Suomi ulkomaisessa mediassa 2014 yhteenveto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suomi ulkomaisessa mediassa 2014 yhteenveto"

Transkriptio

1 Suomi ulkomaisessa mediassa 2014 yhteenveto Yleistä Suomen kuva ulkomaisessa mediassa säilyi edelleen hyvänä vuonna Suomea käsitellään ulkomaisissa medioissa yleensä varsin myönteisesti, toisinaan jopa mallimaana. Toisaalta Suomi nähdään usein neutraalisti ja värittömästi vailla selkeää profiilia ja erottuvuutta. Tunnettuus on heikompaa kuin muilla Pohjoismailla. Tällainen tulos piirtyy kyselystä, jonka ulkoministeriö kokoaa vuosittain Suomen suurlähetystöverkostosta. Suurlähetystöt arvioivat sitä, minkälaiset jutut ja uutiset löivät maailmalla läpi, mitkä Suomen maakuvan teemat olivat esillä ja missä sävyssä. Suomi tuodaan esille ulkomaisessa mediassa esimerkkinä, kun puhutaan korkeasta koulutustasosta, teknologiasta ja innovaatioista, tasa-arvosta, hyvinvointiyhteiskunnasta ja toimivasta hallinnosta. Usein nousee esiin myös vauraus, puhdas luonto ja ruoka sekä design, arkkitehtuuri ja musiikki. Joissakin maissa yleissävy on jopa ihannoiva. Mediakuvassa näkyy toisaalta myös, että mitään selkeätä saati yksiselitteistä mainetta Suomella ei ole. Kuva on usein neutraali, ja harmaa ja hahmoton. Monesti tuodaan esiin stereotypioita: joulupukki, metallimusiikki, kylmä maa josta tulee formulakuljettajia. Koulutus on ylivoimaisesti merkittävin teema jolla Suomi saa medianäkyvyyttä. Hyvä tai jopa erinomainen koulutusmaine Suomella on 65 prosentissa maista. Koulutusmaine on olematon tai heikko vain kourallisessa maita. Muilla aloilla erinomaista tai hyvää julkisuutta saadaan harvemmin: Luovat alat ja design 35 prosenttia maista, tietoteknologia ja digitalisaatio 25, terveysteknologia 15, cleantech 10, biotalous ja arktinen osaaminen viisi prosenttia maista. Suomen talousongelmat alkoivat näkyä ulkomaisessa mediassa mutta ei vielä merkittävästi. Euroopan turvallisuuspoliittisen tilanteen muutos näkyi siinä, että kolmessa neljästä maasta Suomea käsiteltiin tavalla tai toisella Venäjään ja Ukrainaan liittyen. Suomeen suhtauduttiin näissä yhteyksissä myönteisesti, mutta Suomen ja Venäjän suhteiden kuva ei ollut yhtä selkeä kuin aiemmin. Ulkoasiainministeriö kokosi tiedot 70 suurlähetystöstä ja pääkonsulaatista jotka toimivat 62 maassa. Seuraavassa esimerkkejä Suomen media-kuvasta Pohjoismaissa, muualla Euroopassa ja muualla maailmassa.

2 POHJOISMAAT Islanti Islannissa Suomeen suhtauduttiin yhä ihailevammin. Suomea käytettiin esimerkkinä koulutuksesta, tietotekniikasta, lamasta selviytymisestä sekä työllistymisestä. Presidenttien Niinistö ja Halonen vierailu ja Tove Jansson noteerattiin näkyvästi, kuten myös ilmapuolustusharjoitus. Ainoa kielteinen piirre oli Suomen taloudellisen tilan heikkeneminen. Suomalaisesta kulttuurista eniten kiinnosti design ja musiikki. Suomalaisten tuotteiden arvostus näkyy myös mainonnassa, jossa usein painotetaan tuotteen suomalaisuutta. Norja Norjan mediassa Suomeen suhtauduttiin edelleen neutraalin myönteisesti. Suomen nähtiin entistä useammin vertailukohteena yhteiskunnan eri alueilla, esimerkiksi koulutuksessa. Suomalaista politiikkaa ja taloutta seurattiin mediassa kohtalaisen hyvin. Ukrainan kriisin yhteydessä kerrattiin suomettumista historiallisessa valossa. Energiauutiset olivat talouspuolella hallitsevia, esimerkiksi St 1:n ostamat Shellin 420 huoltoasemaa ja Skangassin uudet LNG-hankkeen Suomessa. Kjell Westön saama Pohjoismainen kirjallisuuspalkinta sai erittäin paljon huomiota. Mediaa kiinnosti myös Tove Jansson, Sofi Oksanen ja Arto Paasilinna. Isac Elliot on Norjassa megaluokan teinitähti. Matkailujutuissa huomio kohdistui Pohjois-Suomen matkailuteollisuuteen. Suomalaisen sukeltajaryhmän traaginen sukellusturma Plura-luolastossa oli useita päiviä ykkösuutisena. Ruotsi Suomen maine Ruotsin mediassa oli entisellään eli hyvä, mutta kiinnostus Suomea kohtaan lisääntyi, osana tiivistyvää poliittista yhteistyötä maiden välillä. Suomea pidettiin Ruotsissa luontevana ja erinomaisena kumppanina, ja Suomen puolustusjärjestelmää suorastaan ihailtiin. Suomen suhtautumista Venäjään ja Ukrainan kriisiin seurattiin mediassa huolella. Alkuvuodesta esiintyi hieman suomettumiskirjoittelua Henry Kissingerin lausuntojen yhteydessä. Ruotsissa jo ennestään tunnetun Alexander Stubbin nousu pääministeriksi kiinnosti ja sai paljon huomiota Suomen taloudenpidon mainetta heikensivät alkuvuoden heikot talousluvut mutta talouskuva monipuolistui vuoden mittaan mm. Nokian uudistumisesta tulleiden hyvien uutisten valossa. Ruotsin media seuraa tiivisti yrityskenttää ja raportoi mm. SSAB:n ja Ruukin fuusiosta. Ruotsin vaalivuosi piti suomalaisen koulun vahvuudet esillä. Tove Janssonin merkkivuosi merkitsi Ruotsissa läpimurtoa ja Janssonista tuli eräänlainen Suomen kulttuurisisar Astrid Lindgrenille. Designissa esillä oli Arabia ja Iittala.

3 Matkailumaana Suomi ei näyttäydy ykköskiinnostavana kohteena. Ahvenanmaata ja saaristoa esiteltiin, Guggenheimin mahdollinen tulo noteerattiin pienellä kateudella TV-uutisissa ihmeteltiin miksi Helsinki eikä Tukholma. Tanska Tanskassa mediakuva muuttui jonkin verran huonommaksi, vaikka Suomea koskeva julkisuus oli pääosin neutraalia tai myönteistä. Ylivoimaisesti kielteisimpiä painotuksia oli jutuissa Suomen taloustilanteesta. Talousuutiset kertoivat että Suomen kansantalous on jo kolmatta vuotta taantuman kynsissä, vähittäiskauppa vaisua, työttömyys kasvaa, turismivirrat heikentyvät ja vienti Venäjälle tyrehtymässä. Monissa jutuissa puhuttiin suomettumisesta, ja samalla arveltiin että Venäjän heikentyvä tilanne voi tuottaa tappioita myös tanskalaispankeille. Pääministerin vaihdos oli esillä ja perussuomalaista puoluetta arvioitiin. Timo Soinin todettiin mm. luoneen Suomeen Tanskan kansanpuolueesta inspiraatiota saaneen liikkeen. Matkailukohteena Suomi näyttäytyi varsin myönteisenä, matkailumahdollisuuksia ja saunakulttuuria esiteltiin. Näkyvin kulttuurihenkilö oli kirjailija Sofi Oksanen. Merkittävä media-tapahtuma oli myös Kjell Westön saama Pohjoismaiden kirjallisuuspalkinto. MUU EUROOPPA Espanja Espanjassa Suomen maine mediassa pysyi muuttumattomana. Suomea koskeva uutisointi oli lähes poikkeuksetta myönteistä, lukuun ottamatta muutamia tilastoja (esim. perheväkivalta). Suomen maine oli niin hyvä, että kielteinen uutisointi usein hämmästytti tyyliin "miten on mahdollista että Suomessa ". Eniten Suomi näky aiheissa jotka liittyivät koulutusjärjestelmään, kirjastoon ja lukutottumuksiin. Frankfurtin kirjamessut poikivat juttuja maasta joka rakastaa kirjallisuutta. Huhu käsin kirjoittamisen lopettamisesta herätti huomiota. Suomi oli ARCO-nykytaidemessujen teemamaana Madridissa. Kansainväliset taidemessut saivat valtalehdissä runsaasti huomiota sekä messujen aikaan että sitä ennen. Suomen vientituotteiden näkyvyys oli heikkoa. Matkailukirjoittelu vähentyi. Iso-Britannia Iso-Britanniassa Suomen mediamaine oli ennallaan; hyvä mutta ohut. Suomi tuli mediassa esille usein myönteisessä valossa ja maa nähdään tasa-arvoisena, koulutusta, lasten ja perheiden hyvinvointia ja innovatiivisuutta arvostavana maana.

