukka Jokimäki Arktinen keskus LLY:n 40-vuotisjuhlaseminaari Rovaniemi, Arktikum-talo 16.3.

Lintualtasta kaupungissa ja talvella. Jukka Jokimäki Arktinen keskus LLY:n 40-vuotisjuhlaseminaari Rovaniemi, Arktikum-talo 16.3. Lintualtasta kaupungissa ja talvella Jukka Jokimäki Arktinen keskus LLY:n 40-vuotisjuhlaseminaari Rovaniemi, Arktikum-talo 16.3.2013 Lintukartoituksia Suomen kaupungeissa Kajoste (1961); Tenovuo (1967),

Lisätiedot

MUUTTOLINTUSELVITYS 16X VAPO OY Korvanevan lisäalueiden muuttolintuselvitys, Jalasjärvi

MUUTTOLINTUSELVITYS 16X VAPO OY Korvanevan lisäalueiden muuttolintuselvitys, Jalasjärvi MUUTTOLINTUSELVITYS 16X290895 8.8.2016 VAPO OY Korvanevan lisäalueiden muuttolintuselvitys, Jalasjärvi Korvanevan lisäalueiden muuttolintuselvitys, Vapo Oy SISÄLTÖ 1 JOHDANTO 1 2 MENETELMÄT 1 3 TULOKSET

Lisätiedot

PAIJALAN HAUTAUSMAAN ALUEEN LUONTOSELVITYS

PAIJALAN HAUTAUSMAAN ALUEEN LUONTOSELVITYS PAIJALAN HAUTAUSMAAN ALUEEN LUONTOSELVITYS Esa Lammi, Pekka Routasuo & Marko Vauhkonen 20.3.2014 PAIJALAN HAUTAUSMAAN ALUEEN LUONTOSELVITYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Selvitysalue ja tietolähteet... 3

Lisätiedot

KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS

KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS SEINÄJOEN KAUPUNKI 2018 1. YLEISTÄ Tämän luontokartoituksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen Kivennevan alueella sellaisia luontoarvoja, jotka olisi huomioitava

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Portinniskan rantakaava luontoselvitys

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Portinniskan rantakaava luontoselvitys KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Portinniskan rantakaava luontoselvitys 1. Tausta ja tavoitteet Suunnittelualue sijaitsee Kemijärven kaupungin Räisälän kylässä. Suunnitelma koskee Kotikangas nimistä tilaa (75:0). Luontoselvityksen

Lisätiedot

KEMPELEEN KUNTA TAAJAMAN OSAYLEISKAAVA 2040 LUONTOSELVITYS

KEMPELEEN KUNTA TAAJAMAN OSAYLEISKAAVA 2040 LUONTOSELVITYS KEMPELEEN KUNTA TAAJAMAN OSAYLEISKAAVA 2040 Kirkonseudun-Pirilän-Savikorven ja Hakamaan- Ristisuon-Väärälänperän, sekä Kuivalanperän osaalueet LUONTOSELVITYS Työ: E23994.10 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701

Lisätiedot

Tampereella, 28.6.2009 www.biologitoimisto.fi

Tampereella, 28.6.2009 www.biologitoimisto.fi Pirkkalan Komperinmäen linnustoselvitys 2009 Sisällys 1. Johdanto... 2 2. Alueet ja menetelmät... 2 3. Tulokset... 3 4. Yhteenveto ja johtopäätökset... 5 Lähteet... 6 Liite I: Komperinmäen ja lähiympäristön

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS 16USP0052.BA723M RAAHEN KAUPUNKI Pyhtilänkankaan kaavarungon ja asemakaavan luontoselvitys

LUONTOSELVITYS 16USP0052.BA723M RAAHEN KAUPUNKI Pyhtilänkankaan kaavarungon ja asemakaavan luontoselvitys LUONTOSELVITYS 6USP0052.BA723M 3.8.202 RAAHEN KAUPUNKI Pyhtilänkankaan kaavarungon ja asemakaavan luontoselvitys 2 Sisältö JOHDANTO 2 2 KASVILLISUUS 2 2. Yleiskuvaus 2 2.2 Uhanalaiset ja huomioitavat kasvit

