Luomu HeVin haasteita Etelä-Savossa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Luomu HeVin haasteita Etelä-Savossa"

Transkriptio

1 Luomu HeVin haasteita Etelä-Savossa -HeVi-vastaavien haastattelujen tuloksia Sari Kilkki Mikkeli,

2 Taustaa Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen YAMK opiskelija Mikkelin ammattikorkeakoulusta. Olen henkilökohtaisesti alkanut kiinnostumaan luomutuotteista pikkuhiljaa enenevissä määrin, ja kun kuulin, että Pro Luomu kaipaa tutkimusta aiheeseen liittyen, tartuin mielenkiinnolla tilaisuuteen. Tehtävänäni oli haastatella muutamia Etelä-Savon alueen vastaavia. Samaan aikaan Heidi Haavisto toteutti samankaltaista haastattelukierrosta Helsingin alueella.

3 Tarkoitus Selvittää miten HeVi-vastaavien näkökulmasta taataan hyvä ja laadukas luomu HeVi kannattavasti

4 Toteutus Haastattelut toteutin aamupäivisin välisenä aikana seuraavasti: Prisma Mikkeli Prisma Savonlinna 1.6. K-Supermarket Rokkala Mikkeli 3.6. K-Citymarket Pieksämäki 4.6. K-Citymarket Mikkeli 5.6.

5 Nykytilanne/tausta: työhistoria, millaiseksi kokee työnsä Kaksi haastateltavista oli useamman vuosikymmenen HeVi-vastaavan työrupeaman jälkeen jäämässä eläkkeelle. Yksi haastateltavista oli ollut noin 4 vuotta samassa kaupassa eri tehtävissä, mutta vasta noin puoli vuotta HeVi vastaavan tehtävässä. Yhdellä oli noin vuoden kokemus HeVi vastaavan tehtävistä. Yhdellä haastateltavista oli yli 8 v kokemus HeVi vastaavan tehtävistä. Jokainen vaikutti viihtyvänsä työssään.

6 Tuotteiden laatu Tilanne tällä hetkellä Kaikkien haastateltavien mielestä luomu hedelmien ja vihannesten (luomu HeVi) laatu on hyvä/erinomainen. Etenkin kotimaisten luomu hedelmien ja vihannesten osalta laatu on jopa erinomaista. Luomu säilyy paremmin kuin tavanomaiset. Keväällä ei niin hyvä, mutta syksyllä parhaimmillaan. Laatu on hyvä kunhan vain tavaraa saa. Paikkaavia tuotteita ei ole niin kuin tavallisissa. Ulkomaisissa luomutuotteissa on enemmän huonolaatuisia kuin kotimaisissa. Palautuksia ei juurikaan jouduta luomutuotteiden osalta tekemään.

7 Tuotteiden laatu Miten seurataan Laatu käsitteenä saattaa hieman vaihdella eri henkilöillä. Kun tuote saapuu sen laatu tarkistetaan. Laatua tarkkaillaan kun tuotteet saapuvat, ja päivittäin samalla kun hyllyjä/pöytiä täytetään. Käytännössä joka aamu hyllyttäessä, se on se perus. Sitte silmämääräisesti ympäristö siitä, että ihan semmosta jatkuvaa tarkkailua käytännössä.

8 Tuotteiden laatu Ohjeistus laaduntarkkailuun Ihan käytännössä niinku kirjoittamaton sääntö. Et kyllä se taitaa heti konseptissa olla, siel on muistaakseni, että kahden tunnin välein niinku kierros osastolla. Mutta eihän se semmonen kierros kata niinku tarkempaa. Se on tavallaan hyllyttäessä katotaan läpi. Perusperiaatteena käytetään sitä, että jos et itse ostaisi, niin sitä ei myöskään sitten asiakkaille tarjota. Valtaosaltaan itseopittua, silmä näkee onko hyvä vai huono. Haastateltava itse katsoo aamuisin läpi ja se joka on iltavuorossa katsoo silloin hyllyt läpi. Ohjeena on, että huonoa tavaraa ei saa olla myynnissä.

9 Tuotteiden laatu Laatukierrokset/ osaston puhtaus Laatukierrokset toteutetaan samalla kun hyllyjä/pöytiä täytetään, ja samalla siivotaan osastoa. Hyllyt käydään joka päivä lävitse. Laatukierros on päivittäin. Käytännössä samalla kun hyllytetään katsotaan kaikki läpi. Haastateltava kertoi, että sunnuntaisin siivotaan kaikki, muulloin perussiivousta.

10 Tuotteiden laatu Vastaanottotarkistus Tuotteet pyritään tarkastamaan samalla, kun tarkastetaan, että kaikki tilatut ovat tulleet, ja kun niitä asetetaan esille. Kun tuote tulee, se tarkastetaan. Palautettavaa ei oikeastaan luomun puolella ole ollut. On vastaanottotarkastus, ja sitten tarkastetaan vielä sitä mukaan kun viedään myymälään. Se on mun homma. Mä katon listat läpi. Katon, että se vastaa sitä mitä sieltä tulee. Ja tota katon samalla niinku laatua. "Joo, aina kun tavara tulee, niin silloin, ja kun se hyllytetään, niin siinä katotaan uusi ja samaten entinen. Ja hylly käyään joka aamu lävite.

11 Tuotteiden laatu Tuleeko palautetta Toisinaan, mutta huomattavasti paljon vähemmän kuin ei-luomussa. Jonkin verran tulee palautetta. Jos on huonoa, niin kyllä siitä sitten äkkiä sanotaan. Asiakkaat tuntuvat sietävän enemmän virheitä luomuissa kuin tavallisissa. Tulee, kyllä tulee, ja se on just se avokado on semmonen, että siitä kaikista eniten. Luomuissa laatu on alunperinkin yleensä parempaa kuin ei-luomussa.

12 Tuotteiden laatu Miten voisi parantaa Olemalla entistäkin tarkempi ja tiukka kontrolli! Olemalla läsnä HeVi-osastolla koko ajan, ja muodostamalla kaikille samanlaisen päivittäisen rutiinin toimia. Tuottajilta toivottiin myös edelleen tarkkuutta siinäkin mielessä, että ei tuoda liian raakoja ja erikokoisia tuotteita. Tietysti aina se auttaa laatuun, että se saadaan nopeemmin tiskiin. Paikallisilta mitä tulee luomua, ni sehän on niinku tosi priimaa, ku ne saattaa aamulla kerätä sen, ja tulee saman tien. Kyl se jos se oikeesti luomuna viljellään, ni se on kyllä erimakunen, siitä ei pääse mihinkään!

13 Tuotteiden kierto Hidasta/nopeaa Riippuu paljon tuotteesta. Usein kotimaisilla tuotteilla nopeampi kierto kuin ulkomaisilla. Kierto on hyvä, välillä jopa saatavuusongelmia, jotka sitten hidastaa Kierto on ihan hyvä, ja siihen vaikuttaa paljon myös se mikä tuote nostetaan esiin jossakin mediassa. Onko hitaampaa kuin muissa tuotteissa Luomutuotteiden kierto on pääsääntöisesti hitaampaa kuin ei-luomun, mutta on poikkeuksiakin. Jos tuote on hyvää ja sitä on esillä paljon, niin se tekee myös kauppansa. Huomattavasti hitaampaa kuin muilla tuotteilla. Hitaampaa. Kaksi haastateltavista kertoi, ettei edes aina kerro tuotteen olevan luomua, koska silloin se kiertää nopeampaa (mm. peruna ja salaatti esimerkit)

14 Tuotteiden kierto Ohjeistus kiertoon Perusohjeena tuoreimmat taakse ja vanhemmat tuotteet eteen. Ja jos et itse ostaisi, niin sitä ei asiakkaille tarjota. Käytännössä ohjeistus on se, että vastaava tilaa kun tuote näyttää loppuvan. Yhdistelmäraportista voi seurata miten tuotteet kiertää, ja sen mukaan tehdään tilauksetkin. Olemme pilottina ennakkopohjaisessa tilauksessa, joten kone tilaa, meidän tehtävä vain seurata ja pistää hävikki ylös.