4 Ukrainan tilanne vahvisti kuitenkin entisestään käsitystä että Suomi-tietämys Britanniassa on heikkoa. Tämä johti usein yksinkertaistuksiin ja aiheuttaa helposti väärinkäsityksiä esimerkiksi liittyen Suomen Venäjä-suhteisiin. Keväällä 2014 Suomi tuotiin esiin esimerkkinä siitä kuinka Ukrainan valtiollinen asema tulisi järjestää eli sotilaallisesti liittoutumattomaksi EU:n jäseneksi. Brittimediassa nousi useamman kerran esiin Suomen oletettu riippuvuus Venäjän kaasusta. Myös ydinvoimapäätös venäläisen Rosatomin kanssa huomioitiin. Näiden uutisten kautta syntyi mielikuvia, että Suomi ei olisi täysin mukana EU-rintamassa. Pääministeri Cameronin Suomen vierailu näkyi mediassa, kuten myös pääministeri Stubbin arviot Britannian EU-roolista. Skotlannin itsenäisyysäänestyksessä Pohjoismaat saivat paljon huomiota keskusteltaessa hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta; Suomi näkyi myös mutta vähemmän kuin muut Pohjoismaat. Perussuomalaiset nousivat esiin artikkeleissa joissa käsitellään maahanmuuttovastaisuutta, EU-kriittisyyttä ja äärioikeistolaisuutta. Vientituotteiden näkyvyys painottui paljolti ICT- ja viihdealalle. Suomalaisen koulutusjärjestelmän tehokkuus nousi esiin, etenkin opettajankoulutus ja lyhyehköt koulupäivät. Tove Janssonin juhlavuosi näkyi läpi vuoden. Suomalaiset kapellimestarit jatkavat työtään vahvoina Suomi-lähettiläinä. Sakari Oramo mm. johti Proms-festivaalin loppukonsertin joka näkyi muissakin maissa. Designia arvostettiin suuresti. Italia Italiassa Suomen yleinen julkisuuskuva oli edelleen hyvä, jopa erinomainen. Suomi nähtiin järjestäytyneenä, puhtaana ja toimivana maana, jossa on laadukas hallinto, vähäinen korruptio ja erinomainen koululaitos. Kulttuurin saralla Suomi tunnetaan designistaan, arkkitehtuuristaan ja klassisen musiikin osaajista. Myös kirjallisuus sai yhä enemmän näkyvyyttä. Suomen taloudella oli edelleen pääosin hyvä joskus ehkä liioitellunkin hyvä maine. Suomea pidetään muiden pohjoismaiden tavoin hyvin rikkaana maana. EU-politiikassa Suomen maine oli edelleen huono. Suomen näkemykset EU:n talouskriisin yhteydessä aiheuttivat särön, joka ei edelleenkään ole juuri korjaantunut. "EU-haukan" maine nosti päästään kun Jyrki Katainen sai uudessa komissiossa keskeisenroolin talouskysymyksissä ja Italian valtion budjetti joutui EU-käsittelyssä vastatuuleen. Suomen ja muiden pohjoisten hyvinvointivaltioiden talousvaikeuksista esiintyi kriittistä, joskus jopa hieman vahingoniloista kirjoittelua. Kreikka Kreikassa tilanne oli muuttumaton tai jopa jonkin verran parempi kuin aiemmin. Suomi näkyi kreikkalaismediassa pääosin myönteisessä hengessä. Suomi oli esillä enää hyvin vähän esillä Kreikan talouden vakauttamisohjelmaan liittyvien tiukkojen kantojensa vuoksi. Mediassa Suomi esiintyi monipuolisemmin ja Suomesta oltiin aiempaa enemmän kiinnostuneita. Suomen talouden AAA-luokitus pantiin merkille, joskin huonontuvaa kehitystä myös esiteltiin.

5 Pääministeri Jyrki Kataisen vierailu Kreikkaan alkuvuodesta 2014 ja hänen siirtymisensä komissioon saivat eniten näkyvyyttä. Pääasiassa uutisoinnin sävy oli neutraali joskin Suomen vaativa suhtautuminen tuotiin esiin. Suomen Nato- ja Venäjä-suhteita arvioitiin Ukrainan kriisin valossa. Matkailumaana Suomella on heikko maine. Latvia Suomella oli Latviassa edelleen erinomainen maine. Suomea pidettiin edelläkävijänä monessa; erityisesti arvostetaan korkeatasoista teknologiaosaamista, innovaatioita, hyvää koulutusjärjestelmää ja tasaarvoista yhteiskuntaa. Suomalaiset nähtiin luotettavina yhteistyökumppaneina. Suomen näkyvyys matkailumaan oli kohtalainen mutta maata pidettiin kalliina tavalliselle latvialaiselle. Kulttuuri kiinnosti, etenkin kirjallisuus, musiikki ja kuvataiteet. Liettua Liettuan media raportoi edelleen Suomesta enimmäkseen myönteisesti, kärjessä opetusjärjestelmä. Myös hyvinvointivaltio, urheilu ja joulupukki kiinnostivat. Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta kirjoitettiin lyhyesti ja asiapohjalta. Matkailumaana Suomi näkyi heikosti. Puola Puolassa Suomen mediamaine pysyi muuttumattomana ja myönteisenä. Maata pidettiin hyvinvointivaltiona, huolimatta luottoluokituksen putoamisesta ja kaukonäköisyyden puutteesta Nokian kehittämisessä. Suomen tiivistynyt puolustuspoliittinen yhteistyö Ruotsin kanssa nähtiin hyvässä valossa, kuten myös Nato-keskustelu. Suomen osallistuminen Venäjä-pakotteisiin arvioitiin todistavan Suomen vastuullisuutta ja tervejärkisyyttä. Koulutusjärjestelmää ihailtiin erittäin hyvässä valossa. Kiinnostusta sai myös Puolaankin levinnyt erheellinen tieto käsin kirjoittamisen lopettamisesta. Tasa-arvoinen avioliittolaki herätti suurta huomiota katolisessa maassa. Suomalaisen arkkitehtuuriosaamisen huippunäyte, puolanjuutalaisten historian museo poiki paljon kirjoittelua, kuten myös Guggenheim-hanke. Suomalaisia yhtyeitä ja musiikkia tuotiin usein esiin. Matkailualan lehdissä esiteltiin jatkuvasti Helsinkiä, Lappia, metsästystä, kalastusta, raftingia ja revontulia. Ranska Ranskassa Suomen maine oli ennallaan ja näkyvyys mediassa maan kokoon ja sijaintiin nähden suhteellisen hyvällä tasolla. Suomi koettiin eksoottiseksi pohjoisen ja etäisen sijaintinsa ja erikoisen kielensä takia. Samalla se oli vakaa demokratia joka kuuluu EU- ja euromaiden perheeseen. Suomen koulutusmaine kantoi yhä, vaikka väärät tiedot käsin kirjoittamisen lopettamisesta levisivät Ranskaankin.

6 Pääministeri Stubbin vierailu sai huomiota päälehdissä. Suomen menetettyä kolmen A:n luottoluokituksen oli maan taloutta koskevia uutisia vähemmän. Samoin Nokian palstamillimäärä putosi. Suomen taloudelliset vaikeudet todettiin suppeasti. Ranskalaisen Arevan ongelmat Olkiluodon ydinvoimalassa olivat esillä, joskin aiempaa vähemmän. Slush ja yrityssauna noteerattiin. Suomalainen ruokakulttuuri oli poikkeuksellisen hyvin esillä (ravintolapäivä ja kokki Matti Jämsénin valmistautuminen Bocuse d'or kilpailuun). Urheilussa Suomen menestys koripallossa pantiin merkille, ja mölkky harrastuksena oli usein esillä. Ranskan mediaa kiinnosti myös design, arkkitehtuuri, kirjallisuus, musiikki, nykysirkus ja nykytanssi. Saksa Saksalaismediassa Suomi-kuva muuttui selvästi paremmaksi. Suomen esiintyminen Frankfurtin kirjamessuilla ja sen oheistapahtumissa muualla maassa tuotti erittäin laajan (7770 mediajuttua vuoden aikana) ja hyvin myönteisen julkisuuden. Suomea, suomalaisia, suomalaista taidetta ja yhteiskuntaa käsiteltiin ennennäkemättömän laajasti koko vuoden. Kirjallisuuden ja kirjailijoiden lisäksi haastateltiin presidentti Sauli Niinistöä, esiteltiin näyttelyitä, kirjastoja, kouluja, kulttuuria, yhteiskuntaa ja taloutta myönteisessä valossa. Saksalaismediassa Suomi näyttäytyi omaperäisenä maana, jossa on vallalla pragmaattinen ja innovatiivinen ajattelutapa. Suomi uskaltaa tehdä omia ratkaisuja, suomalaiset ovat sympaattisia, vaatimattomia ja maanläheisiä. Joulupukki, tango, sauna, alkoholi, metallimusiikki ja muut suomalaiskliseet olivat käypää otsikkotavaraa. Suomen suhtautumista Venäjään, talouspakotteisiin ja Natoon seurattiin huolella. Suomen kirjoitettiin olevan varuillaan ja maltillinen. Suomettumista käsiteltiin pääkirjoituksissa vaihtoehtona Ukrainan Venäjä-politiikalle. Nato-uutisoinnissa tarkasteltiin Suomea yhdessä Ruotsin kanssa. Suomen päätös jatkaa yhteistyötä venäläisen Rosatomin ydinvoimalahankkeessa herätti kysymyksiä; aikooko Suomi loitontua EU-linjasta, eikö se halua suututtaa Venäjää. Talousuutisissa alkoi näkyä epäilyjä Euroopan mallioppilaan tulevaisuudennäkymistä. Suomalaisten vientituotteiden näkyvyys mediassa oli heikkoa. Suomen sijoitus maailman kolmanneksi vähiten korruptoituneeksi maaksi näkyi, kuten myös samaa sukupuolta olevien avioliitto. Tove Janssonin 100-vuotisjuhla sai paljon huomiota joka näkyi kirjojen myynnissä. Guggenheim noteerattiin. Kaunokirjoituksesta luopuminen herätti paljon kiinnostusta koska aihe on ajankohtainen Saksassa. Matkailumaana Suomi näkyi hyvin, ennen muuta Lappi ja Ahvenanmaa sekä ravintolapäivä. Turkki Turkissa tilanne oli ennallaan, Suomi esiintyy mediassa harvoin, mutta poikkeuksetta myönteisesti. Suomen koulutusjärjestelmä ja sen PISA-menestys oli esillä useammassa mediassa vuoden aikana.

