YLIVIESKAN KAUPUNKI ELINKEINOPOLIITTINEN OHJELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YLIVIESKAN KAUPUNKI ELINKEINOPOLIITTINEN OHJELMA"

Transkriptio

1 1 YLIVIESKAN KAUPUNKI ELINKEINOPOLIITTINEN OHJELMA Kaupunginvaltuusto

2 2 ELINKEINOPOLIITTINEN OHJELMA 1. Taustaa Perustiedot Ylivieska on kehittyvä asukkaan kaupunkikeskus, joka tarjoaa hyvän kasvualustan menestyvälle yritystoiminnalle. Oulun läänin etelä-osassa - Ylivieskan markkina-alueella asuu lähes asukasta. Ylivieskan väestörakenne on ollut seuraavanlainen: vuotiaat 20,6 % vuotiaat 65 % 65 vuotta täyttäneet 14,4 % 2. Nykytila Elinkeinorakenne Infrastruktuuri Tilastokeskuksen vuoden 2008 tilaston mukaisesti Ylivieskassa on yritystyöpaikkoja kaiken kaikkiaan 3968 kappaletta. Nämä työpaikat jakaantuvat karkeasti teollisuus 20%, kauppa 23 %, rakentaminen 8 % ja palvelut 42 % Työpaikkoja, mukaan lukien julkisen sektorin työpaikat on Ylivieskassa 5455 kappaletta. Näistä työpaikoista yritystyöpaikkoja on 72,7 % ja julkisen puolen työpaikkoja 27,3 %. Tarkempi toimialakohtainen jaottelu on tämän ohjelman liitteenä. Liikenneyhteydet Ylivieska sijaitsee valtakunnan pääradan varrella, Pohjanmaan ja Savon ratojen risteyksessä. Kaupungin kautta kulkevat kantatie 86 ja valtatie 27. Lähimpään syväsatamaan, Kalajoen Rahjaan, on matkaa 50 km. Ylivieskaa lähellä on kaksi lentokenttää Oulunsalon kenttä n. 120 km päässä sekä Kokkola-Pietarsaaren kenttä n. 100 km päässä Ylivieskasta. Liikenne- ja kuljetusyhteyksien osalta kaupunki tarjoaa eri alojen yrityksille hyvät sijoittautumisedellytykset ja logistiset yhteydet.

3 3 Kaavoitus Savarin alueella nykyinen kaava mahdollistaa monipuolisen liikerakentamisen ja erikokoisten kaupan yksiköiden sijoittumisen alueelle. Aktiivisella maahankinnalla on mahdollistettu alueen kehittäminen ja laajentuminen monipuoliseksi kaupan ja palvelujen keskittymäksi myös tulevaisuudessa. Teollisuudelle on valmistunut 20 ha:n Koskipuhdon teollisuuspuisto, joka mahdollistaa monipuolisen teollisen yritystoiminnan sijoittumisen alueelle, hyvien liikenneyhteyksien vieressä. Alueen valmis kunnallistekniikka mahdollistaa rakennushankkeiden nopean käynnistämisen. Toimitilat Kaupungin omistuksessa olevat yritystoimitilat ovat täysin käytössä. Kaupunki tai sen tytäryhtiöt toteuttavat tarvittaessa tilojen laajentamista tai rakentamista. Viimevuosina yritykset ovat pääsääntöisesti itse toteuttaneet rakennusinvestointinsa ja vuokratilojen rakentamista on toteutettu myös yksityisellä pääomalla. Kaikki valmistuneet kohteet ovat tällä hetkellä yritysten käytössä. Yrityksille tarjottavien erikokoisten ja muunneltavien vastaanottotilojen kysyntä ja tarve on lisääntynyt. Koulutus Alueella on monipuolinen koulutustarjonta. Oppilaitoksista saadaan työvoimaa alueen yritysten tarpeisiin. Ammattikorkeakoulun säilyttäminen ja sen roolin vahvistaminen teollisen työvoiman kouluttajana on erittäin tärkeää. Ammattikoulutasoisen koulutuksen osalta esimerkiksi autonasentajien kouluttaminen alueella olisi tärkeää. Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulussa on tekniikan, sosiaalialan, humanistisen, kasvatusalan, matkailun ja liiketalouden koulutusalat. Lisäksi alueella toimivat ammattiopisto, kesäyliopisto, kansalaisopisto, musiikkiopisto sekä Raudaskylän Kristillinen oppilaitos ja ammattiopisto.

4 4 Asema valtakunnallisesti/alueellisesti yritysten sijoittumisen suhteen Ylivieska on alueellisesti profiloitunut Oulun eteläiseen. Käsite on hyvä profilointikeino ja sen eteen on tehty töitä vuosia. Ylivieska on yhtäältä yhteistyössä Kokkolan ja toisaalta Oulun kanssa. Kokkolan kanssa yhteistyön tekeminen esimerkiksi sataman ja kaksoisraiteen osalta on erittäin tärkeää. Hallinnollisesti Ylivieska suuntautuu Ouluun. Suomen yrittäjien PK-yritysbarometrin viimeisimmän mittauksen mukaan Kalajokilaakson alueella elinkeinoilmasto on hyvä. Se nähdään erityisen hyvänä nimenomaan yritysten sijaintipaikkaa arvioitaessa, jolloin päästään tyytyväisyydessä selkeästi yli maan keskiarvon. Koulutustarjonnan osalta jäädään jonkin verran alle maan keskiarvon. Myös sijaintikunnan ja yrityksen välinen yhteistyö nähdään hyvänä. Suhdeluku koko maassa on -5 ja Kalajokilaaksossa 16. Myös elinkeinopolitiikkaan ollaan tyytyväisempiä kuin maassa keskimäärin. Tästä tutkimuksesta ei pystytä erottamaan pelkästään Ylivieskaa. Tulokset kertovat kuitenkin elinkeinoilmastosta alueella. Elinkeinotyön toteuttajat Ylivieskan teknologiakylä YTEK Oy on 100% Ylivieskan kaupungin omistama yhtiö. YTEK tarjoaa asiakkaillensa neuvontapalveluja, toimitilaratkaisuja sekä yrityshautomotoimintaa. Ylivieskan kaupunki ostaa elinkeinopalvelujen toteuttamisen Ylivieskan teknologiakylä YTEK Oy:ltä. Ylivieskan seutukunta toimii ennen muuta yrityspalveluiden verkottajana ja on aktiivinen toimija muun muassa Seudullisissa yrityspalveluissa ja niiden kehittämisessä. Ylivieskan seutukunnan panos elinkeinojen kehittämiseen tulee sen monipuolisten elinkeinoelämää kehittävien hakkeiden kautta. Näiden kautta yritykset voivat saada koulutuksia ja erilaisia kehittämispäiviä. Centria tutkimus ja kehitys on Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun tutkimus- kehitys- ja täydennyskoulutusyksikkö. Tutkimus- ja kehitystoiminnan päätehtävänä on luoda edellytyksiä alueen yritysten ja yhteisöjen kehittymiselle. CENTRIAlla on käytössään koko ammattikorkeakoulun henkilöstön osaaminen, laboratoriopalvelut sekä opiskelijat, jotka täydentävät merkittävästi asiantuntijoiden työpanosta alueen yritysten hyväksi. ELY keskus tarjoaa kehittämishankkeiden rahoitukseen tähtääviä tukitoimintoja ja välittää tuotteistettuja palveluitaan, joiden tarkoituksena on kartoittaa yritysten tilannetta ja antaa toimenpidesuosituksia erityisiä tilanteita koskien.