15 Tuotteiden kierto Onko eroa tuotteen laadussa kauppaan tullessa ja kun kuluttaja kohtaa tuotteen Riippuu jonkin verran tuotteesta. Mm. avocadon laatu on usein arvoitus. Jos tukusta tulee tuote, jossa viimeinen päiväys on lähellä, niin tuotteen laatu muuttuu nopeastikin. Riippuu paljon tuotteesta. No totta kai joku hitaasti liikkuva, ni voi se muuttua. Jos se on kaksikin päivää tiskissä, joku herkkä tuote, esim jostain salaatista puhutaan, ni kyllä se muuttuu. Ei se oo samanlainen ku tullessa, tietenkään.

16 Hävikki Ohjeistus hävikin suhteen Meil on tavallaan, taitaa olla ihan virallinenkin ohjeistus, että tota silloin kun et ite ostas, niin pois. Tuotteet, joissa on päiväyksiä, menee automaattisesti päiväyksen mukaan. Pyydetään hyvitys, jos tuote on ollut myyntikelvoton jo saapumisvaiheessa. Määrän seuranta Joo, mä ite viikkotasolla sitä yleensä katon, meil on semmonen järjestelmä mikä kirjaa sinne, niinku mä pystyisin kattomaan mist on tullu eniten prosentuaalisesti hävikkiä. Minä katon sieltä esim viis top tuotetta ja sitten niitten mukaan rupeen kattoo vähän tilausrunkoo uudestaan. Joka päivä otetaan hävikkiraportti ja seurataan sitä.

17 Hävikki Vaikuttaako päiväys Päiväys vaikuttaa lähinnä siinä tapauksessa, jos tukulta tulee lähellä viimeistä myyntipäivää olevalla päiväyksellä tuotteita. Vaikuttaa, heti kun se päiväys tulee vastaan niin sehän lähtee mäkeen. Mitään ei aleta purkamaan, kun se on tuote se pussi, se pitää kiertää just sillä numerolla ja lähteä hävikkiin sillä numerolla. Ne joissa on päiväykset, menee automaattisesti päiväysten mukaan pois. Pakattujen tuotteiden hävikki verrattuna irtotuotteisiin Jäljitettävyys niin tarkkaa, että jos pussissa yksi huono, kaikki on laitettava hävikkiin. Ellei sitten samasta paikasta tullutta tuotetta ole myös irtona. Ei ole vertailutietoa.

18 Hävikki Miten pienentää hävikkiä Myymällä, tarjoomalla. Aina ku tuolla on myymälässä, ni sitten ku on jotain tullu justiinsa ja on laittamassa, näyttää et on, ni se on ihme kyllä ihmiset aina tarttuu siihen. Kyllä se näin vaan menee. Suuta on avattava auki ja sanottava, kehuttava. sillä (luomulla)on aika pieni katteisto. Mutta se tulee siitä sitte niinku, tavallaan hävikkiäkään ei sitten oikeestaan juurikaan tuu. Et täytyy luomusta sanoo, et ne kyllä säilyyki mun mielestä paremmin ku tavanomaset. Ne pitää pyrkii pitämään niin sanotusti hyvillä myyntipaikoilla eikä missään piilossa, et sieltähän sen hävikin saa, jos niitä ei halua myyä.

19 Hävikki Voisiko 2-laatua tarjota halvemmalla Ei 2. laatuna, ei. Luomuthan onkin 2. kaikki melkein. Se rupee helposti menee siihen et se kakkoslaatuun ruvetaan työntää liian hyvää tavaraa, tai sit että porukka jopa ottaa sitä ykköslaatua ja pakkaa sen kakkoslaatuna. Sit ne ei enää kassalla tiiä mitä laatua se on. Tällasia ongelmia tulee, et oikeestaa noissaki on menty sen ketjun ohjeistuksen mukaan pelkästään. Luulen, että ketju on siinä vaiheessa jo vähän vastaan että.. et ei tällasta. Koska se on kuitenkin se tuoreusmielikuva pitää olla hevissä.

20 Tuotevalikoima Laajuus Suhteellisen laaja. Toimittajina Inex ja muutamia lähituottajia. Yhdellä haastateltavista HeVi osaston valikoimaa oli vuosi sitten verrattu kilpailijaan ja todettu, että heidän valikoimansa on laajempi kuin kilpailijan. Voisi se ehkä olla laajempikin Se on tällä hetkellä vähän liian pieni, mutta niinku sanottu, niin kausi on tämä. Syksysellä se on ihan hyvä. No minusta on tarpeeksi laaja. Totta tosiaan Pirkoissa löytyy paljon. Ja sitten nythän kun kesää kohti kun mennään niin nehän lisääntyy paljon. Ja tota, meiltä varmaan löytyy kaupungin laajin luomuvalikoima.

21 Tuotevalikoima Vaihtelevuus Vaihtelee kaikilla lähinnä vuodenaikojen mukaan. Vastaako asiakkaiden vaatimuksia periaatteessa valikoimaluokka määräytyy suoraa ketjun mukaan, mutta sitä koetetaan koko ajan kartoittaa kuuntelemalla asiakkaita, ja vaikuttamaan mm. paikallisten tuotteiden avulla. Valikoimat ovat laajoja, mutta jos asiakas toivoo jotain uutta tuotetta, niin sitä ollaan valmiit kokeilemaan. Tänä päivänä me on lähetty siihen et kaikki tilataan. Se on pidetty se ihminen tyytyväisenä ja se ostaa kenties jotain muutakin ja kertoo maailmalla että meillä on hyvää palvelua. No siitä valikoiman laajuudesta ei oo ehkä, siitä nyt ei oo tullu palautetta. Ei oo ainakaan nyt, tällä hetkellä, kun kaikki on tuolla mitä pystyy ottamaan.

22 Tuotevalikoima Hinnan vaikutus Aivan liian kallista tuotetta ostetaan harvoin, eli silloin kierto on hidasta. Jos tuote on pakattuna pieniin eriin, sitä on helpompi myydä kalliimmallakin (mm. kirsikkatomaatit). Mutta toisaalta ne, jotka ovat vannoutuneita luomun käyttäjiä, eivät niinkään tuijota hintaa, vaan enemmän laatua. Osalle ihmisistä jopa kymmenen sentin hintaero vaikuttaa valintaan, ja sitä kautta se vaikuttaa valikoimaan. Noo ei vaikuta, koska mie aattelen, et kyl se ihminen joka haluu sen luomun ostaa, ni se ei ehkä kato sitä hintaa sitte, vaan se ostaa sen joka tapauksessa.

23 Tuotesijoittelu Tilan määrä Aikaisemmin oli luomunurkkaus. Ja nyt uuden ohjeistuksen mukaan ne on sijoitettu vastaavan tuotteen viereen. Mikä helpottaa asiakkaan hintavertailussa ja laatuvertailussa. Mutta sitten ihminen, joka käyttää pelkästään luomua, joutuu enemmän etsimään niitä sieltä hyllystä. Mutta kaikkia ei voi miellyttää. Nyt oon vähän yrittäny kattoo sinne niinku vihannekset tossa ja hedelmät, ja et ne olis vähän tuoteryhmittäin siinä. Se on aika tiivis se pöytä, et ne on aika tiiviisti siellä. Sitä tavaraa on siellä. Niin, isompi pöytä vois olla. (huom. erillinen luomupöytä) Kylhän niille on annettu aika hyvin, et nytkin kun tuut sisälle ni ensimmäisenä Kääriäisen salaattia melkein koko se pöytä siinä, että kyllhän niille tilaa annetaan silloin kun tuote menee, niinku kiertää. Mut jos niille et anna tilaa, ni ei ne sit kyllä menekkään. Massa myy kyllä, et se on niinku luomussakin, se pitää vaan uskaltaa tehä.

