Luento 3: MATHM Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Luento 3: MATHM-57350 Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet"

Transkriptio

1 Luento 3: MATHM Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet Kirsi Silius & Anne-Maritta Tervakari

2 Luennon teemat Tekijänoikeus Tekijänoikeuden syntyminen Tekijänoikeuksista sopiminen Erilliset sopimukset Ohjelmistolisenssit Materiaalilisenssi

3 Tekijänoikeuksista

4 Suojan syntyminen Ainoa edellytys: teos on tekijänsä henkisen luomistyön itsenäinen ja omaperäinen tulos ei laatuvaatimuksia (myös huonolle teokselle) ei merkitystä valmistamiseen käytetyllä työmäärällä ei merkitystä tekijän iällä Syntyy ilman rekisteröintiä suoraan lain nojalla silloin kun teos luodaan (c) -merkin käyttöä ei edellytetä, eikä merkin käyttäminen toisaalta aikaansaa mitään lisäsuojaa Tekijänoikeussuojaa saava teos tulee olla kirjallinen tai taiteellinen itsenäinen ja omaperäinen uusi siinä mielessä, että se eroaa jo olemassa olevista teoksista. (Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus 2005.)

5 Teostyypit Tekijänoikeuslaissa (1 ) mainitut teostyypit: kaunokirjalliset tai selittävät kirjalliset teokset, suulliset teokset, sävellysteokset, näyttämöteksti, elokuvateokset, valokuvateokset, kuvataideteokset, rakennukset, taidekäsityöntuotteet, taideteollisuustuotteet kirjallisina teoksina pidetään mm. karttoja ja muita selittäviä piirustuksia, graafista tai plastillisesti muotoiltu teos sekä tietokoneohjelma

6 Tekijänoikeuden sisältö (Haarmann 2001, 45)

7 Tekijänoikeuden sisältö Taloudelliset oikeudet: tekijällä yksinoikeus määrätä teoksen kappaleiden valmistamisesta teoksen saattamisesta yleisön saataviin tekijän oikeus jälleenmyyntikorvaukseen ovat luovutettavissa oikeudenhaltijalle Moraaliset oikeudet: isyysoikeus: tekijän nimi on ilmoitettava teosta käytettäessä hyvän tavan mukaisesti nimen mainitseminen riippuu alan käytännöstä vrt. avoimen lähdekoodin ohjelmistot ei voida poiketa sopimusteitse oikeus nimeen luovuttamaton respektioikeus: tekijän kirjallisen tai taiteellisen työn arvon tai omaperäisyyden kunnioittaminen teosta ei saa esittää tai muuttaa tai saattaa yleisön saataviin tekijää loukkaavassa muodossa tai yhteydessä. tekijä voi kieltää teoksensa esittämisen (Haarmann 2001, 53; TekijäL 2-3.)

8 Tekijänoikeus ja verkkopalvelu Kenelle syntyy tekijänoikeus ohjelmistokoodiin? Tekijänoikeus kuuluu lähdekoodin kirjoittavalle henkilölle Tuoko ohjelmiston vaatimusmäärittely, ohjelmiston arkkitehtuurin suunnittelu tms. valmistelutyö tekijänoikeuden ohjelmistoon on epäselvää Voivat saada tekijänoikeudellisen suoja itsenäisinä teoksina Tietokoneohjelmaan tai verkkopalveluun liittyy monitasoisia immateriaalioikeuksia Ohjelmiston arkkitehtuuri tekijänoikeudellinen suoja, liikesalaisuus (ehkä) Käyttöliittymä tekijänoikeudellinen suoja graafisena teoksena, mallioikeus, tavaramerkkioikeus Toiminnallisuus patenttioikeus, hyödyllisyysmallisuoja Ohjelmisto syntyy työsuhteessa oikeudet siirtyvät automaattisesti työnantajalle poikkeuksena korkeakouluissa työskentelevät itsenäiset tutkijat (Kemppinen 2006, 127; TekijäL 4-6 ; Välimäki 2006, )

9 Teostyypit Teostyyppejä ovat myös Kokoomateos: yhdistetään teoksia tai teoksen osia, kokoomateoksen toimittajalla on tekijänoikeus syntyneeseen uuteen kokonaisuuteen Komponenttipohjainen ohjelmistokehitys jokaisen komponentin tekijällä on tekijänoikeus tekemäänsä komponenttiin Yhteisteos: teos on luotu yhteistyössä, tekijänoikeus kuuluu tällöin yhteisesti kaikille tekijöille, teoksen hyödyntämiseen on saatava kaikkien tekijöiden lupa Suunnitelmallinen ja koordinoitu tuotekehitys jokaisella ohjelmointiin osallistuvalla on oikeus teokseen kokonaisuutena Yhteen liitetty teos: ovat puolestaan sellaisia, joissa tekijöiden panokset kokonaisuudessaan ovat erotettavissa, jokainen tekijöistä määrää tuolloin osuudestaan yksin Hajautettu inkrementaalinen tuotekehitys ilman koordinointia jokaisella ohjelmointiin osallistuvalla on tekijänoikeus kirjoittamaansa lähdekoodiin Esimerkiksi tietokonepeli: kuva, musiikki, teksti, ohjelmisto jne. Käännös ja muunnelma: kääntäjällä ja muuntelijalla taas on tekijänoikeus vain omaan panokseensa. Käännöksen tekemiseen tarvitaan aina alkuperäisen tekijän lupa Oikeus käännettyyn versioon voi syntyä, jos ohjelmoija kääntää lähdekoodin manuaalisesti toiselle ohjelmointikielelle (Haarmann 2001, 44-45; TekijäL 4-6 ; Välimäki 2006, )

10 Tekijänoikeuksista sopiminen

11 Tekijänoikeus ja teoskappaleen hallinta- tai omistusoikeus Tekijänoikeuden luovutus on erotettava teoskappaleen hallintatai omistusoikeuden luovuttamisesta. Teoskappaleen luovutukseen ei sinänsä sisälly tekijänoikeuden luovutusta eikä tekijänoikeuden luovutukseen välttämättä kappaleen omistusoikeuden luovutusta. Omistusoikeuden luovuttaminen tiettyyn teoskappaleeseen ei tarkoita, että luovutuksensaajalla olisi oikeus esimerkiksi valmistaa teoksesta lisää kappaleita julkista levittämistä varten. Kyse ei ole tekijänoikeuden luovutuksesta, eikä sopimus ole siten tekijänoikeuden luovutussopimus vaan esimerkiksi kauppa- tai vuokrasopimus. (Haarman 2001)

12 Tee riittävät esiselvitykset ennen sopimuksen laatimista Aineiston käyttötarvetta määriteltäessä tulisi kyetä ennakoimaan nykyisten tarpeiden lisäksi tulevaisuuden tarpeet. Mikäli käyttötarpeen määrittelyä ei tehdä huolella, eväät hyvän sopimuksen tekemiselle ovat heikot. Vasta kun käyttötarve tiedetään, voidaan identifioida tarvittavat oikeudet. Muussa tapauksessa on vaarana, että hankitaan liian vähän oikeuksia, jolloin aineistoja ei voidakaan käyttää niihin käyttötarkoituksiin, joihin niitä myöhemmin haluttaisiin käyttää Sopimusprosessissa voidaan erotella seuraavat vaiheet: Käyttötarpeen määrittäminen Tarvittavien oikeuksien identifiointi Tarvittavien oikeuksien hankkiminen

13 Selvitä kuinka laajat oikeudet tulee hankkia Sopimuksessa voi olla kyse tekijänoikeuden kokonaisluovutuksesta, osittaisluovutuksesta tai pelkästään käyttöluvan myöntämisestä. Luovutus voi yksinomainen (eksklusiivinen) tai rinnakkainen (eieksklusiivinen) Yksinomainen luovutus tarkoittaa sitä, ettei tekijä voi luovuttaa samaa oikeutta kenellekään toiselle eikä hän myöskään itse voi sitä käyttää. Rinnakkainen taas sitä, että molemmat osapuolet voivat tahoillaan hyödyntää teosta esim. kehittää sovellusta edelleen Luovutus voi koskea sekä jo tehtyjä että myös tulevia teoksia. Luovutus voi olla myös rajoitettu niin käyttötarkoituksen suhteen kuin ajallisesti ja alueellisestikin. (Haarman 2001; Harenko 2005; Koivumaa 2000)

14 Tekijänoikeuksista sopiminen - sopimusvapaus Sopimusvapaus tarkoittaa myös muotovapautta. Sopimus voidaan tehdä missä muodossa tahansa: se voi olla esimerkiksi suullinen, kirjallinen tai sähköinen. Käytännössä kirjallinen sopimus on usein helpoin näyttää toteen, mutta suullinen ja sähköinen sopimus ovat aivan yhtä sitovia. Sopimus voi olla myös niin sanotusti hiljainen eli se voidaan johtaa myös kustannus-, työ- tai toimeksiantosopimuksen sisällöstä, vaikka tekijänoikeuksia ei niissä olisi nimenomaisesti mainittu.

15 Tekijänoikeuksista sopiminen - apua mallisopimuksista Erilaisten mallisopimusten käyttö ei ole pakollista. Niitä voidaan kuitenkin käyttää sopimuksia tekevien tahojen apuvälineinä. Sopimustilanteet ovat niin moninaisia, että mallisopimuksia voidaan harvoin käyttää sellaisenaan. Mallisopimuksia tulee aina käyttää harkiten. Mallisopimukset toimivat hyvänä pohjana, mutta niihin tulee tehdä kunkin käyttötilanteen edellyttämät muutokset, jotta sopimus olisi mahdollisimman tarkoituksenmukainen.

