Näin lataat autosi. Ladattavat autot ja lataaminen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Näin lataat autosi. Ladattavat autot ja lataaminen"

Transkriptio

1 FINLAND OY FINLAND OY Näin lataat autosi. Ladattavat autot ja lataaminen 1

2 Tulevaisuuden autoilua jo tänään Ladattavalla autolla ajaminen on helppoa ja mukavaa. Käytännössä suurin ero nykyiseen on, että autoa ladataan kuin puhelinta. Tärkeimmät latauspaikat ovat oman kotisi lisäksi työpaikat ja julkiset latauspisteet. Akkuteknologia kehittyy kovaa vauhtia minkä ansiosta voit ajaa lähes kaikki päivittäiset ajosi puhtaasti sähköllä. NORMAALI ARKI SUJUU JO Vaikka ladattavalla autolla ajaminen on erittäin miellyttävää, uutta autoilijaa arveluttaa useimmiten auton uudenlainen tankkaaminen. Autoa kun voi periaatteessa ladata missä tahansa. Enää ei olla täysin riippuvaisia polttoaineen jakeluverkosta. Tavallisesti yksityisauto on parkeerattuna suurimman osan käyttöajastaan. Nyt tämä aika otetaan hyötykäyttöön ja se käytetään auton lataamiseen. Nykyaikaiset akut ja latauslaitteet mahdollistavat auton lataamisen täyteen jopa neljässä tunnissa, lähes kaikissa tapauksissa esim. työpäivän aikana. Normaalikäytössä pelkällä sähköllä ajaminen onnistuu. Suurin osa ajomatkoista on alle 50 km pitkiä ja akuilla voidaan ajaa yhdellä latauksella ajotavasta ja autosta riippuen km. 2 TÄYSSÄHKÖAUTO VAI LADATTAVA HYBRIDI? Ladattavissa hybrideissä (PHEV) on mallin mukaan myös perinteinen voimanlähde. Polttomoottorilla ladataan akustoa (ns. sarjahybridi) tai kuljettaja voi valita kumpaa voimanlähdettä käytetään (ns. rinnakkaishybridi). Täyssähköauton (EV) ero ladattaviin hybrideihin on, että ajetaan vain sähkömoottorin ja akkujen avulla. Täyssähköautot ovat yleistyneet kovaa vauhtia maailmalla mm. työmatkojen ja muiden vakiopituisten matkojen kulkuneuvoina. Täyssähköauto sopii hyvin myös perheen käyttöön. Perheautolla kuljetaan tyypillisesti lyhyehköjä matkoja: ajetaan töihin, hoidetaan kauppamatkat ja viedään lapset harrasteisiin, jolloin täyssähköautoiluun siirtymiselle ei ole enää käytännön esteitä. Pitää vain muistaa ladata auto pysäköinnin aikana.

3 Laske netissä sähköautoilusi kustannukset! plugit.fi/sahkoautolaskuri Täyssähköauto vai ladattava hybridi? Ladattavalla autolla liikkuminen on miellyttävän hiljaista ja perinteisen tuttua. Ladattava hybridi on toistaiseksi parempi vaihtoehto silloin kun ajetaan pidempiä välimatkoja. Tankkaamisen sijaan lataat autoasi töissä, kotona ja julkisilla latauspisteillä. Vain johto kiinni ja auto hoitaa automaattisesti loput. MERKITTÄVÄT KUSTANNUSSÄÄSTÖT Ladattavat autot ovat hinnaltaan lähes samalla tasolla vastaavasti varusteltujen perinteisten autojen kanssa. Täyssähköautojen myyntihinnat ovat myös laskemassa. Uusia akkutehtaita ja uutta tehokasta akkuteknologiaa kehitetään jatkuvasti. Ladattavia autoja on tulossa myös isompaan kokoluokkaan. Niiden ulkonäkökin on kuluttajan silmää miellyttävä. YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET Sähkömoottorilla varustettu auto on paikallisesti päästötön ja mikäli lataat autosi uusiutuvalla energialla, on autosi täysin päästötön. Sähköntuottajan mukaan on mahdollista käyttää auton lataamiseen pelkästään uusiutuvia energialähteitä. Ladattavan hybridin päästöt ovat suoraan verrannollisia siihen, kuinka paljon polttomoottoria käytetään. Ladattava auto kuluttaa kwh sähköä sadalla kilometrillä, mikä maksaa nykyhinnoilla noin 2-3 euroa. Polttomoottorilla vastaava kustannus on noin 13 euroa. Kun ajat vuodessa esimerkiksi kilometriä, polttoainekulusi ovat alle 750 euroa. Vastaava matka säästeliäälläkin perinteisellä autolla maksaa enemmän - säästöä syntyy joka kilometri. Tämä koskee tottakai myös ladattavia hybridejä, joissa saavutettuun säästöön vaikuttaa, kuinka paljon sähkömoottorilla ajetaan. Nykyään sähköauton valmistamiseen kohdistuvat ympäristörasitukset kompensoituvat muutaman ensimmäisen käyttövuoden aikana käyttämiseen tuotetun puhtaamman energian ansiosta. 3 Auton ympäristömyönteisyys näkyy kevyempänä rasituksena autoverotuksessa ja nähtäväksi jää kuinka Suomen valtio ja EU haluavat lähitulevaisuudessa auttaa sähköautolijoita. Tätä seurataan aktiivisesti mm. - sivustolla.

