PURKUTYÖSELOSTUS PIRKKALAN YLÄASTE PIRKKALA Sweco Rakennetekniikka Oy RS003. Jukka Merviö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PURKUTYÖSELOSTUS PIRKKALAN YLÄASTE PIRKKALA. 26.2.2016 Sweco Rakennetekniikka Oy RS003. Jukka Merviö"

Transkriptio

1 PIRKKALAN YLÄASTE PIRKKALA Sweco Rakennetekniikka Oy RS003 Jukka Merviö

2 Muutoslista VER. PÄIVÄYS MUUTOS KOSKEE TARKASTETTU HYVÄKSYTTY 2 (20)

3 Sisältö 1 HANKKEEN YLEISTIEDOT KOHDE JA SIJAINTI HANKKEEN OSAPUOLET PURETTAVAT RAKENTEET RAKENNUS PERUSTUKSET RUNKO JULKISIVUT VESIKATOT TILAPINNAT TILAVARUSTEET TEKNIIKKAOSAT ALUEEN RAKENTEET TYÖMAA-ALUEEN RAJAUS MAANPINNAN MUOTOILU RAKENTEIDEN TYÖNAIKAINEN KESTÄVYYS, TYÖNAIKAISET TUENNAT JA KANTAVIEN RAKENTEIDEN PURKUJÄRJESTYS VÄLIPOHJIEN JA YLÄPOHJAN KUORMITUSKESTÄVYYS TYÖNAIKAISET TUENNAT RAKENTEIDEN PURKUJÄRJESTYS YLEISET OHJEET JA VAATIMUKSET HANKKEEN YLEISET LAATUTAVOITTEET NOUDATETTAVAT SÄÄDÖKSET JA ASIAKIRJAT PURKUTYÖSUUNNITELMA PURKUJÄTTEET JÄTTEIDEN LAJITTELU VAARALLISTEN JÄTTEIDEN LAJITTELU PURKUTYÖHÖN LIITTYVÄT ERITYISET VAARAT PÖLYNHALLINTA PURKUTYÖSSÄ HAITALLISTEN AINEIDEN PURKAMINEN PURKUTYÖN LAATUTAVOITTEET ASBESTIPURKUTYÖT VALTUUTUKSET ILMOITUKSET JA SUUNNITELMAT ASBESTIN ESIINTYMINEN RAKENNUKSESSA VALMIS PURKU VAATIMUKSET LIITTEET ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS PURKUPIIRUSTUKSET ALKUPERÄISET RAKENNEPIIRUSTUKSET 3 (20)

4 1 HANKKEEN YLEISTIEDOT 1.1 KOHDE JA SIJAINTI Purkukohteena on Pirkkalan yläasteen rakennuksen vanha osa. Kohteen osoite: Pirkkalan yläaste ja lukio Koulutie Pirkkala Kohde on vuonna 1968 rakennettu ja 1974 laajennettu koulurakennus. Rakennuksen purettava osassa on kaksi kerrosta, joissa on pääosin opetustiloja. Lisäksi vesikatolla on IVkonehuone. Rakennuksen runkona on pääosin paikallavalettu teräsbetoninen pilari-palkkilaatta -runko. Perustuksena on paalutetut pilarianturat ja alapohja on maanvastainen. Kantavat seinät ovat betonia, kevyet seinät tiiltä. Ulkoseinien ulkokuori on tiiltä. Rakennusta on myöhemmin laajennettu ja korjattu, ja osassa purettavaa rakennusta alapohja, välipohja ja yläpohja ovat ontelolaatastoa (2000-luvulta). Myös pilareita ja palkkeja on uusittu/tehty kokonaan uusia. Rakennuksessa on yksi hissi. 1.2 HANKKEEN OSAPUOLET Tilaaja: Pirkkalan kunta Rakennuttajainsinööri Elisa Hinkkala elisa.hinkkala@pirkkala.fi Purkusuunnittelu: Sweco Rakennetekniikka Oy Hatanpään valtatie Tampere yhteyshenkilöt: RI Jukka Merviö jukka.merviö@sweco.fi RI (AMK) Liisa Keskinen liisa.keskinen@sweco.fi (20)

5 2 PURETTAVAT RAKENTEET 2.1 RAKENNUS Purettavassa rakennusosassa on kaksi kerrosta, lisäksi vesikatolla on IV-konehuone. Rakennuksen pituus on noin 65 metriä ja leveys noin 19 metriä. Rakennuksen runko on pääosin paikalla valettu teräsbetoninen pilari-palkki-laatta -runko PERUSTUKSET Rakennuksen perustuksina on paalutetut pilarianturat neljällä eri linjalla rakennuksen pituussuunnassa. Anturoiden koko on keskimäärin noin 1300x1300 mm ja korkeus noin 450 mm. Alapohja on maanvastainen betonilaatta RUNKO Rakennuksen purettava osuus on rakennettu kolmessa eri vaiheessa; 1968, 1974 ja Vanhempien osien runko koostuu paikalla valetusta pilari-palkki-laatta-rungosta. Näiden lisäksi rakennuksessa on muutama betoninen kantava seinä, mutta pääosa seinistä on tiilestä rakennettuja kevyitä väliseiniä. Pilarilinjoja rakennuksen purettavassa osuudessa on pituussuunnassa 11 ja poikkisuunnassa luvulla rakennettu osa on pääosin elementtirakenteinen. Hissi sijaitsee rakennuksen uusimmassa osassa. Käytävän kohdalla uuden ja vanhan osan liitoksessa uuteen osaan on tehty noin 2 metrin levyinen paikalla valettu laatta ulokkeena. Tämä tulee erityisesti huomioida purkaessa. Kohteen rakenteet ovat pääosin seuraavanlaiset: - Alapohja pintarakenteet teräsbetonilaatta ~70 mm tervapaperi EPS-eriste 50 mm bitumisively maanvastainen tb-laatta ~70 mm - Välipohja pintarakenteet tb-laatta ~ mm pintarakenteet 5 (20)

6 - Yläpohja kumibitumikermi raakaponttilauta 23 mm vesikattorakenteet kertopuusta, tuulettuva tila puhallusvilla 200 mm kantava tb-laatta mm sisäpuolinen verhous - Ulkoseinät: tiilimuuraus 130 mm eriste 130 mm tiilimuuraus 130 mm JULKISIVUT Julkisivut ovat pääosin tiiltä. Uudemmassa osassa julkisivuverhouksena on käytetty sekä profiilipeltiä, että roiskerappausta. Ikkunoita rakennuksessa on noin 200 m VESIKATOT Kantavan paikallavaletun yläpohjalaatan ja ontelolaataston päällä on puurakenteiset vesikattorakenteet. Vesikatteena on 2-kertainen kumibitumikermi. Kermin alustana on raakaponttilaudoitus TILAPINNAT Väliseinät ovat muurattuja. Osa seinistä on tasoitettu ja maalattu, osa on maalattu suoraan tiilen päälle. Käytävillä seinien alaosat on laatoitettu. Lattiapintoina on käytetty julkisten tilojen muovimattoa ja Hovi-laattaa. Käytävillä on alaslasketut levykatot, luokkahuoneissa kattoihin on kiinnitetty akustiikkalevyt. Wc- ja siivoustiloissa on käytetty laattoja sekä märkätilojen mattoja. 6 (20)

7 2.1.6 TILAVARUSTEET Hyväkuntoiset kiinteät kalusteet, koneet ja laitteet jne. pyritään hyötykäyttämään, jos mahdollista TEKNIIKKAOSAT Sähkölaitteet ja -asennukset Sähköurakoitsija tekee purettavat asennukset jännitteettömiksi. Purkutöiden urakoitsija purkaa sen jälkeen poistettavat sähköasennukset sekä -laitteet sähkösuunnitelmien mukaisesti. Ilmanvaihtolaitteet ja -asennukset Purkutöiden urakoitsija purkaa kaikki iv-asennukset ja laitteet. 2.2 ALUEEN RAKENTEET Ennen purkutöiden aloitusta tehdään tarvittavat johtosiirrot yms. omana työvaiheenaan. Nykyiset asfaltti- ja muut pintarakenteet poistetaan rakenteiden vaatimassa laajuudessa alueelta ja kuljetetaan viranomaisen hyväksymälle maankaatopaikalle. Urakoitsija huolehtii kaikkien kaivantojen työnaikaisesta kuivanapidosta. Kaivannot pidetään kuivina pumppaamalla. Kuivanapito on toteutettava siten, ettei kaivannon pohja pääse liettymään. Pohjassa ei saa olla vettä kerääviä painanteita tai löyhtyneitä maakerroksia. Ulkopuolisten pintavesien pääsy kaivantoon on estettävä kaivannon reunojen muotoilun tms. avulla. Rakennuksen läpi kulkee alapohjassa noin 500x800 putkikanaali. Kanaali katkaistaan ja muurataan umpeen piirustusten mukaisesti. On mahdollista, että purkutöiden aikana löytyy rakennuksesta muitakin kanaaleita, joista ei piirustuksissa ole mainintaa. 2.3 TYÖMAA-ALUEEN RAJAUS Urakoitsija hankkii ja pystyttää suoja-aidan, jonka paikka sovitaan työmaalla yhdessä valvojan kanssa. Alue tulee aidata heti purkutöiden alkaessa. Aidan tulee olla metallirakenteinen verkkoaita, jonka korkeus on vähintään 2 m. Urakkaan laskettava aidan pituus on noin 300 m. 7 (20)

8 2.4 MAANPINNAN MUOTOILU Maanpinta tasataan, kun kaikki purettavat rakenteet on purettu. Maanpinta kallistetaan pituussuuntaan puretun rakennuksen keskikohdalta kaatamaan kallistuksella 1:100, kohti kaivetun alueen reunoja ja poispäin olemassa olevista rakennuksista. Maan pinnasta on poistettava kaikki purettava rakennusmateriaali ja siinä ei saa esiintyä vettä kerääviä painanteita. 8 (20)