24 Tuotesijoittelu Tuotteiden näkyvyys Tilaa on hyvin, ja sillä pelataan menekin mukaan. Ihminen, joka käyttää pelkästään luomua, joutuu enemmän etsimään niitä sieltä hyllystä tavallisten joukosta. On erillinen luomupöytä, johon on nyt remontin jälkeen tulossa Luomu kyltti. Lisäksi hintajulisteissa on vihreä luomumerkki. Luomut ovat tavallisten joukossa. Pieni soiro on jossa lukee luomu. Se valtaporukka pitää saada ostamaan vaikka niinku vahingossa se. Et se vaan kattoo, et toi on hyvänäköinen ja mä haluun ton. Siinä olis kehittämisen varaa minusta paljon. Kaupan sisälle semmoinen oma luomukauppa. Se on vähän vaikee, siinä pitää olla kylmähyllyä Mutta joka osastolla pitää olla se OMA luomu, ettei ne oo siel yks tuol toinen tuol. Silloin se asiakas näkee kokonaisuuden. Ne pitää olla aina minusta hyvin merkitty!

25 Tuotesijoittelu Esillä olevien tuotteiden määrät Tilatut erät ovat suhteellisen pieniä, koska kierto hitaampaa. Kun tulee kotimaiset ja lähituottajien tuotteet, niin niitä laitetaan isot määrät ja näkyvästi esille. Lämpötilan vaikutus Viileässä vähän paremmin säilyy. Myymälä nyt on aika viileä. Tuottaa haasteita erillisellä luomupöydällä. Laatu saattaa vähän kärsiä niissä tuotteissa, joiden pitäisi olla viileätiskillä. Mutta erillinen luomupöytä oli asiakkaiden toivomus.

26 Tuotesijoittelu Luomun ja tavallisen sijoittelu toisiinsa nähden Oma erillinen luomupöytä. Oma luomunurkkaus sekä erillispöytiä/koreja. Muilla tavallisten tuotteiden joukossa. Kampanjointi Kaikki olivat kampanjoineet mediassa lähinnä luomuviikkojen aikana. Jos esim. tukusta edullisia luomueriä, niistä tarjous näkyvästi, mutta ei välttämättä mainintaa luomusta Erillisellä luomupöydällä kampanjoidaan periaatteessa koko ajan kaupan sisällä. Varastointi Jokainen pyrkii tilaamaan sen verran, ettei tarvitse varastoida.

27 Muut mieleen tulevat asiat luomuun liittyen Pitäs saada nyt niinku tää valtaporukka siihen mukaan, koska nythän rajataan niin vaan se et se on luomua, ja se useammalle tökkää, et mähän en tarvi luomua, mulle kelpaa tavallinenkin. Et se saatais upotettua sinne, korostamatta sitä luomua, vaan että se olis iloinen yllätys, että se on luomua. Mun mielestä luomu myyään sillä et se on luomu, siis kuitenkii. Ja tottakai se laatu! Paikallistuottajien luomua menisi varmasti enemmänkin, mutta koska niiden jatkuvaa saatavuutta ei voida taata, niin kaupan mainetta ei haluta pilata mahdollisilla tyhjillä hyllyillä ja ei oolla. Paikallistuottajilta saa tuotteet yleensä todella nopeasti ja lyhyellä varoitusajalla. Erillinen luomupöytä ja isot erät myyvät hyvin. Luomu sana on tallattu, niin pitäis saada siihen joku uusi lisä, et se niinku muuttais vähän sitä muotoa, sitä mieltä. Että se on terveellistä, hyvää, ekologisesti tuotettua, mutta kaikki ne sanat on käytetty

28 Mitä muutoksia HeVi vastaavat toivovat seuraavilta tuotantoketjuilta? Kauppa Tiedonkulku/ohjeistus Oikea suunta, koska luomutuotteiden valikoimaa on lisätty edelleen. Näkyvyyden parantaminen edelleen. Lisää tuote-esittelyjä ja tuottajia paikalle esittäytymään ja myymään. Koulutus Luomutilavierailuja ja koulutuksia lisää. Keskon HeVi-koulutus on hyvä. Keskolla koulutuksia koko ajan, hyvin valvotaan ja koulutetaan siellä. Mestarimyyjäkoulutus on hyvä ja tietoa tulee Keskon Ketjunetin kautta.

29 Mitä muutoksia HeVi vastaavat toivovat seuraavilta tuotantoketjuilta? Kauppa Markkinointi/mainonta Luomun epävarma saatavuus nähtiin ongelmaksi markkinoinnissa. Kaupan sisällä toivottiin luomulle lisää näkyvyyttä. Tuote-esittelyjä ja tuottajia esittelemään tuotteitaan. Se on valtakunnallinen (kampanja) ja se ei mun mielestä oikee o mahollista luomussa. Siel ei riitä määrät missään tapauksessa, jos kaikki kampanjoi luomua samaan aikaan. Jotain kurkkua tai tomaattia, ni siin on se saatavuusongelma. Et se pitäs sit mennä silleen niinku, jakaa tää Suomi joihinkin pätkiin.. Et siinä vois jotain kehittämistä olla, ihan muutenkin

30 Mitä muutoksia HeVi vastaavat toivovat seuraavilta tuotantoketjuilta? Kauppa Hävikin käsittely Manuaalisella tilauksella hävikki pienenee. Pienemmät myyntierät ja pakkauskoot voisivat vähentää hävikkiä. Tilat (varasto/osasto) Tilaa on hyvin ja tarpeeksi. Lisää varastotilaa tarvitaan. Pitää saada kierto kohdilleen, niin ei tarvitse paljoa varastoida.

31 Mitä muutoksia HeVi vastaavat toivovat seuraavilta tuotantoketjuilta? Tuottaja Pakkaus/päiväys Laatu Pienemmät pakkauskoot voisivat vähentää hävikkiä. Kalliit tuotteet mieluummin pienissä erissä, jottei liian korkea hinta säikytä pois asiakkaita. Ei liian lyhyillä päiväyksillä olevia tuotteita. Säilyisikö yksittäispakatut tuotteet parhaiten? Pienentäisikö hävikkiä? Ihmiset, jotka viljelee sitä luomua, ni jaksais oottaa ja jaksais valita sen paremman laadun, koska se myy ja säilyy paremmin. Vastuullisuus toimitusajoissa, eli ei turhia lupauksia.

32 Mitä muutoksia HeVi vastaavat toivovat seuraavilta tuotantoketjuilta? Tuottaja Uudet markkinaideat Tuottajat voisivat tulla kauppaan esittelemään tuotteitaan. Jotkut lähituottajat jopa alihinnoittelevat tuotteensa Valikoima Jokainen tuottaa sitä mitä pystyy ja osaa. Olisi hienoa, jos suuren osan luomutuotteista saisi lähituottajilta. Asiakkaiden toiveet huomioon ottaen.

33 Mitä muutoksia HeVi vastaavat toivovat seuraavilta tuotantoketjuilta? Tukku Tuotteiden toimitus Toimitus melko nopeaa, siihen ollaan tyytyväisiä. Lähituottajat toimittavat kuitenkin vielä nopeammin. Pakkaus/päiväys Miksi Inexillä lähes kaikki yksittäispakattuja? Ei liian lyhyillä päiväyksillä olevia tuotteita. Pieniä pakkauskokoja, niin hävikki vähenee. Pakattu tuote on turvallinen.

34 Mitä muutoksia HeVi vastaavat toivovat seuraavilta tuotantoketjuilta? Tukku Erien koot Mieluummin pieniä eriä kuin liian suuria. Palakaalien ja piparjuurien erät liian suuria. Tuoreus Ei liian lyhyillä päiväyksillä olevia tuotteita. Tilausten tekeminen On hyvin selkeää ja sujuvaa. Olisi toivottavaa, että saisi vastaavaa tuotetta, jos joku tuote on loppu. Toimii hyvin. Voi tarkistaa mitä tulee, ja jos jotain ei saa, niin voi kokeilla jotain muuta.