4 Vaikka akut voikin ladata missä tahansa, on paloturvallisuuden kannalta erittäin tärkeää, että varmistat kiinteistösi kyvyn tuottaa autosi lataustapahtumat. Auton kotilataaminen Ladattavan auton tärkein latauspiste on koti. Investointi korkealaatuiseen latauslaitteiseen maksaa itsensä nopeasti takaisin. Se on myöskin ammattilaisen asentamana paloturvallisin vaihtoehto. Kotien latauspisteet voi jakaa kahteen: yksityiskäyttöön kuten omakotitaloihin ja yhteiskäyttöön kuten taloyhtiöihin. KOTILATAUSLAITTEELLA LATAAT KAIKKI AJOSI Plugit Finland Oy on lataamisen suomalainen asiantuntija, jonka palveluiden avulla varmistatte kotisi tai kiinteistösi sähköverkon kyvyn tuottaa autosi turvalliset lataustapahtumat. Liikkeellä oltaessa auton voi ladata useimmista pistorasioista mukana tulevalla latauslaitteella. On tärkeää tutustua latauslaitteen mukana tuleviin ohjeisiin ja näin varmistaa, että väliaikaisen latauspaikan sulakkeet kestävät kuormituksen. Kotiin on turvallisinta hankkia virallinen, kiinteästi asennettu latauslaite. Se on ylivoimaisen mukava ja turvallinen käyttää. Latausjohtoa ei tarvitse ottaa takaluukusta monta kertaa päivässä. PlugIt Lataustapatarkastuksessa suoritamme tarvittavat mittaukset ja arviot kiinteistösi valmiudesta auton lataamiseen. Pöytäkirjan avulla turvallinen lataaminen voidaan todentaa esim. vakuutusyhtiölle. Mikäli kiinteistösi vaatii muutoksia, teemme sinulle esityksen tarvittavista toimenpiteistä. 4 LATAAMINEN TÖISSÄ JA LIIKENTEESSÄ Toinen tärkeä latauspaikka on työpaikka. Työpaikalla auto on yleensä parkissa useita tunteja ja auton täyteen lataaminen onnistuu useissa tapauksissa. Lataustapahtuma työpaikalla on lähes samankaltainen kuin kotona. Ainoita poikkeuksia ovat käyttäjätunnistus ja laskutus (asiasta kannattaa keskustella työnantajan kanssa tarkemmin). Työpaikalla tulee myös tiedostaa se, että parkkipaikan tulee olla varattu ainoastaan ladattaville autoille. Sähköautoja ladataan myös kodin ja työpaikan ulkopuolella ja tätä varten energiayhtiöt rakentavat julkisia latauslaitteita, joissa saat autosi ladatuksi pyssäköinnin aikana. Useat eri kaupalliset toimijat tulevat rakentamaan liiketoimintansa yhteyteen asiointilatauspisteitä, jolloin autot ladataan esim. kaupassa käynnin yhteydessä tai vaikkapa harrastusten aikana. Julkiset ja kaupalliset latauspisteet tukevat mainiosti koti- ja työpaikkalataamista mahdollistaen pitemmät ajomatkat sähköajolla.