9 3 RAKENTEIDEN TYÖNAIKAINEN KESTÄVYYS, TYÖNAIKAISET TUENNAT JA KANTAVIEN RAKENTEIDEN PURKUJÄRJESTYS 3.1 VÄLIPOHJIEN JA YLÄPOHJAN KUORMITUSKESTÄVYYS Välipohjien kantavien teräsbetonilaattojen kuormituskestävyys on noin kg/m2 tasaista kuormaa. Tarkemmin kuormituskestävyydet on esitetty alueittain purkupiirustuksissa. Mikäli purkutyössä tarvitaan holveille suurempia kuormituksia, on rakenneosien kestävyys varmistettava tapauskohtaisesti rakennesuunnitelmista. Raskasta purkujätettä ei saa varastoida väli- ja yläpohjien päälle, vaan se on poistettava rakennuksesta purkutyön edistyessä. Mahdolliset piikkausrobotit, koneet (Bobcat) ja raskas purkujäte eivät saa olla lähekkäin holvilla samassa palkkivälissä samaan aikaan. Yläpohjan kuormituskestävyys on noin kg/m2. Tarkemmin kuormituskestävyydet on esitetty alueittain purkupiirustuksissa. 3.2 TYÖNAIKAISET TUENNAT Tuennat on esitetty purku- ja tuentapiirroksissa. Rakenteiden käyttäytymistä on seurattava purkutyön kaikissa vaiheissa. Maaperän tai rakenteiden halkeamat, painumat, muodonmuutokset tai siirtymät on ilmoitettava välittömästi valvojan tietoon. Kantavien rakenteiden tuennat asennetaan paikoilleen ennen purkutyön aloittamista. Tuentasuunnitelma laaditaan erillisen tuentaesityksen mukaisesti. Tuentojen asennus on hyväksytettävä kohteen valvojalla ennen purkutyön aloitusta. Kun kaikki perustukset on purettu, jäljellä olevan kaivannon reunat tulee luiskata kaltevuuteen 1:1, RAKENTEIDEN PURKUJÄRJESTYS Rakenteet puretaan seuraavassa järjestyksessä: Paikalla oleva jäte ja irtaimisto siirretään pois Kiinteät suojaseinät rakennetaan 1. ja 2. kerrokseen Haitta-aineiden purku 9 (20)

10 Kevyet väliseinät, alaslasketut katot, kaikki koteloinnit sekä kiintokalusteet, ikkunat ja väliovet LVISA- asennukset, muut koneet, laitteet, asennukset Kantavat ja jäykistävät rakenteet kerroksittain järjestyksessä ylhäältä alaspäin o vesikaton rakenteet o yläpohjarakenteet o ulkoseinät o välipohjat o kantavat palkit o jäykistävät porrashuoneet, kuilut tai kantavat seinät o pilarit o alapohja o anturat ja perustukset. 10 (20)

11 4 YLEISET OHJEET JA VAATIMUKSET 4.1 HANKKEEN YLEISET LAATUTAVOITTEET Rakennus, rakenne tai rakennusosa on purettu suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti. Purkukohteen kaivut, niiden tasaukset ja luiskat ovat suunnitelma-asiakirjojen mukaisia. Purkaminen tai kaivaminen ei ole vaurioittanut tai vahingoittanut säilytettäviä tai ympäröiviä rakennuksia, rakenteita tai rakennusosia. Liittyvät rakenteet ovat puhtaita ja ehjiä. Purkujätteet on poistettu asianmukaisesti ja tila tai alue sekä lähiympäristö on siivottu. Suojaukset on poistettu. Sade-, pinta- ja pohjavesien ohjaus sekä avoveden lammikoituminen ovat purku- ja kaivualueella suunnitelma-asiakirjojen mukaisia. 4.2 NOUDATETTAVAT SÄÄDÖKSET JA ASIAKIRJAT - Ratu-kortit: Ratu Väliaikainen tuenta Ratu Asbestia sisältävien rakenteiden purku Ratu Purkutyöt. Menekit ja menetelmät Ratu Kivihiilipikeä sisältävien rakenteiden purku Ratu PCB:tä ja lyijyä sisältävien saumausmassojen purku Ratu Kosteus- ja mikrobivaurioituneiden rakenteiden purku Ratu Tavanomaiset purkutyöt. Vaaralliset aineet käsittely ja suojaus Ratu S-1221 Purkutöiden suunnittelu. Purkusuunnitelma ja purkutöiden tehtäväsuunnittelu - Rakennusurakan yleiset sopimusehdot, YSE Rakennustöiden yleiset laatuvaatimukset, RYL Rakennustöiden turvallisuusmääräykset selityksineen TSHp hyväksyttävistä asbestipurkutyössä käytettävistä menetelmistä ja laitteista 231/1990 (176/1992) - Korjausrakentaminen VI (Työturvallisuus). RIL KTMp sähköasennusten turvallisuudesta 1396/1994 (655/1996) - Työturvallisuusliite - Työturvallisuuslaki 2002/738 - Työturvallisuuden varmistaminen rakennushankkeen suunnittelussa RIL Työtelineet ja putoamisen estävät suojarakenteet. RIL VNp rakennustyön turvallisuudesta VNa 205/ VNp asbestityöstä: 1380/ VNp käsin tehtävistä nostoista ja siirroista työssä 1409/93 11 (20)

12 - VNp työpaikkojen turvamerkeistä ja niiden käytöstä 976/ VNa työntekijöiden suojelemisesta melusta aiheutuvilta vaaroilta 85/ VNp henkilönsuojaimista 1406/1993 (1209/1996) - VNp henkilönsuojainten valinnasta ja käytöstä työssä 1407/ VNa työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta 403/ VNp koneiden turvallisuudesta 1314/1994 (765/2000) - VNp asbestityöstä 1380/1994 (318/2006) Asbestipitoisten rakennusosien purkutyössä on noudatettava Valtioneuvoston päätöksessä asbestityöstä annettuja määräyksiä. Asbestipitoiset materiaalit poistetaan asbestipurkutyönä. 4.3 PURKUTYÖSUUNNITELMA Urakoitsijan on laadittava purkutyösuunnitelma. Ennen purkutöiden aloittamista purkutyösuunnitelma on hyväksytettävä rakennuttajalla ja rakennuttajan osoittamilla suunnittelijoilla. Purkutyösuunnitelmassa urakoitsijan tulee esittää ainakin seuraavat asiat: - Purettavien rakenteiden materiaalit - Purettujen materiaalien varastoiminen tontille sekä lajittelu ja poiskuljetus - Rakennesuunnitelmissa ja haitta-ainekartoituksissa esitettyjen haitta-aineiden purkutyömenetelmät ja purkutöiden osastointi. Haitta-aineilla tarkoitetaan ympäristölle tai henkilöiden terveydelle haitallisia aineita kuten: Asbesti Polyaromaattiset hiilivedyt (PAH-yhdisteet) Metalliyhdisteet Polyklooratut bifenyylit (PCB-yhdisteet) Öljyhiilivedyt ja BTEX-yhdisteet Kloorifenolit Torjunta-aineet (DDT) - Varautuminen purkutyönaikaisiin haitta-aine esiintymien löydöksiin - Rakennusosakohtainen purkujärjestys - Materiaalien siirrot ja niistä aiheutuvat kuormitukset oleville rakenteille - Väliaikaisten tuentojen ja sidontojen suunnitelmat niiltä osin kuin niitä ei ole rakennesuunnitelmissa esitetty - Pölyn- ja kosteudenhallinta - Kantavien rakenteiden purkumenetelmät ja niihin liittyvät turvallisuustoimenpiteet kuten sortumis- ja putoamisvaarojen torjunta - Säilytettävien rakenteiden suojaukset - Purkutyömaa-alueen eristäminen muulta liikenteeltä - Melun ja tärinän rajoittaminen 12 (20)

13 - Purkutyön riskienhallinta ja riskeihin sekä vahinkotapauksiin varautuminen - Purkutyön vastuuhenkilöt - Purkutyöstä tiedottaminen eri osapuolille - Purkutyösuunnitelman laatijat - Purkutöiden katselmukset Purkutyösuunnitelman hyväksyttämisen jälkeen urakoitsija järjestää purkutyön aloituskatselmuksen, jolloin mahdolliset tarvittavat tuentatoimenpiteet sekä työnaikaiset suojaseinät ja tiivistykset on tehty. Rakennuttajan hyväksynnöistä huolimatta urakoitsija kantaa kuitenkin täyden vastuun työn suorituksesta ja asianmukaisesta lopputuloksesta. Alueella olevat säilytettävät kaapelit, lämpö- ja vesijohdot, viemärit yms. asennukset on urakoitsijan selvitettävä ennen purkutöiden aloittamista. Samoin urakoitsijan tulee selvittää yhdessä käyttäjän kanssa, onko lähiympäristössä tärinälle herkkiä laitteita sekä sopia toimenpiteistä laitteiden suojaamiseksi. Urakoitsijan tulee käyttää sellaisia työmenetelmiä ja -tapoja, ettei purkutyöstä aiheudu vaaraa työtä suorittaville työntekijöille tai sivullisille tai vahinkoa tai haittaa säilytettäville rakenteille. Säilytettäville rakenteille purkutyön aiheuttamat mahdolliset vauriot on urakoitsija velvollinen korjaamaan kustannuksellaan. Työturvallisuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Työturvallisuuteen liittyvät asiat on selostettu tarkemmin Työturvallisuusasiakirjassa. Ellei urakkasopimuksessa toisin määrätä, purkutyöurakoitsija vastaa VNa 2009/ :n mukaisista päätoteuttajan velvollisuuksista ja niistä seuraavista työturvallisuuteen liittyvistä velvoitteista purkutyön aikana. Rakennuttajalle ei siirry tämän asiakirjan tai muiden urakka-asiakirjojen kautta mitään purkutyömaata koskevia päätoteuttajan velvoitteita. Urakoitsija laatii työmaalle yhteiset purkutyötä koskevat työturvallisuusohjeet ja vastaa siitä, että jokainen omaan, aliurakoitsijan tai sivu-urakoitsijan henkilöstöön kuuluva perehdytetään työmaan turvallisuusohjeisiin ennen heidän työmaalle tuloaan. Vastuu purkutöistä on täysin urakoitsijalla. Ks. urakkaohjelma. Vaikka vahinko- ja vauriotapauksissa tässä työselostuksessa mainittuja ohjeita tai määräyksiä on noudatettu, eivät ne vähennä urakoitsijan vastuuta. 13 (20)