16 Tekijänoikeuksista sopiminen Pääsääntöisesti tekijänoikeuksista voidaan sopia vapaasti. Tekijänoikeuslaissa on kuitenkin kaksi käytännössä hyvin merkittävää olettamasäännöstä. Ensinnäkään oikeuksien saaja ei saa muunnella teosta, jollei siitä ole nimenomaisesti sovittu. Toiseksi oikeuksien saaja ei saa luovuttaa oikeuksia edelleen, jollei luovutuksesta ole nimenomaisesti sovittu. Tämän katsotaan yleisesti koskevan myös tilanteita, joissa on luovutettu kaikki oikeudet. Aina erikseen nimenomaisesti hankittavat oikeudet: muunteluoikeus edelleen luovutusoikeus (Haarman 2001; Harenko 2005; Koivumaa 2000)

17 Tekijänoikeuksista sopiminen - käytettäviä termejä Usein sopimuksissa käytetään tiettyjä fraaseja, joille ainakin tietyillä erityisalueilla on vakiintunut tietty sisältö. Tällaisia ovat Koivumaan (2000) mukaan esim. seuraavat: "kaikki oikeudet" ("all rights"): yksinomainen kokonaisluovutus, moraaliset oikeudet jäävät kuitenkin aina tekijälle "kaikki julkaisuoikeudet": oikeus julkaista teos, ei oikeutta muunteluun tai oikeuden edelleen luovuttamiseen "yksinoikeudella": oikeus luovutetaan yksinomaisena, ei oikeutta muunteluun tai oikeuden edelleen luovuttamiseen "ensijulkaisuoikeus": oikeus ensimmäiseen julkaisuun, tekijä saa itse käyttää teostaan vapaasti sen jälkeen, kun julkaisu on tapahtunut "kertajulkaisuoikeus": oikeus julkaista teos kerran "jatkuva käyttöoikeus": käyttöoikeuden luovutus, ei oikeutta muunteluun tai oikeuden edelleen luovuttamiseen

18 Tekijänoikeuksista sopiminen - taloudelliset oikeudet Tekijän taloudellisia oikeuksia ovat: oikeus valmistaa teoksesta kappaleita millä tahansa tavalla oikeus saattaa teos yleisön saataviin esimerkiksi välittämällä teosta tietoverkossa, levittämällä teoksen kappaleita (esim. tulosteita tai cd-rom -tallenteita) yleisölle, esittämällä teosta julkisesti, näyttämällä teosta julkisesti Tekijä voi luovuttaa edelleen teoksen hyödyntämiseen liittyviä taloudellisia oikeuksia. Taloudelliset oikeudet voidaan luovuttaa yksinoikeudella, jolloin kukaan muu kuin luovutuksensaaja ei voi enää aineistoa hyödyntää. Tekijä voi siis vapaasti luovuttaa joko koko tekijänoikeutensa taikka osia siitä (TekijäL 27.1 ). (Haarman 2001; Harenko 2005; Koivumaa 2000)

19 Tekijänoikeuksista sopiminen Kukaan ei voi (saa) myydä enempää oikeuksia kuin on itse hankkinut. Periaate on helppo ymmärtää, mutta vaikea toteuttaa, sillä käyttöoikeuksien luovutuksen laajuus voi jäädä tulkinnanvaraiseksi. Tahattomien oikeudenloukkauksien eliminoiminen on eri sopimuksissa käytetään samaa terminologiaa ja samanlaisia oikeuksien luovutusta koskevia lausekkeita sopimuksessa käytettävät termit määritellään sopimuksen alussa (esim. päivitys, ylläpito) Näin voidaan varmistua siitä, ettei ainakaan luovuteta enempää oikeuksia kuin on itse hankittu. Eri asia on, jos halutaan luovuttaa selkeästi suppeampia oikeuksia kuin on itse hankittu. (Haarman 2001; Harenko 2005; Koivumaa 2000)

20 Tekijänoikeuksista sopiminen Sopimus laaditaan aina kahden tai useamman oikeustoimikelpoisen tahon välille. Muuten sopimus voidaan todeta pätemättömäksi. Sopimuskumppanina luonnollisen henkilön on oltava täysivaltainen (eli henkilö hallitsee itseään ja omaisuuttaan). Sopimuskumppanina organisaatioiden puolelta tulee olla sellainen taho, jolla on oikeus solmia sopimuksia.

21 Tekijänoikeuksista sopiminen Sopimuksen kohteena voi olla yksittäinen teos yksittäisen verkkopalvelun kaikki materiaali erikseen yksilöitynä tai tarkemmin yksilöimättä kaikki materiaalin toimittajan toistaiseksi toimittama materiaali kunnes toisin sovitaan Tärkeää on määritellä riittävän selkeästi mitä materiaalia sopimuksessa tarkoitetaan missä muodossa ja minkälaisessa käytössä sitä aiotaan hyödyntää tekijälle maksettava korvaus (kertaluontoinen, rojalti, ei korvausta jne.) aina neuvottelukysymys oikeuksien kokonaisluovutuksella usein suurempi taloudellinen merkitys kuin rajatun käyttöoikeuden antamisella teokseen

22 Tekijänoikeuksista sopiminen Useista tekijänoikeudellisista rajanvetoasioista lausuu käytännössä tekijänoikeusneuvosto lausuntopyynnön perusteella. Tekijänoikeusneuvostolta voi pyytää lausuntoa kuka tahansa. Lausunnot ovat suosituksen luonteisia, eivätkä ne oikeudellisesti sido lausunnon pyytäjää eivätkä tämän vastapuolta. Tekijänoikeusneuvoston lausunnoilla on kuitenkin merkittävä painoarvo lausunnon kohteena olevaa mahdollista oikeusriitaa ratkaistaessa. Tekijänoikeusneuvoston lausuntoja: o/tekijaenoikeusneuvoston_lausunnot/index.html

23 Ohjelmistolisenssit

24 Lisenssi Tekijänoikeuden haltija voi luovuttaa käyttöoikeuden ohjelmistoon lisenssisopimuksella luopumatta tekijänoikeuksistaan Lisenssissä määritellään ohjelmiston (teoksen) käyttöehdot Ei ole puhtaasti immateriaalinen kysymys Voi perustua tekijänoikeuksien ja patenttioikeuksien lisäksi sopimusperusteisiin velvoitteisiin Lisenssinantajalla tulee olla pätevä oikeus lisensointiin Laillinen lisenssi on oikeudellisesti pätevä sopimus Kohtuuttomat lisenssiehdot voidaan katsoa pätemättömiksi (Välimäki 2006.)

25 Ohjelmistolisenssit 1. Rajoitetun käyttöoikeuden lisenssi sallii vain ohjelmiston kopioinnin käytön yhteydessä lähdekoodi ei seuraa mukana, saatavilla objektikoodina käyttäjä sitoutuu lisenssiehtoihin (shrink-wrap) jo ennen ohjelmiston käyttöönottoa hinnoitellaan esim. käyttökopioiden tai käyttäjien lukumäärän mukaan 2. Kokeiluversioiden käyttöehdot Käyttöön tarjotaan ohjelmiston karsittu versio ns. kokeiluversio Vapaa kopiointi- ja levitysoikeus edellyttäen, ettei lisenssiehtoja rikota. Keino markkinoida ohjelmistoa (Välimäki 2006.)

26 Ohjelmistolisenssit 3. Vapaiden ohjelmistojen ja julkisohjelmistojen käyttöehdot Vapaa ohjelmisto (freeware) käyttäjien saatavilla ilmaiseksi käyttöä, kopiointia tai levitystä ei ole millään tavoin rajoitettu. ei sisällä mitään toiminnallisia rajoituksia ohjelmistojen mukana ei ole ohjelmiston lähdekoodia, joten ohjelmiston muokkaaminen ei ole sallittua. Julkisohjelmien (public domain) tekijä luopuu kaikista tekijänoikeuksistaan, joten ohjelmistojen käyttöä ei ole millään tavoin rajoitettu tekijänoikeudellisesta näkökulmasta ovat kuten ohjelmistot, joiden tekijänoikeuden suoja-aika on kulunut umpeen. (Välimäki 2006.)

27 Ohjelmistolisensseistä 4. Avoimen lähdekoodin ohjelmistojen lisenssit Perusideana edistää ohjelmiston edelleen kehittämistä julkaisemalla ohjelmiston lähdekoodi Vakiolisenssejä, joilla lisensoidaan tekijän yksinoikeuksia teoskappaleiden valmistaminen (kopiointi) teoksen saattaminen yleisön saataville (levittäminen) teoksen muuntelu (muokkaaminen, muuttaminen) Lisenssisopimukset laadittu yhdysvaltalaisen mallin mukaan tulkinta kunkin maan oman oikeuskäytännön mukaisesti Lisenssejä on lukuisia Open Source Initiative (OSI) mainitsee 63 lisenssiä, jotka ovat heidän hyväksymiään ja jotka siten täyttävät avoimelle lisenssille asetetut vaatimukset (Välimäki 2006.)

28 Avoin lähdekoodi Välimäen (2002, 824) mukaan avoimen lähdekoodin määritelmän keskeisimmät kohdat ovat: vapaa levitysoikeus lisenssi ei saa estää ohjelman myymistä tai lahjoittamista osana yhdisteltyä ohjelmistoa eikä myymisen ehdoksi voida asettaa mitään maksua lähdekoodi ohjelman tulee sisältää lähdekoodi (tai lähdekoodi pitää olla helposti ja mieluiten ilmaiseksi saatavilla) ohjelman jakelun tulee olla sallittua sekä lähdekoodina että käännetyssä muodossa erilaiset välimuodot tai tahallisesti epäselvä lähdekoodi ei ole sallittua johdannaiset teokset lisenssin tulee sallia muutosten ja johdannaisten teosten tekeminen johdannaisten levittäminen samoilla lisenssiehdoilla kuin alkuperäinenkin (The Open Source Definiton 2006; Välimäki 2002.)