5 Asiantuntija käytettävissä Ensimmäistä sähköautoa hankittaessa on järkevää investoida turvalliseen kotilatauspisteeseen. Kotilatauspisteen asentamisessa kannattaa käyttää kokeneen ammattilaisen kokemusta hyväksi. Näin varmistat hyvän ja turvallisen käyttökokemuksen pitkäksi aikaa. PLUGIT FINLAND KULUTTAJAPALVELUT PlugIt Finland Oy:n kokenut henkilöstö auttaa sinua kaikissa sähköautoiluun liittyvissä asioissa. Voit tutustua ennakkoon palveluihimme ja tuotteisiimme osoitteessa Ole meihin sähköisesti yhteydessä, kun haluat informaatiota latauspisteiden asentamisesta kotiisi tai kiinteistöösi. Kysymyksiä ja vastauksia SOPIIKO LADATTAVA AUTO MINULLE? Ladattava hybridi on vaihtoehto, kun haluat säästää ajokustannuksissa. Säästät sitä enemmän mitä enemmän ajat sähköllä. Mikäli ajat noin 50 km yhteen suuntaan, myös täyssähköauto soveltuu. Akun varaus riittää hyvin. Täyssähköauto täytyy muistaa ladata parkissa. Sähköinen autoilu kehittyy jatkuvasti. Autovalmistajat tuovat markkinoille uusia malleja, joiden hinnat ovat lähentymässä polttomoottori-, ja hybrid-malleja. Katso osoitteesta fi, mitä automalleja tällä hetkellä on Suomen markkinoilla. Tiesitkö, että täyssähköautot soveltuvat myös taksiliikenteeseen. Julkaisemme verkkosivuillamme sähköautoilijoiden käytännön kokemuksia. MITÄ VAATIMUKSIA LATAAMINEN TUO? Kodin latauspaikan kyky kannattaa varmistaa jo etukäteen. PlugIt Kodinturvatarkistus ottaa kaiken huomioon. Lisäksi työpaikalla suoritettava lataaminen kannattaa selvittää. MITEN SAAN LATAUSPISTEEN TÖIHIN? Auton mukana tulevalla latauslaitteella lataaminen on mahdollista, mutta yksityisten kiinteistöjen latauspisteet ovat yleistymässä. PlugIt Finland Oy palvelee myös sinun työnantajasi kiinteistön omistajaa asennuttamalla sopivimmat laitteet työpaikallesi. PLUGIT! KODINTURVATARKISTUS PlugIt Finland Oy on ensimmäisiä puhtaasti sähköautoiluun keskittyviä palveluyrityksiä. PlugIt palvelee sekä kuluttajia että yrityksiä. PlugIt! Kodin turvatarkastuksen avulla varmistetaan latauksen turvallisuus. Ladattavan auton latauspaikka tarkastetaan suorittaen tarvittavat sähkötekniset mittaukset ja aistinvaraiset havainnoinnit. Varmistamme, että kiinteistölläsi on kyky tuottaa autollesi päivittäiset lataustapahtumat. Tarkastuksen lopputuloksena annamme tarkastuspöytäkirjan, jossa on kerrottu nykyiset lataamismahdollisuudet ja miten voit toteuttaa päivittäiset lataamisen käyttäjäystävällisen latauslaitteen avulla. Neuvomme myös, miten lataaminen voidaan suorittaa auton mukana tulevalla johdolla turvallisesti. Suoritamme kodin turvatarkastuksen Sesko ry:n ohjeistuksen mukaan. HYÖDYLLISIÄ LINKKEJÄ Julkiset latauspisteet verkossa ja muuta hyödyllistä informaatiota Mitsubishi imiev-sivusto 5

