Kimmo Toivonen Uusien liikennetiedotuspisteiden käyttöönotto Kaakkois-Suomen tiepiiri

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kimmo Toivonen Uusien liikennetiedotuspisteiden käyttöönotto Kaakkois-Suomen tiepiiri"

Transkriptio

1 Kimmo Toivonen Uusien liikennetiedotuspisteiden käyttöönotto Kaakkois-Suomen tiepiiri VIKING

2

3 Kimmo Toivonen Uusien liikennetiedotuspisteiden käyttöönotto Kaakkois-Suomen tiepiiri Tiehallinto Kaakkois-Suomen tiepiiri Liikenteen palvelut Kouvola 2001

4 Raportin kopiointi ja jakelu: Tiehallinto Kaakkois-Suomen tiepiiri Telefax Tiehallinto Kaakkois-Suomen tiepiiri Kauppamiehenkatu KOUVOLA puh (vaihde)

5 Kimmo Toivonen: Uusien liikennetiedotuspisteiden käyttöönotto. Kouvola Tiehallinto, Kaakkois-Suomen tiepiiri. 13 s. TIIVISTELMÄ Infopisteillä täydennetään Tiehallinnon asiakkaille tarjottavan tiedon jakelukanavavalikoimaa. Tiehallinnon Infokioskit ovat Infopisteisiin sijoitettavia julkisia Internet- päätteitä, joilla Tiehallinto jakaa asiakkaille tiestöä ja liikennettä koskevaa tietoa. Tiehallinnon Infokioski koostuu osakokonaisuuksista, joista tärkeimmät ovat Infokioskin kehikko, keskusyksikkö varusteineen, kosketusnäyttö, riittävän nopea ja luotettava tietoliikenneyhteys, Infokioskin toimittajan etäyhteys kioskiin sekä kioskin käyttöliittymä ja ohjelmistot. Tampereen Tietoverkko OY toimitti infopisteen ohjelmat, asennukset ja testaukset TB Rajahoviiin (Virolahti, valtatie 7). Yhteytenä on nykyisin kiinteä verkkoyhteys Tiehallinnon verkon kautta. Niinikään valtatien 7 varrella Karhulassa olevassa Shell Amiraalin infopisteessä sivut esitetään SAM Finlandin ohjelmistolla. Siellä tietoliikenneyhteytenä on kiinteä ADSL-yhteys. Infopisteiden laitteisto- ja ohjelmistohankinnat sekä toimintakuntoon laittaminen maksoivat noin 60tmk (alv 0%) per piste ilman Tiehallinnon oman työn osuutta. Infopisteiden ylläpitokustannukset ovat noin 600 mk kuukaudessa. Tietoliikennekustannukset ovat Amiraalin osalta noin 700mk kuukaudessa (ADSL-yhteys). Rajahovin yhteys muutettiin keväällä 2001 kiinteäksi (Datanet+SDSL) ja tietoliikennekustannukset ovat nykyisellään noin 1500mk kuukaudessa. Molempien toimittajien toteuttamat infopisteet ovat toimineet hyvin sekä asiakkaiden että Tiehallinnon näkökulmasta katsoen. Infokioskilaite erottuu ympäristöstään ja kiinnittää asiakkaiden huomion. Teknisiä ongelmia infopisteissä on ollut erittäin vähän. Hanke on saanut Euroopan unionin liikenteen perusrakenteen kehittämiseen tarkoitettua TEN-T (Trans-European Networks - Transport) -rahoitusta.

