14. kaupunginosa, Haukilahti Virkistysalueet (Muodostuu uusi kortteli 14084) Asemakaavan muutos

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "14. kaupunginosa, Haukilahti Virkistysalueet (Muodostuu uusi kortteli 14084) Asemakaavan muutos"

Transkriptio

1 1 (114) Asianumero 1449/ /2014 Aluenumero Toppelund II 14. kaupunginosa, Haukilahti Virkistysalueet (Muodostuu uusi kortteli 14084) Asemakaavan muutos MUUTETAAN VAHVISTETTUA ASEMAKAAVAA: Aluenumero Hyväksytty Muistutusten lyhennelmät ja vastineet Liittyy kaupunkisuunnittelulautakunnan MRA 27 :n mukaisesti nähtäville hyväksymään asemakaavan muutosehdotukseen, alue Nähtävillä MRA 27 :n mukaisesti Espoon kaupunki Kaupunkisuunnittelukeskus Asemakaavayksikkö Käyntiosoite: Kirkkojärventie 6 B, 4. krs. puh Postiosoite: PL ESPOON KAUPUNKI Matias Kallio Matias.L.Kallio@espoo.fi Olli Koivula (liikennesuunnittelu) etunimi.sukunimi@espoo.fi Anni Järvitalo (maisemasuunnittelu) etunimi.sukunimi@espoo.fi Sito Oy, Pekka Vehniäinen

2 Muistutusten lyhennelmät ja vastineet 2 (114) Vastustan muutosesitystä kokonaisuudessaan ja hankkeesta pitää luopua. On täysin poissuljettua että Toppelundin virkistysalueesta otettaisiin puistosta arvokkain alue kallioineen ja metsineen käytettäväksi kerrostalojen rakentamiseen. Koko aluetta tarvitaan virkistyskäyttöön. Jos Espoon päättäjät kerrankin kuuntelisivat Haukilahden ja Westendin asukkaiden mielipiteitä ja toivomuksia. Metro-asiassa näin ei tapahtunut vaan suorat ja nopeat liikenneyhteydet Helsinkiin ja kotiin katkaistaan ja tehdään hitaimmiksi. Kaavamuutoksella täydennetään yhdyskuntarakennetta ja lisätään asuntotonttivarantoa hyvän saavutettavuuden alueella valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden ja Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimuksen (MAL) mukaisesti. Rakennettavalla alueella tukeudutaan olemassa oleviin palveluihin ja luodaan edellytyksiä palveluiden ja joukkoliikenteen kehittymiselle alueella. Asemakaavan muutos perustuu yleiskaavaan. Yleiskaavassa alue on länsiosaltaan osoitettu asuntoalueeksi (A). Valtaosa Toppelundinpuistosta, erityisesti sen itäosa ja ranta on yleiskaavassa osoitettu virkistysalueeksi (V). Asemakaavan muutoksessa esitetty asuinkorttelialue on pienempi kuin yleiskaavassa esitetty asuntoalue eli osa yleiskaavan asuntoalueeksi merkitystä alueesta jätetään asemakaavassa edelleen lähivirkistysalueeksi. Asukkaiden vastustus on tullut selvästi suunnittelijoiden ja päättäjien tietoon asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman oltua nähtävillä. Tämän jälkeen suunnitelmaa kehitettiin siten, että rakentamisen määrää on selvästi vähennetty osallistumis- ja arviointisuunnitelman osana olleisiin luonnossuunnitelmiin verrattuna. Rakentaminen on keskitetty pääosin Mellstenintien varteen, jolloin varsinainen kallioalue jää selvemmin osaksi lähivirkistysaluetta. Virkistysalue Korttelialueeksi ja yleiseksi pysäköintialueeksi muutettava alue on pintaalaltaan noin 7,6 % Toppelundinpuiston ja Toppelundinrannan muodostamasta lähivirkistysalueesta. Tästä alueesta osa on jo nykyisin pysäköintikäytössä. Uusi korttelialue sijoittuu pääosin Mellstenintien varteen eli alueelle, jonka käyttö virkistysalueena on selvästi vähäisempää kuin esimerkiksi rannassa kulkevan rantaraitin, puiston keskellä olevan nurmialueen ja kallion lakialueen käyttö. Lähes koko kallioalue jää rakentamisen ulkopuolelle lähivirkistysalueeksi. Asemakaavan muutos ei oleellisesti heikennä Toppelundinpuiston ja Toppelundinrannan lähivirkistysalueen käyttöä virkistykseen eikä merkittävissä määrin pienennä virkistysalueen alaa. Suunnitelma mahdollistaa myös yleisten polkureittien tekemisen korttelin molemmin puolin, jolloin yhteydet Mellstenintien suunnasta Toppelundinpuistoon ja rantaraitille eivät heikkene nykyiseen verrattuna.

3 Muistutusten lyhennelmät ja vastineet 3 (114) Kuvassa nykyisen ja tulevan lähivirkistysalueen rajaukset ja pinta-alat. Lähivirkistysalueen luonne ja reitistö säilyy suurimmaksi osaksi ennallaan. Muutoksia tapahtuu uuden korttelialueen välittömässä läheisyydessä, jossa metsäinen maisemakuva muuttuu. Metsän tuntu kuitenkin säilyy jatkossakin suurimmaksi osaksi ja vain harvoista paikoista polkuverkostosta avautuu näkymiä korttelialueelle. Kaavaselostuksessa kohdassa 5.3. on kuvattu näkymiä virkistysalueelta. Länsimetron aloittaessa liikennöintinsä Toppelundintien bussiliikenne muuttuu pääosin liityntäliikenteeksi läheisille metroasemille, mutta bussivuorojen kokonaismäärä säilynee suunnilleen nykyisenlaisena Jätän muistutuksen sen jälkeen kun osallistuin kaavamuutos tilaisuuteen Westendin koululla Tunnelma oli hyvin agressivinen joka muistuttaa että asiat eivät ole hyvin. Tällainen rakentaminen vaikka se onkin pienentynyt mittakaavassa olisi vahingollinen todella upealle viheralueelle (vastaavaa ei löydy täälläpäin) missä Haukilahden / Westendin villit eläimet voivat elää. Liitooravat, ketut, rusakot, linnut elävät siellä. Alue on ainutlaatuinen virkistysalue Haukilahtelaisille/ Westendiläisille ja muun Espoon asukkaille. Tämä alue on myyty Espoon Kaupungille vain koskemattomuus ehdoilla. Koko alue vahingoittuu jos siihen rakennetaan tällaisia kerrostaloja. Antakaa meidän kaikille olla ylpeitä tästä koskemattomasta alueesta. Se joka epäilee sen kauneutta kannattaa mennä katsomaan. Haukilahdessa asunut 35 vuotta luonnonystävä. Asukkaiden vastustus on tullut selvästi suunnittelijoiden ja päättäjien tietoon asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman oltua nähtävillä. Tämän jälkeen suunnitelmaa kehitettiin siten, että rakentamisen määrää on selvästi vähennetty osallistumis- ja arviointisuunnitelman osana olleisiin luonnossuunnitelmiin verrattuna. Rakentaminen keskitettiin pääosin

4 Muistutusten lyhennelmät ja vastineet 4 (114) Mellstenintien varteen, jolloin varsinainen kallioalue jää selvemmin osaksi lähivirkistysaluetta. Luonto Alueen rakentamisella ei ole merkittävää vaikutusta viheraluekokonaisuudelle tai eläinten elinympäristön laadulle. Alueelle on tehty luontoselvitys (Enviro Oy, ), jota päivitettiin palautteen johdosta (Enviro Oy, Haukilahden Toppelundinpuisto liito-oravan elinalueena ). Sen mukaan Toppelundinpuistossa on liito-oravia. Niiden varsinainen esiintymisalue sijoittuu puiston keskiosaan eikä rakentaminen uhkaa sitä. Lähivirkistysalueella liito-oravien ydinalue on merkitty kaavaan s-1 - merkinnällä, jolla turvataan kyseisen alueen säilyminen liito-oraville sopivana elinympäristönä. Korttelialueelle jää yksi liito-oravien ruokailuun käyttämä kaksirunkoinen tervaleppä, joka on merkitty asemakaavaan säilytettäväksi puuksi. Muita merkittäviä tai harvinaisia luontoarvoja ei korttelialueeksi osoitettavalla alueella ole tiedossa. Virkistysalue Korttelialueeksi ja yleiseksi pysäköintialueeksi muutettava alue on pintaalaltaan noin 7,6 % Toppelundinpuiston ja Toppelundinrannan muodostamasta lähivirkistysalueesta. Tästä alueesta osa on jo nykyisin pysäköintikäytössä. Uusi korttelialue sijoittuu pääosin Mellstenintien varteen eli alueelle, jonka käyttö virkistysalueena on selvästi vähäisempää kuin esimerkiksi rannassa kulkevan rantaraitin, puiston keskellä olevan nurmialueen ja kallion lakialueen käyttö. Lähes koko kallioalue jää rakentamisen ulkopuolelle lähivirkistysalueeksi. Asemakaavan muutos ei oleellisesti heikennä Toppelundinpuiston ja Toppelundinrannan lähivirkistysalueen käyttöä virkistykseen eikä merkittävissä määrin pienennä virkistysalueen alaa. Suunnitelma mahdollistaa myös yleisten polkureittien tekemisen korttelin molemmin puolin, jolloin yhteydet Mellstenintien suunnasta Toppelundinpuistoon ja rantaraitille eivät heikkene nykyiseen verrattuna. Uusi korttelialue ei merkittävissä määrin muuta Toppelundinpuiston tai rantaraitin luonnetta. Näkymät rantaraitilta ja puistopoluilta säilyvät suurimmaksi osaksi ennallaan. Uusi korttelialue näkyy vain harvoista kohdin rantaraitilta. Kallion laelta ja sinne suunnitellulta uudelta polulta rakennukset näkyvät paremmin ja muuttavat tältä osin kallioalueelta avautuvia näkymiä etelään ja länteen. Kaavaselostuksessa kohdassa 5.3. on kuvattu näkymiä virkistysalueelta.

5 Muistutusten lyhennelmät ja vastineet 5 (114) Kuvassa nykyisen ja tulevan lähivirkistysalueen rajaukset ja pinta-alat. Toppelundin alueen sopimuksista ja maankäytöstä Pääosa ehdotetusta Toppelundin asuinkerrostalokorttelista sijaitsee alueella, jonka silloinen Espoon kauppala osti Katolinen Kirkko Suomessa -yhdistykseltä vuonna Osa korttelin kaakkoiskulmasta, suuruudeltaan vajaa m², sijaitsee virkistysalueeksi osoitetulla Wahlforssin perikunnalta ostetulla alueella. Koko Toppelundinpuiston / rannan virkistysalueesta tämä on vähemmän kuin 2 %. Itse sopimukseen (kauppakirja) voivat vedota vain sopijapuolet. Espoon kaupunkia velvoittaa maankäyttö- ja rakennuslaki, jonka mukaan asemakaava on laadittava ja pidettävä ajan tasalla sitä mukaa kuin kunnan kehitys taikka maankäytön ohjaustarve sitä edellyttää. Maankäytön ohjaustarvetta arvioitaessa on otettava huomioon erityisesti asuntotuotannon tarve (MRL 51 ). Päätösvalta kaavoituksen aloittamisesta on kunnalla. Asemakaavaa laadittaessa oikeusvaikutteinen yleiskaava on otettava huomioon. Kunnan tulee huolehtia yleiskaavan laatimisesta ja sen pitämisestä ajan tasalla. Yleiskaava esittää kaavan muodossa kunnan maankäytön tavoitellun kehityksen periaatteet. Lainvoimaisessa Espoon eteläosien yleiskaavassa Toppelundin alue on osoitettu länsiosaltaan asuntoalueeksi A, itä- ja pohjoisosa virkistysalueeksi V. Alueella on virkistysyhteysmerkintä, joka liittää alueen laajempaan virkistysyhteysverkostoon. Valtuusto on hyväksynyt yleiskaavan vuonna Ehdotettu Toppelundin asemakaavan muutos toteuttaa valtuuston hyväksymää yleiskaavaa. Asemakaavan muutoksessa esitetty asuinkorttelialue on pienempi kuin yleiskaavassa esitetty asuntoalue eli osa yleiskaavan asuntoalueeksi merkitystä alueesta jätetään asemakaavassa lähivirkistysalueeksi. Muilta osin merkitään tiedoksi.