14 Urakoitsijan tulee antaa kaikki viranomaisten vaatimat ilmoitukset (kuten työnjohtaja-, aloitus-, pöly- ja meluilmoitukset) sekä huolehtia, että kaikki viranomaisten vaatimat ja tässä työselostuksessa määritellyt katselmukset suoritetaan ajallaan. Työmaa on pidettävä siistinä ja hyvässä järjestyksessä. Erityisesti on huolehdittava purkujätteen poiskuljetuksesta riittävän usein. Työn edistyessä on poistettava tarpeettomiksi käyneet tarvikkeet ja välineet. Rakennuksen sisätiloissa suositellaan käytettäväksi kaasu- tai sähkökäyttöisiä työkoneita. Polttomoottorilla varustettujen työkoneiden käyttö tulee minimoida. Lisäksi on huomioitava seuraavat rajoitukset; Rakennuksen purkamisessa on rajattava tärinää ja melua aiheuttavat työvaiheet arkisin klo 7:00 21:00 väliselle ajalle. Työmaa eristetään ulkopuolisilta esimerkiksi metallisella työmaa-aidalla. Tontin ulkopuolisen alueen käyttöluvat hankkii urakoitsija. Jokaisella työmaalla työskentelevällä on oltava kuvallinen, henkilönumerolla varustettu henkilökortti. 4.4 PURKUJÄTTEET Purkujäte pakataan jätesäkkeihin tai vastaaviin sitä mukaan, kun sitä syntyy, ja viedään suojatulle jätelavalle. Jätteiden käsittely ja siirrot on tehtävä siten, ettei niistä aiheudu ympäristölle pöly- tai muuta haittaa. Rakennuksen ylemmistä kerroksista poistettavat purkujätteet pudotetaan tarkoitusta varten rakennettua putkea pitkin alas, vapaa pudottaminen on kielletty. Putken alapäähän tehdään pressusuojaus, jossa on seinät ja katto estämään pölyn leviäminen ympäristöön. Pölynpoistoputkia ei saa suunnata rakennuksen vierellä oleville kulkuväylille. Purkujätteiden lajittelu, mahdollinen välivarastointi ja kappaleiden kuljetus kaatopaikalle tulee suunnitella etukäteen. Purkujätteiden käsittely esitetään purkutyösuunnitelmassa. Purkujätteen sijoittelu ja välivarastointi on esitettävä työmaan yleissuunnitelmassa. Jätettä ei saa varastoida kuin siihen varatuilla paikoilla. Purkujätteiden varastoinnissa, lajittelemisessa ja kuljettamisessa noudatetaan jätelakia (646/2012) ja valtioneuvoston asetusta jätteistä (179/2012). Purkujätteille järjestetään lain edellyttämät lajittelumahdollisuudet ja jäte hyötykäytettävä mahdollisuuksien mukaan. Urakoitsijan tulee pitää kirjaa ja antaa lain määräämät tiedot purkujätteen määrästä, laadusta ja sijoittamisesta viranomaisille ja rakennuttajalle. Lisäksi erilaiset ongelma- ja eri- 14 (20)

15 tyisjätteet (PCB-, lyijy- sekä PAH-yhdisteet, asbestia sisältävät jätteet sekä kyllästetty puutavara) on lajiteltava ja käsiteltävä erikseen. Mahdolliset öljyyntyneet purkujätteet tulee toimittaa kaatopaikalle tai muuhun luvanvaraiseen käsittelyyn. Purkutyön jälkeen on alue siivottava kaikesta roskasta, romusta ja jätteestä. Jätteelle varataan riittävä määrä siirtolavoja, jotta jätteen lajittelu voidaan toteuttaa. Siirtolavat peitetään tarvittaessa kestopeitteellä, joka kiinnitetään tiiviisti kiinni lavan kiinnityspisteisiin JÄTTEIDEN LAJITTELU Energiajätteeksi lajitellaan polttokelpoinen materiaali, kuten paperi, pahvi, kartonki ja muovi, sekä pienet määrät solupolystyreeniä. Tiili ja betonijäte lajitellaan erikseen muusta rakennusjätteestä. Puhdas purkutiili ja betonijäte voidaan hyödyntää kaatopaikan rakenteissa tai erillisen selvityksen pohjalta purkupaikan maaperän täytössä. Betonin palakoon tulee olla alle 150 mm. Betonijäte on murskattava, jos palakoko on yli 150 mm. Betoni- ja tiilijätteen puhtaus testataan esim. liukoisuustestillä. Jos betoni- ja purkujätettä hyödynnetään täytössä, tulee purkupaikalle hakea viranomaiselta ympäristölupa paikan päällä murskaamiselle ja hyödyntämiselle. Puujäte (käsittelemätön puu) lajitellaan erikseen muusta energiajätteestä. Puujätteessä ei saa olla metallikehyksiä tai sidoslevyjä, mutta normaalit naulat, ruuvit ja saranat voi jättää paikoilleen. Puu saa olla maalattu tai lakattu, mutta jos puutavaran kosteussuojaus-/pintakäsittelyaineesta ei ole varmuutta, se tulee hävittää kuten kyllästetty puutavara. Kyllästetty puu on vaarallista jätettä eli ongelmajätettä, niitä ei saa laittaa normaalin rakennusjätteen sekaan. Ikkunalasit ja muut tasolasit (esim. peilit) lajitellaan erikseen muusta rakennusjätteestä. Tasolasissa ei saa olla pokia. Vanhoja, käyttökelpoisia ja ehjiä ikkunoita voi tarjota esimerkiksi Tampereen Rakennustorille (välittää vanhoja, käyttökelpoisia rakennustuotteita), samoin esimerkiksi ovia ja kalusteita. Metalliromuna lajitellaan esim. rauta-, teräs-, alumiini-, kupari-, messinki ym. metalliesineet. Jätteet toimitetaan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskukseen Nokialle tai Tarastenjärven jätteenkäsittelykeskukseen Tampereelle VAARALLISTEN JÄTTEIDEN LAJITTELU Asbestipitoiset jätteet tulee pitää erillään muista jätteistä. Kaikki asbestipitoiset jätteet täytyy pakata tiiviisti ja huolellisesti. Asbestipitoiset jätteet ja muut vaaralliset jätteet vastaanotetaan Tarastenjärven jätteenkäsittelykeskuksessa. 15 (20)

16 Vaaralliset jätteet tulee lajitella erikseen, eikä niitä saa sekoittaa keskenään. Jätteet tulee pakata tiiviisti ja säilyttää hyväkuntoisissa merkityissä astioissa. Niiden pääsy maaperään tai viemäriin tulee estää, eivätkä jätteet saisi kastua. Hyvä varasto on tiivispohjainen ja katettu. Purkujätteiden tarpeetonta varastointia tulee välttää. Haitallisia aineita sisältävät purkujätteet kuljetetaan vastaanottopaikkaan ilman tarpeetonta viivytystä. Haitallisten aineiden purkujätteiden poiskuljetus järjestetään viranomaismääräysten ja -ohjeiden mukaan. 4.5 PURKUTYÖHÖN LIITTYVÄT ERITYISET VAARAT Korkealla suoritettavat työt, purkutyöt sekä työt, joissa työntekijät altistuvat kemiallisille aineille, kuten haitta-aineet luokitellaan VNa 205/2009:ssa vaarallisiksi töiksi. Näiden lisäksi kohteelle ominaiset, erityiset vaaraa aiheuttavat työvaiheet ovat seuraavat: Rakennus sisältää pieniä määriä haitta-aineita. On mahdollista, että purkutyön aikana esiintyy haitta-ainekartoituksessa esiintymättömiä haitta-aineita. Purkutyössä on putoavien kappaleiden mahdollisuus ja purettavien rakenteiden nostoissa ei alapuolella saa työskennellä. Rakenteen kaatuminen, sortuminen tai pettäminen. Jännitteellisen kaapelin tai paineellisen putken aiheuttama vaaratilanne. Purkutyömaan liikennejärjestelyt ja siirrot koulun alueella. Urakoitsija on velvollinen huomioimaan purkutyöhön liittyvät erityiset vaarat työnsuunnittelussa. 16 (20)

17 5 PÖLYNHALLINTA PURKUTYÖSSÄ Purkutyön aikaisella pölynhallinnalla varmistetaan, että työntekijät ja muut työalueen lähiympäristössä liikkuvat eivät altistu purkutyössä syntyvälle pölylle haitallisissa määrin (Ks. HTP-arvot 2014, Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2014:2). Lisäksi pölynhallinnalla varmistetaan, ettei vaarallisiksi tai haitallisiksi luokitelluista rakennusmateriaaleista, kuten asbestista tai PAH-pitoisesta kivihiilipiestä, peräisin oleva pöly leviä purkualueen ympäristöön ja että se saadaan luotettavasti kerättyä talteen asianmukaista jatkokäsittelyä varten. Urakoitsijan tulee laatia pölynhallintasuunnitelma, jossa esitetään Työalueiden suojaus- ja tiivistystarpeet Vaiheittainen ali-/ylipaineistustarve pölyävien työvaiheiden ajaksi Työalueiden osastoinnit ja suojaseinien sijainnit ja rakenteet Viereisten rakennusten huomioiminen siten, että purkutyöstä peräisin oleva pöly ei pääse niiden ilmanvaihtojärjestelmiin Pölynhallinnassa käytettävät koneet ja laitteet, alipaineistimet, kohdepoistolaitteet, imurit yms. Työmenetelmien valinnat Poistoilmareittien sijoittelu Jätteenkäsittelyratkaisut Työntekijöillä on oltava helposti saatavilla asianmukaiset henkilösuojaimet, joilla varmistetaan työn turvallinen toteuttaminen. Urakoitsija vastaa siitä, että kussakin työvaiheessa käytettävät henkilösuojaimet (hengityssuojaimet, ihosuojaus) ovat suojausteholtaan riittävät estämään työntekijöiden altistumista rakennuspölyn haitallisille vaikutuksille. 17 (20)

18 6 HAITALLISTEN AINEIDEN PURKAMINEN Asbestijätteitä sisältävät pakkaukset on suljettava huolella ja merkittävä näkyvällä tekstillä seuraavasti: Asbestijätettä: Pölyn hengittäminen vaarallista. Purkujätteiden varastoinnissa, lajittelemisessa ja kuljettamisessa noudatetaan jätelakia (646/2012) ja valtioneuvoston asetusta jätteistä (179/2012). 6.1 PURKUTYÖN LAATUTAVOITTEET Haitallisten aineiden purkaminen suunnitellaan purkutyöselostuksen ja purkukohteeseen ja sen lähiympäristöön tutustumisen mukaisesti. Tarvittaessa tehdään koepurku. Haitallisten aineiden purkaminen tehdään purkutyösuunnitelman mukaan siinä esitetyillä purkumenetelmillä ja purkujärjestyksessä. Purkaminen ei saa vaurioittaa tai vahingoittaa säilytettäviä rakenteita tai rakennusosia. Purkutöissä tulee käyttää lajittelevaa purkutekniikkaa. Kastelun tai sumutuksen käyttö pölyntorjunnassa on sallittu vain, kun kosteus ei vaurioita tai vahingoita säilytettäviä tai uudelleenkäytettäviä rakenteita tai rakennusosia. 6.2 ASBESTIPURKUTYÖT VALTUUTUKSET Asbestia sisältävien rakennusten ja rakenteiden purkamista, asbestin poistamista niistä, asbestirakenteiden koteloimista ja peittämistä, asbestisiivousta tai asbestipitoisten jätteiden kokoamista ja viimeistelyä työpaikalta pois kuljetettaviksi (asbestipurkutyötä) saa tehdä vain sellainen työnantaja tai itsenäinen työnsuorittaja, jonka työsuojelupiirin työsuojelutoimisto on valtuuttanut tällaista työtä tekemään. Tarkka määrittely on esitetty VNp 1380/1994 ja selvitettävissä työsuojeluviranomaiselta ILMOITUKSET JA SUUNNITELMAT Valtioneuvoston päätös asbestityöstä 1380/ mukaan asbestityötä suorittamaan ryhtyvän työnantajan tai itsenäisen työnsuorittajan on tehtävä työsuunnitelma ennen kuin asbestipurkutyö aloitetaan. Suunnitelmassa on esitettävä työntekijöiden ja muiden työn vaikutuspiirissä olevien henkilöiden turvallisuuden ja terveyden varmistamiseksi tarpeelliset toimenpiteet: 1) purkutyötä tekevien työntekijöiden altistumisen estäminen 18 (20)