6

7 Kimmo Toivonen: Uusien liikennetiedotuspisteiden käyttöönotto. [Implementation of New Points of Information]. Kouvola Finnish Road Administration, Kaakkois-Suomi region. 13 p. ABSTRACT Info kiosks are special Internet terminals which are placed to high level service areas. Through these kiosks it is possible for road users to browse information from WEB pages of the Finnish Road Administration. The information covers up to date information on road weather conditions, the traffic situation, roadworks on public roads and ferry schedules 24 hours a day. The most important parts of the info kiosk are kiosk framework, kiosk-pc, touch screen display, high level data connection, remote monitoring and kiosk software and user interface. The info kiosk for the TB Rajahovi service area, near Vaalimaa border station, was supplied by firm Tampereen Tietoverkko OY. The data connection is a fixed high speed connection routed through Road Administration s own network. SAM Finland OY supplied the second info kiosk which is located at Shell Amiraali service area near Kotka. High speed ADSL-connection is used in the Amiraali kiosk. Total costs per info kiosk were about Finnish marks. Maintenance service from kiosk suppliers costs about 600 Finnish marks per kiosk per month. Data communication costs are from 700 to 1500 Finnish Marks per month. Both info kiosks have functioned very well. Kiosk users and Road Administration have been satisfied with the kiosks. The info kiosks are easy to notice and use. There have been very few technical problems with the kiosks. The study has been granted European Community financial support in the field of Trans-European Networks Transport.

8

9 Uusien liikennetiedotuspisteiden käyttöönotto 7 SISÄLTÖ SISÄLTÖ TIIVISTELMÄ ABSTRACT 1 TAUSTA 9 2 UUDET LIIKENNETIEDOTUSPISTEET TB Rajahovi Shell Amiraali 11 3 KÄYTTÖKOKEMUKSET Pisteiden toiminta ja käyttö Kustannukset Hankintakustannukset Ylläpito- ja käyttökustannukset 13

10

11 Uusien liikennetiedotuspisteiden käyttöönotto 9 TAUSTA 1 TAUSTA Infopisteillä täydennetään Tiehallinnon asiakkaille tarjottavan tiedon jakelukanavavalikoimaa. Infokioskit ovat Infopisteisiin sijoitettavia julkisia Internetpäätteitä, joilla Tiehallinto jakaa asiakkaille tiestöä ja liikennettä koskevaa tietoa. Infopisteitä voidaan ylläpitää myös yhteistyössä kuntien, matkailuorganisaatioiden ja yrittäjien kanssa. Paikoiksi valitaan liikenteellisesti tärkeitä uusia kohteita ja jo toiminnassa olleita infopisteitä, joissa on kiireellinen ohjelman uudistamisen tarve. Tiehallinnon Infokioski koostuu seuraavista osakokonaisuuksista: Infokioskin kehikko Kehikon (200x130x70) on suunnitellut Tiehallinnon toimesta Seppo Korkeala ja se on Penora Oy:n valmistama. Keskusyksikkö varusteineen ja näyttö Mikrotietokone varusteineen ja 21" kosketusnäyttö Tietoliikenneyhteydet Kuhunkin pisteeseen selvitetään saatavilla yhteysvaihtoehdot Internettietoliikenneyhteydelle. Kapasiteetin tulee olla riittävä Tiehallinnon WWWsivustojen näyttämiseen (vähintään ISDN-tasoinen yhteys, 128kb) ja yhteyden tulee olla kaksisuuntainen infopisteen etäkäytön mahdollistamiseksi. Internet-palvelutarjoajan yhteyden tulee olla ruuhkaton ja häiriötöntä ja ylläpito 24h/vrk. Infokioskin toimittajalla tulee olla yhteys kioskiin etävalvontaa ja -hallintaa varten. Käyttöliittymä ja ohjelmistot Käyttöliittymäohjelmisto on Tiehallinnon Internetissä (www.tiehallinto.fi) ja paikallisella massamuistilla (esim. kartta-aineisto).

12 10 Uusien liikennetiedotuspisteiden käyttöönotto UUDET LIIKENNETIEDOTUSPISTEET 2 UUDET LIIKENNETIEDOTUSPISTEET 2.1 TB Rajahovi Tampereen Tietoverkko toimitti infopisteiden ohjelmat, asennukset ja testaukset TB Rajahoviiin (Virolahti, valtatie 7). Infopisteen perusesitys on sama kuin Tiehallinnon ajantasaisen liikennetiedottamisen Internet-sivuilla (www.tiehallinto.fi/alk). Asiakkaat näkevät myös muita Tiehallinnon Internetsivuja. Tampereen Tietoverkko on toteuttanut infopistepalvelun aloitussivut. Aloitussivujen pikavalintanäppäimillä käyttäjä voi valita esityksen kielen ja haluamansa sivut. Aloitussivut ovat ainoat tiedot, mitkä ovat kovalevyillä. Muut tiedot ylläpidetään etäyhteytenä palvelun tuottajan toimesta. Asiakkaat käyttävät infokioskin ohjelmaa kosketusnäytöltä. Tiehallinnon palautesivuja varten on infokioskiohjelmistossa virtuaalinäppäimistö palautteiden kirjoittamista varten. Tampereen Tietoverkko hoitaa pisteen ylläpidon ja raportoinnin etäyhteytenä. Tietoliikenneyhteydet on rakennettu kiinteän verkkoyhteyden kautta. Kuva 1. TB Rajahovin infopiste.

