Pst - FI. PaNoRaMIC. MaatuIlla varustettu LUOTETTAVAA RAKENTAMISTA.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pst - FI. PaNoRaMIC. MaatuIlla varustettu LUOTETTAVAA RAKENTAMISTA."

Transkriptio

1 Pst - FI PaNoRaMIC MaatuIlla varustettu LUOTETTAVAA RAKENTAMISTA.

2

3 PANORAMIC Ideoita liikkeellä Tutkimus ja innovaatiot ovat olleet Merlon teknikoiden ja insinöörien päätavoitteina jo vuodesta 1964, jolloin yhtiö perustettiin. Alusta lähtien tuotekehitystyön tavoitteena on aina ollut turvallisuuden maksimointi, kuljettajan mukavuuden parantaminen ja yhä luotettavampien ja tuottavampien koneiden valmistaminen. Joka päivä insinöörimme katsovat tulevaisuuteen ja etsivät viimeisimpiä teknisiä ratkaisuja, jotka kannustavat kehitystämme ja vastaavat päivittäisiin haasteisiin voittaen mahdottomiltakin vaikuttavat esteet sekä luovat innovatiivisia ratkaisuja, jotka tuovat ratkaisevia muutoksia ihmisten tapaan työskennellä. Turvallisuus, mukavuus ja suorituskyky ovat Merlon tutkimustoiminnan keskipisteessä. Oikeisiin asioihin keskittymisen ansiosta jokainen uusi Merlo-tuote nostaa sekä suunnittelun että suorituskyvyn uudelle tasolle kunnioittaen ihmistä ja ympäristöämme. Jokaisesta uudesta konetyypistä tulee osa voittajatiimiä, jonka ehtymätön energia on valjastettu selviämään haastavimmistakin tilanteista.

4 Panoramickonsepti Kilpailuetu Teknologiaa työkohteisiin Panoramic-kurottajat ovat saaneet nimensä erinomaisesta näkyvyydestä kuljettajan paikalta. Vuodesta 1987, jolloin Merlo alkoi valmistaa maailman ensimmäistä sivulle sijoitetulla moottorilla varustettua kurottajaa, Panoramic-konseptia on jatkuvasti kehitetty, ja se on ollut esimerkkinä muille kurottajien valmistajille. Moottorin sijoituksen ansiosta huoltotoimet on helppo suorittaa maassa seisten, ja kun lisäksi puomi on näin voitu kiinnittää erittäin alas, näkyvyys on vertaansa vailla joka suuntaan. Kun koneessa on sivulle sijoitetun moottorin lisäksi hydrostaattinen voimansiirto vakiovarusteena, tuloksena on kilpailevia merkkejä pienempi ja kevyempi kokonaisuus, mitä osataan arvostaa nykyisin usein ahtaissa työkohteissa. Merlon ominaisuuksiin kuuluvat lisäksi puomin sivuttaiskääntö, rungon vaakaus ja hydrauliset maatuet, minkä ansiosta sen vakaus, turvallisuus ja suorituskyky ovat huippuluokkaa. Koneen rakenteessa esimerkiksi teräskehikko antaa käsityksen uudenlaisesta lujuudesta, tuottavuudesta ja monikäyttöisyydestä. Hydraulisin maatuin varustettuun Panoramic-tuoteperheeseen kuuluu useita eri malleja, joilla saavutetaan jopa 4000 kg:n nostokyky ja lähes 17 metrin nostokorkeus.

5 PaNoRaMIC konsepti PaNoRaMIC 38st-saRja suorituskykyiset ja käyttäjäystävälliset kurottajat ilman kompromisseja! PaNoRaMIC 39st-saRja Pienen kurottajan ketteryys, kätevä koko ja korkea tehopainosuhde unohtamatta kuitenkaan suorituskykyä ja monikäyttöisyyttä! PaNoRaMIC 40st-saRja Lippulaivamallisto jossa teho, nostokyky ja nostokorkeus ovat alan terävintä kärkeä. Teknologiallaan ja tuottavuudellaan kurottajien parhaimmistoa. PaNoRaMIC-MallIsto 4500 kg 4400 kg 4300 kg PANORAMIC 40ST-SARJA PANORAMIC 39ST-SARJA PANORAMIC 38ST-SARJA 4200 kg 4100 kg 4000 kg P P kg 3800 kg 3700 kg 3600 kg P P / P PLUS P / P PLUS P / P PLUS 3500 kg 3400 kg 3300 kg 3200 kg 3100 kg 3000 kg 0 m 1 m 2 m 3 m 4 m 5 m 6 m 7 m 8 m 9 m 10 m 11 m 12 m 13 m 14 m 15 m 16 m 17 m 18 m 19 m 20 m

6 voittajan INNovaatIoIta huominen on jo täällä PaRas suorituskyky ja luotettavuus Merlo-kurottajien ainutlaatuisen suunnittelun tunnistaa välittömästi. Alustan keskeisenä osana on uskomattoman luja teräskehys 'Ring of Steel (Ø 70 mm umpitankoa!). Sillä on sekä rakenteellinen että suojaava tehtävä, ja se myös lisää koneen vakautta alentamalla merkittävästi painopistettä. Tämän ainutlaatuisen Merlo-rakenteen ansiosta kone on erittäin tasapainoinen, ja kun kokonaisuuteen vielä lisätään monitoimiset vetävät/ohjaavat akselit, poikkeuksellisen suuri maavara, suuret tulo- ja jättökulmat sekä 40 km/h maantienopeus, tuloksena on lyömätön ajettavuus vaativimmissakin olosuhteissa. Panoramic-kurottajat kuuluvat markkinoiden turvallisimpiin ja mukavimpiin työkoneisiin, ja ne täyttävät korkeimmatkin vaatimukset luotettavuuden, laadun, tuottavuuden ja etenkin turvallisuuden suhteen!

7 PaNoRaMIC voittajan INNovaatIoIta Vakiovarusteena oleva hydraulitoiminen pikakiinnityskelkka mahdollistaa nopeat työvälineen vaihdot ohjaamossa olevia hallintalaitteita käyttäen. Pikaliittimin kytkettävästä kaksitoimisesta hydrauliliitännästä saadaan syöttö hydraulitoimisille laitteille. Merlon insinöörien suunnittelema jousitus joko puomissa tai etuakselissa varmistaa mukavuuden ja lisää koneen suorituskykyä ja turvallisuutta. Koneen alustaa ympäröi teräskehys 'Ring of steel' (Ø 70 mm umpitankoa), jolla on sekä rakenteellisia että suojaavia tehtäviä. Sen ansiosta koneen painopiste on matalalla, mikä on omiaan lisäämään vakautta. Il correttore di inclinazione trasversale ad azionamento idraulico consente di livellare orizzontalmente il telaio recuperando le inclinazioni trasversali del terreno. Puomin teleskooppimekanismi on kokonaan puomirakenteen sisällä suojassa vaurioitumiselta, mikä osaltaan varmistaa korkean tuottavuuden. Kokoluokassaan Panoramicin ohjaamo on suurin ja laajat ikkunapinnat antavat hyvän näkyvyyden joka suuntaan ympäröivälle työalueelle sekä työskentelyä että liikkumista ajatellen. Hyvä näkyvyys on tärkeä turvallisuustekijä työmailla. Hydraulitoimisen rungon vaakausjärjestelmän avulla alusta voidaan asettaa vaaka-asentoon ja siten kompensoida maaston epätasaisuus ja varmistaa noston suuntautuminen suoraan ylös. Merlon omaa suunnittelua ja tuotantoa olevat portaaliakselit antavat suuremman maavaran kuin monet muut akselityypit. en standardin mukainen jatkuva pituussuuntaisen vakauden valvontajärjestelmä estää automaattisesti kaikki vakautta vaarantavat liikkeet, jos koneen pituussuuntainen vakaus uhkaa ylittää turvallisen käytön rajan. Puomiston sivusiirto mahdollistaa kuorman käsittelyn erittäin tarkasti konetta siirtämättä. hydrauliset maatuet edessä ovat erikseen säädettävissä ja parantavat koneen vakautta ja turvallisuutta käytössä.