29 Lisenssityyppejä GNU lisenssit - GPL ja LGPL GPL-lisenssi (General Public License) antaa oikeuden käyttää, muokata, kopioida ja levittää lisenssissä tarkemmin mainituin ehdoin lisenssi on pysyvä (persistence) kaikki muunnelmat on lisensoitava GPL -lisenssillä lisenssi on tarttuva (viral effect) GPL-lisensoidun ohjelmiston liittäminen kokonaan tai osittain sellaisenaan tai muokattuna johonkin toiseen ohjelmistoon johtaa usein siihen, että GPL-lisenssi syrjäyttää kaikki muut lisenssit --> kokonaisuudesta tulee GPL-lisensoitu ohjelmisto lisenssi ei anna lupaa asettaa omia käyttöehtoja kritisoitu sitä, että lisenssin ohjeet ovat tulkinnanvaraisia (terminologia häilyvä) vaikeaselkoisia sekä osin puutteellisiakin LGPL lisenssi (Lesser General Public License) pysyvä kuten GPL ei ole tarttuva voidaan käyttää muiden kuin GPL tai LGPLlisensoitavien ohjelmistojen tekemiseen (GNU General Public License 1991 ja 2007; GNU Lesser General Public License 1999; Jaeger & Metzger 2002 ref. Välimäki 2002.)

30 Lisenssiehdot joskus vaikeaselkoisia When you convey a covered work, you waive any legal power to forbid circumvention of technological measures to the extent such circumvention is effected by exercising rights under this License with respect to the covered work, and you disclaim any intention to limit operation or modification of the work as a means of enforcing, against the work's users, your or third parties' legal rights to forbid circumvention of technological measures. GNU General Public License 2007 Kun lisenssinsaaja asettaa katetun teoksen tarjolle, hän samalla pitäytyy käyttämästä oikeudellisia keinoja kieltääkseen teknisten suojakeinojen kiertämisen siinä määrin kuin kiertäminen vaikuttaa tässä lisenssissä katetulle teokselle määriteltyjen oikeuksien käyttämiseen. Lisenssinsaaja myös kiistää, että hänen tarkoituksensa olisi rajoittaa teoksen toimintaa tai muutettavuutta siinä tarkoituksessa, että lisenssinsaaja voisi vahvistaa vastoin teoksen käyttäjiä hänen tai jonkun kolmannen oikeuden kieltää teknisten suojakeinojen kierto. GNU Yleinen lisenssi Suom. Välimäki 2007

31 Lisenssityyppejä BSD-tyyppiset lisenssit ( alun perin Berkeley Software Distribution) nykyisin erilaisia variaatioita kuten Apache-lisenssit kaiken sallivia saa käyttää, muokata, kopioida ja levittää sekä muuttaa ohjelmiston lisenssiehtoja ainoa edellytys on se, että teosta muunnellaan niin paljon, että syntyy uusi teos muuntelijalle syntyy tekijänoikeus usein liittyy vastuuvapauslauseke voivat olla ongelmallisia kolmas osapuoli voi esittää vaatimuksia ohjelmistoon alkuperäisellä tekijällä saattaa olla tekijänoikeus myös muunnelmaan MPL-lisenssit ( Mozilla Public License) alkuperäisellä tekijällä on enemmän oikeuksia kuin kehittäjäyhteisöllä lähdekoodin osalta pysyvä alkuperäinen tekijä pidättää itsellään oikeuden lisensoida objektikoodi millä tahansa lisenssillä ei sovellu yhteen GNU lisenssien kanssa (Jaeger & Metzger 2002 ref. Välimäki 2002.)

32 Lisenssin valinta Lisenssi Kolmas osapuoli voi sisällyttää koodin omaan kaupalliseen tuotteeseen Kolmannen osapuolen on julkaistava koodin tehdyt muutokset Muutoksien yhteydessä relevantit patentit lisensoitava vastikkeetta GPL Ei Kyllä Kyllä LGPL Kyllä Kyllä Kyllä BSD ym. Kyllä Ei Ei MPL ym. Kyllä Kyllä EI Lähde: Välimäki 2002, 859.

33 Huomioitavaa Tuottaja yrityksen on hallittava kattavasti kaikki oikeudet siihen ohjelmistoon, jota se lisensoi edelleen edellytyksenä onko ylipäätään oikeutta lisensoida eteenpäin ohjelmiston hinnoittelulle tuotekehitykselle (Välimäki 2002.) kopioiden levittämiselle Muutoin edessä voi olla odottamattomia ongelmia. Kevin J. O'Brien: Unexpected Open-Source Trap. International Herald Tribune joihin voi toki varautua vakuutuksin Open Source Insurance

34 Avoimet materiaalilisenssit

35 Kirjallisten ja taiteellisten teosten lisenssit Peruslähtökohtana on tekijän yksinoikeus määrätä teoksensa käyttämisestä (kappaleiden valmistamisesta, julkisesta näyttämisestä, yleisön saataville asettamisesta, muokkaamisesta jne..) käyttöoikeuksista voidaan tehdä erillinen sopimus. Tekijä voi lisensoida teoksena myös vapaammilla lisensseillä mm. seuraavista syistä hinta- ja tuotediskriminointi teoksen käyttöehtojen räätälöiminen kohderyhmän maksukyvyn tai tarpeen mukaan näkyvyyden tavoittelu oheispalvelujen vapaampi jakelu voi edistää päätuotteen myyntiä halu saada palautetta tai apua ulkopuolisilta yhteiskunnalliset tavoitteet Vapaammat lisenssit eivät välttämättä estä painetun kirjan tai levyn myyntiä verkossa jaettavan teoksen ohella. (Välimäki 2003.)

36 Creative Common hanke: CC-lisenssi Eräs suosituimmista ns. avoimen sisällön (open content) lisensointihanke CC-lisenssit koostuvat kahdesta eri osasta yhteiset ehdot (tekijän lupaa ei tarvita eikä tekijälle tarvitse maksaa korvauksia) Lisenssi on ilmainen. Teoksesta saa valmistaa kappaleita rajoittamattomasti. Teoskappaleita saa levittää julkisesti saataville rajoittamattomasti. Teosta saa esittää ja näyttää julkisesti rajoittamattomasti. erityiset ehdot asettavat kuitenkin tiettyjä rajoituksia taloudellisten oikeuksien luovutus (tekijän nimi mainittava) ei-kaupallinen käyttö (muu kuin kaupallinen käyttö sallittu) jälkiperäisten teosten kielto (ei saa muunnella) lisenssin pysyvyys (copyleft) muunnelmat sallittuja jos levitetään samalla lisenssillä ( Välimäki 2003.)

37 Creative Common hanke: CC-lisenssi Erityisiä CC-lisenssejä ei tekijänoikeutta (public domain) tekijä luopuu lain sallimissa rajoissa omista oikeuksistaan ja antaa teoksen vapaaseen käyttöön lyhyt suoja-aika (founder s copyright) tekijä luopuu tekijänoikeuksistaan 14 vuoden suoja-ajan jälkeen (yleensä 70 vuotta) Kehitysmaalisenssi (developing nations) teoksen käyttö rojaltivapaata kehitysmaissa Sämläyslisenssi (recombo) teoksen osaa voidaan käyttää osana uutta teosta CC-lisenssien riskienjako Lisenssin antaja vakuuttaa, että hänellä on teoksen kaikki vaadittavat oikeudet eikä se loukkaa kolmansien osapuolien oikeuksia, yksityisyyttä tai kunniaa. Lisenssin antaja voi joutua korvausvastuuseen. vrt. avoimen lähdekoodin lisenssit (yleensä lisenssin antaja irrottautuu kaikesta mahdollisesta käyttöön liittyvästä vastuusta) (Välimäki 2003; 1069.)

38 Creative Common hanke: CC-lisenssi Välimäen (2003, 1070) mukaan CC-lisensseihin liittyy lukuisia avoimia oikeudellisia kysymyksiä Yleensä sopimuksen kappaleet ovat molemmilla sopija-osapuolilla. Käytännössä CC-lisensseissä viitataan ko. organisaation verkkosivuilla olevaan sopimustekstiin, jota voidaan periaatteessa muuttua sopijapuolten tietämättä. Lisenssin antaja voi muuttaa sopimusehtoja, jotka tosin pätevät vain uusiin teoskappaleihin (ennen muutosta liikkeelle lasketut teokset pysyvät aiemman lisenssin piirissä). Lisenssimerkintä ja sen kattavuus Jos merkintä sijaitsee sivuston etusivulla, niin kattaako vain ko. sivun vai koko sivuston? Jos merkintä on esim. blogin sivulla, niin kattaako kolmansien osapuolien lisäämät kommentit (todennäköisesti)? Lisenssiehtoja ei voi muutella. (Välimäki 2003; 1070.)

39 Creative Common hanke: CC-lisenssi Tulkinta voi joskus olla hankalaa You may not exercise any of the rights granted to You in Section 3 above in any manner that is primarily intended for or directed toward commercial advantage or private monetary compensation. CC-Attribution-NonCommercial Lisenssin saaja ei saa käyttää kohdassa 3 tarkoitettuja oikeuksia millään tavalla joka on ensisijaisesti tarkoitettu tai suunnattu kaupallisen edun saamiseen tai yksityisen taloudellisen edun tavoitteluun. CC-Nimi Mainittava - Ei kaupalliseen käyttöön

40 Muita lisenssejä mm. GNU Free Documentation License (GFDL) uusi versio tulossa Lisenssin alla olevia dokumentteja saa kopioida ja levittää ilman maksua vapaasti. Tekijälle annetaan mahdollisuus yksilöidä mitä osia dokumentista saa muuttaa vapaasti ja mihin tarvitaan tekijän lupa. eri tasoisia lohkoja käytännössä monimutkaista Open Publication License pysyvä, ei saa muuttaa vaikka teosta muunneltaisiin sellaisenaan sallii teoksen kopioimisen, levittämisen ja näyttämisen rajoittamattomasti voidaan rajoittaa jälkiperäisten (muunneltujen) teosten julkaisemista ja levittämistä (Välimäki 2003; 1072.)