6 Muistutusten lyhennelmät ja vastineet 6 (114) Yhtiön hallitus on tutustunut kaavamuutosehdotukseen sekä osallistunut asiasta järjestettyyn keskustelutilaisuuteen Voimassa olevan kaavan mukaan kyseessä on lähivirkistysalue, ainutlaatuinen metsä- ja kallioalue, jota ei löydy muualta Etelä-Espoosta. Alue on paitsi asukkaiden, myös kauempaa tulevien ahkerassa käytössä. Lähialueen koulut ja päiväkodit käyttävät sitä luontoon tutustuttamis- ja leikkipaikkana. Vaikka suunnitelman rakentamisoikeutta on kaavamuutoksessa pienennetty, on rakentaminen pientaloalueelle liian laajamittaista. Maastoon sopimattomat korkeat kerrostalot tulevat lähes kiinni Mellstenintiehen, jolloin etäisyys yhtiömme rakennuksen päätyyn jää liian lyhyeksi. Autokannen alle on kaavailtu 80 autopaikkaa, joihin olisi tarkoitus ajaa Nunnanpolun jatkeen kohdalle suunniteltua tietä pitkin. Kaavamuutoksella täydennetään yhdyskuntarakennetta ja lisätään asuntotonttivarantoa hyvän saavutettavuuden alueella valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden ja Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimuksen (MAL) mukaisesti. Rakennettavalla alueella tukeudutaan olemassa oleviin palveluihin ja luodaan edellytyksiä palveluiden ja joukkoliikenteen kehittymiselle alueella. Asemakaavan muutos perustuu yleiskaavaan. Yleiskaavassa alue on länsiosaltaan osoitettu asuntoalueeksi (A). Valtaosa Toppelundinpuistosta, erityisesti sen itäosa ja ranta on yleiskaavassa osoitettu virkistysalueeksi (V). Asemakaavan muutoksessa esitetty asuinkorttelialue on pienempi kuin yleiskaavassa esitetty asuntoalue eli osa yleiskaavan asuntoalueeksi merkitystä alueesta jätetään asemakaavassa edelleen lähivirkistysalueeksi. Virkistysalue Korttelialueeksi ja yleiseksi pysäköintialueeksi muutettava alue on pintaalaltaan noin 7,6 % Toppelundinpuiston ja Toppelundinrannan muodostamasta lähivirkistysalueesta. Tästä alueesta osa on jo nykyisin pysäköintikäytössä. Uusi korttelialue sijoittuu pääosin Mellstenintien varteen eli alueelle, jonka käyttö virkistysalueena on selvästi vähäisempää kuin esimerkiksi rannassa kulkevan rantareitin, puiston keskellä olevan nurmialueen ja kallion lakialueen käyttö. Lähes koko kallioalue jää rakentamisen ulkopuolelle lähivirkistysalueeksi. Asemakaavan muutos ei oleellisesti heikennä Toppelundinpuiston ja Toppelundinrannan lähivirkistysalueen käyttöä virkistykseen, opetukseen, leikkimiseen eikä merkittävissä määrin pienennä virkistysalueen alaa. Suunnitelma mahdollistaa myös yleisten polkureittien tekemisen korttelin molemmin puolin, jolloin yhteydet Mellstenintien suunnasta Toppelundinpuistoon ja rantaraitille eivät heikkene nykyiseen verrattuna.

7 Muistutusten lyhennelmät ja vastineet 7 (114) Kuvassa nykyisen ja tulevan lähivirkistysalueen rajaukset ja pinta-alat. Lähivirkistysalueen luonne ja reitistö säilyy suurimmaksi osaksi ennallaan. Muutoksia tapahtuu uuden korttelialueen välittömässä läheisyydessä, jossa metsäinen maisemakuva muuttuu. Metsän tuntu kuitenkin säilyy jatkossakin suurimmaksi osaksi ja vain harvoista paikoista polkuverkostosta avautuu näkymiä korttelialueelle. Kaavaselostuksessa kohdassa 5.3. on kuvattu näkymiä virkistysalueelta. Kaupunkikuva ja rakennusten liittyminen ympäristöön Suunniteltu rakentaminen on tyypillistä Haukilahden alueelle. Suunnitellut neljä-viisikerroksiset rakennukset vastaavat mittakaavaltaan ja kerrosalaltaan suunnilleen mm. Pitkänkalliontien varressa noin 200 metrin etäisyydellä asemakaavan muutosalueesta sijaitsevia seitsemää asuinkerrostaloa sillä erotuksella, että ehdotetuissa uusissa rakennuksissa ylin kerros tulee toteuttaa vajaana kerroksena. Suunniteltujen talon etäisyys lähimpään vastapäiseen rakennukseen Mellstenintien toisella puolella on noin 26 metriä, joka on kohtuullinen kaupunkiympäristössä. Kaavaan on merkitty puilla istutettava alueen osa suunniteltujen talojen ja Mellstenintien väliin, joka pehmentää liittymistä ympäristöön. Muutoksesta on laadittu alueleikkauksia ja näkymäkuvia, jotka ovat kaavaselostuksen liitteenä. Mellstenintien varsi muuttuu rakennetuksi. Suunnittelut kerrostalot sopeutuvat ympäristöön ja vastaavat kaavan tavoitteita. Liikenne Suunnitellun tonttiliittymän kautta menevä liikennemäärä on vajaa 200 henkilöautoa arkivuorokaudessa, mikä ei oleellisesti muuta Mellstenintien tai alueen muun katuverkon toimivuutta.

8 Muistutusten lyhennelmät ja vastineet 8 (114) Haluan täten ilmoittaa vastustavani yllä mainittua kaavamuutosta. Tästä on pidetty infotilaisuus jossa alla olevat seikat tulleet esille. Näistä samoista syistä myös minä ja perheeni vastustamme tätä aivan järjetöntä rakennushanketta. Tästä Toppelundin puiston rakentamisesta on jo edellisellä kierroksella esitetty yli 2000 tuhannen ihmisen allekirjoittama adressi ja vetoomus että puisto jätettäisiin rauhaan, mutta näköjään turhaan. Syyt muistutukseeni ja rakennushankkeen vastustamiseen ovat tässä: "Toppelund II, , kaavamuutosehdotus Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Westendinpuiston koulussa , klo , os. Hiiralantie 6. Asukkaiden kommentteja ja kysymyksiä tiedotustilaisuudessa Yleisesti ottaen Haukilahden asukkaiden reaktio uuteen rakentamissuunnitelmaan oli vastustava. Rakentamista ei haluta alueelle. Koko hankkeesta halutaan luopua. Tilaisuudessa pidettiin monia puheenvuoroja ja kysyttiin monia kysymyksiä, joista useihin ei saatu vastauksia. Asukkaat kommentoivat seuraavasti: * Miksi uhrattaisiin ainutlaatuista kallio- ja metsäaluetta, näitä ei saada koskaan takaisin, jos ne kerran tuhotaan. * Asukkaat haluavat pitää alueen virkistysalueena, kuten kaavassakin on sanottu. * Vastustamme koko rakennussuunnitelmaa, alueelle ei saa rakentaa, hankkeesta tulee luopua kokonaan. Asukkaiden vastustus on tullut selvästi suunnittelijoiden ja päättäjien tietoon asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman oltua nähtävillä. Tämän jälkeen suunnitelmaa kehitettiin siten, että rakentamisen määrää on selvästi vähennetty osallistumis- ja arviointisuunnitelman osana olleisiin luonnossuunnitelmiin verrattuna. Rakentaminen on keskitetty pääosin Mellstenintien varteen, jolloin varsinainen kallioalue jää selvemmin osaksi lähivirkistysaluetta. Kaavamuutoksella täydennetään yhdyskuntarakennetta ja lisätään asuntotonttivarantoa hyvän saavutettavuuden alueella valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden ja Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimuksen (MAL) mukaisesti. Rakennettavalla alueella tukeudutaan olemassa oleviin palveluihin ja luodaan edellytyksiä palveluiden ja joukkoliikenteen kehittymiselle alueella. Espoon eteläosien yleiskaavan tavoitteiden mukaan koko Espoossa varaudutaan asukkaaseen vuonna 2030 ja työpaikkamäärään, joka vastaa 100 % työpaikkaomavaraisuutta. Maakuntakaavassa asemakaava-alue on osoitettu taajamatoimintojen alueeksi. Yleiskaavassa alue on länsiosaltaan osoitettu asuntoalueeksi (A). Valtaosa Toppelundinpuistosta, erityisesti sen itäosa ja ranta on yleiskaavassa osoitettu virkistysalueeksi (V). Asemakaavan muutos perustuu yleiskaavaan. Asemakaavan muutoksessa esitetty asuinkorttelialue on pienempi kuin yleiskaavassa esitetty asuntoalue eli osa yleiskaavan asuntoalueeksi merkitystä alueesta jätetään asemakaavassa lähivirkistysalueeksi. * Miksi alueen kaavoitusta muutettaessa (vuonna 2010) ei tiedotettu ja kuultu asukkaiden mielipidettä. Espoon eteläosien yleiskaavan tiedotus ja vuorovaikutus on järjestetty lainsäädännön mukaisesti. Asukkaita on kuultu eri vaiheissa. Yleiskaavan

9 Muistutusten lyhennelmät ja vastineet 9 (114) osallistumista ja vuorovaikutusta on kuvattu yleiskaavan selostuksessa. Siihen voitte tutustua tästä linkistä: 6F7E43BBA1E4%7D/11069 * Jos nyt lähdetään rakentamaan, riskinä on että suunnitelma lopulta on kuitenkin suurempi- kun antaa pikkurillin... Toppelundinpuiston virkistysalue on mukana kaavan aluerajauksessa. Sillä osoitetaan, että loppuosa puistosta jää virkistysalueeksi. Liitooravien ydinalueet suojellaan kaavalla, jolla varmistetaan liito-oravien alueen ja puiston säilyminen puistona. Lisäksi katolisen kirkon Stella Mariksen kesäsiirtolan kivirakennelma suojellaan. Ulkoilureitit järjestetään korttelin kummaltakin puolelta puistoon. Toppelundinpuistosta on laadittu lähiympäristösuunnitelma. Siinä ei esitetä oleellisia muutoksia nykyiseen Toppelundinpuistoon. Kaupungilla ei myöskään ole muita suunnitelmia Toppelundinpuiston rakentamiseksi. *Arvokasta kalliota jouduttaisiin räjäyttämään uusimmankin suunnitelman toteutuessa. Rakennusten sijoittelu on suunniteltu siten, että kallion räjäytykset jäisivät mahdollisimman vähäisiksi. Lähes koko kallioalue jää rakentamisen ulkopuolelle. * Virkistysalueen luonne ei säilyisi samana, kun polut kulkisivat toisten takapihoilla. Lähivirkistysalueen luonne ja reitistö säilyy suurimmaksi osaksi ennallaan. Muutoksia tapahtuu uuden korttelialueen välittömässä läheisyydessä, jossa metsäinen maisemakuva muuttuu rakennetuksi. Metsän tuntu kuitenkin säilyy jatkossakin suurimmaksi osaksi ja vain harvoista paikoista polkuverkostosta avautuu näkymiä korttelialueelle. Kaavaselostuksessa kohdassa 5.3. on kuvattu näkymiä virkistysalueelta. Korttelialueeksi ja yleiseksi pysäköintialueeksi muutettava alue on pintaalaltaan noin 7,6 % Toppelundinpuiston ja Toppelundinrannan muodostamasta lähivirkistysalueesta. Tästä alueesta osa on jo nykyisin pysäköintikäytössä. Uusi korttelialue sijoittuu pääosin Mellstenintien varteen eli alueelle, jonka käyttö virkistysalueena on selvästi vähäisempää kuin esimerkiksi rannassa kulkevan rantaraitin, puiston keskellä olevan nurmialueen ja kallion lakialueen käyttö. Lähes koko kallioalue jää rakentamisen ulkopuolelle lähivirkistysalueeksi. Asemakaavan muutos ei oleellisesti heikennä Toppelundinpuiston ja Toppelundinrannan lähivirkistysalueen käyttöä virkistykseen eikä merkittävissä määrin pienennä virkistysalueen alaa. Suunnitelma mahdollistaa myös yleisten polkureittien tekemisen korttelin molemmin puolin, jolloin yhteydet Mellstenintien suunnasta Toppelundinpuistoon ja rantaraitille eivät heikkene nykyiseen verrattuna. Kerrostalojen piha-alue tulee rakennusten väliin.

10 Muistutusten lyhennelmät ja vastineet 10 (114) Kuvassa nykyisen ja tulevan lähivirkistysalueen rajaukset ja pinta-alat. * Haukilahti ei hyödy metrosta samalla tavalla kuin monet muut alueet, päinvastoin Haukilahden joukkoliikenne huononee, kun suorat bussit poistuvat. Haukilahden asukkaiden ei pitäisi kärsiä metron takia ja menettää virkistysalueensa koskemattomuus. Hanke ei liity metron rakentamispäätökseen. Kaavamuutoksella täydennetään yhdyskuntarakennetta ja lisätään asuntotonttivarantoa hyvän saavutettavuuden alueella valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden ja Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimuksen (MAL) mukaisesti. Rakennettavalla alueella tukeudutaan olemassa oleviin palveluihin ja luodaan edellytyksiä joukkoliikenteen kehittymiselle alueella. Suunnittelualuetta lähimmät bussipysäkit sijaitsevat Toppelundintiellä noin metrin etäisyydellä. Toppelundintiellä kulkevat nykyään linjat 10K, 10, 111, 111T, 132N ja 132NT eli alueella on kohtuullisen hyvä joukkoliikenteen palvelutarjonta. Länsimetron aloittaessa liikennöintinsä Toppelundintien bussiliikenne muuttuu pääosin liityntäliikenteeksi läheisille metroasemille, mutta bussivuorojen kokonaismäärä säilynee suunnilleen nykyisenlaisena. * Onko niin, että on päätetty vaan, että rakennetaan, ja oikeastaan meillä ei ole mahdollisuutta vaikuttamiseen. Päätöstä alueen rakentamisesta ei ole vielä tehty. Asukkaita on kuultu kaavan eri vaiheissa ja mielipiteitä on mahdollisuuksien mukaan huomioitu. Rakentamisen määrää on kaavaprosessin aikana vähennetty huomattavasti. Kaupunkisuunnittelulautakunta päättää kaavan hyväksymisestä. Kaavan hyväksymispäätöksestä on mahdollista valittaa Helsingin hallinto-oikeuteen.