7 Mediassa esiintyi yksittäisiä artikkeleita Cleantechistä, Helsingin kaupunkisuunnittelu-, energia- ja liikennesuunnitteluratkaisuista. Pohjoismaiden talouksia ja investointimahdollisuuksia vertailtiin. Suomen hyvä hallinto tulee esille erilaisten rankinglistojen yhteydessä. Suomalaisen kulttuurin näkyvyys oli heikkoa, parhaiten pärjäsivät arkkitehtuuri ja musiikki. Viro Virossa Suomen mediakuva muuttui jonkin verran huonommaksi. Tämä johtui Ukrainan kriisistä ja uusien LNG-kaasuterminaalien sijoittamista koskevasta kilvasta joka jossain määrin hiersi välejä. Ukrainan kriisiä arvioitaessa saatettiin kyseenalaistaa Suomen rooli ja motiiveja. Suomettumistermi ilmaantui sekä luonnehtimaan Suomen Venäjä-mielisyyttä että kykyä tulla toimeen ison naapurin kanssa. Suomen epäilty epäröinti Venäjän pakotteiden voimaantuloon, presidentti Niinistön vierailu Sotshiin ja ulkoministeri Tuomiojan lausunnot synnyttivät Virossa poikkeuksellisen paljon kritiikkiä Suomea kohtaan. Suomi esiintyi virolaisessa mediassa päivittäin ja laajemmin kuin mikään muu maa. Suurin osa uutisoinnista oli neutraalia, asiallista tai jopa myönteistä. Suomea käytettiin usein esimerkkinä tai vertailukohtana. Merkittävin myönteinen yksittäinen tapahtuma oli Alexander Stubbin pääministerikauden ensimmäinen ulkomaanvierailu Viroon. Mediassa hän sai hyvän vastaanoton: "Suomen uusi pääministeri on Viro-fani". Myönteistä oli myös ulkoministeri Tuomiojan NB8-kokouksessa antama ensimmäinen julkinen tuomio virolaisen suojelupoliisin Eston Kohverin kaappaukselle. Suomi on Virossa toiseksi tärkein investoija ja tämä näkyi myös mediassa: Reimax, Alfons Håkans Oy, HKScan jne. Matkailun näkökulmasta eniten huomiota herätti Guggenheimin arkkitehtikilpailu sekä Helsingin hyvä hallinto. Guggenheimin hehkutettiin olevan historiallinen: " Määrältään ja kansalaisuuksiensa puolesta melkein kuin olympialaiset". Virolaisessa mediassa esiintyi säännöllisesti juttuja muotoilun kestoklassikoista kuten Marimekosta ja Iittalasta. Sofi Oksanen mielletään Virossa "omaksi kirjailijaksi". MUU MAAILMA Argentiina Suomella oli edelleen perinteisesti hyvä maine toimivana hyvinvointiyhteiskuntana ja koulutuksen mallimaana. Koulutus sai paljon myönteistä julkisuutta Argentiinan oma koulutusjärjestelmän ongelmien vuoksi, johon etsittiin uusia malleja. Mainetta heikensi edelleen ajoittain mediassa esiintyvä suomalaisten Uruguayn-selluinvestointien vaikutus Argentiinan ja Uruguayn välisiin suhteisiin. Vientituotteiden ja muiden teemojen näkyvyys oli olematon.

8 Brasilia Suomi näkyi Brasilian mediassa edelleen etenkin koulutuksen ihmemaana ja hyvinvointiyhteiskuntana, jossa on modernia teknologiaa, innovaatiomyönteisyyttä ja hyvä elää. Koulutusosaaminen antoi Brasilian kokoon suhteutettuna paljon myönteistä medianäkyvyyttä. Yleisten koulutusjärjestelmää esittelevien juttujen lisäksi erityisen hyvin huomioitiin brasilialaisopettajien täydennyskoulutusohjelma Suomessa. Vientiosaaminen heijastui kohtalaisesti, parhaiten ICT, pelit ja metsä- ja paperiteollisuus kuten myös konepajateollisuus. Suomeen liittyviä poliittisia kysymyksiä ei käsitelty brasilialaismediassa. Egypti Egyptissä tilanne oli ennallaan, Suomea käsiteltiin mediassa lähes poikkeuksetta myönteisessä tai jopa ihannoivassa sävyssä. Suomi ei myöskään profiloitunut erikseen kielteisesti uutisoinnissa, jossa muuten EU:a tai länsimaita arvosteltiin. Suomen koulutusta esiteltiin laajasta ja arvostavasti. Jutuissa raportoitiin suomalaiskoulujen menestyksestä, koulutusviennistä ja alan yhteistyöstä paitsi Egyptin myös Saudi-Arabian kanssa. Helsingissä pidetyn OPPI-festivaalin yhteydessä esiteltiin koulutusalan innovaatioita. Suomen ja Egyptin taloussuhteet, yhteistyönäkymät, Suomi-Egypti musiikkisilta ja suomalainen oikeusvaltio-ajattelu kiinnosti myös egyptiläismediaa. Matkailumaana näkyvyys oli heikko Intia Intialaisessa julkisuudessa Suomi näkyi enemmän mutta osin kielteisemmin kuin aiemmin. Syynä olivat Nokian tilanne (vero-ongelmat, Chennain tehtaan sulkeminen). Toisaalta vastapainona oli intialaisen Rajeev Surin nimitys Nokian johtoon. Intian presidentin Pranab Mukherjeen vierailu poiki myös myönteistä julkisuutta. Muu Suomi-näkyvyys oli melko vähäistä ja asiallista, esimerkiksi kansainvälisten vertailujen yhteydessä (mm. korruptio). Intialaisten yleiskuva oli myönteinen, mutta tunnettuus on heikkoa. Suomi matkailukohteena alkoi näkyä mediassa enemmän, myös mainoksissa. Suomalaisen huonepalvelun kalleuteen kiinnitettiin huomiota. Japani Japanissa Suomen mediamaine koheni edelleen. Suomi saa kokoonsa ja etäisyyteensä nähden huomattavan paljon mediahuomiota. Lähes kaikki Suomi-aiheinen uutisointi on positiivista. Kestoaiheet pysyivät suosittuina: Design, muumit, joulupukki, matkailu. Eniten medianäkevyyttä sai Tove Janssonin 100-vuotissyntymän teemavuosi, joka nosti jo ennestään vahvan Tove- ja muuminäkyvyyden uudelle tasolle. Kyseessä oli suorastaan vuoden mediailmiö, juttuja riitti Jansson-näyttelyistä ja muista tapahtumista, muumeista ja muumi-tuotteista ja teoksia ilmestyi häkellyttävä määrä.

