2/ ARKIPYHÄKORVAUKSET PÄÄSIÄISENÄ, VAPPUNA JA HELATORSTAINA 2. KESÄAIKA ALKAA JÄLLEEN 3. OHJEITA METSÄTYÖTULON VEROVÄHENNYKSISTÄ 4.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "2/2010 1 ARKIPYHÄKORVAUKSET PÄÄSIÄISENÄ, VAPPUNA JA HELATORSTAINA 2. KESÄAIKA ALKAA JÄLLEEN 3. OHJEITA METSÄTYÖTULON VEROVÄHENNYKSISTÄ 4."

Transkriptio

1 Nro 2/ ARKIPYHÄKORVAUKSET PÄÄSIÄISENÄ, VAPPUNA JA HELATORSTAINA 2. KESÄAIKA ALKAA JÄLLEEN 3. OHJEITA METSÄTYÖTULON VEROVÄHENNYKSISTÄ 4. TIETOA TYÖPAIKALLE TAPATURMAN VARALTA 5. TYÖSUOJELUVALVONNASSA MUUTOKSIA 6. KIRJOITA KOKEMUKSIASI TYÖSTÄ! 7. ALENNUSTA AUTON VUOKRAAMISESTA 8. VALTAKUNNALLISELLE SAK:N LUOTTAMUSMIESTEN JA TYÖSUOJELUVALTUUTETTUJEN ASLAK-KURSSI 9. KUNTOREMONTTILOMAT KESÄLLÄ PERHEKUNTOLOMAT KESÄLLÄ LÄHDE LOMALLE TUUNAANTUPAAN 12. KURSSIT 13. SÄRMÄN ILMESTYMISAIKATAULU ARKIPYHÄKORVAUKSET PÄÄSIÄISENÄ, VAPPUNA JA HELATORSTAINA Arkipyhien palkanmaksusta on työehtosopimuksissa määritelty omat menettelytapansa. Seuraavassa jutussa arkipyhäkorvaukset esitellään sopimusaloittain. Mekaaninen metsäteollisuus ja puusepänteollisuus Korvattavia arkipyhiä ovat muuksi viikonpäiväksi kuin lauantaiksi ja sunnuntaiksi sattuvat arkipyhät. Tällaisia päiviä ovat pitkäperjantai, toinen pääsiäispäivä ja helatorstai, joilta työntekijälle maksetaan kahdeksan tunnin palkka keskituntiansion mukaan, mikäli työsuhde on ennen arkipyhää jatkunut vähintään yhden kuukauden. Arkipyhäkorvauksen edellytyksenä on myös, että työntekijä on työtuntijärjestelmän mukaisesti työssä joko viimeisenä arkipyhää edeltävänä tai sen jälkeen lähinnä seuraavana työpäivänä. Arkipyhäkorvaus maksetaan niin ikään sellaisessa tapauksessa, että arkipyhä sattuu työntekijän vuosiloman ajaksi tai ajaksi, jolta työntekijälle maksetaan sairausajan palkkaa, tai alle 10 vuotta vanhan lapsen sairaudesta johtuvan poissaolon ajalta. Arkipyhäkorvaus maksetaan myös taloudellisista ja tuotannollisista syistä johtuvan enintään kaksi viikkoa ennen arkipyhää kestäneen lomautuksen ajalta. Työntekijällä on oikeus arkipyhäkorvaukseen niiltä arkipyhiltä, jotka sattuvat lomautuksen alusta luettuna 15 ensimmäisen kalenteripäivän ajalle. Jos poissaolo työtuntijärjestelmän mukaiseksi työpäiväksi sattuvana arkipyhänä johtuu muusta kuin hyväksyttävästä syystä, arkipyhäkorvausta ei makseta. Veneenrakennusteollisuus Korvattavia arkipyhiä ovat pitkäperjantai, toinen pääsiäispäivä, vappu ja helatorstai, joilta työntekijälle maksetaan keskituntiansion mukainen kahdeksan tunnin palkka. Arkipyhäkorvauksen edellytyksenä on, että työntekijän työsuhde on kestänyt ennen arkipyhää vähintään kolme kuukautta ja että työntekijä on työssä työtuntijärjestelmän

2 mukaisesti viimeisenä arkipyhää edeltävänä työpäivänä ja ensimmäisenä arkipyhän jälkeisenä työpäivänä tai toisena näistä päivistä, jos poissaoloon on työnantajan lupa tai se johtuu työntekijän sairaudesta, reservin harjoituksesta, lomautuksesta tai muusta hyväksyttävästä syystä. Arkipyhäkorvaus maksetaan myös vuosiloman, enintään kolme kuukautta ennen arkipyhää jatkuneen sairauden, vanhempainloman sekä tuotannollisista tai taloudellisista syistä tapahtuneen, enintään kaksi viikkoa ennen arkipyhää kestäneen lomautuksen ajalle sattuneilta arkipyhiltä. Korvaus maksetaan myös niissä tapauksissa, jolloin arkipyhä sattuu työntekijän vapaapäiväksi siitä riippumatta, onko työntekijä arkipyhänä työssä vai ei. Jos poissaolo työtuntijärjestelmän mukaiseksi työpäiväksi sattuvana arkipyhänä on johtunut muusta kuin edellä mainituista syistä, arkipyhäkorvausta ei makseta. Arkipyhäkorvausta ei makseta viikko- tai kuukausipalkalla olevalle työntekijälle. Harja- ja sivellinala Korvattavia arkipyhiä ovat pitkäperjantai, toinen pääsiäispäivä, vappu ja helatorstai. Arkipyhäkorvauksena näiltä päiviltä maksetaan kahdeksan tunnin palkka keskituntiansion mukaan työntekijälle, jonka työsuhde on ennen arkipyhää kestänyt vähintään kolme kuukautta. Metsäala Arkipyhäkorvauksena maksetaan työntekijöille, kun työntekijän työsuhde on jatkunut vähintään kaksi kuukautta ennen vappua ja helatorstaita näiltä päiviltä työntekijän henkilökohtainen aikapalkka. Arkipyhäkorvaus maksetaan vain, jos ko. pyhä muutoin olisi ollut työntekijän työpäivä. Huom! Metsäalan työehtosopimuksessa ei pääsiäisenä korvattavia arkipyhiä ole. Metsäkoneala Korvattavia arkipyhiä ovat pitkäperjantai, toinen pääsiäispäivä ja vappu. Arkipyhäkorvauksena näiltä päiviltä maksetaan henkilökohtainen aikapalkka kahdeksalta tunnilta työntekijälle, jonka työsuhde ennen arkipyhää on kestänyt vähintään yhden kuukauden. Arkipyhänä työssä olevalle työntekijälle maksetaan tehdyiltä työtunneilta 100 prosentilla korotettu palkka. Turve- ja pellettiteollisuus Korvattavia arkipyhiä ovat pitkäperjantai, toinen pääsiäispäivä, vappu ja helatorstai edellyttäen, että se muutoin olisi ollut työntekijän työpäivä. Arkipyhäkorvauksena maksetaan näiltä päiviltä kahdeksan tunnin palkka keskituntiansion mukaan työntekijälle, jonka työsuhde ennen arkipyhää on kestänyt vähintään yhden kuukauden. Arkipyhäkorvauksen edellytyksenä on, että työntekijä on ollut työtuntijärjestelmän mukaan työssä, vuosilomalla, palkallisella sairaus- tai äitiyslomalla, työajan lyhennyspäivillä, muulla palkallisella vapaalla viimeisenä arkipyhää edeltäneenä ja sitä lähinnä seuraavana työpäivänä.

3 Jos työntekijä on ollut työssä vain joko arkipyhää edeltäneenä tai sitä lähinnä seuraavana työpäivänä, arkipyhäkorvaus maksetaan vain, jos poissaoloon on ollut työantajan lupa tai se on johtunut työntekijän vuosilomasta, äitiyslomasta, sairaudesta, reservin harjoituksesta, palkallisilla vapaapäivillä olosta tai muista vastaavista syistä. Arkipyhäkorvausta ei makseta kuukausipalkalla olevalle työntekijälle tai työntekijälle, joka muulla perusteella saa työnantajan kustantamaa korvausta arkipyhäpäivältä. Arkipyhäpäivänä työssä olevalle työntekijälle maksetaan 200 prosentilla korotettu palkka. Turvetuotantoala Työntekijälle, jonka työsuhde on jatkunut yhdenjaksoisesti vähintään kuukauden ennen pitkäperjantaita, toista pääsiäispäivää ja vappua, maksetaan arkipyhäkorvauksena keskituntiansion mukainen palkka kahdeksalta tunnilta, kuitenkin vain mikäli mainittu arkipyhä muutoin olisi ollut hänen työpäivänsä. Taimitarha-ala Korvattavia arkipyhiä ovat pitkäperjantai, toinen pääsiäispäivä, vappu ja helatorstai, edellyttäen, että se muutoin olisi ollut työntekijän työpäivä. Arkipyhäkorvauksena maksetaan kahdeksan tunnin palkka keskituntiansion mukaan työntekijälle, jonka työsuhde ennen arkipyhää on kestänyt vähintään kuukauden. Työntekijä, joka on ollut edellisenä työkautena työnantajan palveluksessa vähintään yhden kuukauden ja palaa saman työnantajan palvelukseen on oikeutettu saamaan heti työsuhteen alkaessa arkipyhäkorvauksen mikäli sen saamisen ehdot muutoin täyttyvät. Lisäksi edellytetään, että työnantaja on arkipyhää edeltäneeltä ja sitä lähinnä seuraavalta työpäivältä palkanmaksuvelvollinen. Arkipyhäkorvaus maksetaan myös, jos poissaolo toisena näistä päivistä perustuu työnantajan suostumukseen. Arkipyhänä työssä olevalle työntekijälle maksetaan palkan lisäksi sunnuntaityökorvaus ja arkipyhäkorvaus. Arkipyhäkorvausta ei makseta viikko- tai kuukausipalkalla olevalle työntekijälle eikä työntekijälle, jolle työnantaja maksaa sairausajanpalkkaa tai palkkaa muulla perusteella arkipyhäpäivältä. Maatalousalat Korvattavia arkipyhiä puutarha-alan, turkistuotantoalan ja viheralan sekä maaseutuelinkeinojen työehtosopimuksissa ovat muuksi viikonpäiväksi kuin lauantaiksi ja sunnuntaiksi sattuvat arkipyhät. Tällaisia päiviä ovat pitkäperjantai, toinen pääsiäispäivä ja helatorstai. Arkipyhäkorvauksena maksetaan palkka keskituntiansion mukaan säännöllistä työaikaa vastaavalta ajalta silloin, kun työsuhde ennen arkipyhää on kestänyt yhdenjaksoisesti vähintään kolme kuukautta tai jos aiemmista, lyhyistäkin, työsuhteista nykyiseen työnantajaan on kertynyt kahden edellisen vuoden aikana yhteensä kuusi kuukautta ja työsuhde ennen korvattavaa arkipyhää on jatkunut kaksi viikkoa.