6 LATAUSLAITTEEN VALITSEMINEN KIINTEISTÖIHIN PlugIt Finland Oy auttaa kiinteistön omistajaa valitsemaan parhaimmin soveltuvan latauslaitteen, joka ottaa tarvittaessa huomioon myös käyttäjätunnistuksen ja lataussähkön laskutukseen liittyvät asiat. Latauslaitetta valittaessa otetaan huomioon kiinteistön sähköjärjestelmän ikä, kunto ja käyttö. Esimerkiksi sähkölämmitteisessä talossa tulee kulutushuiput ottaa huomioon, jotta vältytään epämiellyttäviltä yllätyksiltä pääsulakkeen keston kannalta. Julkinen pikalatausverkosto tukee täydellisesti kodissa ja työpaikalla ladattua ajoneuvoa. Et jää tienpäälle, vaikka kotiin olisi vielä matkaa jäljellä. Työpaikat ja julkiset latauspisteet Kunnat, kaupungit ja energiayhtiöt rakentavat yhteistyössä julkista latausverkostoa, jonka avulla pitemmät siirtymät sähköautolla tehdään mahdolliseksi. Tarvitset tulevaisuudessa vain yhden tunnisteen, jonka avulla lataat lähes kaikista julkisista latauspisteistä ja saat omaan kotisähkölaskuusi ladatun energian. Suomalaiset energiayhtiöt ovat sopineet sähköautojen latauspisteiden yhteiskäytöstä. Kolmekymmentäviisi energiayhtiötä eri puolilta Suomea perustavat yhteistyötä varten latausoperaattoriyhtiön. Latausoperaattori-toimintamallin tarkoitus on mahdollistaa kuluttajille vaivaton sähköautojen lataaminen kaikkialla Suomessa. Sähköautojen yleistyminen edellyttää kattavaa latausverkostoa. Suomessa on tällä hetkellä vain muutama kymmen julkista latauspistettä. EU:n asennusvelvoite Suomelle on 7000 julkista latauspistettä vuoteen 2020 mennessä. Niiden löytämistä helpottavan mobiilisovelluksen sekä tiedot latauspisteiden sijainneista löydät osoitteesta Latausoperaattori kytkee yksittäiset latauspisteet yhtenäiseksi verkoksi sähköautoilijan käyttöön ja tekee näin sähköautoilusta houkuttelevan vaihtoehdon kuluttajalle sekä mahdollistaa sähköisen liikenteen edut tulevaisuuden energiajärjestelmissä. Jotta sähköautoilu olisi helppoa myös yli valtioiden rajojen, tarvitaan yhteistyötä. Lähin esimerkki valtakunnallisesta latauspalveluverkostosta löytyy Virosta. Norjassa sähköautoilu on lisääntynyt suhteellisesti nopeimmin koko maailmassa ja maassa on jo yli neljäntuhannen julkisen latauspisteen verkosto. Lähes saman verran julkisia latauspisteitä on Tanskassa. 6

7 PlugIT! latauslaitteet PlugIT Finland toimii tiiviissä yhteistyössä johtavan latauslaitevalmistajan Enston kanssa tarjoten turvallisimmat ja tehokkaimmat laitteet asiakkailleen - nyt myös vuokralaitteina. PLUGIT KOTILATAUSLAITE Seinäasennukseen Mitsubishi yhteensopiva kiinteä latausjohto Latausvirta max. 1x16A Laitteessa ei vikavirtasuojausta eikä ylivirtasuojausta Yazaki-pistoke (1x16A), joka voidaan välikaapelin avulla kytkeä Mennekes-pistokkeisiin. PLUGIT KOTILATAUSLAITE PRO Seinäasennukseen Mitsubishi yhteensopiva kiinteä latausjohto Latausvirta max. 1x16A Laitteessa vikavirtasuojaus ja ylivirtasuojaus PLUGIT LATAUSASEMA Maa-asennukseen Konfiguroitava tuotteisto käytettäväksi silloin, kun käyttäjän tunnistus ja datayhteydet ylätason tietojärjestelmiin tarvitaan (esim. laskutusta varten). Sekä yksivaihelataus 16A että kolmivaihelataus 32A mahdollisia. Edellyttää PlugIt Latauskaapelin käyttöä auton lataamiseen Laitteella voidaan ladata sekä Mennekesettä Yazaki-standardin autoja Latausvirta max 3x32A Mennekes-latauspistoke mahdollistaa tehokkaat 3x32A latauspisteet. PLUGIT LATAUSKAAPELI 5m pitkä sähköauton latauskaapeli Mode 3, Type 2 -Type 1, 1-vaihe, 16A Käytetään PlugIt Latausaseman yhteydessä Chademo-pikalatausstandardi, jossa auto ladataan muista standardeista poiketen tasavirralla ja erittäin nopeasti. 7