41 Luokittelua Categories of freely downloadable content and software. Lähde: Ala-Mutka 2005, 67.

42 Lisätietoa Free Software Foundation Open Source Initiative (OSI) GNU Licenses Creative Commons Suomi Hietanen, H., Oksanen, V. & Välimäki, M Community Created Content. Helsinki: Turre Publishing, [viitattu ].Saatavissa pdf-muodossa: < > Tietokoneohjelman teostaso ja suoja [online]. Helsinki: Opetusministeriö, 2005 [viitattu ]. Tekijänoikeusneuvosto lausunto 2005:7. Saatavissa pdfmuodossa: <URL: ekijaenoikeusneuvoston_lausunnot/2005/liitteet/tn2005_07.pdf> Välimäki, M The Rise of Open Source Licensing. A Challenge to the Use of Intellec-tual Property in the Software Industry. Helsinki: Turre Publishing Saatavana myös sähköisena versiona pdf-muodossa.. Helsinki: Turre Publishing, 2005 [viitattu ]. Saatavissa pdf-muodossa: <URL: >. Välimäki, M. & Laine, J Vastuunrajoituksista kolmannen osapuolen immateriaalioikeusväiteille ohjelmistotoimituksessa. Defensor Legis 84 (5), Myös julkaisussa Defensor Legisin Edilex [online]. Helsinki: Edita Publishing Oy, 2004 [viitattu ]. Saatavissa pdf-muodossa: <URL: >.

43 Lähteet Ala-Mutka, K Automatic Assessment Tools in Learning and Teaching Programming. Publication 559. Tampere. Tampere University of Technology. Haarmann, P-L Immateriaalioikeuden oppikirja. 3. painos. Helsinki: Kauppakaari, Lakimiesliiton Kustannus. Kemppinen, J Digitaaliongelma. Kirjoitus oikeudesta ja ympäristöstä [online]. Acta Universitatis Lappeenrantaensis. Lappeenranta: Lappeenrannan teknillinen yliopisto, 2006 [viitattu ]. Saatavissa pdf-muodossa: <URL: > Koivumaa, A Johdatus tekijänoikeuden perusteisiin [online]. Tampereen yliopiston Täydennyskoulutuskeskus. [viitattu ]. Saatavilla www-muodossa: <URL: The Open Source Definition [online]. East Palo Alto (CA.): Open Source Initiative, 2006, julkaistu [viitattu ]. Saatavissa wwwmuodossa: <URL: >. Suomen säädöskokoelma Laki tekijänoikeuslain muuttamisesta 821/2005 Tekijänoikeuslaki 404/1961 (TekijäL)

44 Lähteet Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus. Tekijänoikeus ja piratismi [online]. Helsinki: Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus, [viitattu ]. Saatavissa www-muodossa: <URL: > Välimäki, M Avoimen lähdekoodin ohjelmistolisensseistä. Defensor Legis 82 (5), Myös julkaisussa Defensor Legisin Edilex [online]. Helsinki: Edita Publishing Oy, 2002 [viitattu ]. Saatavissa pdfmuodossa: <URL: >. Välimäki, M Vapaammista kirjallisten ja taiteellisten teosten lisenssiehdoista. Defensor Legis 83 (6), Myös julkaisussa Defensor Legisin Edilex [online]. Helsinki: Edita Publishing Oy, 2003 [viitattu ]. Saatavissa pdf-muodossa: <URL: Välimäki, M. & Laine, J Vastuunrajoituksista kolmannen osapuolen immateriaalioikeusäitteille ohjelmistotoimituksissa. Defensor Legis 84 (5), Myös julkaisussa Defensor Legisin Edilex [online]. Helsinki: Edita Publishing Oy, 2004 [viitattu ]. Saatavissa pdf-muodossa: <URL: >. Välimäki, M Oikeudet tietokoneohjelmistoihin ja niiden lisensointi. Ohjelmistotuoteliiketoiminnan juridinen perusta. Helsinki: Turre Publishing.

Luento 5: MATHM Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet

Luento 5: MATHM Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet Luento 5: MATHM-57350 Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet Vierailevana luennoitsijana: tutkija Ilkka Kaikuvuo Luentokalvot: Ilkka Kaikuvuo, Kirsi Silius & Anne-Maritta Tervakari 25.9.2007

Lisätiedot

Luento 4: MATHM Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet

Luento 4: MATHM Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet Luento 4: MATHM-57350 Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet Kirsi Silius & Anne-Maritta Tervakari 2.3.2006 Luennon teemat Sopimukset (niiltä osin kuin jäi käsittelemättä viime luennolla)

Lisätiedot

AVOINTA DATAA TURVALLISESTI: avoimen datan käyttölupasuositus. Marjut Salokannel OTT, dosentti SaReCo Oy 25.3.2015

AVOINTA DATAA TURVALLISESTI: avoimen datan käyttölupasuositus. Marjut Salokannel OTT, dosentti SaReCo Oy 25.3.2015 AVOINTA DATAA TURVALLISESTI: avoimen datan käyttölupasuositus Marjut Salokannel OTT, dosentti SaReCo Oy 25.3.2015 Taustaa Tavoitteena julkishallinnon tietoaineistojen mahdollisimman laaja hyödyntäminen

Lisätiedot

Ohjelmiston lisensoinnin avoimet vaihtoehdot

Ohjelmiston lisensoinnin avoimet vaihtoehdot Ohjelmiston lisensoinnin avoimet vaihtoehdot Ohjelmistoliiketoiminta-seminaari Jyväskylä, 11.4.2007 Matti Saastamoinen Suomen open source -keskus COSS COSS - Centre for Open Source Solutions Kansallinen

Lisätiedot

Tekijänoikeudet virtuaaliyliopistohankkeissa

Tekijänoikeudet virtuaaliyliopistohankkeissa Tekijänoikeudet virtuaaliyliopistohankkeissa TieVie-kouluttajakoulutus Dipoli 21.8.2002 Kristiina Harenko Varatuomari Asianajotoimisto Borenius & Kemppinen Esityksen sisältö Opetusministeriön mallisopimushankkeen

Lisätiedot

Avoimen lähdekoodin kehitysmallit

Avoimen lähdekoodin kehitysmallit Avoimen lähdekoodin kehitysmallit Arto Teräs Avoimen lähdekoodin ohjelmistot teknisessä laskennassa -työpaja CSC, 25.5.2009 Avoimen lähdekoodin kehitysmallit / Arto Teräs 2009-05-25

Lisätiedot

Tutkimusaineistojen tekijänoikeus. TTA, Tekijänoikeus ja tutkimusetiikka, Helsinki 14.11.2013 OTT Pirjo Kontkanen

Tutkimusaineistojen tekijänoikeus. TTA, Tekijänoikeus ja tutkimusetiikka, Helsinki 14.11.2013 OTT Pirjo Kontkanen Tutkimusaineistojen tekijänoikeus TTA, Tekijänoikeus ja tutkimusetiikka, Helsinki 14.11.2013 OTT Pirjo Kontkanen Tutkimusaineistojen tekijänoikeus Tekijänoikeus / tutkimusaineistojen säilytys ja saatavuus

Lisätiedot

Tekijänoikeussopimukset

Tekijänoikeussopimukset Tekijänoikeussopimukset Virtuaaliamk:n yhteyshenkilöpäivät Helsinki 11.2.2004 Ari Koivumaa ari.koivumaa[at]ulapland.fi 1. Opm:n sopimusmallit sopimus työntekijän kanssa tekijän työ- tai virkatehtävänä

Lisätiedot

Ohjelmien lisensoinnista

Ohjelmien lisensoinnista Ohjelmien lisensoinnista Mitä ohjelmoijan on hyvä tietää ohjelmien tekijänoikeuksista ja (erityisesti open source) lisensseistä Tapani Tarvainen 27.11.2015 Lähtökohta: tekijänoikeus Yksinoikeus "määrätä

Lisätiedot

Pertti Pennanen License 1 (7) EDUPOLI ICTPro1 23.10.2013

Pertti Pennanen License 1 (7) EDUPOLI ICTPro1 23.10.2013 License Pertti Pennanen License 1 (7) SISÄLLYSLUETTELO Lisenssien hallinta... 2 Lisenssisopimus... 2 Yleisimmät lisensiointimallit... 2 OEM lisenssi... 3 Kelluva lisenssi... 3 Työasemakohtainen lisenssi...

Lisätiedot

Luento 5: MATHM Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet

Luento 5: MATHM Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet Luento 5: MATHM-57350 Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet Kirsi Silius & Anne-Maritta Tervakari 9.3.2006 Luennon teemat Tekijänoikeuksista sopiminen (niiltä osin kuin jäi käsittelemättä

Lisätiedot

Paikkatiedon lupapolitiikka ja lisensiointimallit. INSPIRE-verkosto Paikkatiedon infrastruktuurin hyödyntäminen 29.9.

Paikkatiedon lupapolitiikka ja lisensiointimallit. INSPIRE-verkosto Paikkatiedon infrastruktuurin hyödyntäminen 29.9. Paikkatiedon lupapolitiikka ja lisensiointimallit INSPIRE-verkosto Paikkatiedon infrastruktuurin hyödyntäminen 29.9.2011 Antti Kosonen 6.10.2011 Miksi paikkatietoja lisensioidaan Paikkatiedot on historiallisesti

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2001:10

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2001:10 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2001:10 Asia Hakijat Ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden tekijänoikeudet Opiskelijayhdistys A ry. ja Opiskelijayhdistys B ry. Annettu 28.5.2001 SELOSTUS ASIASTA Lausuntopyyntö

Lisätiedot

Mitä tiedekustantajan pitäisi tietää sopimuksista ja oikeuksista? Suomen tiedekustantajien liitto Jukka-Pekka Timonen KOPIOSTO

Mitä tiedekustantajan pitäisi tietää sopimuksista ja oikeuksista? Suomen tiedekustantajien liitto Jukka-Pekka Timonen KOPIOSTO Mitä tiedekustantajan pitäisi tietää sopimuksista ja oikeuksista? Suomen tiedekustantajien liitto 24.9.2010 Jukka-Pekka Timonen KOPIOSTO 1 Tekijänoikeus syntyy henkilölle siirtyy kustantajalle vain sopimuksella

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2000:12. Matkapuhelinten soittoäänet. Annettu 3.10.2000. Selostus asiasta