19 2) muiden työn vaikutuspiirissä olevien henkilöiden altistumisen estäminen 3) asbestipölyn työympäristöön leviämisen estäminen 4) työkohteen puhdistaminen asbestijätteistä ja asbestipölystä sekä 5) asbestijätteiden käsittely työpaikalla. Lisäksi suunnitelman tulee sisältää tietoa seuraavista seikoista: 1) työn luonne, alkamisaika ja todennäköinen kesto 2) paikka, jossa työ tehdään 3) asbestikartoituksen suorituspäivä, tekijä ja kartoitukseen liittyvien asiakirjojen haltija 4) asbestin tai asbestipitoisen materiaalin purkuun käytettävät menetelmät 5) työntekijöiden suojaukseen ja puhdistamiseen käytettävät laitteet ja niiden ominaisuudet 6) asbestipölyn työympäristöön leviämisen estämiseksi käytettävät laitteet ja niiden ominaisuudet sekä 7) sen kaatopaikan nimi, jonne jätteet toimitetaan. Työnantajan on toimitettava työsuunnitelma vähintään seitsemän päivää ennen työn aloittamista työpaikkaa tarkastavalle työsuojeluviranomaiselle. Viranomaisen suostumuksella tämä aikaväli voi olla lyhempi. Matalariskiseksi arvioidusta työstä, jossa asbestille altistuminen ei tule ylittämään suurinta sallittua 0,1 kuitua/cm³ tasoa, ei tarvitse tehdä ilmoitusta viranomaisille. Työssä on kuitenkin estettävä asbestipölyn leviäminen ympäristöön ja käytettävä sopivia henkilösuojaimia. Silloin, kun työsuunnitelman toimittaminen ennen työn aloittamista työsuojelu-viranomaiselle ei ole mahdollista, on työsuunnitelma toimitettava tai ainakin ilmoitus työstä tehtävä työsuojeluviranomaiselle heti, kun se on mahdollista. Lomakkeen asbestipurkusuunnitelmasta saa mm. työsuojeluhallinnon verkkosivuilta Työsuojeluhallituksen päätös hyväksyttävistä asbestipurkutyössä käytettävistä menetelmistä ja laitteista /231 (1990, päivitetty ) antaa täsmällisiä ohjeita purkutyötekniikoista ja niiden valinnasta, laitteista ja suojaimista. Krokidoliitin (sinisen asbestin) purkutyöhön on laadittu erillinen ohje (Krokidoliittiasbestipurkutyön suunnittelu ja toteutus. Uudenmaan tsp. Ohje ). Asbestia sisältävien rakenteiden purkamisessa on noudatettava Ratu Asbestia sisältävien rakenteiden purku -vaatimuksia. 19 (20)

20 6.2.3 ASBESTIN ESIINTYMINEN RAKENNUKSESSA Haitta-ainekartoituksessa havaittiin lattiarakenteissa asbestipitoisen mustan liiman jäämiä. Liimajäämiä esiintyy noin 100 m2 alueella. Liimajäämät poistetaan käyttäen osastointimenetelmää. Mikäli purun yhteydessä löytyy osastoidun alueen ulkopuolelta pieniä määriä mustaa liimaa, se voidaan poistaa kohdepoistomenetelmällä. Laajemmille alueille tulee rakentaa osastointi. Vesikatteen asbestipitoisuutta ei ole tutkittu. 7 VALMIS PURKU 7.1 VAATIMUKSET Rakennus, rakenne tai rakennusosa on purettu suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti. Purkukohteen kaivut, niiden tasaukset ja luiskat ovat suunnitelma-asiakirjojen mukaisia. Purkaminen tai kaivaminen ei ole vaurioittanut tai vahingoittanut säilytettäviä tai ympäröiviä rakennuksia, rakenteita tai rakennusosia. Liittyvät rakenteet ovat puhtaita ja ehjiä. Purkujätteet on poistettu asianmukaisesti ja alue sekä lähiympäristö on siivottu. Suojaukset on poistettu. Sade-, pinta- ja pohjavesien ohjaus sekä avoveden lammikoituminen ovat purku- ja kaivualueella suunnitelma-asiakirjojen mukaisia. Jukka Merviö 20 (20)

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE SEINÄJOEN KAUPUNKI TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE 15.2.2016 Tämä asiakirja koskee Seinäjoen Kaupungin Törnävänsaaren sillan rakennustöitä. 1 (5) TYÖTURVALLISUUSLIITE 0. YLEISTÄ 0.1 TURVALLISUUSLIITTEEN

Lisätiedot

Tarjous- / yhteystietolomake

Tarjous- / yhteystietolomake Tarjous- / yhteystietolomake Hanke / tarjouskilpailu Yläasteen kaksikerroksisen osan purku-urakka Diaarinumero PIR 61/5102/2015 Yritys / tarjoaja Y-tunnus Yhteyshenkilö Puhelinnumero Sähköposti Osoite

Lisätiedot

1 Purkaminen ja säilyttäminen RTS 10:45

1 Purkaminen ja säilyttäminen RTS 10:45 RunkoRYL 2010 1 Purkaminen ja säilyttäminen Sivu: 1 1 Purkaminen ja säilyttäminen RTS 10:45 11 Rakennusten ja rakennusosien purkaminen Sisältö rakennusten, rakenteiden ja rakennusosien kokonais-, osa-

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA Tilaaja: Loimaan Kaupunki Rakennuttamispalvelut 32440 ALASTARO Laatija: Janne Ilmalahti Rakennuttamisinsinööri Hanke: HIRVIKOSKEN KOULUN PURKU Hirvikoskentie 225 32200 LOIMAA Versio Sisältö Vaihe Päiväys

Lisätiedot

Talonrakennus TOT 13/03. Purkutyömaalla betonipalkki putosi rakennusmiehen päälle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Rakennusmies.

Talonrakennus TOT 13/03. Purkutyömaalla betonipalkki putosi rakennusmiehen päälle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Rakennusmies. TOT-RAPORTTI 13/03 Purkutyömaalla betonipalkki putosi rakennusmiehen päälle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus Koulun korjausrakennuskohteessa purettiin ovea karmeineen. Yläpuolinen palkki putosi

Lisätiedot

HERMANNINSAARENKADUT, 1. VAIHE

HERMANNINSAARENKADUT, 1. VAIHE Porvoon kaupunki HERMANNINSAARENKADUT, 1. VAIHE Turvallisuusasiakirja Vaahterakalliontie, Albert Edelfeltin rantatie, Hermanninsaarentie Sisällys 1. Yleistä 1 2. Rakennuskohde 1 3. Työssä esiintyvät vaaratekijät

Lisätiedot

VESIKATTOKORJAUS 2012

VESIKATTOKORJAUS 2012 KIINTEISTÖ OY AURORANLINNA KYLÄNVANHIMMANTIE 21 KYLÄNVANHIMMANTIE 21 00640 HELSINKI VESIKATTOKORJAUS 2012 RAKENNUTTAJAN TURVALLISUUSASIAKIRJA 1 + 4 SIVUA 14.03.2012 Insinööritoimisto Konstru Oy Ahventie

Lisätiedot

ASIAKIRJALUETTELO PURKUPIIRUSTUKSET RS001. Naistenmatka 1(2) Pirkkalan yläaste. Luettelon sisältö: Luettelon tunniste:

ASIAKIRJALUETTELO PURKUPIIRUSTUKSET RS001. Naistenmatka 1(2) Pirkkalan yläaste. Luettelon sisältö: Luettelon tunniste: 1(2) Pirkkalan yläaste ASIAKIRJALUETTELO Luettelon sisältö: PURKUPIIRUSTUKSET Luettelon tunniste: RS001 Suunnittelijan työ numero: 22701904 Työmaan numero: Rakennuskohteen osoite: Koulutie 8 33960 PIRKKALA

Lisätiedot

Rakennusosat ja tekniset järjestelmät Liite 4. Rakennusteknilliset osat. Hankkeen nimi. Huomioita

Rakennusosat ja tekniset järjestelmät Liite 4. Rakennusteknilliset osat. Hankkeen nimi. Huomioita Hankkeen nimi Rakennusosat ja tekniset järjestelmät Liite 4 Rakennusteknilliset osat Alueosat Maaosat Tuennat ja vahvistukset Päällysteet Alueen varusteet, opasteet Alueen rakenteet, aidat, tukimuurit

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu 1 TURVALLISUUSASIAKIRJA Mattilankatu JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kaupunkirakennepalvelut Yhdyskuntatekniikka 16.4.2010 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 1.1 1.2 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... 3 Rakennuttaja

Lisätiedot

VESIKATTO- JA JULKISIVUKORJAUS 2015

VESIKATTO- JA JULKISIVUKORJAUS 2015 KIINTEISTÖ OY AURORANLINNA RATAVALLINTIE 16 00720 HELSINKI VESIKATTO- JA JULKISIVUKORJAUS 2015 RAKENNUTTAJAN TURVALLISUUSASIAKIRJA 1 + 4 SIVUA 30.01.2015 Insinööritoimisto Konstru Oy Ahventie 4 B 02170

Lisätiedot

2.12.2015 KOKO TOTUUS ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS. Joni Sorjonen Asbesti- ja haitta-aineasiantuntija VTT-C-9437-33-13 SRTP Oy

2.12.2015 KOKO TOTUUS ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS. Joni Sorjonen Asbesti- ja haitta-aineasiantuntija VTT-C-9437-33-13 SRTP Oy KOKO TOTUUS ASBESTI- JA HAITTA-AINEKARTOITUS Asbesti- ja haitta-aineasiantuntija VTT-C-9437-33-13 1 Asbesti -Kuitumaisten silikaattimineraalien yhteisnimi (0,03-3 μm) -Krysotiili, antofylliitti, amosiitti,

Lisätiedot

KAALISTEN KAUPUNKI. Torin seudun kehittämishanke. Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE

KAALISTEN KAUPUNKI. Torin seudun kehittämishanke. Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE KAALISTEN KAUPUNKI Torin seudun kehittämishanke Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE 28.3.2012 SIsÄLLYSLUETTEL0 1 YLEISTÄ 1.1 Turvallisuusliitteen tarkoitus 1.2 Rakennuttaja,