5 5 SWOT Vahvuudet TE- toimisto tarjoaa Seudullisten yrityspalveluiden kautta yritystoiminnan aloittamisvaiheen perusneuvontaa. TE-toimistojen rooli yritysneuvonnassa tulee kasvamaan tulevaisuudessa. - palvelun ja hallinnon keskus - sijainti ja liikenneyhteydet - yrittäjyyttä ymmärtävää ilmapiiriä - koulutustarjonta - terve ikärakenne - kulttuuritarjonta Mahdollisuudet - maakuntakaavoitus: mahdollisuus vaikuttaa kaupan keskusten sijoittumiseen - terveys- ja hyvinvointipalveluiden määrä ja monipuolisuus - tiivistäminen - kaksoisraide - selkeä maankäytön ja kehittämisen suunnitelma - raideliikenteen pysähtymispaikka - läpikulkuväylien hyödyntäminen näkyvyyden lisäämisessä - hankkeiden ja hankerahojen hyödyntäminen optimaalisesti - kuntien välinen yhteistyö Heikkoudet - sisäinen liikennejärjestely - kuntatalous - alhainen tulotaso - elinkeinorakenteen kapeus Uhat - julkis- ja kuntatalouden yleinen kehitys - yhteiskunnan keskittymiskehitys - Tuudittaudutaan kasvun ajatukseen - kaavoituksen hitaus - hajautuminen kuntakoon kasvaessa - koulutustarjonnan säilyttäminen - maankäyttö ja kaavoitus

6 6 3. Elinkeinopolitiikan tavoitteet Visio Ylivieska on valtakunnallisesti tunnettu, kehittyvä ja kasvava alueensa keskus, jossa on monipuolinen yritystoiminta, hyvät palvelut, edellytykset viihtyisään asumiseen ja itsensä kehittämiseen. Visiotavoitteet Ylivieska on työssäkäyntialueensa viihtyisä ja kotoisa elinympäristö, jolla on elävä ja logistisesti toimiva keskustaajama 2. Ylivieska on alueen kehittyvä ja kasvava kaupallinen ja hallinnollinen keskus 3. Ylivieska tarjoaa korkeatasoista, joustavaa ja mutkatonta palvelua niin viranomaisten kuin yritysten toimesta 4. Ylivieskassa on monipuolinen, korkeatasoinen ja alueen yritysten rekrytointitarpeita vastaava koulutustarjonta 5. Ylivieska tarjoaa yrityksilleen nopeita ja joustavia palveluita kasvun ja kehittymisen tukemiseksi ja luo edellytykset uuden yritystoiminnan syntymiselle 4. Toimenpiteet tavoitteittain ja mittarit Tässä jaksossa on kuvattu toimenpiteet tavoitteittain. Lisäksi tähän jaksoon on otettu mittarit, joilla tavoitteiden onnistumista seurataan. Käytettävinä työkaluina ovat Ylivieskassa toteutettava yleinen asiakastyytyväisyyskysely, joka toteutetaan yhteistyössä alueen elinkeinotoimijoiden ja erityisesti kaupan toimialan kanssa. Toisena työkaluna on yrityskysely, jonka toteuttaa Ylivieskan teknologiakylä YTEK Oy. Molemmat kyselyt toteutetaan kerran vuodessa. Keskeisimpänä toimenpiteenä on käynnistää kehittämisprojekti kaupungin palvelukäsikirjan laatimiseksi. Palvelukäsikirjan avulla toteutetaan edellä kuvatut tavoitteet ja määritellään yksityiskohtaiset toimenpiteet ja niihin tarvittavat resurssit. Palvelukäsikirjan tulee sisältää kaikki elinkeinoelämän kehittämisen vuoksi tärkeät kaupungin toiminnot mukaan lukien ainakin sellaiset konserniyhtiöt, joilla on liityntä elinkeino- tai yrityspalveluiden tuottamiseen. Konserniyhtiöt huolehtivat itse oman palvelukäsikirjansa käytännön toteutuksesta. Ylivieska on työssäkäyntialueensa viihtyisä ja kotoisa elinympäristö, jolla on elävä ja logistisesti toimiva keskustaajama Kirkastetaan Ylivieskan kaupunkikuvaa alueen teollisuuden ja palvelualan keskuksena.

7 7 Luodaan Ylivieskalle sen vahvuuksia korostavat markkinointityövälineet ja suunnitelma. Kehitetään keskustaa viihtyisäksi ja vihreäksi kaupunkikeskustaksi konkreettisen ja kaupunkitalouden tilan huomioivan suunnitelman avulla. Turvataan kaavoituksella viihtyisät ja turvalliset asuinalueet sekä toimiva ja yritystoiminnan kehityssuunnat huomioiva yritysmiljöö. Varmistetaan Ylivieskan sisäisten liikennejärjestelyjen toimivuus siten, että se erityisesti palvelee elinkeinoelämän kehittymistä ja sujuvaa ja turvallista liikkumista. - tavoitteiden toteutuminen kaavoituksessa - asukaskysely kerran vuodessa Ylivieska on alueen kehittyvä ja kasvava kaupallinen ja hallinnollinen keskus Varmistetaan tehokkaat ja hyvin toimivat julkiset palvelut ja turvataan niiden kehittyminen vastaamaan tulevaisuuden tarpeita. Kehitetään Ylivieskaa kaupungiksi, jossa on tekemisen meininki. Varmistetaan osaavan työvoiman saatavuus ja tehdään erityisesti isoilla opiskelijapaikkakunnilla imagomarkkinointia potentiaalisille paluumuuttajille. - muualla tehdyt markkinointitoimenpiteet/ kpl/vuosi - uusien yritysaihioiden, aloitteiden, kehityssuunnitelmien määrä/eur - vasteaika julkisissa palveluissa Ylivieska tarjoaa korkeatasoista, joustavaa ja mutkatonta palvelua niin viranomaisten kuin yritysten toimesta Turvataan ihmisen mittaiset, korkeatasoiset ja monipuoliset palvelut. Tehdään Ylivieskaa tunnetuksi ystävällisestä, konstailemattomasta ja suorasta palvelusta niin yksityisten kuin julkisten toimijoiden osalta. Luodaan alueen toimijoiden kesken järjestelmällinen koulutus- ja valmennusväylä asiakaspalvelussa työskenteleville.

8 8 - yrityskysely, asiakastyytyväisyysmittaukset kerran vuodessa - asiakaspalvelukoulutukseen osallistuvien määrä kpl/vuosi - vasteaika julkisissa palveluissa Ylivieskassa on monipuolinen, korkeatasoinen ja alueen yritysten rekrytointitarpeita vastaava koulutustarjonta Luodaan uusia koulutuspaikkoja voimakkaasti työllistävien alojen tarpeisiin niin perustutkintojen kuin ammattitutkintojenkin osalta. Luodaan mahdollisuuksia ammattikoulutuksen täydennyskoulutukseen sekä oppisopimuskoulutuksella tapahtuvaan työvoiman kouluttamiseen alueen yritysten tarpeisiin. Kehitetään olemassa olevia koulutuspaikkoja työelämän tarpeita vastaavaksi sekä perustutkintojen että ammattitutkintojen osalta. Vahvistetaan ja kehitetään sidosryhmien kautta ammattikorkeakoulutuksen asemaa alueella. Tiivistetään oppilaitosten ja työelämän yhteyksiä. - koulutuspaikkojen määrä/kpl/vuosi - yritysten osallistuminen alueella toteutettaviin koulutusohjelmiin - yrityskysely kerran vuodessa Ylivieskassa on monipuolinen elinkeinorakenne Luodaan malli, jolla kaupungin päätöksenteossa yritysvaikutusten analysointia voidaan toteuttaa suunnitelmallisesti, läpinäkyvästi ja tehokkaasti. Kehitetään yhteistyömalleja kaavoituksen nopeuttamiseksi ja prosessin tehokkuuden varmistamiseksi ja luodaan prosessi ja aktiivinen verkosto, jonka avulla toimitila ja tonttitarpeisiin voidaan vastata tehokkaasti. Turvataan ja kehitetään terveydenhuollon ja hyvinvointialan yritystoiminnan kehitystä alueella. Luodaan malli ns. teollisten yritysten yritysvastaanottotilojen rakentamiselle.