Lisätiedot

Täydentävät ehdot Lintu- ja luontodirektiivin huomioiminen maatalousympäristössä

Täydentävät ehdot Lintu- ja luontodirektiivin huomioiminen maatalousympäristössä Täydentävät ehdot Lintu- ja luontodirektiivin huomioiminen maatalousympäristössä Maatalouden ympäristöneuvojakoulutus 6.3.2013 Ahlman-instituutti 11.3.2013 http://www.mavi.fi/attachments/mavi/julkaisut/5ndber1sg/

Lisätiedot

LIEDON LITTOISTEN ETELÄ-TUULISSUON 2/ALI-SIPPAANTIEN RISTEYSSILLAN LUONTOSELVITYS

LIEDON LITTOISTEN ETELÄ-TUULISSUON 2/ALI-SIPPAANTIEN RISTEYSSILLAN LUONTOSELVITYS LIEDON LITTOISTEN ETELÄ-TUULISSUON 2/ALI-SIPPAANTIEN RISTEYSSILLAN LUONTOSELVITYS Tmi Hannu Klemola 2012 Alueen halki virtaa uomassa maisemallisesti kaunis puro, jonka rannoilla kasvaa myös suuria puita.

Lisätiedot

MUSTASUON ASEMAKAAVAN LAAJENNUS

MUSTASUON ASEMAKAAVAN LAAJENNUS FCG Finnish Consulting Group Oy Viitasaaren kaupunki MUSTASUON ASEMAKAAVAN LAAJENNUS Luonto- ja maisemaselvitys 0703-D4235 1.11.2009 FCG Finnish Consulting Group Oy Luonto- ja maisemaselvitys I 1.11.2009

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN LINNUSTOLASKENNAT 1990-1996

OULUN KAUPUNGIN LINNUSTOLASKENNAT 1990-1996 OULUN KAUPUNGIN LINNUSTOLASKENNAT 1990-1996 Oulun kaupunki Ympäristövirasto Julkaisu 5/1997 Kannen kuva: Naurulokkeja. Sami Timonen Painatus: Oulun kaupungin painatuskeskus - 1997 OULUN KAUPUNGIN LINNUSTOLASKENNAT

Lisätiedot

Ristijärven Kuorejärven liito-orava- ja linnustoselvitys Ari Parviainen

Ristijärven Kuorejärven liito-orava- ja linnustoselvitys Ari Parviainen Ristijärven Kuorejärven liito-orava- ja linnustoselvitys 2016 Ari Parviainen 2 Sisällys Johdanto 3 Tulokset 4 Maastossa havaitut lajit 4 Havaitut EU:n lintudirektiivin lajit, UHEX-lajit, EVA-lajit sekä

Lisätiedot

Hyrynsalmi, Iso Tuomivaara

Hyrynsalmi, Iso Tuomivaara Hyrynsalmi, Iso Tuomivaara Kunta Hyrynsalmi Kunnan osa alue Kytömäki, Väisälä Alueen sijainti Alue sijaitsee noin 15 km:n etäisyydellä kuntakeskuksesta luoteeseen Ukkohallan matkailukeskuksen pohjoispuolella.

Lisätiedot

Kauniaisten linnustoselvitys 2005

Kauniaisten linnustoselvitys 2005 Kauniaisten linnustoselvitys 2005 1 Tapio Solonen Luontotutkimus Solonen Oy Helsinki 2005 1. Johdanto Kauniaisten kaupunki tilasi 6.5.2005 Luontotutkimus Solonen Oy:ltä linnustoselvityksen Kauniaisissa

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS, ESKOLANNIEMEN ASEMAKAAVA

LUONTOSELVITYS, ESKOLANNIEMEN ASEMAKAAVA LUONTOSELVITYS, HAAPAVESI TYÖNUMERO 20602226 3.9.2019 SWECO YMPÄRISTÖ OY 2 (18) Sisällys 1 Johdanto 4 2 Menetelmät 5 3 Alueen yleiskuvaus 6 4 Maa- ja kallioperä sekä topografia 6 4 Vesistöt 8 5 Kasvillisuuden

Lisätiedot

RUSKON KAUPAN SUURYKSIKKÖ

RUSKON KAUPAN SUURYKSIKKÖ S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A NCC SUOMI OY RUSKON KAUPAN SUURYKSIKKÖ FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P28378 2 (8) Ruskon kaupan suuryksikkö FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