11 Muistutusten lyhennelmät ja vastineet 11 (114) * Mitä muita alueita mietittiin Haukilahdessa kuin Toppelundin alue? Haukilahdessa on potentiaalisesti useita muitakin alueita, joita voisi harkita rakentamiselle, jotta voisimme säästää ranta-alueen koskemattomuuden. * Miksei rakenneta esim. Niittykumpuun rakennettaviin kerrostaloihin yksi kerros lisää, se olisi enemmän kuin tarpeeksi kattamaan tämä rakentamistarve. *Miksei rakenneta enemmän esim. Suurpeltoon tai pohjois-espooseen. Kaupunkirakennetta tiivistetään ja paikkoja täydennysrakentamiselle etsitään muualtakin. Tässä asemakaavan muutoksessa ei oteta kantaa muiden mahdollisten asemakaavoitettavien kohteiden järkevyyteen tai aikatauluun. * Mellstenintie on rivitaloaluetta, tälle tielle ei saa rakentaa kerrostaloja. * Suunnitelmassa yksi talo on liian lähellä Mellstenintietä, ja liian lähellä tien toisella puolella olevaa vastapäistä taloa, uusista taloista näkisi suoraan näiden vastapäisten talojen pihoihin ja ikkunoista sisään. Suunniteltu rakentaminen on tyypillistä Haukilahden alueelle. Suunnitellut neljä-viisikerroksiset rakennukset vastaavat mittakaavaltaan ja kerrosalaltaan suunnilleen mm. Pitkänkalliontien varressa noin 200 metrin etäisyydellä asemakaavan muutosalueesta sijaitsevia seitsemää asuinkerrostaloa sillä erotuksella, että ehdotetuissa uusissa rakennuksissa ylin kerros tulee toteuttaa vajaana kerroksena. Suunniteltujen talon etäisyys lähimpään vastapäiseen rakennukseen Mellstenintien toisella puolella on noin 26 metriä, joka on kohtuullinen kaupunkiympäristössä. Kaavaan on merkitty puilla istutettava alueen osa suunniteltujen talojen ja Mellstenintien väliin, joka pehmentää liittymistä ympäristöön. Muutoksesta on laadittu alueleikkauksia ja näkymäkuvia, jotka ovat kaavaselostuksen liitteenä. Mellstenintien varsi muuttuu rakennetuksi. Suunnittelut kerrostalot sopeutuvat ympäristöön ja vastaavat kaavan tavoitteita. *Uusin suunnitelma rikkoo Wahlforssin suvun kanssa tehtyä kauppakirjaa, Espoo on siis valmis "kävelemään sopimuksen yli", niin kuin Hokkanenkin rehvasteli Länsiväylän artikkelissa syksyllä (puhujan käyttämä sanonta). *Yksi viimeisen suunnitelman rakennuksista menee Wahlforssien Espoolle myymälle maalle. Tämä talo pitää poistaa suunnitelmasta, jotta sopimusta ei rikota. Pääosa ehdotetusta Toppelundin asuinkerrostalokorttelista sijaitsee alueella, jonka silloinen Espoon kauppala osti Katolinen Kirkko Suomessa - yhdistykseltä vuonna Osa korttelin kaakkoiskulmasta, suuruudeltaan vajaa m², sijaitsee virkistysalueeksi osoitetulla Wahlforssin perikunnalta ostetulla alueella. Koko Toppelundinpuiston / rannan virkistysalueesta tämä on vähemmän kuin 2 %. Itse sopimukseen (kauppakirja) voivat vedota vain sopijapuolet. Espoon kaupunkia velvoittaa maankäyttö- ja rakennuslaki, jonka mukaan asemakaava on laadittava ja pidettävä ajan tasalla sitä mukaa kuin kunnan kehitys taikka maankäytön ohjaustarve sitä edellyttää. Maankäytön ohjaustarvetta arvioitaessa on otettava huomioon erityisesti asuntotuotannon tarve (MRL 51 ). Päätösvalta kaavoituksen aloittamisesta on kunnalla. Asemakaavaa laadittaessa oikeusvaikutteinen yleiskaava on otettava huomioon. Kunnan tulee huolehtia yleiskaavan laatimisesta ja sen pitämisestä ajan tasalla. Yleiskaava esittää kaavan muodossa kunnan maankäytön tavoitellun kehityksen periaatteet. Lainvoimaisessa Espoon eteläosien yleiskaavassa Toppelundin alue on osoitettu länsiosaltaan asuntoalueeksi A, itä- ja pohjoisosa virkistysalueeksi V. Alueella on virkistysyhteysmerkintä, joka liittää alueen laajempaan virkistysyhteysverkostoon. Valtuusto on hyväksynyt yleiskaavan vuonna Ehdotettu Toppelundin asemakaavan muutos toteuttaa valtuuston hyväksymää yleiskaavaa. Asemakaavan muutoksessa esitetty

12 Muistutusten lyhennelmät ja vastineet 12 (114) asuinkorttelialue on pienempi kuin yleiskaavassa esitetty asuntoalue eli osa yleiskaavan asuntoalueeksi merkitystä alueesta jätetään asemakaavassa lähivirkistysalueeksi. * Talo on liian lähellä liito-oravien käyttämää puuta. Rakentamisen toteutuessa alueen muut puut kaadettaisiin, miten liito-oravat pääsisivät käyttämään yhä kyseistä puuta reittipuiden kaaduttua? Suunnittelualueen länsireunassa kasvavan tervalepän juurelta löytyi liitooravan jätöksiä v Kyseinen puu on osoitettu kaavassa suojeltavana puuna ja sen ympäristöön on osoitettu säilytettävä tai istutettava puustoinen alue, joten yhteydet ko. puusta laajemmalle alueella säilyvät. Muita liito-oravan käyttämiä puita ei suunnittelualueelta ole todettu. Selvitysten mukaan (Enviro : Toppelundinpuiston luontoselvitys ja Enviro : Haukilahden Toppelundinpuisto liito-oravan elinalueena) Toppelundinpuiston länsireunan suunnittelualue on valtaosin liitooravalle huonosti soveltuvaa kalliomännikköä. Suunniteltu rakentaminen ei katkaise liito-oravalle sopivia kulkureittejä, eikä pienennä liito-oravan ydinalueeksi rajattua metsäkuviota Toppelundinpuiston keskiosassa. Rakentamisalueella on liito-oravan ruokailu- tai oleskelupaikaksi sopivaa metsää noin 0,2 ha. Toppelundinpuistossa on kuitenkin liito-oravalle hyvin sopivaa metsää noin 3,1 ha. Havainnot viittaavat siihen, että liitoorava käyttää ruokailu- ja oleskelupaikkanaan lähinnä rakentamisalueen itäpuolista metsä- ja puistoaluetta, jossa on sopivia ruokailupuita runsaasti. Selvityksen mukaan suunnittelualueen rakentaminen ei hävitä tai heikennä liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkoja eikä vaikuta lajin tarvitsemiin kulkuyhteyksiin. Rakentamisalueella oleva liito-oravalle sovelias metsäkuvio on niin pieni, että rakentamisesta ei voi katsoa aiheutuvan merkittävää haittaa alueella eläville liito-oraville. * Onko selvitetty kuinka kallion räjäytykset vaikuttaisivat alueen rakennuksiin, joista suuri osa on rakennettu välittömästi kallion päälle. Haukilahdessa on koettu useita vaurioita pienistäkin räjäytystöistä. * Onko järkeä räjäyttää kalliota parkkipaikkoja varten. Rakennusvalvonta tulee vaatimaan, että mahdolliset räjäytykset suunnitellaan ja tehdään huolella. Lähialueen rakennusten, kallion ja ympäristön olosuhteet otetaan huomioon. Rakennusten sijoittelu on suunniteltu siten, että kallion räjäytykset jäisivät mahdollisimman vähäisiksi. Lähes koko kallioalue jää rakentamisen ulkopuolelle. Autopaikkojen sijoittaminen kansipihan alle poistaa näkyvät pysäköintikentät ja vapauttaa maata pihatoiminnoille. Tässä paikassa kansipihan alapuolinen pysäköintiratkaisu on erityisen perusteltu maastonmuotojen vuoksi, joiden ansiosta kannen saa liitettyä korkeusasemiensa puolesta ympäröivään kalliomaastoon. *Alueella on jo nykyisellään pulaa parkkipaikoista lomapäivinä, kun espoolaiset saapuvat laajalta alueelta nauttimaan rantaraitista. Uusi rakentaminen lisäisi pysäköintiongelmia. Uudella rakentamisella ei ole merkittävää vaikutusta alueen pysäköintiin, koska uuden asuinkerrostalokorttelin pysäköintipaikat vieraspaikkoineen sijoitetaan asuinkerrostalojen korttelialueelle. Lähivirkistysalueella päiväkodin pohjoispuolella sijaitsevat pysäköintipaikat säilytetään pääosin nykyisellään yleisinä pysäköintipaikkoina. Asemakaavassa alueen merkintä muutetaan paremmin toimintaa kuvaavaksi yleiseksi pysäköintialueeksi (LP), jolla on noin 27 autopaikkaa. Kyseiset paikat palvelevat mm. rannan, rantaraitin ja puiston ulkoilukäyttäjiä. Toppelundinpuistossa suunnittelualueen koillisosassa sijaitsevat yleiset pysäköintipaikat sekä ajoyhteys niille on kaavassa osoitettu toteutuneisiin paikkoihin eli kyseiset paikat

13 Muistutusten lyhennelmät ja vastineet 13 (114) säilytetään nykyisellään. Lisäksi Nunnanpolun pysäköintialueelle ja Mellstenintien varteen on mahdollista pysäköidä. * Edellisen ehdotuksen jälkeen kerättiin adressi, jonka allekirjoitti yli 2200 henkeä. Adressin viesti oli selkeä, alue halutaan pitää virkistysalueena, eikä sinne saa rakentaa. Eikö adresseilla ole mitään arvoa, eikö asukkaita kuulla? Nyt on annettu alle viikon reagointiaika tiedotustilaisuudesta muistutustenjättöpäivään. Asukkailla ei siis todellisuudessa ole mitään mahdollisuutta valmistella merkittävää vastustusta uusimmalle suunnitelmalle, ei ole todellista mahdollisuutta vaikuttamiseen. Tämä on asukkaiden oikeuksien laiminlyöntiä. * Missä on demokratia, miten pystymme vaikuttamaan asiaan. * Päätöksen rakentamisesta tekee kaupunkisuunnittelulautakunta. Mikä on poliittisten puolueiden kanta asiaan? * Voiko vaatia, että asia vietäisiin valtuustoon, jossa äänestettäisiin asiasta. * Yksityisten ihmisten on hyvä olla suoraan yhteydessä valtuuston ja kaupunkisuunnittelulautakunnan jäseniin kirjaamolle lähetettyjen viestien lisäksi. Viimeksi saapui 82 muistutusta (tällä kertaa tuskin ehtii saapua niin paljon). Kaavoitusprosessin aikana kaavaan voi vaikuttaa mm. mielipiteiden, muistutusten ja asukastilaisuuksien kautta. Palautetta on tullut paljon ja sitä on mahdollisuuksien mukaan huomioitu. Suunnitelma on muuttunut huomattavasti osallistumis- ja arviointisuunnitelman vaihtoehtoihin nähden. Mielipiteisiin on laadittu vastaukset ja muistutuksiin vastataan. Maankäyttö- ja rakennuslain 52 :n mukaan valtuuston päätösvaltaa voidaan muiden kuin vaikutukseltaan merkittävien kaavojen osalta johtosäännössä siirtää kunnanhallitukselle tai lautakunnalle. Valtuuston hyväksymän teknisen ja ympäristötoimen lautakuntien johtosäännön 7 :n mukaisesti muun kuin vaikutuksiltaan merkittävän kaavamuutoksen hyväksymisestä päättää kaupunkisuunnittelulautakunta. Toppelund II asemakaavan muutos on lainvoimaisen yleiskaavan mukainen. Muutosalue ei ole laaja-alainen, eikä muutoksella ole seudullisia vaikutuksia. Kaavamuutos on laajuudeltaan, vaikutuksiltaan ja tyypiltään sellainen, että sen hyväksymisestä päättää kaupunkisuunnittelulautakunta. Kaavan hyväksymispäätöksestä on mahdollista valittaa Helsingin hallinto-oikeuteen. * Viimeiseksi asia, jota ei mainittu tilaisuudessa: Uusimmassa suunnitelmassa alueelle sisäänajo tapahtuisi Nunnanpolkua vastapäätä, joka on päiväkodin välittömässä läheisyydessä. Alueella liikkuu paljon lapsia, lisääntyvä liikenne risteysalueella olisi vaaratekijä pikkulapsille ja heidän perheilleen." Tässä on syitä yllin kyllin hankkeen peruuttamiselle. Toivottavasti. Etäisyyttä uuden asuinkorttelin ja päiväkodin tonttiliittymän välillä on noin 50 metriä eivätkä kummankaan liikennemäärät ole sellaisia, että liittymien tai Mellstenintien toimivuus siitä kärsisi. Lisäksi kevyen liikenteen väylä on toisella puolella kuin uusi tonttiliittymä, joten risteämistä ei ole. Yleisen pysäköintialueen liikennemäärä säilyy suunnilleen ennallaan ja sen liittymä säilytetään nykyisellä paikallaan. Uusi tonttiliittymä voi paikallisesti hillitä ajonopeuksia liittymän kohdalla. Muilta osin merkitään tiedoksi.