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2000:12. Matkapuhelinten soittoäänet. Annettu 3.10.2000. Selostus asiasta TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2000:12 Asia Hakija Matkapuhelinten soittoäänet NN Annettu 3.10.2000 Selostus asiasta NN on 21.2.2000 saapuneella kirjeellään pyytänyt tekijänoikeusneuvoston lausuntoa sävellysten

Lisätiedot

DESCA-sopimuksen ohjelmistomoduuli ja avoimen lähdekoodin ohjelmistot

DESCA-sopimuksen ohjelmistomoduuli ja avoimen lähdekoodin ohjelmistot TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Kuvapaikka (ei kehyksiä kuviin) DESCA-sopimuksen ohjelmistomoduuli ja avoimen lähdekoodin ohjelmistot EUTI-koulutus 27.03.2017 Hannes Kankaanpää, Senior IPR Officer OPEN

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUDELLISET HAASTEET LUOVAN TYÖN TEKIJÄLLE SUOMESSA

TEKIJÄNOIKEUDELLISET HAASTEET LUOVAN TYÖN TEKIJÄLLE SUOMESSA TEKIJÄNOIKEUDELLISET HAASTEET LUOVAN TYÖN TEKIJÄLLE SUOMESSA Ville-Veikko Järvilehto 18.3.2013 Tämän teoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-JaaSamoin 3.0 Muokkaamaton -lisenssi

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2011:7

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2011:7 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2011:7 Asia Hakija Tekijänoikeus liiketunnukseen X Annettu 9.3.2011 Tiivistelmä Yrityksen liiketunnus ei ollut riittävän itsenäinen ja omaperäinen ollakseen tekijänoikeuslain

Lisätiedot

Tekijänoikeudet liiketoiminnassa

Tekijänoikeudet liiketoiminnassa Tekijänoikeudet liiketoiminnassa IPR-seminaari 9.11.2016 Albert Mäkelä lainopillinen asiamies, Suomen Yrittäjät 1 Mitä tekijänoikeus suojaa? Tekijänoikeus suojaa kirjallista tai taiteellista teosta Teoksen

Lisätiedot

"Oikeusportfolion" rakentaminen ohjelmistoyritykselle

Oikeusportfolion rakentaminen ohjelmistoyritykselle "Oikeusportfolion" rakentaminen ohjelmistoyritykselle Oikeus tietoyhteiskunnassa -kurssi TKK 14.2.2005 Markus Oksanen lakimies, Asianajotoimisto Peltonen, Ruokonen & Itäinen, Helsinki Immateriaalioikeudet

Lisätiedot

Avoimet lisenssit. Katsaus Creative Commons -lisensointiin. Työelämäpedagogiikan webinaari

Avoimet lisenssit. Katsaus Creative Commons -lisensointiin. Työelämäpedagogiikan webinaari Avoimet lisenssit Katsaus Creative Commons -lisensointiin Työelämäpedagogiikan webinaari 12.3.2019 Arto Ikonen OSC, JYU JYU. Since 1863. 12.3.2019 1 Tekijänoikeus ja lisensointi Tekijänoikeus: tekijän

Lisätiedot

Opetus ja tekijänoikeus: lähtökohdat ja käytännön ongelmatilanteet

Opetus ja tekijänoikeus: lähtökohdat ja käytännön ongelmatilanteet Sivistystyönantajat Tieteentekijöiden liitto Professoriliitto IPR University Center Tekijänoikeus yliopistojen työsuhteissa 28.11.2016 Opetus ja tekijänoikeus: lähtökohdat ja käytännön ongelmatilanteet

Lisätiedot

Lakeja, säädöksiä ja sopimuksia

Lakeja, säädöksiä ja sopimuksia Lakeja, säädöksiä ja sopimuksia Videot verkossa: tuotanto ja toteutus Hypermedian työpajakurssi 21.3.2012 Kuva: umjanedoancc-by-2.0 Huomioon otettavaa Elokuvien tekemiseen liittyy monenlaisia oikeudellisia

Lisätiedot

KDK-kevätseminaari 30.5.2012

KDK-kevätseminaari 30.5.2012 KDK-kevätseminaari 30.5.2012 Tekijänoikeudet Jukka Liedes KDK tekijänoikeuskysymyksistä Tavoitteena edistää arkistojen, kirjastojen ja museoiden keskeisten tietovarantojen saatavuutta ja käytettävyyttä

Lisätiedot

Tekijänoikeuden suoja tekijän & käyttäjän näkökulmasta

Tekijänoikeuden suoja tekijän & käyttäjän näkökulmasta Tekijänoikeuden suoja tekijän & käyttäjän näkökulmasta 10/2013 Kopiosto ry Arttu Juselius Tekijänoikeuden syntyminen Tekijänoikeuden suoja syntyy heti kun teos on luotu Automaattisesti. Ei vaadi merkkiä.

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2016:5

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2016:5 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2016:5 Asia Hakija Valokuvan tekijänoikeuden jakaminen V Annettu 8.3.2016 Tiivistelmä Valokuvaan liittyvät taloudelliset oikeudet olivat sopimuksin kokonaan tai osittain

Lisätiedot

Tekijänoikeudet opetustoimessa

Tekijänoikeudet opetustoimessa Tekijänoikeudet opetustoimessa Leena Hiltunen 6.2.2006 Teos ja tekijän oikeus siihen 1.1.2006 alkaen uudistuksia vuoden 1961 tekijänoikeuslakiin (osa uudistuksista voimaan 1.1.2007); TekijäL 1 : Sillä,

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUDET VERKOSSA. Annukka Havas 12.05.2011 1

TEKIJÄNOIKEUDET VERKOSSA. Annukka Havas 12.05.2011 1 TEKIJÄNOIKEUDET VERKOSSA Annukka Havas 12.05.2011 1 HAASTEITA JA RAJAPINTOJA -AVOIMET OPPIMISYMPÄRISTÖT JA TIETOVERKOT -SOSIAALINEN MEDIA: YHTEISÖPALVELUT, BLOGIT, KUVIEN JA VIDEOIDEN JAKOPALVELUT -KUKA

Lisätiedot

Helsingin hovioikeudelle riita-asiassa R. K. (kantaja) vastaan SOT oy Suomen Ohjelmistotyö Ab (vastaaja)

Helsingin hovioikeudelle riita-asiassa R. K. (kantaja) vastaan SOT oy Suomen Ohjelmistotyö Ab (vastaaja) Asiantuntijalausunto Helsingin hovioikeudelle riita-asiassa R. K. (kantaja) vastaan SOT oy Suomen Ohjelmistotyö Ab (vastaaja) VT Erkki Kannisto on pyytänyt allekirjoittaneelta lausuntoa koskien teoksen

Lisätiedot

Tekijänoikeudet liiketoiminnassa

Tekijänoikeudet liiketoiminnassa Tekijänoikeudet liiketoiminnassa IPR-seminaari, Rovaniemi 7.2.2017 Albert Mäkelä, lainopillinen asiamies, Suomen Yrittäjät Riikka Tähtivuori, IPR asiantuntija, Elinkeinoelämän keskusliitto EK Mitä tekijänoikeus

Lisätiedot

Tekijänoikeusseminaari. Tekijöiden oikeudet. Erilaisia suojauksia. Tekijänoikeuden kesto. Tarmo Toikkanen 26.10.2010 Itä-Suomen yliopisto

Tekijänoikeusseminaari. Tekijöiden oikeudet. Erilaisia suojauksia. Tekijänoikeuden kesto. Tarmo Toikkanen 26.10.2010 Itä-Suomen yliopisto Tekijänoikeusseminaari Tarmo Toikkanen 26.10.2010 Itä-Suomen yliopisto 1 Tekijöiden oikeudet 2 Erilaisia suojauksia tekijänoikeus: teoksen muoto patentti: uusi tekniikka tavaramerkki: nimi, logo, tunnuslause

Lisätiedot

Tekijänoikeusneuvosto on käsitellyt lausuntopyynnön ja esittää lausuntonaan seuraavan.

Tekijänoikeusneuvosto on käsitellyt lausuntopyynnön ja esittää lausuntonaan seuraavan. TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1996:12 Asia: Valokuvaajan oikeudet Annettu: 11.9.1996 Tekijänoikeusneuvoston lausunto valokuvaajan oikeuksista. Selostus asiasta Valokuvaaja A on 27.2.1996 päivätyllä kirjeellä

Lisätiedot

Innovointiprosessi. Lili Aunimo. 11.12.2009 Lili Aunimo

Innovointiprosessi. Lili Aunimo. 11.12.2009 Lili Aunimo Innovointiprosessi Lili Aunimo Lisensointi Tekijänoikeudet: Verkkomultimediaopintojaksolla Ohjelmistolisenssit Sisältölisenssit: kuvat, musiikki, video, teksti Creative Commons http://fi.wikipedia.org/wiki/lisenssi

Lisätiedot

Aineettomat oikeudet ohjelmistoliiketoiminnassa

Aineettomat oikeudet ohjelmistoliiketoiminnassa Aineettomat oikeudet ohjelmistoliiketoiminnassa Olli Pitkänen Helsinki Institute for Information Technology () Asianajotoimisto Opplex Oy 02-02 1 Aineettomat eli immateriaalioikeudet Englanniksi Intellectual

Lisätiedot

MITÄ BLOGIIN, WIKIIN TAI KOTISIVUILLE SAA LAITTAA?