35 Mitä muutoksia HeVi vastaavat toivovat seuraavilta tuotantoketjuilta? Kuluttaja Asenne luomua kohtaan Osalla ihmisistä on edelleen todella negatiivinen asenne luomua kohtaan. Nuoremmilla oikea positiivinen asenne luomua kohtaan, mutta voisivat olla aktiivisempia, ja kysellä, jos jotain tuotetta ei löydy. Joitain ihmisiä närästää se ku ne näkee sanan luomu, ni vaikka se on miten halpaa, ni se on heidän mielestä kallista. Varsinkin vanhemmat ihmiset ajattelee niin Vaativuus Kuluttajat ovat yleensä laadun suhteen todella vaativia, mutta luomun kohdalla yleensä hieman joustavampia.

36 Mitä muutoksia HeVi vastaavat toivovat seuraavilta tuotantoketjuilta? Kuluttaja Ymmärtäväisyys Luomujen kohdalla ymmärrystä on enemmän kuin tavan tuotteiden osalta. Esim banaanin tai omenan kolhuja siedetään enemmän luomuissa. Suurin osa ihmisistä on vaan tyytyväisiä kun sitä luomua yleensä on tarjolla.

37 Yhteenvetoa Kaikkien haastateltavien mielestä luomu, etenkin kotimainen, on laadukasta! Luomutuotteiden valikoima koettiin laajaksi. Osa (60%) kannatti erillistä luomupöytää/nurkkaa, osa luomutuotteita tavallisten joukossa. Paikallisia luomutuottajia käytettäisiin vielä enemmän, jos voitaisiin taata tuotteen saatavuus. Tuotteet ovat tuoreita ja laadukkaita. Paikallisia luomutuottajia toivottiin esittelemään tuotteitaan. Tukusta tulee toisinaan lähipäiville päivättyjä tuotteita, mikä osaltaan lisää hävikkiä ja saattaa heikentää käsitystä luomun laadusta. Myynti lisääntyy, jos nostaa tuotteen esille esim. posterilla tai ständillä, jossa kertoo mm. mistä tuote on peräisin. Luomutuotteet näyttävästi ja isoin erin esille. Paikallisia luomupöytiä oli moni kokeillut ja ne myivät yleensä hyvin.

Luomu HeVin haasteita Pääkaupunkiseudulla

Luomu HeVin haasteita Pääkaupunkiseudulla Luomu HeVin haasteita Pääkaupunkiseudulla - HeVi-hoitajien haastattelujen tuloksia Heidi Haavisto Mikkeli, 31.8.2015 Taustaa Opiskelen Helsingin Yliopistossa kasvintuotantotieteitä. Suoritin maisteriharjoitteluni

Lisätiedot

Mitä kuluttaja tuumii luomusta?

Mitä kuluttaja tuumii luomusta? Tervetuloa Mitä kuluttaja tuumii luomusta? Ohjelma klo 9.30 Luomubrunch klo 0.00 Luomun kuluttajabarometrin 203 tulokset, toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila/Pro Luomu ry klo 0.30 Luomun rooli suomalaisessa

Lisätiedot

Asukkaiden osallistumiskokemuksia Tampereen Tesoman asuinalueen kehittämisessä sekä kokemuksia kävelyhaastattelusta

Asukkaiden osallistumiskokemuksia Tampereen Tesoman asuinalueen kehittämisessä sekä kokemuksia kävelyhaastattelusta Asukkaiden osallistumiskokemuksia Tampereen Tesoman asuinalueen kehittämisessä sekä kokemuksia kävelyhaastattelusta Kaupunkitutkimuksen päivät, 28.-29.4.2016, Helsinki Jenna Taajamo, Itä-Suomen yliopisto

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

ELÄMÄNOTE-TUTKIMUS

ELÄMÄNOTE-TUTKIMUS 11.4.2019 ELÄMÄNOTE-TUTKIMUS Elämänote-tutkimus Pilotti tammikuussa 2019 7 tiedonkerääjää ja 7 haastateltavaa pääkaupunkiseudulla Kutsut, koulutus, käytännöt, haastattelurungot Levitys muihin hankkeisiin

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Mä oon vaan halunnu olla siinä kampaajakuplassa Opintopolku amiksesta korkeakouluun opiskelijoiden kokemuksia ohjauksesta ja opinnoista

Mä oon vaan halunnu olla siinä kampaajakuplassa Opintopolku amiksesta korkeakouluun opiskelijoiden kokemuksia ohjauksesta ja opinnoista Mä oon vaan halunnu olla siinä kampaajakuplassa Opintopolku amiksesta korkeakouluun opiskelijoiden kokemuksia ohjauksesta ja opinnoista Jatkoväylä - sujuvasti ammatillisesta koulutuksesta ammattikorkeakouluun

Lisätiedot

LUOMUKASVISTEN ARVOKETJUTYÖRYHMÄ. 14.04.2015 klo 10.00-12.30 Finlandia-talo Helsinki

LUOMUKASVISTEN ARVOKETJUTYÖRYHMÄ. 14.04.2015 klo 10.00-12.30 Finlandia-talo Helsinki LUOMUKASVISTEN ARVOKETJUTYÖRYHMÄ 14.04.2015 klo 10.00-12.30 Finlandia-talo Helsinki Osanottajat Nimi Paikalla 14.04.2015 Paavo Pulkkinen, Lietlahden tila Antti Vauhkonen, Kalliolan luomu Ulla Kojonkoski,

Lisätiedot

Tuorekalaketjun logistiikka

Tuorekalaketjun logistiikka Tuorekalaketjun logistiikka Nina Urala, Riikka Mononen Kuulas Research Agency Oy Kalafoorumi 12.4.2011 Raportin sisältö 1. Selvityksen tausta 2. Selvityksen tavoite 3. Selvityksen toteutus 4. Logistiikkakartat

Lisätiedot

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä Diakonian tutkimuksen päivä 7.11.2008 Riikka Haahtela, YTM, jatko-opiskelija sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön

Lisätiedot

ASIAKASKYSELY: Ympäröi oikea vaihtoehto tai ehdot. Liite 1/1 K1. Sukupuoli 1 Nainen 2 Mies

ASIAKASKYSELY: Ympäröi oikea vaihtoehto tai ehdot. Liite 1/1 K1. Sukupuoli 1 Nainen 2 Mies ASIAKASKYSELY: Ympäröi oikea vaihtoehto tai ehdot. Liite 1/1 K1. Sukupuoli 1 Nainen 2 Mies K2. Ikäryhmä 1 alle 25 2 25-40 3 41-55 4 56-65 5 yli 65 K3. Mitkä ovat perusteesi kaupan valintaan? 1 Läheinen

Lisätiedot

EDUSKUNTA EHDOKAS VAALIT ÄÄNESTÄÄ VAALIUURNA VAALI- KUNTA- VALVO- KAMPANJA ÄÄNIOIKEUS OIKEUS VAALI LEIMA POLIITTINEN KAMPANJOIDA

EDUSKUNTA EHDOKAS VAALIT ÄÄNESTÄÄ VAALIUURNA VAALI- KUNTA- VALVO- KAMPANJA ÄÄNIOIKEUS OIKEUS VAALI LEIMA POLIITTINEN KAMPANJOIDA Lämmittely Selitä sana EDUSKUNTA EHDOKAS ÄÄNESTÄÄ VAALIUURNA VAALI- KUNTA- VALVO- KAMPANJA ÄÄNIOIKEUS OIKEUS VAALI JAISET KUNNAN- VELVOL- ÄÄNI- POLIITIKKO PUOLUE VALTUUSTO LISUUS OIKEUS Keskustellaan ÄÄNESTYS-

Lisätiedot

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde työn ydin on asiakkaan ja työntekijän kohtaamisessa

Lisätiedot

Kuluttajien luottamusmaailma

Kuluttajien luottamusmaailma Kuluttajien luottamusmaailma Minna-Kristiina Paakki Tutkimusyliopettaja, T&K ICT ja Tietoturva Rovaniemen Ammattikorkeakoulu 12.12.06 minna.paakki@ramk.fi 1 Tausta eeste projekti, 2003 Alustava kehikko

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Kuinka kuluttajan ostoskori luomutetaan?