14 Muistutusten lyhennelmät ja vastineet 14 (114) Vastustan asuintalojen rakentamista Toppelundin virkistysalueella, Toppelund II, alue / Kaavamuutosehdotus. Tuhansien espoolaisten kauneinta merellistä virkistysaluetta ei saa uhrata 50:nen varakkaan perheen asuntojen takia! PERUSTELUT Espoon kehityksen myötä asukasmäärä on kasvamassa ja asuinalueita tiivistetään uuden metron läheisyydessä. Uudet espoolaiset, kuten entisetkin, tulevat tarvitsemaan Espoon jo olemassa olevia ja uusiakin virkistysalueita. Espoon tämän hetken ainutlaatuisin ja kaunein merellinen virkistysalue sijaitsee Toppelundin vanhan kartanon maiden ja Mellstenin pienvenesataman välillä. Täältä löytyy seudun viimeinen rannikkometsä avokallioineen, pieneläimineen ja liikuntapolkuineen sekä uimarannat, kahvilat ja venesatama kaunis vanhan pientalon alueen reunustamana. Alue on kaikkien espoolaisten ympärivuotisessa ahkerassa käytössä. Nyt on suunnitteilla kaavamuutos joka mahdollistaisi vähintään 5-kerroksisten kerrostalojen rakentamisen keskelle tätä virkistysaluetta. Tämä projekti sisältää myös suuren, parille sadalle autolle tarkoitetun, maanalaisen asukasparkkihallin mm siitä syystä että lähin metroasema ei ole kuitenkaan kävelymatkan etäisyydellä. Räjäytys- ja muut rakennustekniset toimenpiteet tuhoavat asiantuntijoiden mielestä rannikkometsäalueen, mukaan lukien linnut ja pieneläimet, lopullisesti. Kerrostalot tulisivat näkymään kaikkialta ja turmelemaan tämän hetken miltei luonnontilassa olevat rantaraitin uimarannat, venesataman ja pientaloalueen. Kun suunnitelma esiteltiin ensimmäistä kertaa v. 2014, 2,200 espoolaista allekirjoitti vastalauseen. Jos kaikki espoolaiset tietäisivät tästä hankkeesta, määrä olisi varmasti kymmenkertainen. Tiedotustilaisuudessa Westendin koulussa suunnitteluviranomaiset kertoivat että hanke etenee tästä huolimatta ja antoivat aikaa kommenteille alle viikon asti. Lähidemokratiaako? Tilaisuudessa kerrottiin että tämä on niin pieni asemakaavamuutos että Espoon valtuusto ei edes käsittele asiaa vaan suunnittelulautakunta yksin päättää asiasta. Siis tuhansille espoolaisille tärkeän merellisen virkistysalueen haltuun ottamisesta muutaman perheen asuinkäyttöön! Nettotuotto rakennusoikeuksien myymisestä olisi tiedotustilaisuuden virkailijan mukaan Espoolle 5-10 miljoona. Alueesta, jonka Espoon entiset päättäjät ostivat, kauppaehtojen mukaisesti, espoolaisten virkistysalueeksi ikiajoiksi. Vaadin että verorahojen tuhlaus tähän projektiin lopetetaan ja kaavamuutosehdotuksesta luovutaan. Kaavamuutoksella täydennetään yhdyskuntarakennetta ja lisätään asuntotonttivarantoa hyvän saavutettavuuden alueella valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden ja Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimuksen (MAL) mukaisesti. Rakennettavalla alueella tukeudutaan olemassa oleviin palveluihin ja luodaan edellytyksiä palveluiden ja joukkoliikenteen kehittymiselle alueella. Asemakaavan muutos perustuu yleiskaavaan. Yleiskaavassa alue on länsiosaltaan osoitettu asuntoalueeksi (A). Valtaosa Toppelundinpuistosta, erityisesti sen itäosa ja ranta on yleiskaavassa osoitettu virkistysalueeksi (V). Asemakaavan muutoksessa esitetty asuinkorttelialue on pienempi kuin yleiskaavassa esitetty asuntoalue eli osa yleiskaavan asuntoalueeksi merkitystä alueesta jätetään asemakaavassa edelleen lähivirkistysalueeksi. Virkistysalueiden laajuutta ja ulkoilureitistöä on tutkittu yleiskaavassa ja sen mukaisesti rantaraitti tulee jatkossakin palvelemaan virkistyskäyttäjiä. Virkistysalue Korttelialueeksi ja yleiseksi pysäköintialueeksi muutettava alue on pintaalaltaan noin 7,6 % Toppelundinpuiston ja Toppelundinrannan muodos-

15 Muistutusten lyhennelmät ja vastineet 15 (114) tamasta lähivirkistysalueesta. Tästä alueesta osa on jo nykyisin pysäköintikäytössä. Uusi korttelialue sijoittuu pääosin Mellstenintien varteen eli alueelle, jonka käyttö virkistysalueena on selvästi vähäisempää kuin esimerkiksi rannassa kulkevan rantaraitin, puiston keskellä olevan nurmialueen ja kallion lakialueen käyttö. Lähes koko kallioalue jää rakentamisen ulkopuolelle lähivirkistysalueeksi. Asemakaavan muutos ei oleellisesti heikennä Toppelundinpuiston ja Toppelundinrannan lähivirkistysalueen käyttöä virkistykseen eikä merkittävissä määrin pienennä virkistysalueen alaa. Suunnitelma mahdollistaa myös yleisten polkureittien tekemisen korttelin molemmin puolin, jolloin yhteydet Mellstenintien suunnasta Toppelundinpuistoon ja rantaraitille eivät heikkene nykyiseen verrattuna. Rakentamisen aikaiset häiriöt ovat väliaikaisia. Rakennusvalvonta tulee vaatimaan, että mahdolliset räjäytykset suunnitellaan ja tehdään huolella. Lähialueen rakennusten, kallion ja ympäristön olosuhteet otetaan huomioon. Rakennusten sijoittelu on suunniteltu siten, että kallion räjäytykset jäisivät mahdollisimman vähäisiksi. Kuvassa nykyisen ja tulevan lähivirkistysalueen rajaukset ja pinta-alat. Lähivirkistysalueen luonne ja reitistö säilyy suurimmaksi osaksi ennallaan. Muutoksia tapahtuu uuden korttelialueen välittömässä läheisyydessä, jossa metsäinen maisemakuva muuttuu rakennetuksi. Metsän tuntu kuitenkin säilyy jatkossakin suurimmaksi osaksi ja vain harvoista paikoista polkuverkostosta avautuu näkymiä korttelialueelle. Kaavaselostuksessa kohdassa 5.3. on kuvattu näkymiä virkistysalueelta. Luonto Alueen rakentamisella ei ole merkittävää vaikutusta viheraluekokonaisuudelle tai eläinten elinympäristön laadulle. Alueelle on tehty luontoselvitys (Enviro Oy, ), jota päivitettiin palautteen johdosta (Enviro Oy, Haukilahden Toppelundinpuisto liito-oravan elinalueena ). Sen mukaan Toppelundinpuistossa on liito-oravia. Niiden varsinainen esiintymisalue sijoittuu puiston keskiosaan eikä rakentaminen uhkaa sitä. Lähivirkistysalueella liito-oravien ydinalue on merkitty kaavaan s-1 - merkinnällä, jolla turvataan kyseisen alueen säilyminen liito-oraville sopi-

16 Muistutusten lyhennelmät ja vastineet 16 (114) vana elinympäristönä. Korttelialueelle jää yksi liito-oravien ruokailuun käyttämä kaksirunkoinen tervaleppä, joka tulee säilyttää, ja joka on merkitty asemakaavaan säilytettäväksi puuksi. Muita merkittäviä luontoarvoja ei korttelialueeksi osoitettavalla alueella ole tiedossa. Kaupunkikuva ja rakennusten liittyminen ympäristöön Suunniteltu rakentaminen on tyypillistä Haukilahden alueelle. Suunnitellut neljä-viisikerroksiset rakennukset vastaavat mittakaavaltaan ja kerrosalaltaan suunnilleen mm. Pitkänkalliontien varressa noin 200 metrin etäisyydellä asemakaavan muutosalueesta sijaitsevia seitsemää asuinkerrostaloa sillä erotuksella, että ehdotetuissa uusissa rakennuksissa ylin kerros tulee toteuttaa vajaana kerroksena. Suunniteltujen talon etäisyys lähimpään vastapäiseen rakennukseen Mellstenintien toisella puolella on noin 26 metriä, joka on kohtuullinen kaupunkiympäristössä. Kaavaan on merkitty puilla istutettava alueen osa suunniteltujen talojen ja Mellstenintien väliin, joka pehmentää liittymistä ympäristöön. Muutoksesta on laadittu alueleikkauksia ja näkymäkuvia, jotka ovat kaavaselostuksen liitteenä. Mellstenintien varsi muuttuu rakennetuksi. Suunnittelut kerrostalot sopeutuvat ympäristöön ja vastaavat kaavan tavoitteita. Lähimmästä rakennuksesta on meren rantaan vähän yli 120 metriä ja rantaraittiin noin 90 metriä. Rakentaminen jää lähes kokonaan puuston taakse piiloon mereltä katsottaessa eikä se nouse puuston latvusten yläpuolelle. Rakennukset eivät juurikaan erotu rantaraitille Toppelundinpuistoon tiheän kasvillisuuden vuoksi. Mellstenintien katukuva muuttuu korttelin kohdalla rakennetuksi. Rakennusten ja kadun väliin tulee kuitenkin jättää olevaa puustoa tai istuttaa uutta kasvillisuutta. Kansipihan korkeustaso tulee sovittaa lähellä olevaan kalliomaastoon korttelin koillisosassa. Autopaikkojen sijoittaminen kansipihan alle poistaa näkyvät pysäköintikentät ja vapauttaa maata pihatoiminnoille. Tässä paikassa kansipihan alapuolinen pysäköintiratkaisu on erityisen perusteltu maastonmuotojen vuoksi, joiden ansiosta kannen saa liitettyä korkeusasemiensa puolesta ympäröivään kalliomaastoon. Kansipihan alle on suunniteltu noin 77 autopaikkaa. Kaavamuutoksen hyväksyminen Asukkaita on kuultu kaavan eri vaiheissa ja mielipiteitä on mahdollisuuksien mukaan huomioitu. Rakentamisen määrää on kaavaprosessin aikana vähennetty huomattavasti. Maankäyttö- ja rakennuslain 52 :n mukaan valtuuston päätösvaltaa voidaan muiden kuin vaikutukseltaan merkittävien kaavojen osalta johtosäännössä siirtää kunnanhallitukselle tai lautakunnalle. Valtuuston hyväksymän teknisen ja ympäristötoimen lautakuntien johtosäännön 7 :n mukaisesti muun kuin vaikutuksiltaan merkittävän kaavamuutoksen hyväksymisestä päättää kaupunkisuunnittelulautakunta. Toppelund II asemakaavan muutos on lainvoimaisen yleiskaavan mukainen. Muutosalue ei ole laaja-alainen, eikä muutoksella ole seudullisia vaikutuksia. Kaavamuutos on laajuudeltaan, vaikutuksiltaan ja tyypiltään sellainen, että sen hyväksymisestä päättää kaupunkisuunnittelulautakunta. Kaavan hyväksymispäätöksestä on mahdollista valittaa Helsingin hallinto-oikeuteen. Toppelundin alueen sopimuksista ja maankäytöstä Pääosa ehdotetusta Toppelundin asuinkerrostalokorttelista sijaitsee alueella, jonka silloinen Espoon kauppala osti Katolinen Kirkko Suomessa - yhdistykseltä vuonna Osa korttelin kaakkoiskulmasta, suuruudeltaan vajaa m², sijaitsee virkistysalueeksi osoitetulla Wahlforssin perikunnalta vuonna 1980 ostetulla alueella. Koko Toppelundinpuiston / rannan virkistysalueesta tämä on vähemmän kuin 2 %. Itse sopimukseen

17 Muistutusten lyhennelmät ja vastineet 17 (114) (kauppakirja) voivat vedota vain sopijapuolet. Espoon kaupunkia velvoittaa maankäyttö- ja rakennuslaki, jonka mukaan asemakaava on laadittava ja pidettävä ajan tasalla sitä mukaa kuin kunnan kehitys taikka maankäytön ohjaustarve sitä edellyttää. Maankäytön ohjaustarvetta arvioitaessa on otettava huomioon erityisesti asuntotuotannon tarve (MRL 51 ). Päätösvalta kaavoituksen aloittamisesta on kunnalla. Asemakaavaa laadittaessa oikeusvaikutteinen yleiskaava on otettava huomioon. Kunnan tulee huolehtia yleiskaavan laatimisesta ja sen pitämisestä ajan tasalla. Yleiskaava esittää kaavan muodossa kunnan maankäytön tavoitellun kehityksen periaatteet. Lainvoimaisessa Espoon eteläosien yleiskaavassa Toppelundin alue on osoitettu länsiosaltaan asuntoalueeksi A, itä- ja pohjoisosa virkistysalueeksi V. Alueella on virkistysyhteysmerkintä, joka liittää alueen laajempaan virkistysyhteysverkostoon. Valtuusto on hyväksynyt yleiskaavan vuonna Ehdotettu Toppelundin asemakaavan muutos toteuttaa valtuuston hyväksymää yleiskaavaa. Asemakaavan muutoksessa esitetty asuinkorttelialue on pienempi kuin yleiskaavassa esitetty asuntoalue eli osa yleiskaavan asuntoalueeksi merkitystä alueesta jätetään asemakaavassa lähivirkistysalueeksi. Muilta osin merkitään tiedoksi Vastustan asuintalojen rakentamista Toppelundin virkistysalueella, Toppelund II, alue / Kaavamuutosehdotus. Tuhansien espoolaisten kauneinta merellistä virkistysaluetta ei saa uhrata 5O:nen varakkaan perheen asuntojen takia! PERUSTELUT Espoon kehityksen myötä asukasmäärä on kasvamassa ja asuinalueita tiivistetään uuden metron läheisyydessä. Uudet espoolaiset, kuten entisetkin, tulevat tarvitsemaan Espoon jo olemassa olevia ja uusiakin virkistysalueita. Espoon tämän hetken ainutlaatuisin ja kaunein merellinen virkistysalue sijaitsee Toppelundin vanhan kartanon maiden ja Mellstenin pienvenesataman välillä. Täältä löytyy seudun viimeinen rannikkometsä avokallioineen, pieneläimineen ja liikuntapolkuineen sekä uimarannat, kahvilat ja venesatama kaunis vanhan pientalon alueen reunustamana. Alue on kaikkien espoolaisten ympärivuotisessa ahkerassa käytössä. Nyt on suunnitteilla kaavamuutos joka mahdollistaisi vähintään 5-kerroksisten kerrostalojen rakentamisen keskelle tätä virkistysaluetta. Tämä projekti sisältää myös suuren, parille sadalle autolle tarkoitetun, maanalaisen asukasparkkihallin mm siitä syystä että lähin metroasema ei ole kuitenkaan kävelymatkan etäisyydellä. Räjäytys- ja muut rakennustekniset toimenpiteet tuhoavat asiantuntijoiden mielestä rannikkometsäalueen, mukaan lukien linnut ja pieneläimet, lopullisesti. Kerrostalot tulisivat näkymään kaikkialta ja turmelemaan tämän hetken miltei luonnontilassa olevat rantaraitin uimarannat, venesataman ja pientaloalueen. Kun suunnitelma esiteltiin ensimmäistä kertaa v. 2014, 2,200 espoolaista allekirjoitti vastalauseen. Jos kaikki espoolaiset tietäisivät tästä hankkeesta, määrä olisi varmasti kymmenkertainen. Tiedotustilaisuudessa Westendin koulussa suunnitteluviranomaiset kertoivat että hanke etenee tästä huolimatta ja antoivat aikaa kommenteille alle viikon asti. Lähidemokratiaako? Tilaisuudessa kerrottiin että tämä on niin pieni asemakaavamuutos että Espoon valtuusto ei edes käsittele asiaa vaan suunnittelulauttakunta yksin päättää asiasta. Siis tuhansille espoolaisille tärkeän merellisen virkistysalueen haltuun ottamisesta muutaman perheen asuinkäyttöön! Nettotuotto rakennusoikeuksien myymisestä olisi tiedotustilaisuuden virkailijan mukaan Espoolle 5-10 miljoona. Alueesta, jonka Espoon entiset päättäjät ostivat, kauppaehtojen mukaisesti,