Lisätiedot

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana KUOPION KAUPUNKI RAKENNUSSIIVOUSOHJE 1(5) Tilakeskus Siivoustoimi 8.2.2006 raksiivohj.doc RAKENTAMISEN AIKAINEN SIIVOUS - Urakoitsijoiden vastuut rakennussiivouksesta ja jätteiden lajittelusta määritellään

Lisätiedot

SARVINIEMI Rakennusten purku

SARVINIEMI Rakennusten purku Sivu: 1 SARVINIEMI Rakennusten purku Purkutyöselostus 26.01.2017 ARKKITEHTITOIMISTO KÄPPI OY Pallokentäntie 4, 45700 Kuusankoski P. (05) 8400 600, F. (05) 8400 660 1 HANKKEEN TIEDOT 1.1 KOHDE JA SIJAINTI

Lisätiedot

ASBESTIN JA HAITTA-AINEIDEN ESIINTYMINEN

ASBESTIN JA HAITTA-AINEIDEN ESIINTYMINEN 4.9.2012 Sivu 1/5 LAUSUNTO AKAAN KAUPUNKI KIINTEISTÖPALVELUT jaakko.parviainen@akaa.fi ASBESTIN JA HAITTA-AINEIDEN ESIINTYMINEN PURETTAVA PAJANTIEN PÄIVÄKOTI PAJANTIE 6 37830 VIIALA YLÖ-ASBEST OY Arto

Lisätiedot

Moduuli 6. Purkupaikan puhdistus ja jätteenkäsittely

Moduuli 6. Purkupaikan puhdistus ja jätteenkäsittely Moduuli 6 Purkupaikan puhdistus ja jätteenkäsittely Puhdistus- ja siivoustoimenpiteet Asbestin purkamisen jälkeen työnantaja on velvollinen siiivoamaan ja puhdistamaan työtila. Kaikki toiminnot pitäisi

Lisätiedot

18.1.2015 TURVALLISUUSASIAKIRJA KLAUKKALAN JALKAPALLOHALLIN TEKONURMIKENTTÄ. Puhelin

18.1.2015 TURVALLISUUSASIAKIRJA KLAUKKALAN JALKAPALLOHALLIN TEKONURMIKENTTÄ. Puhelin TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1 (6) TURVALLISUUSASIAKIRJA KLAUKKALAN JALKAPALLOHALLIN TEKONURMIKENTTÄ (09) 2500 2010 etunimi.sukunimi@nurmijarvi.fi TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 2 (6) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO PERUSKORJAUS

YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO PERUSKORJAUS YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO PERUSKORJAUS RAKENNUSTAPASELOSTUS 25.1.2016 Oy Kyöstintie 29 84100 Ylivieska puhelin 08-420 009 faksi 08-420 060 2 D1 Olevat aluerakenteet D10 Oleva maaperä Rakennusalue on rakennettua

Lisätiedot

Ranuan jäähalli LVI-työselostus LVI-TYÖSELOSTUS. IV-urakka KOHDE

Ranuan jäähalli LVI-työselostus LVI-TYÖSELOSTUS. IV-urakka KOHDE LVI-TYÖSELOSTUS IV-urakka KOHDE Ranuan jäähalli 24.4.2015 1 Sisältö LVI-TYÖSELOSTUS... 1 1. Yleistä rakennuskohteesta... 3 1.1 Rakennuskohteen tiedot... 3 1.1.1 Rakennuttaja... 3 1.1.2 Käyttäjän edustaja...

Lisätiedot

28.9.2015. Mikäli tämän dokumentin vaatimuksista poiketaan, täytyy ne kirjata erikseen hankintasopimukseen.

28.9.2015. Mikäli tämän dokumentin vaatimuksista poiketaan, täytyy ne kirjata erikseen hankintasopimukseen. Turvallisuusohje 1 (5) 1 Turvallisuuden vähimmäisvaatimukset palveluntoimittajille Metsä Groupin tavoitteena on varmistaa turvallinen ja toimintavarma työympäristö joka päivä. Tavoite koskee niin Metsä

Lisätiedot

Rakennusvalvonnan ajankohtaisseminaari 2.12.2014 Haitta-aineiden huomioiminen korjausrakentamisessa Hyvät toimintatavat korjaushankkeessa

Rakennusvalvonnan ajankohtaisseminaari 2.12.2014 Haitta-aineiden huomioiminen korjausrakentamisessa Hyvät toimintatavat korjaushankkeessa Rakennusvalvonnan ajankohtaisseminaari Haitta-aineiden huomioiminen korjausrakentamisessa Hyvät toimintatavat korjaushankkeessa Timo Keskikuru Talotekniikan asiantuntija, FL Rakennusterveysasiantuntija

Lisätiedot

ffi$ioiletr il$räfi$ffiffitryö selvitettiin haitta-aineita sisältävien materiaalien kuntoa ja määrää

ffi$ioiletr il$räfi$ffiffitryö selvitettiin haitta-aineita sisältävien materiaalien kuntoa ja määrää ffi$ioiletr il$räfi$ffiffitryö lgivokau 14, 86800 }-LqAFAJÄRVI puh.o4og738791, Fax 0&7 3 1OB YLrVr ESl(AN r(au p U N t

Lisätiedot

KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA

KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA 11.4.2014 Sivu 1/6 Tilaaja: Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230 13101 Hämeenlinna Hanke: Mustiala Uusi Navetta KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230,

Lisätiedot

Asbestipurkutyön turvallisuus ja uudet asbestisäännökset

Asbestipurkutyön turvallisuus ja uudet asbestisäännökset Asbestipurkutyön turvallisuus ja uudet asbestisäännökset 22. 23.3.2017 Jle 24.3.2017 1 Voimassa ollut lainsäädäntö Valtioneuvoston päätös asbestityöstä (1380/1994) (yleiset velvollisuudet, valtuutus, koulutus,

Lisätiedot

KUUKAUSITIEDOTE HEINÄKUU 2015

KUUKAUSITIEDOTE HEINÄKUU 2015 29.7.2015 Sivu 1/9 Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut liikelaitos PL 84 13101 Hämeenlinna Hanke: Tuomelan koulun peruskorjaus KUUKAUSITIEDOTE HEINÄKUU 2015 Tällä tiedotteella pyrimme kuvaamaan rakennuskohteen

Lisätiedot

MÄNTYMÄEN KOULU MÄNTYMÄENTIE 2, KAUNIAINEN

MÄNTYMÄEN KOULU MÄNTYMÄENTIE 2, KAUNIAINEN MÄNTYMÄEN KOULU MÄNTYMÄENTIE 2, 02700 KAUNIAINEN PURKUSELOSTUS KUSTANNUSLASKENTAA VARTEN 27.2.2017 Asiakirja nro 3558.01-102 PONTEK OY MÄNTYMÄEN KOULU 2 (5) 0 RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT 0.1 Rakennushanke

Lisätiedot

1 YLEISTÄ... 3 3 TYÖMAASUUNNITELMA... 8

1 YLEISTÄ... 3 3 TYÖMAASUUNNITELMA... 8 RHK Turvallisuussuunnitelmien laadinta 2 SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 2 TURVALLISUUSSUUNNITELMA... 4 2.1 Yleistä... 4 2.2 Junaturvallisuusasiat turvallisuussuunnitelmassa... 6 2.3 Rakentamista koskeva turvallisuussuunnitelma...

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA 9.5.2017 TURVALLISUUSASIAKIRJA KYYHKYSENKATU 10 IMATRA Purku-urakka Laatija:Wise Group Finland Oy, Riitta Honkalammi Sivu 2/7 SISÄLLYSLUETTELO 0 Yleistä 3 0.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus 3 0.2 Päätoteuttajan

Lisätiedot

JOKIRANNAN KOULU PURKUTYÖSELOSTUS Mika Liedes

JOKIRANNAN KOULU PURKUTYÖSELOSTUS Mika Liedes JOKIRANNAN KOULU PURKUTYÖSELOSTUS 4.10.2018 Mika Liedes 1 Sisällys 1 HANKKEEN YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohde ja sijainti... 3 2 Sisätilat... 3 2.1 Tilapinnat... 3 2.2 Tilavarusteet... 3 2.3 Tekniikkaosat...

Lisätiedot

Kaivannon toiminnallinen suunnittelu

Kaivannon toiminnallinen suunnittelu RIL263-2014 Kaivanto-ohjeen koulutustilaisuus, Helsinki Kaivannon toiminnallinen suunnittelu Tommi Hakanen Esityksen sisältö 1. Kaivannon ympäristövaikutusten hallinta 2. Kaivannon tilantarve 3. Rakennustyön

Lisätiedot

Lisä- ja muutostyöt 9.10.2015. Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Paavo Mattila

Lisä- ja muutostyöt 9.10.2015. Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Paavo Mattila Lisä- ja muutostyöt Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Tehtävä Tilaajan suunnittelemassa kokonaishintaisessa maanrakennusurakassa urakoitsijan työsuoritukseen kuului mm. louhepenkereen rakentaminen. Käyttäjän

Lisätiedot

KEVÄTLAAKSONKALLION ASE- MAKAAVA-ALUE 481, MASSAS- TABILOINTI

KEVÄTLAAKSONKALLION ASE- MAKAAVA-ALUE 481, MASSAS- TABILOINTI Porvoon kaupunki KEVÄTLAAKSONKALLION ASE- MAKAAVA-ALUE 481, MASSAS- TABILOINTI Turvallisuusasiakirja KEVÄTLAAKSONTIE, NIITTYSYRJÄNTIE, PUISTOKÄYTÄVÄ 2 JA PUISTOKÄYTÄVÄ 6 Viite 1510017110 Versio URAKKALASKENTA

Lisätiedot

EPSHP TG-rakennuksen vesikattokorjaus Björkenheimin puistotie 5 60220 Seinäjoki Asbesti ja haitta-ainetutkimus 18.04.

EPSHP TG-rakennuksen vesikattokorjaus Björkenheimin puistotie 5 60220 Seinäjoki Asbesti ja haitta-ainetutkimus 18.04. !! EPSHP TG-rakennuksen vesikattokorjaus Björkenheimin puistotie 5 60220 Seinäjoki Asbesti ja haitta-ainetutkimus 18.04.2016 CON255110 Asbesti ja haitta-ainetutkimus 18.04.2016 1/6 SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ...

Lisätiedot

Jokirannan koulu A-rakennus purku-urakka, Turvallisuusasiakirja, kokonaisurakka 1. YLEISTÄ Turvallisuusasiakirjan tarkoitus...