13 Uusien liikennetiedotuspisteiden käyttöönotto 11 UUDET LIIKENNETIEDOTUSPISTEET 2.2 Shell Amiraali Valtatien 7 varrella Karhulassa olevassa Shell Amiraalin infopisteessä Tiehallinnon Internet-sivut esitetään SAM Finlandin ohjelmalla. Palvelu toimii Rajahovin tapaan kosketusnäytöltä. Tietojen siirrossa käytetään Amiraalissa kiinteää ADSL-yhteyttä. Ylläpitäjälle on avattu reitti ADSL-palomuurin läpi on-line -seurantaa ja etähallintaa varten. SAM Finland etävalvoo pisteen toimivuutta ja hoitaa tarvittavat päivitykset. Amiraalin kohteessa ei ole erillisiä esityksen aloitussivuja. Tiepiiri saa käyttäjätunnuksellaan infopisteen käyttöraportit ylläpitäjän valvonta- ja raportointisivuilta Internetin kautta. Kuva 2. Shell Amiraalin infopiste.

14 12 Uusien liikennetiedotuspisteiden käyttöönotto KÄYTTÖKOKEMUKSET 3 KÄYTTÖKOKEMUKSET 3.1 Pisteiden toiminta ja käyttö Molempien toimittajien toteuttamat infopisteet ovat toimineet hyvin sekä asiakkaiden että Tiehallinnon mielestä. Infokioskilaite erottuu ympäristöstään ja kiinnittää asiakkaiden huomion. Teknisiä ongelmia infopisteissä on ollut erittäin vähän. Ainoa ongelma on ollut Tiehallinnon yleisissä Internetpalveluissa, sillä palvelimella on joskus huoltokatkoksia, jolloin Tiehallinnon www-sivut eivät näy infopisteissä. Käyttövarmuus on ollut käyttötilastojen perusteella noin 98 %. Asiakkaiden mielestä palvelua on helppo käyttää, se on nopea ja tiedot ovat monipuolisia ja tarpeellisia. Suosituimmat sivut ovat välimatkataulukot, kelikamerakuvat sekä keli- ja säätiedot koko Suomen alueelta. TB Rajahovin infopisteellä on keskimäärin noin 500 hakua vuorokaudessa. Shell Amiraalin pisteellä on puolestaan tyypillisesti noin 400 sivuhakua vuorokaudessa. Viikon aikana Amiraalin kioskilla on käyttäjä katsomassa tarjolla olevia sivuja noin 20 tunnin ajan. Kokemus on osoittanut, että infokioskit on sijoitettava asiakaspalvelutiloissa keskeiselle paikalle, jotta ne ovat asiakkaiden helposti löydettävissä ja käytettävissä. 3.2 Kustannukset Tiepiirit vastaavat infopisteittensä hankinta-, ylläpito- ja käyttökustannuksista. Tiepiirien on mahdollista sopia kustannusten jaosta mahdollisten yhteistyökumppaneittensa kanssa Hankintakustannukset Infopisteiden laitteisto- ja ohjelmistohankinnat sekä toimintakuntoon laittaminen maksoivat noin 60tmk (alv 0%) per piste ilman Tiehallinnon oman työn osuutta. Kustannukset jakautuvat pääsääntöisesti seuraavasti: Infokioski mk Tietokonelaitteisto mk Ohjelmistot mk Näyttö mk UPS-varavirtalaite 1700 mk Koko järjestelmän asennus kioskiin ja testaus mk Kuljetus 2000 mk Tiedonsiirto ja Internet, kytkentämaksu mk