18 Muistutusten lyhennelmät ja vastineet 18 (114) espoolaisten virkistysalueeksi ikiajoiksi. Vaadin että verorahojen tuhlaus tähän projektiin lopetetaan ja kaavamuutosehdotuksesta luovutaan. Katso vastine Pyydän kunnioittavasti, että ottaisitte huomioon mielipiteeni liittyen Toppelundin asemakaavan muutokseen. On hienoa, että alkuperäistä suunnitelmaa on muutettu niin, että rakennuskanta uudessa suunnitelmassa on huomattavasti pienempi. Haluaisin kuitenkin vielä korostaa luonnontilaisen metsän merkitystä lähialueen asukkaille. Alue, jolle nyt ehdotetaan rakennettavaksi, on Haukilahden ainoita luonnonvaraisia virkistysalueita. Kallioineen ja käkkyrämäntyineen se edustaa ainutlaatuista ranta metsää, joka toimii päivittäin kymmenien ellei satojen henkilöiden virkistysalueena. Alueen kallioinen huippu, joka laskee kohti Toppelundin niittyä, on erittäin kaunista luonnonmaisemaa, jota on vaikea enää näin läheltä pääkaupunkia löytää. Aluetta hyödyntävät päivittäin lähiseudun virkistysliikkujien lisäksi läheisen päiväkodin sekä Toppelundin koulun oppilaat. Alueella mm. suunnistetaan ja hiihdetään. Pyydän, että alue säilytetään luonnonvaraisena ja että mahdolliselle rakentamiselle etsitään muita paikkoja. Haukilahdessa on rakentamatonta, ei niin kaunista luontoaluetta mm. Telaniityllä ja Sandikalla. Jopa Haukilahden keskustassa oleva Pattisten puisto on vähemmällä käytöllä kuin ranta metsä. Myöskin Haukilahden ostoskeskuksen lisärakentamista olisi syytä harkita, esim. nykyistä ostoskeskusta korottamalla. Mikäli Toppelundin alueelle on pakko rakentaa, ehdottaisin, että rakentaminen rajattaisiin Toppelundintien varteen, jossa se ei tuhoaisi arvokasta luontoaluetta. Kallioalue metsineen jäisi tällöin koskemattomaksi. Kaavamuutoksella täydennetään yhdyskuntarakennetta ja lisätään asuntotonttivarantoa hyvän saavutettavuuden alueella valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden ja Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimuksen (MAL) mukaisesti. Rakennettavalla alueella tukeudutaan olemassa oleviin palveluihin ja luodaan edellytyksiä palveluiden ja joukkoliikenteen kehittymiselle alueella. Asemakaavan muutos perustuu yleiskaavaan. Yleiskaavassa alue on länsiosaltaan osoitettu asuntoalueeksi (A). Valtaosa Toppelundinpuistosta, erityisesti sen itäosa ja ranta on yleiskaavassa osoitettu virkistysalueeksi (V). Asemakaavan muutoksessa esitetty asuinkorttelialue on pienempi kuin yleiskaavassa esitetty asuntoalue eli osa yleiskaavan asuntoalueeksi merkitystä alueesta jätetään asemakaavassa edelleen lähivirkistysalueeksi. Korttelialueeksi ja yleiseksi pysäköintialueeksi muutettava alue on pintaalaltaan noin 7,6 % Toppelundinpuiston ja Toppelundinrannan muodostamasta lähivirkistysalueesta. Tästä alueesta osa on jo nykyisin pysäköintikäytössä. Uusi korttelialue sijoittuu pääosin Mellstenintien varteen eli alueelle, jonka käyttö virkistysalueena on selvästi vähäisempää kuin esimerkiksi rannassa kulkevan rantaraitin, puiston keskellä olevan nurmialueen ja kallion lakialueen käyttö. Lähes koko kallioalue jää rakentamisen ulkopuolelle lähivirkistysalueeksi. Asemakaavan muutos ei oleellisesti heikennä Toppelundinpuiston ja Toppelundinrannan lähivirkistysalueen käyttöä virkistykseen, opetukseen eikä merkittävissä määrin pienennä virkistysalueen alaa. Suunnitelma mahdollistaa myös yleisten polkureittien tekemisen korttelin molemmin puolin, jolloin yhtey-

19 Muistutusten lyhennelmät ja vastineet 19 (114) det Mellstenintien suunnasta Toppelundinpuistoon ja rantaraitille eivät heikkene nykyiseen verrattuna. Kuvassa nykyisen ja tulevan lähivirkistysalueen rajaukset ja pinta-alat. Luontoselvityksen (Ympäristösuunnittelu Enviro Oy, 2014) mukaan Topplelundinpuisto on tyypillistä merenrantojen kalliometsää, jossa runsas ulkoilukäyttö on kuluttanut kasvillisuutta. Alueen rakentamisella ei ole merkittävää vaikutusta viheraluekokonaisuudelle tai eläinten elinympäristön laadulle. Luontoselvityksen mukaan Toppelundinpuistossa on liitooravia. Niiden varsinainen esiintymisalue sijoittuu puiston keskiosaan eikä rakentaminen uhkaa sitä. Lähivirkistysalueella liito-oravien ydinalue on merkitty kaavaan s-1 -merkinnällä, jolla turvataan kyseisen alueen säilyminen liito-oraville sopivana elinympäristönä. Korttelialueelle jää yksi liito-oravien ruokailuun käyttämä kaksirunkoinen tervaleppä, joka tulee säilyttää, ja joka on merkitty asemakaavaan säilytettäväksi puuksi. Muita merkittäviä luontoarvoja ei korttelialueeksi osoitettavalla alueella ole tiedossa. Kaupunkirakennetta tiivistetään ja paikkoja täydennysrakentamiselle etsitään muualtakin. Tässä asemakaavan muutoksessa ei oteta kantaa muiden mahdollisten asemakaavoitettavien kohteiden järkevyyteen tai aikatauluun. Muilta osin merkitään tiedoksi.

20 Muistutusten lyhennelmät ja vastineet 20 (114) Mielestäni asemakaavan muutosehdotusta ei pidä hyväksyä seuraavista syistä: - Kaupungin maa-alueiden käytön suunnittelussa perusperiaatteisiin pitäisi kuulua ranta-alueiden suojaaminen. Jo nyt monessa paikassa Espoossa kaikki luonnonmukainen ranta on hävitetty ja sitähän ei enää tule lisää. Ranta-alueet ja niiden hyödyntäminen niin, että niistä on mahdollisimman monelle iloa ja niin ettei niitä enää hävitetä rakentamalla niihin uusia asuintaloja, on tärkeä tekijä Espoon viihtyvyydessä. Luonnonmukaiset ranta-alueet tekevät Espoosta kiinnostavamman asuinkunnan kuin mitä Kauniainen ja Vantaa ovat. - Rakennushankkeen selvityksissä ei ole otettu kantaa siihen miten puistoalueen pienentäminen vaikuttaa ranta-alueen kasvillisuuden ja eläimistön monimuotoisuuteen. - Rakennushankkeelle tehdyssä luontoselvityksessä todetaan, että kyseessä oleva alue, kuten koko puisto-alue, on kulunut suuren käytön seurauksena. Tämä todistaa, että puisto-alue on tärkeä. Rakentaminen lisäisi puistoalueen ja rannan kulumista edelleen. - Rakennushankkeen selvityksessä ei myöskään ole otettu kantaa siihen miten hankkeen toteutuminen vaikuttaisi uimarannan käyttöön käytännössä. Nyt uimaranta on kaikkien espoolaisten ja myös vantaalaisten ja helsinkiläisten kovassa käytössä. Kesäisin kauniina päivinä kaikki alueen parkkipaikat ovat viimeistä paikka myöden käytössä, sen lisäksi koko Mellstenintien penkka on parikerrattu täyteen autoja. Myös talvisin kaupunkilaisia hakeutuu rantaan ulkoilemaan. Uudet rakennukset vaikeuttaisivat uimarannan käyttöä lisäämällä asukkaiden automääriä ja vähentämällä yleisiä parkkipaikkoja. - Yksi kokouksessa esitetty perustelu rakentamiselle oli tarve saada lisää veroa maksavia yrityksiä Espooseen rankentamalla asuntoja yritysten työntekijöille. Tämä perustelu ei pidä, koska asuntojen hinnat suunnitelluissa asuintaloissa tulevat olemaan sekä sijaintinsa, että rakennusteknisistä syistä (autohallit ja maa-alueen laatu) sitä luokkaa, ettei kenelläkään normaalilla palkkatyöläisellä ole niihin varaa. Pääkaupunkiseudulla tarvitaan lisää hyvälaatuisia mahdollisemman edullisia, ei kalliita, asuntoja. Varsinkin kun vuokra-asuntojen vuokrat kekoajan nousevat. - Kunnan hallinnossa pitäisi myös pyrkiä kuuntelemaan asukkaiden mielipiteitä demokratian periaatteiden mukaisesti. Tätä hanketta on kunnan asukkaat vastustaneet voimakkaasti. Ainoa syy hankkeen toteuttamiselle on lyhytnäköinen kvartaalitalous enkä siitäkään näkökulmasta ole varma hankkeen kannattavuudesta. - Niin kauan kun rakentamisoikeuksia on käyttämättä alueilla, joissa rakentaminen ei vaikuta negatiivisesti Espoon ranta-alueisiin pitää ranta-alueet jättää rakentamatta. Alueen rakentamisella ei ole merkittävää vaikutusta viheraluekokonaisuudelle tai eläinten elinympäristön laadulle. Alueelle on tehty luontoselvitys (Enviro Oy, ), jota päivitettiin palautteen johdosta (Enviro Oy, Haukilahden Toppelundinpuisto liito-oravan elinalueena ). Sen mukaan Toppelundinpuistossa on liito-oravia. Niiden varsinainen esiintymisalue sijoittuu puiston keskiosaan eikä rakentaminen uhkaa sitä. Lähivirkistysalueella liito-oravien ydinalue on merkitty kaavaan s-1 - merkinnällä, jolla turvataan kyseisen alueen säilyminen liito-oraville sopivana elinympäristönä. Korttelialueelle jää yksi liito-oravien ruokailuun käyttämä kaksirunkoinen tervaleppä, joka tulee säilyttää, ja joka on merkitty asemakaavaan säilytettäväksi puuksi. Muita merkittäviä luontoarvoja ei korttelialueeksi osoitettavalla alueella ole tiedossa. Korttelialueeksi ja yleiseksi pysäköintialueeksi muutettava alue on pintaalaltaan noin 7,6 % Toppelundinpuiston ja Toppelundinrannan muodostamasta lähivirkistysalueesta. Tästä alueesta osa on jo nykyisin pysäköintikäytössä. Uusi korttelialue sijoittuu pääosin Mellstenintien varteen eli alueelle, jonka käyttö virkistysalueena on selvästi vähäisempää kuin

Kaupunkisuunnittelulautakunta Muutoksenhakuohje Sivu 1 / 1. 8 Matinmetsä, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue 310218, 23. kaupunginosa Matinkylä

Kaupunkisuunnittelulautakunta Muutoksenhakuohje Sivu 1 / 1. 8 Matinmetsä, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue 310218, 23. kaupunginosa Matinkylä Kaupunkisuunnittelulautakunta Muutoksenhakuohje Sivu 1 / 1 3425/10.02.03/2012 Kaupunkisuunnittelulautakunta 116 2.10.2014 8 Matinmetsä, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue 310218, 23. kaupunginosa

Lisätiedot

Kivenlahti I A, muutos 34. kaupunginosa Espoonlahti Kortteli 34040 Asemakaavan muutos

Kivenlahti I A, muutos 34. kaupunginosa Espoonlahti Kortteli 34040 Asemakaavan muutos 1 (8) Asianumero 5070/10.02.03/2013 Aluenumero 411450 Kivenlahti I A, muutos 34. kaupunginosa Espoonlahti Kortteli 34040 Asemakaavan muutos Asemakaavan muutoksen selostus Asemakaavan muutoksen selostus,

Lisätiedot

Valkon kolmion eteläinen osa, ensimmäinen asemakaava ja asemakaavan muutos. TL 137/26.11.2008 Valmistelija: Kaupunginarkkitehti Maaria Mäntysaari

Valkon kolmion eteläinen osa, ensimmäinen asemakaava ja asemakaavan muutos. TL 137/26.11.2008 Valmistelija: Kaupunginarkkitehti Maaria Mäntysaari Tekninen lautakunta 77 19.04.2011 Tekninen lautakunta 141 25.10.2011 Kaupunginhallitus 284 14.11.2011 Valkon kolmion eteläinen osa, ensimmäinen asemakaava ja asemakaavan muutos 341/10.02.03/2011 TL 137/26.11.2008

Lisätiedot

HAUKILAHDEN TOPPELUNDINPUISTO LIITO-ORAVAN ELINALUEENA

HAUKILAHDEN TOPPELUNDINPUISTO LIITO-ORAVAN ELINALUEENA HAUKILAHDEN TOPPELUNDINPUISTO LIITO-ORAVAN ELINALUEENA Esa Lammi 10.12.2014 1 JOHDANTO Haukilahden Toppelundinpuiston länsiosaan on valmisteilla asuintalojen rakentamisen mahdollistava asemakaavan muutos,

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. Maankäyttöpalvelut 15.02.2012 1(6) KORTTELIT 1201 OSA, 1226 JA 1227 ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS

MÄNTSÄLÄN KUNTA. Maankäyttöpalvelut 15.02.2012 1(6) KORTTELIT 1201 OSA, 1226 JA 1227 ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS 1(6) KORTTELIT 1201 OSA, 1226 JA 1227 ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 212 Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ALOITE TAI HAKIJA Maankäyttölautakunnan

Lisätiedot

KESKUSTAAJAMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELEISSA 21 JA 35

KESKUSTAAJAMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELEISSA 21 JA 35 S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A RUOKOLAHDEN KUNTA KESKUSTAAJAMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELEISSA 21 JA 35 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20848 1 (8) P20848 Sisällysluettelo 1 SUUNNITTELUN KOHDE...