8 Plugit Finland Oy on vuonna 2012 perustettu, sähköiseen liikenteeseen erikoistunut palveluyritys, jonka taustalta löytyy maamme mittakaavassa merkittävästi alan osaamista. Plugit Finland Oy on riippumaton sekä innovatiivinen toimija, joka osaa myös toteuttaa suunnitelmansa. Suunnitteluosastomme sijaitsee Helsingin Lauttasaaressa, jossa toimimme tiiviissä yhteistyössä mm. kokeneiden visuaalisen alan ammattilaisten kanssa. Puhelin: (0,123 /min) Studio (c/o SW4 Verstas): Vattuniemenkatu 19, HELSINKI Y-tunnus: FI Mitsubishi Maahantuoja: Delta Motor Group Oy Keilaranta 15 B, Espoo Tiedustelut: Matti Lepoaho Puhelin

Ladattavan ajoneuvon ostajan opas

Ladattavan ajoneuvon ostajan opas Ladattavan ajoneuvon ostajan opas Toimitus: Lauri Saviranta, Tuomas Saikkonen, Sanna Nopanen, Joona Forss Taitto ja kuvitus: Lauri Saviranta, Tuomas Saikkonen Tilaaja: Pääkaupunkiseudun sähköinen liikenne

Lisätiedot

Sähköautojen latausverkon yleissuunnittelu

Sähköautojen latausverkon yleissuunnittelu Ünsal Yurdakul Sähköautojen latausverkon yleissuunnittelu Sähkötekniikan korkeakoulu Diplomityö, joka on jätetty opinnäytteenä tarkastettavaksi diplomi-insinöörin tutkintoa varten Espoossa 5.12.2013 Työn

Lisätiedot

Sähköautojen hidas lataus -

Sähköautojen hidas lataus - (31) Metropolia Ammattikorkeakoulu Sähkötekniikan koulutusohjelma Martti Vilminko Sähköautojen hidas lataus - Autolämmitystolpat lataustolpiksi Sähkötekninen projekti 1, 2.5.2010 Ohjaava opettaja: Sampsa

Lisätiedot

Ladattavat autot. kiinteistöjen sisäisissä sähköverkoissa -suositus

Ladattavat autot. kiinteistöjen sisäisissä sähköverkoissa -suositus Ladattavat autot kiinteistöjen sisäisissä sähköverkoissa -suositus ESIPUHE Ilmastonmuutoksen torjunta on yksi tulevaisuuden suurimmista haasteista Sähköautot ovat yksi keino ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Lisätiedot

pakoputkelle! Sähköiset menopelit ovat vahvoilla, kun liikenteen kasvi huone kaasupäästöistä pyritään eroon. 8 EERO AARNIO JA SÄHKÖAUTOT 26

pakoputkelle! Sähköiset menopelit ovat vahvoilla, kun liikenteen kasvi huone kaasupäästöistä pyritään eroon. 8 EERO AARNIO JA SÄHKÖAUTOT 26 Fortum 3 2009 EERO AARNIO JA SÄHKÖAUTOT 26 VIERAILULLA VIHREÄSSÄ TOIMISTOSSA 16 HENKILÖKUVASSA ANNE BRUNILA 22 Sähköiset menopelit ovat vahvoilla, kun liikenteen kasvi huone kaasupäästöistä pyritään eroon.

Lisätiedot

SÄHKÖAUTON MYYJÄN OPAS

SÄHKÖAUTON MYYJÄN OPAS 2013 SÄHKÖAUTON MYYJÄN OPAS Veikko Brax Centria Tutkimus ja kehitys 5/21/2013 Suomessa on 900000 sähköautoa vuoteen 2030 mennessä Liikenne- ja viestintäministeriö on linjannut Suomen siirtyvän sähköautojen

Lisätiedot

Sähköautojen älykäs lataus tilannekatsaus keväällä 2013

Sähköautojen älykäs lataus tilannekatsaus keväällä 2013 Sähköautojen älykäs lataus tilannekatsaus keväällä 2013 Leona Silberstein Helsingin yliopisto Raila Heiskanen STOK Sähköisen talotekniikan osaamis- ja kehittämiskeskus, Posintra Oy Leona Silberstein, Helsingin