Jokirannan koulu A-rakennus purku-urakka, Turvallisuusasiakirja, kokonaisurakka 1. YLEISTÄ Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... TURVALLISUUSASIAKIRJA 16.10.2018 Sivu 1/5 Tilaaja: Ylivieskan kaupunki Tekninen palvelukeskus Kyöstintie 4, 84100 Ylivieska Hanke: Jokirannan koulu A-rakennus purku-urakka Visalantie 5, 84100 Ylivieska

Lisätiedot

PURKUTYÖSUUNNITELMA Räimiskän purkutyöt

PURKUTYÖSUUNNITELMA Räimiskän purkutyöt PURKUTYÖSUUNNITELMA Räimiskän purkutyöt 19.9.2018 Kauhajoen kaupunki / tekninen osasto PL 500 61801 Kauhajoki Kauhajoen kaupunki Purkutyösuunnitelma 19.9.2018 2/6 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2

Lisätiedot

Case Linnankosken lukio. Mika Matikka WSP Finland Oy Liiketoimintajohtaja, korjausrakentaminen

Case Linnankosken lukio. Mika Matikka WSP Finland Oy Liiketoimintajohtaja, korjausrakentaminen Case Linnankosken lukio Mika Matikka WSP Finland Oy Liiketoimintajohtaja, korjausrakentaminen Linnankosken lukio, raapaisu historiasta valmistunut keväällä 1953 koulukäyttöön alkuperäisistä rakenteista:

Lisätiedot

LOIMAAN KAUPUNKI TARJOUSPYYNTÖ

LOIMAAN KAUPUNKI TARJOUSPYYNTÖ PURKU-URAKKAAN Hanke numero 004500 Tilaaja Loimaan kaupungin tekninen lautakunta / rakennuttamispalvelut pyytää urakkatarjoustanne alla mainitusta kohteesta liitteenä olevien asiakirjojen mukaisesti. Tarjous

Lisätiedot

PURKUSUUNNITTELU Anna-Maria Nieminen

PURKUSUUNNITTELU Anna-Maria Nieminen PURKUSUUNNITTELU 1.11.2017 Anna-Maria Nieminen PURKAMINEN LISÄÄNTYY Miksi rakennuksia puretaan? Tulevaisuuden näkymät MIKSI RAKENNUKSIA PURETAAN? Peruskorjausiässä olevat rakennukset eivät tekniikaltaan

Lisätiedot

Soidinpuiston ykk, U-6553 Turvallisuusasiakirja

Soidinpuiston ykk, U-6553 Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja Pornaisissa 28.12.2014 Suunnitellut: Ins. (amk) Heikki Väisänen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija Tarkastanut: Ins. Jyrki Hämäläinen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija

Lisätiedot

HAITTA-AINE JA ASBESTIKARTOITUS- RAPORTTI 4.3.14 Raportin päivitetty painos

HAITTA-AINE JA ASBESTIKARTOITUS- RAPORTTI 4.3.14 Raportin päivitetty painos HAITTA-AINE JA ASBESTIKARTOITUS- RAPORTTI 4.3.14 Raportin päivitetty painos Kotkan keskuskoulu Keskuskatu 28 48100 Kotka Työ nro T13033-05 Kotka 14.4.2014 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE

Lisätiedot

Käsittelyssä olevia virhekorttiehdotuksia. Jyrki Kauppinen

Käsittelyssä olevia virhekorttiehdotuksia. Jyrki Kauppinen Käsittelyssä olevia virhekorttiehdotuksia Jyrki Kauppinen Esityksen sisältö Yksitoista rakennusvirhettä Mitä seurauksia? Mitä pitäisi tehdä? Lopuksi Pientalon lämmöneristeiden virheellinen asennus Ulkoseinien

Lisätiedot

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä

Ympäristöasioiden hoito yrityksessä Fiksu Ammattilainen, Rakennusala KARTOITUS TYÖSSÄOPPIMISJAKSOLLA Ympäristöasioiden hoito yrityksessä OPISKELIJAN TEHTÄVÄLOMAKE 1 Olet suorittamassa työssäoppimisjaksoa rakennusalan yrityksessä. Tehtävänäsi

Lisätiedot

Ennen mahdollista uusintakaivua on hankittava ajan tasalla oleva kartta.

Ennen mahdollista uusintakaivua on hankittava ajan tasalla oleva kartta. KAUKOLÄMPÖ-, KAUKOJÄÄHDYTYS- 1(5) JA KAASUJOHDOT YLEINEN OHJE 3 115-1 Luotu 16.12.2013 Korvaa ohjeen 10.02.2012 Voimassa toistaiseksi 1 Yleistä Sähkölaitoksen sijaintikartoilla on esitettynä maahan asennettuja

Lisätiedot

Ikaalisten kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 143-1-13-4 osoitteessa Pärkonkatu,

Ikaalisten kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 143-1-13-4 osoitteessa Pärkonkatu, HAKIJA Ikaalisten kaupunki, Tekniset palvelut Kolmen Airon katu 3 39500 IKAALINEN KIINTEISTÖ Ikaalisten kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 143-1-13-4 osoitteessa Pärkonkatu, Ikaalinen VIREILLETULOPERUSTE

Lisätiedot

2. Valitse oikea mesotelioomaan liittyvä vastaus: a) Työperäinen asbestialtistuminen ei aiheuta mesoteiloomaa

2. Valitse oikea mesotelioomaan liittyvä vastaus: a) Työperäinen asbestialtistuminen ei aiheuta mesoteiloomaa Arvioidaksemme ABClean-kurssin antamaa tietoa pyydämme teitä vastaamaan joihinkin kysymyksiin sekä ennen että jälkeen kurssinmateriaaliin tutustumisen. Jos et tiedä vastausta, valitse vaihtoehto e) en

Lisätiedot

Lisä- ja muutostyöt 6.5.2014. Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Paavo Mattila

Lisä- ja muutostyöt 6.5.2014. Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Paavo Mattila Lisä- ja muutostyöt Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Lisä- ja muutostyöt Keskeisin riidanaihe rakennusurakassa Suorittamistarve aiheuttavat suunnitelmien muutokset virheelliset, ristiriitaiset tai puutteelliset

Lisätiedot

RAKENNUTTAJAN TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA

RAKENNUTTAJAN TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1 ASUIN- JA PIHARAKENNUKSEN PURKU-URAKKA, VILLENTIE 5, NAKKILA RAKENNUTTAJAN TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 15.1.2015 2 0. YLEISTÄ 0.1 Työturvallisuusasiakirjan tarkoitus Tämä turvallisuusliite on rakennustyön

Lisätiedot

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 211-462-7-61 osoitteessa Tykkitie, 36240 KANGASALA

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 211-462-7-61 osoitteessa Tykkitie, 36240 KANGASALA HAKIJA Rakennusliike Lapti Mannerheimintie 107 00280 HELSINKI KIINTEISTÖ Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 211-462-7-61 osoitteessa Tykkitie, 36240 KANGASALA VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

Kartoittaja: Toni Jokela p. 0405626050 toni.jokela@kuivaustekniikka.info. Tarkastusraportti. Vuoto siivouskomerossa rättipatterille tulevassa putkessa

Kartoittaja: Toni Jokela p. 0405626050 toni.jokela@kuivaustekniikka.info. Tarkastusraportti. Vuoto siivouskomerossa rättipatterille tulevassa putkessa Tarkastusraportti Sivu: 1 (15) Asiakas Vahinkopaikan osoite Yhteyshenkilö Läsnäolijat Pelkosenniemen kunta Koulutie 9 98500 Pelkosenniemi Jarkko Vuorela (Yhteyshenkilö) p. 0407044508 jarkko.vuorela@pelkosenniemi.

Lisätiedot

SFS 5980 Asuntosprinklauslaitteistot Osa 1 Suunnittelu, asentaminen ja huolto (INSTA 900-1:2013)

SFS 5980 Asuntosprinklauslaitteistot Osa 1 Suunnittelu, asentaminen ja huolto (INSTA 900-1:2013) Pohjois-Savon pelastuslaitos Hyväksytyt poikkeamat Riskienhallinta 25.9.2014 1/6 Automaattisten sammutuslaitteistojen suunnitelussa hyväksyttävät poikkeamat. SFS 5980 Asuntosprinklauslaitteistot Osa 1

Lisätiedot

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27 9 LIITE 5. s. 1 1 RAKENNNESELVITYS 1.1 TEHTÄVÄN MÄÄRITTELY Selvitys on rajattu koskemaan :ssa olevan rakennuksen 1. ja 2. kerroksen tiloihin 103, 113, 118, 204 ja 249 liittyviä rakenteita. 1.2 YLEISKUVAUS

Lisätiedot

PURKUSUUNNITTELU Anna-Maria Nieminen

PURKUSUUNNITTELU Anna-Maria Nieminen PURKUSUUNNITTELU 24.1.2018 Anna-Maria Nieminen PURKAMINEN LISÄÄNTYY Miksi rakennuksia puretaan? Tulevaisuuden näkymät MIKSI RAKENNUKSIA PURETAAN? Peruskorjausiässä olevat rakennukset eivät tekniikaltaan

Lisätiedot

PURKUTYÖSELITYS PURKUTYÖSELITYS. Iisalmen kaupunki / Tekninen toimiala PL IISALMI Sivu 1/8. Tilaaja:

PURKUTYÖSELITYS PURKUTYÖSELITYS. Iisalmen kaupunki / Tekninen toimiala PL IISALMI Sivu 1/8. Tilaaja: 3.4.2017 Sivu 1/8 Tilaaja: Iisalmen kaupunki / Tekninen toimiala PL 10 74101 IISALMI Hanke: Kauppis-Heikin koulun purku-urakka PURKUTYÖSELITYS Iisalmen kaupungin Toimitilat Pohjolankatu 14, 74100 Iisalmi

Lisätiedot

Tarjolla maansiirto-, sokkelineristys- ja putkitusurakka kokeneelle ja ammattitaitoiselle maansiirtourakoitsijalle Itä-Helsingissä.