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma s. 1 / 6 Alue 150713 Lippajärvi Asemakaavan muutos Asianumero 4737/10.02.03/2015 18.4.2016 Asemakaavan muutoksen tavoitteena on lisätä alueen rakennusoikeutta, nostaa kerroslukua ja sallia myös rivitalojen

Lisätiedot

Alue 230962 Haukilahti Asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Alue 230962 Haukilahti Asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma s. 1 / 5 Alue 230962 Haukilahti Asemakaavan muutos Asianumero 3801/10.02.03/2014 30.3.2015 Asemakaavan muutoksessa laajennetaan osoitteessa Toppelundintie 11 15 olevaa koulun, monitoimitalon ja päiväkodin

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma s. 1/ 5 Alue 411611 Laurinlahti (34 / Espoonlahti) Asemakaavan muutos Asianumero 6903/10.02.03/2011 3.11.2014 Alue on nykyisen asemakaavan mukaan rivitalojen korttelialuetta. Alueen maankäyttöä tehostetaan

Lisätiedot

ASEMAKAAVA 691/AKM MARJATIE Pyhättömän (13) kaupunginosan korttelin 31 tontit 3 ja 10 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1.9.

ASEMAKAAVA 691/AKM MARJATIE Pyhättömän (13) kaupunginosan korttelin 31 tontit 3 ja 10 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1.9. 691/AK LIITE 1 ASEMAKAAVA 691/AKM MARJATIE Pyhättömän (13) kaupunginosan korttelin 31 tontit 3 ja 10 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1.9.2015 1. SUUNNITTELUALUE Suunnittelualue sijaitsee Heinolan

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(7) Maankäyttöpalvelut 17.02.2010 OPPILASASUNNOT ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ.

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(7) Maankäyttöpalvelut 17.02.2010 OPPILASASUNNOT ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. 1(7) OPPILASASUNNOT ASEMAKAAVAMUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 212 Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ALOITE TAI HAKIJA Maankäyttölautakunnan päätös asemakaavan

Lisätiedot

ù (s '0 'C)(s; / 0 Q / Li L 0 0 Espoon kaupunki Täytäntöönpanokirje \l fy \ ~ Sivu 1 L( M.

ù (s '0 'C)(s; / 0 Q / Li L 0 0 Espoon kaupunki Täytäntöönpanokirje \l fy \ ~ Sivu 1 L( M. ù (s '0 'C)(s; / 0 Q / Li L 0 0 Espoon kaupunki Täytäntöönpanokirje \l fy \ ~ Sivu 1 L( M. Kaupunkisuunnittelukeskus 11.12.2009 HELSINGIN HALLINTO-OIKEUS Ratapihantie 9 00520 HELSINKI J i :L( 'i;,'i:!,

Lisätiedot

ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS Klaukkala, Kiikkaistenkuja

ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS Klaukkala, Kiikkaistenkuja Kaavatunnus: 3-331 Asianumero: 507/10.2.03/2012 ASEMAKAAVAMUUTOKSEN SELOSTUS Klaukkala, Kiikkaistenkuja Asemakaavanmuutos koskee korttelin 3086 tonttia 2 Asemakaavanmuutoksella muodostuu osa korttelista

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 134. Kaupunkisuunnittelulautakunta 17.10.2012 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 134. Kaupunkisuunnittelulautakunta 17.10.2012 Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 17.10.2012 Sivu 1 / 1 3919/10.02.03/2011 134 Röylä, asemakaavan lähtökohdat ja tavoitteet, Pakankylän kartano, aluenumero 710100 Valmistelijat / lisätiedot: Ollus Christian,

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma s. 1 / 9 Alue 131609 Karakallion keskusta Asemakaavan muutos Asianumero 4462/10.02.03/2014 14.08.2015 Asemakaavan muutoksen tavoitteena on mahdollistaa uuden liike- ja asuinkerrostalokorttelin rakentaminen

Lisätiedot

SOUKANKALLIO Aluenumero

SOUKANKALLIO Aluenumero 1 (5) Asianumero 4470 / 503 / 2006 SOUKANKALLIO Aluenumero 412800 Asemakaavan muutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Päiväys Tarkistettu Tarkistettu 29.11.2007 16.04.2008 27.4.2009 OSOITE TAI MUU

Lisätiedot

TEKNIIKKAKESKUS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA. Asemakaavan muutos ja laajennus NURMO. Suunnittelualueen sijainti

TEKNIIKKAKESKUS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA. Asemakaavan muutos ja laajennus NURMO. Suunnittelualueen sijainti OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA NURMO TEKNIIKKAKESKUS Suunnittelualueen sijainti Asemakaavan muutosalue sijaitsee Seinäjoen kaupungin n kaupunginosassa kortteleissa 7077 ja maantie ja kaavoittamattomilla

Lisätiedot

Lepänkorvan silta kaavan muutos kaava nro 488 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA 30.9.2015

Lepänkorvan silta kaavan muutos kaava nro 488 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA 30.9.2015 30.9.2015 Lepänkorvan silta kaavan muutos kaava nro 488 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA V a l k e a k o s k e n k a u p u n k i K a u p u n k i s u u n n i t t e l u S ä ä k s m ä e n t i e 2 3

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 270. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 270. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 05.09.2016 Sivu 1 / 1 4941/2015 10.02.03 270 Lausunnon antaminen Helsingin hallinto-oikeudelle Puustellinmäki, asemakaavan muutos 110517, hyväksymistä koskevasta valituksesta Valmistelijat

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNKI Kaupunkisuunnittelukeskus Asemakaavayksikkö 14.10.2003 6034/503/2002. asemakaavan muutos, alue 132201

ESPOON KAUPUNKI Kaupunkisuunnittelukeskus Asemakaavayksikkö 14.10.2003 6034/503/2002. asemakaavan muutos, alue 132201 ESPOON KAUPUNKI Kaupunkisuunnittelukeskus Asemakaavayksikkö 14.10.2003 6034/503/2002 KILONPUISTO IA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. SUUNNITELMAN NIMI JA SUUNNITTELUALUE ASEMAKAAVA KILONPUISTO

Lisätiedot

Alue Pihlajarinne Asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Alue Pihlajarinne Asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma s. 1 / 5 Alue 630410 Pihlajarinne Asemakaavan muutos Asianumero 471/10.02.03/2014 13.4.2014 Asemakaavan muutoksen tavoitteena on asuinkorttelin 63001 täydennysrakentaminen sallimalla enemmän asuntoja ja

Lisätiedot

GOLFKLUBIN asemakaavamuutos

GOLFKLUBIN asemakaavamuutos GOLFKLUBIN asemakaavamuutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tämä asiakirja on osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS), joka on kunnan esitys yhteistyöstä osallisille. Se määrittelee asemakaavan

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN SELOSTUS. 1. Perus- ja tunnistetiedot. 3. Lähtökohdat. 1.1 Tunnistetiedot. 1.2 Kaava-alueen sijainti. 1.3 Kaavan nimi ja tarkoitus

ASEMAKAAVAN SELOSTUS. 1. Perus- ja tunnistetiedot. 3. Lähtökohdat. 1.1 Tunnistetiedot. 1.2 Kaava-alueen sijainti. 1.3 Kaavan nimi ja tarkoitus ASEMAKAAVAN SELOSTUS 1. Perus- ja tunnistetiedot 1.1 Tunnistetiedot Suunnittelutyö koskee asemakaavamuutosta: Paraisten kaupungin Österbyn (05) kaupunginosan Korttelin 19 osassa sekä osassa Österbyntien

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 30. Kaupunkisuunnittelulautakunta 17.02.2016 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 30. Kaupunkisuunnittelulautakunta 17.02.2016 Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 17.02.2016 Sivu 1 / 1 2480/2013 10.02.03 30 Lahnus-Korpilampi, asemakaavan muutosehdotuksen hyväksyminen nähtäville (MRA 27 ), alue 720604, 87. kaupunginosa Lahnus Valmistelijat

Lisätiedot

Lystimäki 22. kaupunginosa, Olari Virkistysalue Asemakaavan muutos

Lystimäki 22. kaupunginosa, Olari Virkistysalue Asemakaavan muutos 1 (7) Asianumero 3710/10.02.03/2012 Aluenumero 321216 Lystimäki 22. kaupunginosa, Olari Virkistysalue Asemakaavan muutos Asemakaavan muutoksen selostus Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee 19. päivänä

Lisätiedot

Kortteli 52125, asemakaavan muutos

Kortteli 52125, asemakaavan muutos Kortteli 52125, asemakaavan muutos Työ nro 002260 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma, 17.8.2015 Arvoisa vastaanottaja, Tämä asiakirja on maankäyttö- ja rakennuslain mukainen osallistumis- ja arviointisuunnitelma.

Lisätiedot

MUKULAMÄEN ASEMAKAAVAN MUUTOKSELLA MUODOSTUU: Korttelin 35 tontit 6-8

MUKULAMÄEN ASEMAKAAVAN MUUTOKSELLA MUODOSTUU: Korttelin 35 tontit 6-8 MUKULAMÄEN ASEMAKAAVAN MUUTOS KOSKEE: korttelin 35 tontteja 6-8 MUKULAMÄEN ASEMAKAAVAN MUUTOKSELLA MUODOSTUU: Korttelin 35 tontit 6-8 MAANKÄYTTÖOSASTO 2 ULVILA Mukulamäen asemakaavan muutos 1. PERUS- JA

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 4/2015 TYÖNUMERO: E27370 SIIKAJOEN KUNTA RUUKIN ASEMANSEUDUN ASEMAKAAVAMUUTOS YH KORTTELIN 20 AJONEUVOLIITTYMÄÄ VARTEN SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU JOHDANTO Maankäyttö-

Lisätiedot

Yhdyskuntatekniikan lautakunta 78 10.12.2014

Yhdyskuntatekniikan lautakunta 78 10.12.2014 Yhdyskuntatekniikan lautakunta 78 10.12.2014 Sarvvikinportin (ent. Kurkiranta) asemakaava (hanke 34500), osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkistaminen ja hyväksyminen MRL 62 :n ja 63 :n mukaisesti

Lisätiedot

LAPINNIEMI-VESIURHEILUALUETTA, TILAUSSAUNAN RAKENTAMINEN. KARTTA NO 8176. Kaava-alueen sijainti ja luonne. Kaavaprosessin vaiheet

LAPINNIEMI-VESIURHEILUALUETTA, TILAUSSAUNAN RAKENTAMINEN. KARTTA NO 8176. Kaava-alueen sijainti ja luonne. Kaavaprosessin vaiheet LAPINNIEMI-VESIURHEILUALUETTA, TILAUSSAUNAN RAKENTAMINEN. KARTTA NO 8176. Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee 13. päivänä helmikuuta 2009 päivättyä asemakaavakarttaa nro 8176. Asian hyväksyminen

Lisätiedot

Länsi-Suviniitty (613300) Itä-Suviniitty (613400) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 (5) Asemakaavaselostuksen LIITE 2

Länsi-Suviniitty (613300) Itä-Suviniitty (613400) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 (5) Asemakaavaselostuksen LIITE 2 1 (5) Länsi-Suviniitty (613300) 40. kaupunginosa, Espoon keskus Korttelit 40382 ja 40384, katu- ja virkistysalueet Asemakaavan muutos Asemakaavaselostuksen LIITE 2 Asianumero 1020/10.02.03/2013 Aluenumero

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(7) Maankäyttöpalvelut 13.4.2011 KAPULI IIB-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(7) Maankäyttöpalvelut 13.4.2011 KAPULI IIB-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS 1(7) KAPULI IIB-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 223 Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ALOITE TAI HAKIJA SUUNNITTELUN KOHDE

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Lapijoen päiväkodin asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Työ: 25177

EURAJOEN KUNTA. Lapijoen päiväkodin asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Työ: 25177 EURAJOEN KUNTA Lapijoen päiväkodin asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Työ: 25177 Turussa 19.3.2012, tark. 5.6.2012, tark. 4.9.2012, tark. 9.11.2012 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701