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNGIN SÄHKÖISEN LIIKENTEEN STRATEGIA KÄYTTÖÖNOTTOSELVITYS

TAMPEREEN KAUPUNGIN SÄHKÖISEN LIIKENTEEN STRATEGIA KÄYTTÖÖNOTTOSELVITYS TAMPEREEN KAUPUNGIN SÄHKÖISEN LIIKENTEEN STRATEGIA KÄYTTÖÖNOTTOSELVITYS KÄYTTÖÖNOTTOSELVITYS Vastaanottaja Tampereen kaupunki Päivämäärä 07/04/2014 Laatija Tarkastaja Pekka Stenman, Timo Hänninen, Sini

Lisätiedot

Ensikosketus energiatehokkuuteen. enstointro.fi

Ensikosketus energiatehokkuuteen. enstointro.fi SÄHKÖALA 3/2014 ERIKOISNUMERO KODIN RAKENTAJILLE JA REMONTOIJILLE 2014 Koti Sähköala Aurinkoenergiaa kevääseen Automaatiolla mukavuutta kotiin UHDTV odottaa vielä sisältöä Kodin WLAN-verkon käyttöönotto

Lisätiedot

Veikko Brax SÄHKÖAUTON OSTAJAN OPAS

Veikko Brax SÄHKÖAUTON OSTAJAN OPAS Veikko Brax C SÄHKÖAUTON OSTAJAN OPAS C, Centria tutkimus ja kehitys - forskning och utveckling, 8 Veikko Brax SÄHKÖAUTON OSTAJAN OPAS Centria ammattikorkeakoulu 2013 1 JULKAISIJA: Centria ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

SÄHKÖISEN LIIKENTEEN TYÖRYHMÄN RAPORTTI 2013-2014

SÄHKÖISEN LIIKENTEEN TYÖRYHMÄN RAPORTTI 2013-2014 SÄHKÖISEN LIIKENTEEN TYÖRYHMÄN RAPORTTI 2013-2014 1 Johtopäätökset Helsingin kaupungin sähköisen liikenteen työryhmä on toiminut vuosina 2013-2014 jatkaen saman nimisen ohjausryhmän työtä. Työryhmän tehtävänä

Lisätiedot

Sähköauto tulee! - Kuluttajien odotuksia sähköautoista

Sähköauto tulee! - Kuluttajien odotuksia sähköautoista Helsingin yliopisto Taloustieteen laitos Kuluttajaekonomia Sähköauto tulee! - Kuluttajien odotuksia sähköautoista Maisterin tutkielma kuluttajaekonomiassa maatalous- ja metsätieteiden maisterin tutkintoa

Lisätiedot

Skills & attitude. Sähköauto tulee tosissaan Pohjoismaihin. Näin matkapuhelimia käytetään Aurinkoenergia menestyy Tanskassa:Ikea ja aurinkoenergia

Skills & attitude. Sähköauto tulee tosissaan Pohjoismaihin. Näin matkapuhelimia käytetään Aurinkoenergia menestyy Tanskassa:Ikea ja aurinkoenergia Combining Skills & attitude Orbion Consultingin lehti Sähköauto tulee tosissaan Pohjoismaihin 870 miljoonan euron kaapeli Ruotsin jättiinvestoinnin syyt Näin matkapuhelimia käytetään Aurinkoenergia menestyy

Lisätiedot

Visio. Kansan valta. Haluamme energian säilyvän hyvinvoinnin perustana ja elinkeinoelämän kilpailutekijänä. s. 2. Energiateollisuus ry:n ilmoitusliite

Visio. Kansan valta. Haluamme energian säilyvän hyvinvoinnin perustana ja elinkeinoelämän kilpailutekijänä. s. 2. Energiateollisuus ry:n ilmoitusliite Visio Kuvitus: Daniel Jernberg 6 suomella on hyvät saumat ottaa osuutensa nopeasti kasvavista energiateknologiamarkkinoista. Renewa on jo aloittanut ottamisen. Kansan valta Puhemies Sauli Niinistö kehottaa

Lisätiedot

Ladattavalla Volvo V60:lla Pariisin ecartech 2013 -sähköautomessuille

Ladattavalla Volvo V60:lla Pariisin ecartech 2013 -sähköautomessuille Ladattavalla Volvo V60:lla Pariisin ecartech 2013 -sähköautomessuille Seppo Rosvall ajoi huhtikuussa verkkoladattavalla Volvo V60 plug-in hybridillä Pariisiin Ruotsin, Tanskan, Saksan, Hollannin ja Belgian

Lisätiedot

SÄHKÖAUTO VAI HYBRIDI?