8 Ohjaamo Näkyvyyttä ja turvallisuutta Luokkansa paras ergonomia ja mukavuus Ohjaamo on luokkansa tilavin, ja se on suunniteltu tarjoamaan turvallisuutta, ajomukavuutta ja erinomaisen näkyvyyden. Suuret lasipinnat antavat kuljettajalle mainion näkyvyyden joka suuntaan. Sekä tuulilasi että takalasi ovat avattavat, ja ohjaamon teräsrunko täyttää kansainvälisten standardien asettamat turvallisuusvaatimukset (ISO 3449 FOPS Level 2 ja ISO 3471 ROPS). Ohjaamo voidaan varustaa lisätyövaloilla, kun halutaan varmistaa näkyvyys huonoimmissakin valaistusolosuhteissa. Ohjaamo on kiinnitetty joustavien tukien varaan, mikä vähentää tärinää ja lisää käyttömukavuutta. Samasta syystä mekaaniset ja hydrauliset ohjausyksiköt on kiinnitetty suoraan alustaan ja kaikkia päätoimintoja ohjataan sähköisesti.

9 PANORAMIC Ohjaamo Konemallin ja valinnaisvarusteiden mukaan teleskooppipuomin toimintoja ohjataan joko hydraulisilla ohjainvivuilla (kuva vas.) tai proportionaalisella, sähkömekaanisella ohjaussauvalla (kuva alla). Täysin elektroninen ohjaussauva on joihinkin malleihin tarjolla lisävarusteena. Nopeusalueen valinta (2-nopeuksinen vaihteisto) tapahtuu sähköisellä ohjauksella (kuva alla). Jalkakäyttöinen hidastuspoljin antaa kuljettajalle mahdollisuuden tarkasti hallita kulkunopeutta moottorin kierroslukua muuttamatta. Tämä on erityisen kätevää, kun käytetään kauhaa tai kuormauslaitetta. Ohjaamoon on helppo sisäänkäynti itsepuhdistuvien askelmien ja tasaisen lattian ansiosta. Ohjaamon oven ylä- ja alaosa avautuvat täydet 180. Ohjauspylvääseen sijoitetulla sähköisellä ohjausvivulla kuljettaja voi sormenpäillään vaihtaa ajosuuntaa tarvitsematta irrottaa otettaan ohjauspyörästä.

10 Ohjaamo PANORAMIC Merlon uusi istuin on monipuolisesti säädettävissä, ja sekä istuinosassa että selkänojassa on erinomaisen istumamukavuuden varmistavat tuet. Erikoisvarusteena on tarjolla paineilmajousitettu istuin. Ohjauspylvään kallistuksen säätövara on jopa 16 astetta, jotta jokainen voi säätää itselleen mukavan ajoasennon Mittaritaulu näyttää kaikki tärkeimmät käyttötiedot ja varustukseen kuuluu pituussuuntaisen vakauden ilmaisin ( liikennevalo ) sekä hälytyssummeri. Sarjojen 38ST mittaritaulu on vasemmalla olevassa kuvassa ja 40ST-sarjan mittaritaulu yllä olevassa kuvassa. Kätevä oikeanpuoleinen käsinoja on kiinnitetty sivukojelautaan ja tarjoaa kuljettajalle mukavan työasennon.

11 PaNoRaMIC ohjaamo Sekä tuulilasi että takaikkuna ovat avattavissa ohjaamon tuuletuksen tehostamiseksi. Lisävarusteena saatava kaksiasentoinen aurinkosuoja varmistaa mukavat työolot myös kirkkaassa paisteessa. Erilaisia säilytystiloja on runsaasti eri puolilla ohjaamoa. vilkkumajakka kääntyy alas koneen korkeuden pienentämiseksi. Lisävarusteena saatavan ilmastointijärjestelmän lauhdutinkokoonpano on erillisessä ulkoisessa yksikössä, joka ei suurenna koneen ulkomittoja.

12 Teleskooppipuomi Aina tehtävien tasalla Lujuutta ja tehokkuutta ilman kompromisseja Teleskooppipuomi on jokaisen kurottajan tärkein osa. Sen on oltava vankka ja vahva, jotta sen kuormankäsittelykyky olisi hyvä ja pidentäminen turvallista. Sen on myös oltava hyvin jäykkä ääriasentoonsakin pidennettynä, jotta tarpeetonta notkumista ja taipumista ei esiintyisi. Merlon insinöörit ovat onnistuneet luomaan puomikokonaisuuden, josta on tullut alalla käsite. Puomin osat on valmistettu kahdesta, suurilujuuksisesta teräksestä valmistetusta U-profiilista, jotka on hitsattu yhteen pitkin neutraaliakseliaan tai läheltä sitä. Puomin osien samanaikaiseen ja progressiiviseen siirtoon käytetään hydraulista pidennysmekanismia, joka on kokonaan puomin sisällä suojassa ulkoisilta vahingoilta. Puomin osat liikkuvat erikoisvalmisteisten säädettävien liukupalojen varassa, jotka on valmistettu Merlon juuri tähän tarkoitukseen valitsemista uuden sukupolven polymeereistä.