Lisätiedot

Asemakaavan muutos koskee: Helsingin kaupungin 10. kaupunginosan (Sörnäinen) korttelin 250 tonttia 2

Asemakaavan muutos koskee: Helsingin kaupungin 10. kaupunginosan (Sörnäinen) korttelin 250 tonttia 2 LUONNOS ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS ASEMAKAAVAN MUUTOSKARTTA NRO xxxxxx PÄIVÄTTY xx.xx.2015 Asemakaavan muutos koskee: Helsingin kaupungin 10. kaupunginosan (Sörnäinen) korttelin 250 tonttia 2 Kaavan

Lisätiedot

Asemakaavan muutos 62. kaupunginosa, Lippajärvi Osa korttelia ja katualue. Mielipiteiden lyhennelmät ja vastineet

Asemakaavan muutos 62. kaupunginosa, Lippajärvi Osa korttelia ja katualue. Mielipiteiden lyhennelmät ja vastineet 1 (1) Asianumero 4737/10.02.03/2015 Aluenumero 150713 Lippajärvi Asemakaavan muutos 62. kaupunginosa, Lippajärvi Osa korttelia 62028 ja katualue Mielipiteiden lyhennelmät ja vastineet Liittyy kaupunkisuunnittelujohtajan

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOS YRJÖNKATU 4 JA AARNENKATU 5

ASEMAKAAVAN MUUTOS YRJÖNKATU 4 JA AARNENKATU 5 1 (9) HAMINAN KAUPUNKI KAUPUNKISUUNNITTELU Maankäytön suunnittelu PL 70 49401 HAMINA ASEMAKAAVAN MUUTOS YRJÖNKATU 4 JA AARNENKATU 5 SELOSTUS NRO 522 2 (9) 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 TUNNISTETIEDOT

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 22. kaupunginosa Etukylä, korttelin 1 tontit 2 6 ja 9

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 22. kaupunginosa Etukylä, korttelin 1 tontit 2 6 ja 9 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 22. kaupunginosa Etukylä, korttelin 1 tontit 2 6 ja 9 Valmistelija Elina Masalin, kaavasuunnittelija, p. 040 773 7752 KAAVA NRO 0316 Kaupunkisuunnittelu OSALLISTUMIS-

Lisätiedot

PRO WESTEND RY Kannanotto kaavamuutosesitykseen

PRO WESTEND RY Kannanotto kaavamuutosesitykseen PRO WESTEND RY Kannanotto kaavamuutosesitykseen 11.9.2014 ESPOON KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNNALLE ASIA Kannanotto kaavamuutosesitykseen Toppelund II, alue 231014 / Osalllistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Selostus. Työ: 26024. Turku, 17.12.2013, 13.6.2014 tark.

EURAJOEN KUNTA. Selostus. Työ: 26024. Turku, 17.12.2013, 13.6.2014 tark. EURAJOEN KUNTA Kirkonseudun asemakaavan muutos, korttelin 40 tontti 2 Selostus Työ: 26024 Turku, 17.12.2013, 13.6.2014 tark. Sweco Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 241 4400 www.scewo.fi Toimistot:

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 103. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 103. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 09.05.2017 Sivu 1 / 1 1447/2014 10.02.03 103 Seilikaarenkulma, asemakaavan muutosehdotuksen hyväksyminen nähtäville (MRA 27 ), alue 240119, 26. kaupunginosa Mankkaa Valmistelijat

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/2013 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 236 11.12.2013. 236 Asianro 2479/10.02.03/2012

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/2013 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 236 11.12.2013. 236 Asianro 2479/10.02.03/2012 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/2013 1 (1) 236 Asianro 2479/10.02.03/2012 Asemakaavan muutosehdotus / Puijonlaakson etelärinne / Puijonlaakso 12-73 tontit 1...9 Suunnittelujohtaja Tapio Räsänen Kaupunkiympäristön

Lisätiedot

Lintulaakso I, muutos

Lintulaakso I, muutos 1 (10) Asianumero 4160/10.02.03/2012 Aluenumero 113101 Espoo Lintulaakso IA 51. kaupunginosa, Leppävaara Kortteli 51067 Asemakaavan muutos Lintulaakso I, muutos 51. kaupunginosa, Leppävaara Katualueet

Lisätiedot

Espoonlahden keskus II Asemakaavan muutos

Espoonlahden keskus II Asemakaavan muutos 1(5) Espoonlahden keskus II Asemakaavan muutos Asemakaavaselostuksen LIITE 2 Asianumero 4647/503/2008 Aluenumero 410704 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SUUNNITTELUKOHDE Sijainti Alue sijaitsee Espoonlahdessa

Lisätiedot

Asemakaavan ja asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Asemakaavamuutos koskee osaa kortteleista 14 ja 17 sekä puistoaluetta

Asemakaavan ja asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Asemakaavamuutos koskee osaa kortteleista 14 ja 17 sekä puistoaluetta LOIMAAN KAUPUNKI 3.8.2015 Asemakaavan ja asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma Nahinlahden alue, 7. (Myllykylä) kaupunginosa Asemakaavamuutos koskee osaa kortteleista 14 ja 17 sekä

Lisätiedot

HAMINAN KAUPUNKI Tekninen toimi 4.10.2012

HAMINAN KAUPUNKI Tekninen toimi 4.10.2012 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 1(8) ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELIN 54 TONTEILLA 3 JA 4 (PURSIMIEHENKATU 3 JA 5) 1 SUUNNITTELUALUE Suunnittelualue sijaitsee Saviniemen kaupunginosassa korttelin

Lisätiedot

Ennen kaavaehdotuksen hyväksymistä kaupunki tekee maankäyttösopimuksen hakijoiden kanssa MRL 91 a ja b edellytysten mukaisesti.

Ennen kaavaehdotuksen hyväksymistä kaupunki tekee maankäyttösopimuksen hakijoiden kanssa MRL 91 a ja b edellytysten mukaisesti. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KAPERNAUMI KORTTELI 43 (OSA) TEKNIIKKAKESKUS Suunnittelualueen sijainti alue sijaitsee Seinäjoen kaupungin n korttelissa 43. Alue sijaitsee Ruukintien varressa Kaasumestarinkadun

Lisätiedot

GRAANIN RANNAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

GRAANIN RANNAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MIKKELIN KAUPUNKI tekninen toimi / kaupunkisuunnittelu PL 278, 50101 Mikkeli e-mail: etunimi.sukunimi@mikkeli.fi 0058 GRAANIN RANNAN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 3.10.2013

Lisätiedot

KIPPAVUOREN ASEMAKAAVAN MUUTOS

KIPPAVUOREN ASEMAKAAVAN MUUTOS KEURUUN KAUPUNKI KIPPAVUOREN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 16.10.2015 Kaava-alueen ohjeellinen sijainti, kaava-alue rajattu punaisella. Sisältö 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMAN

Lisätiedot

Alue Lystimäki Asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Alue Lystimäki Asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma s. 1 / 5 Alue 321217 Lystimäki Asemakaavan muutos Asianumero 2635/10.02.03/2015 1.6.2015 Asemakaavan muutoksen tavoitteena on liittää pieniä osia katu- ja puistoaluetta tonttiin 49-22-171-2 Isoistenkuja

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 70. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 70. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 06.05.2015 Sivu 1 / 1 1449/10.02.03/2014 70 Toppelund II, asemakaavan muutosehdotuksen hyväksyminen nähtäville (MRA 27 ), alue 231014, 14. kaupunginosa Haukilahti Valmistelijat

Lisätiedot

Tuomarila I (VPK)

Tuomarila I (VPK) Tuomarila I (VPK) 611116 Asemakaavan muutos Kaavoitusvaihe: Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) 1 Kaavamuutokseen liittyen paikalla Espoon kaupunki, kaupunkisuunnittelukeskus Harald Arlander, arkkitehti

Lisätiedot

Mäntsälän kunta Ympäristöpalvelut

Mäntsälän kunta Ympäristöpalvelut Mäntsälän kunta Ympäristöpalvelut KAPULIN YRITYSALUEEN III-VAIHEEN ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA TEHTÄVÄ PROJ.NRO 188 Asemakaava OSOITE TAI MUU PAIKANNUS Alueen ohjeellinen rajaus on

Lisätiedot

Korppi Asemakaava ja asemakaavan muutos

Korppi Asemakaava ja asemakaavan muutos 1 (5) Asemakaavaselostuksen LIITE 2 Korppi Asemakaava ja asemakaavan muutos Asianumero 6777/503/2008 Aluenumero 721800 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SUUNNITTELUKOHDE Suunnittelualueen likimääräinen

Lisätiedot

Rykmentinmäki 50. kaupunginosa, Lintuvaara Osa korttelia ja katualueet (Muodostuu osa korttelia ) Asemakaavan muutos

Rykmentinmäki 50. kaupunginosa, Lintuvaara Osa korttelia ja katualueet (Muodostuu osa korttelia ) Asemakaavan muutos 1 (8) Asianumero 6116/10.02.03/2011 Aluenumero 117201 Rykmentinmäki 50. kaupunginosa, Lintuvaara Osa korttelia 50253 ja katualueet (Muodostuu osa korttelia 50253.) Asemakaavan muutos Asemakaavan muutoksen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 41. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 41. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 02.03.2016 Sivu 1 / 1 5171/2015 10.02.03 41 Itä-Suviniitty, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue 613302, 40. kaupunginosa, Espoon keskus Valmistelijat / lisätiedot: Minna

Lisätiedot

ASEMAKAAVALUONNOKSEN SELOSTUS Vapaudenkatu 73 03:101

ASEMAKAAVALUONNOKSEN SELOSTUS Vapaudenkatu 73 03:101 ASEMAKAAVALUONNOKSEN SELOSTUS Vapaudenkatu 73 03:101 Asemakaavan muutos koskee 3. kaupunginosan korttelin 52 tonttia 23 Kaavan päiväys: 26.5.2008 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI YHDYKUNTATOIMI / KAUPUNKISUUNNITTELUOSASTO

Lisätiedot

Hiekkaharjun vesitorni, asemakaavan muutos nro 002286

Hiekkaharjun vesitorni, asemakaavan muutos nro 002286 Hiekkaharjun vesitorni, asemakaavan muutos nro 002286 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma, 23.11.2015 Arvoisa vastaanottaja, Tämä asiakirja on maankäyttö- ja rakennuslain mukainen osallistumis- ja arviointisuunnitelma.

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(6) Maankäyttöpalvelut 28.3.2011 KAPULI IIC-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(6) Maankäyttöpalvelut 28.3.2011 KAPULI IIC-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS 1(6) KAPULI IIC-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 223c Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ALOITE TAI HAKIJA SUUNNITTELUN KOHDE

Lisätiedot

Asemakaava ja asemakaavan muutos A-2653 Hennalan kasarmialue, Hennala (kaavan 2. vaihe)

Asemakaava ja asemakaavan muutos A-2653 Hennalan kasarmialue, Hennala (kaavan 2. vaihe) 1(5) Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Asemakaava ja asemakaavan muutos A-2653 Hennalan kasarmialue, Hennala (kaavan 2. vaihe) ALOITE/HAKIJA Asemakaava

Lisätiedot

Ketunkorven Asemakaava

Ketunkorven Asemakaava 1 (5) Asemakaavaselostuksen LIITE 2 Ketunkorven Asemakaava Asianumero 2903/10.02.03/2011 Aluenumero 721500 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SUUNNITTELUKOHDE Suunnittelualueen likimääräinen sijainti

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Kuopion kaupunki Kaupunkiympäristön suunnittelupalvelut Asemakaavoitus OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KELLOMÄEN PUUTARHA (työnumero 358, asian:o 2931/2015) ASEMAKAAVAN MUUTOS 15.4.2015 OSALLISTUMIS-

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(5) Maankäyttöpalvelut 30.3.2015. KAPULI IId-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(5) Maankäyttöpalvelut 30.3.2015. KAPULI IId-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS 1(5) Maankäyttöpalvelut 30.3.2015 KAPULI IId-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 223d Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ASEMAKAAVA-ALUE

Lisätiedot

Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Asemakaava nro 860700 Keski-Nikinmäen asemakaava ja asemakaavan muutos 002086 Suunnittelualue sijaitsee Nikinmäen kaupunginosassa,

Lisätiedot

MYLLYLÄ, MYLLYLÄN PÄIVÄKOTI 156

MYLLYLÄ, MYLLYLÄN PÄIVÄKOTI 156 ORIMATTILAN KAUPUNKI MYLLYLÄ, MYLLYLÄN PÄIVÄKOTI 156 ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS Asemakaavaehdotuksen selostus, joka koskee 8.9.2011 päivättyä asemakaavakarttaa. Asemakaavaehdotus koskee Myllylän

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma s. 1 / 6 Alue 441103 Hannus II (31 Kaitaa) Asemakaavan muutos Asianumero 3122/10.02.03/2015 1.8.2016 Kaitaan kaupunginosaan laaditaan asemakaavan muutos. Tavoitteena on muuttaa nykyinen rivitalojen, kytkettyjen

Lisätiedot

ONKKAALANTIEN LÄMPÖLAITOKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELI 18 PÄLKÄNE, KUNTAKESKUS

ONKKAALANTIEN LÄMPÖLAITOKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELI 18 PÄLKÄNE, KUNTAKESKUS ONKKAALANTIEN LÄMPÖLAITOKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELI 18 PÄLKÄNE, KUNTAKESKUS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 12.11.2010 YHTEYSTIEDOT Pälkäneen kunta Osoite: Keskustie 1, 36600 Pälkäne Puh: 03-57911,

Lisätiedot

Suurpelto III Asemakaava

Suurpelto III Asemakaava 1(5) Asemakaavaselostuksen LIITE 2 Suurpelto III Asemakaava Asianumero 3708/503/2004 Aluenumero 330600 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SUUNNITTELUKOHDE Suunnittelualueen likimääräinen sijainti Espoon

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma s. 1 / 6 Alue 230964 HAUKILAHTI Asemakaavan muutos Asianumero 1747/10.02.03/2016 Kaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa asuinkerrostalojen korttelin täydennysrakentaminen kahdella uudella kerrostalolla.