SÄHKÖAUTO VAI HYBRIDI? 03/2014 27. 2. 2014 8,20 e VERTAILUSSA FORD FOCUS ELECTRIC MITSUBISHI OUTLANDER PHEV NISSAN LEAF OPEL AMPERA VW GOLF BLUEMOTION VOLVO V60 PLUG IN HYBRID SÄHKÖAUTO VAI HYBRIDI? Renault Twingo Takamoottorin

Lisätiedot

Hiilineutraalit kaasuautot kiinnostavat SIVU 8-9. Energiapäällikkö pistää asiat kuntoon SIVU 6 ENERGIAKOLMION SIDOSRYHMÄLEHTI I 1/2014

Hiilineutraalit kaasuautot kiinnostavat SIVU 8-9. Energiapäällikkö pistää asiat kuntoon SIVU 6 ENERGIAKOLMION SIDOSRYHMÄLEHTI I 1/2014 E ENERGIAKOLMION SIDOSRYHMÄLEHTI I 1/2014 Energiapäällikkö pistää asiat kuntoon SIVU 6 Hiilineutraalit kaasuautot kiinnostavat SIVU 8-9 Energiakolmion sidosryhmälehti 1 Sisällysluettelo Koskemattomuus

Lisätiedot

ILMOITUSLIITE TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI ILMOITUSLIITE. Energiatehokkuus Boliden Kokkola panostaa moderniin teknologiaan

ILMOITUSLIITE TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI ILMOITUSLIITE. Energiatehokkuus Boliden Kokkola panostaa moderniin teknologiaan ILMOITUSLIITE TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI ILMOITUSLIITE Hiilineutraalit kunnat: Uusikaupunki hyötyy taloudellisesti HINKU-hankkeesta Energiatehokkuus Boliden Kokkola panostaa moderniin

Lisätiedot

SÄHKÖAUTOT MENESTYKSEN KESKEISET EDELLYTYKSET

SÄHKÖAUTOT MENESTYKSEN KESKEISET EDELLYTYKSET SÄHKÖAUTOT MENESTYKSEN KESKEISET EDELLYTYKSET Fortum ja Nokia Siemens Networks tekevät yhteistyötä monialaisessa suomalaisessa tutkimusohjelmassa Energiamarkkinat ovat muutosvaiheessa ja monet tekijät

Lisätiedot

HSD sekä uudistuvat Corolla- RAV4- ja Verso-mallit

HSD sekä uudistuvat Corolla- RAV4- ja Verso-mallit Lehti Toyota-autoilijoille 2/2010 Esittelyssä: Uusi Auris HSD sekä uudistuvat Corolla- RAV4- ja Verso-mallit Prius PHV käyttötestiin Suomessa Uusi RAV4. Päästä yksilöllisyytesi valloilleen. 01 01 Muokkaa

Lisätiedot

Menestyvän verkkokaupan jäljillä, osa 1 AVAINTEKIJÄT. menestyvän verkkokaupan perustamisessa

Menestyvän verkkokaupan jäljillä, osa 1 AVAINTEKIJÄT. menestyvän verkkokaupan perustamisessa Menestyvän verkkokaupan jäljillä, osa 1 AVAINTEKIJÄT menestyvän verkkokaupan perustamisessa Onko tavoitteenasi perustaa verkkokauppa, jolla saat tehtyä kannattavaa bisnestä? Tiesitkö, että edellytykset

Lisätiedot

HUVIVENEIDEN 12 V SÄHKÖJÄRJESTELMÄ

HUVIVENEIDEN 12 V SÄHKÖJÄRJESTELMÄ Huviveneiden 12 VDC sähköjärjestelmät 1 (23) HUVIVENEIDEN 12 V SÄHKÖJÄRJESTELMÄ Sisältö HUVIVENEIDEN 12 V SÄHKÖJÄRJESTELMÄ 1 1. Yleistä... 2 2. Sähkökeskus... 2 3. Pääsähköjakelu... 4 4. Kaapelointi...