Pyhtään kunta. Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011

Pyhtään kunta. Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011 Pyhtään kunta Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011 Petri Parkko 2.12.2011 1. Selvityksen taustoja Keihässalmen satama-alueen ja sen ympäristön kehittämistä varten tarvittiin tietoja

Lisätiedot

Storträsket-Furusbacken

Storträsket-Furusbacken Storträsket-Furusbacken Pinta-ala: 19,1 ha Omistaja: Mustasaaren kunta Kaavatilanne: Tuovila-Granholmsbacken osa-yleiskaavassa alue on virkistysaluetta (V/s), suurin osa on myös osa-yleiskaavan luo-aluetta.

Lisätiedot

Ramoninkadun luontoselvitys

Ramoninkadun luontoselvitys Ramoninkadun luontoselvitys Elina Lehtinen Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 7.4.2016 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Työmenetelmät... 3 2.1 Esiselvitys... 3 2.2 Maastotyöskentely... 3 2.3

Lisätiedot

Lintulampi Lintulassa

Lintulampi Lintulassa KAUPUNKILUONNON HAVAINNOINTIPISTE Lintulampi Lintulassa Sijainti: Lintulammet sijaitsevat Höyhtyän ja Lintulan välissä, reilut 2 km keskustasta kaakkoon päin. Lintulammen luontopiste sijaitsee Lintulammen

Lisätiedot

LINTUYHDISTYS KUIKKA SÄÄNNÖT 1(5) Talvipinnaralli

LINTUYHDISTYS KUIKKA SÄÄNNÖT 1(5) Talvipinnaralli LINTUYHDISTYS KUIKKA SÄÄNNÖT 1(5) Tervetuloa mukaan Kuikan 28:een in! n säännöt 1 Alue ja aika Alueena on Lintuyhdistys Kuikan toimialue eli Pohjois-Savo tai toimialueelle erikseen rajattu alue. Kilpailuaika

Lisätiedot

Asemakaavan luontoselvitys

Asemakaavan luontoselvitys Asemakaavan luontoselvitys Äänekosken kaupunki Onkelantien asemakaava 23.5.2016 Terhi Ala-Risku Luontoselvityksen tavoite Luontoselvitys on tehty Äänekoskella biotuotetehtaan eteläpuolella sijaitsevan

Lisätiedot

Kesäkuussa kirjattujen havaintojen vertailu

Kesäkuussa kirjattujen havaintojen vertailu viiksitimali 1,06 0,76 1,10 1,21 0,14 0,01 0,15 0,18 1,21 6,01 1,03 0,77 0,90 1,18 0,29 0,07 0,44 0,35 0,93 3,03 1,03 0,98 1,21 1,03 0,49 0,12 0,35 0,51 1,31 1,98 44 42 52 44 21 5 15 22 56 85 valkoselkätikka

Lisätiedot

Tohmajärven Kannusjärven ranta-asemakaavan linnustoselvitys 2011. Ari Parviainen

Tohmajärven Kannusjärven ranta-asemakaavan linnustoselvitys 2011. Ari Parviainen Tohmajärven Kannusjärven ranta-asemakaavan linnustoselvitys 2011 Ari Parviainen 2 Sisällys Johdanto 3 Tulokset 4 Polvijärvi 4 Liippilammit Pitkälampi 5 Tammalammit 5 Mässänlammit 5 Kannusjärvi 7 Kokkoselkä

Lisätiedot

RAPORTTI EKLY:N YHTEISHAVAINNOINNISTA 19.4.2008

RAPORTTI EKLY:N YHTEISHAVAINNOINNISTA 19.4.2008 EKLY:n yhp 19.4.28 Sivu 1/6 RAPORTTI EKLY:N YHTEISHAVAINNOINNISTA 19.4.28 Esa Partanen helmikuu 29 (kirjoitusvirhekorjauksia 3/29) PERINNE HENKIIN JA HETI SEITSEMÄN PAIKKAA MUKANA Lauantaina 19.4.28 järjestettiin

Lisätiedot

Maatalousympäristön lintujen kannanvaihtelut ja mitä ne kertovat pellon käytön muutoksista?