MITÄ BLOGIIN, WIKIIN TAI KOTISIVUILLE SAA LAITTAA? MITÄ BLOGIIN, WIKIIN TAI KOTISIVUILLE SAA LAITTAA? Tekijänoikeudet ja tietosuoja verkossa Ella Kiesi 26.3.2009 www.oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Vaikuttava lainsäädäntö Tekijänoikeuslaki 404/1961

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2015:6. Tekijänoikeus kolmiulotteiseen tietokoneanimaatioon

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2015:6. Tekijänoikeus kolmiulotteiseen tietokoneanimaatioon TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2015:6 Asia Hakija Tekijänoikeus kolmiulotteiseen tietokoneanimaatioon B Annettu 21.4.2015 Tiivistelmä Kolmiulotteiset tietokoneanimaatiokuvat voivat itsenäisenä ja omaperäisinä

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2009:17

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2009:17 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2009:17 Asia Hakija Yhteenliitetyt valokuvat A Annettu 13.10.2009 Tiivistelmä Kysymys yhteenliittämällä tehtyjen kuvien tekijänoikeussuojasta. Valokuvien yhteenliittäjälle

Lisätiedot

Saako niitä käyttää? Kuvat verkossa, käyttöoikeudet ja Finna

Saako niitä käyttää? Kuvat verkossa, käyttöoikeudet ja Finna Saako niitä käyttää? Kuvat verkossa, käyttöoikeudet ja Finna Valtakunnalliset kuva-arkistopäivät 2.11.2015 Maria Virtanen, Kansalliskirjasto Kuva: Kienanen, Helsingin kaupunginmuseo, https://www.finna.fi/record/hkm.hkms000005%3akm0000m9x2

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2011:12

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2011:12 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2011:12 Asia Hakija Tekijänoikeus oppikirjan teknisiin piirroksiin X Annettu 4.10.2011 Tiivistelmä Oppikirjassa julkaistut ajoneuvon moottorin ja sähköjärjestelmien toimintaa

Lisätiedot

Tekijänoikeudet tietoverkossa ja

Tekijänoikeudet tietoverkossa ja Tekijänoikeudet tietoverkossa ja verkkojulkaisemisessa Mikko Raito, lakimies, Kopiosto ry Suomen tiedekustantajien liiton seminaari 11.12.2008 Esityksen rakenne 1.Tekijänoikeuden perusteet Tekijänoikeus

Lisätiedot

Kuvausluvat ja tekijänoikeudet

Kuvausluvat ja tekijänoikeudet Kuvausluvat ja tekijänoikeudet Ira Helkamäki Mediatekniikan seminaari 24.1.2012 Sisältö Kuvaaminen Julkisella paikalla ja muualla Tekijänoikeudet Valokuvat, musiikki, elokuvat Tekijänoikeusrikkomus Tekijänoikeusyhdistykset

Lisätiedot

3 X 3 pointtia hankinnoista

3 X 3 pointtia hankinnoista 3 X 3 pointtia hankinnoista Suorahankinta TOMU-seminaari, 26.2. Helsinki Juho Lehtoviita UEF // University of Eastern Finland Esityksen sisältö 1. Suorahankinnasta yleisesti: Mikä on suorahankinta? Suorahankinnan

Lisätiedot

Digi-tv vastaanottimella toteutettavat interaktiiviset sovellukset Selvitys GPL-lisensoinnin tuomat ongelmat

Digi-tv vastaanottimella toteutettavat interaktiiviset sovellukset Selvitys GPL-lisensoinnin tuomat ongelmat Selvitys GPL-lisensoinnin tuomat ongelmat Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Ongelman kuvaus...4 3. Eri tulkinnat GPL-lisenssistä...5 3.1. Tiukka tulkinta...5 3.2. Väljä tulkinta...5 3.3. Kompromissitulkinta...5

Lisätiedot

Avoindata.fi. Palvelu julkishallinnon avoimen datan ja yhteentoimivuutta edistävien ohjeiden jakamiseen

Avoindata.fi. Palvelu julkishallinnon avoimen datan ja yhteentoimivuutta edistävien ohjeiden jakamiseen Avoindata.fi. Palvelu julkishallinnon avoimen datan ja yhteentoimivuutta edistävien ohjeiden jakamiseen Mikä on Avoindata.fi? Julkaistu 15.9.14 osana valtiovarainministeriön Avoimen tiedon ohjelmaa Tavoitteena

Lisätiedot

11. luento: Tekijänoikeudet ja sopimukset

11. luento: Tekijänoikeudet ja sopimukset 11. luento: Tekijänoikeudet ja sopimukset Säädökset ja sopimukset Immateriaalioikeus on nk. aineeton oikeus, joka ilmentää omistusoikeutta, jonka kohteena on aineeton eli immateriaalinen esine. Immateriaalioikeuksiin

Lisätiedot

Ylläpitäjä ei peri maksua omien sähköisten palvelujensa yhteydessä, ellei sitä ole palvelun kuvauksessa erikseen ja selkeästi mainittu.

Ylläpitäjä ei peri maksua omien sähköisten palvelujensa yhteydessä, ellei sitä ole palvelun kuvauksessa erikseen ja selkeästi mainittu. PALVELUN YLEISET KÄYTTÖEHDOT Viimeisin päivitys 24.4.2013 1. Yleistä asiointi.hameenlinna.fi -palvelu on Hämeenlinnan kaupungin hallinnoima ja ylläpitämä julkinen Internet-palvelu, joka on tarkoitettu

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1994:9. Muunnelma / vapaa muuttaminen, moraaliset oikeudet, käsikirjoitus

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1994:9. Muunnelma / vapaa muuttaminen, moraaliset oikeudet, käsikirjoitus TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1994:9 Asia Hakija Muunnelma / vapaa muuttaminen, moraaliset oikeudet, käsikirjoitus A Annettu 9.5.1994 Tiivistelmä Televisiosarjan ohjaaja oli tehnyt alkuperäisen käsikirjoituksen

Lisätiedot

Oikeusministeriön OpenOffice.org -käyttöönotto. Esityksen sisältö. Avoin lähdekoodi

Oikeusministeriön OpenOffice.org -käyttöönotto. Esityksen sisältö. Avoin lähdekoodi Oikeusministeriön OpenOffice.org -käyttöönotto IBM:n kollaboraatioseminaari Helsinki 19.5.2009 Martti Karjalainen, oikeusministeriö Esityksen sisältö Avoin lähdekoodi (open source) Oikeusministeriön OpenOffice.org-käyttöönoton

Lisätiedot

PROJEKTITYÖN TEKEMINEN. Teosten hyödyntäminen omassa työssä

PROJEKTITYÖN TEKEMINEN. Teosten hyödyntäminen omassa työssä PROJEKTITYÖN TEKEMINEN Teosten hyödyntäminen omassa työssä TEOSTEN KÄYTTÖ Toisten tekemän teoksen käyttöön tarvitaan yleensä tekijän lupa. Lupaa ei tarvita: 1. Tiedon, ideoiden, periaatteiden käyttö Kunhan

Lisätiedot

MONIKANAVAJAKELUA KOSKEVA OLETTAMASÄÄNNÖSEHDOTUS - MONIKANAVAJAKELUA SELVITTÄVÄN TYÖRYHMÄN PUHEENJOHTAJAN ESITYS

MONIKANAVAJAKELUA KOSKEVA OLETTAMASÄÄNNÖSEHDOTUS - MONIKANAVAJAKELUA SELVITTÄVÄN TYÖRYHMÄN PUHEENJOHTAJAN ESITYS MONIKANAVAJAKELUA KOSKEVA OLETTAMASÄÄNNÖSEHDOTUS - MONIKANAVAJAKELUA SELVITTÄVÄN TYÖRYHMÄN PUHEENJOHTAJAN ESITYS 25.6.2008 Sakari Aalto 2 MONIKANAVAJAKELUA KOSKEVA OLETTAMASÄÄNNÖSEHDOTUS - MONIKANAVAJAKELUA

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2008:7. Tiivistelmä Käsikirjoituksen saattaminen yleisön saataville internetissä edellytti tekijän luvan.

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2008:7. Tiivistelmä Käsikirjoituksen saattaminen yleisön saataville internetissä edellytti tekijän luvan. TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2008:7 Asia Hakija Tekijänoikeus kirjalliseen teokseen A Annettu 10.3.2008 Tiivistelmä Käsikirjoituksen saattaminen yleisön saataville internetissä edellytti tekijän luvan.

Lisätiedot

Kuvien käyttö opetuksessa

Kuvien käyttö opetuksessa Kuvien käyttö opetuksessa Tekijänoikeudet ammatin opetuksessa Opentekoa.fi Avainsanat: teoskynnys, CC, kuvaruutukaappaus, kartat, kuvauslupa Creative Commons, kuva, Google, YouTube, Flickr, jakaminen,

Lisätiedot

Vastuu. Tekijänoikeudet ammatin opetuksessa Opentekoa.fi

Vastuu. Tekijänoikeudet ammatin opetuksessa Opentekoa.fi Vastuu Tekijänoikeudet ammatin opetuksessa Opentekoa.fi Avainsanat: hyvitys, korvaus, tekijänoikeusrikkomus, tekijänoikeusrikos, tekijänoikeus, taloudelliset oikeudet, teos, YouTube Vastuu Siviilioikeudellinen

Lisätiedot

LUOVUTUSSOPIMUS. Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän, Orimattilan kaupungin. välillä koskien

LUOVUTUSSOPIMUS. Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän, Orimattilan kaupungin. välillä koskien LUOVUTUSSOPIMUS Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän, ja Orimattilan kaupungin välillä koskien Osoitteessa Koulutie 19, 16300 Orimattila sijaitseva opetuskiinteistöä (kiinteistötunnus 560-418-37-71) sekä

Lisätiedot

Tekijänoikeuksien siirtosopimuksista

Tekijänoikeuksien siirtosopimuksista Tekijänoikeuksien siirtosopimuksista OTK Maria Rehbinder Tekijänoikeusasiamies, Taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelu, Aalto-yliopisto copyright.aalto.fi Kuvalähde: The Trade Marks and Designs Registration

Lisätiedot

Tekijänoikeus opetuksessa. Hallitusneuvos Marco Grönroos Opettajien tekijänoikeuspäivä

Tekijänoikeus opetuksessa. Hallitusneuvos Marco Grönroos Opettajien tekijänoikeuspäivä Tekijänoikeus opetuksessa Hallitusneuvos Marco Grönroos Opettajien tekijänoikeuspäivä 23.11.2016 Tekijänoikeuden perusteet Syntyy, kun ihminen itsenäisillä luovilla valinnoillaan saa aikaan jotain ilmaisumuodoltaan