4 Lisäksi edellytetään, että työnantaja on ollut palkanmaksuvelvollinen arkipyhää edeltäneeltä ja sitä lähinnä seuraavalta työpäivältä tai poissaoloon toisena näistä päivistä on työnantajan suostumus. Pääsiäisen aikana arkipyhäpäivänä työssä olevalle työntekijälle maksetaan arkipyhäkorvauksen lisäksi palkka kuten sunnuntaityöstä. Arkipyhäkorvaus viikko- tai kuukausipalkalla olevalle työntekijälle maksetaan vain, kun työntekijä on ollut työssä ko. päivinä ja sopimuksen kriteerien mukaan oikeutettu arkipyhäkorvaukseen. 2. KESÄAIKA ALKAA JÄLLEEN Kesäaikaan siirrytään välisenä yönä, jolloin keskeytymättömässä kolmivuorotyössä työvuoron pituudeksi tulee seitsemän tuntia väliseltä yöltä maksetaan palkka todellisten työtuntien eli seitsemän tunnin mukaan. 3. OHJEITA METSÄTYÖTULON VEROVÄHENNYKSISTÄ Veroviranomaisten toimesta tehtävän tulonhankkimisvähennyksen, suuruudeltaan 620 euroa, lisäksi on olemassa vielä erityisiä vähennyksiä. Vähennyksiä voi saada mm. hankkimiensa omien työvälineiden ja työvarusteiden käytöstä. Tulosta tehtäviä vähennyksiä ovat, metsurivähennys, moottorisahavähennys, työtehtäviin liittyvä matkapuhelimen hankintameno sekä hoitokustannukset ja ateriakorvausvähennys. Vähennykset lasketaan yhteen ja vähennetään verovelvollisen bruttotulosta siltä osin kuin niiden yhteismäärä ylittää tulonhankkimisvähennyksen määrän, joka kaikille palkansaajille on sama. Vuoden 2009 verotuksessa se on 620 euroa, jonka veroviranomaiset vähentävät viran puolesta. Lisäksi verovelvollinen voi erikseen vähentää ammattiliiton ja työttömyyskassan jäsenmaksut. Jäsenmaksut ilmoitetaan liitosta verottajalle suoraan. Metsureille tulonhankkimiskuluja ovat työpuvun turvajalkineiden, käsineiden, kaatovänkärin, nostokoukkujen ja muiden työssä tarvittavien välineiden hankintakulut siltä osin kuin työntekijä on ne itse maksanut. Kulujen todisteena pitää olla maksukuitit. Moottorisahavähennys on erikseen, joten sitä ei vähennetä tarvikekuluina. Lisäksi metsätyöntekijät ovat oikeutettuja samoihin vähennyksiin kuin muutkin palkansaajat. Metsurivähennys Metsurivähennys on viisi prosenttia, kuitenkin enintään 240 euroa siitä metsätyöstä saadusta palkkatulosta, josta ei ole vähennetty moottorisahavähennystä, eikä kuluja. Metsurivähennykseen ei saa sisällyttää muita tulonhankkimiskuluja. Edellä mainittuun vähennykseen ovat oikeutettuja ne metsäalan työntekijät, joiden metsätyöstä saatu palkkatulo on vähintään 1/3 ansiotuloista. Vähennys tehdään vain puun kaadosta, puutavaran valmistuksesta sekä metsänraivaustyöstä ja siihen verrattavasta työstä saadusta palkasta. Vähennystä ei myönnetä esimerkiksi metsäajosta, tai muusta ajosta, metsänkylvöstä, -istutuksesta tai -leimauksesta saadusta palkkatulosta. Metsurivähennyksen saa täysimääräisenä jos metsätyöstä saatu palkka on vähintään euroa vuodessa, silloin viranomainen voi tehdä vähennyksen ilman verovelvollisen

5 pyyntöäkin. Metsurivähennyksen peruste on tulonhankkimisesta ja -säilyttämisestä aiheutuneista kuluista ja vähennys tehdään sekä valtion että kunnallisverotuksessa. Moottorisahavähennys Ennakonpidätyksen yhteydessä vähennetään metsätyöntekijän bruttoansiosta 30 prosenttia siltä osin kuin hän on tehnyt töitä omalla moottori-, tai raivaussahalla. Verovelvollinen voi vaatia lisäksi kymmenen prosentin lisävähennystä. Yhteenlaskettuna nämä vähennykset ovat täysimääräisinä moottori- ja raivaussahalla hankitusta työtulosta laskettuna 40 prosenttia. Moottorisahavähennykseen lasketaan kuuluvaksi kaikki moottorija raivaussahan hankinta-, huolto-, poltto- ja voiteluaine-, varaosa- ja niihin liittyvät työkalut sekä huoltoihin liittyvät matkakulut. Jos verovelvollinen kuitteihin perustuvin laskelmin osoittaa kuluja olleen enemmän kuin 40 prosenttia voidaan ne ottaa huomioon täysimääräisinä. Ateriakorvausvähennys Metsäalan työntekijä voi vähentää verotuksessaan muuna tulonhankkimiskuluna ateriakorvausvähennyksen, joka vuonna 2009 on 8,75 euroa/työpäivä. Vähennykseen oikeutettuja ovat työntekijät jotka työskentelevät erityisellä työntekemispaikalla. Työnluonteeseen kuuluu että työntekemispaikka vaihtuu eikä työnantaja ole järjestänyt työpaikkaruokailua tai korvannut sitä. Työpäiväkirjanpito on tärkeä pitää jolloin voi osoittaa työpäivien määrän. Huomioon otettavaa On tärkeää säilyttää kuitit ostetuista työvälineistä, varusteista ja tarvikkeista asianomaisen vähennysperusteen osoittamiseksi. Myös metsätyöstä ja mahdollisesti muusta työstä saatu tulo näkyy veroilmoituksessa erillään. Tarvittaessa tulee veroilmoitukseen liittää työnantajan selvitys metsätyöstä saadun palkan määrästä. Näin on syytä menetellä ainakin tapauksissa jolloin työntekijä on tehnyt samalle työnantajalle muutakin työtä kuin metsätyötä. Ammattiin suoraan liittyvien vähennysten lisäksi metsätyöntekijä on oikeutettu samoihin vähennyksiin kuin muutkin palkansaajat. Veroilmoitukset Verovelvollinen voi tehdä veroehdotukseen korjaukset ja lisäykset. Kuitteja ei liitetä mukaan veroehdotukseen. Kuitit ja tositteet tulee säilyttää kuusi vuotta verovuoden päätymisen jälkeen, eli niin kauan kun verotusta voidaan oikaista. 4. TIETOA TYÖPAIKALLE TAPATURMAN VARALTA Vakuutuksen ottaminen on lakisääteinen velvollisuus Työtapaturmien ja ammattitautien korvausjärjestelmä perustuu tapaturmavakuutus- ja ammattitautilakiin. Työnantaja on velvollinen ottamaan lakisääteisen tapaturmavakuutuksen työntekijöilleen valitsemastaan vahinkovakuutusyhtiöstä. Työtapaturma Tapaturmavakuutuslaissa tapaturmalla tarkoitetaan äkillistä, ennalta arvaamatonta ja ulkoisen tekijän aiheuttamaa tapahtumaa, josta on seurauksena vamma tai sairaus. Äkillisyydellä tarkoitetaan tapahtuman yhtäkkisyyttä ja nopeutta. Ennalta arvaamattomuus puolestaan tarkoittaa sitä, että tapaturma sattuu työntekijän tahtomatta eli se on odottamaton ja yllättävä tapahtuma. Ulkoisella tekijällä tarkoitetaan vahingoittuneesta riippumatonta seikkaa, joka aiheuttaa vahingon.

6 Tapaturman tulee sattua joko työssä - eli työtä tehdessä - tai työstä johtuvissa olosuhteissa. Myös vakiintuneella työmatkalla tapahtunut tapaturma katsotaan tapahtuneeksi työstä johtuvissa olosuhteissa. Ammattitauti Ammattitautilain mukaan ammattitauti on sairaus, joka todennäköisesti on pääasiallisesti aiheutunut fysikaalisesta, kemiallisesta tai biologisesta tekijästä työssä. Työnantajan ilmoitusvelvollisuus Työtapaturmasta, jonka seurauksena on kuolema tai vaikealaatuinen vamma, työnantajan on tehtävä viipymättä ilmoitus työsuojeluviranomaiselle, poliisille ja vakuutusyhtiölle. Vaikealaatuinen vamma on sellainen joka suurella todennäköisyydellä jää pysyväksi ja vaikeuttaa loukkaantuneen normaaleja toimintoja. Työnantajan on tehtävä tapaturmailmoitus vakuutusyhtiölle jokaisesta tapaturmasta, josta voidaan olettaa vakuutusyhtiön joutuvan suorittamaan korvausta. Tapaturman sattuessa Jos sinulle sattuu työtapaturma tai epäilet saaneesi ammattitaudin, ilmoita siitä heti työnantajallesi tai lähimmälle esimiehellesi. Korvauksen haku käynnistyy kun työnantajasi lähettää vakuutuslaitokselleen tapaturmailmoituksen. Työntekijällä on oikeus tapaturmavakuutuslain mukaisiin korvauksiin, vaikka työnantaja ei olisikaan rikkonut työturvallisuusmääräyksiä. Työtapaturma voi johtaa myös vastuuseen työturvallisuusrikkomuksesta tai - rikoksesta Työtapaturma tai ammattitauti voi olla seurausta siitä, että työturvallisuutta koskevia määräyksiä on rikottu. Tällöin työnantaja on lisäksi velvollinen maksamaan vahingonkorvausta työtapaturman johdosta. Työsuojelurikkomus Työnantaja tai tämän edustaja, joka tahallaan tai huolimattomuuttaan laiminlyö työturvallisuuslaissa olevaa tai sen nojalla annettua säädöstä työturvallisuudesta voi syyllistyä työturvallisuusrikkomukseen. Työturvallisuusrikos Työnantaja tai tämän edustaja, joka tahallaan tai huolimattomuudesta rikkoo työturvallisuusmääräyksiä tai aiheuttaa työturvallisuusmääräysten vastaisen puutteellisuuden tai epäkohdan taikka mahdollistaa työturvallisuusmääräysten vastaisen tilan jatkumisen laiminlyömällä valvoa työturvallisuusmääräysten noudattamista alaisessaan työssä tai jättämällä huolehtimatta taloudellisista, toiminnan järjestämistä koskevista tai muista työsuojelun edellytyksistä voi syyllistyä työsuojelurikokseen. Työsuojelurikkomusten ja rikosten esitutkinnan tekee poliisi ja mahdollisen syytteen nostaa syyttäjä.

7 Liitto auttaa jäsentä myös työtapaturma- ja ammattitautitapauksissa Tapaturman sattuessa tai sairastuttuasi ammattitautiin, ota mahdollisimman pian yhteys oman alueesi liiton aluetoimitsijaan. Häneltä saat lisätietoja ja toimintaohjeita. Liitto auttaa myös jäsentä, joka joutuu syytteeseen työturvallisuusrikkomuksesta tai rikoksesta. 5. TYÖSUOJELUVALVONNASSA MUUTOKSIA Valtion aluehallintouudistus on muuttanut myös työsuojelun valvontaa. Vuoden 2010 alusta on perustettu aluehallintovirastot, joihin on yhdistetty viisi vastuualuetta: - peruspalvelut, oikeusturva ja luvat - pelastustoimi ja varautuminen - poliisi - työsuojelu - ympäristöluvat Työsuojelun valvonnan osalta entiset kahdeksan työsuojelupiiriä on yhdistetty viiteen aluehallintovirastoon. Aluehallintovirastojen työsuojeluvastuualueet ja -valvonta Etelä-Suomen vastuualue hoitaa entisen Hämeen työsuojelupiirin (Kanta-Häme ja Päijät- Häme), Kaakkois-Suomen työsuojelupiirin (Etelä-Karjala ja Kymenlaakso) ja Uudenmaan työsuojelupiirin (Uusimaa ja Itä-Uusimaa) tehtäviä. Itä-Suomen vastuualue hoitaa entisen Itä-Suomen työsuojelupiirin (Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala) ja Kaakkois-Suomen työsuojelupiirin (Etelä-Savo) tehtäviä. Lounais-Suomen vastuualue hoitaa entisen Turun ja Porin työsuojelupiirin tehtäviä. Länsi- ja Sisä-Suomen vastuualue hoitaa entisen Hämeen työsuojelupiirin (Pirkanmaa), Keski-Suomen työsuojelupiirin (Keski-Suomi) ja Vaasan työsuojelupiirin (Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa) tehtäviä. Etelä-Suomen aluehallintovirasto hoitaa Hämeen työsuojelupiirin tehtäviä Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen osalta. Pohjois-Suomen vastuualue hoitaa entisen Pohjois-Suomen työsuojelupiirin (Kainuu, Lappi, Pohjois-Pohjanmaa) tehtäviä. Yhteystiedot Etelä-Suomen aluehallintovirasto Puhelinvaihde: Puhelinvaihde: (työsuojelu) Itä-Suomen aluehallintovirasto Puhelinvaihde: Lounais-Suomen aluehallintovirasto Puhelinvaihde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