9 9 - kaavoitusprosessin kesto kk - Ylivieskaan sijoittuvien yritysten määrä/vuosi - syntyvien uusien yritysten määrä/vuosi - syntyvien uusien työpaikkojen määrä toimialoittain/vuosi - teollisten työpaikkojen suhteellisen määrän kehitys % - lopettaneiden yritysten määrä/vuosi Ylivieska tarjoaa yrityksille nopeita ja joustavia palveluita kasvun ja kehittymisen tukemiseksi ja luo edellytykset uuden yritystoiminnan syntymiselle Selkeytetään yrityspalveluiden toimijoiden rooleja ja varmistetaan niille riittävät resurssit. Tiivistetään ja kehitetään toimintatapoja yrittäjien ja yrityspalveluiden yhteydenpitoon. Tällaisina toimintatapoina ovat esimerkiksi yrittäjien aamupalatilaisuudet, erilaiset valmennustilaisuudet, seminaarit ja yritystapaamiset. Luodaan toimintamalli, jolla yritysten tarpeita voidaan kartoittaa vuosittain. Varmistetaan, että julkiset palvelut tukevat yrityksen kasvua ja kehittymistä alueella luomalla alueelle erityinen pienyritysten kasvua tukeva ohjelma, jossa myös seudulliset resurssit yritystoiminnan kehittämiseksi hyödynnetään. Kehitetään kansainvälistyvien ja voimakkaan kasvun vaiheessa olevien yritysten palvelumalleja hakemalla aktiivisesti alueen kehittämishankkeita yritysten liiketoimintaosaamisen, alueen kilpailukyvyn ja kasvuyritysten kehittämisen turvaamiseksi. - syntyvien uusien yritysten määrä/vuosi - julkisten toimijoiden (kaupunki, Ylivieskan teknologiakylä, Ylivieskan seutukunta, Centria tutkimus- ja kehitys) hallinnoimien yritysrajapintaan suuntautuvien kehittämishankkeiden määrä eur/vuosi - yritysten osallistuminen kasvuyritystä tukeviin valmennusohjelmiin kpl/vuosi - yrityskysely kerran vuodessa - vasteaika - syy yrityksen lopettamiseen

10 10 6. Yritysvaikutusten arviointi Elinkeinopoliittisen ohjelman toteutumista seurataan työryhmän toimesta vuosittain. Yritysvaikutuksia seurataan kaupungin käytännön päätöksenteossa niin virkakuin luottamusmies tasolla. Yritysvaikutusten arvioinnin tavoitteena on, että Ylivieska: 1) nähdään yritysystävälliseksi toimintaympäristöksi ja kiinnostavaksi yrityksen sijaintipaikaksi 2) on markkinaltaan terve alue, jossa kaupungin ja yksityisten toimijoiden palvelut tukevat toisiaan ja jossa kaupungin tarjoamat palvelut sekä toimenpiteet edesauttavat yrityselämän kehittämistä 3) on päätöksentekojärjestelmässään huomioinut, että päätöksenteko on niin virkamies- kuin luottamusmies tasolla läpinäkyvää, johdonmukaista, tasapuolista ja perusteltua suhteessa yrityselämän tarpeisiin 4) kartoittaa yritystoiminnan esteet ja varmistaa, ettei elinkeinoelämän kehittämiselle aseteta tahattomasti esteitä 5) kehittää toimenpiteitä, joissa pyritään ennalta edistämään elinkeinoelämän tavoitteita Näihin tavoitteisiin päästään seuraavilla toimenpiteillä: Otamme käyttöön yritysvaikutusten arviointiin tarkoitetun työkalun, jossa on huomioitu edellä kuvatut tavoitteet. Lisäämme vuoropuhelua yritysten ja kaupungin päättäjien kanssa. Lisäämme kansallista yhteistyötä eri alueiden ja organisaatioiden kanssa. Liitteet Liite 1 Elinkeinorakenne Ylivieska

Vetovoimainen Ylivieska 2021 hyvinvointia koko alueelle

Vetovoimainen Ylivieska 2021 hyvinvointia koko alueelle Vetovoimainen Ylivieska 2021 hyvinvointia koko alueelle Vetovoimainen Ylivieska 2021 - hyvinvointia koko alueelle -kaupunkistrategia Ylivieskan kaupunkistrategia perustuu Ylivieskan asemaan alueensa kasvavana

Lisätiedot

Elinvoimainen Ylivieska 2021

Elinvoimainen Ylivieska 2021 Elinvoimainen Ylivieska 2021 Elinvoimainen Ylivieska 2021- kaupunkistrategia Ylivieskan kaupunkistrategia perustuu Ylivieskan asemaan alueensa kasvavana keskuksena. Kaupunki edistää asukkaidensa hyvinvointia

Lisätiedot

IHMEEN HYVÄ HAAPAVESI. Strategia 2020

IHMEEN HYVÄ HAAPAVESI. Strategia 2020 IHMEEN HYVÄ HAAPAVESI Strategia 2020 SWOT-ANALYYSI Vahvuudet Luonto, maisema, ympäristö Vahva koulutustarjonta Monipuolinen elinkeinorakenne Väestön ikärakenne Harrastusmahdollisuudet Heikkoudet Sijainti

Lisätiedot

ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011. Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu

ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011. Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011 Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu Hankkeen tavoitteet Pitkän aikavälin laadullisen ennakoinnin verkostohanke Teemallisesti hanke kohdistuu hyvinvointi-

Lisätiedot

PORVOON ELINKEINO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA 2014 2017

PORVOON ELINKEINO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA 2014 2017 TIEDOTUSTILAISUUS Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå PORVOON ELINKEINO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA 2014 2017 LUONNOS Ohjelmaa valmisteltiin tiiviissä yhteistyössä Henkilöstö Asukkaat Asiantuntijaraadit

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman yrityskysely. Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö

Elinkeino-ohjelman yrityskysely. Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö Elinkeino-ohjelman yrityskysely Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö 4.11.2016 Avaustyöseminaari 23.8.2016 60 osallistujaa Kansainvälistymistyöpaja 8.9.2016 n. 40 osallistujaa Jatkotyöseminaari

Lisätiedot

ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO. Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008

ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO. Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008 ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008 Aluekeskusohjelman toteutus Aluekeskusohjelman kansallisesta koordinoinnista vastaa työ- ja elinkeinoministeriöministeriö

Lisätiedot

Elinkeinopoliittinen ohjelma

Elinkeinopoliittinen ohjelma Elinkeinopoliittinen ohjelma Kunnan visio vuodelle 2025 Marttila on elinvoimainen ja yhteisöllinen, maltillisesti kasvava kunta, joka järjestää asukkailleen laadukkaat ja edulliset palvelut sekä turvaa

Lisätiedot

HYVÄ-ALUEFOORUM. Risto Pietilä Oulu 29.10.2009. www.raahenseutukunta.fi www.rsyp.fi. Seudullisen yrityspalvelun rooli hyvinvointialan kehittämisessä

HYVÄ-ALUEFOORUM. Risto Pietilä Oulu 29.10.2009. www.raahenseutukunta.fi www.rsyp.fi. Seudullisen yrityspalvelun rooli hyvinvointialan kehittämisessä HYVÄ-ALUEFOORUM Seudullisen yrityspalvelun rooli hyvinvointialan kehittämisessä Risto Pietilä Oulu 29.10.2009 www.raahenseutukunta.fi www.rsyp.fi Raahen seudun yrityspalvelut on osa Raahen seutukunnan