Kuinka kuluttajan ostoskori luomutetaan? Luomuelintarvikepäivä 18.10.2018 Kuinka kuluttajan ostoskori luomutetaan? Antti Oksa Valikoimajohtaja Tuoretuotteet S-ryhmän Vähittäiskaupan ketjuohjaus Twitter: @AnttiOksa Kuinka kuluttajan ostoskori

Lisätiedot

Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin. Oskari Lammi

Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin. Oskari Lammi Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin Oskari Lammi 1 Asiakastyytyväisyys mitä ja miksi Asiakas määrittelee hyvän ja huonon palvelun laadun. Jos palvelun laatu ei tyydytä asiakasta, on hänen

Lisätiedot

LUOMUTUOTTEIDEN. mahdollisuudet ja markkina-aukot kaupan valikoimassa. Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry

LUOMUTUOTTEIDEN. mahdollisuudet ja markkina-aukot kaupan valikoimassa. Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry LUOMUTUOTTEIDEN mahdollisuudet ja markkina-aukot kaupan valikoimassa Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu ry marja-riitta.kottila@proluomu.fi Selvityksen tarkoitus ja toteutus Selvityksen tarkoitus oli tunnistaa

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

Luomu ammattikeittiöissä. Näe hyvä LÄHELLÄSI -seminaari 29.1.2014

Luomu ammattikeittiöissä. Näe hyvä LÄHELLÄSI -seminaari 29.1.2014 Luomu ammattikeittiöissä Näe hyvä LÄHELLÄSI -seminaari 29.1.2014 EkoCentria lyhyesti Kehittämisyksikkö, joka edistää kestävien valintojen toteuttamista julkisissa ruokapalveluissa Rahoitukset maa- ja metsätalousministeriö,

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

Kokemuksen kautta osalliseksi ja vaikuttajaksi

Kokemuksen kautta osalliseksi ja vaikuttajaksi Kokemuksen kautta osalliseksi ja vaikuttajaksi Vertaiset ja kokemusasiantuntijat toipumisen ja kuntoutumisen tukena Päihde- ja mielenterveysjärjestöt hyvinvoinnin tukena -miniseminaari 20.11.2018 Mielenterveysmessut,

Lisätiedot

HYVINVOINTIVASTUU JA SOTE-UUDISTUS

HYVINVOINTIVASTUU JA SOTE-UUDISTUS PIPSA SALKOSALO 20.8.2015 HYVINVOINTIVASTUU JA SOTE-UUDISTUS 2000-luvun hyvinvointibuumi, mutta terveyserot kasvaneet Sote-uudistuksen nostaminen valtakunnan 1. hankkeeksi Kunnat uudessa tilanteessa: Miten

Lisätiedot

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO Lämmittely YP= YLLÄPITO YV = YKSITYIS- VIESTI AV = ALUS- TAVA VARAUS JONO = JONOSSA VAIN NOUTO = VOI VAIN HAKEA SPK = SISÄLTÄÄ POSTIKULUT MMM = MYYNNISSÄ MYÖS MUUALLA KÄYTETTY KÄYTTÄMÄTÖN VÄHÄN- KÄYTETTY

Lisätiedot

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien Banana Split -peli Tavoite Esitellä banaanin tuotantoketju (mitä banaanille tapahtuu ennen kuin se on kuluttajalla) ja keskustella kuka saa mitä banaanin hinnasta. Kuinka peliä pelataan Jaa ryhmä viiteen

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

Kananmunien ostopäätökseen vaikuttavat tekijät

Kananmunien ostopäätökseen vaikuttavat tekijät Kananmunien ostopäätökseen vaikuttavat tekijät SIIPISEMINAARI Pasi Saarnivaara.10.017 Kananmunien kulutus 1 kg per henkilö EU 016: 1,6 kg (kuorimunat ja munatuotteet yhteensä) = noin 00 kananmunaa per

Lisätiedot

Yhdessä kokeillen -hanke. Karoliina Kinnunen Mohr

Yhdessä kokeillen -hanke. Karoliina Kinnunen Mohr Yhdessä kokeillen -hanke Karoliina Kinnunen Mohr Miten maataloustuottaja saa tietoa ympäristöstä ja ilmastosta? Miten tieto muuttaa maataloustuottajan käyttäytymistä? Aineisto Kyselyä levitettiin Maaseutu.fi-sivustolla,

Lisätiedot

Asiantuntijaorganisaation johtaminen

Asiantuntijaorganisaation johtaminen Asiantuntijaorganisaation johtaminen 18.10. 2018 Asiantuntijoiden johtaminen Taitoa vai taktiikaa seminaari Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö Mervi Vähätalo Asiantuntijatalouden kehittämisohjelma

Lisätiedot

Luomun kuluttajabarometri 2015. Anne Kallinen Suomen Gallup Elintarviketieto Oy

Luomun kuluttajabarometri 2015. Anne Kallinen Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Luomun kuluttajabarometri 2015 Anne Kallinen Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Luomuelintarvikkeiden aktiivikäyttäjiä entistä enemmän ja käyttö säännöllisempää 2012 2015 13 23 14 37 32 Aktiivit Käyttäjät

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14 Unelmoitu Suomessa Sisällys ä ä ä ö ö ö ö ö ö ä ö ö ä 2 1 Perustiedot ö ä ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ä ö ä ää ö ä ä ä ä ö ä öö ö ä ä ä ö ä ä ö ä ää ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ö ä ä ää ö ä ä ä ää ö ä ä ö ä ä ö ä ä ä

Lisätiedot

Kaupan näkemykset luomun mahdollisuuksista

Kaupan näkemykset luomun mahdollisuuksista 9.1.2013 Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus 1 Kaupan näkemykset luomun mahdollisuuksista Jussi Kaartinen Market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja, Satakunnan Osuuskauppa Luomu vastaa useisiin kuluttajatrendeihin

Lisätiedot

Useasti Kysyttyä ja Vastattua

Useasti Kysyttyä ja Vastattua 1. Miksen ostaisi tykkääjiä, seuraajia tai katsojia? Sinun ei kannata ostaa palveluitamme mikäli koet että rahasi kuuluvat oikeastaan kilpailijoidesi taskuun. 2. Miksi ostaisin tykkääjiä, seuraajia tai

Lisätiedot

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia?

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia? EKOLOGISUUS Ovatko lukiolaiset ekologisia? Mitä on ekologisuus? Ekologisuus on yleisesti melko hankala määritellä, sillä se on niin laaja käsite Yksinkertaisimmillaan ekologisuudella kuitenkin tarkoitetaan

Lisätiedot

Seinät puhuvat asukkaat tekemässä tulevaisuuden tiloja

Seinät puhuvat asukkaat tekemässä tulevaisuuden tiloja Seinät puhuvat asukkaat tekemässä tulevaisuuden tiloja ASPA-palveluiden Koti on enemmän -seminaari 16.4.2013 Tutkija Tuuli Kaskinen Demos Helsinki Twitter: @tuulikas Tavoitteena on tukea kehitysvammaisia

Lisätiedot

REKO. Suoraan tuottajalta kuluttajalle, ilman välikäsiä

REKO. Suoraan tuottajalta kuluttajalle, ilman välikäsiä REKO Suoraan tuottajalta kuluttajalle, ilman välikäsiä REKOn toiminta periaate Lähiruoan myynti- ja jakelumalli REKO:ssa (Rejäl konsumtion Reilua kuluttamista) kuluttajat tilaavat lähiruokatuottajilta

Lisätiedot

Luomu keittiöissä LISÄÄ KASVIKSIA

Luomu keittiöissä LISÄÄ KASVIKSIA Luomu keittiöissä LISÄÄ KASVIKSIA Savon koulutuskuntayhtymän asiantuntijayksikkö Edistää kestävän ruokaketjun toteuttamista julkisissa ruokapalveluissa, mm. lähi- ja luomuruoan käytön lisäämistä ja hankintaosaamista

Lisätiedot

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata LIIKUNTA Lämmittely Harrastatko liikuntaa? Miksi / miksi et? Millainen liikunta sopii sinulle? Mitkä asiat ovat tärkeitä, kun valitset kuntosalin / liikuntakeskuksen? Mitä liikuntapaikkoja tiedät sinun

Lisätiedot

Tehoa Luomutoimintaan!