8 Puhelinvaihde: Pohjois-Suomen aluehallintovirasto Puhelinvaihde: Lapin aluehallintovirasto Puhelinvaihde: Aluehallintovirastojen yhteystiedot löytyvät sivuilta. Virkailijoiden sähköposti on muotoa: 6. KIRJOITA KOKEMUKSIASI TYÖSTÄ! Ensimmäistä kertaa järjestettävä valtakunnallinen kirjoituskilpailu Työ, leikki ja luominen on avattu Kilpailuun voi osallistua 1.5. saakka. Kilpailu kartoittaa millaisia ajatuksia työ, työläisyys, työttömyys tai vaikkapa pätkätyöt nykysuomalaisissa herättävät. Kirjoituskilpailun järjestävät Lauri Viita -seura, Väinö Linnan seura sekä F.E. Sillanpään seura näiden kolmen edesmenneen työn kuvaajan kunniaksi. Kilpailu järjestetään yhteistyössä Työväen Sivistysliiton ja Kansan Sivistystyön Liiton kanssa. Kirjoituskilpailun asiantuntijaraatiin kuuluvat kirjailijat Taija Tuominen ja Niina Hakalahti sekä kirjallisuudentutkija Antti Salminen. Kilpailussa on kaksi sarjaa, proosa ja lyriikka. Voittajat julkistetaan Työväenkirjallisuuden päivässä Werstaalla ja palkintosumma on yhteensä euroa. Kilpailuohjeet löydät sivulta Lisätietoja: Anna Ulvinen, kilpailun sihteeri, kirjoituskilpailu@tyovaenmuseo.fi, puh tai Työväenliikkeen kirjasto, Sörnäisten rantatie 25 A, Helsinki, puh ALENNUSTA AUTON VUOKRAAMISESTA SAK:laisten ammattiliittojen jäsenedut ulottuvat nyt myös autonvuokraukseen. Hertz Autovuokraamo tarjoaa SAK:n liittojen jäsenille erikoishinnat vapaa-ajan vuokrauksista Suomessa ja ulkomailla. Kotimaassa alennus on 15 prosenttia ja ulkomailla kymmenen prosenttia normaalihinnoista. Edun saa ilmoittamalla varauksen yhteydessä CDP-numeron Varaukset voi tehdä netissä osoitteessa tai puhelimitse soittamalla Hertz Varauspalvelun numeroon Hertz on maailman johtava kansainvälinen autonvuokrausketju, joka toimii yli 150 maassa ja 8100 toimipisteessä. Suomessa Hertz on palvellut jo yli 40 vuoden ajan ja on liikevaihdolla mitattuna selkeä markkinajohtaja yli 70 toimipisteellään. Hertz on Suomen ensimmäinen ISO ympäristösertifioitu autovuokraamo. 8. VALTAKUNNALLISELLE SAK:N LUOTTAMUSMIESTEN JA TYÖSUOJELUVALTUUTETTUJEN ASLAK-KURSSI Ihmiset työskentelevät kasvavien vaatimusten kovissa paineissa ja oman itsen huolto saattaa unohtua arjen keskellä. Tavoitteena on tukea työssä jatkamista sekä motivoida kurssilaisia hoitamaan omaa terveyttään ja hyvinvointiaan. Aslakiin osallistuvalla voi olla

9 fyysisiä oireita ja erilaisia lieviä terveysongelmia. Kuntoutus on Kelan tukemaa ja osallistujalle ilmainen. Kurssi järjestetään Kuntoutus-säätiössä Helsingissä ja kuntoutukseen sisältyy täysihoito. Työskentely tapahtuu 10 henkilön ryhmissä. Aslak on prosessi, joka koostuu kolmesta kuntoutusjaksosta: 1. jakso , 2. jakso ja 3. jakso Kelan kurssinumero on Ohjelmassa on kahdenkeskisiä tapaamisia sekä ryhmäosuuksia. Kurssiteemoja ovat: Oma terveys: Lääkäri. Fyysinen aktivointi ja ohjaus: Fysioterapeutin johdolla monipuolisesti esim. sauvakävelyn tekniikkaa, allastreeniä, aamujumppaa, rentoutusharjoituksia, oman kehotietoisuuden opettelua, ehkä joogaa, kävelytesti, lihaskuntotesti, uintia ja saunomista, pallojumppaa, kuntosaliharjoittelua, keppivenyttelyä, lantionpohjalihasten harjoittelua, syketreeniä. Ammatillinen syventyminen: Työfysioterapeutti, työelämän asiantuntija; työergonomia, työkyvyn moniulotteisuus, omat kehittämiskohteet, ajan hallinta, joustava työura. Psykososiaalinen ohjaus ja neuvonta: Psykologi, työelämän asiantuntija, sosiaalityöntekijä, aihe-alueina esim. psyykkiset voimavarat, stressin/uupumuksen tunnistaminen ja hallinta, työhyvinvointi, rakentava vuorovaikutus, ammatillinen itsetuntemus, työroolit, luottamushenkilöiden oikeudet, oma jaksaminen. Hakeminen: Aslak-kurssille haetaan täyttämällä Kelan kuntoutushakemus Ku 102. Mukaan on liitettävä oman työterveyslääkärin B-lausunto. Hakemukset toimitetaan Kelan paikallistoimistoon. Lisätietoja saa työterveyshuollosta ja Kuntoutussäätiöstä. Yhteyshenkilöt: SAK:n asiantuntijalääkäri Kari Haring, puh , tai Kuntoutussäätiö: kuntoutusjohtaja Marjukka Aaltonen, puh , 9. KUNTOREMONTTILOMAT KESÄLLÄ 2010 Puuliitto järjestää yhdessä SAL Ry:n kanssa Raha-automaattiyhdistyksen tuella kuntoremonttilomia, joille Puuliiton työikäiset jäsenet ja heidän puolisonsa voivat hakea. Lomat sisältävät testit ja tutkimukset sekä kuntoremonttiohjelman. Viisi vuorokautta kestäville lomille myönnetään tukea 350 euroa. Lisäksi noin puolen vuoden kuluttua lomasta on mahdollista osallistua seurantaviikonloppuun, johon tukea myönnetään 150 euroa. Tuen saaminen edellyttää täysipainoista osallistumista työkykyä ylläpitäväksi suunniteltuun kuntoremonttiohjelmaan. Tukea ei voida myöntää, mikäli olet saanut lomatukea viimeisen 24 kuukauden aikana oman tai puolisosi liiton tai jonkun muun lomajärjestön kautta. Kylpylähotelli Sani, Kalajoki Lomalla on täysihoito ja omavastuu on 150 e/henkilö.

10 Hakuaika päättyy 9.4. Kruunupuisto kuntoutuskeskus, Punkaharju Lomalla on täysihoito ja omavastuu on 145 e/henkilö Hakuaika päättyy Holiday Club Kuusamon Tropiikki, Kuusamo Lomalla on täysihoito ja omavastuu on 147 e/henkilö. Hakuaika päättyy Lomatukihakemuksia saa luottamusmiehiltä sekä Puuliiton keskus- ja aluetoimistoista. Internetistä: Hakemus lähetetään Puuliiton jäsenrekisteriin, josta myös ilmoitetaan hakijalle lomatuen myöntämisestä. Osoite on PL 318, Helsinki. Lisätietoja: Arja Jylhä-Ollila, (09) PERHEKUNTOLOMAT KESÄLLÄ 2010 Suomen Ammattiliittojen lomajärjestö SAL Ry järjestää Raha-automaattiyhdistyksen tuella perhekuntolomia, joille Puuliiton jäsenet perheineen voivat hakea. Päivittäin on ohjattua liikuntaa ja muuta toimintaa koko perheelle ja erikseen aikuisille ja lapsille. Viisi vuorokautta kestäville lomille myönnetään tukea aikuisille 330 euroa ja lapsille vuotiaat 165 euroa. Tukea ei voida myöntää, mikäli olet saanut lomatukea viimeisen 24 kuukauden aikana oman tai puolisosi liiton tai jonkun muun lomajärjestön kautta. Kylpylähotelli Sani, Kalajoki Lomalla on täysihoito ja omavastuu on aikuisilta 79 euroa ja lapset 6-16-vuotiaat 29 euroa. Hakuaika päättyy Holiday Club Bomba, Nurmes Lomalla on täysihoito ja omavastuu on aikuisilta 120 euroa ja lapset 6-16-vuotiaat 45 euroa. Hakuaika päättyy Kylpylähotelli Perunka, Laukaa Lomalla on täysihoito ja omavastuu on aikuisilta 89 euroa ja lapset 6-16-vuotiaat 20 euroa. Hakuaika päättyy Lomatukihakemuksia saa luottamusmiehiltä sekä Puuliiton keskus- ja aluetoimistoista. Internetistä:

11 Hakemus lähetetään Puuliiton jäsenrekisteriin, josta myös ilmoitetaan hakijalle lomatuen myöntämisestä. Osoite on PL 318, Helsinki. Lisätietoja: Arja Jylhä-Ollila, (09) , 11. LÄHDE LOMALLE TUUNAANTUPAAN Puuliitto tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden edulliseen lomailuun Punkaharjun lomakeskuksessa sijaitsevassa Tuunaantuvassa. Liiton omistama Tuunaantupa on hyvin varustettu kuuden hengen mökki (35 m2), jossa on sauna, takka ja ruoanlaittomahdollisuudet. Jäsenet voivat vuokrata ympäri vuoden mökkiä, ja se maksaa 35 euroa vuorokaudelta. Punkaharjun lomakeskus sijaitsee luonnonkauniissa maisemissa. Punkaharjun keskustaan on seitsemän kilometrin matka ja Savonlinnaankin alle 30 kilometriä. Talvisin lomailijoilla on mahdollisuus pilkkimiseen ja hiihtämiseen. Lisätietoja lomakeskuksesta löydät osoitteesta Mökin vuokra ei sisällä siivousta, vaan jokainen huolehtii lähtiessään paikat kuntoon. Myös liinavaatteet ja takkapuut ovat vuokran ulkopuolella. Ne voi hankkia lomakeskuksestakin erillistä maksua vastaan. Kesäajan vuokrausaika ilmoitetaan erikseen. Mökin varaukset jäsenrekisteristä, puh. (09) , Postiosoite: Puuliiton jäsenrekisteri, PL 318, HELSINKI. 12. KURSSIT Nuorten julisteentekokurssi Lahdessa Hotelli Cumuluksessa Tekstin- ja kuvankäsittelyä käytännön harjoitusten kautta, kouluttajana Maarit Palen Työväen Sivistysliitosta ja Asta Holopainen Puuliitosta. Harjoitustöissä voi tehdä esim. omalle ammattiosastolle julisteita, mainoksia, ilmoituksia sekä paperille tulostettavaan että sähköiseen levityskäyttöön. Tutustumista liiton toimintaan ja jäsenetuihin. Tervetulleita ovat ammattiosastojen nuorisovastaavat, liiton koulutiedottajat ja alle 30- vuotiaat jäsenet. Liitto korvaa kurssin ohjelman siihen liittyvine ruokailuineen sekä hotellimajoituksen ja matkakulut liiton koulutuskäytännön mukaan. Ilmoittautuminen heti tai kuukautta ennen tai (09) Mekaanisen metsäteollisuuden ja puusepänteollisuuden edunvalvontaviikonloppu Tampere Kohderyhmä: Mekaanisen metsäteollisuuden ja puusepänteollisuuden aloilla työskentelevät luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut sekä muut liiton jäsenet, jotka ovat kiinnostuneet kurssisisällöstä.