Lisätiedot

Pieksämäen kaupungin Strategia 2020

Pieksämäen kaupungin Strategia 2020 Liitenro1 Kh250 Kv79 Pieksämäen kaupungin Strategia 2020 2 Pieksämäen kaupungin strategia 2020 Johdanto Pieksämäen strategia vuoteen 2020 on kaupungin toiminnan punainen lanka. Strategia on työväline,

Lisätiedot

Kommentit selvitysmies Markku Anderssonin työtä varten kehitysyhtiöt ja yritysten toimintaympäristö

Kommentit selvitysmies Markku Anderssonin työtä varten kehitysyhtiöt ja yritysten toimintaympäristö Kaisa Saario LAUSUNTO 9.4.2015 Työ- ja elinkeinoministeriölle Kommentit selvitysmies Markku Anderssonin työtä varten kehitysyhtiöt ja yritysten toimintaympäristö Työ- ja elinkeinoministeriö on 25.3.2015

Lisätiedot

Botniastrategia. Arvostettu aikuiskoulutus. Korkea teknologia. Nuorekas. Vahva pedagoginen osaaminen. Mikro- ja pk-yrittäjyys. Tutkimus ja innovaatiot

Botniastrategia. Arvostettu aikuiskoulutus. Korkea teknologia. Nuorekas. Vahva pedagoginen osaaminen. Mikro- ja pk-yrittäjyys. Tutkimus ja innovaatiot 2015 Botniastrategia Kansainvälinen Nuorekas Vahva pedagoginen osaaminen Korkea teknologia Toiminnallinen yhteistyö Mikro- ja pk-yrittäjyys Vaikuttavuus Arvostettu aikuiskoulutus Tutkimus ja innovaatiot

Lisätiedot

Kuntien yritysilmasto 2012. Kotkan-Haminan seutukunta

Kuntien yritysilmasto 2012. Kotkan-Haminan seutukunta Kuntien yritysilmasto 2012 Kotkan-Haminan seutukunta EK:n kuntien yritysilmastotutkimus Mitataan yrittäjien ja yritysten näkökulmasta kunnan toimintakykyä, yrittäjyyden esiintyvyyttä ja yrittäjyysaktiivisuutta

Lisätiedot

Savon Yrittäjät. Savon Yrittäjät Eino Fagerlund

Savon Yrittäjät. Savon Yrittäjät Eino Fagerlund Savon Yrittäjät Eino Fagerlund 1 Savon Yrittäjät omistajina Pohjois-Savon kuntien yrittäjäyhdistykset yritysjäseniä yhdistyksissä 4200 Suomen Yrittäjien aluejärjestö Tavoite: Parantaa Pohjois-Savon yritysten

Lisätiedot

Missio KERAVA ON VIHERKAUPUNKI, JOSSA KAIKKIEN ON HYVÄ OLLA KERAVA ON METROPOLIALUEEN YRITYSYSTÄVÄLLISIN KUNTA

Missio KERAVA ON VIHERKAUPUNKI, JOSSA KAIKKIEN ON HYVÄ OLLA KERAVA ON METROPOLIALUEEN YRITYSYSTÄVÄLLISIN KUNTA 1. Keravan kaupungin visio KERAVA ON METROPOLIALUEEN KÄRJESSÄ KULKEVA, VETO-VOIMAINEN, ROHKEA, MENESTYVÄ JA UUTTA LUOVA KAUPUNKI, JOSSA PALVELUT JA LUONTO OVAT JOKAISTA LÄHELLÄ Missio KERAVA ON VIHERKAUPUNKI,

Lisätiedot

Yritysten odotukset kuntien elinkeinopolitiikalta

Yritysten odotukset kuntien elinkeinopolitiikalta Yritysten odotukset kuntien elinkeinopolitiikalta Lapin kuntapäivä 24.9.2013 Pirkka Salo Lapin Yrittäjät 1 UUSI LAPIN YRITTÄJÄT 1.1.2014 alkaen 21 paikallisyhdistystä 3200 jäsenyritystä lähes 200 luottamushenkilöä

Lisätiedot

Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013

Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013 Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013 Kaupunkistrategian lähtökohtia 1. Kaupunkistrategia = Oulun kaupungin strategia (ei vain kaupunkiorganisaation strategia) Kuntalaiset aktiivisina

Lisätiedot

Yritysten odotukset kuntien elinkeinopolitiikalta

Yritysten odotukset kuntien elinkeinopolitiikalta Yritysten odotukset kuntien elinkeinopolitiikalta Lapin kuntapäivä 24.9.2013 Pirkka Salo Lapin Yrittäjät 1 UUSI LAPIN YRITTÄJÄT 1.1.2014 alkaen 21 paikallisyhdistystä 3200 jäsenyritystä lähes 200 luottamushenkilöä

Lisätiedot

Etelä-Savon Teollisuuden osaajat

Etelä-Savon Teollisuuden osaajat Etelä-Savon Teollisuuden osaajat YHTEISTYÖSSÄ MUKANA Eteläsavolainen verkostohanke Rahoitus: rakennerahastot (ESR), Etelä-Savon ELY - keskus Kokonaishanke 896 000 ESR -rahan osuus 581 000 Hallinnoijana

Lisätiedot

KAUPUNGINJOHTAJA JUKKA-PEKKA UJULA. Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå

KAUPUNGINJOHTAJA JUKKA-PEKKA UJULA. Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå KAUPUNGINJOHTAJA JUKKA-PEKKA UJULA Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå PORVOON KAUPUNGIN ELINKEINOPOLIITTINEN SELVITYS TIEDOTUSTILAISUUS 29.8.2013 Selvityksen avulla halutaan arvioida Porvoon kaupungin

Lisätiedot

KEMPELEEN KUNNAN ELINKEINOPOLIITTISET LINJAUKSET

KEMPELEEN KUNNAN ELINKEINOPOLIITTISET LINJAUKSET KEMPELEEN KUNNAN ELINKEINOPOLIITTISET LINJAUKSET, Kempeleen kunnan elinkeinopoliittiset linjaukset sivu 1(7) SISÄLTÖ Kunnan elinkeinopolitiikan lähtökohdat... 3 Kempele-sopimus... 3 Kunnan tehtävä elinkeinojen

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät Mervi Järkkälä

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät Mervi Järkkälä TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1 Toiminta-ajatus ja tehtävä toimii Suomen Yrittäjät ry:n virallisena aluejärjestönä Tehtävä: Jäsenyritysten kilpailukyvyn ja menestymisedellytysten ylläpitäminen ja parantaminen.

Lisätiedot

HOLLOLAN KUNTASTRATEGIA

HOLLOLAN KUNTASTRATEGIA HOLLOLAN KUNTASTRATEGIA SWOT-ANALYYSI VAHVUUDET Sijainti ja yhteydet Viihtyisä asuin- ja elinympäristö Asumisen ja asuinympäristön monipuoliset vaihtoehdot Vahva kulttuuriperintö Nopea reagointi Päätöksentekokyky

Lisätiedot

KUNNAN VISIO JA STRATEGIA

KUNNAN VISIO JA STRATEGIA KUNNAN VISIO JA STRATEGIA LUONNOLLISEN KASVUN UURAINEN 2016 AKTIIVISTEN IHMISTEN UURAISILLA ON TOIMIVAT PERUSPALVELUT, TASAPAINOINEN TALOUS, MENESTYVÄ YRITYSELÄMÄ JA PARHAAT MAHDOLLISUUDET TAVOITELLA ONNEA

Lisätiedot

SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU

SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU Sopimuksen tausta Päijät-Hämeen seudullisen kehittämisyhtiörakenteen muuttuminen 1.1.2013 aiheuttaa muutoksia myös Seudullisten yrityspalvelujen

Lisätiedot

Kuntien yritysilmasto 2012. Tampereen seutukunta

Kuntien yritysilmasto 2012. Tampereen seutukunta Kuntien yritysilmasto 2012 Tampereen seutukunta EK:n kuntien yritysilmastotutkimus Mitataan yrittäjien ja yritysten näkökulmasta kunnan toimintakykyä, yrittäjyyden esiintyvyyttä ja yrittäjyysaktiivisuutta

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 9 Rakentaminen (F) 1 16 KOKO MAA Pohjois-Savo Kauppa (G) 19 Palvelut (H, I, K, O) 56 55 Muut 1 3 5 6 7 8 9 %..11 1 Henkilökunnan määrä saldoluku (%).