9 Toinen suurta kiinnostusta herättänyt aihe oli hyvinvointi-suomen lastenkasvatus, jossa aiemmin esitelty isien osallistuminen laajeni juttuihin suomalaisesta neuvolajärjestelmästä ja äitiyspakkauksesta. Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sivuttiin Ukrainan yhteydessä lähinnä historiallisessa valossa. Kansantalouden tilaa käsiteltiin usein, tuoden esiin myös Nokia, peliyhtiöt ja start-upit. Suomen vahvuuksiksi nähtiin usein alhainen yritysvero, erinomainen koulutus ja kasvuyrityksiä tukeva ekosysteemi. Suomalaisista tuotteista eniten huomiota saivat pelit ja peliyritykset (Supercell) sekä Iittala ja Marimekko. Suomen maine matkailumaana oli erinomainen ja se on Pohjolan maista suosituin. Käsitykset suomalaisesta kulttuurista olivat positiivisia - mikäli niitä oli. Perinteinen arkkitehtuuri ja nykydesign tapahtumineen (Helsinki Design Week ja Habitare) saivat hyvin näkyvyyttä. Kuvaa suomalaisesta musiikista dominoi klassinen musiikki ja hevi. Kiina Kiinassa Suomen mediakuva oli muuttumaton tai jonkin verran parempi kuin aiemmin. Suomen maine maassa oli hyvä ja osittain jopa ihannoiva ja se on muiden Pohjoismaiden tasolla. Nokialla on ollut merkittävä rooli Suomen Kiina-tunnettuisuudessa jo parin vuosikymmenen ajan. Kännykkäliiketoiminnan myynti aiheutti paitsi yritykselle, myös Suomen maineelle kolauksen. Viime vuonna notkahdus alkoi jo haihtua ja uudistunut Nokia alkoi jo hieman nostaa päätään kiinalaisten silmissä. Muilta osin Suomen mainetta muuttaneita tekijöitä ei 2014 ilmaantunut. Suomen saavutukset edistyksellisenä maana koulutuksessa, hyvinvointijärjestelyissä ja korruption torjunnassa kiinnittivät kiinalaismedian huomiota. Cleantech-hankkeet vahvistivat piirun verran Suomen mainetta Kiinassa. Suomen pääministerin ja ulkoministerin kommentit Euroopan taloustilanteeseen ja Ukrainan kriisi saivat tasaisesti huomiota neutraalissa valossa. Matkailun saralla Suomi näkyi Joulupukin talvimaana Kulttuuri pääsi heikosti esille. Venäjä Ukrainan kriisin myötä Venäjä pyrki entistä enemmän korostamaan kahdenvälisiä suhteita, jonka johdosta mediassa Suomi pyrittiin näyttämään maana joka noudattaa EU:ssa omaa itsenäisempää linjaansa suhteessa Venäjään. Suomesta haluttiin antaa kuva EU:n "heikkona lenkkinä" pakoterintamassa. Medialla oli eräänlainen hymykampanja, helläkätisempi kohtelu pyrkimyksenä lyödä kiilaa Suomen ja EU:n suhteisiin. Suomen osallistumisesta pakoterintamaan kerrottiin valitettavana asiana, ja arvailuja esitettiin Suomen poliittisen johdon eriävistä näkemyksistä. Media kertoi laajalti Suomen talouden menetyksistä ja kansalaisten kasvavasta tyytymättömyydestä pakotteita kohtaan. Valion tuotteiden katoaminen kaupan hyllyiltä huomioitiin kaikissa medioissa Venäjällä. Median kiinnostus Suomen Nato-suhtautumiseen lisääntyi, ja myös Itämereen alueen erilaisia ilmasotaharjoituksia seurattiin. Ruotsia syytettiin yrityksistä nostattaa Venäjän ilmatilaloukkauksia

10 koskevilla ilmoituksissa ja sukellusvenejahdeilla Naton kannatusta maasta. Suomi sai tässä suhteessa puhtaammat paperit. Pietarissa ja Viipurissa Suomen mediakuva oli muuttumaton tai jonkin verran huonompi kuin aiemmin, mutta kuitenkin edelleen hyvä. Suomi on alueella tuttu ja medioissa on Suomea huolella seuraavia toimittajia. Suomi on puhtaan luonnon, hyvän koulutuksen ja korkean teknologian maa. Pietarissa tehdään usein vertailevia juttuja, joissa Suomi on esimerkki maasta, jossa jokin asia on toteutettu hyvin. Pietarilainen media pystyi erottamaan asiat jotka eivät liity sanktioihin. Esimerkiksi suomalaisen elokuvaviikon juhlavuodesta kerrottiin laajasti ilman mainintoja siitä että järjestävä valtio on mukana Venäjän vastaisissa pakotteissa. Lapsikiistoissa Venäjän painostus mediankin taholta jatkui, mutta loppuvuodesta Norja syrjäytti Suomen valokiilasta. Lapsikiistat ja russofobia Suomessa saivat huomattavasti enemmän negatiivista julkisuutta Moskovassa kuin Pietarissa. Suomella on Karjalassa hyvä maine. Suomen maantieteellinen läheisyys mahdollistaa sen, että verrattain monella Karjalan tasavallan asukkaalla on omia kokemuksia Suomesta. Tasavallassa monet osaavat myös suomea ja suomalaista mediaa seurataan ja suomalaisia uutisia referoidaan aktiivisesti. Lisääntyvästä vastakkainasettelusta huolimatta uutisointi säilyi pääosin myönteisenä. Matkailukohteena Suomella oli edelleen hyvä maine. Suomi näkyi kuitenkin yhä useammin laskevien viisumi- ja matkailijamäärien maana. Suomalaiset kulttuuri- ja muut tapahtumat kiinnostivat kuten Slush, Flow, Helsinki Street Food ja Rakkautta ja anarkiaa. Yhdysvallat Yhdysvalloissa Suomen mediakuva oli muuttumaton; myönteinen ja toisiaan jopa ihannoiva. Ukrainan kriisin vuoksi Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka sai enemmän huomiota kuin aiemmin. Henry Kissingerin ja Zbigniew Brzezinskin mielipidekirjoituksissa tarjottiin Suomen mallia vaihtoehdoksi Ukrainalle. Tämän vuosi Suomi-uutisointi oli aiempaa moniulotteisempaa, eikä maasta kerrottu pelkästään koulutuksen mallimaana ja ihanneyhteiskuntana. Suomi tunnetaan USA:ssa toimivana yhteiskuntana. Suomi nousi esille ykkösmaana erilaisissa vertailuissa: Mm. paras maa äideille (äitiyspakkaus, äitiyslomat), kilpailukyky, sosiaalinen liikkuvuus. Useissa medioissa käsiteltiin euroalueen vaikeuksia, mutta Suomi mainittiin vain sivulauseissa. Suomen vientituotteista eniten huomioita sai peliteollisuus, ennen muuta Supercell. Rovion tuloksen laskua seurattiin, ja vastaavasti Nokia uutta suuntaa ja nousua. Suomi matkailumaana oli esillä monissa yksittäisissä jutuissa: Kiinnostusta herättivät Muuminähtävyydet, Helsingin huippuravintolat, Lapin seikkailulomapaketit, Kemin talviristeilyt. Kauppatori listattiin maailman parhaiden ulkoilmatorien joukkoon.

11 Kulttuuri näkyi hyvin USA:ssa. Mediajulkisuutta saivat Marimekko, Osmo Vänskä, Esa-Pekka Salonen, Muumi, Tom of Finland, Pirjo Honkasalo, Iron Sky 2. Urheilun saralla huomiota herättivät suomalaisen jääkiekkomaalivahdit ja ennen muuta Teemu Selänne. Suomen suurlähetystö ja residenssi saivat paljon medianäkyvyyttä Washingtonin lehdissä.

Suomi ulkomaisessa mediassa 2013 / yhteenveto YLEISTÄ

Suomi ulkomaisessa mediassa 2013 / yhteenveto YLEISTÄ Suomi ulkomaisessa mediassa 2013 / yhteenveto YLEISTÄ Suomen maine pysyi muuttumattomana tai parani jonkin verran vuonna 2013. Suomen tunnettuus on kuitenkin yleisesti ottaen edelleen heikkoa. Eniten Suomi

Lisätiedot

Talous tutuksi - Tampere 9.9.2014 Seppo Honkapohja Johtokunnan jäsen / Suomen Pankki

Talous tutuksi - Tampere 9.9.2014 Seppo Honkapohja Johtokunnan jäsen / Suomen Pankki Talous tutuksi - Tampere Johtokunnan jäsen / Suomen Pankki Maailmantalouden kehitys 2 Bruttokansantuotteen kasvussa suuria eroja maailmalla Yhdysvallat Euroalue Japani Suomi Kiina (oikea asteikko) 125

Lisätiedot

Venäläisten ulkomaanmatkailu 2013, maaliskuu 2014

Venäläisten ulkomaanmatkailu 2013, maaliskuu 2014 Venäläisten ulkomaanmatkailu 2013, maaliskuu 2014 Sisällysluettelo Venäläisten ulkomaanmatkailu kasvoi 13 % Kuva 1: Matkojen määrien muutokset kymmeneen suosituimpaan kohdemaahan 2012 2013 Taulukko 2:

Lisätiedot

Matkailun kehitys 2016

Matkailun kehitys 2016 Matkailun kehitys 2016 3.5.2017 Lähde: Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Kiina jatkoi vahvaan kasvuaan myös piristyi loppuvuotta kohden Suomessa kirjattiin 5 768 000 ulkomaista yöpymistä

Lisätiedot

Suomen talouden näkymät

Suomen talouden näkymät Suomen talouden näkymät Vesa Vihriälä Kruununhaan Maneesi 11.4. 2013 Suomen tilanne Globaali kriisi iski Suomeen kovemmin kuin muihin EAmaihin, vahvat taseet suojasivat kerrannaisvaikutuksilta Toipuminen

Lisätiedot

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Ruotsi 141 968 4,1 139 575 2,8 158 746 2,8 170 449 Saksa 123 102-6,1 126 281-4,5 161 558 6,9 159 303 Espanja 104 817 10,5 103 791 16,2 126 347 21,1 114 954

Lisätiedot

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Ruotsi 141 968 4,1 139 575 2,8 158 746 2,8 170 449 Saksa 123 102-6,1 126 281-4,5 161 558 6,9 159 303 Espanja 104 817 10,5 103 791 16,2 126 347 21,1 114 954

Lisätiedot

17.2.2015 Matti Paavonen 1

17.2.2015 Matti Paavonen 1 1 Uusi vuosi vanhat kujeet 17.2.2015, Palvelujen suhdannekatsaus Matti Paavonen, ekonomisti 2 Pohjalla voi liikkua myös horisontaalisesti BKT:n volyymin kausitasoitettu kuukausi-indeksi 116 2005 = 100

Lisätiedot

Demokratiakehitys. Network for European Studies / Juhana Aunesluoma www.helsinki.fi/yliopisto 18.11.2014 1

Demokratiakehitys. Network for European Studies / Juhana Aunesluoma www.helsinki.fi/yliopisto 18.11.2014 1 Demokratiakehitys Opetus- ja kulttuuriministeriön kirjastopäivät Helsinki, 12.11.2014 Juhana Aunesluoma Eurooppa-tutkimuksen verkosto Helsingin yliopisto Network for European Studies / Juhana Aunesluoma

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla 2015 Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Tutkimus ja Analysointikeskus TAK Oy 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015

Lisätiedot

Mitä kulttuurimatkailu on?