12 Kurssisisältö: Perehdytään uusiin työehtosopimusmääräyksiin, paikalliseen sopimiseen sekä muutosturvaan. Pohditaan miten toimitaan lomautustilanteissa, jotka ovat jatkuneet 200 pv yhdenjaksoisesti. Käydään läpi työsuojelun perusasiat ja käydään keskustelua tasa-arvo-/syrjintäkysymyksistä sekä ikääntyvien työntekijöiden asemasta työpaikalla. Kurssituki: Liitto korvaa osallistuvien jäsenten majoitukset, ruokailut sekä matkakulut liiton matkakulujen korvausohjeen mukaan. Kurssille ilmoittaudutaan liiton toimistoon viimeistään kolme viikkoa ennen kurssia, (09) Metsäalan edunvalvontaviikonloppu Tampere Kohderyhmä ja sisältö: Metsäalalla työskentelevät luottamusmiehet, työsuojeluvaltuutetut ja muut kiinnostuneet. Keskustellaan tulevista työehtosopimustavoitteista sekä ajankohtaisista asioista. Kurssituki: Liitto korvaa osallistuvien jäsenten majoitukset, ruokailut sekä matkakulut liiton matkakulujen korvausohjeen mukaan. Kurssille ilmoittaudutaan liiton toimistoon viimeistään kolme viikkoa ennen kurssia, (09) Luottamusmiesten peruskurssi Kiljavan opisto Kohderyhmä: Kurssi on tarkoitettu luottamusmiehille ja varaluottamusmiehille sekä ammattiosastojen puheenjohtajille. Kurssi soveltuu peruskoulutukseksi kaikille, joita kiinnostaa työnantajien ja työntekijöiden yhteistoiminnan parantaminen työntekijöitten oikeuksia kehittämällä. Tavoite: Kurssin tavoitteena on aloittaa luottamusmiehen perustaitojen oppiminen. Tavoitteena on myös, että tehtäväkokonaisuuden ymmärtäminen ja oikeuksien tiedostaminen auttavat selviytymistä työpaikalla. Avainsisältöjä: Luottamusmieheksi kehittyminen Luottamusmiehen tehtävät ja yhteistyökumppanit Luottamusmiehen oikeudet ja velvollisuudet Työoikeuden perusteet, mm. työsopimuslaki, yhteistoimintalaki Työehtosopimuksen tulkinta ja liiton apu Paikallinen sopiminen ja yhteistoimintamenettely Vaikuttaminen ja neuvottelutoiminta Luottamusmiehen ja jäsenistön luottamus Kurssituki: SAK/EK-koulutussopimuksen mukainen työnantajan tuen piiriin kuuluva kurssi. Työnantaja maksaa kurssiajalta keskituntiansion mukaista palkkaa sekä 23,32 euroa/päivä ateriakorvausta opistolle. Liitto maksaa kurssimaksun, kurssiaineiston ja matkat. Kurssille haetaan ammattiyhdistysliikkeen kurssihakemuksella. Hakemukset liiton toimistoon mahdollisimman pian.

13 Työsuojelun jatkokurssi jakso Kiljavan opisto ja jakso Kiljavan opisto Molemmille jaksoille haetaan samalla kurssihakemuksella. Kohderyhmä: Työsuojelun peruskurssin tai sitä vastaavan kurssin käyneet työsuojeluedustajat. Tavoite: Kurssin tavoite on syventää ja laajentaa työsuojelutietoutta sekä ohjata näkökulmaa korjaavasta ja ongelmia poistavasta toiminnasta työpaikan ja sen työsuojelutoiminnan kehittämiseen. Avainsisältöjä: Työsuojelun tavoitteet työssä Ihmiskäsityksen, hyvinvointiajattelun sekä työsuojelulainsäädännön merkitys työn ja työpaikkatoiminnan kehittämisessä Työn henkinen, ruumiillinen ja sosiaalinen kuormittavuus Työkyky ja ikääntyminen Työpaikan tarkastelua ja kehittämistä työterveyshuollon ja työsuojeluviranomaisten näkökulmasta sekä oman tarkastustoiminnan, riskien hallinnan, työnopastuksen tapaturman tutkinnan kautta 0-tapaturma-ajattelun ja turvallisuusjohtamisen periaatteet Toimialakohtaiset erityiskysymykset Kurssijaksojen välille rakennetaan kurssilaisille keskustelualusta internetiin ja tälle ajalle kuuluu myös etätehtäviä, jotka ovat yhteydessä oman työpaikan kehittämistoimintaan. Liittokohtaiset kurssit poikkeavat toisistaan. Kurssituki: SAK/EK-koulutussopimuksen mukainen työnantajan tuen piiriin kuuluva kurssi. Työnantaja maksaa kurssiajalta keskituntiansion mukaista palkkaa sekä 23,32 euroa/päivä ateriakorvausta opistolle. Liitto maksaa kurssimaksun, kurssiaineiston ja matkat. Kurssille haetaan ammattiyhdistysliikkeen kurssihakemuksella. Hakemukset liiton toimistoon mahdollisimman pian. Metsäkonealan edunvalvontaviikonloppu Kuopio hotelli IsoValkeinen Kohderyhmä ja sisältö: Metsäkonealalla työskentelevät luottamusmiehet, työsuojeluvaltuutetut sekä muut kiinnostuneet. Kurssilla keskustellaan metsäkonealan ajankohtaisista asioista. Kurssituki: Liitto korvaa osallistuvien jäsenten majoitukset, ruokailut sekä matkakulut liiton matkakulujen korvausohjeen mukaan. Kurssille ilmoittaudutaan liiton toimistoon viimeistään kuukautta ennen kurssia, (09) Mekaanisen metsäteollisuuden ja puusepänteollisuuden edunvalvontaviikonloppu Kemi ja Kuopio

14 Kohderyhmä: Mekaanisen metsäteollisuuden ja puusepänteollisuuden aloilla työskentelevät luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut sekä muut liiton jäsenet, jotka ovat kiinnostuneet kurssisisällöstä. Kurssisisältö: Perehdytään uusiin työehtosopimusmääräyksiin, paikalliseen sopimiseen sekä muutosturvaan. Pohditaan miten toimitaan lomautustilanteissa, jotka ovat jatkuneet 200 pv yhdenjaksoisesti. Käydään läpi työsuojelun perusasiat ja käydään keskustelua tasa-arvo-/syrjintäkysymyksistä sekä ikääntyvien työntekijöiden asemasta työpaikalla. Kurssituki: Liitto korvaa osallistuvien jäsenten majoitukset, ruokailut sekä matkakulut liiton matkakulujen korvausohjeen mukaan. Kurssille ilmoittaudutaan liiton toimistoon viimeistään kuukautta ennen kurssia, (09) Luottamusmiesten jatkokurssi jakso ja 2. jakso Molemmille jaksoille haetaan samalla kurssihakemuksella. Kohderyhmä: Luottamusmiesten perus- tai vastaavan kurssin käyneet tai muutoin perustiedot luottamusmiestoiminnasta hankkineet luottamusmiehet, varaluottamusmiehet, ammattiosastojen puheenjohtajat tai työpaikka- ja/tai ammattiyhdistystoiminnasta kiinnostuneet. Tavoite: Laajentaa ja syventää luottamusmiehen toimintaa sekä työelämää ja sen pelisääntöjä koskevia taitoja. Antaa valmiuksia osallistua työyhteisön kehittämiseen tietoisina ja vastuullisina työntekijöitten edustajina. Kehittää osallistujien viestintä- ja vuorovaikutustaitoja vaikuttamisen välineiksi. Avainsisältöjä: Kokemukset luottamusmiestoiminnasta Toiminnasta oppiminen Mihin luottamusmiestä tarvitaan? Työoikeus periaatteet ja keskeiset pykälät Paikallinen sopiminen ja yhteistoimintalaki Palkkausjärjestelmä ja työehtosopimuksen tulkitseminen Luottamusmiehen vaikuttaminen ja viestintä Ohjatut välitehtävät Luottamusmiehen rooli kehittäjänä Luottamusmiehen toimintamahdollisuuksien lisääminen Luottamusmies demokraattisena neuvottelijana Luottamusmiehen arvostus ja merkitys Omien taitojen arviointi ja jatko-opinnot Kurssituki: SAK/EK-koulutussopimuksen mukainen työnantajan tuen piiriin kuuluva kurssi. Työnantaja maksaa kurssiajalta keskituntiansion mukaista palkkaa sekä 23,32 euroa/päivä ateriakorvausta opistolle. Liitto maksaa kurssimaksun, kurssiaineiston ja matkat. Kurssille haetaan ammattiyhdistysliikkeen kurssihakemuksella. Hakemukset liiton toimistoon kuukautta ennen kurssin alkua.

15 Mekaanisen metsäteollisuuden ja puusepänteollisuuden edunvalvontaviikonloppu Kuusamo Kohderyhmä: Mekaanisen metsäteollisuuden ja puusepänteollisuuden aloilla työskentelevät luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut sekä muut liiton jäsenet, jotka ovat kiinnostuneet kurssisisällöstä. Kurssisisältö: Perehdytään uusiin työehtosopimusmääräyksiin, paikalliseen sopimiseen sekä muutosturvaan. Pohditaan miten toimitaan lomautustilanteissa, jotka ovat jatkuneet 200 pv yhdenjaksoisesti. Käydään läpi työsuojelun perusasiat ja käydään keskustelua tasa-arvo-/syrjintäkysymyksistä sekä ikääntyvien työntekijöiden asemasta työpaikalla. Kurssituki: Liitto korvaa osallistuvien jäsenten majoitukset, ruokailut sekä matkakulut liiton matkakulujen korvausohjeen mukaan. Kurssille ilmoittaudutaan liiton toimistoon viimeistään kuukautta ennen kurssia, (09) SÄRMÄN ILMESTYMISAIKATAULU 2010 Numero Aineistopäivä Ilmestymispäivä Kesätauko

Tapahtumaan voi tutusta lähemmin internetissä osoitteessa: www.valmu.com.

Tapahtumaan voi tutusta lähemmin internetissä osoitteessa: www.valmu.com. Nro 5/2010 1. ILMOITTAUDU KESÄPÄIVILLE 2. KESÄFESTAREILTA LIITTO-ORAVIEN SUOJELUKSEEN 3. TOIMISTON AUKIOLOAIKA JUHANNUSAATON AATTONA 4. JÄSENREKISTERIN PÄIVYSTYSAIKA KESÄLLÄ 5. TYÖEHTOSOPIMUSPÄIVYSTYS

Lisätiedot

Metsäteollisuus ry Puuliitto ry

Metsäteollisuus ry Puuliitto ry Metsäteollisuus ry Puuliitto ry Neuvottelutulos 31.5.2016 klo 8.00 MEKAANISEN METSÄTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN KILPAILUKYKYSOPIMUKSELLA Allekirjoittaneet liitot uudistavat työehtosopimuksensa

Lisätiedot

OSASAIRAUSPÄIVÄRAHA JA TAPATURMAVAKUUTUS

OSASAIRAUSPÄIVÄRAHA JA TAPATURMAVAKUUTUS TAPATURMA-ASIAIN KORVAUSLAUTAKUNTA KIERTOKIRJE 4/2008 Bulevardi 28 00120 Helsinki Puhelin (09) 680 401 20.2.2008 Faksi (09) 604 714 Merja Salonen 1(5) OSASAIRAUSPÄIVÄRAHA JA TAPATURMAVAKUUTUS Vuoden 2007

Lisätiedot

Työn kaari kuntoon. Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä

Työn kaari kuntoon. Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä Työn kaari kuntoon Palvelut työntekijälle työkyvyn heiketessä 2 Keva tukee työssä jatkamista työkyvyn heikentyessä Jos sinulla on sairaus, jonka vuoksi työkykysi on uhattuna, Kevan tukema ammatillinen

Lisätiedot

Tässä jäsenkirjeessä selvitetään vuosilomiin ja juhannuksen palkanmaksuun liittyvää tärkeää tietoa tiivistetysti.