15 Uusien liikennetiedotuspisteiden käyttöönotto 13 KÄYTTÖKOKEMUKSET Ylläpito- ja käyttökustannukset Ylläpitokustannukset ovat noin 600 mk kuukaudessa. Tietoliikennekustannukset olivat Rajahovin osalta noin mk kuukaudessa (ISDN) ja Amiraalin osalta noin 700mk kuukaudessa (ADSL). Rajahovin yhteys muutettiin keväällä 2001 kiinteäksi ja tietoliikennekustannukset ovat siellä nyt noin 1500mk kuukaudessa (Datanet-liittymä tulliasemalla + SDSL-yhteys infopisteelle). Kiinteistön omistajat eivät ole laskuttaneet kohteissa tila-, sähkö- ja siivouskustannuksista.

16

17

18

Liikkuva kelihavainnointi

Liikkuva kelihavainnointi Jaakko Myllylä Liikkuva kelihavainnointi Jaakko Myllylä Liikkuva kelihavainnointi Tiehallinto Kaakkois-Suomen tiepiiri Liikenteen palvelut Kouvola 2004 Raportin kopionti ja jakelu: Tiehallinto Kaakkois-Suomen

Lisätiedot

Liikennepäivystäjän työkalun LK-tiedon uudistaminen - esiselvitys. Sisäisiä julkaisuja 19/2006

Liikennepäivystäjän työkalun LK-tiedon uudistaminen - esiselvitys. Sisäisiä julkaisuja 19/2006 Liikennepäivystäjän työkalun LK-tiedon uudistaminen - esiselvitys Sisäisiä julkaisuja 19/2006 Julkaisun nimi 1 Liikennepäivystäjän työkalun LK-tiedon uudistaminen - esiselvitys Sisäisiä julkaisuja 19/2006

Lisätiedot

Esiselvitys multimodaalin liikennetiedotusportaalin toteuttamisesta Suomeen

Esiselvitys multimodaalin liikennetiedotusportaalin toteuttamisesta Suomeen LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN JULKAISUJA 64/2004 Esiselvitys multimodaalin liikennetiedotusportaalin toteuttamisesta Suomeen VIKING MIP 2004: The realisation of a multimodal travel information web

Lisätiedot

ÄLLI-Muistio 11/2010. Oulun seudun liikennetietopalvelun arviointitutkimus 2010

ÄLLI-Muistio 11/2010. Oulun seudun liikennetietopalvelun arviointitutkimus 2010 ÄLLI-Muistio 11/2010 Oulun seudun liikennetietopalvelun arviointitutkimus 2010 ÄLLI-Muistio Helsinki 2010 Julkaisija ÄLLI-ohjelma KUVAILULEHTI Julkaisun päivämäärä Tekijät (toimielimestä: toimielimen nimi,

Lisätiedot

Autoradioiden RDS-TA-tekniikan käytön tehostaminen Tiehallinnon selvityksiä 20/2006

Autoradioiden RDS-TA-tekniikan käytön tehostaminen Tiehallinnon selvityksiä 20/2006 Risto Öörni, Anna Schirokoff, Virpi Anttila Autoradioiden RDS-TA-tekniikan käytön tehostaminen Tiehallinnon selvityksiä 20/2006 Risto Öörni, Anna Schirokoff, Virpi Anttila Autoradioiden RDS-TA-tekniikan

Lisätiedot

FITS-julkaisuja 22/2003. Joukkoliikenteen internet-reittineuvontapalvelun vaikutusten ja kannattavuuden arviointi

FITS-julkaisuja 22/2003. Joukkoliikenteen internet-reittineuvontapalvelun vaikutusten ja kannattavuuden arviointi FITS-julkaisuja 22/2003 Joukkoliikenteen internet-reittineuvontapalvelun vaikutusten ja kannattavuuden arviointi FITS-julkaisuja 22/2003 Joukkoliikenteen internet-reittineuvontapalvelun vaikutusten ja

Lisätiedot

IT-järjestelmämuutoksen suunnittelu ja toteutus Case kokoushotelli Marjola

IT-järjestelmämuutoksen suunnittelu ja toteutus Case kokoushotelli Marjola Tietotekniikan osasto 29.4.2008 Tietoliikennetekniikan laboratorio Kandidaatintyö IT-järjestelmämuutoksen suunnittelu ja toteutus Case kokoushotelli Marjola Riku Tarkiainen 0244302 5. vsk Tietotekniikan