Mitä kulttuurimatkailu on? Kulttuurimatkailun kehittämisstrategia kansainvälisille markkinoille 2014-2018 Mitä kulttuurimatkailu on? Kulttuurimatkailussa tuotetaan alueellisia ja paikallisia kulttuurin voimavaroja arvostaen matkailutuotteita

Lisätiedot

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa 1. Mitkä ovat kasvun tyylilajit yleensä? 2. Globalisaatio haastaa rikkaat maat; olemme siis hyvässä seurassa 3. Kasvu tulee tuottavuudesta; mistä tuottavuus

Lisätiedot

Eurokriisin vaikutukset esimerkkinä taloudellisesta katastrofista

Eurokriisin vaikutukset esimerkkinä taloudellisesta katastrofista Eurokriisin vaikutukset esimerkkinä taloudellisesta katastrofista Author : albert John Maynard Keynes luonnehti eräässä kirjoituksessaan 1930-luvun lamaa nykyajan suurimmaksi sellaiseksi katastrofiksi,

Lisätiedot

Ajankohtaista kunta- ja aluetiedoista

Ajankohtaista kunta- ja aluetiedoista Ajankohtaista kunta- ja aluetiedoista Ulkomaalaiset Suomessa Yliaktuaari, Tilastokeskus Esityksessäni Hieman historiallista näkökulmaa ulkomaalaisuuteen Ulkomaalaiset Suomessa Ulkomaalaisten hedelmällisyys

Lisätiedot

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Espanja 50 236 1,6 44 468-1,6 50 271-1,7 30 500 Kreikka 17 306 Iso-Britannia 11 204-7,5 10 037 21,7 2 940 44,3 866 Alankomaat 9 736 23,3 11 472 30,4 7 444

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ SEMINAARIA VARTEN TEHDYSTÄ MIELIPIDETUTKIMUKSESTA

TIIVISTELMÄ SEMINAARIA VARTEN TEHDYSTÄ MIELIPIDETUTKIMUKSESTA Toimintakyky turvallisuuden johtamisessa -arvoseminaari Poliisiammattikorkeakoulu 10.10.014 Seminaarin järjestäjät: Poliisiammattikorkeakoulu, Maanpuolustuskorkeakoulun johtamisen ja sotilaspedagogiikan

Lisätiedot

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2 Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat 08/06/2017 First name 7.6.2017 Last name 2 Ulkomaisten yöpymisten määrä ja osuus kaikista alueen yöpymisistä sekä muutos edellisvuoteen matkailun

Lisätiedot

Säästämmekö itsemme hengiltä?

Säästämmekö itsemme hengiltä? Säästämmekö itsemme hengiltä? Jaakko Kiander TSL 29.2.2012 Säästämmekö itsemme hengiltä? Julkinen velka meillä ja muualla Syyt julkisen talouden velkaantumiseen Miten talouspolitiikka reagoi velkaan? Säästötoimien

Lisätiedot

Pohjois-Suomi näkyy ja kuuluu. Ylijohtaja Jaakko Lehtonen, Matkailun edistämiskeskus

Pohjois-Suomi näkyy ja kuuluu. Ylijohtaja Jaakko Lehtonen, Matkailun edistämiskeskus Pohjois-Suomi näkyy ja kuuluu Ylijohtaja Jaakko Lehtonen, Matkailun edistämiskeskus Suomi on menestynyt ja menestyy kansainvälisissä tutkimuksissa ja mittauksissa erinomaisesti Newsweek Contry Brand Index

Lisätiedot

Talvikuukaudet kasvattivat yöpymisiä ja matkailutuloa Suomeen 2016

Talvikuukaudet kasvattivat yöpymisiä ja matkailutuloa Suomeen 2016 Talvikuukaudet kasvattivat yöpymisiä ja matkailutuloa Suomeen 2016 2 16 14 12 10 12,2 9,7 11,1 8,4 13,5 11,2 8 6,4 6 4,6 4 2 0 Koko vuosi Talvi (Q1 ja Q4) 1,7 0,4 Kesä (Q2- Q3) 1,6 1,8 0,8 0,2 Q1 Q2 Q3

Lisätiedot

Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi

Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi ICC - INFO Q 3-2014 Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi Maailmantalouden tila ja suunta - World Economic Survey 3 / 2014 Maajohtaja Timo Vuori, Kansainvälinen kauppakamari ICC Suomi 1 Maailmantalouden

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2015. 31.8.2015 TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2015. 31.8.2015 TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2015 31.8.2015 TULLI Tilastointi 1 VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2011-2015 7 Mrd. e 6 5 4 3 2 1 0-1 -2 2011 2012 2013 2014 2015 Vienti Tuonti Kauppatase 31.8.2015

Lisätiedot

Miten Ukrainan tilanne heijastuu Suomen talouteen?

Miten Ukrainan tilanne heijastuu Suomen talouteen? Miten Ukrainan tilanne heijastuu Suomen talouteen? Donetsk Luhansk Donetskin ja Luhanskin alueella asuu 6,5 milj. ihmistä eli 15% Ukrainan väkiluvusta. Krimin niemimaalla, ml. Sevastopol, asuu lähes 2,5

Lisätiedot

PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN?

PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN? PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN? Jouni Välijärvi, professori Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto EDUCA 2014 Helsinki 25.1.2014 30.1.2014 Suomalaisnuorten osaaminen

Lisätiedot

Velkakriisi ei ole ohi. Miten suojautua kriisin edessä?

Velkakriisi ei ole ohi. Miten suojautua kriisin edessä? Velkakriisi ei ole ohi. Miten suojautua kriisin edessä? Meelis Atonen TAVEX OY konsernin kultapuolen johtaja . Ranskan edellinen presidentti Nicolas Sarkozy on julistanut eurokriisin voitetuksi jo 2012

Lisätiedot

Mitä jos Suomen hyvinvoinnista puuttuisi puolet? Tiedotustilaisuus 11.2.2011

Mitä jos Suomen hyvinvoinnista puuttuisi puolet? Tiedotustilaisuus 11.2.2011 Mitä jos Suomen hyvinvoinnista puuttuisi puolet? Tiedotustilaisuus 2 Jorma Turunen toimitusjohtaja 3 Globaali rakennemuutos siirtää työtä ja pääomia Aasiaan Teollisuustuotannon jakauma maailmassa 1950-2009

Lisätiedot

Talouden rakenteet 2011 VALTION TALOUDELLINEN TUTKIMUSKESKUS (VATT)

Talouden rakenteet 2011 VALTION TALOUDELLINEN TUTKIMUSKESKUS (VATT) Kansantalouden kehityskuva Talouden rakenteet 211 VALTION TALOUDELLINEN TUTKIMUSKESKUS (VATT) Suomen talous vuonna 21 euroalueen keskimääräiseen verrattuna Euroalue Suomi Työttömyys, % 12 1 8 6 4 Julkisen

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät kaksi prosenttia Joulukuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 264 000 yöpymistä, joista suomalaisille 122 500 ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

Suosituimmat kohdemaat

Suosituimmat kohdemaat Suosituimmat kohdemaat Maakuntanro Maakunta Kohdemaa Maakoodi sum_lah_opisk 21 Ahvenanmaa - Kreikka GR 3 Åland Italia IT 3 Turkki TR 2 Saksa DE 1 09 Etelä-Karjala Venäjä RU 328 Britannia GB 65 Ranska FR

Lisätiedot

Pohjoisen Skandinavian pääkaupunki

Pohjoisen Skandinavian pääkaupunki Pohjoisen Skandinavian pääkaupunki Matti Pennanen, kaupunginjohtaja Oulu, Finland Esittelyvideo >> KOILLISVÄYLÄ (NORTHERN SEA ROUTE) MURMANSK RUOTSI SUOMI OULU ARKANGELI NORJA OSLO HELSINKI TUKHOLMA PIETARI

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-7) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 28.9.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-5) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 31.7.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-1) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 29.3.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-3) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 31.5.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-2) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 30.4.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-10) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 31.12.2018 1/23 SUOMEN

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2019 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2015-2019(1-2) Mrd. 7 6 5 4 3 2 1 0-1 2015 2016 2017 2018 2019 Kauppatase Vienti Tuonti 30.4.2019 1/23 SUOMEN

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2019 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2015-2019(1-3) Mrd. 7 6 5 4 3 2 1 0-1 2015 2016 2017 2018 2019 Kauppatase Vienti Tuonti 31.5.2019 1/23 SUOMEN

Lisätiedot

Yrittämisen edellytykset Suomessa. Varatoimitusjohtaja Antti Neimala Sähköurakoitsijapäivät 24.4.2014, Hyvinkää