13 PaNoRaMIC Panoramic-kurottajien monipuolisuutta voidaan lisätä lähes rajattoman Merlo-lisälaitevalikoiman avulla ja lisävarusteilla, jotka voidaan muutamassa hetkessä vaihtaa haarukkakelkkaan. Erilaisia käyttösovelluksia on valtavasti: materiaalien nosto, henkilöiden nosto työkohteeseen, lavojen käsittely, maansiirtotyöt, jne. Panoramic-kurottajien vakiovarustukseen kuuluu hydraulisesti lukkiutuva tac-lock-järjestelmä (1), joka antaa Merlo-kuljettajalle huomattavan edun verrattuna tavanomaista käsikäyttöistä kytkentäjärjestelmää käyttäviin kilpailijoihin. Laitteen kytkentä haarukkakelkkaan tapahtuu hetkessä. kytkentää ja lukitusta ohjataan suoraan ohjaamosta, ja pikaliitinten ansiosta hydrauliikkaa käyttävien laitteiden liittäminen järjestelmään on yksinkertaista ja kone on heti käyttövalmis. Puomin päässä oleva sähköliitäntä kuuluu teleskooppipuomi varustukseen sähköisesti ohjattavia laitteita varten. Vakiovarusteena oleva kaksitoiminen hydrauliikkaliitäntä pikaliittimin (2) on tuotu puomin päähän, ja siitä saadaan käyttövoima hydraulisille lisälaitteille. Puomin pidennysmekanismi ja siihen kuuluvat hydrauliset ja sähköiset komponentit ovat kokonaan puomin sisällä, millä varmistetaan mahdollisimman hyvä suojaus ja luotettava toiminta. Kätevä kallistusmittari on koko ajan kuljettajan nähtävissä, ja siitä hän voi aina katsoa puomin nostokulman kuormituskaaviota käyttäessään. 1 2 lisätyövalot voidaan asentaa lisävarusteena sekä ohjaamoon että puomiin, jolloin työskentely pimeän aikaan tai huonossa valaistuksessa on helpompaa ja turvallisempaa. bss (boom suspension system) teleskooppipuomin jousitusjärjestelmä bss-järjestelmä on lisävarusteena tarjolla tiettyihin malleihin ja sen yksinkertaisen ja luotettavan teknologian tarkoituksena on tehokkaasti vaimentaa kuormaan ja puomiin kohdistuvia iskukuormituksia käsittely- ja kuljetustöiden aikana. Järjestelmä perustuu kaasutäytteisin iskunvaimentimin varustettuun hydraulipiiriin, joka vähentää teleskooppipuomin hyppimistä nopeassa ajossa ja epätasaisessa maastossa liikuttaessa. Kuljettaja voi tarpeen mukaan joko kytkeä jousituksen pois käytöstä (puomi toimii tavanomaiseen tapaan) tai kytkeä sen toimimaan automaattisesti.

14 PuoMIN sivusiirto ainutlaatuista tekniikkaa tarkkuus vakiona Kurottajan turvallisen ja tuottavan käytön perustana ovat koneen vakaus ja kyky suoriutua kuorman käsittelystä tarkasti ja hellävaraisesti. Näiden ominaisuuksien tärkeys korostuu suuremmilla nostokorkeuksilla. Kaikissa etumaatuilla varustetuissa Panoramic-kurottajissa on erinomainen puomin sivusiirto, joka on Merlon kehittämä järjestelmä. Järjestelmä on erittäin tehokas, sillä sen ansiosta alustan yläosaa ja puomia voidaan kääntää sivusuunnassa koneen pitkittäisakselin suhteen. Käyttäjä voi hyvin tarkasti säätää kuorman sivuttaissiirtoliikkeen määrän. Koska liike on osa koneen alkuperäistä suunnittelua, se varmistaa mahdollisimman hyvän vakauden kuormituskaaviossa esitetyissä rajoissa koko työalueella täysin riippumatta siitä, miten paljon alustaa ja puomia käännetään. Muissa yleisesti käytössä olevissa järjestelmissä, kuten haarukan hydraulinen sivuttaissiirto, koneen vakaus voi kärsiä tai nostettava hyötykuorma voi olla pienempi, ja lisäksi kytkettävän laitteen käyttö on varsin monimutkaista.

15 PaNoRaMIC Merlon patentoidulla puomin sivusiirrollakoko alustaa ja sen mukana puomia voidaan ohjaamossa olevalla ohjaimella kääntää sivusuunnassa koneen pitkittäisakselin suhteen. Tämän liikkeen tekee mahdolliseksi etuakselin ainutlaatuinen kiinnitys alustaan. Itse asiassa akseli toimii kiertokeskiönä, jonka ympäri sivuttaissiirto tapahtuu. Tällä järjestelmällä saadaan hyvin tarkka liike nopeasti: käyttäjän ei tarvitse sen paremmin asetella konetta kuin jatkuvasti siirrelläkään koko konetta tarvittavan asennon saavuttamiseksi. Käytettävissä olevan sivuttaisliikkeen määrä riippuu Panoramic-mallista ja puomin pidennyksestä ja voi suurimmissa malleissa olla jopa 870 millimetriä! Sivuttaissiirron käyttö ei millään tavoin heikennä koneen nostokykyä vaan varmistaa täyden, kuormituskaavion PuoMIN sivusiirto mukaisen suorituskyvyn riippumatta puomin sivuttaissiirron määrästä, puomin pidennyksestä tai nostokulmasta. Yhdessä rungon vaakausjärjestelmän ja maatukien kanssa puomin sivuttaissiirto antaa kuljettajalle mahdollisuuden käyttää parasta työskentelytapaa, jolla hän varmistaa kurottajan vakauden ja tehokkaan toiminnan. RuNgoN vaakaus Rungon vaakausjärjestelmä on osa koneen alustaa. Se on sekä tehokas että yksinkertainen. alustan ja etuakselin välillä on kaksi hydraulisylinteriä, joiden avulla vaakausliikkeet suoritetaan. Koska akselin kummallakin puolella on oma hydraulisylinterinsä, kallistus tapahtuu täysin symmetrisesti niin oikealle kuin vasemmallekin. Muista yleisesti käytetyistä ratkaisuista poiketen, Merlon kehittämä järjestelmä myös varmistaa tasaisen voimien jakautumisen etuakselille, ja rasitukset kohdistuvat yhtä suurina koko akselirakenteen pituudelle. Koneen ollessa sivusuunnassa kallistuvalla alustalla kuljettaja voi säätää rungon sivuttaiskallistusta jopa 10% kumpaankin suuntaan.

16 Maatuet Turvallisuutta ja vakautta epätasaisilla alustoilla Mahdollisimman hyvä vakaus mahdollisimman pienessä tilassa! Kahden etuakseliin kiinnitetyn hydraulikäyttöisen maatuen avulla voidaan varmistaa tarvittava vakaus ja koneen täysimittainen käyttö myös epätasaisilla ja kaltevilla pinnoilla. Käyttäjä voi asetella maatuet erikseen maapinnan mukaan käyttäen niitä alustan vaakaukseen ja siten kompensoida maan sivusuuntaisen kaltevuuden koneen vakauden varmistamiseksi. Maatukien lisäksi voidaan käyttää rungon vaakausta. Maatukia ohjataan erikseen kahdella vivulla, mikä varmistaa mahdollisimman joustavat säädöt. Kuljetusasentoon nostettuina maatuet ovat Panoramic-kurottajan ulkomittojen sisällä ja käytössä ollessaan ne ulottuvat vain 200 mm ulkomittojen ulkopuolelle. Tämä on tärkeä kilpailuetu, kun konetta käytetään ahtaissa tiloissa, joissa ei ole tilaa asettaa maatukia kovin paljon koneen ulkomittojen ulkopuolelle. Tämän rakenteen ansiosta maatukia voidaan käyttää vakauden ja turvallisuuden varmistamiseksi miltei kaikissa tilanteissa!