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 9 Rakentaminen (F) 16 17 KOKO MAA Etelä-Savo Kauppa (G) 18 17 Palvelut (H, I, K, O) 4 6 Muut 1 1 2 4 6 7 8 9 % 4.2.211 1 Henkilökunnan määrä saldoluku

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 9 16 Rakentaminen (F) 16 KOKO MAA Etelä-Pohjanmaa Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) 44 6 Muut 1 3 4 6 7 8 9 % 4..11 1 Henkilökunnan määrä saldoluku (%).

Lisätiedot

Alueiden kilpailukyky 2011

Alueiden kilpailukyky 2011 Valtakunnalliset sekä taustamuuttujakohtaiset tulokset 1 Kuinka paljon seuraavat tekijät vaikuttivat/vaikuttavat yrityksenne sijaintiin ja toimintaedellytyksiin alueella? Kaikki vastaajat, n=1280 Yritykselle

Lisätiedot

LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2

LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2 LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2 TAUSTATIETOA OHJELMATYÖSTÄ Lapin liiton johdolla alueelle tuotetaan uusi tietoyhteiskuntaohjelma. Työ käynnistyi keväällä ja valmistuu vuoden

Lisätiedot

1: Yritysten osuudet eri toimialoilla, %

1: Yritysten osuudet eri toimialoilla, % 1: Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus 8 8 Rakentaminen Kauppa 1 16 1 17 Palvelut 8 6 Muut 1 2 3 4 6 7 1 2: Henkilökunnan määrän muutosodotukset seuraavan vuoden aikana, Henkilökunnan määrä

Lisätiedot

Kuntien yritysilmasto 2012. Kouvolan seutukunta

Kuntien yritysilmasto 2012. Kouvolan seutukunta Kuntien yritysilmasto 2012 Kouvolan seutukunta EK:n kuntien yritysilmastotutkimus Mitataan yrittäjien ja yritysten näkökulmasta kunnan toimintakykyä, yrittäjyyden esiintyvyyttä ja yrittäjyysaktiivisuutta

Lisätiedot

Aikuisopiskelun hakeutumisvaiheen ohjaus- ja neuvontapalvelumalli Pohjois-Pohjanmaalla

Aikuisopiskelun hakeutumisvaiheen ohjaus- ja neuvontapalvelumalli Pohjois-Pohjanmaalla Aikuisopiskelun hakeutumisvaiheen ohjaus- ja neuvontapalvelumalli Pohjois-Pohjanmaalla OpinTorin projektipäällikkö Kati Korento OSUMAn projektikoordinaattori Helena Ylisirniö Esittelijä Teea Oja KM, kasvatuspsykologi,

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyssektorin edunvalvonta Suomen Yrittäjissä

Sosiaali- ja terveyssektorin edunvalvonta Suomen Yrittäjissä Sosiaali- ja terveyssektorin edunvalvonta Suomen Yrittäjissä Edunvalvonta monipuolista mm. erilaisissa neuvottelukunnissa ja lainsäädäntöhankkeiden yhteydessä Vahvaa asiantuntemusta toimialajärjestöissä

Lisätiedot

SeutuYp tukihanke 2009-2013. Seudulliset yrityspalvelut arviointi- ja kehittämiskeskustelu

SeutuYp tukihanke 2009-2013. Seudulliset yrityspalvelut arviointi- ja kehittämiskeskustelu SeutuYp tukihanke 2009-2013 Seudulliset yrityspalvelut arviointi- ja kehittämiskeskustelu Seudullisen yrityspalvelun toimintamallin kehittäminen OHJAAVAT LINJAUKSET TE toimistouudistus Yritys Suomen kehittäminen

Lisätiedot

Kuntien yritysilmasto 2012. Seinäjoen seutukunta

Kuntien yritysilmasto 2012. Seinäjoen seutukunta Kuntien yritysilmasto 2012 Seinäjoen seutukunta EK:n kuntien yritysilmastotutkimus Mitataan yrittäjien ja yritysten näkökulmasta kunnan toimintakykyä, yrittäjyyden esiintyvyyttä ja yrittäjyysaktiivisuutta

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 9 11 Rakentaminen (F) 16 KOKO MAA Varsinais-Suomi Kauppa (G) 17 Palvelut (H, I, K, O) 4 6 Muut 1 1 0 20 0 40 0 60 70 0 90 0 % 4.2.2011 1 Henkilökunnan

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 8 9 Rakentaminen (F) 16 15 KOKO MAA Lappi Kauppa (G) 16 18 Palvelut (H, I, K, O) 56 59 Muut 1 4 5 6 8 9 % 4..11 1 Henkilökunnan määrä saldoluku (%).

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä maakunnan voimavarana

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä maakunnan voimavarana Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä maakunnan voimavarana 1 Taustatietoja Laaja-alainen kuntayhtymä toiminut 12 vuotta Omistuspohja: 14 jäsenkuntaa ja 3 sopimusperusteista kuntaa 2007 budjetti 37 m Yksikköhintaopiskelijoita

Lisätiedot

seminaari TEM:n rooli ja mahdollisuudet Pohjoisella kasvukäytävällä Veijo KAVONIUS Aluekehitysjohtaja Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto

seminaari TEM:n rooli ja mahdollisuudet Pohjoisella kasvukäytävällä Veijo KAVONIUS Aluekehitysjohtaja Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto Pohjoinen kasvukäytävä TEM:n rooli ja mahdollisuudet Pohjoisella kasvukäytävällä Kymenlaakso Pohjoisella kasvukäytävällä kä ällä seminaari Veijo KAVONIUS Aluekehitysjohtaja Työ- ja elinkeinoministeriö

Lisätiedot

Nastolan kunnan SWOT. Visio: Hyvän Olon Nastola - asumisen ja yrittämisen helmi

Nastolan kunnan SWOT. Visio: Hyvän Olon Nastola - asumisen ja yrittämisen helmi Valtuusto 9.6.2014 Vahvuudet - Hyvä sijainti ja hyvät liikenneyhteydet - Monimuotoinen ja puhdas luonto - Erinomaiset liikuntamahdollisuudet - Laaja ja monipuolinen yritystoiminta - Hyvät kunnalliset palvelut

Lisätiedot

TYÖHYVINVOINTI VERKOSTO 30.3.2012. TEM ja työelämän laatu. Antti Närhinen

TYÖHYVINVOINTI VERKOSTO 30.3.2012. TEM ja työelämän laatu. Antti Närhinen TYÖHYVINVOINTI VERKOSTO 30.3.2012 TEM ja työelämän laatu Antti Närhinen Antti Närhinen 30.3.2012 1 Esitykseni TEM ja työelämän laatu eli TYLA kavereiden kesken Mitä tarkoittamme? Miten palvelemme? Hallitusohjelma