Tässä jäsenkirjeessä selvitetään vuosilomiin ja juhannuksen palkanmaksuun liittyvää tärkeää tietoa tiivistetysti. JÄSENKIRJE M+P+T/1/2016 4.3.2016 1(8) Kristel Nybondas Tässä jäsenkirjeessä selvitetään vuosilomiin ja juhannuksen palkanmaksuun liittyvää tärkeää tietoa tiivistetysti. Maaseutuelinkeinojen, puutarha-alan

Lisätiedot

Sairauspäivärahan määrän laskennan ohje

Sairauspäivärahan määrän laskennan ohje Sairauspäivärahan määrän laskennan ohje Sairauspäivärahan yleisistä perusteista saat tarkempaa tietoa Kun sairastat -sivuilta sekä Kelan toimistoista. Päivärahan määrä lasketaan pääsääntöisesti henkilön

Lisätiedot

METALLILIITON OIKEUSAPU JÄSENELLE TYÖSUHDERIITA TYÖTAPATURMA JA AMMATTITAUTI OIKEUSAVUN HAKEMINEN PALKKATURVA 2016/3

METALLILIITON OIKEUSAPU JÄSENELLE TYÖSUHDERIITA TYÖTAPATURMA JA AMMATTITAUTI OIKEUSAVUN HAKEMINEN PALKKATURVA 2016/3 METALLILIITON OIKEUSAPU JÄSENELLE TYÖSUHDERIITA TYÖTAPATURMA JA AMMATTITAUTI OIKEUSAVUN HAKEMINEN PALKKATURVA 2016/3 METALLILIITON OIKEUSAPU Metallityöväen Liiton sääntöjen 16 :ssä määritellään yhdeksi

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Korvaus rikoksen uhrille Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen SISÄLLYS Milloin rikoksen uhrille voidaan maksaa korvaus valtion varoista? 3

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Korvaus rikoksen uhrille Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen SISÄLLYS Milloin rikoksen uhrille voidaan maksaa korvaus valtion varoista? 3

Lisätiedot

Lakisääteinen tapaturmavakuutus 20.1.2016

Lakisääteinen tapaturmavakuutus 20.1.2016 VAKUUTUSTUTKINTO 172. SUORITUSTILAISUUS Lakisääteinen tapaturmavakuutus 20.1.2016 1. a) 35-vuotias henkilö pohtii oman yrityksen perustamista, hän on päätynyt yhtiömuodossa joko avoimeen yhtiöön tai kommandiittiyhtiöön.

Lisätiedot

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE 2007 2010

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE 2007 2010 MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND Marjatta Sidarous JÄSENKIRJE M/2/2007 10.10.2007 1(5) TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE 2007 2010 Maaseudun Työnantajaliiton ja Puu- ja

Lisätiedot

Vanhempainpäivärahan määrän laskurin ohje

Vanhempainpäivärahan määrän laskurin ohje Vanhempainpäivärahan määrän laskurin ohje Vanhempainpäivärahan yleisistä perusteista saat tarkempaa tietoa Lapsiperheet-sivuilta sekä Kelan toimistoista. Päivärahan määrä lasketaan pääsääntöisesti henkilön

Lisätiedot

Työharjoittelu. www.mol.fi. Työharjoittelu ja työelämävalmennus

Työharjoittelu. www.mol.fi. Työharjoittelu ja työelämävalmennus Työharjoittelu www.mol.fi Työharjoittelu ja työelämävalmennus Työtön työnhakija voi osallistua työharjoitteluun tai työelämävalmennukseen perehtyäkseen työelämään sekä edistääkseen työhönsijoittumistaan

Lisätiedot

AUTOALAN KAUPAN JA KORJAAMOTOIMINNAN TYÖEHTO- SOPIMUKSEEN TEHDYT TEKSTIMUUTOKSET 1.10.2011 ALKAEN

AUTOALAN KAUPAN JA KORJAAMOTOIMINNAN TYÖEHTO- SOPIMUKSEEN TEHDYT TEKSTIMUUTOKSET 1.10.2011 ALKAEN 1 (7) AUTOALAN KAUPAN JA KORJAAMOTOIMINNAN TYÖEHTO- SOPIMUKSEEN TEHDYT TEKSTIMUUTOKSET 1.10.2011 ALKAEN SOVELTAMINEN JA YLEISET MÄÄRÄYKSET Lisätään uusi Ryhmähenkivakuutus Työnantaja toteuttaa kustannuksellaan

Lisätiedot

Sosiaalipalveluala Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna 2016 - JHL

Sosiaalipalveluala Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna 2016 - JHL 18.11.2016 Sosiaalipalveluala Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna 2016 - JHL YHTEENVETO ESITYKSEEN SISÄLTYVISTÄ KURSSEISTA 1. LUOTTAMUSMIESKOULUTUS Peruskurssit, 3 kpl - Uuden luottamusmiehen

Lisätiedot

Liity SuPeriin LÄHI- JA PERUSHOITAJIEN OMAAN LIITTOON

Liity SuPeriin LÄHI- JA PERUSHOITAJIEN OMAAN LIITTOON Liity SuPeriin LÄHI- JA PERUSHOITAJIEN OMAAN LIITTOON Sinun liittosi on SuPer SuPer on ainoa liitto, joka on keskittynyt lähi- ja perushoitajien edunvalvontaan. Ajamme etujasi kaikissa ammatillisissa ja

Lisätiedot

Palkansaajan työssäoloehdon laskenta

Palkansaajan työssäoloehdon laskenta Sivu 1/5 Palkansaajan työssäoloehdon laskenta Peruspäivärahan saamisen edellytyksenä on työssäoloehdon täyttäminen. Palkansaajan työssäoloehto täyttyy, kun henkilö on 28 lähinnä edellisen kuukauden aikana

Lisätiedot

JÄSENTAPAHTUMAT JA KURSSIT 2010

JÄSENTAPAHTUMAT JA KURSSIT 2010 1 JÄSENTAPAHTUMAT JA KURSSIT 2010 2 SISÄLLYSLUETTELO KURSSIKALENTERI... 3 5 TIETOA KURSSEISTA... 6 LIITON JÄRJESTÄMÄ EDUNVALVONTAKOULUTUS... 8 TYÖSUOJELUKOULUTUS... 11 JÄRJESTÖKOULUTUS... 11 NUORTEN TAPAHTUMAT...

Lisätiedot

Harkinnanvaraista virka- ja työvapaata myönnettäessä noudatettavat ohjeet:

Harkinnanvaraista virka- ja työvapaata myönnettäessä noudatettavat ohjeet: Harkinnanvaraista virka- ja työvapaata myönnettäessä noudatettavat ohjeet: 1. Harkinnanvaraisen virka- tai työvapaan määritelmä ja myöntämisen yleiset edellytykset Harkinnanvaraisella virka- ja työvapaalla

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt

Työelämän pelisäännöt Työelämän pelisäännöt Taidoista työpoluiksi projekti Sisältö Työelämän peruskäsitteet Työelämässä Poissaolot Työturvallisuus ja terveys Työntekijän oikeudet ja velvollisuudet Työantajan oikeudet ja velvollisuudet

Lisätiedot

metallityöväen liiton oikeusapu työsuhderiitoja ratkaistaessa, työturvallisuusvahingoissa ja palkkaturva-asioissa

metallityöväen liiton oikeusapu työsuhderiitoja ratkaistaessa, työturvallisuusvahingoissa ja palkkaturva-asioissa 2010 metallityöväen liiton oikeusapu työsuhderiitoja ratkaistaessa, työturvallisuusvahingoissa ja palkkaturva-asioissa Sisältö ALKUSANAT Alkusanat...3 1. Työsuhderiitojen ratkaiseminen...4 A. Työnantajaliiton

Lisätiedot

4 Kesätyöt, monia mahdollisuuksia! 6 Tiedä mistä sovit 7 Työsopimuksen sisältö 8 Tee töitä oikeassa työsuhteessa 10 Työehtosopimus ja Luottamusmies

4 Kesätyöt, monia mahdollisuuksia! 6 Tiedä mistä sovit 7 Työsopimuksen sisältö 8 Tee töitä oikeassa työsuhteessa 10 Työehtosopimus ja Luottamusmies 4 Kesätyöt, monia mahdollisuuksia! 6 Tiedä mistä sovit 7 Työsopimuksen sisältö 8 Tee töitä oikeassa työsuhteessa 10 Työehtosopimus ja Luottamusmies 11 Muista töihin mennessäsi 13 Muista työsuhteen päättyessä

Lisätiedot

Ryhmähenkivakuutusta vastaava etu. Valtiokonttorin korvaama ryhmähenkivakuutusta vastaava etu valtion palveluksessa olleen henkilön omaisille

Ryhmähenkivakuutusta vastaava etu. Valtiokonttorin korvaama ryhmähenkivakuutusta vastaava etu valtion palveluksessa olleen henkilön omaisille Ryhmähenkivakuutusta vastaava etu Valtiokonttorin korvaama ryhmähenkivakuutusta vastaava etu valtion palveluksessa olleen henkilön omaisille RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVA ETU Sopimus Valtion palveluksessa

Lisätiedot

Yksityisen sosiaalialan palkallisiksi hyväksymät kurssit vuodelle 2015

Yksityisen sosiaalialan palkallisiksi hyväksymät kurssit vuodelle 2015 14.11.2014 Yksityisen sosiaalialan palkallisiksi hyväksymät kurssit vuodelle 2015 Yksityinen sosiaalipalveluala Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna 2015 - JHL YHTEENVETO ESITYKSEEN SISÄLTYVISTÄ

Lisätiedot

Helsingin Kaupungin Asunnot Oy:n vapaaehtoinen henkilövakuutus

Helsingin Kaupungin Asunnot Oy:n vapaaehtoinen henkilövakuutus 18.1.2013 Helsingin Kaupungin Asunnot Oy:n vapaaehtoinen henkilövakuutus 1.1.2013 alkaen 1 Talkootyöntekijöiden tapaturmavakuutus 353-4177916-7 Vakuutettuina ovat Suomessa vakinaisesti asuvat, Suomen asumisperusteisen

Lisätiedot

NRO 1/2010 1. MEKAANISEN METSÄTEOLLISUUDEN NEUVOTTELUTULOS

NRO 1/2010 1. MEKAANISEN METSÄTEOLLISUUDEN NEUVOTTELUTULOS NRO 1/2010 1. MEKAANISEN METSÄTEOLLISUUDEN NEUVOTTELUTULOS 2. MATKAKUSTANNUSTEN KORVAUKSET 1.1.2010 3. ILMOITUKSET TYÖSUOJELUVALTUUTETUISTA 4. KESÄPÄIVÄT VALKEAKOSKELLA 5. MUUTOKSIA JÄSENREKISTERIN PÄIVYSTYSAJOISSA

Lisätiedot

T Y Ö E H T O S O P I M U S 2012 2013

T Y Ö E H T O S O P I M U S 2012 2013 SAVONLINNAN OOPPERAJUHLAORKESTERIN JÄSENIÄ KOSKEVA T Y Ö E H T O S O P I M U S 2012 2013 Palkat vuonna 2013 SOPIJAPUOLET Savonlinnan Oopperajuhlien Kannatusyhdistys ry, jäljempänä kannatusyhdistys, ja

Lisätiedot

Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017

Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 2016 Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017 Säännöllinen työaika 2-viikkojaksossa säännöllinen työaika on 80 tuntia. Lyhyemmästä kuin 4

Lisätiedot

KUNTOUTUSTA JA TUETTUJA LOMIA OMAISHOITAJILLE

KUNTOUTUSTA JA TUETTUJA LOMIA OMAISHOITAJILLE KUNTOUTUSTA JA TUETTUJA LOMIA OMAISHOITAJILLE 26.3.2018 MERJA JÄNTTI TOIMINNANSUUNNITELIJA TALOUDEN JA TOIMINNAN TUKI SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMIALA KELAN KUNTOUTUSKURSSIT KENELLE: KAIKENIKÄISILLE OMAISHOITAJINA

Lisätiedot

Vuokratyöntekijän palkka verotetaan Suomessa myös, jos työntekijä tulee maasta, jonka kanssa Suomella ei ole verosopimusta.