Yrittämisen edellytykset Suomessa. Varatoimitusjohtaja Antti Neimala Sähköurakoitsijapäivät 24.4.2014, Hyvinkää Yrittämisen edellytykset Suomessa Varatoimitusjohtaja Antti Neimala Sähköurakoitsijapäivät 24.4.2014, Hyvinkää 1 Teema I Yrittäjyyden ja yritysympäristön kuva KYSYMYS NUMERO 1: Pidän Suomen tarjoamaa yleistä

Lisätiedot

PUOLUEIDEN JÄSENMÄÄRÄT LASKEVAT EUROOPASSA UUDELLEEN- ARVIOINNIN PAIKKA

PUOLUEIDEN JÄSENMÄÄRÄT LASKEVAT EUROOPASSA UUDELLEEN- ARVIOINNIN PAIKKA 012 Peruste #1 2 2015 väki ja valta PUOLUEIDEN JÄSENMÄÄRÄT LASKEVAT EUROOPASSA UUDELLEEN- ARVIOINNIN PAIKKA Puoluejäsenyyksien määrä vaihtelee suuresti Euroopan maissa. Vaihtelusta huolimatta luvut ovat

Lisätiedot

Education at a Glance 2013: Sukupuolten väliset erot tasoittumassa

Education at a Glance 2013: Sukupuolten väliset erot tasoittumassa Education at a Glance 2013: Sukupuolten väliset erot tasoittumassa Education at a Glance: OECD Indicators (EaG) on OECD:n koulutukseen keskittyvän työn lippulaivajulkaisu, joka kertoo vuosittain koulutuksen

Lisätiedot

Matkailun kehitys maakunnissa

Matkailun kehitys maakunnissa Matkailun kehitys maakunnissa 2015 15.3.2015 Helsingin seudulla liki puolet matkailijoista ulkomaisia Ulkomaisten yöpymisten määrä ja osuus kaikista alueen yöpymisistä sekä muutos edellisvuoteen matkailun

Lisätiedot

menestykseen Sakari Tamminen 31.3.2009

menestykseen Sakari Tamminen 31.3.2009 Rakennusaineet Lisää tähän otsikkonousuun ja yritysten menestykseen Sakari Tamminen 31.3.2009 Maailmantalouden kriisi leviää aaltoina Suomeen Suhdannekuva yhä synkkä Maailmantalouden kriisi jatkuu Raju

Lisätiedot

Käyttötilastot www.vaalit.fi - toukokuussa 2007

Käyttötilastot www.vaalit.fi - toukokuussa 2007 Käyttötilastot www.vaalit.fi Yhteenveto ajalta: toukokuussa 2007 Luotu 01-Jun-2007 03:54 EEST [Päivätilastot] [Tuntitilastot] [URL:t] [Sisääntulosivut] [Ulosmenosivut] [Koneet] [Hakupalvelimet] [Hakusanat]

Lisätiedot

Matkailun kehitys maakunnissa

Matkailun kehitys maakunnissa Matkailun kehitys maakunnissa 2014 1.12.2015 PÄÄKAUPUNKISEUTU JÄRVI- SUOMI RANNIKKO JA SAARISTO LAPPI JA KUUSAMO Uusimaa 1 (vain pk- seutu) Lappi Etelä- Karjala Ahvenanmaa Varsinais- Suomi Pirkanmaa Etelä-

Lisätiedot

Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi

Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi ICC - INFO Q 1-2014 Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi Maailmantalouden tila ja suunta - World Economic Survey 1 / 2014 Timo Vuori, maajohtaja, Kansainvälinen kauppakamari ICC Suomi 1 World Economic

Lisätiedot

TYÖOLOJEN KEHITYS. Näin työmarkkinat toimivat 9.11.2015 EVA. Hanna Sutela Erikoistutkija, YTT hanna.sutela@tilastokeskus.fi

TYÖOLOJEN KEHITYS. Näin työmarkkinat toimivat 9.11.2015 EVA. Hanna Sutela Erikoistutkija, YTT hanna.sutela@tilastokeskus.fi TYÖOLOJEN KEHITYS Näin työmarkkinat toimivat 9.11.2015 EVA Hanna Sutela Erikoistutkija, YTT hanna.sutela@tilastokeskus.fi % Palkansaajien koulutusrakenne Työolotutkimukset 1977-2013 100 90 10 13 14 20

Lisätiedot

Matkailun suuralueet sekä maakunnat

Matkailun suuralueet sekä maakunnat Matkailuvuosi 2017 Matkailun suuralueet sekä maakunnat Lähde: Visit Finlandin Rudolf-tilastopalvelu, Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Huomioitavaa vuositulosten vertailussa: Majoitustilaston

Lisätiedot

Elinkeinoelämä ja Itämeriyhteistyö. Rahoitus ja julkisuus Kansallinen Itämeri-tutkijoiden foorumi 24.10.2013, Forum Marinum, Turku Timo Laukkanen

Elinkeinoelämä ja Itämeriyhteistyö. Rahoitus ja julkisuus Kansallinen Itämeri-tutkijoiden foorumi 24.10.2013, Forum Marinum, Turku Timo Laukkanen Elinkeinoelämä ja Itämeriyhteistyö Rahoitus ja julkisuus Kansallinen Itämeri-tutkijoiden foorumi 24.10.2013, Forum Marinum, Turku Timo Laukkanen Itämeriyhteistyö elinkeinoelämän agendalla Itämeriyhteistyö

Lisätiedot

ICC Open Market Index 2013. Ennakkotiedot 10.5.2013 ICC OPEN MARKET 2013 INDEX

ICC Open Market Index 2013. Ennakkotiedot 10.5.2013 ICC OPEN MARKET 2013 INDEX ICC Open Market Index 2013 Ennakkotiedot 10.5.2013 ICC OPEN MARKET 2013 INDEX ICC OPEN MARKET INDEX INTRO ICC OPEN MARKET INDEX 2013 Tausta Talouden taantumassa yrityselämässä koettiin huolta markkinoilla

Lisätiedot

K-moduulin kysymyksiä ja vastauksia

K-moduulin kysymyksiä ja vastauksia 1/(5) K-moduulin kysymyksiä ja vastauksia K2002 Aihealue: Eri maiden maatunnukset eli prefiksit Oikeita väittämiä: + Oikein (20001) DL on radioamatööriliikenteessä käytettävä Saksan maatunnus. + Oikein

Lisätiedot

Teollisuuden / Suomen kilpailukyky. 1.3.2016 Paikallinen sopiminen, Joensuu

Teollisuuden / Suomen kilpailukyky. 1.3.2016 Paikallinen sopiminen, Joensuu Teollisuuden / Suomen kilpailukyky 1.3.2016 Paikallinen sopiminen, Joensuu Toimintaympäristön ja yritysten kilpailukyky Suomessa on hyvä, jos: - yritysten tuotanto / liikevaihto kasvaa - vienti kasvaa

Lisätiedot

15.6.2010. Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen

15.6.2010. Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen Keski-Karjalan sosiaali- ja terveyslautakunta 22.6.2010 98, liite Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen Kansanterveyslaki 22 127,63 Kiireellinen

Lisätiedot

Korkeakouluopiskelijoiden työharjoittelu ulkomailla 2025. 21.5.2014 Valokuvat: Jaana Mutanen_jaMu

Korkeakouluopiskelijoiden työharjoittelu ulkomailla 2025. 21.5.2014 Valokuvat: Jaana Mutanen_jaMu Korkeakouluopiskelijoiden työharjoittelu ulkomailla 2025 TraiNet-kyselyyn vastanneet. Työskentelen, toimin yrittäjänä tai opiskelen: 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 110 120 130 opetus- ja kulttuuriministeriössä

Lisätiedot

thisisfinland Foreign Correspondents' Programme 2015 Osallistujat

thisisfinland Foreign Correspondents' Programme 2015 Osallistujat thisisfinland Foreign Correspondents' Programme 2015 Osallistujat 1. Mohammed Alfaraj s. 1993 Saudi-Arabia behance.net/ MohammadAlfaraj @AlfarajMohammad @MohammadAlfaraj Kuvajournalisti, dokumentaristi,

Lisätiedot

VIENTIHINTOJEN LASKU VETI VIENNIN ARVON MIINUKSELLE VUONNA 2013 Kauppataseen alijäämä 2,3 miljardia euroa

VIENTIHINTOJEN LASKU VETI VIENNIN ARVON MIINUKSELLE VUONNA 2013 Kauppataseen alijäämä 2,3 miljardia euroa 28.2.214 VIENTIHINTOJEN LASKU VETI VIENNIN ARVON MIINUKSELLE VUONNA 213 Kauppataseen alijäämä 2,3 miljardia euroa Suomen tavaraviennin arvo laski vuonna 213 Tullin ulkomaankauppatilaston mukaan kaksi prosenttia

Lisätiedot

Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat viisi prosenttia. Kasvua sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 23 miljoonaa euroa

Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat viisi prosenttia. Kasvua sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 23 miljoonaa euroa HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MARRASKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat viisi prosenttia Marraskuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 273 000 yöpymistä, joista suomalaisille 152 000 ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

Kultaan sijoittamisen pääperiaatteet

Kultaan sijoittamisen pääperiaatteet Kultaan sijoittamisen pääperiaatteet Meelis Atonen TAVEX OY konsernin kultapuolen johtaja . Ranskan edellinen presidentti Nicolas Sarkozy on julistanut eurokriisin voitetuksi jo 2012 Sarkozyn mielestä