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA . YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 9 Rakentaminen (F) 4 6 KOKO MAA Uusimaa Kauppa (G) 8 8 Palvelut (H, I, K, O) 6 62 Muut 0 0 20 0 40 0 60 70 80 90 0 % 4.2.20 Henkilökunnan määrä saldoluku

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 9 11 Rakentaminen (F) 1 15 KOKO MAA Pirkanmaa Kauppa (G) 18 17 Palvelut (H, I, K, O) 5 55 Muut 1 1 % 4..011 1 Henkilökunnan määrä saldoluku (%). HENKILÖKUNNAN

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 9 9 Rakentaminen (F) 13 16 KOKO MAA Kainuu Kauppa (G) 17 Palvelut (H, I, K, O) 56 58 Muut 1 3 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 % 4.2.211 1 Henkilökunnan määrä saldoluku

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 9 9 Rakentaminen (F) 16 17 KOKO MAA Kaakkois-Suomi Kauppa (G) 19 Palvelut (H, I, K, O) 5 56 Muut 1 1 0 0 0 0 50 60 70 80 90 0 %..011 1 Henkilökunnan

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 9 9 Rakentaminen (F) 16 16 KOKO MAA Etelä-Karjala Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) 56 55 Muut 1 1 1 2 4 5 6 8 9 1 % 4.2.211 1 Henkilökunnan määrä saldoluku

Lisätiedot

Kuntien yritysilmasto 2012. Turun seutukunta

Kuntien yritysilmasto 2012. Turun seutukunta Kuntien yritysilmasto 2012 Turun seutukunta EK:n kuntien yritysilmastotutkimus Mitataan yrittäjien ja yritysten näkökulmasta kunnan toimintakykyä, yrittäjyyden esiintyvyyttä ja yrittäjyysaktiivisuutta

Lisätiedot

KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA

KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA Historiasta nykypäivään Hajalan kylän synty voidaan vanhojen veromerkintöjen pohjalta ajoittaa 1300-luvulle. 1700-luvulla kaksi yöpymis-, ravitsemus-

Lisätiedot

Kunnat ja yrittäjät yhdessä Loppi 18.9.2013

Kunnat ja yrittäjät yhdessä Loppi 18.9.2013 1 Kunnat ja yrittäjät yhdessä Loppi 18.9.2013 116 000 jäsenyritystä 21 aluejärjestöä 400 paikallisyhdistystä 53 toimialajärjestöä yli 4000 luottamushenkilöä 1500 jäsentä kuntien valtuustoissa 55000 Elinkeinorakenne

Lisätiedot

Visio 2017 Ylitorniolla on monipuolinen ja vahva yritystoiminta, jota tehokas elinvoimapolitiikka tukee. Muuttoliike on plusmerkkinen ja

Visio 2017 Ylitorniolla on monipuolinen ja vahva yritystoiminta, jota tehokas elinvoimapolitiikka tukee. Muuttoliike on plusmerkkinen ja Visio 2017 Ylitorniolla on monipuolinen ja vahva yritystoiminta, jota tehokas elinvoimapolitiikka tukee. Muuttoliike on plusmerkkinen ja elinkeinoelämässä on vahva usko tulevaisuuteen. Johdanto Ylitornion

Lisätiedot

Päättäjien kuntakuva. ARTTU2-Päättäjäkyselyn ensimmäisten tulosten esittely Kuntatalo 10.12.2015 Siv Sandberg, Åbo Akademi

Päättäjien kuntakuva. ARTTU2-Päättäjäkyselyn ensimmäisten tulosten esittely Kuntatalo 10.12.2015 Siv Sandberg, Åbo Akademi Päättäjien kuntakuva ARTTU2-Päättäjäkyselyn ensimmäisten tulosten esittely Kuntatalo 10.12.2015 Siv Sandberg, Åbo Akademi Siv Sandberg Åbo Akademi 2015 Päättäjätutkimus 2015 Kohdejoukko 3 652 henkilöä

Lisätiedot

HELSINGIN UUSI YLEISKAAVA JA ELINKEINOALUEET

HELSINGIN UUSI YLEISKAAVA JA ELINKEINOALUEET HELSINGIN UUSI YLEISKAAVA JA ELINKEINOALUEET Anne Karlsson johtava yleiskaavasuunnittelija 4.3.2013 HELSINGIN YLEISKAAVA Suunnittelu- ja selvityshankkeet: tarkasteluja eri mittakaavatasolla koko Helsingin

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan kärkitavoitteet 2016-2017

Keski-Pohjanmaan kärkitavoitteet 2016-2017 Keski-Pohjanmaan kärkitavoitteet 2016-2017 - Ajankohtaista 17.12.2015 - Hallitusohjelman kärkitavoitteet - AIKO-rahoitus - Toimeenpanosuunnitelman tarkistus Maakuntajohtaja, joulukuu 2015 Keski-Pohjanmaan

Lisätiedot

Tulevaisuuden Salo 2020 Elinkeinopoliittisen ohjelma

Tulevaisuuden Salo 2020 Elinkeinopoliittisen ohjelma Tulevaisuuden Salo 2020 Elinkeinopoliittisen ohjelma Mika Mannervesi 5.6.2014 Elinkeinopoliittisen ohjelman päivitys: taustamuuttujat Kaksi Salon tulevaisuuden kannalta merkittävää, toisistaan lähes riippumatonta

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaa. Maakuntainfo. Marko Muotio

Keski-Pohjanmaa. Maakuntainfo. Marko Muotio Keski-Pohjanmaa Maakuntainfo Marko Muotio Yleistä Keski-Pohjanmaasta Keski-Pohjanmaan on väestömäärältään yksi Suomen pienemmistä maakunnista Maakunnan väestön määrä 31.12.2014 oli kaikkiaan 68 832 henkilöä

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN HYVINVOINTISTRATEGIA 2020

KESKI-SUOMEN HYVINVOINTISTRATEGIA 2020 20.1.2012 Hannu Korhonen KESKI-SUOMEN HYVINVOINTISTRATEGIA 2020 1 Maakuntaohjelma linjaa valintoja 1 VISIONA YKSILÖLÄHTÖINEN, YHTEISÖLLINEN JA ELÄMÄNMAKUINEN KESKI-SUOMI Hyvinvointi on keskeinen kilpailukykytekijä

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) 12 KOKO MAA 19 Pohjanmaa Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) M

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) 12 KOKO MAA 19 Pohjanmaa Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) M 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 11 Rakentaminen (F) 1 KOKO MAA 19 Pohjanmaa Kauppa (G) 19 3 Palvelut (H, I, K, O) 3 Muut 3 5 7 8 9 %.8.8 1 35 1 3 5 8 5 Henkilökunnan määrä saldoluku

Lisätiedot

Suomen logistinen kilpailukyky

Suomen logistinen kilpailukyky 1 Suomen logistinen kilpailukyky -Liikennepoliittisen selonteon selvitysmiesryhmä* ja Logistiikkaselvitys 2012 Väylät & Liikenne 2012 Erikoistutkija Tomi Solakivi 30.8.2012 *Jyrki Paavola (pj.), Antti

Lisätiedot

Verkostot työhyvinvoinnin tukena Jaana Lerssi-Uskelin (11.9.2014) Työterveyslaitos www.ttl.fi

Verkostot työhyvinvoinnin tukena Jaana Lerssi-Uskelin (11.9.2014) Työterveyslaitos www.ttl.fi Verkostot työhyvinvoinnin tukena Jaana Lerssi-Uskelin (11.9.2014) Työhyvinvointia edistäviä verkostoja 2014-2015 Työterveyslaitoksen koordinoimat verkostot Työpaikkojen työhyvinvointiverkosto TTL:n koordinoimat