Tarjolla maansiirto-, sokkelineristys- ja putkitusurakka kokeneelle ja ammattitaitoiselle maansiirtourakoitsijalle Itä-Helsingissä. MAANSIIRTOURAKKA Tarjolla maansiirto-, sokkelineristys- ja putkitusurakka kokeneelle ja ammattitaitoiselle maansiirtourakoitsijalle Itä-Helsingissä. Urakka koostuu seuraavista tehtävistä: 1. Pihan raivaus-

Lisätiedot

R A K E N N U S T A P A S E L O S T U S

R A K E N N U S T A P A S E L O S T U S INKOON PALVELUTALO KOTIPOLKU 7 10210 INKOO AUTOKATOKSEN RAKENTAMINEN YLÄPIHAN ASFALTOINTI R A K E N N U S T A P A S E L O S T U S Tmi Nalle Grönberg RAKENNUSSELOSTUS INKOON PALVELUTALO 2 / 5 Sisällysluettelo:

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA FÄRJÄRINRAITIN HULEVERUMMUN UUSIMINEN TURVALLISUUSASIAKIRJA TYÖNRO 201464 20.1.2014

MÄNTSÄLÄN KUNTA FÄRJÄRINRAITIN HULEVERUMMUN UUSIMINEN TURVALLISUUSASIAKIRJA TYÖNRO 201464 20.1.2014 MÄNTSÄLÄN KUNTA FÄRJÄRINRAITIN HULEVERUMMUN UUSIMINEN TURVALLISUUSASIAKIRJA TYÖNRO 201464 20.1.2014 Heikinkuja 4, 04600 Mäntsälä p. (019) 264 5000 fax (019) 6890 444 email: etunimi.sukunimi@mantsala.fi

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja ja turvallisuusäännöt

Turvallisuusasiakirja ja turvallisuusäännöt ja -säännöt Sivu 1/11 Tilaaja: Pirkkalan kunta Hanke: Yläasteen kaksikerroksisen osan purku-urakka Turvallisuusasiakirja ja turvallisuusäännöt Asiakirjan versiopäivitykset 15.2.2016, Luotu turvallisuusasiakirja

Lisätiedot

Kisakentän päiväkoti Koskitie Oulu

Kisakentän päiväkoti Koskitie Oulu HAITTA-AINEKARTOITUS Koskitie 9 90500 Oulu Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com Haitta-ainekartoitus 20.4.2015 2 (5)

Lisätiedot

Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 790-1-27-12 osoitteessa Lapinmäenkatu 38200 SASTAMALA

Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 790-1-27-12 osoitteessa Lapinmäenkatu 38200 SASTAMALA HAKIJA Sastamalan kaupunki PL 23 38201 SASTAMALA KIINTEISTÖ Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 790-1-27-12 osoitteessa Lapinmäenkatu 38200 SASTAMALA Kiinteistön omistaa Kiinteistö Oy Pohjolan

Lisätiedot

RAKENNUSTAPASELOSTUS KAUKAAN VIRKAILIJAKERHO

RAKENNUSTAPASELOSTUS KAUKAAN VIRKAILIJAKERHO RAKENNUSTAPASELOSTUS KAUKAAN VIRKAILIJAKERHO RAKENNUSTAPASELOSTUS YLEISTIEDOT PAIKKATIEDOT Rakennuskohteen nimi Kaukaan Virkailijakerho Osoite Kaukaankatu 28 Rakennuspaikkaa koskevat tiedot (tontti, kaavoitus,

Lisätiedot

VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOTUTKIMUS

VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOTUTKIMUS VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOTUTKIMUS Seuraavassa käsitellään vesikaton ja yläpohjan kuntotutkimusta. Kuntotutkimuksessa tarkastellaan vesikatteen ja sen alusrakenteen lisäksi mahdollista tuuletustilaa

Lisätiedot

KMO_011 Kaivuohje kaivajille 1(5) Laati: Pilvi Lötjönen Hyväksyi: Mika Huttu 27.4.2016 KAIVUOHJE KAAPELIVAURIOIDEN ESTÄMISEKSI

KMO_011 Kaivuohje kaivajille 1(5) Laati: Pilvi Lötjönen Hyväksyi: Mika Huttu 27.4.2016 KAIVUOHJE KAAPELIVAURIOIDEN ESTÄMISEKSI KMO_011 Kaivuohje kaivajille 1(5) KAIVUOHJE KAAPELIVAURIOIDEN ESTÄMISEKSI 1 Yleistä Järvi-Suomen Energian (jäljempänä JSE) toimialueella on JSE:n hallinnoimia maahan asennettuja 110 kv maakaapeleita, keskijännite-

Lisätiedot

NOKIAN KAUPUNKI TILAPALVELU

NOKIAN KAUPUNKI TILAPALVELU NOKIAN KAUPUNKI TILAPALVELU KANKAANTAAN PÄIVÄKODIN PURKUTYÖN TURVALLISUUSASIAKIRJA 29.05.2015 Nokian kaupunki TURVALLISUUSASIAKIRJA Tilapalvelu 29.05.2015 2(7) SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 3 1.1 Turvallisuusasiakirjan

Lisätiedot

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI 1 Perinteinen valesokkelirakenne Termotuote korjattu rakenne Asennus 2 Ennen työn aloittamista on aina tarkistettava päivitetyt viimeisimmät suunnitteluohjeet valmistajan kotisivuilta. Eristämisessä on

Lisätiedot

RAKENNUTTAMINEN PIMA-HANKKEISSA

RAKENNUTTAMINEN PIMA-HANKKEISSA ENVIRONMENT PETRA PIHLAINEN RAKENNUTTAMINEN PIMA-HANKKEISSA Sisältö Yleistä rakennuttamisesta Suunnittelu Urakan kilpailutus Eri osapuolien vastuista ja velvoitteista Vastaanotto Viestintä Yleistä rakennuttamisesta

Lisätiedot

2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015

2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015 2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015 2238/752 2 (5) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 3 1.2 Päätoteuttaja...

Lisätiedot

Akaan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 20-444-1-90 osoitteessa Kirkkokatu

Akaan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 20-444-1-90 osoitteessa Kirkkokatu HAKIJA Akaan kaupunki PL 34 37801 AKAA KIINTEISTÖ Akaan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 20-444-1-90 osoitteessa Kirkkokatu 14, 37830 AKAA Kiinteistön omistaa Viialan VPK VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

Rakennusjätteiden lajittelu hyötykäyttöä varten

Rakennusjätteiden lajittelu hyötykäyttöä varten Rakennusjätteiden lajittelu hyötykäyttöä varten Rakennusjätteistä kohti kierrätysmateriaaleja Käyttöpäällikkö Pekka Hyvärinen Vuokra-alue 140 ha. Käytössä 30 ha Jätteitä 180 000 t Ympäristölupa n. 50 ha

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNKI RUUSUKVARTSINKATU, LUMIKVARTSINKATU TYÖTURVALLISUUSLIITE. No 53209 / 10

VANTAAN KAUPUNKI RUUSUKVARTSINKATU, LUMIKVARTSINKATU TYÖTURVALLISUUSLIITE. No 53209 / 10 VANTAAN KAUPUNKI 16UBS0001 1(5) VANTAAN KAUPUNKI TYÖTURVALLISUUSLIITE No 53209 / 10 25.05.2014 VANTAAN KAUPUNKI 16UBS0001 2(5) SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 3

Lisätiedot

HAITTA-AINE- / ASBESTIKARTOITUS Työnumero: 4775 Kohde: Terveyskeskussairaala Tammikumpu

HAITTA-AINE- / ASBESTIKARTOITUS Työnumero: 4775 Kohde: Terveyskeskussairaala Tammikumpu Vapaalantie 8A 01650 VANTAA 24H / 050-44 00 415 HAITTA-AINE- / ASBESTIKARTOITUS Työnumero: 4775 Kohde: Terveyskeskussairaala Tammikumpu Osoite: Lippajärventie 1 02700 Espoo Yhteyshenkilö: Alexi Mygänen

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNKI. NAVETHALIA Oraskuja 1 01370 Vantaa . 1 (20) 1920540 Ari Kuusisto 5.5.2009. Sisältö KUNTOARVIORAPORTTI 5.5.2009.

VANTAAN KAUPUNKI. NAVETHALIA Oraskuja 1 01370 Vantaa . 1 (20) 1920540 Ari Kuusisto 5.5.2009. Sisältö KUNTOARVIORAPORTTI 5.5.2009. . 1 (20) Sisältö KUNTOARVIORAPORTTI 5.5.2009 Projekti VANTAAN KAUPUNKI NAVETHALIA Oraskuja 1 01370 Vantaa Rev. Päiväys Muuttanut Hyväksynyt Muutos P:\\Kuntoarvio_.doc Aaro Kohonen Oy www.aarokohonen.com

Lisätiedot

Tavoitteena nolla tapaturmaa 2020 -seminaari. Miten kaivantojen turvallisuus on varmistettava?

Tavoitteena nolla tapaturmaa 2020 -seminaari. Miten kaivantojen turvallisuus on varmistettava? Tavoitteena nolla tapaturmaa 2020 -seminaari Miten kaivantojen turvallisuus on varmistettava? Lähtökohta? Rakennuskaivanto on välivaihe, jonka kustannukset halutaan minimoida Välivaiheen hinta 2 kuolemantapausta

Lisätiedot

LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO. Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015

LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO. Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015 LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015 HATTULAN SEURAKUNTA LVI SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ 1 1.1 RAKENNUSKOHDE 1 1.3 SUUNNITTELIJAT 1 1.4 HANKINNAN

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-102-11-6 osoitteessa Satakunnankatu 21, TAMPERE

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-102-11-6 osoitteessa Satakunnankatu 21, TAMPERE HAKIJA VVO Kodit Oy PL 40 00301 HELSINKI KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-102-11-6 osoitteessa Satakunnankatu 21, TAMPERE VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki 78 VIREILLETULOAIKA

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA TURVALLISUUSSÄÄNNÖT MENETTELYOHJEET

TURVALLISUUSASIAKIRJA TURVALLISUUSSÄÄNNÖT MENETTELYOHJEET TURVALLISUUSASIAKIRJA TURVALLISUUSSÄÄNNÖT MENETTELYOHJEET 30.3.2012 EESTINMETSÄN LÄHIPALVELUKESKUS PIHAN PERUSPARANNUS Eestinmetsän Lähipalvelukeskus 2(14) SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 1.1 Turvallisuusasiakirjan

Lisätiedot

MÄNTYMÄEN KOULU MÄNTYMÄENTIE 2, KAUNIAINEN

MÄNTYMÄEN KOULU MÄNTYMÄENTIE 2, KAUNIAINEN MÄNTYMÄEN KOULU MÄNTYMÄENTIE 2, 02700 KAUNIAINEN PURKUSELOSTUS VAIN URAKKALASKENTAA VARTEN 13.10.2017 Asiakirja nro 3558.01-102 PONTEK OY MÄNTYMÄEN KOULU 2 (5) 0 RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT 0.1 Rakennushanke

Lisätiedot

TERVANOKKA. Alustava kuntoselvitys 18.01.2016. ri Tapani Alatalo Rakennus Oy Uudenmaan SANEERAUSTEKNIIKKA

TERVANOKKA. Alustava kuntoselvitys 18.01.2016. ri Tapani Alatalo Rakennus Oy Uudenmaan SANEERAUSTEKNIIKKA TERVANOKKA Alustava kuntoselvitys 18.01.2016 ri Tapani Alatalo Rakennus Oy Uudenmaan SANEERAUSTEKNIIKKA puh 020-7792 722, 040-7067620 tapani.alatalo@saneeraustekniikka.com Kytkinkatu 4E 04220 KERAVA 1

Lisätiedot

ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS

ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS Sivu 1/2 TALOYHTIÖ Asunto-osakeyhtiön nimi ja osoite Huoneiston numero OSAKAS Huoneiston osakkeenomistajan nimi ja puhelinnumero