Maatalousympäristön lintujen kannanvaihtelut ja mitä ne kertovat pellon käytön muutoksista? Maatalousympäristön lintujen kannanvaihtelut ja mitä ne kertovat pellon käytön muutoksista? Tuomas Seimola ja Juha Tiainen Luonnonvarakeskus Mitkä lajit ovat maatalousympäristön lintuja? 2 9.2.2018 Varsinaiset

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS KAAVOITUSTA VARTEN UUDENKAUPUNKI, LOKALAHTI, VARTSAARI

LUONTOSELVITYS KAAVOITUSTA VARTEN UUDENKAUPUNKI, LOKALAHTI, VARTSAARI LUONTOSELVITYS KAAVOITUSTA VARTEN UUDENKAUPUNKI, LOKALAHTI, VARTSAARI Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Kartoitusalue ja menetelmät 3. Tulokset 4. Johtopäätökset 5. Kirjallisuus 6. Kuvia kohdealueelta 7.

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Luontoselvityksen tarkoitus. Tuulivoima-alueet. Tuulivoima-alueet ja kaava-alueen merkittävät luontokohteet

Sisällysluettelo. Luontoselvityksen tarkoitus. Tuulivoima-alueet. Tuulivoima-alueet ja kaava-alueen merkittävät luontokohteet Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi 1.4.2016 Sisällysluettelo Luontoselvityksen tarkoitus Tuulivoima-alueet Alueiden sijainti 4 Topografia 5 Kallioperä 6 Maaperä 7 Maanpeite 8 Pohjavesialueet 9 Tuulivoima-alueet

Lisätiedot

Tampereen Vuoreksen alueen linnustoselvitys 2011

Tampereen Vuoreksen alueen linnustoselvitys 2011 Tampereen Vuoreksen alueen linnustoselvitys 2011 Kolme kanahaukan poikasta. Kuva Olavi Kalkko Tampereen kaupunki Vuores-projekti Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys ry Pekka Rintamäki 16.8.2011 2 Saatteeksi

Lisätiedot

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 1.4.2014 Sipoon Nevas Gårdin luontoselvityksen täydennys. SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS 1 JOHDANTO Sipoon

Lisätiedot

PESIMÄLINNUSTOSELVITYS

PESIMÄLINNUSTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27655.30 METSÄHALLITUS JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Sweco Ympäristö Oy PL 88, 00521 Helsinki Mäkelininkatu 17 A, 90100 Oulu PL 453, 33101 Tampere PL 669,

Lisätiedot

Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II. Luontoselvitys. Suunnittelukeskus OY

Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II. Luontoselvitys. Suunnittelukeskus OY Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II Luontoselvitys Suunnittelukeskus OY Itäinen ohikulkutie (Vt 19), Nurmon kunta - tielinjauksen II vaihtoehto Luontoselvitys 1. Yleistä Tämän luontoselvityksen

Lisätiedot

RAPORTTI 16USP0041 7.10.2011. JYVÄSKYLÄ Hyppyriäisenahon ranta-asemakaava. Luontoselvitys

RAPORTTI 16USP0041 7.10.2011. JYVÄSKYLÄ Hyppyriäisenahon ranta-asemakaava. Luontoselvitys RAPORTTI 7.10.2011 JYVÄSKYLÄ Hyppyriäisenahon ranta-asemakaava Luontoselvitys Sisältö 1 1 JOHDANTO 1 2 ALUEEN SIJAINTI JA YLEISPIIRTEET 1 3 MENETELMÄT 1 3.1 Lähtötiedot 1 3.2 Maastokartoitukset 2 4 LUONNONYMPÄRISTÖN

Lisätiedot

NOKIAN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖNSUOJELUYKSIKÖN JULKAISUJA 1/2018. Markluhdanlahden pesimälinnustoselvitys Pekka Rintamäki

NOKIAN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖNSUOJELUYKSIKÖN JULKAISUJA 1/2018. Markluhdanlahden pesimälinnustoselvitys Pekka Rintamäki NOKIAN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖNSUOJELUYKSIKÖN JULKAISUJA 1/2018 Markluhdanlahden pesimälinnustoselvitys 2018 Pekka Rintamäki 2 Sisällysluettelo 1. Tiivistelmä... 5 2. Johdanto... 6 3. Tutkimusalue ja menetelmät...