Lisätiedot

PROJEKTITYÖN TEKEMINEN

PROJEKTITYÖN TEKEMINEN KOPIRAITTILAN KOULU PROJEKTITYÖN TEKEMINEN Teosten hyödyntäminen omassa työssä TEOSTEN KÄYTTÖ Toisten tekemän teoksen käyttöön tarvitaan yleensä tekijän lupa. Lupaa ei tarvita: 1. Tiedon, ideoiden, periaatteiden

Lisätiedot

Safari-selaimen ohjelmistolisenssi kuluttajan näkökulmasta

Safari-selaimen ohjelmistolisenssi kuluttajan näkökulmasta -selaimen ohjelmistolisenssi kuluttajan näkökulmasta Teknologiaoikeuden seminaari 2008 n rajaus Rajaus -selaimen lisenssisopimus kuluttajan näkökulmasta Lyhyellä etsimisellä ei löytynyt erityisemmin artikkeleita

Lisätiedot

Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016

Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016 Suomen Lions liitto ry Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016 Dokumenttien ja ohjeiden luovutus kolmannelle osapuolelle ilman lupaa, kopioimalla,

Lisätiedot

Avoin lähdekoodi hankinnoissa Juha Yrjölä

Avoin lähdekoodi hankinnoissa Juha Yrjölä Avoin lähdekoodi hankinnoissa 9.6.2016 Juha Yrjölä Mitä on avoin lähdekoodi? 1. Lähdekoodi tulee jakaa ohjelmiston mukana tai antaa saataville joko ilmaiseksi tai korkeintaan luovuttamiskulujen hinnalla.

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1994:17. Tiivistelmä Tuulilasin puhdistusväline ja siitä tehdyt rakennepiirustukset eivät saaneet tekijänoikeussuojaa.

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1994:17. Tiivistelmä Tuulilasin puhdistusväline ja siitä tehdyt rakennepiirustukset eivät saaneet tekijänoikeussuojaa. TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1994:17 Asia Hakija Teostaso A Annettu 28.9.1994 Tiivistelmä Tuulilasin puhdistusväline ja siitä tehdyt rakennepiirustukset eivät saaneet tekijänoikeussuojaa. SELOSTUS ASIASTA

Lisätiedot

Lisenssit ja Open Source; Tekninen suoja: DRM. Olli Pitkänen

Lisenssit ja Open Source; Tekninen suoja: DRM. Olli Pitkänen Lisenssit ja Open Source; Tekninen suoja: DRM Olli Pitkänen Käyttöoikeus- eli lisenssisopimukset Yleensä: loppukäyttäjälle oikeus käyttää ohjelmistoa joskus myös esim kehityslisenssi uusien sovellusten

Lisätiedot

Operight-tietoisku. Luentorunko. Osio 1: Tekijänoikeuden ABC. Mitä on tekijänoikeus? Kenelle tekijänoikeus syntyy? Opettajan luoma materiaali

Operight-tietoisku. Luentorunko. Osio 1: Tekijänoikeuden ABC. Mitä on tekijänoikeus? Kenelle tekijänoikeus syntyy? Opettajan luoma materiaali Operight-tietoisku Luentorunko Osio 1: Tekijänoikeuden ABC. Mitä on tekijänoikeus? Tekijänoikeus on luovuuden ja investointien suojaa. Tekijänoikeuslain tarkoituksena on tasapainoilla tekijän oikeuksien

Lisätiedot

Laskennallisen fysiikan esimerkkejä avoimesta tutkimuksesta Esa Räsänen Fysiikan laitos, Tampereen teknillinen yliopisto

Laskennallisen fysiikan esimerkkejä avoimesta tutkimuksesta Esa Räsänen Fysiikan laitos, Tampereen teknillinen yliopisto Laskennallisen fysiikan esimerkkejä avoimesta tutkimuksesta Esa Räsänen Fysiikan laitos, Tampereen teknillinen yliopisto Julian Voss, Quantum man, 2006 (City of Moses Lake, Washington, USA) Kolme näkökulmaa

Lisätiedot

Tieteelliset lehdet ja takautuva digitointi. Digitointirahaa onko sitä? -seminaari 11.6.2010 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi)

Tieteelliset lehdet ja takautuva digitointi. Digitointirahaa onko sitä? -seminaari 11.6.2010 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi) Tieteelliset lehdet ja takautuva digitointi Digitointirahaa onko sitä? -seminaari 11.6.2010 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi) Digitointi ja tekstintunnistus Digitointia varten tarvitaan alkuperäiset

Lisätiedot

L A H J A K I R J A. Sissolan pihapiirin muodostavat seuraavat tilat rakennuksineen;

L A H J A K I R J A. Sissolan pihapiirin muodostavat seuraavat tilat rakennuksineen; L A H J A K I R J A LAHJAN ANTAJA Ilomantsin kunta Y-tunnus 0167589-4 Soihtulantie 7, 82900 Ilomantsi LAHJAN SAAJA Sissosten Sukuseura ry Rekisterinumero 185.552 LAHJOITUKSEN KOHDE Sissolan pihapiirin

Lisätiedot

Mitä on tekijänoikeus?

Mitä on tekijänoikeus? Tekijänoikeudet Elina Ulpovaara 21.9.2009 2009 Mitä on tekijänoikeus? Tekijänoikeuslaki 8.7.1961/404 Tekijänoikeuden kohde ja sisällys 1 Sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on tekijänoikeus

Lisätiedot

Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena

Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena Tiivistelmät, väli- ja loppuraportit Auli Vuorela ESR-koordinaattori Uudenmaan ELY-keskus 6.5.2013 Raportteja, raportteja, raportteja Loppuraportti

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2003:14. Kirjalliseen teokseen sisältyvien käsitteiden kopioiminen toisiin teoksiin

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2003:14. Kirjalliseen teokseen sisältyvien käsitteiden kopioiminen toisiin teoksiin TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2003:14 Asia Hakija Kirjalliseen teokseen sisältyvien käsitteiden kopioiminen toisiin teoksiin A.P. Annettu 17.06.2003 LAUSUNTOPYYNTÖ Diplomi-insinööri A.P. (jäljempänä hakija)

Lisätiedot

Verkkopalvelun sisällöntuotanto

Verkkopalvelun sisällöntuotanto Verkkopalvelun sisällöntuotanto 9. luento 21.12.2005 erikoistutkija Kirsi Silius & tutkija Anne-Maritta Tervakari Hypermedialaboratorio Digitaalisen median instituutti Tampereen teknillinen yliopisto Luennon

Lisätiedot

Euroopan unionin yleinen lisenssi v.1.1

Euroopan unionin yleinen lisenssi v.1.1 Euroopan unionin yleinen lisenssi v.1.1 EUPL Euroopan yhteisö 2007 Tätä Euroopan unionin yleistä lisenssiä ( EUPL ) 1 sovelletaan teokseen tai ohjelmistoon (sellaisina kuin ne määritellään jäljempänä),

Lisätiedot

STT:n yleiset sopimusehdot 1.1.2010

STT:n yleiset sopimusehdot 1.1.2010 YLEISET SOPIMUSEHDOT 1 (5) STT:n yleiset sopimusehdot 1. Käyttöoikeus 2. Käyttöehdot 1 Kappale päivitetty 1.1.2016 alkaen. Asiakkaalla on oikeus käyttää STT:n palvelua ja/tai siihen sisältyviä aineistoja

Lisätiedot

Luento 4: MATHM-57350 Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet

Luento 4: MATHM-57350 Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet Luento 4: MATHM-57350 Hypermedian tuotantoprojektin hallinnan erityispiirteet Kirsi Silius & Anne-Maritta Tervakari 18.9.2007 3. Viikkoharjoituksissa mainittua Tehtävä 1: Projektin taloushallinnon eri

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2005:15

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2005:15 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2005:15 Asia Hakija Nimipäiväluettelon suoja Helsingin kihlakunnan poliisilaitos Annettu 30.11.2005 LAUSUNTOPYYNTÖ Rikoskomisario A Helsingin kihlakunnan poliisilaitoksen

Lisätiedot

Lupapiste-palvelua koskeva Yritystilisopimus

Lupapiste-palvelua koskeva Yritystilisopimus Lupapiste-palvelua koskeva Yritystilisopimus Solita Oy Alvar Aallon katu 5, 00100 Helsinki Åkerludinkatu 11, 33100 Tampere Kiviharjunlenkki 1 C, 90220 Oulu 1060155-5 10.02.2016 2 (5) 1. SOPIMUSOSAPUOLET

Lisätiedot

Ennakkovaroitustoimintojen sekä. uuden teknologian hyödyntäminen. toteutuspöytäkirjamenettelyssä

Ennakkovaroitustoimintojen sekä. uuden teknologian hyödyntäminen. toteutuspöytäkirjamenettelyssä Ennakkovaroitustoimintojen sekä uuden teknologian hyödyntäminen toteutuspöytäkirjamenettelyssä Toteutuspöytäkirjamenettely Toteutuspöytäkirjan käyttö alkoi viime vuosituhannen vaihteessa, samassa yhteydessä

Lisätiedot

Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma

Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma Hannu Pirinen Pohjois-Karjalan aikuisopisto 16.03.2012 Maveplan Oy March 14, 2012 2 PÄÄVAIHEET: Osuuskunnan perustaminen Liittymishalukkuuden selvittäminen

Lisätiedot

Moodle HOPS-työskentelyn tukena

Moodle HOPS-työskentelyn tukena Moodle HOPS-työskentelyn tukena Ohjeita alueen tilaamiseen Tilatessasi Moodle-aluetta HOPS-ryhmällesi, voit tilata täysin tyhjän alueen, jonne rakennat itse kaikki tarvittavat työkalut ja materiaalit.