17 PANORAMIC Maatuet Merlon insinöörit asensivat maatuet suoraan kiinni etuakseliin eikä runkoon, koska tämän ratkaisun ansiosta koneen asettelu voidaan tehdä monipuolisemmin ja, ennen kaikkea, se varmistaa paremman poikittaiskallistuksen kompensoinnin. Maatukia ohjataan erikseen kahdella vivulla, mikä varmistaa mahdollisimman joustavat säädöt. Kun rungon vaakausjärjestelmällä saatava korjaus yhdistetään maatuilla saatavaan kompensointiin, voidaan runko pitää vaakaasennossa jopa alustalla, jonka poikittaiskaltevuus on 24%. Olivatpa maatuet käytössä tai eivät, Merlo-koneesi on aina leveydeltään hyvin kompakti, ja työ voidaan suorittaa hyvin kapeissakin tiloissa.

18 Sivulle sijoitettu moottori Täydellinen huollettavuus Korkeimman luokan suorituskyky Useimmissa Panoramic-kurottajissa käytetään nelisylinteristä turbodieselmoottoria, joka täyttää Tier 3 -päästöstandardit ja jonka teho on jopa 74.9 kw (102 HP). Moottori tarjoaa runsaasti voimaa ja vääntöä kaikilla käyttökierroksilla. Nopea vastaus voimantarpeeseen on keskeinen ominaisuus näissä koneissa, jotka tarvitsevat tehoa mitä erilaisimmissa tilanteissa. Moottori on sijoitettu alas alustan oikealle sivulle, jolloin huollettavuus ja huollon turvallisuus ovat mahdollisimman hyvät, koska huoltomies voi työskennellä jalat tukevasti maassa ja kaikki mekaaniset ja hydrauliikan huoltokohteet ovat hyvin esillä. Merlo oli ensimmäinen kurottajien valmistaja, joka otti käyttöön tämän rakenteen, josta alalla on sittemmin tullut vakio. Voimansiirto on toteutettu hydrostaattisella järjestelmällä, johon kuuluu muuttuvatilavuuksinen pumppu ja moottori joka varmistaa korkean suorituskyvyn sekä laajan säätöalueen täydellä teholla. Suurin maantienopeus on eräillä malleilla jopa 40 km/h.

19 PaNoRaMIC sivulle sijoitettu MoottoRI suorituskykyinen moottori ja hydrostaattinen voimansiirto varmistavat erinomaisen ajosuorituskyvyn ja turvallisuuden myös rinteissä. jatkuva neliveto varmistaa etenemiskyvyn kaikenlaisessa maastossa. hydraulijärjestelmä kuormantunteva PuMPPu Suorituskykyisissä malleissa on hydraulinen ls-ohjaimella varustettu aksiaalimäntäpumppu (1). Hydrauliöljyn virtaus muuttuu automaattisesti eri hydraulipiirien vaatiman tuoton mukaan. Järjestelmä on hyvin tehokas jatkuvassa ja raskaassa käytössä sillä se varmistaa, että aina tarvittaessa tehoa on käytettävissä ja vastaus ohjauksiin tapahtuu nopeasti. Hydrauliöljyvirtaus vastaa aina sitä määrää, joka ohjaussauvalla asetetaan; näin polttoaineen kulutus jää pienemmäksi ja komponentit kestävät pitkään. hammaspyöräpumppu Panoramic 39ST-sarjan malleissa käytetään hammaspyöräpumppua (2). Tässä tapauksessa hydrauliöljyn tuotto muuttuu moottorin kierrosluvun mukaan ja sitä voidaan suoraan ohjata kaasupolkimella. 1 2 hydrostaattinen voimansiirto hydrostaattisella voimansiirrolla on oma, täysin erillinen hydraulipiirinsä; sillä on suuri dynaaminen jarrutusteho, minkä ansiosta jarrujen käyttötarve on vähäinen. Hydrauliöljy paineistetaan muuttuvatilavuuksisella pumpulla ja syötetään hydrostaattiselle moottorille, joissa paine muutetaan mekaaniseksi tehoksi. Hydrostaattinen moottori käyttää sähköisesti ohjattua kaksinopeuksista mekaanista vaihteistoa. Voima siirretään koneen akseleille kahden kardaaniakselin välityksellä. Ajonopeutta hallitaan yksinkertaisesti kaasupoljinta painamalla, eikä vaihteita tarvitse vaihtaa, kuten tavanomaista mekaanista voimansiirtoa käytettäessä. Hydrostaattinen voimansiirto on yhdistetty jatkuvaan nelivetoon, joka varmistaa parhaan mahdollisen vetokyvyn sekä otteen alustaan vaikeissakin olosuhteissa Akseli 2 - Kardaaniakseli 3 - Hydrostaattinen moottori 4 - Vaihteisto 5 - Hydrauliletkut 6 - Hydrostaattinen pumppu 7 - Dieselmoottori 1

20 Portaaliakselit Suorituskykyä maastoon kuin maastoon Mikään reitti ei ole mahdoton Merlo vastaa raskaaseen käyttöön tarkoitettujen portaaliakseleiden suunnittelusta ja valmistuksesta. Jatkuvan nelivedon ansiosta kone kulkee vaivatta kaikkein petollisimmissakin olosuhteissa. Rakenteen ansiosta akselirakenteen pääosa on pyörän navan yläpuolella. Tavanomaiseen akselirakenteeseen verrattuna sillä saadaan suurempi maavara samankokoisilla renkailla ja lisäksi painopiste on matalalla. Taka-akseli on vapaasti keinuva ja mukautuu epätasaisuuksiin äärimmäisissä maasto-olosuhteissa varmistaen renkaiden otteen jyrkissäkin rinteissä estäen siten pyörien luistamisen. Tarvittaessa voidaan kone varustaa tasauspyörästön lukituksella joko vain taka-akselille tai molemmille akseleille.