Tehoa Luomutoimintaan! Tehoa Luomutoimintaan! luomuasiantuntija Agr. Mikko Rahtola Luomuliitto ry Luomupäivät 2010 16.03.10 1 Kansallinen luomustrategia Luomustrategiaryhmä & viestintätoimisto Kuule Oy Vuonna 2008 Osuus kotimaan

Lisätiedot

Senior Talent Hannele Niemi ja tutkimusryhmä syksy 2011

Senior Talent Hannele Niemi ja tutkimusryhmä syksy 2011 Senior Talent Hannele Niemi ja tutkimusryhmä syksy 2011 Käyttäytymistieteellinen tiedekunta / Hannele Niemi 29.11.2011 1 2,2 2 1,8 75+ 1,6 65-74 1,4 55-64 1,2 1 0,8 0-14 15-54 0,6 2000 2005 2010 2015 2020

Lisätiedot

TUNNETAANKO LUOMU

TUNNETAANKO LUOMU Luomu keittiöissä Savon koulutuskuntayhtymän asiantuntijayksikkö Edistää kestävän ruokaketjun toteuttamista julkisissa ruokapalveluissa, mm. lähi- ja luomuruoan käytön lisäämistä ja hankintaosaamista www.ekocentria.fi

Lisätiedot

Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta

Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta Miten lisää arvoa? Kuinka saada lisää arvoa kalalle ja kalan kasvattajalle? Osallistujat ohjattiin ideoimaan keinoja kalan ja kalankasvattajien

Lisätiedot

Millaista oppimista ja missä? Teemu Valtonen & Mikko Vesisenaho

Millaista oppimista ja missä? Teemu Valtonen & Mikko Vesisenaho Millaista oppimista ja missä? Teemu Valtonen & Mikko Vesisenaho Kuinka tieto- ja viestintäteknologia muuttaa oppimistilanne/-ympäristöä? Kuinka tieto- ja viestintäteknologia on mahdollistanut tuttujen

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

Palautetta nuortenryhmältä

Palautetta nuortenryhmältä Tuija Sane & Marjaana Hänninen Taustaa nuortenryhmästä: Tavoitteena oli koota nuortenryhmä (n. 4-5 nuorta), jolta kerätä palautetta etenkin lastensuojelun toiminnasta ja yhteistyöstä muiden tahojen kanssa.

Lisätiedot

Leena Erola, 26.1.2016

Leena Erola, 26.1.2016 Leena Erola, 26.1.2016 Sisältö Liikeidea ja sen merkitys markkinoinnin päätöksiin Mitä markkinointi on? Markkinoinnin kilpailukeinot Mainonnan ABC Liikeidea Mitä? Kenelle? Miten? = näkemys ja päätös siitä,

Lisätiedot

OPISKELIJAN NÄKÖKULMA. Katja Lempinen Satakunnan ammattikorkeakoulu

OPISKELIJAN NÄKÖKULMA. Katja Lempinen Satakunnan ammattikorkeakoulu OPISKELIJAN NÄKÖKULMA Katja Lempinen Satakunnan ammattikorkeakoulu 2 EXAM-konsortion käyttäjäkysely opiskelijoille 2017 Vastauksia 2119 kpl 15 eri yliopistosta ja korkeakoulusta. Vastaajista : 36,5% tehnyt

Lisätiedot

Vuorovaikutus sairaanhoitajan työvälineenä ja kielenoppimisympäristönä. Inkeri Lehtimaja & Salla Kurhila Urareitti-seminaari 30.5.

Vuorovaikutus sairaanhoitajan työvälineenä ja kielenoppimisympäristönä. Inkeri Lehtimaja & Salla Kurhila Urareitti-seminaari 30.5. Vuorovaikutus sairaanhoitajan työvälineenä ja kielenoppimisympäristönä Inkeri Lehtimaja & Salla Kurhila Urareitti-seminaari 30.5.2017 S2 ja tilanteinen oppiminen -projekti - HUS: tukea suomen kielen käyttöön

Lisätiedot

Luomu - kysyntää on! Ilkka Alarotu valikoimajohtaja, S-ryhmä Puheenjohtaja, Pro Luomu Ry. Twitter: @IlkkaAlarotu

Luomu - kysyntää on! Ilkka Alarotu valikoimajohtaja, S-ryhmä Puheenjohtaja, Pro Luomu Ry. Twitter: @IlkkaAlarotu 14.11.2012 Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus 1 Luomu - kysyntää on! Ilkka Alarotu valikoimajohtaja, S-ryhmä Puheenjohtaja, Pro Luomu Ry Twitter: @IlkkaAlarotu 14.11.2012 Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus

Lisätiedot

ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA

ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA Diakonian tutkimuksen päivä 9.11.2007 Riikka Haahtela Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos Tampereen yliopisto NAISTYÖN

Lisätiedot

Asiakkaiden ajatuksia laadusta ja arvioinnista. kelä

Asiakkaiden ajatuksia laadusta ja arvioinnista. kelä laadusta ja arvioinnista päihdetyössä Kimmo MäkelM kelä Asenne ratkaisee! Tää on työtä sydämell mellä Laadun ominaisuuksien jaottelu (Outinen ym. 1994) Toiminnan edellytysten laatu Toiminnan laatu Toiminnan

Lisätiedot

asiakaslähtöinen kehittämisorientaatio Timo Toikko, Seinäjoen AMK

asiakaslähtöinen kehittämisorientaatio Timo Toikko, Seinäjoen AMK Järjestelmäkeskeinen vs. asiakaslähtöinen kehittämisorientaatio sosiaali- ja terveysalalla Teemu Rantanen, Laurea Timo Toikko, Seinäjoen AMK Mitä on kehittämistoiminta? Kehittäminen on tällä hetkellä työelämän

Lisätiedot

Supply Chain Module 1

Supply Chain Module 1 2.5.2016 Supply Chain Module 1 1. Määritelmä 2. Kuinka vähittäiskaupan ketju toimii? 3. Mitä toimenpiteitä teet kaupassa? 3.1. Perusvarastonvalvonta/ Check-in ja Check-out toiminnot (Vastaanotto ja Palautukset)

Lisätiedot

Pohdintaa osallisuuden arvosta: Case turvallisuuskahvilat

Pohdintaa osallisuuden arvosta: Case turvallisuuskahvilat Pohdintaa osallisuuden arvosta: Case turvallisuuskahvilat Harri Raisio & Alisa Puustinen DDI T&K-päivä 9.11.2016, Vantaa TURVALLISUUSKAHVILA Ketterä tapa osallistaa laaja joukko ihmisiä yhteiseen keskusteluun

Lisätiedot

Kilpailukykyä maidontuotantoon -maidontuottajan näkökulma

Kilpailukykyä maidontuotantoon -maidontuottajan näkökulma Kilpailukykyä maidontuotantoon -maidontuottajan näkökulma Maidontuotannon kokonaisvaltainen laatu Yhteenveto: Toimintaympäristön tarkastelu- ja ennakointitilaisuus 6/6 Tilaisuuden avaus ja tavoitteet Matti

Lisätiedot

Yksinhän sen kohtaa,mut ilman tukee siit ei selvii - huostaanotettujen lasten vanhempien kokemuksia tuesta ja tuen tarpeista