Lisätiedot

Sukututkimukseen liittyvät tekijänoikeudet / luettelo/tietokantasuoja. Vanhempi konstaapeli T H:n kihlakunnan poliisilaitokselta

Sukututkimukseen liittyvät tekijänoikeudet / luettelo/tietokantasuoja. Vanhempi konstaapeli T H:n kihlakunnan poliisilaitokselta TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2002:2 Asia Hakija Sukututkimukseen liittyvät tekijänoikeudet / luettelo/tietokantasuoja Vanhempi konstaapeli T H:n kihlakunnan poliisilaitokselta Annettu 01.03.2002 Lausuntopyyntö

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2003:19. Uutisportaalisivustolle viedyt kolumnit ja haastattelut

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2003:19. Uutisportaalisivustolle viedyt kolumnit ja haastattelut TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2003:19 Asia Hakija Uutisportaalisivustolle viedyt kolumnit ja haastattelut H.T. Annettu 01.12.2003 LAUSUNTOPYYNTÖ H.T. (jäljempänä hakija) on 03.06.2003 saapuneella kirjeellään

Lisätiedot

Mobiiliturva Palvelun käyttöönotto

Mobiiliturva Palvelun käyttöönotto Mobiiliturva Palvelun käyttöönotto Protecting the irreplaceable f-secure.com Sovelluksen lataus Tilattuaan Mobiiliturva palvelun, asiakas saa Android-laitteeseensa latauslinkin*, jota klikkaamalla sovellus

Lisätiedot

Tarjonta kohtasi viimein kysynnän: kotimaiset e- kurssikirjat nosteessa

Tarjonta kohtasi viimein kysynnän: kotimaiset e- kurssikirjat nosteessa Tietue 1 / 2016 Tietue on Jyväskylän yliopiston kirjaston lehti, joka ilmestyy verkossa neljä kertaa vuodessa. ISSN-L 1798-4890 ISSN 1798-4890 Tarjonta kohtasi viimein kysynnän: kotimaiset e- kurssikirjat

Lisätiedot

Avointen ohjelmistojen käyttö ohjelmistokehityksessä

Avointen ohjelmistojen käyttö ohjelmistokehityksessä Avointen ohjelmistojen käyttö ohjelmistokehityksessä 9.4.2008 Janne Kuha Manager, Java Services Descom Oy Janne Kuha Manager, Java Services janne.kuha@descom.fi Kuka? Descom Oy:llä, sitä ennen Wanadu Inc.,

Lisätiedot

String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (1/2) String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (2/2) Luentoesimerkki 4.1

String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (1/2) String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (2/2) Luentoesimerkki 4.1 String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (1/2) Vertailuja tehdessä törmätään usein tilanteeseen, jossa merkkijonoa (esimerkiksi merkkijonomuuttujaa) pitää vertailla toiseen merkkijonoon. Tällöin tavanomainen

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2015:8. Konsolipelien tekijänoikeus ja lainausoikeus

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2015:8. Konsolipelien tekijänoikeus ja lainausoikeus TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2015:8 Asia Hakija Konsolipelien tekijänoikeus ja lainausoikeus Espoon kaupunginkirjasto Annettu 26.5.2015 Tiivistelmä Konsolipelit ovat yhteenliitettyinä teoksina tekijänoikeuslain

Lisätiedot

Google maps, Facebook, Youtube. Kalle Rapi Etelä- Karjalan kylät ry h3p://kylat.ekarjala.fi

Google maps, Facebook, Youtube. Kalle Rapi Etelä- Karjalan kylät ry h3p://kylat.ekarjala.fi Google maps, Facebook, Youtube Kalle Rapi Etelä- Karjalan kylät ry h3p://kylat.ekarjala.fi Google Maps JulkaisDin 2005 Maailman suurin kar3apalvelu Käytössä InterneDssä, älypuhelimissa, tableteissa Suomessa

Lisätiedot

SOPIMUS PALMIA-LIIKELAITOKSEN TIETTYJEN LIIKETOIMINTOJEN LUOVUTUK- SESTA HELSINGIN KAUPUNGIN [X] OY:N. välillä. [. päivänä kuuta 2014]

SOPIMUS PALMIA-LIIKELAITOKSEN TIETTYJEN LIIKETOIMINTOJEN LUOVUTUK- SESTA HELSINGIN KAUPUNGIN [X] OY:N. välillä. [. päivänä kuuta 2014] SOPIMUS PALMIA-LIIKELAITOKSEN TIETTYJEN LIIKETOIMINTOJEN LUOVUTUK- SESTA HELSINGIN KAUPUNGIN JA [X] OY:N välillä [. päivänä kuuta 2014] 1. OSAPUOLET 1.1 Luovuttaja Helsingin kaupunki (Palmia liikelaitos)

Lisätiedot

Projektityön tekeminen. Mitä on hyvä muistaa

Projektityön tekeminen. Mitä on hyvä muistaa Projektityön tekeminen Mitä on hyvä muistaa Aineistojen hyödyntäminen Kuvat, kartat, kirjat, lehtiartikkelit, musiikki ja videot ovat tekijänoikeuden suojaamia Toisen tekemän työn kopioimiseen ja liittämiseen

Lisätiedot

Asumisoikeuden siirtäminen ja huoneiston hallintaoikeuden luovuttaminen. Vesa Puisto Lakimies

Asumisoikeuden siirtäminen ja huoneiston hallintaoikeuden luovuttaminen. Vesa Puisto Lakimies Asumisoikeuden siirtäminen ja huoneiston hallintaoikeuden luovuttaminen Vesa Puisto Lakimies 3.5.2016 Taustaksi Asumisoikeusasuminen on eräänlainen omistus- ja vuokra-asumisen välimuoto Asumisoikeusasumista

Lisätiedot

Immateriaali- OIKEUS. Pirkko-Liisa Haarmann

Immateriaali- OIKEUS. Pirkko-Liisa Haarmann Immateriaali- OIKEUS Pirkko-Liisa Haarmann TALENTUM Helsinki 2014 5., uudistettu painos Copyright 2014 Pirkko-Liisa Haarmann ja Talentum Media Oy Kustantaja: Talentum Media Oy Kansi: Outi Pallari ISBN

Lisätiedot

Kokemuksia lisenssiauditoinneista

Kokemuksia lisenssiauditoinneista Kokemuksia lisenssiauditoinneista Informaatiohallinnonpäivä 21.9.2012, Rovaniemi AA Markus Oksanen Asianajotoimisto Peltonen LMR Oy www.peltonenlmr.fi Totuuden hetki Onnistuneen lisenssihallinnan totuuden

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1990:16

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1990:16 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1990:16 Asia Hakija Suojan kohde, valokuva A Annettu 13.11.1990 Tiivistelmä A Oy:n teepakkauksessa olevan valokuvan kohde ei ollut tekijänoikeudellisesti suojattu teos. Valokuva

Lisätiedot

Kuvat, oikeudet ja sopimukset

Kuvat, oikeudet ja sopimukset Kuvat, oikeudet ja sopimukset - Mitä tiedekustantajan tulisi huomioida kuvien käytössä Suomen tiedekustantajien liiton seminaari 24.9 Mikko Raito, Kuvasto ry Esityksen rakenne 1) Kuvatyypit 2) Kuvien käyttö

Lisätiedot

Punaisen Ristin valokuvaetsintä

Punaisen Ristin valokuvaetsintä Punaisen Ristin valokuvaetsintä Suomen Punainen Risti on mukana Punaisen Ristin kansainvälisen komitean aloittamassa Trace the Face -julistekampanjassa. Katastrofit ja kriisitilanteet saattavat erottaa

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU)

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 19.5.2017 L 128/59 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 2017/863, annettu 18 päivänä toukokuuta 2017, avoimen lähdekoodin ohjelmiston EUPL-lisenssin päivittämisestä julkishallinnon kehittämän ohjelmiston

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2002:19. Oikeus valokuvaan ja valokuvattujen henkilöiden oikeus omaan kuvaansa

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2002:19. Oikeus valokuvaan ja valokuvattujen henkilöiden oikeus omaan kuvaansa TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2002:19 Asia Hakija Oikeus valokuvaan ja valokuvattujen henkilöiden oikeus omaan kuvaansa T Annettu 10.12.2002 LAUSUNTOPYYNTÖ Selostus asiasta T (jäljempänä hakija) on pyytänyt

Lisätiedot

Kysy myös tilauskoulutusta! Huhtikuu 2016. Ke 6.4. 13:00 16:30 Operight-koulutus äidinkielen opettajille: Sokos Hotel Presidentti, Helsinki

Kysy myös tilauskoulutusta! Huhtikuu 2016. Ke 6.4. 13:00 16:30 Operight-koulutus äidinkielen opettajille: Sokos Hotel Presidentti, Helsinki Huhtikuu 2016 Ke 6.4. 13:00 16:30 Operight-koulutus äidinkielen opettajille: Sokos Hotel Presidentti, Helsinki Ti 12.4. 9:00 16:00 Perusteiden koulutus koko päivä: Radisson Blu Royal Hotel, Helsinki Ti

Lisätiedot

Elokuvantekijän pieni tekijänoikeusopas musiikista

Elokuvantekijän pieni tekijänoikeusopas musiikista Elokuvantekijän pieni tekijänoikeusopas musiikista Published: 17.9.2013 Kuuntelet musiikkia, suljet silmäsi ja alat nähdä mielessäsi elokuvan kohtauksia. Päähäsi muodostuu vähitellen täydellinen lyhytelokuva

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2010:11

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2010:11 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2010:11 Asia Hakija Lauseen suoja A Annettu 7.9.2010 Tiivistelmä Kirjassa julkaistu lause "Kuningas kutsui narrin kilistimellä luokseen ei saanut tekijänoikeussuojaa. LAUSUNTOPYYNTÖ

Lisätiedot

Elinkeinoverolaki käytännössä. Matti Kukkonen Risto Walden

Elinkeinoverolaki käytännössä. Matti Kukkonen Risto Walden Elinkeinoverolaki käytännössä Matti Kukkonen Risto Walden Talentum Pro Helsinki 2015 3., uudistettu painos, 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Yhteistyössä Lakimiesliiton Kustannus Kansi:

Lisätiedot