21 PaNoRaMIC PoRtaalIakselIt Portaaliakselit on varustet- tu hammaspyöräparilla toteutetuin alennusvaihtein jolloin ne tarjoavat erinomaisen maavaran. Merlon voimansiirtoratkaisu pienentää melua sekä nykimistä jarrutuksissa ja kiihdytyksissä parantaen siten ajomukavuutta ja kuormanhallintaa. Suorituskyky maastossa on luokassaan poikkeuksellisen hyvä suurten lähestymisja jättökulmien ansiosta. * Tyypilliset arvot, jotka voivat vaihdella rengaskoon mukaan. Panoramicmallit on suunniteltu selviämään yli 100 %:n rinteistä, mutta suorituskykyyn voi maastotyypin lisäksi vaikuttaa renkaiden pitokyky. akselin keinunta parantaa koneen maasto-ominaisuuksia NelIPyöRäjaRRut Jokaisessa pyörässä on tehostettu hydraulikäyttöinen levyjarru, jossa on kelluva jarrusatula. Jarrujärjestelmä on turvallisuuden varmistamiseksi kaksipiirinen. Seisontajarruna toimii erillinen, jousitoiminen levyjarru, joka on sijoitettu päävoimansiirron kardaaniakselille. seisontajarru kytkeytyy automaattisesti, kun moottori sammutetaan. eas elektronisesti ohjattu aktiivijousitus, yksi MeRloN ainutlaatuisista INNovaatIoIsta Etuakselin hydropneumaattinen jousitus mikä varmistaa kurottajan suorituskyvyn se tarjoaa ainutlaatuisen mukavuuden (eas, electronic active suspension), mahdollisimman tehokkaan käytön, koska ja turvallisuuden. joka on saatavissa lisävarusteena Panoramic-sarjan huippumalleihin, varmistaa erinomaisen jousituksen toiminnan ja mukavuuden jatkuvassa maastokäytössä. Tämä etuakselin jousitusratkaisu yhdistää erinomaisella tavalla hydrauliikan ja elektroniikan ominaisuudet sekä varmistaa tehokkaan vaimennuksen ja suorituskyvyn hallinnan. Järjestelmä ohjaa jousituksen toimintaa automaattisesti ja jatkuvasti maaston mukaan. Itsesäätyvä järjestelmä varmistaa tehokkaan vaimennuksen kuormituksesta, maastosta ja ajonopeudesta riippumatta ilman mitään kuljettajan suorittamia säätötoimia. Kun kone kulkee esteen yli, aktiivijousitus palauttaa sen ottaman hydraulisen energian ja varmistaa siten parhaan mahdollisen vaimennuksen. Jousituksen vaakaus riippuu ajonopeudesta ja kuljetettavasta kuormasta, kolme ohjaustapaa ja automaattinen PyöRIeN suuntauksen korjaus Kaikkia neljää vetävää pyörää ohjataan hydraulikäyttöisellä ohjausjärjestelmällä. Käyttäjällä on valittavanaan kolme eri ohjaustapaa: etupyöräohjaus (A). Nelipyöräohjaus antaa pienimmän kääntösäteen (B). sivuttainohjaus siirtää konetta sivusuunnassa pituusakselin suunnan muuttumatta (C). a b C

22 Merlo-lisälaitteet Monipuolisuuden voima valloilleen Monta konetta yhdessä Merlo-lisälaitteet tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden laajentaa Panoramic-kurottajien mahtavaa monipuolisuutta. Kaikkiin malleihin on tarjolla lukemattomia teknisesti edistyksellisiä työvälineitä, jotka maksimoivat koneen potentiaalin, parantavat monikäyttöisyyttä sekä optimoivat käytön kaikilla aloilla. Merlo-lisälaitteiden erinomainen suorituskyky ja ominaisuudet ovat tulos niiden suunnittelun integroinnista peruskoneen rakenteeseen sekä yksilöllisestä valmistusprosessista. Merlo-lisälaittein varustettu Panoramic-kurottaja tarjoaa tehokkuutta, tuottavuutta ja merkittäviä kustannussäästöjä. Minkä tahansa Merlo-lisälaitteen kiinnitys kytkentäkelkkaan tapahtuu hetkessä; näin kone on taas nopeasti ja tehokkaasti käytettävissä erilaisiin nosto-, kuljetus- ja kuormaustöihin sekä tarkkuutta vaativaan kuormien käsittelyyn. Merlon monitoimiset järjestelmät ovat aina valmiit työhön lukemattomissa eri sovellutuksissa ja ne tarjoavat parhaan monipuolisuuden, laadun, tuottavuuden sekä ennen kaikkea; turvallisuuden!

23 PaNoRaMIC jibi vinssillä tai IlMaN MeRlo-lIsälaItteet kelkkaan kiinnitetty Nostokoukku PalkkINostuRI vinssi haarukka kaivukauha betoninsekoitin tiilihäkki betonikuuppa PyöRIvä koura henkilökori

24 MERLO- MAAILMA TOISELTA PLANEETALTA! INTERNET Sukella Merlo-maailmaan Internetissä. Käy osoitteessa tai Merlo-huolto Kukaan ei tunne kurottajien käyttäjien tarpeita ja odotuksia paremmin kuin me, ja asiakkaamme tietävät sen. He tietävät voivansa luottaa taitaviin huoltoteknikoihimme missä tahansa he Merlo-konettaan käyttävätkin. Globaalisti paikalla Yli 600 myynti- ja huoltokumppania maailmassa tarjoavat sellaista lisäarvoa, jonka voi tuottaa vain mittava kokemus ja innovatiivinen teknologia. Valitsemalla Merlon tiedät saavasi hyötyä koneesta, joka on turvallinen, luotettava ja mukava käyttää ja jolta voit vaatia todella paljon. Merlo-rahoitus Laaja valikoima yksilöllisiä rahoitustuotteita kilpailukykyisin ehdoin, tehokkaasti hallinoituina ja yksinkertaisin järjestelyin. Kaikkiin liittyy lisäarvoa tuottavia palveluja, kuten yksilöllisesti toteutettu vakuutusja sopimusdokumentointi. Ovemme on aina auki Olet tervetullut opastetuille kierroksille tehtaillemme tutustumaan tuotannolliseen ja kaupalliseen organisaatioomme. Voit itse nähdä, että toimintamme perustuu täysin integroituun valmistusprosessiin eikä vain komponenttien asennukseen.

25 PaNoRaMIC MeRlo-MaaIlMa MeRlo PRojeCt Ideoiden kasvualusta ja edistyneen tutkimuksen sykkivä sydän. täällä tämän päivän konseptit ja suunnitelmat muuttuvat huomisen teknologiaksi ja vahvoiksi koneiksi, jotka ovat vaikuttava näky paikalla ollessaankin ja todella hämmästyttäviä käytössä. turvallisuus etusijalla Dynaamiset törmäystestit, suojaus putoavilta esineiltä ja rakenteelliset lujuustestit altistavat kaikki koneen järjestelmät rasituksille. Panoramic-kurottajan on läpäistävä kaikki nämä ja monet muut testit ennen sarjavalmistusta ja toimitusta työmaille kaikkialla maailmassa. CFRM MeRloN koulutus- ja tutkimuskeskus Paras tekninen osaaminen ja tehokkaimmat koulutusvälineet (INAIL:n, italialaisen työturvallisuusinstituutin sertifi oima) ovat tarjolla kaikille, jotka haluavat oppia koneen turvallisen käytön, olipa kone minkälainen, -merkkinen tai -tyyppinen tahansa. MeRlo NeWs Tämä lehti on täynnä teknistä tietoa ja kiinnostavia artikkeleita kaikille niille, jotka työskentelevät kurottajien ja nostokoneiden ja -laitteiden parissa. Rekisteröidy osoitteessa niin saat sen ilmaiseksi. Iso 9001:2008 Tiukasti soveltamamme johtamismenettelyt kussakin liiketoimintaprosessissa ovat perustana sille, että laadunvarmistusjärjestelmämme kykenee tuottamaan tuloksia, joiden ansiosta olemme saavuttaneet tuhansien asiakkaiden luottamuksen kaikkialla maailmassa. teknologinen toteutus Nykyaikaiset tuotantotilamme ovat tänä päivänä parasta alallaan: laserleikkauskeskukset, elektrostaattinen jauhepinnoitus, robottityöasemat, nykyaikaiset automaattityöstökeskukset. Kaiken tämän ansiosta pystymme teknologiseen toteutukseen vailla vertaa. MeRloMobIlIty Se on henkilökohtainen avustajasi, joka täyttää kaikki mobiilin tiedon tarpeesi ja jonka avulla voit reaaliajassa hallita kaikkia koneitasi 24/7 ympäri vuoden. Se on telekommunikaatiopartnerisi diagnostiikkaa, logistiikkaa ja toiminnan suunnittelua varten.