Yksinhän sen kohtaa,mut ilman tukee siit ei selvii - huostaanotettujen lasten vanhempien kokemuksia tuesta ja tuen tarpeista Yksinhän sen kohtaa,mut ilman tukee siit ei selvii - huostaanotettujen lasten vanhempien kokemuksia tuesta ja tuen tarpeista Tutkimuskysymykset Mitä / millaista tukea vanhempi on saanut / kokenut tarvitsevansa

Lisätiedot

KAVEREITA NOLLA lasten ja nuorten yksinäisyys

KAVEREITA NOLLA lasten ja nuorten yksinäisyys KAVEREITA NOLLA lasten ja nuorten yksinäisyys PhD. Niina Junttila, Dosentti (kasvatuspsykologia, tilastomenetelmät) Oppimistutkimuksen keskus (OTUK), Opettajankoulutuslaitos & Lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

Kielellisten taitojen ja oppimisen tukeminen vuorovaikutuksessa. Esimerkki: Lintujen tarkkailua

Kielellisten taitojen ja oppimisen tukeminen vuorovaikutuksessa. Esimerkki: Lintujen tarkkailua Kielellisten taitojen ja oppimisen tukeminen vuorovaikutuksessa Esimerkki: Lintujen tarkkailua Osallistujat: lastentarhanopettaja ja 6 lasta (Suomi) Lasten ikä: 2v 6kk 4v Lähde: EU CARE-hanke, http://ecec-care.org/

Lisätiedot

Luomun kuluttajabarometri 2015

Luomun kuluttajabarometri 2015 Luomun Pasi Saarnivaara 25.9.2015 Suomen Gallup Elintarviketieto Oy / Luomun Luomun kiinnostavuus Kuinka paljon sinua kiinnostaa? TOTAL 2015 (n=00) TOTAL 20 (n=43) 0% 20% 40% 60% 80% 0% Luomu eli luonnonmukainen

Lisätiedot

https://webct-server.it.helsinki.fi/script/luokkaweb/scripts/student/serve_bulletin?a...

https://webct-server.it.helsinki.fi/script/luokkaweb/scripts/student/serve_bulletin?a... Page 1 of 7 Yhteenvedon viestit Hae Sulje Viesti nro. 5647 Lähettänyt Mauri J Laakso (luokkaweb) Torstai, 20.04.2006 12:35 Aihe: 3. 4. ja 5. kohtaus Tässä linkki käsitekarttaan, jossa ovat mainitut kohtaukset

Lisätiedot

Merkkitekoja-kampanjan kuluttajatutkimus Pieni teko, iso kiitos

Merkkitekoja-kampanjan kuluttajatutkimus Pieni teko, iso kiitos Merkkitekoja-kampanjan kuluttajatutkimus Pieni teko, iso kiitos Kantar TNS Oy Tarja Pentilä Merkkitekoja-kampanja 2018 kuluttajan suhde vastuullisuuteen ja valintojen merkityksellisyyteen Päätulokset Vastuullisuusmerkit

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

Tee uusi aluevaltaus irtotuotteilla. 3eBin TM. HL Displayn ekologinen, ekonominen & ergonominen järjestelmä irtotuotteille

Tee uusi aluevaltaus irtotuotteilla. 3eBin TM. HL Displayn ekologinen, ekonominen & ergonominen järjestelmä irtotuotteille Tee uusi aluevaltaus irtotuotteilla 3eBin TM HL Displayn ekologinen, ekonominen & ergonominen järjestelmä irtotuotteille Getty Images Miksi irtotuotteita? Asiakkaan näkökulma Vain tarvittava määrä ei enempää,

Lisätiedot

LOHASPACK 2011-14 LOHAS etnografia

LOHASPACK 2011-14 LOHAS etnografia LOHASPACK 2011-14 LOHAS etnografia Satu Jokinen Pakkaustutkimus PTR ry Loistava Paketti! 9.4.2014 Tavoite Lisätä ymmärrystä LOHAS-kuluttajien ostopäätösprosesseista Todentaa kyselytutkimuksessa mitattuja

Lisätiedot

Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa. Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi!

Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa. Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi! Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi! "Missäs sun toinen sukka on? [Naurua.] Tosi kivaa kun on vaan yks sukka. Ehdottomasti yks

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Case Helsinki - päiväkotien siirtyminen luomuun

Case Helsinki - päiväkotien siirtyminen luomuun Case Helsinki - päiväkotien siirtyminen luomuun 20 / 20 -seminaari 21.3.2013, Pro Luomu ja EkoCentria Ruokapalvelupäällikkö Aulikki Johansson Koulu- ja päiväkotipalvelut Palmia catering-palvelut aulikki.johansson@palmia.fi

Lisätiedot

IDEA. Manimiitti Järvenperän koulu. @Nuorisopalvelut1. Julkaistu 19.4.2016. Viety eteenpäin 2.5.2016. Espoon nuorisopalvelut LISÄTIETOA KOMMENTIT (59)

IDEA. Manimiitti Järvenperän koulu. @Nuorisopalvelut1. Julkaistu 19.4.2016. Viety eteenpäin 2.5.2016. Espoon nuorisopalvelut LISÄTIETOA KOMMENTIT (59) Tämä idea on luotu Nuortenideat.fi-vaikuttamispalvelussa. https://www.nuortenideat.fi//fi/ideat/654/ Manimiitti Järvenperän koulu IDEA 19.4.2016 klo 12.22 @Nuorisopalvelut1 Tämä on Espoon nuorisopalveluiden

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä

Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä Työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamiset asumisyksikössä PAAVO KEVÄTSEMINAARI 2014 Teema: Tutkimus ja käytäntö vuoropuhelussa 21.3.2014 Tutkija Riikka Haahtela, Tampereen yliopisto Esityksessäni vastaan

Lisätiedot

Tilausvastaavan info. Tästä tilausvastaavien infosta löytyy kaikki tarvitsemasi tieto yhteistyösopimuksesta Teamprintin ja seurasi välillä.

Tilausvastaavan info. Tästä tilausvastaavien infosta löytyy kaikki tarvitsemasi tieto yhteistyösopimuksesta Teamprintin ja seurasi välillä. Tilausvastaavan info Tästä tilausvastaavien infosta löytyy kaikki tarvitsemasi tieto yhteistyösopimuksesta Teamprintin ja seurasi välillä. Tilausvastaavien tapaaminen Tilausvastaava on se henkilö joukkueesta,

Lisätiedot

Luomuruoan käyttö julkisissa keittiöissä, KALLISTAKO?

Luomuruoan käyttö julkisissa keittiöissä, KALLISTAKO? Luomuruoan käyttö julkisissa keittiöissä, KALLISTAKO? Parasta pöytään Pirkanmaalta Ti 18.02.2014 Esityksen kulku - Poliittinen ohjaus - Luomu ammattikeittiöissä nyt - Onko luomu oikeasti kallista? - Portaat

Lisätiedot

Elena haluaa uuden auton

Elena haluaa uuden auton Auton kanssa Elena haluaa uuden auton Hei! Hei! Minä haluan ostaa uuden auton. Joo, minulla on vanha Volkswagen Golf. Paljonko se maksaa? Se maksaa 5500. Kuinka monta kilometriä sillä on ajettu? 95000

Lisätiedot

Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa. Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto

Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa. Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto. Tutkimuskysymykset Miten päätös kuulokojekuntoutuksen aloituksesta tehdään? Miten ammattilaiset

Lisätiedot

TERVEYDENHOITAJAN TYÖN TUEKSI

TERVEYDENHOITAJAN TYÖN TUEKSI TERVEYDENHOITAJAN TYÖN TUEKSI TOIVEITA ISIEN KOHTAAMISIIN - Suoraan isien suusta Isiä pitäs vaan niinku rohkaista enemmän, niin siihen, että mee ja tee ja oo mukana vihjeiden antaminen tai ehdottaminen,