Lisätiedot

ISÄNNÖINTISANOMAT. Lahti ISÄNNÖINTISANOMAT 1. 26. vuosikerta 2013 2014

ISÄNNÖINTISANOMAT. Lahti ISÄNNÖINTISANOMAT 1. 26. vuosikerta 2013 2014 26. vuosikerta 2013 2014 ISÄNNÖINTISANOMAT 1 ISÄNNÖINTISANOMAT Hyvä luottokelpoisuus Soliditet 2013 LAHDEN KESKUSTA MYLLERRYKSESSÄ. Kuva by Jenna Silvonen Lahti REIM Lahti Oy Aleksanterinkatu 7, 2. krs

Lisätiedot

SÄHKÖN MYYNTIHINTA LASKEE kesäkuun alusta. 2 09 Sähköyhtiön asiakaslehti

SÄHKÖN MYYNTIHINTA LASKEE kesäkuun alusta. 2 09 Sähköyhtiön asiakaslehti SÄHKÖN MYYNTIHINTA LASKEE kesäkuun alusta 2 09 Sähköyhtiön asiakaslehti 2 09 8 Energiatehokas sähköauto Sähköauto on energiatehokas menopeli, jolla on edelleen voitettavanaan sitkeitä uskomuksia ja myös

Lisätiedot

Autojen yhteiskäyttö julkisissa organisaatioissa

Autojen yhteiskäyttö julkisissa organisaatioissa Autojen yhteiskäyttö julkisissa organisaatioissa Johanna Taskinen ja Ville Voltti, Mobinet Oy Loppuraportti 22.12.2011 Sisältö 1 Autojen yhteiskäyttö liikennejärjestelmän puuttuva linkki... 3 2 Innovaation

Lisätiedot

ILMOITUSLIITE TÄMÄ ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA ERIKOISJULKAISU ILMOITUSLIITE JULKINEN ICT

ILMOITUSLIITE TÄMÄ ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA ERIKOISJULKAISU ILMOITUSLIITE JULKINEN ICT ILMOITUSLIITE TÄMÄ ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA ERIKOISJULKAISU ILMOITUSLIITE Pilvipalvelut Suomessa Keveyden ohella kustannussäästöjä Aki Siponen: Tietoturva kehittyy vauhdilla Hyvästit jonoille Puhelinpalvelu

Lisätiedot

HAASTATTELU. Monikanavaisuus on tärkeä aspekti niin kuluttajille kuin valmistajille

HAASTATTELU. Monikanavaisuus on tärkeä aspekti niin kuluttajille kuin valmistajille Ajankohtaista asiaa verkkokaupasta. Julkaisija: Klarna Oy Nro 01 2012 HAASTATTELU Verkkokauppa.com, Boris Nikolov Monikanavaisuus on tärkeä aspekti niin kuluttajille kuin valmistajille sitouta asiakkaasi

Lisätiedot

PPCT Finland Oy kiittää yhteistyökumppaneitaan ja asiakkaitaan menestyksekkäästä 16 vuodesta.

PPCT Finland Oy kiittää yhteistyökumppaneitaan ja asiakkaitaan menestyksekkäästä 16 vuodesta. PPCT Finland Oy kiittää yhteistyökumppaneitaan ja asiakkaitaan menestyksekkäästä 16 vuodesta. Kuva: istockphoto As i A K As L e H T i P P CT F i N L A N D OY 1/ 2011 Paikannusjärjestelmän käyttöönotto

Lisätiedot

Suomi haluaa kyberturvallisuuden kärkimaaksi. Verkosto-messut toivotti tervemenoa sahkökatkoille

Suomi haluaa kyberturvallisuuden kärkimaaksi. Verkosto-messut toivotti tervemenoa sahkökatkoille Sähkö Tele 012013 Suomi haluaa kyberturvallisuuden kärkimaaksi Protoalustoilla vauhtia elektroniikkalaitteiden kehitystyöhön Verkosto-messut toivotti tervemenoa sahkökatkoille Mikropiirivalmistajien ratkaisut

Lisätiedot

Asiakkaamme maailman hauskin mies

Asiakkaamme maailman hauskin mies Asiakkaamme maailman hauskin mies Kerava on kaukolämpökaupunki TIESITKÖ 1 Julkaisija ja paikallistoimitus Osoitteenmuutokset Etelä- Suomen Energia Oy Toimitustyö, taitto, ulkoasu, grafiikka Kansikuva Painopaikka

Lisätiedot