26 TEKNISIÄ TIETOJA NUMEROT PUHUKOOT PUOLESTAAN OMINAISUUKSIA JA SUORITUSARVOJA P P P P P P Perus-Malli Perus Perus Perus Perus Perus Perus Plus-Malli Plus Plus Plus Kokonaispaino haarukoin, ilman kuormaa (kg) Kuormannostokyky (kg) Nostokorkeus (m) Kurotuspituus eteen (m) Nostokorkeus maksimikuormalla (m) Kurotuspituus eteen maksimikuormalla (m) Kuormakapasiteetti maksimikorkeudessa (kg) Kuorma suurimmalla kurotuspituudella (kg) Puomin sivuttaissiirto (mm) ±265 ±330 ±340 ±345 ±410 ±435 Rungon vaakaus (%) ±10 ±10 ±10 ±10 ±10 ±10 Turbodieselmoottori (merkki/sylinteriluku) Deutz/4 Perkins/4 Perkins/4 Perkins/4 Perkins/4 Perkins/4 Tier 3 -moottoriteho (kw/hv) 74.9/ /101 (1) 74.5/101 (1) 74.5/101 (1) 74.5/ /101 Nopeus 1. nopeusalueella (km/h) 7 14 (1) 14 (1) 14 (1) Nopeus 2. nopeusalueella (km/h) (1) 40 (1) 40 (1) Hydropneumaattinen jousitus (EAS) p p p p p p Hydropneumaattinen jousitus (BSS) p p p Polttoainesäiliö (l) Hydrauliikan hammaspyöräpumppu (bar-l/min) Hydrauliikan kuormantunteva pumppu (bar-l/min) Hydrauliöljytilavuus (l) Sähköjärjestelmä (V) Akku (Ah) FOPS (ISO 3449) ja ROPS (ISO 3471) -ohjaamo P P P P P P Hydrauliikan ohjainvivut - P P P P P Ohjaus sähkömekaanisesti ohjaussauvalla P p p p p p Ohjaus elektronisesti ohjaussauvalla - p p p p p Lisälaitteiden Tac-Lock -kytkentä P P P P P P Hydrauliikkaliitäntä puomissa P P P P P P Hydrostaattinen voimansiirto P P P P P P Ajosuunnan valitsin sormikäyttöisellä vivulla P P P P P P Hidastuspoljin P P P P P P Jatkuva neliveto P P P P P P Automaattisesti kytkeytyvä seisontajarru P P P P P P Käsikäyttöinen päävirtakatkaisin P P P P P P Renkaat 405/ / / / / /70-24 Työvalot (2 eteen + 2 taakse) P P P P P P Tasauspyörästön lukko (edessä ja takana tai vain takana) p p p p p p Käsisäätöinen ilmastointi p p p p p p (1) Vain Plus-versiossa. Perusmallin nopeusalue 7-25 km/h. P Vakiona. p Lisävaruste. Tässä esitteessä esiintyvissä Panoramic-kurottajissa voi olla lisä- tai erikoisvarusteita, jotka eivät kuulu vakiovarustukseen ja jotka toimitetaan tilauksesta. Kaikkia malleja, versioita tai palveluja ei säädösten asettamien rajoitusten vuoksi ole tarjolla kaikkiin maihin. Lisätietoja eri malleista ja niiden varusteista saa paikalliselta Merlo-edustajalta. Ilmoitetut tiedot ja tekniset ominaisuudet ovat voimassa esitteen mennessä painoon. Merlo pidättää itsellään oikeuden teknisen kehityksen myötä muuttaa ja päivittää tämän esitteen tietoja ilman erillistä ilmoitusta. Merlo-edustajasi pitää sinut ajan tasalla tuotteistamme ja palveluistamme. MKT MERLO U 459 FI 0511

PW180-10. Hydraulinen pyöräalustainen kaivukone PW 180

PW180-10. Hydraulinen pyöräalustainen kaivukone PW 180 PW 180 Hydraulinen pyöräalustainen kaivukone PW180-10 MOOTTORITEHO 123 kw / 165 hv @ 2.000 rpm TYÖPAINO 16.680-18.930 kg KAUHOJEN TILAVUUDET max. 1,13 m³ Yhdellä silmäyksellä Pyöräalustainen Komatsu PW180-10

Lisätiedot

1350 CC 1350 CX 1370 CX 1770 CX. Oikea valinta talliin ja pihaan. Pienet voimanpesät.

1350 CC 1350 CX 1370 CX 1770 CX. Oikea valinta talliin ja pihaan. Pienet voimanpesät. 350 370 770 CC CX CX CX Oikea valinta talliin ja pihaan. Pienet voimanpesät. Asioiden luonnollinen kulku. KUMPPANI. Kumppanisi arjessa. Venyy mukanasi, kun vaaditaan hieman enemmän. Kasvaa mukanasi, kun

Lisätiedot

M6060/M7060. M6060: 64 hv M7060: 71 hv KUBOTA-DIESELTRAKTORI

M6060/M7060. M6060: 64 hv M7060: 71 hv KUBOTA-DIESELTRAKTORI KUBOTA-DIESELTRAKTORI M M6060/M7060 Uudessa M6060/M7060:ssa optimaalinen suorituskyky ja helppokäyttöisyys yhdistyvät uusiin vähäpäästöisiin moottoreihin ja parannettuun ergonomiaan. M6060: 64 hv M7060:

Lisätiedot

JAGUAR 980 970 960 950 940 930. Silpulla on väliä.