Lisätiedot

Ylöjärvellä sijaitsevat Natura 2000 verkostoon kuuluvat alueet

Ylöjärvellä sijaitsevat Natura 2000 verkostoon kuuluvat alueet Ylöjärvellä sijaitsevat Natura 2000 verkostoon kuuluvat alueet 1. Alhonlahden alue 2. Aurejärvi 3. Hirvijärvi 4. Ilvesmäki-Läämännevanmetsä 5. Isoneva-Raitakulonneva 6. Korpijärven haka 7. Lymylampi 8.

Lisätiedot

SUOMETSÄERÄMAA-LIFE PROJEKTIALUEEN LINNUSTOSELVITYS

SUOMETSÄERÄMAA-LIFE PROJEKTIALUEEN LINNUSTOSELVITYS SUOMETSÄERÄMAA-LIFE 2002-2005-PROJEKTIALUEEN LINNUSTOSELVITYS Heikki Tuohimaa Johdanto Tutkimusalue jakaantuu kolmeen erilliseen osaan - Litokairaan, Olvassuohon ja Isotilansuohon, joita tässä raportissa

Lisätiedot

Pinta-ala: 13,8 ha Omistaja: Vaasan kaupunki Kaavatilanne: Vaasan yleiskaavassa 2030 alue on virkistysaluetta (V), pääosin myös luo-aluetta.

Pinta-ala: 13,8 ha Omistaja: Vaasan kaupunki Kaavatilanne: Vaasan yleiskaavassa 2030 alue on virkistysaluetta (V), pääosin myös luo-aluetta. Långstrandsbergen Pinta-ala: 13,8 ha Omistaja: Vaasan kaupunki Kaavatilanne: Vaasan yleiskaavassa 2030 alue on virkistysaluetta (V), pääosin myös luo-aluetta. Kuvaus: Långstrandsbergenilla kasvaa tuoreen

Lisätiedot

Kankaan ja Tourujoen alueen luontoselvitykset Kooste yleiskaavaa varten tehdyistä selvityksistä

Kankaan ja Tourujoen alueen luontoselvitykset Kooste yleiskaavaa varten tehdyistä selvityksistä Kuva: Timo Pylvänäinen Kankaan ja Tourujoen alueen luontoselvitykset Kooste yleiskaavaa varten tehdyistä selvityksistä Jyväskylän kaupunki Kaavoitus 21.3.2013 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Tehdyt selvitykset...

Lisätiedot

Pohjavesien suoja-alueet eivät ulotu voimaloiden vaikutusalueille kuin yhdellä, Tervahaminan alueella.

Pohjavesien suoja-alueet eivät ulotu voimaloiden vaikutusalueille kuin yhdellä, Tervahaminan alueella. 4.5 Vaikutukset luonnonympäristöön 4.5.1 Yleistä Suunnitteilla olevien 14 tuulivoima-alueen linnustoselvityksen on laatinut Lakeuden luontokartoitus v. 2015. Osalla selvitysaluetta on tehty linnuston muutonseurantaa

Lisätiedot

Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi 1.4.2016. Lakeuden luontokartoitus

Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi 1.4.2016. Lakeuden luontokartoitus Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi 1.4.2016 Lakeuden luontokartoitus Sisällysluettelo Selvitysalueen yleiskuvaus Sijainti 4 Topografia 4 Kallioperä 5 Maaperä 5 Maanpeite 6 Pohjavesialueet 6 Selvitysalueen luontokohteet

Lisätiedot

SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: 20600929 ALAVUS-TUURI ALUEEN SELVITYKSET ALAVUS SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 MENELMÄT... 2 3 KALLIO- JA MAAPERÄ... 3 4 VESISTÖT... 5 5 POHJAVEDET... 5 6 KASVILLISUUDEN

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi 1.4.2016 Sisällysluettelo Selvitysalueen yleiskuvaus Sijainti 3 Topografia 3 Kallioperä 4 Maaperä 4 Maanpeite 5 Pohjavesialueet 5 Selvitysalueen luontokohteet Luontokohteet

Lisätiedot