Vuokratyöntekijän palkka verotetaan Suomessa myös, jos työntekijä tulee maasta, jonka kanssa Suomella ei ole verosopimusta. Ulkomaisen vuokratyövoiman verotusta koskeva uudistus 2007: tyypillisiä kysymyksiä vastauksineen Sisällysluettelo 1. Yleiset kysymykset 2. Enintään kuusi kuukautta Suomessa olevat 3. Yli kuusi kuukautta

Lisätiedot

1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa.

1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa. 6 Työaika 1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa. 2. Säännöllinen työaika muussa kuin toimistotyössä on enintään 9

Lisätiedot

vuotta yrittäjän tapaturmavakuutus Tuoteseloste voimassa 1.1.2016 alkaen

vuotta yrittäjän tapaturmavakuutus Tuoteseloste voimassa 1.1.2016 alkaen 120 vuotta yrittäjän tapaturmavakuutus Tuoteseloste voimassa 1.1.2016 alkaen SISÄLLYSLUETTELO Tämä tuoteseloste on tarkoitettu avuksesi tutustuessasi työtapaturma- ja ammattitautilain mukaiseen vapaaehtoiseen

Lisätiedot

KT 30.11.2015 Yleiskirjeen 15/2015 liite 2

KT 30.11.2015 Yleiskirjeen 15/2015 liite 2 Luottamusmieskoulutus Johdantokurssit 18.1. - 22.1. Edunvalvonnan ja yhteistoiminnan johdanto, 5 pv 30.5. - 3.6. Edunvalvonnan ja yhteistoiminnan johdanto, 5 pv 21.3. - 23.3. 22.8. - 24.8. 10.10. - 12.10.

Lisätiedot

KOTIMAAN MATKUSTAJA-ALUSLIIKENTEEN LUOTTAMUSMIESSOPIMUS

KOTIMAAN MATKUSTAJA-ALUSLIIKENTEEN LUOTTAMUSMIESSOPIMUS Kotimaan matkustaja-alusliikenteen työehtosopimus 1(6) LIITE 3 JOHDANTO KOTIMAAN MATKUSTAJA-ALUSLIIKENTEEN LUOTTAMUSMIESSOPIMUS Työehtosopimusjärjestelmän ylläpitäminen ja kehittäminen perustuu työnantaja-

Lisätiedot

Helsingissä 23. kesäkuuta 2005 KUNNALLINEN TYÖMARKKINALAITOS

Helsingissä 23. kesäkuuta 2005 KUNNALLINEN TYÖMARKKINALAITOS VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS KUNNALLISEN YLEISEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2005 2007 VIII LUVUN JA IX LUVUN MUUTTAMISESTA Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen 2005 2007 lomauttamista koskevan

Lisätiedot

Yksityinen sosiaalipalveluala. Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna 2010 26.11.2009 YHTEENVETO ESITYKSEEN SISÄLTYVISTÄ KURSSEISTA

Yksityinen sosiaalipalveluala. Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna 2010 26.11.2009 YHTEENVETO ESITYKSEEN SISÄLTYVISTÄ KURSSEISTA 26.11.2009 Yksityinen sosiaalipalveluala Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna 2010 YHTEENVETO ESITYKSEEN SISÄLTYVISTÄ KURSSEISTA 1. LUOTTAMUSMIESKOULUTUS Peruskurssit, 2 kpl - Luottamusmieskurssi

Lisätiedot

Y L E I S O H J E SAIRAUSKASSA LAIVAN JÄSENILLE

Y L E I S O H J E SAIRAUSKASSA LAIVAN JÄSENILLE Y L E I S O H J E SAIRAUSKASSA LAIVAN JÄSENILLE 1.1.2016 YHTEYSTIEDOT Postiosoite: Käyntiosoite: Sairauskassa Laiva Meyer Turku Oy, Turun telakka (P32) PL 666 Telakkakatu 1 20101 TURKU 20240 TURKU Palvelemme:

Lisätiedot

SAK ry Hallituksen suositus 1(6) koulutusohjesäännöksi

SAK ry Hallituksen suositus 1(6) koulutusohjesäännöksi SAK ry Hallituksen suositus 1(6) HENKILÖSTÖN KOULUTUKSEN KORVAUKSET JA TUKIMUODOT Sisällys Sivu 1. Ammatillinen henkilöstökoulutus.. 2 1.1 Perehdyttämiskoulutus. 2 1.2 Täydennys- ja uudelleenkoulutus.

Lisätiedot

Tämä ohjeistus on tarkoitettu henkilökohtaisen avustajan työnantajalle, mutta se on syytä antaa myös avustajan/avustajien luettavaksi.

Tämä ohjeistus on tarkoitettu henkilökohtaisen avustajan työnantajalle, mutta se on syytä antaa myös avustajan/avustajien luettavaksi. 1 (5) HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJAOHJE Tämä ohjeistus on tarkoitettu henkilökohtaisen avustajan työnantajalle, mutta se on syytä antaa myös avustajan/avustajien luettavaksi. Tuntilistat Työnantajat

Lisätiedot

Muistio. Työelämä / Työlainsäädäntö ja työehtosopimuspolitiikka Katja Leppänen 18.3.2016 1 (9)

Muistio. Työelämä / Työlainsäädäntö ja työehtosopimuspolitiikka Katja Leppänen 18.3.2016 1 (9) Työelämä / Työlainsäädäntö ja Katja Leppänen 18.3.2016 1 (9) VUOSILOMALAIN MUUTOKSET 1.4.2016 Vuosilomalakia muutetaan 1.4.2016 voimaantulevalla lailla kahdella tavalla: 1. Yli neljän viikon pituisiin

Lisätiedot

METSÄALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN MUUTOKSET 1.5.2008 ALKAEN

METSÄALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN MUUTOKSET 1.5.2008 ALKAEN YKSITYISMETSÄTALOUDEN TYÖNANTAJAT JÄSENKIRJE 5/T/2008 puh. (09) 684 4380 19.03.2008 Jakelu: Jäsentyönantajat 1(2) METSÄALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN MUUTOKSET 1.5.2008 ALKAEN Metsäalan työehtosopimukseen tulee

Lisätiedot

Valtion palveluksessa olleen henkilön omaisille. Ryhmähenkivakuutusta vastaava etu

Valtion palveluksessa olleen henkilön omaisille. Ryhmähenkivakuutusta vastaava etu Valtion palveluksessa olleen henkilön omaisille Ryhmähenkivakuutusta vastaava etu RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVA ETU Sopimus Valtion palveluksessa olleen henkilön (edunjättäjän) kuoltua hänen omaisilleen

Lisätiedot

Matkakustannusten korvaukset teatteri- ja mediatyöntekijän verotuksessa

Matkakustannusten korvaukset teatteri- ja mediatyöntekijän verotuksessa 1 (8) EVO/Minna Tanska 4.6.2014 SAK:n ja Temen ohje: Matkakustannusten korvaukset teatteri- ja mediatyöntekijän verotuksessa Tämä ohje perustuu Verohallinnon vuosittain antamaan päätökseen verovapaista

Lisätiedot

OHJEITA TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTILAIN MUKAISEN VUOSITYÖANSION MÄÄRITTÄMISEEN (25.1.2016)

OHJEITA TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTILAIN MUKAISEN VUOSITYÖANSION MÄÄRITTÄMISEEN (25.1.2016) Tapaturma-asiain korvauslautakunnan yleisohje 25.1.2016 19.4.2016 korjattu laskentataulukon esimerkkitapauksen työttömyyspäivät ja luontoisetujen summakohdan laskentakaava OHJEITA TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTILAIN

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 1367. Laki. nimikirjalain 4 ja 9 :n muuttamisesta. Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 1999

SISÄLLYS. N:o 1367. Laki. nimikirjalain 4 ja 9 :n muuttamisesta. Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 1999 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1999 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 1999 N:o 1367 1378 SISÄLLYS N:o Sivu 1367 Laki nimikirjalain 4 ja 9 :n muuttamisesta... 3631 1368 Laki kansaneläkelain muuttamisesta...

Lisätiedot

Nuorten ammatillinen kuntoutuskurssi 125 vrk

Nuorten ammatillinen kuntoutuskurssi 125 vrk Nuorten ammatillinen kuntoutuskurssi 125 vrk Kohderyhmä: Kurssi on tarkoitettu Pohjois-Suomessa asuville 16-25 vuotiaille, joille sairaus tai vamma aiheuttaa työkyvyn olennaisen heikentymisen tai työkyvyttömyyden

Lisätiedot

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012 Kelan etuudet aikuisopiskelijalle Nina Similä 28.8.2012 Opintotuki Aikuisopiskelija voi hakea Kelasta opintotukea, jos hänen opintojaan ei tueta muun lain perusteella. Ensin kannattaa selvittää oikeudet

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Sääntö 1 (5) Tehtävä 00.01.02 Asianro 76/2013 1.7.2013

Kuopion kaupunki Sääntö 1 (5) Tehtävä 00.01.02 Asianro 76/2013 1.7.2013 Kuopion kaupunki Sääntö 1 (5) Kuopion kaupungin Luottamushenkilöiden palkkio- ja matkustussääntö Muutokset hyväksytty kaupunginvaltuustossa 12.5.2008, voimassa 1.7.2008 ja 1.1.2009 lukien. Muutokset hyväksytty

Lisätiedot

Metsäteollisuus ry:n ja Paperiliitto r.y.:n sekä Metsäteollisuus ry:n ja Sähköalojen ammattiliitto ry:n välillä hyväksytyt kurssit vuonna 2019

Metsäteollisuus ry:n ja Paperiliitto r.y.:n sekä Metsäteollisuus ry:n ja Sähköalojen ammattiliitto ry:n välillä hyväksytyt kurssit vuonna 2019 Metsäteollisuus ry TIEDOTE Paperiliitto r.y. Sähköalojen ammattiliitto ry 8.11.2018 Metsäteollisuus ry:n ja Paperiliitto r.y.:n sekä Metsäteollisuus ry:n ja Sähköalojen ammattiliitto ry:n välillä hyväksytyt

Lisätiedot

Ammatillisen kuntoutuksen keinot käyttöön

Ammatillisen kuntoutuksen keinot käyttöön Tänään työssä hyvän huomisen puolesta Ammatillisen kuntoutuksen keinot käyttöön Yl Tapio Ropponen, Keva ja Yl Anne Lamminpää, Valtiokonttori Tavoitetila Työssä voidaan hyvin Osatyökykyiset työ- ja toimintakykynsä

Lisätiedot

HYMYILE LEVEÄMMIN PALVELUAMMATISSA.