JAGUAR 980 970 960 950 940 930. Silpulla on väliä. JAGUAR 980 970 960 950 940 930 Silpulla on väliä. Silpulla on väliä. CLAAS JAGUAR. Myös huipputehoa voidaan yhä optimoida. Alusta alkaen JAGUAR-mallisarja on vakuuttanut erinomaisella tehollaan ja pienellä

Lisätiedot

Pöttinger TORRO / JUMBO

Pöttinger TORRO / JUMBO Sullojaroottorilla varustettu silppuava noukinvaunu Pöttinger TORRO / JUMBO 97+122.15.0109 Menestystarina jatkuu Taloudellista tehokkuutta eräs nykyaikaisen liikkeenjohdon periaatteista. Tehokas silppuava

Lisätiedot

sampo SR1046X R O S E N L E W HARVESTERI Käyttöohje Sampo-Rosenlew Oy PL 50 28101 PORI

sampo SR1046X R O S E N L E W HARVESTERI Käyttöohje Sampo-Rosenlew Oy PL 50 28101 PORI sampo R O S E N L E W SR1046X HARVESTERI Käyttöohje Sampo-Rosenlew Oy PL 50 28101 PORI ALKUSANAT Tämän kirjan tarkoituksena on auttaa käyttäjää tutustumaan harvesteriin. On tärkeää, että harvesterin käyttäjä

Lisätiedot

71 kw / 95 hv / 1.850 k/min 14.685-17.157 kg 0,24-0,76 m³ DX160LC. Telakaivinkone

71 kw / 95 hv / 1.850 k/min 14.685-17.157 kg 0,24-0,76 m³ DX160LC. Telakaivinkone 71 kw / 95 hv / 1.850 k/min 14.685-17.157 kg 0,24-0,76 m³ DX160LC Telakaivinkone DOOSAN DX160LC hydraulinen kaivukone: Uusi m Tutustu innovatiivisiin ominaisuuksiin! Suorituskyky 4 Käsittely 6 Käyttömukavuus

Lisätiedot

Prius+ on Euroopan ensimmäinen 7-paikkainen täyshybridi Hybriditeknologiaa myös veneisiin

Prius+ on Euroopan ensimmäinen 7-paikkainen täyshybridi Hybriditeknologiaa myös veneisiin Lehti Toyota-autoilijoille 2/2012 Prius+ on Euroopan ensimmäinen 7-paikkainen täyshybridi Hybriditeknologiaa myös veneisiin Täysiverinen urheiluauto GT86 saapuu Suomeen AUTOILIJAN ASIALL A 12 24 6 18 30

Lisätiedot

SPECIALIZED PYÖRÄN OMISTAJAN OPAS

SPECIALIZED PYÖRÄN OMISTAJAN OPAS SPECIALIZED PYÖRÄN OMISTAJAN OPAS Pyörän Omistajan Opas 9:s painos, 2007 Tämä opas täyttää EN Standardit 14764, 14765, 14766 ja 14781. TÄRKEÄÄ: Tämä opas sisältää tärkeitä tietoja, jotka koskevat pyörän

Lisätiedot

FORUM. Jokaisen laakerin pitäisi saada rinnalleen hyvä tiiviste sivu 2. Kunnonvalvonta lisää turvallisuutta Hojumin voimalaitoksessa sivu 4

FORUM. Jokaisen laakerin pitäisi saada rinnalleen hyvä tiiviste sivu 2. Kunnonvalvonta lisää turvallisuutta Hojumin voimalaitoksessa sivu 4 FORUM SKF:n asiakaslehti No 30 Jokaisen laakerin pitäisi saada rinnalleen hyvä tiiviste sivu 2 Kunnonvalvonta lisää turvallisuutta Hojumin voimalaitoksessa sivu 4 Hyviä uutisia elintarviketeollisuudelle

Lisätiedot

BOLTED. Sopii TÄYDELLISESTI. Superbolt kuuluu nyt Nord-Lockin perheeseen. ABB käyttää kombiruuveja Luotettavuus on kaiken perusta

BOLTED. Sopii TÄYDELLISESTI. Superbolt kuuluu nyt Nord-Lockin perheeseen. ABB käyttää kombiruuveja Luotettavuus on kaiken perusta RUUVILUKITUKSEN OPTIMOINTIA KÄSITTELEVÄ LEHTI # 1 2012 BOLTED ABB käyttää kombiruuveja Luotettavuus on kaiken perusta bill eccles Ura ruuvien parissa skandinaviska glassystem Kaikki pysyy yhdessä Orion-projekti

Lisätiedot

FIN TURVALLISUUTEEN JA YLEI- SEEN KÄSITTELYYN LIITTYVIÄ OHJEITA MEKAANISELLA JA LIHASVOI- MALLA TOIMIVAT PYÖRÄTUOLIT. Me liikutamme ihmisiä.

FIN TURVALLISUUTEEN JA YLEI- SEEN KÄSITTELYYN LIITTYVIÄ OHJEITA MEKAANISELLA JA LIHASVOI- MALLA TOIMIVAT PYÖRÄTUOLIT. Me liikutamme ihmisiä. FIN TURVALLISUUTEEN JA YLEI- SEEN KÄSITTELYYN LIITTYVIÄ OHJEITA MEKAANISELLA JA LIHASVOI- MALLA TOIMIVAT PYÖRÄTUOLIT Me liikutamme ihmisiä. 2 Sisältö Johdanto... 5 Hyvä tietää:...5 Yleisiä turvallisuusohjeita...

Lisätiedot

245 kw / 328 hv / 1.800 k/min 50.600-52.100 kg 1,73-3,20 m³ DX520LC. Telakaivinkone

245 kw / 328 hv / 1.800 k/min 50.600-52.100 kg 1,73-3,20 m³ DX520LC. Telakaivinkone 245 kw / 328 hv / 1.800 k/min 50.600-52.100 kg 1,73-3,20 m³ DX520LC Telakaivinkone DOOSAN DX520LC hydraulinen kaivukone: Uusi Tutustu innovatiivisiin ominaisuuksiin! Suorituskyky 4 Käsittely 6 Käyttömukavuus

Lisätiedot

VOLVO visiitti HELIKOPTERIT ILMASSA KOULUTUS KANNATTAA VOLVON HYBRIDIMALLIT H&M HALLITSEE LOGISTIIKAN POLTTOAINEHUOLTO PITÄÄ

VOLVO visiitti HELIKOPTERIT ILMASSA KOULUTUS KANNATTAA VOLVON HYBRIDIMALLIT H&M HALLITSEE LOGISTIIKAN POLTTOAINEHUOLTO PITÄÄ VOLVO visiitti VOLVON RASKAAN KALUSTON ASIAKASLEHTI 3/2008 7. VUOSIKERTA KOULUTUS KANNATTAA SITA PARANTAA TYÖTURVALLISUUTTA VOLVON HYBRIDIMALLIT YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISET KUORMA-AUTOT H&M HALLITSEE LOGISTIIKAN

Lisätiedot

Ole kuin kotonasi. Milloin tahansa, missä tahansa

Ole kuin kotonasi. Milloin tahansa, missä tahansa 2015 Ole kuin kotonasi. Milloin tahansa, missä tahansa Aina askeleen edellä Sisältö Johdanto 07 Ainutlaatuinen matkailuauto 11 Turvallinen hankinta 12 Uutuudet 2015 14 Laatu 16 Muotoilu 18 Testattu huolellisesti

Lisätiedot

VALMET 502 KÄYTTÖ JA HUOLTO

VALMET 502 KÄYTTÖ JA HUOLTO VALMET 502 KÄYTTÖ JA HUOLTO KÄYTTÄJÄLLE, VAMISTENO:T, TURVALLISUUS- OHJEET, ESITTELY MITTARI- JA HALLINTALAITTEET KÄYTTÖ- JA AJO- OHJEET KÄYTTÖ JA HUOLTO VALMET 502 TYÖOHJEET HUOLTO- JA TÄYTÖSTAULUKOT