Lisätiedot

Kuopio 1999. 7,(+$//,172 Savo-Karjalan tiepiiri VIKING

Kuopio 1999. 7,(+$//,172 Savo-Karjalan tiepiiri VIKING 7LHODLWRV 0XXWWXYLHQQRSHXVUDMRLWXVPHUNNLHQ RKMDDPLQHQ*60YHUNRQYlOLW\NVHOOl Kuopio 1999 7,(+$//,172 Savo-Karjalan tiepiiri VIKING $ONXVDQDW Valtatien 17 muuttuvien nopeusrajoitusten yleissuunnitelmassa

Lisätiedot

Kiinteistöliittymien ominaispiirteet: Jaettujen laajakaistaliittymien hyödyt ja haitat käyttäjille

Kiinteistöliittymien ominaispiirteet: Jaettujen laajakaistaliittymien hyödyt ja haitat käyttäjille LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN JULKAISUJA 36/2005 Viestintä Kiinteistöliittymien ominaispiirteet: Jaettujen laajakaistaliittymien hyödyt ja haitat käyttäjille Liikenne- ja viestintäministeriö Helsinki,

Lisätiedot

Finncontact Helmikuu 2004, venäjänkielinen

Finncontact Helmikuu 2004, venäjänkielinen Finncontact Helmikuu 2004, venäjänkielinen Tässä pdf-tiedostossa on venäjänkielisen julkaisun tekstit joko englanniksi tai suomeksi, kuvat pyydetään katsomaan venäjänkielisestä versiosta. Sisältö Arto

Lisätiedot

FITS-julkaisuja 38/2004. Infolaituri Kuljettajien tietopiste liikenteen solmukohdissa

FITS-julkaisuja 38/2004. Infolaituri Kuljettajien tietopiste liikenteen solmukohdissa FITS-julkaisuja 38/2004 Infolaituri Kuljettajien tietopiste liikenteen solmukohdissa FITS-julkaisuja 38/2004 Infolaituri. Kuljettajien tietopiste liikenteen solmukohdissa ISBN 951-723-899-1 FITS-julkaisuja

Lisätiedot

Virpi Anttila, Magnus Nygård, Pirkko Rämä Liikennesää-tiedotuksen toteutuminen ja arviointi talvikaudella 1999 2000 Tiehallinnon selvityksiä 41/2001

Virpi Anttila, Magnus Nygård, Pirkko Rämä Liikennesää-tiedotuksen toteutuminen ja arviointi talvikaudella 1999 2000 Tiehallinnon selvityksiä 41/2001 Virpi Anttila, Magnus Nygård, Pirkko Rämä Liikennesää-tiedotuksen toteutuminen ja arviointi talvikaudella 1999 2000 Tiehallinnon selvityksiä 41/2001 VIKING Virpi Anttila, Magnus Nygård, Pirkko Rämä Liikennesää-tiedotuksen

Lisätiedot

KUVAILULEHTI 30.10.2001. Tutkimusraportti Toimeksiantaja. HEILI-ohjelman johtoryhmä. Harri Cavén, puheenjohtaja

KUVAILULEHTI 30.10.2001. Tutkimusraportti Toimeksiantaja. HEILI-ohjelman johtoryhmä. Harri Cavén, puheenjohtaja KUVAILULEHTI Julkaisun päivämäärä 30.10.2001 Tekijät (toimielimestä: toimielimen nimi, puheenjohtaja, sihteeri) HEILI-ohjelman johtoryhmä Harri Cavén, puheenjohtaja Juhani Vehviläinen, sihteeri Julkaisun

Lisätiedot

FITS-julkaisuja 12/2002. Matkapuhelinpohjaiset pysäköinnin maksupalvelut

FITS-julkaisuja 12/2002. Matkapuhelinpohjaiset pysäköinnin maksupalvelut FITS-julkaisuja 12/2002 Matkapuhelinpohjaiset pysäköinnin maksupalvelut FITS-julkaisuja 12/2002 Matkapuhelinpohjaiset pysäköinnin maksupalvelut ISBN 951-723-772-3 FITS-julkaisuja Helsinki 2002 Julkaisija