HYMYILE LEVEÄMMIN PALVELUAMMATISSA. HYMYILE LEVEÄMMIN PALVELUAMMATISSA. PAMista PAM, eli Palvelualojen ammattiliitto on yksityisillä palvelualoilla työskentelevien ja opiskelevien liitto PAMilaisia on jo yhteensä yli 232 000 PAMin alat:

Lisätiedot

Ilmoittautuneet eri henkilöt maakunnittain 2012-2016 1. Opetuskieli. Tutkintokerta kevät 2016

Ilmoittautuneet eri henkilöt maakunnittain 2012-2016 1. Opetuskieli. Tutkintokerta kevät 2016 Ilmoittautuneet eri henkilöt maakunnittain 2012-2016 1 kevät 2016 Miehet Naiset Miehet Naiset Miehet Naiset Uusimaa 4968 6690 11658 593 753 1346 5561 7443 13004 Varsinais- 1333 1974 3307 104 104 208 1437

Lisätiedot

HUHTIKUU 15. 17.4. Paikallinen sopiminen, Kiljavan opisto 20. 24.4. Työsuojelun jatkokurssi 1. jakso (2. jakso 25. 29.5.

HUHTIKUU 15. 17.4. Paikallinen sopiminen, Kiljavan opisto 20. 24.4. Työsuojelun jatkokurssi 1. jakso (2. jakso 25. 29.5. TAMMIKUU 17. 18.1. Luottamusmiesten koulutus (mekaaninen, puuseppä), Oulu 17. 18.1. Luottamusmiesten koulutus (metsäkone), Kuopio 19. 23.1. Luottamusmiesten peruskurssi, Kiljavan opisto 24. 25.1. Luottamusmiesten

Lisätiedot

Tekstimuutokset 2011 Liite Kaupan työehtosopimukseen 20.4.2010 31.3.2013

Tekstimuutokset 2011 Liite Kaupan työehtosopimukseen 20.4.2010 31.3.2013 Tekstimuutokset 2011 Liite Kaupan työehtosopimukseen 20.4.2010 31.3.2013 ALKUSANAT Tähän liitteeseen on koottu Kaupan työehtosopimuksen, luottamusmiessopimuksen, yhteistoimintasopimuksen soveltamisohjeiden

Lisätiedot

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto 1 31.3.2015 Johdanto Tämä info on tarkoitettu tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanotuille työntekijöille

Lisätiedot

Ohessa ohjeita henkilökohtaisen avustajan työsuhteeseen liittyen. Ohjekirje on hyvä antaa myös avustajan/-jien luettavaksi.

Ohessa ohjeita henkilökohtaisen avustajan työsuhteeseen liittyen. Ohjekirje on hyvä antaa myös avustajan/-jien luettavaksi. HYVÄ HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJA Ohessa ohjeita henkilökohtaisen avustajan työsuhteeseen liittyen. Ohjekirje on hyvä antaa myös avustajan/-jien luettavaksi. Tuntilistat Työnantajat palauttavat

Lisätiedot

Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa on käytössä BasWaren TEMmatkanhallintajärjestelmä.

Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa on käytössä BasWaren TEMmatkanhallintajärjestelmä. 1 TYÖ-, KOULUTUS- JA ULKOMAAN MATKOJA KOSKEVA TEM-MATKANHALLINTAJÄRJESTELMÄ Yleistä Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa on käytössä BasWaren TEMmatkanhallintajärjestelmä. Henkilöstön kaikki matkasuunnitelmat

Lisätiedot

Kelan tuet osatyökykyisille tapausesimerkkien valossa

Kelan tuet osatyökykyisille tapausesimerkkien valossa Kelan tuet osatyökykyisille tapausesimerkkien valossa 1.12.2017 Sari Linna Ratkaisuasiantuntija, Kela, Kajaanin toimisto Pohjoinen vakuutuspiiri Esimerkki 1; sairauspäiväraha, osasairauspäiväraha ja kuntoutus

Lisätiedot

LähiTapiola Pohjoinen. Palokuntatyön nuoriso-osastojen ohjaajat Kalajoki

LähiTapiola Pohjoinen. Palokuntatyön nuoriso-osastojen ohjaajat Kalajoki LähiTapiola Pohjoinen Palokuntatyön nuoriso-osastojen ohjaajat Kalajoki 14.2.2015 23.2.2015 LÄHITAPIOLA LYHYESTI LähiTapiola-ryhmä on täyden palvelun finanssitalo. Tarjoamme palveluita henkilö-, maatila-,

Lisätiedot

KIERTOKIRJE KOKOELMA

KIERTOKIRJE KOKOELMA POSTI- JA LENNÄTINHALLITUKSEN KIERTOKIRJE KOKOELMA 1954 N:o 29-30 N :o 29. Kiertokirje kovan rahan lähettämisestä Suomen Pankin pää- ja haarakonttoreihin. Tiliohjesäännön 50 :n 2. kohdan määräysten mukaan

Lisätiedot

Sairauspoissaolo-ohje. Ohje esimiehille ja henkilöstölle sairauslomien hyväksymisestä

Sairauspoissaolo-ohje. Ohje esimiehille ja henkilöstölle sairauslomien hyväksymisestä Sairauspoissaolo-ohje Ohje esimiehille ja henkilöstölle sairauslomien hyväksymisestä Sisältö 1 Lyhyet sairauspoissaolot... 2 2 Sairauspoissaolot seitsemän kalenteripäivän jälkeen... 6 3 Työterveyspalvelujen

Lisätiedot

KELAN TULES-AVOKURSSIT

KELAN TULES-AVOKURSSIT KELAN TULES-AVOKURSSIT KUNTOUTUSTA TYÖELÄMÄSSÄ OLEVILLE TUKI- JA LIIKUNTAELINOIREISILLE HERTTUAN KUNTOUTUSKESKUKSESSA Tules-avokursseja selkäoireisille niska-hartiaoireisille lonkka-polviniveloireisille

Lisätiedot

Mika Mänttäri Mikko Nyyssölä TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTI- VAKUUTUS

Mika Mänttäri Mikko Nyyssölä TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTI- VAKUUTUS Mika Mänttäri Mikko Nyyssölä TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTI- VAKUUTUS Talentum Pro Helsinki 2016 Copyright 2016 Talentum Media Oy ja tekijät Yhteistyössä Lakimiesliiton Kustannus ISBN 978-952-14-2769-5

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava. korvaus rikoksen uhrille. Valtion maksama. korvaus rikoksen uhrille. Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot

Valtion varoista maksettava. korvaus rikoksen uhrille. Valtion maksama. korvaus rikoksen uhrille. Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot Milloin rikoksen uhrille voidaan suorittaa korvaus valtion

Lisätiedot

Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna JHL

Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna JHL 19.10.2018 Terveyspalveluala Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna 2019 - JHL YHTEENVETO KURSSEISTA 1. LUOTTAMUSMIESKOULUTUS Peruskurssit, 4 kpl - Uuden luottamusmiehen kurssi, kaikki sopimusalat,

Lisätiedot

Työelämän ABC. Materiaali on tarkoitettu erityisesti yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville.

Työelämän ABC. Materiaali on tarkoitettu erityisesti yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville. Työelämän ABC Materiaali on tarkoitettu erityisesti yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville. Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva työsopimus?

Lisätiedot

TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ry TOIMIHENKILÖIDEN LUOTTAMUSMIESVAALIEN OHJEET 1.1.2016 31.12.2017

TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ry TOIMIHENKILÖIDEN LUOTTAMUSMIESVAALIEN OHJEET 1.1.2016 31.12.2017 TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ry TOIMIHENKILÖIDEN LUOTTAMUSMIESVAALIEN OHJEET 1.1.2016 31.12.2017 TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ry Luottamusmiesvaali 1 (5) Viestintäalan toimihenkilöiden luottamusmiesvaalien

Lisätiedot

MUUTOSTURVA 5.4.2012 1

MUUTOSTURVA 5.4.2012 1 MUUTOSTURVA 5.4.2012 1 Tavoite Nopeampi työllistyminen ja muutoksen aikaisen turvan lisääminen tuotannollisissa ja taloudellisissa irtisanomistilanteissa ja pidempiaikaisissa lomautustilanteissa (vähintään

Lisätiedot

2013/00153 1. SUOMEN RIISTAKESKUS Varsinais-Suomi Hadvalantie 8, 7 B 21500 Piikkiö 029 431 2001 PÄÄTÖS 13.08.2013 2013/00153

2013/00153 1. SUOMEN RIISTAKESKUS Varsinais-Suomi Hadvalantie 8, 7 B 21500 Piikkiö 029 431 2001 PÄÄTÖS 13.08.2013 2013/00153 SUOMEN RIISTAKESKUS Varsinais-Suomi Hadvalantie 8, 7 B 21500 Piikkiö 029 431 2001 Jarmo Laaksonen Telkkäkuja 8 23500 UUSIKAUPUNKI PÄÄTÖS Pvm Nro 13.08.2013 2013/00153 2013/00153 1 METSÄSTYSLAIN 10 :N MUKAINEN

Lisätiedot

SUOMEN KANSALLISOOPPERAN ORKESTERISSA AVUSTAJINA TOIMIVIA MUUSIKKOJA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS

SUOMEN KANSALLISOOPPERAN ORKESTERISSA AVUSTAJINA TOIMIVIA MUUSIKKOJA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS 1 SUOMEN KANSALLISOOPPERAN ORKESTERISSA AVUSTAJINA TOIMIVIA MUUSIKKOJA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS 1 Tällä työehtosopimuksella määrätään työehdot Suomen Kansallisoopperan orkesterissa avustajina toimiville

Lisätiedot

Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna JHL

Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna JHL 27.11.2017 Yksityinen sosiaalipalveluala Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna 2018 - JHL YHTEENVETO KURSSEISTA 1. LUOTTAMUSMIESKOULUTUS Peruskurssit, 3 kpl - Uuden luottamusmiehen kurssi, kaikki

Lisätiedot

Yleinen järjestökoulutus:

Yleinen järjestökoulutus: Tervehdys Sinulle luottamusmies tai muuten vaan liittosi toiminnasta kiinnostunut fiksu henkilö! Olen alle listannut hieman liiton järjestämää alkuvuoden 2018 koulutusta; listasta löytyy ihan varmasti

Lisätiedot

Hyvä seura työnantajana

Hyvä seura työnantajana Hyvä seura työnantajana Vapaaehtoisuus, tuntityö, päätoimisuus mikä on tulevaisuus? Työsuhteinen työntekijä täydentää ja tukee vapaaehtoisuutta ei korvaa Seuran talous (omarahoitus, tuet) Työoikeudelliset

Lisätiedot

Kokemuksia nykyisestä valtion aluehallinnosta 24.11.2011 Anneli Taina, ylijohtaja. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Kokemuksia nykyisestä valtion aluehallinnosta 24.11.2011 Anneli Taina, ylijohtaja. Etelä-Suomen aluehallintovirasto Kokemuksia nykyisestä valtion aluehallinnosta 24.11.2011 Anneli Taina, ylijohtaja Etelä-Suomen aluehallintovirasto Uudistuksen lähtökohdat Perustui Matti Vanhasen II hallitusohjelmaan Hallinto- ja kuntaministeri

Lisätiedot

RAAHEN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ

RAAHEN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ RAAHEN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty Raahen kaupunginhallitus 4.2.2013 74 Voimaantulo 1.1.2013 Soveltamisala 1 Raahen kaupungin viranhaltijoille ja työntekijöille suoritetaan

Lisätiedot

KOULUTUKSET Ilmoittautumisen yhteydessä kerro syntymäaikasi, erikoisruokavaliosi ja huonekaveritoiveesi.

KOULUTUKSET Ilmoittautumisen yhteydessä kerro syntymäaikasi, erikoisruokavaliosi ja huonekaveritoiveesi. Ilmoittautumiset - lomakkeella - sähköpostitse kurssit(at)puuliitto.fi - puhelimitse (09) 6151 6318 KOULUTUKSET 2017 Ilmoittautumisen yhteydessä kerro syntymäaikasi, erikoisruokavaliosi ja huonekaveritoiveesi.