Lisätiedot

Ratu-tiedosto. Rakentamisen tuottavuustietoa vuodesta 1974. 29.1.2010/rl

Ratu-tiedosto. Rakentamisen tuottavuustietoa vuodesta 1974. 29.1.2010/rl Ratu-tiedosto Rakentamisen tuottavuustietoa vuodesta 1974 Ratu-tiedoston tarkoitus Kortiston tarkoitus on rakentamisen tuottavuuden, turvallisuuden ja laadun parantaminen seuraavasti: keräämällä työmailta

Lisätiedot

Komin ylikulkukäytävä, U-6514 Turvallisuusasiakirja

Komin ylikulkukäytävä, U-6514 Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja Pornaisissa 16.1.2015 Suunnitellut: Ins. (amk) Heikki Väisänen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija Tarkastanut: Ins. Jesse Lindholm A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija

Lisätiedot

KIINTEISTÖ Mänttä-Vilppulan kaupunki, kiinteistörekisteritunnukset 508-401-3-259, 508-401-3-305, 508-401-3-337, osoitteessa Sahatie, 35700 Vilppula

KIINTEISTÖ Mänttä-Vilppulan kaupunki, kiinteistörekisteritunnukset 508-401-3-259, 508-401-3-305, 508-401-3-337, osoitteessa Sahatie, 35700 Vilppula HAKIJA Metsäliitto Osuuskunta Metsä Wood Vilppulan saha Sahatie 35700 Vilppula KIINTEISTÖ Mänttä-Vilppulan kaupunki, kiinteistörekisteritunnukset 508-401-3-259, 508-401-3-305, 508-401-3-337, osoitteessa

Lisätiedot

Talonrakennus TOT 24/00. Rakennusmies putosi betonilattiaan tikkaiden luistettua TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Rakennusmies. Talonrakennus.

Talonrakennus TOT 24/00. Rakennusmies putosi betonilattiaan tikkaiden luistettua TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Rakennusmies. Talonrakennus. TOT-RAPORTTI 24/00 Rakennusmies putosi betonilattiaan tikkaiden luistettua TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus Hallirakennuksessa oli kulku toiseen kerrokseen 4,9 m korkeilla tikkailla. Rakennusmies

Lisätiedot

Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET

Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET Laitesiirtojen suunnitelmat Osa R7-20 Siirrettävät vesihuolto- ja kaukolämpöverkostot TYÖKOHTAINEN TYÖSELOSTUS JA LAATU- VAATIMUKSET VAIN URAKKALASKENTAAN 1.4.2014 Destia Oy,

Lisätiedot

HALSSILAN KOULUN ALIKULKUKÄYTÄVÄN KORJAUS, Jyväskylä

HALSSILAN KOULUN ALIKULKUKÄYTÄVÄN KORJAUS, Jyväskylä JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kaupunkirakennepalvelut Yhdyskuntatekniikka HALSSILAN KOULUN ALIKULKUKÄYTÄVÄN KORJAUS, Jyväskylä Turvallisuusasiakirja (Valtioneuvoston asetus 205 / 2009) 9.6.2010 Hannikaisenkatu 17

Lisätiedot

HANKERAPORTTI KARHULAN KOULU, KORJAUKSET

HANKERAPORTTI KARHULAN KOULU, KORJAUKSET HANKERAPORTTI KARHULAN KOULU, KORJAUKSET Kotkan Kaupunki Tekniset Palvelut 16.4.2018 2 Sisällys 1. Taustatiedot, hankkeen tarkoitus ja tavoitteet 2. Hankeosapuolet 3. Hankkeen vaiheet ja aikataulu 4. Hankkeen

Lisätiedot

HALSSILAN KOULUN ALIKULKUKÄYTÄVÄN KORJAUS, Jyväskylä

HALSSILAN KOULUN ALIKULKUKÄYTÄVÄN KORJAUS, Jyväskylä JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kaupunkirakennepalvelut Yhdyskuntatekniikka HALSSILAN KOULUN ALIKULKUKÄYTÄVÄN KORJAUS, Jyväskylä SILLAN MÄÄRÄLUETTELO (sisältäen kulmatukimuurin raudoitusluettelon) 10.6.2010 Hannikaisenkatu

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo. Kirkkokatu 9. 53100 Lappeenranta 17.12.2009

KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo. Kirkkokatu 9. 53100 Lappeenranta 17.12.2009 1(9) KUNTOTARKASTUS Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo Kirkkokatu 9 53100 Lappeenranta 17.12.2009 2(9) 1.YLEISTIETOA KOHTEESTA Kohde: Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo Kirkkokatu 9 53100 Lappeenranta

Lisätiedot

ASBESTILAINSÄÄDÄNTÖ 2016 KESKELLÄ MERTA Salmi Kai Toimitusjohtaja

ASBESTILAINSÄÄDÄNTÖ 2016 KESKELLÄ MERTA Salmi Kai Toimitusjohtaja ASBESTILAINSÄÄDÄNTÖ 2016 KESKELLÄ MERTA 10.3.2016 Salmi Kai Toimitusjohtaja ASBESTIKARTOITUS Rakennuttajan tai muun, joka ohjaa tai valvoo rakennushanketta, on huolehdittava asbestikartoituksen tekemisestä.

Lisätiedot

VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT

VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT EPDM-kumiset VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT RAKENNUS / ASENNUSOHJE Myynti: Maahantuonti: Maan kaivaminen Kun altaan rakennuspaikka on valittu, maahan kaivetaan pohjapiirustusten mukainen kaivanto.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 80. Rakennuslautakunta 05.06.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 80. Rakennuslautakunta 05.06.2014 Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 05.06.2014 Sivu 1 / 1 2509/10.03.00/2014 80 Purkamislupa-asia, 2014-736, Lippajärventie 44 02940 ESPOO, Espoon kaupunki / Tekninen ja ympäristötoimi Päätöspäivämäärä 05.06.2014 Päätös

Lisätiedot

Mänttä-Vilppulan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 508-405-9-472 osoitteessa Uittosalmentie Mänttä-Vilppula

Mänttä-Vilppulan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 508-405-9-472 osoitteessa Uittosalmentie Mänttä-Vilppula HAKIJA Metsä Board Oyj PL 20 02020 METSÄ KIINTEISTÖ Mänttä-Vilppulan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 508-405-9-472 osoitteessa Uittosalmentie Mänttä-Vilppula VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

RAKENNUSTEKNINEN KUNTOARVIO TUOTANTOHALLI JA HUOLTORAKENNUS JUUAN REHU OY LUIKONLAHDENTIE 506 A JA B 83900 JUUKA

RAKENNUSTEKNINEN KUNTOARVIO TUOTANTOHALLI JA HUOLTORAKENNUS JUUAN REHU OY LUIKONLAHDENTIE 506 A JA B 83900 JUUKA RAKENNUSTEKNINEN KUNTOARVIO TUOTANTOHALLI JA HUOLTORAKENNUS JUUAN REHU OY LUIKONLAHDENTIE 506 A JA B 83900 JUUKA 25.03.2013 Rakennus A Rakennus B Sisällys Esipuhe... 1 Yleistä kiinteistöstä... 2 Asiakirjat...

Lisätiedot

Urakkaohjelma. Pvm. 14.11.2014. Projekti nro Projekti 1649V01. Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus. Kittilä VESIJOHTOJEN SANEERAUS

Urakkaohjelma. Pvm. 14.11.2014. Projekti nro Projekti 1649V01. Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus. Kittilä VESIJOHTOJEN SANEERAUS Laatija Rauno Huuki Urakkaohjelma Pvm. 14.11.2014 Sivu 1(9) Projekti nimi, Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus Projekti nro Projekti 1649V01 Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus Kittilä

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja. Rakennustyöt

Turvallisuusasiakirja. Rakennustyöt 1.6T Turvallisuusasiakirja Valtatien 15 (Valkealanväylä) kevyen liikenteen järjestelyt Käyräjoen kohdalla, Kouvola 18.6.2015 TURVALLISUUSASIAKIRJA 2(11) Sisältö 1. Yleistä... 3 1.1 Kohteen tiedot... 3

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1. YLEISTÄ. Turun kaupunki. Turun kaupunki, Kiinteistöliikelaitos, Tilapalvelut PL11 20100 TURKU

TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1. YLEISTÄ. Turun kaupunki. Turun kaupunki, Kiinteistöliikelaitos, Tilapalvelut PL11 20100 TURKU Turun kaupunki TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA Sivu 1/5 Tilaaja: Turun kaupunki, Kiinteistöliikelaitos, Tilapalvelut PL11 20100 TURKU TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1. YLEISTÄ 1.1. Turvallisuusasiakirjan tarkoitus

Lisätiedot

OSAKKAAN ILMOITUSVELVOLLISUUS MUUTOSTYÖN HYVÄKSYNTÄ MUUTOSTYÖN VALVONTA ILMOITUKSEN TOIMITTAMINEN, KULUT JA LUPA-ASIAT NEUVONTA

OSAKKAAN ILMOITUSVELVOLLISUUS MUUTOSTYÖN HYVÄKSYNTÄ MUUTOSTYÖN VALVONTA ILMOITUKSEN TOIMITTAMINEN, KULUT JA LUPA-ASIAT NEUVONTA MUSTIKKAHAAN HUOLTO OY Versio 2016 OSAKKAAN ILMOITUSVELVOLLISUUS Asunto-osakeyhtiölaki 5. luku 2, osakkeenomistajan on ilmoitettava muutostyöstä etukäteen kirjallisesti hallitukselle tai isännöitsijälle,

Lisätiedot

Numero Nimike Sijaintikoodi Yksikkö Määrä Huomautukset

Numero Nimike Sijaintikoodi Yksikkö Määrä Huomautukset Sivu 1 (6) Järvenpään kaupunki (Uudenmaan ELY) S1 Haarajoen patosilta Haarajoen patosillan uusiminen/järvenpää Suunnitelman numero S1 Jännitetty betoninen ulokepalkkisilta (jbup) Jännemitta (m) (4,0) +25,0+

Lisätiedot

Lausunto Perämeren Jätelautakunnan jätehuoltomääräysten luonnoksesta

Lausunto Perämeren Jätelautakunnan jätehuoltomääräysten luonnoksesta Ympäristöjaosto 103 19.11.2015 Lausunto Perämeren Jätelautakunnan jätehuoltomääräysten luonnoksesta 409/14.06/2015 Ympäristöjaosto 19.11.2015 103 Valmistelu: ympäristöpäällikkö Risto Pöykiö Liitetiedostolla

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-119-832-7 osoitteessa Sammonkatu 44 33530 Tampere

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-119-832-7 osoitteessa Sammonkatu 44 33530 Tampere HAKIJA Asunto Oy Tampereen Kalevan Elias Aleksis Kivenkatu 26 33200 Tampere KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-119-832-7 osoitteessa Sammonkatu 44 33530 Tampere Kiinteistön

Lisätiedot