Lisätiedot

JONI SIVULA INTERNET-POHJAISEN MAKSUJÄRJESTELMÄN VALINTA JA KÄYTTÖÖNOTTO

JONI SIVULA INTERNET-POHJAISEN MAKSUJÄRJESTELMÄN VALINTA JA KÄYTTÖÖNOTTO JONI SIVULA INTERNET-POHJAISEN MAKSUJÄRJESTELMÄN VALINTA JA KÄYTTÖÖNOTTO Diplomityö Tarkastaja: professori Jarmo Harju Tarkastaja ja aihe hyväksytty Tieto- ja sähkötekniikan tiedekuntaneuvoston kokouksessa

Lisätiedot

VIKING. Rekisterikilpien tunnistukseen perustuva liikenteen automaattinen matkanopeuden seuranta. Tielaitos 46/1999.

VIKING. Rekisterikilpien tunnistukseen perustuva liikenteen automaattinen matkanopeuden seuranta. Tielaitos 46/1999. Tuomo Eloranta Tielaitos Rekisterikilpien tunnistukseen perustuva liikenteen automaattinen Tielaitoksen selvityksiä 46/1999 Helsinki 1999 TIEHALLINTO Uudenmaan tiepiiri VIKING x Tielaitoksen selvityksiä

Lisätiedot

Matka.fi-palvelun vaikutusten arviointi

Matka.fi-palvelun vaikutusten arviointi ESPOO 2007 VTT WORKING PAPERS 86 Matka.fi-palvelun vaikutusten arviointi Jukka Räsänen, Tuuli Järvi, Katja Estlander, Jenni Eckhard & Harri Hiljanen ISBN 978-951-38-6637-2 (URL: http://www.vtt.fi/publications/index.jsp)

Lisätiedot

S12 Pääteiden parantamisratkaisut: Silmukkakäännökset toimivuus, turvallisuus ja kunnossapito Asiasanat Aiheluokka TIIVISTELMÄ

S12 Pääteiden parantamisratkaisut: Silmukkakäännökset toimivuus, turvallisuus ja kunnossapito Asiasanat Aiheluokka TIIVISTELMÄ S12 Pääteiden parantamisratkaisut Silmukkakäännökset Toimivuus, turvallisuus ja kunnossapito Sisäisiä julkaisuja 2/2002 S12 Pääteiden parantamisratkaisut Silmukkakäännökset Toimivuus, turvallisuus ja

Lisätiedot

Tiehallinnon Liikenteen tiedotus -internetpalvelun uudistuksen tarveselvitys (ALK-tarve)

Tiehallinnon Liikenteen tiedotus -internetpalvelun uudistuksen tarveselvitys (ALK-tarve) Jaakko Oja Tiehallinnon Liikenteen tiedotus -internetpalvelun uudistuksen tarveselvitys Loppuraportti Sisäisiä julkaisuja 28/2005 Jaakko Oja Tiehallinnon Liikenteen tiedotus -internetpalvelun uudistuksen

Lisätiedot

FITS-julkaisuja 18/2003. Joukkoliikenteen häiriönhallinnan kehittäminen

FITS-julkaisuja 18/2003. Joukkoliikenteen häiriönhallinnan kehittäminen FITS-julkaisuja 18/2003 Joukkoliikenteen häiriönhallinnan kehittäminen FITS-julkaisuja 18/2003 Joukkoliikenteen häiriönhallinnan kehittäminen ISBN 951-723-779-0 FITS-julkaisuja Helsinki 2003 Julkaisija

Lisätiedot

Väyläomaisuuden hallinnan tutkimusohjelma (VOH)

Väyläomaisuuden hallinnan tutkimusohjelma (VOH) Väyläomaisuuden hallinnan tutkimusohjelma (VOH) Vuosiraportti 2003 Tiehallinnon selvityksiä 22/2004 Väyläomaisuuden hallinnan tutkimusohjelma (VOH) Vuosiraportti 2003 Tiehallinnon selvityksiä 22/2004 Tiehallinto