Lisätiedot

Oikeusapua annetaan kaikenlaisissa oikeudellisissa asioissa, joita ovat esimerkiksi:

Oikeusapua annetaan kaikenlaisissa oikeudellisissa asioissa, joita ovat esimerkiksi: Oikeusapu Oikeudenkäynnissä ja muiden oikeudellisten asioiden hoitamisessa tarvitaan usein lainoppinutta avustajaa. Lähtökohta on, että asianosainen kustantaa itse tarvitsemansa oikeudellisen avun. Jollei

Lisätiedot

liittyä liittoon kuulua yhdistykseen Helsingin kunnallisten koulujen henkilökunta JHL ry 133

liittyä liittoon kuulua yhdistykseen Helsingin kunnallisten koulujen henkilökunta JHL ry 133 Helsingin kunnallisten koulujen henkilökunta JHL ry 133 Ammattina hyvinvointi Tiedotuslehti Lehden toimitus: Levikki: Kohderyhmä: Merja Patokoski Vesa Vento 200 kpl Opetustoimen henkilöstö, pois lukien

Lisätiedot

IMATRAN KAUPUNGIN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ

IMATRAN KAUPUNGIN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ IMATRAN KAUPUNGIN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ Sisällysluettelo PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ 1 Soveltamisala 1 2 Luottamushenkilöiden kokouspalkkiot 1 3 Samana päivänä pidetyt kokoukset 1 4 Vuosipalkkiot

Lisätiedot

TERVEYSPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA. Henkilökohtaisia ja taulukkopalkkoja korotetaan 3,4 %.

TERVEYSPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA. Henkilökohtaisia ja taulukkopalkkoja korotetaan 3,4 %. 10.10.2007 TERVEYSPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA Sopimuskausi 1.10.2007 31.1.2010 Palkankorotukset 1.10.2007 Henkilökohtaisia ja taulukkopalkkoja korotetaan 3,4 %. 1.3.2008 Otetaan

Lisätiedot

2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012*

2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012* Palkansaajien työmatkatapaturmat 28-212 (aiemman analyysin päivitys) 16.1.213 TVL/AH Analyysin aineistona on kaikki palkansaajille lakisääteisestä tapaturmavakuutuksesta korvatut työmatkatapaturmat. Vapaaehtoisesti

Lisätiedot

Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna JHL

Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna JHL 21.11.2016 tarkistettu ja korjattu Yksityisen sosiaalipalveluala Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna 2017 - JHL YHTEENVETO ESITYKSEEN SISÄLTYVISTÄ KURSSEISTA 1. LUOTTAMUSMIESKOULUTUS Peruskurssit,

Lisätiedot

MAATALOUSLOMITTAJIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET

MAATALOUSLOMITTAJIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET LIITE 13 MAATALOUSLOMITTAJIA KOSKEVAT ERITYISMÄÄRÄYKSET 1 Soveltamisala ja sovellettavat määräykset Lomittajilla tarkoitetaan myös turkistuottajien lomituspalvelulaissa (1264/2009) tarkoitettuja paikallisyksikön

Lisätiedot

Ammattiliitto Nousu ry KOULUTUSOHJELMA 2016

Ammattiliitto Nousu ry KOULUTUSOHJELMA 2016 Ammattiliitto Nousu ry KOULUTUSOHJELMA 2016 Koulutusohjelma on hyväksytty Nousun edustajiston kokouksessa 30.11.-1.12.2015. Kuvat: Shutterstock Taitto: Johanna Maasto NOUSUN KOULUTUSOHJELMA VUONNA 2016

Lisätiedot

Verohallinto on vahvistanut luontoisetuarvot vuodelle 2016 (dnro: 165/200/2015).

Verohallinto on vahvistanut luontoisetuarvot vuodelle 2016 (dnro: 165/200/2015). Luontoisedut 2016 Verohallinto on vahvistanut luontoisetuarvot vuodelle 2016 (dnro: 165/200/2015). 1 Kotimaassa ja ulkomailla työnantajalta saadut luontoisedut on arvioitava seuraavien perusteiden mukaan:

Lisätiedot

AMMATTIYHDISTYSLIIKKEEN KURSSIHAKEMUS OPINTOVAPAA- JA OPINTOTUKIHAKEMUS

AMMATTIYHDISTYSLIIKKEEN KURSSIHAKEMUS OPINTOVAPAA- JA OPINTOTUKIHAKEMUS et lomakkeen Henkilötunnus Liitto osasto (nro) työ Koti- tai matkapuhelin Aikaisemmat ay-kurssit / muu tiedotus järjestäjälle Menetän aikana Liiton tiedonantoja toteuttajalle vähennettynä Saapunut toteuttajalle

Lisätiedot

Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa

Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa Quid novi - mitä uutta Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa 23.9.2014 Irma Paso vakuutussihteeri, kuntoutuksen etuusvastaava Kela, Oulun vakuutuspiiri Ammatillinen kuntoutusjärjestelmä Suomessa 1/2 Kuntoutuksen

Lisätiedot

2 Kokouspalkkiot 1 mom. Kunnan toimielinten kokouksista maksetaan luottamushenkilöille ja viran- ja toimenhaltijoille seuraavasti:

2 Kokouspalkkiot 1 mom. Kunnan toimielinten kokouksista maksetaan luottamushenkilöille ja viran- ja toimenhaltijoille seuraavasti: Valtuusto 10.12.2012 50 1 (6) LAUKAAN KUNNAN PALKKIOSÄÄNTÖ Hyväksytty valtuuston kokouksessa Voimaantulo 1.1.2013 1 Soveltamisala Kunnan luottamushenkilöille maksetaan palkkiota luottamustoimen hoitamisesta

Lisätiedot

Työkyvyn hallinta, seuranta ja varhainen tuki. Työterveysyhteistyö ja työkyvyn ylläpitäminen korvaamisen edellytyksinä

Työkyvyn hallinta, seuranta ja varhainen tuki. Työterveysyhteistyö ja työkyvyn ylläpitäminen korvaamisen edellytyksinä Työkyvyn hallinta, seuranta ja varhainen tuki Työterveysyhteistyö ja työkyvyn ylläpitäminen korvaamisen edellytyksinä Koulutuskiertue 2012 1 Tavoitteemme on edistää yhteistä näkemystä työterveysyhteistyöstä

Lisätiedot

Työsopimus ja ohjeet sovitusta keikasta/esiintymisestä on suositeltavaa tehdä kirjallisesti tai muulla tavoin todisteellisesti.

Työsopimus ja ohjeet sovitusta keikasta/esiintymisestä on suositeltavaa tehdä kirjallisesti tai muulla tavoin todisteellisesti. RAVINTOLAMUUSIKKOJA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS I YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Sopimuksen soveltamisala Tällä työehtosopimuksella määrätään vähimmäispalkat ja työehdot ohjelmatoimistoihin ja ravintoloihin työsuhteessa

Lisätiedot

ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO EK KURSSILUETTELO SUOMEN AMMATTILIITTOJEN KESKUSJÄRJESTÖ 16.12.2009 1 (13)

ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO EK KURSSILUETTELO SUOMEN AMMATTILIITTOJEN KESKUSJÄRJESTÖ 16.12.2009 1 (13) KESKUSJÄRJESTÖ 16.12.2009 1 (13) EK - SAK -KOULUTUSTYÖRYHMÄSSÄ HYVÄKSYTYT KURSSIT VUONNA 2010 Luottamusmiesten peruskurssi (5 päivää ja 3 päivää) 1. 25.01. 29.01. Yleinen 2. 01.02. 05.02. Kemianliitto

Lisätiedot

Työsopimus ja ohjeet sovitusta keikasta/esiintymisestä on suositeltavaa tehdä kirjallisesti. Työsopimusmalli on työehtosopimuksen liitteenä.

Työsopimus ja ohjeet sovitusta keikasta/esiintymisestä on suositeltavaa tehdä kirjallisesti. Työsopimusmalli on työehtosopimuksen liitteenä. RAVINTOLAMUUSIKKOJA KOSKEVA TYÖEHTOSOPIMUS I YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Sopimuksen soveltamisala Tällä työehtosopimuksella määrätään vähimmäispalkat ja työehdot ohjelmatoimistoihin ja ravintoloihin työsuhteessa

Lisätiedot

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA,

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA, VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA, 19.3.2018 1 Edun sisältö 2 Edunjättäjä Valtion palveluksessa olleen henkilön kuoltua maksetaan ryhmähenkivakuutusta vastaavaa etua tämän

Lisätiedot

Luottamusmieskoulutukset EVL-kirkon luottamusmiehille vuonna 2019

Luottamusmieskoulutukset EVL-kirkon luottamusmiehille vuonna 2019 Luottamusmieskoulutukset EVL-kirkon luottamusmiehille vuonna 2019 Liiton omat Luottamusmiesten neuvottelupäivät 24.-25.1.2019 Helsingissä Koulutus uusille luottamusmiehille 7.-8.2.2019 Helsingissä (Hotelli

Lisätiedot

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA

VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS RYHMÄHENKIVAKUUTUSTA VASTAAVASTA EDUSTA 1 Edun sisältö 2 Edunjättäjä Valtion palveluksessa olleen henkilön kuoltua maksetaan ryhmähenkivakuutusta vastaavaa etua tämän sopimuksen

Lisätiedot

Tampereen työllistämistuen myöntämisen edellytykset työnantajalle

Tampereen työllistämistuen myöntämisen edellytykset työnantajalle TAMPEREEN TYÖLLISTÄMISTUKI Tampereen työllistämistuen tavoitteena on edistää yksilöllisiä erityispalveluita tarvitsevien työnhakijoiden työllistymistä, parantaa tamperelaisten välityömarkkinoiden toimivuutta

Lisätiedot

JULKISTEN JA HYVINVOINTIALOJEN LIITTO JHL RY AY-KOULUTUSTILAISUUDET VUONNA 2012

JULKISTEN JA HYVINVOINTIALOJEN LIITTO JHL RY AY-KOULUTUSTILAISUUDET VUONNA 2012 1 (13) JULKISTEN JA HYVINVOINTIALOJEN LIITTO JHL RY AY-KOULUTUSTILAISUUDET VUONNA 2012 KUNTASEKTORIN SOPIMUSKOULUTUS VUONNA 2012 JÄRJESTÄJÄ ALKAA LOPPUU PAIKKA KURSSI LUOTTAMUSMIESKOULUTUS /JHL ry 16.01.

Lisätiedot

OPAS POSTIN VARASTOTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE

OPAS POSTIN VARASTOTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE OPAS POSTIN VARASTOTYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimus 1.12.2015 31.10.2016 2 OPAS POSTIN VARASTOISSA TYÖSSÄ OLEVALLE VUOKRATYÖNTEKIJÄLLE Vuokratyössä

Lisätiedot

MYNÄMÄEN KUNTA Yhteistyötoimikunta 12.11.2015 Kh 7.12. 2015

MYNÄMÄEN KUNTA Yhteistyötoimikunta 12.11.2015 Kh 7.12. 2015 1 Päivitetty ohje MYNÄMÄEN KUNTA Yhteistyötoimikunta 12.11.2015 Kh 7.12. 2015 POISSAOLOJEN ILMOITUSKÄYTÄNTÖ JA PALKATTOMIEN VIRKAVAPAUKSIEN / TYÖLOMIEN MYÖNTÄMISESSÄ NOUDATETTAVAT PERIAATTEET 1. YLEISTÄ

Lisätiedot

Muutosturva. Hannele Liesegang. hannele.liesegang@tem.fi

Muutosturva. Hannele Liesegang. hannele.liesegang@tem.fi Muutosturva Hannele Liesegang hannele.liesegang@tem.fi Laki yhteistoiminnasta yrityksissä Ilmoitus työ- ja elinkeinotoimistolle viimeistään yt-neuvottelujen alkaessa: neuvotteluesitys (8 luku 48 ) Viipymättä

Lisätiedot