Lisätiedot

YHDESSÄ TILLSAMMANS!- PÄÄTÖSSEMINAARI

YHDESSÄ TILLSAMMANS!- PÄÄTÖSSEMINAARI YHDESSÄ TILLSAMMANS!- PÄÄTÖSSEMINAARI Maakuntajohtaja Ossi Savolainen Uudenmaan liitto 24.11.2009 UUDENMAAN LIITTO: hyvinvointia ja kilpailukykyä alueelle Uudenmaan liitto on maakunnan kehittäjä luo edellytyksiä

Lisätiedot

Iisalmen kaupungin markkinointiviestintä 2013-2014

Iisalmen kaupungin markkinointiviestintä 2013-2014 Iisalmen kaupungin markkinointiviestintä 2013-2014 26.2.2013 Kaupunkistrategia 2020 Visio: - Korkeatasoinen palveluvarustus - Monipuolinen elinkeinorakenne ja vahva yrittäjyys - Erinomaiset yhteydet -

Lisätiedot

Valkeakosken kaupunki Elinkeino-ohjelman tavoitteet 2017

Valkeakosken kaupunki Elinkeino-ohjelman tavoitteet 2017 Valkeakosken kaupunki Elinkeino-ohjelman tavoitteet 2017 2 Strategiaperusta Visio: Kasvava Valkeakoski on puhtaasta luonnosta ja asiakaslähtöisistä palveluista tunnettu kaupunki asukkaiden ja yritysten

Lisätiedot

EK:n Kuntaranking 2015. Keskeiset tulokset

EK:n Kuntaranking 2015. Keskeiset tulokset EK:n Kuntaranking 2 Keskeiset tulokset EK:n Kuntaranking Mittaa seutukunnan vetovoimaisuutta yrittäjien ja yritysten näkökulmasta Hyödyntää kahta aineistoa: 1) Tilastotieto Kuntatalouden lähtökohdat ja

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) 15 KOKO MAA 19 Etelä-Savo Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O)

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) 15 KOKO MAA 19 Etelä-Savo Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 11 Rakentaminen (F) KOKO MAA 1 Etelä-Savo Kauppa (G) 17 3 Palvelut (H, I, K, O) 1 Muut 1 3 7 8 %.8.8 1 3 1 3 8 Henkilökunnan määrä saldoluku (%) 1 7

Lisätiedot

2. Vuoropuhelu, tapaamiset, toimialatuntemuksen lisääminen kaupungin hallinnossa

2. Vuoropuhelu, tapaamiset, toimialatuntemuksen lisääminen kaupungin hallinnossa VAIVATON ARKI KAJAANIN ELINKEINOPOLITIIKAN TOIMENPIDEOHJELMA Taulukko: Kajaanin Elinkeinopolitiikan toimenpideohjelma 2009-2012. Tarpeiden sijaan keskitytään mahdollisuuksiin. Tavoite Kehittämiskohde A:

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) KOKO MAA 15 Etelä-Pohjanmaa 19 Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) 3

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) KOKO MAA 15 Etelä-Pohjanmaa 19 Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) 3 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 1 Rakentaminen (F) KOKO MAA Etelä-Pohjanmaa Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) Muut 1 7 8 9 % 1.8.8 1 1 8 Henkilökunnan määrä saldoluku (%) 1 97 98 =

Lisätiedot

ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015 2017

ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015 2017 ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015 2017 2 1. ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA-AJATUS Itä-Lapin kuntayhtymä on vuonna 1993 perustettu Itä-Lapin kuntien vapaaehtoinen yhteistyö- ja

Lisätiedot

MINFO - Maahanmuuttajien alkuvaiheen neuvonnan ja ohjauksen kehittäminen 1.4.2010 31.12.2011

MINFO - Maahanmuuttajien alkuvaiheen neuvonnan ja ohjauksen kehittäminen 1.4.2010 31.12.2011 MINFO - Maahanmuuttajien alkuvaiheen neuvonnan ja ohjauksen kehittäminen 1.4.2010 31.12.2011 Projektin tavoitteet Projektin tavoitteet Toimiva alkuvaiheen neuvonta- ja ohjauspiste Kotkassa Maahanmuuttajien

Lisätiedot

Elinkeinopoliittinen ohjelma luonnos kommenteille

Elinkeinopoliittinen ohjelma luonnos kommenteille Elinkeinopoliittinen ohjelma luonnos kommenteille Salon kaupunki Elokuu 2018 Salon kaupungin visio, perustehtävä ja arvot Salo joka päivä parempi Perustehtävä: Salon kaupunki kehittää alueensa elinvoimaa,

Lisätiedot

Alueiden kilpailukyky 2016. Jussi Eerikäinen, Hämeen kauppakamari

Alueiden kilpailukyky 2016. Jussi Eerikäinen, Hämeen kauppakamari Alueiden kilpailukyky 0 Jussi Eerikäinen, Hämeen kauppakamari Kuinka paljon seuraavat tekijät vaikuttivat/vaikuttavat yrityksenne sijaintiin ja toimintaedellytyksiin alueella (Suomessa)? Yritykselle sopivan

Lisätiedot

Jämsän kaupungin työllisyysyksikkö ja tehtäväkuvaukset

Jämsän kaupungin työllisyysyksikkö ja tehtäväkuvaukset Jämsän kaupungin työllisyysyksikkö ja tehtäväkuvaukset (Alustava) TYÖLLISTÄMISYKSIKKÖ Tehtävät Yksikön tehtävänä on kuntalaisten työllistymistä edistävien palvelujen järjestäminen sekä näiden palvelujen

Lisätiedot

Teollisen toiminnan mahdollisuudet Varsinais-Suomessa. Elinvoimainen Vakka-Suomi seminaari Jarkko Heinonen

Teollisen toiminnan mahdollisuudet Varsinais-Suomessa. Elinvoimainen Vakka-Suomi seminaari Jarkko Heinonen Teollisen toiminnan mahdollisuudet Varsinais-Suomessa Elinvoimainen Vakka-Suomi seminaari 2.7. Jarkko Heinonen Keskeiset toimintaedellytykset Mitkä alueen toimintaympäristötekijät vaikuttavat yrityksen

Lisätiedot

Yrittäjien käsitys innovaatioympäristön nykytilasta

Yrittäjien käsitys innovaatioympäristön nykytilasta Yrittäjien käsitys innovaatioympäristön nykytilasta Yrittäjien käsitys innovaatioympäristön nykytilasta 1 : Yksityiset toimijat yrittäjien tärkein voimavara Kysely toteutettiin yhteistyössä Suomen Yrittäjien

Lisätiedot

Kuntien yritysilmasto 2012. Helsingin seutukunta

Kuntien yritysilmasto 2012. Helsingin seutukunta Kuntien yritysilmasto 2012 Helsingin seutukunta EK:n kuntien yritysilmastotutkimus Mitataan yrittäjien ja yritysten näkökulmasta kunnan toimintakykyä, yrittäjyyden esiintyvyyttä ja yrittäjyysaktiivisuutta

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 9 13 Rakentaminen (F) 16 16 KOKO MAA Keski-Pohjanmaa Kauppa (G) 18 2 Palvelut (H, I, K, O) 49 56 Muut 1 2 2 3 4 5 6 7 8 9 % 31.8.2 1 2. HENKILÖKUNNAN

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 9 12 Rakentaminen (F) 16 15 KOKO MAA Pohjanmaa Kauppa (G) 18 21 Palvelut (H, I, K, O) 51 56 Muut 1 2 0 20 30 40 50 60 70 80 90 0 % 31.8.20 1 2. HENKILÖKUNNAN

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2015. Seuturaportti, Pohjanmaa

Pk-yritysbarometri, syksy 2015. Seuturaportti, Pohjanmaa Pk-yritysbarometri, syksy Seuturaportti, Pohjanmaa : Suhdannenäkymät osatekijöittäin Henkilökunnan määrä (saldoluku %) KOKO MAA, n=6 Pohjanmaa, n= Kyrönmaan seutu, n=7 - Pietarsaaren seutu, n=6 7 Suupohjan