Lisätiedot

PILVIPALVELUT JA PIENYRITYS

PILVIPALVELUT JA PIENYRITYS PILVIPALVELUT JA PIENYRITYS Domain Controller Microsoft Azuressa LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Tekniikan ala Tietotekniikan koulutusohjelma Tietoliikennetekniikka Opinnäytetyö Kevät 2015 Saku Lehtimäki Lahden

Lisätiedot

The SYÖKSY Research Project Electrically-Powered Vehicles in Ring Rail Line Feeder Traffic and Short-Distance Travel

The SYÖKSY Research Project Electrically-Powered Vehicles in Ring Rail Line Feeder Traffic and Short-Distance Travel Sähköiset ajoneuvot kehäradan syöttö- ja asiointiliikenteessä The SYÖKSY Research Project Electrically-Powered Vehicles in Ring Rail Line Feeder Traffic and Short-Distance Travel SYOKSY -tutkimushankkeen

Lisätiedot

7$03(5((1Ã6(8'81Ã/,,.(17((1Ã7(/(0$7,,.$1 72,0,17$0$//, VIKING

7$03(5((1Ã6(8'81Ã/,,.(17((1Ã7(/(0$7,,.$1 72,0,17$0$//, VIKING 7$03(5((1Ã6(8'81Ã/,,.(17((1Ã7(/(0$7,,.$1 72,0,17$0$//, VIKING Julkaisija.89$,/8/(+7, Julkaisun päivämäärä Joulukuu 1999 Tekijät (toimielimestä: toimielimen nimi, puheenjohtaja, sihteeri) Rauno Laitinen,

Lisätiedot

SÄHKÖISEN LASKUTUSPROSESSIN TEHOSTAMINEN. Medictes Oy

SÄHKÖISEN LASKUTUSPROSESSIN TEHOSTAMINEN. Medictes Oy SÄHKÖISEN LASKUTUSPROSESSIN TEHOSTAMINEN Medictes Oy Elisa Halonen Opinnäytetyö Elokuu 2014 Liiketalous TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakoulu Liiketalouden koulutusohjelma ELISA HALONEN: Sähköisen laskutusprosessin

Lisätiedot

OLLI-liikennetietopalvelun pilotin arviointitutkimus 2007

OLLI-liikennetietopalvelun pilotin arviointitutkimus 2007 Tomi Laine, Heidi Sandberg, Heta Toivola OLLI-liikennetietopalvelun pilotin arviointitutkimus 2007 Loppuraportti Tiehallinnon selvityksiä 3/2008 Tomi Laine, Heidi Sundberg, Heta Toivola OLLI-liikennetietopalvelun

Lisätiedot

Jonna Jämsä VERKKOKAUPPA-ALUSTOJEN VERTAILUA

Jonna Jämsä VERKKOKAUPPA-ALUSTOJEN VERTAILUA Jonna Jämsä VERKKOKAUPPA-ALUSTOJEN VERTAILUA VERKKOKAUPPA-ALUSTOJEN VERTAILUA Jonna Jämsä Opinnäytetyö Kevät 2012 Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma Oulun seudun ammattikorkeakoulu TIIVISTELMÄ Oulun seudun

Lisätiedot

Yrityksen sähköpostin siirto Office 365:een

Yrityksen sähköpostin siirto Office 365:een Satu Soikkeli Yrityksen sähköpostin siirto Office 365:een Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri (AMK) Tietotekniikan koulutusohjelma Insinöörityö 13.3.2015 Tiivistelmä Tekijä Otsikko Sivumäärä Aika Satu

Lisätiedot

HAMMASLÄÄKÄRIASEMA AARIAN DIGITAALISEN MARKKINOINNIN MAHDOLLISUUDET

HAMMASLÄÄKÄRIASEMA AARIAN DIGITAALISEN MARKKINOINNIN MAHDOLLISUUDET Minna Syrjäkari & Helena Väliaho HAMMASLÄÄKÄRIASEMA AARIAN DIGITAALISEN MARKKINOINNIN MAHDOLLISUUDET RAPORTIN NIMIÖSIVU HAMMASLÄÄKÄRIASEMA AARIAN DIGITAALISEN MARKKINNOINNIN MAHDOLLISUUDET Helena Väliaho

Lisätiedot