Lisätiedot

Westend III Asemakaavan muutos

Westend III Asemakaavan muutos 1 (5) Asemakaavaselostuksen LIITE 2 Westend III Asemakaavan muutos Asianumero 1108/10.02.03/2012 Aluenumero 230302 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SUUNNITTELUKOHDE Suunnittelualueen likimääräinen

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJAN OTE N:o 4/2015 Kaupunkikehitysjaosto

KERAVAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJAN OTE N:o 4/2015 Kaupunkikehitysjaosto Dnro KH/KV: 870 /2014 34 KURJENMETSÄ (2308), ASEMAKAAVAN MUUTOS 11.3.2015/18 20.5.2015/34 Kkj. 18 Asemakaava muutos koskee 1. Kalevan kaupunginosan korttelia 600 sekä puistoaluetta (VP). Asemakaavamuutoksen

Lisätiedot

KAAVOITUS JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI KALERVONKATU 8 2. KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 23 TONTIN 7 ASEMAKAAVAN MUUTOS

KAAVOITUS JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI KALERVONKATU 8 2. KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 23 TONTIN 7 ASEMAKAAVAN MUUTOS A S E M A K A A V A N S E L O S T U S 2. KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 23 TONTIN 7 ASEMAKAAVAN MUUTOS KALERVONKATU 8 KAAVATUNNUS 02:119 KAAVAN PÄIVÄYS 21.2.2013 SELOSTUKSEN PÄIVÄYS 28.2.2013 02:119 / KALERVONKATU

Lisätiedot

OPPIPOJANTIE II OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OPPIPOJANTIE II OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA OPPIPOJANTIE II OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) on kunnan esitys yhteistyötavasta osallisille. Se määrittelee kaavan valmistelussa ja kaavan vaikutusten

Lisätiedot

SÄKYLÄ. Iso-Vimman asemakaavan muutos Osa korttelista 73. Turussa 14.1. 2011

SÄKYLÄ. Iso-Vimman asemakaavan muutos Osa korttelista 73. Turussa 14.1. 2011 SÄKYLÄ Iso-Vimman asemakaavan muutos Osa korttelista 73 Turussa 14.1. 2011 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 241 4400 Telefax 010 241 4401 www.airix.fi Toimistot: Turku, Tampere, Espoo

Lisätiedot

Auvaisten asemakaavan laajennus A3440

Auvaisten asemakaavan laajennus A3440 Kaarinan kaupunki Auvaisten asemakaavan laajennus osallistumis- ja arviointisuunnitelma DA: 112/2013 1 Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen osallistumis- ja arviointisuunnitelma Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 127. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 127. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 29.10.2014 Sivu 1 / 1 514/10.02.03/2014 126 Laajalahti pohjoinen, asemakaavan muutoksen hyväksyminen, alue 120322, 17. kaupunginosa Laajalahti Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

PARAISTEN KAUPUNKI HAVERÖ-NORRBACKA RANTA-ASEMAKAAVA KAAVASELOSUS

PARAISTEN KAUPUNKI HAVERÖ-NORRBACKA RANTA-ASEMAKAAVA KAAVASELOSUS PARAISTEN KAUPUNKI HAVERÖ-NORRBACKA RANTA-ASEMAKAAVA KAAVASELOSUS Maanmittari Oy Öhman 2016 KÄSITTELYVAIHEET Ilmoitus kaavamuutoksen aloituksesta kuulutettu 11.6.2015 Ympäristölautakunta... Ehdotus nähtävänä

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKI KORTTELIN 2032 (OSA) ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS KAAVALUONNOS 5.11.2014

ÄÄNEKOSKI KORTTELIN 2032 (OSA) ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS KAAVALUONNOS 5.11.2014 ÄÄNEKOSKI KORTTELIN 2032 (OSA) ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS KAAVALUONNOS 5.11.2014 KAUPUNGINVALTUUSTO HYVÄKSYNYT xx.xx.2014 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS, JOKA KOSKEE 5. PÄIVÄNÄ MARRASKUUTA 2014 PÄIVÄTTYÄ

Lisätiedot

Akm 217: ASEMAKADUN JA NIITTYKADUN ASEMAKAAVAN MUUTOS

Akm 217: ASEMAKADUN JA NIITTYKADUN ASEMAKAAVAN MUUTOS Akm 217: ASEMAKADUN JA NIITTYKADUN ASEMAKAAVAN MUUTOS Raahen kaupungin 16.kaupunginosan korttelin 64 tontteja 32, 39, 40, 41, 42 ja 43 sekä korttelin 62 tontteja 38 ja 52 koskeva asemakaavan muutos. OSALLISTUMIS-

Lisätiedot

Espoo Haukilahti 14. Kaupunginosa, Haukilahti Kortteli tontit 6 Asemakaavan muutos

Espoo Haukilahti 14. Kaupunginosa, Haukilahti Kortteli tontit 6 Asemakaavan muutos Asianumero 3967/10.02.03/2012 Aluenumero 230959 Espoo Haukilahti 14. Kaupunginosa, Haukilahti Kortteli 14041 tontit 6 Asemakaavan muutos Asemakaavan muutoksen selostus Asemakaavan muutoksen selostus, joka

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma s. 1 / 8 Alue 610203 Kiltaportti Asemakaavan muutos Asianumero 5132/10.02.03/2016 Asemakaavan muutoksen tavoitteena on mahdollistaa uusi asuinkerrostalo Kiltaraitin varrelle osoitteeseen Sinettikuja 1.

Lisätiedot

YMPÄRISTÖTOIMIALA KAUPUNKISUUNNITTELU KAAVOITUSYKSIKKÖ. ASEMAKAAVAMUUTOS Kirstinpuisto OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 20.5.

YMPÄRISTÖTOIMIALA KAUPUNKISUUNNITTELU KAAVOITUSYKSIKKÖ. ASEMAKAAVAMUUTOS Kirstinpuisto OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 20.5. YMPÄRISTÖTOIMIALA KAUPUNKISUUNNITTELU KAAVOITUSYKSIKKÖ Diaarionumero 1285-2013 Asemakaavatunnus 2/2013 ASEMAKAAVAMUUTOS Kirstinpuisto OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 20.5.2013 Asemakaavamuutos laaditaan

Lisätiedot

Mielipiteiden kuuleminen MRL Mielipiteiden kuuleminen maankäyttö- ja rakennuslain 62 :n mukaan

Mielipiteiden kuuleminen MRL Mielipiteiden kuuleminen maankäyttö- ja rakennuslain 62 :n mukaan Mielipiteiden kuuleminen MRL 62 30.3.2016 Maanomistaja / rajanaapuri Viranomaiset ja yhteisöt Mielipiteiden kuuleminen maankäyttö- ja rakennuslain 62 :n mukaan Asemakaavan muutos nro 002134 ja tonttijako,

Lisätiedot

SASTAMALAN KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 6 ASEMAKAAVANMUUTOS

SASTAMALAN KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 6 ASEMAKAAVANMUUTOS VAMMALAN KAUPUNKI TEKNINEN LAUTAKUNTA 1/7 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SASTAMALAN KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 6 ASEMAKAAVANMUUTOS ALUEEN SIJAINTI Asemakaavamuutos koskee Sastamalan kaupunginosan korttelia

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma s. 1 / 5 Alue 311003 Matinlaakso Asemakaavan muutos Asianumero 1469/10.02.03/2014 28.4.2014 Asemakaavan muutoksen tavoitteena on mahdollistaa kiertoliittymän rakentaminen Matinkadun ja Matinkartanontien

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. Maankäyttöpalvelut 29.8.2011 OHKOLA TARUMAN ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 29.8.2011

MÄNTSÄLÄN KUNTA. Maankäyttöpalvelut 29.8.2011 OHKOLA TARUMAN ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 29.8.2011 1(6) OHKOLA TARUMAN ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 29.8.2011 PROJ. NRO X Taruman asemakaava OSOITE TAI MUU PAIKANNUS Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä ALOITE TAI HAKIJA

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma s. 1 / 6 Alue 150525 Viherlaakso eteläinen Asemakaavan muutos Asianumero 1407/10.02.03/2015 1.6.2015 Asemakaavan muutoksella on tarkoitus muuttaa liikerakennusten korttelialueen tontti enintään kaksiasuntoisten

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS Herunen, Valssitie

ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS Herunen, Valssitie Kaavatunnus 1/7 5-021 Asianumero 471/10.02.03/2015 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS Herunen, Valssitie Asemakaavan muutos koskee asemakaavan mukaista puistoaluetta Valssitien alueella. Asemakaavan muutoksella

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KIISKINMÄEN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KIISKINMÄEN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KIISKINMÄEN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS 12.10.2015, tarkistettu 13.1.2016 KUNTA Euran kunta 050 Kylä Kauttua 406 Korttelit 902-926, 930-940, 950-969, 971-974 Kaavan

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma L35 RAJAVARTIOSTONKATU, ASEMAKAAVAN MUUTOS. Lohjan kaupunki Ympäristötoimi Kaavoitus AO 18.11.2014, 24.2.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma L35 RAJAVARTIOSTONKATU, ASEMAKAAVAN MUUTOS. Lohjan kaupunki Ympäristötoimi Kaavoitus AO 18.11.2014, 24.2. kuva Ida Fasching 2014 Lohjan kaupunki Ympäristötoimi Kaavoitus AO 18.11.2014, 24.2.2015 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma L35 RAJAVARTIOSTONKATU, ASEMAKAAVAN MUUTOS YMPÄRISTÖTOIMEN KAAVOITUKSEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

SAPPEEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

SAPPEEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma FCG Finnish Consulting Group Oy Jouko ja Minna Poukkanen SAPPEEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN Osallistumis- ja arviointisuunnitelma FCG Finnish Consulting Group Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Välitien nimenmuutos

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Välitien nimenmuutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Välitien nimenmuutos Hyvinkään kaupungin 17. kaupunginosan katualuetta koskeva asemakaavan muutos 17:036 HYVINKÄÄN KAUPUNKI TEKNIIKKA JA YMPÄRISTÖ KAAVOITUS 23.11.2015

Lisätiedot

LEMIN KUNTA ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN REMUSENTIEN ALUEELLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA

LEMIN KUNTA ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN REMUSENTIEN ALUEELLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA LEMIN KUNTA ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN REMUSENTIEN ALUEELLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA 4.4.2016 LEMIN KUNTA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma I SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 1 2 SUUNNITTELUALUEEN

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA(MRL 63 )18.11.2009/tark.21.2.2012

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA(MRL 63 )18.11.2009/tark.21.2.2012 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA(MRL 63 )18.11.2009/tark.21.2.2012 Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa voidaan tarkistaa kaavatyön aikana tarpeen mukaan. TORPANTIE 33 Asemakaavan ja tonttijaon

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma s. 1 / 7 Alue 230966 Haukilahti muutos Asemakaavan muutos Asianumero 3691/10.02.03/2015 21.8.2017 Asemakaavan muutoksen tavoitteena on mahdollistaa asuinrakentaminen nykyiselle toimistorakennuksen tontille

Lisätiedot

Asemakaavan muutos nro 002151 23.9.2014

Asemakaavan muutos nro 002151 23.9.2014 Asemakaavan muutos nro 002151 23.9.2014 Tämä on maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen osallistumis- ja arviointisuunnitelma/ II (Tämä asiakirja löytyy myös internetistä osoitteesta http://www.vantaa.fi/kaupunkisuunnittelu)

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SIUNTIO ASEMAKAAVA BOTÅKER OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Päiväys 12.6.2014 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) laaditaan kaavoituksen alkaessa osana

Lisätiedot

JUANKOSKI Pieksän järvien ja Muuruvesi - Karhonvesi roykmuutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

JUANKOSKI Pieksän järvien ja Muuruvesi - Karhonvesi roykmuutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA JUANKOSKI Pieksän järvien rantaosayleiskaavan ja Muuruveden Karhonveden rantaosayleiskaavan muutos Rantaosayleiskaavamuutokset koskevat tiloja Haukiniemi 434-1- 129, Venhonranta 434-2-58, Pieksänranta

Lisätiedot

Nihtisilta, muutos 54. kaupunginosa, Kilo Osa korttelia Asemakaavan muutos

Nihtisilta, muutos 54. kaupunginosa, Kilo Osa korttelia Asemakaavan muutos 1 (6) Nihtisilta, muutos 54. kaupunginosa, Kilo Osa korttelia 54018 Asemakaavan muutos Asemakaavaselostuksen LIITE 2 Asianumero 590/10.02.03/2011 Aluenumero 130133 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Lisätiedot

Asemakaavan ja tonttijaon muutos, 4 Pallo-Tyysterniemi, kortteli 14, tontti 4 (Pallon päiväkoti)

Asemakaavan ja tonttijaon muutos, 4 Pallo-Tyysterniemi, kortteli 14, tontti 4 (Pallon päiväkoti) Tekninen lautakunta 427 09.12.2015 Kaupunginhallitus 515 14.12.2015 Kaupunginhallitus 56 15.02.2016 Asemakaavan ja tonttijaon muutos, 4 Pallo-Tyysterniemi, kortteli 14, tontti 4 (Pallon päiväkoti) 1065/10.02.03.00/2015

Lisätiedot

KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS

KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS Ramsinkeskuksen asemakaava Olli Ojatalo 1. Perus ja tunnistetiedot 1.1 Tunnistetiedot Ramsinniemi, Vuosaari Helsinki Ramsinkeskuksen asemakaava Olli Ojatalo, maisema-arkkitehtuurin

Lisätiedot