Lisätiedot

ULKOASIAINMINISTERI ALEXANDER STUBBIN PUHEENVUORO SUOMEN JA VENÄJÄN DIPLOMAATTISUHTEIDEN 90-VUOTISJUHLASSA EDUSKUNNASSA 17.11.2010

ULKOASIAINMINISTERI ALEXANDER STUBBIN PUHEENVUORO SUOMEN JA VENÄJÄN DIPLOMAATTISUHTEIDEN 90-VUOTISJUHLASSA EDUSKUNNASSA 17.11.2010 Puhuttaessa muutokset mahdollisia ULKOASIAINMINISTERI ALEXANDER STUBBIN PUHEENVUORO SUOMEN JA VENÄJÄN DIPLOMAATTISUHTEIDEN 90-VUOTISJUHLASSA EDUSKUNNASSA 17.11.2010 Arvoisat kuulijat, viime viikolla tapasin

Lisätiedot

TAK Rajatutkimus tuloksia Kouvolan seutu

TAK Rajatutkimus tuloksia Kouvolan seutu TAK Rajatutkimus 2014 tuloksia Kouvolan seutu 2 Suomessa / Ruotsissa vierailleet ulkomaalaiset matkailijat vuonna 2012 Venäjä Viro Ruotsi/Suomi Saksa Iso-Britannia Norja USA Japani Ranska Kiina Tanska

Lisätiedot

Metsäteollisuuden ulkomaankauppa

Metsäteollisuuden ulkomaankauppa Kauppa 2011 Handel Trade Metsäteollisuuden ulkomaankauppa Kuvio 1. Suomen metsäteollisuusvienti ja tuonti v. 2004-2011(1-3) 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 Mrd. e 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2010

Lisätiedot

Matkailun kehitys

Matkailun kehitys Matkailun kehitys 2014 7.4.2015 Lähde: Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Venäläismatkailijoiden katokäänsi ulkomaiset yöpymiset laskuun Suomessa kirjattiin 5 697 300 ulkomaista yöpymistä

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 8,1 prosenttia Tammikuussa 2016 Helsingissä yövyttiin 244 000 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 116 000 yötä ja ulkomaalaiset 128 000 yötä

Lisätiedot

Lokakuun matkailutilastoissa luodaan katsaus koko pääkaupunkiseutuun

Lokakuun matkailutilastoissa luodaan katsaus koko pääkaupunkiseutuun Pekka Mustonen Lokakuun matkailutilastoissa luodaan katsaus koko pääkaupunkiseutuun Helsingin matkailutilastojen kuukausittaista kehitystä kuvaava artikkelisarja keskittyy tällä kertaa lokakuun matkailulukuihin

Lisätiedot

Euroalueen kriisin ratkaisun avaimet

Euroalueen kriisin ratkaisun avaimet Euroalueen kriisin ratkaisun avaimet Lindorff Suomen Profittable 2012 -seminaari Helsingin musiikkitalo, Black Box 29.3.2012 Paavo Suni, ETLA ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS Mrd. USD 600 Maailmantalous

Lisätiedot

EU:n liikenneturvallisuusohjelma tuottaa hyviä tuloksia tavoite 25 000 ihmishengen säästämisestä Euroopan teillä voidaan saavuttaa vuonna 2010

EU:n liikenneturvallisuusohjelma tuottaa hyviä tuloksia tavoite 25 000 ihmishengen säästämisestä Euroopan teillä voidaan saavuttaa vuonna 2010 IP/07/584 Bryssel, 27 april 2007 EU:n liikenneturvallisuusohjelma tuottaa hyviä tuloksia tavoite 25 000 ihmishengen säästämisestä Euroopan teillä voidaan saavuttaa vuonna 2010 Euroopan komissio käynnisti

Lisätiedot

Metalliteollisuuden ulkomaankauppa

Metalliteollisuuden ulkomaankauppa Kauppa 2012 Handel Trade Metalliteollisuuden ulkomaankauppa 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 Kuvio 1. Metalliteollisuuden tuotteiden ulkomaankauppa v. 2001 2012 (1-2) Mrd. euroa 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007

Lisätiedot

Talouden näkymät. Pörssi-ilta Jyväskylä 18.11.2014 Kari Heimonen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu

Talouden näkymät. Pörssi-ilta Jyväskylä 18.11.2014 Kari Heimonen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu Talouden näkymät Pörssi-ilta Jyväskylä 18.11.2014 Kari Heimonen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu Talouden näkymät Ennustamisen vaikeus Maailma Eurooppa Suomi Talouden näkymät; 2008, 2009, 2010,

Lisätiedot

TYÖTÄ JA HYVINVOINTIA KOKO SUOMEEN

TYÖTÄ JA HYVINVOINTIA KOKO SUOMEEN Kotimainen kysyntä supistuu edelleen Mara-alan tuleva vuosi alkaa laskevassa myynnissä MaRan tiedotustilaisuus 11.12.2014 Jouni Vihmo, ekonomisti Matkailu- Matkailu- ja Ravintolapalvelut ja MaRa MaRa ry

Lisätiedot

EU:n metsästrategia; missä mennään. Teemu Seppä Robinwood Plus -työpaja Kajaani 8.12.2011

EU:n metsästrategia; missä mennään. Teemu Seppä Robinwood Plus -työpaja Kajaani 8.12.2011 EU:n metsästrategia; missä mennään Teemu Seppä Robinwood Plus -työpaja Kajaani 8.12.2011 Esityksen sisältö tilanne EU:ssa metsäasioiden käsittelyn osalta nykyinen EU:n metsästrategia EU:n metsästrategian

Lisätiedot

Vaasan & Vaasan Kokemuksia Baltian liiketoiminnasta

Vaasan & Vaasan Kokemuksia Baltian liiketoiminnasta 1 2009/1 Vaasan & Vaasan Kokemuksia Baltian liiketoiminnasta Finpron seminaari 22.1.2009 Harri Roos 2 2009/1 Vaasan & Vaasan -konserni Johtava tuoreleivonnan toimija Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa

Lisätiedot

Suhdannekatsaus. Johtava ekonomisti Penna Urrila 8.8.2014

Suhdannekatsaus. Johtava ekonomisti Penna Urrila 8.8.2014 Suhdannekatsaus Johtava ekonomisti Penna Urrila 8.8.2014 Maailmantalouden iso kuva ? 160 140 120 100 80 USA:n talouden kehitystä ennakoivia indikaattoreita Vasen ast. indeksi 1985=100 Kuluttajien luottamusindeksi,

Lisätiedot

Talouskasvu jakaantuu epäyhtenäisesti myös vuonna 2017

Talouskasvu jakaantuu epäyhtenäisesti myös vuonna 2017 Talouskasvu jakaantuu epäyhtenäisesti myös vuonna 217 Bkt:n kehitys 217 / 216, % Pohjois-Amerikka: +2,2 % USA +2,2 % Kanada +2, % Etelä- ja Väli-Amerikka: +2,1 % Brasilia +1,2 % Meksiko +2,2 % Argentiina

Lisätiedot

REKISTERÖIDYT YÖPYMISET LISÄÄNTYIVÄT OULUSSA KOLME PROSENTTIA EDELLISVUODESTA

REKISTERÖIDYT YÖPYMISET LISÄÄNTYIVÄT OULUSSA KOLME PROSENTTIA EDELLISVUODESTA OULUN MATKAILUTILASTOT VUOSI 217 REKISTERÖIDYT YÖPYMISET LISÄÄNTYIVÄT OULUSSA KOLME PROSENTTIA EDELLISVUODESTA Vuonna 217 Oulussa kirjattiin 64 tuhatta yöpymistä, joista suomalaisille 58 tuhatta ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

Onko Suomi kiinnostava kulttuurimatkakohteena?

Onko Suomi kiinnostava kulttuurimatkakohteena? Onko Suomi kiinnostava kulttuurimatkakohteena? Ylijohtaja Jaakko Lehtonen 9.4.2013 JAAKKO LEHTONEN 2 1 käsitteestä kulttuuri voidaan keskustella pitkäänkin yhteneväistä lopputulosta ei saavuteta 9.4.2013

Lisätiedot

Tasavallan presidentin asetus

Tasavallan presidentin asetus Tasavallan presidentin asetus Suomen ulkomaanedustustojen sijaintipaikoista ja konsulipalveluiden järjestämisestä ulkoasiainhallinnossa Tasavallan presidentin päätöksen mukaisesti säädetään ulkoasiainhallintolain

Lisätiedot

Kuinka pitkälle ja nopeasti asuntomarkkinat yhdentyvät?