Lisätiedot

VALMET 702 KÄYTTÖ JA HUOLTO

VALMET 702 KÄYTTÖ JA HUOLTO VALMET 702 703 KÄYTTÖ JA HUOLTO KÄYTTÄJÄLLE, VAMISTENO:T, TURVALLISUUS- OHJEET, ESITTELY MITTARI- JA HALLINTALAITTEET KÄYTTÖ- JA AJO- OHJEET KÄYTTÖ JA HUOLTO VALMET 702, 703 TYÖOHJEET HUOLTO- JA TÄYTÖSTAULUKOT

Lisätiedot

Käyttöohje. Rider 11 Rider 11 C Rider 13 C Rider 13 AWD Rider 15 C

Käyttöohje. Rider 11 Rider 11 C Rider 13 C Rider 13 AWD Rider 15 C Käyttöohje Rider 11 Rider 11 C Rider 13 C Rider 13 AWD Rider 15 C Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta. Finnish SISÄLTÖ Sisältö SISÄLTÖ Sisältö... 2 JOHDANTO

Lisätiedot

Käyttöasetuksen soveltamissuosituksia

Käyttöasetuksen soveltamissuosituksia Työsuojelujulkaisuja 91 Käyttöasetuksen soveltamissuosituksia Työsuojeluhallinto Tampere 2009 ISBN 978-952-479-093-2 ISSN 1455-4011 Multiprint Oy, Tampere 2009 ESIPUHE Valtioneuvoston asetus työvälineiden

Lisätiedot

Käyttöohje. Rider 15Ts AWD. Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta.

Käyttöohje. Rider 15Ts AWD. Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta. Rider 15T Käyttöohje Rider 15T AWD Rider 15Ts AWD Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta. Finnish SISÄLTÖ Sisältö SISÄLTÖ Sisältö... 2 Huoltokirja Luovutushuolto...

Lisätiedot

VAROITUS JOTTA VARMISTAT LAITTEEN OIKEAN KÄYTÖN, LUE KÄYTTÖOPPAAT HUOLELLISESTI, ENNEN KUIN KÄYTÄT LAITETTA. OSA TIEDOISTA ON VAIN CD-LEVYLLÄ.

VAROITUS JOTTA VARMISTAT LAITTEEN OIKEAN KÄYTÖN, LUE KÄYTTÖOPPAAT HUOLELLISESTI, ENNEN KUIN KÄYTÄT LAITETTA. OSA TIEDOISTA ON VAIN CD-LEVYLLÄ. Erittäin hyvä suorituskyky Näppärä suunnittelu Nikonin ensimmäinen FX-muotoa käyttävä kamera, D3, edustaa huimaa edistysaskelta digitaalisessa valokuvauksessa ja muutti pysyvästi ammattimaisten valokuvaajien

Lisätiedot

Haluamme kertoa yrityksestä, joka on liikkeessä. Päämäärämme on Cargotec, joka palvelee asiakkaitaan entistä paremmin yhtenä yhtiönä.

Haluamme kertoa yrityksestä, joka on liikkeessä. Päämäärämme on Cargotec, joka palvelee asiakkaitaan entistä paremmin yhtenä yhtiönä. Haluamme kertoa yrityksestä, joka on liikkeessä. Päämäärämme on Cargotec, joka palvelee asiakkaitaan entistä paremmin yhtenä yhtiönä. Hyppää mukaan, niin kerromme, miten tavoitteeseen päästään. Vuosikertomus

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE MB3197-FI-B

KÄYTTÖOHJE MB3197-FI-B KÄYTTÖOHJE FI -B Johdanto Onnittelut uuden pyörätuolin johdosta! Laatu ja toimivuus ovat kaikkien Handicare-sarjan pyörätuolien perusominaisuuksia. Oman turvallisuutesi vuoksi ja jotta saisit kaiken hyödyn

Lisätiedot

AINA TÄYTTÄ KONEASIAA

AINA TÄYTTÄ KONEASIAA AINA TÄYTTÄ KONEASIAA Toimituksen osoite: Hämeenpuisto 44, 33200 TAMPERE 25. vuosikerta T O U K O K U U nro 5-2015 Kasvuyritys terävöittää kalustoaan Tuoretta virtaa Keski- Suomesta s. 8 Laajennusta vaakakaraisiin

Lisätiedot

Maalämpöpumpun ja maalämmön valinta

Maalämpöpumpun ja maalämmön valinta Maalämpöpumpun ja maalämmön valinta Jari Lehtinen Lämpövinkki Oy 19.12.2013 Sisältö Miksi lukisit tämän oppaan?... 2 Maalämmön toimintaperiaate... 2 Miten maalämpöpumppu toimii?... 3 Lämpöpumpun tehon

Lisätiedot

news AD nyt myös Englannissa Tässä numerossa Painos: 12/2012 p. 2-3 Pääkirjoitus Olivier Roux, ADI hallituksen pj.

news AD nyt myös Englannissa Tässä numerossa Painos: 12/2012 p. 2-3 Pääkirjoitus Olivier Roux, ADI hallituksen pj. news w w w. a d - e u r o p e. c o m Painos: 12/2012 AD nyt myös Englannissa Päätoimittaja: Autodistribution International, Kortenberg, Belgium Tässä numerossa Pääkirjoitus Olivier Roux, ADI hallituksen

Lisätiedot

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihtokeskus - Georg Strien Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihdolla on pitkä perinne, vanhimmat viitteet löytyvät vuodesta 1694 Ranskasta.

Lisätiedot

LUOTETTAVUUS. HINTA. PALVELU.

LUOTETTAVUUS. HINTA. PALVELU. AINA TÄYTTÄ KONEASIAA Toimituksen osoite: Hämeenpuisto 44, 33200 TAMPERE 25. vuosikerta K E S Ä - E L O K U U nro 6-2015 LUOTETTAVUUS. HINTA. PALVELU. Kahteen suuntaan kätevästi Kanttikonetekniikkaa Puuppolaan

Lisätiedot

www.actsafe.se 1 Copyright ActSafe Systems AB Jakelija:

www.actsafe.se 1 Copyright ActSafe Systems AB Jakelija: Jakelija: Copyright ActSafe Systems AB Act Safe Systems AB Sagbäcksvägen 13 SE-437 31 Lindome Ruotsi Puhelin +46 31 65 56 60 Faksi + +46 31 65 56 69 info@ actsafe.se www.actsafe.se www.actsafe.se 1 Copyright

Lisätiedot

Se on pienestä kiinni.

Se on pienestä kiinni. Tarina Hilti tarvikkeiden takana Se on pienestä kiinni. Hilti Innovaatiolehti 1-2015 DX 2 monipuoliseen suorakiinnitykseen Uusi ankkurimassa muurattuihin rakenteisiin Se on pienestä kiinni Höyhensarjalaiset,

Lisätiedot