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

Näin K-ruokakaupan valikoima syntyy ja elää

Näin K-ruokakaupan valikoima syntyy ja elää Näin K-ruokakaupan valikoima syntyy ja elää Seminaariesitys PTY:n toteuttamassa hankkeessa: Elintarvikealan mikroyritysten valmentaminen päivittäistavarakaupan yhteistyökumppaneina Paikalliset tuotteet

Lisätiedot

[Otc list] Seuravaatetilaus 2015

[Otc list] Seuravaatetilaus 2015 [Otc list] Seuravaatetilaus 2015 1 viesti OTC Oulu 10. tammikuuta 2015 22.45 Vast. ott.: otc list@kompassi.com Huomio Huomio seuraväki. Lue huolella loppuun saakka, että osaat toimia

Lisätiedot

Lasten, nuorten ja perheiden ääni LAPE Etelä-Savossa

Lasten, nuorten ja perheiden ääni LAPE Etelä-Savossa Lasten, nuorten ja perheiden ääni LAPE Etelä-Savossa Perhekeskustoimintamallin verkostopäivä, Pieksämäki 21.8.2018 LAPE-tiimi 1 JALKAUDUMME KUULEMAAN Kohteena luonnolliset toimintaympäristöt ja avoimet

Lisätiedot

Tutkittavien informointi ja suostumuksen pelisäännöt. Karoliina Snell VTT, yliopistotutkija Sosiologia, Helsingin yliopisto Etiikan päivä,15.3.

Tutkittavien informointi ja suostumuksen pelisäännöt. Karoliina Snell VTT, yliopistotutkija Sosiologia, Helsingin yliopisto Etiikan päivä,15.3. Tutkittavien informointi ja suostumuksen pelisäännöt Karoliina Snell VTT, yliopistotutkija Sosiologia, Helsingin yliopisto Etiikan päivä,15.3.2018 Suostumus monimutkaisessa terveysdatamaailmassa 1. Tutkimusmaailman

Lisätiedot

Kun sä olet poissa kurssilta

Kun sä olet poissa kurssilta Kun sä olet poissa kurssilta Kun sä olet poissa kurssilta, soita tai kirjoita viesti. Anteeksi, mä en voi tulla tänään kurssille, koska mä oon sairas. mulla on flunssa. mun vatsa on tosi kipeä. mun lapsi

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Luomumarkkinan kehitys ja näkymät jatkosta. Antti Oksa Valikoimajohtaja SOK

Luomumarkkinan kehitys ja näkymät jatkosta. Antti Oksa Valikoimajohtaja SOK Luomumarkkinan kehitys ja näkymät jatkosta Antti Oksa Valikoimajohtaja SOK Twitter: @AnttiOksa Vastuullisuus on trendikästä YKSILÖLLISYYS AITOUS ja LUONNOLLISUUS EETTISYYS, EKOLOGISUUS ja VASTUULLISUUS

Lisätiedot

AURINKOSÄHKÖN YHTEISTILAUS

AURINKOSÄHKÖN YHTEISTILAUS Uusikaupunki 26.3.2014 AURINKOSÄHKÖN YHTEISTILAUS 1 Osana HINKU- hanketta toteutettiin Suomen suurin aurinkosähköjärjestelmien yhteistilaus. Neljän kunnan kiinteistöihin ja n. 25 yksityiskotiin asennetaan

Lisätiedot

Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari

Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Marja-Riitta Kottila Sisältö Mikä on elintarvikeketju? Case luomuketju Tuloksia toimivuudesta ja tiedonkulusta Ajatuksia hankevetäjille Elintarvikeketju

Lisätiedot

Käyttäjälähtöinen sairaalatila - HospiTool

Käyttäjälähtöinen sairaalatila - HospiTool Käyttäjälähtöinen sairaalatila - HospiTool Käyttäjäpalautetta virtuaali- ja reaalimaailmasta Stakes, Auditorio 14.12.2007 Helinä Kotilainen Helina.Kotilainen@stakes.fi Miten virtuaaliympäristöä voidaan

Lisätiedot

Luomulle on kysyntää!

Luomulle on kysyntää! 3.12.2012 Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus 1 Luomulle on kysyntää! S-ryhmä/PKO Ilkka Alarotu valikoimajohtaja, S-ryhmä Puheenjohtaja, Pro Luomu Ry Olli Kurppa Prismajohtaja/Ptostopäällikkö PKO Luomu

Lisätiedot

Työkykyyn ja terveyteen liittyvät neuvot työterveystarkastuksissa

Työkykyyn ja terveyteen liittyvät neuvot työterveystarkastuksissa Työkykyyn ja terveyteen liittyvät neuvot työterveystarkastuksissa Elina Weiste, Työterveyslaitos, Työterveyslaitos Sanna Vehviläinen, Itä-Suomen yliopisto Timo Leino, Työterveyslaitos Jaana Laitinen, Työterveyslaitos

Lisätiedot

Käsitteitä omasta työstä omaan työhön

Käsitteitä omasta työstä omaan työhön Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Käsitteitä omasta työstä omaan työhön 1 LÄHTÖKOHTAINEN LUOTTAMUS LAPSEN TODELLISTUMINEN 2 Lähtökohtainen luottamus Luottamusta asiakkaaseen ja siihen, että

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Peda-forum Lappeenranta 28.5.2014

Peda-forum Lappeenranta 28.5.2014 Peda-forum Lappeenranta 28.5.2014 työpaja Helsingissä 4.2.2014 Piirros: Linda Saukko-Rauta Niin opiskelijat kuin työnantajatkin tuntuvat olevan epätietoisia siitä, mitä opiskelijoista oikeasti valmistuu

Lisätiedot

Minkälaisia merkityksiä työntekijät antavat palvelulle palveluprosessissa? Tarja Korpela HM, Sh, HO Lahden ammattikorkeakoulu

Minkälaisia merkityksiä työntekijät antavat palvelulle palveluprosessissa? Tarja Korpela HM, Sh, HO Lahden ammattikorkeakoulu Minkälaisia merkityksiä työntekijät antavat palvelulle palveluprosessissa? Tarja Korpela HM, Sh, HO Lahden ammattikorkeakoulu Tarja.korpela@lamk.fi Palvelu on noussut strategisella tasolla kriittiseksi

Lisätiedot

Miksi ruokaa pitää tuottaa Suomessa, eikö perulainen pihvi kelpaa?

Miksi ruokaa pitää tuottaa Suomessa, eikö perulainen pihvi kelpaa? Miksi ruokaa pitää tuottaa Suomessa, eikö perulainen pihvi kelpaa? -Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Suomessa KTM Leena Viitaharju leena.viitaharju@helsinki.fi, Kouvola, 5.4.2016 9.10.2013

Lisätiedot

Osaaminen, innovaatiot ja liiketoiminta

Osaaminen, innovaatiot ja liiketoiminta Osaaminen, innovaatiot ja liiketoiminta Ryhmäraportti Jenni Kämäri, Anne Laitinen, Anssi Louet, Päivi Mäkimartti, Katri Åström Liiketalouden koulutusohjelma Taloushallinto Tradenomi (AMK) KEMI/TORNIO 2012

Lisätiedot

Luomumarkkinan kehitys ja näkymät jatkosta

Luomumarkkinan kehitys ja näkymät jatkosta Luomumarkkinan kehitys ja näkymät jatkosta Jussi Kaartinen Market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja Satakunnan Osuuskauppa Twitter: @jussi.kaartinen Osuuskauppa on lähiruoan puolestapuhuja Olemme luoneet

Lisätiedot

Lähiruokarengasmalli Pirkanmaalla (REKO-malli)

Lähiruokarengasmalli Pirkanmaalla (REKO-malli) Parasta Pöytään Pirkanmaalta lähiruokahanke Lähiruokarengasmalli Pirkanmaalla (REKO-malli) 3.4.2014 Projektiasiantuntija Eeva Ylinen Mistä kaikki alkoi? Alkuperä Ranskassa kumppanuusmaataloudessa REKO-mallin

Lisätiedot