Kuinka pitkälle ja nopeasti asuntomarkkinat yhdentyvät? Kuinka pitkälle ja nopeasti asuntomarkkinat yhdentyvät? OP -kiinteistökeskusten 60-vuotisjuhlaseminaari 9.8.2006 Pentti Hakkarainen, johtokunnan jäsen, Suomen Pankki Asuntomarkkinoilla vahvoja kansallisia

Lisätiedot

SUOMESSA JULKAISTU KIRJALLISUUS 2000

SUOMESSA JULKAISTU KIRJALLISUUS 2000 SUOMESSA JULKAISTU KIRJALLISUUS 2000 2000 Yleisteokset 193 12 19 224 Filosofia, psykologia 234 3 18 255 Uskonto 258 13 19 290 Sosiologia, tilastotiede 137 6 31 174 Politiikka, kansantalous 474 22 183 679

Lisätiedot

Suomen talouden näkymät ja haasteet

Suomen talouden näkymät ja haasteet Suomen talouden näkymät ja haasteet Vesa Vihriälä 11.1.2013 Sisältö Kasvu jäänyt heikoksi, tuottavuus notkahtanut Suomella lyhyen ajan kilpailukykyongelma, vaikka rakenteellinen kilpailukyky hyvä Julkinen

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGIN TIEDOTUSTOIMINTA BRITTEIN SAARILLA TOIMENPITEET JA KUSTANNUSARVIO 2015

HELSINGIN KAUPUNGIN TIEDOTUSTOIMINTA BRITTEIN SAARILLA TOIMENPITEET JA KUSTANNUSARVIO 2015 TARJOUS HELSINGIN KAUPUNGIN TIEDOTUSTOIMINTA BRITTEIN SAARILLA TOIMENPITEET JA KUSTANNUSARVIO 2015 Media Strategy, Lontoo Media Strategy, Lontoo 1 Viestinnän lähtökohdat Tämä toimintasuunnitelma käsittelee

Lisätiedot

Uudet tietyypit Tiehallinto 1.1.-31.12.2005

Uudet tietyypit Tiehallinto 1.1.-31.12.2005 JULKISUUSANALYYSI Uudet tietyypit Tiehallinto 1.1.-31.12.2005 Oy Observer Finland Ab Merimiehenkatu 36 D 00150 Helsinki tel: +358 (0)9 686 131 fax: +358 (0)9 6861 3300 e-mail: info@observer.fi www.observer.fi

Lisätiedot

Käyttötilastot www.vaalit.fi - toukokuussa 2008

Käyttötilastot www.vaalit.fi - toukokuussa 2008 Käyttötilastot www.vaalit.fi Yhteenveto ajalta: toukokuussa 2008 Luotu 01-Jun-2008 02:14 EEST [Päivätilastot] [Tuntitilastot] [URL:t] [Sisääntulosivut] [Ulosmenosivut] [Koneet] [Hakupalvelimet] [Hakusanat]

Lisätiedot

Venäjä nousee vai nouseeko katsaus Venäjän talousnäkymiin ja matkailuun

Venäjä nousee vai nouseeko katsaus Venäjän talousnäkymiin ja matkailuun Venäjä nousee vai nouseeko katsaus Venäjän talousnäkymiin ja matkailuun Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy % 2 VENÄJÄN OSUUS SUOMEN ULKOMAANKAUPASTA 30,0 25,0 20,0 Tuonti v. 2016: 6,1 Mrd 15,0 11,2%

Lisätiedot

Suomen arktinen strategia

Suomen arktinen strategia Liite 1 Suomen arktinen strategia EU-asioiden alivaltiosihteeri Jukka Salovaara Talousneuvosto 18.1.2011 Miksi Arktinen Strategia Arktisen merkitys kasvaa EU saa vahvemman arktisen ulottuvuuden (laajentuminen)

Lisätiedot

Teema ja strategiset alueet. Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomi nyt. Suomen 100 vuotta. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät

Teema ja strategiset alueet. Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomi nyt. Suomen 100 vuotta. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät UUSIMAA Teema ja strategiset alueet Yhdessä 2017 Suomen 100 vuotta Suomi nyt Suomi tulevaisuudessa Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät 2 Monimuotoinen kokonaisuus 3 Hae mukaan Ehdotus juhlavuoden ohjelmaksi.

Lisätiedot

Käyttötilastot www.vaalit.fi - lokakuussa 2008

Käyttötilastot www.vaalit.fi - lokakuussa 2008 Käyttötilastot www.vaalit.fi Yhteenveto ajalta: lokakuussa 2008 Luotu 01-Nov-2008 02:37 EET [Päivätilastot] [Tuntitilastot] [URL:t] [Sisääntulosivut] [Ulosmenosivut] [Koneet] [Hakupalvelimet] [Hakusanat]

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2017 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2013-2017(1-3) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 2013 2014 2015 2016 2017 Kauppatase Vienti Tuonti 31.5.2017 2 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2017 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2013-2017(1-6) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 2013 2014 2015 2016 2017 Kauppatase Vienti Tuonti 31.8.2017 2 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2017 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2013-2017(1-9) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 2013 2014 2015 2016 2017 Kauppatase Vienti Tuonti 30.11.2017 2 SUOMEN

Lisätiedot

Porvoon matkailun tunnuslukuja Marraskuu 2012

Porvoon matkailun tunnuslukuja Marraskuu 2012 Porvoon matkailun tunnuslukuja Marraskuu 2012 Yöpymiset + 0,4 % tammi-marraskuussa Porvoon majoitusliikkeiden rekisteröidyt yöpymiset (116.500) lisääntyivät tammi-marraskuussa 0,4 % edellisvuodesta. Kasvua

Lisätiedot

Markkinaraportti / elokuu 2015

Markkinaraportti / elokuu 2015 Markkinaraportti / elokuu 2015 Yöpymiset yli 6 % nousussa Yöpymiset lisääntyivät Helsingissä elokuussa yli 6 % vuoden takaisesta. Yöpymismäärä, 407.100, oli kaikkien aikojen elokuun ennätys. Kotimaasta

Lisätiedot

SAIKA Suomen aineeton pääoma kansallisen talouden ajurina Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopisto

SAIKA Suomen aineeton pääoma kansallisen talouden ajurina Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopisto SAIKA Suomen aineeton pääoma kansallisen talouden ajurina Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopisto SAIKA-tutkimusprojekti 1.11.2009-31.12.2011) Professori Pirjo Ståhle Tulevaisuuden tutkimuskeskus,

Lisätiedot

Rahankäyttö vaatteisiin & jalkineisiin ja kodintekstiileihin eri Euroopan maissa

Rahankäyttö vaatteisiin & jalkineisiin ja kodintekstiileihin eri Euroopan maissa Rahankäyttö vaatteisiin & jalkineisiin ja kodintekstiileihin eri Euroopan maissa Rahankäyttö vaatteisiin & jalkineisiin ja kodintekstiileihin eri Euroopan maissa / sisältö Vaatteet & jalkineet Rahankäyttö

Lisätiedot

Lapin matkailu. lokakuu 2016

Lapin matkailu. lokakuu 2016 Lapin matkailu lokakuu 2016 Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat 7,0 prosenttia Lokakuussa 2016 Lapissa yövyttiin 87 tuhatta yötä, joista suomalaiset yöpyivät 65 tuhatta yötä ja ulkomaalaiset 23 tuhatta yötä.

Lisätiedot

Maapallon kehitystrendejä (1972=100)

Maapallon kehitystrendejä (1972=100) Maapallon kehitystrendejä (1972=1) Reaalinen BKT Materiaalien kulutus Väestön määrä Hiilidioksidipäästöt Väestön kehitys maapallolla, EU-15-maissa ja EU:n uusissa jäsenmaissa (195=1) Maailman väestön määrä

Lisätiedot

Meri ja saaristo Visit Finlandin strategioissa

Meri ja saaristo Visit Finlandin strategioissa Meri ja saaristo Visit Finlandin strategioissa Jaakko Lehtonen, Executive Vice President 5.2.2015 2 JAAKKO LEHTONEN Ulkomaiset yöpymiset matkailun suuralueittain 2013 20 % 25 % 18 % 38 % Rannikko ja saaristo,

Lisätiedot

Millainen on tämänhetkinen suhteenne Suomeen yleisellä tasolla? Hyvä Huono En osaa sanoa

Millainen on tämänhetkinen suhteenne Suomeen yleisellä tasolla? Hyvä Huono En osaa sanoa LIITE 1: Taulukot Millainen on tämänhetkinen suhteenne Suomeen yleisellä tasolla? 6 22 Hyvä Huono Miten luonnehtisitte Venäjän ja Suomen välisiä suhteita tällä hetkellä? Normaalit, rauhalliset 2 Hyvät,

Lisätiedot

LEHDISTÖTIEDOTE Kesäkuu 2018 EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa menettävät vuosittain 60 miljardia euroa väärennösten vuoksi.

LEHDISTÖTIEDOTE Kesäkuu 2018 EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa menettävät vuosittain 60 miljardia euroa väärennösten vuoksi. EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa menettävät vuosittain 60 miljardia euroa väärennösten vuoksi. Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston (EUIPO) uusi tutkimus osoittaa, että EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa

Lisätiedot

Töihin Eurooppaan EURES

Töihin Eurooppaan EURES Töihin Eurooppaan EURES Työskentely ulkomailla Työskentely ulkomailla houkuttelee yhä useampaa suomalaista työnhakijaa. Erityisesti nuoret ja korkeakoulutetut ovat halukkaita muuttamaan ulkomaille töihin.

Lisätiedot

Kahvittelusta tositoimiin

Kahvittelusta tositoimiin Kahvittelusta tositoimiin Vierailut ja delegaatiot Aaltoon osana kansainvälistymisstrategiaa Toukokuu 2012 Leena Plym-Rissanen Aalto University - Where Science and Art meet Technology and Business A merger

Lisätiedot