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelma 2015-2020

Elinkeino-ohjelma 2015-2020 Elinkeino-ohjelma 2015-2020 Elinkeino-ohjelma 2015-2020 Painopisteet: Yrittäjyysmyönteisen ilmapiirin edistäminen Toimintaedellytysten luominen elinkeinoelämälle Seudullisen yhteistyön Yrittäjyysmyönteisen

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy Seuturaportti, Kalajokilaakso

Pk-yritysbarometri, syksy Seuturaportti, Kalajokilaakso Pk-yritysbarometri, syksy 2014 Seuturaportti, Kalajokilaakso 1 1: Suhdannenäkymät osatekijöittäin Henkilökunnan määrä (saldoluku %) KOKO MAA, n=792 Kalajokilaakso, n=22 Kaustisen seutu, n=42 Kokkolan seutu,

Lisätiedot

Kuntaraportti Ylivieska. Suomen Yrittäjät

Kuntaraportti Ylivieska. Suomen Yrittäjät Kuntaraportti Ylivieska Suomen Yrittäjät Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja

Lisätiedot

Kuntaraportti Kokkola. Suomen Yrittäjät

Kuntaraportti Kokkola. Suomen Yrittäjät Kuntaraportti Kokkola Suomen Yrittäjät Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja

Lisätiedot

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Lapin aikuiskoulutusstrategia 2020 TIIVISTELMÄ Suomen huipulla Lapissa on laadukkaat ja joustavat jatkuvan oppimisen pitkospuut, jotka takaavat tulevaisuuden osaamisen,

Lisätiedot

TAHTOTILA 2020 LUPA PALVELLA

TAHTOTILA 2020 LUPA PALVELLA LEMPÄÄLÄN KUNNAN ELINKEINOSTRATEGIA TAHTOTILA 2020 LUPA PALVELLA Johdanto Lempäälä on vetovoimainen ja tasaisesti kasvava yli 22 000 asukkaan kunta, jolla on erinomainen sijainti Tampereen kaupunkiseudulla.

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy Seuturaportti, Kalajokilaakso

Pk-yritysbarometri, syksy Seuturaportti, Kalajokilaakso Pk-yritysbarometri, syksy 0 Seuturaportti, Kalajokilaakso : Suhdannenäkymät osatekijöittäin Henkilökunnan määrä (saldoluku %) KOKO MAA, n=6 Kalajokilaakso, n=6 Kaustisen seutu, n= -6 Kokkolan seutu, n=

Lisätiedot

Kuntaraportti Pietarsaari. Suomen Yrittäjät

Kuntaraportti Pietarsaari. Suomen Yrittäjät Kuntaraportti Pietarsaari Suomen Yrittäjät Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien

Lisätiedot

Kuntaraportti Kalajoki. Suomen Yrittäjät

Kuntaraportti Kalajoki. Suomen Yrittäjät Kuntaraportti Kalajoki Suomen Yrittäjät Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja

Lisätiedot

Kuntaraportti Kannus. Suomen Yrittäjät

Kuntaraportti Kannus. Suomen Yrittäjät Kuntaraportti Kannus Suomen Yrittäjät Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja yrittäjien

Lisätiedot

Kuntaraportti Kaustinen. Suomen Yrittäjät

Kuntaraportti Kaustinen. Suomen Yrittäjät Kuntaraportti Kaustinen Suomen Yrittäjät Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) 17 KOKO MAA 19 Häme Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) Muut 1

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) 17 KOKO MAA 19 Häme Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) Muut 1 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 11 Rakentaminen (F) 17 KOKO MAA 19 Häme Kauppa (G) 19 3 Palvelut (H, I, K, O) Muut 1 3 5 7 9 % 1.. 1 35 1 3 5 5 Henkilökunnan määrä saldoluku (%) 1

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) 16 KOKO MAA 19 Kymenlaakso Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) 42 14

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) 16 KOKO MAA 19 Kymenlaakso Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) 42 14 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) Rakentaminen (F) KOKO MAA 19 Kymenlaakso Kauppa (G) 19 Palvelut (H, I, K, O) Muut 1 5 7 8 9 % 1.8.8 1 5 1 5 8 5 Henkilökunnan määrä saldoluku (%) 97

Lisätiedot

Toimivat työmarkkinat osaajia ja työpaikkoja Keski-Suomeen

Toimivat työmarkkinat osaajia ja työpaikkoja Keski-Suomeen Toimivat työmarkkinat osaajia ja työpaikkoja Keski-Suomeen Jyväskylän seudun työryhmän näkemyksiä 27.11.2008 2008 Olli Patrikainen Johtaja Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy Kannattavan Kannattavan

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI 8. LIUHTARIN KAUPUNGINOSA ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS KORTTELI 849 OAS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.3.

LAPUAN KAUPUNKI 8. LIUHTARIN KAUPUNGINOSA ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS KORTTELI 849 OAS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.3. LAPUAN KAUPUNKI 8. LIUHTARIN KAUPUNGINOSA ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS KORTTELI 849 OAS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.3.2014 18.3.2014 Lapuan kaupunki Maankäyttö- ja kiinteistöosasto Poutuntie

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) 7 14 Rakentaminen (F) 13 KOKO MAA 19 Pääkaupunkiseutu Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) 4

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) 7 14 Rakentaminen (F) 13 KOKO MAA 19 Pääkaupunkiseutu Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) 4 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 7 Rakentaminen (F) 1 KOKO MAA 19 Pääkaupunkiseutu Kauppa (G) 19 Palvelut (H, I, K, O) 9 Muut 1 7 8 9 %.8.8 1 1 8 Henkilökunnan määrä saldoluku (%) 1

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) 17 KOKO MAA 19 Päijät-Häme Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) 42 14

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) 17 KOKO MAA 19 Päijät-Häme Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) 42 14 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) Rakentaminen (F) 17 KOKO MAA 19 Päijät-Häme Kauppa (G) 18 Palvelut (H, I, K, O) Muut 7 8 9 %.8.8 1 8 Henkilökunnan määrä saldoluku (%) 1 1 97 98 98

Lisätiedot

Loimaan kaupunginhallituksen elinkeinotoimen linjaus. Elinkeino- ja kaupunkikehitysyksikkö OSKARI

Loimaan kaupunginhallituksen elinkeinotoimen linjaus. Elinkeino- ja kaupunkikehitysyksikkö OSKARI Loimaan kaupunginhallituksen elinkeinotoimen linjaus Elinkeino- ja kaupunkikehitysyksikkö OSKARI Suomen kasvukolmio Alueellisesti Loimaa kuuluu Suomen kasvukolmioon Suomen Kasvukolmio eli Helsinki-Tampere-Turku

Lisätiedot

Alueiden kilpailukyky 2009 selvitys

Alueiden kilpailukyky 2009 selvitys selvitys 19.8. Tiina Tolvanen www.nk.chamber.fi Taustaa selvitys tarkastelee alueellisten tekijöiden vaikutusta yritystoimintaan. Tavoitteena on tutkia, mitkä tekijät vaikuttavat yritysten sijoittumiseen

Lisätiedot

Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå YRITYSTEN KILPAILUKYKY: LUONNOS PAINOPISTEALUEISTA

Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå YRITYSTEN KILPAILUKYKY: LUONNOS PAINOPISTEALUEISTA Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå YRITYSTEN KILPAILUKYKY: LUONNOS PAINOPISTEALUEISTA Luonnos strategisista päämääristä Hyvinvoinnin näkökulma Yritysten kilpailukyvyn kehittäminen Ehdotukset strategisiksi

Lisätiedot